Sony kondigt QD-oled-tv's van 65" en 55" en lcd-tv's met miniledbacklight aan

Sony presenteert zijn 2022-line-up van Bravia-tv's. Twee daarvan hebben een QD-oledpaneel. Dat gaat om modellen met schermformaten van 65" en 55". Verder bevat de line-up reguliere oled-tv's van 42" tot 77" en Sony's eerste lcd-tv's met miniledbacklight.

Sony plaatste de QD-oled-tv's in de nieuwe A95K-serie. Volgens de fabrikant zorgt de schermtechniek voor een groter kleurbereik en een hogere helderheid in vergelijking met traditionele oledpanelen. Welke helderheden de tv's halen, specificeert Sony echter niet.

Het ligt voor de hand dat Sony de QD-oledpanelen van Samsung afneemt. Samsung Display is de enige fabrikant waarvan bekend is dat die dergelijke panelen maakt. QD-oledpanelen bestaan uit blauwe oleds met groene en rode quantumdotfilters. Oled-tv's tot nu toe beschikten over oledpanelen van LG die zijn opgebouwd uit witte oleds met daarvoor rgb-kleurenfilters.

Sony geeft de QD-oled-tv's zijn Cognitive Processor XR voor beeldverwerking. Die zat ook in de high-end modellen van vorig jaar. Ook hebben de tv's Sony's Acoustic Surface Audio-functionaliteit, waarbij het schermpaneel wordt gebruikt om geluid te produceren.

Wanneer de A95K-tv's uitkomen en wat ze gaan kosten, is nog niet bekendgemaakt. Sony heeft de toestellen op de CES-elektronicabeurs aangekondigd, maar ze worden niet daadwerkelijk getoond op de beurs. Dat geldt ook voor alle andere tv's die Sony aankondigt.

A90K- en A80K-series: oled-tv's van 42" tot 77"

Sony introduceert meer nieuwe oled-tv's, maar die hebben niet de nieuwe QD-oled-panelen. Voor de tv's in de A90K-serie gebruikt Sony het nieuwe 42"-paneel van LG en een 48"-variant. De A90K-modellen behoren volgens Sony ook tot de Master Series van de hoogst gepositioneerde tv's. Daaronder plaatst Sony de A80K-serie. Die bevat reguliere 4k-oled-tv's van 77", 65" en 55".

Z9K- en X95k-series: 8k- en 4k-tv's met miniledbacklight

In de Master Series Z9K introduceert Sony twee 8k-lcd-tv's met een miniledbacklight. Het gaat om modellen van 85" en 75". Er verschijnen ook 4k-versies in de X95K-serie met formaten van 85", 75" en 65". Sony voorziet deze tv's van zijn nieuwe XR Backlight Master Drive. Zo noemt Sony de aansturing van de minileds.

Het zijn Sony's eerste tv's met miniledbacklight. De voorgangers uit de Z9J- en X95J-series hadden full array local dimming. Dat werkt met honderden leds, terwijl miniledbacklights voorzien zijn van duizenden leds. Het exacte aantal specificeert Sony niet. Samsung en LG brachten vorig jaar al miniled-tv's uit in hun Neo QLED- en QNED-series. Details over de helderheid van de miniled-tv's geeft Sony niet.

X90K- en X85K-lcd-tv's

Onderaan de line-up positioneert Sony de X90K- en X85K-series van lcd-tv's. Eerstgenoemde heeft een fald-backlight. De tweede moet het doen zonder local dimming. Ook is de X85K-serie als enige niet uitgerust met de Cognitive Processor XR, maar met de oudere 4K HDR Processor X1. Deze lcd-tv's komen uit in formaten van 40" tot 85".

Sony Bravia-serie Schermtechniek Formaten Beeldprocessor
Master Series Z9K 8k-lcd met miniledbacklight 85", 77" Cognitive Processor XR
Master Series X95K 4k-lcd met miniledbacklight 75", 65" Cognitive Processor XR
Master Series A95K 4k-QD-oled 65", 55" Cognitive Processor XR
Master Series A90K 4k-oled 48", 42" Cognitive Processor XR
A80K 4k-oled 77", 65", 55" Cognitive Processor XR
X90K 4k-lcd met local dimming 85", 77", 65", 55" Cognitive Processor XR
X85K 4k-lcd 85", 75", 65", 55", 50", 43" 4K HDR Processor X1

HDMI 2.1-features: VRR direct beschikbaar

Sony geeft ook een overzicht van welke HDMI 2.1-features beschikbaar komen op de verschillende tv's. Volgens de fabrikant zal ondersteuning voor Variable Refresh Rate direct beschikbaar zijn als de tv's uitkomen. Dat was niet het geval in 2021. Sony beloofde met updates te komen, maar wanneer die beschikbaar zijn, is nog niet bekend.

Model HDMI 1 HDMI 2 HDMI 3 HDMI 4
Z9K 18Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, 48Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, eARC, 48Gbit/s 4K120, 8K60, 40Gbit/s
A95K 18Gbit/s 18Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, eARC, 48Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, 48Gbit/s
A80K 18Gbit/s 18Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, eARC, 48Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, 48Gbit/s
X95K 18Gbit/s 18Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, eARC, 48Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, 48Gbit/s
X90K 18Gbit/s 18Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, eARC, 48Gbit/s 4K120, VRR, ALLM, 48Gbit/s

Google TV en PlayStation 5-features

Alle 2022-tv's van Sony werken met Google TV als besturingssysteem en hebben Apple AirPlay-ondersteuning. Daarnaast krijgen de tv's van Sony het 'Perfect for PlayStation 5'-predicaat. De console kan herkennen welke tv is aangesloten en past vervolgens automatisch de hdr-instellingen aan op de maximale helderheid van het scherm. Sony noemt dat Auto HDR Tone Mapping. Ook detecteren de Bravia-tv's of de console een game afspeelt of bijvoorbeeld een film en de beeldscherminstellingen worden aan de hand daarvan aangepast.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-01-2022 • 16:00

56 Linkedin

Reacties (56)

56
56
26
2
0
26
Wijzig sortering
Hebben deze schermen nou voordeel van zowel oled als lcd? Dus zwart is zwart, maar wel helder?
Ik denk niet dat je bij mini backlight, LCD en QD-OLED hiermee de zwartwaarden krijgt welke de echte pure OLED schermen hebben.
waarom zou QD-oled niet dezelfde zwartwaarden kunnen halen als gewone oled als ook QD-oled per pixel aan of uit kan?

of begrijp ik iets verkeert?
Omdat mini led schermen veel minder leds hebben dan pixels.

Het is gewoon local dimming maar dan met meer dimzones en daardoor een stuk effectiever.

Techniek is dus niet nieuw of anders. Het is een verfijnde versie van de traditionele LED televisies. En heeft dus minder last van bleeding.

Echter als je 1 felle lichtbron hebt in een scène kan je daaromheen vaak de backlight bleeding zien. Dit is met een OLED een stuk beter. Ook de kijkhoeken zijn met OLED vaak beter.

Mini-led kan daarentegen een stuk feller en kan niet inbranden.

Al worden de traditionele voor en nadelen van beide oplossingen met vooruitgang steeds minder duidelijk.
ik denk dat je iets verkeerd begrepen hebt;
QD-oled is net als LG gewoon oled met per pixel aan of uit dit is NIET samsung hun Qled (marketing term voor LCD met miniled of FALD) maar echte oled
Ah ik had het laatste stuk van het artikel in m’n hoofd met mini led.

Klopt dan inderdaad zal wel een prijsje aanhangen
geen probleem :)

en ja verwacht over 3-5 jaar past echt concurrentie met LG op prijs nog afgezien van het feit dat ze ook nog de beloofde hogere helderheid en beter kleurbereik(?) moeten waarmaken

[Reactie gewijzigd door atthias op 4 januari 2022 18:32]

LG heeft uiteraard met hun G serie topmodellen de helderheid al verhoogt vorig jaar.

Wellicht dat we die panelen vanaf dit jaar in de C2 serie terug gaan zien.

Maar dan nog regulier Qleds met mini led zijn al concurrerend met LG Oled’s afhankelijk van waar je ze gebruikt. Het is gewoon gezonde concurrentie tussen 2 verschillende technieken.

Consument is dan ook de winnaar.
in de reviews bleek er in de praktijk niet veel verschil qua helderheid te merken althans als ik het Tweakers review goed herinner


ik doelde meer specifiek op wanneer samsung ook met QD-oled met LG oled op prijs zou kunnen concurreren niet de concurrente met miniled of andere technieken maar puur oled VS oled en dan nog specifieker op prijs
waar, maar met mini leds heb je nog steeds geen 100% zwart, b.v. een ster in een zwarte hemel moet de backlight van de mini LED vol aan hebben, dus de pixels ernaast die eigenlijk 100% zwart moesten zijn worden ook belicht. Bij LG OLED is de maximale helderheid weer beperkt, en bestaat de mogelijkheid van inbranden. Wat je wil zijn pixels die zowel 100% zwart kunnen, zonder licht van omliggende pixels maar ook loeihelder. LG heeft de 100% zwart (in principe tenminste) en is bezig de helderheid over de jaren nog wat op te voeren. Samsung komt met zijn nieuwe OLED principe aan en belooft dat die veel helderder kunnen en niet inbranden en zo... LCD panelen woren met steeds kleinere backlight LEDS uitgerust, waardoor donkere pixels steeds minder last hebben van helder buurpixels.
Voor mij zou het de komende jaren nog LG OLED blijven (in een vrijwel donkere kamer), maar over een paar jaar heeft Samsung wellicht iets dat op prijs en kwaliteit kan concurreren... we gaan het zien!
Persoonlijk denk ik gewoon niet dat het exact de zelfde zwartwaarden haalt als OLED. Maar je moet echt vaak de televisies naast elkaar zien om het verschil te ontdekken. Voor de meeste consumenten is een televisie met felle kleuren (denk aan vaak Samsung) juist weer aantrekkelijk.
waarom denk je dat dan natuurlijk moeten we de reviews afwachten maar aangezien oleds sterke zwartwaarde komt van de per pixel aan of uit verwacht ik daarin geen verschil

PS als iemand die meer weet van oled het bovenstaande van oled kan/wil corrigeren dan zie ik dat graag
microled denk ik dat je bedoeld aangezien die op pixel nieuw aan of uit kunnen miniled kan dat niet
Staat er ook.
Had verkeerd getypt, staat er nu goed.
Mini led en (reguliere) LCD niet.
Maar QD oled en microled wel, die zijn per pixel aan/uit te zetten.
Nee QD oled is meer vergelijkbaar met de LG oleds alleen waar LG witte oleds met een traditioneel kleuren filter gebruikt gebruikt Samsung blauwe oleds met een Quantum dot kleuren filter er voor. Quantum dots werden ook al bij de duurdere LCD tv's gebruikt om een hoger kleur vollume te krijgen. Bij Samsung had je de qlcd tv's en Sony heeft bij de top of the range in triluminus volgens mij Quantum dots gebruikt.

Microled is het geen wat meer het beste van oled en mini led LCD gaat zijn. Dus wel. Self emmisive Maar kan ook feller omdat er geen organisch materiaal gebruikt wordt (bij oled zorgt een hoge spanning en hitte voor degradatie microled kan daar veel beter tegen)
Welke 'deze', de QD-oled of de lcd met miniledbacklight?
In potentie kunnen ze helderder, omdat niet zoals bij WOLED de helft van het licht door een kleurenfilter wordt tegengehouden. Dat betekent evenwel niet dat Samsung zijn QD-OLED's ook direct op volle kracht laat branden: Hoe feller, hoe meer slijtage. Het lijkt mij in de reden liggen dat men aanvankelijk wat terughoudend is, totdat meer bekend is hoe de televisies de tand des tijds doorstaan. Dat gezegd, het zijn wel de topmodellen van Sony, dus wie weet.
Hmm denk dat ik maar mijn Sony AF9 ga verkopen...zn dure master serie tv met geen 4K en 120HZ....ben benieuwd wat die A95K gaat kosten ...
https://www.youtube.com/watch?v=BRoOYXQ1RPk zie laatste deel voor een indicatie van de prijs. Lijkt er niet op dat dit erg interessant gaat zijn voor de gemiddelde consument, maar wie weet.
jezus christus ...dan moet ik toch paar keer mijn lichaam verkopen. jezus man wat een prijs...dan misschien maar kijken voor LG Oled....ik heb voor die AF9 rond de 2500,- + betaald... ook veel geld natuurlijk ...maar als je dan erachter komt dat zn master serie geen 4k+120HZ ( Op PS5 ) kan ga je wel janken
De LG 65C6 OLED uit 2016 kwam voor € 5999,- op de markt. Ik verwacht dat de A95K bij introductie € 9999,- gaat kost voor 65" en € 7999,- voor 55".
Ik vind die lage stands maar niks. Zo kan een soundbar er toch niet meer fantsoenlijk voor staan..

Niet iedereen hangt hun tv aan de muur.
Ook voor mensen met boekenplankspeakers is dit een prima TV, maar inderdaad wel onhandig dat ze de mensen met een sound bar kunnen wegstrepen. Esthetisch gezien vind ik het wel erg mooi trouwens dit ontwerp.
Volgens de fabrikant zal ondersteuning voor Variable Refresh Rate direct beschikbaar zijn als de tv's uitkomen. Dat was niet het geval in 2021.
@Xtuv Wanneer ik bijvoorbeeld naar de pagina voor de A90K ga, dan staat er bij VRR, annotatie 13:
VRR will be available via a future firmware update.
Weird. Dat komt niet overeen met de presentatie die ik gezien heb. Ik ga het checken.
Iets zegt me dat we 4 jaar moeten wachten voor die QD-OLED betaalbaar wordt voor de gemiddelde consument (hopelijk zit ik ernaast).
Aankondigingen zonder prijs info is ook best karige info...
Of betekend dat er nog veel te veel cijfertjes in de prijs staan. Meestal een goede indicatie dat je deze nog even niet moet kopen!

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 5 januari 2022 18:20]

https://www.avforums.com/...-mini-led-flagships.19428

Hier staan alle updates en veranderingen mooi overzichtelijk, inclusief plaatjes van de nieuwe remote controls.
Interessant dat die QD Oled schermen dus meteen feller zouden zijn dan de LG oled schermen en daarnaast een hoger color vollume hebben. Dan ben ik wel benieuwd wat de nadelen dan zijn en waarom. LG er dan Bv niet eerder mee genomen is. Want QD is niet iets wat volgens mij Samsung exclusive is.

Helaas zijn er er alleen 55/65 inch schermen en wellicht is de prijs nog heel hoog.

Ook interessant om te zien dat de Z9K miniled backlight krijgt zou een hele step up moeten zijn tov de Z9J en gezien hoe goed die lokaal dimming al zijn werk al doet kan dit een heel indrukwekkend resultaat gaan geven.
blauwe oleds hebben(hoop inmiddels hadden) een kortere levens duur volgens mij kortste van alle oleds vandaar dat LG voor witle oleds met een kleeurenfilter ging

NB neem dit met een korrel zout wan dit is iets wat ik lang geleden gelezen had
Indrukwekkend dat ze QD-OLED uitbrengen voordat Samsung dat doet.
Bekijk het vanuit Samsung. Ze krijgen er waarschijnlijk een goede prijs voor van Sony, en Sony vangt het commentaar indien het in de praktijk toch nog wat tegenvalt.
Goed punt, aan de andere kant lijkt Sony nu voor de gemiddelde consument de pionier en in het verleden had Samsung geen probleem met als eerste iets op de markt te brengen. Denk aan foldables.
Bekijk het zoals LCD: Samsung was geen pionier in LCD-televisies (dat waren de Japanse fabrikanten), maar uiteindelijk waren de Koreaanse panelen groter, hadden een hogere resolutie, betere beeldkwaliteit en waren goedkoper dan Japanse panelen. Hier kan hetzelfde gebeuren: Niet de eerste zijn, maar de beste.
Samsung was zeker niet de beste, ze waren de goedkoopste. Daardoor hebben ze de markt veroverd. De Japanse concurrenten zijn niet met die prijzen mee gegaan. Maar de Samsung tv's stonden toen niet echt bekend om goede tv's. Kleurechtheid was slecht, motion interpolation was zeer slecht, tv's konden niet goed omgaan met snelle beelden etc. Later hebben ze pas duurdere en betere schermen op de markt gebracht. Maar het was vooral prijs waardoor ze de markt hebben veroverd.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 4 januari 2022 19:22]

De gemiddelde consument die niet weet wie een paneel maakt gaat ook helemaal het verschil niet weten met de oleds die er al lang zijn...
Denk dat je nog veel meer in ogenschouw moet nemen dat ‘Samsung’ bestaat uit meerdere zelfstandig opererende bedrijven. Waaronder Samsung Electronics (die o.a. consumenten TV’s verkoopt) en Samsung Display (maker van panelen, die all-in zijn gegaan op QD-Oled).
Die laatste verkoopt gewoon panelen aan wie dat maar wil.
In beginsel juist, doch Samsung Display is een dochteronderneming van Samsung Electronics. Zelfstandig opererend, maar moet uiteindelijk wel naar zijn enige aandeelhouder luisteren.
Sony staat bekend om alles maanden van te voren aan te kondig, je moet niet verrast zijn als het gelijk op de markt komt.
Daarnaast krijgen de tv's van Sony het 'Perfect for PlayStation 5'-predicaat.
Ik begrijp niet dat ze PlayStation niet verder integreren met hun TV lijn. Gouden kansen voor een groter marktaandeel. Zorg ervoor dat PlayStation Now (als begin) probleemloos werkt op Bravia TV's vanuit de doos.
Sony tv en sony playstation zijn gewoon in de praktijk echt aparte bedrijven. In theorie zouden ze wel meer kunnen doen maar ja.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee