Wat een onzin weer , er zijn zat snellaadstations langs de snelweg of andere openbare plekken.
Haha, onzin. Jij bent het eerder die onzin uitkraamt. Bij een snellaadstation sta je minstens een half uur te wachten, prima als je op weg bent naar Oostenrijk, Italië, Spanje of Zuid-Frankrijk en je toch af en toe moet pauzeren
(al sta je dan wel op een druk punt in plaats van op een rustigere tankstationvrije parking) maar buiten de vakanties om nauwelijks praktisch of ben jij dagelijks ruimschoots meer dan 2 uur onderweg van huis naar werk en visa versa?
Op een snellaadstation duurt het het laden ongeveer een half uur, prima als je dat na afloop van je werk doet en een bakkie kunt nemen maar al minder als je dringend eerst je kinderen van de opvang moet halen omdat de opvang anders al dicht is.
Dat is echter 6 keer zo lang als het voltanken van een tank van 60 liter en als die 5 minuten ook al krap is, dan kun je nog altijd een jerrycan van 5 of 10 liter in je auto zetten om de afstand van kinderopvang naar tankstation te overbruggen als dat anders niet meer zou lukken.
Ook het wisselen van een (lease-)accu kan binnen dezelfde tijd als dat voltanken, al zou ik dat voorlopig nog niet aan ongetrainde klanten overlaten en is een reservetankje/powerbank daar ook geen optie.
Trouwens, ik weet niet hoe het zit met snelladers, maar tankstations langs de snelweg zijn meestal fors duurder als andere. Tenslotte is er in onze regio niet één weg die je als snelweg mag bestempelen en het aantal tankstations langs 100km wegen kun je op één handje tellen. Snelladers, heb ik er zeker nog niet gezien. Je moet het hier doen met laden op werk, thuis of die 2 langzame publieke laadpalen in de stad.
Als je trouwens op
https://www.oplaadpunten.nl/nederland kijkt dan is het merendeel van de aangegeven laadpalen 'semi-publiek' of privaat. Het aantal laadpalen is in de provincie het afgelopen jaar overigens met 42% gestegen, veel meer als het aantal EV's. Het is mode geworden om laadpalen te zetten, men komt daar graag mee in het nieuws, zelfs de gemeentes zelf.
Je hebt toch ook geen tankstation thuis of op het werk? Daar moet je ook moeite voor doen, waarom is dit in eens bij een EV een nadeel.
Als je een EV moet opladen gaat dat vanwege de levensduur van de accu's het beste zo langzaam mogelijk (al is het zeker zinvol als het ook eens een keer snel kan). Als je 8 uur op je werk zit is dat meestal lang genoeg en thuis kan hij meestal ook langer laden. Omdat opladen via zonnepanelen alleen overdag gaat is eigenlijk thuis opladen ook geen goede optie (het waait niet iedere nacht en windenergie is al onvoldoende om in de huidige vraag naar elektriciteit, laat staan als er ook nog auto's opgeladen moeten worden)*
* Windenergie kan slechts 6% van wereld energieverbruik dekken al zitten wij in NL nog redelijk gunstig
* Oorlog om windenergie De Engelsen zijn ons voor, hun windparken (in aanbouw) in de Noordzee liggen ten zuidwesten van de Nederlandse en Belgische geplande windparken waardoor die laatste tot 40% minder zullen opleveren als dat is begroot. Ze zullen daardoor nooit rendabel worden.
Op een openbare laadplaats (ik dacht dat er 2 publieke zijn in onze stad) moet je wel zodra die accu vol is de auto verplaatsen en dat zal al snel midden op de werkdag of in de nacht zijn. Het eerste is, afhankelijk van je werkgever misschien nog wel te realiseren (alhoewel de meerderheid der werkgevers stelt geen leaseauto aan zijn werknemer beschikbaar en de meerderheid zal evenmin accepteren dat je voor (lunch én) het verplaatsen van je auto een uur of meer weg bent, wat al gauw het geval is als je werkgever zelf geen parkeerplaats heeft. Als ik heen en weer naar mijn auto moet ben ik ook al een half uur kwijt en onze binnenstad is niet groot en dan heb ik hem nog niet verplaatst.)
Dat wisselen is op lange termijn eigenlijk de enige goede oplossing voor wie niet op zijn werk kan opladen. Voorlopig is 's nachts thuis opladen nog interessant maar dat zal niet zo blijven als een substantiëel deel van het autopark elektrisch wordt, simpelweg omdat er 's nachts niet genoeg elektriciteit wordt opgewekt tenzij .... we meer fossiele centrales terug gaan opstarten (eigenlijk schakelen alleen gascentrales snel genoeg) of we meer kerncentrales bouwen. In het laatste geval pleit ik voor Thorium-centrales vanwege veiligheid en afvalproblematiek maar omdat je daarmee geen kernwapens kunt maken is er nu wereldwijd nog niet één in planning. Kernfusie is natuurlijk ook veelbelovend maar komt ook nog niet van de grond, ondanks dat militair gezien een kernfusiewapen wel interessant zou zijn.
Verder halveert de range niet bij lage temperaturen maar hij wordt wel minder.
Dat hangt af van het temperatuurverschil (en de accu's). De range die nu wordt opgegeven bij NEDC en andere normen is berekend op basis van een constante temperatuur van 20°C.
Op
de site van Renault, hier kun je de actieradius berekenen van de Renaul Zoe. Bij 20°C geeft hij een bereik aan van 388km bij gemiddeld 50km/h. Bij -15, en dat komt voor in Nederland, ik heb bij die temperatuur ('s nachts) gekampeerd bij Weert is het bereik officiëel 289km (maar het zal in de praktijk nog wel iets lager liggen. Die 50km/h is niet realistisch omdat niemand zulke afstanden zal rijden met 50km/h. Bereken je de verschillen bij 80km/h dan ga je van 295 naar 221 en bij 120km/h van 180 naar 137. Dat is inderdaad niet de helft, maar als je uitgaat van die officiële 388km dan is die 137 zelfs fors minder dan de helft. Wil je beoordelen of de auto voor jouw gebruik geschikt is, dan zul je van dat laatste cijfer moeten uitgaan
(tenzij je nog een tweede auto, op brandstof in de garage hebt staan en daar mee je werkstad ook nog in mag).
Wat ook leuk is om te zien is dat bij 25°C de range ook al iets kleiner is als bij 20°C, mogelijk doordat accu's sneller ontladen bij hogere temperaturen (vooral als je ze gebruikt maar dus ook als je stil staat), maar ook vanwege licht airco-gebruik. Opvallend in deze is dat de range bij temperaturen van 30°C en 35°C (wat ook voorkomt in NL en waarbij het zo warm is dat fietsen ook gevaarlijk is voor het hart) op de Renault site niet te berekenen is. Waarschijnlijk vergt de airco dan zoveel dat het bereik schokbarend afneemt.
Kijk eens naar de voordelen die ontstaan, bij Lidl kan je al gratis laden als je boodschappen aan het doen bent. Ik kan mijn Benzine auto niet tanken bij de Lidl, laat staan gratis.
Laden kan in mijn regio niet bij de Lidl, noch bij een andere supermarkt. Wel heeft nieuwe Agrimarkt een (eveneens nieuw) eigen tankstation, daarnaast kan ik veel goedkoper tanken bij supermarkt Colruyt (DATS24) en is er een tankstation (Gabriëls) naast de Lidl in Zelzate (prijs vandaag €1,364/l voor Euro 98).
Bij veel parkeer garages is het laden ook gratis, eindhoven bijvoorbeeld. Dit omdat grootverbruikers toch al bijna niks betalen per kWh
Dat lijkt me een gouden bussiness voor die parkeergarages, zodra ze althans boven die limiet uitkomen en als voor grootverbruikers geclassificeerd worden. Of dat met de huidige 4% van het autopark al lukt is de vraag.
Bij iedere EV discussie worden steeds edge cases bedacht die totaal onoplosbaar zijn volgens sommigen hier.
Edge cases? Het merendeel van de huidige mensen kan nog absoluut geen EV betalen, of omdat deze boven het leasebudget uitgaat dat de werknemer mag uitgeven, of omdat ze particulier gewoon nog veel te duur zijn, ondanks vrijstelling van BPM, MRB en (in het geval van de leasers want particulieren hebben er niets aan) lagere bijtellingsregeling. Dat laatste zouden ze in mijn ogen beter aanpassen naar een regeling waar particuliere kopers (en leasers) evenveel van profiteren (maar dat is weer een andere discussie die ik op tweakers al eens uitentreuren heb gevoerd met iemand die het niet wilde snappen).
Er rijden ook duizenden auto’s rond die op CNG rijden, daar zijn maar 150 tankstations van en ook die range fluctuereerd bij temperatuur verschillen. Maar op een of andere manier is in eens bij een EV alles een probleem
Die CNG voertuigen, hoeveel het er zijn weet ik niet, zijn voornamelijk stads- en streekbussen. Die rijden vaste routes waarbij men ze zo in kan plannen dat ieder exemplaar wel vaak genoeg bij een tankstation komt. Zo las ik een paar weken geleden (ik denk eind november) een artikel over een dergelijk voertuig (geen CNG maar ook iets nieuws, experimenteels) dat lijndiensten rondreed in Groningen maar alleen kon tanken in de regio Eindhoven. Absurd, vooral als je bedenkt dat al die CNG-bussen pas zijn ingevoerd (rond 1990) toen men zich al realiseerde dat het Gronings aardgas op aan het raken is. Voor stadsbussen kan ik het nog enigszinds begrijpen omdat de uitstoot, van met name roet, SO
x en NO
x fors lager is. Dat had echter met LPG (een afvalproduct van de diesel- en benzineproductie) ook prima gekund. Dat men in NL al decennia LPG-voertuigen fors zwaarder belast is, uit milieuoogpunt ook al absurd. Ik vermoed dat dit is omdat er op diesel, en met name benzine, door de Shell (en andere oliemaatschappijen) meer verdiend wordt. Nederland is al van voordat Lubbers minister van economische zaken werd (lees vooral eens 'Het gaat uitstekend' van P. Lakeveld uit 1985) vooral gericht op het vrij baan geven en stimuleren van het bedrijfsleven en consumeren was toen al een vies woord
(want volgens de gangbare economische theorie gaat dat ten koste van de besparingen die door de banken weer worden uitgeleend aan bedrijven om investeringen te doen wat gunstig is voor de economie en dus voor de staatskas) maar de werkelijkheid is dat bedrijven niet investeren als er geen afnemers zijn en de eindafnemers zijn altijd de consumenten. (maar ik dwaal af dus stop ermee)
In hoeverre de range van CNG-voertuigen fluctueert weet ik niet maar ook daar is in principe in een planning rekening mee te houden door 's winters kortere routes te rijden of door een deel van de range 's zomers niet te gebruiken. Het lijkt me echter dat die range ook bij koud weer groter zal zijn als 137km.
En ja ook edge cases moeten opgelost worden voordat je volledig kunt overstappen. In steeds meer steden wordt parkeren vrijwel onmogelijk (o.a. Gent) maar als er vanuit jouw woonplaats geen fatsoenlijk ov is dan wordt het bezoeken van die stad dus vrijwel onmogelijk. Stadsbesturen richten zich (op zich terecht) voornamelijk op de eigen bewoners (en dus ook op bewoners van andere, met ov bereikbare grote steden) maar de detailhandel en tot op zekere hoogte ook de horeca is voor een groot gedeelte afhankelijk van de periferie en als die de stad gaan mijden omdat deze praktisch onbereikbaar is geworden, dan sterft die binnenstadse detailhandel dus uit, iets wat in steeds meer steden gebeurd en waarvoor men de schuld (gedeeltelijk terecht, maar dus gedeeltelijk niet) legt bij het internet.