Diablo Immortal verschijnt op 2 juni voor Android en iOS en als bèta voor pc

Blizzard brengt smartphonegame Diablo Immortal op 2 juni uit. De ontwikkelaar maakt ook bekend dat er een pc-versie komt, met ondersteuning voor crossplay en crossprogressie. Op de releasedag zal de pc-versie als open bèta beschikbaar zijn.

Door ook een pc-versie uit te brengen, kan de game zoveel mogelijk mensen bereiken, zei regisseur Wyatt Cheng in een livestream waarin de verschijningsdatum werd aangekondigd. De pc-versie is gebaseerd op de smartphonegame; het gaat niet om een losstaande versie. Aan de smartphoneversie was al ondersteuning voor controllers toegevoegd in een bèta en de pc-versie zal dat ook krijgen. Daarnaast kan de pc-versie met toetsenbord en muis bestuurd worden.

Volgens Cheng is Diablo Immortal de 'grootste en meest ambitieuze' Diablo-game tot nu toe. De smartphonegame krijgt zes classes waar spelers uit kunnen kiezen en het verhaal speelt zich af in acht zones in een tijdlijn tussen Diablo II en Diablo III. Het spel zal gratis te spelen zijn en microtransacties bevatten. Blizzard werkt ook aan Diablo IV voor consoles en pc, maar het is nog niet duidelijk wanneer die game uitkomt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-04-2022 • 14:29

95 Linkedin

Submitter: WalterEbbers

Reacties (95)

95
93
34
6
0
49
Wijzig sortering
Snap nooit zo goed dat iedereen altijd maar steeds zo blijft struikelen/vallen over microtransacties.

Wat had je dan verwacht? Zij moeten miljoenen investeren om het vervolgens voor jou gratis te maken? 100% gratis bestaat niet, tenzij er gegeven word zonder verwachtingen en zonder intenties om er iets voor terug te krijgen (praktisch nooit het geval, zelfs niet bij je eigen vrienden). Blizzard is geen filantropische instelling, ook gewoon een onderneming maar geven jou alsnog de optie om volledig gratis te spelen. Eigenlijk gekkenwerk en uitzonderlijk gezien de miljoenen investeren aan hun kant. Je hebt het zelf volledig in de hand of je er geld aan uit geeft of niet.
Snap nooit zo goed dat iedereen altijd maar steeds zo blijft struikelen/vallen over microtransacties.
Dat is een keuze die Blizzard maakt. Niemand vroeg om deze game. Sterker nog, niemand vraagt om een gratis game. Ik denk als je een poll zou houden dat de meeste mensen zeker bereid zijn te betalen als dit de spelervaring een stuk beter maakt; in die zin dat je geen microtransactions krijg, een competitieve omgeving zonder pay-to-win items.
Zij moeten miljoenen investeren om het vervolgens voor jou gratis te maken?
... Blizzard is geen filantropische instelling, ook gewoon een onderneming maar geven jou alsnog de optie om volledig gratis te spelen. Eigenlijk gekkenwerk en uitzonderlijk gezien de miljoenen investeren aan hun kant. Je hebt het zelf volledig in de hand of je er geld aan uit geeft of niet.
Ze hoeven het niet gratis te maken mij betreft. Vaak zie je alleen dat er een pay-to-win aspect aan vast zit. Dit is voor vele een dealbreaker. Cosmetische items prima, boosters en andere items; no-go. Daarnaast kun je terugkijken naar andere games. Ik kan de games die wel een goede implementatie van microtransacties hebben echt op een hand tellen. Dat zijn vaak de games met een cosmetic only microtransactie shop.
Waarom zou een spelervaring beter zijn als het een betaalde versie zou zijn?


Volgens mij zijn er zat gratis games die een hele goed spel ervaring hebben
Ik stel dat als ik kon kiezen voor een betaalde versie zonder microtransacties of een gratis game met microtransacties ik persoonlijk zou kiezen voor een betaalde versie. Om te voorkomen dat z'n game een oneerlijk voordeel kan geven aan spelers middels items via een shop.
Maar er is bijna geen voordeel met microtransacties meestal is het cosmetic

Mocht je daadwerkelijk gear kunnen kopen dan snap ik je punt.
Toch zullen er genoeg mensen zijn die het spelen. Er zijn namelijk ook genoeg van die, naar jouw mening, slecht geimplementeerde games, die nog altijd gespeeld worden en geld binnen harken. Ik ben het ook niet eens met season passes, game passes en microtransacties en DLC's. Ik mis de tijd van het betalen voor een game en die dan gewoon kunnen spelen, zonder al die poespas. Maar het feit blijft dat het een strategie is, die kennelijk werkt voor de meeste games, want de mensen die het spelen betalen het wel.
Zeer zeker. Dat beargumenteer ik ook niet. Echter, zoals @Zantiath het stelt lijkt het net alsof deze bedrijven geen keuze hierin hebben. En ik beargumenteer juist dat dit een zeer bewuste keuze is. Linksom, rechtsom, ik zal het wel proberen om er zelf een oordeel over te vellen.
Ik mis de tijd van het betalen voor een game en die dan gewoon kunnen spelen, zonder al die poespas.
precies dit.

[Reactie gewijzigd door Muna34 op 26 april 2022 08:50]

Vaak zie je alleen dat er een pay-to-win aspect aan vast zit.

Gelukkig zie je ook vaak dat er geen pay to win aspect aan zit.
Precies, dat is ook zo. Alleen ik denk wel dat als mensen microtransacties horen er natuurlijk wel een redelijk negatieve gedachte aanzit doordat het leeuwendeel van games met microtransacties game-breaking items verkopen.
Nou, ze hadden er ook voor kunnen kiezen om de game 'gewoon' voor €15 in de store te zetten zonder transactions en dan eventueel elk jaar of twee een expansion uit te brengen voor zeg €5. Zoals games vroeger altijd werkte.

Dat ze die keuze niet maken is iets waar men over struikelt. Niemand verwacht dat ze games helemaal gratis maken voor ons, maar ze kiezen zelf voor dit verdienmodel in plaats van andere verdienmodellen. Dan mogen wij wel wat van die keuze vinden lijkt me.
Ze hadden er voor kunnen kiezen maar er zijn maar weinig mensen die €15 neertellen voor een mobiele game. En de ervaring leert dat je met f2p veel meer verdient dan met een vast aankoopbedrag.
Klopt, maar @Zantiath lijkt zich erover te verbazen dat mensen klagen over microtransacties en suggereert daarna dat ze wel moeten want de game is niet "gratis te maken", een "Blizzard is geen filantropische instelling", alsof er geen enkel ander alternatief is dan "microtransacties" of "filantropische instelling zijn".

Niemand zegt dat echter en mijn punt is dan ook alleen dat je prima over microtransacties kunt klagen omdat de uitgever/developer KIEST voor dat model terwijl er ook alternatieven zijn om geld te verdienen aan een spel.
Maar welke alternatieven buiten microtransacties zijn er dan nog meer, buiten de aanschafprijs?
reclames laten zien en persoonlijke gegevens verzamelen en verkopen... the usual in mobiele games
abonnement is ook nog een redelijk populaire optie, maar daar heeft blizz de reputatie niet meer voor. maar nu het van microsoft is zou het eventueel in gamepass kunnen.

een andere aantrekkelijke optie zou een combi deal zijn in combinatie met diablo 3, 4 of een van hun andere games. dat je in de ene game dingen voor de andere kunt verdienen.

een soort van auction house/marketplace waar ze een percentage van nemen zou ook nog kunnen. dat accepteren mensen tegenwoordig over het algemeen wel, maar ze moeten wel erg voorzichtig zijn ivm diablo 3 historie. zou het iig zeker geen auction house noemen :P

maar laten we eerlijk zijn. de oosterse versie word volop pay2progress/win, en het is maar te hopen dat in het de westerse versie bij cosmetics en timegates blijft.

[Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 25 april 2022 19:37]

Expansions bijvoorbeeld, maar ook product placement zou nog een alternatief te noemen zijn.

Voordat microtransactions 'uitgevonden' werden was er ook een levendige game-industrie. Het is dus echt niet zo dat het de enige mogelijkheid is om het bedrijf boven water te houden.
Ik denk in game land dat je met 15 euro aanschaf(bijvoorbeeld). Niet ver gaat komen tevens zit je met hoe draait het x mobiel. IoS kan nog wel. Android is een drama vaak genoeg een game die niet lekker draait op mijn telefoon. Maar dat is geen probleem als ik hem gratis kan spelen.
Ik denk dat de meeste mensen eigenlijk niet bijzonder veel problemen met micro transacties hebben maar met de manier waarop dit in een spel verwerkt zit.

Pay to win is natuurlijk al niet wenselijk, gewoon cosmetisch vindt ik allemaal prima.
Verder is het vaak in your face, en kun je er bij vooral p2w niet omheen omdat je anders gewoon kansloos bent in bv gevechten of zijn er hele lange wachttijden die je dan graag wil verkorten. En als je dan geld in een spel wilt steken moet je het omzetten naar tokens waarbij je er altij net te weinig hebt en dus nog meer moet kopen of altijd een redelijke hoeveelheid overhoudt wat dan weer zonde geld is.

Gewoon cosmetisch, niet omzetten naar credits or whatever en het ook gewoon nog mogelijk maken een beetje knap te spelen zonder te betalen (door extra tijd in het spel te steken).
Precies dit. Lang leven de microtransacties. Als je als persoon een klein beetje ontwikkeld bent laat je je niet verleiden door microtransacties.

Dat het zo veel geld op leverd zegt heel veel over de psychologische staat van de doelgroep.
Maar de keuze is nog steeds of je wel of niet iets koopt...

Als het zooi is die je ook gewoon door spelen kan halen is het best..

Als jij een gratis spel wil spelen koop je dus gewoon niets...

En als je het leuk vind en wat wil hebben koop je het , allemaal vrije keuzes .
In de meeste gevallen maken ze een game om microtranacties heen. Dat maakt dat het spel totaal iets anders is dan de spellen die gemaakt werden met in het achterhoofd een goede speelervaring. Dat begint al bij de core van zo'n spel. Keuze is prima maar de shift van dat er goede games gemaakt werden die koopwaardig waren naar steeds meer psychologische uitmelkers die bepaalde delen van de hersenen wel triggeren om zodoende het idee te geven van een goed spel is spijtig en niet meer te stoppen. Logisch dat mensen die wel echt goede games willen daar over klagen. Het is nu hun truuk om games net vermakelijk genoeg te maken om steeds weer knaken uit te geven om het vervelende van de game over te slaan. Expres de game elementen geven die niet leuk zijn..

Puur cosmetisch is prima, zelfs dat je ermee doodgegooid wordt bij een gratis game is prima. Maar een game van de grond af ontwerpen met een team van 20 devs en 40 psychologen en experts gokverslaving etc is toch echt de nieuwe norm. Dat er nog gamers zijn die daar niet over klagen..

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 25 april 2022 19:57]

Kijk dit bedrijf (Blizzard) gaat van grootse full price betaalde games met grootse betaalde dlc naar een mobile game die niemand wil (Blizzard fans). Het word dan een cash-grab game met de INTENTIE om mensen zoveel mogelijk verslaafd te maken en extra geld uit te laten geven, dus meer dan een full price game. Deze game kost ook nog eens immens veel minder ontwikkelingstijd.

Als ze toch nog iets van respect hoopten te behouden hadden ze er 15 of 20 euro voor moeten vragen zonder micro of andere ninja transactions te implementeren.

Mobile games = passie, imago, vertrouwen opzij zetten
mobile game die niemand wil (Blizzard fans)

Praat voor jezelf aub. Ik vind het geweldig dat ik nu mijn wachttijd op mijn werk met een Diablo game door kan brengen.
Wat voor werk doe je? Ik vraag dit voor een vriend :*)
Ik ben ook zeer benieuwd naar deze game. Niets als de nieuwe Diablo op PC, maar als een leuke mobile game.
Het probleem met microtransacties is dat je constant verleid wordt tot geld uitgeven. Sommige mensen kunnen dat weerstaan, maar anderen geven honderden euro's uit. Natuurlijk is dat leuk verdienen voor de uitgever, maar of het oké is...
Zozo, wat een sympathie voor deze entertainment industrie. Ik weet niet welke verwachtingen je suggereert, maar ik zal je even simpel uitleggen wat er mis is met microtransacties, scheelt je weer wat verontwaardiging.
Geld is voor sommige mensen glad ijs. Om te betalen en niet belazerd te worden moet je nadenken. Nadenken over geld is saai en kut. Dus kun je het maar beter in een keer goed doen zodat je kunt focussen op plezier i.p.v. heel kut blijven checken of je niet je geldkraan open hebt staan. Daarnaast is geld dat je over tijd en/of middels tussenwegen kwijtraakt vaak ook moeilijker te retourneren omdat het moeilijker is te duiden. In een keer aftikken is de beste manier.

Meer info hier: https://www.howtogeek.com...-why-do-people-hate-them/
Dat is vrij simpel. Veel gamers willen dat spellen ontworpen worden om leuk te zijn. Niet om spelers zo veel mogelijk geld uit te laten geven.

Veel te veel spellen met micro transacties hebben "boost" items, waarmee je bepaalde onderdelen van het spel makkelijker maakt. En dan is het heel verleidelijk voor de uitgever om die onderdelen precies zo vervelend te maken dat de meeste spelers nog net niet stoppen met het spel, maar wel zo sterk mogelijk gemotiveerd worden om die boost items te kopen.
Omdat ik net als met reclame geen zin heb om geprikkeld (lees: gemanipuleerd) te worden om zooi te kopen die ik niet wil. En met kinderen is het nog erger.
Ik wil gewoon een alternatieve optie om het hele spel te kopen zonder IN het spel en menus lastig gevallen te worden door advertenties en andere ‘nudges’.
Anoniem: 159816
25 april 2022 14:44
Ik behoor waarschijnlijk tot de minderheid die hier wel naar uitkijkt. Het was ongelooflijk dom deze game aan te kondigen zonder Diablo 4 ook aan te kondigen, maar een goede hack 'n slash game did ik overal kan spelen spreekt mij wel aan. De vraag is natuurlijk hoe de microtransactions verwerkt zijn, maar het hoeft niet per definitie onspeelbaar te zijn daardoor. Hearthstone is ook prima free to play the spelen zolang je niet verwacht dat je altijd alle kaarten hebt. Zelfs POE is eigenlijk niet te spelen zonder er geld aan uit te geven, want daar heb je de extra inventory ruimte/organisatie echt wel nodig uiteindelijk.
wat is een POE?

ik kijk ook uit naar deze titel (op mobiel), vond maar vreemd dat blizzard/diablo weinig met de handzame computer doet (..jah heartstone)
In deze context denk ik dat POE staat voor Path of Exile.
Ja of Power over Ethernet... het is toch een online game he 🤣🤣
Path of Exile is een spirituele opvolger van Diablo II

Diablo III is moderner, maar in complexiteit heel veel achteruit gegaan.
PoE geeft die complexiteit dus juist wel, veel meer zelfs dan Diablo II en is ook modern.

Het is zeker gratis speelbaar maar 10-20 euro voor quality of life changes zoals meer stash tabs zeker redelijk voor de hoeveelheid en niveau van het speelplezier.
Anoniem: 159816
@Mpolos25 april 2022 18:48
Voor mij is POE een game van €20 met een gratis ongelimiteerde demo.
POE = Path of Exile
Ik denk er inderdaad ook wel zo over. Ik heb zo ongelooflijk veel plezier en uren in POE gestoken dat ik er echt geen moeite mee heb gehad om er een paar tientjes aan uit te geven. Als ze het een beetje goed aanpakken (don't do XCom Legends) en het spel is leuk genoeg om te spelen dan geef ik er met een gerust hart een beetje geld aan uit.
Ja en nee, maar pc versie is altijd leuk. Zeker omdat ik binnenkort ook mijn Steam Deck binnen heb. Hoop dat deze game hier op gaat werken. :+
Deze week dan. :P Mits geen problemen met het ding zelf. Maar dan is het nog even een tijdje wachten op Immortal zelf.
Het verschil waar je rekening mee moet houden is dat Hearthstone volledig door Blizzard is gemaakt. Waar Diablo Immortal voor een groot deel wordt ontwikkeld door NetEase. Dit bedrijft heeft ook Eve Echoes gemaakt in samenwerking met CCP. In het begin was dit heel erg leuk en werkte net als Eve Online met een Plex Pass, maar is ondertussen bijna als een Pay2Win game uitgegroeit. Ik hoop voor de gamers dat Blizzard hier nog flinke invloed op blijft uitoefenen zodat het niet hetzelfde gaat worden. Leuk dat we allemaal zometeen met een lokkertje naar binnen worden getrokken, maar of het na een jaar nog steeds dezelfde game is en niet wordt overspoeld door allerlij dure in-app aankopen ala pay-to-win wil ik eerst nog wel een keer zien.
Die extra microtransactions zal dan met toestemming van Blizzard zijn. Deze game is samen met Blizzard gemaakt, het is niet enkel een licentie die afgenomen is.
Dat klopt, in het geval van Eve Echoes is het ook een samenwerking. Bij Eve hebben ze zelfs de volledige source gehad van de game waar ze Echoes van hebben gebouwd.

Wat ik hoop is dat ze bij Diablo niet te veel op de pay-to-win gaan zitten maar er zal vast uiteindelijk wel zoon element in gaan komen helaas.

Tijd zal het leren.
Iedereen kijkt hier naar uit, maar verruit de meesten nemen aan dat het niet gaat worden wat we willen. Ik wil ook wel een leuke Diablo cross platform mobiel en pc voor soms ff snel en soms een avondje spelen. Maar ik vrees voor de kwaliteit. Zeker bij een spel als Diablo zijn er zo enorm veel open deuren en verleidingen vanuit de dev om het een microtxcrapfest van te maken dat niet ver af staat van de rush in een casino.. oneindig respect als ze dat niet doen. Maar we zien het somber in. That's all
Zat net nog naar onze held te kijken. Niet verwacht dat die nog zou uitkomen. Niet dat ik het ga spelen, dat terzijde. Verrassend dat ze naar de community een soort van hebben geluisterd (PC versie), vraag is hoeverre er microtransacties in komen (veel vermoed ik).

https://www.youtube.com/watch?v=jY9cSFRBzJc

Edit: Typo's.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 25 april 2022 14:50]

Don't you guys have phones?
Don’t you guys have PC’s?
"Volgens Cheng is Diablo Immortal de 'grootste en meest ambitieuze' Diablo-game tot nu toe."

Best and biggest my ass, dit is een mobile game ffs! Dit komt helemaal vol met gacha like stuff, mark my words.
Als het meer gameplay heeft dan DE, dan is het de "grootste". Het feit dat ze dit überhaupt op de markt brengen is ook erg ambitieus. Opzich heeft ie dus gewoon gelijk.
Ik ga hier toch even een positieve hoop uitspreken tussen alle negativiteit.

Ten eerste is het goed om te weten dat dit soort spellen uitstekend geschikt zijn voor mobiele apparaten, en waar 'mobile gaming' nog steeds door veel als uiterst negatief wordt gezien, los van misschien een keer een sudoku, is dit naar mijn idee al lang niet meer passend.

Los dat in bijv Azie het mobile gamen enorm populair is, zie ik de groeiende populairiteit hier in Nederland ook.
Ja er zijn veel gacha games, waar je honderden al dan niet duizenden moet uitgeven om enigszins bij te blijven, maar er zijn ook zat games waar dit absoluut niet nodig is (bijv doordat ze zich focussen op cosmetics om geld te verdienen), of waar het een stuk mentaliteit is.

En ik heb het vermoeden dat dit spel onder dat laatste gaat vallen. Er zullen vast en zeker cosmetics komen, maar ik geloof ook zeker dat er allemaal boosters en andere dingen zullen zijn, waardoor ze mensen proberen te motiveren om te betalen.
Echter als je maar ooit Diablo heb gespeeld, weet je dat het spel draait om de hack en slash grind. Omdat jouw progressie langzamer is dan die van iemand die betaald, betekent niet dat jij minder plezier zal hebben, want als jij het niet tof vindt om 3x zovaak een run te doen voordat je verder kan, dan moet je vooral geen Diablo spelen.


Voor de duidelijkheid, ik ben geen fan van ingame aankopen, ik ben absoluut uit de tijd van een game kopen en dat is het. Zelfs DLC's en uitbreidingen kwamen pas later. Maar ik geloof wel dat dit spel echt goed kan zijn op je telefoon. Het afwijzen puur door de microtransacties, vind ik erg voorbarig.

Ik ben in ieder geval er benieuwd, en geloof oprecht dat dit een goede kans heeft om een zeer goede mobile game te zijn, en dat is niet meer zoals vroeger waar mobile games onderdeden.


Ps voor de mensen die touch kut vinden, kijk wat naar controllers. Ik heb zelf de Nacon MG-X Pro, 1 van de beste controllers voor telefoons (Xbox vormgeving, hoge kwaliteit met triggers), en gebruik deze met een Fold 3, leuke combinatie ook voor emuleren.
Het spel zal ... microtransacties bevatten
Tot zover mijn interesse.
MTX bij F2P is logisch en praktisch een must. De implementatie zal bepalen of het wat wordt of niet. Ik vind persoonlijk de Battle Pass die veel games hebben een hele goede - 1 maand/seizoen extra rewards voor 10-15 euro. Zie o.a. Fortnite, Apex Legends, League of Legends/TFT, Hearthstone.
10-15 euro per maand? Dat vind ik aardig wat, voor mobiele games die vaak toch erg beperkt zijn in gameplay. Ook is de progressie ook tergend traag, als je geen geld wilt uitgeven. Ik speel af en toe Marvel Strike Force, als je ziet hoe lang het daar soms duurt om progressie te maken...oef. Je kan progressie afkopen, maar dat loopt al snel in de 100en, zo niet 1000-en euro's, voor content die je bij een 'normale' game van 60 euro véle malen makkelijker kan vrijspelen. De verhouding kosten / opbrengst is gewoon compleet zoek bij veel van die F2P mobiele games.
Dat is het misschien wel, maar als je daarmee ook maandelijks flinke vernieuwingen krijgt, en het belangrijkste - dat het optioneel is en alleen cosmetics betreft - dan blijft het een vrije keuze. Zo te lezen wordt dit een flinke game, dus dan heb ik er echt geen moeite mee om wat te spenderen. Ik ben dus niet zo blij met progressie locks of andere zaken. Of ik het nou leuk vind of niet, dit is een model dat bewezen is een veelvoud van geld binnen te brengen ten opzichte van het "oude" model. Maar om nou gelijk de hakken in het zand te zetten gaat me wat ver. Net als met pre-orders; eerst zien, dan geloven!
Leuk dat het optioneel is, maar als je door er geen gebruik van te maken ipv 2 uur, 200 uur bezig bent een paar dingen te unlocken, dan is er weinig leuks aan, toch?

Als ik bij Marvel Strike Force de progressie afkoop voor alle characters (150+), dan ben ik echt duizenden euro's kwijt. Voor een game met evenveel gameplay als een natte dweil, vind ik dat toch aardig idioot. Zonder afkoop heb ik na 2 jaar spelen nog geen enkel character helemaal gemaximaliseerd...

Voor mij is het ook niet meer dan pokémon met Marvel, dus meer dan elk character unlocken heb ik niet als doel, maar als je serieus een beetje competitief wilt spelen....tja.
Het lijkt erop alsof je het verdienmodel van Strike Force op Immortal toepast. Niet helemaal juist omdat we dit nog niet weten. Tegelijkertijd zijn er zat voorbeelden van verdienmodellen die wél acceptabel zijn zoals Zebby aangeeft. Of je het wil betalen is vanzelfsprekend een tweede maar dat kan iedereen voor zichzelf bepalen.
Volgens mij is al aangegeven in eerdere intervieuws dat het gaat om cosmetics, en dat de game niet pay 2 win is.

Ik heb daar niet direkt een bron van, zal straks eens kijken

[Reactie gewijzigd door hellfighter87 op 25 april 2022 17:03]

Wat had je dan van een gratis game verwacht? Helemaal geen inkomsten? Dat is ook niet realistisch. Zolang er geen energy systeem is zit(waarbij je moet wachten of betalen. Of betaalde lootboxes ofP2W MTX zie ik er geen problemen in.
Mijn reactie was inderdaad nogal kort door de bocht. MTX is op zichzelf inderdaad geen probleem. Het gaat mij om de invloed hiervan op de ontwikkeling.

In het traditionele verdienmodel wordt de ontwikkelaar beloont voor het ontwikkelen van een spel dat mensen graag spelen. Tevreden spelers raden het spel aan bij anderen en zijn meer geneigd om expansions en sequels te kopen.

Een verdienmodel op basis van microtransactions is daar minder gevoelig voor. Een tevreden speler brengt immers pas geld in het laadje wanneer deze gebruik maakt van de microtransactions. Dat levert dus een prikkel op voor te ontwikkelaar om bijvoorbeeld grind, power creep of casino mechanics te introduceren waar jij als speler wel de beurs voor wil trekken. De speler betaald niet meer om het spel te spelen maar om de bewust slechte delen van een spel te omzeilen.

Hoeveel geld een game in het laadje brengt is dan ineens minder gebonden aan hoe goed je game is maar juist aan hoe "slecht" je game is. Ik heb weinig vertrouwen in de uitkomst van een ontwikkelproces dat erop gebouwd is om dit soort verkeerde keuzes te belonen.

Soms wordt daar verantwoordelijk mee omgegaan (ik ben zelf ook niet te beroerd om af en toe een skin of andere cosmetische upgrade te kopen) maar vooral op mobile worden er niet zoveer games gemaakt met MTX erin maar vooral MTX met een dun laagje game eromheen.

[Reactie gewijzigd door sarethai op 25 april 2022 15:24]

Ook deze reactie vind ik erg kort door de bocht. Want een gratis speler kan een betalende speler overhalen. En als die alleen maar tegen een wall aan loopt tussen betalen of wachten zal hij minder snel aanbevelen . En eigenlijk merk je dat de succesvolle f2p games een mooie balance hebben kunnen vinden tussen een goede game(die je wil blijven spelen) en MTX. Ook op de mobiele game markt merk je dat. Waarbij sommige games je iedere 10 minuten een Ad laten zien(zonder beloning)maar er ook games zijn die je uren kan "spelen" zonder een Ad te zien. En die 2 zijn meestal een stuk populaireder.

Want Fortnite heeft geen powercreep grind etc(had wel lootboxes). Maar ook daar ging het om Skins etc. Ja je zag er soms leuk uit. Maar maakt je niet ineens sterker.

Aan de andere kant heb je crappy betaalde games die f2p gaan en vol rotzooi gegooid worden en nog erger worden. Uiteindelijk kan je er nog niets van zeggen(tenzij je de beta speelt).
En zou dan ook zeker bij f2p games lekker proberen. Je spendeert er hooguit wat tijd aan. En mocht je pas bij end Game achter P2W elementen komen heb je gratis een leuke tijd gehad(anders moet je gewoon eerder stoppen).
Micro transactions zijn opzich niet heel erg zolang ze cosmetisch zijn en verder geen invloed hebben op je progressie in het spel.

Maar als dit micro transactions zijn alla Hearthstone waar je honderde euros moet uitgeven zodat je niet elke paar maanden duizende uren moet grinden heb ik geen interessen in dit spel.
Het is een verkeerde markt.

Bij een gewoon spel is de prijs in het begin, dus je wil een zo goed mogelijk spel.

Bij microtransacties wil je dat die verkocht worden, dus is de goedheid van het spel lang niet zo belangrijk meer.
Dat had D3 toch ook op release (Auction House)...
En we weten allemaal wat een succes dat was en hoe die titel daarom vlak na release werd beoordeeld...

Let's face it, die titel werd pas goed te doen toen RMAH er uit gehaald werd en er diverse balanspatches overheen kwamen om de balans in loot drop aan te passen (en eigelijk pas echt de moeite waard na de release van Reaper of Souls)
Ik vond de RMAH prima, daarnaast is het je eigen keuze om er gebruik van te maken.
Prima dat her is voor mensen die het willen gebruiken en het stoort de anderen niet.

Ik hoop vooral dat ze verder gaan op D2 en niet op D3 als basis voor deze game en deel 4.
Maak items maar weer lekker schaars zodat een drop echt impact/waarde heeft icm een stevige progressie curve.
Dat is toch heel normaal? Bij D3 Immortal zal het waarschijnlijk wel akelig zijn, maar bij veel andere spellen valt het wel mee, MTX is bij definitie niet een slecht iets
Communisme is ook niet per definitie een slecht idee. Maar ja, de implementatie er van, hè, dat blijft toch een dingetje...

Ik ben het wel met je eens, dat het niet per se een slecht idee hoeft te zijn. Ik vind wel dat we tot nu toe in veel gevallen toch vooral de meest beroerde implementaties er van hebben gezien. Het aantal games dat dit goed aanpakt is op de vingers van een hand te tellen. Er is dan ook weinig reden om aan te nemen dat dit voor Diablo Immortal mee zal gaan vallen, zoals je zelf ook al aangeeft, helemaal omdat dat een 'gratis' speelbare titel is...
MTX is inderdaad niet per definitie slecht, maar vaak wel en daarom heb ik een pessimistische houding tegenover games met MTX. Hopelijk wordt ik over een tijdje positief verrast door een goede game met enkel wat cosmetische MTX, maar daar durf ik niet op te hopen gezien de huidige trend in mobile games.
Volgens mij is de game in 2018 al aangekondigd als free-to-play spel.
Dat was wel een epic fail.
Tijdens die aankondiging hadden ze nog geen PC plannen en warende de Diablo fans alles behalve enthousiast https://www.youtube.com/watch?v=MmkHAlhCvWg
Je hoeft dit spel niet te kopen dus dat zat er ergens anders geld uit getrokken moest worden zat er natuurlijk wel aan te komen.
M.i. is de vraag meer hoe ze dat gaan doen.
Wordt het keiharde pay to win of gaat het om cosmetische dingen.
Eens, en wat mij betreft kan het nog een stapje verder: boosters waardoor je sneller levert of sneller resources vergaart kan ik ook nog wel mee dealen :) die koop ik dan gewoon niet en dan speel ik wel wat meer, geen probleem als de gameplay goed is.

Zou het wel jammer vinden als je een crippled versie krijgt zoals beperkte inventory-ruimte die je dan bij moet kopen, maar ik vrees er wel voor.
Het probleem met dat soort constructies is dat de spelbalans dan gemaakt worden rondom spelers die dat soort boost kopen waardoor het spel onnodig grindy wordt als je het niet koopt. Ook in het belang van de ontwikkelaar om het kopen van dat soort items op die manier zoveel mogelijk aan te moedigen. Betaal dan liever gewoon van te voren voor mijn spellen eigenlijk.
Van tevoren betalen vind ik ook best, maar zoals de boosts in Heroes of the Storm werken, vind ik het helemaal prima en heb nooit de behoefte gehad om er eentje te kopen, hoewel ik daar wel wat andere MTX in heb zitten.

Het was meer om aan te geven wat wat mij betreft nog ok zou zijn qua MTX bij een spel dat verder gratis is.
Interessant dat er toch ook een versie voor PC lijkt te komen. Ik kijk wel de eerste periode na release even aan, want ik maak me ernstig zorgen over die micro-transacties; Het was natuurlijk te verwachten dat die geïmplementeerd zouden worden, maar ik hoop niet dat het de standaard en extreem vervelende mobile game-transacties gaan worden, waarbij je moet kiezen tussen idioot lang wachten tot iets klaar is of die tijd simpelweg afkopen. Verplicht drie uur wachten tot een item identified of het proces voor drie euro versnellen, zeg maar...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 25 april 2022 14:40]

Nu ja installeer iets als bluestacks en je kan al op de pc spelen. kleine Android emulator schil er omheen en ze zijn klaar.
Dit heeft voor mij weinig te maken met ' don't you guys have phones....' mobile focus of zelfs nu crossplay met PC , maar ik ga toch passen.

D2R heb ik een paar weken gespeeld , maar ik ben ondertussen de 40 voorbij en grinden en duizende runs doen voor loot X , nah

Dus dan ben ik maar een casual die ondertussen toch wat kriebels begin te krijgen voor D4 ( om het dan ook casual te spelen)
Waaruit concludeer jij dan dat immortal net zo grindy wordt als Diablo 2? En 4 dan weer niet? Beiden zijn nieuwe games...
Het zou goed kunnen natuurlijk, f2p games hebben ook wel meer die neiging, maar ik zou gewoon even ervaringen afwachten of het zelf proberen aangezien het toch gratis is.
Diablo pay to win edition. Ja, die ga ik dus echt mooi skippen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee