EU-verbod op auto's met verbrandingsmotor per 2035 krijgt goedkeuring lidstaten

Het voorstel van de Europese Commissie om vanaf 2035 de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotor te verbieden, heeft goedkeuring gekregen van de Europese lidstaten in de vorm van de Raad. Dat betekent dat het plan definitief wordt.

De Raad is akkoord gegaan met het voorstel om de CO₂-uitstoot van nieuwe auto's en bestelbusjes tegen 2035 met 100 procent te reduceren. Dit betekent concreet dat er vanaf dan geen auto's met verbrandingsmotor meer mogen worden verkocht. De Raad ging ook akkoord met het plan om de CO₂-uitstoot van nieuwe auto's met 55 procent te reduceren; voor busjes is dat 50 procent.

Om chauffeurs in staat te stellen hun voertuigen in alle lidstaten te laden, wordt gewezen op het ontwikkelen van een alternatieve brandstoffeninfrastructuur volgens de Alternative Fuels Infrastructure Regulation. Volgens deze Europese wetgeving moet het aantal laders naar 3,9 miljoen in 2030.

De ACEA is kritisch en stelde begin dit jaar al dat met de nu goedgekeurde plannen minstens 7 miljoen publieke laadpunten nodig zijn in 2030. Daarbij zal ook de verspreiding een uitdaging zijn, want nu hebben slechts een paar landen een relatief groot aandeel in de Europese publieke laadpalen. Op basis van data van vorig jaar staat 30 procent van de laadpalen in de EU in Nederland en 70 procent in Nederland, Duitsland en Frankrijk gezamenlijk.

Het huidige voorstel dat nieuwe auto's met verbrandingsmotor per 2035 verbiedt, werd vorig jaar ingediend door de Europese Commissie en is onderdeel van het Fit for 55-pakket, dat is bedoeld om de CO₂-uitstoot tegen 2030 terug te brengen met 55 procent. Het Europarlement stemde onlangs al in met de plannen. Naar verluidt was er tot voor kort nog een handvol landen dat tegenstribbelde. Bulgarije, Italië, Portugal, Roemenië en Slowakije zouden het verbod liever niet al in 2035 zien ingaan, maar in 2040. Deze bezwaren hebben het kennelijk niet gehaald.

De huidige instemming betekent dat de Commissie, het Parlement en de Raad het in grote lijnen eens zijn. Vervolgens beginnen er onderhandelingen tussen de Raad en het Parlement om alle details uit te werken. De Commissie zal de vinger aan de pols houden en in 2026 bekijken hoe het staat met het doel van een 100-procentreductie en de eventuele noodzaak de doelen opnieuw te beoordelen, ook in het licht van technologische ontwikkelingen, zoals die rondom plug-inhybrides en 'het belang van een levensvatbare en sociaal rechtvaardige transitie op weg naar nul uitstoot'.

Door Joris Jansen

Redacteur

29-06-2022 • 16:00

549 Linkedin

Reacties (545)

-15450527+1212+215+30Ongemodereerd232
Wijzig sortering
3,9 miljoen laadpalen voor heel Europa op het moment dat we productie verbrandingsmotoren gaan verbieden...

Is er ook maar iemand die denkt dat dat voldoende is?
Je kunt nog tot 31-12-2034 een nieuwe auto met verbrandingsmotor kopen, dus er is nog tot grofweg 2050 tijd om laadpalen te plaatsen. En de ervaring leert dat als iets moet, er ineens van alles mogelijk is.
En we weten allemaal dat in de politiek iets pas definitief is als de termijn is verstreken en het nog steeds definitief is. Ergo: tussen nu en 2035 kan er nog veel gebeuren.
Er is werkelijk (bijna) niemand meer die over een paar jaar nog een gloednieuwe brandstofauto koopt. Afschrijving gigantisch, benzine wellicht nóg duurder en de grootste groep 'nieuwrijders', de leaserijder, mag over 3 jaar al geen brandstofauto meer kiezen. Ergo, ze mogen wel opschieten. In de meeste grote wijken is het nu al elke avond laadpaaldansen.
Uk denk dat je dat nog tegen gaat vallen...een paar jaar is zeg 3 jaar

En jij denkt dat iedereen dan een Ev auto kan kopen. Met de huidge prijzen en tekorten is dat dromen.

Aan de andere kant ergens moet een stap gezet worden
al koop ik zo'n ding; woon in rijtjeshuis, bekabeling voor opladen mag niet over de openbare weg [..] dus zou eerst 5min. moeten lopen/fietsen naar dichtstbijzijnde laatpunt [..] om vanuit daar te vertrekken richting werk. super praktisch allemaal.
bekabeling voor opladen mag niet over de openbare weg
Is al een oplossing voor
https://www.omroepbrabant...el-voor-elektrische-autos
dus zou eerst 5min. moeten lopen/fietsen naar dichtstbijzijnde laatpunt
In Eindhoven kan je een laadpaal aanvragen als er binnen 300 meter van je huis geen is, of deze altijd vol staat. Andere gemeente zullen vergelijkbare regels hebben, of krijgen die.

Dat is dus allemaal gewoon praktische te doen.

[Reactie gewijzigd door Countess op 29 juni 2022 18:03]

Tot je te horen krijgt dat er geen capaciteit meer is voor extra palen.

Iets wat je pas hoort nadat je het aanvraagt, daarvoor zegt men dat men daar nog niets over kan zeggen. En aanvragen kan pas als je de auto hebt.

Daar sta je dan met je BEV voor lul, als er geen paal komt.

En dat is geen hersenspinsel dat gebeurt nu al op verschillende plekken in NL.
Een huis met een eigen parkeerplaats (oprit of garage) is nu nog niet specifiek duurder vanwege die eigenschap maar dat gaat wel veranderen als het gros van de automobilisten doorkrijgt dat het best handig is om niet afhankelijk van een publieke laadpaal te zijn (al zie ik dat ook wel opgelost worden).

De hele overstap van fossiel naar stroom kon iedereen al lang zien aankomen en er zich dus ook op voorbereiden.
Gewoon negeren en denken dat er niks verandert zorgt ervoor dat je het voor jezelf alleen maar moeilijker maakt.
Laadpaal aanvragen, dan gaan ze kijken of dit kan en waar de beste plaats is. Want wanneer je het aanvraagt dan gaan ze kijken of er 1 staat binnen 300 meter zo niet dan gaan ze kijken of ze hem kunnen gaan plaatsen en waar. Al 2x gedaan dus het werkt en kan echt.
Hmmmm of je gooit hem aan een snellader een keer of laadt hem op bij je werk. Tanken doe je toch ook niet thuis?
Hmmmm of je gooit hem aan een snellader een keer of laadt hem op bij je werk. Tanken doe je toch ook niet thuis?
Dat is dus een vergelijking die niet echt opgaat.
Waarom gaat die vergelijking niet op? Tanken en laden zijn echt niet zoveel anders behalve dat laden alleen wat langer duurt (ook steeds korter) maar op veel meer plaatsen te realiseren is.
Ik tank een keer in de week. Als ik elektrisch ga rijden moet ik of 30k meer betalen voor een auto met een vergelijkbare range of vaker laden. Als ik iedere dag zou moeten laden om de auto betaalbaar te houden dan is tanken dus niet vergelijkbaar met laden.
Nee dan is het bereik niet vergelijkbaar, de frequentie slaat op het bereik van de auto niet op de interactie om dat bereik te halen.
Er zijn genoeg uitzonderingen, maar de gemiddelde woon-werk afstand is 22,2 km. De goedkoopste elektrische auto die ik zo snel kan vinden, de Dacia Spring Electric, heeft een bereik van 170 km. Dus dat 'iedere dag opladen' is voor bijna niemand noodzakelijk.
Ik tank een keer in de week, dat is ongeveer 700km. Dus ja, iedere dag of ik moet iets met een 500km range hebben.
Zoals gezegd, uitzonderingen zijn er. Niemand bouwt voor die enkele uitzondering, iedereen bouwt voor de massa en die rijdt geen 700 km. Als je een elektrische auto zoekt met 500km bereik moet je overigens niet onder de 90.000 euro zoeken, met 30k kom je nergens. WLTP waarden zijn niet gelijk aan het gebruik in echt verkeer.

Maar goed, de massa kan met een bereik van minder dan 100km eigenlijk al prima uit, zeker icm thuis, in de straat, of op het werk af en toe de stekker inpluggen. En voor de rest zijn er inderdaad laadstations onderweg of duurdere auto's met grotere accupakketten.
snelladen duurt 30 minuten (weinig beschikbaar en niet alle modellen auto's kunnen dat)
Normaal laden duurt 4 uur.
En de laadpalen zijn ook vaak bezet doordat het zo lang duurt.

Hoe is dit vergelijkbaar met ouderwets brandstof tanken in 5 min max?
Dat noemt tegenwoordig een 'extra rustpauze'..
Volledig snelladen bedoel je hiermee. Na ..% vol neemt de laadsnelheid behoorlijk af, daardoor gooien de meeste hun accu niet meer dan 80% vol. Scheelt zo'n 10 minuten. Wat natuurlijk nog steeds vier keer zo lang duurt als traditioneel tanken. Waar dan wel weer tegenover staat dat je ook thuis, in de straat, of op het werk kunt opladen en dan dus zo goed als nooit (vakantie of andere lange afstanden) die 20 minuten hoeft staan te wachten. Het vereist dus onder normale omstandigheden alleen een aanpassing van gedrag.
Doordat laden pakweg 6 a 7x langer duurt dan benzine tanken, zul je die capaciteit ook moeten voorzien bij een tankstation. Dan ga je dus langs de snelweg geen 20 benzine pompen krijgen, maar 120 tot 140 laadpalen om hetzelfde aantal mensen te kunnen bedienen. Helaas moeten mensen ook nog veel vaker laden, dus wellicht zijn die aantallen laadpalen niet eens voldoende. Hoe ga je zoveel laadpalen kwijt op een paar vierkante meters langs de snelweg.
Veel mensen zullen die laadpalen bijna nooit nodig hebben. Je laadt meestal op op het werk, thuis, of op een laadplek in de straat/buurt en op een moment dat ie toch al stil staat. Dat reduceert het aantal benodigde laadpalen langs de snelweg enorm.
Ik reageerde ook op het feit dat iemand zei dat je tanken ook niet thuis voor de deur doet. Dus waarom laden dan wel. Maar je hebt gelijk uiteraard. In de huidige opzet is die capaciteit niet nodig omdat mensen kunnen laden bij het werk of thuis.
Je geeft zelf al antwoord op de vraag.
Omdat als ik naar je vergelijking kijk en bij mezelf denk, nee ik tank niet thuis aangezien ik geen pompstation in mijn straat heb.
Stel elke klant staat 4 minuten per zelfbedien pomp. Per uur kun je dan 15 klanten verwerken. Een heel klein tankstation heeft 4 pompen. Dus 60 klanten per uur.

Nu elektrisch met 30 minuten per laadbeurt heb je dan 30 parkeervakken met laadpaal nodig. Verdubbel dit gerust voor het gemiddelde tankstation. Dit is enorm qua ruimte verbruik en zal op veel plekken waar nu tankstations staan niet passen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 juni 2022 18:03]

Tanken is zodanig efficiënt dat je niet zelf thuis met jerrycans aan de slag hoeft (tenzij je op een afgelegen boerderij woont wellicht). Binnen 5 minuten is het geregeld.

De tarieven voor de snellader zijn nu nog een soort van gunstig om mensen over te halen, maar zodra alle subsidies wegvallen en de vraag toeneemt, knalt de prijs gegarandeerd hard omhoog.
Opladen is voor mij in de praktijk toch echt efficiënter. Thuis in 2 minuten de stekker er in en klaar. Je hoeft er niet bij te blijven staan. Voor het tanken moest ik toch echt al snel 20 tot 25 minuten uittrekken, want de benzine pomp staat (gelukkig) niet voor de deur.

De Renault Zoe heb ik in de afgelopen jaren nog maar 2 keer aan de snellader gehad, en 1 keer aan een reguliere lader langs de snelweg. En ook toen had ik binnen 30min genoeg om weer thuis te komen. Laten we zeggen dat het verschil met regulier tanken 20 min was. De dagelijkse files kosten meer tijd.
20 tot 25min voor tanken uittrekken? Die moet je echt eens toelichten.

Woon je soms bij de grens zodat je 10km reistijd mee rekent of zo?
Er zijn mensen die op (meer dan) 10 km van een benzinepomp vandaan wonen. Wij zijn net verhuisd, maar tanken moest je daar echt aan denken, want even op en neer en je was alweer een liter kwijt. Dus ja, ook ik moest die tijd ervoor uittrekken (maar dat kwam zelden voor, want je tankt natuurlijk als je toch bij een tankstation in de buurt bent).
Er is eigenlijk geen reden waarom de prijs omhoog zou knallen, op drie factoren na, een (tijdelijk) tekort aan specifieke grondstoffen (wordt zeer snel opgeschaald) en het zo snel mogelijk terug willen verdienen van ontwikkelkosten (inclusief ombouwen van fabrikageprocessen) en zoals je zelf al aangeeft een grotere vraag dan aanbod.
Daar staat tegenover dat elektrische voertuigen mechanisch veel eenvoudiger zijn, waardoor ze 7 tot 11 keer minder onderdelen vergen. Die reductie in aantal onderdelen maakt het in theorie veel goedkoper om elektrische auto's te produceren dan die met een brandstofmotor. Als je dan ook nog uit gaat van de besparingen omdat er veel minder onderhoud nodig is, ze langer mee kunnen, en de energie die ze gebruiken goedkoop en lokaal opgewekt kan worden (en dus niet handjevol malafide landen kunstmatig hoog gehouden kan worden), tja dan ziet de toekomst er financieel gunstig uit voor voertuigbezitters ook als er eerst een bump is in de aanschafkosten.
Aan de andere kant ergens moet een stap gezet worden
Ik denk dan ook dat het meer een (extra) pressiemiddel is voor de fabrikanten en dat men tegen die tijd het wel weer bekijkt.
Mogelijk gaat er nog wel het één en ander vervangen aan de prijs (gaat omlaag). Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste mensen die nu gloednieuwe auto,s kopen geen extreme prijsverandering nodig hebben om binnen nu en een aantal jaar toch overstag te gaan voor de aanschaf van een EV.
Een Nissan Leaf type 0 is te koop voor 8-10000 euro.

Niemand zegt dat je een nieuwe EV moet kopen.

Uiteindelijk zal ook die prijs van een EV naar huidige betaalbare niveau zaken en momenteel zijn de brandstofkosten bijv ook zeer interessant om (zakelijk en privé) op die motor techniek over te stappen bijv.

Het is prijzig, dat vinden wij op Tweakers ook normaal als de Nvidia 9090 L33T edition uitkomt… om een voorbeeld te noemen. Toch wordt er gewoon zonder moeite door mensen €2500 voor een GPU betaald waar er leden hier zijn die daar minimaal een maand voor werken… het is net welke bril je opzet wat “duur” is.
Een Leaf oude type haalt met geluk nog 80 km, dus, als je een iets wat bruikbaar bereik wil mag je rekenen op een 8000 euro investering voor een grotere batterij van het latere model.
Heb je wel een middenklasser voor de prijs van een elektrische Dacia...
Waar heb jij het over? Bereik van dat type was om te beginnen al niet groot, dat is ook niet gek met een 24kWh accu… nieuwere modellen starten met 40+

Appels en peren vergelijken, voor mijn schoonzus zou het meer dan zat zijn die rijdt namelijk alleen in de stad en nabije omgeving. Precies het soort gebruik wat je met zo’n auto zou willen.

Onze buitendienst verkoper, ja die zou een LR Tesla nodig hebben.

Ikzelf ben met een Leaf ze1 40 en 60 naar Italië en Frankrijk geweest. Geen problemen als je vooraf even goed checkt waar je stekkeren kan.
Ik ga als een malle nog een benzinewagen kopen vlak voor die tijd. Dat laadpaal gezeik en stroomnet overbelasting pas ik voor. Dan betaal ik maar wat extra. Ik kan gaan en staan waar ik wil.
"Gaan en staan" kan je overal wel te voet, maar ik verwacht dat je met de verbrander niet meer overal mag rijden tegen die tijd.
Gewoon omdat de tijden dan al aan het veranderen zijn.
Voor die paar verbranding motor auto's die er dan nog rondrijden zal het zoeken worden naar een pomp en de prijs zal ook flink zijn.
Dus gaan en staan waar je wil, maar wel met wat omwegen en voor een zeer leuke brandstofprijs.
En dan maar hopen dat je nog overal kunt tanken. Want gaat natuurlijk ook minder worden straks, tankstations.
Tot steeds meer benzine stations sluiten vanwege de enorm dalende vraag.

en met de juiste tech kunnen laadpalen juist het stroomnet stabiliseren, door sneller en minder snel te laden afhankelijk van de vraag.
Het ergste van al.
Waarom zou de benzineprijs duurder worden? Minder vraag = lagere prijs, kijk maar naar het begin van corona in 2020.
Omdat de raffinaderijen bijna allemaal dicht zijn.
Eens het aantal EV en laadpalen hoog genoeg zal brandstoftax wel verhoogd worden om de omschakeling te versnellen.
Ik help het je hopen.
dit artikel gaat over europa.
"afschrijving gigantisch", "leaserijder mag geen brandstofauto kiezen", "laadpaaldansen" of zelfs "grote wijken". allemaal Nederlandse zaken.
Of juist wel, de handelswaarde van een auto met verbrandingsmotor zou na 2035 wel eens flink hoger kunnen worden. Er zijn genoeg mensen die allerlei redenen hebben om geen EV te willen.
Straatbeel EU in 2050 vergelijkbaar met Cuba nu.

Iedereen die met veel pijn en moeite zijn oude auto's rijdend houdt omdat er geen werkend alternatief is.

Ik ben godzijdank van mijn BEV lease auto af en heb een mooie nieuwe benzine auto gekocht. Geen slaaf meer van de gebrekige en nu al dik onvoldoende laadinfrastructuur. Electrisch rijden was mijn slechtste beslissing ooit.

Leuk dat de EU me waarschuwt dat ik 12 jaar met deze auto moet doen zodat ik in 2034 een nieuwe kan kopen.
Zo rijdt mijn opa nog steeds met paard en wagen. Hij wil geen slaaf zijn van Shell, zegt hij dan met een boze stem. Meestal knikken we maar instemmend mee en laten hem even mompelen. Vooruitgang is niet voor iedereen even makkelijk. :+
Behalve "groene" energie is er geen vooruitgang in om naar een EV te stappen. Tenzij je het nuttig vindt om een paar seconden sneller naar 130 op te trekken. Voor de rest op het moment alleen maar nadelen, op groene energie na.
minder vervuiling, minder fijn stof, minder onderhoudt.
+minder lawaai, meer efficiënter energie verbruik.
Minder onderhoud kan je ook vergeten, bij ongelukken en grote defecten zijn de kosten dusdanig dat je hele voordeel weer weg is. En als je maar langenoeg rijdt met je BEV gaat er een keer iets kapot, al is het 'maar' de accu.
Simpeler systeem met minder draaiende onderdelen = minder en goedkoper onderhoud.

Hoeveel zware ongelukken jij hebt op de baan kan ik niet over uitspreken, maar bij mij is dat zo weinig dat ik het niet eens meereken.
Nul zware ongelukken, maar ik heb twee defecten aan de auto gehad. Beide keren mazzel dat het een lease auto was, want repareren kunnen/doen ze niet. Peperdure onderdelen vervangen en de hele auto moet er voor uitelkaar.

Als ik het zelf had moeten betalen had ik jaren benzine auto kunnen rijden met kleine defecten en normale slijtage.

Om maar niet te beginnen over de kosten van een nieuwe accu.

Er wordt echt veel te rooskleurig gesproken over de kosten van een BEV, niemand kijkt verder dan een maximaal 5 jarige lease termijn en zelfs dan kan het beroerd uitvallen.
welke auto had je dan?
BMW i3, maar een oud collega heeft hetzelfde gehad met een Tesla, waar men niets kan repareren en een onderdeel van een nog niet geleverde Telsa af moest halen voor 'reparatie'. Beter dat iemand langer wacht op zijn bestelde Tesla dan dat een geleverde stil staat omdat reparatie een utopie is.

Ik ken ook een aantal dealers van verschillende merken en allemaal vertellen hetzelfde verhaal over hun electrische modellen. De werkplaats kan niets anders als de fout doorgeven, wachten op een hele vervangende module voor degene waar de fout in zit en die in zijn geheel vervangen. De monteurs hebben er ook een pest hekel aan.
kan er al zo een paar noemen:
minder onderhoudskosten
lagere kosten per km
geen lokale stikstof uitstoot bij gebruik
Wat een kansloze vergelijking. Niemand dwong hem om over te stappen. Daar zijn op zijn minst tientallen jaren over gegaan. Wij worden nu wel gedwongen terwijl er geen alternatief is (we kunnen op zo'n korte termijn niet allemaal overstappen door stroomnet/laad problemen en productie beperkingen/uitdagingen)
(we kunnen op zo'n korte termijn niet allemaal overstappen door stroomnet/laad problemen en productie beperkingen/uitdagingen)
Welke korte termijn? Er zullen nog tot zeker 2050 ICE autos rond rijden.
2035 moet je BEV kopen, zowel ik als familie die ik regelmatig bezoek wonen in een omgeving met beperkt laadmogelijkheden (nu al tekort en vechten om een paal) en er kunnen geen palen bijgeplaatst worden doordat het net al maximaal belast is.

In 4 jaar BEV ben ik op heel veel plekken geweest waar dit een probleem is en in die 4 jaar nam het aantal BEV harder toe als de laadmogelijkheden, waardoor dit alleen maar erger werd. De plannen die er nu liggen zijn meer van hetzelfde: autoverkopen pushen en te weinig investering in de infra structuur. Je weet nu al dat het misgaat, maar net als bij de Floriade zal te zijnertijd de hele politiek claimen dat niemand het aan zag komen.

Dat er nog ICE rondrijdt is een drogreden, dat lost niets op voor mensen die een nieuwe auto moeten kopen en met een achterlijk inadequate infra geconfronteerd worden. Tenzij jouw argument is dat we echt het nieuwe Cuba worden en nog jaren in een steeds meer verouderd autopark blijven rijden.
2035 moet je BEV kopen,
ALS je een NIEUWE auto koopt DAN moet moet je een EV kopen. je bestaande ICE mag nog gewoon de weg op, en de 2de hands ICE markt zal ook nog vele jaren blijven bestaan.
dat lost niets op voor mensen die een nieuwe auto moeten kopen
Niemand MOET een nieuwe auto kopen, dat is klink klare onzin. is een EV nog niet praktische voor je dan koop je een 2de hands ICE.
Je overschat zwaar hoeveel mensen zullen blijven kiezen voor een ICE auto, en waarschijnlijk alleen omdat het voor jouw nu nog niet praktische is.
Er is niks belachelijks aan, dit is gewoon een prima manier om een geleidelijke, maar relatief sneller, overgang naar EV te forceren.
Nog zo'n standaard antwoord: het is alleen voor jou niet handig.
Dat is niet wat ik zei. Iets beter lezen.
Electrisch is zonder een gigantische uitbreiding van het stroomnet
Als alle autos in Nederland elektrische zouden zijn zouden we ongeveer 2.5 gigawatt/uur aan capaciteit bij moeten hebben (berekening staat ergens in een andere comment van me). Veel, maar aangezien we tot ongeveer 2050 hebben om dat volledig te realiseren is dat prima te doen.
Alleen ben ik dat niet, de afgelopen vier jaar alle electrische rijders wel gesproken bij de race naar de laadpaal elke avond. De hele buurt hier is er wel klaar mee, alleen hebben sommige geen keuze van hun werkgever.
Dat jouw gemeente steken laat vallen wil niet zeggen dat dat overal zo is. En al helemaal niet dat het voor 2035 niet veel beter kan.
Over werkgevers gesproken
Bij ons genoeg palen over (ook al moesten mensen even snappen dat ze ook op de 2de verdieping van de parkeer garage stonden)
Kijk even hoeveel mensen in dit land een eigen oprit hebben en beoordeel dan zelf hoeveel mensen met dit beleid straks staan te vechten om de openbare laadpalen.
Met deze vinding kunnen er een hele hoop meer mensen in Nederland zelf laden als alleen mensen met een eigen oprit.
https://www.omroepbrabant...el-voor-elektrische-autos
Alleen als je vaak verder van je huis af moet parkeren is het nog geen optie.

Met je hele relaas doe je net alsof dit onoverkomelijke problemen zijn die nooit opgelost gaan worden. Dit is gewoon allemaal prima behapbaar.
Je kunt nog tot 31-12-2034 een nieuwe auto met verbrandingsmotor kopen, dus er is nog tot grofweg 2050 tijd om laadpalen te plaatsen. En de ervaring leert dat als iets moet, er ineens van alles mogelijk is.
En we weten allemaal dat in de politiek iets pas definitief is als de termijn is verstreken en het nog steeds definitief is. Ergo: tussen nu en 2035 kan er nog veel gebeuren.
In theorie zeker, maar in Noorwegen is het zelfs zo dat er vanaf 2025 geen benzine of diesel auto's verkocht mogen worden (nieuw). Dus ik geloof best dat voor de westerse markt tussen 2025 en 2035 heel veel gaat gebeuren. Zeker als de overheid wil gaan verplichten dat je alleen maar elektrische auto's kan kiezen bij het leasen van een auto nieuws: 'Nederlands kabinet wil vanaf 2025 EV's verplichten voor zakelijke le.... Ik geloof dat voor de gewone man er tegen die tijd geen nieuwe auto's gekocht gaan worden die een brandstofmotor hebben. in 2035 heb je al elektrische auto's die al 20 jaar op de markt zijn.
Voor een land als noorwegen lijkt mij dat onhandig, heb zelf geen ervaring dus ben gewoon nieuwsgierig maar zijn er in Noorwegen niet zat plekken waar genoeg stroom om een auto op te halen niet makkelijk voor handen is? In zo een geval lijkt mij een auto op brandstof nog zeker te verantwoorden.
Dat kan allemaal waar zijn, maar er zijn nog steeds verstokte benzineslikkers. Net als dat er mensen zijn die niet uit hun auto te knuppelen zijn, terwijl er prima alternatieven zijn.
terwijl er prima alternatieven zijn.
Over welke alternatieve heb jij het dan?
Kweenie...OV, fiets. En voordat je losgaat over een kutdorp met maar één buurtbus: ik heb het over (oa) het centrum van grote steden waar prima OV is, maar waar de verstokte automobilist erop staat om met de auto te gaan. Als iedereen die niet echt hoeft gewoon met OV of fiets gaat, is er genoeg plek over voor de mensen die écht met de auto moeten. Gehandicapten, ouderen, taxi's of wie zware dingen moet vervoeren. Maar het gros is gewoon shoppen in de Bijenkorf of cruisen door de Witte de Withstraat (die nu ook afgesloten is). Je ziet het gewoon gebeuren. En maar klagen dat er niet meer ruimte is. Blijkbaar moeten we van hen huizen en voetpaden afbreken om meer ruimte voor auto's te maken.
Kweenie...OV, fiets. En voordat je losgaat over een kutdorp met maar één buurtbus: ik heb het over (oa) het centrum van grote steden waar prima OV is, maar waar de verstokte automobilist erop staat om met de auto te gaan. Als iedereen die niet echt hoeft gewoon met OV of fiets gaat, is er genoeg plek over voor de mensen die écht met de auto moeten. Gehandicapten, ouderen, taxi's of wie zware dingen moet vervoeren. Maar het gros is gewoon shoppen in de Bijenkorf of cruisen door de Witte de Withstraat (die nu ook afgesloten is). Je ziet het gewoon gebeuren. En maar klagen dat er niet meer ruimte is. Blijkbaar moeten we van hen huizen en voetpaden afbreken om meer ruimte voor auto's te maken.
Ga toch voor mijn lol niet door de regen fietsen ;) .
Voordeel van een auto is toch dat je zelf je tijden kan bepalen, en meer autonoom bent. Voor Rotterdam (want de Witte de Withstraat en de bijenkorf liggen vlakbij elkaar) snap ik het wel, daar kan je prima uit de weg met concepten als de felyx/go sharing/check, Metro, tram, Bus. Ik rij ook niet echt voor mijn lol met de auto in Rotterdam centrum, want meerendeels sta je toch vast. Jij geeft aan:
En voordat je losgaat over een kutdorp met maar één buurtbus: ik heb het over (oa) het centrum van grote steden waar prima OV is, maar waar de verstokte automobilist erop staat om met de auto te gaan.
dat is dus heel het punt, je kan niet generaliseren. Nederland bestaat niet alleen uit die grote steden helaas, er is nog wel wat meer dan dat. Ik woon zelf ook in een Stad, maar niet zo groot als Rotterdam. Als ik met de bus zou willen gaan om naar de andere kant van de stad te geraken ben ik, jawel bijna 1 uur verder. Puur door het overstappen en wachten op de volgende verbinding. Met de auto doe ik er, jawel 13 minuten over.. Dat scheelt mij uiteindelijk heen en terug anderhalf uur. Die prima alternatieve zijn voor een dichtbevolkte centrum/grote stad.
Met de auto doe ik er, jawel 13 minuten over.. Dat scheelt mij uiteindelijk heen en terug anderhalf uur. Die prima alternatieve zijn voor een dichtbevolkte centrum/grote stad.
Klopt voor een deel. Hiervoor woonde ik in het mondaine Gorinchem en daar zag je precies hetzelfde kuddegedrag: allemaal met de auto het piepkleine centrum in. Gevolg: een file waardoor je er een half uur over doet om het centrum in te komen. Parkeer je je auto bij het station (toen zelfs nog gratis ook) kon je in 10 minuutjes naar het centrum lopen. Maar nee...iedereen in het blik, en file staan. Automobilisten zijn niet heel slim heb ik gemerkt. Idem voor de file op de weg. We hebben er Corona voor nodig gehad om thuis te kunnen/mogen werken. Maar afgezien van thuiswerken zijn de automobilisten heel vasthoudend. Allemaal op dezelfde tijd stil gaan staan. Nu zullen er een aantal zijn die persé op een bepaald tijdstip op hun werk moeten zijn, maar voor een groot deel is dat helemaal niet nodig. Die kunnen eerder of later beginnen, deels thuiswerken en dan later op kantoor verder. Kan zomaar een uur reistijd per dag schelen. Maar men, en dat zijn dus ook de werkgevers en overheid die niets doet natuurlijk, vonden de file een beter idee.

Er zijn uiteindelijk genoeg alternatieven. Sommigen zijn niet altijd handig, maar met een beetje goede wil zijn er best oplossingen mogelijk. Maar die komen niet, tenzij er een dwang achter zit. Kijk in London naar de congestion charge. Die heeft een hoop ellende opgelost. Veel minder auto's in de stad en een verbeterd OV. Dat soort dingen moeten ze hier ook maar eens gaan doen. Wachten tot mensen zelf de auto laten staan gaat te lang duren.
Beetje kort door de bocht om alle automobilisten over 1 kam te scheren, maar goed...

Zoals ik al eerder zei, mocht er een goed alternatief zijn dan pakken mensen die echt wel. Maar als het alternatief geen verbetering brengt op het huidige auto rijden dan pakken mensen toch de auto. En dat is dus het punt, die alternatieve zijn landelijk gewijs gewoon niet goed genoeg of duur als je er dagelijk gebruik van maakt. Ik zou per dag 25 euro kwijt zijn als ik de volle pond moest betalen voor het gebruik van de ov, dat is per week 125 Euro, per maand 500 Euro. Hoe vaak er een bus te vroeg of te laat is gekomen waarbij je een aansluiting most, hoe vaak ik richting Rotterdam of vanuit Rotterdam problemen had om ergens te komen omdat de treinen of dik vertraging hadden of weer eens uitvielen (wekelijks probleem).

Zolang die alternatieve niet goed genoeg zijn blijven mensen de auto pakken. Als er bewijzen van spreken metro verbindingen waren vanuit bijvoorbeeld Eindhoven, Breda, Rotterdam, Amsterdam dan zou ik die zonder probleem pakken.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 30 juni 2022 08:51]

Ja, ik generaliseer omdat het anders een veel te lang verhaal wordt.

En ik heb nieuws voor je: er ZIJN alternatieven. Waar ik altijd zo moe van wordt in dit soort discussies is dat iedereen in een uitzonderingspositie altijd met een verhaal aankomt waarom het voor zijn/haar situatie niet van toepassing is en er zogenaamd geen alternatief is. Maar in principe is er altijd een alternatief. Het is alleen niet altijd een handig alternatief. Maar als ook maar de mensen die het makkelijk zouden kunnen (deels)thuis gingen werken, met het OV of op de fiets gingen, waren we al een heel eind. En geloof me: er zijn zát mensen die voor 10 minuten rijden de auto pakken, terwijl ze op de fiets het vaak in dezelfde tijd kunnen, want minder wachttijden en makkelijk parkeren.

Klein voorbeeldje: ik woon in Rotterdam Zuid, als ik naar mijn moeder in Ommoord ga met de auto ben ik 25 minuten onderweg. Als ik zo stom ben om te gaan rijden om 17:00, kan het zomaar zijn dat ik er 35 minuten over doe. Met de fiets is het 25-30 minuten. Ik kan met de fiets wél in een rechte lijn, dwars door de stad rijden. Met de auto moet ik om over de snelweg want door de stad zou ik er zomaar een uur over doen.

En wat files betreft: van Gorinchem naar Rotterdam is geen pretje elke ochtend. Ik werk in Den Haag en reed altijd met de auto naar Meijersplein om daarna met de Randstadrail verder te gaan. Helaas heb ik dan het rotste stuk juist met de auto afgelegd, maar inderdaad...OV vanuit Gorinchem zou nog langer duren. Dus ik ging vaak wat later van huis, en als ik zag dat het Armageddon was op de weg werkte ik thuis tot de file voorbij was. En ik had thuiswerkdagen. Nu is de situatie omgekeerd en werk ik vaker thuis dan dat ik op kantoor ben. En als ik reis, ga ik met het OV. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat er een metro- en tramstation 25m voor mijn deur is, maar dat is puur geluk. Als ik 10 minuutjes had moeten lopen of fietsen naar het OV had ik het ook gedaan.

Je kunt namelijk ook met de auto/fiets naar een lokatie rijden waar het makkelijker is voor het OV. Ik moet heel eerlijk zeggen dat toen ik in Gorinchem woonde, ik ook geen fan van het OV was, maar 25-30 jaar als consultant dagelijks in de file doet wel wat met je moet ik zeggen. Ik pieker er niet meer over om voor mijn werk weer dagelijks in de auto te stappen. De stress, de verloren tijd en ergernis is het gewoon niet waard. Ja, het zal niet voor iedereen even makkelijk zijn, maar zo te zien neemt het gros niet eens de moeite om een beetje creatief na te denken over een oplossing. Dus komen er maatregelen van de overheid om het autogebruik terug te dringen. En die zijn nooit leuk. Maar wel de enige manier om het voor elkaar te krijgen, want uit zichzelf gaan de mensen niet. (generaliserend, maar je snapt het idee hoop ik)
Naast het stroomnet, waarbij ik dezelfde vraag stel.
Naast het stroomnet, waarbij ik dezelfde vraag stel.
Gemiddeld elektrische auto doet 17kwh per 100km
Gemiddelde auto in nederland rijd 40km per dag
dus 6.8kwh per dag per auto.

8,9 miljoen personen autos in nederland, maal 6.8kwh = 60.5 gigawatt/uur per dag.

60.5/24 uur = 2,5 gigawatt uur aan capaciteit. moet er bij voor alle elektrische auto's.

Dat is 2 en een half kerncentrale aan output. En we hebben tot ~2050 voor we daar helemaal moeten zijn. Dit is dus echt geen onmogelijk opgave.
8,9 miljoen personen autos in nederland, maal 6.8kwh = 60.5 gigawatt/uur per dag.

60.5/24 uur = 2,5 gigawatt uur aan capaciteit. moet er bij voor alle elektrische auto's.
Volgens mij klopt deze stap niet, je rekent al in GWu dus waarom nog delen door 24? Ik zou het maal 365 doen dan heb je het extra verbruik op jaarbasis, dat is 22 TWu, oftewel 7x kerncentrale Borssele of de hoeveelheid offshore wind energie die we tussen nu en 2030 bijbouwen. Veel, maar niet onoverkomenlijk.

Belangrijker is dat deze batterijen, mits slim ingezet, juist de basis vormen voor stabilisatie van het electriciteitsnet. De meeste mensen zullen op dagbasis maar 20% van de batterij gebruiken en kunnen straks zowel thuis als op bestemming laden. Dat betekent dat 80% van al die batterijen gebruikt kan worden om te laden bij energieoverschotten en terug te leveren bij energietekorten.
Ik kom uit op 60,5×365=12,72TWh, niet 22.

Vergeet trouwens niet dat we daarmee de verbranding van pakweg ruwgeschat 50TWh aan brandstof uitsparen.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 30 juni 2022 09:21]

Ik kom uit op 60,5×365=12,72TWh, niet 22.
Ik kom uit op 22.082,5, ofwel 22TWu. Volgens mij klopt jouw rekenmachine of mijn rekenmachine niet. Een meervoud van x,5 kan altijd alleen op x,0 of x,5 eindigen, toch?

Anyhow, het is overkomenlijk en inderdaad een enorme brandstofbesparing.
Mijn excuses, klopt inderdaad.
Volgens mij klopt deze stap niet, je rekent al in GWu
niet helemaal, die 60.5GWu is, GWu per dag.
De autos hebben totaal 60.5 GWU nodig per dag, maar een energy centrale output gegeven word in output per uur. Daarom delen door 24 uur.
oftewel 7x kerncentrale Borssele
Borssele is vrij klein voor een kerncentrale met nog geen halve gigawatt. ik ging uit van een meer gemiddelde kerncentrale van 1 gigawatt. En ik heb geen rekening gehouden met up time (~90% voor een kern centrale).
Overigens, als ik de rijksoverheid site mag geloven is de output van borssele op jaarbasis ongeveer 4 TWu, Dus zou je er met 5.5 keer Borssele zijn als ik jouw 22 TWu pak, wat overeen komt met 2.75 van een meer gemiddelde 1 GWu kerncentrale die ik gebruikte.

Volgens mij zitten we dus allemaal aardig dicht op elkaar wat het totaal verbruik betreft, en hoeveel extra capaciteit er nodig is, alleen per jaar of per uur berekend.

[Reactie gewijzigd door Countess op 30 juni 2022 12:28]

60,5/24 is 1,45, niet 2,5 🤔
24 * 1.45 = 34.8 dus nee.

24 past zeker 2 keer in 60, dus je moet boven de 2 zitten.

2*24 = 48 heb je nog 12.5 over wat de ongeveer de helft is van 24. dus ~2.5

Gezien ook je andere comment waar je ook een foute berekening doet volgens mijn reken machine, staat je reken machine misschien op base 8 ofzo in plaats van base 10?

[Reactie gewijzigd door Countess op 30 juni 2022 12:34]

Ik was inderdaad fout.
IK kan niet in de toekomst kijken, maar hoop/verwacht dat de batterijen en opladen veel beter doorontwikkelt zijn. Dus batterij met bereik van > 500km en opladen binnen 5 min. Nu is het nog koffiedik kijken of het dan al kan. Dan zou het stroomnet dit wel aankunnen en is er veel minder lang piekbelasting op het net.
Als dat zo zou zijn dan zou dat inmiddels al in gebruik moeten zijn op kleine schaal, lees miljoenen telefoontjes en laptops bijvoorbeeld.

En laten we reeel wezen, de iPhone van 2010 deed het net zolang op een charge al een iPhone uit 2021
En laten we reeel wezen, de iPhone van 2010 deed het net zolang op een charge al een iPhone uit 2021
Je doet nu net alsof dat niet een bewuste keuze is. De fabrikant bepaald dat een telefoon die X uur meegaat voldoende is, dus ze stoppen er een batterij in die zo lang mee gaat. Als de hardware zuiniger wordt of de batterijen beter, dan stoppen ze er een kleinere batterij in die nog steeds X uur mee gaat.

Hetzelfde zal je gaan zien bij elektrische auto’s. Voor de meeste mensen is een kilometer of 500 op een accu meer dan zat. Als de accu’s beter worden gaat het bereik niet omhoog maar wordt de accu kleiner, lichter en goedkoper.
Lekker appels met peren vergelijken. Een telefoon wordt steeds dunner, lichter en sneller met een groter scherm. We hebben in de gaten dat voor het gros een telefoon het 1 dag hoeft uit te houden, omdat je hem toch 's nachts oplaadt. Auto's zijn heel anders: Die zijn groot en lomp en die hoeven niet dunner of sneller te worden. Het enige wat ze moeten worden is efficïenter, en als wij nu een telefoon met dezelfde specs zouden uitbrengen als de iPhone uit 2010 maar dan met een moderne batterij en modernere componenten, zal dat een stuk langer meegaan, want we hebben zuinigere chips, zuinigere schermen etc. en de batterijen zelf zijn ook verbetered.

Dus het is wachten op batterijen met hogere watt/kg en wellicht andere types als solid state batterijen en zuinigere elektromotoren en wellicht auto's met een lagere luchtweerstand, dan kom je ineens een stuk verder (want huidige elektrische auto's zijn snel zat dus we hoeven die extra efficientie niet om te zetten in meer power zoals bij telefoons)
Alleen is een iPhone uit 2021 vele malen krachtiger dan een uit 2010 dus er is wel degelijk vooruitgang in batterij tech. Je merkt het niet omdat het verbruik van de overige componenten net zo snel mee groeit.
De vooruitgang in batterij tech gaat bijzonder langzaam. De zuinigheid van de ARM CPU tech echter is fenomenaal.
De iPhone uit 2010 (de iPhone 4) had apple's eerste zelfgemaakte SOC, de A4.

De verbeteringen:
A5: De chip kan de frequentie aanpassen om zo zuiniger te zijn.
A8: trekt de helft van de stroom die de A7 gebruikt terwijl hij toch krachtiger is.
Over de tussenliggende processoren kan ik zo gauw niet vinden hoeveel ze minder zuinig zijn, wel hoe veel beter ze zijn dan hun voorganger...
er zijn verschillende type androids die wel de functionaliteit hebben voor extreem snel laden (oneplus als voorbeeld)

ik weet niet wat je vergelijk 2010 - 2021 hier mee te maken heeft, maar leg deze 2 telefoons maar eens op elkaar , de baterij size en kijk maar eens naar de rand communicatie die constant aanwezig is en je weet al waarom die laatste helaas maar net zolang meegaat.
Dan zou het stroomnet dit wel aankunnen en is er veel minder lang piekbelasting op het net.
Kan je op een presenteerblaadje geven: nee. Dat gaat fout.
Wet van de grote aantallen zegt dat er altijd wel mensen tegelijkertijd op zullen gaan laden, het feit dat dat in de pas gaat liggen, zeker met momenten als 'rondom etenstijd' wanneer men terug thuis aangekomen inprikt, daar ga je niets en ook niets aan veranderen.

Daarentegen zal de piekbelasting die er met de huidige stand van techniek is wel nog vele malen hoger komen te liggen als auto's meer bereik (dus meer batterij capaciteit nodig) gaan krijgen; en deze batterij ook nog eens sneller volgepompt moet worden. Dat is letterlijk een geval van dubbele lasten: meer joules over minder tijd.

Waar je naar toe moet willen, is verwisselbare accucellen. En cellen die langzaam opgeladen kunnen worden. Want al dat snelladen is niet alleen een enorme belasting op het net, er zit er ook nog eens enorm verlies op; en bovenmatig veel slijtage op de structuur van de accu's.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 29 juni 2022 16:29]

Maar het leuke is: Iedereen met een eigen oprit kan de auto instellen om niet gelijk vanaf etenstijd te gaan laden. En daarbij: We moeten ook naar een smart grid ipv wat we nu doen. Het zou fijn zijn als de wasmachines gaan draaien, de auto's opladen en de airco's extra aan gaan zodra er te veel groene energie is op een zonnige en winderige dag. Maarja, dan moet de apparatuur daar wel aan meewerken. Ik hoop dat we hiervoor oplossingen gaan zien in de komende jaren.
Ik hoop dat daar helemaal niets van terecht gaat komen en dat hele smart IoT gebeuren gigantisch in elkaar pleurt. Zo ongeveer alle markten hebben al bewezen hier totaal niet volwassen mee om te kunnen gaan; security een ondergeschoven kindje te maken; en afhankelijkheden van serververbindingen te misbruiken om planned obsolesence aan te zwengelen.
Als je met die kennis nu nog steeds gaat prediken dat een 'smart grid' het antwoord is, kan ik daarop alleen maar zeggen: stop drinking the KoolAid.
Wie heeft er belang bij om dat zo in te stellen? Als ik thuiskom na een lange dag werken, ga/wil/kan ik niet nadenken. Ik zou dan de wagen gewoon inprikken en weglopen.

Verder vind ik het ook een fijn idee als ik weet dat de auto vol is, voor het geval je ineens weg moet. Zou dan toch wat zijn dat de auto bedacht heeft dat hij pas over 3.5u gaat beginnen met laden en je nu dus toch niet kunt gaan tennissen met je maat die net belde of je kon invallen. Exceptionele gevallen, ik weet het, maar zo zit een mensenbrein wel in elkaar.

En wat betreft de smart grids, daar haalt @R4gnax een goed punt aan. In theorie zou het best kunnen gaan werken mits iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft en goede intenties heeft. De praktijk is helaas weerbarstig, dus die folderpraat blijft een utopie.

Er valt veel teveel geld te verdienen met de alternatieve use cases die de oorspronkelijke bedenkers nooit voorzien hadden, of waar er ooit eens een inlegvelletje over geschreven was dat we alleen maar de goede kanten zouden nastreven.
Wie heeft er belang bij om dat zo in te stellen? Als ik thuiskom na een lange dag werken, ga/wil/kan ik niet nadenken. Ik zou dan de wagen gewoon inprikken en weglopen.
Hoe groot is de kans dat je met spoed de volle 400KM moet laten?
Verder vind ik het ook een fijn idee als ik weet dat de auto vol is, voor het geval je ineens weg moet.
Dan stel je een minimum in van bijv. 100KM. Dan gaat hij dat altijd zo snel mogelijk laden als dat nodig is, komt hij boven die range dan laadt hij wanneer het uitkomt. Een noodgeval meer dan 100KM ver weg is ondenkbaar en onverwachts tennissen doe je neem ik aan ook niet aan de andere kant van het land. Bovendien kan je als het goed is tegen die tijd ook weer laden bij de tennisbaan.

Bovendien is de kans enorm klein dat je auto leeg is als je thuiskomt. Gemiddeld rijdt men maar een KM of 40 per dag, laten we zeggen 10% van de batterij van de nabije toekomst. Dat wil zeggen dat je altijd weer weg kunt bij noodgevallen.

Ik zie er wel business in. Als je ziet hoe de spotprijzen op een dag al kunnen fluctueren, laat staan in de nabije toekomst. Stel je voor dat je in een nacht voor < €0,05/KWu inkoopt en voor > €0,40/KWu verkoopt. Dat levert je op maandbasis zo 100 euro op, met zulke inkomsten wil ik best de helft van mijn batterij beschikbaar stellen. En als jij dat niet wilt, ook goed, niemand gaat je dwingen.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 30 juni 2022 09:16]

Daar begint het al. Een eigen oprit. Wordt leuk voor de mensen die dat niet hebben en moeten vechten voor die 3 palen in de wijk
okee dus omdat niet iedereen een eigen oprit heeft gaan we lekker pessimistisch doen... duidelijk
Hij is niet pessimistisch, hij is realistisch.

Dit is gewoon onhaalbaar.

Wordt fijn als u 's morgens naar het werk wil en uw wagen is helemaal niet bijgeladen omdat 'de techniek' besloot dat u maar eens een nachtje moest overslaan..
Met 10% batterij komt het gros wel naar het werk... al die batterijvrees en beren op de weg is nergens voor nodig
U vindt het dus normaal dat we er allemaal enorm op achteruit gaan wat betreft comfort?
Als jij moet kiezen tussen de hele wereld naar de knoppe of iets van comfort inleveren, zeg maar 10% comfort inleveren maar dan wel een leefbare planeet, weiger jij dan om die 10% comfort in te leveren? Dus liever natuurrampen en half nederland onder water?
Wat wij hier doen, haalt globaal helemaal niets uit.
Geven wij 10% comfort op, dan is de footprint van bijvoorbeeld een Amerikaan nog vele malen hoger dan die van ons. Gaan die dan 50% comfort inleveren, denk je?
Wat interesseert mij nu weer wat een amerikaan doet? Ik begin gewoon lekker bij mezelf.
Mijn traject naar het werk bedraagt 90km enkel. In de winter laten de meeste van de elektrische stadswagens niet eens toe heen en terug te rijden met één laadbeurt.

De enige efficïente oplossing die ik zie is het laden met inductielussen ingebouwd in de autosnelwegen, zodanig je enkel de batterij nodig hebt voor het rijden in de stad.
Jij bent dan ook niet het gros en er zijn genoeg elektrische auto's die prima 180km halen in de winter.
Klopt, maar die zijn meestal veel minder "betaalbaar".
Ik had zo'n mini coopertje op 't oog, maar wegens te beperkte range hou ik toch de boot nog af.
Plug in hybride leek mij toch pakje efiiciënter, tenzij men snel met inductie op de proppen komt natuurlijk.
Hij is niet pessimistisch, hij is realistisch.

Dit is gewoon onhaalbaar.

Wordt fijn als u 's morgens naar het werk wil en uw wagen is helemaal niet bijgeladen omdat 'de techniek' besloot dat u maar eens een nachtje moest overslaan..
Dat slaat natuurlijk nergens op, je besluit zelf hoeveel accu je beschikbaar stelt. Als jij de volgende dag een lange rit hebt dan kan je altijd gewoon vol laden. Maar de meeste mensen verbruiken maar 20% van hun accu op een dag, en kunnen op bestemming ook weer laden, dus die kunnen een deel van de batterij beschikbaar stellen tegenover een vergoeding.
Het is werkelijk waar een belachelijk verhaal wat je verkondigt. Wasmachines moeten gevuld worden alvorens ze worden aangezet. Je kan daar niet de hele dag op gaan wachten thuis. Een wachtrij voordat je mag gaan wassen, strijken of je auto opladen is niet realistisch.
Ja of een daltarief zodat je kan wassen wanneer je wilt maar wel een financiële prikkel hebt om het te doen als er veel energieaanbod is. Of een elektrische boiler opwarmen, man man verzin wat, wees creatief. Dat negatieve geleuter is ook vermoeiend, evenals de pure onwil om ook maar een vinger uit te steken en niet eens een gedachte te kunnen vormen om wat slimmer met energie om te gaan.
Of die mensen die denken dat een e-vehicle het eureka is om de aarde te redden. Net zo vermoeiend.
Je moet ergens beginnen.
Het is werkelijk waar een belachelijk verhaal wat je verkondigt. Wasmachines moeten gevuld worden alvorens ze worden aangezet. Je kan daar niet de hele dag op gaan wachten thuis. Een wachtrij voordat je mag gaan wassen, strijken of je auto opladen is niet realistisch.
's Nachts wassen is altijd de norm geweest, en het maakt de meeste mensen niks uit of de wasmachine de ene keer om 7 uur s ochtends klaar is en de andere keer om 1 uur s nachts.

Maar ook voor jou geldt, niemand gaat je dwingen om niet je volledige accu op te laden. Echter, vrijwel alle ritjes die men maakt vereisen minder dan 20% van de acculading. Je kan er dus voor kiezen om een deel van je accucapaciteit ter beschikking te stellen. Als je weet dat je 10% accu nodig hebt om op de zaak te komen, en 10% terug, dan stel je bijv. in dat het minimale niveau van je accu 40% moet zijn (ruime speling, kan je nog boodschappen doen ook of onverwachts naar het ziekenhuis), en dan maakt het 's ochtends niks uit of er 100% of 40% in je accu zit.
Een periode op de dag waarin altijd een daltarief geldt is niet te vergelijken met een systeem waarin men afhankelijk is van willekeurige piek en dal momenten. Of dat je een groen lichtje krijgt op je wasmachine wanneer je mag gaan wassen. Je bent niet de hele dag thuis om dit in de gaten te houden. Net als dat je planning compleet onregelmatig wordt. Het is simpelweg niet realistisch.
Nogmaals, je mag altijd wassen. Niets houdt je tegen om prijsfluctuaties te negeren. Mensen die dat wel willen kunnen er geld op verdienen, mensen die dat te de moeite vinden (al zal de techniek het grotendeels voor je doen) doen het niet.

Ik zie je angst echt niet, maar nogmaals, er komt altijd stroom uit het stopcontact.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 1 juli 2022 11:46]

Mijn ex vriendin woont in het grootste appartementen complex van NL, Laan van Vollenhove in Zeist, daar zijn per flat grote parkeerdekken aangelegd. Daar zie ik in 2035 nog geen grote hoeveelheden oplaadpunten verschijnen.

Ik moet echt nog maar zien dat dat erdoor komt en geen enorme problemen op gaat leveren. Het zal waarschijnlijk een strijd van geld worden. Mensen met eigen opritten en laders verderop in de straat vinden het geen probleem, mensen met een beperkt inkomen en/of in sociale huurappartementen moeten zolang mogelijk met een ice blijven rijden met een brandstofprijs die naar de maan gaat en waarschijnlijk snel afnemende hoeveelheden tankstations.
Ik denk inderdaad een systeem van coördinatie of een prijsmodel op basis van de piekbelasting van het net. En accu's in de wijkcentrale om pieken op te vangen. Er is nog veel mogelijk
Op grote schaal snelladen en zo'n grote range is helemaal niet nodig. Verreweg de meeste autoritten zijn vrij korte afstand (gemiddeld woonwerk afstand in nl is iets van 40km ofzo, dat zal in de rest van europa misschien iets hoger zijn, maar vast niet heel significant) Waar we naartoe gaan, is een situatie dat auto's standaard zijn ingeplugd zodat ze kunnen helpen het net in balans te houden. Dan wordt overtollig opwek zo lokaal mogelijk opgeslagen en weer teruggegeven als de opwek lager is dan de vraag.
dus geen vluchten meer via schiphol en kleine range voor de auto.
Vakantie in eigen land dan maar ;)

Heb waarschijnlijk tegen die tijd zelf wel al een elektrische auto..maar hoop wel op redelijke range.
Je kan nu met de beste EVs al prima naar Zuid Frankrijk rijden. 3 pauzes van een half uur op een rit van 1200 kilometer lijkt me geen opoffering.
Dat kan tegenwoordig makkelijk. Mn neef ging op zn Harley naar Spanje en moest ieder 150 km tanken :D
Dit is een wel een makkelijk op te lossen "probleem": meer laadpalen. Als EVs verplicht worden zal dat wel snel gaan
nee, dat zal helemaal niet snel gaan.
Zoals in de rest van de discussie al vaak gezegd is maken de meeste mensen niet zoveel kilometers. Dus ze kunnen makkelijk thuis laden.
Die opladers op de vakantieroutes zijn dus alleen maar nodig tijdens die twee maanden vakantieperiode.

Die laders zijn nooit rendabel te krijgen als ze maar twee maanden van het jaar gebruikt worden.
Je moet maar hopen dat de regeringen van die vakantielanden er een berg subsidie tegenaan gooien om de toeristen niet kwijt te raken.
Tenzij ze 2 euro per kWh kunnen vangen.
maar de " beste" zullen niet voor iedereen zijn
Tegen 2035 kan je techniek van 2022 vast wel betalen
tuurlijk...misschien is benzine dan al wel weer goedkoper dan electriciteit
In 5 minuten laden gaat behoorlijk wat ampères kosten om dat in zo'n korte tijd door de kabels te rossen. Daar kun je wel je boterhammen boven roosteren, figuurlijk gesproken.
Gelukkig is de andere helft van P=UI de spanning en zitten snelladers meestal rond de 480-1000V. Die ~100A is nog wel te overzien met niet al te dikke kabels (25mm²)
Accu's zijn best wel uitontwikkeld. Er is ook een grens aan wat er aan energie in kan. Als ie puur uit lithium en zwavel zou bestaan bijvoorbeeld, je kan uitrekenen hoeveel energie dat is. Dat is dan je limiet.
En als je daar een accu van maakt heb je extra ruimte en gewicht nodig.
Maar het wordt nooit kleiner dan nodig voor de energiedragers die er in zitten.
Dat lijkt me nog het grootste probleem. Niet zozeer de hoeveelheid laadpalen, maar aanpassing van het net om deze extra belasting effectief aan te kunnen alsook een uitbreiding van de productie.
Dit lijkt mij dus totaal geen probleem.
Nou, waar wacht je op? Ga in de politiek!
Want?
Een auto hoef je niet met 100kW te laden,
zelfs met 11kW thuis is te veel.


Een 16A of 10A is voor +90% voldoende als ze dat s nachts in de stekker steken.
Een klein deel zal bij moeten laden ivm meer kilometers.


https://www.cbs.nl/nl-nl/...sprestaties-personenautos
In 2019 is er in totaal 122 mld kilometer gereden, met een verbruik van 15/100 zou dat ongeveer 18mld kW zijn,
per week is dat ongeveer 350 mln kW over 8 mln huishoudens, per huishouden is dat ongeveer 44kW wat ongeveer 22 uur is met een normale stekker oftewel 2 keer met een normale stekker als je s avonds er in stopt en de volgende dag er weer uit als je gaat werken.


Het stroomnet is minder het probleem dan het kuddegedrag van de mens.
Ware het niet dat het laden niet verspreid plaatsvindt over die 24u. Overdag staan de zonnepanelen te fikken, maar in de nachtelijke uren moeten alle auto's bijgeladen worden. De piek van aanbod staat 180 graden op die van de vraag geprojecteerd.
Dan koop je een (zeezout)batterij om je zonne-energie in op te slaan, zodat je het 's avonds weer kunt gebruiken.
Dus ik moet een auto kopen die 3x zo duur is al wat ik had. Ik moet mijn stroomaansluiting aanpassen om duurzaam te kunnen opwekken en nu moet er ook nog een dikke accu ergens de grond in. De ROI gaat wel even duren zo, vrees ik. Met de huidige levensduur van de panelen en de accu gaat zich dat nooit terugbetalen.
Je moet helemaal niks, want alleen nieuwe auto's moeten dan met zonder verbrandingsmotor verkocht worden. Je kan er ook voor kiezen om niet een nieuwe auto te kopen maar een tweedehands.
Ik heb het over de wat langere termijn, als er geen ICE meer te krijgen is. Het feit dat er tzt 2e-hands opties zijn is niet relevant, die zullen er voor EV zeker komen.
Feit is, dat deze hele transitie niet alleen een simpele switch is van een voertuig, maar dat er een hele sliert achteraan komt waar je ook voor moet gaan betalen.
Tijdens de nacht is het verbruik sowieso al veel minder omdat allerlei industrie en bedrijven, maar ook burgers minder verbruiken dan overdag.
Ware het niet dat het laden niet verspreid plaatsvindt over die 24u. Overdag staan de zonnepanelen te fikken, maar in de nachtelijke uren moeten alle auto's bijgeladen worden. De piek van aanbod staat 180 graden op die van de vraag geprojecteerd.
Waarom zouden die auto's niet op bestemming laden, overdag? En de meeste accu's zijn nog voor 80% vol als ze thuiskomen na een werkdag. Gemiddeld rijdt men maar 40KM op een dag, dat is 10% van een beetje accu in de nabije toekomst.
Gemiddeldes zeggen niet zoveel, want ze zijn, wel, gemiddeld. De pieken zijn eruit gefilterd, maar die zitten nog wel degelijk in je set van datapunten. Iemand is daar dus de sjaak.

Maar goed, los daarvan. Je stelt dat je op de bestemming kunt laden. Dat zou natuurlijk kunnen indien daar infra is ingericht. Maar dan is het nog steeds, dat mijn zonnepanelen thuis dan niet inzetbaar zijn voor hetgeen ik ze graag zou willen gebruiken: "gratis" stroom om de EV op te laden.
Gemiddeldes zeggen niet zoveel, want ze zijn, wel, gemiddeld. De pieken zijn eruit gefilterd, maar die zitten nog wel degelijk in je set van datapunten. Iemand is daar dus de sjaak.

Maar goed, los daarvan. Je stelt dat je op de bestemming kunt laden. Dat zou natuurlijk kunnen indien daar infra is ingericht. Maar dan is het nog steeds, dat mijn zonnepanelen thuis dan niet inzetbaar zijn voor hetgeen ik ze graag zou willen gebruiken: "gratis" stroom om de EV op te laden.
Pieken zijn het probleem niet, zolang niet het hele wagenpark tegelijk piekt. Als jij morgen een lange rit heb laad je hem gewoon lekker vol zonder problemen.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...1/woon-werkafstanden-2016

Heb je wel al die auto’s nodig 🤔


Het blijft raar dat elektrische auto’s duizenden euro’s subsidie krijgt,
maar het meest efficiënte alternatief, namelijk de fiets, nog steeds in het verdomhoekje zit met allerlei vage regelingen.
Is wel tricky die CBS data. Ze berekenen de afstand tussen je woonplaats en de vestiging van je werkgever, plus er staan geen gegevens in van zzp'ers.

Voor mensen in de buitendienst of die bv consultant zijn (mijn werk) is er dus nauwelijks een relatie. Ik ga hooguit een paar keer in de maand naar HQ, de rest is bij de klant.

Als ze dit soort modellen gebruiken om kabinetsbeleid vast te stellen, dan snap ik dat er een discrepantie is met de werkelijkheid.
Ik ben wel benieuwd naar de reden waarom je dat denkt.
En al het materiaal en installateurs.. Denk dat dit zeer optimistisch is en los daarvan veel te weinig.
Wat denk je van de prijs. Veel mensen gaan geen EV kunnen betalen, of misschien eentje met een rijbereik van WLTP 150 km. 8)7

De prijs zal tegen die tijd wel iets lager zijn, maar zeker niet op het niveau van tweedehands ICE wagens. Nu koop je een redelijk goede apk gekeurde ICE voor 1000 euro als het moet, dat gaat met EV dus echt niet lukken. Prijs van tweedehands ICE wagens gaat echt skyrocketen tegen die tijd en de vraag waarschijnlijk vervijfvoudigen.
Het is dan ook niet de bedoeling dat iedereen nog een wagen, laat staan twee wagens per gezin zal hebben. Thuiswerk en deelplatformen voor voertuigen zijn de toekomst wat dat betreft, of je het nu wil of niet.
Gelukkig beslist de markt en onze stem dat. Er zal zeker meer ruimte komen voor deelplatformen in grote steden, maar daarbij zal het blijven. Thuiswerk is overrated. Heel handig, leuk en goed voor work/life balance. Maar 100% thuiswerken is niks.

Mensen willen mobiel zijn. Want mobiliteit is vrijheid. En noodzaak. Ik wil altijd een auto hebben - als er iets gebeurd, als er ergens een calamiteit is, als ik spontaan besluit ergens naar toe te gaan. Deelauto's voorzien daar niet in. In een grote stad heb je nog tal van andere mogelijkheden, maar daar buiten is een auto noodzaak.
Thuiswerk en deelplatformen voor voertuigen zijn de toekomst wat dat betreft, of je het nu wil of niet.
Wat leuk, en wat gaat de rest buiten de Randstad doen? De dichtsbijzijnde deelauto is 10 kilometer verderop en ik kan helaas geen chemisch lab thuis beginnen (ofja, kan wel.. en zou ik ook nog eens veel meer mee verdienen, maar daar is oom agent minder blij mee.)

[Reactie gewijzigd door Marrtijn op 29 juni 2022 17:50]

Ga eens even op de snelwegen kijken hoeveel files er staan. Het thuiswerken zal door het kabinet afgedwongen moeten worden want de meeste werkgevers zijn hier niet volwassenen genoeg in. Daar is beleid voor nodig. Deelplatformen is ook al zo'n hype die geflopt is, de meesten rijden liever zelf in hun eigen auto.
De kosten van het autorijden zullen blijvend hoog blijven. Veel mensen zullen (hopelijk) vanzelf uitkomen bij een baas die zorgt dat je niet buitensporig veel geld kwijt bent met überhaupt op de zaak komen.
Lang niet iedereen krijgt een fatsoenlijke reiskosten vergoeding. Ik mag betalen om op het werk te parkeren. Wat net een beetje meer kost dan de reiskostenvergoeding per maand.
Van een linksdraaiende vakbond met hun openbaar vervoer manie hoef je het niet te hebben of je moet op fietsafstand gaan wonen maar dat is al jaren niet te betalen.
Dat zie je al aan al die scooters die overal gedumpt worden.
Wij mogen maximaal 3 dagen per week komen, en dat haal ik al niet. De 2e auto is tijdens Corona de deur uit gegaan, is soms even lastig maar de familie om de hoek heeft ook een auto die we kunnen lenen (en andersom).
Dat is allemaal leuk in een stad of een dichtbevolkt gebied zoals Belgie en Nederland.

Maar genoeg plaatsen in Europa waar deelplatformen niet gaan komen opdagen omdat het niet genoeg opbrengt.

En thuiswerk is allemaal leuk en wel, maar daarmee krijg je geen enkel product gemaakt.
Toch wel knap dat bijvoorbeeld een Heineken een complete brouwerij heeft waar zelfs de operators thuiswerken en er alleen bij noodzaak een monteur langsgaat. Zo ook zonnepanelenfabrieken die volledig lights out (=mensloos) werken etc.
Duidelijk voorbeeld van als iets niet meer kan, zoals kosteloos je hele personeel naar de zaak laten komen elke dag voor 9:00, men innovatief wordt.
Tja, in de industrie is het tweeledig: Mensen kosten relatief veel geld (je kunt dat deels opvangen door in lagelonenlanden te produceren, maar die worden steeds schaarser) en mensen maken relatief veel fouten, de kwaliteit met een goed geautomatiseerd proces is veel constanter.
Mogen mensen zelf nog iets beslissen of mag dat tegenwoordig allemaal niet meer. Niks voor niks wordt democratie de dictatuur van de meerderheid genoemd.
Jawel hoor, maar als je het niet kan betalen, wiens probleem is dat precies?
Ik wil ook wel een penthouse op de Dam in amsterdam, ik vindt het ook dictatuur dat ik dat niet kan betalen.
Een penthouse op de dam kon ik nooit betalen. Een auto wel.
Vroeger mocht je ook met de auto naar het centrum, daar dubbelparkeren, dan 4 borreltjes plus roken aan de bar, en dan zelf naar huis rijden.
Ook dat doen we niet meer. Raar toch zoals de wereld verandert.
zoals lagere inkomens, nieuwe nederlanders, starters op de job market, ouderen zoals ik.
Dat is ook het probleem van de maatschappij. Ik hoorde een tijdje terug dat vrouwen gemiddeld nog steeds €2 per uur minder betaald krijgen dan mannen, namelijk €24 tegen €26. Nou kan ik je vertellen dat de massa die in fabrieken, distributiecentra voor levensmiddelen, transport, etc werkt net de helft van die bedragen verdient en dus vanwege de aard never nooit thuis kan werken, maar ook werkt op tijden die slecht passen bij OV, buiten de stadscentra en dus allemaal eigen vervoer nodig heeft. Daarbij met zo'n inkomen heb je niet snel de mogelijkheid om een EV te kopen. Dan heb ik het dus nog over Nederlanders, terwijl laaggeschoold werk ook draait op Oostblokkers die op campings, oude booerderijen en in andere ophokmogelijkheden "woont". Dus ook geen laadpalen.
Jij (en andere) mogen inderdaad niet zelf beslissen om het klimaat om zeep te helpen en de klimaatcrisis tot een onomkeerbaar punt te doen bereiken.

Deze planeet moeten we delen en dat houdt in dat het recht van ons allen op een leefbare planeet zwaarder weegt dan dat jij zelf wilt beslissen of je een tweede auto koopt om boodschappen mee te doen. Ga maar lekker op de fiets of gebruik de auto die je al hebt. Of als je dat niet wilt: koop dan een tweede elektrische auto, gebruikt kan óók elektrisch als een nieuwe te duur is. Als je geen tweede elektrische auto kan betalen, je niet je eerste auto wilt delen, en niet op de fiets kan - dan heb je simpelweg pech.

[Reactie gewijzigd door BurrowedLurker op 29 juni 2022 17:14]

Ik wil het niet en ik denk dat jij en de politiek zich erg vergissen in hoeveel mensen dat nog meer niet willen.

Ik heb een auto om mobiel te zijn en een OV jaarkaart met onbeperkt reizen.

Dat OV kan door beperkingen (dekkingen en reistijden) niet aan al mijn (verwachte en onverwachte) reis behoeften voldoen, vandaar de auto.

Een BEV weet ik inmiddels door schade en schande wijs geworden voldoet ook niet aan die behoefte en is nutteloos naast een OV kaart. Ik zie dan nog eerder het nut van een BEV ipv het OV met daarnaast een oud benzine autootje om de gebreken van de BEVs en het laadnet op te vangen.
Ik ben voor alle duidelijkheid ook geen fan van deze omwenteling. Ik denk alleen dat ze inevitable is. De politiek heeft haar zinnen er helemaal op gezet, en dat over de landsgrenzen heen.

Intussen begint er ook een heel stuk van de bevolking het gebruik van auto, vliegtuig, boot te verketteren, door aanhoudende alarmerende berichten in de media, die niet altijd even correct blijken te zijn.
De praktijk is dat niemand die deelplatformen wil.

Ze staan op plekken waar je niet bent en ze zijn beschikbaar op momenten dat je niet wil. In de drukke stad is er nog een kleine business case van te maken wellicht, maar in het buitengebied? Wie gaat er eerst 8km fietsen om de auto op te halen waarmee je nu weg wil omdat er iets aan de hand is?
"You will own nothing, and you will be happy"
Nee, zo ver moeten we het absoluut niet laten komen. Ik doe er in elk geval niet aan mee.
"You will own nothing, and you will be happy"
Wat is precies het probleem met deze quote?
dat dit beeld vooral gepushed wordt door grote multinationals waarvan de eigenaar een multimiljardair is. Het leidt ook naar een verarming van de middenklasse wat negatieve gevolgen heeft voor de stabiliteit van een land. Maar dat laatste schijnt helemaal niet belangrijk te zijn voor millenials zo lang ze maar de ervaringen hebben ;)
Hoppa, de uit zijn verband getrokken quote komt er weer bij. Wellicht verstandig om even de gehele quote te vermelden?
Hoe helpt de rest van de quote precies?

You'll own nothing, and you will be happy. Whatever you want you'll rent and it'll be delivered by drone."
Hoe is het met je netflix, spottify, gmail, deelscooter, je cloudstorage en je huurhuis?
Heb ik allemaal niet. En nu?
Gefeliciteerd, doe je goed.
Het gros van "the great reset" gillers wel gek genoeg.
Fantastisch toch als we gelukkig zijn, daar hoeven we dan blijkbaar niks voor te ownen 👍 waar kan ik me aanmelden?
Volgens veel tweakers is bezit het belangrijkste wat er is, en als je dat niet vind dan wordt je blijkbaar door een vrije markt ergens naar toe geduwd. Toch benieuwd naar de levensvreugde die al die al die spullen brengen. Yes, iedereen zijn eigen heggeschaar.
"You will own nothing, and you will be happy"
Dat is waar de vrije markt ons naar toe duwt ja.
Die quote omschrijft Spotify en Netflix.
Dus alleen diegene die het kunnen betalen mogen nog auto rijden als ik jou zo begrijp? en de rest met de bus of fiets of lopen zeker.
Bij mij in de straat staan 0 elektrische auto's op paar 100 gezinnen in de flats, 1 laadpaal in straat achter mij en die gebruikt alleen iemand van een school die tiental meters verder is. verder lege plek waar niemand op mag staan...nee dat is lekker

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 29 juni 2022 16:43]

kip-en-eiprobleem, lijkt me dat je nu beter het netwerk al kunt aanleggen om zo er klaar voor te zijn over 13 jaar. De verwachting is dat zo'n omslag opeens heel snel kan gaan. Zeker met de huidige brandstofprijzen is het een stuk aantrekkelijker geworden om elektrisch te rijden (als je thuis kan opladen), zeker als je beschikking hebt over eigen zonnepanelen.

@Orgel Ik heb het over het plaatsen in het algemeen, niet iedereen woont in een flat. Althans, ik woon trouwens zelf ook in een appartement, waarbij de zonnepanelen op het dak liggen gezamenlijk eigendom zijn van ons, de bewoners, en dus op die manier helpen. Energie moet uiteindelijk ergens opgewekt worden en de laadinfrastructuur moet ook aangelegd worden.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 29 juni 2022 18:00]

zeker als je beschikking hebt over eigen zonnepanelen
Het gaat om 100 gezinnen in flats en dan heb jij het over eigen zonnepanelen. Zeker 2 schuingeplaatst op je balkon om vervolgens geen daglicht meer binnen te krijgen of de mogelijkheid om op je balkon te zitten. Ik noem dat ei-en-eiprobleem. Ze komen nooit uit.
Dus alleen diegene die het kunnen betalen mogen nog auto rijden als ik jou zo begrijp? en de rest met de bus of fiets of lopen zeker.
Uhh, dat is nu niks anders. Dat heet kapitalisme, als je het niet kan betalen kan je het niet kopen.
Jouw toekomst misschien maar niet die van mij
Terug naar paard en wagen! Terug naar de middeleeuwen!! Wat zal het rustig worden kwa geluid op de snelwegen!!
Weet je wat voor takkeherrie die houten wielen met ijzeren beslag maken?
Hihihi daar vallen je oren van af. Gelukkig kan er ook luchtwielen onder! :)
De eerste echte smartphone in NL (iPhone 3G) kostte rond de 800 euro, met inflatie is dat 1200 euro vandaag. Nu kan ik ook een degelijke smartphone kopen vanaf zo'n 150 euro. Dat is een prijsdaling van meer dan 80%. de prijs van EVs gaat echt wel omlaag.

Daarnaast is het totaal nutteloos om nu prijzen van 4e hands auto's te gaan noemen, om twee redenen:
  • die ICEs die voor 1000 euro verkocht worden zijn meer dan 10 jaar oud, terwijl EVs 10 jaar geleden zo goed als niet te koop waren en dus zijn er geen vergelijkbare EV-wagens op de ocasionmarkt.
  • EV's hebben een heel andere curve qua waarde/tijd: langs de ene kant slijt de motor amper zoals bij EVs wel het geval is, maar langs de andere kant heb je wel een batterij die slijt en erg duur is om te vervangen. Een ICE met 250k km op de teller kost maar 1000 euro omdat hij misschien nog wel de APK doorkomt, maar elk moment gaat dat ophouden (op enkele duurzame merken zoals Toyota na): dat drukt de prijs natuurlijk, terwijl een EV met 250k km op de teller nog makkelijk 250k km verder kan.
Brandstof auto's kunnen prima ouder zijn, de gemiddelde leeftijd van het wagenpark in Nederland is inmiddels 11 jaar gepasseerd en het zal alleen maar verder oplopen. In Oost-Europa gaat het zelfs naar de 17.
https://www.autoweek.nl/a...te-autos-van-west-europa/
Mijn swiffer komt uit 2006.
195dkm

Motor tip top, bak is goed. Onderhoud hem zelf.

Ding gaat zo nog 5 jaar mee als het niet meer is en zal dan ook wel richting de 21 of 22 jaar gaan.

Ook de carrosorie is goed.

Waarom zou ik zoveel geld uit geven om elektrisch te rijden? Helemaal geen meerwaarde voor mij. Mn swiffer koste 3200 4 jaar geleden.

Daar koop ik niks elektrisch of half elektrisch voor
Dit dus. Veel gasten denken dat een auto van drie jaar al oud is, terwijl de meesten er pas eentje kunnen veroorloven die al drie eigenaren gezien hebben. Qua onderdelen zit de aandrijving van zo'n EV wellicht simpeler in elkaar, maar veel hulpsystemen (en ook bv de verlichting) zijn echter peperduur.

Wel eens gezien wat een nieuwe koplampunit met LED's je kost bij de garage? Want als ie stuk is, draai je er niet zomaar een nieuw lampje in. Of een EV van 2000kg met 20" wielen, koop daar maar eens een setje verse banden voor. En hoe lang wordt de software voor je navigatie/entertainment systeem nog ondersteund?

De "ouwe meuk" die rondrijdt, heeft zijn geld al lang opgebracht, en is veelal voor een paar knaken te fixen. Ik denk als je naar zo een lange gebruikstermijn kijkt, het niet eens zo heel veel verschil maakt tussen EV en ICE.
Helemaal mee eens. Toen ik mijn swiffer kochte was deze nog niet op de sloop te vinden. De mijne is ook een import uit duitsland geweest. Alle keurings rapporten heb ik ook daarvan. De motor ruimte is spik en span en geen schade. Ik ben zelf de 3e eigenaar. De eerste heeft tot 150dkm gereden. Toen is die naar een vrouwlijke kennis gegaan die er in een paar jaar tijd nog geen 10dkm mee heeft gereden. Zelf heb ik nu in 4 jaar tijd bijna 40dkm mee gereden.

Inmiddels staan er al wat swiffers door ongelukken of pech op de sloop. Daar haal ik dan af en toe wat vandaan. Zoals een kofferbak sluiting of een gordel.

Ik heb elektrische spiegels, keyless entree, verwamde buiten spiegels, stoel verwarming, airco. Eigenlijk heb ik alle luxe van een auto uit 2006.

Ik keek laatst voor de grap rond. Allemaal dure bakken van 10k die deze opties nog niet eens hebben en zelfs met nog minder pk's

Ik hoef gewoon niet iets anders en mijn swift koste nieuw toen denk ik 15k.
Deze heeft zichzelf 3x terug betaald

Maar ik vermaak me zo wel 😂

Ik ben ook alleen, wil graag wel een huis kopen maar die 2 ton die ik kan krijgen, koop ik andermans krot, waar nog 2 ton achter aan moet.
ik ben dus wel gehecht aan mijn spaargeld.

ik zie mijn toekomst bijzonder slecht in, jammer dat ik ben geboren in de jaren 90.

[Reactie gewijzigd door Patrick22221 op 29 juni 2022 19:59]

Zo rooskleurig zie ik het echt niet in.
Wat ik vooral merk, is dat fabrikanten de overstap naar elektrisch ook aangrijpen om een auto van allerlei technische snufjes en flashy nieuwigheden te voorzien, om zo in een hoger segment te kunnen zitten.
In het 30K+ segment valt gewoon veel meer winst te halen door de salariswagens.

Waar is het keuzerijke aanbod aan simpele elektrische wagens zonder foefjes die ik niet nodig heb? Een gewone betaalbare stationwagen die qua TCO niet duurder uitkomt bij 10.000* km per jaar, ik zie het in de verste verte niet gebeuren de komende jaren.

Dat tweedehands elektrische wagens zo waardevast zijn is de sterkste indicatie dat de voorspelde prijsdaling voor nieuwe wagens lang op zich laat wachten.

*= het gemiddelde aantal km per jaar voor particulieren.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 29 juni 2022 17:45]

Simpele elektrische wagentjes zonder foefjes zijn de onderkant van de markt. Daar is het minste geld mee te verdienen. De productie van elektrische auto's is op het moment nog enorm beperkt, met name door de beschikbaarheid van accu's. En als je als fabrikant kan kiezen tussen 1 miljoen auto's produceren waar je €10k/st aan verdient of 1,5 miljoen waar je €1k/st aan verdient, dan is dat geen moeilijke keuze.

Het duurt nog minstens 10 jaar voordat de bovenkant van de markt is verzadigd. En ik denk ook dat er gewoon auto merken gaan verdwijnen die de overstap te laat maken.
Het schijnt dat "de kleine auto" aan het verdwijnen is. Vanuit de fabrikant gezien snap ik het wel. Het is hetzelfde als enorme porties patat bij je eten wat dan 2 keer zo duur is.
Want er gaat 2 keer zoveel blik en ijzer in, en de klant betaalt het dubbele.
Maar de ksoten van de bewerking zijn niet verdubbeld.
Net als die extra patat, die kost geen 8 euro extra om te maken. Maar ze rekenen wel 8 euro meer...
Dat "kleine autootje" waar veel mensen aan denken is ook helemaal niet meer mogelijk. Een toyota starlet of een fiat panda van eind vorige eeuw. 700 kg schoon aan de haak. Tegenwoordig zijn er zoveel veiligheidssystemen verplicht dat het gewoon niet meer in zo'n klein ding kan. De meeste fabrikanten hebben niet eens meer een model dat minder dan een ton weegt.
Kan het niet, of wil men het niet. Daar zit nogal een verschil.
Laat ik het zo zeggen, de auto's worden er niet kleiner van.
Inderdaad, en daarom haak ik ondertussen gewoon af wanneer er wordt gesproken over de TCO van elektrische wagens die in de buurt komt van ICE's.

Je hoort meteen dat het gaat over ofwel salarisrijders, ofwel enthousiastelingen ook best wat geld in hun auto willen steken.

Voor de gemiddelde particulier met gezinswagen is het gewoon een absoluut slechte financiële beslissing de komende jaren.
Tenzij de prijs van brandstof zo hoog oploopt dat ook die goedkope derdehands toch niet meer zo goedkoop te rijden is.
Ik vraag me af of dat in voldoende mate zo gaat zijn. De prijs van een EV hangt vrijwel volledig af van de batterijen. Het gebrek aan voldoende ruimte in een A klasse auto zorgt ervoor dat de huidige EVs ook meteen de wat luxere auto's zijn, met alle opties die normaal in een A klasse niet te vinden zijn. En waarom niet als een groot gedeelte van de prijs de niet te vermijden batterijen zijn, kun je net zo goed het pakket afmaken met luxe.
Want ook al stop je een suzuki alto vol met batterijen, dan nog zal de prijs van die alto flink hoger liggen dan van de ICE versie.

Nu zijn batterijen al flink goedkoper geworden, de vraag is wel of die daling blijft aanhouden. Daar waar je "vroeger" een klein autootje kon kopen voor 8.000-10.000 euro, zal het minimum de komende jaren zeker de 20.000 niet halen.

De door jouw aangehaalde redenen waarom ook tweedehands evs veel kosten laat zien dat waarschijnlijk de 10 jaar jan modaal (en lager) niet elektrisch gaat rijden (of betalen)
De eerste echte smartphone in NL (iPhone 3G) kostte rond de 800 euro, met inflatie is dat 1200 euro vandaag. Nu kan ik ook een degelijke smartphone kopen vanaf zo'n 150 euro. Dat is een prijsdaling van meer dan 80%. de prijs van EVs gaat echt wel omlaag.
Appels, peren.
Je vergelijkt een iPhone met een budget android om aan te tonen dat de prijzen gigantisch gezakt zijn. Een nieuwe iPhone13(pro) kost vandaag, 15 jaar later, tussen de €780 en €1700. Zijn de prijzen dan gezakt? Niet echt denk ik zo.

Dat is zeggen dat de prijs van elektrische wagens gezakt is omdat je vandaag een dacia spring van 20k kan kopen tegenover een tesla van 100k zoveel jaar terug. Dat zijn 2 totaal verschillende categorieën van wagens.
De prijs zal niet zo sterk dalen aangezien veel fabrikanten zelf aangeven zich meer de focussen op de duurdere modellen waabij grotere winstmarges te behalen vallen.
[...]

Appels, peren.
Je vergelijkt een iPhone met een budget android om aan te tonen dat de prijzen gigantisch gezakt zijn. Een nieuwe iPhone13(pro) kost vandaag, 15 jaar later, tussen de €780 en €1700. Zijn de prijzen dan gezakt? Niet echt denk ik zo.
Die vergelijking mag je ook maken. Omdat die budged android van nu meer power heeft dan de top iPhone van 15 jaar geleden.
Appels met peren, je kan een produkt van €1400 niet vergelijken met een auto van €60.000.

En dat die autos goedkoper zullen worden is een illusie, zeker met de enorme schaarste aan grondstoffen.
Akkus zijn het hoofdbestanddeel van een auto, en die zullen alleen maar duurder worden. Het kastje wat je er omheen bouwt doet er niet veel meer toe. Dat zie je wel aan de Teslas met de bouwkwaliteit van een Dacia.

Je gaat straks in europa "afrikaanse praktijken" krijgen waarbij goede ICE's tot op de laatste KM op de weg worden gehouden. Prijzen voor een goede 2e hands ICE zullen stijgen. (Dat zie je nu al bij de bedrijfswagens omdat Stellantis alleen nog maar EV busjes bouwt)

Ik zal tot op het laatste moment een diesel busje blijven rijden, gewoon omdat ik geen hem voor mijn bedrijf nodig heb en geen aanhanger kan trekken met een EV. Of straks wel een aanhanger kan trekken, maar om de 100km moet laden. Dat ik straks in een dikke 10 jaar een bedrijfsbusje met 1000kWh kan kopen waar ik ook nog wat laadruimte in heb, lijkt me sterk.
Ik zal tot op het laatste moment een diesel busje blijven rijden, gewoon omdat ik geen hem voor mijn bedrijf nodig heb en geen aanhanger kan trekken met een EV.
Lol, de "trekauto" van het jaar is al een EV, en er staan meer EVs in de top. Een beetje bij blijven, de techniek staat niet stil, dat de eerste EVs weinig trekkracht hadden betekent niet dat ze inherent niet kunnen trekken.

Verandering is niet eng, komt goed.
Een blikopener koste in 1959, ronde de 11 Gulden. Nu ruim 60 jaar later bij AH betaal 3,99. Elektrische auto wordt straks net zo betaalbaar als een blikopener.
11 gulden toen is 38 Euro nu volgens CBS. Volgens mij kon je daar 2x van naar de kapper voor dat geld.
Even ff wat kwijt.

Een EV is zwaarder dan de de gemiddelde ICE.

Als ICE op geheven wordt wat wordt dan de wegenbelasting voor EV?
Accu na 10 van EV is dan ook wel aan vervanging toe lijkt mij.
Wat kost een accu van een EV?

Dus wat mij betreft zijn EV waardeloos duur.

Kijk maar naar je electrische fiets.
Even accu vervangen ongeveer elke 4, 5 ,6 jaar kosten tussen de 400 en 600 euro.

Meer electrisch rijden betekend meer accus en dus de kans dat de accus duurder worden ook wegens tekort aan materialen om accus te maken
Wat kortzichtig, dit is, zoals bij elke nieuwe technologie, de opstartfase en die is duur en bevat nog lang niet het perfecte product voor de gemiddelde consument. Daar gaat tijd overheen.
Over een aantal jaren zal de wereld er heel anders uit gaan zien.

Daarbij geloof ik erg in het delen van auto's, in Utrecht loopt daarvoor nu een heel mooi project (https://www.youtube.com/watch?v=L_BYDKz3_Jg). Ik verwacht dat we veel meer van dat soort bedrijven gaan zien. Net als die Go scooters die je overal ziet staan.
Waarom zou je nog een (2e) auto kopen, als die 80% van de tijd thuis staat?
Omdat je zeker wil weten dat je er 100% van de tijd over kan beschikken? En omdat het kostentechnisch misschien helemaal niet gunstiger is? En ontzettend onhandig is als je kinderen hebt?

Bij een deel auto ben je altijd afhankelijk. Van het bedrijf dat de auto aanbiedt maar ook van andere gebruikers voor jou en van de vraag op dat moment.
Je hoort mij niet zeggen dat dit een fix is voor iedereen, maar ik kan me goed voorstellen dat dit voor een grote groep een hele prima oplossing is. En als er dan een pay-per-use systeem achter hangt, dan zie ik al het probleem niet.
Het wordt gepresenteerd als verbetering maar werkt alleen in dichtbevolkte gebieden waar de fiets een betere oplossing zou zijn.
Als een deelauto een prima idee zou zijn, zouden er al veel meer van zijn, niet? Het concept is niet afhankelijk van de energiebron.
Jep, tijdens onze vakantie werd ons kind ziek, kotsend in de auto naar het ziekenhuis. Moet er niet aan denken om dat met het ov te moeten doen, ipv 45 minuten was dat meerdere uren geweest. Geen deelauto of ov die een kotsend kind mee wil hebben, maar voor een ambu was het niet ernstig genoeg.

Er zijn best wel mogelijkheden, maar deelautos blijven toch wel een niche denk ik, tenzij je ze ook voor vakanties voor redelijke tarieven kunt huren zodat je de hele tijd dezelfde auto ter beschikking hebt (rond 15 tor 20 euro per dag bijvoorbeeld, in plaats van de 50 tot 100 van nu).

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 29 juni 2022 20:47]

Voor een urgente situatie als ziek kind, ga je niet met het OV, als autoloze, maar bel je een taxi.

Uit mijn ervaring: er zijn weinig momenten in mijn leven geweest dat ik me dieper verbonden voelde met een vreemde dan met de chauffeur tijdens het ritje met mijn zieke kleine van en naar het ziekenhuis.

Voor de lengte van die rit maakten alle verschillen in sociaal-economische klasse, ethniciteit, cultuur en levensovertuiging even niet uit. Existentiëler dan de acute gezondheid van zo’n dreumes wordt het niet.
Ja de taxi kan, maar we zaten gewoon in een klein dorp in Duitsland en daar een taxi regelen betekent alsnog een paar uur wachten. Uiteraard kun je dan zeggen, had een vriendelijke buur gevraagd, maar dan kom je weer terug op het punt dat het gemak van de eigen auto gewoon opweegt tegen de kosten.

Heb het wel eens doorgerekend of OV jaarkaart (en vakantie kosten/huren) en deelauto een optie zou zijn, en de kosten zijn domweg hoger, terwijl je meer gedoe hebt elke keer en langer onderweg bent. Eigenlijk is de auto gewoonweg té goedkoop, en het OV te duur en te traag.

Ik rijd inmiddels gemiddelde kilometers, zo'n 12.000 per jaar. Maar dat zijn vaak stukken snelweg van minimaal 150km enkele reis. Met de auto is dat 1,5uur. Zelfde met de trein of bus is vaak überhaupt niet mogelijk om op bestemming te komen, en enige keer dat ik een poging heb ondernomen familie te bezoeken met de trein duurde het 3,5 uur enkele reis in plaats van 1,5. En het was zeker niet goedkoper...
Een taxi in met een kotsend kind?

Probeer sowieso maar eens midden in de nacht een taxi te vinden die naar je dorp wil komen. Dat had ik jaren terug eens nodig, maar na diverse vergeefse telefoontjes was ik er wel klaar mee.
Je noemt iemand kortzichtig en komt daarna met het eeuwenoude, meermaals gefaalde deelauto principe… lieve help.
En toch zie je iedereen en z’n moeder op die Go scooters en steeds meer in greener wheels rijden, althans, dat valt mij op.
Misschien zijn de tijden veranderd en hebben mensen andere behoeftes?

Als je denkt dat de behoeftes van mensen niet veranderen, dan ben je ook kortzichtig wat mij betreft ;)
Ja hoor, die deel scooters zijn op alle vlakken een groot succes /s
Een deelauto is vergelijkbaar met het wonen in een AirBnB woning. Het is niet van jou en dat wordt het ook nooit een je moet maar hopen dat het aan je wensen voldoet.
Met het cruciale verschil dat je in een auto niet woont en de verwachtingen veel lager zijn. In Uber kun je al een klasse aangeven, waarom zou zoiets niet kunnen bij een deel auto systeem?

Beren op de weg zijn er genoeg, als je ze echt graag wilt vinden.
Sommige mensen zien het sec als vervoersmiddel en dan maakt het weinig uit. Maar ik gebruik 'm veel en heb daarom specifieke eisen en wensen die normaal niet in een huurauto zitten. Daarom zijn mijn verwachtingen bij een dagelijkse auto een stuk hoger dan tante Annie die eens bij haar oude buuv op bezoek wil.

Verder heb je potentieel issues qua beschikbaarheid. Het klinkt simpel dat je een auto maar een paar momenten van de dag nodig hebt. Ironisch genoeg willen de meeste mensen hem wel rond dezelfde tijd gebruiken. Verder kost het je extra inspanningen om de wagen op te halen en weer terug te brengen. Geen dealbreakers an sich, maar het telt wel allemaal op.

Net zo'n vraag dan: waarom kopen mensen een dikke iPhone 13 terwijl ze het meeste ook prima kunnen met een simpele Android van 150 Euro? Omdat ze dat willen. Met auto's geldt dit principe net zo goed; je kunt je eigen eisen en wensen niet projecteren op die van een ander en verwachten dat die er net zo in staat.
Als je geen EV kan betalen en ook nog eens meer dan 75KM moet reizen naar je werk moet je, je misschien eens afvragen of je niet hetzelfde of meer dichter bij huis kan verdienen.
Daarnaast zijn 2ehands EV's nu al te koop voor minder dan 10k en ook na 2035 bestaan er nog steeds 2e hands auto's met een verbrandingsmotor.
Mensen in de buitendienst of consultants die een paar weken ergens zitten wellicht? Mensen die dicht bij hun oude of zieke familie willen blijven, of met schoolgaande kinderen vastzitten?
Mensen in de buitendienst of consultants die een paar weken ergens zitten wellicht?
Doe je dat niet in een auto van de zaak?
Mensen die dicht bij hun oude of zieke familie willen blijven, of met schoolgaande kinderen vastzitten?
En die kunnen dan geen baan dichter bij huis zoeken waarbij ze hetzelfde of meer betaald krijgen?
Ik doelde met het eerste op dichter bij je werk wonen., er zijn genoeg functies waar dat niet zomaar mogelijk is.

En wat betreft de keuzevrijheid van je werkgever, op wat uitzonderingen na zal er in de buurt vaak wat vergelijkbaars te vinden zijn. Maar of het tegen dezelfde voorwaarden is en met eenzelfde bedrijfscultuur, da's de vraag. Je werkt toch 8 uur per dag met je collega's en klanten, dus je moet zorgvuldig kiezen.
Het ging om de combinatie van iets niet kunnen betalen en ver van je werk wonen. Zelf ken ik niemand die elke dag 2 uur reistijd van/naar het werk doet voor minder dan modaal al is dit natuurlijk niet onmogelijk. Leuk werk is ook zeker belangrijk, maar dat heb je wel op meer plaatsen. Puur om die reden elke dag zo'n flinke reis (inc. file |:( ) maken neigt dan mijn inziens ook meer naar "angst voor het onbekende". Eens in de ongeveer 5 jaar jezelf in ieder geval orienteren op een nieuwe werkgever is toch absoluut niet zo vreemd lijkt mij.
ik rij 200-400km per dag. van locatie naar locatie waar ik soms maar een uurtje moet zijn. een Hybrid is heerlijk omdat je niet het risico loopt op een lege batterij en tanken maar 10 minuten duurt als je brandstof op is.
Ik weet niet waar je reisbewegingen voor zijn en of je die in een prive auto maakt. En in het geval van de prive auto weet ik ook niet of je onvoldoende verdiend voor een EV met 300+ km actieradius 2ehands in 2035.
Als mogelijke oplossing zou je op de locaties waar je een uur blijft natuurlijk ook een uur kunnen laden. Scheelt je zelfs weer die 10 min tanken.
En weer alleen maar kijken naar de aanschafprijs van een auto, ipv de TCO. Tegen die tijd is het qua brandstof en fiscaliteit totaal anders om een ICE te rijden.
Het is nu vaak al goedkoper om een EV te rijden als je naar TCO kijkt.
Het punt van @Tom Paris is dat de fiscaliteit zich waarschijnlijk zo ontwikkelt dat de kosten voor een EV op zullen lopen. Dan zegt de huidige TCO niet zoveel.
Nee, juist niet. Fiscaal zal het qua heffingen en belastingen minder interessant worden om fossiel te rijden tov EV. Ook al zullen 'voordeeltjes' voor EV (weinig/lagere wegenbelasting, lagere bijtelling, etc) op termijn verdwijnen.
Dat licht best aan de berekening en de financiering en aantal kilometers. Zeker de 2e auto een voordelige 2e hands heeft niet zomaar een elektrische tegenhanger.
Voor wagen nieuw, boven de 35.000 euro en 15.000km per jaar kan het ja
Ik maak me zelf niet de illusie dat electrisch rijden goedkoper gaat zijn t.o.v. ICE de komende 10 jaar. Hopelijk minimaal hetzelfde.
Waarom is prijs toch altijd het argument waar we op focussen? 20 jaar terug kon je hetzelfde zeggen over LCD TVs. Ga nu eens kijken in de winkel, hoeveel beeldbuis TVs kun je nog kopen?

Nieuwe technologie is in het begin atlijd duur. Er moeten grote investeringen gemaakt worden en die verdien je nu eenmaal terug door producten met grotere marge eerst op de markt te zetten. Tegen dat de verkoop van nieuwe wagens met verbrandingsmotoren wordt verboden zijn we nog eens goed 10 jaar verder en zal de onderkant van de markt ook bediend worden.

En ja, de aanschafprijs kan hoger zijn, maar als je naar TCO kijkt dan krijg je heel snel een ander beeld.
De oude TV's werkten gewoon op hetzelfde stopcontact en met dezelfde kabel en er was niemand in de regering die mij een extra belasting oplegde omdat ik nog even door wilde met mijn CRT, noch werd het mij moeilijk gemaakt om bepaalde programma's te kijken.

Precies dat is nu wel gaande met EV. Ik ben zeker geen tegenstander van deze techniek, maar bepaalde aspecten staan nog teveel in de kinderschoenen om Jan en alleman over te laten schakelen. Er kan een hoop in 10 jaar, dat is zeker, maar niet alleen lopen we tegen capaciteitsproblemen aan, er vindt ook een enorme kapitaalvernietiging plaats door de versnelde invoering.

Dat laatste wordt -heel comfortabel- niet meegenomen in de som.
Vanaf 2035 zullen er nog steeds tweede hands ICE's zijn. De nieuwe ICE uit 2034 zal dat goedkope tweedehandsje zijn in 2044 (10 jaar oud).

Dus volgens mij hoef je nog niet zo bang te zijn. We hebben nog 22 jaar voordat de goedkope ICE's op raken
Alleen denk ik wel dat tegen 2044 de auto op steeds minder plaatsen in steden welkom is. De ICE wellicht eerder dan de EV. Alhoewel, ik denk dat het niet veel zal uitmaken.
Houdt er wel rekening mee dat de brandstof prijzen ook alleen maar zullen stijgen. Ik verwacht dat ICE en EV prijzen niet zoveel zullen verschillen over 10 jaar.
De efficiency die gehaald wordt met EVs (zoals de Lightyear 0) is nodig om de stijgende energiekosten op te kunnen vangen. ICE zijn uitontwikkeld, EVs nog niet.
De auto moet weer een luxe worden, is al heel lang het plan.

https://www.youtube.com/watch?v=N1-4R0tUWEY
of misschien eentje met een rijbereik van WLTP 150 km. 8)7
Nieuwe omstandigheden vragen nieuw gedrag. Mogelijk bedoel je het een beetje spottend, maar zelfs al zouden alleen 150km auto's betaalbaar zijn, is dat voor een groot deel van de mensen geen beperking (argumenten als gem afstand per rit per Nederlander / voor de mensen met een oprit elke dag laden ect ect). Uiteraard zijn er mensen die niet voldoen aan 'de gemiddelde Nederlander', maar die zullen dus een duurdere auto moeten kopen en dat verrekenen in zijn/haar tarief/salaris of bijv gebruik maken van een deelauto. Irt de deelauto begrijp ik dat mensen een deel van haar imago moet inleveren en dit mogelijk meer moeite & tijd kan kosten en dat is aanpassen (...en dat vinden veel mensen niet leuk).

De prijsontwikkeling zal inderdaad interessant zijn, maar uiteraard ook gerelateerd aan de belastingtarieven, benzine prijs, imago en milieu zones (zoals nu bij oude diesels).
Aanbod is soms gewoon te beperkt, als je al 3km moet wandelen om een deelauto te vinden...
Hier in Antwerpen hebben we meerdere merken deelauto's, steps, busjes etc. en dat werkt best goed. Meestal hoef je niet ver te lopen om er eentje te vinden.

De nadelen zijn echter ook meteen duidelijk zodra je er eentje huurt. Ten eerste de hoge prijs. Ik had laatst een auto nodig voor een ritje van 20 min heen + 20 min terug en 2 uur parkeertijd. Dat kostte me in totaal 75 euro.

Dan de rooklucht, want er wordt volop gepaft in die wagens ook al mag het niet. Toen ik thuis kwam stonken heel m'n kleren naar de rook en die konden direct de was in. Dan nog de teringzooi, overal in de wagen lagen blikjes en andere rommel.

Dus het is handig als je echt in nood een auto nodig hebt, maar anders liever niet.
Dat is ook mijn ervaring, ik gebruik die vooral voor korte ritten en dan valt het mee qua prijs.
De vuile auto's kun je rapporteren via de app
vandaag in het nieuws op tweakers, alle leasebakken een ev redelijk snel.
Dat soort wagens zijn redelijk nieuw klaar voor een tweede leven
en na een jaar of 4 betaalbaar voor mensen die nu oudere autos kopen en afrijden.
Hoe meer EVs er komen hoe sneller ze in waarde dalen
Dit zie ik niet als een probleem.

Maar zoals wij in Amsterdam woonden met 4 woningen op 1 plek een hele straat, daar ga je niet de laadcapaciteit voor krijgen zonder ingrijpende veranderingen.
Laten we wel wezen, als alles ev is dan is het ook logisch om elke plek te voorzien van laadinfra, dat moet iemand betalen, wie? burgers vrees ik, maar dat en de capaciteit net lijkt me een groter probleem.
De mensen die geen elektrische auto kunnen kopen vanwege de prijs kopen nu ook geen gloednieuwe auto. Zeker niet als het over landen als Bulgarije hebben.

@TwiekertBOB Het gaat om publiekelijk toegankelijke laadpalen. In de EU zijn er ongeveer 125.000 (stand 2020, inclusief VK). Laten we voor het gemak zeggen dat deze 10 laadpunten gemiddeld. Dat zijn 'slechts' 1.250.000 laadpunten. Dus om de langere laadtijden worden er 3x zoveel laadpunten gecreëerd dan er tankpunten zijn, daarbij zullen heel veel EU burgers tegen die tijd thuis en/of op hun werk kunnen laden. Zo belachelijk weinig zijn 3,9 miljoen dus volgens mij niet.
Ik denk toch dat je het moet vergelijken met hoeveel tankpunten er zijn op dit moment.

De thuislaadpunten en de laadpunten op het werk zijn wel extra t.o.v. de verbrandingsmotor, maar je moet niet vergeten dat in andere landen de afstanden groter zijn dan in ons kikkerlandje.

Je zult toch een goede infrastructuur moeten hebben met een x aantal laadpunten per kilometer snelweg bijvoorbeeld. en dan denk ik dat voor heel de EU 3,9 miljoen veel te weinig is.
Voor die mensen zal toch niets veranderen. Zij stonden niet aan het hoofd van de automarkt. Dit waren en zijn nog steeds de lease rijders en de verhuurders. Deze lease en huur auto's stroomden vervolgens de occasion markt binnen.
In Nederland is dat door de fiscale regelingen compleet de nek omgedraaid. Alle ex-leasewagens gaan linea recta naar het buitenland (intussen de BPM teruggevorderd), omdat de gewone man deze auto's niet wil hebben en/of niet kan betalen.

Daarvoor in de plaats komen de afdankertjes uit BE, DE, LU het land in. Niet voor niets rijdt Nederland nu in het oudste wagenpark van West-Europa (11 jaar oud gemiddeld).
Hiervan was ik niet op de hoogte. Echter, omdat je zegt dat het pijltje ook weer de andere kant op gaat, zou het dus best wel zo kunnen zijn dat deze auto's uiteindelijk (weer) op de Nederlandse markt terecht komen.

[Reactie gewijzigd door TallyO op 29 juni 2022 22:15]

Een van de bronnen, grofweg hetzelfde artikel staat ook op de RAI-vereniging.
https://www.autoweek.nl/a...te-autos-van-west-europa/

Het kromme aan het NL-se beleid is dat we dus kilo's subsidie aan de voortrekkers geven, die onevenredig veel voordeel genieten van alle Metsubsidie Foutlanders t/m de dikke Tesla P100's. Handelaren claimen daarna de BPM terug bij export en verkopen de net ingereden auto's voor een mooie prijs in het buitenland. Dubbele winst.

De auto's die aldaar in het buitenland niet meer gewenst zijn, omdat ze bv. niet meer de Umweltzone in mogen, komen vervolgens via de 2e hands importkanalen weer ons land in. Precies de auto's waar de regering zo graag vanaf zou willen. En weer een dubbele winst voor de handelaren, want het buitenland is er fijn vanaf en in NL zijn occasions relatief duur weer te verkopen.

Wie is er nou gek? Dit is toch raar?
Het is gezien de 2030 doelen ook de bedoeling dat mensen hun bereik gaan aanpassen. Dat is één van de concessies die de EU gaat doen met het ontmoedigingsbeleid op reizen (dus ook woon/werk). Kortom: Met de auto van Maastricht naar Amsterdam wordt gewoon ontmoedigd. Zelfde als op vakantie.
Ik weet heel zeker dat de groep mensen die dit het hardste roept er geen enkele moeite mee heeft om gewoon 3x per jaar met het vliegtuig op vakantie te gaan.

Ondanks dat ik autorijden an sich best leuk vind, kan ik je vertellen dat ik echt niet voor mijn lol de ochtend- en avondspits opzoek om 1-1.5u later bij een klant aan tafel aan te schuiven.
Dat is wat men nu net wil bereiken. Jan met de pet moet gewoon thuisblijven of zich verplaatsen met de fiets. Auto's en reizen wordt iets voor de upper class.
Het gaat alleen om nieuwe EV's. Dus nieuwprijzen vergelijken met tweedehands prijzen is sowieso n beetje raar.
In 2007 voor minder dan dat een fatsoenlijke auto gekocht die 7 jaar mee ging. In 2014 voor nog een stukje minder dan dat een prima autotje gekocht die nu nog steeds mee gaat.
Dus voor zo'n bedrag heb je zeker iets wat prima geschikt is voor wat het moet zijn: een vervoersmiddel.
3,9 miljoen in 2030, dan is er nog 4 jaar om er meer neer te zetten. Ik heb sowieso mijn twijfels bij het idee dat het personenvervoer op dezelfde manier kan worden doorgezet door alleen de auto's anders aan te drijven. Een machine van 2000kg rondrijden om 1 persoon te vervoeren en deze machine in de openbare ruimte achterlaten zal altijd enorme problemen blijven ondervinden.
Een machine van 2000kg en 8m² oppervlak is inderdaad een aanslag op de openbare ruimte. En dan kom ik aan: ik wil een nog grotere machine, want in een auto van formaat Panda met 2 volwassenen, 3 kinderen, tasje verzorgnigsmeuk, tasje speelgoed en volwaardige tweelingkinderwagen is gewoon onmogelijk (zonder een aanhanger mee te nemen dan).

OV is leuk voor woon-werkverkeer als het beschikbaar is. Met een reistijd die in OV 3x zo lang is als met een auto, zie ik dat niet gebeuren voor mezelf. En dagelijks 37km enkele reis met de fiets evenmin.

Dan toch aan de EV tegen die tijd, ik hoop dat ze dan betaalbaar genoeg zijn. Voor de laadpaal heb ik het geluk dat ik een oprit heb, en daar een privé laadpaal kwijt kan. Dat is er een die buiten die 3,9mln valt volgens mij. En met mij de overige oprit-bezitters.

Voor de elektra infrastructuur zie ik nog een behoorlijke hoeveelheid werk liggen, maar op 10 jaar kan er al veel gebeuren. Moet er wel een hoop nu al in gang worden gezet.
Mijn kritiek is niet op wat jij nodig hebt om je fatsoenlijk te kunnen verplaatsen, het is meer op het gebrek aan visie. Dat je reistijd naar 3x gaat met het OV is een keuze. Er wordt wel asfalt gelegd en onderhouden maar bussen worden met bosjes geschrapt. Ondersteund fietsen is misschien voor 37km een beetje gortig maar op 20km zou het voor veel mensen een goed alternatief kunnen zijn. Mits daar ook goede veilige regionale fietspaden voor zijn aangelegd en er goede stallingen zijn.

Voor de ritten waarbij je met de hele familie op pad gaat moeten ook alternatieven mogelijk zijn. Deelsystemen moeten gereguleerd en gestimuleerd worden zodat dit makkelijker wordt.

Het hele transport systeem wordt radicaal veranderd in de transitie naar elektrisch rijden maar hele goede alternatieven worden overgeslagen alsof ze niet bestaan. De auto, de parkeerplaats voor de deur, de weg die overal voor de auto ligt is een enorm inefficient en wordt gezien als natuurverschijnsel. Dat kan anders en dat moet meegenomen worden in deze transitie.
Panda met 2 volwassenen, 3 kinderen, tasje verzorgnigsmeuk, tasje speelgoed en volwaardige tweelingkinderwagen is gewoon onmogelijk (zonder een aanhanger mee te nemen dan).
Off topic, maar wil er toch op reageren. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dat wel past. Je moet wel de tweelingkinderwagen wel zo veel mogelijk demonteren (alleen even inklappen werkt niet) en slim nadenken waar je wat precies wegzet en opbergt.

Zelf heb ik het liefst ook ruimte, maar soms vergeten we wel dat ruimte ook een luxe is en dat je met creatief zijn er ook kan komen.
Vergeet niet zoals je zelf al zegt dat het productie is wat dan verboden is, dat hoeft mensen er niet van te weerhouden om dan maar tweedehands auto's te gaan rijden.
Daarnaast zie ik het ook gebeuren dat er loopholes/mazen in de wet opduiken; nieuwe auto's welke geimporteerd worden van buiten de EU zijnde zogenaamd tweedehands bijvoorbeeld.
Ook zullen er wellicht bedrijfjes opduiken die klassieke auto's moderniseren o.i.d.
Ik speculeer slechts, we gaan het zien.

Neemt niet weg dat ik het niet met je eens ben, ook ik ondanks mijn punten betwijfel sterk of dat genoeg is.
En ik rij al elektrisch.
* Fore! gaat zich omscholen naar automonteur.

Werk zat over 10-15jaar :)
We praten hier over een astronomisch bedrag wat nog geinvesteerd moet worden voor o.a. laadpalen, het stroomnet, de (door)ontwikkeling van accu's zodat deze geen gevaarlijke stoffen meer bevatten, de (door)ontwikkeling van accu's zodat ze langer mee gaan etc., en ga zo maar door.

Alleen al daarom kan ik me moeilijk voorstellen dat de EU dat doel gaat halen. Niet alleen moeten de belastingen veel hoger wat al bijna niet te doen is omdat de huidige belastingdruk bij mensen al torenhoog is, maar ook moeten ze hun organisatie zo op orde hebben dat het allemaal ook binnen de tijd afgerond kan worden… en de Overheid staat er helaas niet om bekend dat dat het geval is.
3,9 miljoen in 2030
Er is dan dus nog 5 jaar vooraleer nieuwe brandstofauto's verboden gaan worden.
En zo iets gaat meestal exponentieel.
Maar brandstofauto's gaan niet verboden worden. De verkoop van nieuwe brandstofauto's zal verboden worden. Dat is een wezenlijk verschil.
Ik zeg toch ook nieuwe?
Dat staat ook in het artikel dat de ACEA daar kritisch op is. Daarnaast betekend het niet dat alle 450 miljoen inwoners in de EU een elektrische auto heeft. T/m 31 dec 2034 zullen er mogelijk nog steeds fabrikanten zijn die verbrandingsmotoren produceren.
Als je geconfronteerd wordt met moetjes kan er opeens van alles, dus ik ben wat minder pessimistisch.
Overigens gaat het verbod op productie dan pas in. Maar alles wat nog is gemaakt wordt nog verkocht.
En voordat een significant deel van die auto's permanent van de weg zijn ben je nog wel een jaar of 10~15 verder.

Tussen nu en dan kan je buiten extra laadpalen plaatsen en en energienet passend maken ook andere maatregelen nemen.
Zoals het bezit van auto's überhaupt demotiveren waar in grote steden nog zat ruimte voor is door bijvoorbeeld transport in deze gebieden te centreren rond carsharing, huurscooters, openbaar vervoer, fietsen en de goede oude benenwagen.

Ga ook rap richting de 40 en heb nog steeds geen rijbewijs. Bakfiets of een karretje achter je fiets kom je binnen de stad een heel eind mee. Ook met dingen als kinderen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 29 juni 2022 16:27]

Er worden op dit moment in Europa per jaar 15 miljoen nieuwe auto's verkocht...

Het gaat dus erg hard.
Precies wat ik zeg. 15 miljoen auto's van gemiddeld genomen een kilotje of 1800 om een zak vlees van 80 kilo a naar b te vervoeren 2x per dag.
Allicht moet vervoer gewoon anders benaderd gaan worden ook, buiten alleen de uitfasering van benzine. (Want dan vlieg je dus gelijk dingen als het file en parkeerprobleem aan.)

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 29 juni 2022 16:35]

Dat het anders zal moeten, dat ben ik misschien wel met je eens. Maar het OV zoals het nu bestaat gaat dat niet oplossen.

Er zal altijd een vraag zijn naar individueel vervoer. Ik zou wel mogelijkheden zien in een koppelsysteem van autonome voertuigen, zoals we al vaker hebben gezien in mooie toekomst videos en presentaties.
We hebben dit nu juist met zijn alle zo besloten. Als we geen files en parkeerproblemen willen, dan moeten we alternatieven aanbieden. Maar die zijn er niet. OV is waardeloos, zeker voor wat grotere afstanden.

Files kan je oplossen door bijvoorbeeld spitstarieven in te voeren. Wil je reizen in de spits? Prima, betaal je toeslag. Of door vrachtwagens vooral 's nachts te laten rijden.
Parkereren kan je op een zelfde manier oplossen, middels verhogen van prijzen.
Zijn dat geen publieke laadpalen?

Het ogenblik dat ik elektrisch ga rijden zal ik misschien 10 keer per jaar aan zo'n paal moeten opladen.
Ik zal wel thuis laden.

Thuis tanken gebeurt heel wat minder.
Dan nog is het erg weinig voor een land met een oppervlakte als de EU.

En mochten het er veel meer worden, dan vraag ik me af of die allemaal duurzame energie kunnen krijgen en of het net dat aan zal kunnen.

Ik zie het als een mooie toekomst, maar lettend op de huidige situatie en problematiek zie ik het niet gebeuren. Zeker niet in landen als Polen en Italie (kijk eens naar de laadpaaldichtheid in dat land).
Ik heb geen EV en in BE is dat ook nog maar in zijn beginstadium.
Wel denk ik dat heel veel mensen gewoon thuis kunnen laden of op het werk/hotel/restaurant/... waardoor de nood naar straatpalen een heel stuk lager zal zijn dan aan tankstations.
Maar de toekomst zal het uitwijzen.
Dan rijd je maar met de bus. You will own nothing and be happy.
"Freedom is just another word for nothing left to loose"
Niet met het huidige autobezit en gebruik. Car sharing projecten (Mercedes investeert honderden miljoenen op dit moment in een toekomstig platform dat autonoom moet gaan rijden en specifiek is gericht op car sharing.)

Het grootste probleem is de benodigde cultuur omslag m.b.t. bezit, dan voal autobezit. Maar de politiek in combinatie met bedrijven en de media zijn al hard op weg om ons daarin te 'ondersteunen...'
Al helemaal als je er rekening mee houdt dat het vrachtverkeer dan ook moet gaan laden.
zetten ze in zuid europa toch gewoon een diesel aggregaat met wat stekkers op de parkeetplaats naast de snelweg, als 't voertuig zelf geen uitstoot mag hebben maar er geen woord gerept is over de bron van laden. (ik zie ze t serieus zo doen)
Verkoop stopt dan pas. Wat inhoud dat er in 2045 nog steeds een hoop rond rijden
De vraag is zelfs of het elektriciteitsnet het aankan. Nu al worden bedrijven niet meer aangesloten
Nee, 3,9mln in 2030.
Verbod in 2035
Hoe zit het met bromfietsen, scooters en vrachtwagens? Moeten nieuwe exemplaren in 2035 ook elektrisch zijn?
In verschillende steden is er al een milieuzone brom- en snorfietsen waarbij de eisen langzaamaan verhoogt worden zoals in Amsterdam bijvoorbeeld. Daar geldt voor een brommer, scooter of snorfiets met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2010 of ouder dat die niet meer in de bebouwde kom mag rijden. In Den Haag geldt sinds 1 december 2020 een volledige milieuzone voor oudere brommers en snorfietsen. Andere gemeente volgen en het zal dus steeds minder aantrekkelijk worden om een twee of viertakt scooter te kopen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 alle nieuwe scooters met een begrenzing van 25 kilometer per uur elektrisch moeten zijn. Vanaf 2030 is dat ook het streven voor nieuwe scooters die 45 kilometer per uur kunnen rijden.

Bronnen:
Gemeente Amsterdam, Gemeente Den Haag, Milieu Centraal en een vage verzekeringssite

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 29 juni 2022 19:30]

In China zijn ze een stuk verder. Waarom duurt dat bij ons zo lang? Weg met die stinkende herrie makers! :D
Een: omdat China een gigantisch land is waar de spoorweg infrastructuur enorm is uitgebouwd. Dus dat kan zeker met elektriciteit, en korte afstand is ook mogelijk met elektriciteit, maar in Europa werkt het gewoon niet zo. Onze treinen sluiten helemaal niet op elkaar aan, probeer maar eens van Nederland of Belgie naar Estland of Portugal te reizen. Een afstand die belachelijk is voor China, waar je makkelijk een trein kan nemen, maar iets wat in Europa quasi onmogelijk is. Vrachtvervoer is hier dus aangewezen op vrachtwagens (en in China op middellange afstand eigenlijk ook, iets dat ook niet snel zal verdwijnen daar).

100% op elektriciteit is een utopie (of toch: men zal de burger wel verplichten op stroom te rijden, maar die zal vervuilender zijn dan het alternatief). En een combinatie is zeker mogelijk, maar zo heb ik ook eens heel Nederland elektrisch doorgereden. Nederland staat zeker verder dan Belgie, maar dan kom je aan een paal die kapot is en moet je gesleept worden. Interessant artikel over reizen naar Zuid Frankrijk vanuit Belgie.

Twee: van waar halen we al die elektriciteit? Het is leuk om luidkeels te brullen, weg met de stinkende herriemakers, maar de energie moet er wel zijn. Of het nu uit olie, kernenergie, of groene energie komt. Goed, geen olie dan. Groene energie kan je enkel gebruiken op het moment dat die energie er is, want echte opslag hebben we nog niet, of heel inefficient (zie het tweakers artikel over waterstof bijvoorbeeld). Blijft kernenergie over, ware het niet dat de groene wappies dit enorm zijn beginnen aanvallen met tekorten tot gevolg. Resultaat, ook nog eens in combinatie met de Oekraine crisis: men start steenkoolcentrales opnieuw op, wat *nog* vervuilender is dan olie.

Goed, in China zie je dit ook al hoor. China kampt met enorme stroomterkorten, zelfs in een land waar men maar liefst 60 procent van de energie uit steenkool haalt. In de stad rijdt men misschien wel elektrisch, maar achterliggend stookt men kolen. Of je daar nu vrolijk van moet worden en of je nu kan zeggen dat ze daar al "verder" zijn...
Wat heeft treinen met brommers in steden te maken. Dat zijn geen voertuigen die lange afstanden afleggen. Zeker voor die usecase bestaan er meer dan genoeg alternatieven die niet duurder zijn, zeker wanneer je de schade aan omgeving en gewoon de bevolking in rekening neemt.
Probleem is hetzelfde. We hebben momenteel een tekort aan elektriciteitproductie.

Treinvervoer is de meest efficiënte manier van vervoeren en dat redden we al niet. Hoe gaan we het in godsnaam oplossen voor al het vervoer op de weg? Korte, middel of lange afstand.

We moeten per direct gaan inzetten op kernenergie om die doelstellingen te behalen. Dat hadden we 20 jaar geleden al moeten doen.

Helaas spenderen we ~12 miljard per jaar van onze begroting aan groene en grijze subsidies op energievoorziening. Laat een kerncentrale nou +/- datzelfde in totaal kosten.

We zijn ontzettend kortzichtig bezig geweest en de huidige gang van zaken gaat voor een groot deel van de bevolking voor enorme problemen zorgen. Dat is namelijk al begonnen met een behoorlijk deel van de bevolking die in rap tempo de armoede in gejaagd wordt.
Een trein verbruikt per gebruiker een pak meer dan een elektrische scooter, een e-step of een e-bike (Speed pedelec of gewoon).

Het was kortzichtig om te stoppen met het investeren in kerncentrales, er zijn echter nog genoeg mogelijkheden om onze energieverbruik te doen dalen.
Juist China geeft een zeer vertekend beeld. Ja men heeft in een ongekende snelheid hoge snelheidstreinen uitgerold maar nu zit met met gigantische bergen schuld op lokaal niveau om de tickets betaalbaar te houden. Tegelijkertijd drukken deze treinen alternatieve vormen van transport uit de markt, misschien ten goede maar ook dat is niet geheel ideaal. Last but not least, niemand zal ontkennen dat deze treinen deels ten goede zijn, maar ook ten kwade om de GDP gigantisch te pushen en om achtergelegen gebieden te nationaliseren zoals Tibet en Xinjiang.
China als voorbeeld van goed voor het milieu gebruiken is zowel hilarisch als sip tegelijk.
Dit is een feit. in china gebeurd nu een milieu ramp zoals de wereld nog nooit heeft gezien.
bijna alle eten is bezoedeld in china. waarom denken julie dat tijdens de olympische spelen het afgeraden was om als speler lokaal voedsel te eten.
Die milieuramp is wel ontstaan om onze levensstijl te ondersteunen. Die milieuramp is basicaly voornamelijk onze geoutsourcete milieuramp waarvan de consequenties door een ander gedragen wordt.

On-topic: het is inderdaad schandalig dat 2tact brommers nog altijd maar gort de lucht in zitten te pompen.
Op de manier hoe je het zegt lijkt het net alsof wij China hebben opgescheept met onze vervuiling. Feit is natuurlijk dat zij maar wat graag geld aan ons wilden verdienen.
En daarmee is onze verantwoordelijkheid van tafel? Waarom verminderen wij onze consumptie niet, dan hoeft China ook niet zoveel te produceren. En netto verdienen wij er nog het meeste aan als wij het zo een goed idee vinden om onze productie naar China te verplaatsen.
China wilt juist zoveel mogelijk verkopen. Je doet net alsof China een liefdadigheids instelling is. Als Jinping morgen besluit om de productie te verlagen met 50%, dan gebeurt dat direct. China is na de VS het machtigste land ter wereld. Behandel het land met een beetje respect door te erkennen dat ze geen slaven zijn.

Overigens mag China best de productie helpen te verplaatsen naar India is ze minder willen vervuilen en minder economische macht willen hebben.
Dus als India de vervuilende productie voor onze producten wil doen, vervuilen we minder? Dat is net het hele punt, het blijft onze vervuiling, waar ze plaats vindt maakt het niet minder onze verantwoordelijkheid.
Lezen is ook een kunst. Staat toch helder dat als China minder wilt vervuilen, dat ze prima de productie aan een ander land overlaten.
Blijkbaar is lezen moeilijk ja. Het is onze vervuiling, niet die van China, niet die van India moest ze de productie overnemen, die van ons. Wij vragen aan een entiteit die mensenlevens laag inschat om voor ons dingen te produceren die hier 'problemen' stellen daar ze zonder investering in propere productie in conflict komen met de waardigheid van de arbeider, met de woonomgeving van de inwoners etc... Wij zijn de oorzaak/vraag voor hun vervuiling, niet de Chinese overheid die zeer selectief bepaalde delen van zijn bevolking inzet als slaven.
Minder materialisme is inderdaad de oplossing. Dat is iets wat de consument zelf moet gaan doen i.p.v. wachten tot een ander het doet.

Ik wil niet heel zweverig of hippie achtig klinken in de negatieve zin. Maar ik ben zelf laatst tot dit inzicht gekomen (waarom dat zo lang geduurd heeft snap ik nog niet) omdat ik ontzettend veel meuk gekocht heb die wel leuk of handigis... Maar eigenlijk is t allemaal spul wat je niet nodig hebt. Ik probeer mezelf bij elke aankoop nu de vraag te stellen "Heb ik dit echt nodig?" waarschijnlijk is het antwoord dan nee. Koop maar niet dan.

Als de vraag daalt zal t aanbod ook dalen met uiteindelijk als gevolg dat de productie naar beneden bijgesteld kan worden.
Dat is wel heel erg simpel gedacht. Het echte probleem is overbevolking. Er komen meer dan 200.000 mensen bij per dag op deze planeet dus vergeet het maar dat de productie naar beneden kan....

https://www.theworldcount...rld-population-clock-live
Dat is inderdaad simpel gedacht, vrij bewust ook omdat ik als invidu enkel dat kan beïnvloeden waar ikzelf impact op heb. Je moet ergens beginnen.

Maar de wereldbevolking is inderdaad een probleem. Al constateer ik in jou bron ook de nodige nuance waar ook weer gewezen wordt op ons consumptie gedrag. De hoeveelheid mensen zelf valt in t niet bij al het leven op deze planeet.
ik ben het met je eens, alleen hoeveel anderen zijn dat ook?
als jij het doet, maar niemand anders dan is de vraag netto onveranderd gebleven voor de producent.

er moet dus wel degelijk een externe prikkel zijn om de mindering in gang te zetten, want anders gaan de meerderheid er niet mee in, en dat is jammer
Dat ben ik helemaal met je eens. Ik wil t graag ontkennen maar de realiteit toont aan dat het zo werkt.
So? Het is nog altijd onze vervuilong omdat het product voor ons gemaakt wordt.
In China kan het niet veel anders met al die smog in de steden. Het is daar meer uit nood dan uit milieu overwegingen geboren.
Plus China is de grootste producent van Li-ion batterijen in de wereld. De stap was voor hun een stuk goedkoper.
Haha, wellicht met elektrische scooters in de grote steden. Met vrachtwagens mag je blij zijn als de remmen het nog goed doen.
Voor de puristen kun je met een ‘0ldsc00l’ bladblazer op een skatebord door de stad 8)7
In China zijn ze een stuk verder. Waarom duurt dat bij ons zo lang?
Simpel: Omdat China een autocratie (lees dictatuur) is. Daarmee een centraal geleide economie, waar ze snel dingen kunnen doordrukken - bijvoorbeeld honderden mensen uit hun huis zetten omdat er een Olympisch dorp moet komen. Maar inderdaad ook alleen nog maar electrische brommers toestaan in steden (waar ik geweest ben althans).
Wil je zeggen dat je zelfs niet met een Euro 5 viertakt rond kan rijden?
Die rijden zowiezo niet, moest je altijd aan peddelen.
In het centrum van Utrecht worden sinds een tijdje ook snorfietsen zoals die scooters met een blauw plaatje heten geweerd. Maar net als met de 'nieuwe' regels die er al een aantal jaar gelden voor brommers, dat zij op de weg moeten rijden, is er maar weinig handhaving. Wat mij wel opvalt is dat ik niet eerder zoveel snorfietsen (met die blauwe kentekenplaat dus) op de gewone weg zie rijden en de bestuurder een helm draagt. Qua snelheid maakt het ook niet veel uit, menig snorfiets rijd 45km.
Off-topic: dat maakt dus wel uit, omdat je als kwetsbare verkeersdeelnemer de gebeurtenissen voor je (in je blikveld) wil hebben. Dat is de hele reden dat tijdens motorles wordt geleerd net iets harder dan de rest van het verkeer te rijden.
Als een e-bike of brommer 45 rijdt en (een significant deel van de) auto's 55, dan ben je dus grotendeels afhankelijk van het verkeer dat achterop komt voor het voorkomen van ongelukken. Langzame kwetsbare verkeersdeelnemers mengen met snellere zwaardere verkeersdeelnemers is kortzichtig en getuigd van weinig inzicht in verkeersveiligheid.
Hetzelfde geldt overigens voor de lichtste categorie motorrijbewijs, met 125cc motorfietsen die met tegenwind de 130 niet halen en 's avonds daardoor gedwongen rechts tussen de vrachtwagens moeten rijden.
(Einde off-topic rant)

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 29 juni 2022 22:49]

Helemaal mee eens. Dat is dan ook een goede reden om geen brommers en snorfietsen op het fietspad toe te laten. Het is te gevaarlijk voor fietsers.
Een 4 takt van bouwjaar voor 2010 kan ook gewoon milieuzones in mits je hem laat keuren bij een erkend rdw bedrijf. Vervolgens kan a.d.v. het keuringsbewijs ontheffing worden aangevraagd.
Een enorm doorn in het oog is dat iedere stad zo maar zijn eigen regels kan verzinnen. Op zijn minst zou er een landelijke norm voor milieuzones moeten zijn en dat steden ervoor kiezen deze wel of niet in te stellen.
En hoe zit het met aanhangers met een dieselaggregaat ;-?

Edit: Er zijn serieus mensen die elektrisch varen, maar wel een dieselaggregaat aan boord hebben voor range-extension.

[Reactie gewijzigd door theMob op 29 juni 2022 17:27]

Wat dacht je dan van propeller aangedreven vliegtuigen, die gebruiken nu nog steeds tot op de dag van vandaag, en zelfs alle nieuwe propeller motoren worden nog steeds gemaakt voor, jawel, lood houdende brandstof.

https://www.youtube.com/watch?v=6HlUm7dXq5s
Omdat alternatieven vreselijk moeilijk zijn, zo heb ik begrepen.
Zonder lood op die hoogte wil de verbranding niet goed werken en heb je kans op vastlopers, of zoiets.
En dat wil je niet meemaken op 4km hoogte...
Dat wordt gezegd, ja.
Of dat ook zo is, is maar net de vraag.

Zoals EE aangeeft heeft het ook meer te maken met regelgeving, die bleef achterwege, dus werd er niets mee gedaan, en bleef het bij het oude.
Dit geld enkel voor zuigermotoren op AVGAS er zijn ook propeller aangedreven vliegtuigen met turbine motoren, die draaien op JET
Niet in de EU toch? Ik dacht dat dit puur een US probleem was? Sommige houthakkers daar zweren er ook bij in hun zaag.
Mensen die bomen zagen zijn net zulke snobs met hun zaag als tweakers met hun hardware.
Zo werken een hoop hybrides ook, een motor erbij die gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken (de BMW i8 bijvoorbeeld).
De BMW i3 alleen helaas (range extender), bij de i8 zorgt de driecilinder voor directe aandrijving zover ik weet.
i8 heeft electro op de voorwielen en een 3 cilinder met turbo op de achterwielen. Rich Rebuilds heeft er een en is een beetje teleurgesteld in BMW. https://www.youtube.com/watch?v=N3bY0GqlC-0
Bromfietsen en scooter gaat al eerder over naar alleen elektrisch voor nieuwe verkoop. Wat wij van onze importeurs horen per 2025
In Amsterdam is dit al definitief, maar daar mag je de stad überhaupt niet in. Per 2025 voor brommers en per 2030 voor auto's (muv. oldtimers van 40 jaar of ouder)
De geluidsoverlast van brommers en scooters is best wel absurd als je beseft dat het ook anders kan. En de uitstoot van bijna stilstaande voertuigen is ook extra vervelend in de stad.

[Reactie gewijzigd door enzozus op 29 juni 2022 18:00]

Het is maar wat je als geluidsoverlast beschouwd. Als ik de hond aan het uitlaten ben, dan hoor ik tenmiste een 2, of 4-takt scooter aan komen. Bij een elektrische scooter schrik ik mij vaak rot, als er eentje van achteren aan komt scheuren. Vreemd dat hiervoor nog steeds geen regels zijn; elektrische voertuigen zouden een bepaald geluid naar voren moeten uitstralen.
Vreemd dat hiervoor nog steeds geen regels zijn; elektrische voertuigen zouden een bepaald geluid naar voren moeten uitstralen.
Precies dat is er wel; https://www.anwb.nl/auto/...os-niet-fluisterstil-zijn
Ik dacht dat het nog niet verplicht was, maar blijkbaar voldoen veel EV's al aan die norm. Bij elektrische scooters iig niet, aangezien ik ze alleen enigzins kan aan horen komen, door het afrol geluid vd banden, maar dan is het meestal al te laat...
Je moet je hond ook niet uitlaten op een brom/fietspad. Doe dat lekker op een trottoir of in het bos.
Hoe vaak ik met mijn elektrische brommer niet mensen met uitlooplijnen tegenkom strak gespannen over het hele bromfietspad, harlopers, kinderwagens de hele mikmak terwijl er een prima voetpad naast ligt. Fietspad heet niet voor niets fietspad. Dat zijn ook gewoon de verkeersregels.

En ja er zijn dus regels voor: https://verkeersregels.vv...n-op-het-voetpad-de-stoep

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 29 juni 2022 19:58]

Ik loop altijd op een gecombineerd voet/fietspad waarop alleen maar elektrische voertuigen mogen rijden. Ik hou altijd rekening met het verkeer, maar kan niet alle kanten op blijven kijken.
Ik hoor altijd een elektronisch geluid als er een elektrisch voertuig aankomt, en ik heb nota bene een verminderd gehoor. Dus als ik het hoor, moet jij het ook horen.
Zoals ik al aangaf hoor ik bij elektrische scooters alleen maar het afrol geluid vd banden.
Kwestie van wennen.
Bij de introductie van auto's moest er ook iemand met een rode vlag voorop lopen, als ie de stad binnen reed. Simpelweg omdat mensen niet gewend waren aan het ding.

Kan je dat filmpje met die beer?
Waarbij niemand de beer ziet, totdat ze er op gewezen worden, in de herhaling?

We zullen moeten leren wennen aan deze nieuwe vorm van transport.
Heerlijk toch, wat een rust geven die elektrische voertuigen in de steden. Dat ik ze nu regelmatig al van de halve stad verder hoor aankomen, vervolgens anderhalve minuut een gesprek met iemand even moet stoppen, de TV moet pauzeren en vingers in mijn oren te stoppen om geen gehoorbeschadiging op te lopen... Dan denk ik niet "oh wat fijn dat ik hem hoor aankomen".

Zelf heb ik totaal geen last van het stille vervoer dat ik van ze schrik omdat ik ze niet hoorde of zag aankomen. Dan denk ik toch echt dat je wat beter om je heen moet kijken in het verkeer en wat minder moet vertrouwen op alleen je gehoor.
Bij auto’s hoor ik het wel, maar die bezorgscooters hoor ik ook “te laat”.

Zeker als ze weer eens op een zomerse avond door een drukke terrasstraat scheuren is het echt vragen om problemen.
Eens! Wat mij betreft worden die dingen vandaag nog van de weg gehaald. Er zijn immers alternatieven genoeg: voor velen kan de scooter prima vervangen worden door een normale fiets (voor sommigen is dat ook een stuk gezonder) en anders is een elektrische fiets of een elektrische scooter een prima vervanging. Het slaat in mijn ogen nergens op hoeveel geluidsoverlast (en stank) sommige scooters kunnen produceren; je kunt ze vaak nog secondenlang na horen ‘pruttelen’ door de wijken heen.
Per 2030 voor benzineauto's is nu nog 'een ambitie'. Nog niet definitief vastgesteld dus.
https://www.amsterdam.nl/...33-48bb-b38f-0a3bacf515a2
Mijn bromfiets is 40+, benieuwd of ik wel naar Amsterdam mag
Kabinet verhoogt dit jaar subsidiepot voor elektrische vrachtwagens

https://tweakers.net/nieu...trische-vrachtwagens.html

[Reactie gewijzigd door gesmurfed op 29 juni 2022 17:41]

Ik zie al geen nieuwe benzineelektrische bromfietsen meer, eerlijk gezegd. Voor die dingen is het beperkte bereik ook niet zo'n punt, en thuis opladen lijkt me veel handiger dan naar een benzinepomp rijden als je in de stad woont.

[Reactie gewijzigd door sympa op 29 juni 2022 23:22]

"Ik zie al geen nieuwe elektrische bromfietsen meer, eerlijk gezegd. " bedoel je niet juist dat je enkel maar electrische ziet? je noemt enkel hun voordelen, waarom zou je ze dan niet meer zien?
Over 13 jaar zul je genoeg elektrische alternatieven hebben voor al deze gevallen. De Tesla Model S bestaat in NL ook pas sinds 2013. Dat is pas 9 jaar geleden. Daarvoor reden er enkele Nissan Leafs rond maar bij lange na geen elektrische auto's. Over 13 jaar zijn we inmiddels 5 generaties aan auto's verder en zijn er genoeg busjes en vrachtwagens beschikbaar als EV. Ik denk persoonlijk dat 2030 ook haalbaar was geweest en dat 2035 erg ruim gepakt is. Sterker nog ik denk dat we over 5 jaar nauwelijks nog benzine en diesel auto's meer zien worden verkocht.
Vallen motoren ook onder het verbod? Ik vraag me soms af wat die nog uitstoten. Tijdens de laatste vakantie zat er een paar eentje voor me en even later stonk het in de auto. Er wordt dus iets uitgestoten wat via de airco naar binnen komt. Ik wil de motorbezitters niet afvallen maar deze ervaring riep deze vraag bij me op.
Dat is al eerder dan 2035:
https://www.milieucentraa...ooter%20zonder%20uitstoot.

2025 voor snorfietsen en 2030 voor bromfietsen.
Wat een enorme negatieve reacties. Het feit blijft toch gewoon dat er iets gedaan moet worden? Gunstig is het niet nee. Maar zo door blijven gaan is al helemaal geen optie. Minst van twee kwalen als je het mij vraagt. Als ze vanuit de EU niets doen, klagen we met zijn alleen dat ze enorm nalatig zijn geweest als we eenmaal in 2035 zitten. Het is nooit goed...

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 29 juni 2022 16:35]

Precies dit. Het gaat pijn doen, en dat is voor veel mensen lastig.. dus dan kan je maar beter de chagrijnige pessimist (lees: consument) uithangen.

Op globaal niveau is veel te lang de kop in het zand gestoken maar het klimaatprobleem is een feit. Ik ben van '88 en toen was al duidelijk dat er wat moest gebeuren, maar acteren ho maar.

In Marokko pellen ze onze garnalen die we met dieseltankers heen en weer verschepen voor een procentje winst. We verkopen onze biefstukjes aan Polen en eten zelf biefstukjes uit Zuid Amerika. Het systeem is aardig kapot.
Het probleem is mijns inziens dat de lasten niet gelijk verdeeld worden. De grootste vervuilers worden ontzien, de burger wordt gepushed om milieuvriendelijk te zijn cq flink te investeren. Warmtepompen, electrische autos, isoleren. De subsidies zijn mijns inziens ondermaats.

Een Tata Steel en Schiphol bijvoorbeeld, beide niet zo'n frisse bedrijven qua uitstoot, tegen Tata steel loopt zelfs een gerechtelijk onderzoek wegens het overtreden van de milieu wetgeving, worden ondertussen naar de ogen gekeken.

Onder het mom van werkgelegenheid, importantie voor Nederland etc mogen deze bedrijven lekker doorgaan met gigantisch meer uitstoot uitbraken per jaar dan het volledige
wagenpark van de gehele provincies Brabant en Utrecht bij elkaar.

Ik wil best milieuvriendelijk leven, 10 jaar geleden al alles vervangen voor ledlampen, ik let op het verbruik van de apparaten die ik aanschaf etc. Voor mijn bedrijf zal ik straks naar een hybride bus moeten, electrisch heeft met het aantal kilometers wat ik soms moet maken niet genoeg bereik.

Krijg ik dan subsidie, wordt ik ontzien zoals Schiphol? Nope.

Dàt steekt mij aan deze situatie.
Dit. Waarom wordt er continu zoveel nadruk gelegd op een paar procent minder uitstoot voor wegverkeer (met een relatief klein aandeel in de totale CO2 uitstoot volgens het CBS) , maar wordt vliegverkeer grotendeels ontzien of zelfs gesubsidieerd en een van de grootste vervuilers (cruiseschepen) helemaal niet aangepakt. Als je echt grote stappen wil zetten, verbied je morgen cruiseschepen met een ook maar enigszins onacceptabele uitstoot en compenseer je die rederijen voor hun verlies (die mensen moeten ook eten). Niemand heeft een cruiseschip nodig om op zijn werk of bij familie te komen en de verhouding tussen maatschappelijke kosten en baten is volledig scheef. Is er daarentegen ook maar 1 politicus die serieuze plannen heeft opgesteld voor aanpak van deze grootvervuilers?
Elektriciteitsproductie is overigens ruimschoots de grootste veroorzaker van CO2 uitstoot. Bouwen we echter kerncentrales? Nee, we starten de kolencentrales weer op... 8)7

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 29 juni 2022 23:00]

In dit artikel wordt maar een deel uitgelicht van het nieuwe akkoord. Met de andere maatregelen in het akkoord worden ook de luchtvaart en de scheepvaart aangepakt.
De luchtvaart zal geleidelijk ook moeten gaan betalen voor CO2-emissies. De gratis uitstootrechten voor vliegtuigen worden uitgefaseerd en "historisch is dat de zeevaart eindelijk onder het ETS wordt gebracht", zegt Jetten. Het ETS is het Europese veilingsysteem voor emissierechten, dat nu al bestaat voor de industrie. De ministers willen een vergelijkbaar systeem voor gebouwen en het wegtransport. Dat zorgt voor een daling van de jaarlijkse uitstoot in deze sectoren en voor een financiële prikkel om in de verduurzaming te investeren.
https://www.europa-nu.nl/...er?ctx=vhesf063wxu9&tab=0

Verder ben ik het ermee eens dat het wrang is dat nu juist weer de kolencentrales weer opgestart worden

[Reactie gewijzigd door JSamwel op 30 juni 2022 11:42]

Het is heel simpel, alles wat je zegt zou inderdaad 10x beter zijn maar kost geld. De (oplossingen) die ze nu verzinnen brengen geld terug in het laatje dus wordt daar voor gekozen..

Geld verdienen is uit eindelijk altijd nog belangrijker dan echt iets doen aan het klimaat probleem.

Er zouden zoveel dingen in de wereld opgelost kunnen worden als er een keer iets gedaan zou worden zonder er iets voor terug te verwachten, maar zo denken de rijkste mensen / landen niet.
Het vervelende met subsidies is vaak dat de rijkste er eerst wat mee kunnen, daarna mogelijk de jan modaal nog wat mee kan pakken en als laatste de lage inkomens helemaal niets meer gesubsidieerd krijgen. Want elke cent telt daar. Als ze nou eens een subsidiemodel bedenken waarin je inkomen/vermogen grotendeels meetelt…
Die LED lampen heb je al lang terugverdiend.
Ik heb een aquarium gehad wat per jaar ongeveer 500 euro aan stroom vreet met TL-licht.
Dat is vervangen door 600 euro aan LEDs. Lijkt een dure investering, maar is in twee jaar terugverdiend.

De meeste milieuvriendelijke investeringen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voor uw portemonnee.
Ik kan bevestigen dat het meeste groente en fruit ook uit het buitenland komt. Lokale handel gaat naar het buitenland. En al die bedrijven maar 'duurzaamheid' opnemen in de USP lijst. Daar valt al winst te halen. Maar goed, dat kost teveel geld.

Ik heb zelfs in een bedrijf gewerkt waar een bepaald product letterlijk in dezelfde straat werd gemaakt. Maar omdat het bedrijf waar ik werkte onderdeel was van een grotere keten, moest het eerst op een centraal punt komen waarna het vervolgens weer terug kwam naar ons. We praten over vier uur heen en weer rijden wat ik in nog geen tien minuten met een palletwagen had kunnen doen. Talloze voorbeelden zoals dit. Ik ben ergens juist wel blij dat er actie word genomen. Hoe vervelend het misschien ook gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 29 juni 2022 19:48]

Denk je dat er op dat niveau iets gaat veranderen ? De gezinnen worden verplicht om over te schakelen op elektrisch, maar uw garnalen gaan nog steeds met dieseltankers naar Marokko verscheept worden hoor.
“Het is twee voor twaalf!”

“Oké we gaan over 13 jaar stoppen met NIEUWE slechte apparaten maken!”

Echt zo’n geen doorpakken dit haha, het is gewoon treurig.
Succes met jouw plan om iedereen morgen van de betere alternatieve te voorzien. ;)

Laat mij raden? Gaat je niet lukken zeker.
Je hebt zeker geen idee hoeveel erbij komt kijken? Fabrieken die omgebouwd moeten worden, processen die opnieuw opgezet moeten worden mét alle regel en wetgeving eromheen, nieuwe medewerkers aannemen (die nergens te vinden zijn) die de nieuwe technieken begrijpen en/of omscholen van huidig personeel. Hier zijn gewoon jaren voor nodig. Je kunt ook niet in 1x de benzine auto productie stoppen en 100% enkel elektrisch produceren, dat moet eerst maast elkaar draaien.
If anything is het te laat, 2030 had een mooi jaar geweest. En dan zit je nog tot 2050 met tweedehandsverkoop.
Brandstof en stroomkost per gereden km tussen EV en ICE zijn nu vergelijkbaar, ik verwacht dat dit wel zo zal blijven: https://auto55.mobi/nieuw...der-dan-benzine-of-diesel
Die website lijkt nogal biased te zijn

Verbruik:
de verbruikswaarden zijn nogal hoog voor de EVs. Ik heb de citroen zelf niet, maar Ev-database heeft het over 17 kWh/100km voor de citroen dat toch een heel ander beeld zou geven. Mijn ervaring is dat de cijfers op deze site redelijk kloppen.
Het werkelijk verbruik van de diesel variant is dan weer te positief voorgesteld. Travelcard heeft het over een werkelijk verbruik van 5.4 L /100KM

Energie prijs
De site rekent zowel voor benzine als diesel met een prijs van 1,80 euro. Dat is echt niet meer realistisch.
Verder rekent men voor stroom met 0,41 euro per KWh. Wat afhankelijk van je situatie meestal te veel, maar zelfs ook te weinig kan zijn.

- Snelladen is duurder (tussen de 0,54 en 0,79 euro),
- publiek laden meestal goedkoper (tussen de 0,28 en 0,39 euro) en
- thuisladen, dat hangt helemaal af van het contract en infrastructuur. Heb je zonnepanelen dan kan het wel zo goedkoop zijn als 4 cent (de waarde die de energieleverancier je geeft voor elke KWh meer dan te salderen KWh). Heb je dat niet dan tussen de 0,18 en 0,50 euro afhankelijk van je contract.

Conclusie
De vergelijking is dus dermate situationeel dat het nogal lastig is hier een generieke conclusie uit te trekken.
Wat je wel kunt zeggen is dat het met een EV mogelijk is vele malen goedkoper te rijden dan met een ICE, maar dat dit niet voor iedereen is weggelegd (wel of geen dak met zonnepanelen) en afhangt van je persoonlijke omstandigheden (wel of geen goedkoop langdurig energiecontract, prijzen van publieke laadpalen in woonomgeving, noodzaak tot vaak snelladen).

Conclusie auto55.mobi site
Die kan je beter negeren en je huiswerk zelf doen.
Leuk natuurlijk voor hen met het geluk van een vast energiecontract a 20ct/kwh en panelen, maar de bittere realiteit is dat steeds meer mensen richting modelcontracten voor stroom en gas gaan, en de prijzen liegen er helaas niet om. Zo staan de tarieven als volgt op Eneco:
Stroom per kWh normaal € 0,78995
Stroom per kWh dal € 0,58748
Stroom per kWh enkel € 0,69149.
Met 22KWh/100km en in het beste geval het daltarief betekent dat 12.9 euro. Met piektarieven is dat 17.4 euro. Dat is vergelijkbaar met een brandstofprijs van 2.9 euro per liter voor een auto wat 6l/100km rijdt.
Die prijzen zijn onzinnig, ik heb deze maand nog een VAST contract afgesloten voor 0,42/0,37€/kWh piek/dal.

- Edit:
Bron - Bron

[Reactie gewijzigd door marowi op 29 juni 2022 20:57]

ik zou zeggen deel de bron svp!? de prijzen die ik heb gepost zijn van eneco. kan je mooi op de website terugvinden.

Waar exact heb jij een partij gevonden die een vast contract aandurft?
Zijn we al zo ver gezakt in niveau bij Tweakers.net dat we elkaar niet meer vertrouwen? ;(

Mijn tarieven

Bij mijn collega die later bij dezelfde partij heeft afgesloten (Shell Energy) zelfs nog lager! 0,39 hoog en 0,348 laag!

Shell Energy is overigens deze week gestopt met vaste contracten aanbieden, maar de prijzen die jij noemt zijn echt onzin. Ik geloof best dat het nog wat gaat stijgen richting einde oorlog (Poetin pakt nog wat centjes mee), maar dat is totaal niet relevant voor de lange termijn strategie voor het klimaat natuurlijk!

- Edit: aanvulling.
Ik was klant bij GreenChoice hiervoor, en mijn collega zat bij Frank Energie. Beide hebben wij geen korting genoten dus, dit waren gewoon "normale" "nieuwe klant" prijzen.

Daarnaast krijgen we nog 30% korting op snelladen bij Shell, en koffie voor €1 :Y)

[Reactie gewijzigd door marowi op 29 juni 2022 20:35]

Dank!
Ging niet om vertrouwen, maar een oprechte vraag info te delen. Alle hulp is welkom om belachelijke cash grab tarieven van partijen als eneco te omzeilen, zeker nu traditionele vergelijkingssites het laten afweten.
Ik zit ook ongeveer op die prijzen. Vast laten leggen bij Inova (was al klant) begin dit jaar voor 3 jaar.
Met deze conclusie kan ik het zeker eens zijn.

In mijn situatie is de vraag hoe dit beeld over 3 jaar zal zijn. Bijvoorbeeld hogere stroomkost voor piekverbruik: https://www.vrt.be/vrtnws...veroorzaken-meer-betalen/
De gemiddelde nieuwe ICE rijdt 1 op 20. Dat betekent met de huidige brandstofprijzen 0,10 euro per km.
Voor EV's is dat verhaal veel diffuser. Niet alleen varieert het verbruik van een EV meer dan van een ICE maar hangt wat je betaald per km zeer sterk af van hoe, waar en wanneer je laadt.
Voorbeeld: ik betaal nu, met zonnepanelen op mijn dak, ongeveer 4 ct/km. Ik hoef nooit aan de snellader en ook nooit aan een publieke paal.
In het meest ongunstige geval, met uitsluitend laden aan de snellader, zou ik 60 ct/kWh kwijt zijn. Met een verbruik van 16 kWh/100 km komt dat op 9.6 ct/km
Die variate van verbruik is helemaal niet anders. Het lijkt alleen maar zo omdat er zoveel meer op dat cijfer gefocust wordt. Hoeveel ICE rijders kennen het verbruik van hun wagen? Houden dat in het oog? Ik ken er niet veel. Maar kijk je dan naar EV rijders dan zie je het omgekeerde. Daar weten de meeste perfect wat ze gemiddeld verbruiken.
Die variatie is wel degelijk groter bij een EV. Niet alleen heeft de temperatuur een hele flinke invloed op het verbruik, maar ook het type rit.
Op dit moment (zomer) varieert mijn verbruik van 12 kWh/100km (voornamelijk binnenwegen) tot 17 kWh/km (snelweg, max 100 km/h). In de winter varieert het van 16 kWh tot 22 kWh/100 km. Een EV heeft geen sweetspot voor verbruik, dat neemt snel toe met het gevraagde vermogen.

En ik hield inderdaad ook het verbruik van mijn ICE zeer nauwkeurig in de gaten en dat varieerde van 1 op 17 tot 1 op 20.
Heb je minder accu-capaciteit in de winter of raak je de energie echt kwijt? En als je het echt kwijt raakt, waar blijft het dan? Gaat het dan om verliezen in de accu? Of is al die energie nodig om de accu's en het interieur op te warmen?
Een batterij presteert minder in lage temperaturen. Dat merk je aan je smartphone, maar zeker fotografen herkennen dat wel: in de winter, buiten, als je camera koud is, dan is je batterij in no-time leeg.
Daarnaast verbruikt een verwarming in een auto relatief veel en die heb je in de winter vaker aan. Een airconditioning verbruikt ook, maar minder.
De snellader moet je wel vergelijken met snelweg brandstofprijzen he. Niet met de pomp om de hoek.
Daar zou je de straatladers mee moeten vergelijken.

1 op 20 gemiddeld haalde ik met mijn diesel btw alleen met lange stukken snelweg met 100.
Geen enkele benzineauto gaat dat halen om gemiddeld 1 op 20 te rijden (dus stadsverkeer + snelweg).

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 29 juni 2022 17:07]

De snellader moet je wel vergelijken met snelweg brandstofprijzen he
Deed ik dat niet dan?

En 1 op 20 is voor moderne benzineauto's al haalbaar en voor diesels ook. Ik reed met mijn middenklasse diesel ook gewoon 1 op 19. En dat ding was van 2006 en een SUV.
Gemiddeld of op de snelweg?
Op de snelweg met constante snelheid geloof ik wel. Dan kan een diesel nog wel richting de 1 op 30 gaan.
Maar gemixed verkeer met optrekken en stoppen van stadsverkeer?
Ja hoor. Ik haalde het en veel van mijn collega's rijden/reden auto's die minimaal dezelfde waardes reden.
De snellader moet je wel vergelijken met snelweg brandstofprijzen he. Niet met de pomp om de hoek.
Daar zou je de straatladers mee moeten vergelijken.
Met de range van een ICE is het een stuk makkelijker om de snelwegpompen te vermijden.
Daarnaast moet je een EV vaker vullen dus de kans dat het tijdens een wat langere rit moet gebeuren is ook meer aanwezig, en als je tijdens de rit moet kiezen tussen duur snelladen en binnen 20min verder te kunnen of je auto ergens 8 uur te parkeren en daarna weer verder te kunnen is die keuze snel gemaakt.
De Prius haalt dat wel zeker als je geen korte stukken rijdt.
Juist niet. In stadsverkeer zijn ze zuinig omdat ze een deel van de verloren energie (remmen) kunnen terugwinnen.
En die energie komt weer vrij met optrekken en zelfs full EV mode mogelijk. (totaan 45 of 60km/u)
Eenmaal op de snelweg, zijn het normale benzine auto's, maar dan met een pak extra (op dat moment) nutteloos gewicht.
Met moeite kwam ik destijds onder de 7.5L/100km, 2 Priusen en 1 Auris Hybrid. 1 op 20 nooit gehaald op lang stuk snelweg, not even close.
Jaar gemiddelde aan de pomp met een Auris was 1:18,6 Een Prius heeft een betere stroomlijn.
Met korte stukken bedoel ik at de eerste vijf kilometer het ding nog opwarmt waarbij het verbruik hoger ligt eenmaal op temperatuur zakt het verbruik en met langere ritten wordt het gemiddelde verbruik gunstiger.
Tevens is de snelheid een dingetje 100 op de teller en cruise control is behoorlijk zuinig. Dat is iets van 92 km/u op de navigatie Dat maakt voor mijn woon-werk verkeer niet uit in tijd het meeste tijdverlies zit in alle verkeerslichten aan het eind van de route.
Bij 7,5 liter per 100 kilometer probeer je niet eens om zuiniger te rijden.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 2 juli 2022 15:02]

Zoals ik al zei, korte stukjes, stadsverkeer, daar blinken ze op uit, snelweg is het gewoon een relatief onzuinige bak met ook nog eens een belabberd rijplezier.
In de tijd dat ik de hybrides heb gereden was het 2x per week 890km (Frankrijk), Cruisecontrol op 136 (toen mocht dat in NL ook nog), weinig files en alleen stoppen om te tanken of even te eten. Afhankelijk van het weer, 7.2 tot 7.8l op 100km, 95% van de afstand op cruisecontrol.
Dus jah, ieder zijn usercase, maar voor snelweg kilometers zou ik geen hybride nemen als verbruik een dingetje is.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 2 juli 2022 19:52]

Wij rijden een Honda Jazz en deze haalt makkelijk 5 ltr verbruik per 100 km als je schakelt zoals de auto aangeeft.
Rijkswegen tot 70 km/h gaat ie zelfs naar 4,5 liter.
Het is juist het stadsverkeer dat het gemiddelde flink omlaag trekt ;) (of dus start-stop files)
Telkens optrekken en stoppen is killing voor het gemiddelde verbruik. Dat je het haalt wanneer je constante snelheid rijd geloof ik zo.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 30 juni 2022 09:35]

Geen enkele is een straffe uitspraak. Als forens reed ik 4,3 l/km met mijn 108. Toen door covid en een zwangerschap deze alleen nog voor korte stukjes binnen de bebouwde kom werd gebruikt kwam deze in de buurt van de 5l/km, maar volgens mij is deze daar niet eens overheen gegaan.

Ook onze nieuwe HEV, een 500 kg zwaardere Corolla kwam hier alleen in de winter overheen (ruiten ijsvrij maken via de ruitverwarming bijvoorbeeld). Het gemiddelde over het afgelopen jaar ligt op de 4,65. Voordeel: door de hybride aandrijflijn is deze niet bijzonder onzuinig in de stad (provinciale wegen en stad zijn zelfs zuiniger dan de snelweg).

Conclusie: met de juiste benzineauto is dit zeker te doen, je moet alleen willen en de gezinssituatie moet het toelaten.

Ik ben het ermee eens dat de verbrandingsmotor wordt uitgefaseerd t.b.v. efficiëntere alternatieven.
Dit leest te veel als selectief de juiste cijfers halen bij een stelling.
Deze oude tweaker rijdt toch echt 15,5 kWh/100km gemiddeld per jaar (e-Niro), goeddeels geladen met zonnestroom, etc.
En on topic: pffff 2035 dat is nog ver weg, hopelijk toch eerder.
Deze Ioniq rijder zit gemiddeld onder de 10kWh/100km.

Het duurder laden dan tanken krijg je bij snelladers langs de snelweg. 350kW laders die al snel 80 cent per kWh kosten. Ja, dan loopt het op. Maar het blijft uitzonderlijk dat je op zulke plaatsen gaat laden voor de meeste mensen. Thuis laden is veel goedkoper.
Kan zijn, maar ik sta nu voor de beslissing om een nieuwe EV of mild hybrid ICE als particulier aan te schaffen die ik over 10 jaar wil afschrijven. Bij straffe rijstijl en gebrek aan zonnepanelen gaat mijn voorkeur toch meer naar BMW 1 dan VW ID3.

Verder blijft het vooruitzien, maar ga veiligheidshalve ervan uit dat in mijn situatie enig EV kostenvoordeel zal worden verdampt over 2022 - 2032.
Ja die twijfel is herkenbaar Ik durfde aanschaf van een EV niet aan, wegens de snelle ontwikkeling (en het six pack van mijn spaarvarken). Daarom nu een PL, iets duurder maar ook zorgelozer. En lol @ benzineprijzen
Ja, BMW heeft helaas nog geen mooie middenklasser elektrisch. De i4 en de nieuw aangekondigde iX1 zijn wel vet, maarja, welke particulier heeft €70.000 liggen voor een leuke versie?

Je aanname is (naar mijn mening) wel verkeerd. Juist op lange termijn verdien je de EV terug (ook met gas geven). Het voordeel zit in het gebruik.
Daarnaast, als je over een termijn van 10 jaar kijkt, kun je er op rekening dat op brandstof rijden meer ontmoedigd gaat worden dan op EV rijden. Dus duurder wordende brandstoffen, strengere wegenbelasting, et cetera.

Als je echt over 10 jaar keek had je een Polestar gepakt (of een andere goedkopere (dan een BMW i4) EV) en zonnepanelen gelegd ;P Als dat laatste niet kon zijn er ook nog aantrekkelijke abonnementen waarmee je goedkoop laad langs de straat.

[Reactie gewijzigd door marowi op 29 juni 2022 20:41]

Het bljft toekomst kijken, echter ik vermoed sterk dat hier thuisladen komende 10 jaar alsnog vergelijkbaar gaat uitvallen door stijgend capaciteitstarief (vanaf 2023: kwartiervermogen & gemiddelde maandpiek). Verwacht uiteindelijk dezelfde kosten per km als aan een snellaadpaal.

Mijn persoonlijke keuze valt dan toch op een ICE hatchback met multilink ophanging voor het snelle bochtenwerk. Maar tegen 2035 zal ik zeker een comfortabele EV crossover overwegen ;)
Geniet er nog even van :D Mijn sportieve voertuig is een twee wieler :9
Die zijn nog niet echt klaar voor mijn gebruik helaas (roadtripjes naar Italië van een week enzo).
Mijn ford c-max 1 liter uit 2013 rijdt iets van 7.9l/100km gemiddeld en dat is dus iets van €19/100km bij een prijs van €2.40 per liter benzine
Mijn kia e-niro sinds Februari rijdt gemiddeld 6.1km/kwh, dus dat is €8.20/100km bij een prijs van €0.50 per kwh (ik heb geen idee wat de huidige prijs is in Nederland, gokje)
Zonnepanelen komen binnen een maand, dus dan worden de verhoudingen weer anders, maar ik denk niet dat de brandstofkosten gelijk liggen, verre van dat, tenzij je hem altijd aan de snellader hangt (wat weer slecht is voor de accu).
Dus ja, het goedkoopste voor mij was geweest om die Kia niet te kopen en dat bedrag aan benzine (en reparaties) te besteden, maar per gereden kilometer is hij zekers veel goedkoper dan mijn ford.
Als je bij een commerciele laadpaal gaat staan die het hoogste tarief hanteert dan wel ja. Maar er zijn voldoende laadpalen waar het tarief geen 0,79 cent is maar een stuk goedkoper. En thuis aan de zonnepanelen opladen is daarna weer een stuk goedkoper.
Ik wil niet lullig doen, maar op die site is een Mustang Mach-E goedkoper dan een Nissan Qashqai.
En een Subaru XV is bijna 3x zo duur als een Dacia Spring.
Wat mij betreft mag er nu dan ook wel eens gauw heel veel geld gestoken worden in duurzamere energieopslagtechnologie en recycling van accu's. Leuk dat de auto's zelf dan niets uitstoten, maar vervuiling vanuit de productie van alle grondstoffen gaat natuurlijk ook fors omhoog als er alleen nog maar EV's verkocht worden.

Ik heb haast de indruk dat deze wetgeving er vooral is om economische kansen te bieden voor fabrikanten van EV's, want er lijkt niet zo veel aandacht te worden besteed aan het door experts inmiddels wel breed omarmde 'Reduce, Reuse, Recycle'-principe.

Het voelt alsof het achterliggende probleem onder het tapijt wordt geveegd zodat we vooral onze gewoontes in stand kunnen houden in plaats van te zoeken naar manieren om het gehele energiegebruik terug te dringen.
Om de recycling van accu's op te kunnen starten, is er wel eerst aanbod nodig. Dat is er momenteel nog onvoldoende, omdat de meeste nog gewoon rondrijden.

Desondanks is er al een flinke fabriek in Noorwegen online
Hydrovolt is Europa’s grootste recyclingfabriek voor elektrische voertuigen en kan ongeveer 12.000 ton batterijpakketten per jaar verwerken; oftewel ongeveer 25.000 batterijen van elektrische voertuigen.
https://solarmagazine.nl/...sche-voertuigen-van-start
Oh gaaf nieuws, ik had de indruk dat de yields van recyclingprocessen lager waren vanwege technische uitdagingen, maar kennelijk is 95% al haalbaar.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat getal de komende jaren nog hoger wordt, maar dan is de volgende uitdaging om ervoor te zorgen dat er ook echt een goed logistiek systeem omheen wordt gebouwd waardoor we niet alsnog onnodig veel verloren gaat.

Bij de recycling van kunststoffen hebben we ook grote problemen omdat er gewoon geen goed systeem is om de materialen in te zamelen. Niemand in mijn omgeving weet exact wat er allemaal wel en niet in de plasticbak mag, en het verschilt ook per gemeente.

Bij Lithium accu's is het waarschijnlijk vooral het transport naar de recycling plants wat voor veel onnodige uitstoot gaat zorgen. Als de EU zich nou ook nog even hard maakt dat er in elke lidstaat ergens zo'n fabriek komt te staan, dan heb ik al meer sympathie voor dit plan.
En waarom zou het dan alleen economische kansen bieden voor autofabrikanten en niet ook voor laadpaalfabrikanten, -installateurs, de energievoorzienings, en -infrastructuurbedrijven etc.? Dit zal toch ook een katalysator zijn voor al die partijen die er allemaal zijdelings mee te maken hebben. Er moet vraag zijn voor men daar mee aan de slag gaat. Impliciet stimuleert de EU dat nu ook. Als ze nu alleen zouden verplichtingen om die miljoenen laadpalen te bouwen, dan staan die straks ongebruikt weg te rotten. Nu wordt de vraag gecreëerd zodat het aanbod vanzelf komt.
Ja dat is zeker waar, de infrastructuur moet er hoe dan ook komen, maar ik heb niet de indruk dat al die partijen bijzonder hoge marges zullen kunnen halen omdat het in veel gevallen om werk vanuit een aanbesteding zal gaan. Meestal wint dan alleen de partij die zijn marge zo laag mogelijk kan houden. Mijn inschatting is dat vooral de autofabrikanten hier veel baat bij hebben.

Maar je moet inderdaad ergens beginnen. Ik heb alleen het gevoel dat de aandacht ook naar oplossingen moet gaan die autogebruik in het algemeen terugdringen. Niet alleen maar "we gaan elektrisch rijden en dan zijn we groen", zo werkt het natuurlijk niet. Ook de elektriciteit moet ergens vandaan komen.
Het reuse deel is voor een groot deel in handen door de eigenaar van de auto. Met goed en tijdig onderhoud zou je heel lang met je ICE auto kunnen doen. De meeste doen dat niet en dan hou je vanzelf de nette over. Het is ook niet goedkoop om zo'n auto 30 jaar in de lucht te houden.

Wat ik me vooral afvraag is wat ze met schepen gaan doen. Die lopen op de restanten van het brandstofproces, de ruwe olie. Gieten ze dan straks betere brandstof daarin? Want daar valt veel te halen geloof ik. De ICE auto's rijden al op het beste eindproduct van olie.

Als er ooit een auto nodig is voor mijn werk, dan zal ik daar t.z.t. wel iets elektrisch voor kopen. Maar ik zie het ook als een uitdaging om mijn twee ICE auto's als oldtimers te gaan bewaren. Hoe leuk is dat in de toekomst voor plezierritten :)
Het reuse deel is voor een groot deel in handen door de eigenaar van de auto. Met goed en tijdig onderhoud zou je heel lang met je ICE auto kunnen doen. De meeste doen dat niet en dan hou je vanzelf de nette over. Het is ook niet goedkoop om zo'n auto 30 jaar in de lucht te houden.
Hier een eigenaar van een Toyota Yaris uit 1999 die dagelijks wordt gebruikt. Onderhoudskosten zo'n €300 per jaar.
Dat argument dat vervuiling omhoog gaat snap ik nooit. De brandstof die je in een auto gooit wordt elke keer verbrand, dus die 40 liter die je tankt is helemaal verbrand bij de volgende tankbeurt. Die accu van 400kg gebeurd niks mee. Niet na 1x laden, niet na de 1000ste keer laden. Dus qua grondstoffen is een elektrische auto al na 10x laden vele malen beter dan die brandstof.

Wel mee eens dat recycling en hergebruik flink ondersteund moet worden. Volgens mij is het al mogelijk om 95+% van het accumateriaal te recyclen. Beetje kip ei verhaal, want aanbod qua accu's is nog laag. Maar dan alsnog, een accu weggooien na 1000x laden lijkt me veel beter dan in die tijd zeg 20.000 liter brandstof weggooien (1000x 80kwh, 5km per kwh = 400000km / 20km per ltr brandstof).
Waar gaan dan de afgedankte auto's heen? Een paar landen verderop? of mogen deze dan niet geëxporteerd worden ? Zo ja, denkt men dan in Den Haag/Brussel dat de CO2 bij de grens stopt?
Ik zou op de laatste dag nog een hagelnieuwe benzine auto kopen waar ik dan 15 jaar mee rij en denk dat ik daarna niet meer hoef te rijden. En mij überhaupt afvraag of er dan nog wel een Nederland is....
Ze zijn echt knettergek geworden hier in dit land.
Ik vraag me af hoever je dan in 2045 moet rijden voor een tankstation, want daarvan zullen er de komende jaren dan ook wel een hoop van sneuvelen.
Dat zal inderdaad wel evolueren naar een laadstation met misschien 1 of 2 benzinepompen. Omgekeerd van wat we nu hebben dus.
Het alternatief is waterstof, dat is ook traag in opmars bezig, maar is momenteel nog niet heel praktisch voor gewone wagens. Waterstof zou je wel kunnen tanken ongeveer zoals je nu LPG tankt.
Niemand komt in 2035 je auto invorderen, dus die blijven gewoon hier rondrijden.

Het is inderdaad wel zo dat als we stug doorgaan met CO2 uitstoten, dat er een kans is dat een groot deel van Nederland in 2060 een probleem heeft met voortbestaan. Dus dat we iets moeten lijkt mij evident.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 29 juni 2022 16:24]

Dus dat we iets moeten lijkt mij evident.
"We" is het kernwoord. De burger moet elektrisch rijden én de overheid moet laadinfrastructuur voorzien. Het komt altijd maar van een kant...
Vreemde opmerking tbh, onze overheid is absoluut een van de voorlopers op het gebied van het faciliteren van de ontwikkeling van laadinfrastructuur, namelijk.

Niet voor niets is Nederland een van de koplopers in Europa qua laadpalen.
Heb je de titel gelezen en toen meteen gereageerd soms? Het gaat om de verkoop van nieuwe voertuigen.

Edit: Deze vraag is trouwens niet chargerend bedoeld, komt misschien wel zo over. Ben niet altijd even tactisch :+

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 29 juni 2022 16:27]

Dit was een oprechte vraag, ik weet dat het om nieuwe auto's gaat. Maar op den duur zullen de auto's die nog te goed zijn voor de sloop maar misschien redelijk wat onderhoud vereisen om hierop de weg te mogen/kunnen een probleem worden, Ik weet ook dat er VEEL auto's naar het buitenland geëxporteerd worden. Ik rijd gelukkig nog steeds nieuw (Insignia) maar ik zou zoals ik eerder zei in de laatste maand nog een nieuwe benzine auto kopen.
Zolang er brandstof te vinden is, zullen die auto's ook wel blijven.
Waarom niet?

Ik wil mijn 4.4L V8 ook niet zomaar weg doen...
Ah, ik begreep je vraag niet zo goed dan. Ja, ik denk dat er nog een periode zal zijn dat er onderdelen geleverd moeten kunnen worden. Ik denk dat dat mogelijk moet zijn, beide uit oogpunt van duurzaamheid en klantvriendelijkheid.

Een paar jaar oude auto wegdoen om te vervangen voor een EV is gewoon doodzonde, als het met een onderdeeltje weer rijdt. En voor de consument een extra kostenpost.

In principe doen autofabrikanten nu niks anders. Ook daar zie je dat jaren na de introductie van een voertuig, reserve-/reparatieonderdelen nog beschikbaar zijn.
Als die benzine-auto over 15 jaar wordt geexporteerd naar bijvoorbeeld het midden-oosten vervangt hij daar waarschijnlijk een veel oudere auto met veel zwaardere uitstoot.

Ik weet vrij zeker dat u niet op het laatste moment nog een benzine-auto koopt, omdat rijden op stroom nu al veel goedkoper is in gebruik dan rijden op benzine, laat staan in 2035. Nu is de aanschafprijs nog hoog, maar die gaat naar verwachting de komende jaren flink naar beneden.
Dat zou indd wel eens heel goed kunnen ja, over tien jaar is de techniek veel beter en de ontwikkeling uiteraard ook. We zullen zien, wellicht word dat dan mijn eerste elektrische auto :P
Die opmerkingen over "CO2 stopt niet bij de grens" of "andere landen vervuilen meer dan wij", zijn zo'n dooddoener.
Wij zijn een welvarend land, dus zullen ook moeten leiden in dit soort transities. Wat op zijn beurt ook weer zorgt dat we een welvarend land blijven, want veel innovaties op dit vlak komen ook uit ons kleine kikkerlandje.

Onze oude afgedankte EV's gaan straks ook gewoon de grens over, zodra dat gemeen goed is geworden zoals de huidige ICE auto's.
En tevens: Goed leiden, doet goed volgen...

Er is overigens nergens gezegd dat je na 2035 geen ICE auto meer mag rijden, ze mogen alleen niet meer gemaakt worden. Wat helemaal niet zo'n gek idee is, het zorgt ervoor dat bedrijven moeten innoveren en schonere auto's moeten maken. Of dat nou EV is of waterstof of misschien wel iets totaal anders, waar we nu nog niet eens aan kunnen denken, het is een stok achter de deur.

Zo gek zijn ze niet geworden hoor, je moet het allemaal in perspectief zien. Maar het is vrij moeilijk om als mens lange termijn te moeten denken, daar heeft iedereen last van. Ik zat laatst Bassie en Adriaan met mijn dochter te kijken, die afleveringen waren van de jaren 80 en gingen over het verenigen van Europa...dat is bijna 40 jaar geleden en kijk waar we nu staan. Ik zou me niet te druk maken over het verdwijnen van Nederland, de politiek beweegt niet zo snel.

13 jaar geleden zag de wereld er heel anders uit dan nu, kijk maar eens terug naar die veranderingen.
Bij vlees wat geëxporteerd wordt zullen de importerende landen het toch elders of zelf moeten gaan verbouwen. Dus dat het niet stopt bij de grens is sommige contexten niet verkeerd.
Scheelt dat dan het export-import-feestje voor minder uitstoot vanuit transport oplevert. :+
Hoe klinkt misschien gek, maar jouw huidige moderne auto is waarschijnlijk vele malen zuiniger en schoner dan waar men elders mee rijdt. Dat jouw benzine auto straks naar het buitenland gaat, is dus ook goed voor het milieu aldaar. Alle milieuproblemen wereldwijd in een keer oplossen gaat niet, maar als wij als (relatief) rijke westerlingen beginnen, druppelt het vanzelf door naar gebieden die relatief minder rijk zijn.
Als hier alleen nog maar elektrisch wordt verkocht, wordt de export ook vanzelf elektrisch.

Over de 'ze zijn knettergek geworden' opmerking.. tja... misschien wel, misschien niet, who knows... Maar je kunt je ook afvragen waarom jij je er zo druk over maakt.
De bouwgrond en de agrirische grond zijn totaal niet aan elkaar gelinkt. De boeren die hun bedrijf wegens stikstofuitstoot zullen moeten aanpassen zijn gepositioneerd naast natuurgebieden. De nieuwe woningen zullen vooral rond stedelijk gebied gebouwd moeten worden. steden liggen over het algemeen niet naast natuurgebieden.
Bovendien is voor 1 miljoen nieuwe woningen slechts een oppervlakte van maximaal 2% van de huidige landbouwgrond nodig. Daarvoor hoeven dus niet massaal boeren uitgekocht te worden.

Offtopic, maar voelde toch de noodzaak om dit fakenews even te corrigeren.
Echt jammer dat er geen uitzondering is voor sportauto's (een-/tweezitters) dat eigenlijk exclusief wordt gebruikt voor recreatierijden of sport: een aandeel zo miniem op vervuiling dat het niets uit zou maken op het milieu, maar je levert er wel vrijheid en hobbies voor in.
Waarom zouden mensen die veel geld te besteden hebben een uitzondering moeten krijgen? Waarom moet Jan Modaal overstappen maar zou een miljoenen verdiend persoon lekker verder mogen blijven doen?
Een sportauto bezitten betekend niet meteen dat je rijk bent. Misschien heb je geen kinderen en heb je het er eenmaal voor over. Een tweezits sportauto is er al voor €19.000 zonder heffingen en belasting. Bovendien is een sportauto bijna nooit de primaire auto, en een miljoen verdiend persoon zal net zo goed een EV als primaire auto nemen.

Een sportauto is geen vervoersmiddel maar een hobby. Wat heb jij daar op tegen?
Een sportauto hoeft ook geen ICE te zijn.... https://www.youtube.com/watch?v=ZvQlX2iAXk4
Klopt. Maar voor mezelf ligt de smaak wel bij het geluid van een ICE (als waterstof mooi geluid kon maken, ook prima), maar ook het schakelen en het horen van de transmissie. Het zijn allemaal dingen waarvan ik van kan genieten. Het hoeft niet hard te gaan, of heel veel geluid te maken, zolang het maar leuk is, en daar betaal je ook keihard voor op dit moment (€45.000 bpm op een auto van €28.000).
Recreatierijden moet helemaal uitverbannen worden. Een auto belast de omgeving en iedereen om je heen. Je zoekt maar een andere hobby.
Noem jou hobbies eens op? Ik kan vast wel wat uitwijzen dat de omgeving of andere mensen belast. Ik ga jou toch ook niet vertellen daarmee te stoppen? Iemand anders iets gunnen, heet dat.
Ik gun jou geen milieu belastende hobby voor rijke mensen. Auto's zijn gebruiksvoorwerpen, geen hobby. Daarvoor zijn ze te dodelijk, te belastend voor je omgeving en te schadelijk voor het milieu. We gaan toch ook niet voor de recreatie vrachtwagen rijden? Dat is ongeveer het equivalent van een sport auto qua uitstoot.

[Reactie gewijzigd door StefanSL op 30 juni 2022 10:19]

Rare Twitter-extremist achtige reactie van jou. :? Maar goed, ik bijt:
milieu belastende hobby
Ik rij er nog geen 2000 kilometer op een jaar mee, man. Een keer BBQ'en en je stoot al meer uit, als het ware.
voor rijke mensen
Ik ben niet rijk, maar ook al was ik rijk: het klinkt alsof je rijken aan het discrimineren bent. Er zijn genoeg rijke mensen die veel goeds doen voor de wereld. Maargoed ook veel weer niet. Mijn punt is dat je "ze" niet over een kam moet scheren.
Auto's zijn gebruiksvoorwerpen, geen hobby.
Er is letterlijk een hele (after) markt segment voor de autohobbyist. Bijna elk automerk heeft wel een sportauto uitgebracht. Om het nog maar niet over alle kleine detailering bedrijfjes te hebben die veel mensen brood op de plank legt, dat door autohobbyisten zijn begonnen.
Daarvoor zijn ze te dodelijk
Met goed opletten en veilig rijden kom je al heel ver. Wedden dat woon-werk verkeer meer slachtoffers veroorzaakt in een maand, dan recreatie (auto) rijders in 5 jaar?
We gaan toch ook niet voor de recreatie vrachtwagen rijden? Dat is ongeveer het equivalent van een sport auto qua uitstoot.
Dat lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk. Als je mij drie waardige bronnen kan vinden voor deze beweringen dan haal je mij misschien wel over.

[Reactie gewijzigd door Memori op 30 juni 2022 11:08]

Er is letterlijk een hele (after) markt segment voor de autohobbyist. Bijna elk automerk heeft wel een sportauto uitgebracht. Om het nog maar niet over alle kleine detailering bedrijfjes te hebben die veel mensen brood op de plank legt, dat door autohobbyisten zijn begonnen.
En wat mij betreft gaan ze allemaal lekker falliet, het moet wel een keer klaar zijn met auto als hobby. Een auto is géén hobby maar één van de meest belastende keuzes die je kan maken als consument. Om dan een sportauto te kopen is ronduit egoïstisch.
Met goed opletten en veilig rijden kom je al heel ver. Wedden dat woon-werk verkeer meer slachtoffers veroorzaakt in een maand, dan recreatie (auto) rijders in 5 jaar?
Rare vergelijking, woon-werk verkeer omvat veel meer reisbewegingen. De meesten hebben helaas zelfs geen andere keus omdat hun baas hen onnodig op kantoor laat werken, dat is met 'recreatie rijden' toch echt niet zo. Hoevaak lees je in het nieuws dat er weer een sportauto gecrasht is omdat 1 of andere idioot te hard reed voor de lol?

https://nos.nl/artikel/24...crasht-op-a28-bij-rouveen
https://www.hartvannederl...do-superleggera-crash-a16
https://www.hartvannederl...rasht-op-n3-bij-dordrecht
https://nos.nl/artikel/24...-tijdens-proefrit-op-n216
https://nos.nl/artikel/24...-prak-na-ongeluk-in-baarn

Toch verassend vaak vind je niet, gezien hoe zeldzaam deze auto's zijn? Het is net alsof je met een snellere auto sneller gaat rijden, met meer ongelukken tot gevolg... :+
Sja, je hebt er idioten bij. Vooral als het mensen betreffen die normaal in een 90pk autotje rijden dan voor het eerst een proefrit maken in een 500pk+ auto.
Rare vergelijking, woon-werk verkeer omvat veel meer reisbewegingen.
Dat is het hele punt van de vergelijking. Plezierrijden is vrij niche en de mensen die het doen, doen het niet elke dag. De impact is zo klein dat niemand er last van heeft.
En wat mij betreft gaan ze allemaal lekker falliet, het moet wel een keer klaar zijn met auto als hobby.
Ja mag overal op tegen zijn maar je komt wel totalitair over. Misschien begrijp je het niet dat er mensen zijn die auto's leuk vinden. In ieder geval zijn we het met elkaar oneens, dat is duidelijk. :) Het lijkt er in iedergeval op dat jij straks je zin gaat krijgen, maar zelf vind ik het jammer.
Ik had begrepen dat er wel een uitzondering is op CO2-neutrale brandstoffen, of dat deze nog volgt.

Dan is er geen volledig verbod op verbrandingsmotoren.
De optie wordt opgengelaten omdat anders enkele landen hun veto gingen stellen. Maar ik geloof nooit dat dat er gaat komen. Om te beginnen is het probleem niet alleen CO2, je hebt ook andere uitstoot bij verbranding, en die kan je niet tegengaan met je biobrandstoffen. Daarnaast staat die ontwikkeling nog niet ver genoeg om op korte termijn commercieel inzetbaar te zijn. Fabrikanten kunnen het zich dus niet veroorloven om daar op te wedden, want als het er niet komt dan zijn ze gezien en verliezen ze toegang tot een enorme markt.
Dat was juist het punt, CO2 is een vaag begrip op zichzelf, je kunt CO2 neutraliteit op verschillende manieren bereiken, zelfs door compensatie.

Feitelijk staat er dat landen nog steeds verbrandingsmotoren mogen gebruiken. Zolang iedere auto gebruiker bijvoorbeeld x aantal zonnepanelen op zijn dak legt en via zijn woning compenseer als gekscherend voorbeeld.
Net zoals met vliegen dat je een euro betaald en je ergens in een oerwoud aan de andere kant van de wereld 1/1000 boom niet wordt omgehakt die wel op de nominatie stond en daarmee de gehele uitstoot compenseert?

[Reactie gewijzigd door jongetje op 30 juni 2022 10:58]

Misschien wel helaas, kon daarover niets vinden in de officiële stukken dat ik hierover las. Dus mogelijk wel.

Vraag mij ook af hoeveel nut dit heeft al de overige wereld bewoners en concurrerende landen niets veranderen.
Wat ik nog steeds niet begrijp is waarom de EU zo de focus legt op auto's, in plaats van vrachtverkeer en bestelbusjes (die worden hierin wel meegenomen, vrachtauto's worden zover ik kan zien niet genoemd). Auto's rijden over het algemeen minder kilometers, wegen minder en stoten daardoor ook minder uit. Bestelbusjes en vooral vrachtauto's zorgen voor veel meer uitstoot, zowel per gereden kilometer als in het aantal kilometers dat ermee gereden wordt. Bovendien heb je veel minder laadpunten nodig als je eerst alleen bestelbusjes en vrachtauto's verplicht elektrificeert.

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland piept en kraakt nu al, terwijl nog geen 10% van alle parkeerplaatsen voorzien is van een laadpaal. Doordat in Nederland zonnepanelen en warmtewisselaars enorm gestimuleerd (en zelfs verplicht) worden zal dat de komende jaren alleen maar erger worden. Er wordt nu al gespeculeerd dat het jaren gaat duren om de huidige problemen op te lossen, nog voordat er nieuwe laadpalen (of zonnepanelen/warmtepompen) bij worden gebouwd. Hoe denkt de EU dit ooit te gaan oplossen? Is het elektriciteitsnetwerk in Nederland dan een uitzondering in Europa? Heeft de rest van de EU geen last van capaciteitsproblemen? Is dit een wassen neus en gaan ze straks de deadline een paar jaar opschuiven? Ik zie weinig kans om dit voor 2035 echt op te lossen, zelfs als we met heel veel geld gaan smijten.
Omdat er nog geen fatsoenlijk alternatief is voor vrachtauto's.
Er wordt volop getest en ontwikkeld, maar er zijn nog geen echte alternatieven op de markt.
Een vrachtauto met een batterij van 3ton is ook geen optie, namelijk.
Die krijg je nooit fatsoenlijk opgeladen in 3 kwartier.

Los van de capaciteit van het netwerk; kun je je voorstellen, al die truckstops met een wachtrij voor een laadpaal?
En dus, omdat er nog geen oplossing is, kun je het huidige transport moeilijk gaan verbieden...
Ze proberen enigszins de techniek te volgen. Het heeft weinig nut om iets te verbieden ald er nog geen realistisch alternatief is. Bij auto's is het al wel duidelijk dat dat alternatief er wel is, en om voor alle fabrikanten een level playing field te creëren komt er deze wetgeving. Fabrikanten hebben dan geen voordeel meer van hun bestaande machines/fabrieken langer te gebruiken dan de concurrent om kosten te drukken. Sterker nog, nu de einddatum vast staat heeft het zin om die omslag zo snel mogelijk te maken zodat je zeker weet dat je wat te verkopen hebt na die datum. Mocht het tegenvallen met het ombouwen van je fabrieken, dan heb je nog wat ruimte.
Ik verbaas me erover hoeveel Tweakers er hier zijn met zeer conservatieve gedachten over een verandering in mobiliteit en energiegebruik.

Moet alles altijd hetzelfde blijven?
Is onze huidige mobiliteit en de relatief lage kosten daarvan een verworven recht waar we niet meer zonder kunnen?
Ben het deels wel met je eens. Ooit waren fabrikanten begonnen met elektrische auto's, alleen je had veel accu's nodig gedoe met opladen en kleine actie radius. Toen kwam de verbrandingsmotor wat veel eenvoudiger was en is iedereen daar op over gegaan. Nu doen we het opgedraaide, alleen zijn de kosten nog hoog tov een brandstofauto dat het nog niet zo snel gaat. Aan de andere kant heeft het opbouwen van een laadstructuur ook gewoon tijd nodig. Zeker in veel andere landen binnen Europa is het echt nog minimaal (als ik over de tolwegen rijd door Frankrijk en langs snelwegen in België op weg naar vakantie zijn er vaak maar 2 en soms 4 laadplekken).

Ik denk dat als de infrastructuur er ook echt is, de kosten gelijk of lager zijn de mensen echt wel over willen stappen. We zullen zien hoe de wereld er over 10 jaar uitziet met nieuwe mensen in de regeringen en Europa.
Het blijft een kip-ei probleem.
Zonder laadpalen geen elektrische auto's maar zonder elektrische auto's ook geen laadpalen...
Er zijn in de landen om ons heen al weinig laadpalen. Er is geen kip ei probleem want het aandeel elektrische wagens stijgt alleen maar en moet je dus continue laadpalen bijplaatsen om dat bij te benen. Dat kan en gaat niet op 1 dag, dat is een continue proces dat je nu al in gang moet zetten met oog op de toekomst. Als Europa straks alleen nog maar elektrische wagens toestaat moet je nu al beginnen met plaatsen van palen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 30 juni 2022 22:30]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True