Bowers & Wilkins Px7 S2-koptelefoon met actieve ruisonderdrukking kost 429 euro

Bowers & Wilkins brengt de opvolger van zijn PX7-koptelefoon uit. De Px7 S2 heeft wederom actieve ruisonderdrukking, maar is iets compacter en lichter dan de voorganger. De draadloze koptelefoon gebruikt USB-C en heeft geen 3,5mm-jack.

Volgens de fabrikant heeft de Px7 S2 een accuduur van 30 uur. De headset vervangt de PX7 en is opgebouwd rondom nieuwe 40mm-drivers. Ook is het de eerste koptelefoon die werkt met de Bowers & Wilkins Music-app. Daarmee zijn onder andere de equalizerinstellingen aan te passen. De koptelefoon gebruikt Qualcomms aptX Adaptive-code voor draadloze audio via bluetooth.

Bower & Wilkins voorziet de Px7 S2 van vervangbare oorkussens met geheugenschuim. Ook is de pasvorm volgens de fabrikant verbeterd. De koptelefoon heeft geen 3,5mm-input, maar een USB-C-naar-3,5mm-kabel wordt meegeleverd. Er zitten zes microfoons in de headset voor actieve ruisonderdrukking. Die microfoons zorgen volgens de fabrikant ook voor een heldere gesprekskwaliteit.

De Bowers & Wilkins Px7 S2 is per direct verkrijgbaar in grijs, blauw en zwart voor een adviesprijs van 429 euro. Het merk brengt later dit jaar ook de Px8 uit. Dat is volgens de fabrikant een nieuw topmodel met een 'hoogwaardig design, luxe materialen en prachtig geluid'. Specificaties van de Px8 zijn nog niet bekend, maar B&W laat al wel weten dat de hoofdtelefoon 599 euro gaat kosten.

Bowers & Wilkins Px7 S2Bowers & Wilkins Px7 S2Bowers & Wilkins Px7 S2Bowers & Wilkins Px7 S2

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-06-2022 • 16:45

45

Reacties (45)

45
44
18
3
0
19
Wijzig sortering
Ruisonderdrukking lijkt me wat anders dan Noise Cancelation
Ruisonderdrukking is gewoon de Nederlandse term voor het Engelse “noise cancellation”.

Om er dieper op in te gaan: ruis heeft een bredere betekenis dan signaalruis zoals witte ruis. Bijvoorbeeld moeilijk te definiëren achtergrondgeluid, zoals vliegtuiglawaai. De eerste ruisonderdrukkende hoofdtelefoons werden dan ook voor vliegers ontwikkeld. Tegenwoordig is de techniek verder ontwikkeld en werkt het ook beter voor niet-repetitief geluid, maar dat is geen reden om de naam te veranderen.

Ook onderdrukken is prima: dat het onderdrukkende effect wordt bereikt met antigeluid, betekent niet het geen correcte term is.
Over het algemeen noemen we achtergrondgeluid zoals jij dat noemt in het Nederlands geen ruis. Ruis is beperkt tot witte en roze ruis. Ruis is random. Achtergrondgeluid waar we het hier over hebben is niet random (het kan random elementen bevatten, maar in de basis is het niet random).
Volgens mij verwar je het begrip ruis uit de context van signalen met ruis uit de context van communicatie. Dat zijn twee afzonderlijke dingen.

Relevante linkjes:
https://www.encyclo.nl/begrip/Ruis
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruis_(communicatie)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruis_(signaal)

[Reactie gewijzigd door Hayland op 23 juli 2024 23:58]

Taalkundig heb je gelijk, maar de term “ruisonderdrukking” wordt in het Nederlands eigenlijk alleen gebruikt voor ruis in de zin van witte of roze ruis. Het opheffen van achtergrondgeluid met antigeluid wordt eigenlijk nooit ruisonderdrukking genoemd. Het is gewoon een te letterlijke vertaling van noise cancelling.
Ruisonderdrukking zou eerder vertaald kunnen worden naar noise suppression dan naar noise cancellation wat mij betreft.
Is dat niet een letterlijke vertaling?
Ruisonderdrukking vertaalt naar noise reduction. In de audiowereld werd dat gebruikt voor Dolby Noise Reduction (DNR), een methode om het ruisniveau in analoge opnamen te verminderen.
Dat is anders dan noise cancellation, waar twee geluiden elkaar opheffen.
Bij ruisonderdrukking denk ik aan het er uit filteren van ruis uit bv analoge opnames, wat deze en andere noice canceling koptelefoons doen is achtergrond geluid mbv in fase gezet antigeluid het achtergrond geluid weghalen. Het wordt dus verwijderd, niet onderdrukt.
debroervanhenk zei het beter

[Reactie gewijzigd door Flumedu op 23 juli 2024 23:58]

Nee, dat zou "Lawaai Annulering" zijn. :p

Het is wel een correcte vertaling.
Ruis annulering is ook een letterlijke vertaling.
Maar het doet veel meer dan dat. Dus als je over ruisonderdrukking spreekt doe je dit soort koptelefoons echt tekort. Als het alleen ruis zou onderdrukken zou zo'n koptelefoon in bijvoorbeeld een kantoortuin geen nut hebben, want dan komt alle spraak er gewoon doorheen.
RUIS

de ruis zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [rœys] 1) storend geluid dat niet ophoudt

Edit: Waaronder ook irritante kantoorklerken die door elkaar heen balken.

[Reactie gewijzigd door keesdewit op 23 juli 2024 23:58]

Ruisopheffing zou imo beter zijn
Ik heb ooit de P5 gehad. Zag er mooi uit, vond ik, en het geluid was ook prima. Maar voor mij, als brildrager, was het geen comfortabele koptelefoon. Ik hoop dat de nieuwere series dat beter doen.
Ook voor niet-brildragers een niet erg comfortabele koptelefoon.
De PX7 is een heel comfortabel model zelfs, voelt ook behoorlijk degelijk. Als ik dan lees dat deze lichter moet zijn, dan heb ik daar wel m'n twijfels over. Straks piept en kraakt die behuizing net als de XM3/4.
Ja dat kraken herken ik wel van de XM3, maar als hij op je hoofd zit heb je daar geen last meer van. Hij zit in ieder geval wel heel comfortabel.
De PX7 (vorig model) is prima voor brildragers. En ik spreek uit ervaring. Ik kan zelfs mijn bril afdoen en weer opdoen terwijl ik de koptelefoon op heb (wel even goed mikken met de pootjes natuurlijk).

Maar was de P5 niet een over-ear koptelefoon?
De P5 had kleine schelpen en lag op de oren.
Wel bizar dit. Er zijn 2 hele belangrijke technologieën voor Bluetooth beschikbaar gekomen, LE Audio en Qualcomm Sound (tegenhanger van LDAC én low latency).

Er zijn inmiddels producten aangekondigd hiermee. Maar deze heeft beide dus niet.
Gelijk heb je.. als je nu iets nieuws koopt wil je ook graag de nieuwste technologie. Tegelijk vraag ik me sterk af hoeveel winst er nog valt te behalen in sound quality, binnen de (beperkte) bandbreedte die Bluetooth momenteel te bieden heeft. Daar komt nog bij dat Bluetooth hoofdtelefoons een inferieure DAC (intern) hebben en geen versterking.
Tip, koop de PX7 absoluut niet.
9 jaar lang heb ik de P7 gehad waar ik zeer tevreden over was.
Helaas begaf de linkerspeaker het vorig jaar en heb ik besloten de PX7 te kopen.
Na minder dan 2 maanden al last dat de noise cancelling een hele vervelende piep had als je hem op stand hoog had.
Gelukkig een vervangend model gekregen, ook deze kreeg het vorige maand. Nu weer een nieuw vervangend exemplaar gekregen.

Hoop dat de PX7-S2 het beter gaat doen.
Absoluut niet zou ik niet zeggen, ik gebruik mijn tweede px7 nu al een jaar 9+ uur per dag met zeer veel plezier. Maar ik moet wel zeggen dat de eerste die ik kreeg, vlak na het updaten van de firmware via de (te invasieve) app, een suis geluid in een van de oren kreeg + er waren problemen met opladen en feedback over de batterijstatus. Dit is netjes vervangen onder garantie.

Het is natuurlijk puur anekdotisch, maar ik heb een vermoeden dat er iets niet helemaal goed ging de firmware versie die ik er op zette.
De tweede heb ik dan ook niet geupdate, aangezien er niks in de nieuwe firmwares zou zitten dat meerwaarde gaf. Misschien bijgeloof, maar deze doet het nog als een zonnetje!

Ook is het ontbreken van EQ (dat wel in de PX S2 zal zitten) jammer, maar niet onoverkomelijk. Op pc is dit makkelijk te ondervangen, maar ook op android zijn er workarounds om de middentonen beter te laten uitkomen > de eq in musicolet (awesome open source muziekspeler) en voor andere dingen wavelet.
Dat suisgeluid is exact het probleem wanneer je noise cancelling aan zet. Vooral bij de hoge stand.
Zie dit topic voor meer ervaringen: https://www.reddit.com/r/...ic_noise_when_anc_is_set/

Ik gebruik de headset minimaal 12u per dag en mijn linkeroor was gescheurd, met veel moeite 1 vervangend exemplaar gekregen om binnen 6 weken de rechteroor te zien scheuren.
De verkoper zei dit nog nooit te hebben gehad. Toen maar B&W zelf gebeld en die zeiden dat het heel vaak voorkwam..
Wat een fix daar op reddit; "IM SERIOUS, SLAP IT!" ;) Wat werkt, werkt, I guess.

Ik ben nog wel echt benieuwd of de mensen die het suizen ervaren, de firmware geupdate hebben, dat kon ik niet vinden in dat topic, behalve een iemand die het had over brand-new.

Jammer dat dit zo is bij zo'n duur ding, want voor de rest is het -samen met de german maestro gmp 8.35D- de beste koptelefoon die ik ooit heb gehad.
De PX (niet 5 of 7) knoppen hielden het bij mij paar jaar vol en waren daarna defect. 2 exemplaren, beiden hetzelfde probleem

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 23:58]

daaaaang kennen we de gulden nog? inflatie etc is dit dus gewoon Fl1000,- dat was echt veel geld, kon je budget pc en misschien zelfs mid range van bouwen, nu voor wat pastic, twee drivers, chips en software moeten we het blijkbaar een normaal bedrag vinden. wow, ben ik dan echt zo oud? wss wel :P
In die tijd had je genoeg high-end koptefeloons voor dat soort bedragen.

Voor een beetje complete 2/3/486 betaalde je ook netjes 3 a 4000 gulden.
ach ik betaalde in 1986 rond de 500 gulden voor een eenvoudige CD speler zonder afstandsbediening. Dat is met inflatie een slordige 1000 Euro nu.
ALs je nog aan de gulden denkt is het inderdaad een teken dat je oud aan het worden bent :-)

Iedereen die in 2002 pak m beet 12 of jonger was heeft praktisch tot geen ervaring met de gulden. Dat zijn dus alle mensen die nu 32 of jonger zijn. Wat best wel weer bizar klinkt.


Maar terug naar de prijs van deze koptelefoon: ik heb in 1990 een Sennheiser HD540 (geloof ik) gekocht voor 300 gulden. Puur gecorrigeerd voor inflatie zou dat nu 263 euro zijn. Maar dat was een veel simpeler ding dan de PX7. Alleen maar de luidsprekertjes een ding voor op je hoofd en een snoer. De PX7 heeft een complete DAC en versterker (en accu) aan boord. En als je dan bedenkt dat de vorige PX7 voor zo'n 240 euro te koop was de laatste maanden, dan valt het allemaal wel mee.

Als je nu een PX7 voor 429 euro + een mid range smartphone van 300 euro koopt heb je een geluidskwaliteit waar je destijds veel meer geld voor moest uit trekken. Kopetelefoon, versterker, CD-speler, heel veel CD's.....

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 23 juli 2024 23:58]

Als je wat ouder bent misschien beter geen dang gebruiken
:D ik gebruik al heel lang dang ipv da*n, geen idee wat mensen er nu mee bedoelen maar voor mij is dang een realatief nette manier om dam* te zeggen :)
Gelukkig kan je in dit land gewoon damn zeggen en schrijven en niemand die je er op aan kijkt. Laten we nou niet als de USA hysterisch gaan worden met * en bleepjes.
intussen zijn alle prijzen ook gewoon met 37% gestegen tussen 2002 en 2021. (bron:cbs) intussen zijn de gemiddelde (!!!) inkomsten ook mee gestegen. dus wat dat betreft was het dus vroeger een koptelefoon van 630 gulden. wat nog altijd veel geld was maar te doen.
Nu heb ik dus een berekening gemaakt waar je verder niets aan hebt, want we leven immers in 2022. terugrekenen naar gulden is een bezigheid als de sudoku-boekjes én kruiswoordpuzzels op zijn. ;)
Dan moet je de berekening wel goeddoen hè, incrementele inflatie sinds 2001 is bijna 50%, dus zonder tussentijdse geldontwaarding zou dit ding fl 640 kosten.

Verder hoop ik voor je dat je inkomsten ook niet meer op het niveau van 2001 zitten, en is je perceptie van waarde aangepast aan de waarde van de Euro (niet meer van de gulden dus).

Kortom, anno 2022 bedragen omrekenen naar guldens geeft een compleet verdraaid beeld van waarde.

Maar dat het een hoge prijs is voor een koptelefoon staat buiten kijf.
nogmaals, tuurlijk reken ik niet in guldens (voor de jongeren we kregen €1 voor elke ~fl2,20 op de rekening en de maanden voor de overstap gingen vele winkeliers heel hard met prijsverhogingen, dus toen het eenmaal zo was konden mensen als Zalm drie maanden later zeggen dat we niet zoveel verloren hadden als veel mensen ervaren hadden (Zalm en anderen namen datum invoering Euro, mensen voelden de drie/vier maanden ervoor echt wel in hun koopkracht maar die bleven netjes buiten de berekeningen)

Ja het punt was inderdaad dat dit een enorme bak geld is voor wat chips, plastic en software, dit is namelijk niet gericht op de prof audio gebruiker/maker waar hoge prijzen al heel lang de norm zijn, dit is consumentenspul, en even maal 2.2 maakt de prijs nog iets heftiger :)
Het punt is dat die 2,2 inmiddels volkomen irrelevant is, een willekeurige vermenigvuldigingsfactor. In je onderbewustzijn reken je namelijk niet meer met guldenprijzen, je perceptie van waarde is afgestemd op bedragen in Euro's.

Ik was zo'n 15 jaar geleden een stapel oude rekeningen aan het opruimen en was verbaasd over de bedragen die daarop stonden. Gewoon omdat ik inmiddels gewend was aan de bedragen die die spullen in Euro's kostten. Ik kon me er niets bij voorstellen dat de prijzen op die rekeningen 6 jaar ervoor doodnormaal waren.

Daarom is vermenigvuldigen met 2.2 een rare gewoonte. Ja het maakt de prijs heftiger, zo plusminus 2,2 keer zo hoog, en dat zet je brein af tegen de waardeperceptie van vandaag. Dan wordt een dure koptelefoon ineens een megadure koptelefoon. Je kunt de prijs ook met factor 32 verhogen, wordt het nog hoger - maar wat zegt 't? He-le-maal niks...

En wat betreft je geschiedenisles: een nieuwsbericht over de inflatie uit januari 2002. Er is in 20 jaar tijd niet zo heel veel veranderd... Maar voor zover de gestegen prijzen in de laatste paar maanden van 2001 gestegen zijn, is het nog maar de vraag of dat was omdat de detailhandel een voorschot nam op de invoering van de Euro. Ik heb er indertijd niet zoveel van gemerkt, anderen blijkbaar wel. In de inflatiecijfers was het in ieder geval niet echt terug te zien, maar dat zegt niet alles.
Wat zit er een belachelijk grote foto achter ‘minipics’ die ik vervolgens nooit meer uit beeld krijg. Sluiten en opnieuw laden, en als dat voor de details is…
600 euro voor een koptelefoon waar gaat het heen serieus lol
Dat kun je bij fietsen, auto's en horloges ook zeggen, toch? Zolang je niet alleen voor het merk betaalt, maar als liefhebber extra betaalt voor iets dat de rest niet heeft, dan valt dat wellicht goed te praten. Mits je er waarde aan hecht. ;)
"De draadloze koptelefoon gebruikt usb-c...."

Dus volgens meneer Huijbregts is een koptelefoon met een draadje eraan draadloos?


Of bedoelt u misschien dat deze ook bedraad gebruikt kan worden met een usb-c naar 3,5mm kabel?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.