Europees Parlement stemt in met plan voor snellaadhubs per 60km snelweg

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met een plan waarmee er meer snellaadhubs langs belangrijke Europese snelwegen moeten komen. Met dit plan moet er eind 2025 per zestig kilometer een snellaadhub komen, met een totale laadcapaciteit van minstens 400kW.

Het TEN-T-wegennetwerk in de Benelux
Het TEN-T-wegennetwerk in de Benelux. De
dikke strepen zijn het kernnetwerk, de dunne
strepen zijn het uitgebreide netwerk.

Nu de plannen door het Europees Parlement zijn aangenomen, moeten alleen ministers van EU-landen via de Raad van de Europese Unie akkoord gaan met de plannen voor ze in werking treden. Onder de plannen moet het Europese snelwegennetwerk tot eind 2035 uitgebreid worden met snellaadhubs. Hiervoor kijkt de EU naar het Trans-European Transport Netwerk, een netwerk met onder meer belangrijke snelwegen.

Eind 2025 moet er bijvoorbeeld langs belangrijke snelwegen elke 60 kilometer in beide richtingen een snellaadhub komen. Deze snellaadhub moet een totale laadcapaciteit van 400kW hebben, met minstens één 150kW-snellader. Twee jaar later moet de totale laadcapaciteit 600kW zijn en moeten er minimaal twee 150kW-snelladers staan. Tweakers schreef eerder dit jaar een achtergrondartikel over dit plan en de snellaadhubs.

Het plan bevat ook eisen voor vrachtwagens en bussen; voor deze voertuigen moet elke 120km een snellaadhub zijn. Hier moet een totale laadcapaciteit van 1400kW tot 2800kW zijn, afhankelijk van de snelweg. Daarnaast moeten er waterstoftankstations zijn op elke 200 kilometer bij belangrijke snelwegen. Deze waterstoftankstations moeten ook door personenauto's gebruikt kunnen worden.

De plannen bevatten ook maatregelen die grote schepen duurzamer moeten maken, waardoor ze in 2050 tachtig procent minder uitstoten ten opzichte van 2020. Bovendien worden ze verplicht om per 2030 gebruik te maken van elektriciteitsaansluitingen in havens om zo uitstoot te verminderen. Van de Europarlementariërs stemden 514 voor de alternative fuel infrastructure regulation, ofwel verordening betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Er waren 52 Parlementariërs die tegen afir stemden en 74 leden onthielden zich van stemming.

Datum Kernnetwerk Uitgebreide netwerk
31 december 2025 Totale capaciteit van 400kW
Minstens één 150kW-snellader
N.v.t.
31 december 2027 Totale capaciteit van 600kW
Minstens twee 150kW-snelladers
Bij 50 procent van het netwerk:
Totale capaciteit van 300kW
Minstens één 150kW-snellader
31 december 2030 N.v.t. Bij 100 procent van het netwerk:
Totale capaciteit van 300kW
Minstens één 150kW-snellader
31 december 2035 N.v.t. Totale capaciteit van 600kW
Minstens twee 150kW-snelladers

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-07-2023 • 17:46

226

Submitter: flowrider84

Lees meer

Reacties (226)

226
222
78
12
0
118
Wijzig sortering
Hier moet de EU zich niet mee bemoeien, nutteloze symbool politiek. Die laadpunten komen er toch wel.
Bovendien, elke 60km is te weinig. Uiteindelijk zal er bij elk rustpunt op de snelweg een snellader moeten zijn, ik denk zelfs bij elke parkeerplek of in ieder geval een groot percentage. Dan kun je met elke pauze even de stekker er aan hangen en hoef je er niet extra voor te stoppen.

Los daarvan, dit zijn luxe problemen, eigenlijk kun je nu al prima lange afstanden doen op de snelweg met het huidige aanbod van snelladers. Het echte probleem met een EV is juist als je van de snelweg af bent. Dan kan het knap vervelend zijn als je de auto niet kan opladen waardoor soms zelfs de enige optie is een snellader aan de snelweg te zoeken, ook al is dat meer dan een half uur rijden.
Ik ben in de afgelopen 2 jaar in geen enkele plaats in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland of Skandinavië geweest waar niet elke plaats met 3000 inwoners of meer ten minste een werkende type 2 op 11kW of meer had.
Ik was laatst in Imst (Oostenrijk, Tirol), 10.000 inwoners (dorp) en daar hadden ze 6x 150kW CCS over het dorp verspreid, en paar keer een oude triple voor Chademo en AC 43kW.

Spanje, zuid Italië en voorbij (Hongarije, Kroatië) is nog wat anders (zover ik weet). Daar zou wat subsidie prima zijn. Ik vermoed dat dit programma daar ook meer bedoeld voor is. Om ook de dunner bevolkte en minder toeristische hoeken vol te krijgen.
> Ik ben in de afgelopen 2 jaar in geen enkele plaats in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland of Skandinavië geweest waar niet elke plaats met 3000 inwoners of meer ten minste een werkende type 2 op 11kW of meer had.

Ik ook zelden, maar die waren
a) kapot
b) bezet
c) iemand geparkeerd die geen EV heeft
d) of ik liet / kon mijn auto daar geen 5-6u staan laden (11kW is niks, een stopcontact met een laadstekker) omdat ik vrolijk 5-10km heen en weer zou moeten lopen naar mijn verblijfsplaats.

Daarnaast is de situatie ook bij snelladen beroerd in vrij veel landen, met Denemarken (verrassend vond ik), Zwitserland en Italie tot nu toe mijn persoonlijke dieptepunten. Ik heb geen Tesla, misschien is dan alles beter. Zonder Tesla's publiek opengestelde palen zou het nog dramatischer zijn. Ionity bijvoorbeeld, praat me er niet van...in Italie moet hun monteur uit Oostenrijk komen om palen te repareren, geen wonder dat ze vaak kapot zijn.

Er zijn gewoon te weinig palen, de palen die er zijn zijn in bepaalde landen vaak kapot. En dan is er nog gedoe met passen die soms wel of niet werken. Het is kortom behoorlijk avontuurlijk en toch wel een soort jackpot of de paal waar je naar toe reist het uberhaupt wel doet.

Ik juich dit initiatief dan ook toe, helaas beperkt het zich tot snelwegen!
Wat een ramp. Vrijdag naar Duitsland. Ga ervan uit dat het daar vergelijkbaar is met Nederland.
Ik heb overigens zoveel mogelijk aantal passen en druppels bij me, zodat ik zeker weet dat er tenminste één werkt. :) :)
Ik juich dit initiatief dan ook toe, helaas beperkt het zich tot snelwegen!
Eindelijk iets waar Nederland in voor loopt. Ik ga er overigens van uit dat zoiets ook komt buiten de snelwegen.
1-2 11 kwh laadpalen in een dorpje. Die zijn dus vol in het hoogseizoen 8)7 .
Van het voorjaar bij Centerparcs geweest in de ardennen. 6 laadpalen in het hele park. Op 1 plek centraal. Moet je dus eerst je auto halen (buiten het park, want Centerparcs), dan naar die laadpaal toe, hopen dat er plek is, teruglopen (a 15 minuten). Kost je dus bijna een uur heen en terug, met een kans dat er geen plek is voor de auto. Doe je het 's avonds en geen plek: daar gaan je plannen voor de volgende dag, mag je eerst uitzoeken hoe de auto op te laden. In Nederland beter? Op de terugweg dagje Maastricht, parkeerplek bij Q-park Sphinx. Trouwens erg duur ook om je auto op grind weg te zetten maar dat terzijde: .. geen enkele laadpaal! Mag je alsnog naar de snellader voor een half uurtje laden na je dagje stad om thuis te komen.
Het probleem is natuurlijk opgelost als je een stop contact hebt naast je vakantie huisje of tent en dat je de auto daar neer mag zetten, dan gaat het maar wat langzamer, je auto komt wel vol. Anders is het echt behelpen en staat je hele vakantie in het teken van laadpalen zoeken.
Ik heb gelukkig ook nog een benzine auto, het lijkt mij echt afzien met een EV op vakantie de komende 10 jaar.
Zie hieronder mijn redenering. Klopt mijn berekening? Zo ja dan maak ik me wel zorgen!

Vakantie verkeer en bijna iedereen rijdt elektrisch (eind 2021 was dit ca 1% in de EU)

Stel 2300 auto’s per uur op snelweg waarvan 2000 elektrisch (drukke dagen is dit getal veel hoger)

Range op snelweg is 260km (2 uur lang 130km/u rijden, en je laadt tot ca 80% vol en rijdt tot 10-15% leeg, resteert dus ca 70% van totale accu capaciteit)

In 2 uur moeten dus 4000 auto’s opgeladen worden, verspreid over 260km

5 sites waar je kan laden (elke 52km een paal), laadtijd is 30minuten, Inclusief afkoppelen, inefficiency’s, parkeren etc.

Elke laadpaal kan dus 4 auto’s per 2 uur verwerken.

Betekent dit dan dat je 500 laadpalen nodig hebt, dus 100 per site?
Als die palen dan allemaal aan staan, is dan een kabel aan te leggen die 100*150kw capaciteit heeft?

Deze situatie is natuurlijk alleen voor vakantie verkeer. Woon-werk verkeer laadt uiteraard primair op andere plekken op.

Als mijn som klopt, dan hebben de critici gelijk, vakantie blijft ingewikkeld met EV (als iedereen straks elektrisch rijdt)
Anoniem: 1322 @E5X12 juli 2023 11:10
Als mijn som klopt, dan hebben de critici gelijk, vakantie blijft ingewikkeld met EV (als iedereen straks elektrisch rijdt)

Nee, ze missen juist het hele punt waarom we elektrisch rijden...
We moeten allemaal onze energie voetafdruk naar beneden halen. Elektrisch rijden is daar een onderdeel van gezien ICE voertuigen een zeer laag rendement hebben, niet circulair en erg vervuilend zijn. Een EV is geen 1-op-1 vervanger voor een ICE, je zult meerdere aspecten van je leven hierop aan moeten passen.

Je ziet het hier zo vaak, van die lachende opmerkingen dat deze EV ook geen camper naar zuid-frankrijk kan trekken. Die EV is weer ongeschikt want men wil niet een uur langer reizen vanwege opladen.

De critici hebben geen 'gelijk', ze snappen het hele doel niet en focussen op een enkel probleem. Een probleem dat niemand wil oplossen want het is niet aan EV's om dat specifieke onderdeel op te lossen (hint: dat is het doel van openbaar vervoer).
Niet circulair en erg vervuilend... ik zou eens gaan kijken hoe circulair jouw accu is in je EV en hoeveel uitstoot er al plaatsvind van een EV voordat deze ook maar 1 meter heeft gereden.

Kom maar op met die minnetjes
Ik zou eens gaan kijken hoe circulair jouw accu is in je EV en hoeveel uitstoot er al plaatsvind van een EV voordat deze ook maar 1 meter heeft gereden.

Echt waar? Het is lang geleden dat ik die mythe zag...
Mijn advies, google het eens? Maar ik zie ook enorm veel clickbait en misinformatie dat ik je comment wel begrijp.... Bizar, dat was jaren terug nog niet zo.

Anyway, Ja, de productie van de accu kost meer uitstoot. Maar dat 'verdien' je in 6 maanden tot 2 jaar (als je oplaad met milieu onvriendelijke stroombronnen) terug. Verder hoef je alleen maar te denken: hoe maken we brandstof circulair? om je vraag te beantwoorden.

Zie hier voor een langere uitleg op precies jouw stelling:
Are Electric Cars REALLY Better for the Environment?

Voor mensen die dit onderwerp interessant vinden. Hier wordt het hele process berekend en uitgelegd:
Are Electric Cars Worse For The Environment? Myth Busted
Als straks iedereen elektrisch rijdt, dan spreken we voor de grote meute niet meer over een range van 260km. Die zal dan al een stuk hoger liggen. Daarenboven zal er tegen dan ook wel een alternatief zijn in waterstof.

Vakantie is vandaag niet ingewikkeld met een EV, en dan zal het straks ook niet zijn als iedereen elektrisch rijdt. We spreken dan immers nog over vele jaren.
Daarenboven zal er tegen dan ook wel een alternatief zijn in waterstof.

--- Shell, 2023
In 1990 was Waterstof de brandstof van de toekomst. We zijn nu 40 jaar verder, en waterstof is nog steeds de brandstof van de toekomst. Ik zou er niet op wachten.
Hey! Ik ben geen 40 jaar oud! :(
Betekent dit dan dat je 500 laadpalen nodig hebt, dus 100 per site?
Daar heb je wel een punt. Een huidig tankstation die heeft berekend dat er 12 pomps nodig zijn waar een auto 5 minuten stil staat, zal al snel 70 laadpunten nodig hebben om dezelfde hoeveelheid klanten te bedienen. En dan moeten die klanten hun auto na 30 minuten ook echt weghalen en niet nog de benen aan het strekken zijn, want dan heb je al snel 140 laadpunten nodig. Over de noodzakelijke uitbreiding aan het elektriciteitsnet heb ik het nog niet.

Maar wat is het alternatief, geoengineering? Of, maar nu zeg ik iets heel extreems, iets minder ver op vakantie?
Daarom heb ik dus nu nog een PHEV gekocht. Ik rij alles elektrisch behalve de snelweg dan schakel ik naar benzine. Best of both worlds.
Anoniem: 345323 @Marve7912 juli 2023 05:11
Een PHEV is 'the worst of both worlds'.

Je mag (moet) ieder dag laden, waardoor de batterij snel slijt. Na 1,5/2 uur is de batterij vol, als je aan een publieke laadpaal hangt, is het dan wel zo netjes de auto te verplaatsen, anders is zo'n PHEV een sta in de weg. Wat ik dus in mijn buurt vaak zie gebeuren. Zo'n Audi A3 die iedere dag eraan hangt waarvan de gebruiker inmiddels te lui is geworden om hem na die 2 uur weg te halen.

Ook sleep je een complete aandrijflijn mee, met de additionele complexiteit en onderhoudsgevoeligheid van een ICE, die je vervolgens alleen in bepaalde cases gebruikt.

En mag je vervolgens ook nog steeds tanken en vervuilen, en krijgt daar korting op de BPM en MRB voor. Het wordt nu dan ook listig misbruikt door fabrikanten die schermen met 'systeemvermogens' en absurde brandstofmotoren die op papier nauwelijks iets zouden verbruiken.

Begrijp me niet verkeerd. Een BEV is nog lang niet voor iedereen geschikt. Maar de PHEV 'best of both worlds' noemen is ver bezijden de waarheid.
Toegegeven dat veel mensen een plugin voor de subsidie hebben gekocht, en ze niet gebruiken zoals ze bedoeld zijn.

Maar wij rijden er al 9 jaar mee en het schommelt tussen de 80-90% elektrisch rijden. Eigen oprit, dus dat laden is dan natuurlijk geen probleem. Maar ja dat heeft niet iedereen. Dus snap je punt van het laten staan.

Maar het punt over onderhoud wordt vaak aangehaald maar is ook onzin. Juist omdat de motor minder aangesproken wordt heb je minder onderhoud. En ook de remmen worden amper gebruikt vanwege regenereren tijdens remmen. Onderhoud is extreem laag, en bijvoorbeeld olie worst bijgehouden door de auto (viscositeitmeter oid). Gebruik je de motor meer, zal hij eerder aangeven dat het ververst moet worden. Gebruik je hem niet, dan wordt na een aantal jaar de olie ook slechter, en ook dat geeft hij netjes aan.

Dat soort snufjes helpen met laag onderhoud. Wij hebben een keer pech gehad met een lager, totaal in 9 jaar, incl APK keuringen, nog geen 5000 euro onderhoud, waarbij dat vooral door banden komt (die gaan wat harder door het gewicht en veel NM trekkracht 😜)
We hebben een oprit voor het huis, dan is inpluggen een kleine moeite na aankomst. De accu is gemiddeld meer dan dagelijks opgeladen hier, maar dat is dus per kg grondstof wel het meest efficient ;)
Mijn auto heeft overigens een paar lichtere onderdelen vergeleken met de hybride versie, waardoor deze niet/nauwelijks zwaarder is. Volgens mij was het normale verbruik daardoor zelfs 0,1 gunstiger

[Reactie gewijzigd door mathelicious op 22 juli 2024 14:21]

Best of both worlds... bedoel je een zware motor en ook nog zware batterij die je constant moet meezeulen :+
Zijn ze wel zwaarder dan BEV's? Ik deed zelf altijd de aanname dat ze lichter waren dan BEV's maar zwaarder dan ICE wagens. Heb je toevallig cijfers van hoe dat zich verhoud?
De verschillen zijn blijkbaar redelijk beperkt... vooral de diesel versie valt op.

BMW X1 ICE - 1930 kg (Benzine) / 1650 kg (Diesel)
BMW X1 PHEV - 1935 kg
BMW X1 BEV - 2085 kg
De X1 ICE op benzine (sDrive18i met DCT) moet toch echt 1575kg en lichter dan de diesel zijn (geen adblue systeem en lichter motorblok).
Bron: https://autotijd.be/gewicht/bmw/x1
Ze zijn lichter dan BEV's. Bij een BEV zeul je constant 500 kg accu mee terwijl je 90% van de tijd korte ritjes maakt.
Even een vraag voor mijn begrip. Maar wat is een BEV? Ik ken veel termen van de soorten auto's (HEV, PHEV en EV) maar deze kende ik nog niet.
Batterij elektrisch.
Hier ook, met 3kWh capaciteit rijd ik 50% van de kilometers puur op de accu en de rest 'gewoon' hybride. Gemiddeld verbruik ligt op ongeveer 1 op 30/35 sinds aanschaf auto en de stroom komt van m'n eigen zonnepanelen, wegenbelasting is 50% tarief en de aanschafprijs was ongeveer 25% van een volledige EV. En in 2 minuten is ie weer 100% opgeladen op vakantie, gewoon met m'n bankpas :o
Wat ik er alleen eng aan vind, als je de snelweg elektrisch oprijdt, en dan moet de ICE het overnemen. Moet die dan koud meteen vol aan de bak? Want dat gaat je koppakkingen kosten. Of is daar wat op bedacht.
Ik heb al 9 jaar een Chevrolet Volt, en ondanks dat ik er 80-90% elektrisch mee rijd, de keren dat ik verder ga gaat hij dan vaak op de snelweg over moeten schakelen.
Daarbij werkt het zo dat de motor de accu’s oplaad, dus niet de wielen aandrijft. Hij gaat dus iets eerder aan om rustig op gang te komen.

Fijne en ondergewaardeerde auto, rijd echt fantastisch, mooie mix van sportief en toch vrij zacht geveerd.
Weinig onderhoud (een keer pech gehad met een lager, verder alleen banden (die gaan wel wat sneller), een keer remblokken en net voor de 3e keer olie in al die jaren). Dat is gewoon lachen qua kosten zo.

De opel versie is iets harder geveerd, en iets anders qua opties, maar verder net zo’n fijne wagen.

In de usa niet voor niets de best verkochte plugin.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 22 juli 2024 14:21]

Er zit een systeem in wat de motor warm houd. Wanneer de auto op elektrisch rijd zal het systeem de motor verwarmen, wanneer deze dan zal overschakelen dan gewoon op temperatuur zal zijn.
De motor start vlak voordat de accu leeg is, dat duurt ongeveer een minuutje en dan gaat de benzinemotor alles overnemen. Vaak doe ik eenmaal op snelheid op de snelweg handmatig de benzinemotor aan, dan hoeft ie het zware acceleren niet te doen. De koppakking is wel een zwak punt bij hufterig gebruik van de prius, want je kan bijv. een koude start forceren door vol gas te geven.
Die 1 op 30/35 is enkel het brandstof verbruik neem ik aan. Dus eigenlijk niet het werkelijke verbruik aangezien je veel (koude / dure) kilometers elektrisch rijdt?

Wanneer je vooral langere afstanden gaat rijden (mijn ervaring met een dag of 3 een bruikleen hybride) kom je ongeveer op 1 op 20/21 uit. Beter dan de benzine-uitvoering die iets van 1 op 17/18 zou halen bij mij.
Tenminste 2 11kW’s. Het gemiddeld ligt eerder op 8, naar mijn ervaring.

Afzien? Ik ervaar het zo niet. Bestemmingen van de aflopen jaren met EV:

Hudiksvall, Zweden. (1700km)
Geneve, Zwitserland (800km via Frankrijk, terug over Duitsland).
Normandië, vlakbij Mont st Michel, 800km.
Praag 800km.
Hintertux, Oostenrijk (900km).
Imst, Oostenrijk (800km).

Alles behalve Praag in of nabij hoogseizoen. En er is altijd wel een laadpaaltje bij de camping of park en die stonden bij ons nooit vol. Ja, de eerste dag na zwarte zaterdag, maar de 3e dag plugde ik ‘m zo in.

Wat ik ook wel eens doe is de eerste keer dat we uit eten gaan in een wat grotere plek em aan een 50kW DC hangen. Dan zit hij vol genoeg voor de rest van de vakantie.

Maastricht heeft zat palen, maar random een garage binnenrijden (al helemaal een q-park) en hopen op (gelijk) een vrije plek kan niet altijd nee. Even de app checken. Mega problemen :+

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 22 juli 2024 14:21]

Ik heb dezelfde ervaring. Maar…. Er zijn nu relatief weinig elektrische auto’s. Als dat hard stijgt (en dat doet het) moeten er echt fors meer palen bij.

(nieuws: Bijna 1 procent van alle auto's in EU was in 2021 volledig elektrisch.
Binnenkort mijn eerste meerdaagse roadtrip met mijn EV, door Normandie. Ik ben benieuwd. Zou leuk zijn om snachts te kunnen bijladen, maar moet dan even kijken waar we gaan overnachten of dat gaat. Anders nu en dan snelladen aan een snellader.

PS: sinds begin april heb ik 95% van de stroom geladen met eigen productie van men zonnepanelen. Vind ik toch heel groen van me O-) (en rete-goedkoop: 1/10 van de brandstof kostprijs per kilometer van mijn oude ICE auto)
Interessant dat jij het de komende 10 jaar nog als afzien beschouwt, terwijl ik inmiddels al 9 jaar lang elektrisch op vakantie ga en juist blij ben met het comfort. Laden doe ik gewoon tijdens een koffiepauze of lunch. Eigenlijk hoef ik zo nooit te wachten tot ik genoeg elektriciteit heb.

Ben in 2015 bijvoorbeeld elektrisch naar Slovenië gereden, dat ging perfect. Ik wil niet meer terug naar benzine, van mij hoeft dat constante gebrom op de achtergrond niet meer. De stilte en rust van een elektromotor voegt voor mij veel toe.
Dat zal nu nog gaan, maar wat als er straks 200mln EVs rondrijden (nu zo’n 2 mln). In 2020 waren er zo’n 250mln particuliere auto’s in de EU

Niet iedereen heeft de middelen van een early adopter

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 14:21]

Dan komen er vanzelf meer laadpalen. Mijn ervaring is dat het redelijk goed meegroeit tot nu toe. Heb één keertje 5 minuten moeten wachten op een vrije snellader, dat was juist in het begin. Toen waren er weinig EV’s, maar nog veel minder snelladers. Ionity bestond niet, Tesla had maar 2 Superchargers in Nederland en Fastned had alleen een handjevol 50 kW laders. Het aantal laders is figuurlijk geëxplodeerd sinds die tijd, er zijn ook bijna altijd wel vrije snelladers en anders rijd je een klein stukje door naar de volgende.
Ben je altijd zo'n zeur of alleen vandaag? Het is heel logisch dat je in een vakantiepark beperkt autogebruik hebt. Zeker als je in ogenschouw neemt dat veel vakantiegangers zich niet aan de maximumsnelheid houden en 's avonds is het heel vervelend als je met je brandstofauto door een park rijdt. Maar om even terug te komen op de EV en Centerparcs in de Ardennen. Weet niet hoeveel parken Centerparcs daar heeft, maar ik ben daar verleden jaar in het hoogseizoen geweest en toen waren daar vier laadpalen. Er was altijd genoeg plek, vaak was ik de enige lader.
In Nederland heb ik nog nooit verlegen gezeten om een laadpaal, in welke gemeente dan ook. Langs de snelweg mag de frequentie iets omhoog, maar zoals al eerder gemeld door @_eLMo_ zijn de plannen voornamelijk bedoeld voor de landen buiten Nederland. Vaak hoe verder weg des te minder laadpalen. :)
Autovrij park is prima. Zet dan ook de laadpalen naast die centrale parkeerplaatsen en dan niet ergens centraal in het park. ;)

Het is maar een voorbeeld. De moraal van het verhaal: met je EV op vakantie zal voorlopig nog aardig wat ergernis opleveren. Dat is met 5+ jaar wel opgelost, ik laat hem voor de vakanties in ieder geval voorlopig lekker thuis.

[Reactie gewijzigd door friketje1 op 22 juli 2024 14:21]

Autovrij park is prima. Zet dan ook de laadpalen naast die centrale parkeerplaatsen en dan niet ergens centraal in het park. ;)
Mee eens.
Dat is met 5+ jaar wel opgelost, ik laat hem voor de vakanties in ieder geval voorlopig lekker thuis.
Voor verre vakanties, ook mee eens.
Het probleem is natuurlijk opgelost als je een stop contact hebt naast je vakantie huisje of tent en dat je de auto daar neer mag zetten, dan gaat het maar wat langzamer, je auto komt wel vol.
Het net in zo'n park kan die vraag niet aan. Er is uitgegaan van een bepaalt verbruik per huisje (lampen, magnetron, etc). Niet van EVs die de aansluiting maximaal belasten gedurende vele uren.
De EU bestaat uit aardig wat lidstaten, West Europa is inderdaad prima geregeld, maar in de rest kan het echt nog beter. Wat niet wilt zeggen dat je problemen hebt als je op vakantie gaat, kwestie van ABRP gebruiken.
Als de EU of landelijke politieken (blijven) zorgen dat elektrisch rijden aantrekkelijk is dan zorgt marktwerking er inderdaad wel voor dat die laadpunten er ook komen lijkt me ja.

Er lijkt me wel een mooie rol weggelegd voor de EU met wetgeving die ervoor zorgt dat je overal af kunt rekenen met wettige betaalmiddelen, zonder dat je pasjes, apps, accounts of wat dan ook nodig hebt, en zonder dat je "gestraft" wordt met andere tarieven. Een beetje stroom kopen zou niet anders hoeven te zijn dan benzine of een flesje water en een mars kopen.
Goh ja, akkoord dat je liefst ook zou kunnen betalen met een normale bankkaart, maar "gestraft wordt met andere tarieven" bestaat ook voor benzinestations hoor.

Je moet de voorwaarden van een tankkaart eens opzoeken. Als je met zo'n kaart tankt, maakt de prijs aan de pomp niet uit en krijg je achteraf een factuur met een afgesproken prijs. Meestal is dat een korting op de officiële dagprijs.

Dit is dus ook volledig nontransparent naar de eindgebruiker. Dan vind ik bvb de app van Plugsurfing we handig, die geeft overal mooi juist het tarief aan. Je kan dus op voorhand kiezen hoeveel je gaat betalen ipv net je tank vol te gooien om dan een goedkoper tankstation te zien om de hoek...
Nieuwe installaties die geplaatst worden met publiek geld moeten al weer enkele jaren voorzien zijn van een mogelijkheid om te betalen met een gewone betaalkaart. Dat je daarmee niet het goedkoopste tarief hebt is niet zo vreemd. Laadpasaanbieders onderhandellen groothandelsprijzen en gaan daarna hun eigen tarrief aanrekenen aan de klant. Dat heeft trouwens ook zijn voordelen. Want waar elk laadnetwerk zijn eigen tarrieven heeft kan een laadpas er weer voor zorgen dat je vooraf weet wat jij gaat betalen voor het laden.

En voor brandstoffen bestaan er ook tankpassen die korting geven. Dus waarom zou het niet mogen voor laadpassen?
Jij hebt makkelijk praten. De helft van alle laders in de EU vind je in Nederland (90.000) en Duitsland (60.000) terwijl Roemenië zes keer zo groot is als Nederland maar maar 0,4% van alle laadpunten in de EU heeft. Bron: Electric cars could be crucial for the EU to meet its climate goals. But only if the charging infrastructure is ramped up much faster

Dan gaat het niet alleen om of jouw woon-werkverkeer voor mekaar is. Als jij met de auto op vakantie wil naar Spanje en Nederland, België en Spanje hebben voldoende laadpunten maar Frankrijk waar je door heen moet heeft dat niet dan schiet je er weinig mee op. En dat is voor vakantie, voor vrachtverkeer is het nog belangrijker dat het goed verdeeld is.

Dit is simpelweg een kwestie van achteruit werken. Als je wil dat in 2035 X% van het EU wagenpark elektrisch is dan kun je terugwerken door te kijken wat de grootste obstakels zijn voor het behalen van die doelstelling is en kun je per obstakel kijken wat de meest effectieve manier is om zo'n obstakel weg te nemen.

Als je op de markt moet wachten tot er een EU-dekkend netwerk is dan ga je doelstelling nooit halen. Dan is stimuleren zeker nuttig. Je moet niet verwachten dat de Europese Commissie nu ineens eigen laadstations gaat uitbrengen om te concurreren met marktpartijen maar je kunt verwachten dat er per EU-lidstaat gekeken kan worden wat de grootste obstakels zijn. In sommigen is dat misschien een vergunningenstelsel dat tegenwerkt, in anderen is dat misschien weer de auto- of brandstoflobby.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 14:21]

Het is ook een kip-ei probleem natuurlijk. Waar je geen laadpalen hebt komen geen elektrische auto's, en als ergens geen auto's komen dan bouwt ook niemand laadpalen...
eigenlijk kun je nu al prima lange afstanden doen op de snelweg met het huidige aanbod van snelladers.
Klopt. Omdat het aandeel EV marginaal is. Laat 80% EV rijden en je ziet andere taferelen. En hoe krijg je al dat vermogen ter plekke? En hoe produceer je dat tegen een kost die Jan modaal kan betalen? En dat alles tegen 2035?
Spoiler alert: persoonlijk verplaatsen wordt voor een groot deel van de bevolking onmogelijk...
Als morgen iedereen elektrisch zou rijden hebben we ongeveer 15% meer stroom nodig. Door dat zo even te relativeren zie je al direct dat dat niet onoverkomelijk is. Zeker wanneer je bedenkt dat de meeste mensen 's nachts laden terwijl we vandaag net een zeer lage belasting van het net hebben tijdens de nacht.

Bijkomend zal in 2035 niet iedereen elektrisch rijden. Vanaf 2029/2030 zal hier bij ons een verbod komen op de verkoop van wagens met verbrandingsmotor, maar dan zit je alsnog met het fenomeen dat wagens steeds langer meegaan. De gemiddelde leeftijd van een wagen bedraagt rond de 12 jaar ondertussen, de gemiddelde wagen wordt pas verschroot of geexporteerd na 20 jaar. De kans is dus groot dat we pas begin jaren 40 op een omslagpunt komen waarbij de brandstofwagen in de minderheid zal zijn op onze wegen.
Als morgen iedereen elektrisch zou rijden hebben we ongeveer 15% meer stroom nodig. Door dat zo even te relativeren zie je al direct dat dat niet onoverkomelijk is. Zeker wanneer je bedenkt dat de meeste mensen 's nachts laden terwijl we vandaag net een zeer lage belasting van het net hebben tijdens de nacht.
Mensen kunnen alleen 's nachts laden als er voldoende palen zijn.
Of s nachts echt zoveel beter is betwijfel ik. Vooral in de zomermaanden.
Steeds vaker lees ik dat zonnepanelen overproductie hebben.
Op die momenten moet het dus aantrekkelijk zijn je EV vol te gooien.
snachts is het aanbod van groene stroom heel wat minder. (wind en inefficiënt opgeslagen zonnestroom)

Als de overheid dwingt dat nieuwbouw gasloos is moeten ze ook afdwingen dat ieder huis met oprit een lader heeft. Nee, daarmee is zijn niet plotseling alle problemen opgelost. Het is gewoon overal een paar procent pakken zodat het langzaam oploopt naar de doelstelling. Voordeel v/e thuislader is dat je rechtstreeks van je zonnepanelen kunt laden. Een een open deur, die mensen maken minder/geen gebruik v/d schaarse openbare plekken.
In het ergste geval kun je altijd gewoon een haspeltje uitrollen hoor. Laden gaat niet snel, maar als je een nacht ergens blijft gaat dat prima. Afgelopen zomer bij ons hotel in midden Frankrijk zo gedaan, het hotel 15 euro betaald en weer door.
In het ergste geval kun je altijd gewoon een haspeltje uitrollen hoor.
Gelieve dit niet te doen. Je verwijderd daarmee een belangrijke veiligheid uit je laadsysteem. In de stekker van laadkabel zit namelijk een temperatuursensor. Mocht er een slecht contact zijn met het stopcontact en de boel opwarmen, dan kan de lader dit detecteren en voor de veiligheid de lading stoppen. Met een verlengkabel haal je die veiligheid aan het stopcontact weg want je verlengkabel heeft zo geen functie.
Als nood oplossing kun je dit prima doen. Niet iedere dag, maar als je op vakantie gaat en een keer echt geen andere optie hebt, dan is het prima om de auto zo te laden. En ja, dan controleer je tussendoor wel of de haspel (volledig uitgerold) niet te warm wordt. De (nood)lader zelf heeft inderdaad deze beveiliging ingebouwd.
Dit soort zaken moet juist wel door de EU geregeld worden. We zijn toch één Europa? Daar hoort ook één Europese infrastructuur bij die aangepast moet worden op de doelen de de lidstaten zich gesteld hebben rondom duurzaamheid. Anders is het in het ene land goed geregeld en in het andere niet om welke rede dan ook.

Overigens lijkt mij om de 60km snelweg ruim voldoende. Dat is nu ook de afstand in Duitsland tussen tankstations ongeveer en ruim voldoende voor het hedendaagse bereik van EV.

Dat je niet kan laden bij Centerparcs moet je met het park opnemen. Die moeten dat deel faciliteren omdat hun gasten dat eisen. Daar heeft de EU dan weer niets veel over te zeggen. Al eist de Nederlandse overheid bij renovatie en nieuwbouw van een parkeerterrein zeker ook wel de nodige laadstations. In ieder geval bij bedrijven. Dat volgt ook uit een EU richtlijn (de Europese richtlijn Energy Performance of Buildings Directive).
Hier moet de EU zich JUIST mee bemoeien. Keer op keer laten commerciële bedrijven het afweten. Dat is gebeurd bij glasvezel, batterij opslag, OV. Basis infra hoort op voorhand aangelegd te worden, anders wordt het nooit wat. De laag er bovenop mag best commercieel zijn

Probeer eens te bedenken hoe NL er uit had gezien als men eind jaren 90 had besloten elk adres in Nederland van open glasvezel te voorzien…
Uiteindelijk zal er bij elk rustpunt op de snelweg een snellader moeten zijn, ik denk zelfs bij elke parkeerplek of in ieder geval een groot percentage.
Dit is is Nederland eigenlijk al het geval. Ik ken vrijwel geen rustplaats met tankstation langs de snelweg wat niet een Fastned of iets bij het tankstation zelf heeft staan. In Oktober vorig jaar kwam ik er nog 1 in Friesland tegen, en tot eerder dit jaar was er nog 1 in Zeeland (langs de A58, richting knooppunt Markizaat, Voetpomp heet die rustplaats). Maar bij die in Zeeland hebben ze dat bijgebouwd in de laatste 2 maanden. Die van Friesland weet ik niet. Daar kom ik zelden.
Verder in heel het land zie ik snellaadpunten bij elke stop. Maar nogmaals, dat is Nederland. In de rest van Europa zal er zeker nog een achterstand ingehaald moeten worden, verwacht ik. Sinds het begin van Corona heb ik geen echte reizen in het buitenland meer gemaakt (ff 10 km door België op de motor in een leuk ritje telt niet immers), dus ik heb dat niet heel goed op m’n netvlies staan.
Al het gedoe met laden, de toekomst ven EVs zijn laad stroken in het wegdek met inductie, eigenlijk wordt je dat een dat je er trolleybus zonder bovenlijn. Als ze iedereen in een EV willen moet er structureel wat aan de infrastructuur veranderen want anders is het niet haalbaar en een complete chaos.
Als ze iedereen in een EV willen moet er structureel wat aan de infrastructuur veranderen
100% correct.
Maar dat moet ook met inductieladen. En omdat inductieladen erg inefficiënt is moet de upgrade nog groter worden.
Buiten dat is het doel niet om EVs te hebben maar de uitstoot te verminderen.
Als inductieladen 40% minder efficiënt is dan neemt het energieverbruik met 40% toe. En totdat we 100% op groene stroom draaien zal de uitstoot ook weer toenemen want die 40% zal dan deels uit ouderwetse centrales komen.
Had ik me nog niet in verdiept, waarom is de efficiëntie laag, gaat er veel verloren door 2 omvormers?
Ja inductieladen... Veel te duur want lage efficiëntie,
Aha. Misschien eens buiten Nederland gaan kijken? Vele plekken langs snelwegen staan echt geen laders. En die komen daar wegens kip-ei ook niet.
Hou je er wel rekening mee dat het aantal ev's explosief gaat stijgen en wat er nu is straks NIET meer toereikend is?
En sommige landen in de EU waar nog amper EV's rijden zullen ook niet uit eigen beweging veel initiatief tonen. Het kost immers allemaal heel veel geld.
Is dit iets wat in EU verband geregeld moet worden? Aanbieders zijn toch niet EU breed en met andere brandstoffen is dit ook zonder EU bemoeienis tot stand gekomen? Ik snap even niet waarom dit niet landelijk geregeld kan worden.
De samenstelling van benzine en diesel wordt anders ook gewoon op EU niveau geregeld. Dit is bijvoorbeeld de EU standaard voor Diesel: EN 950.

Als je dat niet zou regelen dan zou je allemaal rare dingen krijgen als niet met je Nederlandse auto in België kunnen tanken omdat die net weer een andere samenstelling hebben. Of dat bijvoorbeeld België wel het lood uit de benzine zou hebben gehaald maar Nederland niet en miljoenen Nederlandse auto's per jaar alsnog lood de Belgische lucht in pompen.

Bovendien, stel dat je overal in de EU gewoon diesel aan de pomp zou kunnen krijgen behalve in een belangrijk doorvoerland als Frankrijk of Duitsland dan kun je er donder op zeggen dat daar in EU verband iets aan gedaan zou worden.

Als je wil dat over tien jaar mensen met een EV (tegen die tijd is de hoop dat dat een flink percentage van het wagenpark is) niet meer na hoeven te denken over of ze toevallig door een land moeten zonder laadpalen dan moet je daar nu aan gaan werken, niet over tien jaar.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 14:21]

De samenstelling van brandstof is logischerwijs wel iets wat geharmoniseerd moet worden, omdat autoproducenten niet in 1 land zitten en de motor wel moet draaien. In die zin zou je een parallel kunnen trekken met laadstandaarden en stekkeraansluitingen.

Maar locaties van tankstations, daar zie ik nog niet echt het nut van in dat de Eu daar wat voor regelt. Maar goed, zet ambtenaren bij elkaar en er komen meer regels. In die zin is de EU een instituut dat alleen maar meer macht naar zich toe trekt en ook over terreinen waar het niets over te zeggen heeft ook geregeld wel voorstellen doet. Soms is het beter om dan te vragen waarom het subsidiariteitsbeginsel niet vergeten wordt.

En als het verhuiscircus naar Straatsburg afgeschaft wordt, de EU zelf ook wat groener wordt. Maar dat is off topic.
De aanbieders kunnen toch per land verschillen. Er staat niet dat aanbieder x iedere 60km een laadstation moet hebben. Er staat dat er iedere 60km een mogelijkheid moet zijn. Het is aan het land of misschien zelfs wel aan de provincie om dat te regelen. Eventueel met een veiling.
Als je in grensgebied(en) werkt ben je denk ik nogal blij als je net over de grens er ook genoeg hebt. Het is trouwens alleen maar een incentive om meer mee te doen, landen zijn volledig vrij dit zelf uit te rollen, ook als ze niet op het core network deelnemen. Het TEN-T-gebied wordt juist EU-breed meegevormd omdat routes die hier onderdeel van zijn, impact hebben op meerdere lidstaten, en in veel gevallen ook indirect op gebieden die er niet binnen vallen.
Als je dat vergelijkt met bijv. pinnen/betalen in het buitenland: er zat vroeger een veel hoger premium op geld opnemen in het buitenland, deels omdat er conversie- en servicekosten gerekend werden, maar ook deels omdat een service-aanbieder in een bepaald land een (semi)-monopoliepositie had en gewoon rekende waar die zin in had. Dat is nu wel een tikkie anders, en dat komt o.a. omdat niet alleen door lokale overheden, maar ook EU-breed, er beleid is gevormd en uitgevoerd.

[Reactie gewijzigd door graey op 22 juli 2024 14:21]

Juist dit moet in EU verband worden geregeld. Je hebt er weinig aan als Nederland het wel regelt maar Belgie niet. Het idee is dat de huidige nadelen van elektrisch rijden worden opgelost.
Ergens vraag ik me straks af, wie gaat dit uiteindelijk allemaal betalen? Subsidies, bla bla, Ev's zullen best wat minder 'kosten', maar het verschil tussen bijdrage in de 'kosten' tussen ICE en EV zal ook nooit stand kunnen houden als straks de overheid nog maar een fractie binnenkrijgt van wat ze nu aan ICE's binnenhalen.

Secondair, wordt het 'vrije markt' zoals nu met tankstations, de ene shell, de ander Bp etc, dat zelfs elke 60km je wel moet kijken of je er goedkoop kan 'tanken'? Basisregel nu natuurlijk is simpel, nooit aan de snelweg tanken, dat is per definitie duurder.
Ergens vraag ik me straks af, wie gaat dit uiteindelijk allemaal betalen? Subsidies, bla bla, Ev's zullen best wat minder 'kosten', maar het verschil tussen bijdrage in de 'kosten' tussen ICE en EV zal ook nooit stand kunnen houden als straks de overheid nog maar een fractie binnenkrijgt van wat ze nu aan ICE's binnenhalen.
De totale belasting op elektriciteit ligt op dit moment hoger dan op benzine, diesel en aardgas. Het is dus niet zo dat de belastinginkomsten verdwijnen. Ze komen alleen onder hetzelfde kopje als verder elektriciteitsgebruik wat differentiatie op gebruik moeilijker maakt.

Het ding is inderdaad wel dat EV's veel efficiënter met energie omspringen en je dus minder kilowatts aan energie nodig hebt als het om stroom gaat (1 liter benzine bevat 9 kWh aan energie), wat uiteindelijk inderdaad enige impact zal hebben op de staatskas.
Uiteindelijk gaat de energiebelasting dan natuurlijk mogelijk weer omhoog.

De discussie over belastinginkomsten is enkel een Nederlands issue waarbij de wegenbelasting ten goede komt aan de provincies. Puur naar belasting op 'brandstof' is er geen aanzienlijk probleem.
Er mag dan wel meer belasting gehoffen worden op elektriciteit, dat compenseert helemaal niet voor de verliezen die men heeft in vergelijking met brandstoffen. Om die te compenseren, en dat zal vroeg of laat gebeuren, zijn er andere middelen nodig zoals rekeningrijden.

En gegeven hoe zwaar brandstoffen in heel Europa belast worden, is het zeker niet enkel een Nederlands dingetje.
Er mag dan wel meer belasting gehoffen worden op elektriciteit, dat compenseert helemaal niet voor de verliezen die men heeft in vergelijking met brandstoffen.
Waar zit dit verschil in dan? In de wegenbelasting? Ja, dat is sowieso geen houdbaar principe, en zal inderdaad linksom of rechtsom opgelost moeten worden.
De belasting is relatief gezien hoger, maar je koopt minder energie bij elektrisch rijden (dat is het hele idee, minder energie verbruiken). Dus in absolute zin betaal je minder belasting. Verder is het onmogelijk om energie die mensen zelf opwekken en niet terugleveren te belasten.
Dan ken jij de overheid nog niet. Die kunnen gewoon een zonnepaneeltax bedenken waardoor je per zonnepaneel een x bedrag per maand moet aftikken. Ik bedoel, je betaald ook belasting over je woning en wat deze dan fictief waard is.
Dat kan, maar dan is het een belasting op zonnepanelen en niet op de elektriciteit ervan. Ik acht het niet heel waarschijnlijk, dan moet er namelijk een soort kadaster voor zonnepanelen komen om bij te houden wie hoeveel panelen heeft. Zo'n extra register is genoeg rompslomp om de overheid huiverig te maken en opzoek te gaan naar makkelijker manieren om belasting te heffen.
Kan prima. Luchtfoto's met AI bijvoorbeeld.
In Frankrijk moet je belasting betalen over een zwembad in je tuin. Hier moest je vroeger belasting betalen op elk raam van je huis.
Dat klopt inderdaad. Ik denk zelf dat er genoeg te halen is bij bedrijven die nog op fossiele energie leven wat afkomstig is van onbetrouwbare regimes, ipv bij de burger overigens :)
Nou dat sommetje wil ik zien

In mijn geval 1 benzineauto minder, 1 ev erbij.

Ik geloof gewoon niet dat de overheid er veel bij inschiet.

Ja minder accijns op benzine, maar veel meer op electra.
Ik lees niets over accijns, de grootste inkomstenbron op brandstof
Accijns is ook een vorm van belasting, dat reken ik gewoon mee ;) die accijns is (relatief tot de energiebelasting) eigenlijk helemaal niet zo hoog.

Stel dat de kale stroomprijs €0,07 is, dan betaal je als consument zo'n €0,38 door energiebelasting en btw.

Bij brandstof gaat het al met al om amper 40% belasting afhankelijk van de soort.
Op brandstof betaal je nog belasting over de accijns, dus eigenlijk dubbel belasting.
Je betaalt bij brandstof inderdaad belasting over belasting (BTW over accijns).

Bij elektriciteit is precies hetzelfde aan de hand: je betaalt elektriciteitsbelasting, en daaroverheen opnieuw BTW. Bij elektriciteit betaal je dus ook belasting over belasting.

Echter de accijnzen op brandstof zijn LAGER dan de energiebelasting. Met andere woorden: elektriciteit wordt nóg zwaarder belast dan brandstof. De totale belasting die jij betaalt voor de kilowatts om je wasmachine aan te zetten, is hoger, dan wat je moet betalen over je benzine.

Zoals ik al zei, de totale belasting op brandstof is zo'n 40% van het totaalbedrag (accijns + BTW). Bij elektriciteit is de belasting ruim 70% bij lage kale stroomprijzen (energiebelasting + BTW).

Het is best gek dat mensen in de rij staan als een tankstation korting geeft en boos zijn op de overheid dat brandstof zo duur is, terwijl er maar weinig ophef is over de belasting elektriciteit (wat we ook allemaal gebruiken). Zeker omdat elektriciteit 'groen' kan zijn. Dat is bij brandstof nooit het geval.

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 14:21]

Zou er op groene stroom ook lagere belasting zitten? Ik ben ook benieuwd als je belasting per kilometer zal berekenen in verhoogde tussen brandstof en elektrisch.

Anders dikke kassa voor de overheid door de EVs te pushen.
Zou er op groene stroom ook lagere belasting zitten?
Nee, alle elektriciteit wordt hetzelfde belast. Hierdoor is het dus zo dat groene stroom zwaarder wordt belast dan een olieproduct zoals benzine.
Dat vind ik best gek.
Ik ben ook benieuwd als je belasting per kilometer zal berekenen in verhoogde tussen brandstof en elektrisch.
Anders dikke kassa voor de overheid door de EVs te pushen.
Een EV gebruikt om een kilometer te rijden, minder energie dan een benzineauto, omdat een elektromotor efficiënter is. Minder afname = minder belastinginkomsten. Je kan dat lastig uitrekenen omdat de efficiëncy van een benzineauto gigantisch verschilt.

Ik vind het vooral heel krom als je het grote plaatje bekijkt. Uiteindelijk moeten we allemaal van het gas af en moeten we stoppen met het importeren van olie, toch? Kortom: over naar elektriciteit; EV's en warmtepompen.

We geven dan ook subsidie op EV's en warmtepompen. Die subsidie is helemaal niet nodig. Maak de belasting (accijns + BTW) op elekriciteit gelijk met die van benzine. Doordat EV's en warmtepompen aanzienlijk efficiënter zijn, dalen de verbruikskosten, en heb je die hele subsidie niet nodig. Want het is rendabel voor de burger om de boel te vervangen.

Want zoals het nu gaat klopt het wat je zegt: men pusht EV's en misbruikt de efficiencywinst om meer belasting te innen. Dan schiet het natuurlijk niet op inderdaad.
Het kan dan bijna alleen uit als je ook zelf opwekt, 2 EVs die je om de dag overdag thuis met je eigen panelen oplaadt. :Y) want voor overschot energie krijg je toch niets (als ze de boel op piek momenten ook nog eens deactiveren)
Het kan prima uit hoor tegen de huidige energieprijzen tov huidige benzineprijzen ;) is aanzienlijk goedkoper. Maar het zou nóg 30% goedkoper moeten zijn omdat de belasting zo hoog is.
Met eigen panelen is het nog meer winst natuurlijk, want dan ontwijk je de hele energiebelasting (over eigen stroom kan je nooit belasting betalen).

Piekmomenten deactivatie gaat op dit moment om een paar euro op jaarbasis wat je in specifieke wijken misloopt. Als je op dat moment je EV aansluit, daalt het netvoltage lokaal ook weer, en schakelt je omvormer dus weer in. Is voornamelijk een storm in een glas water dus.
Ik ga er vanuit dat ze op den duur ook eigen stroom gaan belasten als het gebruikt gaat worden voor vervoer. 🙈
Net als in de tijd van rode diesel een bekeuring aan de broek kreeg (nog steeds krijgt?) ik vraag me af hoe ze zoiets willen implementeren.
Dat is juist het mooie aan elektriciteit, die differentiatie is niet te maken. En dat zouden we ook niet moeten willen. Waarom zouden we groene energie extra willen belasten?
Waarom zouden we groene energie extra willen belasten?
Omdat de overheden graaiers zijn en je mag natuurlijk niet te goedkoop reizen. Stel je voor dat het nog voordelig wordt. Anders maken ze de wegenbelasting wel duurder straks als ze teveel missen

Wellicht kunnen ze in de toekomst soort van energie digitaal labelen, of via een chip in de laad stekker dat ze weten waar je geladen hebt. Afneem punten registreren, laadt je thuis op en de meterkast stuurt gelijk door dat je zoveel kWh in je auto gestopt hebt.

Ik stop maar, straks krijgen ze nog ideeën :z

[Reactie gewijzigd door Bulls op 22 juli 2024 14:21]

[...]


Omdat de overheden graaiers zijn en je mag natuurlijk niet te goedkoop reizen.
Haha, ik denk toch dat je dan iets te veel in complotten denkt. Die 'graaiers' maken gewoon openbaar waar de centen heen gaat, het is geen bedrijf wat geld wil verdienen he.

Volgens mij is het heel simpel: verkeer stoot teveel CO2 uit en teveel stikstof. We hebben icm de EU afgesproken dat we dat gaan minderen. Een vorm om dat te doen is minder uitlaatgassen op de wegen. Anders gezegd: elektrisch rijden.

Natuurlijk moet er wel genoeg geld in de pot komen. Maar dit zelfde verhaal geldt natuurlijk ook voor roken: als iedereen daarmee stopt haalt de overheid ook minder centjes binnen en moet er ook een alternatief gevonden worden. Het lijkt mij sterk dat wanneer iedereen is gestopt met roken, de belasting op groente en fruit omhoog gaat. Dan kan je beter die centjes ergens anders halen.
Wellicht kunnen ze in de toekomst soort van energie digitaal labelen
Stroom over een draadje is gewoon een natuurkundig proces, daar is geen 'label' ofzoiets op mogelijk hoor :P

Je zou straatladen nog anders kunnen belasten. Maar voor degene die elektrisch rijdt en zonnepanelen heeft is het allemaal vrij simpel: dat is stroom rechtstreeks van het dak naar de auto. Dat zal nooit belast kunnen worden.
Stroom over een draadje is gewoon een natuurkundig proces, daar is geen 'label' ofzoiets op mogelijk hoor
Ik zat te denken in de trend van hoe een elektrische tandenborstel het opzetstuk detecteert, zo weet het apparaat of hij de ingebouwde timer moet resetten dus op zo’n zelfde manier kan je ladingen via een chip in de stekker nummeren of bijhouden waar en welke auto geladen heeft.
Dan koop je toch gewoon een andere stekker of lader? :P

Hier op Tweakers zijn er nota bene topics van gasten die dat volledig zelf inrichten: forumtopic: Zelfbouw Laadpaal ervaringen

De nodige connecties en techniek is volledig open source en straightforward dat je daar geen communicatiechip tussen kan zetten.
Wij tanken altijd aan de snelweg. En laden ook. Mijn werkgever is van mening dat die paar cent per ‘tank’ goedkoper is dan iemand 10 minuten om te laten rijden.

Met mijn privé auto’s doe ik dat ook. Die paar grijpstuivers zijn de moeite van het omrijden niet waard.
Het verschil is gemiddeld 17 cent, soms dus nog meer. Op 50 liter zit je dan al gauw aan 8 - 10 euro per keer tanken.

Echt ervoor omrijden zou ik niet doen, maar privé kom je vaak genoeg langs een station waar het toch goedkoper is dan langs de snelweg.
Wanneer de werknemer dus meer kost door de tijd dan de volle tank duurder is, en er met een tank pas van de zaak getankt wordt. Vervolgens berekend hij de onkosten wel door in de producten of diensten. Dus uiteindelijk betaald de klant dat verschil.
Uiteraard.
Andersom reken we ook reiskosten dus linksom of rechtsom betaald de klant.
Wat nu (of tot die tijd) al heel fijn zou zijn als je "ongepland" rondrijdt met een elektrische auto, is om bij een afslag richting een laadstation te zien na hoeveel kilometer (op dezelfde snelweg) het volgende laadpunt te vinden is. Dit wordt vaak al gedaan voor tankstations in het algemeen op snelwegen met weinig afslagen.
Dit ja! Op langere reizen (nu nog met bezineauto) is zo'n bord vaak de beslissingsmaker: hier tanken of pakken we de volgende.
Wat is het voordeel van tanken nog 50 km (of wat dan ook) uitstellen?
Dat je minder vaak stopt.
Minder tankbeurten over alle ritten heen, dus minder tijdverlies.
Net op vakantie geweest met kinderen op de achterbank. Als ze slapen en de auto redt het nog - is het handig om door te rijden :)
Als je motor rijdt is het wel fijn om zo lang mogelijk door te rijden in plaats van elke 100 km te tanken omdat je niet weet wanneer je weer ergens terecht kunt.
Soms de doodeenvoudige reden drukte. Zeker in Duitsland puilen de tankstations uit op de populaire vakantiedagen.
Euh, dat is toch logisch? Tanken is iets wat je moet doen, niet het doel van je reis. Anders kun je ook wel gaan tanken als je nog 200km kunt :+

Voordeel van zo'n bord dat aangeeft hoe ver het volgende station is dat je op dat moment even de afweging kunt maken tussen resterende actieradius en die afstand.
Dat soort info zit allemaal in de navigatie, geen borden voor nodig.

Bij Tesla zie je voor de Superchargers zelfs hoeveel plekken er totaal zijn, vrij zijn, en wanneer het het drukst is.
En bij niet-Teslas niet, en die rijden ook (nog een tijdje) rond en moeten weten waar ze terecht kunnen. Om dezelfde reden kunnen we ook geen verkeersborden weghalen, ook al zijn er auto's die ze op het navigatiesysteem tonen.
Laadpalen zitten er echt wel in hoor tegenwoordig, reed laatst nog in een leenauto, notabene een ICE (Seat Leon), die had ze erin zitten.

Kan me niet voorstellen dat er veel EV's zijn zonder publieke laadpalen in hun navigatie.
Die informatie is meestal niet compleet en je weet hoe het zit met de kaarten van sommige autofabrikanten, die lopen soms hopeloos achter. Bijna niemand die een non-tesla EV rijdt maakt alleen gebruik van de on-board navi, simpelweg omdat die niet volledig voldoet.
Dit is zeker handig.

Alleen je ziet steeds meer en meer tankstations waar je ook minimaal 2 EV's kunt laden. Je kunt dus steeds vaker aannemen dat het volgende tankstation ook laadpunt(en) heeft voor EV's. Dus op langere termijn heb je geen "extra bord" nodig voor een aanduiding van het volgende laadpunt. :)
Met deze regel wordt dat dus maximaal 60km....
Dat regelt de GPS van je EV toch?
Hoe gaat dit plan nageleefd worden, krijgen partijen als Fastned, Ionity, Shell, etc. dan dikke subsidies om dit te bewerkstelligen?
Alles is geprivatiseerd dus ieder bedrijf kan zich hiervoor inschrijven. Ik zie geen enkele reden voor subsidie?
Nee. Het zal een vrije markt zijn, maar landen zullen moeten werken aan infra vergunningen en concessies voor bijvoorbeeld wat nu pompstations voor fossiele brandstoffen zijn.
En ze worden nu verplicht een vergunning per 60km mogelijk te maken.
Ik ben wel erg benieuwd hoe snel deze snelladers zullen zijn. Met tanken is het niet zo'n lange onderbreking, van 5 tot 10 minuten ofzo, maar is het net zo snel als met deze snelladers? Iemand met elektrische auto die hier meer van weet?
Dit zal rond de 15 a 20 minuten bedragen om weer een flink stuk verder te kunnen rijden. Zal niet veel schelen dus.
Eerder 30 tot 40 als je van 20 naar 80 wil.
Ik heb een vrij moderne EV (Enyaq RS Coupé) en ik sta vaker 30 min te laden dan 12 als ik een lange rit maak. Theoretische snelheden zijn leuk maar worden in de praktijk niet gehaald
Daar komt de aap uit de mouw. Het verschilt per auto, en daar doelen we ook op dit soort scenario's. Skoda gebruikt het VW MEB platform, wat helaas in typisch Duitse stijl ondertussen én verouderd is (bij de entree was het dat al, en de software hebben we het niet over), én te conservatief. Voor een eerste EV-platform begrijpelijk, maar door-itereren kunnen we niet.

Tot voor kort was snelladen een optie bij Skoda, en hadden ze een soort van "midden DC"-variant waarbij je nog tot 50kW kon snelladen, maar dat is niet praktisch. Dan sta je een uur om zo'n 60% van de accu erbij te krijgen. Skoda zit momenteel nog steeds eigenlijk erg laag, met een glorieuze standaard 120kW snellaad vermogen.

Dat is een grens echter die bij de auto ligt, niet bij de paal. De paal kan meer laden. Samen met een Taycan-rijder laatst met meelij gekeken naar hoe zo'n MEB-auto enigszins de 40min op z'n scherm zag staan bij een snellaad paal. Ik hoefde maar ~50km, en was in 3min klaar, maar goed.

Het feit dat VW een platform heeft wat kan snelladen (zowel Audi's als porches kan je krijgen met super snellaad opties, en dat het niet duur hoeft te zijn is ook zo, want er zijn subsidie sub-45k Kia's en hyundais te vinden die het óók kunnen) vind ik bovendien dubbel lastig te verkroppen.

Tel daarbij op dat de Enyaq niet een heel zuinige bak is (met m'n Ioniq 5 haal ik over 15000km 18kWh/100km, en de km/u laadsnelheid ligt laag.

Ik heb ergens met je te doen, want je hebt waarschijnlijk een 2023 facelift gekocht, en inderdaad een moderne auto qua foefjes, android auto, trekhaak, en comfortabele stoelen. Onder de motorkap (zit een kofferbak, maar figure of speech) echter is het een erg oud platform, en een hyper conservatieve fabrikant.

Het is een van de redenen dat toen ik voor m'n tweede EV ging (wat dus de Ioniq 5 werd) eigenlijk de MEB-auto's heb af laten vallen. Ik wist dat 3-4x/jaar snelladen een factor voor me is (vakantie, familie in België, wonen in Groningen, je zal maar een keer géén paal bij de klant hebben, etc...). Puur op dat criterium vielen VW, Skoda, en de voor mij betaalbare Audi's af. Wat overbleef was óf hyper efficiënt waardoor het trage snelladen gecompenseerd werd door een hoge km/u snellaad snelheid (watt zegt niks als je je verbruik niet meeneemt), of gewoon... SNEL snelladen. Er waren meer criteria, uiteraard, maar het speelde mee. Het is een rede geweest waarom ik zei: "Skoda is een likje nieuwe verf om een oude auto, zeker in EV-land, ik kies een wat volwassener product van een meer ervaren EV-bouwer". Want ik wou me jouw scenario besparen: 30 minuten wachten. Ik hoef nu maar 12 te wachten om precies evenveel kilometers bij te laden als jou.
Ik heb de Skoda genomen (niet gekocht, ik zou nooit een EV kopen met mijn eigen geld) om een aantal redenen.

1.Ten eerste ik heb veel leukere auto's om langere stukken mee te rijden.
2. Ik wilde de auto die het minst op een elektrische auto leek, ik vind het de minst lelijke EV (op de taycan en Audi GT na) de ioniq 5 zou ik nog niet nemen al was hij gratis (Ik heb ergens met je te doen).
3. Ik wilde zo min mogelijk bijtellen.
4. Ik kan thuis laden dus onderweg laden voor mij is nauwelijks van toepassing.
5. In het buitenland zijn er echt nog veel palen die niet boven 50 KW/h uitkomen.

Maar dan hoef ik in ieder geval niet het hele jaar voor aap te rijden.

Overigens is de laadsnelheid van de Enyaq 135KW/h

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 juli 2024 14:21]

Zo min mogelijk bijtellen... Nou dat is je dan mislukt, aangezien een hoop andere EV's veel goedkoper zijn in de bijtelling dan een gemiddelde Skoda.

Als al 8 jaar trouwe skoda rijder en bijna 20 jaar lang VAG kan ik je vertellen dat Skoda al lang niet meer het goedkoopste paard van stal is.
Zo min mogelijk bijtellen voor een normale auto. Ik had ook een etron kunnen nemen.
En inderdaad Skoda is niet goedkoop. Maar ik kon alle vinkjes zetten en binnen mijn budget blijven. Helaas lukte dat niet met een Taycan. :D
Uit specs op https://ev-database.org/ haal ik inderdaad uit dat Ioniq 5 sneller laadt.

Dat een Enyaq of Enyaq Coupe niet zuinig is, vond ik nu wel wat vreemd.
Dan moet ik concluderen dat de Ioniq nog een pak onzuiniger is volgens de specs.
190Wh/km ipv 166Wh/km voor de Enyaq Coupe.

Zelfs met de superieure laden van Ioniq 5 komt hij op 1000km gewoon even snel aan.
https://www.carblogger.nl/1000km-test-elektrische-auto/
Met kinderen stop ik ook liever iets langer en rij ik liever iets verder per charge. Maar dit zijn natuurlijk persoonlijke dingen.

Ik snap dat je refereert naar de ouwbollige structuur van de skoda (bv dat er geen frunk in zit) maar qua specs en lange afstand is het niet zo rampzalig gesteld. Ik rij met ID4 maar had ook naar Ioniq 5 & EV6 van Kia gekeken.

Had het aan mij gelegen was ik voor een Model Y long range gegaan maar die zat niet in de leasing lijst

[Reactie gewijzigd door gerre1 op 22 juli 2024 14:21]

Logisch 175kw aan max laadvermogen, gaan al tot 300kw.
EN die snelheden worden welg ehaald (als de lader het aankan) maar niet voor langere periode.
Eerder 8 tot 12 voor 300km. Het hangt van de auto af. Een hyundai of porche laad sneller dan een skoda vaak. Voor de personen die überhaupt snelladen is het een selectiecriterium.
Dat verschilt natuurlijk per auto. De goedkopere auto's staan inderdaad wel snel een half uurtje stil, en oudere EV's misschien wel langer afhankelijk van het model.

Maar een Kia EV6 of een Hyundai Ioniq 5/6 doet in een kwartiertje van 10-80% geloof ik, wat voldoende is voor +300km in de tijd van een kop koffie. Een Tesla Model 3/Y of andere premium EV's zoals die van het merk van je userlogo komen daar ook redelijk bij in de buurt.
Mwoa. Mijn KIA Ev6 laadt van 20 naar 80% op 18 min.

Actieradius is ca. 4,5 km per procent.
Precies goed voor een kop hete koffie.
Het staat er toch gewoon?

Ik rijdt nu al 5 jaar EV en het gros van mijn laadacties zijn thuis of op zaak/bij klant. Tweemaal per jaar moet ik snelladen omdat ik meer dan 450km aan een stuk moet rijden. Eigenlijk altijd in de zomer. Ik rijdt nu een Ioniq 5 met 18kWh/100km. Snelladen gaat op 230kW, dus je kan mijn snellaad snelheid in km/u mappen. Het is heel erg snel. Maar nogmaals typisch doe ik dat niet, er is immers overal gewoon elektriciteit, waarvan ik 77kWh van kan meenemen. Zelfs op vakantie kan een gewoon stopcontact al veel doen. Als een tussenstop echter slechts 150kW heeft dan laad ik tussendoor wat trager. Nog steeds erg snel.

Een liter benzine houd ongeveer 9kWh in zich, wat de efficiëntie van een EV nog maar eens weergeeft

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 22 juli 2024 14:21]

Op een stopcontact doet het laden van 77kw toch echt 20,83 uur, uitgaande van 80kw omdat er laadverlies is, en dat je gedurende de 20,83 uur 16A kan trekken, 100% dus.
En wat maakt dat uit dat het op een stopcontact lang duurt?

Als je echt elke dag met een bijna lege batterij thuiskomt, dat je elke dag honderden kilometers doet, dan zorg je dat je een wagen hebt die thuis met 22kW kan laden en dat je een lader hebt thuis die dat vermogen kan leveren. Dan heb je ook geen probleem meer.

Ik doe zelf 70km per dag. Ik trek maandag in de ochtend mijn wagen uit het stopcontact en plug die pas donderdag opnieuw in omdat ik weet dat als ik tot vrijdagavond wacht, ik op zaterdagochtend geen 100% heb. Kan dat kwaad? Neen. Stel ik kom zondagavond thuis met 10%, ik steek de stekker in en pak de wagen in de ochtend mee met 60% lading. Tegen dat ik 's avonds terug thuis ben staat die op 48%, ik steek de wagen opnieuw in en dinsdagochten heb ik 95%, ik trek die uit, vertrek naar het werk, kom 's avonds thuis met 83%, steek de wagen in en woensdagochtend is die volgeladen. En dat met slechts 2kW.

Is het traag thuis laden een probleem? Voor de meeste mensen niet.
Dank u voor uw uitgebreide verhaal. Het ging alleen maar om "even laden" en dat is dus niet zo. Tenzij u 22 uur "even" vind.

En uw lange verhaal dat het "niet uitmaakt" daar ging het helemaal niet over. Maar wel goede informatie, dank.
Maar er zijn niet veel mensen die iedere dag zoveel rijden dat je 77kWh vol moet gooien. Als je iedere dag de auto aan de lader hangt is het zo weer vol.
Klopt, maar het kan, en dat is een belangrijke. Voor op de bestemming op vakantie een valide optie, maar ook voor de gemiddelde dagelijkse rit.
Op een 3 fase stopcontact duurt het laden tot 100% toch echt maar 7 uur. Met mijn dagelijkse gemiddelde ritjes van 70 km is dat iets meer dan een uur. Terwijl die meer dan 14 uit per dag niets aan het doen is. Ruim voldoende.
Correctie: 3 fase is geen "stopcontact" maar een 400V krachtstroom aansluiting. Dat is inderdaad een heel ander verhaal daar heeft u gelijk in.
Correctie, een 3 fase stopcontact is wel een stopcontact. Een krachtstroom stopcontact. Maar je mag natuurlijk ook wandcontactdoos zeggen als je dat liever hebt. Te verkrijgen in 16 en 25 ampère.

Of iets enkele fase of 3 fase is zegt niets over het feit of iets een stopcontact is of niet.

Verder net gezocht naar 3 fase stopcontacten en vele links naar websites gevonden.
Ook ben ik benieuwd hoe met de ‘trage’ auto’s gaat aanpakken, bijvoorbeeld een leaf of andere EV die 50kw DC kan laden die dan domweg aan een 150kw lader gaat hangen.

Wellicht een idee dat de laders auto’s herkennen en aangeven dat een bepaalde auto te langzaam laad en een andere lader moet pakken (indien er een 50kw lader vrij is op dat moment op die locatie).

Toch vind ik het bar weinig laders, maar wel al een stap in de juiste richting.
De crux zit in de combinatie van de twee eerdere comments.

Thuis (of op bestemming) heb je geen fossiele brandstof om weer op peil te komen. Veel EV bezitters wel. Het bijtanken voor de tweede stint van de heenreis hoeft waarschijnlijk slechts zo lang te duren als nodig is om bij het volgende laadpunt te komen.

Het is nu niet zo dat je je auto met brandstof navult thuis, met een jerrycan. Enkel in het geval van dagelijks lange stukken rijden is buiten Nederland de infrastructuur onvoldoende. Voor brandstof is de use case namelijk iets anders: je kunt vrijwel enkel daar je transportmiddel bijvullen. In potentie is elk stopcontact voor een EV een bijvulpunt.
Daartegenover staat dat de benzinepomp hier 500 meter verderop net zo snel tankt als die op de snelweg.
Ik heb een diesel, zou zelfs op de vrachtwagenknop kunnen drukken (tip: geen aanrader),
Ook heeft mijn diesel meer als het dubbele aan bereik op een tank brandstof ten opzichte van de meeste EV`s of meer. Mocht ik twijfel hebben is een jerrycan altijd een optie. Een extra accu voor je EV niet.
Dus waar constant bijtanken een must is voor veel EV`s en dan zeker de kleine is dat met een brandstofauto zeer zeker niet zo. Mijn vrouw heeft een E-mini. Prima auto, maar qua energievoorziening ga je er toch anders mee om. Zeker omdat voor 99% van de bevolking even snelladen geen optie is thuis.

En als het e-wagenpark blijft groeien en zoals de bedoeling is alle brandstofwagens vervangt is het gewoon broodnodig dat er veeeeeeeeeeeeeeel meer laadpunten langs de snelweg komen.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 22 juli 2024 14:21]

En nu even het standpunt van een EV-rijder.

Ik heb geen brandstofpomp op 500m van mijn deur. Er zit er zelfs geen in het dorp. De dichtstbijzijnde is enkele kilometers verderop. Ik zou dus een bewuste keuze moeten maken om er langs te rijden of niet. Dat kost me al enkele minuten omrijden. Ik doe dat ook niet dagelijks, alleen wanneer het nodig is, want al dat tijdverlies zou echt wel beginnen optellen.

Met mijn EV kom ik 's avonds thuis, ik spendeer nog geen 10 seconden aan het inpluggen van die wagen en in de ochtend nog geen 10s in het uittrekken en ophangen van die kabel. Ik vertrek elke dag met een volgeladen batterij als ik wens en kan dan zonder problemen meer dan 400km ver rijden ondanks dat een gemiddelde werkdag mij maar 70km rijden kost. Het feit dat thuis laden traag gaat is dan ook geen enkel probleem.

Ondertussen rij ik goedkoper per kilometer (wat niet slecht is als je tienduizenden kilometers per jaar doet), heb ik in de basis ook geen onderhoud aan mijn wagen, rij ik lekker stil in de wagen en kom ik overal waar ik wil zijn en kom ik er ontspannen aan. Op lange afstand wil je na enkele uren rijden toch even de benen strekken en de faciliteiten gebruiken. Ideale moment om de wagen ook even op te laden. Niet aanschuiven aan de pomp en wachten bij de wagen tot die is volgetankt, nee, gewoon aan de laadpaal en laad die wagen zich maar opladen terwijl ik mijzelf wat ontlast.
Bij een eigen parkeerplaats of oprit kan dit.
Indien deze niet beschikbaar moet je bij of een snellader of bij een "standaard lader" waar je als de auto vol is deze weer weg moet halen.
Rij zelf ~70.000 km per jaar, EV (VW ID5), en geen eigen parkeerplaats of oprit.

Gelukkig is de gemeente verplicht om binnen 250 meter publieke laadvoorziening te regelen, en dat hebben ze ook gedaan, op de hoek van de straat (2x 22 kW). Vlot proces overigens, was binnen twee maanden aangelegd, ruim voor de auto geleverd werd.

Ik laat de auto dan gewoon 's nachts daar staan, in plaats van ergens anders in de straat. Gebruik ik deze publieke paal vaak? Nee, slechts een nacht per week. Bij al mijn klanten kan ik namelijk ook laden (als overdag de zon ook schijnt), en de paar keer per maand dat ik de hele dag onderweg ben (400 km+), is een snellader altijd dichtbij om even een paar honderd km bij te laden en pitstop te maken.
Niet aanschuiven aan de pomp en wachten bij de wagen tot die is volgetankt, nee, gewoon aan de laadpaal
Volgens mij kan ik me nog de taferelen herinneren van Nederlanders die in een laadpaalfile stonden op weg naar wintersport. Dus dat wachten is niet uniek voor tanken.
Daarom komen er dus ook meer snellaadhubs.
Daar gaat dit nieuwbericht over.
Dat snap ik, ik zeg alleen dat meer capaciteit niet altijd genoeg is, net als dat je tijdens drukte in vakanties moet wachten bij benzine stations, zul je ook moeten wachten bij laden, ook al gaat de capaciteit omhoog. Je kan gewoon niet het hele jaar capaciteit hebben voor die twee weken dat het druk is.
Het leuke van meer laadstations is dat het relatief simpel is te realiseren. Er hoeft geen nieuwe technologie te worden ontwikkeld, het is vooral werk dat uitgevoerd moet worden. Als je dan ziet wat er moet gebeuren om een brandstof- of waterstof pompstation te bouwen....
Alleen een compleet nieuwe elektrischiteitsnetwerk dat de grond in moet.
Ik weet niet wat makkelijker en beter uitvoerbaar is. Een stuk grond voorzien van een dak en een brandstof installatie. Of de nodige kabels gaan trekken.
Kabels onder het wegdek gaat een uitdaging worden bij bestaande wegen. In de berm met alle palen tbv verkeersborden en reclame zuilen wordt slingeren, en een afgesloten rijstrook tijdens het graven.
En dwars door weilanden of natuurgebieden kun je vergeten.

Daarbij is Nederland, waar de afstanden niet heel groot zijn, zal het nog wel haalbaar zijn. In Duitsland gaat het een uitdaging worden. Frankrijk, Spanje of Italië ? Ik zie het in de eerste 10 jaar nog niet gebeuren.
Waarschijnlijk hebben die waterstof tankstations in de regio van 100+ MW tank vermogen.

Die 2.8 MW vrachtwagen stations zitten voor een vrachtwagen ongeveer op niveau van een 150 kW lader voor personen autos.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 22 juli 2024 14:21]

Simpel? Het hele net zit vol in heel Nederland. Was het maar zo simpel. Mijn aanvraag wordt gewoon afgewezen vanwege capaciteitstekort.
Ook ben ik benieuwd hoe met de ‘trage’ auto’s gaat aanpakken, bijvoorbeeld een leaf of andere EV die 50kw DC kan laden die dan domweg aan een 150kw lader gaat hangen.
Het tarief moet de som zijn van energiekosten en tijd.
Traagladen kan dan wel maar kost meer vanwege de tijdsfactor.
Dat moet overigens overal zo worden en niet alleen langs de snelweg.
Lekker heel de dag/nacht parkeren bij een paal is fout.
Bij Ionity is de 50kW DC-paal op mijn route alvast aanzienlijk goedkoper (30ct/kWh verschil) dan de 350kW palen (zonder abonnement, via hun app).
Dat is ook nog afhankelijk van variable in de auto. Maar gemiddeld praatje over nieuwere modelen van 20% tot 80 tussen de 15 en 30 minuten.
Op oudere modele praatje tijden van 30 to 50 minuten.
Beste kan je kijken in ev database daar kan je deze info uit hallen
Van mij mogen we heel snel van die 20 tot 80% metric af.
De range wordt ook berekend met een volle acculading, niet met 80%. Ik weet wel dat het laatste stukje langzaam gaat, maar om het dan maar tussen 20&80% te gaan vermelden is wel een beetje volksverlakkerij he? Tussen 30 en 60% duurt het nog korter, zullen we dat maar pakken dan? :o
Als je kijkt naar AC (langzaam laden) staan de tijden volgens mij ook vernoemt voor volladen?

Snelladen doe je nooit 0-100%. Onder de 10% kom je amper, en boven de 80-90 ook niet, dat laad te langzaam. Dus ik snap de statistiek prima.

Het is ook iets tricky nog. Onze oude Kia e-Niro laadde je bijvoorbeeld altijd van 10-70% omdat het boven de zeventig bedroevend langzaam gaat (<32kW). Dan rijd je dus op 60% range, tenzij je nog moest lunchen / eten.
Maar nu hebben we een auto met een LiFePO4 accu welke tot 95% gewoon met 80-90kW laad. Daarmee rijd ik 10-90% (ik wil maar tot 80 maar tegen de tijd dat je terug bent en ingestapt zit je op 90 zo snel).

Die statistiek verschilt dus nogal per auto. Vandaar dat nu vaak 20-80 word aangehouden. Elke auto heeft een ander optimum voor snelladen.

Uiteindelijk boeit het weinig, ik stop vaker voor de kids. Zelfs met de aanhanger met motors erachter en collega’s naar Oostenrijk stopt ik om de benen te strekken na 2-2,5 uur 90km/h.

Een ding blijft: ff 1200km knallen met vrienden op weg naar wintersport is er niet bij. Je zult meer tijd nodig hebben. Maar de hoeveelheid mensen die zo’n rijder-wissel-estafette doet schat ik klein.
Jouw betoog toont toch juist aan waarom je als consument 0-100% (snel)laadtijden in de specs / testen wilt zien? Zoals je zelf betoogd is iedere auto immers anders en wil je een keuze baseren op fabrikanten die de laadcurve goed voor elkaar hebben. Niet op het stukje dat iedereen wel goed lukt.

Die 1200km (waarom benoem je dat 'knallen'? Lijkt een waardeoordeel) doe je niet alleen op wintersport hoor. Het seizoen heeft daar niet veel mee te maken :+ Ik schat het aantal mensen waarbij het rijden wisselt tussen vriend of partner trouwens niet als klein, maar als norm. Beetje raar als je allebei een rijbewijs hebt en dan alleen de man (of vrouw) gaat rijden toch?
Nee, want 0-100% snellaadtijd zegt helemaal niks. Omdat de laatste 10% wel een half uur kan duren. Een kleiner window verteld je dus ten minste nog iets over de verschillen tussen auto’s.

Daarnaast vind ik het fijnst om km/h te lezen als statistiek van 10-80% of 20-80%. Dan weet je ballpark waar je aan toe bent.

Liever zou ik nog deze cijfers zijn maar dan uitgesplitst voor winter trip (0 graden) en zomertrip (25 graden). Veel EVs “coldgaten” en snelladen trager in de winter.

Waardeoordeel is het niet, als je het zo wil zien dan is het positief. Ik doe zelf ook wel eens roadtrips met vrienden waarbij we 1000km rijden in een keer.

Ik vind 1-1,5u extra reistijd op 1000km ten opzichte van minimale stops (plassen, tanken en go in 5 minuten) in ieder geval geen problematisch iets om te verliezen. Prima te plannen met lunch of avondeten. En al helemaal geen probleem om op te geven tov het gemak de rest van het jaar.

Maar als je vaak road trips maakt dan word het zeker relevanter.

Ik vraag het me ten zeerste af hoeveel brandstof auto’s daadwerkelijk >800km rijden in een ruk met afwisselen chauffeurs en minimale pauze. En dan >1x per jaar.
Snelladen doe je nooit 0-100%. Onder de 10% kom je amper, en boven de 80-90 ook niet, dat laad te langzaam.
Ik wel hoor ik fituur die accu gewoon, na mij de zondvloed. Wat @Stiggy zegt kan ik wel begrijpen. Die 20-80 slaat nergens op.
Dat heeft weinig met frituren te maken en meer met laadtijden. Als je tot 100% staat dan ben je lang bezig.

En die 0% heeft meer te maken met dat je bijna nooit met precies 0% bij een snellader uit komt.

Paar keer per jaar naar 0% rijden is niet zo’n ramp hoor, daar hebben de auto’s buffers voor.
Één van de redenen dat mensen geen EV kopen is vanwege wachtijden.
Dus de 'na mij de zondvloed' mensen zijn de traagladers die de omschakeling naar EV vertragen.
Mooi dan bereik ik mijn doel. Uiteindelijk hoop ik dat EV slechts een fase is en Biobrandstoffen terugkomen. :)
Biobrandstoffen zijn er sowieso niet genoeg om alle auto's op te laten rijden, zonder een heel oerwoud te kappen. Die 5% bijmengen is momenteel al een hele discussie.
Misschien bedoel je eFuels maar dat zijn geen biobrandstoffen. Dat is in feite waterstof gebonden met CO2. Erg duur, kost erg veel energie (6 tot 7x meer dan direct in een EV laden).
Exact. Percentage is afhankelijk van capaciteit, en effectief capaciteit is een vergelijking van joules of voor het gemak kWh (vandaar dat benzine naar kWh kan) en het verbruik. Een ioniq 6 doet met gemak 14kWh/100km, terwijl een minder aërodynamische ioniq 5 zoals de mijne 18 haalt. Beide laden met die 230-240kW (en bij fastned verschijnt bij beiden '12m tot 80%'), maar als je laadsnelheid in km/u uitdrukt dan zit de ioniq 6 rond de 1000 km/u
De metric is juist heel nuttig omdat het laatste stukje langzaam gaat. Zolang de accutechnologie niet radicaal wijzigt, is de laadsnelheid nou eenmaal een curve. Dat betekent dat je in de praktijk bij voldoende snelladerdekking niet verder dan 80 zult laden als het erom gaat zo snel mogelijk aan te komen. 20-80 zegt een praktijkgebruiker dan meer dan 0-100.
Dat geld voor elk apparaat met een accu. Toch zouden we het niet acceptabel vinden om te lezen hoe lang het duurt voordat je accu in je telefoon of laptop 80% opgeladen is.

Buiten dat, laadcurven zijn per auto verschillend, sommige fabrikanten hebben een vlakkere curve voor elkaar dan anderen. Als we een "makkelijk" stukje van de curve gaan gebruiken als benchmark dan is de incentive weg voor fabriekanten om te verbeteren op dat vlak en kunnen consumenten er niet op kiezen.
Klopt er is echt wel wat te zeggen voor 20-80.
Maar dan ook bij alle specs.
Dus niet 20-80 gebruiken laden en 0-100 bij range.

Eigenlijk moet er een wettelijke plicht komen om het volgens een ISO standaard te vermelden. Denk dan bv aan:
0-40 in ... minuten
40-80 in ... minuten
80-100 in ... minuten
De temperatuur van het batterijpakket is daar echter nog een grote variabele in!
Sommige auto's beschikken niet eens over de mogelijkheid om te preconditioneren, anderen hebben daarvoor veel tijd (30min+) en een minimale lading voor nodig (vb. enkel boven de 10% bij aankomst).

Rij je dus in de winter weg met een bijna leeg batterijpakket, moet je mogelijks met 20kW laden ipv 200kW...
Het grote probleem met percentage is dat het niets zegt over de mogelijks te behalen afstand, al kan je daar zonder de rijstijl van de bestuurder te kennen nooit iets zinnigs over zeggen natuurlijk.

Maar wanneer vlot op je bestemming geraken belangrijk is, dan ga je eigenlijk nooit naar 100% laden. Een eGMP wagen zoals een Ioniq doet in het beste geval nog geen 20 minuten over het laden van 10% tot 80%, maar om daarna door te laden tot de lading stopt, zal je zowat een uur hebben stilgestaan. Is die extra 20% lading je die 40 minuten extra waard? Mij meestal niet.
Prima, maar dan ook niet meer adverteren met range op basis van 100% lijkt me.
En hoe wil jij anders wagens met elkaar vergelijken? De WLTP range is een manier om te vergelijken, maar zal nooit een cijfer zijn waar je van moet zeggen: dit moet ik altijd kunnen halen met een minimum aan moeite en een minimum aan wachttijd.

Brandstofwagens worden ook al jaar en dag geadverteerd met een verbuik van #l/100km, daar hoor je toch ook niemand over klagen? En bij de laadtijden van 10 naar 80%, een cijfer dat ook slechts enkele dagen per jaar belangrijk is voor de meeste mensen, weet je ook gewoon waar het om gaat.
Ik zou zeggen laadtijd 0-100% plus (WLTP) range bij die 100%. Evt. Een verplichting erbij om een grafiek van de laadcurve te publiceren?

Probleem met het huidige is dat je niet kunt vergelijken. Jij noemt nu weer 10 naar 80%, anderen 20 naar 80, etc. En het wordt ook vaak als valse promotie gebruikt, als in: je hebt 630km range en opladen duurt maar 30 minuten (ja, die 630km als je 100% lading had en die 30 minuten als je hem niet leger dan 20% gereden hebt en niet voller laad dan 80%).
De standaard in de industrie is van 10% naar 80%. Dat sommige 20% noemen is omdat ze vooral zelf niet durven veel lager te gaan dan dat.
Mijn auto laad met ongeveer 140Kw. Dat voelt snel, voor mij is het verschil met tanken dan ook echt minimaal, je prikt de kabel in, en kunt dan ook gewoon even wat anders doen. voor je het weet ben je weer in the move.

Je kunt ook 5 minuten laden als je dat zou willen, die keuze is aan je zelf natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 22 juli 2024 14:21]

Mooi nieuws!
Ik heb overigens nog steeds de vraag: hoe gaat de EU ook daadwerkelijk zorgen/afdwingen dat dit gebeurd? Aangezien de EU die dingen niet zelf bouwt: nieuwe verplichtingen aan bestaande pomphouders? Het aantrekkelijk maken dmv subsidies? In het aangehaalde stuk staat wel "MEPs successfully negotiated that electric charging pools for cars with a minimum 400 kW output will have to be deployed at least every 60 km along core TEN-T network routes" maar er staat niet met wie ze dat dan ge-negotiated hebben :+

(ai, en erg jammer te zien dat het core TEN-T network niet erg dekkend is, en het stuk waar ik nogal eens kom (Italië, oostkust) zelfs helemaal mist. Dat mag best ambitieuzer!)
Boetes voor landen die niet voldoen. Die landen moeten dan zelf maar zien hoe ze het oplossen, bijvoorbeeld door subsidies toe te kennen.
Heb je daar een bron voor? Ik kan nergens vinden of dat nu zo afgesproken is.
Zo gaat het altijd als EU richtlijnen waar de lidstaten mee hebben ingestemd niet worden nageleefd of ongezet in nationale wetgeving. En dat is ook niet zo gek. Je maakt afspraken met elkaar en die heb je dan na te leven. Anders moet je er niet mee instemmen.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 14:21]

Er zijn ook voorbeelden genoeg van lidstaten (Polen, Hongarije) die zich niet altijd heel druk maken om EU afspraken of richtlijnen. :o
hoe gaat de EU ook daadwerkelijk zorgen/afdwingen dat dit gebeurd?
Daar zijn zat middelen voor. De EU heeft ook gesteld dat voor 2030(of zo) alle huishoudens toegang moeten hebben tot een symmetrische 1Gbit/s verbinding.

Voor buitengebieden zijn er subsidies. Voor stedelijke gebieden springen er dan vanzelf bedrijven op die makkelijker vergunningen kunnen krijgen.

In het geval van deze laadinfrastructuur zal het niet anders gaan. De EU legt de regel op. De lidstaten moeten dus faciliteren. Het bedrijfsleven zal nu dus sneller/goedkoper/makkelijker vergunningen kunnen krijgen. Wanneer dit onvoldoende blijkt zullen er subsidies (landelijk) uitgegeven worden.
Dat mag best ambitieuzer!
En dit gaat een automatisch gevolg worden. Wanneer dit er is, zullen er ook regionaal meer zaken geregeld worden. Uiteraard op kleinere schaal.
Als je gebied z’n economie afhankelijk is van toerisme dan gaat zijn gebied dat regelen. Zeker als het gebied ernaast het wel heeft.
Oké, dan is het dus niet echt een "plan" met bijbehorende implementatie maar meer het uitspreken van de wens "wij zouden best wel heel erg graag zien dat het zo wordt".
Nee. Gelukkig gaan de politici niet bepalen hoe er in ieder regio concreet de derde partijen het moeten gaan aanleggen. Dat zou een beetje gek zijn :)

Het ‘plan’ is inderdaad de opdracht naar de lidstaten dat er op de centrale infrastructuur laadplaatsen moet komen.
Een onderdeel van het plan is de benoemde (toekomstige) trajecten.
Mee eens :)
Maar ik zou het dan eerder een visie noemen. Het wordt hier gepresenteerd als een plan (waar vast enorme hoeveelheden ambtenaren zich mee bezig gehouden hebben) dat uitgevoerd wordt. “ Europees Parlement stemt in met plan voor snellaadhubs per 60km snelweg”.
Gelukkig niet. De overheid moet zich niet bezighouden met implementatie of zelfs maar met technologie. Je moet de kaders zetten en bedrijven die er in zijn gespecialiseerd het laten bouwen.
Laat bedrijven maar de beste technologie per locatie uitzoeken. Soms is dat fiber, soms coax, maar het kan ook 5G FWA zijn, of een proprietary oplossing.
Mag hopen dan dat een paar jaar later er om de 30km komen zodat je nog betere spreiding hebt.
Zijdelings: hoe gaat het met de tweedehands markt voor elektra auto's? Of worden het wegwerpartikelen? Met groen symboolstickertje "recyled"? Nieuwe accu's zijn een giga kostenpost (nog afgezien van verwerken oude accu) en niet gestandaardiseerd en moet tzt vervangen worden als t model zelfs nog beschikbaar is... dat t beter is voor milieu is lijkt me niet zo.

Denk dat t meer om produceren consumeren gaat as usual.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 22 juli 2024 14:21]

Dit komt bij mij over als: ik heb ergens iets horen waaien wat negatief is en dat neem ik over want ik sta niet zo te springen voor een EV te rijden maar ga geen eigen onderzoek doen en hoop vooral dat andere mensen ook gaan twijfelen zodat we EVs zo snel mogelijk kunnen afvoeren.
Precies. Ook leuk als je de reacties op de AutoWeek site leest. Iedere week wordt er wel weer een zogenaamd nadeel opgelost en zoeken de reageerders naar de strohalm. En dan zal je zien dat de mensen die zo negatief zijn straks opeens laaiend enthousiast zijn als ze elektrisch gaan rijden. Net als mensen die mobiel internet onzin vonden en nu aan iedereen laten weten hoe makkelijk het allemaal was op vakantie.
Accu's gaan veel langer mee dan eerst gedacht, alleen als het kapot is moet er recycled of vervangen worden. Bakken aan first gen teslas met 4 ton op de teller die maar 15 tot 20% capaciteit kwijt zijn, maar verder gewoon goed werken. En dat is met inmiddels achterhaalde accu technologie. Nu nog veel beter.
De planned obsolescence is niet inherent aan elektrische auto's. Je zou prima een auto kunnen ontwikkelen die wel te onderhouden is. Dat wordt alleen als minder lucratief gezien dus wordt dat niet meer gedaan, ook niet bij benzineauto's.
Het nadeel aan EV's is dat je vaker moet laden dan je met benzine zou moeten tanken.

een gemiddelde tank is tussen de 45 en 65 liter. Gemiddelde autos halen 14 km/L.
Dan kom je op 630 km uit voor een volle kleine tank en 910 voor een grotere volle tank.

Duurdere EV's kunnen tussen 320-480 km rijden op een volle batterij.

Dat is al 25-50% minder dan een kleine benzine auto.
Dus ze moeten vaker laden.
Maar daarnaast duurt het laden ook langer.

Een DC Fast Charging/Tesla Supercharging duurt 20-40 minuten voor 80% vol.
Normaal tanken duurt misschien 10 minuten.

Vaker opladen + langere oplaatijd

Dus kan je je voorstellen wat een ongelofelijke wachtrij er kan ontstaan naar mate er meer EV's komen?

Dit is dus een goed initatief van de EU.

[Reactie gewijzigd door Moortu op 22 juli 2024 14:21]

Veel minder juist. Je hebt toch ook stroom thuis? En genoeg parkeergarages vol 11kw palen. De gemiddelde dagtour is onder de 40km. Dat is ongeveer een uurtje aan een standaard stopcontact. Ik sta gemiddeld maar twee keer per jaar aan een snellader. Alleen tijdens de Black Saturday zaken heb je een argument maar de dagelijkse EV rijder gebruikt zelden tot nooit DC palen.
Alledaags zal het misschien meevallen.
Maar met evenementen of de zomervakantie?
Hoe erg is het dat je op die paar dagen per jaar dat je met vakantie gaat wat meer tijd kwijt bent? Als je 450 of meer km achter elkaar hebt gereden moet toch al even pauze nemen. Als ik naar mezelf kijk dat tank ik als de tank bijna leeg is en ga ik later weer pauzeren. Met een EV doe je dat net wat anders. Dan kan je ook pauzeren als de auto wordt geladen. Je kunt niet pauzeren als je aan het tanken bent.
Het voordeel van een EV is dat ik elke ochtend kan vertrekken met een batterij die 100% geladen is en dat het mij slechts seconden extra moeite kost elke dag om de wagen in te steken. Vraag eens aan EV rijders hoe vaak ze eigenlijk aan een snellader staan, de meeste zullen zeggen dat ze die enkel gebruiken op lange tochten op weg van/naar de vakantiebestemming.

En als ik, zoals enkele weken terug 750km moet rijden op weg naar Oost-Duitsland, wil ik halverwege toch echt even stoppen, benen strekken, naar het toilet, even iets eten en tegen dat ik bij de wagen terug ben kan ik weer verder tot aan mijn bestemming. Ik moet niet aanschuiven in die file aan het tankstation, wachten tot er een pomp vrij is, dan die pomp nemen en bij de wagen blijven om pas na het tanken een parkeerplaats te moeten gaan zoeken zodat ik nog snel even naar het toilet kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.