Europees Parlement wil meer snellaadpalen bij belangrijke snelwegen

Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie zijn plan aanpast om per zestig kilometer aan belangrijke wegen snellaadhubs te plaatsen. Het Parlement wil dat er bij die hubs meer en bovendien snellere laadpalen komen te staan.

Met de herziene verordening betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen wil de Europese Unie dat lidstaten doelstellingen krijgen om zo de uitrol van het laadnetwerk voor auto's te versnellen. De Europese Commissie stelde voor dat er op belangrijke snelwegen per zestig kilometer in beide richtingen een laadhub moet komen, die een totale capaciteit hebben van 300kW en waar minimaal een 150kW-snellader staat. Deze doelstelling moet eind 2025 zijn gehaald. Vijf jaar later moet dit een totale capaciteit van 600kW zijn met in ieder geval een 150kW-snellader.

Het Europees Parlement wil dat deze doelstelling wordt verscherpt. De 60km blijft staan, alleen moet elke hub eind 2025 een capaciteit van 600kW hebben met in ieder geval een 300kW-snellader. Vijf jaar later moet dit respectievelijk 900kW en 350kW zijn. Als elektrische auto's in een lidstaat bovendien populairder worden, dan moeten deze deadlines wat het Parlement betreft naar voren worden gehaald. Is een weg echter minder druk, dan mag een lidstaat, na goedkeuring van de Commissie, ervoor kiezen om slechts één laadhub te plaatsen die in beide richtingen toegankelijk is, stelt het Parlement verder voor. Een ander voorstel is dat er meer afstand tussen de laadhubs komt, tot 100km, als een weg niet druk is.

Daarnaast wil het Europees Parlement dat er meer waterstofstations komen. De Europese Commissie stelde vulpunten per 150km voor, het Parlement wil dat dit 100 kilometer wordt. Deze doelstelling moet wat het EP betreft ook in 2028 al zijn behaald, in plaats van in 2031.

De Parlementariërs willen daarnaast dat laadpalen en waterstoftankstations toegankelijk zijn voor alle voertuigen, ongeacht de fabrikant, en dat de prijs per kWh of kilogram wordt getoond. Ze willen ook dat er tegen 2027 een Europees toegangspunt komt waar de beschikbaarheid, wachttijden en prijzen van verschillende waterstofvulpunten of laadpunten in kaart worden gebracht.

In de voorgestelde aanpassingen van het Parlement moet de maritieme sector sneller verduurzamen. Zo moet de uitstoot van broeikasgassen van grote schepen vanaf 2035 en 2050 met respectievelijk 20 en 80 procent zijn verminderd. De EC stelde 13 en 75 procent voor. Deze percentages zijn ten opzichte van 2020. Maritieme bedrijven die deze doelstellingen niet halen, zouden wat de Parlementariërs betreft boetes moeten krijgen. De opbrengsten kunnen dan weer gebruikt worden om onder meer nulemmissietechnologie te ontwikkelen.

Autofabrikantenvereniging ACEA zegt blij te zijn met het gewijzigde beleid van het Europees Parlement, maar waarschuwt wel dat private investeringen in de laadpaalmarkt belangrijk blijven. De EU zou volgens de vereniging het verlenen van vergunningen dan ook makkelijker moeten maken en meer moeten investeren in het energienet. Het Parlement zegt nu klaar te zijn om te onderhandelen met lidstaten. Tweakers schreef onlangs een achtergrondartikel over de staat van het Europese laadpaalnetwerk.

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-10-2022 • 15:38

187

Lees meer

Reacties (187)

187
185
77
3
0
90
Wijzig sortering
Mooi dat de EU hier een rol in gaat spelen, dit is een zaak die niet per land, maar Europees geregeld moet worden.
Wat ik een beetje vreemd vind is het idee dat hoe rustiger een weg is, hoe groter de afstand tussen de laadpalen kan zijn. De actieradius van EV's wordt niet groter als het rustig is en 100 km afstand tussen laadpunten is (zeker op de snelweg) al snel 30% van je actieradius.
Het lijkt logischer om die afstand op 60 km te houden, maar dan gewoon minder laadpalen per "hub". Dat heeft ook als voordeel dat je eventuele capaciteitsproblemen van de infrastructuur vermindert.
Een laadpaal per 100 km is eigenlijk te veel. Opnieuw laden doe je het liefst wanneer je tussen de 10 en 20% van je range over hebt. Gemiddeld heeft een EV nu 240 km range, dus is de speling gemiddeld slechts 48 km. Op de snelweg bij 100 km per uur is dat circa 5% minder en komt men gemiddeld maar 45 km tussen een capaciteit van 20 tot 10%. Rij je met nog 21% een laadstation voorbij, dan kan men gemiddeld nog 90 km. De 100 km is dan dus net te ver. Bij slechte weersomstandigheden (regen, kou) zijn de ranges tot 15% korter en valt men gemiddeld al na 78 km stil.
De ranges zijn een gemiddelde van de opgegeven WLTP waardes van de EV's die nu verdeeld over Europa op de weg zijn. Daar zijn er dus ook bij die een kleiner bereik hebben of in de praktijk meer gebruiken dan door de fabrikant opgegeven. Zeker met snelladen gebruikt men niet de totale capaciteit van de accu en zal een onderlinge afstand van 100 km voor de laadpunten ertoe leiden dat veel EV's bij elke gelegenheid moeten gaan laden.

Een afstand van 100 km leidt er dus toe dat men vaker dan eigenlijk nodig moet laden, wat weer een grotere belasting geeft op de laadpunten.
Men zou er beter aan doen om de onderlinge afstand van 60 km te handhaven en als tussenstap een onderlinge afstand van 120 km toe te staan, met de bedoeling om er in een later stadium een laadlocatie tussen te plaatsen.

De richtlijn van de EU is overigens voor de toekomst bij lange na niet voldoende. Zeker als na 2035 de verkoop van benzine en diesel auto's verboden wordt. Uiteindelijk zal de capaciteit langs de snelwegen dan met een factor 10 tot 15 omhoog moeten.
Allemaal goede punten, maar in alle eerlijkheid: die 100 km (of 60) is een maximum. In de praktijk zal dat minder zijn. Maar toch: ik denk ook dat EV eigenaren gebaat zijn bij kortere afstanden tussen de laadpunten. Daarmee spreid je ook de belasting van de infrastructuur.

Het nadeel is dat je bij kleinere hubs geen uitgebreide service gaat aanbieden. Ik heb nu een paar keer kort geladen bij een parkeerplaats met alleen laadpalen, een WC en een snoepautomaat. Helemaal prima.

Overigens denk ik, gezien mijn ervaring nu langs de Duitse snelwegen, dat die grote hubs vanzelf ontstaan bij de huidige benzinestations (daar zijn ze vaak al). Daar is vaak al uitgebreide service aanwezig: winkels, restaurants, WC's. Die laadpalen hebben voor die ondernemers ook grote voordelen: al die EV-eigenaren komen binnen om een kopje koffie te drinken, naar de WC te gaan, ze kopen een koek, eten lunch. Ik zie gewoon een win-win situatie.
Helemaal mee eens, ik ben vorige week met een Enyaq 60 naar zuid Frankrijk gereden en in de praktijk kom ik inderdaad met relatief veel batterij op een laadlocatie aan waarmee het laden een stuk langzamer is.

Ik rij regelmatig van Breda naar Groningen en als ik moet laden dan kun je dat ik Nederland een stuk beter timen om rond die 10% bij een lader aan te komen. Wordt case kun je in NL daar altijd nog wel een andere lader mee halen, in Frankrijk absoluut niet.
Naast de andere reacties is het ook van belang dat zo'n laadstation voldoende klanten heeft. In Nederland is 60 km inderdaad logischer, maar andere landen zijn stukken groter en dus de afstanden ook.
Dat is een goed punt, snellaadstations moeten natuurlijk ook gewoon rendabel zijn. Maar dat is niet het enige, volgens mij hebben overheden ook een taak als het gaat om het faciliteren van verkeer en het stimuleren van voldoende laadmogelijkheden hoort daar gewoon bij. Dus vroeger waren dat benzinestations, nu laadstations.
Maar het bereik van een elektrische auto is toch niet opeens groter in Duitsland of Frankrijk?
De benodigde onderlinge afstand voor de palen wordt voor het grootste deel bepaald door de gemiddelde en de laagste range die de EV's die nu op de weg zijn. Wanneer de onderlinge afstand groter is dan 60% van de range (men laadt bijvoorkeur van 20 tot 80% van de capaciteit) ontstaat er een probleem en kunnen er auto's stil gaan vallen.
Met de long-range auto's hoeft je eigenlijk geen rekening te houden. Nu is het wel zo dat in de grotere landen meer long-range modellen worden verkocht dan in het kleine Nederland.
Als je gaat rekenen (de berekening staat in een post hierboven), dan is 100 km eigenlijk te ver. Bij rustige wegen is het niet te verwachten dat je dan snel extra laadpunten tussen de bestaande laadpunten krijgt.
En je mag niet vergeten dat niet elke snelweg evenveel verkeer moet slikken. Ik heb er nog niet gereden maar ik kan me zo voorstellen dat de 140 km van de E75 tussen Tana Bru en Vardø in Noorwegen naar onze normen redelijk verlaten is. Het heeft geen zin om op zo´n plaatsen laadstations te verplichten die quasi nooit gebruikt zullen worden. Verspilling ook want die laadstations had men dan beter elders gebouwd om drukke plaatsen sneller of beter te voorzien van voldoende laadpunten.
idd - deze regel van minder 'laadpaal-punten' lijkt vooral ingegeven door de wens van de exploitanten want het is niet voor niets dat die de voorkeur geven aan een brandstof-/laad- station, aan een drukke weg.
Dat en bestuurders komen minder snel in de problemen als 1 station om wat voor reden dan ook uitvalt.
Mooi dat de EU hier een rol in gaat spelen, dit is een zaak die niet per land, maar Europees geregeld moet worden.
Ik krijg hier Natura2000-all-over-again gevoelens bij. Met als resultaat dat een door het volk gekozen overheid niet kan doen waarvoor het volk het gekozen heeft. Oftewel de mensen in de regio krijgen niets te vertellen.

Het bepalen waar laadpalen komen, vind ik een interne aangelegenheid van een land. En nog meer autonomie en soevereiniteit opgeven gaat op den duur averechts werken.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 17:28]

Hou toch op met je "het volk"....
Ik woon in een klein dorp en de grote boze gemeente waaronder mijn dorp valt beslist over mijn woonomgeving. De gemeente is beperkt in zijn mogelijkheden door regels vanuit de provincie, die bijvoorbeeld bepaald waar windmolens mogen komen. Die provincie moet naar de pijpen dansen van de regering. En die op zijn beurt moet voldoen aan Europese regelgeving. En zelfs Europa is gebonden aan mondiale afspraken. En zelfs thuis heb ik niets te zeggen :)

De definitie van "het volk" is sterk afhankelijk van hoe klein je persoonlijke denkraam is (vrij naar Olivier B. Bommel)
Het bepalen waar laadpalen komen, vind ik een interne aangelegenheid van een land
Wat is één van de meest gehoorde klachten van wannabee EV-eigenaren? "Ik kan geen EV kopen want ik kan er niet mee op vakantie naar het buitenland, want er zijn nergens laadpalen".........
Nederlanders kunnen prima klagen over de beschikbaarheid van laad infrastructuur, maar alsnog vinden dat de Nederlandse overheid zelf moet mogen beslissen waar laad infrastructuur. Of zelfs wie de keuze mag maken waar laad infrastructuur in hun favoriete vakantieland. Zolang er maar meer komt, zodat zij daar persoonlijk profijt van hebben. Het sluit elkaar niet uit.
Hou toch op met je "het volk"....
Ik woon in een klein dorp en de grote boze gemeente waaronder mijn dorp valt beslist over mijn woonomgeving. De gemeente is beperkt in zijn mogelijkheden door regels vanuit de provincie, die bijvoorbeeld bepaald waar windmolens mogen komen. Die provincie moet naar de pijpen dansen van de regering. En die op zijn beurt moet voldoen aan Europese regelgeving. En zelfs Europa is gebonden aan mondiale afspraken. En zelfs thuis heb ik niets te zeggen :)

De definitie van "het volk" is sterk afhankelijk van hoe klein je persoonlijke denkraam is (vrij naar Olivier B. Bommel)


[...]

Wat is één van de meest gehoorde klachten van wannabee EV-eigenaren? "Ik kan geen EV kopen want ik kan er niet mee op vakantie naar het buitenland, want er zijn nergens laadpalen".........
Het Europees Parlement is door ‘het volk’ gekozen. Ze zijn dan ook volksvertegenwoordiger. En juist zij kiezen voor een aanpassing naar meer oplaadpunten, omdat ze in de gaten hebben dat je niet overal in Europa goed kan rijden met een EV. Zeer positief. Daar zijn ze voor.
Volgens mij heb je op het verkeerde "Reageer"-knopje gedrukt en wou je reageren op @multikoe ?

Het probleempje is dat het Europese Parlement maar uit een fractie bestaat van wat Nederlanders hebben gekozen. Zelfs als alle Nederlandse Europarlementariërs tegen een voor Nederland nadelige wet zouden stemmen, trekt Nederland aan het kortste eind als de rest voor stemt. Dus hoe representatief is het Europese Parlement dan?
Het Europees Parlement is geen vertegenwoordiging van Nederland, het vertegenwoordigd alle lidstaten. En dat betekent dat je als relatief klein land dus lang niet altijd je zin krijgt. Maar dat verschilt toch helemaal niet van de situatie in de landelijke politiek?
De actieradius is wel groter wanneer je 60 rijdt in plaats van 100 of in de file staat. Ergens klopt het weer wel.
Ik denk dat er nog een aantal dingen over het hoofd worden gezien.

1. Hoeveel auto’s zijn er nu op de weg die geen snellaad mogelijkheid hebben?
2. Prive ken ik genoeg mensen die niet op de snelweg komen. Waarom niet meer stations in de steden?
3. Ik heb met opzet geen volledig electrische auto maar plugin hybride gekocht nu bijna 2 jaar geleden. Maar in de buurt waar ik woon heb ik in die periode nog nooit kunnen laden door bezet of normale auto’s geparkeerd. Gemeente doet er niets aan.
4. Bij bezoeken van famillie of vrienden is er nergens een laadpaal te vinden in de buurt waar zijn wonen waar dan ook in Nederland Dit moet eerst beter worden.
5. In de steden met rijtjeshuizen staan niet voldoende laadpalen. Alleen op locaties met eigen carport of garage is genoeg te vinden mocht je een EV auto hebben.
6. Ik heb in het verleden zakelijk door heel Nederland en deel Belgie gewerkt. Wanneer je naar verschillende klanten in het land moet heb je geen tijd om een uur of meer te wachten om te laden. De klant accepteerd dit niet. Er zijn contracten dat je binnen zoveel uur op locatie bent en niet met excuus komt ik moest tussendoor een uur of langer laden. BV collega heeft een Vw golf EV met bereik van 240 km (140 km in de winter) en van Den Haag naar maastricht kostte hem bijna 4 uur rijden omdat hij tussen door de auto moest opladen. Hij was 1 uur bij de klant maar was verplicht enkele uren te blijven om de auto eerst vol te hebben voor de terug reis en op de terug reis weer te laden. Ik reed in een opel
Astra diesel en kon op 1 tank 2,5 keer heen en weer rijden zonder de extreme extra wachtijden. Bereik moet dus eert rond de 1400 km komen en laden naar 100% binnen 5 minuten om voor veel zakelijk gebruik interessant te worden.
1. Geen idee, volgens mij vrijwel geen. Maar waarom is dat van belang?
2. Ook daar is natuurlijk actie nodig, maar ik vermoed dat de EU zich met deze regel vooral lange-afstandsverkeer wil stimuleren, wat de economie ten goede komt.
3. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van waar je woont. Er zijn ook buurten waar je prima op straat kunt laden en veel mensen kunnen ook gewoon thuis laden. In ons dorp rijden pakweg 10 elektrische auto's rond, we hebben één publieke laadpaal die af en toe bezet is. Heb je al een aanvraag ingediend bij je gemeente en wat was daar het antwoord op? In vrijwel alle gemeentes worden laadpalen geplaatst, dus het zou raar zijn als dat in jouw gemeente niet gebeurde. Welke gemeente is dat?
4. Overal waar ik naar toe ga kan ik wel een publieke laadpaal vinden. Soms is het een paar honderd meter lopen, geen probleem. En een aantal van mijn vrienden hebben zelf een EV, dus ik kan gewoon bij hun op het pad laden. Ik heb nog nooit gehoord van iemand die benzine kan tanken op de oprit van zijn familie.... Als het al nodig is, want vrijwel al mijn vrienden wonen binnen het actieradius van mijn EV. En uitzonderingen daargelaten zal dat gelden voor vrijwel alle Nederlanders.
5. Je hebt als EV-eigenaar niets aan privé laadpalen van andere mensen. Tenzij je bij ze op bezoek gaat natuurlijk :)
6. Als ik 's ochtends met mijn e-Niro met een volle accu begin en ik laadt één keer aan de snellader voor 30 minuten, dan kan ik 500 km op een dag rijden, in de winter, op voornamelijk snelwegen. Als ik nog een keer dertig minuten laadt, is dat 700 km. Dat is in vrijwel elk scenario, voor vrijwel elk beroep, meer dan voldoende. Je hebt dan met je VW Golf met een bereik van 140 km in de winter gewoon een heel verschrikkelijk domme keus gemaakt als je veel km's moet maken :) Bovendien, bedenk ik me net: die 700 km die ik dan op een dag zou rijden, betekent dat ik minimaal 7 uur in de auto zit.
Ik vraag me af hoe alle landen hiermee om gaan.
Vooral in Nederland is het stroom-netwerk al tot zijn nek met wat die aan kan. Als we om de 60 KM een SnelLaadHub van zo'n 300kw max kunnen vreten hoe gaat de huidige gedateerde stroom-netwerk hier mee om? :?
Maar zijn we in Nederland niet al klaar hiermee? Als ik zie hoeveel FastNed en Shell Recharge er is zit je hier al bijna aan.
Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat van Goes tot Den Haag er precies 0 snelladers (langs de snelweg!) staan en dat is toch zo'n 130 km. Er zullen vast nog meer route's zijn waar deze ontbreken. De andere kant op is het beter geregeld.

(Bij Barendrecht staan wel twee laders, maar dan moet je toch echt van de snelweg af).

[Reactie gewijzigd door Standeman op 23 juli 2024 17:28]

Snel laadpalen langs de snelweg worden ook amper gebruikt vanwege hoge tarieven en de onhandigheid van het wachen.
Meer laadpalen in de dorpen, steden en woonwijken is wel nuttiger.
Ik gebruik ze met regelmaat, maar dat komt omdat de baas betaalt (en dat geldt voor een hoop mensen!)

Ik hoef bijna nooit te wachten of door te rijden naar de volgende lader, gelukkig.
de onhandigheid van het wachen
Wachten? Wanneer dan? Ik heb nog nooit hoeven wachten en ik let er tegenwoordig op: als ik langs snellaadstations rij, dan zijn er vrijwel zonder uitzondering altijd laadpalen vrij. Dus wanneer, waar en hoe vaak heb jij moeten wachten?
Wachten is ook als je langer dan 5 minuten bezig bent met je auto vol gooien.
Verzorgingsplaats Vliete heeft een snellader, even verderop bij Rilland een snellader (180 kW), ietsiepietsie van de weg af. Bij Numansdorp een Shell Recharge station (langs de A29), langs de A15 onder Rotterdam een heleboel snelladers, dan nog een heel plukje bij Den Hoorn en dan ben je al bijna in Den Haag.

Een aantal van die snelladers staan gewoon bij benzinestations langs de snelweg. Maar ook die bij Den Hoorn staat vrijwel aan de snelweg en zeker als je een kwartier of langer moet laden, dan is een dertig seconden omrijden naar de MacDonalds nou niet bepaald een issue. Lijkt me.
Zowel vliette als Numansdorp liggen aan de verkeerde kant van de snelweg richting Rotterdam ;)

Die 180kw lader kende ik nog niet, thanks!

Maar ik bedoelde inderdaad direct aan de snelweg en niet een klein stukje er vanaf. Aan de ene kant omdat het psychologisch omrijden is en aan de andere kant dat ze in het verleden vaak bezet waren of niet werkte.
Dat is in ieder geval een eerlijk antwoord: ik heb er zelf niet zo'n probleem mee om een paar honderd meter van de snelweg af te gaan, zeker omdat ik een half uur moet wachten en dat eigenlijk ook liever wat verder van het verkeer af doe.
Ik denk wel qua frequentie, maar de vraag is of het voldoet aan de capaciteitseisen. Maar ik denk wel dat we in NL sneller voldoen aan die eis; Duitsland heeft veel meer snelwegen en dus hebben ze veel meer van dit soort stations nodig om te voldoen.
en daarnaast is Nederland als land ook niet echt groot op Europese schaal + is het ook geen echte doorgang tussen de verschillende landen, bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland waar veel toeristen alleen maar doorheen rijden is dit veel meer een kwestie van belang dat je geen mensen met een lege accu langs de weg heb staan.
Qua oppervlakte niet. Nederland past bijna 9 keer in Duitsland. Maar als je vervolgens naar deze statistieken kijkt. Dan heeft Duitsland uiteindelijk maar iets meer dan 3x zoveel Elektrische auto's in omloop. Frankrijk is ongeveer 10x zo groot als Nederland en daar zijn maar 2x zoveel elektrische auto's in omloop. Ik denk dus dat we het hier in Nederland dan zo slecht nog niet doen.
Ook Nederland heeft veel toerisme (Duitsers die de kust opzoeken, drugstoerisme voor de grote steden, Chinezen, dagjesmensen, festivalgangers, enz. - ruim.7 miljoen per jaar) en is groots doorvoerland voor goederen (Europoort, 9 na grootste haven ter wereld in vrachttermen).

https://www.worlddata.info/europe/netherlands/tourism.php en https://en.m.wikipedia.org/wiki/Port_of_Rotterdam
En over t algemeen zie ik er niemand staan in de routes die ik rij door t land. Dus meer bouwen (in ieder geval op 'mijn routes') lijkt mij erg onlogisch voorlopig.
In veel gebieden van Nederland wel, zeker in de Randstad.
Echter is Nederland wel groter dan dat ;)

Ik zou in de volgende gebieden graag wat meer snelladers zien:
  • Ten noorden van de lijn Leeuwarden-Groningen
  • Ten oosten van de lijn Hoogeveen-Arnhem (richting Duitse grens)
  • A28 Utrecht-Amersfoort
Op het traject Utrecht-Amersfoort-Harderwijk is er sowieso geen snellader direct langs de snelweg (in de andere richting 1). Voor de Shell Recharge van Amersfoort moet je best een stukje om. Sowieso zijn die snelladers aan slechts 1 kant van de snelweg niet ideaal.
Ik ben daar niet zo bang voor, die snellaad plekken staan allemaal leeg omdat ze letterlijk het dubbele kosten van de normale laadpaal. In de meeste gevallen red ik het ook wel zonder een snellader met een beetje planning. Ik heb er denk ik in totaal 2 keer ooit gestaan. 1 keer om te kijken of het werkt en 1 keer omdat we echt geen andere optie hadden meer.
In Nederland moet het toch altijd wel gaan met planning?

Zelfs van Vaals naar de Eemshaven in Groningen is het zo'n 400km.
Van het meest zuid-westelijke puntje in Zeeland naar de Eemshaven is het zo'n 430km.

Dat moet zelfs wel te doen zijn met een enkele pauze in een kleine EV.
Dat is dan ook gelijk wel een extreem die de meeste mensen nooit zullen rijden.

Snellaadpalen lijkt me in een land zoals Nederland dan nogal overdreven.

In een land als Frankrijk en vooral Duitsland kan ik me daar een betere voorstelling bij maken.
Idem voor de zeer dunbevolkte landen, waar het niet loont om mensen hun eigen laadpaal te geven in de straat. Of de combinatie van die twee.
Klopt die ene keer dat ik er stond, was ik naar een evenement ongeveer 280km rijden en toen eenmaal daar had ik hem in de parkeergarage geknalt waar helaas geen laadpalen waren. Toen hebben we op de terugweg s nachts even bij zo een snellader gestaan. Maar als ik de moeite had genomen om op locatie gewoon even een laadpaal te zoeken dan was dat niet eens nodig geweest. Dat was puur mijn eigen luiheid haha.
Gezien we vrijwel zeker grootschalig gaan verbruiken voor vervoer, en er meer elektriciteit (decentraal) wordt opgewekt, is een grote update van het stroomnetwerk inderdaad hard nodig.

Gelukkig zitten netbeheerders niet op hun handen. Netbeheerders investeren hard in het uitbreiden van de capaciteit voor de toenemende vraag.

Denk dat het wel goed komt - men heeft zeker in de gaten wat er moet gebeuren, zet er flink op in, en we lijken hier minder last te hebben van Texaanse toestanden :P
Dat ze er staan is niet het probleem, het probleem is als ze allemaal gelijk gebruikt gaan worden.

Veel mensen laden thuis of via AC laders. Alleen de luitjes met een zakelijke leasebak en een laadpas van de zaak moet wat aan gedaan worden. Was idem met de ‘tankpas’, zat lui die overal tanken, ook langs snelweg, want de baas betaald toch.
In NL is er ongeveer 5000 km Rijksweg volgens Wikipedia. 5000/60 = 83 snellaadstations volgens die doelstellling. Fastned alleen heeft er in NL een stuk of 130.

Ja er is te twisten of “belangrijke weg” = Rijksweg. En ja echt niet elk Fastned station is 300+ kW. Staat tegenover dat Fastned niet de enige aanbieder is.

In NL zijn we dus al een heel flink eind op weg of zijn er al.

[Reactie gewijzigd door Flo op 23 juli 2024 17:28]

Zit de limiet van het net niet juist in de grote steden? Snelladen doe je vaak juist ergens onderweg bij een tankstation tussen de weilanden (in potentie tussen de zonneweides..)
In Zwitserland hebben ze een tijdje terug alle snellaadpalen uitgezet vanwege stroomtekort
Ik ben op dit moment in Switzerland dus ik schrok hier wel van. Even gezocht op de Internet, maar ik kan hier niets over vinden. Linkje?
In Zwitserland hebben ze een tijdje terug alle snellaadpalen uitgezet vanwege stroomtekort

Heb je daar ook een bron van? Heb er net jaren gewoond en heb hier nog nooit van gehoord.
Sinds wanneer moet Zwitserland voldoen aan EU regelgeving?
Klopt inderdaad... en binnenkort komt in België het capaciteitstarief, waarbij je wordt afgestraft als je "veel" stroom in 1 keer gebruikt (dus: extra betalen als je afwasmachine en wasmachine tegelijkertijd opzet).
Snelladers gebruiken zo extra veel stroom (je wil je auto net zo snel mogelijk opladen), wat dus totaal niet overeen komt met de mogelijkheden van het stroomnet (en binnenkort de kosten).

Anderzijds heb je gewone laadpalen. Mooi om traag op te laden, alleen duurt het langer, waardoor je dus soms ver van je auto verwijderd bent. Oeps, auto mag er maar maximum 4 uur staan of als hij vol is, moet je terugkomen. Niet te spreken van kapotte laadpalen of zo (vorige week 5x mislukte pogingen om mijn wagen op te laden).

En alhoewel auto's opladen moeilijk wordt, probeert men het nu nog te verkopen als "battery backup" voor je huis. Als je op een miraculeuze wijze je auto, terwijl je gedurende de dag op de baan bent, hebt kunnen opladen, dan kan je 's nachts de stroom van die batterij voor andere zaken gebruiken. Hoe je dan de volgende dag nog kan rijden, dat is even een vraag die je niet moet stellen.

Disclaimer: heb een hybride waar ik toch 50% electrisch mee rij. Combinatie vind ik redelijk goed, maar heel het verhaal van dat elektrisch rijden in huidige context rammelt alsof het een ratelaar in een droogkast is.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 23 juli 2024 17:28]

Dat maakt toch niks uit. Electrificatie is super goed voor economie. Het netwerk, palen, windmolens zonnepanelen. Allemaal extra business. Net zo als ICT naar de Cloud gaat. En als het klaar is breken we alle windmolens en zonnepanelen af. Dan zetten we vele mini kerncentrales neer. In fase daarna wordt het waterstof ipv electrisch met paar grote kerncentrales. En het plan verkopen, laat dat maar aan politiek over.
Dat maakt toch niks uit. Electrificatie is super goed voor economie. Het netwerk, palen, windmolens zonnepanelen. Allemaal extra business.
ALS het door Nederlandse bedrijven met Nederlandse werknemers gedaan wordt.
Als een Duits bedrijf met Poolse werknemers een windmolen in Nederland plaatst heeft de NL economie daar weinig aan.
Gaat toch tegenwoordig toch om Europa, niet om landen. U denkt niet erg progressief.
Gewoon desnoods met diesel aggregaat als tijdelijke oplossing. Bij mijn vriend bij Rijkswaterstaat doen ze dat ook met hun wagenpark. Werkt prima. Snelwegen zijn meestal niet in woonwijken dus de herrie is geen issue. En nieuwe dieselmtoren zijn tegenwoordig amper nog vervuilend.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 23 juli 2024 17:28]

Dat is toch eigenlijk de omgekeerde wereld? Ik denk dat menig diesel aggregaat vervuilender is dan menig diesel auto. Slechte zaak als je het mij vraagt.

Ik denk dat het in Nederland relatief simpel is om ergens een laadpaal te vinden, in het buitenland zal het echt veel beter moeten. Daar zijn er nu nog te weinig om echt het verschil te maken.
Ik denk dat menig diesel aggregaat vervuilender is dan menig diesel auto.
Ze zijn gebouwd om lange tijd op een constante snelheid te draaien, itt een dieselmotor waar je meer verlies hebt door verschillende RPM en dergelijke. Plus, meer ruimte voor filters.
Maar een aggregaat draait ook als het niet gebruikt wordt en daarmee verlies je dus een hele hoop energie, in tegenstelling tot de dieselmotor die de opgewekte energie direct gebruikt.
Anoniem: 91634 @YopY19 oktober 2022 17:05
Zijn arregraten ook in het bezit van een roetfilter/roet opvang systeem ?
Eventueel met de rest warmte ook nog wat gedaan?

Een diesel hybride auto is mogelijk wel efficiënter doordat die de warmte wel gebruikt om de auto te verwarmen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 91634 op 23 juli 2024 17:28]

Je maakt een grap zeker? Ga je je elektrische auto opladen met een diesel aggregaat het moet niet gekker worden 8)7
Goh, nog steeds pakken efficiënter dan een ICE wagen, aangezien de motor op de meest efficiënte toerental kan blijven draaien.
Dat vraag ik mij af hoor, auto motoren vallen volgens mij onder een stuk strengere wetgeving kwa uitstoot etc dan diesel aggregaten dat doen. Daarnaast hebben auto's allerlie trucjes zoals Ad blue om de uitstoot te beperken, vraag mij zeer af of een diesel aggregaat dat ook heeft?

https://e-drivers.com/ook...8%20kWh%20te%20produceren.

Ik vond dit stukje waarin inderdaad blijkt dat het nog steeds voordeliger is, maar het ontloopt elkaar echt maar net. Neem daarin mee de vervuiling voor het produceren van de batterij etc en dat een aggregaat veel meer uitstoot dan denk ik dat je toch echt wel vervuilender bezig bent dan wanneer je gewoon in een diesel auto gaat rijden.

Dit is echt letterlijk gewoon rijden op diesel zonder bijtelling als je het mij vraagt.
Heeft meer vergelijking met een Hybride wagen dan.
Wat misschien niet veel beter is, maar toch iets efficiënter.

En dat is natuurlijk als je enkel die diesel aggregaat gebruikt om op te laden.
Het gebeurt zeker wel, je moet toch wat als de infrastructuur er nog niet is. Het doet mij denken aan de camera's voor de milieuzone in Utrecht die enkele jaren geleden op een aggregaat draaiden. En dat was midden in de derde stad van Nederland...

https://www.autoblog.nl/n...-op-dieselgenerator-77800
Guerilla Games had een kantoor in centraal Amsterdam, maar het stroomnet kon hun verbruik niet aan dus hadden ze ook aggregraten erbij: https://www.parool.nl/nie...guerrilla-games~be0fa296/
Ik snap niet zo goed wat een game-producent met een kantoor in het midden van het historische centrum van Amsterdam te maken heeft met de (vermeende) capaciteitsproblemen van laadstations langs de snelweg?
Hip bedrijf, moet wel op een hippe locatie zitten he.

De reden dat ik als 20 jarige geboren Amsterdammer en starter in mijn eigen stad geen normale betaalbare woning meer kon vinden. Die woningen waren namelijk allemaal al gehuurd door de goed verdienende werknemers van die hippe bedrijven die veelal niet uit Amsterdam of zelfs Nederland kwamen. Achteraf als 40 jarige ben ik blij dat ik er niet meer woon. Ik ga er graag nog op bezoek, maar Amsterdam is allang de Amsterdam niet meer waarin ik ben opgegroeid.

Maar helemaal met je eens wat voor bizarre praktijken er gebeuren om maar cool te kunnen doen dat je in Amsterdam zit.
Dit heeft werkelijk helemaal niets, maar dan ook niets te maken met capaciteitsproblemen bij het aansluiten van snelladers langs snelwegen. Waarom begin je in deze draad over je persoonlijke problemen met Amsterdam?
Niet direct meer met snelladers langs de weg, maar toont wel aan wat voor gekke capriolen grote bedrijven uithalen om maar hip te kunnen zijn ipv gewoon echt aan duurzaamheid te denken.

Maar goed dat is de natuurlijke verloop van een discussie soms raak je daar een beetje offtopic door inderdaad. Je mag mij prima gewoon op 0 modereren verder.
Wat is erger,een dieselaggregaat die je auto oplaadt, of de kolencentrale die je auto oplaadt?
Bwa, fiscale voordeel van een EV en dan opladen op goedkope diesel. Win win :)
Beetje water naar de zee dragen alleen.
Nee, het is vooruitdenken. Die dieselaggregaten zijn over 'n paar jaar overbodig omdat het stroomnet dan voldoende is verzwaard. Als er nu nog benzine- of dieselauto's zouden worden gekocht, rijden die over 10 tot 20 jaar nog steeds rond met al hun vervuilende eigenschappen.
Anoniem: 91634 @anboni19 oktober 2022 17:10
Elektrische auto's schijnen juist weer meer fijnstof uit te stoten door hoge banden slijtage door hun hoge gewicht. Of ze echt schoner zijn kan je wel vraagtekens bij neerzetten.
Alhoewel ik wel mijn vraagtekens heb bij het schoner zijn van alle EV's (wat gaan we met die accubergen etc doen) ben ik toch niet echt bang dat iets als hogere banden slijtage echt een groot onderdeel van het klimaatprobleem is.

Jouw probleem vereist enkel andere banden.
Klimaat niet, maar volksgezondheid heeft fijnstof wel een grote negatieve invloed.
(wat gaan we met die accubergen etc doen
Volledig recyclen, zoals ze nu al mee beginnen en in de toekomst blijven doen. Het is immers goedkoper om te recyclen dan om nieuwe delfstoffen te halen.
Elektrische auto's schijnen juist weer meer fijnstof uit te stoten door hoge banden slijtage door hun hoge gewicht.
Dat argument lees ik vaker. Mijn ervaring in m'n model 3 is dat banden niet significant sneller slijten dan in m'n voorgaande auto's. Sure, ze zijn zwaarder, dus het zal allicht meer slijtage zijn, maar ik geloof niet dat dat ook maar in de buurt komt van de winst die ze opleveren door uitstoot.
Dat het stroomnet mogelijkerwijs is uitgebreid, wil dat nog niet zeggen dat dit groene stroom is. Onze stroomvoorziening is maar voor enkele procenten opgewekt met echt groene energie (nee geen biomassa). Bovendien komt er nog veel broeikasgas vrij bij aanleg en onderhoud van het stroomnet.
Een kwart van het huidige verbruik wil natuurlijk wel weinig zeggen als het verbruik een *50 doet.

Ik mis dit enorm in deze debatten. Ik zie iedereen praten over het stroomnet en stroomverbruik mbt de huidige situatie, maar als iedereen opeens EV's heeft heb je het over een apparaat welke minimaal per week, met uitzondering per dag, meer verbruikt dan een huishouden in een hele week. Sterker nog, de EV's met het grootste bereik hebben een grotere accu dan wat ik aan stroom verbruik per maand. Deze worden regelmatig zo'n 2 keer per week opgeladen. Nou, de rekenkunde laat ik aan de lezers over.

Het stroomverbruik gaat dan gewoon gigantisch omhoog en vooral iets als wind en zonne energie zal dit echt niet bij kunnen benen. We hebben helemaal geen ruimte voor al die opwekking dmv zon en wind binnen zo een korte periode met zo weinig tijd om door te ontwikkelen. Nucleair is de enige oplossing. (Op de korte termijn!)

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 23 juli 2024 17:28]

Jawel, dat wil zeggen dat Naafkap er compleet naast zit, net wat ik aan wilde geven. Er wordt enorm veel windenergie bijgebouwd op dit moment (veel op zee). Daarnaast als veel auto's straks vehicle to grid hebben kun je op drukke momenten de auto accu's gebruiken, en deze op rustigere momenten bijladen. Mooie stabilisator.
Dat zou ideaal zijn, maar dit zou wel inhhouden dat alle auto's altijd verbonden moeten zijn, toch? Lijkt me niet geheel realistisch... Zaken als snelladers langs de snelweg zullen daar ook niets aan toevoegen natuurlijk. Openbare/gedeelde parkeerplaatsen ook niet.

We kunnen nog zó veel windenergie bij bouwen maar EV's ondersteunen gaat toch een uitdaging worden. En tenslotte gebruiken we deze voertuigen vaak juist overdag, waardoor ze in de avond juist zullen moeten laden (tenzij je dit allemaal op het werk doet, maar dan refereer ik weer naar vorige alinea)

Is een beetje een vicieuze cirkel, niet?

Toevoeging: Wereldwijd is het stroomverbruik meer gestegen dan de opwekking van groene stroom in totaal oplevert (en dat is zonder alle bijkomende problemen als opslag en wisselvallige/onbetrouwbare levering), dus 25% in de EU is leuk maar wereldwijd betekent het alsnog niets.

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 23 juli 2024 17:28]

De snelladers gebruik je sowieso minder dan laders thuis. Maar absoluut waar dat niet alle auto's verbonden hoeven te zijn. Maar jij gaf net zelf aan dat zo'n auto meer gebruikt dan dat jij per maand gebruikt! Dan heb je ook lang niet alle auto's nodig. De rekendkunda laat ik aan jou over ;) S'nachts laad je de auto's op, wanneer er een stroom overschot is. Ik zie er geen vicieuze cirkel in. En ondertussen steeds minder verbrandingsauto's. Prima toch. Het opslag probleem waar jij het over hebt kun je dus gedeelte balanceren met V2G. Je trekt de discussie trouwens wel compleet weg van waar het over ging. Natuurlijk lopen de in de EU voor op andere werelddelen, maar wat stel jij dan voor? Oh India doet het niet laten we dan maar blijven dieselen? Kom maar met een oplossing dan
Nouja, de auto's moeten (in veruit de meeste situaties) in de ochtend opgeladen zijn. Mensen gaan ze om deze reden niet 's avonds in het grid prikken. Ze moeten dus in de avond het verbruik dekken, terwijl ze in de ochtend weer opgeladen klaar moeten staan.

Zie jij daarin geen cirkel?

En als je het over laders hebt zullen we voorlopig tactisch moeten kiezen waar we deze wel/niet plaatsen/gebruiken. Dit is óf op werk, óf thuis, maar onwaarschijnlijk om beiden te zijn, toch?

Ik zie daarin wel een beetje een cirkel. We hoeven het niet eens te zijn met elkaar hoor, zeker niet. Maar als we alles wat nodig was zomaar konden doen, was er ook geen probleem in de eerste instantie.
Waarom zouden mensen s'avonds hun auto niet aan de lader zetten? Je komt thuis van werk, zet je auto op de oprit, plugt de lader in en klaar toch? Hij hoeft niet meteen te gaan laden, misschien levert hij eerst zelfs stroom. En snachts laadt hij dan op. Lang niet alle mensen hebben een oprit natuurlijk, maar steeds meer parkeerplaatsen krijgen ook laders. Kijk naar Utrecht b.v. https://www.mobiliteitspl...aadtechnologie-in-utrecht
Nouja, eigenlijk zegt dit artikel genoeg vind ik.

1 ) Het is een plan. Nog niet uitgevoerd dus. Praktijk moet nog blijven.
2 ) Het is niet alleen een plan, maar ook nog eens het eerste plan.
3 ) Het is nieuwbouw
4 ) Het is een (zeer moderne) stad

Hiermee valt vrijwel alles en iedereen buiten de boot.

Misschien ben ik gewoon sceptisch, maar in dit geval; eerst zien, dan geloven.

Als het aankomt op EV's ben ik al vanaf dag 1 benadeeld omdat ik in een dorpje én een appartement woon, bijvoorbeeld. Ik had al lang een EV kunnen leasen vanuit mijn bedrijf (wat ook verplicht is vanoaf 2025) maar het is hier gewoon niet te doen betreft opladen. Als ik dat ding nog niet eens op betrouwbare wijze een normale laadbeurt kan geven (Sorry, nee, ik ga niet om de dag een uur bij een tankstation staan) geloof ik al helemaal niet dat dit wel kan als nog heel veel meer mensen EV's hebben, noch dat dit probleem magisch opgelost is binnen 10 jaar.

Dan hebben we het hele transport probleem ook nog niet eens bekeken. Wat gaan we doen met vrachtwagens? Het is intussen vrij duidelijk dat een elektrische vrachtwagen maar 20% zoveel product kan vervoeren als een diesel. Die dingen zullen per stuk misschien wel meer stroom verbruiken dan 100 EV's en rijden dag en nacht. Ik weet het niet hoor, maar ik zie het gewoon niet. In ieder geval niet zonder hulp van nucleaire energie. Ik zie écht niet in hoe we dit allemaal in kunnen dekken met renewables binnen 10-15 jaar tijd (want daar ging dit uiteindelijk om, toch?)
1 Ja het is een plan waar ze mee bezig zijn idd, het staat er niet opeens magisch
2 Ehh? Hoeveel plannen moeten we bijlangs voordat het oke is?
3 Deze wijk wel idd, zo gaat het toch met innovaties, eerst de nieuwe wijken.
4 Ja Utrecht loopt zeker voor met electrificatie, maar iemand moet toch voorlopen?

Als jij je auto niet thuis, En niet op je werk, EN je hebt geen laadpaal in de buurt van je snap ik best dat je geen electrische auto wil. Helemaal niet als jij denkt dat je telkens een uur moet laden.

Waar vind je die duidelijkheid ten opzichte van electrische vrachtwagens? 20%? Heb je een bron voor me? En ook over die 100x zo veel stroom als een EV?

We zullen het stroomnet behoorlijk moeten aanpakken idd, en het gaat lastig zijn, maar jij klinkt wel erg sceptisch idd.
Dieselaggregaten gaan er altijd zijn want het is een betrouwbare backup.

Datacenters enzo zullen er altijd wel enkele in de kelders of ergens staan hebben,

Op batterijen is onmogelijk, daaar je , als het stroomnet eruit gaat wegens werken of panne, nooit weet hoe lang ze uitliggen. Op aggregaten kan je permanent draaien, batterijen moeilijker :)
Zo permanent kun je nu ook weer niet draaien. Die diesel raakt uiteindelijk ook op.

Ik heb bijvoorbeeld laatst de vraag gesteld hoe we eigenlijk aan diesel komen tijdens een echte blackout. Je kunt namelijk wel een leveringscontract hebben bij een of andere toko maar hoe ga je die eigenlijk bereiken en kunnen die eigenlijk zelf nog wel de diesel in de vrachtauto's pompen en wie bepaald eigenlijk wie er als eerst diesel krijgt....
/offtopic
Er is momenteel veel minder diesel, omdat we dat voorheen rechtstreeks uit Rusland haalden. Niet voor niets is diesel aan de pomp nu soms duurder dan benzine.
Alternatief is dat ze zonnepanelen op het dak zetten en een batterij erbij hebben, maar dat is niet afdoende. Ik vraag me af of iemand de rekensom gedaan heeft.

Op z'n minst, in ieder geval is (kan) een dieselgenerator efficiënter zijn dan een benzinemotor, o.a. omdat ze op een constante snelheid / load kunnen draaien, en schoner omdat er meer ruimte is voor filters.

Maar er zal dan weer verlies zijn in het omzetten naar electriciteit en het opladen. Zoals een andere commenter zegt, het is een tijdelijke oplossing in afwachting van upgrades op het electriciteitsnet - dat overigens twintig jaar kan duren, kabels aanleggen gaat maar zo snel (en wordt beperkt door productiecapaciteit en bijv. de aanvoer van koper), en daarnaast moeten er nieuwe centrales gebouwd worden, mogelijk zelfs nucleair, die niet zomaar de grond uitgestampt kunnen worden.

Alhoewel. Er wordt onderzoek gedaan naar micro-nucleaire generatoren, hier hebben ze het over een concept van een bedrijf dat kleine, container-formaat nucleaire generatoren wil bouwen met een capaciteit vanaf 3 MWe; eentje daarvan is compact en krachtig genoeg voor de laadpalen aan beide kant van de weg. Misschien wel beter om ze diep ondergronds te bouwen, op een afstand van de centrales zelf, ivm veiligheid en dergelijke. Maar iets ter formaat van een container kun je relatief eenvoudig een tig meter onder de grond begraven.
Dan liever een accu er naast. Een inschatting maken hoe groot die moet zijn om op 99%* van de dagen de piekbelasting aan te kunnen, en op de resterende 1% van de dagen (dat is 4 dagen per jaar) de laadstroom beperken om goed uit te komen.

* Of 98%, of 97%, of kies een waarde waarvoor een businesscase te maken valt. Op "daldagen" kan die accu nog een nuttige bijdrage leveren aan een decentraal opslagsysteem ook, waar ook weer geld mee verdiend kan worden.
"meer laadpalen"
Toch is dit weer een beetje signal politiek - niet direct fout maar het is net zoals roepen "het moet beter!"
En het is 'kan niet misgaan op moment dat je roept' - want het is nu een 'hot item' en iedereen wil meer. Wel nu - iedereen moet meer.

Maar wat dan met de energie opwekking an-sich? Hoe gaan de netwerkbeheerder de achterstand dan inlopen? - want in elk land zal het net niet geschikt zijn voor zoveel extra afname punten.
En wat als die achterstand niet tijdig wordt ingelopen? Boetes? En wat als nu al bedrijven niet eens een aansluiting krijgen? Toch voorrang geven aan de laadpalen?

Terwijl de markt zelf al behoorlijk aan de weg timmert (pun intended) door meer laadstations te plaatsen. Nee, dan moet het worden opgelegd. En dan ook nog bij de drukke wegen - nee, dus de wegen waar de markt ook het liefst palen zou neerzetten... 8)7
Maar dan de hoeveelheid - hier helpt het dan wellicht omdat ze een bepaalde extra eis opleggen. Maar dan nog.

Maar goed - ik ben beetje cynisch dus t.o.v. dit soort 'baanbrekende' plannen.
"meer laadpalen"
Toch is dit weer een beetje signal politiek - niet direct fout maar het is net zoals roepen "het moet beter!"
Nee, dit is uiterst praktisch: er komen regels waarin exact staat wat er gebeuren moet. Hoe is dat alleen maar roepen "het moet beter!"?
Maar wat dan met de energie opwekking an-sich? Hoe gaan de netwerkbeheerder de achterstand dan inlopen? - want in elk land zal het net niet geschikt zijn voor zoveel extra afname punten.
Dit is een oude koe. Het opladen van elektrische auto's is helemaal nog geen probleem. Het echt grote probleem is het aantal grote industriele projecten zoals distributiecentra en kantoren. Elektrische auto's zijn peanuts voor het netwerk.
'Exact' roepen wat moet gebeuren zonder daarbij rekening te houden met variabelen als uitgangssituatie, haalbaarheid en het effect van markt-werking, is nog steeds roepen "het moet beter".

Het is net zo haalbaar als iemand nu zou roepen "ik wil in 2025 met een nieuwe EV met maxiumum prijs van 15.000 rijden, met een bereik van minimaal 400 km".
Heel exact...en goed idee maar haalbaar? Het is wel beter... :9
Dit is een oude koe.
Hoezo? Er zijn nu al tekorten dan is een toevoegen van honderden redelijk zware gebruikers toch wel een probleem? We hebben het wel over snellaadpalen.
Vervolgens gaan we weer voorbij aan het probleem dat we eigenlijk minder fossiele brandstof willen gebruiken maar de meeste centrales worden daar toch mee gevoed.

Eerlijk gezegd zou het veel meer visie tonen als ze zouden regelen dat meerdere landen tesamen, nucleaire centrales zouden gaan bouwen.
'Exact' roepen wat moet gebeuren zonder daarbij rekening te houden met variabelen als uitgangssituatie, haalbaarheid en het effect van markt-werking, is nog steeds roepen "het moet beter".
Nee, de EU zegt: "het moet beter, en zo gaan we het doen:" Die doelstellingen had de EU ook m.b.t. de stikstofuitstoot en ziedaar waar die eigenwijze Nederlanders nu financieel en economisch voor gestraft worden?
Hoezo? Er zijn nu al tekorten dan is een toevoegen van honderden redelijk zware gebruikers toch wel een probleem? We hebben het wel over snellaadpalen.
Er is helemaal geen algemeen tekort aan capaciteit, dat probleem spitst zich toe op bepaalde regio's. Die paar snellaadhubs slaan nog geen deuk in een pakje boter, een gemiddeld distributiecentrum verbruikt ongelooflijk veel meer.
Wat? Serieus? Je legt nu de schuld bij de
eigenwijze Nederlanders
voor hun falend beleid?

(Een EU parlementarier is net een super-sized ambtenaar - nog meer macht en nog minder realiteitszin.)


Maar als er tekort is in bepaalde regio's dan is er toch een tekort...? Of tellen die regio's dan niet mee bij de uitbreiding van het laad-net?

En een deuk in een pakje boter? Een snellaad paal heeft een - zeg - 250 KW aansluiting. Bij een huisaansluiting gaan ze uit van 9,2 KW (sommige huizen hebben wel 3x zo veel) - die je praktisch nooit tegelijkertijd volledig benut. Daarom kan men 'overboeken' - dat gaat bij laadpalen al meteen minder goed op. Het volledige vermogen is nodig. Dus 1 laadpaal is ongeveer 27 huisaansluitingen. Er er staan er natuurlijk wel een paar meer. Dat is dus ongeveer een woonwijk. Dat een distributie centrum meer gebruikt dat kan best. Industrie in het algemeen kan soms aardig wat gebruiken maar soms valt het juist weer mee. Die verdeling is mee niet bekend. Maar hoeveel distributie centra hebben we ten opzichte van laadpaal-stations? En de energie behoefte in het algemeen zal alleen maar toenemen, die trend was er ook voor de EV al.
Als het aantal station dus drastisch omhoog moet en de vermogens zijn in vergelijking met een gemiddelde aansluiting redelijk hoog dan gaat het toch wel aardig aantikken kan ik me zo indenken.

En dat voor een elektriciteits-netwerk dat dankzij de privatisering jaren achterloopt qua capaciteit en redundantie.
Wat? Serieus? Je legt nu de schuld bij de eigenwijze Nederlanders voor hun falend beleid?
Yep. Het beleid van de EU was in 2001 al vrij duidelijk: de stikstofuitstoot is schadelijk voor de natuur en moet omlaag. Hoe simpel wil je het krijgen? In Nederland verzonnen we de PAS truuk, waarbij we alle ruimte gaven aan het "de markt" om de boel te bedonderen. En dat deden we massal. En nu gaat de EU handhaven en nu is het huilen. Ja, dat hebben wij, eigenwijze Nederlanders, allemaal aan onszelf te danken.
Maar we dwalen af naar de krochten van het internet waar het fijn is om iedereen de schuld te geven, behalve jezelf. Dus, terug OT:
die trend was er ook voor de EV al.
Exact. En dat is wat de experts dus ook steeds blijven beweren: EV's zijn het probleem helemaal niet, de capaciteit die het laden van EVs vraagt valt in het niet bij de andere grootverbruikers. Het probleem is niet EV's, het is onze toegenomen welvaart.
Dat de capaciteit van het netwerk omhoog moet is evident. En dat we (ook daar) maar niet in staat lijken om "de markt" in beweging te krijgen, is ook evident. Het wordt tijd dat we de controle over dit soort "diensten aan burgers" weer terugleggen waar hij hoort: bij de overheid. Daar zijn we het dan over eens (aangezien je de oorzaak voor de problemen bij de privatisering legt) :)
Het is juist de overheid die het al jaren verprutst heeft, de vrije markt wilde maar wat graag uitbreiden en werd door de ACM tegengehouden: https://nos.nl/nieuwsuur/...rbelast-elektriciteitsnet

De huidige problemen op het elektriciteitsnetwerk hebben niets te maken met toegenomen welvaart, maar met slechte keuzes waardoor er amper geinvesteerd is in groei. Tegelijk is heel Nederland bezig met een energietransitie die enorm veel extra energie vraagt, maar ook oplevert. Iedereen heeft nu zonnepanelen, warmtepompen en electrische auto's, naast een paar windmolens en grote velden met zonnepanelen. Als de energietransitie 20 jaar later was gestart zouden we nu helemaal geen capaciteitsproblemen hebben op het net, maar over 20 jaar zouden we er net zo hard tegenaan lopen.

Als we hierin eens niet probeerden om het beste jongetje van de klas te zijn, dan zou het probleem ook niet zo uit de klauwen zijn gelopen. Nederland is al jaren de grootste afnemer van Chinese zonnepanelen: https://solarmagazine.nl/...-van-chinese-zonnepanelen. Dat is toch bizar? We zijn praktisch het kleinste land in de wereld (zowel qua inwoners als oppervlak), maar op wereldniveau zijn wij de grootste afnemer van zonnepanelen? Er ligt nu een doel om in 2035 geen auto's met brandstofmotoren meer te verkopen, het zou mij verbazen als voor die tijd het elektriciteitsnetwerk al weer op orde is... en dat is voordat al die nieuwe laadpalen aangesloten zijn.

Ik ben met je eens dat PAS een fout was, maar de huidige aanpak is wat mij betreft nog fouter. Het hele land zit al jaren op slot en niemand weet meer wat hem of haar te wachten staat. Geef mij PAS maar weer, dan kunnen ze in Den Haag in alle rust een fatsoenlijke oplossing verzinnen. De rest kan dan gewoon door gaan (met uitzondering van uitbreidingen aan boeren bedrijven, ik snap nog steeds niet dat die zelfs nu nog door mogen gaan). Door de stikstofuitspraak is niemand er beter op geworden, zelfs de natuur niet. Met het tempo waarin het nu gaat lijkt dat ook nog jaren te duren. Maar laten we vooral met z'n allen 100 rijden, want dat doet ook niets :+
De ACM speelde inderdaad een rol, maar ook andere factoren hebben voorkomen dat er geinvesteerd werd (volgens het door jou gelinkte artikel). En ook, misschien nog wel belangrijker:
Alle experts die Nieuwsuur sprak, gaven aan dat de groei van duurzame energie sneller ging dan zelfs het meest optimistische scenario.
De huidige problemen hebben dus *alles* te maken met de toegenomen welvaart, want op alle vlakken is onze energievraag toegenomen.

En we zijn helemaal niet de Calimero van de wereld. Wij hebben per inwoner een enorme energievraag vergeleken met de meeste andere landen. We hebben zelfs meer energie nodig dan een Amerikaan of een Duitser
Plus dat we ook nog eens puissant rijk zijn en dus ook alle mogelijkheden hebben om ons energieverbruik te verminderen. We zijn echter ook ongelooflijk gehecht aan onze luxe en verwijzen graag naar anderen als het gaat om iets te doen.

PAS haalde ik aan als voorbeeld van de werking van de vrije markt: die is uitsluitend gericht op eigen gewin en is niet in staat om maatschappelijke en/of mondiale problemen op te lossen.
Plus dat we ook nog eens puissant rijk
Vertel dat aan mensen en bedrijven die nu de energie kosten niet meer kunnen betalen. Misschien zijn we gemiddeld 'heel rijk' maar de verdeling is niet bepaald uniform denk ik toch.

En wonderlijk genoeg was het marktwerking die ons nu een redelijk laad-net heeft gebracht...
En stellen dat het niet de EV's zijn de de energievraag omhoog stuwen - het probleem is toch: nu niet genoeg capaciteit en meerdere extra aanvragen voor energie => zeker weten niet genoeg. Dus is een regel die stelt: nog meer elektrische energie nodig => nog groter tekort...
Vertel dat aan mensen en bedrijven die nu de energie kosten niet meer kunnen betalen. Misschien zijn we gemiddeld 'heel rijk' maar de verdeling is niet bepaald uniform denk ik toch.
Nee, maar als land zijn we meer dan rijk genoeg om als land maatregelen te nemen. We zijn rijk genoeg om 20 miljard uit te geven om inwoners en bedrijven te compenseren voor de hoge energietarieven. En let wel, om mijn punt te onderbouwen: wij zijn mede in de problemen gekomen omdat we zo verschrikkelijk veel energie verbruiken. Omdat we zo welvarend zijn....
En stellen dat het niet de EV's zijn de de energievraag omhoog stuwen
Dat zeg ik niet, ik zeg dat EV's niet het grootste probleem zijn. Niet eens bij benadering.
We zijn rijk genoeg om 20 miljard uit te geven om inwoners en bedrijven te compenseren voor de hoge energietarieven.
Dat valt wel onder "sigaar uit eigen doos" en "pleister voor het bloeden". Uiteindelijk zijn het dus weer extra inkomsten voor de energiebedrijven en alsnog extra kosten voor veel kleine bedrijven en huishoudens. Dankzij een (gelukkig) eerlijk systeem dat iedereen een tegemoetkoming krijgt moet er veel geld worden uitgegeven. Maar ondertussen zijn het juist de wat armere (klinkt zwaar - dat wel - want arm in Nederland is rijk in verhouding tot iemand die arm is in bijv India), huishoudens die geen zonnepanelen, warmtewisselaars, dikke isolatie, hebben. Dus worden extra getroffen door de hogere energieprijzen. Hetzelfde zie je natuurlijk met EV's - die worden niet gekocht door de onderste laag - juist de wat meer vermogende huishoudens kopen EV's en besparen zo op hun energiekosten.
Afgezien dat je verder wel een punt hebt, laat je link niet zien dat we meer verbruiken dan een Amerikaan.
De Nederlandse Antillen (178332 kWh) staat wel erg hoog en boven de VS (77574 kWh), maar Nederland (56201 kWh) zelf niet. We staan wel boven Duitsland (41854 kWh) maar wel weer onder Belgie (65099 kWh).

Dit gaat dan om de meest recente cijfers die ze daar noemen.

[Reactie gewijzigd door lappro op 23 juli 2024 17:28]

Het punt wat ik probeer te maken is dat het beleid door een klein groepje wordt opgesteld - nu blijkt dat dit niet leidt tot minder stikstof (wat te voorspellen was idd - het was een typisch ambtelijke oplossing - beetje goochelen met cijfers).

Vervolgens werden/worden boeren verplicht op te schalen. Dit betekent ook een hoger financieel risico bij calamiteit of - zoals nu - beeindiging. Marges zijn laag voor de boeren. Maar ondertussen vertegenwoordigd het een groot deel van de export.
En dan nu proberen we de schuld bij de vermadedijde boeren neer te leggen ("die eigenwijze Nedelanders"). Maar die boeren zijn dus wel verantwoordelijk voor een enorm deel van de voedsel productie en die rijkdom van ons land. Dat je zegt dat we het aan onszelf te danken hebben is in dat licht nogal cru. Diezelfde EU-landen zijn dus gedeeltelijk afhankelijk van die voedsel productie vanuit Nederland.

Ik bestrijd dus niet dat stifstof een probleem is. Maar ik bestrijd de manier waarop "eigen schuld dikke bult" wordt gespeeld door de daarvan profiterende partijen en vervolgens de totaal verbijsterende stap om de voedsel productie dan maar rigoreus terug te schroeven. Het getuigt van een enorm kortzichtig beleid waarvan de gevolgen nu direct worden afgewenteld op een sector die toch al niet veel veerkracht heeft (qua financiele buffers en marges).

Daarnaast betwist ik dus dat, ook al zijn EV's niet de kern van het probleem van de beperkte net-capaciteit, ze zijn daar natuurlijk wel een deel van. Dat het misschien nu nog wel meevalt is logisch. Het aantal laadpunten en het aantal EV's op de weg, moet (en gaat vermoedelijk) drastisch omhoog. Dat de industrie (en zelfs huishoudens) een hogere energie vraag hebben draagt bij aan de hogere energie-vraag natuurlijk. Maar je kan het niet geisoleerd van elkaar zien.

En we zijn het idd eens met elkaar dat de controle van dit soort diensten dus beter bij de overheid kan liggen - mits deze overheid dan wel over visie beschikt (wat normaal gesproken de bedoeling is van een overheid). Want we moeten niet vergeten dat diezelfde overheid de boel nu tot zover heeft gebracht. De privatisering van de energie bedrijven heeft een korte financiele impuls opgeleverd bij verkoop maar vervoigens zitten we nu in deze situatie.
Eigenlijk hebben een overheid nodig met visie - die hebben we nu blijkbaar niet. Dus we hebben een 'nieuwe' overheid nodig met daarin mensen die niet alleen juridische kennis hebben. Vervolgens moet deze overheid de privatisering ongedaan maken. Desnoods door onteigening. (Daar komt ook wel protest tegen maar dat zijn dan wel de investerings bedrijven die een enorme financiele buffer hebben en flinke marges erop na houden. Wat meteen het probleem zal zijn vermoedelijk want ze zijn gewoon veel machtiger.)
Het punt wat ik probeer te maken is dat het beleid door een klein groepje wordt opgesteld
Nee, we worden niet geregeerd door een kleine "elite". De EU heeft helemaal geen macht om in haar eentje regels op te leggen, dat gaat in een (in ieder geval theoretisch) democratisch proces: alle lidstaten hebben invloed.
Daarnaast betwist ik dus dat, ook al zijn EV's niet de kern van het probleem van de beperkte net-capaciteit, ze zijn daar natuurlijk wel een deel van.
Ook mijn punt.
Eigenlijk hebben een overheid nodig met visie - die hebben we nu blijkbaar niet.
Ik denk dat de regering wel een visie heeft of zou willen hebben, maar dat ze veel te veel hun kiezers tevreden moeten houden. "Wij" kiezen onze volksvertegenwoordigers en vervolgens voorkomen "wij" dat stevige maatregelen genomen kunnen worden. Het is inherent aan ons democratisch systeem dat de overheid niet snel of daadkrachtig kan optreden.
Ik had het bij de 'elite' over het deel wat in ons land de beslissingen neemt (de regering dus). Die overduidelijk worden gestuurd door lobbies met geld. En inmiddels ben ik toch wel een beetje cynisch t.o.v. het democratische proces.
Ik denk dat de regering wel een visie heeft of zou willen hebben, maar dat ze veel te veel hun kiezers tevreden moeten houden.
Nou, dat durf ik te bestrijden. Welke grote groep kiezers is tevreden gehouden door energie bedrijven te privatiseren? Had ook weinig te maken met daadkrachtig optreden.

Juist nu weer zie je het typische 'kiezers op korte termijn tevreden houden' door tegemoetkoming in energie kosten... = geen constructieve oplossing = lapmiddel.
Weet niet over welke distributiecentra jij het hebt. Als je praat over een distributiecentrum voor supermarkten bijvoorbeeld, dan valt dat verbruik best wel mee. Ik werk in 1 en toen we nog een deel vers en diepvries hadden, was onze aansluiting 250KVA wat ongeveer 200KW is. Sinds het vers en diepvries weg is naar een apart DC, is er veel minder verbruik en toch bedienen wij bijna half Nederland qua supermarkten. Dat is dus nog minder dan een beetje snellader, zelf met de huidige maximale aansluiting. Als je zou praten over een datacentrum, ja daar ga je wel praten over een serieus zware aansluiting, voor de systemen en de koeling.
Het lijkt me dat een exacte en 'ten minste x aantal per x km.' als stok achter de deur voor nationale overheden fungeert. Met heldere targets. Als daartoe netverzwaring en elektrische energie productie verhoging nodig is, dan is dat inderdaad nodig en mede stok achter de deur dat ook deze voorwaarden worden gerealiseerd. Dat lukt niet in maanden, maar wel enkele jaren. En het is nodig, hard nodig, ook voorbij automotive.
Onze netbeheerkosten stijgen volgend jaar met zo'n 45%, (ong. 8 euro per aansluiting per mnd.), mede om netverzwaring en achterstallig onderhoud op te pakken. Van het fossiel af (de massa welteverstaan - er zullen altijd uitzonderingen blijven) in de automotive sector, industriële sector en consumenten thuis is toch echt de toekomst, in termen van decennia.
Uiteindelijk is alles gezamenlijk het probleem. Als de tap leeg is kun je niet alleen naar mensen kijken die 10 glazen hebben gehad maar moet je ook kijken naar mensen die 5 glazen hebben gehad, uiteindelijk hebben ze de tap gezamenlijk leeggedronken.
Dat klopt maar half. Die "tap" van jou is niet één tap, maar een heleboel en de taps die problemen geven zijn niet de taps waaruit de EV's drinken. Het zijn de taps waarop door grootverbruikers voorlopige capaciteitsclaims op zijn gedaan en het zijn taps waarin mensen heel veel water in terug proberen te drukken.
Die claims zijn slechts een deel van het probleem, zonnepanelen die afschakelen omdat de netspanning boven de 253V uitkomt heeft bijvoorbeeld helemaal niets te maken met claims, maar alleen met daadwerkelijk vraag en aanbod.
Klopt helemaal, maar de Brabant wordt veel aangehaald als probleemgebied en juist daar ging het (voornamelijk) om claims.
Persoonlijk zou ik dan eerst de mensen die 10 glazen drinken vragen om te minderen.
Ik zou beide groepen aanspreken, want de groep die 5 biertjes drinkt is veel groter.
Dat hangt er van af of het al is opgelost als de groep die 10 drinkt mindert. Als we kijken naar ons stroomnet kan dat best het geval zijn.
Waarom zou het alleen van die groep moeten komen en niet van ons allen?
Als de degenen die 10 drinken ook 5 gaan drinken, dan is het toch gelijk? Zo niet dan ga je verder met het korten op de hele groep.
Beide groepen tevreden houden dan blijft de kroeg het gezelligst :)
Elektrische auto's zijn peanuts voor het netwerk.
Het gaat hier wel om snellaad stations, daar moet je toch wel echt rekening mee houden in je elektriciteits-voorziening.
Klopt, maar ik heb nog steeds geen voorbeelden gezien van snellaadstations die niet gebouwd konden worden of die geen prik konden leveren door capaciteitsproblemen. Ik kan dus niet anders concluderen dan dat het niet zo'n probleem is.
Zéér interessant dat ze vermelden dat de prijs per kWh moet worden getoond.
Ik vind dit zo bizar hoe er een wildgroei is in opzet van facturatie van die laadpalen. Je kan ook niet of amper ergens tanken met gewoon een bankkaart, het moet met zo'n laadpas.
Stel je eens voor dat je bij een klassiek tankstation niet zou kunnen betalen met geld of een bankkaart, en niet weet hoeveel het je uiteindelijk zal kosten. 8)7

[Reactie gewijzigd door Lulukai op 23 juli 2024 17:28]

De grote snellaadnetwerken ondersteunen ondertussen netjes betalen met een betaalkaart. Geloof dat er ook een verplichting is ondertussen voor nieuwe palen om dat te hebben. En de kWh prijs als je zo zou betalen wordt dan ook altijd netjes op het scherm getoont.

Betaal je met een laadpas dan is het een ander verhaal omdat elke pasaanbieder zijn eigen prijs per kWh kan aanrekenen.
In Nederland ja. In andere landen zit je nog vaak te klooien met hele specifieke laadpassen, apps die je moet downloaden, smsjes die je moet sturen om het laadpaal ID door te sturen. Eén dikke troep.
Met m'n Shell pasje heb ik eigenlijk nooit dat het niet werkt, heb door heel Europa al geladen Inc Oostblok.
Dat is inderdaad ook mijn frustratie. Er zijn dan wel apps die het kunnen tonen maar het gebeurt nog al eens dat een start tarief niet meegenomen wordt, de prijs ex btw er staat en die er op de factuur natuurlijk wel bij zit en eventuele kosten per minuut ook niet altijd aangegeven staan.

En veel palen (met name op bedrijven terreinen) staan er dan ook niet in en informatie of een paal op de kaart ‘privé’ of beperkt toegankelijk is al helemaal niet.

Al een paar keer in een woonwijk gestaan en de ‘paal’ stond op een oprit van een bewoner… moet die maar net thuis zij om te kunnen vragen of je mag laden op de oprit.

En het kan heel simpel zijn, led display met prijs per kWh, sessie tarief en kosten per minuut en klaar, verbinding met de backoffice om dat up to date te houden is er toch al. — ook niet foolproof aangezien sommige laadpassen dan weer bij eigen palen goedkoper zijn dan andere passen etc.

Het is gewoon een zooitje… puur gericht op lease rijders die het niet echt kan schelen wat het nou precies kost.
Ik denk dat die laadpassen in theorie ervoor zijn zodat de uitbater van die laadpassen bulk deals kan krijgen. Of dat weer terugvloeit naar de consument is vraag twee natuurlijk.
Dat er meer laadpalen nodig zijn, dat lijkt me duidelijk. Maar dat er ook genoeg elektriciteit moet zijn om al die laadpalen te doen draaien, ik hoop dat hierover ook grondig is nagedacht.

Hetgeen deze energiecrisis pijnlijk duidelijk maakt is dat er in heel veel landen (ook België) totaal geen langetermijnvisie was op energievoorziening. Je kan wel windmolens in de zee zetten, maar als de burger, gemeentes en steden dan moeilijk gaan doen omdat de hoogspanningslijn die de elektriciteit aan land moet brengen hun zorgen baart of door hun gemeente loopt ... tjah, wat willen we dan eigenlijk?

Ik blijf er ook bij dat energie in het algemeen iets is dat op het niveau van Europa zou moeten geregeld worden. In sommige landen is er gewoon meer ruimte om bepaalde centrales neer te zetten of uit te bouwen. Maar goed ... het zal nog een hele tijd duren eer de politiek zover is en alle neuzen in dezelfde richting staan op dat gebied. Zolang we niet een "verenigde staten" van Europa zijn, zal elk land eerst voor zichzelf zorgen en kijken hoe ze het misschien samen kunnen doen.
Er wordt nergens over nagedacht.

In de zomer kunnen de zonnepanelen niet alle energie terugleveren want dat kan het net niet aan. Ik vraag mij al een tijdje af hoe iedereen dan thuis de auto op moet laden en de warmtepomp aan moet zetten want een beetje warmtepom verbruikt op vol vermogen net zoveel als wat een beetje zonnedak op kan wekken.

Als de stroom niet de ene kant op kan dan kan het ook niet de andere kant op....
Dan heb je toch een verekte inefficiënte warmptepomp gehaald. Ik kan hem makkelijk op de helft van de panelen draaien, en op volle toeren doet hij pas bij -20 en dat haal je hier niet meer.
Tot we straks wel weer een echte winter krijgen..... Dat het nu al een paar jaar niet echt koud is geweest wil niet zegven dat dat zo blijft.

Je kunt wel net doen of het onzin is wat ik zeg maar al die electrische apparatuur heeft gewoon stroom nodig en wanneet je heel Nederland fossiel loos wil maken zul je de electrische infrastructuur daarop aan moeten passen. Het gaat dan niet alleen over verwarmen maar bijvoorbeeld ook over koken. Ik blijf erbij dat als het vermogen nu al niet terug in het net gestopt kan worden (wat trouwens een zeer bewuste keuze is van de netbeheerder, het afschakelen van inverters kan namelijk vrij eenvoudig voorkomen worden) dan kun je het er ook niet uit halen. Voor het net maakt het namelijk geen bal uit welke kant de stroom op gaat.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 23 juli 2024 17:28]

Het is niet dat we niet genoeg energie hebben. Die is er op de meeste momenten wel. En als energieprijzen stijgen, is dat niet enkel zo voor elektriciteit en gas. Kijk eens naar de dieselprijs vandaag tegenover 12 maand geleden, en bekijk dan eens hoeveel de lasten erop verlaagd zijn.

En er is zoveel dat we beter Europees zouden regelen, maar er zijn ook weer vele mensen die vinden dat we vandaag al te veel mach aan Europa hebben gegeven. Alles is een compromis, ook wat we wel en niet door Europa laten doen.

En ook in de VS zit er nog redelijk wat aan bevoegdheden bij de individuele staten, al helemaal op het gebied van milieu, klimaat en energie. Die energiecrisis van begin dit jaar in Texas heeft Texas toch vooral te danken aan het feit dat ze hun eigen beleid voeren. Waren ze aangesloten op 1 van de 2 grote netwerken in de VS, en hadden ze voldaan aan de eisen om met zo een netwerk te mogen verbinden dan hadden vele centrales niet stilgevallen en hadden naburige staten hen uit de nood kunnen helpen in het ergste geval.
Moet je opletten hoe de anti-EU-brigade uit hun pannetje gaat wanneer er "in hun achtertuin een windmolen komt om stroom te maken voor een feesboek-datacenter in Duitsland!"
Klinkt zo 123 niet verkeerd, alhoewel overal wel weer nadelen achter hangen. Is het overigens ook niet handig om qua laadpassen iets meer uniformiteit aan te brengen, of is hier ook regelgeving voor in voorbereiding? Een usb-stekkertje moet tegenwoordig uniform zijn, maar qua laadpassen een enorme wildgroei. Waarom niet verplicht maken dat er met bankpas (Apple Pay / Android equivalent) betaald kan worden?

[Reactie gewijzigd door Cheesy op 23 juli 2024 17:28]

Tja alles is gewoon rfid gebaseerd lijkt mij zo.
Ook bankpassen zouden moeten werken lijkt me. Beste zou zijn als je eerst een overzicht krijgt op een display wat de kostenstructuur is met jou pas en dat je vervolgens de sessie kunt starten of annuleren en inderdaad gewoon met een pinpas of ander contactdoos middel betalen.
Klinkt leuk, maar voor de realisatie is heel veel geld en mankracht nodig en aan beiden is op dit moment een groot gebrek.

Zie het nog gebeuren dat sommige landen hier "flexibel" mee omspringen en sommige snelwegen veranderen in autowegen.
Juist - om de niet haalbare regels van de EU te omzeilen gaan andere ambtenaren weer wat veranderen - zonder structureel het probleem aan te pakken, want dat komt later wel...
En omdat het niet haalbaar is zal niemand ze terugfluiten. En het euro parlement maar regels bedenken - die misschien an sich niet slecht zijn maar haalbaarheid en visie ontbreken.

En als dan opeens de regels toch echt wel opgevolgd moeten worden - want anders dikke boete - dan offeren we wel weer wat op (nu de boeren...maar Fokker hebben we ook opgeofferd meen ik - terwijl de Fransen wel degelijk hun vliegtuig industrie overeind hebben gehouden met overheidssteun).

Genoeg geluiden over de hele wereld waarbij nu heel simpel wordt gesteld dat de boeren hun productie moeten terugschroeven (over hoe dat moet gebeuren hebben ze het later wel) met als 'klein' probleempuntje dat dit automatisch betekent dat voedsel duurder zal worden. En wie is er de dupe van duurderde energie en voedsel? De onderste lagen van de bevolking...
Maar dat lossen ze op "Het is verboden voor overheden om arme mensen van de honger of van de kou te laten sterven"... O-)
Fokker is niet opgeofferd, Fokker draaide ondanks een van de beste verkoopjaren in '95 nog steeds een enorm verlies. Het bedrijf was simpelweg economisch niet levensvatbaar. En ja we hadden er als samenleving miljarden in kunnen pompen maar het grotendeels in Duitse handen dus daar zou de eventuele winst ook grotendeels heengaan. En het was helemaal nog niet zeker of het bedrijf ooit weer winst zou kunnen maken.
Maar inmiddels weten we wel dat veel bedrijven waarbij markt moet worden geclaimd, productie moet worden opgeschaald, technologie moet worden ontwikkeld, behoorlijk lang verlies wordt geleden.

En als vervolgens de buurland wel dankzij allerlei maatregelen hun industrie op peil / in het land houden, dan denk ik tich stiekem wel een beetje dat het niet zo verstandig was.

En dan hebben we het nu over de agrarische sector - als we dat ook de nek omdraaien dan houden we niets over waarmee we als land nog geld verdienen.
Is het niet nuttiger om het juist bij parkeerplekken te plaatsen ipv snelwegen?

[Reactie gewijzigd door peize9 op 23 juli 2024 17:28]

Daar lijkt me minder behoefte voor DC-snellaadpalen. "Gewone" 3-fase laadpalen waar tot 22 kW uit komt zou genoeg moeten zijn voor een wat langere stop.
De meeste mensen die momenteel in staat zijn een elektrische auto aan te schaffen hebben wel een mogelijkheid tot laden, anders zouden ze de auto waarschijnlijk überhaupt niet eens aanschaffen.

Vrouwlief heeft zelf een elektrische auto. Laden thuis is niet het probleem, maar lange ritten is met een Leaf1 (100 echte snelweg KM) is... uitdagend. Te doen, maar uitdagend. Als er meer tussenstops zijn, maakt dat t al veel makkelijker en verdeeld dat ook nog eens de drukte per station.

Per mijn bescheiden ervaring van de mensen om mij heen is dit wat er aan de hand is. En dan is de oplossen om langs de snelwegen te plaatsen dus een verstandige. Zeker als je wilt dat je ook bijvoorbeeld in het buitenland nog ergens kan komen met een wat beperkter bereik (eg de instap e-car) want daar zijn de voorzieningen nog niet zo ver als Nederland(/randstad).

Het is (denk ik) een kip-ei oplosser :)
Gebeurt ook wel. Allego heeft hier in de buurt ook een 150kw paal staan bij de Albert Heijn. Volgens mij heeft vrijwel elke McDonalds in Nederland ook een snellader op de parkeerplaats.
Probleem is dat zeker in Nederland de capaciteit van het stroomnetwerk achterloopt. Meer laadpalen maakt dat je daar meer capaciteit in moet hebben.
Overal in Nederland zijn bij benzinestations, bij McDonalds, bij winkelcentra al snellaadstations en ik heb nog werkelijk nooit iemand gehoord die zei dat ze niet konden laden omdat er geen prik was. Ik denk dat je een probleem probeert te maken dat er niet is.
Volgens mij gaat dit goed door overboeking en doordat we ze nog niet zoveel gebruiken. Ik kom veel palen tegen maar gemiddeld genomen is er maar een klein aantal ook echt in gebruik.
idd - het net is niet geschikt om allemaal tegelijk vol vermogen af te nemen. Daarom is ook een discussie geweest (of nog steeds gaande) m.b.t. load-balancing. Zorgen dat het laden niet op piek momenten gebeurt bijv.

Dat @multikoe overal laadpalen ziet staan is behoorlijk kort door de bocht. En op dit moment hebben we het typische effect van meer laadpalen dan echt nodig want als je een station bouwt dan bouw je dat wel op de toekomst (beetje visie) dus niet slechts 2 palen o.i.d.. Dat de levering wellicht niet mogelijk is (voor alle palen tegelijkertijd actief) komt later wel en is ook niet direct door henzelf op te lossen.
Ik denk dat het probleem van een gebrek aan capaciteit voor snellaadstations, op de plekken waar ze nu staan en gepland worden, niet aan de orde is. Ik heb er nog nooit van gehoord of gelezen. Wat ik vermoed is dat het probleem dat speelt in bepaalde gebieden in Nederlands, waar enorme groei in de vraag is als gevolg van nieuwe industrie, nieuwe kantoren, kortom: nieuwe echt grote afnemers, wordt geprojecteerd op heel Nederland. Men denkt: oeh, snelladers, dat zal wel veel stroom kosten en dat zul dus wel een probleem zijn. Ik denk dat dat dus wel meevalt.
Ik heb nu juist begrepen dat de net capaciteit hopeloos achterloopt (mijn vader werkte als ingenieur voor een energie bedrijf). Hetzelfde geldt voor de redundantie - die heb je natuurlijk niet continue nodig maar bij storing is dat heel belangrijk omdat anders een cascade effect ontstaat en het hele net plat kan gaan. Of de storing wordt juist helemaal niet opgevangen en een groot deel valt compleet uit.
Verder is dat ook al aangegeven door de netbeheerders zelf - die er weinig mee winnen door te stellen dat ze de capaciteit niet hebben maar stiekem toch wel hebben.
Volgens Geert Wijnen de regiomanager van Liander is het netwerk nooit ontworpen voor de grote hoeveelheden van zonnepanelen, laadpalen en aardgasvrije woningen.
willekeurige bron

Natuurlijk is dit 'slechts' 1 regio maar waarom aannemen dat het elders beter is? Alle netbeheerders moeten nu een transitie maken.
Er is in bepaalde delen van Nederland een probleem met capaciteit en ik ontken ook niet dat ons netwerk overbelast is en er een risico is op grotere problemen in de toekomst als we niet snel de infrastructuur verbeteren.
Maar dit alles is nog geen reden om het initiatief van de EU af te schieten. Die laadstations zullen weinig problemen ondervinden simpelweg omdat ze in het grote geheel der dingen geen grote afnemers zijn. Bovendien: die laadstations staan er echt niet volgend jaar al en de infrastructuur wordt ondertussen al verbeterd.
Mbt het hoogspanningsnet
https://www.gelderlander....n-elektriciteit~a29fae6f/

En meer Lokaal, Amsterdam Zuid-Oost, bijvoorbeeld (buurt Ikea) kan al jaren geen extra capaciteit worden geleverd,
https://nos.nl/artikel/23...e-delen-van-noord-holland
Artikel van de Gelderlander laat juist zien dat er helemaal geen probleem met capaciteit was. Door slim te zijn is er opeens veel capaciteit "over". Laadpalen worden inderdaad genoemd als één van de oorzaken, naast warmtepompen en de verduurzaming van vooral grote bedrijven. Ik zie dus juist een toename van de mogelijkheden en geen afsluitingen.

En dat andere artikel beschrijft een lokaal probleem dat bovendien al vrij snel opgelost gaat zijn:
Liander verwacht dat het netwerk pas in 2025 voldoende is uitgebreid voor nieuwe aanvragen
Nog steeds geen directe link met snellaadstations.
Ik zei dat er in Nederland te weinig capaciteit was op het stroomnet. Generiek.
Dat klopt niet, maar zelfs als het klopte mag je dat niet direct linken aan een heel specifieke toepassing op specifieke locaties.
Ik heb je net twee artikelen gelinkt waar uit blijkt dat het stroomnet in Nederland qua capaciteit achterloopt, waar klopt dat niet dan? Ik weet van verschillende bedrijven die laadpaal stations bouwen en uitbaten, die tegen dit probleem aanlopen, maar Multikoe weet het beter, maar weet daar 0 argumenten voor te brengen.
Ik heb heel duidelijke antwoorden gegeven op die twee artikelen, wat klopt daar niet aan?

Ik weet het niet beter, ik vraag om voorbeelden van laadstations die niet gebouwd kunnen worden, maar ik krijg nu pas van jou een indicatie dat het een probleem zou zijn. Welke bedrijven hebben dan problemen met het bouwen van laadstations en is er een bron waarmee ik dat kan verifieren?
De urgentie bij EU is zo gek nog niet. Minder afhankelijk zijn van olie
De oorlog heeft dit alleen maar versneld.
Ik snap niet dat dit een argument blijft; waar denk je dat die elektriciteit vandaan komt op moment?
Tuurlijk, er moet vooruit worden gekeken en afhankelijkheid van derden wil je zo min mogelijk, echter komt elektriciteit momenteel voor het grootste deel uit "non-renewable sources".
Dat verschilt helemaal per moment en per plek. Afgelopen week haalde Griekenland nog even het nieuws omdat ze een hele dag alleen maar op renewables konden draaien. Schotland brak vorige week weer een record en in 2020 werd 97,4% van hun electriciteitsverbruik opgewekt met renewable energy. Spanje en Portugal zijn op weg om grote Europese schone energie exporteurs te worden.

Verder zijn er voldoende landen in Europa waar het geregeld voor lange tijd meer dan 50% van al hun opwekking is. Het probleem speelt zich vooral af in een klein aantal 'vieze' landen als Polen, Bulgarije en Nederland waar er flinke achterstand is. Dat er in Nederland pas nog kolencentrales zijn gebouwd is natuurlijk van de gekke. Daardoor ziet zo'n kaartje als dit er ook beschamend uit als Nederlander.

Gelukkig wordt er in Nederland inmiddels hard aan gewerkt en ziet het er voor het einde van het decennium in Nederland een stuk beter uit. Maar wel nadat Nederland al uit het peleton was gezakt en bijna door de bezemwagen werd overreden.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 17:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.