Nederlandse subsidiepot voor tweedehands-EV's is ruim maand voortijdig leeg

De subsidiepot voor koop of lease van een gebruikte elektrische personenauto is leeg. De 32,4 miljoen euro raakte op zondag overtekend, wat betekent dat er meer aanvragen zijn binnengekomen dan er budget is. Voor nieuwe EV's zijn er nog tientallen miljoenen over.

Het kan zijn dat er nog budget vrijkomt, als ingediende aanvragen worden afgewezen of worden ingetrokken. Met de subsidie konden particulieren in Nederland 2000 euro subsidie krijgen, dit betekent dat er in 2023 voor 16.200 auto's subsidie is verleend. Particulieren konden de subsidie krijgen voor de koop of lease van een auto, mits deze een nieuwwaarde had van tussen de 12.000 en 45.000 euro, volledig elektrisch is, een actieradius heeft van minstens 120km en drie jaar lang op iemands naam staat.

Vorig jaar ging de subsidiepot sneller op, maar toen was er ook minder budget beschikbaar. Toen was er 20,4 miljoen euro, goed voor ruim 10.000 auto's. Die pot ging na zes maanden op. Volgend jaar is er weer geld beschikbaar voor tweedehands-EV's.

Voor nieuwe EV's is de subsidiepot nog niet leeg. Inmiddels is er bijna 40 miljoen euro aan subsidie verleend, 2950 euro per auto. Dit komt neer op ruim 13.400 auto's. Er is nog voor 27,4 miljoen euro subsidie beschikbaar, ofwel 41 procent van het totale budget van 67 miljoen euro. Vorig jaar was de subsidiepot voor nieuwe EV's al na vijf maanden leeg; dit jaar wordt er tot nu toe dus voor minder nieuwe EV's subsidie aangevraagd. Vorig jaar werd er wel meer subsidie toegekend, 3350 euro, maar was de subsidiepot ook groter.

Oorspronkelijk zou de subsidie voor nieuwe EV's volgend jaar verlaagd worden naar 2550 euro, maar vanwege de tegenvallende vraag naar de subsidie dit jaar besloot de overheid de subsidie niet te verlagen. Toen zei staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur te verwachten dat er dit jaar 23,5 miljoen euro subsidie overblijft, ofwel 35 procent van het budget. Deze subsidie loopt nog tot 29 december. De regeling heet Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren, ofwel SEPP.

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-11-2023 • 14:51

156

Submitter: Carfanatic

Lees meer

Reacties (154)

154
153
41
4
0
79
Wijzig sortering
Was wel heel even in de markt voor een tweedehands EV, en volgde alle prijzen etc. wilde toen min of meer toeslaan met subsidie.. alleen.. alle bovag dealers hadden gewoon de prijs verhoogd bijna gelijk aan die subsidie, vervolgens listen ze dan nog de oude "lage" prijs en staat er in de omschrijving dat dit incl de subsidie is... toen werd mij al snel duidelijk dat dit geld niet echt in de juiste handen terecht komt. Tel daarbij op de nogal slechte manier van 'meten' bij 2e hands autos van de accu, er is nooit een rapport ofzo of uberhaupt iets dat bovag had/heeft kunnen bedenken om iets van een gezondheidsstatus mee te geven. Ben toen maar gestopt, ik wacht nu wel vrolijk op andere/betere tijden voor ik echt naar een EV overstap.
Er zijn niet veel manieren om de gezondheid van een batterij te meten. Van sommige wagens is de SoH parameter op de CAN bus niet eens bekend, en de enige echte manier om de capaciteit na te meten is de batterij helemaal leeg te rijden en dan een correcte meting te doen van hoeveel energie er opnieuw in gaat. Dat is een zeer tijdrovende klus.

En bij een tweedehands ICE wagen wordt ook de motor niet helemaal uit elkaar gehaald om na te gaan wat de status nu eigenlijk van het motorblok is en hoeveel slijtager er al opgelopen is. Waarom zouden we bij een EV dan, na een proefrit, niet kunnen vertrouwen op de cijfers die we in het voertuig zelf zien?

Dat vele verkopers de prijs verhoogd hebben is spijtig, maar ook niet helemaal onverwacht. Sowieso blijven EVs een hoge waarde behouden, ongeacht of err wel of geen subsidie te rapen valt. Voor de subsidie moest je eens kijken hoeveel wagens er een prijs hadden die exclusief BTW was, moest je ook in de omschrijving gaan lezen dat je de BTW er nog moest bijtellen.
Je vergelijking met een ICE gaat niet helemaal op vind ik. Bij een verbrandingsmotor zijn er diverse onderdelen die vervangen kunnen worden en natuurlijk zitten daar kosten bij. Bij een BEV is de accu het meest kostbare slijtageonderdeel. Als deze de geest geeft of door overmatige slijtage (teveel DC laden) vervangen moet worden dan is er in 1 keer een behoorlijke kostenpost. Hoger dan bij een ICE.
Dat risico schrikt mensen toch af. Zelf rij ik zakelijk een geleasde EV (ID4) maar prive zou ik er niet snel aan beginnen.
Deze post is helaas doordrenkt van fabels.
Het gene wat mensen afschrikt, is desinformatie. En dat is jammer. Ik zal het even rechtzetten.

Ook een falende accucel kan gewoon vervangen worden. Het is alleen lastig. Daarom vervang je wellicht niet een cel, maar wel een deel van het pack.
En ja, zo'n reparatie is nog steeds kostbaar. Maar uiteindelijk is een kapot motorblok of een defecte versnellingsbak echt niet zoveel duurder. Terwijl de kans simpelweg veel kleiner is.

Batterijen geven namelijk niet zomaar de geest. Nog los van een foutmarge die letterlijk iedere EV heeft ingebouwd.

"Overmatig" snelladen heeft uiteindelijk inderdaad effect op de capaciteit, dat klopt. Wel heeft het accupakket een BMS wat monitort of alles goed gaat, als snelladen niet kan, dan vertraagt het BMS de snellaadsnelheid.

Na enkele jaren doorlopend snelladen haal je wellicht niet de geadverteerde range, maar 5 procent minder. De afname neemt over verloop van tijd minder af (mensen denken dat dit lineair is, maar degradatie is in de eerste jaren sterker dan daarna).

Ook een ICE levert naar verloop van tijd minder PK's. Dit maakt je auto niet onbruikbaar en vereist geen vervanging.

Ik rijd nu 2 jaar EV en zal nooit meer iets anders rijden.
Denk ook dat de angst voor slechte accus stamt uit de eerste jaren van EV's toen accu conditioning nog geen ding was en het spul echt snel achteruit ging
"Overmatig" snelladen heeft uiteindelijk inderdaad effect op de capaciteit, dat klopt.
Is dat zo? Stilstand op hoge en lager percentage slijt ook. Gewoon snelladen heeft geen meetbare extra slijtage volgens dit artikel. Althans bij Tesla.

https://cleantechnica.com...l-to-batteries-after-all/

Batterijen van vorige generaties gaan ongeveer 1000x tot 1500x uw range mee. Dus als je gemiddeld 20kwh/km verbruikt met een 80kwh batterij = 400km range. Dus pakweg vervangen na 400.000 km. Tussen de 10 en 20 jaar dus.

Nieuwe LFP’s zijn goedkoper en gaan een stuk langer mee. 1 miljoen km. Dat zijn al getallen waarvan je weet dat de kans klein is dat je dat in uw leven moet vervangen.

Maar als je nu een EV 2dehands koopt moet jen het natuurlijk doen met 2015-2020 tech en dan is 1000x de range toch wel een goede indicator.

Daarna lopen de kosten op. 10k tot 20k voor een nieuwe batterij + laadsysteem. Revisie kan, maar kost ook 6k tot 10k. Verwacht dan wel geen 400k km meer.

Enkel een deel van het pack vervangen is enkel zinvol als uw batterij het vroegtijdig begeeft.

Hoe dan ook, het is wel een gokje.
Je doet net alsof het na 200k km helemaal voorbij is voor oude EV's. Dit is simpelweg een fabel. Ja, de range is mogelijk net ietsje minder geworden, maar de auto is prima bruikbaar en betrouwbaar. Er rijden genoeg Model S'jes rond met 600k km of meer, met het originele accupakket. Dit is een auto uit 2012.

De degradatie wordt in algemene zin extreem overdreven en men doet net alsof dit een auto onbruikbaar maakt. Een auto met 360km range ipv 400km range is nog steeds voor 98% van Nederland meer dan toereikend.
Je doet net alsof het na 200k km helemaal voorbij is voor oude EV's.
nope. Ik doe niet alsof het na 200k km gedaan is. Ik zeg letterlijk : "Batterijen van vorige generaties gaan ongeveer 1000x tot 1500x uw range mee. Dus als je gemiddeld 20kwh/km verbruikt met een 80kwh batterij = 400km range. Dus pakweg vervangen na 400.000 km. Tussen de 10 en 20 jaar dus."
Er rijden genoeg Model S'jes rond met 600k km of meer, met het originele accupakket. Dit is een auto uit 2012.
Dat 600k km valt dus binnen mijn berekening. Er zijn er die er vroeger aan zijn er zijn er die 600k km halen.
De degradatie wordt in algemene zin extreem overdreven en men doet net alsof dit een auto onbruikbaar maakt. Een auto met 360km range ipv 400km range is nog steeds voor 98% van Nederland meer dan toereikend.
Degradatie heeft idd een beperkte effect op range, je leert er wel met leven maar de meest problematische s dat batterijen instabiel worden onder de 80%, dan kan het plots zijn dat uw vermogen wegvalt op je 10% plots 0% wordt. Zodra je auto uitvalt is het game over en moet je batterij in revisie (je krijgt dan een hele andere accu-pack in ruil voor uw oude) of een totaal nieuwe.
[...]


nope. Ik doe niet alsof het na 200k km gedaan is. Ik zeg letterlijk : "Batterijen van vorige generaties gaan ongeveer 1000x tot 1500x uw range mee. Dus als je gemiddeld 20kwh/km verbruikt met een 80kwh batterij = 400km range. Dus pakweg vervangen na 400.000 km. Tussen de 10 en 20 jaar dus."
Bij een auto met 200km range is het dus gedaan naar 200.000 km. Dit is letterlijk onzin. Ook Tesla's met meer dan 400km range redden makkelijk >400k km. Het accupakket is praktisch nooit de oorzaak van einde levensduur van de auto.
Dat 600k km valt dus binnen mijn berekening. Er zijn er die er vroeger aan zijn er zijn er die 600k km halen.
Kan je voorbeelden van auto's noemen die naar de sloop moesten omdat het accupakket echt versleten was?
de meest problematische s dat batterijen instabiel worden onder de 80%, dan kan het plots zijn dat uw vermogen wegvalt op je 10% plots 0% wordt.
Dat kan bij enkele cellen gebeuren. In een auto zitten letterlijk duizenden cellen. Als er 10 defect zijn, dan merk je dat niet.
Daarnaast, als het er bij wijze van spreken 100 worden, dan heeft iedere auto een bruto capaciteit en een netto capaciteit. Het BMS schakelt dan de cell uit en pakt de extra marge. Pas daarna wordt het een probleem.

De realiteit is dat standaard problemen, zoals roest en/of andere gebruikelijke defecten, de slijtage van een accupack of elektromotor inhalen.
Bij een auto met 200km range is het dus gedaan naar 200.000 km. Dit is letterlijk onzin.
Ik zei dan ook --> 1000x - 1500x uw range. Dus met een klein accupakket van 200km range ga je dus tussen de 200.000km en de 300.000km kosten hebben aan de batterij. Toch heel logsisch dat je een kleinere batterij vaker moet opladen en ze daardoor sneller slijt? Je kan dat ontkennen en onzin noemen maar dat is wel waar je als consument rekening moet met houden.

Bij Tesla's met 400Km range = 400.000km - 600.000km. Dat zijn echt realistische cijfers bij normaal gebruik. Mensen die hun batterij minitieus in goede conditie houden door nooit koud te laden, steeds rijden in de 30%-80% band, steedds parkeren bij 50% en altijd de pre-heating gebruiken voor supercharging (of laden in de winter) kunnen er mss iets meer uithalen maar de realiteit leert dat de omstandigheden nooit altijd ideaal zijn en veel mensen jerks zijn die hun batterij langdurig op 5% houden, of hem elke nacht opladen tot 100% etc.
Kan je voorbeelden van auto's noemen die naar de sloop moesten omdat het accupakket echt versleten was?
Waar zeg ik dat de auto's met en slechte of kapotte batterij naar de sloop moeten?
Dat kan bij enkele cellen gebeuren. In een auto zitten letterlijk duizenden cellen. Als er 10 defect zijn, dan merk je dat niet.
Bij degradatie en onbalans gaat niet over 10 defecte cellen ;-) Je moet sowieso een hele BMS + Accu's vervangen als het voltage afwijkt. In een Model S zitten er 16.
Ik zei dan ook --> 1000x - 1500x uw range. Dus met een klein accupakket van 200km range ga je dus tussen de 200.000km en de 300.000km kosten hebben aan de batterij. Toch heel logsisch dat je een kleinere batterij vaker moet opladen en ze daardoor sneller slijt? Je kan dat ontkennen en onzin noemen maar dat is wel waar je als consument rekening moet met houden.
Het is logisch dat een kleine accu sneller slijt. Maar de realiteit is dat er ruim voldoende (bijvoorbeeld) Hyundai Ioniq en Nissan Leaf 2's te koop staan, ex-taxi's, die de (volgens jou onmogelijke) kilometerstand van >300k hebben bereikt.
Kortom: je inschatting is te laag.
Bij Tesla's met 400Km range = 400.000km - 600.000km.
Dat zijn cijfers die we veelvuldig in de praktijk zien, dus dat kan sowieso. Veel hoger hebben we simpelweg geen praktijkvoorbeelden, maar niemand kan keihard beweren dat het daarna ophoud.
Waar zeg ik dat de auto's met en slechte of kapotte batterij naar de sloop moeten?
Wat is dan precies het probleem volgens jou, wat gebeurd er bij een auto met 200km range -> 300k km, en een auto met 400km range -> 600k km? Waarom is dat een belangrijk getal?
Bij degradatie en onbalans gaat niet over 10 defecte cellen ;-) Je moet sowieso een hele BMS + Accu's vervangen als het voltage afwijkt. In een Model S zitten er 16.
Het voltage wijkt praktisch altijd een beetje af tussen packs en dat is in de praktijk geen probleem.
Het is logisch dat een kleine accu sneller slijt. Maar de realiteit is dat er ruim voldoende (bijvoorbeeld) Hyundai Ioniq en Nissan Leaf 2's te koop staan, ex-taxi's, die de (volgens jou onmogelijke) kilometerstand van >300k hebben bereikt.
Kortom: je inschatting is te laag.
Eerste resultaat dat iktegenkom: NissanLeaf 280.000km:

"Nissan leaf 40KwH in zeer goede staat maar met veel kilometers.
Batterij is vervangen aan 90.000 km, maar is ook nu al behoorlijk gebruikt. Van zijn 40KWH is nog ongeveer de helft bruikbaar. Dit is dus een zeer geschikte auto voor mensen die kortere ritten doen, van minder dan 100km."

Kortom, je gaat altijd wel uitzonderingen vinden maar die bevestigen wel de regel.
Dat zijn cijfers die we veelvuldig in de praktijk zien, dus dat kan sowieso. Veel hoger hebben we simpelweg geen praktijkvoorbeelden, maar niemand kan keihard beweren dat het daarna ophoud.
Hoe we hebben geen praktijkvoorbeelden? Sorry we hebben duizenden voorbeelden over heel de wereld. De meeste 400km range tesla's accu's geven er na 400.000km en 600.000km de brui aan. Goed onderhoud accu's eerder 600.000km en slecht onderhouden accu's eerder 400.000km.

Geef me dan een voorbeeld van een 80-85 kwh tesla die ruim over die 600.000km gaat. Dan kan enkel als je heel veel tijd van het autoleven 90km/h rijdt in een gematigd klimaat. Dan haal je de maximum uit uw batterij. Maar dat zijn uitzonderingen.

De motor gaat overigens ook +- 500.000km mee.
Helaas heb je zelf een uitzondering gevonden :)
Overigens is er sowieso veel te klagen over het BMS van de Leaf II, dat is de laatste 'recente' EV zonder accuconditionering (tegenwoordig hebben praktisch alle moderne EV's vloeistofkoeling).
Er staat 1 andere Leaf II op die site en die heeft een heel stuk minder degradatie.

Qua voorbeelden, het internet staat er vol mee. Heb je het überhaupt eens op Google ingetikt?
https://www.youtube.com/watch?v=P8k8FB5ctMk
https://insideevs.com/new...s-p85-1500000-kilometers/
https://www.mistergreen.n...ijdt-640-000-km-in-3-jaar
https://electrek.co/2019/11/30/tesla-model-s-1-million-km/
https://www.autoscout24.n...ults&order_bucket=unknown
https://www.autoscout24.n...ults&order_bucket=unknown

Geen uitzonderingen dus.
Ik klikte willekeurig op een weblink en er staat al direct:

https://electrek.co/2019/11/30/tesla-model-s-1-million-km/
"Over the course of 1 million km (621,000 miles), it had 2 battery packs and 3 drive unit replacements."

Dan maar wat verder gekeken.
https://insideevs.com/new...s-p85-1500000-kilometers/
"The main question that comes to mind is whether the car is running on its original battery and drive units? Well, no."

https://www.mistergreen.n...ijdt-640-000-km-in-3-jaar
"De tweede vervanging van de ‘battery pack’ vond plaats met een kilometerstand rond de 520.000" kilometer."

Op een andere link staat er dat ze niet goed weten hoeveel battery packs er gebruikt zijn.

Een Autoscout link heeft 495.479 km --> perfect binnen de 400-600k Km.

De andere Autoscout link laat idd 688.000 km zien. Dat is de enige link die ik heb opengedaan waar het lijkt dat de accu-pack over de 600.000km is heen gegaan. Ze zeggen wel dat de motor vervangen is geweest. Wie weet is het al die 10de eigenaar en weet niemand of er ergens in de loop der jaren toch een battery swap (of refurbished) is gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=P8k8FB5ctMk
Snel wat gescrolled en ze spreken "Although the car was still drivable, it had a limited range of 100 km. It was the first time we personally documented such an event (over 600.000km). --> lijkt dus eerder een uitzondering.

Je bewijst dus zelf dat de meeste Tesla model S batterijen tussen den 400 en 600k km vervangen worden.
Het enige wat je echt bewijst is dat batterijen vervangbaar zijn ;-)

De enige batterijen die vlotjes over de 600.000 km zullen gaan zijn de huidige LFP batterijen. Al zijn die nog maar een jaar op de markt en zal je 2dehands nog even moeten wachten alvorens je die kan kopen. Ik heb het over de 2dehands markt van vandaag en dan is de regel 1000x tot 1500x uw range.
Je bent wel goed met selectief quoten hoor. Neem de eerste link, waarvan je het artikel dus wel gelezen hebt, maar vervolgens 1 half citaat eruit pakt:
"We have previously reported on high mileage Tesla vehicles and they are generally performing very well aside from early problems with the drive unit that Tesla ended up fixing later." - want laten we wel wezen: Tesla was in 2013 feitelijk een start-up. Er is gewoon erg weinig track record van fatsoenlijke accu's die ouder dan 10 jaar zijn en zoveel kilometers afleggen (ook brandstofauto's gaan vaak ruim voor de 500k km al naar de sloop).

Uiteindelijk staat onder de video: "The good news is that the most recent battery pack is going on almost half a million kilometers (310,000 miles) with very little battery degradation.". Als je deze dude googlet, kom je erachter dat hij inmiddels op die 3e accupack over de miljoen kilometers is gekomen :)

Wat wel op moet vallen is dat deze eigenaren er desondanks nog wel voor kiezen om voor vervanging te gaan, terwijl het gros hier op Tweakers doet denken alsof zo'n reparatie direct je auto total-loss maakt. Al deze accu's bij dergelijke kilometerstanden vallen buiten de garantie immers.

Model 3's met LFP accu's zijn al meer dan 3 jaar uitgeleverd en die kan je prima vinden op occasionsites :) ik betwijfel de verschillen, maar voor wie het echt belangrijk is, bij de kentekengegevens vind je dan E6R of E6CR.

Ik vind hoe dan ook niet dat je het zo stellig kan zeggen. Er zit een wezenlijk verschil tussen accupacks en dan voornamelijk hun klimaatcontrole ervan (wel of geen koeling). Er zit ook een verschil tussen de behandeling ervan, in de periode waarin het gebruik plaatsvind (feitelijk hebben we geen praktijkvoorbeelden van ~15 jaar oud). Dat heeft allemaal impact, positief of negatief.

Tot slot is het ook goed om te bedenken hoe lang een 'autoleven' duurt. De belangrijkste conclusie is hoe dan ook dat een accu het langer zal volhouden dan een autoleven.

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 14:00]

Als je deze dude googlet, kom je erachter dat hij inmiddels op die 3e accupack over de miljoen kilometers is gekomen :)
Als ik die man Google komt het er op neer dat hij meerdere batterijen heeft gebruikt waarvan sommige niet nieuw waren omdat het buiten garantie viel. Dus In geen geval kan ik vanuit een andere bron vinden dat hij 1 miljoen km heeft gedaan met 1 batterij. Ik denk dat hij zelf niet meet wat het aandeel nieuw is en gereviseerd. Zo wazige communicatie.

En nogmaals, die persoon rijdt 600km per dag en zegt dat hij zijn batterij heel goed behandeld en zeer rustig rijdt. Dat zijn echt edgecases waar je als 2dehandskoper geen rekening kan met houden dat iedereen zijn'n batterij zo goed behandeld.
"We have previously reported on high mileage Tesla vehicles and they are generally performing very well aside from early problems with the drive unit that Tesla ended up fixing later."
Sorry even serieus blijven! Uw quote haalt de mijne niet onderuit. 500.000km is toch gewoon high mileage ? Dat ontkent niemand.
Model 3's met LFP accu's zijn al meer dan 3 jaar uitgeleverd en die kan je prima vinden op occasionsites :) ik betwijfel de verschillen
3 jaar uit, in de VS, niet in Europa. LPF gaat dubbel zo lang mee dan de vorige generatie batterijen. Ongeveer 3000x uw range in auto's. Dus 1 miljoen km is dan wel binnen bereik. Waarom betwijfel je de verschillen? Puur op gevoel?

"LFP chemistry offers a considerably longer cycle life than other lithium-ion chemistries. Under most conditions it supports more than 3,000 cycles, and under optimal conditions it supports more than 10,000 cycles."

bron

Zie, ik moet voor mij jobs dagelijks bronnen opzoeken, cijfers staven en conclusies schrijven. Ik kan enkel dat de 1000 - 1500x de uw range een goede regel is om een li-ion batterij in te schatten als je 2dehands koopt. Bij LFP moet je eerder x3000 nemen. Het lijkt er op dat deze stelregels onderbouwd zijn en overeenkomen met wat de wetenschap zegt over Li-ion en LFP.

Jij betwist al dit.

Ja, batterij is anders, elke auto is anders, elke situatie is anders. Waaorm metzo'n claim opdraven dat LFP geen of weinig verschil heeft? Volgen u omdat externe factoren nog belangrijker zijn dan chemische samenstelling. De wetenschap ondersteund uw claim alvast niet. Als je toch kan vinden dat LFP toch slechter is dan Li-ion dan hoor ik het graag.

Ook die claim heeft geen basis terwijl er wel artikels zijnd die het voordeel van LFP bevestigen en dat de kans zeer groot is dat auto's met LFP batterijen het gemiddeld gezien langer kunnen uitzingen.

Voor mij is het case closed. Ik wil wel praten over technologie maar het moet wel op niveau blijven.
Ik sluit me aan bij het onderstaande.

Ik heb 1 jaar geleden een gebruikte Zero SR gekocht omdat ik bij mijn werkgever gratis kon laden. Super.

De accu was nog wel een gok, maar ik gok dat deze ca. 90% SOH is nog (Het is een Zero SR van Zero Motorcycles uit 2014)


Maar tering wat een koppel! Ik wil nooit meer een motorfiets met een benzinemotor. In mijn studententijd nog een tijdje naar de hogeschool gereden met een 4T scooter. Daarna kocht ik een "echte motor" - dat schakelen was ik al heel snel beu. En ik heb heel veel met (schakel) tractoren gereden, ook een schakelbrommer gehad. Het is gewoon achterhaald, net als dat lawaai.

Ik wacht met smart tot ik een BEV auto kan kopen met V2G. Zijn er al goede opties? Met CCS :)
Yep, V2G is de toekomst :) Qua auto's is er ook al best keuze, maar allemaal met kanttekeningen (veel merken doen een limiet op het aantal (ont)ladingen per dag bijvoorbeeld...).

Het grootste issue is het gebrek aan type-2 laadpunten (CCS is niet nodig voor V2G, een type2 mennekes stekker kan meer dan genoeg kW aan daarvoor) die het doen. En als ze er zijn, dan de prijs :(
Welke auto's ondersteunen dan V2G zoals jij het omschrijft - dus AC V2G? Ik zou er wel serieus over na willen denken namelijk.

Ik gebruik mijn auto niet voor woon-werk (dat vind ik vreselijk) dus betekent dat dat hij formeel 99% van de tijd stil staat, alleen in het weekend gebruik ik hem voor een aantal langere trips. Dus als hij al mooi van mijn PV-opstelling laadt dan betekent het dat dat de overgrote tijd van het net in de piekuren (of hoe je het bekijkt, diepe dal uren) in het net geschoten wordt. Ik zou liever overdag vol laden en 's nachts aan het net leveren.

Dan is heel die netverzwaring ook helemaal niet nodig... :)

In een goeie maand september (ze liggen er sinds 22 aug) heb ik al 440kWh opgeleverd met een simpel rijtjeshuis!
Hier staat een incompleet lijstje:

https://www.cnet.com/road...k-and-which-cars-have-it/

Maar als dat een belangrijk doeleinde is, zou ik toch persoonlijk wel nog even verder afwachten. Voor alle auto's in het lijstje zijn er in feite dus wel voorwaarden, en een compatible laadpunt is ook nog een enorme uitdaging.

Hier overigens vergelijkbare resultaten in mijn simpele rijwoning. Van mei tot september zouden wij (met V2G of een kleine thuisaccu) praktisch volledig energieneutraal kunnen wonen én reizen :)
In de rest van de maanden zal er wel energie geleverd moeten worden die mogelijk deels uit fossiele bronnen komt, maargoed; het alternatief is dat ik wekelijks (oa) 50 liter dinosap in de fik stak (met dito kosten).
Ik denk niet dat de vergelijking qua kostenpost helemaal fair is. Een accu is vrijwel nooit volledig kapot, vaak zijn gewoon een paar cellen slecht. Net als bij de motor of versnellingsbak van een brandstofauto ga je dus voor reparatie/revisie en niet voor complete vervanging. Voor hybride auto's is dit ook al aardig gemeengoed. Daar ontstond +/- 15 jaar terug natuurlijk dezelfde angst: wat nou als mijn accu stuk is. Maar inmiddels vervang je die voor rond de 1000-2000 euro (bijv. https://www.hybride-shop....g/hybride-accu-reparatie/). En ja, dat is nog steeds veel geld. Maar een een motor- of versnellingsbakrevisie is ook makkelijk dat bedrag (d.w.z. ik ben wel eens 3000 euro kwijt geweest voor de revisie van een versnellingsbak).

Op dit moment hebben de meeste EV's (behalve echt oude modellen) gelukkig nog garantie op de accu. Hopelijk komen er snel bedrijven in Nederland die zich specialiseren in revisie van die accu's, want nu is het nog maar een enkeling die dat doet en dat is praktisch allemaal maatwerk.
Hybryde auto A3 e-tron, accu stuk 1 (één) maand en paar duizend kilometer buiten garantie. Kosten bij dealer: 13.000,- geen enkele coulance ondanks altijd bij dealer onderhouden. Gebruikte EV's en Hybrides (behalve enkel modellen oa Toyota waar goede vervanging voor beschikbaar is) = russische roulette.
Tja, VAG. Als je DSG van een VW stuk is na 2 jaar mag je daar net zo goed duizenden euro's lappen.

Een powerwall met dubbel de waarde van een Hybrid accupack voor in huis (5kwh?) kost minder dan jouw die 13k die je noemt. Zoiets mag nooit zoveel geld kosten, daar verdient een dealer bakken met geld aan.
Volgens mij lees je helemaal niet wat ik type. Waarom zou je een compleet nieuwe accu nemen als waarschijnlijk het grootste deel van je accu nog prima is. Bij een brandstofauto doe je toch ook een motor revisie in plaats van een compleet nieuwe motor.

Hier kost een gereviseerde A3 e-tron accu maar 2000 euro: https://hybrideaccuspecialist.nl/accu-vervangen/audi-a3/
Omdat je niet makkelijk een enkele accudeel vervangt.
Omdat; het moeilijk te bepalen is welke deel de veroorzaker is, wat voor negatieve invloed dit had op de andere delen, dit vervangen veel tijd kost, tijd=geld dus het is duur en als laatste omdat de fabrikant enkel het als 1 geheel verkoopt (als ze dat al doen).
Wat dat betreft staat het nog vol in de kinderschoenen en zijn er niet zoals bij een ICE duizenden bedrijven waar dit gedaan wordt. Dus consumenten zijn daar zeer terughoudend in.
Anoniem: 345323 @Svinken21 november 2023 23:25
@Svinken Het nadeel van hybrides (ik neem aan een PHEV) dat de batterijen veel te klein zijn, waardoor ze overmatig belast worden. Die 13K is natuurlijk je reinste onzin en gebaseerd op een prijs van batterijen in 2015. Want het is vast geen pakket dat groter is dan 10kWh (edit: zie hier een capaciteit van 8.8 kWh).
Via jouw website laatst contact opgenomen voor een colledige accurevisie van mijn outlander PHEV uit 2013: €4000 euro.
De prijzen verschillen ontzettend per model...
De restwaarde van 2ehands EV's valt momenteel juist tegen vind ik. Nog niet zo lang geleden was een 2ehands EV inderdaad praktisch net zo geprijsd als een nieuwe, door schaarste, subsidie, hype. Maar een 2ehands Model 3 is nu minder dan 50% van de toenmalige nieuwprijs. Dus incl subsidie rijd je een Model 3 voor < 28.000,-.

Je kunt in veel woonplaatsen geen laadpaal meer aanvragen door een vol grid, mensen maken zich zorgen om de lange termijn kwaliteit van de EV's want als je eenmaal een probleem hebt (ook al gebeurt het niet veel) dan kost het je bizar veel. Dus we hebben nog wel wat uitdagingen rondom het rijden van een EV te gaan: als je 'm leased en thuis kunt laden is het een nobrainer, maar er eentje van 4 jaar oud kopen met nog even garantie op de accu.. ik weet het niet.

De subsidie helpt ongetwijfeld mensen over de streep trekken, maar op zoek naar een nieuwe auto viel mij het (in verhouding) enorme aanbod 2ehands EV's wel erg op.
De restwaarde van 2ehands EV's valt momenteel juist tegen vind ik. Nog niet zo lang geleden was een 2ehands EV inderdaad praktisch net zo geprijsd als een nieuwe, door schaarste, subsidie, hype.
Vooral omdat een 2018 EV nog 4% bijtelling had en een 2019 EV 8% bijtelling. Netto kosten die auto's voor een werknemer geen reet, en dat drijft de waarde op. Los van schaarste en hype, dus.

Nu loopt de bijtellingskorting af (na 5 jaar uit de lease) en nu is de restwaarde 'normaal' geworden. Sterker nog, mensen denken nu terug naar de dure energieprijzen en zijn bang om de wegenbelasting op gewicht die gepland staat, dus mogelijk zijn de prijzen extra laag.

Overigens heb je voor een EV een catalogusprijs van <45k nodig, en een M3 was in enorm veel configuraties nét iets duurder. De gelinkte resultaten doen er niet aan mee. Er zijn wel goedkopere M3's overigens.
We rijden zelf een Model 3 en voor prive hebben we recent een 2ehands auto gekocht - geen EV. Ik merk dat ik toch weerstand ervaar bij de aanschaf van een auto die nog een tijd voorbij de garantieduur van auto en accu moet gaan, juist door de ervaringen die we zelf hebben met de Model 3.

Dus snap wel dat de tweedehands markt ingewikkelder is geworden en dat het effect van oa aflopende subsidies de markt verstoord. Wegenbelasting heb ik ook meegewogen (badum tss), al blijft het voor veel EV's met thuisladen wel goedkoop rijden. Voor nieuw/lease gaan we vrij zeker voor nog een EV en blijf gewoon de ervaringen van verouderende EV's gewoon even ontstaan.
Februari 2022 heeft de ACM al duidelijk gemaakt dat dit niet mag, sindsdien komt dit eigenlijk niet meer voor.

https://www.acm.nl/nl/pub...-autos-moeten-duidelijker
Dat het verminderd zal zijn zal best, maar of het helemaal niet meer voorkomt... daar heb ik mijn twijfels bij hoor.

Veel bedrijven zullen altijd de randjes van de regelgeving opzoeken met allerlei vage constructies etc.

Leuk dat er boetes op staan, maar ook ACM kampt met een personeelstekort en kunnen dus niet overal achteraan gaan helaas. Dat resulteert dan in een lagere pakkans, en nog meer bedrijven die het door die lage pakkans maar gaan riskeren.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:00]

Was wel heel even in de markt voor een tweedehands EV, en volgde alle prijzen etc. wilde toen min of meer toeslaan met subsidie.. alleen.. alle bovag dealers hadden gewoon de prijs verhoogd bijna gelijk aan die subsidie, vervolgens listen ze dan nog de oude "lage" prijs en staat er in de omschrijving dat dit incl de subsidie is... toen werd mij al snel duidelijk dat dit geld niet echt in de juiste handen terecht komt. Tel daarbij op de nogal slechte manier van 'meten' bij 2e hands autos van de accu, er is nooit een rapport ofzo of uberhaupt iets dat bovag had/heeft kunnen bedenken om iets van een gezondheidsstatus mee te geven. Ben toen maar gestopt, ik wacht nu wel vrolijk op andere/betere tijden voor ik echt naar een EV overstap.
Hier hetzelfde. Ik was op zoek naar een Renault ZOE. Dit leek de beste bang for buck auto. SoH-waarde kun je bij deze vaak wel uitlezen via een OBD2-dongle. Alleen is er wel een foutmarge van 1 tot 2 %, wanneer je deze niet eerst helemaal leeg rijdt / oplaadt.

Wat betreft die prijs. Dat vroeg ik mij ook af. Je ziet een hoop verschil in prijzen op de markt. Dit wordt ook veroorzaakt doordat EV's in Duitsland een stuk goedkoper zijn, en de goedkopere ZOE's bijna altijd import zijn.
Maar...., de subsidie geldt alleen als je nog niet eerder een EV gekocht hebt. Dus wellicht dat ze wel iets met de prijs doen, om ook een graatje mee te pakken. Ik heb daarom afgelopen tijd via Autowaarde berekenen | ANWB gekeken of de dagwaarde / meeneemprijs beetje in lijn is met de vraagprijs. Vaak was dit wel zo. Wel zag je dat veel verkopers wat hoger inzetten en richting het einde van de SEPP, gingen verlagen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 14:00]

Een Zoe is op papier een prima auto. In de praktijk kan er veel kapot gaan. Twee collega's hebben allebei een nieuw gekochte Zoe. Allebei vervloeken het ding en gaan iets anders rijden. Omvormers kapot. Motor kapot. Onverklaarbare storingen waardoor de wagen midden op de snelweg helemaal uitvalt. Etcetera. Doe er je voordeel mee.
Welke types waren dat? Ik hoor over de ZE 40 en 50 modellen weinig klachten.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 14:00]

Ik spreek morgen een collega van me die er een heeft. Zal haar vragen welke variant zij heeft. Haar Zoe is net uit de garantie.
Bijzonder wel, over dat soort klachten lees je op internet eigenlijk niks :P
Ik was ook in de markt voor een kleine 2e auto. Ook serieus naar EV's gekeken maar man wat een geld en dan de specs die je ervoor terugkrijgt, echt om te janken. Traag laden en een rijbereik van werkelijk helemaal niks. Je mag al blij zijn met realistisch 200 km en in de winter is het nog minder.

Uiteindelijk maar een nieuwe Yaris Hybrid gekocht die op stock was.
Jep is hetzelfde met warmptepompen.
Die zijn in het buitenland vaak exact zo goedkoper als de subsidie in NL is.
Klopt. Wij hebben 2e helft 2021 gekeken naar EV en in feb2022 gekocht. Prijzen lagen bijna 2k hoger.
Dat adverteren mag niet meer colgens brancheorganisatie...mja, autohandelaars... ;)
alle bovag dealers hadden gewoon de prijs verhoogd bijna gelijk aan die subsidie
Ik heb de prijzen ook al net zolang gevolgd, en tenzij je verhaal gaat over vóór 2020 (inmiddels bijna vier jaar terug) is het naar mijn waarneming gewoon niet waar, voor zover ik zie: EV's en de prijzen van tweedehands voertuigen blijven dalen, en de marges van EV's zijn gelijk aan vergelijkbare ICE's. Ik zie hier comments die gaan over 2021 en 2022, waarin EV's ineens magisch 2k duurder zouden zijn geworden - maar die 2k subsidie was er toen allang (sinds 2020).

Door de subsidie is het mogelijk om bijvoorbeeld netto uitgave aan geïmporteerde en bestaande voertuigen voor consumenten minder te maken - dealers houden hun normale marges aan, maar de consument gaat er 2k op vooruit.

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 juli 2024 14:00]

toen werd mij al snel duidelijk dat dit geld niet echt in de juiste handen terecht komt
Dit is de afgelopen 5 (10?) jaar ook al niet zo geweest.

Alleen de mensen met een dikke baan, dik bedrijf of dikke zakken hebben van alle doceurtjes als geen BPM, geen wegenbelasting, goedkope energie, geen bijtelling etc. kunnen profiteren. Nu dat eindelijk enigszins in het bereik van de normale burger komt moet het allemaal zo snel mogelijk afgebouwd worden. Zum kotsen.
Klinkt als Black Friday, prijzen van te voren verhogen en dan met Black Friday doen alsof er dikke korting op zit.
Je reactie is offtopic en stuurt de discussie naar Black Friday, wat hier helemaal niet aan de orde is. Waarom je +1 krijgt snap ik dus ook niet.
En dat met belastinggeld...
Dat mag dus niet zo maar
https://www.acm.nl/nl/pub...na-komst-strengere-regels
bedrijf alleen nog maar de laagste prijs in de afgelopen 30 dagen als van-prijs gebruiken, in dit geval dus ‘van €20, nu voor €15’. De hoge prijs van een paar dagen kan dus niet meer gebruikt worden om een hoge van-prijs te voeren. Hiermee voorkomen de nieuwe regels ‘nep’-kortingen.
Deze regels gelden sinds januari 2023

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 14:00]

Pricetrackers in de gaten houden en die bedrijven die dat wel doen melden bij ACM.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 14:00]

ja, dat zijn zeker goede tips. Price tracker hield ik altijd al in de gaten rondom deze tijd, ACM ga ik eens naar kijken.
pricetrackers op 2e hands producten heeft weinig zin
Vraag me af of dat bij occassions ook werkt.
Auto's hebben vaak een korte doorvoertijd. Vooral populaire modellen. Gelijkwaardige modellen kunnen ze op die manier gewoon na elkaar met tientallen tot honderden tot zelfs een paar duizend verhogen in enkele maanden tijd.

Dus het is nogal nattevingerwerk. Bij nieuwe modellen/auto's kan dit uiteraard wel.
Dat is een beetje lastig bij tweedehands auto's.
Waarom zou dat lastig zijn?
Er zal toch wel een database op marktplaats/autoscout zijn die een prijs verschil kan zien binnen een maand tijd?

2de hands auto's worden toch niet binnen 1 maand tijd direct weer doorverkocht?

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 14:00]

Zeker wel. Er zitten heel wat handelaartjes tussen die beperkte ruimte hebben en de auto's die langer dan twee weken staan zo doorschuiven naar de volgende handelaar.
Zo kan exact dezelfde auto (bestaat natuurlijk niet tweedehands) in Utrecht veel meer kosten dan in Rouveen, of andersom, en binnen een maand verhuizen van Rouveen naar Utrecht en weer andersom. Als ze dan tussendoor een keer een paar honderd Euro zakken of stijgen... tja, niemand die dat ziet.
Mocht een auto echt lang te koop staan dan gaat hij vrij vlot naar Oost Europa. Opslag kost geld.
Uiteraard! Zoals bij alles, je hebt weinig aan regels als:
1 - de handhaving niet voldoende is

en/of

2 - de repercussie gemiddeld onvoldoende afschrikwekkend (economisch rendabel) is

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 22 juli 2024 14:00]

Ook geen adviesprijs meer?
Nooit begrepen waarom op die auto's subsidies gegeven werd, Zover ik weet is dat nooit gedaan op brandstof wagens. Ik denk dat de elektrische autobranche nog wel in elkaar zat. Je ziet nu al dat mensen weer voor een benzine model of zelfs diesel kiezen. In 2026 betaal je voor een elektrische auto net zoveel aan BPM als een benzine met gelijk gewicht, Dat zou inhouden dat een Volvo EX90 556 euro in de maand aan belasting gaat doen met zijn 2900 kilo. Dat gaan mensen niet betalen.
En als er genoeg van rijden dan pakt de regering je hard terug. En kun je die subsidie 3 dubbel terug betalen en hebben ze toch hun zin.
Nee ik ga niet in een laptop auto rond rijden :)
Hoe weet jij al dat de MRB (je zegt BPM maar je bedoelt MRB) hetzelfde gaat zijn al voor benzine auto's? we hebben nu ook al verschillende tarieven, voor auto's op LPG, benzine, diesel. Komt gewoon een apart tarief bij, let maar op. Vrijwel iedere politieke partij die je er nu naar vraagt zegt ook dat dat het streven is. Dus een Tesla model 3 gaat je gewoon ongeveer in MRB kosten wat een D segment auto nu doet, of waarschijnlijk minder, want de overheid wil je in een EV.
Maar de overheid wil ook geld, dus op den duur trekken ze de streep door, en de meeste EV's die ik zie rijden zijn zware SUV's
Het feit dat het beleid niet duidelijk is is al erg genoeg.
Die verschillende tarieven en de tarieven op zich zijn nu ook al belachelijk.
want de overheid wil je in een EV
Dat kunnen ze best willen maar pakken ze toch echt verkeerd aan.
Sowieso is de automarkt in Nederland compleet scheef. De prijzen voor die EV's zijn voor een groot deel van de bevolking niet op te hoesten. Die subsidies worden alleen gebruikt door mensen die toch al een andere auto wilden/moesten kopen, op dit moment ook al praktisch een EV kunnen rijden en ook de (absurde) prijzen kunnen betalen.
Ze trekken verder niemand 'over de streep'.
Deels. Als onze 2e auto nu kapot gaat koop ik een 2018 nissan leaf. Okay niet nu, ober anderhalve maand. Dingen zijn 16k, met subsidie 14k. Goedkoper ga ik niet rijden met een beetje auto onder mijn kont. Total cost of ownership wordt lachwekkend laag vergeleken met een b segment benzine. En ik heb echt geen topbaan ofzo, leef gewoon best sober. Haal plezier uit goedkope dingen zoals de sportschool en voetballen, biertje in de kantine met vrienden.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 14:00]

Je hebt het over je 2e(!) auto, die in verreweg de meeste gevallen de kleinere en goedkopere is van de 2, kunt en wilt daarvoor €14000 betalen en ik ga er van uit dat je bekeken hebt dat het opladen praktisch te doen is. Hoe is dat 'deels'?

De gemiddelde prijs van een 2e hands auto zit ondertussen rond die €25000 terwijl dat 5 jaar geleden nog €15000 was. Men wordt, als men dezelfde klasse, leeftijd wil blijven rijden en met het uitgangspunt dat de meeste mensen normaal niet ergens €10000 hebben slingeren, dus feitelijk gedwongen om daar andere dingen voor te laten.
Mijn auto (niet letterlijk de mijne maar zelfde model, bouwjaar, motor, uitvoering) kost nu bij handelaren nog hetzelfde als wat ik er 5 jaar geleden voor heb betaald. Hoe absurd wil je het hebben..
En dan zwijg ik maar over het feit dat die andere dingen ook allemaal duurder zijn geworden en dat het ondertussen ook heel normaal wordt gezien dat we ons halve huis laten ombouwen voor warmtepompen, elektrische kookplaten en zonnepanelen.

In die markt willen ze dus met €2000 subsidie wat bereiken.
Ja I dunno man. Ik spaar zo'n 12k per jaar. Deels van salaris, maar ook ieder kwartaal 750 euro ofzo kinderbijslag rechtstreeks naar de spaarrekening (kinderen krijgen wat ze nodig hebben, heb ik geen kinderbijslag voor nodig), hypotheekrente aftrek gaat er in 1 klap heen, en ongeveer de helft van ons vakantiegeld. Wat ik zeg, ik leef gewoon niet zo rijk. Mooi huisje met 900 hypotheek per maand, energielabel B, zonnepaneeltjes erop. Koop erg veel 2ehands, zoals de TV. Telefoon en computer zijn gekocht om jaren en jaren mee te gaan. Dan hou je geld over. Uit eten gaan, ben kok geweest, kook thuis ook lekker. Drink geen frisdrank, enkel water en bier. Heb een prima salaris wat bij iemand met mijn HBO studie hoort, en mijn vrouw werkt maar 18 uur per week in een MBO4 functie.

Gewoon niet altijd het nieuwste willen, beetje goede prijs kwaliteit zoeken, geen onzin kopen of thuisbezorgd. En hopelijk over 25 jaar ofzo als ik 55 ben met pensioen.

Onze gezinsauto is trouwens een nissan primera 2.0 station uit 2006. 2300 euro voor betaald, 135k op de teller nu. Ding is een luxe d segment. Heb cruise control, achteruitrijcamera, automatisch dimmende spiegels. Motorisch super betrouwbaar, want geen downsize turbo blokje. Kwestie van goed uitzoeken, geduld.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 14:00]

Leuk voor je maar hoe je het doet is verder niet relevant voor het feit dat je dus valt in die groep mensen die "toch al een andere auto wilden/moesten kopen, op dit moment ook al praktisch een EV kunnen rijden en ook de (absurde) prijzen kunnen betalen".
Je zegt "i dunno man" maar je moet toch in de gaten hebben dat 'gemiddelden' en dingen als 'modaal inkomen' betekenen dat een groot deel (minimaal 50%) daar onder valt.

Ik heb het ook niet perse over mezelf. Ik heb ook bepaalde keuzes gemaakt die o.a. moeten leiden tot een (zeer) vervroegd stoppen met werken en misschien zelfs emigratie maar wel zonder concessies te doen aan de goede dingen van het leven.
Ik zou theoretisch best een nieuwe of duurdere auto kunnen kopen van tienduizenden Euro maar afgezien van het feit dat dat ten koste zou gaan van andere dingen wil ik het gewoon niet omdat je door de absurde BPM veel te veel betaald voor wat je koopt.
Kwestie van goed uitzoeken, geduld.
En geluk.
Ik heb er, lang geleden alweer, zo één gevonden. €5000 voor een luxe en sportieve sedan van 7 jaar oud waarvan de verkoper dacht dat er iets zeer ernstigs mis was met de motor maar dat letterlijk met een dopsleutelset en een hamer op te lossen was. 9 Jaar probleemloos en met veel plezier in gereden en voor €2200 verkocht.
Ik kan het betalen omdat ik verstandig met mijn geld om ga. En ik vind 14k voor een 5 jaar oude auto met een ton op de klok niet veel geld. Vind maar eens een c segment benzine auto voor dat geld. Ja 1tje van Citroën/Peugeot/Opel misschien met een gierende 1.2 die binnen 2 jaar naar de klote is.
Nooit begrepen waarom op die auto's subsidies gegeven werd, Zover ik weet is dat nooit gedaan op brandstof wagens
Terugdringen uitstoot CO2?
Heb je nu werkelijk geen idee waarom de overheid wil dat we elektrisch gaan rijden? Of zonnepanelen gaan installeren? Of ons huis isoleren?
Om vervolgens het andere probleem te creëren? overvol netwerk, stoomkosten die de pan uit rijzen? En als ze de uitstoot terug willen dringen zouden ze dat op andere vlakken naar mijn idee beter kunnen halen, Vliegverkeer, cruiseschepen, stookolie die gebruikt word voor de grote scheepvaart enzo. Maar niet door de burger opdringen om een elektrische auto te gaan rijden die ook erg milieu belastend is. En volgens onderzoek pas minder vervuilend is na 700.000 km. Nou dat redden beide wagens niet.
Om vervolgens het andere probleem te creëren? overvol netwerk, stoomkosten die de pan uit rijzen?
Dit is in het ergste geval, niet waar. Lees bijvoorbeeld eens het besluit van de volgende Belgische studie, link. Quote daaruit:
Indien de elektrische auto niet zou arbitreren op de Belpex DAM, maar enkel energie
zou aankopen voor rijdoeleinden, zal de elektriciteitsprijs stijgen. Afhankelijk van de gevolgde
aankoopstrategie stijgt de elektriciteitsprijs met ongeveer 0,4% (prijsverandering) of met
ongebeer 2,5% (prijsniveau).
Dus ik ben benieuwd naar jouw bron die beweert dat we "een overvol netwerk, stroomkosten die de pan uit rijzen" krijgen door elektrische autos.
En als ze de uitstoot terug willen dringen zouden ze dat op andere vlakken naar mijn idee beter kunnen halen, Vliegverkeer, cruiseschepen, stookolie die gebruikt word voor de grote scheepvaart enzo.
Dat is ook een hele belangrijke, maar daar zijn we ook mee bezig. Maar alle beetjes helpen en daarom moeten we ook iets aan onze autos doen.
En volgens onderzoek pas minder vervuilend is na 700.000 km.
Heb je hier een bron voor? Volgens het ANWB, die het TNO als bron citeren is dit namelijk 39.000km. Link

[Reactie gewijzigd door orvintax op 22 juli 2024 14:00]

Ik heb deze bron voor je, maar de cijfers liggen nogal uit elkaar.
dus jij mag geloven welke bron je wil geloven.
https://topgear.nl/autoni...-groen-pas-na-700-000-km/
Dat onderzoek is al talloze keren ontkracht. Komt van een professor (uit Luik) die allerlei fouten aannames en verouderde gegevens heeft gebruikt in zijn onderzoek. Probleem is echter dat de uitkomst van het onderzoek wel heel erg lekker ligt bij de anti-EV lobby dus dit onderzoek wordt al jaren lang (ik meen al ongeveer 10 jaar) steeds weer gebruikt om aan te tonen dat EV's niet goed zijn voor klimaat.
Gewoon leugens herhalen en blijven drammen is al jaren de tactiek van de rooklobby, de dranklobby, de gokloby etc. Daar komt nu de ICE lobby bij.

Gewoon blijven herhalen wat allang ontkracht is. Wat ook al zijn het complete verzinsels of leugens, als je iets maar vaak genoeg herhaalt blijft het hangen.
Beweer jij nu dat ze wel goed zijn voor het milieu, je weet hoe die accus geproduceerd worden neem ik aan. We kunnen op andere vlakken veel meer halen dan de auto. Maar dat willen de andere groepen niet horen. Ik vind het allemaal prima hoor. Ik doe daar niet aan mee en het zal mijn tijd wel duren.
Denk je dat de olie voor de benzine op een super schone manier uit de grond komt? Moet je eens gaan kijken naar wat Shell met de Okavango Delta heeft gedaan, of hoe Canada olie uit teerzand haalt.

"Kobalt" Hoor ik je zeggen? Wist je wel dat kobalt al decennia gebruikt wordt in raffinaderijen? En dat steeds meer EVs batterijen hebben waar geen Kobalt meer in zit?

En inderdaad moeten we op andere vlakken ook de uitstoot terugdringen. Maar de sector 'Mobiliteit' is goed voor ongeveer 20% van de totale Nederlandse emissies. En met EVs kun je daarop al ongeveer 2/3 besparen zelfs met de huidige stroommix. Dat is dus al ongeveer 13% van de totale NL emissies die we zo kunnen elimineren. En de komende jaren zal die stroommix alleen maar duurzamer worden, dus dat voordeel loopt nog verder op.

En deze winst behalen we met amper verlies aan comfort, misschien zelfs wel winst aan comfort want een EV rijdt prettiger en stiller en je hoeft niet meer naar een stinkend tankstation om de week.
Consumptie is over het algemeen niet goed voor het milieu. Dus in absolute zin is ook een EV slecht voor het milieu. Een EV is echter wel vele malen beter dan een ICE voor het milieu. En niet pas na 700.000 km zoals die professor uit Leuven beweert.
Onder het door jouw gelinkte artikel staat een rectificatie:
EDIT: Dezelfde professor erkent zijn fout en zegt dat het omslagpunt nu bij 378.843 kilometer ligt. TU Eindhoven-onderzoeker Auke Hoekstra zegt dat het tussen de 30.000 en 50.000 ligt.
Dat had ik gezien daarom noemde ik er ook bij dat de cijfers wat uit een liggen/lagen. Maar een gemiddelde auto red die 4 ton ook niet.
Ook die vier ton is nog te hoog, in de berekening van dat aantal is de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van benzine nog niet meegenomen.
De wetenschapper gaat echter nog verder met het aanpassen van een aantal hypotheses, waardoor het plaatje voor elektrische auto's ten opzichte van de berekening die op 378.843km uitkomt, relatief gezien nog veel gunstiger wordt. In de berekening neemt hij nu namelijk ook de CO2-uitstoot mee die gepaard gaat met de productie van benzine. [...] Het plaatje wordt dan direct volstrekt anders: uitgaande van dit cijfer hoeft een elektrische auto volgens Ernst 85.319km te rijden voordat hij groener is dan een benzineauto.
Bron: nieuws: Onderzoeker nuanceert claim dat EV pas na 700.000km groener is dan be...

[Reactie gewijzigd door Santford op 22 juli 2024 14:00]

Nou al dat dan zo is dan is het voor mij al niet rendabel, gezien ik mijn auto's altijd voor de 100k weer weg doe en een nieuwe haal. Dus het ligt er ook maar aan voor welke bestuurder het rendabel is.
Maar wat ik ook al eerder zei, je gelooft wie je wil geloven wat voor meer dingen geldt. Zelfs wetenschappelijke bewijzen zijn soms niet te vertrouwen, maar dat is een andere discussie. Ik weet voor mij zelf dat ik niet geloof in die elektrische bull... En dat ik niet in zo een ding ga rijden. Dat is voor mij het belangrijkste. En dat is niet omdat ik het niet zou kunnen betalen, in tegendeel. en daar wil ik het bij laten :)
Als je jouw auto inruilt dan rijdt er iemand anders verder in de auto en wordt het omslagpunt alsnog gehaald binnen de levensduur van de auto.
Misschien moet je proberen iets breder te kijken en niet alleen slaafs te luisteren naar wat de ICE-lobby aan het verspreiden is. En ja, klopt, de EV-lobby doet het ook en kan je ook niet blind vertrouwen.

Maar....! Het onderzoek wat jij aanhalt, was een onderzoek van Prof. Damien Ernst (Universiteit van Luik), waarover hij later zelfs *nog* een artikel heeft geschreven omdat de halve wereld zijn resultaten verkeerd interpreteert.
To avoid any controversy and attacks on social media, the RTBF decided to remove it from its website. It should be noted that apart from its provocative title, the article did not attack the electric vehicle industry in any way. The article mentioned, for example, that electric vehicles, unlike current petrol-driven vehicles, do not emit NOx and emit significantly fewer fine particles, which has a very beneficial effect on human health.
Bron: http://blogs.ulg.ac.be/da...come-green-true-or-false/
Tja nogmaals je gelooft wie je wil geloven, dat is met geloof nou eenmaal zo. Ik ken die beste man verder niet, ik heb alleen een paar artikelen van hem gelezen. Ze zeggen allemaal wat voor henzelf het beste uitkomt. Net als de regering doet. En dat weten we allemaal wel.
Tja nogmaals je gelooft wie je wil geloven, dat is met geloof nou eenmaal zo.
Nee, je probeert een punt te maken op basis van een onderzoek, waarvan de auteur notabene zelf aangeeft dat het verkeerd is geinterpreteerd *en* waarin hij aangeeft wat meer relevante cijfers zijn:
With our new set of assumptions, an electric vehicle with a battery of 80 kWh would begin to have a lower carbon footprint than a petrol-driven vehicle somewhere between 67226 km and 151259 km traveled. With the old set of assumptions, this would be in the range of 298507 km – 671641 km.
Jouw mening, gebaseerd op dat onderzoek wordt dus gedebunked door de onderzoeker zelf.
Ik ken die beste man verder niet, ik heb alleen een paar artikelen van hem gelezen.
Dat durf ik te betwijfelen.
Ze zeggen allemaal wat voor henzelf het beste uitkomt. Net als de regering doet. En dat weten we allemaal wel.
Heel misschien lijk je meer op die ander dan je lief is.

Ik zeg "welkom in de wondere wereld van de wetenschap".
Precies dit dus, maar veel mensen willen het gewoon niet horen want ze worden bang gemaakt dat de wereld binennkort vergaat. Zo lang er onder andere nog zinloze mega uitstoters zoals cruiseschepen rond varen zijn al deze maatregelen in de auto sector echt voor de bühne.
Als je een beetje doorklikt zul je lezen dat er dusdanig veel kritiek op die cijfers is geweest dat het oorspronkelijke artikel offline is gehaald.
De reportage van de RTBF over de berekening van het aantal km dat elektrisch moet gereden worden om groener te zijn dan een verbrandingsauto, zorgt voor controverse. Wij hebben het vraagteken in onze titel laten staan en duidelijk verwezen naar de gekozen methode. Andere berekeningen zijn minder pessimistisch. Hoewel het waar is dat de productie van batterijen niet erg ‘CO2 friendly’ is. Niettemin zou de berekening van de professor van de universiteit van Luik lijden onder enkele veronderstellingen. Ten eerste vergelijkt hij de batterij van een high-end elektrische wagen met het verbruik van een meer klassieke wagen, zoals een monovolume of compacte SUV. Vervolgens baseert hij zich op gegevens uit de wetenschappelijke literatuur, maar die komen uit een pilootproject. Zo hebben de onderzoekers, die het cijfer van 88,9 Gj gaven, meegegeven in een tweede deel van de studie dat het cijfer nog moet aangepast worden voor massaproductie.
Desalniettemin is een auto überhaupt niet echt "groen" te noemen. Ik vind het weer erg makkelijk om naar dingen te wijzen die je toch niet zelf doet. Pakweg 25% van de wereldwijde uitstoot komt van de transportsector, waarvan daar weer 45% van passagiersvoertuigen. (D.w.z, ~12% van het geheel.) Vliegtuigen en boten komen samen op 20% (~5% van het geheel).

[Reactie gewijzigd door mzziol op 22 juli 2024 14:00]

Dat is dus ook mijn mening, en ben je het met je eens.
Bijvoorbeeld de belasting voordelen op lease auto's zijn gewoon begonnen toen er alleen nog brandstofauto's waren.
De belasting vrije km vergoeding op woon werk verkeer was een subsidie waar initieel vooral brandstofauto's van profiteerden.
Alle parkeerplaatsen die in de afgelopen 120 jaar aangelegd werden door gemeentes zonder parkeerbelastingen waren effectief gewoon subsidies.
en er is vast nog veel veel meer...
Dit was alleen rendabel voor de zakelijk rjiders. Niet voor particulieren.
Die "zakelijke rijders" rijden die auto's niet op. Die worden dus weer aangeboden op de gebruikte markt, waardoor het voor de middeninkomens ook een optie wordt om een (gebruikte) elektrische auto te rijden.
Hoe kan het dan dat een groot deel niet een gebruikte elektrische auto wil kopen/rijden. Ik persoonlijk ken er meer dan genoeg. Denk dat ik wel een idee heb hoor.
Ik heb zelf ooit een ex-lease auto gekocht, ik kan je melden dat ik NOOIT weer zo een auto koop!

[Reactie gewijzigd door mr.loepie op 22 juli 2024 14:00]

Hoe kan het dan dat een groot deel niet een gebruikte elektrische auto wil kopen/rijden. Ik persoonlijk ken er meer dan genoeg. Denk dat ik wel een idee heb hoor.
Het eerlijke antwoord? Omdat de meeste mensen alleen maar doen aan korte-termijn denken, aan zichzelf denken en uberhaupt terughoudend zijn voor verandering.
Ik heb zelf ooit een ex-lease auto gekocht, ik kan je melden dat ik NOOIT weer zo een auto koop!
In 2019 was 40-50% van alle nieuw verkochte personenauto's een leaseauto. Dus de kans dat je geen ex-lease koopt is vrij klein. Vooral als je bedenkt dat de meeste auto's aan het einde van de levensduur zeker meer dan 2 eigenaren heeft gehad.
DAT is ook de reden dat ik ALLEEN nog maar nieuwe auto's koop. Geen afgetrapte troep meer van een ander waar je niet van weet welke ellende je aankoopt. Heb nu 4 keer in een elektrische auto gereden maar vind het waardeloos. Dus voor mij nooit zo een elektrisch ding.
Dan rij je vanaf 2035 in je laatste nieuwe auto
Precies, in 2034 nog een nieuwe auto kopen, of het jaar wanneer de laatste brandstof auto gemaakt gaat worden. Maar dan nog, eerst zien of ze die doelen wel halen hahaah. Net als die kabouter nu ook al weer zei. Die datum was nu ineens niet meer heilig voor hem. En als je dan die laatste auto af zou rijden. +- 15/20 jaar, nou dan weet ik niet of het nog veilig is :P Zoals ik al eerder noemde, het zal mijn tijd wel duren. Daarna zal het mij een zorg zijn.
Ik heb zelf ooit een ex-lease auto gekocht, ik kan je melden dat ik NOOIT weer zo een auto koop!
Kan je wat meer toelichten?
Zeker wel. Ik zie het nu nog steeds dagelijks waar ik van weet wie er een lease auto rijd.
Het probleem is namelijk dat lease rijders geen ruk om hun auto geven, dat ze met een ijskoude motor weg scheuren. Wat funest is voor de motor en met name de turbo en de bak. Mensen zeggen altijd maar ze hebben hun onderhoud wel gehad, ja maar met een koude motor weg scheuren hebt geen enkel onderhoud tegen. Gaat gewoon kapot. Wij hebben dan ook de gehele bak moeten laten reviseren en de turbo laten vervangen omdat deze gescheurd was door ondeugdelijk rijden. En dat van een auto die toen 3 jaar was.
Nee hoor. De meeste ex lease EV's gaan op de export naar Scandinavië waar ze wél fatsoenlijke tegemoetkomingen voor EV's rijders hebben.
Dat fabeltje dat de gewone burger na de leaseperiode ook profijt van zal hebben is gebakken lucht.
Geen gebakken lucht.
In 2021 werden 63.000 nieuwe BEV’s verkocht, iets minder dan het jaar ervoor.
In dat jaar liep de gehele nieuwe autoverkoop iets terug, maar het aandeel BEV’s daarin
bleef constant rond 20%. Ook importeren Nederlandse autobedrijven BEV-occasions uit het
buitenland; in 2021 waren dat er ongeveer 9.300. Ofwel: ongeveer 1 op de 7 BEV’s die in
het wagenpark instroomden, werd geïmporteerd.
Een groot deel van de nieuw verkochte elektrische auto’s blijft in Nederland: in 2021
werden er 3.700 BEV’s geëxporteerd. Dat jaar werden 140 elektrische auto’s gesloopt. De
export van occasions is klein in omvang: ongeveer 5,7% ten opzichte van het elektrische
occasionpark, iets meer dan de 4,2% export van brandstofauto’s ten opzichte van het
fossiele brandstofoccasionpark.
Bron: https://www.kimnet.nl/bin...he_personenautos_2023.pdf
Iemand die met woorden zoals "laptop auto" strooit kan ik sowieso niet serieus nemen.

Denk je dat de moderne benzine of diesel wagens ook maar de garage verlaten zonder dat er een laptop aan heeft gehangen? Dat die geen computer aan boord hebben voor alle moderne wensen van je medemens?
Dat mag jij vinden, Ik heb mijn mening daarover. En ben daar niet de enige in als ik andere topics bekijk. Maar daar ging het ook niet over toch? Als je mij niet serieus neemt vraag ik mij oprecht af waarom je dan wel op mij reageert, vind IK interessant.
Geen idee voor NL (maar ik vermoed van wel) maar in België zijn jarenlang benzine en later diesel wagens wel degelijk gesubsidieerd. Bijkomend : de subsidies die nog altijd aan fossiele brandstoffen gegeven worden zijn enorm.

Nog bijkomend : de toekomstige autobelasting (inschrijving voertuigen, jaarlijkse taxatie etc hoe je het ook noemen wil) zal uiteindelijk niet op gewicht zijn maar op aantal km's. (en eigenlijk is dat veel rechtvaardiger voor de kleine man)
Dat laatste ben ik niet met je eens, gezien een gemiddeld persoon tussen de 20 en 25k rijd per jaar, dan ben je 35 procent meer aan belastingen kwijt bent per jaar. Weet niet of je dat rechtvaardiger noemt voor de kleine man die al moeite heeft met rondkomen.

https://www.kilometerheff...per%20gereden%20kilometer.
Geen idee waar je die 20-25k per jaar vandaan haalt maar in jouw gelinkte artikel staat toch echt:

"Verantwoording berekening: Het voorbeeld heeft betrekking op de totale kosten van belastingen van een middenklasse auto (Volkswagen Golf, 4 jaar oud). Het gemiddelde gebruik van een personenauto in Nederland is 14.000 km per jaar volgens het CBS."

Dus ja, dit zou voor de kleine man betekenen dat hij minder of gelijk aan het huidige model betaald.
Oke fair, maar ik ging dan van mijn eigen km uit wat ik per jaar rij. hoewel ook dit in het artikel vermeld word: Wat dus wel degelijk hogere maandkosten zullen kunnen betekenen.
Er is nog geen rekening gehouden met de verwachte verschillen in de kilometerprijs afhankelijk van de uitstoot van de auto. Er is niet rekening gehouden met een spitstoeslag.

Ook dit word er vermeld:
De overheid heeft inmiddels al 76 miljoen euro uitgegeven aan de kilometerheffing, terwijl het zeer onwaarschijnlijk is dat rekeningrijden doorgaat. Dit meldt nu.nl. Maar dit is nog niet alles; ook in de toekomst worden nog kosten gemaakt. Voorspeld wordt dat er 100 miljoen euro aan kosten worden gemaakt.

En als dat toch niet doorgaat en de gewone wegenbelasting er blijft zoals die is ga je straks VEEL meer betalen voor een elektrische auto. Wat ik eerder noemde 556 euro voor een Volvo EX90 van 2900 kilo.

[Reactie gewijzigd door mr.loepie op 22 juli 2024 14:00]

Een volvo (tout cours) en zeker een ex90 is GEEN wagen voor de gewone man tenzij die er bewust de kaas van tussen zijn boterham voor haalt... Zelfde met een BMW M etc die vaak worden aangehaald in argumenten.

Dat gezegd zijnde : al eens berekend hoeveel U (20-25k km per jaar) zou uitsparen met een EV tov een ICE? Dan wordt je pas mottig ;)
Maakt het uit of de EX90 een auto is voor de gewone man? NEE, Het gaat erom dat mensen die WEL daarin willen rijden veel duurder uit zijn.
En nogmaals, ik wil NIET in zo een elektrisch ding rijden. Al zou mij dat 500 euro in de maand opleveren, dan nog niet.
Ik vind het jammer dat die 45.000 euro grens er is.
Mensen die een auto voor 45.000 kunnen aanschaffen hebben geen subsidie nodig wmb.

Vraag is of het überhaupt een goed idee is om auto’s te subsidiëren, aan de ene kant is het wel belangrijk dat mensen van fossiel af gaan, aan de andere kant is deze subsidie vooral goed voor de autoindustrielobby en de beter bedeelden. Het zou beter zijn het aantal auto’s te proberen te reduceren en de infrastuctuur daarop in te richten, want auto’s hebben veel meer nadelen naast CO2 emissie alleen.

[Reactie gewijzigd door Grauw op 22 juli 2024 14:00]

Het zou beter zijn het aantal auto’s te proberen te reduceren, want auto’s hebben veel meer nadelen naast CO2 emissie alleen.
Dan moet men werken aan alternatieven, zoals verbeteringen aan het OV of werkgevers verplichten om voor bepaalde soorten functies thuiswerken als optie aan te bieden/te verplichten. Dat soort zaken zijn best wel eng...

Wat niet helpt zijn conflicterende belangen. Auto's leveren veel accijns op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:00]

OV gebruikers pakken bij slechtwerkend OV wel de auto, maar autorijders stappen niet snel naar OV over. Kan in veel gevallen ook niet. Probeer maar eens achterop een industrieterrein te komen met de trein/bus.

Het is inderdaad een raar soort subsidie. Die EV blijft waarschijnlijk 15 jaar in het NL wagenpark, dus de subsidie is voor verschillende eigenaren, maar juist die eerste eigenaar krijgt het meest en heeft het minst nodig.
OV gebruikers pakken bij slechtwerkend OV wel de auto, maar autorijders stappen niet snel naar OV over. Kan in veel gevallen ook niet. Probeer maar eens achterop een industrieterrein te komen met de trein/bus.
Je moet niet kijken naar de lastige gevallen om in het OV te krijgen, maar naar het laaghangende fruit. Er zijn voldoende manieren om al de groei te stagneren en 5-10% van het wegverkeer te verminderen, wat al veel kan schelen voor bijvoorbeeld files. Wel zal je meer moeten doen dan enkel een procentje of twee de accijns verhogen, of rekeningrijden invoeren. De motivatie moet ten eerste zijn om minder auto's op de weg te krijgen, niet om meer geld aan het wagenpark te verdienen. Zodra men van het tweede uitgaat is het eerste gedoemd om te mislukken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:00]

Het is juist de eerste eigenaar die bepaalt wat voor auto het wordt. De keuze van de eerste eigenaar bepaald of je daarna 15 jaar een EV hebt of juist 15 jaar een ICE. De 2e hands factor is meer belangrijk om de EV daarna in Nederland te houden. Wat tot nu toe ook goed lukt trouwens.

Voor ICE auto's heeft Nederland wel de PBM als een belasting afhankelijk van de uitstoot. Waardoor deze auto dus duurder zijn. Vanaf 2025 gaan ook bedrijfswagens deze fossiele PBM betalen.
https://www.activlease.nl...ektrische-bedrijfswagens/
Ik wil verder best wel met OV naar het werk alleen ben ik er met de auto in 15 minuten en met OV moet ik bus-trein-bus doen die niet op elkaar aan sluiten en ben ik als alles op tijd rijd 50 minuten onderweg en daarbij ook nog eens een flinke partij duurder aan het reizen.

Denk dat men dit eerst moet aanpakken voor men realistisch een kans maakt het wagenpark in Nederland te verkleinen.
Met de auto ben je er in 15 minuten, maar met OV moet je met bus, trein en bus? Bijzonder traject. Maar inderdaad, het is niet altijd voor iedereen realistisch.
Zo vreemd is dat niet hoor. Welkom buiten de randstad.
Mijn vrouw rijdt met de auto in 23 minuten naar het werk. OV is 1 uur en 14 minuten. Waarvan de laatste 15 minuten lopen is. En dan heb ik een bushalte recht voor m'n deur.
Ach hier binnen de randstad. De metro tussen Den haag en Rotterdam is zo vol dat je zomers in de hitte (geen airco van betekenis) dat als je flauwvalt van de hitte, nooit op de grond valt. Zo opeen gepropt staan de mensen, brr moet er niet aandenken, maar mijn dochter staat er elke dag in. En de metro rijdt elke 12 minuten. Ik blijf autorijden.
Als je er 15 minuten met de auto over doet, woon je waarschijnlijk gewoon op (elektrische) fietsafstand van je werk.
Lekker met je electrische fiets om 2 uur snachts naar je werk fietsen als je brood moet rijden
Vraag is of het überhaupt een goed idee is om auto’s te subsidiëren
Zeker mee eens.

Laten we die subsidie gebruiken voor de aanschaf van elektrische fietsen; 300 euro korting bij aanschaf E-Bike. Ook even de regels omtrent fatbikes, steppen, etc fixen als je toch bezig bent.
Mensen die een auto voor 45.000 kunnen aanschaffen hebben geen subsidie nodig wmb.
Voor 44.000 euro wel dan? Het doel is (lijkt me?) om mensen over de streep te helpen met een EV in plaats van een benzine auto. Het maakt dan niet uit hoeveel de auto kost, toch? Als iemand met een EV van 90K net die 2K korting de overstap waard vindt, waarom niet?

Voor de overheid kost het in beide gevallen evenveel (2K?) maar iemand die 90K uitgeeft aan een EV, zal er waarschijnlijk ook veel meer kilometers mee maken.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:00]

Maar waarom dan 90K en niet 92K?
Punt is dat er een grens getrokken moet worden. De overheid legt die grens op 45K, wat IMHO een prima prijspunt is. Je kunt er een fatsoenlijke EV voor krijgen, zeker 2e hands en je bevoordeelt er de bestuurder mee die net even wat minder te besteden heeft.
Maar waarom dan 90K en niet 92K?
Mensen houden van korting :+
Punt is dat er een grens getrokken moet worden
Nee hoor, je kan gewoon geen grens trekken.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:00]

Ik ook, maar begrijp het wel. Met 45K grens spoor je mensen aan betaalbare EVs te kopen. Die zullen tweedehands dan ook goedkoper zijn. Maar zorgt er wel voor dat veel een Tesla standard-range kopen ipv long-range. Verschil is bij een Model 3 (incl subsidie) ineens 11K.
En dat is natuurlijk top want een SR+ is milieuvriendelijker dan een LR door de kleinere batterij.
Dat is iets te simplistisch gedacht; een kleiner pakket moet 'natuurlijk' ook vaker geladen worden (en maakt dus meer cycli in dezelfde hoeveelheid tijd, bij hetzelfde gebruik uiteraard) i.v.m. een groter pakket. Het verschil in 'impact per effectieve gebruiksduur' tussen SR(+) en LR is daarmee sowieso veel kleiner dan jij denkt.
De SR heeft een LFP (LiFePO4) accupakket dus dat zal sowieso langer meegaan.
De batterij van de nieuwste standard range Tesla (sep 2023) zal wel goed zijn voor 500.000 km.
Ik denk dat 90% van de auto's niet zoveel km haalt tijdens de levensduur.
De long range kan misschien wel 700.000 km halen op 1 batterij tijdens de levensduur maar tussen 500k en 700k is maar is een kleine groep.
Maak je 40.0000 of meer km per jaar dan wordt een LR misschien interessant
Eerlijk? In Nederland wel. Meer auto's met een kleinere accu = meer impact. Je kunt nog steeds in elke richting het land uit rijden en de laadinfrastructuur + laadsnelheid zijn meer dan afdoende.

Verder is het niet mijn argument hoor, maar het is wel een grappig voorbeeld.
Ook wel begrijpelijk, dat word gedaan om de prijzen te drukken onder de 45.000 euro.
In België is het 40K...
Inderdaad jammer. Want als je een EV wil waar je ook zorgeloos mee op reis wil kunnen kies je best een Tesla, en die zijn er niet te vinden voor die prijs :-)
Dat valt toch best mee, vorig jaar na een half jaar al. Nu na bijna 11 maanden, blijft er volgend jaar budget over.
De 2e hands limiet van de range mag wel wat aangescherpt worden naar 180km of 200km.
Anders houd je misschien kunstmatige hoge prijzen voor al lange tijd niet meer relevante modellen in stand.
De bovenste prijslimieten voor beide categorieën mogen wel naar 40.000 of 42.0000.
Dit hebben gedaan toen wij in 2021 een tweedehands EV wilde dit was aan het einde van het jaar en hebben toen afgesproken de wagen pas te laten leveren in Jan 2022. Hierdoor hadden wij recht op de subsidie.
Hoop dat ze wel aangeven wanneer het laatste jaar van subsidie geven wordt, want dan koop ik er 1. Mijn huidige auto uit 2006 heeft alle luxe die ik nodig heb zoals camera, cruise control, maarja wel 1 op 13. Nu 130k op de teller, over een jaar of 5 wil ik een EV ter vervanging, maar als ze over 4 jaar de laatste keer subsidie geven wordt het natuurlijk over 4 jaar. Geld staat al lang klaar.
Het is koffiedik kijken, maar dit hangt voor een groot deel van het nieuwe kabinet af. Op dit moment ziet het er niet heel gunstig uit en lijkt het er op dat 2024 het laatste jaar van deze aankoopsubsidie wordt (of daarna nog wel blijft bestaan, maar flink versoberd).
Ik heb een 2021 model3 tweedehands gekocht, qua batterij op de gok, 18k op de teller. Bij tesla moet het raar lopen wil je een slechte batterij tegenkomen bij een model 3/Y. Daarnaast zit er nog garantie op dus eventuele technische mankementen kun je laten repareren. Scheelt toch weer 15k ofzo vergeleken met een nieuwe.
Wij zijn in de markt voor een 2e hands elektrische auto welke we praktisch gekocht hebben, maar ik zie nu dat de subsidie op is. Kunnen we in januari weer subsidie aanvragen? wie weet dit?
Ja, maar niet als je ‘m dit jaar nog koopt. Dan moet de koopovereenkomst wel gedateerd zijn op 2024.
Misschien is het simpel gedacht van mij, maar ik denk de meeste mensen die het geld voor een EV hebben er ook eentje rijden ondertussen. Alleen de meeste Nederlanders rijden een tweedehands (3e/4ehands) benzine auto omdat de aanschafprijs lager is. Ik heb 1x een 2ehands auto gekocht van 4K. Duurste aankoop uit m'n leven tot nu toe en jaren voor gespaard. Kan me niet voorstellen ik de enige ben die auto prijzen van €10K+ als iets onbereikbaar ziet.
Misschien moeten we even pas op de plaats maken. Het net kan al niets meer erbij hebben:

https://open.overheid.nl/...51-bdb3-30f89f1ad15a/file
Nee, het is essentieel om te versnellen. En dus om er voor zorgen dat al die EVs overdag geladen kunnen worden.

Maar er zijn natuurlijk wel veel belangrijkere maatregelen die moeten komen: sterk uitbreiden van openbaar vervoer, subsidie van e-bikes en verplicht toestaan van thuiswerken voor alle functies waar dat mogelijk is
Hoe kun je mensen nu gaan verplichten om thuis te gaan werken? je duwt ze daarmee in een isolement en dat komt niet ten goede van je werknemer hoor. Geen direct contact met collega's geen lolletje meer. 24/7 thuis. Ik denk dat die werknemer heel snel een andere baan gaat zoeken als je werkgever je dat oplegt.
Je kent het verschil tussen verplichten en toestaan? Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat tot isolement moet leiden. Het vraagt andere communicatieskills, dat wel. En je hebt wel een vervanger voor het kletsen bij de koffieautomaat nodig.
Jij zegt en ik citeer dan "verplicht toestaan" Leg mij dan uit hoe je dat bedoelt. Verplicht is iets opleggen in mijn ogen. Mensen hebben direct contact nodig om goed te kunnen functioneren. Kijk naar wat Corona met veel mensen gedaan heeft.
Staat er toch duidelijk: een verplichting voor werkgevers om hun werknemers de ruimte te geven om te kiezen voor thuiswerken
Ik weet niet wat jij als duidelijk ziet hoor, maar werkgever noem jij nergens! Maar mensen hebben sociaal contact nodig. Dat jij dat niet nodig hebt kan. Maar de mensen om mij heen en die ik ken vinden dat wel fijn en willen dat zo houden. Met name met collega's. En als je kinderen hebt doe jij buiten werk niet even je directe contacten bevredigen. Dan heb je de zorg voor je kinderen.
En nee, dat hebben ze niet zo regelmatig nodig in hun werk. Er zijn voldoende fully remote bedrijven die aantonen dat dat onzin is. Ik werk al veertig jaar online samen met mensen aan open source software. Mailing lists en netnews was verre van ideaal, maar daar is wel wat veranderd sinds die tijd. Je kunt je behoeftes aan direct contact ook buiten je werk bevredigen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.