[...]
Dat was dus mijn vraag, welke onderhoudskosten je mag verwachten na 5-6 jaar.
Nou: niet zoveel dus. Misschien zijn de banden
toevallig aan de beurt, en afhankelijk van de kilometerstand
toevallig de schokdempers, of
toevallig toch de remmen. Bij een brandstofauto komen die na 5-6 jaar vaak samen, in combinatie met gegarandeerd dure 'grote beurt' onderdelen, zoals de distributieriem. Bij een EV is dit zeker niet het geval.
Jij gaat er van uit dat Jan met de pet in een huis woont met eigen oprijlaan.
Jij gaat er wellicht vanuit dat Jan met de Pet altijd in de Randstad woont. In de Noordelijke provincies zijn er héél veel modale Nederlanders die vrijstaand of in tweekappers wonen, zeker als ze ouder zijn dan 30-40 jaar en dus niet in de huidige tijd een huis hebben gekocht.
Ook in de randstad heb je die trouwens.
Dus je beschrijft wel een aantal voorwaarden, eigen oprijlaan, zonnepanelen
Dat zijn extra hulpmiddelen om het
nóg betaalbaarder te maken. Geen vereisten. Zeker niet.
Allego (aanbieder laadpalen in stadswijken) vraagt momenteel 0,32 per kilowatt. Het omslagpunt ligt dan natuurlijk wat later dan bij eigen stroom op eigen lader, maar ook tegen die stroomprijs behaal je dat omslagpunt binnen een paar jaren, afhankelijk van je jaarkilometrage.
betaalbare EV (wat is betaalbaar?) ik geef het liefst niet meer dan 15k plus inruil oude auto uit, zijn die ergens?
Daarvoor zijn zeker Zoë's en Leafs te vinden. Voor iets meer heb je een Hyundai Ioniq, overigens is dat de auto die ik als (modale) particulier heb gekocht begin dit jaar. Helaas valt die door het gemis van de subsidie nu wél buiten je budget.
Ik snap heel goed dat de spaarpot de limiterende factor is, maar voor wie budgetteert: ga eens rekenen wat de komende 2 jaar aan wegenbelasting scheelt. En daarna wat je per kilometer bespaart, maal het aantal kilometers wat je per jaar rijd. Doe dat maal een paar jaar, en tel dat eens op bij je budget. Als je kijkt naar de TCO, zijn EV's al jaren zeer betaalbaar. Nogmaals: ik begrijp dat dat niet is hoe Jan met de Pet er naar kán kijken, maar het is wel hoe je er naar zou wíllen kijken.
Daarnaast is inflatie een ding. Los van dat bovengenoemde EV's 2 jaar geleden nog goedkoper waren (occasions stijgen in waarde nu): álle auto's zijn nu duurder geworden. Als je altijd een Golf van 5 jaar oud met 50k km kocht, dan lagen je kosten 10 jaar geleden een stuk lager dan nu. 10 jaar geleden kocht je voor 15k euro een finke Audi of BMW, tegenwoordig vind je voor dat geld hooguit een kale Audi/BMW met hoge kilometerstand. Je moet een EV afwegen ten opzichte van het alternatief (een benzine occasion waarschijnlijk), niet tov 'ik koop altijd al auto's voor bedrag X', vind ik. Dat lonen en autoprijzen niet in evenwicht zijn, is niet de schuld van de EV.
Als je er van uit gaat dat 80% van Nederland een modaal inkomen heeft (36500 bruto) dan kan ik je vertellen dat die geen EV uit eigen zak gaan betalen.
Het is natuurlijk niet zo dat 80% van Nederland exact 36500 bruto verdient.
Daarnaast hebben we veel tweeverdieners in Nederland, en zit er een fors verschil in hypotheeklasten per generatie en dus ook in vermogen en dus ook in het beschikbare geld voor een auto.
Ik wil zeker niet zeggen dat EV's voor iedereen geschikt zijn. Er zijn nadelen en er is een stuk mindset waar je mee moet (willen) leven. En er zijn dingen die eigenlijk niet meer kunnen (200km/u wintersport, caravantrekken) zonder er vermogens tegenaan te smijten. En als je geen oprit hebt, en je wijk maar 1 laadpaal heeft, zou ik er natuurlijk ook al anders naar kijken.
Maar 'het is te duur'-argument is, vind ik, gewoon véél te kort door de bocht. Er zijn heel veel Jan Modalen die door dergelijke vooroordelen nooit een excelletje hebben opgesteld.
Ja: de aankoopkosten zijn hoog (en daar is lastig voor te sparen als je een dure benzineauto betaalt

) maar daarna spaar je serieus veel geld uit, waardoor er uiteindelijk een break-even point komt en de EV juist de goedkopere oplossing is.
[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 17:00]