In de zoektocht naar een duurzaam alternatief voor benzine- en dieselauto's is de accuelektrische auto als duidelijke winnaar uit de bus gekomen. Zeker in West- en Noord-Europa blijven de aantallen accu-EV's en laadpalen alleen maar stijgen. Toch zijn er autofabrikanten, waaronder BMW en Toyota, die denken dat er naast de accu-EV nóg een oplossing kan zijn: de waterstofelektrische auto.
Waterstof-EV
Een waterstofelektrische auto is wat opzet betreft vergelijkbaar met een accuelektrische auto, alleen gebruikt een waterstofauto waterstof als energiedrager in plaats van een grote accu. Waterstof wordt met een brandstofcel omgezet in elektriciteit, die wordt gebruikt om de elektromotoren aan te drijven. Naast waterstofelektrische auto's, zijn er auto's in ontwikkeling met waterstofverbrandingsmotoren. In dit artikel richten we ons op de waterstofelektrische auto, ook bekend als brandstofcelelektrisch voertuig, kortweg fcev.
Tweakers heeft al meermaals artikelen geschreven over de zin en onzin van waterstofelektrische voertuigen. In dit artikel kijken we alleen naar de cijfers, specifiek de cijfers van auto's, dus niet naar waterstofelektrische (bestel)bussen, vrachtwagens en treinen. We kijken naar de productiecijfers van fabrikanten, naar hoeveel er nu in dit deel van de wereld rondrijden en naar de infrastructuur: waterstoftankstations.
Honda, Hyundai en Toyota
We beginnen met de productiecijfers en de modellen die nu in productie zijn. Het aantal modellen is klein, zeker in vergelijking met accuelektrische auto's. Op het hoogtepunt waren er drie modellen tegelijk, met de Toyota Mirai, Hyundai Nexo/Tucson/ix35 en de Honda Clarity. Laatstgenoemde is nooit in Europa verkocht en een jaar geleden stopte Honda ook de productie. De fabrikant wil zich focussen op accuelektrische auto's en hybrides, al blijven waterstofelektrische voertuigen een 'belangrijke rol' spelen in Honda's strategie, aldus het bedrijf.
Op dit moment zijn dus alleen de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo te koop. Beide modellen zijn geen primeurs voor de fabrikanten. De Mirai zit nu namelijk in de tweede generatie en Hyundai produceerde van 2013 tot 2018 de ix35, op sommige markten ook bekend als Tucson. De huidige Mirai is te koop vanaf 69.450 euro, heeft drie waterstoftanks met een totale capaciteit van 5,6kg en een actieradius van 650 kilometer. De Hyundai Nexo kost 69.995 euro en is in tegenstelling tot Toyota's sedan een suv. De Nexo kan iets meer waterstof meenemen, 6,33 kilogram. Hyundais waterstofauto kan daardoor 15 kilometer verder rijden dan de Toyota.
Kijken we naar bovenstaande verkoopcijfers, dan valt op dat Hyundais Nexo een stuk populairder is dan Toyota's waterstofelektrische auto. Alleen in het eerste bouwjaar werd de Mirai meer verkocht, maar sinds 2019 verkoopt Hyundai duizenden meer Nexo's dan Toyota aan Mirais kan slijten.
Het verschil is het grootst in 2020. Dat jaar was voor veel autofabrikanten een rampjaar, omdat mensen door de coronapandemie en -maatregelen minder reden. Dat, gecombineerd met de flinke onzekerheid die er toen was, had tot gevolg dat de vraag naar en productie van auto's instortte. Dat kan dan ook verklaren waarom 2020 het slechtste Mirai-jaar was sinds 2015. Het is opvallend dat Hyundai wél meer auto's wist te verkopen dan in 2019.
De Toyota Mirai (links) en de Hyundai Nexo
Wat nog meer opvalt aan de verkoopcijfers, maar niet te zien is in bovenstaande grafiek, is de gigantische populariteit van de Nexo in het thuisland. Kijken we bijvoorbeeld naar vorig jaar, toen gingen er 8502 exemplaren naar Zuid-Koreaanse klanten. Slechts 1118 buitenlandse klanten kochten toen een Nexo. Bij Toyota zien we dat de verkopen meer in balans zijn. Vorig jaar kochten Japanse klanten bijvoorbeeld 2447 Mirais, ten opzichte van 3571 in de rest van de wereld.
Honda heeft de verkopen van de Clarity niet op jaarbasis gesplitst, in tegenstelling tot Toyota en Hyundai. En waar de Mirai en Nexo alleen beschikbaar zijn met waterstoftank, werd de Clarity ook als hybride en accuelektrische auto verkocht. Volgens Nikkei verkocht Honda zo'n 1900 waterstofelektrische Clarity-auto's.
Waterstofauto's in Europa
Net als in Japan en Zuid-Korea neemt in in Europa het aantal waterstofelektrische auto's toe, blijkt uit bovenstaande cijfers van autofabrikantenvereniging ACEA. Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld twee keer zoveel fcev's geregistreerd als twee jaar eerder. En in 2019 was er al een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Flinke toenamen dus en sinds 2018 is er een relatief stabiele, omhooggaande lijn te zien.
Absoluut gezien blijven het echter lage cijfers. Kijken we bijvoorbeeld naar 2021, toen kregen 877.428 accuelektrische auto's een Europees kenteken. In onderstaande cijfers is ook te zien dat het aantal bev's, zoals accuelektrische auto's ook bekendstaan, harder toeneemt dan het aantal fcev's. Het aandeel van waterstofelektrische auto's blijft dan ook klein. Volgens de ACEA is 0,03 procent van alle geëlektrificeerde auto's een fcev. Onder geëlektrificeerde auto's vallen naast accuelektrische auto's alle vormen van hybride auto's. Volgens dezelfde cijfers is 0,01 procent van alle vorig jaar verkochte auto's waterstofelektrisch, net als een jaar eerder. Het aandeel van bev's ligt weer in heel Europa op 9,1 procent, bijna 4 procentpunt meer dan een jaar eerder.
Kijken we naar de lidstaten, dan is er volgens de ACEA-cijfers maar één land waar de fcev een marktaandeel van meer dan 0,0 procent heeft. Het gaat niet eens om een land waar de bev veel marktaandeel heeft, zoals in West- of Noord-Europa, maar om Kroatië. Hier hebben fcev's een marktaandeel van 0,3 procent. De reden daarvoor is niet direct duidelijk; het is niet alsof het land enorm veel waterstoftankstations heeft. Sterker nog, volgens de ACEA-cijfers is er in het land geen enkel openbaar waterstoftankstation.
In Nederland zijn er volgens cijfers van de RDW nu 364 Nexo's en 231 Mirais. Dat verschil is enigszins opvallend te noemen. Toyota's waterstofauto wordt immers al een stuk langer gemaakt dan de Hyundai en de Zuid-Koreaan wordt voornamelijk in het binnenland verkocht. In totaal zijn er in Nederland dus minstens 594 waterstofelektrische auto's. In de praktijk zal dat cijfer iets hoger uitvallen, bijvoorbeeld door de ix35. Die is ook als benzine- en dieselauto verkocht; in de RDW-cijfers is niet te zien hoeveel waterstof-ix35'en er nog in Nederland zijn. Hoeveel waterstofelektrische auto's er in België zijn, is niet duidelijk. Glpautogas stelt dat er sinds 2014 jaarlijks ongeveer 20 waterstofauto's per jaar zijn geregistreerd, voornamelijk door bedrijven. Dat zou betekenen dat er nu zo'n 160 waterstofauto's in België zijn.
Waterstoftankstations
Een van de grootste uitdagingen rondom waterstofauto's blijft de infrastructuur. Het is een traditioneel kip-eiverhaal; kopers zijn huiverig voor een waterstofauto, omdat je beperkt bent in het aantal tankstations, maar als tankstationuitbater wil je ook geen peperduur waterstofvulpunt neerzetten als je niet veel klanten zult krijgen.
Over accuelektrische auto's wordt vaak gezegd dat het aantal laadpunten niet voldoende is, maar bij waterstof is het probleem nog een stuk groter. Sterker nog, in het merendeel van de EU-lidstaten is geen enkel waterstoftankstation te vinden. Slechts in 10 van de 27 lidstaten staat een openbaar waterstoftankstation, aldus cijfers van de European Alternative Fuels Observatory. Nederland staat bij deze cijfers op de derde plek, met 7 locaties waar een waterstofauto kan worden gevuld. Dit is 5,1 procent van de 136 EU-waterstoftankstations. België heeft er 3.
Duitsland is absolute koploper als het om waterstoftankstations gaat. Bijna twee derde van alle EU-vulpunten staat bij onze oosterburen, 89 tankstations. Het aantal waterstoftankstations stijgt wel ieder jaar. In 2017 waren er nog 39 H2-vulpunten, vorig jaar waren het er 136. Deze cijfers gaan over de waterstoftankstations die geschikt zijn voor auto's en bestelbusjes, die tanken met 700 bar. Vrachtwagens en grotere bussen tanken met 350 bar.
/i/2005297354.png?f=imagemedium)
Bovenstaande EAFO-cijfers stammen uit 2021; inmiddels zijn er volgens Waterstofnet iets meer tankstations in Nederland en België. In Nederland zijn er volgens deze site sinds juli 14 waterstoftankstations, in België zijn het er 5. Daarnaast zijn er, zeker in Nederland, diverse tankstations in aanbouw of gepland. Op de kaart is echter niet te zien of het om publieke of private tankstations gaat en voor welke voertuigen die geschikt zijn.
Ook Bovag en RAI melden meer waterstoftankstations in Nederland; deze verenigingen tellen er 12. Dat zijn er bij lange na niet genoeg om waterstofauto's een volwaardig alternatief te kunnen laten vormen voor benzine- en dieselauto's. Ice's en fcev's kunnen ongeveer even ver rijden op een volle tank, maar met ruim 4000 tankstations heb je als benzine- en dieselautomobilist wel een stuk meer vrijheid en keuze dan als waterstofrijder. Het is lastig om te zeggen hoeveel waterstoftankstations nodig zijn voordat het infrastructuurprobleem is opgelost. Dat het meer moeten zijn dan een paar honderd, lijkt wel duidelijk.
Plannen van fabrikanten
:strip_exif()/i/2005297416.jpeg?f=imagemedium)
Ondanks de uitdaging met de infrastructuur en beperkte vraag naar fcev's, blijven er fabrikanten die geloven in de markt voor fcev's. Niet alleen Toyota en Hyundai, maar ook fabrikanten als BMW en Land Rover investeren in deze technologie. BMW wil bijvoorbeeld later dit jaar een aangepaste versie van de iX5 verkopen, de iX5 Hydrogen. Het gaat nog niet om een massaproductiemodel, maar vanaf 2025 wil het bedrijf wél een waterstof-suv in massaproductie nemen. BMW zegt niet al zijn investeringen in één techniek te willen doen, maar deze te willen verspreiden over verschillende technieken. Dit past ook in het power of choice-plan van BMW, waarbij deze fabrikant modellen met zoveel mogelijk aandrijflijnen wil aanbieden. Dit verschilt van de strategie van bijvoorbeeld Volkswagen, waarvan de EV-modellen meer verschillen van de ice-modellen.
Jaguar Land Rover werkt weer aan een waterstofversie van de Defender, met financiële steun van de Britse overheid. De autofabrikant wil onder meer onderzoeken hoe offroadrijden gaat met een waterstofauto. JLR werkt ook aan accuelektrische auto's, maar denkt dat er vraag kan zijn naar waterstofauto's. Vooral grotere voertuigen die langere afstanden moeten rijden, zouden geschikt zijn als fcev. Deze fabrikant heeft nog geen concrete productieplannen aangekondigd voor de waterstof-Defender.
:strip_exif()/i/2005120604.jpeg?f=imagemedium)
Ook Renault ontwikkelt waterstoftechnologie. Eerder dit jaar toonde het bedrijf een concept van een fcev-Scénic. De fabrikant zei dat de productieversie nog geen waterstofcel zal krijgen, maar dat het bedrijf zich voorbereidt op 2030. Dan zal de infrastructuur voldoende zijn om Renaults met waterstofcellen te kunnen uitrusten, is de verwachting van de Franse fabrikant. Renault investeert in waterstof voor als de ontwikkeling en productie van EV's tegenvalt, vergelijkbaar met BMW's redenen.
De twee fabrikanten die nu fcev's maken, Hyundai en Toyota, blijven ook geloven in de waterstofauto. Toyota helpt BMW namelijk met de ontwikkeling van diens nieuwe waterstofauto voor 2025. De Japanse fabrikant heeft nog niet aangekondigd zelf een fcev te gaan produceren op basis van die samenwerking, maar dat ligt wel enigszins voor de hand. Hyundai werkt nu aan een opvolger van de Nexo. Die opvolger had eigenlijk volgend jaar al in productie moeten gaan. Vanwege problemen met de ontwikkeling van de waterstofcel is dit echter uitgesteld tot 2024, schrijft een Zuid-Koreaanse krant op basis van bronnen.
Het aantal waterstofelektrische auto's blijft dus stijgen, maar blijft nog altijd achter bij accuelektrisch. Vorig jaar produceerden Hyundai en Toyota samen 15.538 waterstofelektrische auto's. Ter vergelijking: Tesla produceerde in z'n eentje vorig jaar 930.422 accu-elektrische auto's. Volgens EV-Volumes werden er vorig jaar bijna 4,8 miljoen EV's geproduceerd.
Ook het aantal waterstoftankstations neemt toe, maar blijft onvoldoende. Het ziet er op basis van deze cijfers dan ook niet naar uit dat waterstof snel de nicherol zal ontstijgen. Wie nu een waterstofauto op de markt brengt, moet er dan ook niet op rekenen dat er honderdduizenden exemplaren van verkocht gaan worden. Dat maakt het niet zo heel aantrekkelijk voor fabrikanten om te investeren in de ontwikkeling en productie van waterstofauto's. Fabrikanten doen dit wel, maar bij de meeste gaat de prioriteit duidelijk naar accuelektrische auto's.
Bannerfoto: Petmal / Getty Images