Autofabrikanten: minder EV's verkocht in de Europese Unie in 2024

Er zijn gemiddeld in 2024 minder nieuwe elektrische voertuigen geregistreerd in de Europese Unie. Het gaat vooral om een daling van het aantal nieuwe elektrische auto's in Frankrijk en Duitsland.

De voorgaande jaren nam het aantal nieuwe volledig elektrische auto's alleen maar toe. Over het afgelopen jaar ziet de Europese autofabrikantenvereniging ACEA echter een afname. Tegen december 2024 daalde het aantal nieuwe EV's met ruim 10 procent vergeleken met dezelfde maand in 2023.

De grootste afname was te merken in Duitsland en Frankrijk. In Duitsland werden afgelopen december 38,6 procent minder elektrische auto's geregistreerd dan in december 2023. In Frankrijk werden vorige maand 20,7 procent minder EV's verkocht.

Het totale marktaandeel van volledig elektrische auto's in 2024 bedroeg 13,6 procent. In 2023 bedroeg dat marktaandeel nog 14,6 procent. Het marktaandeel van EV's is in Nederland en België juist toegenomen. In Nederland gaat het om 34,7 procent en in België om 28,5 procent. Ter vergelijking was het marktaandeel van volledig elektrische auto's in 2023 in Nederland 30,8 procent en in België 19,6 procent.

Het totaalaantal nieuwe geregistreerde auto's in 2024 kwam neer op 10,6 miljoen auto's. Daarbij worden ook hybride en plug-inhybride auto's, benzine-auto's en dieselauto's meegeteld. ACEA spreekt van een stijging van 0,8 procent ten opzichte van 2023.

Door Loïs Franx

Redacteur

21-01-2025 • 15:02

361

Reacties (360)

360
349
150
7
0
157
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 21 januari 2025 17:51
Het gaat in Duitsland niet alleen slecht met de verkoop van nieuwe electrische auto's. De occasion markt voor EV's is er een drama. Ruim 68 procent van de Duitse autodealers weigert om gebruikte elektrische auto’s in te ruilen en meer dan de helft noemt EV occasions momenteel "nagenoeg onverkoopbaar".

Bronnen: AD.nl en https://www.toyotahybrideforum.nl/viewtopic.php?t=17590

De verkoop van auto’s met benzine- en dieselmotor is onder Duitse particulieren in de eerste helft vorig jaar juist met 24 procent gestegen. Op de zakelijke markt is een stijging van 20 procent zichtbaar.

EV-verkoop Duitsland stort in, vraag naar brandstofauto’s stijgt

Ook in Nederland hoor ik verschillende aanbieders zeker niet positief over de EV occasion markt. Hybrides lopen nog wel goed.

[Reactie gewijzigd door Bor op 21 januari 2025 21:05]

Het probleem is ook:
- De verkopers/lease-maatschappijen die na 4 a 5 jaar de ex-lease EV auto willen (door)verkopen hebben deze de afgelopen 4-5 jaar 'eigenlijk' te laag gezet qua maandelijkse kosten en moeten deze weer voor X prijs verkopen op de occassion markt. Mede door de vele subsidies, aantrekkelijke acties, etc.
- De particuliere kopers die willen geen auto waar geen garantie en zekerheden meer op zitten. De accupakketten zijn pas de laatste paar jaar écht verbeterd in betrouwbaarheid. Bij veel EV's van 4 a 5 jaar oud nog nét niet. Vervolgens kijken particuliere kopers vaker rond de 10K euro voor een auto van 5 jaar oud en niet rond de 20K euro die de vele EV's van die leeftijd nog voor te koop staan.

En het is precies die discrepantie die de markt voor occasion EV's zo slecht maakt.

Er zijn immers geen/weinig A en B segment klasse auto's (Polo, Up!, Mii, Ibiza, Aygo, Mazda2, etc) die in EV uitvoering zijn verschenen om goed te vergelijken. Toch wel het type auto dat het grootste is in de particuliere occasion markt. Ja, je hebt de e-308, maar die heeft dan ook géén problemen qua koop en verkoop momenteel. En het is Peugeot... Moet je maar net willen.
Dus dan ga je de C-segmenters vergelijken met de EV's en kan je al veel meer en luxere benzine én hybride auto's krijgen voor de helft van de prijs van vergelijkbare EV's.
Toch gek, een tweedehands elektrische auto is heel betaalbaar (minder dan 20k voor een tesla model 3 bijv). Dat zou toch wel meer mensen moeten trekken lijkt me?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @WoutervOorschot21 januari 2025 20:29
Dat heel betaalbaar zijn heeft ook een keerzijde; een tesla is nou niet bepaald waardevast en daarmee zien veel mensen dat niet als een heel goede investering.
Een auto is nooit een investering op waardevastheid geweest, maar een vervoersmiddel.

Verder is het bijzonder dat “men” jarenlang heeft gezeurd dat EVs te duur waren en dat, nu ze zéér betaalbaar en bereikbaar zijn “men” zeurt dat ze zo goedkoop zijn.

Ik denk dan: het is ook nooit goed.

[Reactie gewijzigd door Odie op 21 januari 2025 23:01]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Odie21 januari 2025 23:08
Verder is het bijzonder dat “men” jarenlang heeft gezeurd dat EVs te duur waren en dat, nu ze zéér betaalbaar en bereikbaar zijn “men” zeurt dat ze zo goedkoop zijn.
Ten eerste is het afdoen van een andermans mening als "zeuren" natuurlijk gewoon een zwaktebod en niet echt vriendelijk. Ten tweede klaagt volgens mij niemand dat een EV "zeer betaalbaar" is (wat imho nog steeds niet aan de orde is) maar heb ik over het feit dat een Tesla heel hard afschrijft en in waarde daalt (zowel nieuw als occasion).
Als je het zo over feiten wilt hebben. De meeste BEVs uit 2019 zitten rond de 35% van de nieuwwaarde. Nissan/VW/Audi/Jaguar/Tesla allemaal redelijk hetzelfe. Een beetje nette Model 3 SR uit 2019 koop je voor 17500. Is 35%. Een Audi eTron koop je voor 26k, nieuwwaarde was 74k dus ook 35%. eGolf/Leaf/Zoe allemaal hetzelfde. Komt een beetje als FUD over dit.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Inspired22 januari 2025 08:35
Wat je hier aantoont is dat een BEV blijkbaar hard afschrijft en dat dit niet alleen voor de Tesla geldt. Dat maakt mijn punt niet minder waar. Met FUD heeft dit niets te maken. Sterker nog, jouw stelling laat een groter probleem zien; namelijk een zeer snelle waardedaling voor iets wat absoluut veel geld kost en wat daardoor niet aantrekkelijk is. Je leest op veel plekken dat de BEV's na een paar jaar nog zeer lang mee kunnen inclusief de grote angst van veel mensen; het accupakket. De auto's zijn volgens sommige reacties hier dan ook nog zeer interessant. Dan zou de waarde toch constanter moeten blijven en de vraag hoog lijkt mij? De praktijk laat echter zien dat de vraag helemaal niet zo hoog is, zeker niet wanneer je het EU breed bekijkt.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 januari 2025 08:35]

Maar eerder werd al aangegeven dat ALLE auto's vergelijkbaar afschrijven...
Ik denk dat die stelling onjuist is, ik denk dat een EV momenteel ook harder afschrijft en diverse bronnen onderstrepen dat. Met name het enorme aanbod aan ex-lease uit 2019 en 2020 (die 4 of 5 jaar oud waren en uit de lease vielen) en het wegvallen van de subsidies lijkt mede mee te spelen.

De ene bron formuleert het genuanceerder dan de andere (typische petrol sides spreken over 'harder dan een baksteen en over de liefde die over is, terwijl anderen meer naar objectieve factoren kijken) maar:

https://www.ad.nl/auto/el...zijn-de-cijfers~a5d443d8/

Ik blijf erbij wat ik eerder tegen @Bor zei: een auto moet je niet kopen als investering maar als vervoersmiddel.
Uit je bron:

> Vergeleken met het gemiddelde van alle brandstoftypes behoudt een elektrische auto ruim 15 procent minder van zijn oorspronkelijke waarde. In vergelijking met benzineauto’s is het verschil zelfs nog iets groter. Opvallend is dat elektrische auto’s twee jaar geleden nog het meest waardevast waren van alle brandstofsoorten, maar dat ze nu juist het minst goed presteren.

15 procent verschil vind ik niet gigantisch, bovendien is dit iets van pas de laatste twee jaar en verklaarbaar door verschillende factoren / trends. Het is daarom niet gek te denken dat in de nabije toekomst het weleens heel anders zou kunnen uitpakken.

Dat rechtvaardigt absoluut niet de conclusie dat BEVs hard afschrijven en "een zeer snelle waardedaling voor iets wat absoluut veel geld kost en wat daardoor niet aantrekkelijk is". Als leek zou je er bang van kunnen worden als je dit zo leest en gelooft, namelijk omdat je iets koopt dat het helemaal niet waard is, het kan je onzeker maken over je investering en misschien drijft het je wel tot wanhoop dat je een kat in de zak gekocht hebt! FUD dus.

Zeker ook FUD omdat het je 'veel geld kan kosten'. Wat dus helemaal het argument negeert dat je een auto koopt als vervoersmiddel, en in het totaalplaatje EVs vaak goedkoper uit zijn. Je kan ook prima een argument maken dat een hard afgeschreven EV je ontzettend veel geld gaat opleveren.

[Reactie gewijzigd door Antipater op 22 januari 2025 15:47]

Ik ben het met je eens. En wat je zegt: wat is de afschrijving van diesels geweest de laatste jaren? Die krengen raak je steeds moeilijker kwijt. Wij hebben onze diesel een paar jaar geleden nog voor een redelijke inruil weg kunnen doen ten gunste van een EV.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Odie22 januari 2025 20:58
Een diesel kan je nog steeds (vrijwel) overal inruilen voor een nette prijs. "Die raak je steeds moeilijker kwijt" is echt niet waar. Bij mijn laatste diesel deed echt geen enkele aanbieder moeilijk over de inruil.
Een diesel kan je nog steeds (vrijwel) overal inruilen voor een nette prijs. "Die raak je steeds moeilijker kwijt" is echt niet waar. Bij mijn laatste diesel deed echt geen enkele aanbieder moeilijk over de inruil.
En dan spreek je mij aan dat ik een stelling ontkracht op basis van eigen ervaring. En wat doe je hier dan? Je geeft aan dat een diesel niet slecht te verkopen is want .... eigen ervaring..
Het is een feit dat een groot deel van de consumenten haar beklag deed dat EVs onbetaalbaar waren, in heel veel EV discussies hier op de frontpages was dat ook vaak een van de argumenten: "leuk dat jij het als gesubsidieerde lease rijder kan betalen, maar ik kan dat niet". Ook op de petrol blogs en petrol minded nieuws sites is dat vaak het stokpaardje: voor Jan met de Pet is het onbetaalbaar. Ik (en met mij vele EV early adopters) heb al die jaren steevast geroepen: klopt, de markt moet zich nog ontwikkelen, komt vanzelf, kost tijd, er komt vanzelf een grote golf aan ex lease op de markt.

Dat Tesla hier sterk in oververtegenwoordigd is draagt mede bij aan een hogere afschrijving: vraag en aanbod.
Lekker kort door de bocht. De leaserijders plukken de financiële vruchten en wanneer er niets meer hangt moet "men" niet zeuren.

Naast een 20k investering nemen mensen ook een risico met een accu, een vervanging van een accu is kostbaar geintje, iets waar ik zeker rekening mee houdt. Verder is de huidige politieke in de wereld erg wispelturig m.b.t. duurzaamheid.

[Reactie gewijzigd door Falcone op 22 januari 2025 09:46]

Aangezien het zeker geen gegeven is dat EV accu's na een paar jaar stuk gaan zou ik denken dat dat met een stukje garantie/verzekering wel te ondervangen is.
Een motorrevisie voor een benzine/diesel kan ook in de duizenden euro's lopen...
Dan nog zit er aanzienlijk verschil in. Een motorrevisie kost ongeveer 5000 euro, een model 3 accu vervangen kost al snel 12.000 tot 20.000 euro.

Dat wil niet zeggen dat een brandstof auto zaligmakend is, maar wel zeer zeker een belangrijke factor wanneer je privé een auto van 5-10 jaar oud koopt.
Een model 3 EV batterij zou in principe ruim een half miljoen kilometer mee moeten kunnen gaan. Dat is wat ik bedoel met 'verzekering': de getallen zijn er om die levensduur te onderbouwen dus dan zou het mogelijk moeten zijn om voor een klein maandelijks bedrag die zorg dat je 'pech' hebt weg te nemen?
Ik heb niet gezegd dat 'men' niet mag zeuren, van mij mag iedereen zeuren, ik zeur ook een hoop.

Ik doe wel de constatering dat een deel van de clientele (om het woord 'men' niet constant te gebruiken) een niet consistente kijk op de prijsontwikkeling van een EV heeft. Dat is een houding die je eigenlijk op alle dossiers ziet: er is vaak sprake van een status-quo bias waarin elke verandering instinctief wordt afgewezen. EVs zijn duur, zie je wel: troep. EVs dalen hard in prijs/waarde, zie je wel: troep, de liefde/hype is over. Ik noem dat het 'nooit-goed-syndroom'.

Mijn mening: we zouden blij moeten zijn dat er een forse markt van EVs op de markt komen die sterk in waarde gedaald zijn. Voor mij als privé bezitter van een Model 3 is dat niet zo leuk, maar is de prijs die ik als first mover betaal. En ik kan het me veroorloven, dus ik moet niet klagen. Maar in het grote plaatje ben ik blij dat mijn verwachting uit komt: de EV markt wordt langzaam volwassen, inclusief een gezond aanbod van betaalbare occasions.

Je opmerking over vervanging van een accu en een duur geintje is inmiddels ook achterhaald: vroeger moest bij een defect een hele accu vervangen worden en kostte je dat een rib uit je lijf. Inmiddels zakken prijzen van accu's ongeveer harder dan dan het vertrouwen in het huidige kabinet, maar belangrijker: er komen steeds meer bedrijven die zich richten op renovatie en reparatie van accu pakketten.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Odie22 januari 2025 21:01
Je opmerking over vervanging van een accu en een duur geintje is inmiddels ook achterhaald: vroeger moest bij een defect een hele accu vervangen worden en kostte je dat een rib uit je lijf. Inmiddels zakken prijzen van accu's ongeveer harder dan dan het vertrouwen in het huidige kabinet, maar belangrijker: er komen steeds meer bedrijven die zich richten op renovatie en reparatie van accu pakketten.
Een accupakket vervangen is nog steeds erg duur. Renovatie en reparatie van een accu pakket doet vrijwel geen merk. Dan ben je al snel op 3e partijen aangewezen en heb je veelal geen garantie op een juiste afloop. En ook dan blijft het een vrij kostbare grap.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 januari 2025 21:03]

Ten eerste verlenen veel merken jarenlange garantie op accu’s, op mij tesla 8 jaar of 160k km. Als hij daarna kapot gaat zijn er dus third party opties. Tesla doet dit zelf niet, maar als het buiten je garantie gebeurd: who cares dat een third party het doet? Op de reparatie krijg je weer garantie. Volledige refurbished kost je zo’n 6k. Das heel wat minder dan wat een nieuwe accu bij tesla kost.
Ik heb meerdere auto's die het tegendeel bewijzen anders.
Sorry I'm lost: die wat bewijzen?
Een auto is nooit een investering op waardevastheid geweest,
Dat probeer ik dus te ontkrachten
Als je het hebt over speciale wagens/oldtimers/exclusieve wagens zal zal je een punt hebben, maar elk normaal stuk blik (zelfs Toyotas) zijn gewoon een gebruiksvoorwerp die een bijster slechte investering zijn als je puur naar het financiële plaatje kijkt. De vuistregel is dat een nieuwe auto bij registratie direct zo'n 10% waarde verliest.
op zich valt dat ook wel weer mee. In 2011 hadden we een vloot Polo Bluemotion TDI's aangeschaft op de zaak en ik een DS3 HDI. Ze kostten toen allemaal rond de 21.000 euro. Ze waren allemaal Na een jaar of 3 gingen ze er allemaal uit met plus minus 200dkm op de teller. De DS3 bracht nog een kleine 9000 euro op en de Polo's een 7500 euro. De Polo bracht dus ongeveer 36% van de nieuwwaarde op. En dat terwijl de auto's in die 3 jaar tijd alleen maar duurder zijn geworden.

Als je een Tesla Model 3 SR+ kocht in 2019, was je 50.000 euro kwijt. Tegenwoordig kost de basis Tesla 41990 euro. Een 2019 Tesla (5 jaar oud) breng nog zo'n 15.000 euro op. Dat is dus 30% van de oorspronkelijke nieuwprijs en 36% van de huidige nieuwprijs.

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 21 januari 2025 20:48]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SjonnieK21 januari 2025 20:55
Kortom een relatief simpele polo levert verhoudingsgewijs meer op dan een tesla van 50K (die nog maar 30% waard) waarbij je met oude cijfers rekent. Volgens mij laat je hier prima zien hoe belachelijk veel je op die Tesla van 50K afschrijft in slechts 5 jaar. Dat is echt niet waardevast te noemen terwijl de auto nog lange tijd mee zou moeten kunnen volgens de Tesla fans; het accupakket is immers nog lang niet versleten volgens sommige reacties hier en onderhoud is amper nodig.

Voor de rest: 2011 is een lange tijd geleden. Dat is nu toch niet meer relevant.

[Reactie gewijzigd door Bor op 21 januari 2025 23:06]

Maar als je hem hebt gekocht heb je die jaren wel ontzettend veel op benzine bespaard.

Je betaald met een tesla 6400 euro om 120.000 km te rijden a 30 cent per kwh...
met vw polo had je daarmee bij een branstofprijs van 1.80 op 9849 gezeten, nog even los van de wegenbelasting die hoger lag (dit is natuurlijk per land verschillend).

Voor een benzine auto had dat nog eens heel anders uitgepakt... dus minder waardevast misschien wel maar je hebt ook al veel meer bespaard. En zoals anderen ook aangeven een model 3 is mede door de grote afname en populariteit nu al een stuk goedkoper. En dat is het nadeel van iets dat relatief nieuw is. Een brandstof motor is al helemaal door ontwikkeld en weinig vernieuwend, op EV vlak veranderd er nog steeds een bult.
Dat is ook wel omdat het de eerste generatie was. Nieuwe model3 is 40k, daar is de tweedehandsprijs ook op gebaseerd. 50% van een nieuwe dus. Polo's kosten altijd al ongeveer hetzelfde.

Ja, de 60k voor de eerste model 3's was erg veel, dat is achteraf een nadeel van een nieuw product.
eerste model 3 sr+ was 51000 euro. De long range was duurder. En de Polo's zijn in die periode alleen maar duurder geworden en niet goedkoper.
Het probleem bij Tesla is dat Musk zelf zijn auto's steeds goedkoper wist te produceren en daardoor in het kielzog de reeds verkochte auto's impliciet ook goedkoper maakte voor de tweedehandsmarkt. Het risico van een early adaptor is dat deze met dit verval te maken krijgt. VW heeft dit niet kunnen doen en daarmee lijkt de auto waardevaster, in feite zou je trots moeten zijn op Tesla en boos moeten zijn op VW die blijkbaar niet weten te verbeteren.
Precies. Afschrijving baseren op een eerste product in de categorie, die dús ook hoger in de markt is gezet, slaat kant noch wal. Die afschrijving gaat nu kelderen als je voor 40k een model 3 koopt. Want die prijs gaat niet meer verder zakken. Af en toe wat korting naar 38k misschien, maar de aanschaf blijft hier nu op, waar er een bodem is bereikt.
Je rijdt dan ook in een simpele Polo, en is toch een klasse lager dan een Model 3. Een Aygo schrijft op z'n beurt weer minder af dan een Polo. Maar daar moet je wel in willen rijden, want is ook weer simpeler dan een Polo. Mijn punt gaat erom dat procentueel gezien 35% van de nieuwprijs niet zo gek is.

https://imgur.com/a/PAUnLYr

Hier een link naar hoeveel procent een auto gemiddeld afschrijft. Ik zie dat de Tesla Model 3 prima binnen deze grafiek afschrijft. Je opmerking slaat dus kant nog wal

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 21 januari 2025 21:14]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SjonnieK21 januari 2025 23:04
Hier een link naar hoeveel procent een auto gemiddeld afschrijft.
Bij die grafiek mist elke vorm van onderbouwing en duiding en tevens is de bron een willekeurige Imgur link waar iedereen van alles op kan zetten. Dit is toch geen objectieve bron? Daarbij zeg ik helemaal niet dat een Tesla niet binnen jouw grafiek afschrijft maar dat hij nou niet bepaald waardevast is. Dat is gewoon een feit wat je met je eigen onderbouwing ook onderschrijft. Je opmerking raakt dus kant noch wal.
Klopt op zich wel, maar door het te hebben over een Tesla, doe je overkomen alsof het iets is wat alleen/vooral voor Tesla geldt. Eigenlijk geldt gewoon dat auto's in het algemeen niet waardevast zijn (een enkele zeer exclusieve auto daargelaten)
Aan de andere kant is de afschrijving van een "bewezen" techniek één op één vergelijken met de afschrijving van een "nieuwe" techniek waarbij de overheid aan het rotzooien is met wel/niet subsidies ook niet representatief. Dit moet echt nog settelen en elke vergelijking nu, raakt kant-nog-wal. Als early adaptor kijk je nu niet vrolijk naar de afschrijving van je Tesla, dat is een punt wat nu wel even droevig is; maar is ook het risico van een early adaptor.
[...]


Bij die grafiek mist elke vorm van onderbouwing en duiding en tevens is de bron een willekeurige Imgur link waar iedereen van alles op kan zetten. Dit is toch geen objectieve bron?
En het AD is wel een objectieve bron? De schrijver van het eerste artikel, Erik Kouwenhoven is voorzitter van de (klassieke) Porsche club en is een EV hater tot op het bot. Hij schrijft vooral artikelen die ervoor zorgen dat de EV een slechte naam krijgt. Artikelen als: "Autobanden grootste veroorzaker microplastics in oceaan, elektrische auto krijgt de zwarte piet"

En dat terwijl ik uit ervaring weet (na 6 jaar EV te hebben gereden) dat de EV geen hogere bandenslijtage heeft tov een brandstof auto.

Wat mij vooral opvalt is dat je vooral mijn opmerkingen afknalt als niet feitelijk. Ondertussen ga je zelf keihard mee in het geroeptoeter van een Kouwenhoven van het AD.

Mag ik vragen, hoeveel EV's heb jij gehad, dan wel ingeruild?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SjonnieK23 januari 2025 09:41
Je kan mijn bron in twijfel trekken maar levert zelf alleen een imgur plaatje aan zonder ook maar enige onderbouwin. Er staat 0 duiding bij, zelfs niet over welke periode de grafiek gaat. De data kan volledig uit de duim zijn gezogen.

Het artikel dat ik eerder heb aangehaald is gewoon gebaseerd op cijfers die te verifiëren zijn. De resultaten komen ook overeen met de resultaten van een test door de ADAC. Dat lijkt mij in ieder geval betrouwbaarder dan een niet van informatie voorziene random grafiek op imgur.

Als je mijn bron in twijfel wilt trekken; prima, maar kom dan zelf in ieder geval met iets beters dan dit.
Mag ik vragen, hoeveel EV's heb jij gehad, dan wel ingeruild?
Ik rijd een EV.
En dat terwijl ik uit ervaring weet (na 6 jaar EV te hebben gereden) dat de EV geen hogere bandenslijtage heeft tov een brandstof auto.
De eerste hit in google brengt ons naar de autoweek:
Is de bandenslijtage hoger bij elektrische auto's?
De tweede link gaat naar TopGear:
Onderzoek: ‘Banden van EV slijten twee keer harder dan die van benzineauto’

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 januari 2025 09:45]

Wederom alleen maar roeptoeter artikelen. Wij hebben zowel een Tesla RWD als een Ioniq electric thuis staan. De Tesla staat op bijna 30.000km, en de achterbanden zijn nog niet op de helft. De Ioniq heeft na 4 jaar en 60.000km 4 nieuwe banden gekregen. Waren ze versleten? Nee, ze waren uitgedroogd.
En ja, ik kan de achterbanden van de Tesla binnen 10.000km glad krijgen, maar dat lukt mij bij een brandstofauto met gelijksoortig vermogen ook wel. Gewoon een kwestie van bij elke stoplicht als een bezetene optrekken.
En dat is precies het probleem, er worden vooral negatieve punten benoemd en daar wordt de focus op gelegd.


Verder zal ik ook niet ontkennen dat de EV het niet altijd makkelijk heeft. Dit komt vooral door het zwalkend beleid en negatieve artikelen. En in Duitsland zal de ADAC ook niet helemaal objectief zijn, want de Duitse autofabrikant heeft jarenlang liggen te slapen en die zijn nu ingehaald door allerlei andere EV fabrikanten. Dus ook zij zullen de EV graag zien falen.

En dan nu even een feitje, https://www.best-selling-...-best-selling-car-models/

en dan deze lijst https://www.best-selling-...-best-selling-car-models/

Duitsland is dus niet echt een voorbeeld tov de rest van Europa. Het kan dus best dat garages in Duitsland een EV niet willen inruilen, maar in de rest van Europa zien we toch echt wat anders, een voorbeeldje: https://www.autoblog.nl/n...0periode%20maar%2049.218.

Een garage zou dus gek zijn als ze EV's niet inruilen, want er is gewoon een stijgende vraag.

[Reactie gewijzigd door SjonnieK op 23 januari 2025 10:29]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SjonnieK23 januari 2025 10:44
Wederom alleen maar roeptoeter artikelen. Wij hebben zowel een Tesla RWD als een Ioniq electric thuis staan. De Tesla staat op bijna 30.000km, en de achterbanden zijn nog niet op de helft. De Ioniq heeft na 4 jaar en 60.000km 4 nieuwe banden gekregen. Waren ze versleten? Nee, ze waren uitgedroogd.
Kortom wanneer een bron jouw ervaringen of verwachtingen niet onderbouwt (ook al is het eea in lijn met bv de doorgaans als betrouwbaar bekend staande ADAC) dan zijn het roeptoeterartikelen maar wanneer het wel in lijn is zoals bes-selling en autoblog dan zijn het "feiten"? Dat die feiten outdated informatie leveren uit 2023 doet dan niet ter zaken? Dat ze de hele occasion markt waar het grote probleem met name zit buiten beschouwing laten doet ook niet terzake?
Een garage zou dus gek zijn als ze EV's niet inruilen, want er is gewoon een stijgende vraag.
Lang niet overal dus zoals mijn reactie eerder en het artikel van de AD aantonen. Die stijgende vraag zie ik overigens ook niet terug in gesprekken met dealers waarbij mij onlangs door verschillende aanbieders werd verteld dat EV's lastiger kwijt te raken zijn, mede door het wisselende overheidsbeleid.

Voor de rest; heb je je eigen artikelen wel gelezen?
Uit jouw eigen autoblog artikel:
Overigens wil dit niet zeggen dat je vanaf deze maand alleen nog maar gebruikte Tesla’s en Taycans ziet rijden. Van de tweedehands auto’s die dit jaar in Nederland verkocht werden, is 3,9 procent elektrisch. Het overgrote deel van de verkochte gebruikte auto’s (75,8 procent) heeft alleen een benzinemotor. 12,4 procent is hybride en bijna 7 procent heeft een dieselmotor.
Kortom, zelfs jouw eigen bron toont je stelling niet aan maar ondermijnt deze. Ik denk dat we deze discussie wel kunnen sluiten.
Nee, jij komt met allerlei fud artikelen die gebaseerd zijn op het meest negatieve scenario.
Voor de rest; heb je je eigen artikelen wel gelezen?
Welke stellilng ondermijnt dat stukje tekst dan?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SjonnieK23 januari 2025 11:00
Nee, jij komt met allerlei fud artikelen die gebaseerd zijn op het meest negatieve scenario.
De artikelen die ik heb aangehaald zijn gebaseerd op o.a. resultaten van gerenommeerde bedrijven in tegenstelling tot o.a. de totaal niet geduide of onderbouwde imgur grafieken die jij plaatst (waarbij het eigenlijk niet eens echt duidelijk is waar die grafiek over gaat) en artikelen die je eigen reacties niet onderbouwen. Het enige wat je doet is de argumenten van een ander (nogmaals, zie de bronnen) afdoen als FUD om vervolgens zelf met totaal niet of matig onderbouwde artikelen en grafieken te komen of N=1 eigen ervaringen. Zo is er geen goede discussie te voeren gezien je niet open lijkt te staan voor de argumenten en bronnen van een ander. Ik ga hem daarom stoppen.
Geef nou eens antwoord op mijn vraag dan? Welke stelling ondermijnt dat stukje tekst?

En je bent vooral goed in alles uit verband te trekken. Ik onderbouw mijn zaken met feiten, namelijk verkoopcijfers van de EV's die in een stijgende lijn zitten.
En geen artikelen uit een land wat in een keiharde recessie zit en waar 1 van de grootste autofabrikanten ter wereld op omvallen staat omdat ze te lui geweest zijn om te innoveren. (Volkswagen). Natuurlijk wil zo'n land niet dat mensen een EV kopen, Duitsland heeft op dat vlak niet zoveel te bieden!
De redenen om wel of niet voor EV te kiezen zijn vaak gekleurd (of vertroebeld) door politieke motieven. Als je puur technisch kijkt, dan zijn occasions ondergewaardeerd. Dat betekent een goede kans om voor weinig geld veel waarde te krijgen, of in goed Nederlands: een koopje. Zeker als je van plan bent er lang in te rijden.
Sorry, maar je blijft maar doorgaan over dat een EV eerst 50k kost en nu nieuw 41k. Dat is toch alleen maar fantastisch?

Je doet het af als een soort van negatief dat een EV van 2019 meer afschrijft. Wat veel belangrijker is, is waaróm deze EV's meer afgeschreven hebben. En die rede benoem je dus zelf al. Het gaat er niet om dat er geen interesse is, ze onbetrouwbaar zijn of wat dan ook. De verkoopprijs van nieuwe EV's is gewoon omlaag gegaan. super goed toch!

Die prijs heeft nu een soort kritieke bodem bereikt waardoor de afschrijving door daling van de kostprijs nu echt niet meer voorkomt. Een Model 3 kost nu rond de 40k. Die gaat écht niet goedkoper meer worden. Vanaf dit jaar betaal je gedeeltelijk wegenbelasting, is er BPM van toepassing en is openbaar laden duurder geworden.

Dus in plaats van negatief naar het verleden kijken, zou je het juist positief moeten benaderen. De Model 3 blijft nu rond de 40k en zal dus véél minder gaan afschrijven nu. Dat is alleen maar goed, want nu zullen meer particulieren een Model 3 gaan kopen en niet alleen leasemaatschappijen. Dus dan is geringe afschrijving meer van belang.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @t14wo22 januari 2025 21:06
Je doet het af als een soort van negatief dat een EV van 2019 meer afschrijft. Wat veel belangrijker is, is waaróm deze EV's meer afgeschreven hebben. En die rede benoem je dus zelf al. Het gaat er niet om dat er geen interesse is, ze onbetrouwbaar zijn of wat dan ook. De verkoopprijs van nieuwe EV's is gewoon omlaag gegaan. super goed toch!
De dalende verkoop toont denk ik wel gedeeltelijk aan dat er weinig interesse is. Kijk daarbij naar onze oosterburen en je ziet dat "het gaat er niet om dat er geen interesse is" echt niet altijd opgaat, zeker niet in Europees verband waar de hier naar kijken.
Ik denk dat die hoge afschrijving komt omdat er steeds betere en nieuwere modellen op de markt komen. Ik verwacht dat zodra de stapjes kleiner worden dat dan de afschrijving ook af gaat nemen.
Daarnaast hebben ze nu ook wel een negatieve pers door belasting voordeeltjes die vervallen
Als je nu goedkoop een Tesla op de kop kan tikken, dan heeft hij al niet veel waarde meer. Een tweede hands auto koop je ook niet als investering, maar om een aantal jaar te gebruiken. De een rijdt de auto op, de ander ruilt hem in als de onderhoudskosten te veel gaan stijgen. In beide gevallen is de auto dan toch al niet veel waard.

Zelf rij ik een Tesla model S uit 2014. Ruim een jaar geleden gekocht voor $nz 7000 (ca € 4000). Als die nu nog een jaar of drie meegaat is de afschrijving ca € 1000,-. Dat is voor een luxe auto toch niet veel. Nu scheelt het dat ik de Tesla maar 4 à 5 maanden per jaar gebruik. Eind maart gaat hij weer op stal tot ergens in november.
Als ik bij me op het werk op de parkeerplaats kijk dan zie ik weinig auto's van 20K of meer.
Er zijn zo'n 60 werknemers.
Alle zakelijke auto`s zijn nieuw en elektrisch of hybride.
Privé staan er 2 hybride auto's die beide als occasion gekocht zijn.
Van alle andere privé auto's die er staan is er maar 1 nieuw gekocht door een collega.
Zeker 4/5 van de auto's zitten onder de 10K.

20K is zoals ik het kan bekijken voor de meeste Nederlanders teveel geld voor een auto.
Ik zou het zeker niet heel betaalbaar noemen.
Zelf geef ik ook niet zoveel geld uit aan een andere auto.
En mocht ik het wel gaan doen dan denk ik niet snel aan een oude Tesla.
Precies dit.

Ik reed eerst veel kilometers per jaar en dat is nu teruggelopen tot zon 10.000 per jaar.
Die kilometers worden vooral in de zomer gemaakt.

Een betaalbare auto, een vervoermiddel die mij prima van a naar b brengt is mij geen 10.000 euro waard. Laatstaan 20.000.
10 jaar terug waren autos wat goedkoper maar een betaalbare 2e hands lag eerder rond de 6 duizend dan 20. Ik weet niet waar mensen ineens vandaan halen dat een auto van 20000 euro een betaalbare aito is.
Je koopt er 2 nieuwe betaalbare autos van.
wellicht zorgen over bereik / 2ehands batterij pakket.
Ja, maar buiten steden (andere landen) wellicht niet praktisch of zijn de vaste lasten hoger?
Heel betaalbaar? Die Tesla’s die ik te koop zie staan voor onder de 20k hebben ten eerste allemaal een behoorlijk kilometerstand. Wat is de capaciteit nog, hoe lang gaan ze nog mee? Allemaal te onzeker.
Zijn tevens vaak Tesla’s waar nog een hoop kinderziektes in zitten. En als ik het met mijn huidige auto vergelijk ga ik een stuk meer aan wegenbelasting en verzekering betalen. En door Elon wil ik sowieso al geen Tesla, maar dat is een ander verhaal. Dus nee ik vind het niet aantrekkelijk, terwijl ik zonnepanelen heb.

De rest van het aanbod onder de 20k aan elektrische auto’s is nog minder. Zo betaalbaar is allemaal niet.
Waarom te onzeker? Er rijden nu al tijden model S's rond met honderduizenden km's op de teller met het originele accupakket. Dus het is meer onderbuikgevoel dan objectiviteit. Ook zaken als degradatie etc. kan je gewoon opzoeken. Er zijn al merken die 500.000km garantie geven op het accupakket. Dus die angst is echt ongegrond.
Omdat je ze aan de straatstenen niet kwijt kunt, daalt de prijs... maar dan moeten de straatstenen ze ook nog wel willen kopen en dat gebeurt dus blijkbaar niet.
Volgens mij zijn dat vooral fabeltjes en zie ik vooral weinig jong aanbod van Tesla’s en zijn ze zo verkocht als ze wel aangeboden worden.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SjonnieK23 januari 2025 11:02
Alleen al het aanbod op Marktplaats en andere sites waar occasions worden aangeboden toont dit niet aan.
Ik ben nu in de markt voor een tweede auto en dat wordt dus een tweedehands.
Onze eerste auto is een EV en we hebben een oprit en een eigen laadpaal.
Zelf vind ik een EV de fijnst rijdende auto die ik heb gehad en de stilte en comfort zijn moeilijk te evenaren in een ICE, mijn volgende zakelijke auto wordt ook een EV.

Maar de tweede prive auto niet.
Waarom niet ? Risico.
Een EV in de prijscategorie waarin ik zoek (tot 15K) heeft vaak veel kilometers en geen garantie meer op het accupakket. Een EV die kapot gaat betekent vaak een hele dure reparatie met lange wachtttijden.
Ook is schade aan een EV (mn kinderen gaan er voornamelijk in rijden) duurder om te herstellen.
Een ICE uit die prijscategorie kan ik letterlijk bij elke garage op de hoek tegen een schappelijke prijs laten repareren, heeft geen app (met subscription) en geen camera's op elke hoek.

Ja, de variabele kosten zijn wat hoger maar het leeuwendeel van de kilometers maken we met de eerste auto. Dus er komt geen tweede EV bij.
Veel mensen hebben geen garage. Als je geen oplader hebt is een EV zinloos.
Ach je hebt altijd mensen die tegen vernieuwing zijn. Zo lees je dat onze tweede hands electrische auto’s naar het buitenland gaan.
Wellicht dat daar mensen wonen die ze graag kopen, en er een voordeel van hebben.
Zag gisteren nog een VW ID rijden in een land waar het aantal openbare laadpalen erg beperkt is maar de zon schijnt in overvloed daar .
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @m_snel22 januari 2025 08:17
Dit heeft denk ik niet zo zeer met tegen vernieuwing zijn maar met de nadelen die men ervaart en ziet. Range, belasting, gewicht, geen mogelijkheid thuis te laden etc zijn reële nadelen voor sommige mensen. Als die nadelen er niet waren stapten vast veel meer mensen snel over.
Gelet op de prijzen die gevraagd worden kan de occasionmarkt echt niet zo heel slecht zijn. Veel 4 jaar oude EVs met minder dan 100K op de teller verkopen nog voor de helft van de oorspronkelijke waarde. Bijvoorbeeld een Volkswagen id3 voor minder dan 20K vinden is geen vanzelfsprekendheid. Als de markt écht zo slecht zou zijn zou je verwachten dat de prijzen gewoon lager liggen. Natuurlijk hadden we 4 jaar geleden wat “supply chain” problemen door de pandemie enzo, ben heel benieuwd wat de tweede hands markt gaat doen als de auto’s op de markt komen van na deze problemen.
Wanneer vehicle to grid gemeengoed wordt zal dat wel een bodem in de 2e hands prijzen leggen want als accu is deze dan ook nog wat waard.
E.a. hangt natuurlijk ook af van de ontwikkeling van de thuisaccuprijzen.
Globaal is een ander verhaal. Het gaat niet goed met verschillende Europese en Japanse merken. De grootste automarkt is China en nu de Chinezen massaal voor electrisch kiezen in plaats van premium Europees zijn de gouden tijden voorbij
YouTube: Job losses at Europe’s car parts suppliers skyrocket as European cri...
Het is niet gek, in Nederland is de subsidiepot op, de wegenbelasting gaat omhoog en de chinese auto's worden extra zwaar belast. Dat maakte dat de voordelen tegenover benzine (dat momenteel best goed betaalbaar is) minder groot zijn geworden.

Ik vind het zelf erg jammer, ik had wat langer subsidie wel beter gevonden evenals het wegenbelasting tarief laag houden. Dat wordt straks zoveel meer dat de interesse in NL nog meer af zou nemen.

Wat mij betreft komt dit iets te vroeg.
Niks subsidie.

Henk en Ingrid die een EV niet kunnen betalen en noodgedwongen in hun 20 jaar oude Opel Astra moeten blijven rijden betalen indirect mee aan die subsidie voor EV's. Als jij een nieuwe EV kan permitteren kun je dat ook zonder die subsidie.

Het enige wat die subsidie heeft bereikt is dat mensen die een EV sowieso al konden betalen meer accessoires aan gingen vinken. Niemand was écht afhankelijk van die €2950 euro.

Sowieso is subsidie op een EV in mijn ogen hét bewijs dat de elektrische auto geen succes is of zal worden. Een goed product verkoopt zichzelf.
Een goed product verkoopt zichzelf wanneer er geen alternatief is. Bij nieuwe technologieën voor dezelfde toepassing is er een moment waarbij de nieuwe techno nog niet kan concurreren met de oude techno. Die oude techno is immers al jaren/decennia doorontwikkeld en geniet alle schaalvoordelen van grootschalige productie. Als overheid is het dan van belang om de nieuwe techno financieel te ondersteunen om het mogelijk te maken de techno verder te ontwikkelen en schaalvoordelen te bereiken.

Dit zie je bijvoorbeeld met windmolens, zonnepanelen, en dus ook bij EVs. Als je die investering als overheid niet doet, dan blijf je vastzitten in de oude techno die al is uitontwikkeld en zorgt voor bijv. luchtvervuiling.
Tja Henk en Ingrid krijgen vervolgens kindertoeslag, kinderopvang toeslag, huursubsidie, zorgtoeslag. Wel wat kort door de bocht, de subsidie is er om de markt toegankelijker te maken. Ik heb een electrische auto geprivateleased omdat de subsidie er was. Anders had ik dat niet gedaan.

Subsidie is niet het bewijs dat iets het niet wordt. Zo werkt de markt (en het kapitalisme niet). Kijk naar zonnepanelen, die waren onbetaalbaar, door subsidie namen meer mensen het en uiteindelijk is het gemeengoed geworden en kost een paneel nog maar een fractie van wat het was. En zo zou dat met electrische auto's ook gaan.

Overigens is een electrische auto in alle opzichten een succes. Een benzine auto heeft geen meerwaarde anders dan het voor veel mensen gewenning is. Een ev die heel snel laadt en een groot bereik heeft is veel beter dan een benzine auto. Je hoeft niet langs een stinkend tankstation, met handschoentjes aan benzine te tanken, thuis laden, veel meer vermogen voor je geld ga maar even door. En dat is in de afgelopen jaren heel erg snel gegaan aan ontwikkeling en dat gaat nog veel meer worden.

Maar de benzine auto brengt ook nog eens heel veel accijns met zich mee, iets wat de overheden mislopen als iedereen electrisch rijdt. Dat is ook uitdaging.

Maar een goed product verkoopt zich zelf is natuurlijk in het begin vaak niet zo. Daarvoor heb je hoge productie aantallen en doorontwikkeling nodig en als er maatschappelijk belang bij komt kijken subsidies.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @dstyle_nl22 januari 2025 08:21
Tja Henk en Ingrid krijgen vervolgens kindertoeslag, kinderopvang toeslag, huursubsidie, zorgtoeslag.
Dat is toch helemaal niet relevant? Die subsidie krijgen ze omdat ze die basale dingen anders ook niet kunnen betalen. Wonen en zorg zijn 1e levensbehoeften. Een elektrische auto komt daar totaal niet bij in de buurt. Zoals @4x4 al aangeeft is het enige dat de subsidie op EV heeft bereikt dat mensen die een EV toch al konden betalen misschien een hebben aangeschaft.
Overigens is een electrische auto in alle opzichten een succes.
Dat zijn hele volksstammen getuige de verkoopcijfers is meerdere landen niet met je eens.
Je hoeft niet langs een stinkend tankstation, met handschoentjes aan benzine te tanken,
No offence maar je trekt het hier in het belachelijke. De meeste tanstations stinken niet en een handschoentje is evenmin nodig.

Ik proef een enorme bias in jouw reactie.
Een benzine auto heeft geen meerwaarde anders dan het voor veel mensen gewenning is.
Ook niet waar, alleen al wanneer je kijkt naar de range en het onafhankelijk zijn van laadinfrastructuur dat echt niet overal optimaal is. Let wel, we hebben het hier over de europese unie. De laadinfrastructuur is in sommige landen echt niet vergelijkbaar met Nederland waar er ook nog wel het e.e.a. op aan te merken is in minder stedelijk ontwikkeld gebied.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 januari 2025 08:24]

Heb je zelf al een tijd een moderne EV gereden? Als je nu een goede auto haalt heb je misschien wel meer range als een benzine auto, laad je auto heel snel op bij een snellader en sterker nog als je thuis kunt laden ben je niet meer al die tijd bij het tankstation kwijt. En met een paar jaar is deze range misschien wel een benzine auto voorbij, daar zit immers totaal geen innovatie meer op het bereik per liter benzine. Ik rijd electrisch en zou gewoon niet meer terug willen... Het is zoveel meer comfort, maar met de kantekening dat dit afhankelijk van je range is en hoeveel je doorgaans rijdt. Ik merk gewoon dat mensen gewend zijn om te tanken, en dat dat snel kan. Maar ik hoef niet meer langs het tankstation, het is alleen wel zorgen dat ik hem even opgeladen heb. Heb je dat per ongeluk een keer niet dan ram je een auto tegenwoordig zo vol bij een snellader (wel duurder).

En ik trek niet in het belachelijke hoor over mijn tankstation opmerking, jij bent het alleen gewend en ergert je er niet aan. Maar ik heb liever mijn eigen laadkabel zonder dat ik een handvat aanraak in een tankstation, benzine die lekt uit de kop etc. Het hoort er toch echt allemaal bij...

Daarnaast gaan we over op een transitie naar electrisch of waterstof. Hoe dan ook zijn er meerde initiatieven die in de toekomst voor onbeperkte energie gaan zorgen. Als dit eenmaal goed van de grond komt heb je dus een manier nodig om auto's te laten rijden op een niet fosiele brandstof.
Ik denk dat je de rest van 't grote plaatje prima aanvult @dstyle_nl. Her verhaal van Total Cost of Ownership (TCO) hoort daar ook nog bij. Als je een beetje je best doet is deze nog steeds lager bij een EV. Dat geldt echter niet voor iedereen. Vooral als je afhankelijk bent van de gemeente en energie aanbieders vwb de laad mogelijkheden wordt 't een moeilijk verhaal.
Verder zijn auto's vooral emotie en er is een flinke groep die 't niet zien zitten om over te stappen naar een EV. Vaak gewoon "bang" voor verandering of vanwege "gezichtsverlies" omdat er vaak fel ter strijde is getrokken tegen EV's in 't verleden. Hierbij kan een financiele prikkel helpen, maar is eigenlijk zonde van 't geld.
De Dasty van de Wibra verkoopt al jaren terecht als een tierelier. Geen reclame of subsidie die voor diens succes heeft gezorgd maar gewoonweg door vanaf dag één voor een fatsoenlijke prijs bovengemiddeld te presteren.

Zonnepanelen “verdienden” zich terug doordat de stroomprijs kunstmatig omhoog werd gedreven. In landen waar stroom gewoon een eerlijke prijs heeft zul je niemand zonnepanelen zien kopen. De zuid Europese landen zijn daar het bewijs van. Hebben veel zonlicht, veel koeling middels airco maar toch zie je op hun daken nauwelijks zonnepanelen.
Ik vind dit dan wel weer wat stellingen waar ik dan graag bronnen bij zou willen hebben. De prijs is kunstmatig omhoog gedreven, heb je daarvan een bron?

En daarnaast zijn er ontzettend veel redenen te bedenken waarom ze in Zuid Europese landen minder zonnepanelen hebben los van de energie prijs.

Mindere energie infrastructuur
Minder welvaart
Minder hypotheken en huiseigenaren
Weinig subsidie vanuit de overheid

De Dasty is daarbij niet een goed voorbeeld. Dat kon namelijk vanaf het begin voor een spotprijs geleverd worden, daarvoor hoefte mensen geen grote stappen te zetten om het te gaan gebruiken. Je zou een voorbeeld moeten hebben van iets dat 20.000 euro kosten om te nemen wat vanaf het begin als goed en betaalbaar kan worden gezien.
Ik vind dit dan wel weer wat stellingen waar ik dan graag bronnen bij zou willen hebben. De prijs is kunstmatig omhoog gedreven, heb je daarvan een bron?

De Nordstream gasleiding die opgeblazen is. De sancties tegen Rusland. De koppeling van de stroomprijs aan de gasprijs. Ondanks een goedkoper alternatief onze energie bij verre landen halen ipv van dichtbij.

En daarnaast zijn er ontzettend veel redenen te bedenken waarom ze in Zuid Europese landen minder zonnepanelen hebben los van de energie prijs.

Mindere energie infrastructuur
Minder welvaart
Minder hypotheken en huiseigenaren
Weinig subsidie vanuit de overheid

Ik zie daar vooral meer airco units aan de gevels hangen. Een voor een stroomslurpers. Meer (privé) zwembaden.
Zuid Europese landen kopen hun gas en stroom vooral in Noord Afrika (Algerije). Wij hebben besloten om onze energie van veel verder (en dus duurder) te halen en kopen de LNG van landen als de VS en Qatar. Lijkt erop dat we ons geld liever aan die twee landen geven ipv goedkoop bij Algerije in te kopen.

De Dasty is daarbij niet een goed voorbeeld. Dat kon namelijk vanaf het begin voor een spotprijs geleverd worden, daarvoor hoefte mensen geen grote stappen te zetten om het te gaan gebruiken. Je zou een voorbeeld moeten hebben van iets dat 20.000 euro kosten om te nemen wat vanaf het begin als goed en betaalbaar kan worden gezien.

Spotprijs of niet, Dasty kan er duidelijk van leven. En hun succes was niet de prijs maar de prestatie van hun product.
Ik ben benieuwd hoe dat is met voordelen voor EVs in het buitenland. Voor NL heb je alle redenen al goed opgesomd.

Voor de transitie is dit een slechte ontwikkeling, maar voor deze regering (en die ervoor....) is klimaat ook niet echt een ding.
Volgens mij is de transitie ook niet iets wat verplicht is of zo. En dat zie je dan ook heel erg terug. Men zit gewoon momenteel niet op deze transitie te wachten, het leven is de afgelopen jaren al zoveel duurder geworden. Het moet wel draagbaar blijven en momenteel (of in elk geval voor mij) wordt het onderste al zo'n beetje uit de kan gehaald. Ergens zou je dus ook kunnen concluderen, omdat eea niet echt 'aanslaat' men daarom de subsidies intrekken; financieel is het gewoon niet interessant om er nog meer belastinggeld in te pompen. In dat op zicht kun je dus best redelijk stellen dat degenen die een EV e.d. betalen kunnen, intussen zo'n ding heeft.

Dus dat 'de transitie' en het klimaat voor het moment lagere prioriteiten kent, vind ik dan weer niet zo heel raar. Wij willen altijd haantje de voorste zijn met van alles, maar wij zijn zo'n klein landje dat we met dit soort dingen sowieso niet meer zijn dan een druppel op een gloeiende plaat. Wellicht dat andere grotere landen/gebieden zich hier ook wat meer mee gaan bemoeien dat het daadwerkelijk effect gaat hebben wat er afgesproken is. Voor het moment is dat gewoon niet het geval, of uitsluitend op (digitaal) papier...
Klopt, ik zal nooit een EV kunnen betalen en alles is schreeuwend duur geworden.

Wat betreft transitie is het in zoverre verplicht, dat er ooit een akkoord is getekend, ook door NL, om ergens een keer CO2 neutraal te zijn. Ik schatte toen al in dat we dat niet gingen halen. Maar NL zal flink onder druk gezet gaan worden indien dat niet gehaald gaat worden. USA zal zich terugtrekken uit dat akkoord vermoed ik, met Trump aan de scepter. De overige landen zullen zich aan de gemaakte afspraken moeten houden.

Ik deel je mening overigens over de impact van NL. Per hoofd zullen we best wat uitstoten, maar Australie, VS, India etc, stoten veel en veel meer uit. Pak eerst de top 10 grootverbruikers maar eens aan, dan zul je zien dat alles wel mee valt.

[Reactie gewijzigd door PageFault op 21 januari 2025 15:30]

Ik deel je mening overigens over de impact van NL. Per hoofd zullen we best wat uitstoten, maar Australie, VS, India etc, stoten veel en veel meer uit. Pak eerst de top 10 grootverbruikers maar eens aan, dan zul je zien dat alles wel mee valt.
Dit is m.i. klassiek 'whatabout-ism'. De transitie is geen keuze, maar een noodzaak aangezien het overgrote deel aan wetenschappers in de overtuiging is dat we de planeet aan het oproken zijn.

EV's an sich zijn natuurlijk niet _de_ oplossing en we moeten de kosten/subsidie/investering slim en nuttig besteden. Maar het is storend dat er kennelijk verwacht dat de EV al helemaal op eigen benen kan staan en op aanschafprijs kan concurreren in een markt die al 70 jaar gedomineerd wordt door ICE auto's.

De hele Europeese autoindustrie heeft veel te lang de 'ze zitten toch niet op een EV te wachten' kaart gespeeld. En wat ze tot nu toe aan EV techniek leveren kan simpelweg amper op tegen wat uit China komt. Nu buitelen ze over elkaar heen om te melden dat ze ICE echt niet al in 2030 kunnen uitfaseren.

Natuurlijk kost de transitie naar EV geld. Natuurlijk duurt dat langer dan ~de afgelopen 5 jaar (toen kwam het pas een beetje op gang). Maar doorgaan met ICE kost _ook_ geld. De milieu problematiek rondom ICE wordt namelijk steevast weggewuifd door ICE voorstanders met termen als 'relatief schoon', maar de prijs voor doorgaan met vervuiling (EV heeft iig de potentie om te vergroenen, ICE _niet_) is een rekening die we straks amper nog kunnen betalen.

Er zijn allerlei issue's rond de uitrol van EV's, dat is duidelijk. Maar de terugloop in verkoop komt vooral door onzekerheid over kosten door een zwalkbeleid qua subsidie in NL en andere landen om ons heen.
Hmm ben het wel deels met je eens, maar punt blijft dat de EV een gebrekkig vervoermiddel blijft vergeleken met ICE. Ik las pas een artikel over buurtbewoners in Helmond die 's avonds urenlang rondjes moesten rijden op zoek naar een laadpaal. De range is slecht, het laden gaat traag. Je kunt geen aanhanger of caravan trekken. Een dakkoffer is je range gehalveerd. De infra is niet mee, het stroomnet is overbelast. Stroom wordt ook steeds duurder weer met stijgende gasprijzen en zeker met de huidige kou worden al die factoren nog eens een stuk erger.

Ik weet zeker als een EV op alle fronten beter was dan een ICE waren er enorm veel gekocht ook zonder subsidie. Dan had ik er ook al eentje gehad. Maar de nadelen zijn voor de meeste mensen gewoonweg te groot. Het is van een auto waar je niet over na hoeft te denken en gewoon benzine in kapt naar ineens allemaal regeltjes waar en wanneer en hoe je moet laden en hoeveel. Niemand zit daar op te wachten op een paar early adopters na die daar zin en tijd voor hebben, de rest wil gewoon van A naar B rijden zonder na te hoeven denken.

Een goed product verkoopt zichzelf ongeacht de prijs.

En btw: in China draaien ze ook al bij. Daar worden nu ineens meer PHEV's dan EV's verkocht. Al de fabrikanten daar beginnen daarom nu ook ineens PHEV's te produceren.

[Reactie gewijzigd door Marve79 op 21 januari 2025 16:41]

Ik las pas een artikel over buurtbewoners in Helmond die 's avonds urenlang rondjes moesten rijden op zoek naar een laadpaal. De range is slecht, het laden gaat traag. Je kunt geen aanhanger of caravan trekken. Een dakkoffer is je range gehalveerd. De infra is niet mee, het stroomnet is overbelast. Stroom wordt ook steeds duurder weer met stijgende gasprijzen en zeker met de huidige kou worden al die factoren nog eens een stuk erger.
Je veegt een hoop EV-vooroordelen op een hoop wat mij betreft. Zeker; laden is een soms een probleem, vooral als je niet op een eigen oprit kunt laden. Overbelasting van het stroomnet is in zijn algemeenheid een probleem, niet zozeer gelinkt aan EV's. Die kunnen zelfs een deel van het capaciteitsprobleem oplossen door in daluren te laden. Wanneer je kunt laden in daluren, dan is een EV zelfs best voordelig (bij laden aan huis met een dynamisch contract). Je argument over stijgende stroom en gasprijzen; ook de prijs van olie en daarmee benzine is daar gedeeltelijk van afhankelijk. Daar zijn we _volledig afhankelijk_ van de grillen buitenlandse regimes; er is 'close to 0' potentie in NL om deze energievorm op te wekken. Bij stroom ligt dat anders.

Je kunt prima een caravan of aanhanger trekken met een EV, afhankelijk van het model. Dat is met ICE auto's overigens ook al het geval; de meeste gedownsizede motoren en hybrides kunnen ook geen fatsoenlijke caravan trekken. Met een EV is de range is dan korter, sure, maar er zijn genoeg mensen die met EV en caravan op vakantie gaan en daar geen probleem mee hebben. Het is 'anders' dan met je ICE, maar niet onmogelijk.
Het is van een auto waar je niet over na hoeft te denken en gewoon benzine in kapt naar ineens allemaal regeltjes waar en wanneer en hoe je moet laden en hoeveel. Niemand zit daar op te wachten op een paar early adopters na die daar zin en tijd voor hebben, de rest wil gewoon van A naar B rijden zonder na te hoeven denken.
Juist 's avonds gewoon een stekker erin steken en de volgende dag 300-400km kunnen rijden in alle comfort is een van de plus punten van het rijden in een EV. Je hoeft _juist_ helemaal niet na te denken wanneer je moet gaan 'tanken', dat is echt een misvatting wat mij betreft. EV's zijn nu nog steeds duurder dan ICE in aanschafwaarde. De techniek is krap 10 jaar oud en pas de laatste 5 jaar (met name door de opkomst van Tesla, Kia en Hyundai) comfortabel te gebruiken. Het is vooral een hele jonge markt met een jonge nog niet volgroeide infrastructuur er omheen. Dat is soms een probleem, maar vaak ook niet. Er zijn iig een hele hoop vooroordelen rondom het rijden in een EV, vaak gebaseerd op een gebrek aan kennis en ervaring met het onderwerp. De keuze voor ICE - daar waar je mee vertrouwd bent - ligt dan voor de hand, maar is niet persé de beste keuze.
wow ik heb even een flashback naar discussies die ik 10 jaar geleden had met mensen.. voor mij is een EV nu op alle fronten beter dan een ICE.
Anoniem: 1981708 @CopyCatz21 januari 2025 20:09
Als je leuk wat zonnepanelen en een eigen oprit met laadpaal hebt, heb je - afgezien van vakantie-afstanden - niks te klagen.

Ik zou al meteen een probleem hebben als ik er eentje zou kopen: geen eigen oprit, dus niet kunnen laden met eigen betaalbare (zonne)stroom. De dichtstbijzijnde laadpaal is bijna 100 meter verderop, en is bijna altijd bezet. Volgende is weer 80 verderop, zelfde verhaal. Dus of ik moet geluk hebben, of meerdere keren per avond kijken/rondje rijden of ik daar m'n auto nu wél kwijt kan. Of heel lang bij een laadstation bij een benzinestation gaan wachten (of meteen een Tesla nemen).

Om het mezelf gemakkelijker te maken kan ik ook een aanvraag doen voor een nieuwe publieke laadpaal bij mij in de straat. Maar ja, dat kan weer lang duren, wellicht kan het niet eens vanwege overbelasting van het net en ik betaal nog steeds een behoorlijk bedrag voor het laden.

Kortom, is je situatie gunstig dan is het bijna een no-brainer, maar anders heb je meteen weer veel meer gedoe dan met een ouderwetse ICE.
Duidelijk dat je geen EV hebt. Ik heb geen oprit. Het is heel simpel. Ik kijk op de app of de paal beschikbaar is. Hoezo rondjes rijden?
Anoniem: 1981708 @xman198521 januari 2025 21:30
Handig dat er dus een app is. Dat scheelt al wat. Dan nog wel gedoe met dynamische prijzen die overal oppoppen, laden overdag/'s nachts goedkoop en duur tussen 17 en 21u. Dan zal hij vast vrij zijn :P

Kan het bij jou nog uit om bij een laadpaal te laden trouwens? Ik zie dat ik nu bijna 50 cent/kwh kwijt zal zijn bij de laadpalen in de buurt. Dat is het dubbele van wat ik thuis betaal per kwh :| En als ik zou kunnen laden als het zonnig is, kan het nog veel goedkoper als ik een oprit zou hebben. Dat klinkt mij als dat een EV een no-brainer is als je een eigen oprit hebt en zonnepanelen. En zonder die dingen ben je al gauw 3x zo duur uit, gemiddeld in een jaar.
Dat is het niet. de spullen die jij aanschaft kunnen nog niet geleverd worden met EV's. Jou persoonlijke auto die dagelijks 100 kilometer moet kunnen is alleen van toepassing tot woon werk verkeer en niet over alle vrachtvervoer die jij nodig hebt om je dagelijkse behoefte te kunnen leveren. En dat neem je nu niet mee in die discussie terwijl dat wel moet. Deze discussie gaat dus niet alleen over personen autos.

Die infrastructuur is er op dit moment niet.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 21 januari 2025 17:06]

@Marve79
Jeetje wat een enorme verzameling onzin!

Een ev is als voertuig om mensen mee te verplaatsen superieur.
Het zijn de hardnekkige neeschudders die de acceptatie in de weg zitten.

Uiteraard zijn er usecases waar een ev een mindere keus is maar daarmee blijft het als concept wel degelijk een fantastisch alternatief.
Ik rijd nu voor tussen 2 en 4 cent per km aan energie, tegen 10 cent 3 jaar geleden met de allergoedkoopst rijdende diesel, en doe dat voor een groot deel met zelf opgewekte stroom. In een rijtjeshuis. Zonder eigen parkeerplek.

Ook dat lukt niet iedereen, maar nog steeds is het voor ons, ondanks zijn beperkingen een superfijn alternatief!

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 22 januari 2025 07:35]

Ik snap je punt, maar de transitie is toch echt een keuze. Dat zie je aan Trump, die een middelvinger omhoog steekt, maar ook NL kan kiezen om het niet te doen. Dat is niet verstandig, maar dat is wat anders dan dat er geen keuze is.

Overigens gaat het me te vaak nog niet over wat mensen zelf kunnen doen. Dat gaat over vliegreizen, minder vlees eten, kleinere huizen (als die er zouden zijn). Hoewel je het whatabout-ism noemt (jij-bak in het NL), ondergraaft het wel degelijk de geloofwaardigheid als bijv. (puur een voorbeeld) een pro-energietransitie-bewindsman/vrouw 'leer-en-leven' niet in overeenstemming zijn. Als de burger dan zegt 'maar-jij' (wat technisch een jij-bak is), hebben ze wel een punt.

Over dat oproken: ik vraag me af of de mensheid dat gaat voorkomen. Vooralsnog niet met ons huidige gedrag (even beperkend tot Europa; wereldwijd al zeker niet). Ach, zolang een fietser meer CO2 uitstoot dan een EV, dan heb je een excuus om een auto te blijven rijden :+ .
Als een fietser meer CO2 verbruikt dan een EV, dan is er iets heel bijzonders aan de hand 🤣
Ik kan het oorspronkelijke onderzoek niet meer vinden, maar een soortgelijk verhaal staat op: https://www.ietsoverdefie...co2-footprint-van-fietsen. Ik heb het niet zelf verzonnen. Maar met statistieken en onderzoeken kun je een hoop (onzin) vertellen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kdekker22 januari 2025 08:44
Dat onderzoek rekent bij de fiets "CO2-uitstoot door uitademing" mee terwijl dat bij de auto's niet gebeurt. Die auto rijdt niet vanzelf en zonder passagiers dus ook daar zou je dit mee moeten rekenen. Er is nog wel het eea op te merken aan dit soort onderzoeken. Niet in de laatste plaats omdat CO2 uitstoot per mens verschilt.
Ik zei al dat het een bizarre uitkomst was. Bij mijn eerste reactie stond niet voor niets een smiley.
De vraag was, is en blijft wat heb je liever, EV auto's, die een accu moeten hebben, en daardoor zwaarder zijn en veel delfstoffen benodigd hebben en volledige infrastructuur wereldwijd voor moet worden aangelegd, of gesynthetiseerde brandstoffen, die veel energie gebruiken om te synthetiseren, maar gebruik maken van de huidige infrastructuur en het huidige wagenpark?
Of toch waterstof dat zowel gesynthetiseerd moet worden, en waar een andere nieuwe infrastructuur voor moet worden aangelegd?

Er is een politieke keuze gemaakt, waarbij volgens mij, niet goed is nagedacht over alle consequenties en neveneffecten en waarbij een behoorlijk hoog "zoek het maar uit" gehalte is neergelegd bij de industrie. En zo ben je in Nederland aangekomen op een punt dat er geen ruimte meer is op het elektriciteitsnet, en geen emissieruimte om te mogen bouwen.

En inderdaad het blijft "zwalkbeleid" subsidies rond kernfusie blijven ook achter, waardoor er jaren aan vertragingen zijn rond ITER.
Of toch waterstof dat zowel gesynthetiseerd moet worden, en waar een andere nieuwe infrastructuur voor moet worden aangelegd?
Nieuw is een groot woord een deel van de infra die we nu hebben kan waterstof transporteren.
Ik denk zelf dat voor ligt personen vervoer EV's een oplossing is en voor vracht of zwaar vervoer Waterstof de oplossing gaat worden.
Waterstof gaat niets worden, het lekt overal doorheen en maakt metalen broos. Voor toepassingen waar batterijen (nog) niet geschikt voor zijn zullen we synthetische brandstoffen gebruiken.
Wat je nu roept zijn praat puntjes. Niet echt gebaseerd op wat mogelijk is en vaak gebaseerd op gedateerde/achterhaalde informatie. Waterstof kan prima gebruikt worden. Er zijn al goede ontwikkelingen geweest waarbij we waterstof veilig kunnen gebruiken.

Hier wat mooie voorbeelden.
Honda die met auto's komt: nieuws: Honda brengt in de VS waterstof-EV uit die ook op te laden is
renault komt ook met waterstof busjes: https://www.autoweek.nl/a...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
En zo zijn er ook legio waterstof vrachtwagens beschikbaar: https://www.vankesselolie...-zijn-nu-al-verkrijgbaar/
De pijpleidingen kunnen dit overigens ook aan: https://www.gasunie.nl/ex...eiding-veilig-en-duurzaam

Verder is lithium op dit moment niet beschikbaar in de hoeveelheden die nodig zijn om Europa volledig op accu's te laten rijden. Dus is dit een mooie overgangsfase.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 januari 2025 02:16]

Dat roepen ze al 20 jaar en toch zijn er nog altijd geen waterstofwagens op de weg maar wel miljoenen electrische wagens. Het is veel te laat voor waterstofwagens om een overgangsfase te zijn, tegen dat de productie en infrastructuur er zou zijn rijden we allemaal al electrisch. Lithiumproductie zal gewoon omhoog gaan en bovendien zijj er al natrium batterijen op de markt die geen lithium nodig hebben.
Ja miljoenen chinese personen autos en een paar tesla's...
Nogal een vertekende realiteit die je daar aanhaalt. Waterstof heeft een achterstand voor personen vervoer dat klopt maar er is op dit moment niet een werkbaar alternatief voor zwaar vracht verkeer die goed schaalbaar is.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 januari 2025 15:22]

¿Vertekende realiteit? En hoeveel waterstof auto's en vrachtwagens rijden er rond? Een afrondingsfout. Ook zwaar vervoer is aan het elektrificeren, waterstof voor (weg)transport is een doodgeboren kind.
Je blijft roeptoeteren zonder statistieken te laten zien, er rijden op dit moment vrijwel geen geëlektrificeerde vrachtwagens rond. Dit omdat er überhaupt geen toereikende infrastructuur is ingericht. Lees je nu maar eerst in voordat je weer meer praatpuntjes de lucht in gooit.

https://waterstofguide.nl/waterstof-vrachtwagens

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 januari 2025 20:31]

Er rijden er inderdaad nog niet veel rond, maar wel nog altijd veel meer dan waterstof(vracht)wagens: https://www.change.inc/mo...ties-vertienvoudigd-40738

Batterijen worden steeds beter en goedkoper, er zit een immense industrie achter. Waterstof zal enkel meer en meer achterlopen dan het nu al doet.
Juist, de reden waarom die rijden is omdat ze subsidie hebben ontvangen voor de aanschaf en de regering helpt mee aan het plaatsen van die infra. Die stap word nu ook gezet met waterstof en dat is in principe ook het enige probleem gezien waterstof technologie al makkelijk de afstanden kan overbruggen en een Accu dat niet kan. We gaan het zien ;)

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 januari 2025 20:45]

Natuurlijk is het wel een keuze. Wat wetenschappers er ook van vinden. De VS maken net een hele andere keuze, die gaan weer massaal aan de olie en het gas. Drill baby drill is daar het nieuwe mantra. Rijkdom vergaren door fossiele brandstoffen te branden.

China opent ook de ene na de andere kolen centrale. Die gaan ook nog wel een hele tijd daarmee door.

De vraag of wij hier doorgaan met onze transitie inclusief alle bijkomende kosten voor de burgers, is echt maar de vraag. Van het gas-af is inmiddels behoorlijk aan het vertragen. Ik moet dan ook maar zien of ook de ICE per 2025 afgeschaft gaat worden. De wereld veranderd behoorlijk snel.
Ik denk dat men onderhand een beetje moe is van de transitie die met name afgewenteld wordt op de burger of nog mooier zonder de broodnodige voorzieningen te treffen. Het kost allemaal veel geld, en ik ben met je eens dat het noodzakelijk is, maar voor veel mensen is niet nu al moeilijk genoeg. Als je vervolgens dan leest dat de totale impact voor wat wij doen in het niets valt met wat de industrie niet doet... Voelt dat toch wel onjuist aan. Ook helpt het niet dat Nederland zoals gewoonlijk vooraan wilt staan.

Regelgeving is een, maar als er maatschappelijk geen draagvlak is, doe je het fout.
Eén van de leuke zaken aan een EV is dat de milieuwinst die je er mee haalt lokaal, waar de wagen effectief rijdt, wel degelijk verschil maakt doordat er daar minder vervuiling is die je als persoon gaat inademen. Op dat vlak heeft het totaal geen zin om te wachten met de transitie weg van ICE wagens. Bovendien blijf je voor de brandstof voor dat soort wagens afhankelijk van nare landen waar je niet van afhankelijk wilt zijn.
Eh, er zijn onderzoeken die laten zien dat een moderne diesel schoner is aan de uitlaat dan de lucht die erin gaat: https://www.fleetlogistic...lpipe%20than%20going%20in.
Een moderne dieselauto met fijnstoffilter filtert veel fijnstof uit, dus deze diesel maakt de lucht op een drukke snelweg waarschijnlijk schoner.

Echter, als ik moet kiezen tussen het inademen van "gewone" buitenlucht of direct de lucht uit de uitlaat van een diesel, dan kies ik toch echt voor gewone buirenlucht!
Omdat er nog maar 9% zuurstof in zit en daar krijg je CO2 en NOx voor terug
En nou hoor ik je denken 9% is best veel nog. Dat kun je vergelijken met dat je op 22km hoogte zit.
Als je ooit gewandeld hebt op 4km ( 18% zuurstof ) hoogte dan weet je dat je bij 9% gewoon dood gaat.
Klopt. De uitwisseling verloopt moeizaam met minder dan 15% zuurstof in de lucht...
The only notable time when particles were significantly elevated was when the DPF was in regeneration mode; when the filter is full and needs to clean itself by increasing the exhaust temperature and burning the accumulated particulate matter, which typically happens for 10-15 minutes every 100-200 miles, depending on driving conditions.

In regeneration mode, researchers found that emissions increased to 200,000 particles per cm³, while during normal engine operation, that number dropped to less than 10,000 per cm³.
Als ik het goed begrijp maakt hij de wereld niet schoner. Hij gaat vuiltjes uit de lucht opslaan om die later weer vrij te laten (op hetzelfde moment wordt ook de vervuiling van de diesel moter zelf los gelaten). Laat maar weten als ik het niet goed interpreteer.
Mits de lucht die erin gaat inderdaad heel vies is. Roet en fijnstof wordt gefilterd, dus ook uit de lucht die er in gaat, waardoor er in dat opzicht schonere lucht uit komt dan er in gaat, als er inderdaad veel roet en fijnstof in de lucht zit die er in gaat. Maar dat gaat maar om hele kleine hoeveelheden lucht. En een moderne diesel stoot nog steeds gewoon CO2 uit en dat doet een elektromotor niet.
Dus ja, een moderne diesel heeft de laatste jaren ook flinke stappen gezet en is relatief al best wel schoon, maar een elektromotor blijft schoner, want die stoot niets uit.

Zie ook: https://eenvandaag.avrotr...otor-komt-al-vervuild-is/
Dat is een beetje kort door de bocht, in het artikel wordt alleen gesproken over de fijnstof die vermindert. NOx wordt toch echt door de verbranding in de verbrandingsmotor veroorzaakt, dat ga je met een EV niet krijgen.
Yariva Moderator internet & netwerken @Gallo_Claudio21 januari 2025 16:11
Wel erg dubieus hoor. Na lezen trek ik de volgende conclusie:
  • De lucht kwaliteit is dermate slecht dat een zooi filters met een motor de uitgestoten mix net iets minder slecht is dan de slechte lucht. Dat maakt nog niet dat een brandstof motor gebruiken als veredelde luchtverfrisser een goed idee is. Wat ik wel terug lees in je tekst.
  • Je bron meldt dat het niet schoner is bij "regeneratie modus" (misschien kan iemand duiden wat dit precies is, een vol filter (duh), het schoonbranden van het interne filter (dan komt er veel meer uitstoot vrij) en bij hogere snelheden.
  • Jammer genoeg vermelden ze niet wat hogere snelheden zijn in je bron. Weet jij of dit 50 km/u is of 100 km/u? Dat zegt namelijk nogal wat.
TLDR: je kan beter zelf buiten rennen met een vers uit plastic getrokken filter op je hoofd, daar bereik je meer mee.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 21 januari 2025 16:13]

TLDR: je kan beter zelf buiten rennen met een vers uit plastic getrokken filter op je hoofd, daar bereik je meer mee.
O-)

^zoiets ;)

Maar zo klinkt het wel idd. Zo’n dyson fan buiten zetten zet dan meer zoden aan de dijk.
Dat laatste gaat natuurlijk net zo goed op mbt de accu's. En verder een beetje in de categorie van het afval aan China verkopen wat ze daar verbranden. Dan hebben we er hier maar geen last van. Hebben we dan een betere wereld? Het enige wat we hebben bereikt is nog meer uitstoot door de schepen voor vervoer.

Maar lokaal wel lekker schoon. :+
Lokale milieu winst? Maar hoe zie je dat voor je dan?

Een ICE stoot alleen water, stikstof en CO2 uit na de katalysator. Verder heeft ie geen vervuilende uitstoot.
Sta jij met je fiets bij een verkeerslicht liever naast een paar EV's of ICE's?

Ik heb iedere keer weer het idee dat ik een paar dagen korter leef als ik met de fiets naast een paar knorrende ICE's sta.
Er zit een behoorlijk verschil tussen een diesel en een benzine auto met katalysator. Een benzine auto met katalysator stoot nauwelijks NOx uit.
Klopt, ik zal nooit een EV kunnen betalen en alles is schreeuwend duur geworden.
Als je max €5.000 aan een auto kan uitgeven dan zal je nog wel moeten wachten voordat tweedehands EVs in die prijsgategorie komen ja. Vanaf €10k begin je al wat meer keus te hebben. Vanaf €15k zie je ook al wat Tesla's hier en daar.

Dus nooit is wel heel definitief, is het te vroeg om voor een EV te gaan als je niet veel kan besteden aan een auto en veel kilometers maakt per dag? ja, dan is het nog wel te vroeg denk ik.
Een goede accu met wat capaciteit is simpelweg meer dan 5.000 euro waard. Dus de auto's met een accu van wat capaciteit gaan nooit minder waard worden. Dan gaan we die accu's wel als thuisaccu gebruiken oid.

Of je moet genoegen nemen met een auto die niet verder dan 50 a 100 km komt, voor sommigen misschien wel een optie maar waarschijnlijk niet voor een grote doelgroep.
Ben ik met je eens wat betreft bereik. In mijn laatste paragraaf geef ik ook aan dat het nog veel te vroeg is voor een goedkope tweedehands EV met een ruime range. Zolang de prijs van accu's (en gewicht) niet verder zakt dan heb je absoluut een punt. De vraag is wat de prijs en gewicht van accu's in bijvoorbeeld 2030 zijn. Dan kun je in 2040 wel voor een schappelijke prijs een tweedehands EV kopen met ruime range.

Ik merk dat mensen vooral naar het nu kijken terwijl we nog wel 20 jaar te gaan hebben voordat het merendeel van de auto's een EV is.
Accu's zijn er natuurlijk al heel lang en er is al heel veel onderzoek naar gedaan. Ze zijn ook steeds meer nodig voor van alles en nog wat, dus ik verwacht simpelweg niet dat de prijs daarvan zover gaat dalen dat we ooit voor 5000 een EV hebben met een fatsoenlijk bereik, maar laten we hopen van wel :)
Accu's in auto's is wel een afzetmarkt die we niet eerder hebben gehad en daar zie je nu enorm veel innovatie in. Er is een artikel hier op tweakers geweest over de huidige en de aankomende accu's.

Als je naar de accu packs kijkt dan is er de afgelopen jaren wel enorme winst gemaakt, al begint dat wel wat af te vlakken

Zie hier ook een forecast wat betreft de prijzen

Hopelijk gaat de prijs niet alleen omlaag maar ook het gewicht zodat de range ook bij kleinere en lichtere auto's omhoog kan.
In dat geval hoop ik zeker mee, thanks voor de info!
In 20 jaar verandert er nog heel veel in EV land vermoed ik, in elk geval op capaciteit en laadsnelheid.
15K voor een Tesla dan krijg je een model van 8-9 jaar oud met 3 ton op de teller, de vraag is of je dat risico wil nemen.
En die hebben een ingebouwde accutest die je zelf vanaf het servicemenu kan uitvoeren dus ook nog prima te doen om te achterhalen wat de staat van de accu is.
Valt in zoverre mee dat ie zes jaar oud is en richting de 250K gaat, Dat de accu dat wel trekt, geloof ik meteen, maar hoe zit het met de andere onderdelen zoals ruitenwissers, wiel ophanging, wiellagers, vering, verlichting et cetera?

Als je 15K uitgeeft voor een tweedehands auto, dan zit je niet te wachten op hoge kosten.
Dat is dan net als bij een ICE auto, ofwel de bekende zaken zoals garantie vragen bij de verkoper, proefrit enz.
De ICE is veel eerder motorisch af. Na 250K is het wel klaar met een benzine auto. Niemand betaald 15K voor een ICE met 250.000km op de teller dus daar speelt het veel minder.

EV's gaan veel langer mee qua accu en motor. Maar de rest van de auto, dat is eigenlijk nog onbekend. Maar op dit moment vraagt men wel rustig 15K voor een zes jaar oude Tesla met 250.000km op de teller.
Nou die heb je wel hoor, kijk maar. De nieuwprijs van die Tesla's was toen rond de 50k voor de goedkoopste variant. Maar dit staat toch best wel los van ICE of EV. Buiten de motor en de accu zijn alle andere onderdelen uiteraard van belang. Maar dat is niet anders dan bij een ICE die zoals je ziet nog prima te verkopen zijn.
Ik zou echt nooit van mijn leven een 11 jarige benzine auto kopen met 253.956km op de teller. Bijna niemand doet dat. Dat is vragen om ellende.

De grootste tweedehandsmarkt zijn toch echt de auto' s die na drie, vier jaar op de markt komen met 120.000 tot 150,000km op de teller.
Jazeker, bijna 20K voor een auto van vijf, zes en zelfs zeven jaar oud. Zie er zelfs eentje van acht jaar oud tussen zitten.

Maar dat zijn geen tweedehands auto's van drie of vier jaar oud. Zoals de meeste mensen normaliter tweedehands kopen.
Klopt, ik zal nooit een EV kunnen betalen en alles is schreeuwend duur geworden.
Kan je wel een benzineauto betalen? Afhankelijk van hoe veel je rijdt betaal je per jaar honderden tot duizend(en) euro's meer aan benzine dan aan elektriciteit. Als je nu dus een tweedehandse EV zou kopen (rond de 10.000 euro heb je hele goede modellen) in plaats van een afgetrapte benzineauto voor 6.000 euro, ben je met een paar jaar al goedkoper uit.

Moet je nu wel die 4.000 euro extra hebben, maar zelfs als je die financiert ben je op lange termijn nog steeds (veel) voordeliger.
Financieren is sowieso een slecht idee. Beter een bezineauto direct betalen dan een EV financieren.

En als je afhankelijk bent van publiek laden betaal je jezelf nog altijd blauw. Dus de vraag is of je dan veel voordeel hebt.

Ik kocht vroeger benzineauto's voor 1000-1500 euro. Daar reed ik jaren in en zelfs naar Zuid-Frankrijk op en neer zonder problemen.

Voor 6000 heb je echt wel een mooie benzineauto, echt geen afgetrapte. Voor 10K heb je een boodschappenautotje EV met een slechte accu in het A/B segment waar niks inpast en zonder deftige range.
Voor 10K heb je een boodschappenautotje EV met een slechte accu in het A/B segment waar niks inpast en zonder deftige range.
Dit is niet waar.
En als je afhankelijk bent van publiek laden betaal je jezelf nog altijd blauw. Dus de vraag is of je dan veel voordeel hebt.
30 cent per kWh (met 20 kWh per 100 km) komt op 6 euro per 100 km.

2,18 euro (adviesprijs benzine) per liter benzine (met 5 liter per 100 km) komt op 10,90 euro per 100 km.

Gemiddelde auto rijdt 12.000 km per jaar. Benzine komt dan uit op 1.308 euro, elektrisch 720 km. Met die 600 euro (of meer, als je wel thuis of op het werk kunt laden) die je per jaar bespaart heb ben je dus in 6 jaar goedkoper uit.

En ja, als je een auto van 1.000-1.500 euro wilt kopen en zelf handig genoeg bent om deze bij te houden dan ben je de eerste 12 jaar goedkoper uit (al moet je dan waarschijnlijk met een hoger verbruik dan de huidige generatie zuinige benzineauto's rekenen, dus als het 50% meer is dan ben je na 8 jaar nog steeds goedkoper met een EV van 10k).

Ik wil een Renault Zoe of Nissan Leaf trouwens geen boodschappenwagentje noemen. Ze zijn net zo ruim als vrijwel alle auto's van 1.000-1.500 euro die ik op Gaspedaal zie staan (en hebben tot vier keer minder kilometers gemaakt). Voor 6.000 euro heb je een mooiere benzineauto ja, maar dan ben je dus na zes jaar nog steeds duurder uit dan een van de genoemde EV's.
30 cent per kWh voor een openbare laadpaal? Dan moet je het geluk hebben dat er een goedkope laadpaal bij je staat.
Volgens de ANWB is in mijn provincie (Noord-Holland) de gemiddelde openbare laadpaal 62 cent per kWh.
Dan is benzine dus voordeliger. En als je af en toe een snellader nodig hebt helemaal want dan wordt je gemiddelde kWh prijs nog hoger.
En vanaf 2030 betaal je voor een elektrische auto meer wegenbelasting dan voor een benzineauto, want dan zijn er geen kortingen meer voor elektrische auto's. Elektrische auto's zijn een stuk zwaarder, dus een vergelijkbare benzineauto heeft dan lagere wegenbelasting.
Oftewel: elektrisch rijden is alleen aantrekkelijk als je een eigen laadpaal hebt.
Je kan bij Tesla Superchargers voor 30 tot 40 cent per kWh laden. Daarnaast was april vorig jaar Alphen-Chaam de duurste gemeente in Noord-Brabant om op te laden met 49 cent per kWh, dus jouw gemiddelde kan niet kloppen.

Ik vraag me ook af welke politieke partij bij de volgende verkiezingen nog durft te beloven de wegenbelasting voor ICEs lager te houden dan voor EVs. Ik denk juist dat de meeste partijen wel iets zien in de tarieven van ICEs omhoog te gooien want uiteindelijk moet de overheid voldoen aan haar eigen klimaatdoelen en wat werkt beter dan mensen te dwingen een minder vervuilende auto te kopen dan zorgen dat de vervuilende gewoon duurder worden. Kost de overheid niks en als mensen er niet in mee gaan heb je in ieder geval meer inkomsten.

Overigens gaat de prijs voor openbare laadpalen uiteindelijk vanzelf overal weer omlaag als er meer concurrentie komt. Tot nu toe zijn de meeste laadpalen in (kleine) gemeenten vaak van één aanbieder. Als er meer elektrische auto's zijn komen er vanzelf meer aanbieders. De enige manier waarop ze kunnen concurreren is prijs, dus moeten ze die zo laag mogelijk zien te krijgen.
Dat onderzoek bevat de kWh prijzen exclusief BTW en exclusief transactiekosten zoals een starttarief.
Daarnaast is de energiebelasting voor openbare laadpalen sinds dit jaar verhoogd.
En op benzineprijzen krijg je alleen nog die 21% accijnskorting tot deze regeling op 31 december 2025 af loopt. Over de 10 jaar dat je een auto in bezit hebt, gaat het dus min of meer gelijk op.
De dichtsbijzijnde Tesla charger is 19,5km enkele reis, dat kost me met laden erbij anderhalf uur :+
De laadpalen hier in het dorp zijn 62 cent. Daarnaast is de actuele benzineprijs hier niet 2,18, de landelijke adviesprijs, maar 1,89. Zo kan je jezelf wel heel makkelijk rijk rekenen he..

Alleen als je thuis kunt laden is het dus voordeliger.
Dat kan, dat in jouw dorp de prijzen hoger zijn. In mijn dorp ligt de benzineprijs ook boven de landelijke adviesprijs (dit is een pompstation bij een garagehouder) terwijl de laadpalen (waar wel meerdere van zijn) allemaal 30 tot 35 cent per kWh zijn.

De enige zekerheid die je hebt is dat de benzineprijs voor 100% afhankelijk is van de prijs van olie (en belastingen) terwijl stroom uit allerlei bronnen opgewekt kan worden en dus in principe een veel stabielere prijs heeft. Gaat de VS dus meer olie oppompen (zoals het plan is) en proberen ze die te exporteren, kan OPEC beslissen om minder te produceren om zo de prijs weer op te drijven. Aangezien de meeste van onze olie uit OPEC-landen komt (vooral Saoedi-Arabië en Nigeria) heeft dat dan dus een grote invloed op de prijs die je hier bij de pomp betaalt.
Meh, de enige zekerheid die ik heb is dat hier laden per kWh 62 cent kost en benzine 1,89. Morgen is geen zekerheid en een mogelijke prijsstijging van olie is net zo zeker als een mogelijke prijsdaling.

De benzineprijs in je dorp is ook een stuk minder relevant natuurlijk. Je kan altijd wel ergens onderweg voor 20 cent onder de adviesprijs tanken binnen 2 minuten. Ik ga niet naar een dorp hiernaast rijden om daar de auto op te laden (en dan te voet naar huis ofzo?), of 40km rijden voor een Tesla supercharger..

Daarnaast heel benieuwd waar het laadtarief 30 ct is, ik kan het namelijk nergens vinden. Sinds 1 januari is er overal 7 ct ()bijgekomen namelijk. 25%.. Zoveel komt er bij benzine niet eens bij :+
Verschilt per concessie/provincie. Sommige gemeentes schrijven ook zelf weer consessies uit waardoor je daar soms weer in verhouding duurder uit bent.

In Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland kan het bij de aanbestede laadpalen voor +-35 cent per kWh. Maar, er zijn ook palen van marktpartijen die veel meer vragen. Allego bijvoorbeeld.

In MRA gebied verschilt het wanneer die paal geplaatst is. https://www.mra-e.nl/veelgestelde-vragen-over-opladen/
Een benzine auto kun je prima voor 2000 euro kopen, 500 euro nog zelfs, waarbij je probleemloos 5 jaar kunt rijden.

Benzine zal komende jaren stijgen in prijs. Laadtarieven zijn afgelopen jaar ook helaas gestegen, maar ik vermoed dat dat uiteindelijk wel stabiel wordt of weer gaat dalen.

Mijn ideaal zou een EV zijn en thuis opladen, ik heb wel zonnepanelen, maar geen oprit, dus dat zal niet gaan gebeuren voorlopig.

Voor vakanties zal in de toekomst toch wat anders moeten gebeuren, ik rij nu een station die maar 840 km op een tank benzine rijdt. EV zal dat over een jaar of wat ook prima kunnen hoop ik. Vroeger reed je gewoon 1400 km op een tank.
Ik ben op vakantie geweest met een EV die (van 80% tot 20% acculading) 200 km ver komt. Dat is precies genoeg om elke twee uur te stoppen, 30 minuten te laden, en weer door te gaan. Ik zou er geen 1.000 km mee op een dag rijden want dat deed ik toch al niet, maar met die EV kost dat je dus (als je gemiddeld 100 km/uur kunt rijden) 10 uur rijden en 2 uur laden. Eigenlijk dus net zo lang als wanneer je met een ICE rijdt.
Hangt af van je vakanties, ik rij meestal de eerste dag 1500/1600 km met 2 a 3 stops, daarna substantieel minder. In het noorden kan een EV heel goed, in Frankrijk is in de vakantieperiodes elke auto een drama door de drukte, maar EV in het bijzonder, vanwege langere laadtijden en beperkte laadplekken. Er zijn natuurlijk ook beperkte tankplekken, maar die zijn na 3 tot 5 minuten weer vrij.

Sinds 2 jaar ben ik weer afhankelijk van de schoolvakanties, daarvoor had ik die drukte nooit. Zalig.
Vijf uur aan een stuk doorrijden kan ook ja, maar dat wijkt wel heel erg af van het advies van de ANWB (twee uur rijden, kwartiertje rust). Zij claimen dat 1 op de 5 verkeersongelukken wordt veroorzaakt door vermoeidheid dus dat is wel iets om in je achterhoofd te houden.
840km is gemiddeld toch 2x zover als met de gemiddelde ev.
Ach de meeste Nederlanders rijden toch gewoon tweedehands autos? Hoeveel Nederlanders hebben 40k over voor een auto?

Stop dat geld in een huis daar heb je meer plezier van.
Voor €15k heb je al een tweedehands EV met 280km range, het hoeft niet allemaal 40k en nieuw te zijn.
En hoelang gaat de batterij nog mee?
Ik zou nooit een tweedehands ev auto willen.
Ook geen tweedehands E-Bike of Scooter.
Dat is een hele goeie vraag, we hebben nog niet echt EV's die al 20 jaar of zelfs langer doorrijden. Degradatie blijkt na 300.000 kilometer nog mee te vallen en vaak nog niet eens de 20% degradatie gehaald. De accu van een tweedehands E-Bike of Scooter (vooral de kwaliteit en bijbehorende BMS) kan je niet vergelijken met de accu van een EV, maar dat even terzijde.
Ik heb een BYD EV. Deze heeft een blade accu.
Volgens BYD kan ik deze 5000x opladen. https://www.byd.com/eu/technology/byd-blade-battery
Ga ik even uit van 200 km per volle accu, dan gaat zou hij volgens BYD zo'n 1 miljoen km halen.
WLPT is 420km (deze range haalt ie echter alleen in de zomer enigszins), op dit moment zit ik gemiddeld op zo'n 300 km / volle accu, dus dan we we al op 1,5 miljoen km per lifespan accu.
Net een benzineauto weggedaan en daar hebben we bijna 25 jaar over gedaan om de 500.000 km te halen.
Wat zijn de onderhoud kosten van een auto met heel veel kilometers op de teller? En dan niet zozeer de accu maar de rest zoals wiel ophanging, wiellagers, verlichting, ruitenwissers, elektrische ramen, vering et cetera.

Een ICE schrijf je in 250K kilometers af, dan is het meeste nog wel in orde. Een EV begint bij 250K km tweedehands net een beetje betaalbaar te worden. Vraag me echt af of ze er rekening mee gehouden hebben dat een EV veel langer mee moet gaan als een ICE of dat je toch behoorlijk wat reparaties voor je kiezen krijgt als koper.
Dit is toch ook redelijk betaalbaar? met bovag garantie en 166k op de teller.

Maar we hebben het hier wel over een auto in het wat duurdere segment. Goedkopere EV's met een redelijke tot goeie range, die zijn er nog niet zoveel, die moeten nog komen. Als ik de EV database van 4 jaar geleden vergelijk met de EV database van nu dan is er echt enorm veel bijgekomen. De komende 5 jaar zullen daar zeker veel nieuwe kleinere modellen bijkomen, hopelijk met een range van 300km of meer voor de mensen die meer dan gemiddeld rijden. 5 tot 7 jaar later komen die modellen weer op de tweedehandsmarkt, en dan zitten we al rond 2032.

[Reactie gewijzigd door david-v op 21 januari 2025 19:03]

Het is niet bekend wat de onderhoud kosten zijn van deze auto's. Dat gaan we de komende jaren ontdekken. Maar zodra een boordcomputer, beeldscherm, camera's e.d. vervangen moeten worden, dan wordt het al heel snel prijzig. Hetzelfde met problemen met de wielen e.d.

Het is echt anders dan bij een ICE die na 250.000km of tien jaar gewoon op zijn, dus helemaal afgeschreven naar nul. Deze Tesla model3 heeft na zes jaar nog een verkoopprijs van 15K. Hoeveel jaar gaat die daarna nog mee zonder al te hoge onderhoud kosten?
Je weet toch ook niet wat de onderhoudkosten van een VW of Audi uit 2019 zijn? Genoeg auto's die afhankelijk van het model en jaartal problemen hebben. Het is echt niet zo dat de onderdelen die jij noemt bij een Tesla of welke andere EV anders zijn dan bij een ICE. Dat zijn toch wel vaak standaard componenten die ze inkopen.
Dat is precies wat ik bedoel, de kosten zullen niet veel verschillen. Alleen koop je normaliter geen tweedehands auto van zes jaar oud. De meeste tweedehands auto's zijn drie tot vier jaar oud. En dan heb je nog geen kosten aan dat soort onderdelen.

Maar na zes, zeven, acht jaar beginnen er wel kosten aan een auto te komen. Dan kan je ineens een defecte ruitenwisser motor krijgen, een lichtunit die vervangen moet worden, achterveren die vervangen moeten worden, een elektrisch raampje dat niet mee dicht wil. Dit zijn zaken die ik daadwerkelijk meegemaakt heb bij een nieuwe auto die ik in tien jaar af wilde rijden, ik verzin ze niet.

Ook een boordcomputer, beeldscherm, sensoren, airco en zo voort gaan niet eeuwig mee.

Dus of een zes jarige auto aantrekkelijk is om tweedehands te kopen, ik heb mijn twijfels.
Ik zou er persoonlijk ook niet voor kiezen, maar als ik om me heen kijk zijn er genoeg met een budget van minder dan 10k die dat doen. Dat segment is nog lang niet toe aan EV, maar dan hoeft ook niet wat mij betreft.
aanschafkosten zijn maar een deel van de totale kosten. Daar moet je echt voor gaan zitten. Een Tesla zie ik overigens niet in de A of B segment, maar goed. Wat range betreft, dat zit vooral tussen de oren maar ik geef toe dat als je veel kilometers per dag maakt en je niet thuis kan laden een hogere range altijd wel fijn is.
Je moet denk ik ook rekening houden met het feit dat veel mensen bijvoorbeeld wel geld hebben om een ICE auto aan te schaffen maar niet het geld hebben om EV aan te schaffen. Terwijl je wellicht onder de streep met de EV goedkoper uit zou kunnen zijn.

Je kan het vergelijken met stel je voor je hebt een nieuwe voorraad wc papier nodig en je hebt 5 euro. Dan kan je één pak kopen terwijl als je voor 200 euro aan wc papier koopt je extra korting/voordeel krijgt (en dus onder de streep minder kwijt bent) maar die keuze hebben veel mensen niet. Het is een luxe keuze in veel gevallen en te weinig mensen staan hierbij stil.
Arm zijn kost nu eenmaal meer geld. ;)

Omdat je meer koste moet maken omdat je bijvoorbeeld niet in bulk in kan slaan. Dit zie je in mijn ogen ook gebeuren bij EV's/transitie. Arme gezinnen die betalen die extra belastingen op gas/stroomverbruik omdat ze niet anders kunnen en rijken kopen zichzelf vrij van die belasting. :+ en zo betalen de armere mensen steeds meer en meer tot dat ze het helemaal niet meer kunnen veroorloven.
Je moet denk ik ook rekening houden met het feit dat veel mensen bijvoorbeeld wel geld hebben om een ICE auto aan te schaffen maar niet het geld hebben om EV aan te schaffen. Terwijl je wellicht onder de streep met de EV goedkoper uit zou kunnen zijn.
Absoluut, daar hou ik zeker wel rekening mee, niet iedereen kan en hoeft nu in een EV te rijden. Bovendien zijn het aantal EV modellen nog lang niet zo veel als ICE modellen, vooral in het kleinere segment. Maar of je nou een ICE van 38k koopt of een EV van 43k, tja, dan moet je toch wel echt gaan rekenen wat voordeliger is. Als je een budget hebt van 20k voor een nieuwe auto, dan moet je nog niet gaan kijken naar EV denk ik, wacht daar nog maar even mee.
Arme gezinnen die betalen die extra belastingen op gas/stroomverbruik omdat ze niet anders kunnen en rijken kopen zichzelf vrij van die belasting
De belastingschijven maken dat ruimschoots weer goed denk ik. Maar geld maakt geld, dat is wel een gegeven.
Voor 15k koop je een prima MG ZS
40k in een huis geeft je meer plezier dan een auto van 40k? die mening deel ik totaal niet.
Wat niet iedereen snap maar wel belangrijk is, is dat we niet meer afhankelijk zijn van buitenlands gas en olie , efficienter omspringen met energie (want je wil meer kunnen doen met minder kosten) en de elektrificatie inzetten en uw industrie omvormen. Incl productie batterijen, warmtepompen en de nodige stroomvoorziening. Heel die transformatie is meer dan alleen CO2 neutraal zijn maar vooral energieonafhankelijk. Geen natie kan de EU dan onder druk zetten door de energiekraan al dan niet dicht te draaien of duurder te maken. Ook externe events kunnen de huidige fossiele energiemarkt grondig doorelkaar schudden en de VS verdient nu honderden miljarden aan de EU met de levering van dure LNG.

Aan dat infuus wil je echt niet nog 20 jaar hangen. Dus liever nu schakelen zodat we later daar de vruchten van kunnen plukken. Je wil graag zelf goedkope energie produceren. Groen, kernenergie etc, maar je wil het hier en je wil er gezinnen en bedrijven met voeden. En dat vergt verandering.
Australie, VS, India etc, stoten veel en veel meer uit. Pak eerst de top 10 grootverbruikers maar eens aan, dan zul je zien dat alles wel mee valt.
Eerst alle andere en dan jij ;-) En zoals ik al zei, het gaat niet enkel over over CO2.
In plaats van afhankelijk te zijn van een groep olie landen, ben je dan afhankelijk van China. Een autoritair en communistisch land.
Want China is marktleider in accu's en grondstoffen die nodig zijn voor accu's.
Dan kom je dus van de regen in de drup...
Pas als we daarvoor niet meer afhankelijk zijn van China, heeft het voordelen.
Elektricificatie van een economie gaat veel verder dan enkel EV accu’s. Ook gaan we nooit genoeg gas en olie zelf kunnen produceren terwijl in Europa ook veel grondstoffen zijn en we op termijn veel meer lokaal kunnen ontginnen en produceren. Ja ook lithium.

Dus fossiele brandstoffen is een doorlopend spoor als je zelf niet kan produceren. Als we onze toekomst willen veilig stellen moeten we nu stap voor stap weg van fossiel.
Jullie beseffenbtoch dat vanaf 2027 europa een Co2 krediet gaat invoeren? Gas, benzine en andere brandstoffen ga je hiermee betalen, te beginnen met 9000 credits ( gelijk aan 9 ton uitstoot) jaarlijks te verminderen tot 2000 credits ( wat de natuur en zee kan opnemen) tegen 2050. Verbruik je minder kan je deze credits verkopen, anders dien je bij te kopen, te vinden op de site van de Europese commission...
Je kan nooit een EV betalen? Het artikel zegt juist dat ze nog nooit zo goedkoop zijn geweest als nu. En die trend zal zich alleen maar verder doorzetten. Binnenkort koop je een Model3 voor onder de 10k.
Het is niet dat de subsidies geen effect hebben... Kijk maar naar het probleem wat we gecreeerd hebben door zonnepanelen te subsidieren - nu hebben we er te veel!

Dat de huidige overheid ervoor kiest om subsidies stop te zetten heeft niks te maken met de effectiviteit van deze subsidies en alles met de politieke overtuigingen (o.a. wat betreft klimaatverandering) van de huidige regeringspartijen.
Als ik om mij heen kijk naar mensen die het wel kunnen betalen of dan wel zakelijk leasen zijn de meeste ook gewoon weer terug gegaan zijn naar brandstof auto's.
Gek. Ik zie juist mensen om me heen steeds meer van lease EV naar privé EV gaan, waaronder ondergetekende.
Nou ja zo gek is dat niet toch? Onze ervaringen zijn geen uitgebreid volksonderzoek. Zo denk ik soms al in een andere wereld te zijn als ik bij vrienden in Haarlem op bezoek ben :+
Maar je leek je eerdere opmerking als een representatief feit te brengen, ik gooide mijn opmerking er tegenin om te laten zien dat eigen omgevingen niet representatief zijn.

Dank voor het bevestigen van mijn punt :)
Nee was niet de bedoeling. Het was gewoon wat ik in mijn directe omgeving op heb gemerkt en toevallig veel vrienden/kennissen met een EV had.

Geen dank 😉

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 22 januari 2025 16:36]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Beakzz21 januari 2025 23:09
Dat zie ik om mij heen ook. Ik zie vrijwel geen enkele die particulier die een EV koopt. De hybride is wel behoorlijk populair. Het aantal mensen met een occasion EV om mij heen is welgeteld 0. Dat zal zeker niet helemaal representatief zijn maar het geeft mij in mijn omgeving en netwerk wel enige indicatie.
Grootste voordeel blijft gratis brandstof mits je zonne panelen heb en je installatie is geoptimaliseerd voor zonne laden zoals met EVCC.

Zelfs in de donkere maanden haal ik nogsteeds 15% solar charge en in de andere maanden zit je gewoon op 90+%

Panelen heb je binnen 2 jaar terug verdient en daarna rijd je gratis. Daarnaast is je auto je Accu pakket voor terug levering dus je leverd bijna niks terug aan het net waardoor je boven gemiddeld aan panelen kunt neer leggen en dus op je huis ook wat extra korting pakt.
Als je zonnepanelen hebt is de stroom die dat oplevert natuurlijk niet gratis. Ik denk zelfs dat als je de opportuniteitskosten meeweegt van de kosten van de zonnepanelen en de hogere aanschaf van de elektrische auto dat er niet snel financieel voordeel te behalen valt vergeleken met een benzineauto. Tenzij subsidies en lagere fiscale lasten het compenseren. Maar vanuit milieuoverwegingen kan het natuurlijk ook zonder noemenswaardig financieel voordeel toch begrijpelijk zijn dat voor een elektrische auto wordt gekozen.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 21 januari 2025 18:29]

Als het niet gratis is welke kosten tel jij dan na die 2 jaar dat de panelen terug verdient zijn

Ik heb 6kwp extra voor de auto liggen a 3000,- / 0.39 cent huidige stroom contract = 7600 Kwh,

Panelen leveren na 1.2 Jaar hun waarde op. Nu staat de auto niet 100% thuis dus reken heel ruim met 2 jaar ,

Daarna is elke kwh in de auto gratis. welke kosten vind jij dat we dan nog hebben. ?
er zijn er altijd die magisch kunnen rekenen. Die xls en de getalletjes daarop boomen altijd gigantisch tot het ijle toe

6000KW piek kost meer dan 3000eur, omvormer vergeten? of die had je al voor 10KW/p en je hebt gewoon de panelen er extra aangehangen... of nee je legt 4000 en je steekt daar de volle prijs in vna 10kw omvormer en zo is de PV voor EV zelf goedkoper 8)7

je hebt nog 10-15% verlies met de ligging en hopelijk niet allemaal in 1 wind richting

je stroom kost is geen 0.39 dat is je stroomkost + taxen + transport ect... elec kost is 1/3
als je de stroom terug geeft krijg je er ook een betaling voor, dus die moet je er afhalen van je winst basis 1+1 = 3 .....

success om exact die 6000kw/p op elke moment op te laden in je auto... hij zal elke dag van 9h ochtend tot 17h avond thuis moeten staan. als je 7600kwh in je auto wil pompen moet je al vlot 35-40k km gaan rijden... veel nachten dus doordoen om daar aan te komen

als er een zonnige dag is dan heb je al snel 40-50kw geladen als je 3 fase hebt op je PV... dus de dag erna is je batterij terug leeg of de dag erna? elke dag 200km rijden om leeg genoeg te blijven?

ik ben echt een fan van die XLS lovers :+
trouwens, 0.39 is gigantisch duur, misschien eens online zoeken naar een degelijk contract. volgens vele hier is het allemaal zoveel goedkoper....

[Reactie gewijzigd door d3x op 21 januari 2025 16:37]

ten eerste is 39 cent enorm goedkoop,

want ik mag 100% salderen en kom on en nabij 0 uit, maar mijn dag kosten voor transport zijn enorm laag. dus netto betaal ik heel weinig. (Dus ik wil zo duur mogelijke stroom tegen lage dag lasten)

2, van die 6000 kwh die die panelen opleveren gaat 90% naar de auto , voor het huis heb ik nog eens 6kwhp liggen.

Je mag geloven wat je wil maar zowel de berekening van de panelen legger als mijn omvormer geven aan 6000 kwh opgeleverd dit jaar op die set.

en die 3000 euro is toch echt de kosten Inc micro omvormers. kijk eens bij Cedel komen mijn panelen ook van af echt top levering en service,

3x deze bijvoorbeekld en je hebt 6750 whp
https://webshop.cedel.nl/...Fase-2250-Watt-Full-Black.

En neem je deze heb je voor 2600 euro een 7200 WHp kun je die 400 euro aan matteriaal verspijkeren
https://webshop.cedel.nl/nl/Zonnepanelen-Set-8-Panelen


En de regel is hier idd auto thuis stekker er aan en dat is best vaak, En ja ene keer dat hij niet thuis is gaat er veel stroom naar woon huis, maar andere keer gaat stroom van de totale 12 kwp naar de auto. dus dat is stuivertje wisselen maar daar heb je EVCC voor met eigen weer optimalisaties.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 21 januari 2025 17:34]

je EVCC gaat het weer niet oplossen in de zomer... enkele dagen zon... overschot

en leuk die online prijzen... komt toevallig weer goed uit met die PV berekening...

de gemiddelde prijs in NL:
https://www.overstappen.n...ste%20energieleveranciers.

en dan nog die saldering, ja reken die onbalans nou nog maar even mee, en jij verschiet ervan dat de regering iets wil aanpassen, als je er zo hebt die 10-12KWp leggen op hun dak en dan dit naar 0 salderen terwijl ze de hele winter als een malle stroom zitten te trekken. Het zijn net personen als jij die het omzeep helpen voor iedereen voor je eigen winst.... :Y)

https://www.rijksoverheid...m%20die%20u%20teruglevert.

ik neem aan dat je al enkele traantjes gelaten hebt? :z we zullen zien wat je echte kosten zijn en stop dan toch met altijd die verhaaltjes te vertellen die van geen meter kloppen.
heel je verhaal valt in het niets zonder saldering... maar nogmaals start met les 1 : gebruik van XLS
start les 2 : leer wat investeren, want zoveel moeiete voor enkel 1000eur in totaal..
Lezen is niet je sterke punt merk ik.

Ik verbruik 90% direct het hele jaar door, Lees wordt niet gesaldeerd. Dus waarom je telkens met dat salderen kom is me een raadsel.

Geen idee wat je met excel wilt, ik schrijf mijn eigen automation tools,

Waarm zou ik willen investeren in iets anders, ik betaal nu eenmalig 6000 euro voor iets wat me 3000 euro per jaar scheelt dat is 800% winst op 10 jaar. En dan tel ik nog niet eens de winst marge als het naar me auto gaat.

Ben ik een keer een dag niet thuis op een zomerse dag dan kunnen de panelen via de automation dynamische afschakelen in groepen van 3.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 21 januari 2025 18:46]

grappig die +2 en mij aangeven dat ik niet kan lezen.

je snapt het duidelijk precies nog niet.... in de wintermaanden mag je gerust 12kwp leggen je gaat in die winter maanden eindigen met 5-600kw/h en dagen amper iets, niks ruimte dus voor EV laden.

wat ga je dan doen met je EV? 4-5maanden amper laden en amper rijden. want je geeft zelf aan dat je 7600kwh nodig hebt wat een 35-40K km is...

dus:
1) met dat aantal km is je auto niet elke dag thuis om te laden, dus heb je een massa overschot
2) winter maanden heb je totaal niet die opbrengst om buiten je eigen verbruik nog te laden dus ga je van het grijze net moeten nemen
3) in de zomer heb je een massa overschot dat je niet in je auto kan laden, die is niet oneindig en voor dat aantal km ben je dan ook overdag niet altijd thuis.
4) je elec aanrekening is veel te hoog en aangezien je geen 100% hebt zonder die redicule saldering klopt je berekening voor geen meter
5) in je prijsberekeningen ben je al die uren vergeten dat je er zelf aan besteed, al die extra materialen, die zogezegde doe het zelvers (je legt die panelen op de grond, geen kabels nodig naar de zekering kast, geen zekering nodig, geen slimme meters, etc etc...
6) dus resultaat dat ik aangeef. magische reken je rijk berekening

10) zoals gezegd, met die saldering jij bent nu net het probleem in de gehele keten, met overproductie in de zomer en afnemen van het grijze net in de winter en dan met de saldering niks moeten betalen maar een grijze groot verbruiker met de EV in de winter met zogezegde 0 kost.

Waarm zou ik willen investeren in iets anders, ik betaal nu eenmalig 6000 euro voor iets wat me 3000 euro per jaar scheelt dat is 800% winst op 10 jaar. En dan tel ik nog niet eens de winst marge als het naar me auto gaat.
zoals al aangegeven het is geen 6000, je rekening is maar half... die sturingen zijn ook gratis zeker, en de evcc (is een abbo btw...) en alle andere dingen, 800% winst op 10j :) magisch, met de saldering te vervallen verval je in een reductie van 8

Ben ik een keer een dag niet thuis op een zomerse dag dan kunnen de panelen via de automation dynamische afschakelen in groepen van 3.
een duidelijk voorbeeld dus van eigen gewin eerst en daarbuiten niks...

en ik ben ook voorstander voor EV rijden en PV eigen gebruik, batterij etc... maar de grootste problemen in al die forums ben net jij, met al die uitersten en voorstellingen die heel specifiek zijn en totaal uit de context en belachelijke toe.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 januari 2025 08:29]

Je leest nog steeds niet ik heb helemaal geen 7600 nodig , dat is het aantal KW om het paneel terug te betalen.

Ik verbruik per jaar bijna 12 Mwh ,
Met dat aantal km is je auto niet elke dag thuis om te laden, dus heb je een massa overschot
Auto is 80% thuis en veel Km worden in het donker gereden.
winter maanden heb je totaal niet die opbrengst om buiten je eigen verbruik nog te laden dus ga je van het grijze net moeten nemen
Ik roep ook telkens dat dit +- 10-20 % is , En dat boeit totaal niet op de terug verdien tijd want je teld juist alleen het gedeelte wat je wel opleverd. zoals deze maand al 150 kwH. Maar je kijkt gewoon naar hoeveel % van de totale oplevering is niet aan het net terug geleverd dat is de netto winst en wat je teld om je terug verdien tijd te berekeken en dat is bij mij 90% van totale opbrengst
3) in de zomer heb je een massa overschot dat je niet in je auto kan laden, die is niet oneindig en voor dat aantal km ben je dan ook overdag niet altijd thuis.
Nope , Nog maals in de zomer staan er aardige wat machines aan die het overschot op slurpen en wat er dan nog over is gaat naar de auto. Daarnaast staan de panelen in demand driven mode dus aan bij use uit bij no demand.
4) je elec aanrekening is veel te hoog en aangezien je geen 100% hebt zonder die redicule saldering klopt je berekening voor geen meter
geen idee wat je zegt, NOG MAALS 90% wordt niet gesaldeerd alleen die 10% omdat je nooit snel genoeg kunt schakelen (Schakel tijd is +- 30 sec- 5min) En ik REKEN die saldering totaal niet mee in mijn berekeningen, IK BEN anti salderen.
5) in je prijsberekeningen ben je al die uren vergeten dat je er zelf aan besteed, al die extra materialen, die zogezegde doe het zelvers (je legt die panelen op de grond, geen kabels nodig naar de zekering kast, geen zekering nodig, geen slimme meters, etc etc...
Idd de extra materiaal kosten voor aansluiten kosten mij niks die heb ik op voorraad liggen en gratis gekregen. Maar ook als je die wel teld zoals ik aan gaf heb je 7200kwhp voor 2600 dus heb je nog 400 over voor materiaal.

Tijd is gewoon grote BS , dat is hobby.
6) dus resultaat dat ik aangeef. magische reken je rijk berekening
Niet lezen en telkens met de zelfde argumenten komen die ik al 3keer uit heb gelegd is geen magishe rekenen maar goed lezen !!!
10) zoals gezegd, met die saldering jij bent nu net het probleem in de gehele keten, met overproductie in de zomer en afnemen van het grijze net in de winter en dan met de saldering niks moeten betalen maar een grijze groot verbruiker met de EV in de winter met zogezegde 0 kost.
Nogmaal (5de keer) hoezo iben ik het probleem ik gebruik geen saldering ik VERBRUIK 90% direct zonder terug levering (leg eens uit dan hoe de berekeing rust op salderen als ik niet terug lever), en ik ontlast het NET van bijna 10MWH direct use. Ik ben eerder de oplossing

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 januari 2025 10:57]

Als je alle stroom in je auto stopt moet je vervolgens voor de stroom in je wasmachine betalen. En zelfs al zou je alleen de extra productie boven je normale gebruik in je auto steken, dan loop je toch nog de (marginale) inkomsten van het terugleveren mis. Laden kost dus altijd wel iets.
Die paar kW van de wasmachine die zie je echt niet terug hoor, leg je een of twee paneeltjes bij. Beetje spijkers op laag water zoeken dit.
Gemiste inkomsten zijn geen kosten. Kosten worden van je rekening afgeschreven. Je koopt niets, het is al van jou.
mmm, normaal kun je een prioriteit instellen.
zo word eerst de stroom uit de zonnepanelen op mijn dak rechtstreeks gebruikt door apparatuur in huis.
(dan heb ik geen verlies van de accu als extra voordeeltje.)
en als er dan over is, dan pas word er een accu gevuld of auto geladen.
dit is eigenlijk normaal bij vrijwel al die systemen.
dus nee dit probleem heb je eigenlijk niet, tenzij je gewoon dom bezig bent.

(persoonlijk vind ik het niet zo heel slim om de auto accu te gebruiken voor stoom in het huis.
die accu is om te rijden, je neemt een speciale accu om je huis van stroom te voorzien, is een stuk verstandiger. het laden van de auto vind ik dan weer wel slim om dat met zonnestroom te doen.
maar goed dan gaan we wel erg ver de materie in, en verschilt ook een beetje per persoon en zijn eigen eisen.
de prioriteit is gewoon persoonlijk en verschilt per huishouden. ;) )

[Reactie gewijzigd door migjes op 21 januari 2025 16:57]

of ik nu 39 cent betaal voor de was machine of voor de auto laden is toch zelfde, ze hebben bijde de stroom nodig.
Als je met 39 cent rekent (als je nu een contract afsluit voor een jaar zit je op 24/24 en voor 3 jaar op 24/28 cent) is er al veel mogelijk natuurlijk.
Daarna is elke kwh in de auto gratis. welke kosten vind jij dat we dan nog hebben. ?
tja het is persoonlijk hoe je dit wil doen voor je zelf.
kan alleen mij zelf vertellen. ;)

ik heb +/-10kWp aan panelen.
en ja alles is terugverdiend volgens de TVT, dus voldoende verdiend om op kosten 0 uit te komen.
dus die TVT heb ik nu weg gegooid, die boeit niet meer.

ik reken nu zo: totaal aanschafkosten delen door totaal aantal kWh opgewekt.

kosten y k€ / 58.000kWh = +/-0,21€/kWh aan kosten die ik heb aan mijn zonnestroom.
en ja dat is een stuk lager als de stroom die ik moet kopen van grofweg 0,31€/kWh.
en het leuke is elk jaar word de opbrengst hoger en dus de kosten lager.

zo bereken ik voor mij zelf of ik mijn kWh's voor andere "on" of zinnige projecten kan in zetten.
(het blijft mijn stroom en daar mag ik mee doen waar ik zin in heb, eigen stroom eerst, lol.)
de stroom is nu voor mij goedkoop genoeg om in te zetten als warm water voor het bad/douche/keuken.
maar nog net niet goedkoop genoeg voor het koken, maar dat veranderd vast nog wel de komende jaren.
geduld is een schone zaak. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 21 januari 2025 17:11]

Als je zonnepanelen hebt is de stroom die dat oplevert natuurlijk niet gratis.
Hangt van je leverancier af, soms is de boete voor terugleveren hoger dan wat het oplevert en kost het je dus geld om terug te leveren. Dat zijn wel uitzonderlijke gevallen maar het bestaat echt!

Na salderen (iedereen in 2027 of nu als je overschot hebt) levert stroom terugleveren ook maar weinig op, 3 a 4 cent per kwh, tegenover benzine is dat bijna gratis, 1 liter benzine (bijna 2 euro) of 4kwh (a 4 cent = 16 cent) brengt je beide ~20 km ver :)

Zonnepanelen kosten niet zo veel overigens, ik heb ze al (6 jaar) en al terug verdiend dus elke kwh is voor mij gewoon gratis of levert zelfs geld op.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 januari 2025 16:12]

En de hoge belastingkosten van de auto dan? (Vanwege het gewicht) Nu zit daar nog korting op maar als die vervalt.
[Panelen heb je binnen 2 jaar terug verdient en daarna rijd je gratis]
Dan heb je wel een eigen oprit nodig. 40% van alle Nederlandse woningen hebben dat niet en kunnen en/of mogen dus niet thuis laden.
Er zijn inmiddels genoeg gemeentes waar je met een laadmat mag laden. Dat mag hier en dat doe ik vrijwel dagelijks.
Er zijn inmiddels genoeg gemeentes waar je met een laadmat mag laden. Dat mag hier en dat doe ik vrijwel dagelijks.
Wordt een beetje moeilijk als ik eerst 100 meter verlengkabel moet uitrollen. Dan helpt een laadstroom ook niet echt.
Dat is natuurlijk ook maar tijdelijk. Je ziet het overal, de overheid dreigt inkomsten uit een bron te verliezen en gaat daarom belasting heffen op iets nieuws, of bestaande belastingen verhogen. Steeds minder mensen gebruiken gas? Dan verhogen we de belasting op elektra. Steeds minder mensen gebruiken benzine? Dan verhogen we de wegenbelasting, of voeren we kilometerheffing in. Netto ga je er als burger altijd op achteruit (want je hebt ook al meer betaald voor die EV). Ergens ook wel logisch, want de overheid heeft niet ineens minder kosten doordat jij "gratis" elektrisch gaat rijden.

Het duurt altijd wel even voordat de overheid doorheeft waarom de belastingen dalen en nog iets langer voordat er nieuwe wetgeving is. Als je nu geld hebt voor een EV kun je daarvan profiteren, maar over 10 jaar ziet de wereld er al heel anders uit.
Met de huidige afschrijving op EVs en de komende wegenbelasting, rijd je verre van gratis.
dat heeft niks met brandstof te maken,

Overigens is mijn EV zakelijk dus ik betaal beide niet , Ik neem graag de benefit van salderen op de accu van de auto en de winst marge van een eigen laadpaal in eigen beheer.
Dat is het probleem: iemand met eigen oprit en panelen is dit fantastisch, heb je de pech dit niet te hebben moet je publiek laden wat belachelijk duur is, daarom dat veel particulieren afhaken voor de aankoop van een puur elektrische wagen, om maar te zwijgen over de verschillende laadpassen die je nodig hebt ipv te kunnen pinnen zoals bij een brandstof station, het is gewoonweg een rommeltje
Laadpaasen is echt een non issue, alleen tesla doet moeilijk rest kan allemaal zelfde pas zelfs de paal die je thuis neerzet als je het goed doet.

Als je geen eigen parkeer plaats of oprit hebt dan moet je toch echt kijken of een hybdrid of ice niet beter is.

Maar heel groot gedeelte van nl heeft gewoon een oprit.

Daar waar je dat niet hebt moet je vaak afvragen of een auto wel handig is.
Subsidie is geld uitdelen van een ander - ergens is iemand de pineut.
een single persoon betaalt ook meer belasting dan fiscale partners
en zo heb je alle misten en maren
Al het geld van de overheid was ooit van een ander, wat is je punt?
En die ander is een persoon die of geen auto heeft (bewuste keuze of uit armoe) of alleen een oude Opel Astra kan permitteren. Maar dat vergeten veel moraalridders.
Vergeet ook het wegvallen van het salderen niet, scheelt een hoop in de laadkosten.

En er is BPM op EV's bijgekomen.
De wegenbelasting gaat inderdaad omhoog, poeh. Pas vanaf 20230 wordt er volgens de huidige regels vol betaald (regeringen kunnen dingen veranderen). Ik bespaar op dit moment puur aan brandstof 1740 euro per jaar (€2820 benzine over een jaar gemeten, 1080 extra aan elektriciteit) dus moet ik om de wegenbelasting nu ineens van de EV af? De wegenbelasting zal inderdaad wat meer zijn maar kan nog steeds niet op tegen de onmiddellijke besparing van brandstof.
Vanaf 2026 is het al 75%, en door het hogere gewicht een praktisch vergelijkbaar tarief met ICE.

En het is niet enkel dat, het zijn zoals hierboven genoemd een stuk of 4-5 maatregelen die het in 1 klap een stuk minder aantrekkelijk maken.

Wegenbelasting
BPM
Salderen weg
Subsidie weg

Ik blijf ook bij de EV hoor, maar ik kan me goed voorstellen dat een hoop mensen de overstap hierdoor uitstellen.

[Reactie gewijzigd door Navi op 21 januari 2025 16:45]

Uhh, nee, EV rijden is in Nederland met de nieuwe belastingen, en de aanstaande prijsverhoging van de commerciele laadpalen DUURDER dan een benzine auto.
M.U.V. zelf kunnen laden met zonnepanelen, maar dat is de laatste maanden niet mogelijk geweest door het weer.

BRON : Autoweek
Daar verschillen de meningen over, het is maar net hoe je het gebruikt. Mijn EV's (zakelijk een stuk of 20) zijn veel goedkoper dan benzine; mijn privé Mini SE trouwens ook. Daarnaast zijn er zoveel meer redenen om EV te rijden dan enkel de prijs. Elektrisch rijden is geen compromis, maar wat mij betreft een genot.
Dat is nu misschien nog het geval, maar laden bij en commercieel laadstation gaat straks met 20 tot 30% duurder worden.
BRON: RTL

Neem daarbij de ieder jaar stijgende MRB die sneller stijgt dan van een ICE auto, en neem daarbij "Drill baby, Drill" Trump die de Oliprijs onder druk zal zetten waardoor ICE rijden nog goedkoper wordt.
En als laatste de MRB van een EV zal altijd hoger liggen dan een ICE vanwege het zware accupakket.
EV's gaan dan gewoon een dure hobby worden.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 21 januari 2025 16:24]

We zijn inmiddels al 2025. Dus niet straks, maar nu al. Die tarieven zijn per 1 januari al verhoogd. (Al zie ik dit nog steeds niet terug in m’n overzicht met laadtransacties). nog niet elke laadpaal rekent dit door. En uiteindelijk gaat het om een kleine twee euro per laadsessie meer. Brandstofprijzen zijn de afgelopen weken ook flink gestegen dus uiteindelijk maakt het allemaal geen bal uit. Diesel is ook een paar cent per liter duurder geworden; dus uiteindelijk lood om oud ijzer.

Eerst maar zien wat Trump er van gaat maken. Brandstofprijzen in de US zijn altijd al veel voordeliger geweest dan in Europa en met de huidige belastingdruk en de verhoging van de accijns vanaf volgend jaar op benzine moet ik het dus nog maar even zien.

Overigens is een EV nog steeds fors voordeliger dan een moderne euro 6 diesel in MRB (we betalen bijna 450 per kwartaal). Die diesel zal dus uiteindelijk ook van de oprit verdwijnen.
Nou het hangt er van af, als je koopt is dat inderdaad zo en dat komt dus ook vooral omdat de auto's technologisch zo snel vooruit gaan. In de lease merk je daar niet zo veel van. Ik heb zelf een ev en laadt met 30 cent per kw aan de openbare paal... Mijn auto kost 380 per maand (ik heb nog een paar jaar SEPP dus er gaat nog 70 euro van af). Maar je bent wel veel geld kwijt als je hem nieuw koopt en dan een paar jaar later verkoopt. Overigens denk ik dat dat ook wel gaat stabiliseren.

Een 2e hands tesla als occasion lease is behoorlijk gunstig zakelijk, zeker met de nog 4% bijtelling die er op zet. Alleen zou ik zelf dan weer minder graag in n een Tesla willen rijden, kijkend naar hoe Elon Musk zich momenteel profileert.

Dus EV rijden kan duurder zijn, het hangt er acht af van hoe je het aanpakt. Een EV nieuw kopen zou ik nooit een slimme investering vinden.
Je moet ook niet laden bij commercieel laadpalen,

Dan moet je ook gaan vergelijken met een ICE die alleen langs de snelweg laad met 2,50 per liter.
Laden langs de snelweg is ook duurder dan in een woonwijk, maar waar RTL het over heeft zijn juist de palen in de woonwijken.
Dat kan maar groot gedeelte kan gewoon thuis laden aan eigen stroom en dan heb je het zeker met pv over hele andere prijzen.
Dat gaf ik ook aan in mijn eerste reactie, dat zelf laden met zonnepanelen wel een stuk voordeliger is, behalve als het -zoals nu- de laatste maanden alleen maar grijs en bewolkt is.
Toch valt dat best mee,

Zit nu op 12% met 38kwh vd 312 geladen

En dan is er nog 100 kwh het huis in gegaan.
BRON : Autoweek
Slechte bron. Ik was benieuwd welke aannames eronder zaten wat betreft laadmix. Vaak zit in dit soort berekeningen een flink aandeel snelladen, wat het onnodig duur maakt. Dan moet je bij ICE ook hetzelfde deel tanken aan de snelweg rekenen (dat doe je ook alleen als het echt niet anders kan). Bij de ANWB gezocht, de betreffende Elektrisch Rijden Monitor 2024 erop nageslagen, nergens wordt daar gerept over de cijfers die Autoweek noemt. Waar ze wel vandaan komen: geen idee.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 21 januari 2025 19:01]

zonnepanelen helpen nauwelijks. het is niet alsof die geen afschrijving/aanschaf kosten dragen
Zijn inmidels zo goedkoop.

Voor 3000 euro heb je 7200wp liggen

Dat is met ev binnen 1,5 jaar verdient
Je zou dus beter kunnen zeggen: "Ondanks uitvallen/aflopen van lucratieve subsidies blijft EV volume behoorlijk op peil"...?
##Het is niet gek, in Nederland is de subsidiepot op, de wegenbelasting gaat omhoog en de chinese auto's worden extra zwaar belast. Dat maakte dat de voordelen tegenover benzine (dat momenteel best goed betaalbaar is) minder groot zijn geworden.##

Vandaar dat het aantal EVs in NL met ruim 10% ofwel bijna 4 procentpunt is toegenomen in 2024 tov 2023?!
In 2024 was die subsidiepot pas einde van het jaar leeg.

Daarbij vraag ik me af of die 3k nu een dealbreaker is op een auto van 40k. Zouden mensen daardoor echt overgehaald worden?
Grappig dat je allerlei haken en ogen ziet bij het rijden met BEV's, maar de nadelen van het rijden op waterstof niet voorziet. Je argumenten kloppen overigens grotendeels niet, tenzij je nog in 2012-2015 leeft.

- Ja: het elektra-net kan het gewoon aan, wel worden aansluitingen te langzaam gerealiseerd. Niet alleen elektrisch rijden belast het net: elektrisch koken en verwarmen heeft een significante impact. Belangrijkste oorzaak is dat er jarenlang niet geinvesteerd is in het uitbreiden van het net. BEV's kunnen met V2H/V2G juist gaan terugleveren aan het net. Dat lukt met je FCEV/H2ICE voertuig niet (en zelfs al gaat dat, dan gaat niemand duurbetaalde waterstof tanken om dat thuis weer op te maken / terug te leveren met verlies).
- Hier zit je fout: de helft komt al uit hernieuwbare bronnen
- De belasting van kwetsbare wegen en bruggen is net zo hoog als met waterstof voertuigen, want die wegen ongeveer even veel. Een Toyota Mirai is zelfs zwaarder dan een (normale) Tesla Model 3. Vrachtvervoer heeft een vele hogere impact.
- Er zijn steeds meer auto's die binnen 10-15 minuten voldoende kunnen bijladen om weer honderden km's verder te rijden. Voor de meeste mensen is dat voldoende, uitzonderingen daargelaten. De infra schaalt goed op met het aanbod van elektrische auto's, anders zagen we constant overal rijen met elektrische auto's die staan te wachten en stonden de kranten er elke week over volgeschreven.
- Betreffende milieuvervuiling: die van fossiel rijden is tegenover EV iig vele malen erger; is overigens ook een loze kreet over waterstof zonder LCA (en die weet ik niet, dus doe ik ook geen uitspraak over)
- EV's vliegen juist minder vaak in brand en EV's branden natuurlijk weer op een andere manier dan waterstof. Het is echter niet zo dat waterstof voertuigen per definitie brandveiliger zijn, en daarnaast kunnen de effecten erg heftig zijn. Lees voor de lol eens dit artikel door: https://nlhydrogen.nl/wp-...n_of-elektrische-auto.pdf voor 350 bar tanks kan bij een explosie van de tank (wat reeel is) brokstokkken tot 50 meter ver weg komen, maar juist 700 bar tanks zijn courant en het is niet bekend hoeveel verder brokstukken kunnen komen. Zal maar bij je in de straat geparkeerd staan. :o
- Ja, met kou neemt de actieradius af (net als bij benzine/diesel, maar doordat de efficientie daar vele malen lager is merk je dat daar mee niet zo). Echter is deze prima te voorspellen, de range wordt dan helemaal niet onvoorspelbaar. Boordcomputers kunnen dat prima uitrekenen. B)

Gaan we grootschalig rijden op waterstof dan moeten we niet alleen 3-4 keer zoveel elektriciteit opwekked, er moet een gigantisch transportnetwerk opgetuigd worden met veel meer vervoersbewegingen dan bij de huidige diesel/benzine tankers omdat je effectief veel minder mee kan nemen, installaties die nodig zijn om met waterstof te kunnen tanken zijn vele malen complexer dan een laadpaal of brandstof-tankstation en dus een stuk duurder, FCEV's (maar zeker H2-ICE) zijn vele malen complexer dan een BEV en daardoor kostbaarder in onderhoud.

Juist een waterstof voertuig is een onhaalbaar concept, in tegenstelling tot BEV's en hybride EV's. En dat zie je nu al best een tijdje terug in de verkopen, zie de cijfers van de bovag: slechts 23,5% is fossiel, 37,1% is hybride en 31% is full-EV.

In 2024 jaar zijn de verkopen van waterstofauto's vrijwel volledig ingestort (en dat waren er al niet veel): https://allesoverwatersto...-personenautos-ingestort/ wat neer komt op 14 geregistreerde auto's (9x Toyota Mirai, 5x Hyuandai Nexo). En dat ondanks allerlei subsidieregelingen voor waterstofvoertuigen. In dat artikel lees je ook dat een belangrijke reden is dat je per gereden kilometer met een waterstofvoertuig ruim 3 keer (!!!) zoveel kwijt bent. Niet gek, als je 3-4 keer zoveel elektriciteit moet opwekken per gereden kilometer.

Waterstof is vooral een perfecte oplossing om ons afhankelijk te houden van tankstations, je kan het immers zelf niet opwekken. ;) Ik raad je dan ook aan om je vooral eens (technisch) in te lezen, in plaats van jarenlang sprookjes te blijven verkondigen op basis van niet kloppende zaken. :P

[Reactie gewijzigd door Steephh op 22 januari 2025 15:58]

Jij blijft steken in het heden, ik kijk naar de toekomst. Ik schrijf niet voor niets dat we fossiel moeten rijden tot waterstof voldoende is doorontwikkeld. Dat negeer je volkomen met je reactie.

De ontwikkelingen van accu's zijn tot een stilstand gekomen. Accu's worden sinds 1888 gebruikt als aandrijving in de auto-industrie maar zijn nooit tot mainstream produkt uitgegroeid. Ca 30 jaar na de eerste nieuwe EV-golf voor de massa, de Toyota Prius blijken vooral de HEV's een marktaandeel te hebben. Er zijn geen alternatieven voor Lithium ondanks 150 jaar ontwikkeling van de mobiele accutechniek.

Waterstof auto's zijn sinds 2013 op de markt dus 12 jaar tegen 137 jaar (Mirai VS Flocken Elektrowagen) en de techniek boekt nog ieder jaar grote vooruitgang. Ondermeer de veiligheid van de opslag met compartimentering in poreuze gesteenten of in combinatie met andere gassen is momenteel een zaak waar de ontwikkeling van de waterstof-wetenschap zich op focust.

Daarnaast zal accutechnologie slechts een mogelijke alternatieve oplossing blijven voor personenauto's terwijl waterstof vele terreinen kent waarop het direct toepasbaar is. Tegenstanders van waterstofoplossingen zijn vooral te vinden onder de EV-fanboys en die laten, net als jij, de potentie van de ontwikkeling weg en vergelijken slechts op basis van de situatie van nu.

Ik kijk naar de toekomst en dan zie ik dat een vliegtuig nooit op EV zal vliegen, een zeeschip ook niet en andere toepassingen van accutechnologie ook niet logisch zijn. Witte waterstof wordt ook door de EV-fanboys weggelaten terwijl daar een enorm potentieel ligt.

De benoidgde ontwikkelingen voor waterstof zijn:
- Winning van witte waterstof
- Vervoer van waterstof naar de eindgebruiker
- Opslag van waterstof

Als deze drie ontwikkelingen voldoende vooruitgang hebben gezien en de verwachting is dat rond 2033 al een breakeven point zal worden bereikt, dan zal de stekkerauto net als tijdens de overgang op benzine weer in de stoffige la verdwijnen en ik vermoed dit keer voor goed. Want de stekkerauto is vooral een politieke oplossing voor een klimaatprobleem waar politici erg paniekerig op hebben gereageerd en waterstof is een wetenschappelijke oplossing.

We moeten niet terug in de tijd, we moeten vooruit.
Een vliegtuig, schip of gaat inderdaad niet "op EV vliegen", immers staat EV voor Electric Vehicle. Wel kan er accutechnologie gebruikt worden op kortere afstanden (daar wordt al mee getest). Voor langere afstanden is dat geen optie en dan kan er met behulp van waterstof en CO2 kunstmatig kerosine worden gemaakt via de Fischer-Tropsch methode. Immers: waterstof onder hoge druk meenemen in een vliegtuig meenemen is ook geen haalbare kaart, daarvoor zijn de waterstoftanks simpelweg te groot en te zwaar. Voor schepen geldt dat er al kleinschalig getest wordt met het varen op accu's, voor grote containerschepen die over de oceanen varen zal dat ook geen oplossing zijn, net zo min als waterstof dat is, immers kan je nooit voldoende meenemen op hoge druk. Bij lange reizen lekt er ook nog eens simpelweg teveel weg. Ook daar zullen synthetische brandstoffen mogelijk een oplossing gaan vormen.

Accuontwikkeling is helemaal niet tot stilstand gekomen - waar haal je dat vandaan :Y) - sterker nog het is ontzettend hot. Een mooie longread hierover van eind december 2024: review: De stille accu(r)evolutie van 2024 - Van lfp tot solidstate en er zijn voldoende alternatieven onderweg voor liithium.

EV's zijn zeker wel een mainstream product geworden, dat negeer je volkomen terwijl ik het al onderbouwd heb met verkoopcijfers van de Bovag. Hoe kan je dat nu negeren :P

Waterstofauto's worden al veel langer ontwikkeld (het eerste prototype in 1966 met GM's Electrovan), in 2007 kwam in de VS al de Honda FCX Clarity op de markt, dus er wordt al veel langer aan getest en aan gebouwd dan jij nu noemt. Het jaar waarin de eerste Mirai in NL op de markt is gekomen staat niet gelijk aan hoe lang er al mee getest wordt.

Daarnaast is er simpelweg ook heel lang niet geinvesteerd in rijden op accu's omdat brandstofauto's veel gemakkelijker te ontwikkelen waren en niet onbelangrijk: voor fossiele bedrijven was het juist interessant om te investeren in relaties met auto constructeurs, een van de voorbeelden hiervan was loodhoudende benzine (die overigens erg schadelijk was voor de gezondheid) maar elkaars positie versterkte. Investeren in accu technologie was destijds (zeker met de makkelijk winbare olie en geen oog hebben voor gevolgen voor klimaat, natuur, etc etc) gewoon totaal niet interessant.

Je zegt zelf dat tegenstanders van waterstof vergelijken op basis van een situatie van nu, maar je doet zelf exact hetzelfde met EV's, sterker nog, daar vergelijk je met een situatie van meer dan 10 jaar geleden. Waarom negeer je nu eigenlijk laatste stand van zaken op het gebied van EV's :D

Witte waterstof wordt vaak genoemd als ultieme oplossing, maar met alles wat je wint en niet kan hergebruiken/recyclen geldt: dit raakt op. Daarnaast is een belangrijk onbelicht probleem van waterstof, dat het nogal schadelijk is als het vrijkomt in de atmosfeer: https://www.change.inc/in...chadelijker-dan-co2-38062 Daarnaast zijn de ontwikkelingen op het gebied vanwitte waterstof allemaal nog erg hypotetisch.

Waterstofvoertuigen zijn vooral een oplossing voor de huidige fossiele industrie, die met opkomende aandeel van EV's de afhankelijkheid van consument en bedrijf van het tankstation ziet verdwijnen. Op technisch vlak zijn er namelijk weinig tot geen overtuigende argumenten te vinden die voordelen bieden voor consument en bedrijf: het is duurder per gereden km, de auto is complexer opgebouwd (onderhoud duurder en foutgevoeliger), je blijft afhankelijk van een tankstation (immers kan je waterstof zelf niet opwekken, laat staan op druk brengen thuis), je kan geen impact maken met eigen energie (zonnepanelen), je kan niet terugleveren aan je eigen huis of net. Met een FCEV heb je de nadelen van een brandstofvoertuig en EV eigenlijk gecombineerd. En H2-ICE komen vooralsnog niet op de markt, komen ze dat wel dan zijn het prijzige wagentjes voor de echte huidige petrolhead.

En uitbaters van tankstations zien ook de interesse in waterstofauto's teruglopen (je zal maar een waterstofauto gekocht hebben):

https://www.bright.nl/nie...tations-in-californi.html
https://www.autoweek.nl/a...-waterstofstations-dicht/

Ik druk je nogmaals op het hart, verdiep je eens in de technische ontwikkelingen, stop met cherry picking en het negeren van aangedragen argumenten en stop met het gebruiken van ad hominem's ("jij blijft steken in het heden, ik kijk naar de toekomst" en het gebruiken van terminologie als "EV-fanboys") wat niet bijdraagt aan een inhoudelijke discussie. O+
Het wordt tijd dat ze met simpelere betaalbare EV's voor de gewone mensen komen. Dan wordt het voor het gros van de mensen pas interessanter. De meeste EV's zijn gewoon te groot en log om in een gewone wijk met flats aan de straat te parkeren. Ze hebben teveel snufjes die mijn telefoon beter kan. Geluid via bluetooth is genoeg, geen infotainment systeem met navigatie nodig. Lane assist, adaptive cruise control e.d. doe ik zelf wel, gewone cruise control is genoeg. Zorg dat alle fabrikanten dezelfde accu wissel systemen implementeren en dan hoef ik niet meer te vechten om die paar trage laadpalen die de hele nacht bezet zijn. Gewoon even wisselen in de accustraat bij "de pomp" en betalen voor het verschil in lading tussen ingeleverde en ontvangen accu. Het is te doen als fabrikanten samenwerken, maar ze verliezen nog liever geld dan dat te doen.
Die zijn er. ev-database.org is je vriend hier.
Uiteraard moet je dan niet meteen allerlei extra wensen gaa stellen,maar zowel citroen als opel verkopen auto's die Ev en niet EV net zo duur zijn. De goedkoopste auto uberhaupt was een electrische dacia.

N.b. Alleen mensen die nog nooit electrisch gereden hebben wensen accu-wissels.

[Reactie gewijzigd door killercow op 21 januari 2025 15:42]

Ik wens accu wissels omdat laden gewoon niet gaat lukken in veel wijken als de helft van de mensen een EV kan en wil betalen. Ik wil best een 100m verlengsnoer vanaf mijn balkon naar mijn auto gooien, maar dat mag schijnbaar ook niet. En als ik niet kan laden heb ik niks aan een EV.

EDIT: Voor de rest heeft o.a. die Dacia wel alles wat je echt wel nodig hebt en verder niet, dat ben ik met je eens.

Maar ook al heeft NL best een flinke laadinfrastructuur, ik denk niet dat het nu mogelijk is om in flatwijken genoeg laadpunten te maken zonder trafo's en bekabeling enorm te verzwaren. Zeker als we ook steeds minder gas gaan gebruiken. Dan kom je met alleen huizen verwarmen al in de knoop, koken en auto's laden gaat er dan helemaal niet meer bij. Dus dan is accu's verwisselen in mijn ogen de enige betaalbare optie die over blijft.

[Reactie gewijzigd door Benadski op 21 januari 2025 16:00]

je moet ook niet kijken naar de huidige laadinfrastructuur. Er is wel genoeg energie, maar het netwerk loopt flink achter. Dat moet de komende 5 tot 15 jaar flink beter worden. En dan ga je vanzelf krijgen dat er veel meer laadpunten komen, bij flats, maar ook snelladers. De accu techniek staat ook niet stil.

Accu's verwisselen zie ik pas echt gebeuren bij Accu's die 5 kilo wegen en iedereen wel in en uit de auto krijgt. Dan pas heb je echt iets goeds. Dat komt vast wel een keer, maar dat gaat nog wel 20 of 30 jaar duren voordat de techniek zo ver is, als het niet langer is.
je moet ook niet kijken naar de huidige laadinfrastructuur. Er is wel genoeg energie, maar het netwerk loopt flink achter. Dat moet de komende 5 tot 15 jaar flink beter worden.
De massa koopt niet gebaseerd op dit soort beloftes. Die wacht 5 tot 15 jaar.
Dat is ook wat ik bedoel eigenlijk. Mensen die over het algemeen een tweedehands auto rijden en niet al teveel uitgeven kunnen dan over 10 jaar oud later wel prima uit de voeten met een EV.
"Dat moet de komende 5 tot 15 jaar flink beter worden." Ik hoop dat ze dan met de flatwijken beginnen, maar ik ben bang van niet, het zal daar wel uitlopen tot 25 jaar. Maar mijn doel is om voor die tijd wel een andere woning te hebben, dus misschien voor mij dan ook eerder een EV als ik niet weer in een flat terecht kom.

Ik wil niet gaan zeulen, dat is ook niet het idee. Accu's wisselen moet gestandaardiseerd worden en automatisch gaan, je rijdt auto op station, station wisselt accu in een paar minuutjes, rij weer verder. Vooral voor de verkoop van de goedkopere wagens zou dit best een impuls kunnen geven omdat er best veel mensen geen goede laadoptie hebben de komende 10+ jaar.
Citroen EC3 (alhoewel je je moet afvragen of je die echt wilt...), Dacia Spring, Hyundai Inster. Allemaal betaalbare nieuwe EV's (voor nieuwe auto's dus betaalbaar).
Op de 2e hands markt begint nu langzaam aan ook meer aanbod te komen. Ik kom al MG ZS'en tegen voor iets meer dan 10k euro. Dan heb je een volwaardige familie wagen.
Al kostte een kleine EV maar 10k nieuw. Waar ga je die opladen als je in een flat of appartement woont? Woon zelf in een appartement en heb hier in de buurt enkele publieke laadpalen. Het is vechten voor een plekje om je wagen in te prikken. En als je al een paal gevonden hebt (na een lange dag werken) mag je hem laat in de avond verplaatsen omdat je anders kleefkosten riskeert.

Nee, EV is geen oplossing.
Dus omdat de palen er niet zijn is de auto ruk.

Dat noemen we probleem oplossing.

Toch handig dat iemand ooit dueren in huis heeft gemaakt voor een probleem op te lossen.

Simple vraag waar staat je auto geparkeerd. Dus questie van meer palen maar die komen alleen als er meer autos zijn.
Wel eens van met congestie gehoord?

Probeer maar 50 palen bij een appartementencomplex voor elkaar te krijgen. Voor iedereen een EV is gewoonweg niet haalbaar.

Waar ik wel voorstander voor ben is transport dat praktisch 24/7 rondrijdt wel elektrisch te maken. Gelukkig zie je al veel taxi’s en OV bussen bijna geluidloos voorbij zoeven. In Duitsland hebben ze trajecten op de snelweg waar kabels boven de weg liggen waar elektrische vrachtwagens al rijden aan op kunnen laden.

Maar voor elke ICE die er nu rond rijdt een EV voor in de plaats gaat gewoonweg niet lukken.
Als je er kan parkeren kun je er ook een paal neer zetten dat heeft niks met de auto nog met de palen te maken.

Of te wel zolang je een auto hebt die savonds ergens staat kun je gewoon opladen .

Daarnaast Heb jij een tank station voor de deur? met Ice ga je ook naar een tank station.


De uitdaging zit hem er eerder in om alle autos van fast charge te voorzien en het stroom netwerk dermate uit te breiden dat dat mogelijk is.

In een complex van 50 wooningn zullen lang niet alle 50 autos constand in gebruik zijn dus je hebt ook geen 50*11KWH nodig.

Met een beetje fatsoenlijke auto die zometeen allemaal met 300KWH kunnen laden duurt tanken bij ICE en tanken bij Electrische bijna even lang dus kun je met electrische auto ook even 10 min stoppen bij een fast charge om 50% te laden voor wat je nodig hebt.

Ik moet er niet meer aan denken dat ik zelf nog tijd verkwist bij een tankstation , heb daar zoon hekel aan en kan electrisch alleen maar omarmen als je het van die kant bekijkt. ja dat is met eigen lader op eigen oprit maar dat is al half nederland die gewoon een 11kwh lader op zijn eigen oprit kan hebben.
Jij zegt parkeerplaats = laadpaal.

Die vlieger gaat niet op. Netcongestie zorgt er nu al voor dat hele bedrijfspanden lam worden gelegd. In veel wijken kun je al geen aanvraag meer voor een laadpaal doen of worden bestaande laadpalen op piekuren afgeknepen. De gemeente Utrecht doet dat al:

https://www.duic.nl/algem...elektriciteitsnet-is-vol/
Je reageert nu met een opmerking wat letterlijk in mijn tekst staat die je dus blujkbaar niet leest.
Het wordt tijd dat ze met simpelere betaalbare EV's voor de gewone mensen komen.
Genoeg nuggets te vinden, maar als ze zoals de nissan leaf typische cost cutting problemen hebben wilt niemand het. De accu pakket van die auto's (weet niet of er een nieuwere generatie van is) worden niet actief gekoeld of verwarmd, waardoor je binnen enkele jaren gedag kunt zeggen en is de auto economisch total loss.

Maar die technische snufjes worden opgelegd door de EU. Zo is traffic sign recognition een vereiste (want hoe werkt anders dat domme ISA ("intelligent" speed assist) om je te waarschuwen als je te hard rijdt). Dus de auto komt standaard met een camera die gekalibreerd moet worden (bij VAG kun je dynamisch kalibreren door rond te rijden, maar wellicht moet je bij andere merken toch nog een kalibratie bord gebruiken). Kost allemaal meer natuurlijk.
En je kunt niet verwachten dat lane assist in een goedkope nugget even goed werkt als lane assist in een premium auto.
Zou dit kunnen liggen aan het afbouwen van de subsidies? Of andere belastingsvoordelen die afgebouwd worden?
Misschien dat iedereen die een EV kan betalen inmiddels een EV heeft?
Uiteraard. Bij dit soort bedragen telt alleen de portemonnee. Het milieu is leuk als het bij kleine bedragen blijft. Zonnepanelen, warmtepompen, huisisolatie, het wordt allemaal vanwege de portemonnee aangeschaft. Niet het milieu. Dat geldt ook voor een auto.
In Duitsland kreeg je sommige EV's haast gratis met de subsidies. Slooppremie voor oude auto, korting op nieuwe. Kon je een nieuwe Renault Zoe voor iets van 7k kopen. Iedereen die dat wou heeft dat inmiddels wel gedaan, en nu kan dat niet meer. Dus als je voorheen voor 7k klaar was, is zo'n auto nu opeens duur voor de volle prijs, ondanks dat je uiteindelijk nog steeds goedkoper uit bent lange termijn. Zal ook een tijdelijke dip zijn, mensen wachten ook even af, wie weet komt er weer nieuwe subsidie en die wil je dan niet mislopen...
Dat zal inderdaad een factor zijn. Volgens mij hebben ze in ieder geval in Duitsland het afgelopen jaar de subsidies flink afgebouwd, waardoor het minder interessant is geworden een EV te kopen.

Dat het in NL is gestegen verbaasde mij. Is een EV in de lease nu niet een stuk minder aantrekkelijk dan een paar jaar terug?
Misschien dat iedereen die een EV kan betalen inmiddels een EV heeft?
Er zijn minder EV's verkocht, het is niet zo dat er geen EV's zijn verkocht ;)
Hopelijk wel ja, weg met al die voordeeltjes.
Uiteraard, zonder subsidie verkopen ze niet, en tweedehands al helemaal niet.
Ik denk dat de wegenbelasting gewoon te duur is. De elektrische auto is een stuk zwaarder als een vergelijkbare benzine auto en kost straks dus veel meer wegenbelasting.
Waarom 2de hands niet,

Ze hebben zelfde onderhouds cycles

Battry pack gaat net zo lang mee als een motor van een ice.
Vind ik erg raar.

Een tweedehands Tesla is veel rijker uitgerust en meer up to date dan een tweedehands VW of BMW van eender welke serie.

Afwerking van die wagens is echt bedroevend en qua opties is een kale auto ook echt kaal. Je krijgt een stuur en als je mazzel hebt een “3rd pedal delete” (een automaat dus), maar dat is het dan ook echt wel.


Die zijn wel iets blijer dan een gemiddelde Tesla op de autobaan met 200 km/u, maar ja hoe vaak doe je dat nou? 2x per jaar?
Voor mij ligt de angst dat de accu het zou begeven behoorlijk hoog.. Of dat gegrond is of niet, dat houdt mij tegen om een 2dehands EV te kopen, hoe hip een tesla met zijn toeters en bellen ook is. Daarbij zijn de jonge brandstof occasions tegenwoordig ook vaak voorzien van extra opties. Ligt er net aan wat er te koop is. Moet eerlijk zeggen dat cruise control het enige is wat bij mij een must is.
Er zijn al genoeg onderzoeken geweest die aantonen dat de degradatie helemaal niet zo heftig als dat men vanuit de gebruikte accutechniek deed vermoeden. Dit komt vooral doordat smartphones met li-ion, vrijwel geen actieve Battery temperatuur management hebben. Daardoor gaan die veel sneller stuk. Onder andere Apple heeft al eens aangetoond met de iPads dat het niet 100% ter beschikking stellen van de daadwerkelijke accu de levensduur enorm verbeterd.
Daarbij zijn de jonge brandstof occasions tegenwoordig ook vaak voorzien van extra opties.
ik rij nu in zo’n hippe bak, maar het enige wat daar standaard in zit is cruise control en parkeersensoren. Niet eens adaptive of achteruitrijcamera.

Niet erg, want zonder kom ik er ook wel, maar voor €50K had ik het wel verwacht.
De accucellen zijn niet eens vaak het probleem:: vaak is er b.v. een stroomonderbreker (zwaar relais die de hoge stroom.en spanning kan schakelen) effect. Het probleem daarbij is dat het veel kost om dit bij een specialist te laten repareren: accu er onderuit, accu openmaken op een verantwoorde manier, onderdeel.vervangen en het geheel weer waterdicht terugplaatsen. Voor hetzelfde geld laat je 4 x een distributieriem vervangen.
Tesla staat om van alles bekend maar juist niet om de uitstekende afwerking dus snap je opmerking over bedroevende afwerking van een VW of BMW niet. Deze auto's zijn juist veel beter afgewerkt en hebben in tegenstelling tot bijv. een Tesla Model 3 een volwaardig interieur ipv enkel een tablet.
Deze auto's zijn juist veel beter afgewerkt en hebben in tegenstelling tot bijv. een Tesla Model 3 een volwaardig interieur ipv enkel een tablet.
Je hebt niks aan een “volwaardig interieur” als je er niks mee kunt bedienen wat ook daadwerkelijk iets toevoegt.

Leuk hoor 12 presets voor je FM radio waar je op kunt klikken, maar veel meer dan 2 heb je er niet nodig en als je er wel zo’n bult nodig hebt, wat doe je dan als je er meer nodig hebt? Precies dat kan dus niet.

Zelfde geldt voor knopjes waar nog een abonnement aan vast hangt, grootlichtassistent? Ja nee die moet je kopen in de “ConnectedDrive Store” voor een paar honderd euro.

Nee dat knopjes gebeuren kan me echt niet bekoren. Is ook een voorkeur denk ik, maar je moet niet aankomen met “beter afwerking” als er ook gewoon knoppen afwezig zijn (van die placeholders) en het allemaal goedkoop aanvoelend plastic is.

Geen stof, geen leer, geen softtouch, gewoon cheapo plastic. In je middenconsole is dat echt karig.

Verder hebben ze vaak geen plekken om een smartphone veilig neer te leggen en op te laden tegelijk. Is de middenconsole bruikbaar voor een sleutel en een portemonnee, maar meer niet.

Verder heb ik nergens gezegd dat de afwerking beter is (want de amerikaanse modellen zijn daarin echt slecht), maar dat ze completer uitgerust komen en gewoon veel meer convenience features hebben dan een BMW of een VW of zelfs Porsche.

Ik kan met een druk op de action button op m’n watch de auto gereedmaken voor een in promptu ritje. Dat is dus keurig op temperatuur afgesteld op het weer buiten.

Vervolgens kan ik met exact datzelfde horloge de auto automatisch laten ontgrendelen waarna ik er direct mee weg kan rijden. Keyless entry zonder daadwerkelijk überhaupt iets van een sleutel mee te hoeven nemen. BMW heeft dit pas net met Apple gedaan (alleen op de 7series) en de rest gaat er gewoon niet aan beginnen.

En dat terwijl je iedere BMW kunt foppen met een leuke antenne en repeater. Dure BMWs is niet tegenaan te verzekeren en worden leeggetrokken op je oprit. Alleen maar omdat BMW niks snapt van sleutels.

Kom op man. Een BMW koop je alleen vanwege voorkeur voor het merk en comfort op hoge snelheid of het is een M series, verder ben je in ieder opzicht een dief van je portemonnee, want in echt alles lopen ze kansloos ver achter.
Je hebt een te roze (Tesla) bril denk ik, ik vind persoonlijk de iDrive controller een geweldige uitvinding en hoef daardoor het touchscreen maar weinig te gebruiken. Wel heb ik een draaiknop voor volume en dat vind ik oneindig veel handiger dan knoppen op het stuur. Temperatuur heb ik ook knoppen voor en niets, maar dan werkelijk niets, lijkt me irritanter dan simpele dingen als graadje warmer of kouder met stembediening te moeten doen (al kan mijn auto dat wel). Ik zou me kapot ergeren aan het ontbreken van een hendel voor de knipperlichten en ruitenwissers. Ook een snelheidsteller, HUD (wow wat is dat fijn, incl navigatie en media informatie), knoppen voor rijmodi en nog zoveel meer schittert door afwezigheid.

Verder noem je niets want uniek is, mijn auto kan ook voorverwarmen en voorkoelen en desgewenst automatisch op basis van mijn agenda. Geen idee welke features dan wel uniek zouden zijn voor Tesla, ben benieuwd dus leuk als je ze deelt. De BMW sleutels gaan overigens automatisch fysiek uit als de sleutel een paar minuten niet bewogen is dus ook dat argument kan in de prullenbak.
Ik zou me kapot ergeren aan het ontbreken van een hendel voor de knipperlichten en ruitenwissers.
Die ben ik absoluut met je eens! Zeker ook gezien de plaatsing van de knopjes op het stuur die eigenlijk alleen werken als je steer by wire hebt zodat je niet na hoeft te denken als het stuur op zijn kop zit wat nu op of onder is.

Ben er ook erg blij mee dat de Y facelift wel gewoon stalks heeft.
Verder noem je niets want uniek is, mijn auto kan ook voorverwarmen en voorkoelen en desgewenst automatisch op basis van mijn agenda.
Kans is alleen vrij groot dat dit een optie is die je er extra bij moet doen op een prijs die toch al niet competitief is.

Ik zeg ook niet dat ze het niet kunnen, maar dat meeste van deze zogenaamde “luxewagens” by default helemaal niks aan luxe hebben. Misschien eens een achteruitrij camera en ACC, blindspot monitoring misschien, maar blindspot cam is vaak niet eens een optie.
De BMW sleutels gaan overigens automatisch fysiek uit als de sleutel een paar minuten niet bewogen is dus ook dat argument kan in de prullenbak.
Wat alleen een lapmiddel is voor het issue dat je thuis je auto onder je reet leeggetrokken krijgt. In de supermarkt of andere winkel waar de sleutel wel beweegt kunnen ze hem nog steeds starten en er mee wegrijden.
Kans is alleen vrij groot dat dit een optie is die je er extra bij moet doen op een prijs die toch al niet competitief is.
Tesla heeft inderdaad super scherpe prijzen, dat doen ze erg knap! Ik heb een ICE dus die prijzen kun je al helemaal niet vergelijken vanwege dat de een subsidie krijgt en de ander zwaar belast wordt.
Ik zeg ook niet dat ze het niet kunnen, maar dat meeste van deze zogenaamde “luxewagens” by default helemaal niks aan luxe hebben
Tradtioneel was dit natuurlijk ook zo maar ook auto's van de zogenaamde premium merken zijn tegenwoordig niet meer zo kaal uitgerust hoor.
Wat alleen een lapmiddel is voor het issue dat je thuis je auto onder je reet leeggetrokken krijgt. In de supermarkt of andere winkel waar de sleutel wel beweegt kunnen ze hem nog steeds starten en er mee wegrijden.
Ver gezocht maar theoretisch zou het kunnen. Maar wat is dan precies het verschil met de sleutel van Tesla en die van BMW? Je kúnt je Tesla met NFC of BLE openen maar het kan ook gewoon met een sleutel en dat werkt mi fundamenteel niet anders dan bij BMW. Mooi detail van de BMW NFC oplossing is overigens dat je nog steeds de auto met je telefoon kunt openen als de batterij leeg is.
Tradtioneel was dit natuurlijk ook zo maar ook auto's van de zogenaamde premium merken zijn tegenwoordig niet meer zo kaal uitgerust hoor.
Ik rijd nu tijdelijk in een praktisch nieuwe 118i van €47.500 normale cruise control, stoelverwarming en parkeersensoren. That is it!
Ver gezocht maar theoretisch zou het kunnen.
Zo ver gezocht dat er wel degelijk voor gewaarschuwd wordt. Het gebeurt dan ook in het wild.
Je kúnt je Tesla met NFC of BLE openen maar het kan ook gewoon met een sleutel en dat werkt mi fundamenteel niet anders dan bij BMW
Dat schijnt wel degelijk fundamenteel anders te werken dan bij BMW aangezien ik heb begrepen dat de replication attack die bij een BMW wordt gebruikt niet werkt.
Mooi detail van de BMW NFC oplossing is overigens dat je nog steeds de auto met je telefoon kunt openen als de batterij leeg is.
En dat komt dan weer doordat Apple die variant heeft gemaakt (en Gelukkig niet BMW zelf) en dat dan aan expres-OV koppelt waardoor de sleutel gewoon een passieve read out word. Datzelfde hebben ze vervolgens minnen kopiëren naar android.

Precies datgene wat Tesla met de Model 3 pasjes heeft geïntroduceerd. Werkt supergoed en veilig.

Probleem js beschikbaarheid. Alle BMWs na 2020 zijn “in principe geschikt” maar standaard zit het er dus niet op. Het hangt weer samen met een optie pakket (SA 3DK of SA 322) en ook per serie kan het verschillen. En achteraf upgraden of toe laten voegen heb ik nog niet gevonden, ga ik het nog over hebben met de dealer. Standaard is het er dus niet.
Komt omdat je bij de grote Duitse merken zoals Audi, BMW en Mercedes betaald voor meer dan opties. Waar fabrikanten zoals Lynk & Co stunten met standaard opties, krijg je bij de grote merken standaard al goed comfort met goede stoelen en een goede rijervaring.

Ik heb eens een 2018 Suzuki Swift als leenauto gehad, en de opties die er op zaten werkten niet of niet zo goed als een in mijn Audi. De blinde hoek detectie detecteerde geen naderende auto's en gaf false positives wanneer je langs een vangrail reed. Wat heb je dan aan een optie die het niet doet? Bij mijn audi detecteert het al auto's op 300 meter en afhankelijk van het snelheidsverschil gaat het lampje bij de spiegel aan (en die blijft aan totdat de auto je voorbij is met de aanname dat het snelheidsverschil constant is).

Maatje van mij had een full option ford focus, mooi ding, maar toen die total loss was kocht hij een base model Audi A3. Hij zei dat het comfor al vele malen beter was, alleen jammer dat het geen achteruitrijcamera en parkeersensoren had.

Dus ja, je kunt goedkoop voor opties gaan, maar het rijcomfort is iets dat je niet achteraf kunt toevoegen aan een auto.
en een goede rijervaring.
Daar ben ik het dus niet mee eens. Smaken verschillen daarin denk ik, maar ik heb de klassieke automaat nooit goed begrepen. Als ik m’n rem
Loslaat betekent dat niet dat ik automatisch wil gaan. Dat betekent gewoon dat ik niks wil doen. Als ik wil gaan geef ik wel gas. Autohold die je dan half door de vloer moet duwen vind ik dan ook erg irritant. Zelfde als dat continue gerem omdat een automaat gewoon doorstampt ipv op de motor remt. Vind ik echt een matige rijervaring en als je geen ACC hebt helemaal.
Dus ja, je kunt goedkoop voor opties gaan, maar het rijcomfort is iets dat je niet achteraf kunt toevoegen aan een auto.
Kan wel, kost wel wat. Maar dat is zeker belangrijk. Ik ga echter ook niet een suzuki vergelijken met een Audi. Dat is namelijk zelfde type klassieke opzet, maar dan goedkoper en dus ga je op dat soort dingen verschil merken.
Wat heb je dan aan een optie die het niet doet?
Tsja. Dat heeft BMW ook. Ik heb lane keep assist die boven de 70 km/h automatisch in zou moeten grijpen als je dus van baan wisselt zonder intentie.

Ik snap nu waarom BMW rijders op de snelweg zonder knipperlicht gewoon gaan. Dat systeem doet namelijk helemaal nul komma niks. Heb het op 5 random plekken in NL en DE geprobeerd afgelopen zaterdag, maar niet eens een melding.

En dat terwijl dit systeem wettelijk verplicht aanwezig functionerend moet zijn sinds 2021.
alleen jammer dat het geen achteruitrijcamera en parkeersensoren had.
Tjsa ik vind een cameraatje van 20€ (want daar hebben we het over, een veredelde webcam) eigenlijk wel een minimum tegenwoordig. Best bizar dat dat en sensoren niet bij de basisuitrusting zitten.
Het vooruitrollen heeft te maken met torque converter type automaten. Fabrikanten hebben de "slippende koppeling" overgenomen naar CVT en DSG bakken omdat het "natuurlijker" aanvoelt voor een automaat. Net zoals dat de neppe schakelmomenten bij CVTs hebben toegepast.
Bij VAG remt een automaat gewoon op de motor, tenzij je in efficiëncy mode zit, dan koppelt het los en gaat het coasten/sailen. Heb zelf een handbak, dus geen last van alle typische automaat kwalen.
Tjsa ik vind een cameraatje van 20€
Het is wel meer dan een generieke webcam (tenzij je naar Toyota kijkt), maar automotive hardware is bedoeld dat het in extreme omstandigheden moet blijven werken. Stel dat je een echte generieke webcam zou zetten, dan zou je het binnen de korste keren moeten vervangen (niet waterdicht/stofdicht/kan niet tegen hoge/lage temperaturen). Maar goed, je kunt ze wel retrofitten uit een sloopauto, dan hoef je ze ook niet te calibreren (want de (dynamische) lijnen staan dan al goed)
Wat een onzin. Ik hoor dat vaker, maar niemand die kan laten zien dat een 2e hands auto echt een slechte accu heeft. Misschien als hij 500.000 km heeft gelopen, maar dit is niet anders dan 2e hands benzineauto's die dan ook behoorlijke slijtage gaan vertonen.
Veel moderne kleine turbomotortjes halen de 250k nog amper. De wat grotere blokken van Volvo, Saab en Mercedes etc haalden vroeger rustig 500k km’s maar dat is al even geleden.
Des te groter het voordeel voor een EV. :-)
Dat ligt eraan. De accu-degradatie van Zoe en met name de Leaf kan hard gaan. Bij de andere merken valt het mee. Vooral accu-koeling/verwarming middels koelvloeistof verbetert de levensduur in zeer aanzienlijke mate.

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 21 januari 2025 22:07]

Hangt af van de hoeveelheid snel laad cycli, hoe vaker men snel laadt hoe eerder de accu slecht wordt.
wat noem je een slechte accu? Tweedehandse EVs zijn toch nog wel wat waard want ze worden gewoon verkocht op tweedehands websites. Of je nou 370km kan rijden met een accu in perfecte staat of 300km als je al 300.000 kilometer op de teller hebt en al een degradatie van 20% hebt gehaald, ik denk niet dat mensen dan die auto links laten liggen omdat de accu "slecht" is.
ik denk niet dat mensen dan die auto links laten liggen omdat de accu "slecht" is.
Als de laad mogelijkheden weinig zijn is het zeker een reden om een (gebruikte) EV links te laten liggen. Zelfs bij ICE voertuigen kan het wel een rol spelen afhankelijk van hoeveel je rijdt.

Nu is het zo dat de gemiddelde Nederlander niet heel veel kilometers maakt, dus dan is afstand minder relevant, maar als je vaker aan de pomp/laad paal staat..
Doe eens wat cijfers bij die statement?
Welke slechte Accu?

Ik weet niet wie je daar in napraat, maar zelfs de ANWB geeft aan dat het allemaal wel weer meevalt en dat het vooral veel doemsdenken is geweest dankzij smartphone issues en autos waarbij het ook echt gewoon niet goed ontworpen is (1st gen leaf bijvoorbeeld). EVs vanaf 2019-2020 zijn qua accu echt dikke prima.

Daar kun jij nog dik een ton of twee tegenaan rijden zonder ook maar enig onderhoud. Hoogstens een set draagarmen en airco spul. Die accu’s redden 3 ton met gemak.

Revisie is overigens helemaal niet zo duur als je zou denken en dan heb je nagenoeg weer een nieuw pack.
De eerste generaties misschien, maar tegenwoordig zijn ze prima en gaan ze zelfs langer mee dan gedacht. Bron: RTL
[...]
Een Tesla is niet zo luxe ten opzichte van luxemerken...
Er zit standaard meer op dan de Mercedes die ik hiervoor had.
Een tablet kan ik ook in mijn auto plaatsen....
Voor de rest het meest lelijke *Luxe* auto merk
Een tablet heeft elke auto wel. Dingen als een automatische achterklep, TACC/lane assist (aka Autopilot), stoelen met geheugenfunctie, keyless entry, dashcam, het zit er allemaal standaard op.
Ik zou wel een electrische auto willen zonder tablet en tracking maar wel gewoon recente technieken zoals rijbegeleiding, en een goede accu (min. 400km bereik onder lab omstandigheden)

Dacia spring valt hiermee af maar ljkt verder het beste te voldoen :'(
.
Koekblik, dan beter de ev3
Ik rijd een Tesla, maar ik ga mijn Tesla niet opgeven vanwege een stommiteit die dhr Musk (weer) eens heeft gedaan.

In jouw optiek kun je dan ook beter direct VW en Porsche opgeven aangezien hier ook een relatie tot Hitler is geweest.
In jouw optiek kun je dan ook beter direct VW en Porsche opgeven aangezien hier ook een relatie tot Hitler is geweest.
Een belangrijk verschil is het verleden en het heden. De NS en Deutsche Bahn hebben ook verschrikkelijke dingen gedaan tijdens WO2. Dat houdt niet in dat dat nu nog effect heeft en dat je het OV moet vermijden omdat je het anders steunt, want wat zij toen (gedwongen) deden steunen ze (nu) niet.

Verder schreef ik dat ik er niet mee wil rondrijden. Wat anderen doen moeten zij zelf weten en hoeven ze voor mij niet goed te praten (maar mogelijk wel voor zichzelf).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 januari 2025 17:59]

Zal er niet beter op worden in de toekomst met drill baby drill ;(
Laten we eerst maar eens afwachten, qua politieke uitspraken, de werkelijkheid en vooral de resultaten kan het alle kanten uitschieten in de VS. trump is enorm beinvloedbaar door musk, dat hebben we vooral de afgelopen weken kunnen merken. Musk zal zijn tesla niet kapot laten maken, dus binnenlands zal het niet zo'n vaart lopen. Zeer strenge importtarieven richting China? Zal er voor zorgen dat musk daar geen bips meer verkoopt, 40% van zijn verkopen vinden nu plaats in China.

drill baby drill is vooral wat trump wil gebruiken voor export (gaf hij ook aan) hij weet dat o.a. de EU afhankelijk is van olie/gas uit m.n. de VS, dat kan die dan weer gebruiken in zijn 'politiek'

Je kan als president wel een grote infantiele bek hebben, maar de VS is al niet meer de leidende grootmacht in de wereld en je kunt jezelf nog meer degraderen door iedereen tegen je in het harnas jagen.
De ‘zeer strenge importtarieven voor China’ zijn vandaag al volledig ingetrokken. Neem het je niet kwalijk, bij Trump is het elke dag weer wat nieuws, bijblijven is lastig ;)
Consumentenbestedingen in Duitsland liggen erg laag op het moment. Economisch gaat het niet al te best daar.
Met het bedrijf zijn wij continu aan het kijken welke EV's we kunnen aankopen en onze conclusie is dat de markt niet beweegt.

In het high end segment en dan spreek ik over 100 000 euro is er niets recent uitgekomen wat significant beter is, niet in rijbereik, niet in batterij in niet in zelf rijdende systemen. Het enigste waar we naar uitkijken is de polestar 5.

Als we dan voor medewerkers naar het entry segment kijken gaat het over een model 3 en de kia EV3. Echter het rijbereik is nu ook niet denderend te noemen, de laadsnelheden nog dramatischer. De standaard model 3 laad met dit weer aan 30 tot 50KW aan een Tesla supercharger. Je moet de batterij voorverwarmen maar uit onze praktijk test blijkt dat je met een volle batterij moet vertrekken, en pas als ze volledig leeg is dan pas is de batterij voorverwarmd en laad hij aan 120 om snel te zakken naar 80. Dan zwijg ik nog over dat de buitenspiegels dimmen op basis van omgevingslicht en je dus in de nacht compleet nachtblind bent in je spiegels en tenzij je dure autopilot opties neemt van 3000 tot 7000 euro is de autopilot waardeloos. En zelf al neem je die opties, Tesla staat niet toe dat de bestuurder input geeft op het stuur want dan slaagt heel het systeem af waardoor ik alvast zeer ongemakkelijk achter het stuur zit.

De Kia EV3 kwam beter uit de bus maar ook daar is het afwachten wat de laadsnelheid doet waarbij als je die wagen deftig aankleed die toch rustig richting de 50k gaat. Echter de werknemers kiezen resoluut voor een Tesla want dat heeft meer imago.

Kortom, onze indruk is een complete stagnatie van vooruitgang. Er is niets wat de baas zijn hart sneller doet slagen en voor de werknemers is het blijvend een compromis zoeken waarbij we nog altijd, in onze ogen, geen deftige wagen kunnen aanbieden aan werknemers die geen thuis laadpaal kunnen plaatsen.
Niets veranderd in high end segment? Ik was zelf vooral geïnteresseerd in wat Porsche opkookt met hun tech, dus daar kan ik over meespreken. De nieuwe Taycan heeft er zowat 100km rijbereik bovenop gekregen, met een groter (nieuwer) accu-pakket en verbeterde elektrotechniek. De minimum temperatuur voor snelladen is ook omlaag, dus je kan in de winter sneller beginnen snelladen (minder accu voorverwarmen wat ook bereik scheelt). Ook is de warmtepomp efficiënter en kan het de accu beter regelen om klaar te maken voor snelladen wanneer je onderweg bent. En dat is enkel de Taycan. (basis €103k in België, net gekeken)

Het middensegment kan ik niet echt over meespreken, maar wat ik wel zie is dat onze fabrikanten de bal daar helaas laten vallen en de Chinezen springen daar maar al te graag op, zeker met hun staatssubsidies. Verder heb ik niet veel input meer. Ik heb zelf wel een Franse op lease staan momenteel, en die heeft wel lekker bereik (Scénic). Valt wel wat tegen op vlak van laadruimte, ziet er groter uit dan het is.

Ben het voor de rest wel met je eens, behalve enkele buitenliggers gebeurt er niet veel interessants op vlak van EV. Voelt alsof de fabrikanten weten dat de verkopen gestimuleerd worden door subsidies en ze daarom niet veel meer moeten innoveren/investeren. Het geld dat ze er tot nu toe in hebben gestoken eerst wat terugverdienen en ondertussen lobbyen om EV nog verder naar achter te duwen.

Ben overigens ook geen fan van de recente overgang van garages als bestelpunt ipv verkooppunt. 0.0 marge om te onderhandelen, je hoort enkel "dit zijn de prijzen van X Merk die we krijgen, we kunnen hier niets van korting op geven".
Ik dacht dat bijvoorbeeld een Tesla al automatisch gaat verwarmen als je via hún software en netwerk laad.
Maar de Mercedes EQS 450+ heeft voor een paar duizend euro een veel betere range lijkt me dan de Porche .
Ik ben geen Tesla-expert, maar lijkt me stom als "ie zich enkel gaat klaarmaken als je het op zijn eigen netwerk wil laden. Ik zou eerder denken dat je een laadpunt selecteert op de kaart als doel, en dat het systeem dan de accu begint te klimatiseren voor een optimale laadsessie. Ofwel is dat een soort van gatekeeping.
En jouw punt is geldig, de EQ(S) hebben doorgaans beter bereik dan de competitie. Ik had er niet aan gedacht omdat ik die hele serie spuuglelijk vind. Maar als je in de markt bent voor de EV met het langst bereik, dan kom je vaak wel op de EQS uit inderdaad. Maar realistisch, als je een auto haalt met 500+ km bereik heb je sowieso een langeafstands-EV en kan je normaal overal in Europa wel geraken.
Er werd specifiek gesproken over het hogere segment, vandaar dat ik de Mercedes aangaf. Zelf had ik een Kona daar kwam ik makkelijk z’n vierhonderd kilometer mee.

Ruim voldoende voor mij. Een enkele keer snelladen en normaal gewoon twee keer per week thuis laden.
Het is niet gek, elektrisch rijden is voorlopig nog niet de toekomst en waarschijnlijk over 10 jaar nog steeds niet.
Ik rij zelf elektrisch, in mijn buurt zijn er 2 laadpalen waar aan 4 auto's kunnen laden. 2 laadpalen voor een paar duizend huishoudens, meerdere mensen hebben een elektrische auto. Ik kan mijn auto haast nooit opladen.

Gelukkig hebben de meeste klanten waar ik kom laadpalen, maar sta wel vaak langs de snelweg te laden. Moet natuurlijk rekening houden met de komende afspraken anders red ik dat niet qua kilometers.

Heb een Lease auto maar als ik zie hoeveel het kost om te laden dan zakt mijn broek af.
En groen is elektrisch rijden niet!
Heeft u al geprobeerd bij de gemeente of er niet meer geplaatst kunnen worden. Bij mij in de buurt staan er verschillende die vaak niet gebruikt worden omdat mensen er privé een hebben.
Wij gaan toevallig deze week een proefrit maken in een voor ons nieuwe auto. Geen EV, begin er nog niet aan, ook al hebben we genoeg teruglevering om dat te gebruiken. We hebben onze zinnen gezet op een hybride-benzine. Over een jaar of 7 zien we wel weer verder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.