Het Nederlandse kabinet wil vanaf 2024 een subsidieregeling starten waardoor organisaties overheidsgeld kunnen krijgen als ze tankstations bouwen en bijbehorende waterstofvrachtwagens kopen. De regeling moet vijf tot tien extra waterstoftankstations opleveren.
'Naar verwachting' gaat de subsidieregeling begin 2024 van start en bij de subsidieaanvragen moeten plannen voor zowel waterstoftankstations als waterstofvrachtwagens zitten. Bedrijven die dus alleen een waterstoftankstation willen plaatsen, kunnen dan ook geen aanspraak maken op de subsidie, tenzij ze samenwerken met andere partijen. De Rijksoverheid spreekt over gemiddeld 20 tot 25 waterstofvrachtwagens per tankstation.
Met de 5 tot 10 waterstoftankstations die volgens het kabinet met de subsidie gerealiseerd kunnen worden, moet de regeling ertoe leiden dat er maximaal zo'n 250 extra waterstofvrachtwagens in Nederland rondrijden. 'Het exacte aantal' van de tankstations en vrachtwagens 'hangt af van de precieze projectvoorstellen die ingediend worden'.
Het kabinet introduceert de subsidieregeling om het kip-eiprobleem op te lossen als het gaat om waterstofvervoer. Er zijn nu in Nederland volgens de overheid namelijk 14 waterstoftankstations 'die lang niet allemaal zijn ingericht op zware vrachtwagens'. Daardoor is het niet aantrekkelijk om te investeren in waterstofvrachtwagens, waardoor het weer niet aantrekkelijk is om een waterstoftankstation te plaatsen.
Met de subsidie moeten er dus meer waterstoftankstations komen en moet dit kip-eiprobleem worden tegengegaan, al erkent staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen dat 'er meer nodig is om waterstof grootschalig van de grond te krijgen en de klimaatdoelen te halen'. De staatssecretaris wil daarom in de komende tijd verkennen of er meer budget beschikbaar kan worden gesteld. Nederland wil dat alle nieuwe vrachtwagens vanaf 2040 emissieloos zijn.
De komst van de extra waterstoftankstations betekent niet per se dat waterstofelektrische auto's aantrekkelijker worden. Vrachtwagens worden namelijk met 350 bar getankt, terwijl personenauto's met 700 bar werken. Bij veel tankstations kan met zowel 350 als met 700 bar getankt worden, maar dit is niet altijd het geval.
Om de komst van elektrische vrachtwagens en auto's te versnellen, willen de Europese Commissie en het Europees Parlement dat er meer snellaadpalen en waterstoftankstations komen langs belangrijke Europese snelwegen. Het Parlement wil bijvoorbeeld dat er in 2028 elke 100 kilometer een waterstoftankstation is.