Harman introduceert high-end koptelefoon van bijna duizend dollar

Harman, een dochterbedrijf van Samsung, heeft onder de merknaam Mark Levinson de draadloze No. 5909-koptelefoon geïntroduceerd. Deze koptelefoon moet 'hogeresolutieaudio' weergeven en komt dinsdag beschikbaar in de VS voor 999 dollar.

De koptelefoon heeft 'adaptive active noise cancelling' met drie verschillende standen en een 'ambient aware'-functie om te bepalen hoeveel omgevingsgeluid er binnenkomt in de hoofdtelefoon. De 40mm-drivers van het apparaat zijn gecoat met beryllium. Het heeft een akoestische respons van 40kHz en signaalverwerking van 24bit en 96kHz. Verder heeft de No. 5909 ondersteuning voor Bluetooth 5.1 met LDAC-, AAC- en aptX-codecs. Er zitten daarnaast vier microfoons op de koptelefoon, maar over de geluidskwaliteit wordt niets genoemd.

Er wordt eveneens niets gemeld over onder meer de frequentierespons of vervorming. Wel belooft Harman dat de koptelefoon voldoet aan de 'strenge normen' van de Hi-Res Audio-certificering en 'indrukwekkende akoestische prestaties' levert. Er worden geen specificaties gegeven om die beweringen meer kracht bij te zetten.

Met actieve noisecancellation ingeschakeld kan de koptelefoon 30 uur op een oplaadbeurt mee; zonder ruisonderdrukking bedraagt de accuduur 34 uur. De No. 5909 ondersteunt snelladen, waardoor de koptelefoon binnen een kwartier genoeg opgeladen moet zijn om zes uur mee te kunnen. In de VS komt de koptelefoon per direct beschikbaar voor 999 dollar; omgerekend en met btw is dat ongeveer 1035 euro. Wanneer de koptelefoon in de Benelux beschikbaar komt en voor welke prijs, is niet bekend.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

04-01-2022 • 15:50

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
19
2
0
24
Wijzig sortering
Tof, dat is dan toch één van de eerste high-end hoofdtelefoons gemaakt voor echt mobiel gebruik.
Ik heb zelf de Hifiman Ananda-BT (1199,-) en ben wel benieuwd hoe dit tot elkaar verhoudt in die pricerange.

Ik was op de Hifiman uitgekomen omdat ik de Sony's, Sennheisers en Bose's niet vond volstaan qua audiokwaliteit. De Hifiman is echter niet geschikt voor buiten huis gebruik, wat dan weer een nadeel is. (Daarvoor gebruik ik zelf True Wireless 2 oortjes van Sennheiser)
Ondanks mijn werk in de high-end audio heb ik nooit begrepen waarom je voor mobiel gebruik alsnog voor een high-end koptelefoon gaat. De Anada klinkt top maar zou er persoonlijk niet meer overstraat willen. Los van de looks ook bang dat ik 'm beschadig of dat iemand 'm jat. Onderweg volstaat een WH-1000XM3 mij prima. Geluid is goed genoeg (zeker als je beetje tuned) en is toch fijner in gebruik. Steek het geld dat ik bespaar liever in een deftige koptelefoon voor binnen.
Het heeft geen zin te investeren in een high end koptelefoon voor mobiel gebruik want de beperkende factor voor het weergeven van High End geluid is in dit geval een mobiel. Ik heb zelf enkele koptelefoons zoals de P9 van B&W (is makkelijker aan te sturen) en de Sennheiser H800s. Deze koptelefoons presteren niet naar behoren als je ze op een degelijke mobiele telefoon aansluit. (S10+ en S21 Ultra)
Je hebt al snel een hoofdetelefoonversterker (voorbeelden: Topping A90 (niet duur) , Naim DAC-V1 (met DAC of Willsenton R8) nodig om het geluid goed en met minimaal verlies en afwijking weer te geven. Natuurlijk kan je best investeren in een goede koptelefoon voor mobiel gebruik maar dan met HP amp of een goede middenklasser zoals bijv. een Sony WH-1000XM4 of een Sennheiser PXC 550 die wat minder nodig heeft om te worden aangestuurd.

[Reactie gewijzigd door Metaltoby op 4 januari 2022 22:06]

Wat een onzin. Een Ananda BT heeft de DAC ingebouwd. Vandaar het 300,- prijsverschil met de normale Ananda.

Qua codec zul je echt geen verschil horen tussen LDAC en bedraad. En als je het wel kunt horen. De Ananda BT kun je met USB-C aansluiten en dan wordt de interne DAC gebruikt. Daarmee ga je naar 24 bit / 192 KHz.

Lees anders deze review eens:
https://www.google.com/am...d-fi-zonder-draadjes.html
Waarom zou je een HP amp kopen voor een Sony Wh-1000XM4? Dat is een draadloze koptelefoon? Maar snap je punt dat mobiel de beperkende factor is, daarom snap ik dit soort producten niet.
Ik schreef of een Sony Wh-1000XM4 :)
Je schrijft "die wat minder nodig heeft om te worden aangestuurd", wat suggereert dat je hem met een kabeltje wil aansturen. Ik denk dat daar de verwarring vandaan komt.

Ik vind de argumenten dat een mobiele telefoon geen goede geluidskwaliteit kan weergeven redelijk kul als het geluid nota bene in zeer hoge kwaliteit, digitaal doorgestuurd wordt naar deze BT-hoofdtelefoon met ingebouwde versterker en DAC, afgestemd op de hoofdtelefoon zelf.

Het grootste argument tegen een dergelijke dure hoofdtelefoon voor mobiel gebruik, is omgevingsgeluid. Hoofdtelefoons zijn heel goed in het afsluiten van omgevingsgeluid, maar 100% werkt het nooit en dus zul je een voorbij rijdende tram nog altijd goed horen. Ik merk dat windruis langs de hoofdtelefoon ook moeilijk uit te filteren is. En dan kun je wel focussen op maximale geluidskwaliteit; tenzij de omgeving (bijna) volledig stil is (wandeling in het bos bijvoorbeeld), zul je er geen voordeel van ondervinden.

Overigens vind ik het thuis ook best fijn om dankzij de afwezigheid van een draadje door het huis te kunnen lopen met mijn hoofdtelefoon op (B&W PX7).
Ik gebruik een hoofdtelefoon sowieso 99% van de tijd thuis, maar vind het enorm prettig om geen draad onder mijn bureaustoel te hebben vast zitten, of een een voorversterker verbonden te zitten. Ik snap zelf weer niet hoe mensen altijd vanuit dezelfde stoel naast hun voorversterker muziek luisteren. Heerlijk om zonder draden te switchen tussen de bank, de eettafel of kantoor en toch high-end geluid te hebben.

Een vrij niche markt dus, die Ananda-BT, maar hij klinkt fantastisch.

Buiten gebruik ik oortjes, omdat ik tijdens sporten een hoofdtelefoon weer onhandig vind, zweterig etc.
Er zal ook een groep zijn die hem koopt om de prijs en voor wie de specs ondergeschikt zijn puur om te showen, er is ook een markt voor T'shirts/Sneakers van een paar duizend Euro terwijl die behalve patserij helemaal niets toevoegen in vergelijking tot een model van 10% van de prijs.
Voor 1000 euro hadden ze hem wel wat mooier mogen maken, het oog wil ook wat.
Over smaak valt niet te twisten. Ik vind hem wel mooi.

Maar 999 dollar een koptelefoon is van de zotte natuurlijk :P
(en ook daarover is weer genoeg te vinden ;) )

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 4 januari 2022 15:56]

Als je veel muziek luistert en het je hobby is, kan het allemaal best. Het is natuurlijk niet voor iedereen.
Voor dat geld zijn wel betere koptelefoons te koop. Daarnaast zijn er denk ik maar weinig audiofielen die serieus gaan luisteren op een draadloze koptelefoon.

Ik beschouw mezelf niet als audiofiel, meer een hobbymatig luisteraar maar als ik lekker wil luisteren dan wel over een kabel, ik ben nog nooit een draadloze koptelefoon tegengekomen die dat kan verslaan. Voor normaal, alledaags draadloos gebruik is bijvoorbeeld een Sony of Bose koptelefoon voor minder dan de helft van dit geld al meer dan voldoende.

En sowieso, de DACjes en versterkertjes die überhaupt in zo'n koptelefoon passen en niet in één keer de accu leegtrekken zijn eigenlijk per definitie al zodanig van aard dat ze nooit op kunnen tegen een normale DAC/AMP setup op netvoeding.
Helemaal eens, ik zou dit nooit overwegen. Ben geen audifiel, maar waardeer een goeie installatie of headphone. Maar wel een draadje.
Als dat zo is dan koop je een bedrade 200-600 ohm koptelefoon aangesloten op een fatsoenlijke DAC/versterker. Dit is niet zomaar €200 of €500 waar ik me nog iets bij kan voorstellen, maar bijna €1000. Daar koop je de beste koptelefoons mee op de markt.

Draadloos is leuk, maar uiteindelijk gaat het bij draadloos om een ding, en dat is gemak. Uiteraard wil je fatsoenlijk geluid, maar je koopt draadloos voor het gemak. Het verlies aan audiokwaliteit door een draadloze verbinding is voor de audiophile te hoog.

Een echt goede koptelefoon koop je voor thuis, voor aan de versterker om je het beste geluid te geven, van een loseless audioformat/vinyl.

Ik kan me hier niet echt een markt voor bedenken.
Vergeet daarbij ook niet te vermelden dat de accu over 3 jaar behoorlijk gedegradeerd is. Kortom €1000 voor een wegwerpproduct dat eigenlijk veel langer zou moeten meegaan. (Geplande slijtage)

Ik zou het wel weten, gewoon een hoofdtelefoon met een draadje + microfoon ingebouwd. Dan maar even de draden uit de war halen. Je doet er veel langer mee bij normaal gebruik.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 4 januari 2022 18:02]

Mee eens, vooral dat grijze plastic deel ziet er nogal goedkoop uit, en lijkt mij erg krasgevoelig.
Precies, moet er ook uitzien als een luxe product. Dit vind ik persoonlijk eerder op een iets tammere game headset lijken. Heeft Apple in mijn ogen dan toch beter gedaan.

Nou is Mark-Levinson toch meer gericht op mid-end audiofielen. Die zullen dit waarschijnlijk eerder overwegen dan een Sony dankzij de merknaam. Snap het product daarom ook wel en dank dat het in die markt goed zal verkopen.

[Reactie gewijzigd door DamirB op 4 januari 2022 15:59]

Vroeger kocht je koptelefoons die er bijzonder uitzagen, design statements waren het. Dit had een koptelefoon uit 2005 kunnen zijn.
Waarom wordt Harman i.p.v. Mark Levinson genoemd in de titel? We schrijven toch ook dat Skoda en niet VAG een elektrische auto uitbrengt, dat Denon en niet Sound United een nieuwe receiver uitbrengt en dat OnePlus en niet BBK een nieuwe smartphone uitbrengt? Het merk geeft een indicatie van de marktpositionering, waar de moedermaatschappij de meeste consumenten weinig zegt.
Misschien omdat Harman gekend is voor zijn toonaangevend onderzoek naar wat mensen goed vinden klinken bij audio weergave via hoofdtelefoons?
Ik verwacht dat dit exemplaar redelijk nauwkeurig de Harman target curve voor over ear headphones volgt. Tegenwoordig zowat DE referentie voor een goed getunede hoofdtelefoon.
Dus als dochter-merk van het moederbedrijf kan bij een ML hoofdtelefoon ook wel Harman vermeld worden.

[Reactie gewijzigd door RikHouben op 4 januari 2022 20:00]

De 40mm-drivers van het apparaat zijn gecoat met beryllium. Het heeft een akoestische respons van 40kHz en signaalverwerking van 24bit en 96kHz.
Alsof de gemiddelde lezer ook maar enige idee heeft wat dit betekent.
de gemiddelde lezer zal ook geen headset van $1K kopen :P
Ik ben heel erg benieuwd hoe deze zich houdt tegenover bijv. de BeoPlay H95 van Bang & Olufsen.
1000 euro voor koptelefoon die geen lossless codecs kan afspelen?
Nee bedankt.
Dat is ook 1 van de weinige redenen dat iemand een high-end koptelefoon zou willen aanschaffen, en dan doen ze er geen lossless codecs bij... Raar
Klinkt een beetje alsof je gaat betalen voor een stel codecs.
Voor die prijsklasse geen audio ervaring nog?
Beetje; " wij van WC eend"
Valt eigenlijk wel mee dat de ANC maar 4 uur van de accu kost als deze aanstaat. Ik had verwacht dat de processing daarvan wat meer energie zou kosten. Of is ANC eigenlijk heel simpel en betalen we ons scheel voor die functie? Ik heb overigens een JBL met ANC van 100 euro.
Ik vraag mij af hoeveel je nu weer betaald voor de naam... Ik blijf toch bij sennheiser die na mijn idee en ervaring tot nu toe altijd goeie kwaliteit levert en fatsoenlijke prijzen hanteert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee