Bijna 1 procent van alle auto's in EU was in 2021 volledig elektrisch

Van alle auto's in de Europese Unie was in 2021 0,8 procent volledig elektrisch. In drie landen, waaronder Nederland, maakten EV's meer dan 2 procent uit van alle auto's. In Nederland waren relatief gezien de meeste EV's, in Griekenland de minste.

Alleen in Nederland, Denemarken en Zweden was meer dan 2 procent van de auto's volledig elektrisch. De cijfers zijn afkomstig van de Europese autofabrikantenvereniging ACEA, die keek naar de wagenparken van EU-landen. Het gaat dus om alle auto's die in een land geregistreerd zijn, niet de auto's die in een jaar tijd zijn verkocht.

De cijfers laten zien dat het aantal EV's toeneemt. In 2020 hadden accuelektrische auto's nog een aandeel van 0,5 procent. Ook toen was Nederland koploper en overigens ook het enige EU-land waarvan het aandeel EV's destijds 2 procent of hoger was.

Andere landen waar het aantal elektrische auto's in 2021 nog laag lag, zijn Slowakije, Polen, Tsjechië en Cyprus. Hier lag het aandeel EV's op 0,1 procent. In België was 0,9 procent van alle auto's volledig elektrisch. Waterstofauto's staan niet in de cijfers, vermoedelijk omdat het aandeel te klein is. Het aandeel EV's was in 2021 wel groter dan dat van plug-inhybride auto's. In 2021 bestond het EU-wagenpark voor 0,7 procent uit phev's. 2,3 procent van alle auto's was toen hybride zonder stekker.

Van alle lichte bedrijfswagens, zoals bestelbusjes, was in 2021 0,6 procent elektrisch. Het aandeel in Nederland was relatief klein: 0,9 procent. In Duitsland, Luxemburg en Zweden waren twee jaar geleden relatief gezien meer accuelektrische lichte bedrijfswagens. Bij zwaardere bedrijfswagens is het aandeel in de EU nog kleiner: 0,1 procent. Opvallend is dat in Tsjechië 2,7 procent van alle zwaardere bedrijfswagens volledig elektrisch is, terwijl Luxemburg op de tweede plaats staat met 0,2 procent.

Bij bussen is het elektrische aandeel weer groter; 1,3 procent van alle EU-bussen was in 2021 volledig elektrisch. Nederland was met 14,5 procent veruit koploper, met Zweden op de tweede plaats met 4,9 procent. In België was 0,6 procent van alle bussen volledig elektrisch.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-01-2023 • 13:50

396 Linkedin

Reacties (396)

396
388
149
13
0
202
Wijzig sortering
De opmars in Noorwegen zal vanaf dit jaar iets minder rap gaan. (Ik denk nog steeds rapper dan de rest, maar voor hier minder dus)

Sinds 1 januari is er hier (Noorwegen) BTW op de EV’s boven de 500.000 nok van 25%, dus een auto van 700.000 nok kost je nog eens 50.000 nok extra aan btw.

Tevens is er nu een eenmalige ‘gewichtstoeslag’ van 12,5 nok (ca. €1,25) per kilogram boven de 500 kg.

Alsnog kopen de meesten noren hier wel EV’s, op de 2dehands verkoopsite (finn.no) stikt het van de EV’s.

Grootste verschil die ik zie, is dat men hier die auto’s gewoon particulier koopt, nieuw ook. T.o.v. Nederland, waar men het continue over bijtellingen had (zakelijk leasen dus).

Tevens kan het Noorse stroomnet het best goed aan allemaal, daar investeren ze al tijden heel veel in. Plus alles is al 30 jaar elektrisch, dwz, in huis. vroeger gebruikte kacheltjes in elk kamertje 2000 watt per stuk, stroom was toen inprincipe gratis. (Bijna)

Alleen de pieken na werktijden zitten ze mee, waardoor men nu netbeheerkosten per pieken gaat afrekenen. (0-5, 5-10, 10-15 etc) dus gebruik je 2 uur per maand 10,2 kwh in een uur, zit je in de 10-15 kwh trap wat dan fors duurder is. Veel mensen koppelen hun EV lader aan een p1 poort lezer in de meterkast, zodat de lader altijd net onder 4,9 of 9,9 zit. (Je moet je hele huis en de 200+ liter warmwatertank ook kunnen gebruiken natuurlijk).

Al met al, mooie vooruitgang met de EV’s.

Edit: typo’s

[Reactie gewijzigd door slijkie op 17 januari 2023 14:49]

De opmars van EV's in Nederland zal ook minder rap gaan de komende jaren.
De bijtellingsregels zijn zodanig afgebouwd dat een leuk aangeklede benzine opeens weer voordeliger valt dan een karige EV.
Tel daarbij op dat er nog steeds geen rem of stop is gezet op de constante export van goede tweedehands EV's en die dus rap over de grens verdwijnen na 2, 3, 4, 5, jaar en de occassion markt voor EV's is daar door ook nog steeds abnormaal duur door een gebrek aan aanbod.
De import van tweedehands EV's is groter dan de export, dus netto groeit de EV-occasionmarkt. Op autoblog is daar een artikeltje over geschreven, de bron was VWE Automotive. Ik heb de link even niet paraat.
Dat klopt helemaal:
In totaal kwamen 6.151 EV’s via de import binnen, terwijl er 2.622 ons land verlieten via export. In 2020 kwamen er 3.351 ons land in via import en gingen er 1.075 het land uit door export. Met name dat laatste is een enorm verschil in vergelijking met 2021. Het gaat hier om cijfers van de eerste drie kwartalen in 2021 en 2020.
Zie https://www.autoblog.nl/n...t-2021-tot-nu-toe-1042396

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 17 januari 2023 17:34]

Hey wat grappig, hier ben ik 1 van. :+ whoppa importeren die hap.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 18 januari 2023 12:33]

Sterker nog, per 2025 moet je motorrijtuigenbelasting voor een EV betalen en het is niet zeker of de BPM vrijstelling blijft op EV's na 2024, maar dat komt ook zeker terug.

Autorijden gaat gewoon heel veel duurder worden de komende jaren.

[Reactie gewijzigd door Belecthor op 17 januari 2023 15:27]

Als beide van die regelingen wegvallen dan stopt men denk ik gelijk met EV's kopen. Als je gewoon wegenbelasting moet betalen en BPM zijn ze gelijk de markt uitgeprijsd.

Bovendien is op elektriciteit rijden tegenwoordig duurder dan op benzine in brandstofkosten als je hem thuis in de stekker prikt
Voorbeeldje aan de hand van de Peugeot 208 (en is de meest verkochte auto van 2022) die is er in benzine en EV. Op spritmonitor vind ik het volgende.
EV 208: 18,5 kWh / 100km x 0,76 euro/kWh = 14,06 euro per 100km
Benzine 208: 6,45 L / 100km x 1,81 euro/L = 11,67 euro per 100km

Dus dan heb je bijna geen belasting benefits meer én je betaalt meer brandstofkosten als je thuis oplaadt

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 17 januari 2023 15:51]

0,76 euro per kWh? Thuisladen = dynamische prijzen (althans, hier wel) = opladen in de nacht tegen 0,06 euro of wanneer de zon schijnt voor praktisch 0 centen met zonnepanelen. Dat doet de laadpaal hier allemaal zelf, helemaal automatisch.

[Reactie gewijzigd door outlandos op 17 januari 2023 15:53]

Ah, dat nogal belangrijke detail was mij volledig onbekend.

Dat van die zonnepanelen is alleen niet waar. Er is een salderingsregeling. Iedere kWh die jouw EV laadt, had je anders kunnen salderen. De berekening is dus iets complexer. Tenzij je meer energie opwekt over je salderingstermijn dan je nodig hebt, betaal je voor overdag laden gewoon je dynamische tarief. Momenteel salderen nederlandse energiemaatschappijen op jaarbasis. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik wek bij lange na niet genoeg zonne-energie op op mijn totale jaarverbruik weg te salderen. Zeker niet als ik ook nog een EV zou hebben die per dag een kWh of 15 moet bijladen.

En dit geldt trouwens ook alleen voor mensen met zonnepanelen én een eigen laadpaal die hun eigen zonnepanelen kan gebruiken. Hoeveel procent van nederland heeft een vaste parkeerplaats met eigen laadpaal?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 17 januari 2023 15:59]

Valid point, die energie had inderdaad ook gesaldeerd kunnen worden (voor zolang dat nog mag).

Ik heb het geluk met een eigen oprit en zonnepanelen ja :)

[Reactie gewijzigd door outlandos op 17 januari 2023 16:00]

in de steden (je weet wel, die LEZ zones) hebben ze de EV's het hardst nodig...laat daar de mensen juist veel minder eigen oprit/laadpaal hebben. maw geen voordeel van eigen zonnepanelen, geen dynamisch tarief want laden op de straat aan publieke laadpaal,.... en laat net de meeste mensen net in de steden wonen.... ik weet het niet hoor, zie het niet zo rooskleurig dat gedwongen overstappen naar de EV...zeker niet financieel.
Ik zie het ook niet zitten persoonlijk. Ik ben niet tegen EV’s of vooruitgang, maar ik ga ook zeker niet voorop lopen.

Ik ga het met mijn auto’s en motoren nog een jaar of wat aankijken. Ze zijn allemaal, schat ik zo in, prima in staat om 2035 te halen. De oudste motor zou dan 42 zijn, maar ik voorzie geen grote problemen.
Dus ik kan in ieder geval rekken tot het moment dat de autofabrikanten geen keuze meer hebben.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 18 januari 2023 09:48]

En hoeveel mensen kunnen overdag thuis hun EV opladen om er 's nachts mee op pad te gaan?
Waar heb jij een dynamisch contract? Ik heb eens eerder zitten googlen en zie een paar partijen, maar durfde nog niet de beslissing te nemen. Ik hoor (zag een post van Helga van Leur) dat het inderdaad enorm goedkoop kan zijn. Mijn EV op die tijden opladen lijkt me een super idee, maar soms klinkt het als te goed om waar te zijn
Ik zit bij Frank energie. Op dit moment is stroom duur met 33 cent. Sinds 2 januari schommelt het tussen de 20 en 35 cent.

Ook ik heb in december nog mijn auto opgeladen voor 10 cent per kWh.

Enige nadeel van Frank kan zijn dat je je verbruik direct betaald. Dus de wintermaanden zijn fors duurder. Daarentegen begon ik in augustus met €50 terug want zonnepanelen.
ANWB energie. Goed en goedkoop.

In de nacht vaak negatieve prijzen.
Wellicht, maar door de keuze van de EU om per 2035 de verkoop van nieuwe fossiele brandstof auto's te verbieden wordt dit type auto vrijwel niet meer doorontwikkeld en dus volledig uitgefaseerd. Dan wordt het vanzelf onlogisch een fossiele brandstofauto te rijden.

Vergeet niet dat fossiele brandstoffen nu nog een groot belastingvoordeel hebben gekregen door de crisis in Oekraïne, maar dat wordt weer afgebouwd en vanaf 1 april 2023 gaat de prijs weer omhoog.. Brandstof wordt dus weer erg duur aan de pomp.

EV's zijn onvermijdelijk en relatief duurder dan fossiele brandstofauto's, maar dat verschil gaat kleiner worden. Mede omdat de prijs van fossiele brandstofauto's ook gewoon flink gestegen is en doorgaans dalen prijzen dan niet meer.

Autorijden gaat relatief veel duurder worden en dat gaat ook wat betekenen voor de mobiliteit in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Belecthor op 17 januari 2023 15:57]

Of we komen in een situatie als in Cuba, waar men 70 jaar na dato nog steeds voornamelijk in jaren 50 auto's rijdt, en die met alle mogelijkheden op de weg houdt.

Elektrische auto's zullen zowel praktisch als betaalbaar moeten worden.
Zeker gezien de ev variant op dit moment 2x zo duur is als de brandstof variant van een auto.
Het is de vraag is of individuele mobiliteit met particuliere auto's blijft bestaan zoals het nu is. Ik kan me goed voorstellen dat deelauto's of zaken als Greenwheels veel meer gebruikt gaan worden, zeker wanneer de prijzen zo hoog zijn en het bezit ook steeds duurder gaat worden. Als ik 's ochtends in de file sta zie ik vooral mensen alleen in de auto zitten. Wanneer dat te kostbare ritjes worden, gaan mensen wel in allerlei bochten wringen om een goedkoper alternatief te vinden.
Klopt, dit wordt ook al jaren genoemd. Waarom werkt dit toch niet helemaal?

Dat komt omdat een auto veel meer is dan alleen een middel om van A naar B te komen. Een auto is iets persoonlijks en een emotie. Als dat niet het geval was dan hadden we niet zoveel keuze gehad in (exclusieve) modellen maar dat was iedereen voor de meest voordelige functionele auto gegaan.

Ik zie om die reden het gebruik van deelauto's maar heel beperkt groeien. Nu zie ik het vooral dat mensen de tweede auto de deur uit doen en zo af en toe een 'tweede' auto nodig hebben en hiervoor een deelauto nemen.

Pas als het echt onbetaalbaar gaat worden zal het auto gebruik gaan afnemen. Mensen zijn heel erg gehecht aan hun auto en zullen er veel andere dingen voor laten staan alvorens de auto de deur uit gaat.

Daarnaast heb ik wel eens naar de prijzen van bv Greenwheels gekeken, leuk om 1 of 2x per maand een auto te huren maar voor regelmatig gebruik heel erg duur.

[Reactie gewijzigd door Aalard99 op 17 januari 2023 17:17]

Heel erg simpel waarom het niet werkt. Het is niet voorhanden, het is duur, ze zijn altijd bezet als je ze nodig bent.

Zal mijn ervaring van een paar jaar geleden met deel auto's er maar even onder gooien.
Disclaimer: Dit is dus Mijn mening en mijn ervaring, dit kan voor andere mensen helemaal anders aanvoelen en of zijn.

Toen onze vorige auto stuk ging hebben we besloten het te proberen zonder auto. Werk was toch al met de trein dus ach wanneer gebruiken we hem nu. Handig om toe te voegen we wonen niet in de randstad.
Na een jaar hebben we weer een auto gekocht. Leuk experiment helaas de tijd is er niet rijp voor.

Mijn sportvereniging waar ik ook nog wat vrijwilligers werk voor doe, heb ik een jaar eigenlijk niet gedaan. Openingstijden zijn 19:00 tot 22:00, mijn laatste OV terug vertrok om 20:15 en moest ik 20 minuten voor lopen. Plus met de auto is het 25 minuten om er te komen, met de bus ruim 2 uur.
Deelauto kom je dan ook al snel op 25 euro per avond.
Alles waar we niet met het ov konden komen en niet onderuit komen hebben we een auto voor gehuurd.

Dat jaar zonder auto viel duurder uit dan met auto, dat ondanks dat we veel minder vaak ergens heen gingen. Wanneer je daar dan ook het gemak bij optelt van die auto. Even wat zwaars halen is echt eenvoudiger met een auto. Niet steeds op je horloge moeten kijken haal ik de laatste bus nog naar huis.

Nu staat er weer gewoon een leuke auto voor de deur, die inderdaad 1 keer per week gebruikt word, soms zelfs 2 keer. Ja heel veel kosten voor een stilstaand object. Maar het is en blijft goedkoper dan de alternatieven. Nu verwacht ik dat wanneer je in hartje Amsterdam woont het allemaal anders is. Maar buiten de randstad is geen auto hebben behoorlijk vervelend.
Je ziet toch wel dat het aantal gebruikers van deelauto's stijgt, bijna een miljoen dit jaar. Raar eigenlijk dat de overheid vervolgens veel minder investeert in het openbaar vervoer. Het beleid omtrent mobiliteit gaat volgens mij alle kanten op.

Hoewel ik ook denk dat veel mensen emotie zien in een auto, denk ik wel dat uiteindelijk de ratio wel de boventoon gaat voeren als het echt te duur wordt.
Het moet wel, op den duur.

Individuele mobiliteit moet gewoon op de schop. Dit is alleen geen dingetje dat van 2023 op 2024 in werking treedt, maar is een proces van jaaaaren. Misschien wel generaties. Er moet gewoon een knop om, in onze hoofden. En ja, dat is zeker niet makkelijk gezien de combinatie van auto & emotie.

Voorbeeld van mezelf: ik woon in een grote Duitse stad met tig aanbieders van (freefloat) carsharing. Daarnaast werken mijn vriendin en ik beiden bij een grote mobiliteitsaanbieder die ook carsharing aanbiedt. We gebruik veel deelmobiliteit (auto's, geen steps/scooters) want op elke hoek staat wel een deelauto.

Maar toch doen wij onze eigen auto (Euro 5 diesel) niet de deur uit omdat het er toch een stuk gemak aan zit én omdat ie gewoon nog heel goedkoop is in vergelijking met OV en deelauto's (1200km actieradius bij 50l diesel). Maar rationeel gezien slaat het natuurlijk nergens op, onze auto wordt 2 keer in de week gebruikt. Net als alle andere auto's in de straat (doordeweekse dag, overdag, straat is aan twee kanten volgeparkeerd). Iedereen heeft een auto van 10, 30 of 60.000 euro voor de deur staan en gebruikt hem een paar keer per week. Gaat natuurlijk nergens over, als je erover nadenkt.

En terugkomend op het punt van emotie... Ik kan me voorstellen dat in Nederland, mits er genoeg aanbieders zijn, sneller de knop omgaat. Want in NL zijn "we" geloof ik niet zo gehecht aan de auto (OV is goed geregeld, fietsinfrastructuur dito). Maar (grotere) landen zoals Frankrijk en zeker Duitsland, waar de auto echt heilig is, zal het nog wel duren voordat de eigen auto wordt weggedaan.

De hele discussie ICE vs EV is gewoon kut. Veel meer moet je, mijn mening, de pijlen richten op "iedereen een eigen auto --> deelmobiliteit (zowel ICE voor de lange afstanden als EV voor streekvervoer).

Just my 2 cents.

[Reactie gewijzigd door Malfoi op 18 januari 2023 11:06]

Het gaat ook wel weer veranderen. En wat je zegt klopt. Maar in de tussentijd vermoed ik dat de EV vraag als een baksteen valt. Daar bedoel ik mee, tussen het moment waarop de EV freebies wegvallen en de benzine-auto kosten weer rap gaan stijgen.

Toen de bijtellingsregeling verviel voor phev's waren al die mitsubishi outlanders ook als sneeuw voor de zon verdwenen van de nederlandse wegen. Van de ene op de andere dag zag je ze dagelijks en van de ene op de andere dag nooit meer

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 17 januari 2023 16:02]

Ik denk dat je je lelijk vergist dat het vanaf 2035 onlogisch wordt om fossiel te rijden. Sterker nog, ik denk dat de ICE en de handel in onderdelen enorm zal toenemen. Nieuw dan wellicht niet, maar de economie moet toch blijven draaien en gezien heel veel landen (waaronder Nederland) nog lang niet klaar zijn voor een volledig elektrisch wagenpark wordt tweedehands fossiel booming business.

Ik rijd zelf nu 3 weken volledig elektrisch en als iets me wel duidelijk is is dat volledig elektrisch niet voor de massa is. Het publieke laden functioneert gewoon nog niet en met een overvol stroomnet gaat dat niet voor 2035 opgelost worden.
De EU is niet de wereld. Toegegeven, het is een grote markt, maar er zijn zat gebieden waar dat verbod nog lang niet van toepassing is, dus die doorontwikkeling zal nog wel even doorgaan.
Grappig. Toen er nog (vrijwel) geen elektrische auto's waren was de boodschap dat electrische auto's veel goedkoper zouden worden dan brandstofautos omdat er veel minder complexe bewegende onderdelen in zitten.
In de praktijk zijn ze minimaal twintig procent duurder.

De toekomst voorspellen is moeilijker dan je denkt.
Autorijden zou niet duurder moeten worden, in de randstad kun je alles goed doen met het OV maar daarbuiten ben je vaak dubbel zoveel reistijd kwijt met het OV.

Buiten de randstad zijn de lonen lager maar het autorijden wordt wel vrolijk duurder.

Zolang EV's niet even goedkoop zijn qua aanschaf en rijden als brandstofauto's, moet de prijs van EV's omlaag, die van ICE's niet omhoog.
Als beide van die regelingen wegvallen dan stopt men denk ik gelijk met EV's kopen.
Vooropgesteld rijden EV's veel fijner en blijft het milieuargument ook gewoon bestaan, dus ik denk dat dat wel meevalt :P
Als je gewoon wegenbelasting moet betalen en BPM zijn ze gelijk de markt uitgeprijsd.

Bovendien is op elektriciteit rijden tegenwoordig duurder dan op benzine in brandstofkosten als je hem thuis in de stekker prikt
Voorbeeldje aan de hand van de Peugeot 208 (en is de meest verkochte auto van 2022) die is er in benzine en EV. Op spritmonitor vind ik het volgende.
EV 208: 18,5 kWh / 100km x 0,76 euro/kWh = 14,06 euro per 100km
Benzine 208: 6,45 L / 100km x 1,81 euro/L = 11,67 euro per 100km
Nogal afhankelijk van je energieprijs. Met een Shell Recharge pasje laad je in de straat overal voor €0.55, wat neerkomt op 10,18 euro per 100km, wat nog altijd goedkoper is dan je benzineberekening. Tel daarbij de zonnepanelen en day-ahead energiecontracten bij op, en EV rijden is nog altijd goedkoper. Met PV overschot fórs goedkoper, ook nu.

Verder heeft (nog) niemand gezegd dat EV's voltarief benzine gaan kosten - dit is nog onzeker. BPM is eveneens nog niet zeker.
Ook reken je met 17 cent accijnsverlaging per liter brandstof die per juli dit jaar gaat vervallen. Die regeling is namelijk wél verlengd, maar de energiebelasting en BTW is onder de streep juist fors toegenomen boven het (tijdelijke) prijsplafond.

Het zou me niks verbazen als we op dit gebied grote hervormingen gaan zien, waardoor ieder bierviltjesberekening toch wat kort door de bocht gaat. Nu weet ik ook niet wat er gaat gebeuren, maar het lijkt mij persoonlijk juist sterk dat we in Stikstof Nederland ervoor gaan zorgen dat de brandstofauto fiscaal aantrekkelijker wordt.
Vooropgesteld rijden EV's veel fijner en blijft het milieuargument ook gewoon bestaan, dus ik denk dat dat wel meevalt :P
Mening alert. :) Ik denk persoonlijk dat het de gemiddelde nederlander geen zier interesseert wat zijn auto met het milieu doet, als het niet duurder is dan een schoner alternatief. Oude auto's opruimen voor schonere, nieuwere auto's die aan een nieuwe euronorm voldoen, is ook bijna geen ding onder de gemiddelde nederlander. Tenzij mensen een leasewagen hebben is hun auto zomaar 10+ jaar oud.

Nieuwe auto's zijn ook niet per se zuiniger. Een gloednieuwe up! verbruikt nog steeds meer dan een 26 jaar oude kleine toyota... 26 jaar innovatie in motortechniek? Al die mooie nieuwe technieken zitten nauwelijks in de auto's die het meest verkocht worden in nederland, zoals een peugeot 208 of kia picanto. Je mag van geluk spreken als ze een vorm van variabele kleptiming hebben

Overigens ben ik het eens met de rest van je comment. Het ligt er gewoon aan wat beide alternatieven onderaan de streep kosten en dat is nog niet zeker.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 17 januari 2023 16:17]

Het is een mening wat 'fijner' rijd, dat klopt. De een wil een Golf R met pops & bangs bij het optrekken en een DSG-bak die klapt bij het opschakelen, de ander heeft het liefst een luchtgeveerde auto met comfortstoelen. Ik denk dat ik wel weet wat de 'gemiddelde Nederlander' daarvan prefereert.

En dan is zo'n EV zonder rammelende motor, zonder trillingen en versnellingsbakken (die je ook bij een automaat merkt), gecombineerd met het constante koppel, toch objectief andere koek dan een driepittertje.

Verder denk ik dat de gemiddelde Nederlander toch iets minder egocentrisch is :) Als ik zo naar de uitslagen van TK2021 kijk, kom ik toch op meer dan 25% van de stemmen bij partijen die beweren enigszins begaand te zijn met het milieu.
Natuurlijk: Jan Modaal gaat echt geen extra maandsalaris neertellen voor een schonere auto. Maar wat nou als de boel gelijk geprijsd was? Of als de EV goedkoper is, en enkel nog een gedragsaanpassing vereist ivm range? Daar zijn we immers al.
Dat is precies mijn punt. Je krijgt nederland wel mee, maar op grond van geld, niet milieu.

Dat stemmen op een groene partij kost die 25% van de nederlanders niet direct geld. Een EV wel. Ons bent zuunig

Als het allemaal zo rooskleurig en gelijkgeprijsd was voor de EV's, waar blijven ze dan? Er worden nog steeds 4 ICE auto's verkocht voor iedere EV

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 17 januari 2023 16:22]

Dat is precies mijn punt. Je krijgt nederland wel mee, maar op grond van geld, niet milieu.

Dat stemmen op een groene partij kost die 25% van de nederlanders niet direct geld. Een EV wel. Ons bent zuunig
Toch denk ik dat je daar iets tekort mee door de bocht gaat. Moet je eens kijken hoeveel mensen bereid zijn extra te betalen voor 'weidemelk' of 'vrije uitloop eieren' of 'vegan', voor CO2-compensatie van je vlucht, enzovoort. Even los van het praktisch nut van labels en dergelijke, dat lijkt me offtopic. Maar de markt bestaat wel degelijk en er is een aanzienlijk deel van Nederland wat wel degelijk bereid is om daar íetsje extra voor te betalen. Mits het een en ander in verhouding is.

En uiteindelijk zullen die partijen uiteindelijk stemmen voor fiscaal beleid wat milieuvriendelijke alternatieven stimuleert of juist fossiele alternatieven extra zwaar belast lijkt mij.
Als het allemaal zo rooskleurig en gelijkgeprijsd was voor de EV's, waar blijven ze dan? Er worden nog steeds 4 ICE auto's verkocht voor iedere EV
Dat lijkt me overduidelijk, die trendlijn gaat, al helemaal binnen Nederland, heel duidelijk 1 kant op: omhoog. Momenteel is de levertijd op een Enyaq 18 maanden ofzoiets, dat helpt ook niet mee. Het duurt gewoon even; de gemiddelde leeftijd van het Nederlandse wagenpark is immers ook hoger dan de leeftijd van de eerste EV's die de transitie hebben gestart.

Hoeveel jaar heeft het geduurd tot men het paard en wagen volledig had ingeruild met benzineauto's?
Ik moet het eerst zien dan geloven omtrent EV's. Tot nog toe vind ik de trend maar traagjes. Nog steeds 1/5 nieuwe auto's en dat terwijl de automarkt krimpt. Klinkt voor mij eerder alsof ""de rijken"" niet zijn gestopt met auto's kopen en de rest van nederland wel is gaan afremmen.

Ik vermoed dat de gemiddelde leeftijd van het wagenpark in nederland de komende jaren enorm toe gaat nemen tot net voordat je oude benzine blijven rijden ineens financieel heel oninteressant wordt.
Ik denk niet dat er een nationale "oh shit, wat zijn auto's duur, dan maar een EV" gaat komen, maar eerder een "dan maar geen andere auto"

De levertijd van een EV van 50.000 is niet super relevant vind ik. Minstens de helft van nederland heeft nog nooit serieus nagedacht over een nieuwe auto van zo'n bedrag.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 17 januari 2023 16:46]

Ik zou zeggen, check het 2e grafiekje hier: https://www.cbs.nl/nl-nl/...al-stekkerauto-s-zet-door

Hetgeen je eigenlijk wil zeggen is dat modaal Nederland geen nieuwe auto's koopt. Waarmee je direct je verklaring hebt waarom [het bestaan van EV's] niet binnen pak 'm beet 5 jaar zorgt voor een Nederlands wagenpark voor 50% elektrisch is. Dat duurt nou eenmaal even, en is uiteindelijk sterker afhankelijk van de keuzes van leaserijders en in/export. Precies daarom dus dat CBS-grafiekje hierboven.
Toch denk ik dat je daar iets tekort mee door de bocht gaat. Moet je eens kijken hoeveel mensen bereid zijn extra te betalen voor 'weidemelk' of 'vrije uitloop eieren' of 'vegan', voor CO2-compensatie van je vlucht, enzovoort. Even los van het praktisch nut van labels en dergelijke, dat lijkt me offtopic. Maar de markt bestaat wel degelijk en er is een aanzienlijk deel van Nederland wat wel degelijk bereid is om daar íetsje extra voor te betalen. Mits het een en ander in verhouding is.
Genoemde consumenten-producten worden voornamelijk verkocht omdat er de mythe omheen hangt dat het gezonder is.

CO2-compensatie bij vluchten is niet gezonder en daar zie je ook verdraaid weinig animo: Slechts 2-5% van de mensen is bereid daarvoor extra te betalen (zie: https://www.rtlnieuws.nl/...-compensatie-uitstoot-co2 )

Alle groene praatjes ten goede: Money talks. De reden dat de EV hier überhaupt "serieus" voet aan de grond heeft gekregen is de financiële voordelen die het oplevert. Dat is overigens niet erg: Soms moet je mensen de "juiste" kant opduwen dmv. subsidies en kortingen.
De reden dat een EV goedkoper zou moeten zijn, is omdat het veel efficienter is. Er gaat vrijwel niks verloren bij raffinage of transport. Daarnaast zou elektriciteit uit zon, wind, maar ook bijvoorbeeld kern, fors voordeliger moeten zijn dan bijvoorbeeld gas (van grote schepen vervoerd op -200 graden) of olie.

Helaas heeft onze overheid ervoor gekozen om (bijvoorbeeld) de accijnsverlaging op benzine door te zetten, terwijl de belasting op stroom opnieuw verhoogd is. De enige vorm van renewable energie wordt het zwaarste belast.
Voorbeeldje: in principe bevat 1 m3 gas, 10kWh aan energie, zeker als je het in een grote gasturbine gaat stoppen. Toch kost gas onder het prijsplafond 1,40 (14 cent per m3) en kost stroom onder het prijsplafond bijna het drievoudige.

Een EV zou überhaupt geen financiële voordelen nodig hebben, als de energiemarkt überhaupt logisch in elkaar zou zitten :)
Moet je eens kijken hoeveel mensen bereid zijn...
Ik zie graag je onderbouwing tegemoet, want volgens mij is 'moet je eens kijken hoe weinig mensen bereid zijn' dichter bij de waarheid.
Dat is ongetwijfeld de reden waarom men dure winkelruimte beschikbaar stelt voor die producten, ja.
Ja? Hoeveel procent van het totale oppervlak in een winkel wordt gebruikt voor vegan producten denk jij?

Misschien hebben we een ander beeld bij 'kijk eens hoeveel' eigenlijk betekent.
Dat zou natuurlijk kunnen.
Nogmaals: De reden waarom mensen vegan gaan heeft in de meeste gevallen slechts secundair te maken met het klimaat. Daar zit een andere beweegreden achter ("zielig voor dieren", "het is gezonder")

Zodra je iets "enkel" voor het klimaat doet (dus bv. vrijwillige CO2 afkoop bij een ticket) zie je dat slechts een hele kleine minderheid (<5%) dat doet.

Er is geen enkele reden om te verwachten dat CO2-afkoop en een EV daarin substantieel van elkaar verschillen. Er zitten nl. ook andere voordelen aan een EV (rijgenot, financieel / fiscaal) - en dat zijn de hoofdredenen waarom mensen in een EV zitten.

De statistieken wijzen dat ook uit, bv. als je kijkt naar markt-penetratie in diverse landen. Dat heeft alles te maken met andere voordelen, want de klimaat-voordelen zijn voor ieder land (uiteraard) gelijk.
En dan is zo'n EV zonder rammelende motor, zonder trillingen en versnellingsbakken (die je ook bij een automaat merkt), gecombineerd met het constante koppel, toch objectief andere koek dan een driepittertje.
Als iedereen puur objectief leefde, zag de wereld er heel anders uit.

Ja, objectief gezien mag EV beter zijn. Maar als ik kijk naar mijn eigen mening en gevoel: ik vind zelf schakelen gewoon heerlijk, zelf die controle hebben en juist níet constant hetzelfde koppel hebben. Wat ik hiermee wil zeggen, veel keuzes zijn gewoon gebaseerd op mening en gevoel en niet op pure objectiviteit.

Als dat zo was hadden we geen armoede, geen ongelijkheid en geen klimaatprobleem want dan zouden altijd de beste, meest gunstige en niet te betwisten keuzes worden gemaakt, door alles en iedereen.
Alleen snap ik niet dat de mensen die nu electrisch rijden en masse voor 100% electrisch gaan. En veroordeeld zijn tot de laadpaal. Wees dan innovatief en hoewel er nog niet veel waterstofstations zijn, zou ik voor deze optie gaan. Een Mirai (waterstof) kost vrijwel hetzelfde als een 100% electrisch uit de upperclass.
"Veroordeeld?" We hebben duizenden laadpalen in NL, overal kan je laden. Desnoods kom je met een gewoon stopcontact en een nachtje slapen zelfs al een heel eind :)
Waarom zou je een hybride nemen? Dan heb je onderhoud aan 2 aandrijflijnen, een nog hoger gewicht (accu + motorblok) of een bijzonder kleine accu waardoor je alsnog 1/2x per week moet omrijden naar een tankstation en in de kou zo'n vulpistool moet vasthouden.

Waterstof zou ik juist helemaal niet overwegen. Innovatief is het niet, want ze zijn er al 30 jaar mee bezig, terwijl de kernproblemen nog altijd niet zijn opgelost (gezien hoe het waterstofatoom zich gedraagd denk ik dat het fysiek onmogelijk is ook). Het aanbod van waterstofstations is dan ook nog bizar beperkt, en buiten NL nog veel beperkter. Een 800v auto doet niet bijzonder veel langer over laden dan wat een waterstofauto nodig heeft om gevuld te worden, terwijl elektra vele malen efficiënter is (en dus goedkoper).. en dan hebben we het nog niet eens over dat het station weer op druk gepompt moet worden voor de volgende auto..
Hier staat een stukje over het zelf genereren van waterstof. Dat er nu problemen zijn zal ik niet ontkennen maar de voortschrijdende techniek zal hier vast wel een oplossing voor vinden : https://topgear.nl/autoni...je-eigen-waterstof-maken/

Nog een stukje dat de techniek niet stilstaat. Bij deze zaken is lange termijn denken the way to go.

https://topgear.nl/autonieuws/hopium-machina-1000-kilometer/

[Reactie gewijzigd door DutchRookie007 op 18 januari 2023 13:46]

Het maken van waterstof is ook geen hogere wiskunde :)

Wat heel veel mensen in de waterstofdiscussie 'vergeten', is de schaal van dingen. Uiteindelijk kan je met gewone PV-panelen gewoon stroom opwekken en dan met vocht daadwerkelijk waterstof maken, maar: hoeveel energie zit er dan eigenlijk ín het opgewekte goedje? Hoeveel kilometer rijbereik wekt zo'n paneel op, op een zonnige dag?

En daar ontstaat het probleem: je hebt bijzonder veel energie nodig om het te genereren. Ruim 60% van de energie gaat verloren bij elektrolyse, en dat is dus nog exclusief de verliezen in transport en opslag (het is namelijk het meest kleine molecuul dus extreem lastig op te slaan). Dit zijn fysische eigenschappen en dus niet een kwestie van 'oude techniek'; vergeet niet dat de waterstofbelofte uit de jaren 80-90 is gedaan.

Tot slot is de dichtheid van waterstof een probleem. Waterstof is 14x lichter dan lucht. In een kubieke meter waterstof zit ongeveer 3 kilowatt aan energie, laten we zeggen 20km bereik. Dat schiet natuurlijk niet op in een auto. Dus: we moeten het met ongeveer 700 bar in elkaar persen zodat er een fatsoenlijke hoeveelheid in een auto kan, op -40 graden. Dat kost nog weer extra energie (ongeveer 13%). En nadat er 2 auto's weer gevuld zijn, moet het waterstofstation opnieuw druk opbouwen (dit duurt een half uur) voordat de volgende kan laden. Het is daarbij zeer slecht schaalbaar (huidige staat is max 36 auto's per dag). Ook dit heeft te maken met fysische eigenschappen van het waterstofatoom. Dit oplossen gaat vooral veel meer energie kosten, waarmee de efficiency nog verder daalt.

Al met al zit je op bijna 75% verlies voordat je auto een kilometer gereden heeft.
Een accu opladen en ontladen kost 5%, hooguit 10%. Dat is efficiënter dan énkel de brandstofcel waar ik het hierboven nog niet eens over had. Tegen zo'n gat kan je niet op engineeren.
En dan nog timing: je artikel deelt iets wat in de toekomst misschien wel mogelijk wordt. Je kan vandaag al zonnepanelen en een thuislader kopen, en je bent klaar... een bewezen compleet systeem, voor uiteindelijk minder dan een Mirai.

Waterstof is wellicht mooi voor grootschalige energieopslag (denk aan de landelijke gasopslagen). Maar ook voordat we daar zijn hebben we een aanzienlijk energieoverschot in Nederland nodig. Daar zijn we nog lang niet helaas.

Edit: mooi PR-verhaal die in het rijtje past van talloze EV-modellen die ook nooit écht in productie zijn gegaan. Superveel onzekerheden... het apparaat heet verdorie 'hopium' :+
En dat terwijl je vandaag de dag een Mercedes EQS of Lucid Air kan kopen met vergelijkbare cijfers. Het ontgaat me volledig welk punt je met zo'n artikel wil maken :P
Wat betreft 'lange termijn denken', nogmaals: al 30 jaar is men met waterstof bezig, vrijwel ieder merk heeft daar grote teams op zitten. In de helft van de tijd heeft 1 miljardair gezegd 'nee joh met accu's wil het beter' en nu heeft zélfs Toyota meer EV's dan waterstofauto's in de aanbieding en verdient daar meer geld aan. Hoe obvious moet het worden?

[Reactie gewijzigd door Richh op 18 januari 2023 14:22]

Ik vind dit zo erg zonnepanelen met subsidie van ons belasting geld
Ev met subsidie van ons belasting geld
En de gewone man kan dit gewoon niet betalen die wordt steeds armer gemaakt met al die energie prijzen en brandstof prijzen
Geef mensen met weinig geld subsidie in de plaats mensen met genoeg pegels
Er zijn ruim voldoende 'gewone mannen' die zonnepanelen hebben, al is het van de woningbouwvereniging.

Verder is het maar even waar je je druk om maakt denk ik.
De salderingsregeling kost 0,3 miljard euro.
De SEPP kost 0,1 miljard euro.
We geven in principe nog meer uit aan rontondekunstwerken dan aan deze maatregelen die daadwerkelijk een impact maken op de leefomgeving en onze afhankelijkheid van Russisch gas.

Ondertussen hebben we nog altijd de hypotheekrenteaftrek (kost ruim 9 miljard euro) die voornamelijk naar de rijken gaat, en hebben we nog altijd de verhuurdersheffing, die indirect betaald wordt door sociale huurders, die ruim een kwart van de HRA betalen op die manier. Dáár zouden mensen zich eerst eens druk over moeten maken, want dat is letterlijk herverdeling van arm naar rijk. Bij panelen en auto's heeft iedereen er tenminste nog iets aan.
Als je 0,76 euro/kWh betaald wordt het misschien tijd voor een dynamisch energie contract. Met een eigen laadpaal laad je dan 's nacht voor een fractie van de kosten en blijft elektrisch rijden ook qua kosten veel aantrekkelijker.
Mijn gemiddelde laad tarief over heel 2022 was €0,14 (dynamische tarieven)
Ik ben benieuwd hoe ze in Den Haag het voornemen om BPM te gaan heffen op EV's willen gaan spinnen zodat het volgens EU regels mag.. Je mag namelijk geen 2e aankoopbelasting op auto's heffen naast de BTW, maar omdat Nederland van die "luxe" belasting een milieubelasting gemaakt heeft kwamen ze ermee weg.. Daarom is het nu ook gebaseerd op uitstoot (lees: gemiddeld opgegeven verbruik).. Aangezien een EV niks uitstoot gaat dat verhaal dus niet meer op.. Maar ze verzinnen vast wel weer wat in Den Haag, want de schatkist moet toch gespekt blijven worden door mensen die het lef hebben een nieuwe auto te kopen.. Als ik moest gokken dan vermoed ik dat ze er een soort van accubelasting van maken ofzo.. Gebaseerd op verbruik van kWh per km ofzo.. Daarnaast gaan we straks ook ongetwijfeld over op rekeningrijden om de teruglopende inkomsten van accijns op brandstof op te vangen.. Zou mij niks verbazen als daar gewicht een rol in gaat spelen zodat je straks met je zware EV extra kan gaan betalen (terecht lijkt mij, want kost ook meer onderhoud aan wegen).. Vanaf 2030 sowieso toch geen keuze meer, wat nieuwe auto's betreft, dus dan kan het melken van EV-rijders beginnen..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 17 januari 2023 17:09]

De BPM bestaat al sinds 1992, en pas sinds 2013 is de bpm vrijwel geheel gekoppeld aan de CO2-uitstoot van auto’s. M.a.w. Nederland komt hier al vele jaren mee weg, ondanks dat het eigenlijk niet mag. Maar ja, NL is een netto betaler aan de EU, dus die zien het door de vingers.

Maar ik denk dat de overheid t.z.t. echt wel met allerlei belastingen voor EV's op de proppen komt om de BPM en het verlies van de brandstofaccijns te compenseren.
Officieel volgens de wetgeving bestaat BPM sinds 1992 inderdaad, maar het bestond al veel eerder.. Lees hier: https://bbpartners.nl/de-...uwprijs%20van%20de%20auto.

Zou na de invoering van de BTW afgebouwd en afgeschaft worden maar is dus nooit gebeurd.. Het is gewoon een ordinaire nivellering graaibelasting omdat men kennelijk de 21% BTW op auto's niet genoeg vindt.. De auto is natuurlijk ook een makkelijk politiek correct slachtoffer.. Het latere milieu-excuses voor die extra aankoopbelasting gaat echter bij EV's niet meer op dus ik zou het ronduit schandalig vinden als ze het daarop ook gingen heffen.. Maargoed, geld halen waar het te halen valt zeg maar, net zoals erf- en overdrachtsbelasting etc..
Ik ben benieuwd of dat ook op gewicht gaat. EV's zijn nou eenmaal zwaarder en is het achterhaald om alleen naar gewicht te kijken.
En vergeet daarbij ook niet dat een EV altijd zwaarder is als een normale variant vanwege de accu's. Wat weer gekoppeld is aan MRB.
Ik denk dat de opmars juist zal toenemen door het toenemende aanbod van (meer betaalbare) EV's. Steeds meer merken komen met EVs. Daar waar je een paar jaar geleden amper iets had onder de €40k zie je nu toch wel 11 verschillende fabrikanten met een model tussen de €20k-€40k (38 uitvoeringen in totaal). De komende 2 jaar zal dat denk ik minstens verdubbelen en dan zul je ook wat meer in de €20k tot €30k zien (nu beperkt tot iets van 6 modellen).
Waarvan de meesten een bereik hebben om van te huilen.. Daar moet nog heel veel in verbeteren willen dat soort auto's een beetje praktisch worden in vergelijk met goedkope vergelijkbare benzinemodellen nu..
19 modellen hebben een bereik van 250km of meer. De benzine auto van mijn moeder reed op een volle tank niet meer dan 300km (er ging amper 27 liter in de tank) en zij ging eens in de 2 werken tanken.

Het is dus maar net wat je doel is. Maar zoals gezegd, we zijn er nog lang niet.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 17 januari 2023 19:54]

Amper 27 liter in de tank? Niet meer dan 300km? Wanneer was dat? 1960?

Een kleine instap stadsauto als een Toyota Aygo uit 2005 heeft al een tankinhoud van 35 liter, en haalt daar ruim 700km mee.. We zijn er inderdaad nog lang niet met EV's, zeker niet als totale vervanging van alle auto's voor iedereen.. Ik zie de doelstellingen nog wel aangepast worden.. Tenzij er kleine wonderen worden verricht op het gebied van accu- en laadtechniek etc de komende 7-8 jaar..
De bijtellingsregels zijn zodanig afgebouwd dat een leuk aangeklede benzine opeens weer voordeliger valt dan een karige EV.
Aan de andere kant zie je dat steeds meer bedrijven hun duurzaamheidsdoelen willen halen en beseffen dat je dat niet red met CO2 rechten opkopen van nepbomen die toch niet weggehaald zouden worden. Dat betekent dat ze benzine- en dieselauto's uit hun vloot halen en enkel aan de leaserijder nog elektrische wagens aanbieden.
Yep, ik moet er ook aan geloven. 7 jaar geleden moest ik aan minder dan 120g/km, 3 jaar geleden hybride, en nu "verplicht" een elektrische Volvo besteld.

Ik kan nu voor mijn gevoel minder auto leasen voor dezelfde lease prijs, maar eigenlijk kijk ik er best naar uit om elektrisch te rijden. Heb een eigen oprit en zal bijna nooit aan een publieke laadpaal hoeven staan (stuk beter dan op een koude winderige winterdag te moeten tanken).
Het is een en-en-en-en-en... verhaal, Om meer mensen betaalbaar electrisch in hun eigen auto te laten rijden moet er voldoende mogelijkheid voor opladen zijn, moet het netwerk zijn aangepast, moeten de productiekosten, materiaal, energiekosten en dat van grondstoffen stabiel dalen etc etc etc
Daarnaast er is in Nederland geen eenduidig verhaal en route van overheid, marktpartijen en consumentenorg. Onder druk van een jaartal (2030) maar even zaken proberen te regelen gaat niet werken.

De cijfers zeggen genoeg....dat gaat niet lukken voor 2030.
Je kan proberen in die paar jaar nog een enorme cultuur omslag te maken door in allerlei populaire media (dpg etc) te gaan drammen dat (auto)'bezit' helemaal niet cool is, maar voor de generaties die de komende jaren juist wel geld voor (over) hebben voor aanschaf van een electrische auto is bezit nog wel koel - sterker nog die willen niet doen aan de zogenaamde 'deeleconomie'
De auto is een belangrijk element van individuele vrijheid, van onze welvaart, onafhankelijk zijn, dat gaat men niet zomaar even opgeven.. Mensen die roepen dat iedereen maar aan de deelauto etc moet die begrijpen dat kennelijk niet goed.. Echt een utopie dat dat ooit gaat gebeuren.. Zoiets als wereldvrede..
Idd, daar mag wel eens wat aan gedaan worden. Veel ex-lease auto's verdwijnen na de lease naar het buitenland. Dat moest maar eens iets minder aantrekkelijk gemaakt worden, zeker als je vanaf 2025 (meen ik) alleen nog maar elektrisch mag leasen. Op die manier bouwen we in Nederland nooit een 2e-hands markt op.
Het is jammer van die export, maar het helpt uiteindelijk iedereen. Zo kunnen ook de armste landen overschakelen naar fossielvrij om onze lucht en grond schoner te houden.
Waar ik woon, in Mongolië, is het welvaartsniveau laag, maar toch zie je feitelijk maar 3 auto's op straat :95% Toyota Prius en de rest is Suzuki Jimny en Toyota Land Cruiser series. Veel afdankertjers uit Japan. Zonder deze 2e hands markt had niet alleen de lucht veel vuiler geweest dan het al is, maar had het land vol autowrakken gelegen (pre-Prius dumps bewijzen dat), had Jan met de pet geen auto kunnen kopen en uit de armoede kunnen opstaan. Kinderen niet naar school gekund en ga zo maar door. Hier is geen ontwikkelingshulp aan te pas gekomen, maar heeft een zeer groot en positief effect gehad. Dus is die mini subsidie een verlies? Ik denk dat we er uiteindelijk allemaal als aardbolbewoners van profiteren.

Is trouwens heerlijk om in de stad te lopen en geen lawaai van oude slechtwerkende, walmende diesels te moeten horen/ademen zoals vroeger in 2e wereld landen.
Misschien kijken naar de periode die de auto hier heeft rondgereden en daar dan bij export alsnog gederfde MRB over heffen of iets dergelijks.. Het is natuurlijk belachelijk dat gesubsidieerde auto's naar het buitenland vertrekken na slechts 1 eigenaar (meestal leasemaatschappij) en dat de occasion markt er hier dus helemaal niks aan heeft..
Noorwegen wordt aanzien als een groen land, klimaat- en milieuvriendelijk, maar de grootste bron van inkomsten zijn hun fossiele brandstoffen, wat maakt dat de ecologische voetafdruk van Noorwegen feitelijk enorm zwaar is.
Beetje hypocriet vind ik persoonlijk.
Tja, waar leg je de ‘schuld’ van dat olieverbruik? Bij degene die het oppompt of degene die het verbruikt? Die vraag is er helaas nou eenmaal nog. En in het Midden-Oosten blijven ze nog wel ff oppompen. Dat Noorwegen het iig investeert in hernieuwbare energie is toch wel zo fijn.
Als Noorwegen deel van de causale reden is dat de automarkt blijvend de transitie naar EVs doorzet, dan is dat een erg belangrijke ontwikkeling die dat beetje fossiele energie dubbel en dwars waard is.
Enig idee hoeveel andere Europeanen gebruik maken van jullie tweedehands automarkt? Nooit over nagedacht, maar als het tweedehands EV aanbod in Noorwegen zoveel groter is, misschien is het dan de moeite waard om daar een tweedehands auto aan te schaffen?
Ik denk het niet, geen idee eigenlijk. EV’s importeren naar Noorwegen was gratis, geen idee of die btw boven de 500.000 nu ook bij import telt. Export weet ik dus niet, als een land geen invoer rekent op EV’s zou het interessant zijn. Noorwegen zit niet in de EU, dus geen vrij verkeer.

Heb wel eens gekeken naar een Kia Niro EV, om die in de buurt van Eemshaven bij een dealer te kopen, ex btw in Nederland, want export buiten de EU. En dan direct de boot op naar Noorwegen en kostenloos importeren. Dit is mogelijk als je het hele bedrag cash hebt liggen, zodra je een (deels) lening nodig hebt, was dat niet mogelijk, noorse financieerders betalen niks naar het buitenland. (Schuld zit op een object hier, niet op de persoon)

Maar dan zou het weer goedkoper zijn dan de Kia Niro EV hier te kopen.

Maar terugkomend op je vraag, geen idee, zou je de invoer regels van de bestemmingslanden moeten controlleren.
Ik weet dat veel 2ehands auto's in Nederland naar het buitenland worden verscheept, daarom is het aanbod fatsoenlijke en betaalbare 2e hands auto's - of goedkope, <€1000 bakken - hier heel summier.
In Noorwegen is er oneindig veel geld. Dat land kan je niet vergelijken met Nederland.
Jij vindt het een goede vooruitgang, ik ben van mening dat het verschrikkelijk is. Complete provincies in Indonesië en Afrika worden gesloopt omwille van onze drang naar EV's.

Daarnaast is dit jaar de belasting op Elektriciteit in Nederland verhoogt met 400%. Het is dus helemaal niet meer aantrekkelijk om elektrisch te rijden
Mbt particuliere auto's kopen, zeker EV's zit je rond de 60K te denken; dat is geen bedrag dat mensen makkelijk op kunnen of willen sparen, en het nemen van een lening (afbetaling) is ook iets waar mensen huiverig over zijn, o.a. omdat ze een BKR registratie hebben of willen voorkomen, en ze al aan de financiele limiet zitten.

Ik heb het sterke vermoeden dat mensen in Noorwegen nog een buffer hebben in hun inkomsten / uitgaven, o.a. omdat ze hun eigen gasvoorraad hebben en een enorm bedrag in een potje van de opbrengsten van olie e.d. hebben.
Valt mee, de koopkracht van de bevolking hier is vele malen hoger. Plus een flink deel heeft gewoon nog lage hypotheken. Hier koop je al een huis voor één á twee ton. (Buiten de steden om dan)

Een autolening hier was ook extreem goedkoop en easy-peasy te krijgen. Volgens mij was de rente vorig jaar rond de 2-3% op een (groene) auto lening. Dus hier zie je amper oude voertuigen rijden.
Met electrisch rijden gaan we nooit uit komen. Dat electriciteits netwerk moet verhonderdvoudigd worden wil ja alles electrisch kunnen laden. Het bereik is ruk. In de winter zelfs te triest voor woorden. Het laden is duur vergeleken met ICE. Tenzij je het zelf opwekt. De productie van die auto's is zwaar vervuilend, en het verwerken van al het afval als het op de schroot komt onvoorstelbaar.
Wauw, ik dacht dat na tig EV nieuws items en de comments erbij, dat deze argumenten nu toch wel een keer zouden ophouden.

De auto’s zijn prijzig, opladen is behelpen als je geen oprit hebt, ja dat is beide waar.
Het is niet geschikt als je dagelijks 400km rijdt en ook niet als je een sleurhut of paardentrailer mee moet zeulen.
Als je in die categorie valt, dan niet doen.

Maar voor de overige argumenten die jij noemt, I call BS.

Ja de infra moet aangepast, maar dat geldt voor alle alternatieven die groen zijn.
Het is ook een kip - ei verhaal, eentje moet de eerste zijn of de infra of de auto’s op de weg. Zonder auto’s verdienen ze geen geld aan de infra, dus zal dat eerst gaan.

Bereik is echt dikke prima, ik rij in de winter makkelijk van Zwolle - Amsterdam en terug en dan zonder in te houden..dus tussen de 110 en 120km/u.

Laden hoeft niet duur te zijn, kijk naar dynamische providers. Er zijn momenten dat ik 5ct per kWh betaal, gemiddeld was afgelopen maand 32ct…
Daarnaast zijn zonnepanelen natuurlijk een no-brainer.

De productie is niet zo vervuilend als je denkt en alles in ogenschouw genomen, rijdt je al vrij vlot emissie vrij. Ik meende tegenwoordig na 30k km.
Ik weet niet hoe het zit met andere merken, maar ik weet dat Tesla een heel groot percentage van de batterijen kan recyclen (uit mijn hoofd rond de 90%).

Kijk eens naar deze video, daar wordt het nog allemaal haarfijn uitgelegd.
https://youtu.be/1oVrIHcdxjA
Ik denk dat je de impact onderschat als heel de wereld op Li-ion wil gaan rijden.
Het is ook een lastige keuze vind ik.

Maar met 30.000 km/jaar kom je als individu zeker wel aan de goede kant van de weegschaal qua milieu effect. Iemand die minder dan 10.000 km/jaar rijdt is misschien wat minder handig bezig als je kijkt wat er werkelijk aan uitstoot bespaard wordt.

Maar op grote schaal gaat dit gevolgen hebben op de aarde, niet alleen omdat we de pieken in de praktijk alleen met fossiele brandstoffen op kunnen vangen, maar ook omdat uitbaters van lithium mijnen niet bepaald bezig zijn met het milieu.

Dit artikel is al wat oud, maar het legt de problematiek goed uit:
https://interestingengine...y-lithium-mining-business
Klopt. Op dit moment is de productie van batterijen afhankelijk van schaarse en schadelijke metalen. Maar je kunt de problemen van vandaag niet projecteren op de problemen van de toekomst. Er zijn ontzettend veel interessante en kansrijke ontwikkelingen in batterijland waardoor dit probleem in de toekomst kleiner wordt of zelfs niet meer bestaat.

Om er een paar te noemen:En zo zijn er nog veel meer ontwikkelingen... Die zijn nu misschien nog niet schaalbaar of geschikt voor in EV's, maar dat is een kwestie van tijd (en geld).

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 17 januari 2023 17:12]

Precies.

Dat zijn de ontwikkelingen die een wereld met elektrisch rijden op duurzame bronnen mogelijk maken.

En voor de groep veelrijders zie ik liever een snelweg vol Lithium-Ion accu's dan dat ze zogenaamd zuinig op diesel doorkachelen.

Maar vandaag de dag hebben we al de grootste moeite om woningen duurzaam van stroom te voorzien, ondanks A+++ apparaten (of G met de huidige herindexering. Daar bovenop komt dan nog de warmtepomp, terwijl meer dan een miljoen huizen nog enkel glas hebben.

En misschien ben ik te kritisch op het tempo waarmee men dit er doorheen wil drukken. Maar ik zie het gewoon keer op keer bijna fout gaan met voorzieningen die helemaal niet ontworpen zijn voor dit geweld.
In Chili houden hun hart vast voor de enorme vraag naar lithium vanuit de EU de komende jaren: https://www.nrc.nl/nieuws...w-bestaat-niet-2-a4153643
Ja, die zorgen deel ik. Lithium-ion voor lichte kleine consumenten electronica is prima te doen, maar op deze schaal is het echt een potentiele ramp.

Gelukkig zijn er veel alternatieven in ontwikkeling. Solid state, grafeen en sodium accu's lijken goede kandidaten om de Lithium gekte een halt toe te roepen.

Ik snap ook niet dat mensen zo'n batterij in huis durven te zetten. Bij brand krijg je niet alleen enorm veel hitte en een onblusbaar huis, maar ook een gigantische uitstoot van koolstofmonoxide en het extreem giftige waterstofcyanide.
Dat filmpje van Fully Charged gebruik ik ook steeds in discussies, maar het is nou eenmaal een feit dat er een grote groep "nay sayers" is die pas overgaat als ze moeten. Prima, dan ontdekken ze pas laat de geneugten van elektrisch rijden. En ze hebben wat extra tijd om de infra nog verder uit te laten kristalliseren.

Ik rij nu 4 jaar een lease Model 3, mijn partner heeft onlangs privé een iets kleinere EV (DS3) gekocht en we gaan nooit meer terug. Mijn volgende auto ga ik misschien zelf kopen en dat gaat geheid een EV worden: ik overweeg een Model 3, een Model Y of een EV6. Met de huidige prijsreductie is de Y ineens interessanter dan de EV6.

Maar die nay sayers blijven. Tot ze moeten... En zelfs dan is er een groep die zegt dat vroeger alles beter was ;-)
Het zou ook nog kunnen dat die weigeraars minder bedeeld zijn en de door jouw genoemde auto's voor geen mogelijkheid kunnen betalen.
Ja en, dat ontken ik toch helemaal niet. Maar die zouden dan ook geen nieuwe of jong gebruikte middenklasser ICE van 60k cataloguswaarde kunnen betalen.

Wat is dat toch, steeds de huidige klasse EV's vergelijken met afgetrapte Twingo's van 15 jaar oud.

De huidige tweedehandsmarkt van ICE wagens blijft ook gewoon nog bestaan na 2035. Elke ICE auto die dan nog last minute nieuw verkocht wordt (en ALLES wat er in de jaren voor verkocht is) zal nog minstens tot -pak m beet- 2045 of 2050 rondcirkelen op de occasionmarkt. Me dunkt dat er in 2045 een fatsoenlijk aanbod is van kleine EVs met flink wat jaren en kilometers op de teller, voor een schappelijk prijsje.
Waarom "moeten" we de infra aanpassen? Denk je dat pompstations door de overheid gepusht moesten worden? Dat is gewoon marktwerking omdat het voor iedereen een toegevoegde waarde was. Nu hebben we al een geweldige infrastructuur, en "moeten" we alles omgooien.?

Personenvervoer stoot 20 Mt CO2 uit. Ongeveer 12%. Om het gehele wagenpark te elektrificeren hebben we ongeveer 21 TWh elektriciteit op jaarbasis nodig (uitgaande van 104,5 miljard km en 20kWh/100km.)

Als we ~7 miljoen auto's moeten "elektrificeren" en gem. €50k kost, moeten we dus alleen al €392 miljard uitgeven aan het elektrificeren van het wagenpark zelf. Niet iedereen koopt nieuw, maar het is puur om het even in cijfers te plaatsen. Dan is er nog geen gram CO2 gereduceerd, want er is nog niet mee gereden. Dan zal jaarlijks dus 20 Mt CO2 gespaard worden als 100% CO2-neutraal elektrisch rijdt.

Met diezelfde "Capital costs" kan je een kernreactor neerzetten die theoretisch een elektrisch vermogen van 0,5 TWe heeft. Daar wek je jaarlijks 4330 TWh mee op. Dat is grofweg 7x onze totale energiebehoefte.
Zou je dit opwekken met een gascentrale, dan had je 3031 Megaton CO2 uitgestoten! (uitgaande van 0.7 kg CO2e/kWh)

Met andere woorden, met een investering van €392 miljard kun je of 12% CO2 reduceren, of 18x een land als Nederland net-zero maken.

Persoonlijk vervoer is al in elk opzicht de minst duurzame, kostenefficiente en logische vorm van energieverbruik. Dat uit zich in het gewicht dat je verplaatst voor 1 persoon, het oppervlak wegdek/infra pp per km, de hoeveelheid energie per km en ga zo maar door. Om daar dus proberen te besparen op uitstoot is het allerdomste wat je kan doen.

Pak eerst de grote spelers aan (grote gecentraliseerde energieverbruikers) en werk dan af naar beneden.

Dus kort samengevat: Ik geef een enorm vereenvoudigd rekenmodel, puur om even te begrijpen wat de orde van grootte is waar we het hier over hebben. Niet over de werkelijke implementatie van zo'n grote reactor, of de werkelijke aankoopprijs van een EV (wanneer je 2de hands meeneemt e.d.) Die orde van grootte zal dan namelijk 1-50% afwijken, maar dan heb je het nog steeds over een duizelingwekkend hoog bedrag. Dat is mijn punt.
Het is niet geschikt als je dagelijks 400km rijdt en ook niet als je een sleurhut of paardentrailer mee moet zeulen.
250km op een winterse dag is al een goed resultaat, en de batterijen worden met de jaren minder; een retour naar familie is daarmee al snel bereikt.

Een electrische auto is een grote investering, omdat de 2e hands markt nog lang niet verzadigd is; dat gaat ook nog even duren.

Eigen oprit en zelfs de optie voor zonnepanelen is een privilege die tegenwoordig alleen weggelegd is voor hoogverdieners of tweeverdieners. En veel nieuwbouwijken worden autovrij of -ontmoedigd ontworpen, dus geen oprijlanen of genoeg parkeerruimte.

Electrische auto's zullen nog lange tijd niet voor de normale burger zijn, zelfs als het energienet die upgrade krijgt. Het is de toekomst, en het zal nog vele jaren duren, maar het voelt alsof mensen geforceerd worden - of ze het kunnen betalen of niet.
Dat electriciteits netwerk moet verhonderdvoudigd worden wil ja alles electrisch kunnen laden
Onzin. Bangmakerij.
Voor vrachtwagens is het al eens uitgerekend. Conclusie: Voor alle vrachtwagens, ook als ze tegelijk willen gaan laden, is 4600 MW nodig. De piekbelasting gedurende een dag is 19.000 MW. Dus we hebben voor vrachtwagens 24% van de piekbelasting nodig. Voor personenwagens is het misschien iets anders, maar "verhonderdvoudigd" komt niet een sin de buurt.
De productie van die auto's is zwaar vervuilend, en het verwerken van al het afval als het op de schroot komt onvoorstelbaar.
Ook weer onzin. De productie is wel vervuilender dan van een ICE, echter over de levensduur van een auto (zeg 15 jaar) is een EV veel minder vervuilend. En dat is wat telt.
En de accu van een EV is vrijwel volledig recyclebaar.
Als je deze discussie wil voortzetten, dan heb ik voor al mijn beweringen hierboven meerdere linkjes ter onderbouwing. Maar je kunt ook geen antwoord geven. Dat is wel gebruikelijk overigens :)

[Reactie gewijzigd door multikoe op 17 januari 2023 14:37]

Ik ben wel benieuwd naar een aantal onafhankelijke onderzoeken voor wat betreft dat een EV aan het einde van de rit schoner is voor het milieu. Ik geloof dat dit zo is, maar als ik zelf in een dergelijke discussie zit en men wil overtuigen vind ik weer voornamelijk onderzoeken van 1 of andere EV autofabrikant of belangenorganisatie van groene energie. Dat helpt natuurlijk niet want daar wordt direct weer naar gewezen (wc-eend verhaal...).
probeer het eens met https://www.youtube.com/watch?v=Vi7U6Cj_2aI, in de comments staan een aantal links naar de bronnen.
Hier komen ze:
Carboncounter.
Deze site laat per auto zien wat de uitstoot is. De grafiek laat heel mooi zien dat EV's veel schoner zijn over hun levensduur. En alles wordt meegenomen: productie, vebruik etc.
Ook interessant, een ongeveer gelijk onderzoek waarbij je de uitstoot ziet,afhankelijk van welk land je rijdt. Interessant om daar eens Polen in te vullen. Of China.... Spoiler: ook daar is een EV schoner.
Dit is een onderzoek dat globaler kijkt, maar tot dezelfde conclusie komt.

Overigens: bovenstaande drie bronnen komen op ongeveer dezelfde uitstootwaardes, een niet waterdichte maar wel interessante reality-check.

Dit is een paper van Auke Hoekstra, waarin ook duidelijke onderbouwing voor "EV's zijn schoner".

"Onafhankelijk" is altijd een heikel punt, maar het is ook een zwaktebod als het ingebracht wordt. Je mag elke bron wantrouwen, maar als je de uitkomsten niet vertrouwt of gelooft, dan zul je toch echt moeten aantonen dat ze niet kloppen. Zo lang je dat niet kan, blijven ze staan. Dat geldt overigens voor argumenten voor en tegen...
Bedankt, die helpen al. Vooral die carboncounter kende ik niet en helpt enorm in de discussie.
En ja, dat wijzen naar onafhankelijkheid is inderdaad een zwaktebod, maar ik hoef jou niet te vertellen dat dit exact is waar men gebruik van maakt. Het gaat helaas niet altijd rationeel.
Er zijn vast tal van onderzoeken te vinden maar door de regel genomen is het resultaat

-EV's zijn meer belastend tijdens productie
-EV's zijn minder belastend tijdens gebruik

Je moet dus wel X km rijden met een EV voor hij schoner word en dat zijn er iets meer dan de meeste denken.

Echter, en dat is belangerijk, benzine/diesel zijn min of meer uitontwikkeld, die gaan echt niet meer spectaculair zuiniger of schoner worden. Als je een EV gaat rijden met zuiver hernieuwbare energie dan word de EV automatisch véél schoner, EV heeft dus nog een groot potentieel om verder schoner te worden terwijl hij vandaag al schoner is dan de benzine variant.

Daar valt ook nog op te merken dat er een verschil is tussen milieu en klimaat waar de discussie tussen EV en ICE enkel op klimaat gevoerd word.

Als je klimaat negeert en je kijkt zuiver naar milieu dan is een ICE een rampenplan. Niet enkel ligt het roet en fijn stof uit te stoten, het doet dit recht in steden waar veel bevolking zit. Het feit dat je die milieu uitstoot kan verplaatsen naar industriegebied (indien je niet hernieuwbaar werkt) is een gigantische plus als je naar milieu kijkt, ook al zou de milieu uitstoot vergelijkbaar zijn. (hij is lager)

Een ander probleem is dat een slecht onderhouden ICE een slechtere verbranding krijgt waardoor de uitstoot voor het milieu spectaculair stijgt. Tenzij jij elke 100 tot 150 duizend km je uitlaat ligt te vernieuwen alsook de lambda sondes en luchtmassameter (wat niemand doet) gaat die ICE serieus zijn milieu uitstoot vergroten tijdens zijn levensduur.
Dat heeft echter geen effect voor het klimaat omdat de CO2 slechts een beetje verhoogt (slechte verbranding = minder effecient = meer verbruik = meer co2) echter de NOx en roet uitstoot kan maal 10 gaan zonder probleem.

Inzake milieu is men wel van plan strenger te gaan controleren bij oudere wagens met name op roet uitstoot bij diesels. Dat gaat veel ongenoegen opwekken als men afgekeurd word om dan een paar duizend euro stuk te slaan op een nieuwe roetfilter om vervolgens terug afgekeurd te worden. Die oude roetfilter was immers defect gegaan omdat die te hard moest werken omdat de motor veel roet genereert, teveel voor de nieuwe roetfilter die er niet in slaagt dat allemaal tegen te houden. Als het dan & nieuwe roetfilter & nieuwe sensoren & nieuwe EGR & reiniging inlaat & reiniging injectors word dan is die diesel economisch total loss na 125 000 km.
Ik haak maar op 1 van jouw punten in, door het aanbieden van dynamische tarieven en het laten aflopen van de salderingsregeling zal de capaciteit van het elektriciteitsnet veel beter verdeeld worden.
Opladen als de prijs laag is (en dus het aanbod hoog) en je auto vol gooien met je zonnepanelen als de zon schijnt. Dit alleen al heeft een flinke impact op de piekbelasting van het net.
Wanneer is de prijs laag en het aanbod hoog? Dat is momenteel 's nachts. Dus als iedereen overschakelt naar elektrische wagens die allemaal 's nachts opgeladen worden, schiet de prijs de hoogte in want het aanbod wordt lager.
Dat wil zeggen: laag aanbod 's nachts omdat iedereen oplaadt, laag aanbod overdag omdat iedereen wast en de droogkast gebruikt, ... M.a.w. dag en nacht dure prijzen.

En niet iedereen is in staat om zonnepanelen te plaatsen of te bekostigen. Mensen die in een appartement wonen, hebben die mogelijkheden niet.
Dus niet iedereen kan aan de zonnepanelen, warmtepompen, accu's, ....

[Reactie gewijzigd door af_bert op 17 januari 2023 16:20]

Je kunt ook investeren in een zonne- of windpark, of met alle bewoners samen zonnepanelen plaatsen bovenop je appartementencomplex. Denk in oplossingen, niet in beperkingen.
Mensen moeten ook eens leren beseffen dat er niet altijd een oplossing is.
Dit heeft niets te maken met beperkingen maar met een werkelijkheid!
Er is altijd een oplossing. Misschien niet vandaag, maar morgen of overmogen wel. En misschien sta je zelf niet aan het roer van de oplossing (bijv. als huurder met alleen een inkomen uit de bijstand), maar dat wil niet zeggen dat er geen oplossing is.

Als je denkt dat er geen oplossing mogelijk is, dan krijg je een self-fulfilling prophecy. Een neerwaartse spiraal van negativiteit en berusting. Altijd maar naar anderen wijzen waarom dingen niet goed gaan.
Dat electriciteits netwerk moet verhonderdvoudigd worden wil ja alles electrisch kunnen laden.
In België is het effectief zo dat we het niet kunnen en ook niet gaan kunnen. Wij zijn bezig met het sluiten van vijf plus twee waarvan we op het nippertje nog twee kerncentrales kunnen verlengen.

En dit terwijl er zelfs met alle zeven de kerncentrales er maar nipt voldoende elektriciteit opgewekt werd voor de huishoudens en industrie van tien jaar geleden. De huishoudens en industrie meer nodig hebben vandaag en de elektrificatie van het wagenpark nog maar net ingezet is.

M.a.w. we gaan naar een structureel en aanzienlijk tekort van elektriciteitsproductie terwijl we nog maar 0,9% van ons wagenpark geëlektrificeerd hebben.

Het is dus eigenlijk asociaal om als groene op de groene partijen (Groen en Ecolo) te stemmen. Je bent dan echt zeer slecht bezig. Je zorgt er dan echt voor dat elektriciteit enkel voor de allerrijkste elite van het land zal zijn (en al helemaal een elektrische auto). Want de elektriciteitsprijs in België zal letterlijk walgelijk hoog worden.

Hun argument is dat we alles moeten vervangen door wind en zon. Maar op die twintig jaar dat ze dit al roepen is er minder dan 10% wind en zon geworden en de afgenomen capaciteit letterlijk 10 tot 20 keer zoveel als alle huidige wind en zon. Bovendien is er in België nu al geen plaats meer voor nog veel meer windmolens en duurt het letterlijk 15 tot 20 jaar om één enkele windmolen te plaatsen (en heb je bij letterlijk iedere windmolen die geplaatst wordt, jaren en jaren aan gerechtelijke procedures van buurtbewoners).

Ze wilden de kerncentrales ook vervangen door een aantal gas centrales. Die dus massa's stikstof toevoegen. Maar dat dwaze en debiele idee (zelfs zonder de oorlog in Oekraïne) is gelukkig vakkundig afgevoerd geweest door de Vlaams bevoegde minister van milieu. Wat godzijdank geen groene is.

[Reactie gewijzigd door freaxje op 17 januari 2023 18:12]

Ik heb m'n eerste EV net besteld en kijk er naar uit. Lekker stil, soepele "automaat", flink vermogen, bijna nooit meer hoeven tanken (ik verwacht niet dat ik vaak bij een publieke laadpaal hoef te staan) en s'winters lekker voorverwarmde auto zonder benzine/diesel geur van de webasto. WLTP is 470km, in de winter zal dat misschien 200-250km zijn, daar kan ik best mee leven, kantoor haal ik wel (en lekker gratis laden), supermarkt, uitje naar de stad of bos, gaat allemaal makkelijk lukken.

M'n elektriciteits verbruik zal met iets van 20% omhoog gaan (15k km EV per jaar, terwijl ik verder alles elektrisch heb thuis, dus geen gas), als je dan ook ziet dat de industrie veruit de meeste energie verbruikt zullen EVs niet echt het netwerk overbelasten. Wanneer m'n huidige elektriciteits contract afloopt zal ik met een variabel contract waarschijnlijk goedkoper kunnen laden als ik van 23:00 tot 06:00 laad (en die energie is niet voor niets zo goedkoop s'nachts, er is gewoon meer dan genoeg rond dat tijdstip).

Produktie en afval heb je vast een (klein) punt, een ICE is ook niet bepaald schoon. En volgens onderzoeken is een EV minder vervuilend dan een ICE na een relatief laag aantal kilometers (iets van 40k km als ik het goed heb).
Ik heb van geen van al deze dingen last. Ik rij een Model 3 Standard Range uit 2019. Tussen de 300 en 350 km range. Laad alleen bij publieke laadpalen (appartement) en kom nog flink goedkoper uit dan de gemiddelde ICE.

Laad via Vandebron 100% groen. Voor 350 kilometer betaal ik rond de 20 euro gemiddeld. Volgensmij niet verkeerd.

Een gemiddelde ICE rijdt 1:15. Dat betekent dus dat je voor dezelfde kilometers ruim het dubbele (46 euro kwijt zou zijn).

Natuurlijk is de aanschaf van een Tesla wat duurder, maar die zakken uit 2019 momenteel ook tot de 30.000 euro tweedehands.
300-350km lijkt een beetje de sweet spot voor een elektrische auto in Nederland. Ik rij zo'n 35K per jaar en ervaar nooit laad stress.
Zo te lezen heb je zelf geen ervaring met een EV. Allemaal statements die simpelweg onwaar zijn.
Je hebt een 0 verkeerd getypt in je opmerking. Binnen ca 70.000 km is het even vervuilend, stellen de meeste onderzoeken. En als we het vergelijken met jouw "Ram" dan hebben we het over minder dan 10.000 km.
Ik ben wel erg benieuwd waar jij heen gaat vluchten voor de oorlog met je "Ram" en 1000km bereik...
Zo'n ev hok is zo milieuvervuilend dat het pas na 700.000km hetzelfde is als een benzine auto.
Dat is dus pertinent niet waar. Dat omslagpunt ligt véél lager:
Door de uitstoot tijdens het produceren van een accu is de milieu-impact van een nieuwe elektrische auto in de showroom groter dan die van een brandstofauto. Doordat de elektrische auto per gereden kilometer echter minder CO2 uitstoot, loopt hij deze achterstand gestaag in en komt er een kantelpunt. Vanaf dat punt heeft de elektrische auto de hogere CO2-uitstoot tijdens de productie teniet gedaan met een lagere uitstoot tijdens het rijden. Na hoeveel kilometer dat kantelpunt komt, is van veel variabelen afhankelijk. TNO becijferde voor een middelgrote auto dat dit op circa 39.000 kilometer ligt. Aangezien de gemiddelde levensduur van een auto zo’n 220.000 kilometer bedraagt, heeft de elektrische auto onder de streep 35 tot 55 procent minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto.
Aldus https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-groen-is-het (en meerdere soortgelijke berichten op andere sites)
Dat is dus pertinent niet waar. Dat omslagpunt ligt véél lager:
Niet de trollen voeren..... zeker niet hele domme.
"En stel nou dat de oorlog straks hier het westen bereikt. Ga maar lekker vluchten met een bereik van 400km. Mijn Ram volgetankt haal ik al de 1000km en genoeg ruimte om extra jerrycans mee te nemen. Multikoe: kom er maar weer in!"

Effe kijken, oorlog in west Europa en jij met je slurp Ram:
- jij zal dan niet eens kunnen tanken want er staan nog tig tal slimmeriken voor je (of dacht je dat je Remi was?)
- Als je nog een druppel in je tank hebt, sluit je gewoon aan in de rij (heb je de files gezien in Ukraine aan begin van de oorlog?) ... wat een lol :-)
Inderdaad puur egoïstisch volk die Ram rijders; denken alleen aan zichzelf ;-)

EDIT:
- Oh ja, onlangs gelezen wat de Top 10 meest verkochte auto's in NL is; Golf was de grootste, rest is een Yaris, 208, Corza enz ... volgens mij geen bereik van 1.000 km

[Reactie gewijzigd door DiGiDoG op 17 januari 2023 16:11]

Er zitten zoveel echt objectieve fouten in je verhaal dat ik het vermoeden heb dat dit de eerste discussie over elektrische auto's is waar je met gestrekt been binnen komt vliegen.
Zo'n ev hok is zo milieuvervuilend dat het pas na 700.000km hetzelfde is als een benzine auto
Dat is een cijfer uit een publicatie van Damien Ernst drie jaar terug. Hij werd door verschillend experts publiekelijk hard onderuit geschoffeld en heeft zijn cijfers nadien aangepast. In werkelijkheid ligt het omslagpunt ergens tussen 35.000 en 70.000 kilometer.
Tegen die tijd is de accu al tien keer vervangen met alle gevolgen voor mens en dier
Uit praktijkcijfers van duizenden Tesla's en andere merken blijkt dat accu's in EV's minimaal 200.000 km meegaan en zeer waarschijnlijk veel langer. Bron.
En stel nou dat de oorlog straks hier het westen bereikt. Ga maar lekker vluchten met een bereik van 400km
Hahahahaha!
Als de oorlog ons bereikt, dan komt die waarschijnlijk uit het oosten. Welke kant op ga jij dan vluchten met je RAM? Ik ga er van uit dat je zo'n stoere snorkel langs je A-stijl hebt lopen, daarmee kom je ongeveer 500 meter ver richting Engeland :)
Multikoe: kom er maar weer in!
Present! Hoewel, dit keer zat er weinig uitdaging in.
Als de oorlog ons bereikt, dan komt die waarschijnlijk uit het oosten.
De geschiedenis leert ons dat er landen zullen zijn die de rangen breken, en dat de oorlog van alle kanten zal komen.

Dat zal zo zijn heel lang voor Oost-Europeanen en/of Russen hier aan onze grens staan.

Ik geloof helemaal niet dat de NAVO zal stand houden en/of daar heel erg veel aan zal veranderen. Ik geloof niet dat de Amerikanen ons zullen komen helpen. Die hebben het te druk met China/Taiwan en wij hebben helemaal niet voldoende meebetaald (en doen dat nog steeds niet). Ze hebben het ons ook al duidelijk gemaakt dat ze er niet voor ons zullen zijn (Bush jr. en eigenlijk de wel echte president Cheney was niet echt tevreden met ons, Obama maakte het ons als eerste zeer duidelijk, Trump was daar expliciet en onbeschoft in, Biden zet de lijn voort) Dit is m.a.w. iets dat zelfs boven de POTUS staat. En Europa begint maar beter eens écht walgelijk hard te begrijpen dat het gedaan is tenzij we letterlijk een paar duizenden procenten meer aan defensie gaan uitgeven - en dat is zonder te overdrijven. M.a.w. een oorlogseconomie is nodig, en wel nu. En dan nog steeds zal Amerika er niet voor ons zijn. Hun focus ligt op Azië en wij kunnen al lang de pot op.

Er moet niet zoveel gebeuren voor een groot conflict in West-Europa: een beetje te weinig olie, een beetje te weinig gas, een beetje te veel inflatie en een beetje honger en werkeloosheid is al wat er nodig is om de bevolking radicaal genoeg te krijgen om te willen vechten. Zulke mensen denken vooral niet veel zelf na. Dus een populist zal opstaan en zal ons overtuigen om vooral elkaar te gaan afmaken. Dat bespaart op de lange supply-lines die Europese legers toch niet kunnen opzetten.

Vraag dat gerust even na aan de historici die de propaganda ontvlooiden tot de werkelijkheid a.d.h.v. bewijzen te vinden (die i.t.t. de propaganda-lijn wel steek houdt). En dit gedurende de hele volledige geschiedenis van Europa. Tot en met de twee wereldoorlogen.

[Reactie gewijzigd door freaxje op 17 januari 2023 20:08]

Maar goed, als de oorlog dan uitbreekt, dan is het kennelijk beter om in een Dodge Ram te vluchten dan in een e-Niro. Maar goed, gelukkig heb ik een opblaasboot, voor als de dijken doorbreken. Ik vermoed dat @sfdfd net zoveel geruststelling uit zijn auto haalt als ik uit mijn opblaasbootje :)
Ik zou meer vertrouwen hebben in jouw opblaasbootje. Daarmee geraak je toch zo'n 5% van al je pogingen mee tot aan het VK. Als je een beetje het weerbericht over het kanaal volgt en een grondige kennis van de stroming hebt, kan dat oplopen tot zo'n 50%. Ik hou het echter op 5% voor de oetlullen die zonder voorbereiding in een opblaasboot kruipen en zo over het kanaal proberen te geraken. Ik denk dat ik dat overestimate met 4,98%. M.a.w. enkel een tweetal mensen per duizend zouden dat overleven (zonder voorbereiding). Omdat er altijd wel een paar gelukzakken zijn. Ik kruip dus niet in uw bootje. Tenzij je een zeer verstandige mens bent, met gedetailleerde plannen en weersvoorspellingen.

Die RAM daar heb je een overzetboot voor nodig. Die zal tijdens een oorlog uiteraard gebruikt worden om tanks van het leger van een bondgenoot mee aan land te brengen. Die overzetboot zal ook getorpedeerd worden. Je opblaasbaar bootje niet (daar is een torpedo te duur voor). Anders had je geen 5% kans om het kanaal over te geraken, maar wel slechts 1% kans.

Alle andere mogelijkheden van die Dodge RAM gaan over landsgrenzen waar corrupte overheidsmedewerkers die ook wel eens grensbewakers genoemd worden staan. En die verkrachten de meisjes en vrouwen in uw Dodge RAM, nemen uw Dodge RAM van U af en schieten U daarna dood (als je geluk hebt schieten ze je dood voor je moet kijken naar hoe ze de vrouwen in je auto verkrachten).

Eigenlijk kan je met je opblaasbaar bootje misschien @sfdfd's RAM aan de overkant van het kanaal brengen? Kijk maar eens naar de DD tanks. Werkte eigenlijk vrij goed naar het schijnt. @sfdfd moet dus gewoon een opblaasbare ring rond zijn RAM monteren. En zijn schoorsteen gebruiken om zijn ondergelopen motor aan de gang te houden (om een propeller aan te sturen).

Anyway. Ik zou ongerust zijn in beide jullie oplossingen en ik zal al maanden eerder onze landen ontvlucht zijn. Vecht het maar zelf uit.

Ik heb geen enkel vertrouwen in de mens in oorlog. Wij zijn walgelijke beesten. En dat komt in iedere oorlog altijd naar boven. Aan beide en alle zijden van de oorlog (het is slechts enkel de propaganda van de winnaar die er voor zorgt dat nadien enkel de verliezers daarvan beschuldigd worden - de waarheid is dat de mens een beest is en dat alle mensen beesten zijn).

[Reactie gewijzigd door freaxje op 17 januari 2023 21:18]

Ik snap best dat jij denkt dat vluchten alleen via het westen kan. Het zuiden ben jij waarschijnlijk nog nooit geweest en dat snap ik ook wel als je zo'n elektrische kermis auto hebt. Dan kom je ook helemaal nergens. Alleen woon werk verkeer. Zo'n duizend kilometer ten zuiden van ons is een gebied dat noemen ze de Alpen. Kan ik in 1 ruk naar toe rijden zonder problemen. Wat denk je nou dat er in de Alpen is tijdens een crisis??
Hahaha.... Acht (!) dagen na mijn post nog eens reageren. Beetje ongebruikelijk en ik moest weer even in de mood komen, maar ik ben er weer :)

Ik woon in de kop van Noord-Holland en ik kom regelmatig in het zuiden. Bijvoorbeeld met fietsen achterop naar Limburgs Mooiste of de MH2D. In de zomer lukt me dat bijna zonder opladen, maar in de praktijk hang ik hem in Limburg ergens kort aan de lader, bijvoorbeeld bij McDonalds om kort wat te snaaien. Voor mij en mijn passagiers geen enkel probleem. Ik kom ook zeer regelmatig in de buurt van Eindhoven, een rit van 170 km heen en 170 km terug. Ook dat red ik in de zomer zonder laden, maar ik kan ook altijd tijdens mijn bezoek bijladen indien nodig.

Duizend kilometer naar het zuiden brengt mij bij mijn dochter, die (hoe toepasselijk) in de alpen woont. Afgelopen jaar drie keer geweest. Niet in één ruk, zoals jij, maar in vier rukken. Ruim binnen een dag en een heerlijk ontspannen reis gehad. Dit jaar weer een paar ritten op de planning van >1000 km.

Dus.... Knap dat je opnieuw een paar absoluut domme opmerkingen kan produceren waar ik alweer mijn hersens niet over hoef te breken. En terloops eenvoudig heb aangetoond dat ik met mijn EV net zo goed kan vluchten voor oorlogsgeweld als jij met je rijdend minderwaardigheidscomplex :*)

[Reactie gewijzigd door multikoe op 25 januari 2023 11:24]

elektrisch, kan leuk zijn, maar voorlopig is dat nog iets voor de leaserijder of succesvolle crypto boys :+
de goedkoopste electrische auto (werkend) bij gaspedaal.nl is € 6.250 [..] zal nog wel jaartje of 10(?) duren voordat zo iets voor mij/gemiddelde burger betaalbaar wordt

wat doet men in noorwegen anders?

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 17 januari 2023 14:02]

Noorwegen verkoopt veel olie en gas aan andere landen en gebruikt die inkomsten om de aankoop van elektrische wagens en aanleg van duurzaam opgewekte energie te subsidiëren. Ergens heel hypocriet maar ook weer slim gezien van ze. Dat land heeft de baten uit hun fossiele brandstoffen altijd apart gelegd, wetende dat het ooit op raakt. Nederland heeft er altijd voor gekozen om de aardgasbaten gewoon bij de normale staatsinkomsten te rekenen en gaat zonder het Gronings gas tegen problemen aanlopen.
Daar is nergens hypocriet aan.
Olie en gas is nog belangrijk en daarmee financieer je je transitie. Dat is slim handelen.
Ga jij je ook schamen en je excuses aanbieden als over 50 jaar blijkt dat onze huidige levensstijl nog altijd funest is voor het klimaat, de internationale veiligheid, onze voedselvoorziening en de verdeling van rijkdom over de planeet? Je mag de babyboomgeneratie van alles beschuldigen, maar laten we ook vooral naar onszelf kijken: met het vliegtuig op vakantie, vlees uit de bio-industrie eten, fruit en groenten uit Afrika en Zuid-Amerika halen, energie gebruiken die grijs is opgewekt, en ga zo maar door.

Ik ben niet Roomser dan de paus en wellicht hypocriet, maar ondanks alle goede bedoelingen zijn we met z'n allen nog lang niet goed genoeg bezig om daadwerkelijk iets te veranderen. En ik doe daar ook aan mee. Maar ik ga niet lopen vingerwijzen naar mensen die zich niet echt bewust waren van de daadwerkelijke langetermijngevolgen van hun gedrag. Ik probeer zelf zo goed mogelijk te leven en tegelijkertijd ook een beetje te genieten van de rijkdom waarin we leven.
Man man man, kan ook niet een klein grapje maken zonder een heel manifesto te krijgen. Goed voor je kerel, zal er de volgende keer een /s aan plakken voor je.
In Noorwegen is de energie prijs bijna gratis in vergelijk met hier. Geen idee wat de huidige prijzen zijn maar in 2021 (waar dit artikel ook over spreekt) was de prijs $0.06. Daarnaast is de prijs van een gemiddelde Tesla (september 2022) daar $41368 waar die in Nederland gemiddeld op $56253 uit komt. Geen idee of er bij deze data belastig is berekend, maar in Noorwegen was tot kort geen BTW op electrische auto's.

Als je het dan ook nog vergelijkt met het gemiddelde Noorse bruto salaris ($5100 per maand) tegenover de Nederlandse ($4100 per maand) en de lagere vaste inkomst belasting van 22% dan kun je wel stellen dat een electrische auto een stuk aantrekkelijker is voor iemand in Noorwegen.

[Reactie gewijzigd door FricoRico op 17 januari 2023 14:53]

"In Norwegen is de energie prijs bijna gratis ".. dat valt vies tegen.. https://www.statista.com/...s%20per%20megawatt%2Dhour.

217 euros per megawatt-hour dus vs ~250 in NL (https://www.statista.com/...ent%20year%2Dover%2Dyear.)
Ja onderhand wel, dat zal de groei ook iets laten stagneren. Maar in 2021 hadden ze de kennis van nu nog niet en daar gaat dit artikel over.
Dan was je werkwoord vorm verkeerd en had je 'was' moeten zeggen :)
als we toch aan het muggenziften zijn het is Noorwegen (of Norway, Norge etc ;) )
Gemiddelde Nederlandse salaris 4100 dollar per maand?
Onze eigen CBS zegt toch iets heel anders... (2932 euro bruto/2300 netto per maand, euro, 2022)
Tegen 2025 moeten alle nieuwe wagens die verkocht worden in Noorwegen zero-emmision zijn. Ze lopen daar dus een dikke 6 jaar voor op de rest van Europa. Ze hebben daar gewoon al enkele jaren aan de weg getimmerd en zijn er klaar voor.
Stopt Noorwegen dan ook met het pompen van olie of gaan ze daarmee door om de overgang te financieren?
Oppompen en investeren. Geen Dutch disease zoals bij ons.

Ik meen dat er €250.000 voor iedere burger is geïnvesteerd met die olieopbrengsten.

Wat hebben wij nog over van de olieopbrengsten?
Niet echt. De meeste gasinkomsten zijn naar 'algemene middelen' gegaan, oftewel de opbouw van onze verzorgingsstaat,
En een kwart van het gas is voor bijna nop weg gegeven aan Aldel, de aluminium smelter die eigenlijk alleen maar verlies draait en ook nog eens bizar weinig werkgelegenheid geeft voor die hoeveelheid gas.
En nog een kwart is tijdens de koude oorlog voor een habbekrats weggegeven aan landen als Italie omdat anders mogelijk de invloed van de Sovjet Unie te groot zou worden in die landen.
En weer een flink deel van de inkomsten is weggegeven aan de Verenigde Staten omdat de winning deels in handen is van Exxon (en recentelijk Shell: UK), waar Statoil gewoon een Noors staatsbedrijf is.

[Reactie gewijzigd door styno op 17 januari 2023 17:36]

Trillende voeten dan, door de aardbevingen in winnings gebieden.
Het is allemaal irrelevant ook. Noorwegen pretendeert heel netjes de overgang te maken; en dat doen ze ook op het land. Maar op zee is het 't tegenovergestelde, ze verkopen hun zwarte goud om zichzelf groen te laten betalen.
Daar is de verzorgende staat mee betaald. Nu de inkomsten zijn teruggevallen/stilgevallen zorgt het voor erg veel maatschappelijke spanningen.
Hahaha!

"Norway expects to earn record $131 bln from oil and gas in 2023"
Link
Noorwegen stop de olie opbrengsten in hun "Government Pension Fund Global" fonds.

Je kan de teller hier zien oplopen/aflopen: https://www.nbim.no/

Toch een klein1,3 biljoen euro in de spaarpot.
Olie is op zich geen probleem (tot het op is), zolang we het maar niet verbranden.
Ik neem aan dat je alle nieuwe autos bedoeld? Want ik kan me niet voorstellen dat Noorwegen het onmogelijk maakt voor lagere en lagere middeninkomens al in 2025 om met de auto ergens naartoe te gaan.
Ja idd, alle nieuwe uiteraard. Note dat de functionele prijs in Noorwegen dankzij hun belastingsstelsel, etc. daar ook al gewoon een stuk voordeliger is.
En zijn daarnaast schatrijk, hebben hun grondstof verdiensten er niet doorheen gebrand zoals Nederland.
In de UK hebben ze ook heel logische doelen..
"to end the sale of new petrol and diesel petrol and diesel vehicles by 2030
for all new cars and vans to be fully zero emission at the tailpipe by 2035"
https://www.gov.uk/govern...e-infrastructure-strategy

Ze bedoelen zeker dat na 2030 nog wel (plug in?) hybrids mogen verkopen?
Ik vermoed dat ze doelen op oa CNG en LPG.
zou kunnen, maar die zie je in de UK amper.. en een LPG auto is ook tegelijk een petrol auto..
Ze lopen daar dus een dikke 6 jaar voor op de rest van Europa.
Is ook lekker makkelijk natuurlijk, zij zijn de benzinepomp van Europa geworden en stoppen de inkomsten in grote investeringsfondsen. Deze fondsen renderen zeer goed en bieden de mogelijkheden voor de Noorse overheid om veel te investeren in groene oplossingen.
een EV is daar veel goedkoper dan hier, een Tesla model 3 is daar bijvoorbeeld 35k ipv de 45k die het hier kost. De infra is beter en de lonen liggen hoger, dit alles maakt dat EV's daar een stuk betaalbaarder zijn dan hier.
In aanvulling daarop: alles met een brandstofmotor is in Noorwegen juist duurder dan in Nederland. Daardoor is het veel aantrekkelijker om bij een nieuwe auto voor een EV te kiezen. De reden dat het percentage EV’s in Noorwegen niet nóg hoger is, is dat het nog flink wat jaren zal duren voordat het bestaande wagenpark vervangen zal zijn.
Auto's zijn in Nederland gewoonweg erg duur. Een nieuwe auto kan hier zo 3x zoveel kosten als dezelfde wagen in de VS - en dat is echt niet alleen die 21% BTW.
Op brandstofauto's speelt met name de BPM een hele grote rol, soms verhoogd dat de prijs met wel 50%. (bij auto's die veel uitstoten)

[Reactie gewijzigd door Navi op 17 januari 2023 15:00]

Dan zou je ook eens de range van die van 6250 moeten bekijken :) .
In Noorwegen regeert men met een toekomstvisie: men heeft door waterkracht een hoop elektriciteit, en dat is relatief lastig op te slaan of te exporteren. Ideaal om dat dus in accu's van auto's op te slaan :)
En dat is nog los van het millieuaspect dus.
De oliereserves zijn miljarden waard, die kan je veel beter verkopen :P

6.000 euro voor een occasion vind ik persoonlijk niet heel erg gek; er rijdt een groot deel van Nederland in die prijsklasse rond. Zoek anders voor de grap eens op wat een 5 jaar oude hybride Golf ofzoiets kost - dat soort auto's worden in Nederland veel verkocht. Voor dat geld zijn er óók best serieuze EV's te koop.

Overigens koopt de écht succesvolle cryptoboy een Lambo of RS6 ofzoiets :P
In Noorwegen hebben ze de opbrengsten van hun olie in een staatsfonds gestopt. Met het geld hebben ze belegd. Totaal 1200 mld euro
en is per inwoner 230k. In NL zijn de gas opbrengst verpatst.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 17 januari 2023 14:58]

Het is zo jammer he. Ik heb tien jaar geleden een plan gemaakt, centjes gespaard. Eerst het huis verduurzaamd, toen het hele dak vol zonnepanelen gelegd en dan zou er een tweedehands elektrische auto komen. Voor een gezin van 4 met hond heb ik als enige eis dat we er allemaal mee op vakantie kunnen, binnen de 20-80% twee uur onafgebroken kunnen rijden en dan in een stop van 15-20 minuten terug naar 80% laden. Auto's die te weinig bereik, ruimte of laadsnelheid hebben gaan voor rond de €40.000, auto's die het allemaal doen gaan voor €60.000! En ze worden gewoon niet goedkoper. Laatste een proefritje gemaakt met een tweedehands XC40 die duurder was dan nieuw omdat hij een lagere bijtelling had en direct leverbaar was. Dus ons plan ligt volledig op zijn gat en we staan nog steeds wekelijks aan het tankstation. Binnenkort komt er een thuisaccu om al die energie op te slaan want het salderen gaat eraf, maar die elektrische auto is nog lang niet in zicht.

[Reactie gewijzigd door martijn86 op 17 januari 2023 15:06]

Thuisaccu gaat 10 jaar mee en is pas na 10 jaar rendabel. Zonde van je geld dus.
Thuisaccu gaat 10 jaar mee en is pas na 10 jaar rendabel. Zonde van je geld dus.
Het hoeft niet rendabel te zijn, als het betaalbaar is en een stap in de goede richting wat duurzaamheid betreft ben ik ook gelukkig. De terugverdientijd van de zonnepanelen gaat ook het raam uit als de omvormer voordurend wordt uitgeschakeld omdat ik teveel terug lever.
Ik verwacht dat de 2e hands markt al binnen een jaar of 5 erg goed op gang is gekomen met betaalbare auto's. Er komen dit jaar enorm veel nieuwe modellen op de markt, Tesla heeft het mes flink in haar nieuwprijzen gezet (de model Y is overnight 12.000 euro (!) goedkoper geworden) en al die nieuwe sales komen met een jaar of 4 tot 5 op de tweedehands markt. Het huidige tweedehands aanbod zal tegen die tijd flink in de derdehands markt zijn doorgedrongen.

Het komt echt goed, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Met dank aan de leaserijders en de 'rijke cryptoboys' die nu het voorwerk doen...
Je verwachting is uiterst optimistisch. Zeker gezien t feit dat EV's nog in extreme getalen worden geëxporteerd naar bestemmingen over de grens, waar ze meer opleveren dan hier.
De occassion markt voor EV's zal binnen de komende 10 jaar niet groeien als dit niet gestopt wordt.
Niet vervelend bedoeld, maar het aantal geëxporteerde EV's ligt aanzienlijk lager dan het aantal geimporteerde EV's:
In totaal kwamen 6.151 EV’s via de import binnen, terwijl er 2.622 ons land verlieten via export. In 2020 kwamen er 3.351 ons land in via import en gingen er 1.075 het land uit door export. Met name dat laatste is een enorm verschil in vergelijking met 2021. Het gaat hier om cijfers van de eerste drie kwartalen in 2021 en 2020.
https://www.autoblog.nl/n...vergelijking%20met%202021.

De occassionmarkt neemt netto dus nog altijd toe, ondanks dat er een gedeelte geexporteerd wordt.
Hoeveel "nieuwe imports" betreft dit en hoeveel EVs van 3 jaar of ouder?
Waar baseer je die claim op? Of is het slechts je gevoel? Mijn statement was in ieder geval een persoonlijke visie.
Zelfs de ICE 2ehands markt is nu al onbetaalbaar en helemaal oververhit.
2 weken terug een elektrische Citroen C-Zero gekocht voor 6750 waar nog 2000 subsidie af gaat. Als ik in mijn straat kijk (doorsnee rijtjeshuizen net buiten de randstad) is het inclusief subsidie de goedkoopste auto van allemaal. Het valt dus allemaal wel mee.
Asl je budget voor een auto < €5000 is dan zou ik me niet al te druk maken om EV's op dit moment. Ik zie dat ook niet als een "verplichting" om maar meer geld uit te geven om in een EV te rijden. De tweedehandsmarkt voor EV's moet eerst op gang komen, en daar heb je echt minstens 8 tot 10 jaar nodig schat ik. Diesel en benzine auto's mogen vanaf een bepaalde datum niet meer nieuw verkocht worden, maar tweedehands zullen ze zeker nog wel een aantal jaar doorverkocht kunnen worden.
Waarschijnlijk heb je voor die 6.250€ een Zoe, waarbij je geen accu pakket koopt maar huurt voor zo'n ~60€ per maand bovenop de vaste lasten 8)7
In Noorwegen zijn auto's relatief spotgoedkoop wegens de veel hogere inkomens. Ik heb ook jaren in Zwitserland gewoond en daar koopt de kassiere van de Aldi een nieuwe Model 3 of een leuke Mercedes en dat is de normaalste zaak ter wereld, dat is in Nederland eigenlijk onmogelijk.
Ik had in 2012 de kans om een IT beroep aan te nemen in Noorwegen. Driedubbele (START!) salaris van wat je in Nederland ontvangt.
Probleem alleen was de logistiek en nog wat andere zaken.

Maarja, t zei al genoeg. De salarissen liggen daar gewoon 2 tot 5 keer hoger voor hetzelfde beroep als in NL.
Tevens verdiende mijn peetouders ook het driedubbele aan salaris in Zwitserland als wat ze in Nederland kregen en zijn daar door ook geëmigreerd. Dit gaf wel voor ons een relatief goedkope wintersport bestemming.
Ben niet voor noch tegen EV. Maar zolang de elektriciteitsnetten het niet aan kunnen vind ik het persoonlijk een slechte zaak.
Hoe vaak dat er een uitval is bij ons is niet meer op een hand te tellen. Zeker in de zomer wanneer er ook nog eens piekbelasting is door de PV panelen.

Snap niet dat er niet sneller werk gemaakt wordt van de kabels onder de grond waardoor we beter kunnen omgaan met energie.
De elektriciteitsnetten kunnen het niet aan omdat de netbeheerders de boel mismanagen en dat speelt al een jaar of 20+.

In 2000 rapporteerde Tweakers.net al over de stroomtekorten in Amsterdam:
nieuws: Gezocht: stroom voor het internet

Ik ben ~15 jaar geleden verhuist van Amsterdam naar Zeewolde, hier in de begin jaren nooit issues gehad met stroomstoringen, maar op een gegeven moment was het raak en niet om de redenen van een overbelast netwerk (wat men trouwens al decennia lang zag aankomen en men alle tijd voor had). Maar omdat men gaten in verdeel stations niet dichte (voor mogelijk latere uitbreiding) en niet het idee had dat ongedierte wel eens wat schade kon berokkenen:
https://nos.nl/artikel/23...troomstoring-in-flevoland

Nog een leuke site uit 2017, ziet er uit als de site van Liander, maar met aangepaste teksten:
https://web.archive.org/w...315/http://alliander.org/

De laatste decennia zijn de netbeheerders meer bezig geweest met winstmaximalisatie en financiële reserves dan daadwerkelijk doen waarom ze bestaan, een infrastructuur onderhouden en verbeteren zodat er geen issues in de toekomst zijn qua capaciteit:
https://www.ad.nl/economi...ter-controleren~a8f01e9a/
Heb je je wel eens verdiept in de regelgeving voor Netbeheerders.
Netbeheerders mogen helaas niet investeren op basis van verwachtingen, want vanuit regelgeving is bepaald dat speculatie door netbeheerders met maatschappelijk geld niet mag. Dus wanneer een netbeheerder gaat verzwaren etc, moet dat aantoonbaar noodzakelijk zijn.

Vervolgens haal je een artikel aan uit 2017 over winstmaximalisatie. Misschien beter om eens te kijken naar de eigendomsstructuur van de betbeheerders. Deze zijn in handen van (regionale) overheden, zoals gemeentes en steden en deze verwachten een bepaald rendement van de netbeheerders.
De activiteiten waar de ACM het hier over heeft zijn destijds gestart om vernieuwing te bewerkstelligen, zoals bijvoorbeeld het op gang krijgen van de markt voor publieke infrastructuur. Toen daar ook daadwerkelijk een markt op gang kwam, zijn deze activiteiten ook weer (winstgevend) afgestoten.
Overigens controleert de ACM de kosten die een netbeheerder mag maken en in rekening mag brengen bij de klant. Netbeheerders vallen immers onder het gereguleerde domein en kennen geen commercieel belang.
Oh, ja, maar ik geeft ook absoluut de overheid de schuld!

Ik denk dat een grote boosdoener dan ook de 'Wet onafhankelijk netbeheer' is:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_onafhankelijk_netbeheer

Vanaf 2011 zou het inderdaad wel eens zo kunnen zijn dat de kwaliteit (storingen) achteruit begon te gaan.

Qua eigenaarsschap is het compleet NUTS ;-) dat bv. een Nuon N.V. (Vattenfall Nederland) is overgenomen door Vattenfall, een bedrijf waarvan de Zweedse staat geheel eigenaar is.

Iets als Liander => Alliander is een bedrijf van provincies en gemeenten:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alliander
Wat voor soort uitval heb je het precies over? Heb er nog nooit van gehoord dat de stroom is uitgevallen door EV's. Maar misschien is dat een lokaal iets waar we hier geen last van hebben?

Misschien hebben we dankzij EV juist wel minder issues met de zonnepanelen? Omdat er dus juist meer stroomverbruik is dan zonder en de piek van zonnepanelen dus minder hoog is dankzij EV's :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 januari 2023 14:10]

Met EV's zie je meer schommelingen, dus meer pieken en daar kan het net niet goed tegen. Slimmme laadpalen welke kunnen schakelen op afstand kunnen dit goed oplossen. Bij veel zonlicht, dus veel zonnepanelen welke stroom opwekken, kunnen de auto's maximaal gaan laden om de belasting lokaal te houden. Als het bewolkt wordt zouden de auto's moeten stoppen met laden om de belasting enigsinds gelijk te houden. Ligt aan heel veel factoren uiteraard maar een slimme grid zou de toekomst moeten zijn. Uiteraard gaat dat jaren durn en een flinke investering nodig hebben.
PV zorgt voor veel meer schommelingen dan de EV's, en zeker ook voor veel meer uitdagingen!
Dus in de wintermaanden wordt je EV helemaal niet opgeladen. Dat zal ook niet werken.
Uiteraard wel want dan draaien er centrales. Het gaat om pieken en zonne stroom kan flink wisselen in de zomer.
Dat weet ik. Ik maak gewoon een opmerking van jouw reactie. "Als het bewolkt wordt zouden de auto's moeten stoppen met laden om de belasting enigszins gelijk te houden."
Je snapt dat dat slaat op een plotselinge daling van beschikbare energie....
Je vergeet dat Europa in 2030 voor 65% op wind energie van de Noordzee draait. En in de wintermaanden is die juist top.

Ik heb een contact dat per uur afgerekend word en vannacht (niet veel zon he?) was de stroom vrijwel gratis.
Dat doe ik al. Mijn zonnepanelen leveren minimaal 2500KW p/jaar. En ik heb windvangers die minimaal 750KW p/jaar leveren. Ik krijg gemiddeld 250km per lading over het hele jaar. Dus de windvangers dekken 4600-4700km van mijn gebruik.
De laatste keer dat ik zelf een stroomuitval heb meegemaakt is 1993 of zo. Toen hadden ze de wijk met een graaf accidentje zonder stroom gezet. Verder kan ik me persoonlijk in NL geen stroomuitval herinneren.
Tijdje terug nog in Flevoland, een paar weken daarvoor een flinke storing in het zuiden van provincie Utrecht door een gebroken hoogspanningskabel... Heel Nederland is zeldzaam, maar flinke storingen een stuk minder dan jij je kunt herinneren. Wij hebben vorig jaar 5 storingen gehad waarbij er 2 langer waren dan een uur.
Nou ja, er kan altijd weer een Apache in een hoogspanningmast vliegen: https://www.nu.nl/binnenl...oring-rond-culemborg.html

Blijkbaar was er in 2015 ook een heel grote: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stroomuitval#Nederland

Er zijn wel vaker kleine storingen hoor. Maar die raken doorgaans enkele duizenden, tot enkele tienduizenden op zijn hoogst en de oplossingstijd wordt in uren, niet dagen, uitgedrukt.

Kijk maar op het account van Stedin: https://twitter.com/Stedin

Elke paar dagen is er wel ergens in NL storing.

Als ik op mijn gevoel afga: elke 2 of 3 jaar heb ik zelf een korte storing ervaren. Eentje herinner ik me nog goed: ik werd midden in de nacht wakker, pakte mijn telefoon en zag dat ik 4G ipv. Wifi-verbinding had. Even op Twitter gekeken en daar zag ik melding van stroomstoring. Mooi, mysterie opgelost, kon ik weer verder slapen.

Volgende ochtend was de stroomstoring verholpen, maar ik kreeg wel vergoeding van de Stedin (want langer dan 4 uur geduurd, haha).
Dank je, ik zie dat het met name het midden in het land en het westen van het land is. In het westen heb ik, goddank, lang geleden maar 6 jaar gewoond. Waar ik verder heb gewoond, wordt in die lijst niet genoemd.

Maar ik vermoed dat er gewoon veel meer werkzaamheden ten westen van mij zijn alsmede dat het net zwaarder of in elk geval onregelmatiger (piek) belast wordt en dat dat de ellende verklaard.
Heb persoonlijk de afgelopen decennia meer stroomuitval gehad door Apaches die hoogspanningskabels knuffelen dan van dat de stroom uitvalt omdat de buurman ergens z'n EV (of een andere elektrisch apparaat) inplugt.
Ik denk niet dat uitval door auto's komt, die laden toch vooral 's avonds/'s nacht op? En die piekbelasting komt idd door PV panelen, dat staat los van de auto's. Sterker nog, auto's kunnen daar juist de oplossing voor zijn door de enorme batterijen.

Meer kabels is een deel van de oplossing, waar we meer aan hebben is slim gebruik, electriciteit gebruiken wanneer het er is, een van de goede argumenten om saldering af te bouwen. Je kunt best je huis vast beginnen op te warmen of te koelen als je niet thuis bent maar de zon wel schijnt of de wind waait.
Exact, we willen allemaal wel meer gebruik kunnen maken van de kabels (EV, PV, Warmtepomp etc), maar willen er niet meer voor betalen. De kabels moeten fors dikker als we ons gedrag niet willen aanpassen. Maar de netten kunnen het prima aan, mits er meer sturing op vraag- en aanbod is en op netcapaciteit!
Auto's kunnen ook helpen om die pieken op te vangen. Enerzijds door te laden wanneer er veel stroom beschikbaar is. Anderzijds door het terug te leveren wanneer er veel vraag is.
Dan moet het netwerk het nog altijd wel aankunnen en de kabels dik genoeg zijn.
Dat ligt eraan. Als iedereen een elektrische auto heeft kan een groot deel deze zelf thuis opladen met zonnepanelen en in de avond terugleveren aan hetzelfde huis, daarvoor heb je niet heel veel aanpassingen nodig aan het netwerk.
Ik weet niet waar jij woont maar ik heb heel de week nog geen zon gezien, ja vandaag eventjes.
Zonnepanelen hebben geen zon nodig om elektriciteit op te wekken. ;)
Ja maar het is heel de week donker. Ik heb 14 panelen ik pakte iets van 2 kwh per dag. Veel plezier met je EV daarmee op te laden :)
Uiteraard zijn er excepties, dat geef ik onmiddellijk toe. Maar met goed management hoeft dat niet altijd problematisch te zijn. Je kan dan alsnog laden wanneer de vraag naar energie laag is en wanneer hij hoog is terug leveren.
Met het huidig aantal EV's zeker maar ik ben benieuwd als straks 80-90% EV is. Mensen komen 's avonds thuis pluggen allemaal tegeljk in en iedereen verwacht een volle accu voor 7 uur de volgende ochtend.
Ik weet niet waar jij woont maar ik heb heel de week nog geen zon gezien, ja vandaag eventjes.
En het aanbod windenergie was het hoogste van de laatste 4 maanden.
Idd maar ik heb geen windturbine thuis (helaas). Die had ik liever gehad dan zonnepanelen die werkt s nachts tenminste ook.
Laat het maar aan de netbeheerders, ACM en de politiek over om decennia met de kop in het zand te zitten en dan opeen moord en brand te schreeuwen. Het is gewoon beleid om de brave burgers zo nu en dan een beetje voor de gek te houden en dan met veel bombarie en overmachtgeneuzel een andere kant op te sturen.
Vanaf het moment dat ze naar gas gingen boren zijn de plannen voor de energietransitie als het gas op zou zijn, al gemaakt. En toch doen ze, na ruim 60 jaar, alsof het een compleet nieuw probleem is waar 'we' nog nooit eerder mee te maken hebben gehad. Onzin natuurlijk, maar ja, hoe verkoop je dat je al een flinke tijd uit je neus zit te vreten hè? En daar bovenop hebben ze nog meer tijd gehad dan oorspronkelijk de planning was want men dacht eerst dat rond 1990 het gas op zou zijn. Nou... anno 2023 hebben we nog geen antwoord.
Dit ja, ik zat vol verbazing het artikel van de ACM van gister te lezen over zonne-energie en salderen.
Ze hadden berekend dat mensen zonder zonnepanelen het gebruik van de panelen door andere enkele tientjes paar jaar kost vanwege aanpassingen in het net..... Oneerlijk..

Hoe dan??
Aanpassingen moeten er ook voor e-auto's of als we massaal aan de warmtepomp gaan... Vergeten ze voor het gemak maar eventjes in het verhaaltje.

Ik noem het gewoon mismanagement dat dit niet voorzien is en in mijn visie roepen ze maar van alles om de schuld ergens anders neer te leggen dan bij hun zelf.
De ACM komt met dit verhaal precies op het moment dat de politiek weer eens de boel wil veranderen. Heel toevallig! De ACM is niet zozeer een waakhond maar meer een schoothondje wat kunstjes doet op commando.
Je kan kabels neerleggen maar die energie moet ergens vandaan komen.

Energie uit zon en wind is niet het hele jaar beschikbaar en onvoorspelbaar en de meeste EV rijders hangen zo'n ding echt niet aan de laadpaal als de zon schijnt, maar wanneer ze thuis komen of die laadpaal eindelijk vrij is. Daardoor rijden de meeste vooral op kolen, gas en uranium.

Met nog 30x zo veel EV rijders op de weg gaat het een lange en lastige uitdaging worden om dit laadgeweld bij te benen. Een gemiddelde EV kan nu immers al laden met het piekvermogen van 100 daken aan zonnepanelen.
1990. Dat was het jaar waarop men had bedacht dat het Gronings gas op zou zijn en we in een energietransitie zouden zitten. Dat was in 1960 bedacht. Anno 2023 doen onze politieke leiders, de ACM, de netbeheerders ons nog steeds geloven dat het een geheel nieuw probleem is waar ze nooit op hadden kunnen anticiperen.
Techniek is het probleem niet, het is de politiek.
Mee eens. De politiek snapt er niks van en ziet een stopcontact als een soort oneindige voorraad energie.

Als je ze dan probeert uit te leggen dat de groene stroom uit een windmolen of zonnepaneel nu minder lang houdbaar is dan een softijsje in de Sahara, dan komt het kwartje soms nog niet aan.
Ben benieuwd hoeveel momenten er daadwerkelijk zijn dat er langdurig geen zonne- en windenergie voorhanden is. Heb je daar cijfers van?
Daar heb ik heel veel cijfers van, maar allemaal te veel detail denk ik.

In 2022 was een heel groot deel van de energie uit zon. We hadden een goed jaar. De wind draagt ook aardig wat bij, maar is helaas nog minder voorspelbaar.

Dit artikel heeft wel een mooi grafiekje per maand:
https://solarmagazine.nl/...zonnepanelen#newsimages-2

Maar zon en wind kunnen gewoon dagen lang niks noemenswaardigs opleveren. Juist in die omstandigheden moet je als netbeheerder terugvallen op gas en kolen.

Maar als we ook willen verwarmen is de uitdaging veel groter. In een m3 aardgas zit bijna 10 kWh en dan kom je snel in de problemen met een stroomnet, zelfs als iedereen een warmtepomp heeft met 300% rendement.

En een BEV is nog veel erger. Waar je particulier met veel wachten een 3x25A aansluiting krijgt waarop je 11.000W kan laden is een laadpaal 22.000W. En een 350.000W snellader kan je niet eens op een wijkaansluiting voeden. Zelfs een flinke kerncentrale (oplevering 10 tot 15 jaar en prijs meestal meer dan 10 miljard euro ) is een druppel op een gloeiende plaat als je 9,2 miljoen BEV's rijdende wilt houden.
Noorwegen timmert flink aan de weg met de EVolutie. Kijken of Nederland ook mee gaat doen!
Natuurlijk niet, daar is doordacht en langdurig beleid voor nodig en dat hebben we nog nooit in Nederland gehad

@!mark Wat jij nu schetst is ook beleid! Al zal niet iedereen er mee eens zijn uiteraard. Nederland is kampioen polderen en hierdoor is het al tientallen jaren een net niet beleid. Sterker nog, ik woon in een dorp en ik zie het OV letterlijk aftakelen, ik zie met geen mogelijkheid hoe dit de toekomst van vervoer kan zijn. De bustijden die ik vroeger had om naar de hogeschool te kunnen gaan worden nu niet eens meer aangeboden. Als je al met de bus kan dan duurt het ook nog eens 3x zo lang als met de auto. En deze oude bus tijden of extra lijnen niet meer terug komen omdat ze nu niet rendabel zijn. De overheid faalt hier in en mensen kiezen hun eigen vervoer, en dat kan dan maar beter een EV zijn dan een ICE (al vraag ik me af hoeveel studenten een EV kunnen betalen).

Mensen kopen op hun 18e een barrel en komen nooit meer terug het OV in

[Reactie gewijzigd door GrooV op 17 januari 2023 16:05]

Het 1:1 willen vervangen van alle ICE auto's door EV's is naar mijn mening juist helemaal geen doordacht lange termijn beleid voor Nederland. Het hele mobiliteitsidee moet nodig op de schop waarbij gestuurd wordt op minder autobezit en kilometers.

Ja een EV is milieuvriendelijk dan een ICE, absoluut (die discussie hoeft anno 2023 echt nier meet gevoerd te worden wat mij betreft :P ), maar het deelt nog steeds veel dezelfde nadelen:
- De auto specifieke infrastructuur zoals grote parkeerterreinen: Kijk voor de grap eens op Google maps bij een gemiddeld zwembad, sporthal, winkelcentrum of pretpark als de Efteling/Walibi Holland. Het parkeerterrein is letterlijk net zo groot of zelfs groter dan de nuttige ruimte waarvoor je erna toegaat. Dat je 12,5m^2 per voertuig moet reserveren voor iedereen die met de auto komt is een enorme verspilling als je ziet dat je in diezelfde ruimte ook 20 fietsen kwijt kunt en met het OV heb je zelfs helemaal geen extra ruimte nodig buiten de halte.
- Een efficiëntie van om en nabij de 2-3% wanneer je - zoals de meeste mensen - alleen in een auto zit, en de trend is helaas nog steeds dat ze gemiddeld zwaarder en groter worden. Een redelijk gevulde trein haalt 10-15% (maar die kun je vanwege het staal op staal 20-30 kilometer lang uitrollen zonder vermogen te vragen eigenlijk niet zo vergelijken), een goed gevulde bus haalt al snel de 20-25% en een elektrische scooter of speed pedelec dik 50%. Door stukjes van 2km of minder lopen nagenoeg 100%, wat helaas ook veel mensen alsnog maar met de auto blijven doen

Nu zal ik zeker niet proberen te ontkennen dat voor bepaalde dingen een auto vooralsnog onvervangbaar is en een alternatief niet praktisch werkbaar.
Maar als je iets meer zou inzetten op alternatieven en ook als overheid bereid bent om weer eens wat grotere investeren te doen voor een goed OV net in plaats van hoogstens wat kleine dingen van wat geld dat ergens toevallig nog ligt dan zou je bij een groot deel van de mensen de 2e auto prima vervangen door wat anders, waarmee het aantal autokilometers ook flink terug loopt. Dat zou voor het milieu nog zo veel beter zijn dat elke ICE 1:1 voor een EV vervangen. Die subsidiepot op EV's mag wat mij betreft dan ook per direct wordt afgeschaft om dat geld te investeren in bijv. snellere OV verbindingen, goedkopere treinkaartjes of meer vrijliggende/voorrangs fietspaden.

Ik krijg een beetje het idee dat bij veel mensen de EV anisch al gezien wordt als de oplossing voor het klimaatprobleem, helaas is daarvoor toch ook een gedragsveranderingen voor nodig als in minder auto kilometers maken.

[Reactie gewijzigd door !mark op 17 januari 2023 14:50]

Leuk idee, maar inderdaad is voor een groot deel een auto onvervangbaar. Denk alleen al aan de wekelijkse boodschappen of een bouwmarktbezoek. Wat dacht je van een autovakantie?

En als je al een auto voor de deur hebt staan, waarom zou je dan nog met OV gaan, met alle bekende nadelen die je er bij krijgt?

Wat betreft het investeren in een goed OV: succes met het ontsluiten van vooral kleinere woonplaatsen. Het is gewoon niet realistisch, tenzij je voertuigen hebt zoals ongeveer in de film Minority Report: voertuigen op één centraal monorail systeem waarbij elk huis is aangesloten en er altijd een voertuig beschikbaar is. Dat zijn dus geen deelauto's anno 2023, maar écht een apart systeem.
Denk alleen al aan de wekelijkse boodschappen
Het is tegenwoordig goedkoper en vooral ook veel makkelijker die te laten bezorgen hoor
Hoe kan het goedkoper zijn, je betaalt toch ook bezorgkosten lijkt mij?

En waarom is het makkelijker, ik moet per se thuis zijn op een bepaald tijdstip om de boodschappen in ontvangst te nemen. Als ik zelf de boodschappen haal kan ik dat op elk moment doen, zo vaak als ik wil, of juist gewoon niet.

Eerlijk is eerlijk, ik heb het zelf nooit gedaan, omdat ik denk dat het niet bij mij/ons past, dus heb er ook geen ervaring mee.
Goedkoper omdat ik geen benzine verstook naar de winkel, goedkoper omdat ik geen parkeergeld hoef te betalen en goedkoper omdat ik geen impulsaankopen doe en omdat ik optimaal kan profiteren van aanbiedingen omdat ze nooit net zijn uitverkocht.
En met regelmaat s het gratis bezorgen als je bv 2 biertjes koopt die je anders ook wel zou kopen

[Reactie gewijzigd door Ortep op 18 januari 2023 00:17]

Ah, vandaar. In dat geval is onze situatie totaal anders: ik zit op nog geen kilometer van meerdere supermarkten, dus het kost mij nog geen 20 cent om heen en weer te rijden naar de supermarkt. Ook kennen we hier gelukkig geen parkeergeld, dan zou ik direct verhuizen.

Impulsaankopen doe ik ook niet, we maken een lijst en houden ons daar aan. Bovendien, waarom doe je geen impulsaankopen als je online je bestelling doorgeeft, wordt je daar niet net als in een supermarkt verleid tot die impulsaankopen? Wellicht juist meer.

Uitverkochte aanbiedingen ken ik ook amper, maar daar zoek ik eigenlijk ook nooit naar. Ik kom het soms toevallig tegen in de supermarkt waar ik altijd vrijwel alle boodschappen haal. Als je al de tijd en moeite die je in het vinden van de juiste aanbiedingen steekt voor andere zaken gebruikt (werken), levert het meer op, naar mijn mening. Daarbij kopen we al standaard voordelig geprijsde artikelen.

Gratis bezorgen zou het verschil kunnen maken, maar zijn de artikelen online even duur als in de winkel? Bovendien, is het dan stiekem niet een impulsaankoop, ondanks je gedachte dat je het anders ook wel zou kopen?
Ja, de artikelen zijn even duur als in de winkel. Kijk maar in de AH app. Het maakt niet uit of je laat bezorgen of niet.
En je kan de bezorgtijd gewoon kiezen. Dus dat doe ik als ik hoe dan ook thuis ben
Bonus aanbiedingen zijn regelmatig op in de winkel. Ze worden wel weer aangevuld, maar daar heb ik niets aan als ik in de winkel sta. Zeker als het bv dure dingen zijn bij 1 en 1 gratis. Als ik online bestel kan ik rustig 8 pakken koffie bestellen en er maar 4 betalen. In de winkel vindt je er dan bv 4.
Mijn laatste bestelling kwam vanmiddag. Mijn bonusvoordeel was 43 euro.
Ik loop eens per week even de app door zodra de bonus bekend is. Zit er iets bij dan ik het klikkerdeklik en het is besteld. De goedkoopste bezorgkosten zijn 2.50
En daar komt nog bij dat ik de niet hoef te zoeken naar een parkeerplaats en me door de heen en weer trutende mensen die altijd in de weg staan in de winkel zelf.
Al was het duurder dan deed ik het nog

[Reactie gewijzigd door Ortep op 18 januari 2023 00:39]

Ah, vandaar. In dat geval is onze situatie totaal anders: ik zit op nog geen kilometer van meerdere supermarkten, dus het kost mij nog geen 20 cent om heen en weer te rijden naar de supermarkt. Ook kennen we hier gelukkig geen parkeergeld, dan zou ik direct verhuizen.
De benzine kost je dan 20 cent, je moet eerst die auto kopen, verzekeren, belasting betalen, misschien wel een garage bouwen, onderhoud plegen. En jouw tijd is ook niet gratis.
Impulsaankopen doe ik ook niet, we maken een lijst en houden ons daar aan. Bovendien, waarom doe je geen impulsaankopen als je online je bestelling doorgeeft, wordt je daar niet net als in een supermarkt verleid tot die impulsaankopen? Wellicht juist meer.
Persoonlijk vind ik het makkelijker om de verleiding te weerstaan als ik het product niet kan ruiken of zien.
Ik heb boodschappen doen ook grotendeels geautomatiseerd. Eens in de maand vul ik m'n mandje met een vast lijstje aan producten (brood, kaas, melk, etc) waar ik verder niet over hoef na te denken.
Als ik tussendoor iets opmaak dan voeg ik het op dat moment direct aan m'n digitale boodschappenlijstje toe.

Dat spaart een hoop zoeken / wandelen / bladeren en er zijn dus minder gelegenheden om mij lekker te maken met mooie producten.
Als je al de tijd en moeite die je in het vinden van de juiste aanbiedingen steekt voor andere zaken gebruikt (werken), levert het meer op, naar mijn mening. Daarbij kopen we al standaard voordelig geprijsde artikelen.
Mee eens, aanbiedingen zijn zelden de moeite waard, zeker niet als je er iets extra's voor moet doen.
Daarom vind ik het zo handig dat ik met 1 knop al m'n standaardboodschappen kan bestellen. Dat kost me een paar seconde ipv een uur door de supermarkt dwalen.
Gratis bezorgen zou het verschil kunnen maken, maar zijn de artikelen online even duur als in de winkel?
Bij mijn supermarkt in ieder geval wel.
Bovendien, is het dan stiekem niet een impulsaankoop, ondanks je gedachte dat je het anders ook wel zou kopen?
Ik zie alle aanbiedingen inderdaad als pogingen om je te verleiden tot impulsaankopen. Ik ga daar niet naar op zoek en de app van de supermarkt is gelukkig niet al te opdringerig. Als ik door de winkel loop wordt ik iedere 3 meter geconfronteerd met een schreeuwerige aanbieding.

Voor mij werkt het beter om mijn boodschappen te laten bezorgen. Het is makkelijk en niet duur, voor mij dan.

In praktijk heeft bezorgen ook het voordeel dat ik hele grote verpakkingen kan bestellen die ik normaal minder snel zou meenemen, zoals een zak rijst van 10k of 3 kratjes bier. Op de fiets doe je dat zeker niet en zelfs met de auto is het al wat gedoe, al is het maar omdat je winkelwagentje direct vol zit.

Ook prettig is het dat de booschappen gekoeld worden bezorgd en dus niet een heel tijd buiten de vriezer liggen.

Dat ze alles wat je hoort in te leveren weer meenemen (statiegeldflessen, bierkratjes, batterijen, lampen) is ook prettig in het kader van "tijd is geld". Als het leeg is zet ik de verpakking terug in de krat waarin die is bezorgd en de volgende keer neemt de bezorger het mee. Niet echt een wereldschokkend voordeel maar toch wel makkelijk.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 18 januari 2023 13:59]

Leuk idee, maar inderdaad is voor een groot deel een auto onvervangbaar. Denk alleen al aan de wekelijkse boodschappen of een bouwmarktbezoek.
Boodschappen laat je bezorgen, dat is al snel goedkoper dan de benzine betalen.
Bouwmarkten bezoeken is niet iets da ik iedere week hoef te doen. De zeldzame keer dat ik daar wel ben en iets groots nodig heb dna huur ik wel een auto of bakfiets of laat ik het bezorgen.
Wat dacht je van een autovakantie?
Dat is wel heel specifiek he. Een vliegvakantie is weer onbetaalbaar als je je auto mee wil nemen.
Of je huurt er een voor de vakantie en dan is het sowieso geen probleem.
En als je al een auto voor de deur hebt staan, waarom zou je dan nog met OV gaan, met alle bekende nadelen die je er bij krijgt?
Omdat de bekende voordelen groter zijn dan de bekende nadelen.
Wat betreft het investeren in een goed OV: succes met het ontsluiten van vooral kleinere woonplaatsen.
Gelukkig woont daar bijna niemand. Het allergrootste deel van NL woont in steden. Even keihard gezegd: als je zo nodig in een klein dorpje wil wonen moet je de kosten daar ook maar van dragen, iemand moet het namelijk doen. Andersom geldt hetzelfde he, als stadbewoner moet je de kosten van wonen in de stad maar accepteren. Over het algemeen is dat netto goedkoper maar uiteindelijk is het een kwestie van geld.
Het is gewoon niet realistisch, tenzij je voertuigen hebt zoals ongeveer in de film Minority Report: voertuigen op één centraal monorail systeem waarbij elk huis is aangesloten en er altijd een voertuig beschikbaar is. Dat zijn dus geen deelauto's anno 2023, maar écht een apart systeem.
Misschien moeten we dat dan maar gaan bouwen. Geen enkele oplossing zal morgen klaar zijn. Wat we ook kiezen zal 20 jaar kosten om door te voeren en dat geeft mensen ook de kans om hun leven aan te passen aan de nieuwe realiteit.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 17 januari 2023 17:33]

Tjah ik woon in een behoorlijk grote stad (hertogenbosch), maar ook hier is het OV maar zo-zo aan de randen van de stad. Mede omdat dat stoptreinstation maar niet gebouwd wordt. 8)7

Eerst naar centraal toe (20 min fietsen/bus), in het historische centrum zonder losse busbanen of wat dan ook. Vanuit daar kan je inderdaad een IC pakken, maar op je bestemming heb je dan weer vaak hetzelfde probleem.
Nu naar iets als Utrecht of Nieuwegein heeft de trein zeker mijn voorkeur.
Niet dat de OV-aansluiting zo goed is, maar de A2 is een ramp in de spits.
Boodschappen laat je bezorgen, dat is al snel goedkoper dan de benzine betalen.
Bouwmarkten bezoeken is niet iets da ik iedere week hoef te doen. De zeldzame keer dat ik daar wel ben en iets groots nodig heb dna huur ik wel een auto of bakfiets of laat ik het bezorgen.
Hoe kan het zijn dat het goedkoper is om boodschappen te laten bezorgen? En als je alsnog een auto huurt voor de bouwmarkt, dan is toch alsnog een parkeerplaats nodig voor de bouwmarkt? Dat kost bovendien ook extra geld, naast je toch al veel te dure OV-abonnement.
Dat is wel heel specifiek he. Een vliegvakantie is weer onbetaalbaar als je je auto mee wil nemen.
Of je huurt er een voor de vakantie en dan is het sowieso geen probleem.
Een autovakantie specifiek? Ik kan nu even geen cijfers vinden, maar ik geloof dat enorm veel mensen met de auto op vakantie gaan, of dit nu naar het buitenland is of een camping/vakantiepark/hotel in Nederland zelf. Daarbij kun je ook met het OV, maar zie je het al voor je dat je een tent, gasstel, pannen, campingservies etc. in de bus en trein meeneemt? Laat staan dat die bus/trein je nog (kilo?)meters laat lopen naar je plaats van bestemming? Ook hier kun je er weer een huren, maar is dus alsnog die auto én parkeerplek nodig.
Omdat de bekende voordelen groter zijn dan de bekende nadelen.
Welke voordelen zie je van het OV? Mijn nadelen (die ik nu even snel kan bedenken):
- Langere reistijd
- Duur
- Vaak vol, dus staan
- Geen goede aansluitingen (niet deur tot deur maar halte tot halte)
- Het stinkt
- Overlast van anderen
- Afhankelijk van dienstregeling (dus 's avonds/'s nachts heb je een uitdaging)
- Grote kans op uitvallen/storingen met bijna geen alternatief. Met een auto kun je nog een andere route kiezen, mocht er iets zijn.
- Meer last van weersomstandigheden
- Geen comfort
- Gedoe met OV kaarten (kopen, opwaarderen, kwijtraken)
Gelukkig woont daar bijna niemand. Het allergrootste deel van NL woont in steden. Even keihard gezegd: als je zo nodig in een klein dorpje wil wonen moet je de kosten daar ook maar van dragen, iemand moet het namelijk doen. Andersom geldt hetzelfde he, als stadbewoner moet je de kosten van wonen in de stad maar accepteren. Over het algemeen is dat netto goedkoper maar uiteindelijk is het een kwestie van geld.
Zo, anders discrimineer je even iedereen die niet in een stad woont? Wat zie je eigenlijk als een stad? Er zit nogal een verschil tussen de steden Rotterdam/Den Haag/Utrecht en Middelburg, om maar wat te noemen.

Volgens dit onderzoek woonde in, weliswaar, 2013 44% van alle Nederlanders in steden, 30% in ommeland (gebied rondom steden, maar erg ruim genomen, zie de kaart) en 26% buiten deze gebieden. Die 44% is inclusief allerlei kleinere steden die lang niet zo'n groot OV-netwerk hebben als de grootste steden van Nederland.

Dat houdt dus in dat je meer dan de helft van de Nederlandse bevolking, wat jij "bijna niemand" noemt, even makkelijk buitenspel zet.

Overigens heb ik juist een andere mening, om het maar zacht uit te drukken; ik vind het onbegrijpelijk dat er zoveel mensen zijn die graag in een (grote) stad wil wonen, met alle drukte, overlast, hoge prijzen, oude bende, etc.
Misschien moeten we dat dan maar gaan bouwen. Geen enkele oplossing zal morgen klaar zijn. Wat we ook kiezen zal 20 jaar kosten om door te voeren en dat geeft mensen ook de kans om hun leven aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Prima idee, voor zover ik het zie lijkt het mij de enige realistische oplossing die maar een beetje bij jouw ideaal in de buurt komt. Ik zou graag willen dat het bereikt zou kunnen worden, maar ik zie het simpelweg als een utopie. OV zoals we het nu kennen is gewoon niet toereikend, zelfs niet in zo'n dichtbevolkt en plat land als Nederland.
Het OV gaat helaas eerder de andere kant op met lijnen die gestopt worden. Het blijft veel te duur, en is altijd langzamer dan een auto (of je moet echt van stadscentrum naar stadscentrum willen).

Ik zie daar ook niet zo snel een oplossing voor. De afstanden hier zijn niet dermate groot dat bijvoorbeeld snellere treinen compenseren voor een overstap, of het feit dat de stoptrein zes keer stopt als je door een stad heen moet.
Ik woon zelf naast een station, maar maak er zelden gebruik van omdat je voor bijna iedere bestemming veel langer onderweg bent.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 17 januari 2023 15:04]

Zelf verwacht ik dat een significant deel van de oplossing zelfrijdende elektrische auto's gaat worden. Dat zal dit jaar niet lukken, maar ik denk zelf dat we t wel mee gaan maken. En als we de eerste golf "IK WIL ZELF RIJDEN, ik vertrouw niet !1!1!" hebben gehad, lijkt t me prachtig.

Zo'n auto brengt een early-bird naar z'n werk om 8:00u, haalt mij op voor 9:00u, is daarna beschikbaar voor mensen die boodschappen willen doen ofzo, etc. Ongetwijfeld ga je ook piek en daluren krijgen, net als met de trein, dus ik denk/hoop dat dat zichzelf ook een beetje middelt. Benut je een voertuig gelijk veel efficiënter.

En dan krijg je allerlei varianten, zoals een solo-rit, of deel met anderen (beetje goedkoper), premium auto's of 'gewoon een auto'.

Lijkt me prachtig. Word je wakker, suf je nog ff door in de auto. Of na een avondje met wat biertjes niet met de fiets... En in de wijk laden is ook niet meer nodig, want dat ding rijdt zichzelf gewoon naar een laadstation, net buiten de wijk.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 17 januari 2023 17:36]

Dat zou ook een mooie oplossing kunnen zijn ja :)
Dan zou je eventueel ook mooi met een stuk kleinere wagens kunnen werken als je uitsluitend in een stad vervoert wilt worden (max 50 of hooguit 70km/h) en geen grote dingen mee wilt nemen.

Buiten dat je dan ook meteen de noodzaak voor die grote parkeerterreinen bij elke wat drukkere locatie weer nuttig kunt gebruiken; je hebt dan voldoende aan wat ruimte voor een drop off/drop constructie want de auto hoeft niet te blijven staan.

[Reactie gewijzigd door !mark op 17 januari 2023 17:57]

Ik heb jaren met de trein gereisd en denk dat ik het binnenkort weer ga proberen. Maar voor woon-werk moet ik eerlijk gezegd niet denken aan alle stress die erbij kwam kijken. Natuurlijk helpt het niet mee als je vlakbij een toegangsroute van de snelweg woont en het bedrijf er letterlijk naast ligt. Als ik naar mijn broer ging moest ik continue de tijd in de gaten houden en oh wee als je in de stopper terechtkwam met een 15 minuten tussentijdse stop op een station. En dan moest ik nog fietsen naar mijn huis om compleet wakker aan te komen.
Typisch Nederlands om zo te zeuren op alles. We doen het gewoon ronduit goed. We hebben er mooie infra voor aangelegd en toen het nog nodig was praktische kortingen gegeven waardoor er een redelijke hoeveelheid auto's op de markt gekomen zijn. Nu zijn EVs fiscaal aantrekkelijk door onderhoud en energie, is de infra op een redelijk niveau en willen burgers er eentje hebben. Tijd voor de markt dus.

Overigens zou ik zelf inzetten op elektrische auto's liever kortzichtig noemen. Zelfde files, zelfde gevaarzetting, zelfde onbalans tussen hoeveelheid metaal vs mens onderweg, zelfde problemen in de stad. Enfin.
Overigens zou ik zelf inzetten op elektrische auto's liever kortzichtig noemen. Zelfde files, zelfde gevaarzetting, zelfde onbalans tussen hoeveelheid metaal vs mens onderweg, zelfde problemen in de stad. Enfin.
Je ziet dat te veel verandering weerstand oproept. Dus laat iedereen eerst maar wennen aan een elektrische auto. Dan kunnen we daarna werken aan de 'vorm' van een elektrische auto.

Je ziet bijvoorbeeld met de Aptera daar al voorzichtig verandering in komen.
Ik dacht zelf meer aan de Volvo BZL Electric ;) Maar inderdaad, voor de buitengebieden zou een compacte aerodynamische auto goed zijn. Punt is helaas wel dat mensen liever niet veel betalen voor een compacte auto...
Ik denk dat mensen erg moeilijk uit hun persoonlijk vervoer te krijgen zijn.
Ik zou er behoorlijk veel voor over hebben om niet in jouw Volvo BZL Electric te hoeven rijden. :o
Tsja. Gemakkelijk om een vertekent beeld te hebben als je zo gewend ben aan iets.

Voor mij betekent het OV dat ik nooit hoef te parkeren, geen onderhoud hoef te plegen, niet zelf hoef te rijden, niet nuchter hoef te zijn, kan kletsen of smartphonen, dat ik geen aaneengesloten reis hoef te maken, niet in de file hoef te staan, niet betaal wanneer ik niet gebruik, geen verzekering of verantwoordelijkheid heb.

Af en toe zit je met een beetje een bijzonder iemand in de tram, maar je hebt ook af en toe dat iemand compleet uit zijn panja gaat in een auto. Sommige reizen kosten meer tijd, maar als je rekent hoeveel geld => uren werk => tijd een auto kost valt de besparing vaak vies tegen.

Oh en ik heb gewoon een rijbewijs B, een Sixt Share account, vrienden, collega's en familie met auto's. Dus als het moet, dan kan het. Maar het moet gewoon bijna nooit.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 17 januari 2023 14:53]

Ik vind het oprecht fijn voor jou dat het werkt.

Los van mijn hobby auto's die ik hiervoor buiten beschouwing laat, moet ik voor mijn werk vaak naar klanten. Bedrijven zitten doorgaans vaker op industrie terreinen dan in goed bereikbare (OV-technisch gezien) stadscentra. Dan worden een aantal van jouw argumenten al een stuk minder steekhoudend.

Daarnaast is het voordeel van elektrische auto's dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben (wat overigens gewoon gedaan kan worden als jij werkt).

Je zegt dat je niet betaald voor wanneer je het OV niet gebruikt, maar je betaald veel meer voor wanneer je dat wel doet. Ik durf wel te stellen dat wanneer we degelijks dezelfde route zouden moeten afleggen dat een elektrische auto per week goedkoper is. Daarnaast zit je in je eigen comfort, vertrek je van waar je bent en kom je aan waar je moet zijn. Bij het OV zit daar in het meest gunstige geval een loopafstand tussen. Ook vertragingen in het OV bestaan gewoon en is dus niet iets van alleen auto's (files).

Kletsen in het OV ervaar ik juist als een van de storende aspecten ervan. Ik weet dat er stilte coupes bestaan, maar dan nog wens ik geen deelgenoot gemaakt te worden van jouw gesprekken in andere vormen van OV, over lichaamsgeuren en personal space nog maar te zwijgen.
Bedrijven zitten doorgaans vaker op industrie terreinen dan in goed bereikbare (OV-technisch gezien) stadscentra.
Dat is wel een beetje een kip-ei verhaal. Heel wat bedrijven zitten vooral op een industrieterrein omdat ze een grote parkeerplaats nodig hebben voor al die auto's.
Je zegt dat je niet betaald voor wanneer je het OV niet gebruikt, maar je betaald veel meer voor wanneer je dat wel doet. Ik durf wel te stellen dat wanneer we degelijks dezelfde route zouden moeten afleggen dat een elektrische auto per week goedkoper is.
Ik durf die stelling niet aan, het is veel te moeilijk om dat eerlijk te vergelijken. Mensen kijken toch vooral naar de prijs die ze betalen voor hun treinkaartje of de bezine/stroom voor hun auto. Wie wat verder denkt neemt nog wel aanschaf en onderhoud van de auto mee maar dat is ook niet het hele verhaal.

Kosten voor wegen zitten er bijvoorbeeld niet bij (wegenbelasting is niet dekkend, er moet geld uit algemene middelen bij). Als je thuis een garage, car port of oprijlaan hebt dan horen die eigenlijk ook bij de kosten.

Als we bedrijven sluiten vanwegen stikstofuitstoot dan zal dat via een enorme omweg ook weer invloed hebben op onze portemonnee.

Bij ieder product dat je koopt betaal je indirect mee voor de enorme parkeerplaats die naast de fabriek ligt.

Ieder auto ongeluk heeft ook z'n invloed.

Zelf denk ik dat de verborgen kosten van auto's flink worden onderschat.
Daarnaast zit je in je eigen comfort
Ik vind privacy en alleen zijn belangrijk, dus dat vind ik een belangrijk argument, maar er zitten ook andere kanten aan. In de auto moet ik voortdurend op het verkeer letten. Voor mijn comfort is het beter als ik aan andere dingen kan denken.

Bijvoorbeeld aan werk, mijn baan is flexibel genoeg dat ik bepaald taken vanuit de trein kan doen. Al is het maar 10 minuten e-mail lezen, als ik die tijd aan het einde van de dag die over heb dan vind ik dat best waardevol.

Ook als ik niet werk dan lees ik liever de krant dan dat ik op weg moet letten. Ik zou dat nóg liever vanuit mijn eigen auto doen maar het zal nog wel even duren voor die dat kan (of ik budget heb voor een prive chauffeur).
vertrek je van waar je bent en kom je aan waar je moet zijn. Bij het OV zit daar in het meest gunstige geval een loopafstand tussen.
Niets als je van stadscentrum naar stadscentrum moet. Dan zal je vaak auto nog steeds ergens anders neer moeten zetten om vervolgens te voet (of met het OV) de stad in te gaan. De grote meerderheid van NL woont in een stad en de meeste mensen in het centrum.

Het stomme is dat mensen hun leven aanpassen op hun vervoer en andersom. Automobilisten kiezen eerder een woning buiten de stad want in de stad kunnen ze hun auto niet kwijt en is het alleen maar onhandig. Wie liever niet met de auto gaat zal eerder kiezen voor een woning in het centrum.
Dat geldt niet alleen voor wonen maar ook voor werken, school, winkels en andere aspecten van ons leven.

Als je alles hetzelfde laat en alleen van vervoersmiddel wisselt dan werkt dat niet. Als je leven op auto's is ingericht dan is het OV onhandig. Als je leven is ingericht op het OV dan zijn auto's juist onhandig.
Dat maakt het misschien moeilijker om de voor- en nadelen goed te zien als je zelf diep in een van die twee werelden zit.
Kletsen in het OV ervaar ik juist als een van de storende aspecten ervan. Ik weet dat er stilte coupes bestaan, maar dan nog wens ik geen deelgenoot gemaakt te worden van jouw gesprekken in andere vormen van OV, over lichaamsgeuren en personal space nog maar te zwijgen.
Ik zit daar ook niet op te wachten maar meestal is het ook niet zo'n probleem. Tijd en traject maakt wel veel uit. Een maandagochtend trein vol zakelijke reizigers is heel anders dan een zondag-na-het-voetbal trein. Ook wel belangrijk is dat een goede koptelefoon veel verschil maakt.
over lichaamsgeuren en personal space nog maar te zwijgen.
Ik vind auto's maar stinken en de meeste zijn erg krap. Bij het minst of geringste zit je met je hoofd tegen het dak of met je knieen tegen het dashboard, zeker als je wat langer bent en de auto wat kleiner is. Ieder 10 minuten even opstaan om de benen te strekken kan al helemaal niet in de auto.
Het is maar wat je voorkeur heeft.
Voor mij betekende het ov:
- lang voor- en navervoer
- Wachten op een koud perron
- afhankelijk zijn van tijdstippen (of anders maar weer wachten)
- twee keer zo lange reistijd
- niet kunnen meenemen wat je wilt
- vaak niet kunnen zitten
- vertragingen
- uitval en dan maar zien hoe je thuis komt
- conducteurs die affluiten terwijl je aan komt rennen en dichtbij bent.

En dan heb ik het nog maar niet over de prijs/prestatie verhouding.

24 maanden geprobeerd de trein te omarmen, maar met gierende banden weer in de auto gestapt.
Ik denk dat dat meer te maken heeft met het feit dat mensen niet met vreemden in een voertuig willen zitten dan met de wens zelf een voertuig te bezitten. Zodra robottaxi goedkoper worden dan een eigen voertuig bezitten wordt dat wat anders.
Ik heb een tijdje deelscooters gebruikt (aan het begin) dat was prima. Maar omdat een deelscooter van niemand is wordt er belachelijk mee omgegaan. Daardoor ben ik er mee gestopt, ik trof te vaak een deelscooter in 'matige' staat aan.
Ik vermoed dat dit ook bij andere vervoersmiddelen gebeurt die men ziet zelf bezit.
Ik heb ze zelf nooit gebruikt, en ben het ook niet van plan. Die dingen zijn een doorn in het oog van velen. Je kunt soms niet normaal meer over de stoep lopen omdat er weer een zwik van die dingen geparkeerd staat zonder dat iemand er naar kijkt. We hadden hier in de stad 3 aanbieders, en dan nog een stuk of 4 voor elektrische fietsen ook. De eerste is alweer vertrokken omdat, nu de nieuwigheid eraf is, niemand die dingen nog wil gebruiken.
Daarbij is er nu een helmplicht waardoor helemaal niemand meer een deelscooter pakt.
Er vanuit gaande dat je een scooter als Felyx bedoeld, dat zijn geen deelscooters maar huurscooters die in bezit zijn van een bedrijf en die je huurt via een mobiele applicatie. Er is hierdoor ook nauwelijks controle op het voertuig en diens gebruikers.
Een deelscooter zou zoiets zijn als een scooter die je met een aantal personen aanschaft, onderhoudt en gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Gethijsem op 18 januari 2023 09:44]

waterkrachtcentrales? een onuitputtelijke constante duurzame energiebron. Zijn niet veel landen die dat hebben, dus elektrificatie van alles is in dat soort landen natuurlijk het makkelijkst
Ze hebben ook olie dus dat is geen primaire driver.
Ze hebben een goede combinatie van voldoende welvaart en goed beleid.
Griekenland heeft 0% en dat ligt voor een onuitputtelijke constante duurzame energiebron een stuk gunstiger.
Haha, dan moet je maar een keer naar Belgie komen om te zien hoe je echt kortzichtig beleid uittekent! Het gras is altijd groener aan de overkant zeker? Van hieruit lijkt het op zijn minst dat jullie die zaken een pak beter op orde hebben dan hier in Belgica. Denk zo maar aan de shift naar EV's, maar nu ook het hele debacle rond kernenergie, begroting enz enz.
Nederland stond #1 van de EU zo te zien. We doen dus al mee.
Nederland is volgens deze cijfers 5 keer zo traag als Noorwegen...
Dat is het glas is half leeg argument. Voor hen die het aanzien als het glas dat nog half vol is, staat NL op plaats 3 en als eerste EU land. Kan het beter? Absoluut. Is het slecht? Zeker niet in vergelijking met de rest.
Nee, wat je nu zegt is het "ik haal de claim uit zijn context om het goed te laten lijken" argument.

Vulcanic zegt "Noorwegen timmert flink aan de weg", Retorspect reageerd met "Nederland stond #1 van de EU" alsof het een vergelijkbare positie is, wat het simpelweg niet is.

Dat is hetzelfde als zeggen dat Linux op de desktop aan het doorbreken is omdat ze op de 3de plaats staan, zonder erbij te vermelden dat het al sinds jaar en dag op 1% zit terwijl hun concurrenten op 89% en 10% zitten...
Dat is hetzelfde als zeggen dat Linux op de desktop aan het doorbreken is omdat ze op de 3de plaats staan, zonder erbij te vermelden dat het al sinds jaar en dag op 1% zit terwijl hun concurrenten op 89% en 10% zitten...
10x meer landen in de vergelijking dan de 3 OSen, percentages die veeeeeeel dichter op elkaar liggen dan bij die OSen. Het is duidelijk een compleet ander verhaal, factor 5 verschil of factor 89 verschil O+

Ook is stellen dat we 5x zo traag zijn uit het verband trekken van de grafiek, de snelheid waarmee EV's erbij komen is helemaal niet uit die informatie/grafiek te halen. Je kan enkel constateren dat Noorwegen op dit moment ongeveer 5x zo veel EV's per x voertuigen heeft rondrijden, maar niet wie er sneller groeit in het aantal EV's.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 januari 2023 14:22]

Was het glas maar half leeg, 2,8% zijn maar een paar druppels.

En of iets slecht is hangt niet af van de rest, dat is gewoon goedpraterij. Minder slecht is nog steeds slecht.
Het is in ieder geval meer dan LPG auto’s !!
LPG werd lange tijd gezien als een bijproduct en als zodanig verkocht. Tegenwoordig houden we "iets meer" van gas. Nou ja, behalve in Rusland dan die het weer is gaan affakkelen, maar goed daar is alles op z'n kop.
Noorwegen is er ook al 30 jaar geleden mee begonnen.
En 3,5 keer sneller dan het EU gemiddelde…
Najah, Sprint van de Noren dit jaar moet je even vergelijken met de 4-8-12% bijtellingsprintjes in nederland.
vanaf 2023 komt er in stapjes gewoon BTW/Belasting op de autos.
Zo uit mn hoofd:
tot 49k € vrijgesteld,
vanaf 56k € 4% extra belasting
vanaf 95K€ 12.5% extra belasting.
Maar ze zullen gemiddeld alsnog beter doen dan rest van europa want de infrastructuur is er, maar de autos die jan modaal prima kan betalen blijven ook goedkoop en niet alleen de rijken gespekt zullen worden ermee
Mooie evolutie, hopelijk zien we dit over de komende jaren snel stijgen.
Ligt aan de opwekking, hoe betrouwbaar het elektriciteitsnetwerk blijft en wie de kosten betaalt.
Daarom staan Noorwegen en Ijsland ook op plek 1 en 2, die wekken zo ongeveer gratis de energie op.
Gratis, als je de klimaatschade niet meeneemt.
Waarom moeten we ook alweer nu halsoverkop vanalles proberen te elektrificeren?
Klimaatschade door geothermische energie in Ijsland? Of door waterkracht centrales in Noorwegen?
Nee, schade door productie van accu's en het "stimuleren" van slechte arbeidsomstandigheden daar in de wereld waar de schaarse grondstoffen als cobalt en lithium worden gedolven.

Zoals hier is te lezen:
Waarom zijn de huidige accu’s nog niet duurzaam genoeg?
De accu is nog lang niet duurzaam genoeg om twee redenen. Allereerst heb je voor accu’s grondstoffen nodig, zoals kobalt en lithium. Kobalt komt maar op een beperkt aantal plekken ter wereld voor; naar schatting wordt tweederde van de kobalt gewonnen in de Democratische Republiek Congo. Mensenrechtenorganisaties doen regelmatig verslag van de slechte arbeidsomstandigheden in deze mijnen. Vaak vindt er ook kinderarbeid plaats. Ook aan de winning van lithium in bijvoorbeeld Bolivia en China zitten flinke schaduwzijdes, wat betreft mensenrechten, arbeidsomstandigheden, waterverbruik en aantasting van natuur. Dat willen we natuurlijk niet en moet anders. Ten tweede komt bij de productie van accu’s nog steeds veel CO2 vrij. Gemiddeld veroorzaakt het productieproces van de accu meer dan de helft van de totale uitstoot.

[Reactie gewijzigd door musiman op 17 januari 2023 14:57]

Op het gebied van grondstoffen winning is inderdaad een heleboel te winnen, net zoals in het winnen van andere grondstoffen zoals die in je smartphone en laptop. Dat is niet een probleem dat voorbehouden is aan EV.
Dat is meer het mensenrechten issue, en vanuit mijn eigen beroep weet ik dat daar grote stappen in gemaakt worden, maar we zijn er nog niet.

Ik reageerde echter op de uitspraak van @Dooxed over klimaatschade.
Klopt, maar dat is niet waar ik op reageer. Noorwegen wekt zijn eigen energie op andere manieren op.
Dat is toch net zoiets als Tata Steel naar 't buitenland verplaatsen? Maakt echt geen verschil.
Ik had je verkeerd begrepen, ik had het over de olie- en gasproductie.
Voor de generatie van de energie in die 2 landen is volgens mij weinig klimaatschade....

En wat betreft EVs: iedereen zeurt over accu's, maar niemand neemt in rekening dat je olievelden moet zoeken, er diep naar moet boren, naar boven moet pompen en dan moet verwerken ("kraken") wat enorm energierovend is en dan nog moet distribueren over de planeet. Kijk ook even naar de uitstoot van een olietanker. Die stookt meer uit dan alle auto's in Engeland bij elkaar!

Aan het eind van het leven van elke auto (kies je favoriet: EV of ICE) moet het meeste gerecycled worden. Van accu's is dat wellicht vervelend, maar voor ijzer en vooral kunststof is dat ook een energieverslindende klus.

Een EV heeft minder (of geen) onderhoud nodig aan het blok zelf, dat zou je ook mee moeten nemen.

Tot nu toe heb ik nog geen sluitend verhaal gezien van wat een EV en ICE kost over de hele periode, maar ik zie nog geen aanwijzingen dat een EV per se het klimaat meer belast.
De getoonde grafiek had ook zo de meest welvarende/gelukkigste landen kunnen zijn! Toevallig?
Dat is niet zo want als het alleen om welvaartsniveau zou gaan dan zouden Spanje en Griekenland veel hoger op deze lijst staan en had Luxemburg bovenaan gestaan: List of sovereign states in Europe by GDP (PPP) per capita

Er speelt dus nog wel minstens één ander ding mee en waarschijnlijk een paar dingen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 17 januari 2023 14:30]

GDP is geen betrouwbare metric meer sinds de 1980's.
Het houd geen rekening met dingen zoals de economische inequality tussen inwoners (Gini index)

Beter om rechtstreeks naar de World Happiness Index te kijken.
Waar Finland ook weer bovenaan staat.
Noorwegen is betreft elektrificeren van hun wagenpark het walhalla van ev's. Tuurlijk komt dat door de menigte natuurlijke bronnen die ze hebben waardoor ze echt hebben kunnen doorpakken qua duurzame projecten. Best wel anders dan bv Nederland die alle gas baten in "sociale uitkeringen, rente op staatsschuld, uitgaven voor zorg, onderwijs en bestuur" https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgasbaten heeft besteed. Hebben die Noren dat toch iets beter aangepakt vrees ik.
Oja, Noorwegen is trouwens geen EU lidstaat.
UK is ook geen EU lidstaat meer maar staat ook in de lijst..
De lijst is voor heel europa..
Klopt, voor Europe, niet de EU (kop is verkeerd). Die fout wordt onherroepelijk te vaak door elkaar gebruik, unfortunately ;)

[Reactie gewijzigd door hirogen_hunter op 17 januari 2023 14:42]

Opvallend dat Griekenland 0% heeft, het land is ideaal voor elektrische auto's.
Veelal korte ritten door de geografie
Veel mogelijkheid voor zonnepanelen en dus groene stroom
Relatief oud wagenpark

Ja kosten zullen wel een probleem zijn daar.
Niet zo gek dat Nederland achter loopt, want met name VVD, CDA en D66 voeren al meer dan 20 jaar rechts beleid. Rechts beleid betekent Tesla subsidies voor de rijken, zo lang mogelijk ouderwets boeren als in uitbreiden, landbouwgif etc, zo lang mogelijke olie en gas en niet gericht op de toekomst.
Loopt inderdaad enorm achter. 93% van alle voertuigen in europe is of diesel of benzine. Als er een wens is om dit anders te maken denk ik dat het een eenmalige investering overheid in bevolking is om deze omwenteling sneller dan natuurlijk verloop te bereiken. Natuurlijk zit het volk vervolgens voor de komende 30-40 jaar met het aflossen van die schuld. maar mischien met als voordeel minder CO2 uitstoot, minder fijnstof en giftige uitlaatgassen. ( die kun je beter bij de centrale afvangen dan random door europa).
Anders can je de komende 22 jaar deze boodschap verkopen voor 2022 2% , voor 2023 ... 5%? enz

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee