Ruim een procent van alle auto's in EU was in 2022 volledig elektrisch

In 2022 was 1,2 procent van alle geregistreerde personenauto's in de Europese Unie volledig elektrisch. Zweden, Denemarken en Nederland zijn percentueel gezien koplopers. Inwoners van Griekenland hebben net als vorig jaar relatief gezien het minste aantal EV's in gebruik.

In de Europese Unie hadden in 2022 alleen inwoners van Luxemburg, Nederland, Zweden en Denemarken tenminste in drie procent van de gevallen een volledig elektrische auto. IJsland en Noorwegen, beide geen lidstaat van de EU, hebben overigens aanzienlijk meer EV's in gebruik, zo blijkt uit cijfers van de Europese autofabrikantenvereniging ACEA. De organisatie keek hiervoor naar het aantal in ieder land geregistreerde voertuigen, niet naar het aantal verkochte auto's in het betreffende jaar.

In de EU was in 2022 dus 1,2 procent van alle auto's volledig elektrisch, wat grofweg 0,4 procent meer is dan in het jaar daarvoor. Verder was respectievelijk 1 en 3,1 procent van alle auto's in de EU plug-inhybride en hybride.

Uit de cijfers blijkt dat Cyprus het enige Europese land is waar in 2022 procentueel gezien geen groter aandeel aan EV's is gekomen. De kanttekening hierbij is dat de ACEA afrondt op één cijfer achter de komma. Verder kwam er in Griekenland, Polen, Slowakije, Tsjechië, Roemenië, Kroatië, Spanje, Italië en Estland niet meer dan 0,1 procentpunt bij het EV-percentage ten opzichte van 2021.

De organisatie deelt ook cijfers van andere voertuigcategorieën, waaronder bestelbusjes, bussen en vrachtwagens. Nederland heeft na Zweden, Duitsland en Oostenrijk het hoogste percentage wat volledig elektrische bestelbusjes betreft. Het aandeel van het aantal elektrische vrachtwagens komt in alle Europese landen vooralsnog niet boven de 0,3 procent uit en is in de meeste gevallen zelfs nihil. Op het gebied van elektrische bussen is Nederland de Europese koploper met een aandeel van bijna 16 procent. Ook Ierland en Luxemburg hebben een relatief hoog percentage van elektrische bussen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

15-02-2024 • 15:12

202

Reacties (202)

202
193
70
4
0
93
Wijzig sortering
Let op, dit gaat dus niet over nieuwe verkopen van EV's, maar hoeveel EV's er nu totaal zijn tussen alle andere al bestaande auto's. (Inclusief een nog rijdende peugeot uit 1985)

Leuk extra laag getalletje voor de anti EV'ers / olielobby wat heel snel de foutieve indruk wekt oooh slechts 1% wil een EV.

De verkopen van EV's liggen procentueel inmiddels veel hoger. (+- 18% in 2023, verwacht 25% in 2024)

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 20:14]

Maar het nieuwtje gaat over de EU, niet specifiek NL.
Leuk extra laag getalletje voor de anti EV'ers / olielobby wat heel snel de foutieve indruk wekt oooh slechts 1% wil een EV.
In principe ben ik wel voor de elektrische auto hoor, het koppel is geweldig, en de hogere efficiëntie is natuurlijk ook alleen maar voordelig.
Er is echter wel een grote maar. Als je even tussen de humor door kijkt wordt het heel goed samengevat in dit stukje van de avondshow van Arjen Lubach
De verkopen van EV's liggen procentueel inmiddels veel hoger. (+- 18% in 2023, verwacht 25% in 2024)
Klopt maar dat komt dus omdat landen zoals België, Nederland en Kenia dus verplichten tot aankoop van elektrische voertuigen, zeker voor bedrijfswagenparken, en ja ook ruim de helft van de in Nederland nieuw verkochte personenwagens behoort daartoe omdat ze via een leaseconstructie aan de werknemers ter beschikking worden gesteld. Nu is het zo dat een leasecontract slechts 3 tot 5 jaar duurt (o.a. vanwege de bijtellingsregels,maar in het buitenland is dat zonder bijtelling ook zo) terwijl de [url=https://autorai.nl/gemiddelde-leeftijd-auto-nederland/]gemiddelde auto] in Nederland 11,4 jaar oud is (cijfers van 2022 en het gemiddelde wordt al jaren steeds hoger) en de gemiddelde leeftijd waarop een auto definitief afgedankt wordt, is steeds hoger, in 2010 was dat 16,3 dan in 2018 was dat 18,4 en in 2019 was het 18,8 jaar en in 2023 was het 19,5. (ik vond ook nog 17,4 in 2013 en 18,2 in 2014) Dat zijn dan auto's die naar de sloop gaan, of geëxporteerd waarna ze dus in het buitenland nog jaren rondrijden. Dat betekent dat een auto dus gemiddeld ongeveer 4 keer zo lang mee gaat als het leasecontract waarmee die auto in Nederland oorspronkelijk verkocht is, sterker nog we zien al jaren een toename van de export van jonge ex-leasewagens (voornamelijk diesels, maar ook batterij-elektrische en benzinewagens) terwijl er tegelijkertijd een import is van gebruikte auto's (voornamelijk benzine maar ook een heel klein beetje batterij-elektrische) van 5-15 jaar oud. Nederland exporteert dus vrij nieuwe auto's die zuinig en milieuvriendelijk zijn terwijl het oudere, minder zuinige exemplaren, en ook heel oude barrels importeert. Ook worden de (tweedehands) auto's [url=https://weblog.independer.nl/statistieken/automobilisten-kiezen-steeds-oudere-auto/die men aanschaft steeds ouder.

De redenen daarvoor zijn
- dat nieuwe auto's hier veel duurder zijn en de laatste jaren sterk in prijs stijgen
- de regels voor bijtelling stimuleren dat er auto's nieuw op lease gezet worden die voor de niet leasende koper totaal verkeerd zijn. Diesels zijn(/waren) interessant voor wie veel rijdt, de zakelijke rijder (handelsvertegenwoordiger, projectmanager, ...) dus, maar niet voor wie minder rijdt, de particulier. Daarnaast wilt de zakelijke rijder luxe en comfort, maar mag dat een kleiner model zijn als die maar representatief is (dus audi, alfa romeo, lancia, bmw, ...) terwijl de particulier er zijn hele gezin mee wilt kunnen vervoeren en vooral betrouwbaarheid en lage kosten wilt (dus Japans).

Ook worden er steeds minder auto's gesloopt
Vorig jaar zijn in totaal 176.887 auto's afgemeld voor demontage. Dat is een daling van twintig procent in vergelijking met de 220.926 auto's in 2021.
Het gevolg is dat het Nederlandse wagenpark het oudste en meest vervuilende is van West-Europa en het remt verduurzaming .

Wat we echter wel zullen gaan zien is dat steeds meer mensen zich geen auto meer kunnen veroorloven terwijl ze door de steeds verdergaande afbraak van het Openbaar Veevervoer juist meer afhankelijk worden van eigen vervoer. Er is en grote groep mensen die vanwege ploegendiensten of werken op lokaties waar helemaal geen OV komt dus van eigen vervoer afhankelijj zijn, waaronder de nog steeds groeiende groep van zorgmedewerkers, vooral de ambulant werkenden (dus van klant naar klant reizend) die daarvoor ook geen gebruik kunnen maken van OV dat er juist in de avonduren en op afgelegen dorpen gewoon niet is.

(edit: Tag goed gezet

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 20:14]

Beetje mijn situatie.
Ik kon het niet meer veroorloven om mijn 16 jaar oude toyota aan te houden ivm de vaste lasten (200 euro per maand met zuinig rijden) en de angst binnenkort grote reparatie/onderhouds kosten te hebben.

Ik rij sinds gisteren een electrische snor scooter, ben daar enorm blij mee.
Maar is een zoethoudertje tot ik weer een jong tweedehandse benzine auto kan veroorloven, hier moet ik dus wel even een jaartje of 2 goed sparen.....

De auto was eigenlijk altijd voor mij een enorme stress maker, ivm de onverziene kosten die ik altijd en eigenlijk het financieel niet kon bijbenen om te sparen.

Nu de auto de deur uit is heb ik echt veel meer rust aan mijn hoofd.
Ik rij sinds gisteren een electrische snor scooter, ben daar enorm blij mee.
Ik snap je keuze, maar met die snorscooter zul je niet overal meer kunnen komen waar je met de auto wel kon komen. In de stad is het prima te doen (al wordt je nu wel nat) maar buiten de stad houdt het al snel op. Veel wegen zijn auto(snel)wegen waar je niet mag komen, en anders is de afstand al snel te groot, ben je te lang onderweg of haal je het niet op een acculading.

En waar ik woon, ben je nog meer opgesloten. Je kunt eigenlijk maar via drie routes deze regio verlaten: een tunnel waar je alleen met de auto door mag (autoweg),via een tunnel in het buitenland (ook autoweg) en via een fiets-voetveer. Je scooter of brommobiel mag niet mee in de bus die door de tunnel gaat. De bromfiets mag wel op het fiets-voetveer, maar dat is 35km rijden.
Ik heb met mijn ondertussen 26 jaar oude Toyota, echt alleen veel kosten gehad, door een vrouw die niet voor zich uit kon kijken.. En verder ca 66 maand aan (wegenbelasting+verzekering) + 1 of 2 keer tanken per maand. Je had er denk ik dus nog wel iets langer mee kunnen rijden, maar goed model is en blijft dan ook van belang.
Het enige wat ik eigenlijk interessant vind is hoe snel dit percentage toe zal nemen na 2035 wanneer er alleen nog elektrische auto's worden verkocht. Want hoe lang duurt het voordat de gemiddelde auto op de sloop belandt? 15 jaar? 20?

En hoe groot is de kans dat er een groep mensen zo lang mogelijk vast gaat houden aan ICE's door oude auto's op te knappen of te reviseren? Zullen die effectief 'bestreden' kunnen worden met mileuzones of een extra hoog tarief voor rekening rijden (wat er tegen die tijd toch wel zal zijn)?
Ruim 9 miljoen auto's in Nederland die vervangen moeten worden, gemiddelde leeftijd van het Nederlandse wagenpark is ca 11,x jaar. We verkopen in NL ongeveer 350.000 nieuwe auto's per jaar.

Zelfs als al die 350.000 nieuw verkochte auto's vanaf nu allemaal EV's zouden zijn, kun je wel stellen dat het vervangen van 9 miljoen auto's nog wel een tijdje gaat duren (in potentie 20+ jaar).

Er is van alles in deze grove berekening te schieten, maar als we het vervangen willen versnellen, zal de overheid met diverse aantrekkelijke proposities moeten komen.

Over de verstokte ICE rijder: voorlopig wordt juist de EV rijder bestraft met een zeer hoge MRB vanaf 2026 (uitspraken als 'ach dat gaat vast niet gebeuren'. heeft de autokoper niets aan, dat plan is nog altijd niet van tafel), een van de redenen dat wij onze EV-aankoop vooruit schuiven. MRB over 2.100 kg betalen is niet grappig.

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 22 juli 2024 20:14]

Ruim 9 miljoen auto's in Nederland die vervangen moeten worden, gemiddelde leeftijd van het Nederlandse wagenpark is ca 11,x jaar. We verkopen in NL ongeveer 350.000 nieuwe auto's per jaar.
Dit is onder huidige omstandigheden. Kijk naar bepaalde landen die te maken hebben met decenniaoude importbeperkingen, en zie hoe die daar een oud wagenpark lang door laten rijden. Een combinatie van hergebruik van bestaande onderdelen, het maken van nieuwe vervangende onderdelen en het beschikbaar blijven van brandstof maakt dit mogelijk.

Je hebt best wel eens kans dat ICE-auto's minder snel vervangen worden als nieuwe ICE's niet meer te koop zijn, wat een dempend effect heeft op de aanschaf van nieuwe elektrische auto's. Enkel met regulatie kan hier verandering in komen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:14]

Ik zou niet zeggen dat enkel regulatie dat kan doen... Het probleem zit vooralsnog ook in de zeer hoge aanschafkosten van EV's. Als die krengen goedkoper zouden worden dan denk ik dat er heel wat mensen zijn die best elektrisch zouden willen rijden. Ik zou het zelf ook best willen hoor, maar ik heb geen 40 of 50k liggen er voor.
En occasions kosten ook nog minstens 25k als je nog een klein beetje actieradius wil (en die is dan nog erg beperkt, eigenlijk wil je meer en dan kost het nog een stuk meer)... Ik heb zelf net een 5 jaar jonge occasion gekocht voor 12k. Ik zou best elektrisch willen rijden maar het is gewoon nog geen optie voor mij.
Ik zou niet zeggen dat enkel regulatie dat kan doen... Het probleem zit vooralsnog ook in de zeer hoge aanschafkosten van EV's.
En die gaan niet zo snel omlaag dat ze op tijd goedkoper worden dan ICE's. Voor veel mensen is de initiële aanschafwaarde het probleem, niet de vaste + variabele kosten van eigendom. Al wil je dat veranderen, dan moet dat via regulatie. Dat autorijden dan nog duurder wordt voor een groot deel van de niet hele rijke bevolking is dan een bij-effect.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:14]

Dat autorijden dan nog duurder wordt voor een groot deel van de niet hele rijke bevolking is dan een bij-effect.
En dat heeft gigantische ongewenste negatieve gevolgen waar ik in twee van mijn reacties (op @Alxndr en @magician2000 ) al verder op ben ingegaan.
Zelfs als al die 350.000 nieuw verkochte auto's vanaf nu allemaal EV's zouden zijn, kun je wel stellen dat het vervangen van 9 miljoen auto's nog wel een tijdje gaat duren (in potentie 20+ jaar).
Met nog een extra nuancering: nieuwere autos rijden de meeste kilometers. Ook logisch: wie (voor werk) veel reist vindt het ook meer waardevol te investeren in een nieuwe auto. Wie slechts sporadisch de auto gebruikt, die zal sneller kiezen voor een erg goedkope vierdehandsauto.

Dus stel dat we op een punt belandt zijn dat zeg maar 50% van het wagenpark elektrisch is, dan kan het best goed zijn dat wel al 75% van de gereden kilometers elektrisch is.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 20:14]

Zeker, maar de vraag ging over het vervangen van het huidige wagenpark ;)

Getuige de vaak hoge tellerstanden van bijv. gebruikte Tesla's wordt er op dit moment al aardig wat kilometers elektrisch gereden, helemaal prima natuurlijk.

De vraag is wat het doel is van de overheid. Zijn die het eens met jouw idee dat er op een bepaald moment een naar de goede kant doorslaande balans is naar voldoende elektrische kilometers, of kijkt de overheid alleen naar aantallen auto's?
Ja precies dit in de kathylisator. Als de meerderheid van alle kilometers elektrisch gereden wordt neemt rap het gemak van de benzine auto af. Die is dan niet langer de norm. Dat betekent veel minder tankstations, moeilijker onderhoud, uiteindelijke duurdere benzine/diesel/lpg etc.. Dit zet de transitie in termen van gereden kilometers dan echt in de versnelling. Uiteindelijk zijn die kilometers toch veruit het belangerijkste, een auto waar een paar honderd kilometer per jaar mee gereden wordt vervangen heeft echt niet de prio.
EV rijder bestraft? Geen BPM, geen MRB, subsidie bij aanschaf. Hoe kan je nu nog spreken over de EV rijder straffen?
Overheid says "U betaalt geen motorrijtuigenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit belastingvoordeel voor elektrische auto's geldt tot en met 2024."

Die maatregel loopt af, en moet dan ofwel verlengd worden (vereist heel proces) of je betaalt. Gezien electrische autos rustig 500 kilo zwaarder zijn dan hun benzine-slurpende soortgenoten betaal je daar dan extra voor.
En terecht dat die onzinnige vrijstelling afgeschaft wordt. Je zegt het zelf al, zo'n auto is snel 500kg zwaarder dan een ICE, meer slijtage aan de weg, maar niet meebetalen.

Komen met de opmerking dat ze schoner zijn is zinloos, aangezien motorrijtuigenbelasting geen vervuilingsbelasting is.

Het is de hoogste tijd dat elektrische auto's gewoon net als andere auto's behandeld gaan worden qua kosten (BPM en motorrijtuigenbelasting).
Ondanks dat ik EV-rijder ben, ben ik het met je eens, maar dan wel via kilometerheffing.
Want? Het simpele feit is dat we geen kilometerheffing hebben op dit moment. Althans, de enorme hoeveelheid accijns op brandstof zou je zo kunnen interpreteren.
Kilometerheffing is een veel eerlijker manier van belasting heffen. Je stelt zelf al dat de vrijstelling afgeschaft moet worden, omdat een EV snel 500 kg zwaarder is dan een brandstofauto. Dus gaat het over belasting heffen, omdat de weg meer belast wordt. Iemand die veel rijdt belast de weg meer dan iemand die minder rijdt. Dus is kilometerheffing de eerlijke oplossing. En wat betreft de accijnzen op brandstof; als die naar beneden gaat krijgen de pomphouders in de grensgebieden ook meer lucht.
Een middenklasse of grote klasse auto zijn ook zwaarder dan een kleine auto. Dat een EV al snel 500kg zwaarder is, is juist een reden om die meer te laten betalen.

Je denkt toch niet dat bij het invoeren van de kilometerheffing de accijnzen omlaag gaan? Meer zullen ze maar al te graag binnenharken, maar minderen van dat soort lasten zal veel minder vaak / snel gebeuren.
Dat een auto zwaarder is, kun je toch mee laten wegen in de kilometerprijs? Gelijk het probleem van een zwaardere EV opgelost. En vanaf 2025 gaan EV's toch al wegenbelasting betalen.
Als de overheid de inkomsten uit de kilometerheffing gelijk laat aan de huidige inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting, dan zal er geen reden zijn om de accijnzen op brandstof te verminderen. Maar zo'n grote wijziging is juist een mogelijkheid om het hele accijnsbeleid te wijzigen.
Je snapt dat je dan een gedrocht van een kilometerheffing gaat creëren waar je weer allerlei gezeur mee krijgt?

Ik ben het volledig met je eens waar het betreft dat degene die meer kilometers maakt ook meer gaat betalen. Ook eens met je opmerking dat een grote wijziging het mogelijk maakt om het hele accijnsbeleid (op brandstoffen en wellicht energie in zijn algemeenheid) te wijzigen.

Maar laten we vooral een insteek nemen om het simpelere en overzichtelijker te maken.

Even los van de benzinepompen aan de grens en prijzen over de grens, heffingen in de brandstof verwerken is eigenlijk optimaal. Je hebt een veelverbruiker (elektrisch of andere brandstof) en trapt ook nog eens lekker fel op het acceleratorpedaal? Dan betaal je overduidelijk meer. Doe je dat juist niet en heb je ook nog eens een zuinig modelletje, dan betaal je minder.

Hoe het ook zij, het bezit van een auto zou niet zozeer de hoge kostenpost moeten zijn, maar hoeveel je deze gebruikt wel.
Waarom is een benzine of lpg auto dan veel goedkoper dan een diesel met hetzelfde gewicht?

Daarnaast zijn de uitgaven aan het wegennet in Nederland veel lager dan de belasting inkomsten uit mrb.

Als laatste is bpm wel letterlijk een belasting op uitstoot.
En terecht dat die onzinnige vrijstelling afgeschaft wordt. Je zegt het zelf al, zo'n auto is snel 500kg zwaarder dan een ICE, meer slijtage aan de weg, maar niet meebetalen.
Slijtage aan de weg zal wel meevallen. De grote slijtage komt vooral door vrachtwagens, vooral als ze overbeladen zijn (komt in Nederland veel voor, wordt minder op gecontroleerd dan op overbeladen caravans, al is er een handjevol meetpunten in het wegdek), als het heel warm is of als het vriest.
Komen met de opmerking dat ze schoner zijn is zinloos, aangezien motorrijtuigenbelasting geen vervuilingsbelasting is.
Klopt. De accijns zou je wel zo kunnen aanmerken, maar ook dat is niet expliciet zo vastgelegd.
Het is de hoogste tijd dat elektrische auto's gewoon net als andere auto's behandeld gaan worden qua kosten (BPM en motorrijtuigenbelasting).
Klopt, ze hebben dezelfde infrastructuur nodig als andere auto's. Daarnaast is het ook zo, wat @RocketKoen al zegt, dat de inkomsten uit mrb vele malen hoger ligt dan de uitgaven aan het wegennet. De inkomsten uit de mrb gaan gewoon op de grote hoop. Wel is het zo dat er een veelvoud van de uitgaven aan het wegennet wordt gespendeerd aan het openbaar veevervoer, en dat heeft desondanks nog slechts 10% van de capaciteit van het wegennet.
Maar we hebben het hier over het algemeen genomen over personenauto's, niet over vrachtwagens. Die krijgen namelijk ook nog eens forse korting op de wegenbelasting.

Mee eens dat die belasting op een hoop komt, dat is ook iets wat niet juist is (en waardoor velen, ikzelf inclusief, het idee hebben dat het wel een soort van vervuiltax is). Het openbaar vervoer is een drama in dit land, tenzij je van groot station naar groot station gaat (qua tijd, niet qua samengeperst worden als een bricket).

Daarnaast het idiote dat veel mensen nog steeds, terwijl tijdens Corona tijd bewezen is dat het anders kan, om dezelfde tijd naar hun werkplek reizen. Daar zou ook wel meer flexibiliteit mogen komen (en vaak kan dat ook).
Maar we hebben het hier over het algemeen genomen over personenauto's, niet over vrachtwagens. Die krijgen namelijk ook nog eens forse korting op de wegenbelasting.
Waar het mij om ging is dat het gewicht van personenwagens nauwelijks invloed heeft op slijtage van het wegdek. Zelfs het gewicht van de zwaarste personenauto die je met een B-rijbewijs mag rijden (3500kg, en wat je er met BE achter hangt heeft zijn eigen assen en wielen) valt in het niet met het gewicht van internationaal transport. Als je de twee tabellen hier vergelijkt,
Tabel maximaal toegelaten gewicht 2019 (pdf)
Tabel maximaal toegelaten gewicht 2021 (pdf)
dan zie je dat Armenie haar maximaal toegelaten gewicht inmiddels heeft verhoogd van 36 naar 40 ton. De afgelopen 15 jaar hebben veel andere landen in die tabel ook het toegelaten gewicht verhoogd van 38 of 36 ton naar 40 (EU-norm) of 42. Een handjevol landen hanteert 44: België, Luxemburg, Italië, Denemarken, Zweden, Portugal, Ierland, Albanië, Azerbaijan, met aanvullende voorwaarden ook UK, Spanje). Er zijn slechts drie landen die daar nog boven zitten: Tjechië 48 ton, Noorwegen (46-50 afhankelijk van het onderstel) en Nederland met 50 ton (was ooit 52 maar EU) maar hier mogen EMS/https://nl.wikipedia.org/..._Vrachtautocombinatie]LZW-vrachtwagens zelfs 60 ton wegen.

Als het heel warm is wordt asfalt zacht en zal het sneller vervormen, dan krijg je bij stoplichten en kruisingen ribbels op de weg en op doorgaande (auto/snel)wegen spoorvorming, maar ook dat wordt voornamelijk veroorzaakt door vrachtwagens. Kapot asfalt, putten en dergelijke is voornamelijk vorstschade.
Mee eens dat die belasting op een hoop komt, dat is ook iets wat niet juist is (en waardoor velen, ikzelf inclusief, het idee hebben dat het wel een soort van vervuiltax is).
Dat is vooral omdat links het autogebruik wilt terugdringen en het proletarische openbaar veevervoer wilt promoten. Dat willen terugdringen is ook al decennialang (ik kan me niet anders herinneren) ook toen klimaat en milieu nog geen argumenten waren. De voornaamste redenen zijn het vollopen van de wegen (files) en het tekort aan parkeerruimte in de stadscentra waar historisch de winkels en de kantoren zitten. Inmiddels loopt het daar echter ook helemaal vol met fietsen. Rond stations worden maandelijks, wekelijks en zelfs dagelijks "fout geparkeerde" fietsen weggehaald, en die staan daar dus fout omdat er gewoon een veelvoud aan fietsen staat als waarvoor er voorzieningen zijn.
Dan kun je zeggen dat er in de steden gewoon teveel mensen zijn, maar het is gewoon dat de stadsbesturen allemaal incapabel zijn om de nodige voorzieningen aan te leggen.
Het openbaar vervoer is een drama in dit land, tenzij je van groot station naar groot station gaat (qua tijd, niet qua samengeperst worden als een bricket).
Welk land bedoel je? Nederland of België, volgens mij is het in beide landen slecht. Inmiddels wordt er ook door de Duitsers geklaagd - over storingen en vertragingen- maar daar kun je uiteindelijk wel bijna overal komen. Toeristen en vooral Belgen en Nederlanders klagen ook over de hoge kosten in Duitsland.
In luxemburg echter is het goed.
Daarnaast het idiote dat veel mensen nog steeds, terwijl tijdens Corona tijd bewezen is dat het anders kan, om dezelfde tijd naar hun werkplek reizen. Daar zou ook wel meer flexibiliteit mogen komen (en vaak kan dat ook).
Deels kan het inderdaad anders. Het zijn vaak vooral de werkgevers die dwars liggen, thuiswerken niet toestaan (al is dat ook niet ideaal als je thuis geen fatsoenlijke (ergonomisch verantwoorde) werkplek hebt/kunt maken, er zijn veel mensen die dan aan een keuken- of eetkamertafel werken op een laptop, zittend op een eettafelstoel wat gegarrandeerd rugklachten zal veroorzaken als je dat een hele dag moet doen. Volgens de normen van de arbowet mag dat zo maar maximaal 2 uur per dag.
Dank voor je toelichting.

Eens dat vrachtwagens in verhouding een groter probleem zijn door het gewicht. Maar bedrijven lijken "heilig" wat betreft maatregelen die kosten met zich meebrengen (denk energie en wegenbelasting, sommige andere punten is het zo streng dat ze direct vertrekken zoals veel industrie).

Politici zijn blind voor de realiteit. Velen zijn eigenlijk activisten die hun ding door willen duwen zonder na te denken over wat het Nederlandse volk wil of waar het Nederlandse volk echt baat bij heeft (goed kunnen verplaatsen met auto, fiets of OV bijvoorbeeld).

Ik had het qua OV overigens over Nederland. Het OV is overigens best "oké" geweest in het verleden. Maar in ieder geval de laatste 20 jaar is het een drama. Op de weg overigens hetzelfde.

Je hebt wel een punt dat mensen thuis niet (voldoende) ergonomisch (kunnen) werken, maar dat zou geen drempel mogen zijn.

Jaren terug, toen ik een woning wilde kopen, bij een inschrijving geweest. Daar de vraag gesteld of ze ook woningen gingen bouwen met een grote (zeg iets van 20m2) werkruimte voor thuiswerken. Het antwoord was dat vrijwel iedereen die avond daar om vroeg, maar ze dat niet gingen bouwen... Daar zakt mijn broek dus van af. Het niet doen waar mensen om vragen / op wachten. Maar dat is dan weer politiek en het gedrocht qua bouwprojecten die vooral aan hun eigen vette winsten denken.
BPM-vrijstelling is maar t/m 24 (acht de kans op verlenging klein) en MRB gaan ze straks o.b.v. gewicht heffen. Daar zijn al talloze verhalen over geweest o.a. https://www.autovisie.nl/...oor-een-elektrische-auto/
Het aantrekkelijk maken is maar een kant van het verhaal. De andere kant de ICE zal dan onaantrekkelijker gemaakt moeten worden. Maar welke grote partij wil zich daaraan branden er zijn bijvoorbeeld meer dan 220.000 auto's in Nederland van minimaal 40 jaar oud en dat aantal groeit elk jaar.

En dan speelt nog mee dat er nooit een 2e handsmarkt zal komen waarbij je een onderkant van de markt hebt met auto's van bijvoorbeeld 500,- tot 2.500,- die het nog prima doen. Is de accu verrot is een oude EV leuk voor onderdelen, is de accu nog goed dan zal die auto nooit zo weinig waard worden. En de accu leasen, tja dat lukt nergens voor minder dan 800,- per jaar.

Realiteit zal in mijn beleving zijn dat de enige uitweg verminderde individuele mobiliteit is. Of we moeten het prima vinden dat een grote groep minder bedeelden een stel ECI's in stand blijft houden als waren we in Cuba.
Tsja, als het niet uit de BPM komt of brandstofaccijns komt, moet je het ergens anders weghalen? En onder het mom van 'ach dat gaat niet gebeuren', rekeningrijden gaan jullie toch echt niet heel veel langer onderuitkomen, dan verandert het hele stelsel en alle tarieven lijkt me?

Enig idee hoeveel MRB je het dan over hebt? Ik keek laatst wat ik voor mijn 1400 kilo Laguna uit 2011 zou moeten betalen in NL.. slik! Bijna €150 per maand (ik betaal hier €80, per jaar :X )
Dat is dan waarschijnlijk een diesel? Die zijn hier in NL sowieso VEEL duurder in de MRB dan benzine modellen.
Ik zou er niet te bang voor zijn, waarschijnlijk komt er iets als half tarief, of een paar honderd kilo aftrek.
(Bij elektrische busjes hebben ze ook zoiets m.b.t het laadvermogen)

Gewoon aanschaffen die EV.
Zo'n uitspraak heb je dus helemaal niets aan. Het gaat ook niet om mij specifiek natuurlijk.

Er moet gewoon duidelijk mid-tot-lange termijn overheidsbeleid komen ten aanzien van EV's, want vooralsnog staan BPM en hoge MRB gewoon op de planning, te beginnen over 10 maanden al. En de gemiddelde particuliere koper houdt dan de hand op de knip.
Tuurlijk zal die groep bestaan, en tuurlijk zal die tegengewerkt worden. schadelijke uitstoot uit auto's is en blijft schadelijke uitstoot.

Nederland (en de EU) willen klimaatneutraal zijn in 2050, dat betekent ook uitstoot uit auto's. Al verwacht ik dat geen enkel land dat gaat halen en dus rond 2040 in gaat zetten op afvang van CO2 om toch "klimaatneutraal" te zijn.
Hopelijk begrijpt men lang voor die tijd weer dat CO2 geen probleem is. En rijden we massaal in iets anders dan een EV.
Hopelijk begrijpt men lang voor die tijd weer dat CO2 geen probleem is. En rijden we massaal in iets anders dan een EV.
Ik ben al tevreden als die batterij-EV's vervangen worden door EV's met niet brandgevaarlijke supercondensatoren en solid-state accus's en betaalbaar worden voor de gewone werknemer en de werknemer met minimumloon. Vooralsnog zie je dat
1) branddstof-auto's sterk in prijs zijn gestegen door de toenemende lijst met "veiligheids-eisen" zoals TPMS, lane departure warning system, adaptive cruise control, verkeersbordherkenning, automatische snelheidsbeperking, vermoeidheidsdetectie, voorbereiding alcoholslot, terwijl de effectiviteit van die systemen twijfelachtig is, vooral omdat de werking niet is gegarrandeerd en sommige daarvan in bepaalde situaties juist het gevaar kunnen vergroten (wat we o.a. al gezien hebben bij crashes van Tesla's)
2) EV's onbetaalbaar zijn.

Maar de overheden willen de mensen uit de auto en in het openbaar veevervoer jagen - ook daar waar dat er nagenoeg niet is - zodat ze meer controle hebben over de mensenstromen.
Dat ze ons de auto uit willen jagen is wel duidelijk.
You own nothing and be happy....
Maar dat gaat ze niet lukken.
Openbaar vervoer werkt niet op het platteland.
En mensen willen wel mobiel blijven.
Dus er gaat grote opstand komen of het gaat allemaal anders worden.
Ik gok op het laatste, er gaat vanzelf een andere wind waaien.
Mensen kun je niet eeuwig voor de gek houden.
Tuurlijk zal die groep bestaan, en tuurlijk zal die tegengewerkt worden. schadelijke uitstoot uit auto's is en blijft schadelijke uitstoot.
Nederland (en de EU) willen klimaatneutraal zijn in 2050,...
Klopt en dat er nog een heel lage weg te gaan is kun je in een "komische" samenvatting zien in dit stukje van de avondshow van Arjen Lubach
De meeste winst is te behalen bij de industrie maar als ik even het nieuws van deze week aanhaal, dan is in 2023 het gasverbruik met 5% gedaald linkje bij NOS. Wat ze op het NOS-journaal niet zeiden maar op RTL en in de geposte link wel is dat het verbruik bij de woningen met 11% daalde. Dat betekent dus gewoon dat de industrie daarin ver achter blijft qua verduurzaming. In het filmpje zie je dat 45% van het Nederlandse verbruik aan fossiele brandstoffen voor rekening komt van de industrie. Waar je in het filmpje eigenlijk ook niet op gewezen word (maar wat je wel kunt zien in de grafiekjes) is dat we in de 19e eeuw begonnen zijn met overstappen van hout en turf naar kolen. Het verbranden van turf is verdwenen, van hout kan ik het niet zeggen, maar toen olie erbij kwam is het verbruik aan kolen niet gedaald en het verbruik aan kolen en olie is evenmin gedaald toen we gas erbij namen. Die fossiele brandstoffen betreffen dus naast gas en olie dus nog steeds kolen.
... dat betekent ook uitstoot uit auto's. Al verwacht ik dat geen enkel land dat gaat halen en dus rond 2040 in gaat zetten op afvang van CO2 om toch "klimaatneutraal" te zijn.
Op de site van TNO schrijven ze Om de klimaatdoelstellingen te halen is afvang en opslag van CO2 (lees CO₂) onontkoombaar.
Er zijn echter partijen, vooral de milieubeweging, die vinden dat opslag onzinnig is, het zet geen zoden aan de dijk en kost juist meer fossiele energie.

edit: correctie van een tag

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 20:14]

Dan zullen wel langzaam de benzine stations na een aantal jaar minder en minder worden want die auto's worden al schaarser na 2035. Dan is dat bijna een argument geworden om elektrisch te willen rijden. Maar dan is er inmiddels ook 10 jaar ontwikkeling geweest in sneller laden en betere accu's neem ik aan.
En hoe groot is de kans dat er een groep mensen zo lang mogelijk vast gaat houden aan ICE's door oude auto's op te knappen of te reviseren?
Ik vermoed dat het tanken zoals we dat nu kennen dan een stuk lastiger gaat worden. Tankstations gaan niet een hele keten van bevoorrading in stand houden, waarbij je ook nog aan allerlei regels moet voldoen, bodemsanering, jaarlijkse controles enz voor die paar mensen die dan met een 25 jaar oude benzine/diesel langskomen. Je zal dan op veel minder plaatsen kunnen tanken. Maar goed, je hebt ook nog oldtimers en die zullen wel blijven.
Klopt:

De gemiddelde leeftijd dat een auto naar de sloop gaat was 19,2 jaar in 2019, blijkt uit cijfers van VWE Automotive.

CBS zegt:
Gemiddeld zijn auto’s 17,9 jaar oud bij sloop, terwijl auto’s die geëxporteerd worden gemiddeld 12,5 jaar oud zijn.

[Reactie gewijzigd door Navi op 22 juli 2024 20:14]

Interessant, thanks. Maar die VWE cijfers, zijn die ook voor Nederland of de hele EU?
gemiddelde auto leeftijd is iets van 12-15 jaar.
Het enige wat ik eigenlijk interessant vind is hoe snel dit percentage toe zal nemen na 2035 wanneer er alleen nog elektrische auto's worden verkocht.
Heel langzaam want de lage nieuwverkoop maakt het wagenpark steeds ouder en remt verduurzaming
Vooralsnog zal vooral het percentage bij de groep bedrijfswagens stijgen. Dat betreft dan echter vooral de stadsdistributie want voor langere afstanden kun je het qua vrachtvervoer voorlopig wel vergeten. Ik zie echter ook steeds meer de kreet dat bedrijven, zoals met name installateurs e.d. de handdoek in de ring willen gaan gooien en gewoon hun diensten niet meer zullen aanbieden in de stad die een milieuzone handhaaft waar alleen elektrische voertuigen mogen komen. (geen link want de bron zijn diverse posts in groepen op Facebook)
Want hoe lang duurt het voordat de gemiddelde auto op de sloop belandt? 15 jaar? 20?
In 2023 was het 19,5 jaar en het is al jaren stijgende. ( In 2019 was het 19,2, voor meer informatie zie mijn reactie op @Navi die naar hieronder is gesorteerd.)
En hoe groot is de kans dat er een groep mensen zo lang mogelijk vast gaat houden aan ICE's door oude auto's op te knappen of te reviseren?
Heel groot want het aantal jaarlijks geslooptte auto's daalt. Zoals ik in mijn andere post ook aanhaal is door de steeds verdergaande afbraak van het Openbaar Veevervoer een steeds grotere groep mensen afhankelijk van eigen vervoer. Daarnaast kunnen door de sterk stijgende prijzen van nieuwe auto's steeds meer mensen slechts een steeds ouder exemplaar betalen. De leeftijd van de gemiddelde auto en de gemiddelde leeftijd waarop auto's gesloopt worden stijgt al jaren. Dat stijgen zal misschien ophouden als de eerste grote lichting batterij-voertuigen naar de sloop begint te gaan (als je er tenminste van uit gaat dat ze eerder afgedankt worden omdat het vervangen van de accu's teveel kost, meer dan de wagen nog waard is) of als de grote massa aan niet-elektrische voertuigen allemaal aan het eind van hun levensduur is. Verwacht dat dus pas op zijn vroegst 20-25-30 jaar na 2035.
Zullen die effectief 'bestreden' kunnen worden met mileuzones of een extra hoog tarief voor rekening rijden (wat er tegen die tijd toch wel zal zijn)?
Dat moet je dus niet willen want er zullen toch al steeds meer mensen zijn die zich geen auto kunnen veroorloven terwijl ze toch afhankelijk zijn van eigen vervoer. Ambulante zorg zal instorten. In verpleeghuizen zullen de ploegendiensten niet meer ingevuld kunnen worden. Volcontinuedienst in bedrijven (met name chemie maar er zijn ook andere bedrijven die 24/7 doordraaien) zal vastlopen. De horeca zal nog slechter aan personeel kunnen komen.

Kortom, alles gaat kapot.
Leuk extra laag getalletje voor de anti EV'ers / olielobby wat heel snel de foutieve indruk wekt oooh slechts 1% wil een EV.
Hoezo wekt dit dan een foutieve indruk? Ik begrijp dat nieuwe verkopen wat meer zegt over mensen die kiezen voor een nieuwe auto en dan voor elektrisch gaan, maar dit cijfers zegt dus ook iets over mensen die dus nog geen nieuwe auto kopen.

Verder zegt de verkoop van nieuwe auto's ook weinig over de tweede hands markt waar een hoop mensen in zitten die nooit een nieuwe auto kopen. Als die mensen niet kiezen voor een tweede hands EV blijft daar de handel in branstof auto's dus ook er voor zorgen dat het percentage EV's niet zo snel omhoog gaat. Vraag en aanbod.

De trend word momenteel toch nog steeds bepaald door de prijs in aanschaf en de lease markt. Vooral die laatste is heel erg gevoelig voor de prijs in mijn ogen. Tesla's waren even heel populair maar toen ze te duur werden waren ze ook even snel vervangen door brandstof auto's als keuze.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 22 juli 2024 20:14]

Mensen kopen om veel redenen geen nieuwe wagen, dat zegt dus niks.
De verkopen van EV's liggen procentueel inmiddels veel hoger. (+- 18% in 2023, verwacht 25% in 2024)

dat zal zeker en vast land afhankelijk zijn... het omgekeerde is ook al bevestigd, de verwachtingen is niet de eerste keer dat ze daar vierkant fout mee zijn.

in BE is er nu enkel groei wegens -40Keuro premie en bijna verplichte EV keuze voor fiscaal voordeel wagens (20-30% van totale autoverkoop in BE) voorheen was dat aantal verwaarloosbaar.

In NL is het trouwens ook zo wel iets
https://www.anwb.nl/auto/...ktrische-autos-op-een-rij

IN andere landen valt de aankoop terug wanneer subsidies wegvallen
https://www.autovisie.nl/...and-een-elektrische-auto/
Anoniem: 345323 @d3x15 februari 2024 18:36
Met name in de reguliere autobladen lijkt het wel alsof iedere strohalm aangegrepen wordt om het nieuws negatief te spinnen. De kop van het Autovisie artikel begint al: "Duitsland bewijst: zonder subsidie koopt bijna niemand een elektrische auto" Dan zou je denken dat de verkoop met 95% is teruggelopen. Wat blijkt; het is een terugval in januari van 55 procent. Niet weinig, zeker niet. Maar 'vrijwel niemand' is dat zeker niet. De markt ging als geheel met 11 procent onderuit, dus wellicht spelen er ook andere zaken mee.
18% is het gemiddelde binnen hele EU. NL zit daar fors boven. Dus logisch dat de perceptie in NL afwijkt van het gemiddelde in de EU.
dat merk je dan ook hier op tweakers, een hoop NL die fanatiek hun verhaal brengen alszijnde wat EU zal doen en hoe het gaat.

realiteit is anders in gewoon al de buurlanden, er is trouwens al heel wat te doen rond de vernaderingen in NL omtrent nieuwe tax door gewicht en minder korting op inbreng wagen in NL...
Nouja, het is ook best wel heel erg laag. Als ik het zo hoor is de "buzz" van EV's veel groter. Iedereen lijkt er eentje te willen. Ik had zelf richting 20% gedacht.

Persoonlijk zou ik sowieso nooit een nieuwe auto kopen (ik heb nog nooit een auto nieuwer dan 10 jaar oud gekocht en nooit voor meer dan 2200 euro :) ) dus dat er voor mij de komende decennia geen electrische auto in zit was me sowieso al duidelijk. Maar de meeste mensen om me heen zijn helemaal dol op hun heilige koe en geven er tienduizenden euro's aan uit (in Nederland is het immers best een flink statussymbool). Dus het valt me erg tegen dat het nog zo weinig is.

Sowieso heb ik momenteel helemaal geen auto, en ik hoop er eigenlijk ook nooit meer een te hebben, ik haat autorijden.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 20:14]

Dat inderdaad.

Heb nu een auto uit 2011, en daar zitten als LCD schermen op het dashboard, waar ik eigenlijk helemaal niet op zi te wachten. Bij volgende gaat weer een oudere worden 8-)
Niet zo vreemd aangezien je die kant op geforceerd wordt.

Gaat wel afnemen kan ik je vertellen, zeker nu de MRB en bijtelling (terecht) flink omhoog gaat.
Het zou gepast zijn als de motorrijtuigenbelasting lager blijft voor EV's omdat ze bijdragen aan een lagere CO2 uitstoot van Nederland.
Maar dan niet meer op 0 euro maar bijvoorbeeld een korting van 500 euro op de belasting als het voertuig een EV betreft. Waarmee zware EV's dan voortaan dus zwaarder belast worden dan lichte EV's
Dan kun je net zo goed een aparte categorie maken. Een EV zoals een KIA EV9 is een enorme auto tov een peugeot E208 en gebruikt als nog een bak meer elektra (en die moet alsnog ergens opgewekt worden om die vele kilo's in beweging te krijgen).
Ja, bestond er toch maar een manier om electriciteit te winnen uit de zon of de wind....
Aangezien nog net de helft aan energie op dit moment uit hernieuwbare bronnen komt moet de andere helft nog uit fosiele bronnen komen. Dan kun je nog meer elektrische auto's hebben maar daarmee neemt het aandeel groene stroom niet toe.

Verder slijten banden en remblokken ook gewoon met een elektrische wagen en door het zwaardere gewicht ook het wegdek. We moeten nu ook niet doen dat een elektrische auto 100procent schoon is.
Gewicht maakt niets uit of je nou een EV of een zware ICE-SUV rijdt.
Banden, eens, net zoals een zware SUV. Maar juist de remmen slijten juist veel minder.
Het komt daarom (helaas) ook voor dat remschijven vroegtijdig vervangen moeten worden door roestvorming omdat ze zelden worden gebruikt.
Of halftarief rekenen zoals nu wordt toegepast bij plugin-hybrides.

Zie ANWB:
In de plannen van het klimaatakkoord staat dat de MRB-vrijstelling voor volledig elektrische auto’s geldt tot en met 2024. In 2025 wordt dit omgezet naar het kwarttarief en vervolgens in 2026 naar het voltarief. Om overstimulering van EV’s te voorkomen worden deze plannen jaarlijks gemonitord en indien nodig bijgesteld.

Voor zeer zuinige auto’s blijft tot en met 2024 het halftarief aan wegenbelasting gelden. Het betreft auto’s die een CO2-uitstoot hebben van maximaal 50 g/km. In de praktijk zijn dit PHEV’s (Plug-in Hybrides). Overigens voldoen niet alle PHEV’s aan deze grens. In 2025 wordt het halftarief MRB omgezet naar het driekwarttarief en vervolgens in 2026 naar het voltarief.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 22 juli 2024 20:14]

De motorrijtuigenbelasting dient om wegen te onderhouden, en het zou logisch zijn dat zwaardere voertuigen (zoals electrische auto's) die meer slijtage aan de wegen veroorzaken zwaarder belast zijn.

Uitstoot van CO2 maar ook andere schadelijke stoffen zoals roet en zwavel wordt nu al bestraft door middel van accijns op brandstoffen.
De motorrijtuigenbelasting dient niet om wegen te onderhouden. Dat klinkt natuurlijk fijn maar zo is de belasting helemaal niet ingeregeld en de uitgaven aan wegen zijn hier ook niet aan gekoppeld.

De MRB gaat gewoon de algemene middelen waar ook alle andere subsidies uit betaald worden dus of dan nu naar EV's gaat of warmte pompen maakt niet uit. Bijna geen enkele vorm van belasting is direct belasting -> uitgaven ingericht en dit is vaak ook helemaal niet praktisch. Overigens geeft de overheid in totaal per jaar vaak meer uit aan het wegennet dan de MRB oplevert.
Betwijfel ik want de prijzen van EV's zakken.
Gaat wel afnemen? Je weet dat de EU vanaf 2035 enkel nog 0 emission wagens nieuw toelaat?
De verkoop van EV's staat enorm onder druk momenteel. Het economische plaatje wordt immers steeds ongunstiger en men doet ook steeds meer ervaring op met elektrisch rijden, wat zeker niet allemaal positief is.

Om mij heen hoor ik opvallend veel geluiden van leaserijders (zij zijn met name de groep die EV's nieuw op de markt brengen) die heel graag weer terug willen naar hybride/ICE, als het nog kan binnen de bedrijfspolicy. Met name de enorme terugval in actieradius in de winter is hen een doorn in het oog. Maar ook beschikbaarheid van laadplekken en dat soort gedoe.
Om mij heen hoor ik opvallend veel geluiden van leaserijders (zij zijn met name de groep die EV's nieuw op de markt brengen) die heel graag weer terug willen naar hybride/ICE, als het nog kan binnen de bedrijfspolicy. Met name de enorme terugval in actieradius in de winter is hen een doorn in het oog. Maar ook beschikbaarheid van laadplekken en dat soort gedoe
Hoe vreemd, bij mij net het tegenovergestelde, zelfs ook van onze verkopers die dagelijks kilometers vreten. Zij zijn allen heel blij met hun nieuwe EV, ook in de winter verbazen zij er zich over dat ze zonder problemen hun klantenbezoeken kunnen afwerken.
Terug naar brandstof hoor ik nog niet echt, maar wel dat de prijzen te hoog liggen om de stap te maken. Vooral collega's die geen eigen oprit hebben en/of geen zonnepanelen is de investering nog te groot. Ook de initiele aanschaf is nog net wat te hoog. Het heeft nog 2 jaar nodig voor ze echt goed concurreren.

Maar dan zit het stroomnet weer te vol en kun je dus weinig ermee beginnen
Mmm, met deze voortgang gaat het dus nog zo'n 200 jaar duren voor we op 100% zitten.
Gelukkig kan dat praktisch niet zo lang duren, gezien je in 2035 geen nieuwe auto's meer mag verkopen met verbrandingsmotor :+

Vanaf dan gaat het veel sneller natuurlijk, op een gegeven moment is er ook een omslagpunt dat tankstations ermee stoppen (met benzine/diesel) en dan gaat het nog sneller.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:14]

Aangezien je niet toont dat er kwade bedoelingen achter zitten ben je vooral zelf negatief aan het suggeren. Waarbij je ook nog weg laat dat de lage cijfers niet alleen maar negatief zijn op te vatten.

De realiteit is dat de cijfers over 2022 niet op zichzelf staan en nodig zijn om voortgang in het omschakelen naar elektrisch vervoer te meten. Ongeacht of je negatieve suggestie zou kloppen. Het lijkt me dus eerder redelijk om inhoudelijk te vergelijken, zoals het artikel toont oo beschikbare cijfers.
In Nederland wel. In het gros van Europa kun je EV's na een week rijden op 2 handen tellen.
Allemaal heel leuk en aardig maar een EV is en blijft voorlopig nog een gesubsidieerd feestje voor de leaserijders. Daar betalen we met zijn allen aan mee.
Particulieren zijn nog niet zo happig om er eentje te kopen omdat er geen goed en goedkoop aanbod is voor deze groep. En het is simpelweg dom om voor veel geld een tweedehands EV te kopen. De meeste elektrische auto's zijn al snel economisch afgeschreven omdat het accupakket verouderd is.
Ik geloof niet dat er veel tegenstanders zijn voor een elektrische auto. Het is simpelweg niet betaalbaar. Daarnaast heb je nog factoren zoals range anxiety en is het uberhaupt de vraag of we met ons energienetwerk al die auto's kunnen opladen. We hebben nog een lange weg te gaan....
Valt nogal mee. Er is door particulieren gretig gebruik gemaakt van de subsidies voor EVs. De prijzen zijn ook al flink gezakt. Daarnaast kijken accupakketten gemiddeld meer kilometers mee te gaan dan menig auto op benzine.
Alleen is dat ook fout. De EV lobby kan dat weer gebruiken om te laten denken dat 18% een EV wilt. Hoeveel daarvan is onder dwang, door werkgever of financieel?
Dit voelt als nog een hele lange weg te gaan. En nu snap ik wel dat auto's langzaam vervangen worden en er nog een levendige tweedehands markt bestaat. Ik rijd zelf nog een 2006'je.
Maar aan de andere kant: zijn er voldoende grondstoffen om al die autos te vervangen door electrisch? Of moeten we beter inzetten op een beter europees spoornetwerk?
Nederland doet er alles aan om nieuwe auto's zo duur mogelijk te maken. Ironisch dat een land dat er prat op gaat te willen vergroenen, zo'n beetje met het meest verouderde wagenpark van Europa zit. Gezien de immer stijgende belastingen en teruglopende betaalbaarheid van alle soorten auto, wordt dit probleem alleen maar groter.
En ondanks dat gegeven zie ik een scherpe toename in brandstof slurpende asobakken ruime auto's. En dan heb ik het niet eens over de Q7's of XC90, maar ook over de F150 raptor die hier op de hoek in 2 vakken en half op straat geparkeerd staat. Het is mij volstrekt onduidelijk waar mensen het geld vandaan halen. Mijn vrouw en ik verdienen allebei boven modaal, maar ik zou niet heel goed weten waar ik het geld voor een Q7 vandaan zou moeten halen. Ik ben aan het rondkijken om mijn auto te vervangen maar wat een geld. Een 6-7 jaar oude hot hatch moet hier gewoon 20+ kosten...

Ik ga en dan maar vanuit dat de meeste aan de lening/private lease tour zijn gegaan en dus krom willen liggen om in een voetgangerwals auto met hoge instap rond te kunnen rijden? Want als ik Knab en het CBS (inkomen/vermogen cijfers) moet geloven zijn er niet heel veel mensen die relaistisch een 100K bak kunnen betalen..?

Waar dit (best wel oordelende) verhaal eigenlijk heen gaat, ik zou wel naar een EV willen, maar ik allemachtig wat een geld. Ik ga mijn spaarrekening niet plunderen voor een Born...
er zijn ook EVs in het 30k-40k segment (peugeot 208/308, fiat 500, nissan leaf, volkswagen Id3), of 20k als je een iets oudere 2e hands occassion neemt. Nog steeds een hoop geld maar een stuk beter te behappen dan 100k. Verder ben ik het helemaal met je eens dat (grote) SUVs en pickups verboden zouden moeten worden.
er zijn ook EVs in het 30k-40k segment (peugeot 208/308, fiat 500, nissan leaf, volkswagen Id3), of 20k als je een iets oudere 2e hands occassion neemt. Nog steeds een hoop geld maar een stuk beter te behappen dan 100K.
Ik zeg niet dat ik een EV van 100K wil, ik noem zelfs de Born, wat gewoon een ID.3 is. Maar ook die vind ik te duur.

De 100K ging over de bezarre bedragen die mensen bij mij in de wijk, toch niet gevuld met hele bijzondere huizen, neer willen leggen. Dat was meer algemeen over de observatie dat mensen bizarre bedragen neerleggen voor auto's waarvan ik het idee heb dat ze dat eigenlijk niet echt kunnen betalen. Het was echt meer een rant, ook over de belachelijk prijzen van Nederlandse auto's.

Alleen de laatste paragraaf gaat over EVs.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 20:14]

zo'n beetje met het meest verouderde wagenpark van Europa zit.
Hoe kom je daarbij?

https://www.autoweek.nl/a...deld-weer-ouder-geworden/
De gemiddelde leeftijd van personenauto's in Nederland ligt nog wel onder het EU-gemiddelde.
Wel worden ze steeds ouder blijkbaar maar jonger dan gemiddeld in de EU...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:14]

Dat slaat toch enkel op West Europa, je had het over Europa daar hoort Oost Europa ook nog bij!
Buiten belasting ook de strenge EU regels wat betreft veiligheid, auto's in de A-segment verdwijnen langzaam en prijzen die je nu nog moet betalen voor een A-segment w zitten tegen een instap B-segment aan, mensen met een kleine beurs kunnen geen elektrische wagen kopen en kunnen in de toekomst ook niet meer de benzine betalen, de tweedeling die je al ziet in andere vormen in de samenleving zal uiteindelijk ook zichtbaar zijn bij autobezitters.
Correct. We hebben de wetenschappelijke term er al voor: "vervoersarmoede", naar analogie van bijvoorbeeld energiearmoede. Dit gaat over een grote ondergroep van mensen die in de armoede terecht komen door één bepaald deel van hun uitgaven.

Nu is het gelukkig zo dat veel van deze mensen in grote steden wonen, waar het OV rendabel kán zijn, en vanzelf ook wordt indien auto's onbetaalbaar worden. Maar dat betekent wel dat we veel van onze nieuwe betaalbare woningvoorraad als hoogbouw in de buurt van het OV moeten realiseren.
Dus die mensen hebben eigenlijk belastingarmoede :+
Dat is makkelijk geredeneerd, aangezien de meeste mensen in de Randstad wonen en woningen daar significant duurder zijn, ov beter geregeld en je dus in veel minder gevallen een auto nodig hebt. Toch staan de snelwegen daar 2x per dag helemaal vol. Dus ik denk niet dat jouw theorie opgaat. In mijn geval bijvoorbeeld, in een niet al te grote Brabantse stad, ben ik wanneer ik op zondag de spullen die ik nodig heb om de hele week van huis te zijn naar de vrachtwagen wil brengen met OV 1,5u onderweg en met de auto 10 minuten. Tevens moet ik zondagavond om 22:15 weg om maandagochtend om 06:00 met de vrachtwagen te vertrekken.

Oftewel, zo makkelijk is het allemaal niet.
En ik denk dat het OV ook wel iets goedkoper mag. Als je alleen de brandstofkosten rekent, want de auto is toch al aangeschaft en staat voor de deur, dan is het vaak goedkoper om je toch met de auto te verplaatsen.
Dat is onzin. Nederland heeft het oudste wagenpark van West-Europa. Oost-Europa en Zuid-Europa hebben allemaal nog oudere auto. In Nederland is de gemiddelde leeftijd 11,4. in Duitsland 10,5 en in België 9,6 jaar.
De hoge prijs in Nederland kwam vooral door de BPM en die keert niet terug bij EVs .
Of moeten we beter inzetten op een beter europees spoornetwerk?
Dat sowieso natuurlijk. Want een pan-Europees spoornetwerk is meer een vervanging voor het vliegtuig dan de auto en electrische vliegtuigen zijn er voorlopig niet.

Maar alles met spoor en europa duurt decennia dus hou je adem vooral niet in.
Pan-Europees netwerk zal nooit gebeuren. Elk land heeft zijn eigen regels én vooral specifieke infrastructuur. Als elk land in zijn eigen land de treinen op tijd kan laten rijden, mogen we al zeer tevreden zijn.
Pan-Europees netwerk zal nooit gebeuren. Elk land heeft zijn eigen regels én vooral specifieke infrastructuur.
Dat is precies wat er moet veranderen ja. En dat is ook wel aan het gebeuren met de HSL's en ETCS. Maar het duurt lang, met name omdat de lokale belangen nog steeds overhand voeren.
Och, etcs is nog maar één ding. Binnen twee jaar komen er Europese formulieren, maar elk land krijgt zijn eigen specifieke uitzonderingen. Bv, bovenleiding: in Belgie rijden we op 3kv, in Nederland op 1,5. Al dat materieel moet dus twee panto's hebben of ze kunnen al niet rijden. En je ziet gewoon bij de grensovergangen dat er heel veel problemen zijn. En welk land zou dan zijn volledige infrastructuur en vloot moeten veranderen? Gaat nooit gebeuren.
Het gaat ook niet om de boemeltjes, maar om de lange afstandstreinen. Die zijn allemaal al grootdeels aangepast (bijv. de Traxx locomotieven die op 10kV draaien maar ook de lokale lijnen mee kunnen pakken).

Waar we op EU gebied veel aan hebben zijn veel meer HSL's en directe verbindingen zodat je niet bijvoorbeeld heel Parijs met de metro door moet als je van Amsterdam naar Barcelona wil. Dan pas kan er geconcurreerd worden met de metro, momenteel is er ook veel te weinig internationale capaciteit.
Zoveel hogesnelheidslijnen zijn er niet.
En dan nog, die treinen komen dan in een grootstad op het normale net en dan is het daar dikke miserie, want gans dat net is verzadigd.
Zoveel hogesnelheidslijnen zijn er niet.
En dan nog, die treinen komen dan in een grootstad op het normale net en dan is het daar dikke miserie, want gans dat net is verzadigd.
Ja precies dat zeg ik. Die moeten we erbij bouwen. Anders komen we nooit van de vliegtuigen af.
Zoek maar plaats in de grootsteden en errond voor extra sporen etc... Gaat gewoon niet meer. Zie Brussel-Zuid, internationale hub, de ice en thalyssen moeten ook door die flessenhals van 6 sporen richting Brussel-Noord. Is gewoon onmogelijk geworden om daar nog sporen bij te steken.
Ja idd maar om Brussel heen zou wel kunnen natuurlijk. Als we echt de HSL's gaan gebruiken als vervanging voor vliegtuigen dan zou je op veel minder plaatsen kunnen stoppen. Amsterdam -> Parijs -> Barcelona bijvoorbeeld, en alle tussenliggende steden er uit. Dan kan je op hoge snelheid om die steden heen.

Sowieso is het nu drama in Parijs met dat rare overstappen via de metro.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 20:14]

+ nog een onderschatte factor: Europa is zwaar goederenvervoer aan het pushen in binnen- en buitenland. Je merkt nu al een aantal jaar dat zij meestal voorrang krijgen op reizigerstreinen. Dus ook via die kant wordt er druk gezet op het net.
Dat is vooral aan Nederland te danken.

De HSL van Amsterdam naar Parijs verandert binnen Nederland 3 keer van beveiligingssysteem, en dan van Roosendaal naar Parijs nog drie keer.

Bron: Ik heb daar een tijdje aan gewerkt.
Veel landen hebben al dezelfde infrastructuur en de regels zijn gewoon aan te passen, dus ik zie geen probleem voor een pan-Europees spoorwegnet.
Echt totaal niet. Sommige landen rijden links, anderen rechts. Perrons die verschillende hoogtes hebben, reglementering volledig anders,... En ik kan zo maar doorgaan. Voor zij die er niet inzitten, lijkt het misschien zo, maar neem maar van mij aan, het is een kluwen dat nooit zal lukken.
Dat links en rechts rijden is niet juist, dat wordt in diverse landen door elkaar gebruikt. Net welk spoor vrij is. In West-Nederland maken light-rail en trams gebruik van dezelfde stations en banen, terwijl de perrons verschillende hoogten hebben. Ik zie dit niet zo somber in.
En u denkt dat daar geen structuur in zit? Dat spoorwegen zomaar wat beslissen om eens links of rechts te rijden. Duidelijk geen verstand van. En dan zal ik u nog een voorbeeld geven waarom het gewoon nooit zal lukken: de breedte van de spoorstaven. In Spanje en Portugal zit je al met een gans ander spoorbreedte. Wat gaje dan doen? Treintjes op trolleys zetten?
Spanje heeft volgens mij de HSL wel gewoon op de normale spoorbreedte. Dus van Parijs naar Barcelona kan gewoon. De lokale boemel is een ander verhaal, maar die hoeft niet door naar Parijs.
Dus van Parijs naar Barcelona kan gewoon. De lokale boemel is een ander verhaal, maar die hoeft niet door naar Parijs.
Klopt! En er wordt echt heel veel HSL aangelegd hier (er komt ook een heel nieuw station speciaal voor HSL bij zelfs). Frankrijk ook, het zijn alleen NL en Belgie die er een potje van maken (de HSL is nog maar net open en nu moeten de viaducten alweer uit elkaar... :X )

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 20:14]

Wellicht, als we ook maar een precentage uitgeven aan de spoorwegen van wat we aan het wegennet uitgeven, is het allemaal niet zo'n probleem als jij voor doet stellen. Overigens heeft Spanje al een tijdje gewoon standaard spoor liggen voor hun hoge snelheidslijnen.
Of je hebt er duidelijk zelf niet veel verstand van. Ik heb niet gezegd dat er geen structuur in zit, want dat is wel degelijk zo: Het spoor dat vrij is. Als je het niet gelooft kan ik je aanraden eens wat filmpjes op YouTube te bekijken, bij voorkeur de cabviews. Daar zie je echt wel treinen binnen hetzelfde land links en rechts rijden. Maar je kunt ook eens goed langs het spoor kijken, want daar zie je de seinen aan beide zijden staan en dat is niet voor niets. Maar nogmaals, kijk eens filmpjes op YouTube, misschien krijg je er ook verstand van.
Oh ja, je weet duidelijk niet hoe het er aan de Spaans-Franse grens aan toe gaat met de verschillende spoorbreedten. Er wordt onder de wagons andere onderstellen geplaatst. Gewoon, terwijl de passagiers er nog in zitten. Dus met die trolleys zat je er niet ver naast.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 22 juli 2024 20:14]

Ik zal het tegen mijn werkgever (nmbs) zeggen dat ik er geen verstand van heb na tien jaar zelf met de trein gereden te hebben en nu als instructeur opleidingen geef. Maar jij weet het wel beter, goed voor u.
Ik heb je een hint gegeven, maak er gebruik van. Overigens heb ik mijn vorige antwoord nog aangevuld. Maak ook van die aanvulling gebruik, voordat je naar je werkgever gaat.
Weer zo iemand die denkt dat hem via youtube filmpjes uberhaupt weet hoe het eraan toegaat. Als ik geen verstand van een onderwerp heb, zwijg ik. Zou jij beter ook doen.
Ik heb alleen geschreven dat je kunt zien op YouTube dat er zowel links als rechts gereden wordt en verder zwijg ik zeker. Als je een serieuze werkgever hebt dan zou ik zeker jouw positie heroverwegen.
Je mag in mijn plaats komen. Goed kunnen uitleggen is al een goede eigenschap. En met uw kennis zit het ook al goed.
Dat concurreren van trein en vliegtuig valt nogal erg in het nadeel van de trein uit.
Vliegen wordt volop gesubsidieerd met belastingvrije brandstof en tickets.

Verder; probeer maar eens een verbinding van Amsterdam naar b.v. Rome uit te zoeken, en vervolgens een kaartje te kopen. Dat kaartje zal dan een veelvoud van een vliegticket kosten.
Dat concurreren van trein en vliegtuig valt nogal erg in het nadeel van de trein uit.
Vliegen wordt volop gesubsidieerd met belastingvrije brandstof en tickets.
Klopt maar dat zal niet altijd zo blijven. Het kan gewoon niet altijd zo uit kunnen.
Verder; probeer maar eens een verbinding van Amsterdam naar b.v. Rome uit te zoeken, en vervolgens een kaartje te kopen. Dat kaartje zal dan een veelvoud van een vliegticket kosten.
Klopt maar dit is nu net juist omdat er geen goed EU-wijd HSL netwerk is. Elk land prioritiseert zijn eigen interne verbindingen omdat ze er daarvoor heel veel gemeenschapsgeld in gestampt hebben.

Als we van de vliegtuigen af willen (en dat moet echt als we het klimaat niet teveel uit de pan willen laten reizen) dan kunnen we er beter nu aan beginnen dan over 10 jaar.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 20:14]

Het is niet óf, maar én. De transitie die nodig is om de klimaatdoelstellingen te behalen en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verlagen, is alleen mogelijk door een breed scala aan inspanningen. Waaronder elektrisch rijden (waar dat kan), meer reizen met de trein, beter geïsoleerde huizen, meer duurzame energie, schonere fabrieken, meer recyclen, minder consumeren, etcetera, etcetera. Dat er uiteindelijk nog een deel van de bevolking in een auto op fossiele brandstof blijft rijden, ook ná 2050, is dan niet zo erg. Het gaat om het geheel.

Daarom heeft 't dus wel degelijk zin om als individu na te denken over je 'footprint'. Alle kleine beetjes helpen en het is niet nodig om alles perfect te doen, het is nodig dat iedereen een beetje doet.
Wat denken we van het stroomnet?
Waarom een europees spoornetwerk? Zelfs binnen onze eigen landsgrenzen is de trein in veel gevallen niet als serieus alternatief te zien voor een auto... Ik moet toevallig zaterdag vanuit Maastricht naar Hengelo. Dat dacht ik met het OV te gaan doen, maar opeens verandert het advies én blijken er spoorwerkzaamheden te zijn waardoor ik er ruim 5 uur over doe, als alles goed gaat, met 6 keer overstappen en nog 1,5 km lopen aan het eind. Gelukkig kan een vriend van me met me rijden en dan zijn we er in de helft van de tijd. Zo krijg je mensen toch nooit de auto uit?

Als we naar reizen naar andere landen kijken, voor de meeste mensen is dat iets van 1 of misschien 2 keer per jaar (als mensen niet al vliegen). Ik denk niet dat dat nou zoveel impact heeft op wel of geen auto kopen. Dan kun je er ook voor die keer een huren.
Het zijn verouderde gegevens. Er is veel gebeurd in 2023.

De s-curve, het begin gaat langzaam bij mensen die het zich kunnen veroorloven, maar na een bepaalt punt gaat het snel. Dat hangt samen met de tijd die een auto nodig heeft als ze wat ouder zijn, en op de wat minder kapitaalkrachtige markten terecht komt en op wordt gereden. Dat is ongeveer 15 jaar. Dat is een flinke vertraging.

Nu nog worden nieuwe auto's met verbandingsmotoren verkocht, dus elk jaar dat de markt niet overgaat op EV schuift de uitfasering verder op. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk fossiel te beëindigen. Met treuzelen lossen we geen klimaatcrisis op.
Ook wel stom dat dat nog data voor 2022 is, we zijn al februari, dus je zou toch hopen dat we nu al cijfers kennen voor 2023...
In België gaat het bvb zeer snel nu, door de gewijzigde taxatie-regels voor bedrijfswagens (die een groot deel van het wagenpark uitmaken). Een steeds groter percentage van de nieuwe bedrijfswagens zijn EVs, en doordat die om de 4 a 5 jaar vervangen worden, is er een zeer snelle omslag bezig. Als ik zie hoeveel EVs ik dagelijks al zie, dan ligt dat momenteel toch al tussen de 5 en 10%, schat ik.
Het gaat inderdaad snel nu in België door de taxatie regels voor bedrijfswagens:
https://statbel.fgov.be/n...chrijving-motorvoertuigen
In 2023 waren 284.608 van de in totaal 481.079 verkochte wagens hybride en elektrisch.
...
In 2023 werden bijna tweeënhalf keer zoveel volledig elektrisch aangedreven wagens verkocht. In 2023 werden 93.086 elektrische wagens verkocht tegenover 37.760 in 2022.
Volledig elektrisch dus 93.086 van totaal 481.079 wagens, dus 19,35%.

Eerste helft van vorig jaar was plug-in hybride nog interessant als bedrijfswagen. Nu al heel wat minder, dus dat percentage gaat nog omhoog gaan.
https://www.ilumen.solar/...volledig-elektrisch-zijn/
‘Eind 2024 zal 1 op de 2 ingeschreven nieuwe auto’s volledig elektrisch zijn’, aldus Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium.
Beetje WC-eend natuurlijk, maar als +60% van de nieuwe wagens bedrijfswagens zijn en je daar quasi verplicht bent om EV te kopen, dan is 1 op 2 wel vrij logisch.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2024 20:14]

Kan je niet gewoon data met data vergelijken ;) , Het gaat over het TOTALE aantal elektrische personenwagens in dit artikel. Op 1 Augusts 2023 zijn van de 6.030.700 personenwagen 138.749 elektrische (2.3007113602069%) en 537.817 (8.9179863034142%) hybride wagens in België.

https://statbel.fgov.be/n...it/verkeer/voertuigenpark
Als ik zie hoeveel EVs ik dagelijks al zie, dan ligt dat momenteel toch al tussen de 5 en 10%, schat ik.
Dat (5% iig 10% niet perse) zou ik hier in NL ook denken als ik rond rij, maar de cijfers zijn toch anders dan dat gevoel.

Het kan wel dat mensen met een elektrische auto meer rijden en je ze om die reden dus meer ziet. Of dat ze meer opvallen omdat je er meer op let.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:14]

Wat ik eigenlijk nog mis in het overzicht is het verschil in het aantal % verkochte auto's, elektrisch vs niet elektrisch.

Nederland, 2021 vs 2022:
  • Benzine: 46% vs 36%
  • Elektrisch: 20% vs 23%
  • Plugin hybrid: 33% vs 36%
Bron: https://www.raivereniging...re-markt-naar-26-in-2022/

[Reactie gewijzigd door volkano op 22 juli 2024 20:14]

Is er ook een splitsing tussen plugin Hybrid en Hybrid zonder stekker? Daar ben ik wel benieuwd naar. Wel apart dat benzine zoveel afneemt maar die percentage zie je niet terug. Er zijn dus mensen afgehaakt qua kopen. Wellicht door de inflatie.
Een groei van 50% over het vorige jaar voor het totale wagenpark vind ik eigenlijk niet niks. Als dat zo blijft evolueren voor zelfs maar een paar jaar heb je straks een mooi aandeel al te pakken.
Electrisch autos moeten nog fors goedkoper worden wil dit betaalbaar worden voor onze Oost-Europese vrienden.
Ik ben een petrolhead, en ik houd niet van BEV's. De enige reden dat ik ooit zo'n saai elektrisch hok zou rijden, is pas wanneer het afgedwongen word en benzineauto's niet meer gereden mogen worden.

Ik hoop dat dit nog zo lang mogelijk duurt.


Verder is het niet haalbaar in mijn wijk om een EV te rijden, gezien er geen genoeg parkeerplekken zijn, laat staan plek voor een laadpaal. Ik heb nu al problemen met parkeren namelijk, en dan heeft nog niemand in de straat een EV. Dus ja, je kunt meer laadpalen aanvragen, maar dan hebben anderen in de straat een probleem. Want dan kunnen ze hun auto nergens meer kwijt.
waarom zou een electrische auto per definitie saai zijn en een benzine niet?

zo lang laden 400km > 4h duurt, zal het een mind switch zijn om je auto af en toe te verplaatsen naar een laadpaal parking en en na opladen terug naar een andere plek. Of opladen als je ergens anders bent (werk of winkel bv)
waarom zou een electrische auto per definitie saai zijn en een benzine niet?
Lees die eerste 4 woorden nog eens.

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 22 juli 2024 20:14]

"waarom zou een electrische"
???
ben echt niet mee hoe dat electrisch per definitie saai is.
"waarom zou een electrische"
???
Jij bent écht niet helder hé..
Ik ben een petrolhead
Dit waren de eerste 4 woorden die je had moeten lezen.
ben echt niet mee hoe dat electrisch per definitie saai is.
Dan ben jij duidelijk geen petrolhead. Simpel.
Ah, nu ben ik wel mee met de 4 woorden.
Neen, ben geen petrolhead. Maar ik rij wel graag met auto of occasioneel een kart. Maar ben wel benieuwd wat een ICE variant zo veel spannender maakt dan een EV.
Bedoel je dan geluid? Schakelen? ...
Bedoel je dan geluid? Schakelen?
Jup. Voornamelijk de sensatie die je hebt als je het gas vol intrapt, dat je dan een motorblok (in mijn geval een heerlijk klinkende V6) lekker hoort gaan. Dan is dat véél leuker dan zo'n saaie geluidsloze EV.

Dan zou je nog als argument kunnen gebruiken dat een BEV een stuk goedkoper is om te rijden, maargoed, zie jij maar eens een grote auto te regelen, die luxe heeft, maar een paar duizend euro kost én minstens 600km op 1 laadbeurt kan. Ik kan mij er geen bedenken.

Ook vind ik looks van een auto erg belangrijk, en EV's zijn vrijwel allemaal spuuglelijk (mening hé..), ga ik dus geen EV kopen de komende jaren.

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 22 juli 2024 20:14]

Technologie moet de mens dienen, niet andersom
Ik geloof dat dat exact de reden is dat we nu met de gebakken peren zitten en enorme kosten moeten maken om de rotzooi op te ruimen die we veroorzaken met onze technologie...
Op nog geen 5 minuten 1000km tanken, dat noem ik vooruitgang.
Dat ga ik niet halen met m'n auto hoor xD. 750km is wel de max eigenlijk, maar dan moet ik als een opa gaan rijden.
Dan moet je zeker geen EV kopen ;)
Scheelt dat ik dat ook zeer zeker niet van plan ben :)
correct. Vergelijk het met je gsm
2000 -> 1 keer per week / 1 keer per 2 weken opladen.
2012-> 1 keer /2 keer per dag opladen. Maar je kreeg er wel een echte zakcomputer bij waar je iets meer kon doen dan snake spelen terwijl je op de bus aan het wachten was.
2024-> 1 keer per 2 dagen opladen
Gezien er in België meer inschrijvingen zijn van bedrijfswagens dan particuliere wagens en de fiscale afstraffing vanaf 2026 gaan we (spijtig genoeg) de volgende jaren dit aantal wel zien stijgen voor BE.
En waarom spijtig genoeg? Het is toch demax dat elektrische auto's efkes volledig de automarkt uitdagen. Gelukkig dat innovatie niet kan worden tegengehouden door conservatieven.
Omdat het als gebruiker meer moeite vergt dan voordien zonder dat er daar iets tegenover staat
Voor een deel (vooral in de grootsteden) zal elektrisch rijden zeer moeilijk worden. Maar u kan zich de vraag stellen of er daar geen mentaliteitswijziging moet komen en daar het nut van een eigen auto in vraag beginnen te stellen.

Merendeel van de mensen buiten het stad, kunnen normaal zonder al te veel problemen elektrisch rijden.
Ik merk voor mij op dat als ik naar Brussel ga, dat goed meevalt. Nu parkeer ik dan sowieso wel op één van de randparkingen om dan de tram te nemen en daar staan enorm veel laders. Maar ook in de stad zelf staan best wel veel laadparkingen. Het grootste probleem daar lijkt mij dat veel ICE rijders zich opzettelijk bij voorkeur daar zetten zodat je er niet kan laden. Maar dat lost zich vanzelf wel op.
Terwijl juist elektrisch rijden in de grote steden een geweldige uitkomst is, zowel voor de stedelingen als voor de chauffeur van de elektrische auto.
Nee hoor tesla Y bedrijfswagen en heb al maanden geen tank station gezien. Niet meer express moeten rondrijden om een total tankstation te vinden. Gewoon thuis inpluggen eens per 2 weken.
Gewoon thuis inpluggen eens per 2 weken.

dan ben jij ook de perfecte doelgroep,of zelfs eigenlijk niet, dan ben jij de perfecte doelgroep voor fiets of openbaar vervoer en is zulke auto gewoon extra vervuiling, laat staan een SUV die ze extra mogen taxeren in de toekomst wegens de minder goede cx waarde.

of anders gezegd, het kost je meer aan bedrijfswagen kwa taxen dan dat je gewoon loon als compensatie zou hebben. 11K km (op basis van je om de 2 weken tanken) rijden met een firma wagen is in BE sowieso niet fiscaal in je voordeel.

en je geeft mooi aan wat nu het grote probleem is van BE, de EV adoptie is immens laag, het is enkel met de firmawagen policy dat er zo een EV beweging is, nu zeker dat dit ingaat voor de gehele aftrek van de vloot....In Juni 2023 was de best verkochte firma wagen een BMW X5 45e kwestie van al die zelfstandigen die snel nog voor de reductie nog effe een autotje aankopen op de firma...

dat het mobilteitsbudget in BE niet klopt hebben we natuurlijk te danken aan de fantastische politiek en hun vooruitziende capaciteiten.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 20:14]

of anders gezegd, het kost je meer aan bedrijfswagen kwa taxen dan dat je gewoon loon als compensatie zou hebben.
Dat stuk klopt enkel als je wilt doen alsof het mobiliteitsbudget dat wordt voorgesteld als alternatief realistisch is qua wat je echt uitspaart met een bedrijfswagen. Terwijl zo'n budget vaak niets eens de helft is van wat je zou uitgeven aan een wagen die je zelf moet kopen.
IK ga niet elke dag naar werk. Het is een 15km naar het trein station, wat iets te ver is om met de fiets te doen. Het zal een 500 km/ 2 weken zijn qua werk tel vakanties erbij en je zal aan een 15-16 000km komen.

Geen idee of loon interresanter zou zijn dat is geen optie hier en ik betwijfel het gezien de vakanties en een wagen huren je veel duurder zou uitzijn dan wat je ooit spaart.
laat staan een SUV die ze extra mogen taxeren in de toekomst wegens de minder goede cx waarde.
Het verbruik is een betere indicator dan het formaat. Zo verbruikt mijn Tesla Y minder dan een VW Id.3

Zoveel mogelijk kilometers doe ik al met de (bak)fiets, ben dicht bij huis gaan werken, maar soms ontkom ik er niet aan om een auto te gebruiken. Van waar ik woon is het OV gewoon totaal niet praktisch en schandalig duur als je met een gezin reist.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 20:14]

Een fluisterstille wagen met een fijne rijervaring die de buurt niet vergast met uitlaatgassen?

Welke moeite? Je eenmalige skireis per jaar een beetje beter inplannen?
Die wedstrijd met je buurtgenoten om die enkele laadpaal om te zorgen dat je die fijne rijervaring ook de volgende dag hebt. ;)
Dit soort fantasieën worden natuurlijk meestal verspreid door mensen die niet elektrisch rijden.

De enige mensen met range anxiety zijn mensen zonder EV. Ik ken werkelijk niemand die al lange tijd elektrisch rijdt die hier last van heeft.
Dat hangt compleet af van je persoonlijke omstandigheden. Voor iemand die niet thuis of op het werk kan laden is dat ongetwijfeld op dit moment nog meer moeite.
Als je thuis of op het werk (of beiden) kan laden is dit een pak makkelijker en aangenamer dan wekelijks omrijden naar het tankstation.

Dat gemak zal waarschijnlijk de komende jaren nog fel verbeteren. Vergeet immers niet dat het tegen 2025 verplicht is dat elk niet residentieel gebouw met een parking van 10 of meer plaatsen verplicht twee laadpunten gaat moeten beschikbaar stellen. Iets dat je sowieso al merkt bij winkels die mikken op mensen die nu al met een ev rijden. Niets aangenamer dan naar een winkel rijden en zien dat het beste plekje, het dichtste bij de inkom, nog beschikbaar is en je er kan bijladen voor vaak een erg laag tarief.

En alles is natuurlijk subjectief, maar ik vind het in elk geval veel aangenamer om mijn laadkabels in te pluggen dan wekelijks dat stinkend koud handvat van de dieselpomp te moeten vastnemen.
De wereld een likje leefbaarder houden en wat frissere lucht vind ik anders best een mooie terug verdienst.
Ghoh. Ik vind het nu al irritant dat ik elke 650 km moet tanken met mijn benzinewagen (Merdeces A-klasse), komende van een diesel (Ford Mondeo met extra tank) waar ik 1250km met kon rijden. (Van Antwerpen naar Bologna gereden zonder te tanken, wel een beetje hypermiling gedaan.) Waar ik vroeger met de bedrijfstankkaart gratis een groot deel van Europa (één richting) kon rijden (mag enkel tanken in België) ben ik nu dat voordeel kwijt.

Met een elektrische wagen raak ik niet enkel minder ver, ik moet ook nog eens lang wachten omdat ik als een idioot aan de kant moet staan om hem in het stopcontact te steken.

Dat uitdagen snap ik, maar het neemt wel een pak comfort weg die ik voordien had met mijn dieselwagen. Mijn benzinewagen kan ik in een paar minuten tanken, dus ookal sta ik meer aan de pomp, en ben ik met uitstapjes meer geld kwijt, is dat nog een acceptabel alternatief. Elke 400-500km een 15-30 minuten aan de kant staan daarintegen... Om nog niet te spreken over een wachtrij aan de lader... Nee, dan ga ik akkoord met de "spijtig genoeg'.

Langs de andere kant, de wagen opladen met elektriciteit van mijn zonnepanelen en iets meer dan nettarief daarvoor terugkrijgen van mijn werkgever is wél een financieel voordeel van een elektrische wagen. Dus het zijn niet allemaal nadelen.

[Reactie gewijzigd door Satkan op 22 juli 2024 20:14]

Als je het als een nadeel ziet om elke 4-5u een half uurtje aan de kant te staan om te plassen, de benen te strekken en een hapje te eten dan vrees ik dat je een gevaar op de weg bent.
Laten we die conclusies aan de medici van deze wereld laten, na persoonlijke analyse.
Met een elektrische wagen raak ik niet enkel minder ver, ik moet ook nog eens lang wachten omdat ik als een idioot aan de kant moet staan om hem in het stopcontact te steken.
Tenzij je voortdurend dat soort lange trips doet is het omgekeerde waar. Je laat je wagen gewoon herladen waar je hem kan parkeren. Iets dat bij vrijwel elke klant al kan waar ik op bezoek ga, en in elke betaalparking die ik bezocht heb. Niet dat die punten bij de laatste altijd vrij zijn toegegeven, maar mogelijk heb ik geluk gehad dat dat letterlijk altijd zo is geweest op de momenten dat het nodig was.

In een jaar EV rijden heb ik tot nu toe nog maar één keer aan de snellader gehangen. (Het testen van de laadkaart op bepaalde snelladers bij mij in de buurt niet meegerekend)
Stel nu dat ge in uiterste geval dik 2 uur langer op de baan zijt. (Ipv 1x tanken, nu 3keer, maar bij die drie keer, kan je ondertussen ook iets eten, dus die tijd wordt al gecompenseerd) Je gaat veel uitgeruster toekomen, waardoor je meer energie zal hebben, betere nachtrust,etc... Bij die ene stop (of zelfs geen, wat echt zeer ongezond is) ga je misschien wel een dag moeten bekomen van de autorit. En waar zit uw winst dan?

En je mag dan nog een supermens zijn, die bij hoog en laag zal beweren dat je daar allemaal geen last van hebt, wat is twee uurtjes langer rijden in een mensenleven?
Naar mijn weten heb ik inderdaad bog nooit moeten bekomen van een lange autorit. Ik vertrek in de ochtend, niet vroeger dan normaal, en kom toe in de avond, waarop ik ga slapen.

Ter info, ik ben geen zestiger of ouder.

Ik snap al die argumentatie, en algemene voorbeelden worden uiteraard altijd aangehaald, maar ik geef een mening vanuit mijn perspectief, ik zeg hoe het comfort naar beneden gaat tegenover de huidige situatie, en dat is eigenlijk alles.

Je kan proberen te argumenteren zoveel je wilt, maar netto blijft het feit dat ik met een gewone wagen veel sneller bij een verder punt zal zijn. Tijdens een autorit stop ik uiteraard hier en daar ook een 5-tal minuten om snel eens benen te strekken, ik heb niet meer nodig.
Die paar keer dat u uw benen moet strekken, gaat u elektrisch gewoon aan een station doen. Het gaat echt bitterweinig schelen (en zeker met files etc) zal uw netto winst met een dieselauto verwaarloosbaar zijn.
Ja, maar wel 300-600% zo lang qua duur.
Waarom spijtig? Ik ben zelf een fervent petrolhead (rij voor de hobby een sportauto met 6-cilinder), maar voor dagelijkse km's (woon-werk, boodschappen, sociale activiteiten, vakantie, etc) voldoet een EV prima. Als ik door een EV te rijden ervoor kan zorgen dat het mogelijk blijft om voor mijn plezier ook wat km's per jaar in mijn hobby-auto te kunnen/mogen blijven rijden, dan heb ik dat er graag voor over.
Inderdaad.
Heb een MX-5 NA en een Honda Prelude. Leuke wagens.
Maar voor dagelijks woon-werkverkeer vind ik de EV ideaal. Veel relaxter dan mijn vorige diesel break.
Griekenland 0.1% :+ Wel een gigantische stijging in verhouding met het jaar daarvoor
Van niets naar 1 op de 1000 is serieus een grote stijging.
Of het is afgerond, het is van 1 op de 5001 naar 1 op de 4999 gegaan
Wel Ironisch dat het land dat het meeste vervuilde zooi naar boven haalt het grootste EV park heeft van Europa.
Nha, dat is het land dat de bui al van ver zag aankomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.