Lenovo Yoga C730-convertible met 15,6"-oledscherm kost 1649 dollar

Lenovo introduceert op de CES de Yoga C730-convertible met 15,6"-oledscherm. Het amoled-paneel van Samsung heeft een resolutie van 3840x2160 pixels. De convertible moet in april uitkomen voor een prijs vanaf 1649 dollar.

Lenovo voorziet de nieuwe Yoga C730 van Intel Whiskey Lake-processors, dat zijn cpu's met een tdp van 15 watt. Het model dat we op de CES zagen bevatte een Core i7-8565U. Verder stopt Lenovo tot 16GB ram in de laptop en een ssd van maximaal 512GB. Lenovo spreekt niet over Nvidia-gpu's, dat is opvallend omdat de huidige Yoga 730 wel is voorzien van GTX 1050-videokaarten.

De Yoga C730 lijkt op het oledscherm na grotendeels gelijk te zijn aan de Yoga 730, waarvan varianten in de Pricewatch staan met een prijs vanaf 1022 euro. Die goedkopere modellen hebben een ips-scherm met een full-hd-resolutie.

De prijs voor het instapmodel is 1649 dollar, maar welke specificaties kopers daarvoor krijgen, is nog niet duidelijk. Lenovo noemt alleen een dollarprijs, maar gaat het toestel niet in de VS verkopen. De 2-in-1 met oledpaneel komt wel in Europa uit en zou rond april verkrijgbaar moeten zijn.

Lenovo is de vierde fabrikant die op de CES een laptop met een 15,6"-oledscherm aankondigt. HP maakte eerder bekend met een oledvariant van de Spectre x360 15 te komen, Dell stopt een oledpaneel in zijn XPS 15, G5, G7 en Alienware m15 en Razer komt met een variant van zijn Blade-laptop met oledscherm. Lenovo is vooralsnog de enige fabrikant die een prijs heeft genoemd.

Lenovo Yoga C730 met oled-scherm
Lenovo Yoga C730 met oled-schermLenovo Yoga C730 met oled-schermLenovo Yoga C730 met oled-schermLenovo Yoga C730 met oled-scherm

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-01-2019 • 00:23

38

Reacties (38)

38
38
21
3
0
11
Wijzig sortering
Nu mag wat mij betreft het OLED scherm wel worden toegevoegd als optie aan de pricewatch als je op laptops zoekt :)
Tja, ik heb even getwijfeld om mijn reactie hier achter te laten om een -1 beoordeling en daarom reputatieschade te voorkomen (vreemd eigenlijk, want bij de omschrijving is het toch echt alleen voor trollen en haatdragende reacties), maar ik wil er hier toch ook een kritische noot aan toevoegen:

Ik vraag mij af of dergelijke notebooks wel met pixel-garanties komen (wat een gedateerd woord eigenlijk), ik had heel lang gespaard en uiteindelijk vorig jaar na 3 jaar een 65'' LG oled tv gekocht, maar het was echt hopeloos.
Ik heb geluk gehad om niet die 100 euro uit te sparen en bij een goede (web)winkel te shoppen, op aanraden van vrienden en kennissen. Al 3 keer in 11 maanden had ik een nieuw exemplaar ontvangen.

Al die exemplaren hadden namelijk last van dode pixels en/of inbranding van de zender logo's (vooral rechts de omgekeerde driehoek van nat geo)

De eigenaar van de betreffende zaak is zelfs nog vanuit het hoge noorden kosteloos komen kijken of de instellingen wel goed stonden en de laatste firmware erop stond, en dat was als kenner uiteraard het geval.
Vrijwel alle oleds tv's laten namelijk de pixels iets verspringen om inbranding te voorkomen om de zoveel seconden.(zie je niks van op 4k ivm pixeldichtheid)

Uiteindelijk had ik omdat de tv zolang rma was, had ik maar bij de real een tijdelijke 49'' telefunken gekocht voor 300 euro.

Deze staat hier nu nog steeds, de oled tv heb ik overigens met verontschuldiging van de verkoper na 11 maanden terug gegeven aan de verkoper en bood zelf aan het volledige aankoopbedrag terug te geven.

Doe dus alsjeblieft je research en check de beoordelingen als je een product koopt ;)

EDIT: ik vergat er nog bij te zeggen dat het gewoon via ci+ was, en niet een decoder die de een standaard er doorheen probeert te drukken.

[Reactie gewijzigd door the_leonater op 29 juli 2024 17:34]

Bij normaal tv gebruik, valt burn in reuze mee zoals deze test bewijst. Echter laptop is geen normaal gebruik, dus ben benieuwd, ik sla hem even over.
Toch zie ik ze genoeg punten aanhalen in die video dat het wel degelijk een probleem is. Op het laatst over ondertitels bijv. Ok, het gebeurd pa na ongeveer 9000 uur, dat maakt het al een stuk onwaarschijnlijker (zeker als je er vanuit moet gaan dat die 9000uur ongeveer allemaal dezelfde content is, dat zal in de praktijk als het goed is niet zo zijn). En dat ze ook gewoon evengoed een falende led-tv hadden die eerder problemen begon te vertonen dan een OLED inbrand.

En daarnaast een heel belangrijk punt dat ze aanhalen: geluksfactor. Je kan gewoon pech hebben met een scherm dat veel eerder deze problemen vertoont.

Ik vind het prachtig beeld hoor, maar ik hou het lekker bij een simpele lcd, ik vind die voordelen niet opwegen tegen de mogelijke problemen. Ik heb in de praktijk het inbrand probleem meerdere keren gezien bij OLEDS. Dit komt gewoon niet voor bij LCD (maar again, zoals ze in de video aangeven kan de backlight ook allerlei problemen gaan vertonen tegen de tijd dat OLEDS inbranden).

Als computerscherm vind ik het in ieder geval helemaal een no-go. Kleine beetje burn-in zal je ook veel sneller zien omdat teksten gewoon moeilijker leesbaar zullen worden.

Conclusie: Er is geen simpel antwoord. Om nou te zeggen dat je OLED zou moeten vermijden is ook weer wat extreem (ik doe dat dus wel, maar snap heus dat mensen wel wat vooruitgang in hun beeldtechnieken willen), maar overweeg wel of je de voordelen van OLED wel nodig hebt en niet alleen neemt omdat het pretty is. Voor een office-tikmachine is het compleet overkill, maar een fotograaf kan wel waarde hechten aan beter contrast ed. Voor tv's hangt het een beetje in het midden (imo). Het is mooier, absoluut, maar hoor er ook genoeg klachten over. Voor mobieltjes/smartwatches lijkt me het een perfect toepassing (dat je telefoon ook niet gelijk de kamer verlicht als je even de tijd wilt checken bijv).
Oled op mobiel brand nog sneller in, dus je spreekt jezelf tegen in je verhaal. Ik heb nu oled en kom van plasma. Laat die burn in maar komen al valt dat reuze mee volgens de test. Maar anders goede reden voor een nieuwe oled. Misschien wel die oprolbare als ie dan betaalbaar is.
Dat oled op mobiel sneller inbrand, heb je daar een bron van? Dat is voor mij nieuws namelijk, ben wel benieuwd
Ik kan de zwarte menubalk ingebrand zien op mn oledscherm. Dus heb bewijs uit eerste hand.

Edit: Zwart brand natuurlijk niet in, dus de rest is vermoedelijk ingebrand, maar goed het is te zien bij bv fullscreen film

[Reactie gewijzigd door drakiesoft op 29 juli 2024 17:34]

Ik kijk hooguit 1,5 uur per dag tv, ik neem aan dat de startbalk die nauwelijks veranderd hier daarom ook hinder moet van ondervinden.
Kan zo'n inbrandbeveiliging wel wat doen tegen die grote logo's? Als er steeds maar een pixel hen en weer wordt bewogen dan wordt het grootste deel van het logo nog door steeds dezelfde oleds getoond en brandt het logo alsnog in op die pixels. Denk ik
Ik snap ook niet waarom er niet een systeem in zit om (met 60/100 hz) gewoon een pixel uit te zetten randomly als die te lang op 1 kleur staat. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om een buffer bij te houden met een counter per pixel, als een pixel te lang op 1 kleur staat (met lichte random variatie), reset die pixel voor 1 frame.

Op die manier heb je geen verplaatsting van pixels maar wel refresh van die pixel.
Dat is volgens mij een beetje simpel gedacht.

Iedere individuele pixel slijt bij OLED. Af en toe refreshen kan wellicht helpen, maar als bepaalde pixels meer branduren maken dan andere (zoals bij een zender-logo in een hoek), dan gaan die simpelweg gewoon harder achteruit dan de rest.

Als je veel dezelfde zender kijkt, dan zal je dat gewoon krijgen. Imo, OLED is alleen geschikt voor smartwatches en telefoons, omdat die genoeg verschillende content laten zien en lang niet zo veel aan een stuk aan staat (itt een tv/monitor/laptop scherm). Als je een OLED tv / monitor aanschaft, moet je (again imo) goed afwegen waarvoor je hem gaat gebruiken. Films kijken op Netflix zal waarschijnlijk prima gaan (al ben ik wel bang dat ondertitels na verloop van tijd voor "wazige" pixels gaat zorgen onderaan het scherm, heb dat gezien met Plasma maar nog niet met OLED ..). Gamen ook wel, maar office-werk, of veel dezelfde zender kijken is gewoon een slecht idee met OLED.

Er zijn best wat technieken die dit effect verhullen (let op, voorkomen is dus onmogelijk). Zo zie je op veel telefoons dat de helderheid van het scherm softwarematig lager wordt gehouden, daardoor houd je speling over als ze minder worden.
Je kan ook kijken naar andere kleurtechnieken, zo heeft LG volgens mij een techniek die witte pixels gebruikt met kleurfilters. Dan slijten de verschillende kleuren in ieder geval even hard, want dat is het grootste probleem met inbranden, dat bepaalde kleuren harder achteruit gaan dan andere. Of sowieso een witte subpixel hebben om voor het contrast te zorgen, zodat de kleurpixels niet zo hard hoeven te branden (maar dat is volgens mij best een dure techniek).
Zelf zou je bijvoorbeeld ook de helderheid omlaag kunnen schroeven, vaak is dat vanuit de fabriek al gedaan, maar als je hem zelf dan omhoog schroeft (want dat is mooi met OLED) dan houd je weinig tot geen speling over.

Ik kom genoeg mensen tegen die claimen hier helemaal geen last van te hebben .... Mijn conclusie is dan dat ze de tv amper gebruiken / echt veel wisselende content kijken (dus geen tv zenders) / het niet merken / of de instellingen compleet standaard gelaten en dat de software goed zijn werk doet te compenseren.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 01:00]

zo heeft LG volgens mij een techniek die witte pixels gebruikt met kleurfilters. Dan slijten de verschillende kleuren in ieder geval even hard,
Kleuren slijten niet omdat er alleen witte OLED gebruikt worden. Dit in combinatie met kleur filters.
Hmmm.... niet helemaal goed uitgelegd.. Als je alleen rood beeld toont gebruik je nog steeds alleen de pixels waar de rode kleurfilters voor zitten. En slijt groen en blauw dus niet. Resultaat: inbranding.

Wat WOLED voorkomt, is dat bij ongeveer gelijk gebruik, wit, rood, groen en blauw, gelijkmatig achteruit gaan. Je moet dus nog steeds gemiddeld alle pixels evenveel belasten, maar als je dat doet, dan slijten ze gelijkmatig en dat is bij RGB-OLED dus niet het geval.

Een tweede voordeel van WOLED is dat de beeldprocessor vrijheid heeft tussen het gebruik van de witte subpixel en de RGB-subpixels. Dat doet hij dan ook, want pixels slijten harder als ze heet worden. Als je knalwit beeld toont, zal regelmatig tussen de witte en de RGB-subpixels gewisseld worden om de levensduur te maximaliseren. Je ziet in de inbrandtests van RTIngs dat er met name inbrandsrisco ontstaat als je hele bonte kleuren langdurig statisch op het scherm zet. Fel wit beeld is minder een probleem. Dat is precies om de hier vermelde reden: Als je bijv. felrood gebruikt, verliest het scherm zijn vrijheid om te wisselen tussen de witte en kleurensubpixels en neemt het inbrandgevaar toe.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 29 juli 2024 17:34]

Ja ok, beetje rot verwoord, maar bedoel dat er dan maar 1 witte pixel slijt, ipv 3 a 4 verschillende kleuren, en slijt het dus geleidelijk (ongeacht welke kleuren er veel gebruikt worden).
Anoniem: 583079 @Nimja9 januari 2019 07:45
Een reset van een pixel vermindert het eigenlijke inbranden niet (fysische degradatie van oled door licht dat de oled zelf uitstraalt), het kan alleen helpen tegen ‘geheugeneffecten’.
Wordt het is niet tijd dat de zenders die logo's gaan weghalen, ik weet echt wel als ik zender op zet welke het is.
En anders is elke moderne tv wel in staat dat te melden aan je als je zapped, of als je de epg even raadpleegt.

Maar ik denk niet dat het daarvoor is, ik denk dat het meer merk-exposure is en dus een marketing iets.
Precies EPG en je weet het. Nou als ik sommige programma's op TV zie zou ik het logo zeker weglaten :X :X :X :X :X
Het zou mooi zijn als zenders zelf het logo laten veranderen van kleur of positie, dan heb je dit probleem niet meer.
Ze hadden het touchpad ook wel wat groter mogen maken.
Misschien, maar het kan ook komen omdat we gewend zijn geraakt om 14" laptops of kleiner op foto's te zien. Die behuizingen, met smalle bezels, zijn een stukje kleiner dan die van deze 15,6" laptop. Voor een 15,6" laptop oogt dit voor mij daarom nog wel normaal.
Alhoewel ik het qua techniek zeer kan aanraden en de beeldkwaliteit echt subliem is, ben ik toch bang voor de eventuele inbrandverschijnselen.
We moeten niet vergeten dat in tegenstelling tot een telefoon, tablet en tv er op een desktop veel meer statische content is. Te denken aan een taakbalk en de verschillende menu's, titelbalken, etc. van de schermen. In tegenstelling tot de telefoon en tablet draai ik zelden een applicatie volledig fullscreen.

Het zou zonde zijn als je hierdoor vervolgens met flinke burn-in zit. Want hoe je het ook went of keert; OLED is een fantastische techniek en biedt de beste beeldkwaliteit, het is niet inzetbaar voor alle scenario's.
Voor mijn gevoel hoort een OLED scherm ook niet thuis op een laptop maar er zal toch wel een markt/doelgroep zijn anders werden ze niet gemaakt en ik neem aan dat bijv Office gebruikers daar niet onder vallen maar als je veel onderweg bent en veel video kijkt enzo in tablet modus en af en toe nog iets productiefs wil doen dan kan het wellicht een goede keuze zijn.
Anoniem: 355318 9 januari 2019 09:33
Er zijn al twee jaar Thinkpads met OLED schermen op de markt.
Het is het jaar van Oled op de desktop!


..en linux

[Reactie gewijzigd door Loggedinasroot op 29 juli 2024 17:34]

Het is het jaar van Oled op de desktop!


..en linux
Je bedoelt op de Laptop, op de Desktop nog niet heel erg veel.

Maar ja dit is goed nieuws, en ook zeker straks voor de Desktop computers, omdat het niet lang duurt tot er daar veel meer van komen net als voor de Laptops.

Nu nog straks de nieuws over 21:9 OLED monitoren.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 29 juli 2024 17:34]

En het jaar van de burn in mocht dat zo zijn..

Tenzij ze hier een wondermiddel voor ontwikkeld hebben om dit te voorkomen.
Ik denk dat dat wel meevalt. En neem het graag voor lief.
Er is maar weinig statische content op mijn scherm.
Want jouw taakbalk is niet statisch?

Opzich zou het wel mooi zijn als Windows zou detecteren dat je een OLED monitor hebt en hier iets tegen verzind. (soortvan screensaver oid)
Natuurlijk kom je zelf een eind met een screensaver of zo weinig mogelijk statische content draaien maar het is net ff wat netter en handiger voor de leeks die zo iets aanschaffen.

Misschien komen de monitoren zelf al met een oplossing...
Ik draai zelf i3 waar inderdaad alles vanzelf verdwijnt. Dus heb eigenlijk 90% van de tijd alleen programmas open. Overigens hebben deze ook geen menu balk. Het meest statische zal de url balk zijn van browsers, maar ik switch vaak genoeg van desktops dus dat zal ook niet veel zijn.
En toch is het geweldig dat OLED eindelijk naar monitoren komt. Mijn ideale setup is een primaire 4k 40 tot 55" 16:9 gebogen mat LCD, en een secundair 32" 2k 16:9 gebogen glanzend OLED. De eerste zou ik uitsluitend voor productiviteit (i.e. desktop omgeving) gebruiken, en de tweede alleen voor video en gamen (de enige twee soorten content waar een perfect beeld er echt toe doet). En voor zelfs games met statische content betwijfel ik dat ik last zou hebben van burn in binnen de komende jaren, gezien ik dagelijks toch weinig tijd heb om te gamen (maar de uren dat ik game: graag op OLED alstublieft en dank u).

Dat gezegd is dit juist een goede reden voor transparante OLED panelen, waarbij het transparant OLED zou kunnen worden geplaatst op een achterliggend LCD. Voor video en games (liggend aan of de game veel statische elementen hebben of niet) zou de OLED zich in kunnen schakelen en de LCD uit; vice versa voor desktop omgeving e.d.. Gegeven: er is nog wel een weg te gaan totdat transparante OLEDs afdoende transparant zijn. Maar dat lijkt mij sneller bewerkstelligd dan dat MicroLED zich (en betaalbaar) op de markt zal bevinden.
ja want op samsung amoled telefoon is ook alles al volledig in gebrand. weet er niks van maar het schijnt alleen bij eerste generatie lg displays te zijn
Je weet er inderdaad niks van. hint, mobiel gebruik is heel anders dan desktop/laptop gebruik.
Ik had op mijn S8 al na twee maanden ingebrande icoontjes, en dat terwijl ik Samsung zelf laat bepalen wat de helderheid is......
Ik heb mijn galaxy s7 al meer dan 2 jaar en heb nog geen last van burn in. Dit terwijl ik altijd zelf de helderheid kies.
Voor display fabrikanten is OLED wel echt een 'wondermiddel' - LCD's blijven gewoon te lang goed werken, dus valt er geen bal meer aan te verdienen. Als die OLED panelen na een jaar of 5 zo lelijk zijn dat je er niet meer naar wil kijken (en de garantie verlopen is) koop je wel een nieuwe...
Heeft Lenovo nou een blauwige, net niet zwarte achtergrond gebruikt om een OLED scherm te presenteren?
Er stond gisteren een Linus Tech Tips video op YT waarin ook een Razor laptop voorbij kwam met een 15" OLED display (zou me eigenlijk niks verbazen als het hetzelfde paneel is, maar geen idee). Dit zag er op film nog veel slechter uit dan de foto's van Lenovo hier. Laten we hopen dat iemand bij marketing hier gewoon niet over heeft nagedacht bij het kiezen van de wallpapers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.