Kabinet verhoogt dit jaar subsidiepot voor elektrische vrachtwagens

Het kabinet gaat de subsidiepot voor de aanschaf van schone vrachtwagens van dit jaar verhogen. Ook het subsidiebudget voor schone bouwmachines wordt opgehoogd. De komende jaren wordt het subsidiebudget daardoor juist verlaagd.

Het kabinet verhoogt het subsidiebudget voor elektrische of waterstofvrachtwagens voor dit jaar met 11,5 miljoen euro. Aanvankelijk was daarvoor al een budget van 13,5 miljoen euro uitgetrokken. Sinds 9 mei konden ondernemers aanspraak maken op dat budget voor de aankoop van elektrische of waterstofvrachtwagens. De eerste 13,5 miljoen euro raakte binnen een dag al op, omdat er veel belangstelling voor was.

In totaal ligt het budget voor dit jaar dus op 25 miljoen euro. Daarmee moeten dit jaar 450 nieuwe schone vrachtwagens op de weg verschijnen. Volgens het kabinet is dat een verdrievoudiging van het huidige aantal. Het kabinet gaat met het extra budget alleen voorstellen beoordelen die in mei al zijn ingediend door ondernemers. Het wordt niet mogelijk om nieuwe aanvragen in te dienen.

Ook het subsidiebudget voor bouwmachines die elektrisch of op waterstof rijden, wordt voor dit jaar opgehoogd. Aanvankelijk was daar 8,3 miljoen euro voor uitgetrokken, maar dat budget wordt voor dit jaar verhoogd met 22,2 miljoen euro extra. Dat budget kan gebruikt worden voor de aanschaf van nieuwe elektrische of waterstofbouwvoertuigen, maar ook om 'bestaande machines die op diesel draaien om te bouwen'.

Met de extra subsidies voor dit jaar trekt het kabinet zijn subsidieplannen voor duurzame vrachtwagens en bouwmachines naar voren. Omdat het kabinet dit jaar extra subsidie vrijmaakt, zal het subsidiebudget voor de komende jaren lager uitvallen. Voor elektrische vrachtwagens onderzoekt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat mogelijkheden om het budget verder aan te vullen, iets wat de Tweede Kamer ook graag wil. Ook bij de subsidiepot voor bouwmachines wordt in de gaten gehouden of de komende jaren voldoende budget is.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

23-06-2022 • 11:46

141

Submitter: TheVivaldi

Reacties (141)

141
141
52
3
0
69
Wijzig sortering
Waarom wordt in de titel alleen elektrisch genoemd terwijl er in de tekst ook waterstof staat? Ik krijg tegenwoordig het gevoel dat je hier alleen nog maar over elektrische voertuigen mag praten, voor de andere soorten, in dit geval ICE en Waterstof wordt je bijna op de virtuele brandstapel gezet.
Waterstof kan niet concurreren met diesel zodra je de echte prijs er voor betaalt.
Oorzaak? Onder de streep is een waterstofvoertuig 3x minder efficiënt als een EV.

Dat je het sneller kan tanken is onder voorwaarden waar. Waterstof moet evengoed nog wel op 400 of 800 bar druk gebracht worden en tot -40 graden Celsius gekoeld worden. Dat kost tijd. Is het druk bij een tankstation, dan kan het dus zijn dat je 20 minuten moet wachten tot de waterstoftank weer op druk is.

EV's laden gaat overigens ook steeds sneller. Tesla toont met hun Megacharger aan dat je vrachtwagens met een laadstroom van 2500kW (!) kan opladen.

Kan het stroomnet dat aan? Op veel plekke niet. Ook daar is een "foefje" voor. Tesla plaatst op die plekken een (aantal) Megapack(s) die 24/7 met een "lage" laadstroom opgeladen wordt / worden.

Zodra er een vrachtwagen stopt om te laden, kan deze echter wel met 2500kW opgeladen worden vanuit zo'n Megapack.

Praktijkvoorbeeld is PepsiCo’s Modesto in California, waar Tesla nu een stuk of 15 Tesla Semi's heeft geleverd om mee te gaan testen. Ook daar zijn Megachargers en Megapacks geplaatst.
Waterstof kan niet concurreren met diesel zodra je de echte prijs er voor betaalt.
Oorzaak? Onder de streep is een waterstofvoertuig 3x minder efficiënt als een EV.
Lood in benzine bijmengen was ook goedkoper. Plofkippen, kistkalveren, legbatterij-eieren, auto's zonder catalysator, veiligheidsgordels, abs en airbags zijn goedkoper. Kernafval, afvalwater met PFAS in het milieu dumpen, is goedkoper. Toch kijken we intussen verder dan alleen de kosten op korte termijn. Vanaf 1 januari 2025 is het bijvoorbeeld verboden om een nieuwe snorfiets op benzine te verkopen. Als je wel eens achter een snorfiets / brommer etc op benzine fietst, begrijp je wel waarom.
Dat lijkt me een beetje een loos argument, onder prijs hoeft niet alleen geld te vallen. De energiebehoefte die een waterstof keten met zich meebrengt vergt dus ook 3x meer opwekken van energie, 3x hogere uitbreiding van transportcapaciteit dan nodig zou zijn met accu EV's, etc.
Het gaat ook niet alleen om geld, maar ook om gemak.

Een heel goed geisoleerd huis bouwen kon 70 jaar geleden ook al. Maar waarom zou je als gas toch spotgoedkoop is?

Zonnepanelen bestaan ook al decennia, maar ja, ze waren duur – en bleven duur – want elektriciteit was overal en altijd goedkoop voorhanden. Pas met subsidie en vooral nu energie steeds duurder, nu zelfs twee, drie keer zo duur is, zijn de zonnepanelen goedkoop geworden en warmtepompen niet meer aan te slepen.

Maar om terug te komen bij energie / rendement: Van alle zonne-energie die op aarde terecht komt, gebruiken we ook maar een minimale fractie. Daar zegt nooit iemand van: Wow, wat zonde, wat een slecht rendement.

Het doet er qua financiën niet toe of waterstof maar 1/3 zo efficiënt is, als het (eind)product maar betaalbaar is.
Waar jij op doelt zijn de oude twee takt brommers.
Een Euro 5 scooter ruik je nauwelijks als hij eenmaal warm is.

Heb door de huidige benzineprijzen een scooter aangeschaft en als ik mijn neus bij de uitlaat hou ruik ik precies niks. En nee, heb geen Corona gehad.

Als wij daadwerkelijk verder keken dan kosten op korte termijn hadden elektrische voertuigen helemaal geen kans gehad. De berg chemisch afval wat de accu’s zullen zijn zal een catastrofe worden. Maar gelukkig is onze neus niet lang.
Als we verder keken dan kosten op korte termijn had niet bijna elk huishouden een eigen auto (of wasmachine) gehad, maar zo hebben we de boel nou eenmaal ingericht.
Je vergelijkt wel twee heel verschillende problemen. Een milieuprobleem (chemisch afval) en een klimaatprobleem (co2). Het een levert lokaal problemen op, het ander wereldwijd. Het een is op te lossen (accu’s kunnen steeds beter gerecycled worden als we willen), het ander een stuk lastiger (misschien miljarden bomen planten).

Daarbij ben je bij het een ook nog eens heel afhankelijk van niet zulke fijne regimes, bij elke tankbeurt. Bij de ander ben je daar mogelijk enkel van afhankelijk bij productie als je gebruik maakt van groene energie.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 25 juli 2024 15:29]

Een Euro 5 scooter ruik je nauwelijks als hij eenmaal warm is.
Een moderne automotor stoot ook nog maar heel weinig uit, als hij goed op temperatuur is, maar dat duurt 20 minuten. Een gemiddelde autorit is 19 kilometer lang… Kortom de helft van de tijd is de motor sowieso niet op temperatuur en is de uitstoot sowieso niet zo schoon als zou kunnen.

Komt bij dat dit geldt voor nagelnieuwe machines, maar in de praktijk gaan auto's, scooters etc wel tien, twintig jaar mee. Intussen vervuilen ze, slijten ze, de afstelling klopt niet meer en ze gaan (veel) minder goed presteren.

Oude accu's zullen geen een catastrofe worden want aan het materiaal wat er in zit is juist enorm veel behoefte.

Kon trouwens geen officiele bron vinden met een verbod op benzine-brommers, wel dit https://www.vergelijkscoo...rfietsen-met-benzinemotor
Alleen een EV is dus 3x zo schoon als een vrachtwagen op waterstof.
De vraag is dus waarom geeft de overheid subsidie op zo'n vervuilende oplossing?
Vrachtwagens zijn niet mijn specialiteit maar het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat batterij-elektrische vrachtwagens / bussen / tractoren etc niet praktisch zijn omdat de hoeveelheid energie die ze bij een praktische toepassing mee moeten kunnen nemen, het voertuig te zwaar en te duur maken.
Je kan met de huidige stand der techniek een vrachtwagen maken die 500-700km kan rijden met lading. Bij meer range wordt het te duur en zwaar.
En er is nog niet echt een netwerk voor snelladen van vrachtwagens. Dus binnen dat bereik moet je bij je thuisbasis of eindbestemming zijn.

Waterstof heeft ongeveer dezelfde range beperkingen. Alleen zou tanken in principe in 3 minuten kunnen tegenover 30 min voor het snelladen van een accu. Maar daar is ook geen netwerk van tankstations voor.

En snelladers zijn een stuk goedkoper om te bouwen en gebruiken dan waterstof tankstations.
Dat je het sneller kan tanken is onder voorwaarden waar. Waterstof moet evengoed nog wel op 400 of 800 bar druk gebracht worden en tot -40 graden Celsius gekoeld worden. Dat kost tijd. Is het druk bij een tankstation, dan kan het dus zijn dat je 20 minuten moet wachten tot de waterstoftank weer op druk is.
Resato levert al een tijdje tankstations die back to back auto's en vrachtwagens kunnen vullen. Hier staan al een aantal van in Nederland, Duitsland en België.

https://www.linkedin.com/...medium=member_desktop_web

https://www.youtube.com/watch?v=e94PEWRomoY

[Reactie gewijzigd door Tristano op 25 juli 2024 15:29]

Waterstof moet evengoed nog wel op 400 of 800 bar druk gebracht worden en of tot -40 graden Celsius gekoeld worden.
Als je het ene doet, dan gebeurt het andere vanzelf toch?
Dat kost tijd. Is het druk bij een tankstation, dan kan het dus zijn dat je 20 minuten moet wachten tot de waterstoftank weer op druk is.
Het lijkt me dat waterstofgas gewoon via een gasventiel ontsnapt als er door gasvorming te veel druk is. Ik denk niet dat tankstations zijn ontworpen om het "gekookte" waterstof weer vloeibaar te maken. Dit gebeurt in de fabriek.
Niet vervelend bedoeld, maar laadstroom is toch echt in Ampères en laadvermogen in kW... Volkomen verschillende dingen :-)
Eigenlijk beschrijf je dus dat ook deze Megacharger hetzelfde principe toepast als de waterstofpomp.

Welk punt probeer je dan te maken?
Is waterstof niet gewoon een elektrische variant waarbij de waterstof omgezet wordt in elektriciteit?
Ja een waterstof auto heeft een batterij het voordeel van een waterstof auto is dat je sneller kunt tanken.
Als je de eerste bij het tankstation bent wel.... Maar nummer 2 en 3 moeten steeds langer wachten totdat het gas weer op een druk van 350-700bar is gebracht. Maar dat vertellen ze nooit in de marketingpraatjes van de waterstofgaslobby.
Waarom ben je daar van in veronderstelling? Resato levert al een tijdje tankstations die back to back auto's en vrachtwagens kunnen vullen. Hier staan al een aantal van in Nederland, Duitsland en België.

https://www.linkedin.com/...medium=member_desktop_web

https://www.youtube.com/watch?v=e94PEWRomoY
Er zijn nu eenmaal beperkingen. Je tank in je voertuig staat onder zeer hoge druk, de tanks in het tankstation staan onder een veel lagere druk om het ontsnappen van het waterstof te vertragen. Men zal dan ook over het algemeen een beperkte hoeveelheid onder hoge druk in het station houden om het tanken vooruit te laten gaan, maar het onder druk brengen heeft tijd nodig. Er zijn dan ook voorbeelden te vinden van mensen die een half uur bezig zijn geweest met het tanken van waterstof omdat er te veel wagens in een te korte tijd zijn gaan tanken.

Niet alleen link je gewoon naar reclame van het bedrijf zelf dat daardoor een hoog "wij van WC-eend" gehalte krijgt, ze stippen zelf aan dat wat je daar ziet uniek is, net omdat het niet de standaard is en net omdat je bij een gemiddeld waterstof tankstation dat dus niet kunt doen.
Daar heb je zeker een punt, maar in de toekomst zullen de meeste vul stations dit wel kunnen. Hoever dat is in de toekomst is alleen de vraag. De oudere vul stations zullen natuurlijk ook nog heel lang operationeel blijven.
Maar is dat wel een voordeel? Voor mij een groot nadeel, want ik hoef nooit te tanken met mijn EV. Die staat altijd klaar wanneer ik er in stap, ook op lange trips.
Snel tanken. Maar alleen bij een waterstoftankstation. En als er niet iemand voor je was. Opladen kan tegenwoordig bij de meeste parkeerplaatsen en/of voor je eigen deur.
3x zo duur om te tanken met waterstof dan om op te laden met elektriciteit.
Waterstof kost bij het tankstation in mijn stad €16,95/kg.
Met 1kg waterstof kom je ongeveer even ver als met 18kWh. (tesla model 3 vergeleken met Toyota Mirai.)
Laden op straat is hier vanwege een lang contract met €0,35/kWh nu goedkoper dan het flexibele tarief thuis. 18*€0,35=€6,30.

Het verschil was groter, maar de waterstof prijs is minder hard gestegen dan de stroomprijs. Waarschijnlijk loopt dat verschil wel weer op omdat waterstof gemaakt wordt met aardgas of electriciteit.
Daar kun je over discussiëren, maar dan zou je ook kunnen zeggen dat benzine een elektrische variant is waarbij fossiele brandstof omgezet wordt in elektriciteit (hypothetisch, als je er een elektromotor in zou bouwen).

Een waterstofmotor zet waterstof met behulp van zuurstof om in energie en water. Die energie middels een brandstofcel omgezet in elektriciteit.

Het cruciale verschil zit 'm erin dat je bij waterstof als drager voor de energiebron een sterk lagere efficiënte hebt omdat je eerst water moet elektrolyseren, vervolgens de waterstof moet distribueren en daarna de waterstof nog omgezet moet worden in elektriciteit voordat de elektromotor aangedreven kan worden.

[Reactie gewijzigd door TuxDePinguïn op 25 juli 2024 15:29]

Volgens mij de Honda CRV rijdt op een elektro motor die wordt aangedreven door een benzine motor die op constante toeren draait.
Ja, dat klopt alleen hebben FCEV's ongeveer hetzelfde (waardeloze) als een ICE en wordt waterstof vooralsnog voornamelijk fossiel opgewekt, drama dus.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Slavy23 juni 2022 12:04
We hebben een beperkt aantal tekens die in de kop passen en 'waterstof' pastte er daardoor niet meer bij. Sowieso zijn waterstofvoertuigen afaik in wezen elektrisch (ze worden aangedreven door elektromotoren, alleen komt de stroom dan voort uit waterstof (als een soort energiedrager) ipv een traditionele accu). Daarom leek alleen elektrisch me alsnog correct genoeg voor in de kop, met verdere verduidelijking in het artikel zelf :)
Even advocaat van de duivel, in die redenering is een BMW i8 ook een elektrische auto want de aandrijflijn is puur elektrisch.
Behalve dat de i8 een plug in hybride is. En de ICE drijft gewoon de wielen aan.
De i3 is er wel als elektrische auto met benzinemotor. Dat noemen ze een range extender. De benzinemotor drijft dan een generator aan. En de wielen worden puur door de elektromotor aangedreven (net als in de volledig elektrische i3).
awh, ik dacht dat de i8 ook een range extender model was.
schijnbaar dus alleen de i3 (weer wat geleerd vandaag)
H2 zal toch wel passen? :+
Omdat die auto niet op waterstof rijdt, maar de waterstof gebruikt wordt om een accu op te laden.
Waterstof is feitelijk electrisch middels een energie drager overdracht.
Waterstof is een elektrisch voertuig. Waterstof wordt omgezet in stroom en drijft de electro motor aan.
Ik zag dat ze in Duitsland aan snelwegen met bovenleiding werken, zodat vrachtwagens kunnen opladen terwijl ze rijden. Dat leek me wel een mooi systeem.

https://www.youtube.com/watch?v=_3P_S7pL7Yg
Nadeel is wel dat het een hybride vrachtwagen is. Diesel dat electrisch rijd als er bovenleidingen zijn. Beter zou zijn de combinatie van bovenleidingen en een EV. Dan hoeven de dure en zware accu's niet zo groot te zijn.
Je moet toch érgens beginnen?
Klopt, echter ze zijn al een tijdje bezig met vrachtwagens die volledig EV zijn. Dus waarom dat toch nog diesel. Twee stukken techniek die ook nog eens onderhouden moeten worden. Waarom deze oplossing? Dat is de vraag.
Dat is toch gewoon het trolleybus principe, maar dan groter?

Ben niet anders gewend in Arnhem.
Hier in Nederland is er ook zoiets. Hier heet dat een goederentrein.
Snap je reactie, maar het vrachtwagen systeem heeft wel het voordeel dat het kan rijden op wegen zonder stroom erboven, en de goederentrein is vrij beperkt in waar het kan stoppen. Vrachtwagen zouden dan niet zulke grote batterijen nodig moeten hebben als ze tijdens het rijden kunnen opladen.

Edit: natuurlijk is de goederentrein wel de efficiëntste manier op grote afstanden en veel vracht te doen. Zeker als het erg zwaar is.

[Reactie gewijzigd door vanthome op 25 juli 2024 15:29]

Je hebt trolleybus 👀
https://en.wikipedia.org/wiki/Trolleybus
Geen nieuwe uitvinding dus.
Maar een trolleybus heeft dan altijd bedrading nodig, het grid boven de snelweg zou dan kunnen dienen als lader niet als constante stroombron.
Die trolley bussen in Arnhem hebben gewoon een accu om x km zonder bovenleiding te rijden.
Ah dat wist ik niet. Voor zo ver de wikipagina zei zag ik niet snel accu's staan. Dan is het idee hetzelfde :)
Goederentreinen zijn leuk van haven naar een groot logistiek punt. Echter om naar elke winkel te gaan met een trein is een beetje zonde van de energie en tijd.

Daarom heb je vrachtwagens nog hard nodig om van distributiecentrum dat op een groot logistiek punt staat. Naar de winkel te rijden. Als je dit met een trolleyvrachtwagen kan doen waarom niet?
zou tof zijn. Ook zoiets voor zelfrijdende auto's op den duur. Helaas moet ons electriciteitsnet ook wat opschalen voordat zoiets mogelijk zou zijn. Nadeel wel is nog meer power cables.. de huidige masten zijn ook al niet heel erg gezond geloof ik...

[Reactie gewijzigd door gitaarwerk op 25 juli 2024 15:29]

Voor zelfrijdende auto's moet je best een behoorlijke hoogte overwinnen en dat mechanisme moet je weer kwijt in je auto.
Hoe zou het betalen gaan werken?

Er staat altijd stroom op die draden, dus je kan altijd 'tappen', stel dat ik laad zonder dat ik communiceer dat ik laad? Dat kun je misschien met camera's controleren die kentekens registreren, goed dan communiceer ik wel dat ik aan het laden ben en 30kWh afneem, terwijl in realiteit ik 100kWh afneem.
Kilometerheffing op basis van het type voertuig. Je zou ook nog een keuring kunnen hebben dat je een bepaalde meter tussen de vorken en je voertuig hebt. Waar de politie op kan controleren. Of die aangesloten is, meteen naar een keurstation rijden met de Politie.

Je kunt ook de leidingen in stukken hakken elk stuk meet zijn afname en met GPS kan je precies zien waar je bent dus ook het stuk waar je stroom gebruikt. Dan is vinden van misbruikers ook niet heel moeilijk.

Kan nog wel 10 dingen bedenken.

Ik zie het probleem zo 123 ook niet. Ik kom best vaak in Arnhem heb nog nooit iemand stroom zien aftappen van de trolleyleidingen. Volgens mij ks het in steden met trams ook geen probleem.
Ik vraag me wel af of zoiets een beetje schaalbaar is:

Als je meer auto's "tegelijk" op het segment wilt laten draaien dan moet er een beste hoeveelheid vermogen geleverd kunnen worden. Dat vereist wel serieuze spanningen wat het gebruik niet veiliger maakt.

Met zo'n gedeelde bron vraag ik me ook af hoe de facturatie gedaan wordt. Dat is niet triviaal..
Nadeel is wel dat je als transportbedrijf dan overgeleverd bent aan het monopolie en de stroomprijs van zo'n bovenleidingnetwerk.
Tja dat is gewoon een trein op asfalt die nog steeds voor verkeersdrukte zorgt. Als je toch zoveel geld gaat uitgeven, leg dan meer rails aan dat losstaat van het overige verkeer en dan het liefst allemaal volautomatisch. Ook een foei lelijk gezicht, het moet juist allemaal meer uit het zicht. Last mile kan wel met kleine elektrische vrachtwagens.
Jammer dat rijden op blauwe diesel niet meer gepromoot wordt,
Een eenvoudige én schone manier voor het huidige wagenpark. Langer gebruik maken van materieel, dat is pas duurzaam i.p.v. alles 'even' vervangen!
Blauwe Diesel is net zo iets als biomassa electriciteit.

In het begin is alles prima want er wordt alleen een restproduct gebruikt. Maar dan als het groter wordt ga je express dingen omkappen en vervoeren naar NL om het hier hier 'duurzaam' op te stoken.

Natuurlijk is het goed dat er van afvalproducten uit de voedselindustrie nog wat brandstof gemaakt kan worden. Maar hoeveel energie is dit in totaal als je 100% zou gebruiken? Ik denk nog niet genoeg voor 10% van de dieselmarkt. En dan zal je dan zien dat we expres plantaardige olie gaan verbouwen op extra landbouwgrond om het vervolgens 'groen' op te stoken.
Precies wat er nu gebeurt op de elektriciteitsmarkt dus, de kolencentrales worden weer opgestart om de vraag te kunnen bijbenen.. ;)

Je kan het ook zo zien, net als de accu techniek die verbeterd omdat er veel tijd/geld in gestoken wordt zal ook de productie van alternatieve brandstoffen verbeteren wanneer de vraag toeneemt.

Schoon rijden op blauwe diesel is in elk geval een stap die je nu kunt nemen, alleen is het niet zo algemeen bekend als het elektrische rijden. Mooi praktijkvoorbeeld: https://www.neste.nl/nest...ferenties/staatsbosbeheer
Tja we willen geen vervuilende auto`s meer, echter worden de auto`s die hier 'niet' meer morgen rondrijden opgereden in andere landen. In plaats dat ze dus deze auto`s recyclen moeten wij hier weer het braafste jongetje van de klas zijn en de portemonnee trekken.
Dat is ook alleen maar omdat die landen het geld niet hebben om te innoveren waar wij dat wel kunnen.
Als wij (het westen) niet innoveren blijft alles te duur en komen we nooit verder. Dit was precies hetzelfde met zonne panelen en die zijn nu dus een stuk betaalbaarder!

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 25 juli 2024 15:29]

Ik vindt dat geen reden om onze vervuilende auto`s dan maar op te laten rijden.

Ik heb heel lang voor een minium loon gewerkt, sinds een paar jaar heb ik het financieel een stuk breder. Echter nu zelfs zou ik nog geen EV kunnen kopen laat staan mensen die het nog minder breed hebben.

[Reactie gewijzigd door Insomnia1988 op 25 juli 2024 15:29]

Wie zegt dat je nu al een EV moet kopen? Je mag nog steeds diesel of benzine rijden als jij dat wilt. Het is logisch dat er uiteindelijk een stop op komt als elektrisch betaalbaarder is.
Wie zegt dat je nu al een EV moet kopen? Je mag nog steeds diesel of benzine rijden als jij dat wilt. Het is logisch dat er uiteindelijk een stop op komt als elektrisch betaalbaarder is.
Je mag al met bepaalde diesel/benzine auto`s al helemaal niet meer de stad in rijden.
Dus daar begint het uitsluiten al, natuurlijk als ik op de fiets zit heb ik ook liever een schone auto voor mij rijden dan een auto die allerlei roet uitstoot maar niet iedereen kan zo maar even van auto wisselen daarom vindt ik het triest voor woorden dat die auto`s in die landen wel gewoon door kunnen rijden zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door Insomnia1988 op 25 juli 2024 15:29]

Het is toch goed als ze worden op gereden. Beter dan de spullenboel maar slopen. EV's worden vanzelf betaalbaarder, ook voor mensen met een kleinere beurs. En nee, die hoeven dan niet nieuw te kopen, maar tweedehands, zoals ze dat wellicht ook deden met hun brandstof variant.
Het is toch goed als ze worden op gereden. Beter dan de spullenboel maar slopen. EV's worden vanzelf betaalbaarder, ook voor mensen met een kleinere beurs. En nee, die hoeven dan niet nieuw te kopen, maar tweedehands, zoals ze dat wellicht ook deden met hun brandstof variant.
Ben ik niet met je eens, want koop maar even een 2de hands accu pack voor je 2de hands EV.
Tja, dat is natuurlijk wel een dingetje met de huidige EV's. Ik vraag mij af wat 'duurzamer' is: verplicht maken om accu-packs uitwisselbaar te ontwerpen (right-to-repair!) of de levensduur van de packs flink vergroten met geavanceerde koelsystemen. Allebei zou natuurlijk ideaal zijn. Uiteindelijk is het gewoon afhankelijk van beleid (van bedrijven of politiek).
Right to repair is iets anders dan verschillende fabrikanten te verplichten hetzelfde ontwerp te gebruiken. (of ik begrijp niet goed wat je bedoelt)

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 25 juli 2024 15:29]

We gaan het zien, het is nu allemaal nog koffiedik kijken.
Dat doe je niet, want dat is helemaal niet nodig.
Ik moet nog zien dat EV's betaalbaar worden voor mensen aan de onderkant van de markt.

Zijn ze spotgoedkoop dan is de accu verrot, is de accu nog goed dan is de auto al snel minimaal 5.000,- waard. Met de invoering van EV's zal de 2e hands markt van auto's van een paar honderd tot een paar duizend helemaal verdwijnen.

Persoonlijk vindt ik het prima om als maatschappij een stukje individueel transport in te leveren, rot voor de mensen die het treft, maar als maatschappij wordt het er niet minder van. En men kan het opvangen met verbeterd OV met lagere prijzen voor financieel behoeftigen.
Persoonlijk vindt ik het prima om als maatschappij een stukje individueel transport in te leveren, rot voor de mensen die het treft, maar als maatschappij wordt het er niet minder van. En men kan het opvangen met verbeterd OV met lagere prijzen voor financieel behoeftigen.
En wie gaat er dan bepalen wie met het OV moet reizen en wie er met een auto mag rond rijden ?
Dat gaat net als nu iemands portemonnee bepalen.
Dus de rijken weer, en de mensen die het minder hebben kunnen met het OV gaan.

Bleh wat een maatschappij zeg.
Wat stel je dan voor, dat we de belastingen op arbeid en vermogen verhogen zodat de regering auto's kan gaan uitdelen aan de armen?

Zelf zou ik niet in zo'n maatschappij willen leven.
De kloof tussen arm en rijk wordt veelste groot. Ik heb fouten gemaakt in mijn jeugd ook met school. Ik probeer het nu allemaal zo goed mogelijk te doen. Maar dat betekend kennelijk ook dat ik mijn hele leven gestraft moet worden en niet een eigen auto kan bezitten. Daar komt het uit eindelijk op neer
Zeker de eerste 10/20 jaar zal er nog volop een 2e hands ICE markt zijn inclusief de goedkope 2e hands auto's in jouw geval zou ik mij niet teveel zorgen maken daarover.
Zeker de eerste 10/20 jaar zal er nog volop een 2e hands ICE markt zijn inclusief de goedkope 2e hands auto's in jouw geval zou ik mij niet teveel zorgen maken daarover.
Ik hoop dat je gelijk hebt. Maar als ik al zie hoe ze die EV opdringen ben ik bang voor.
Laat ik dit gezegd hebben ik ben absoluut niet tegen EV, alles wat beter is voor het mileu en klimaat is mee genomen.
Gemiddelde leeftijd van een auto in Nederland is 11 jaar, en het verbod is op zijn vroegst vanaf 2035 (natuurlijk droogt het nieuwe ICE aanbod voor die tijd al redelijk op) Een ICE die in 2030 wordt verkocht koop je dan in 2040 lekker goedkoop 2e hands. Daarnaast zijn er natuurlijk tegen die tijd ook veel meer goedkope EV's waar je dan als je het kunt betalen een lease accu in doet.
En men kan het opvangen met verbeterd OV met lagere prijzen voor financieel behoeftigen.
Maar dit gaat niet gebeuren, dat valt niet te rijmen met de wijze waarop de organisatie rondom het OV is ingericht. Het OV gaat juist duurder worden als het aantal reizigers toeneemt omdat de (al lage) kwaliteit anders niet op niveau valt te houden (vaker schoonmaken, meer handhaving, meer treinstellen op piekmomenten, etc), mensen zullen juist eerder thuis gaan werken dan de trein in.
Het OV hoeft per individuele reis niet duurder te worden bij een groter verbruik, nu is het OV mede duur omdat er heel veel onrendabele lijnen moeten worden betaald vanuit de drukkere lijnen. Kijk naar een land als Zwitserland waar het OV veel meer wordt gebruikt, en ondanks dat de schoonmaker, de controleur en de conducteur 2x zoveel verdienen dan in Nederland is het OV hier niet duurder dan in Nederland en de kwaliteit is mijn inziens ook nog een stuk hoger hier.
Over 5jr is er een gezonde tweehands EV markt. Dan kun je gaan winkelen voor normaal geld.
En in de private lease, steeds populairder, komt het omslagpunt steeds dichterbij.
Ik hoop dat je gelijk hebt!
Een auto uit 2005 die nu afgeschreven is en naar 'andere landen' gaan is nog altijd schoner dan de auto's uit 1990 die nu in die andere landen rijden.
Een auto uit 2005 die nu afgeschreven is en naar 'andere landen' gaan is nog altijd schoner dan de auto's uit 1990 die nu in die andere landen rijden.
Maakt niet uit, we willen allemaal een oplossing voor Klimaat & Milieu maar zolang die vervuilende auto`s blijven rijden heeft het weinig nut. Klimaat en Mileu houd niet op bij de grens.
Verschil is uiteraard wel dat er geen vervuilende auto bij komt maar een schone EV, dus het heeft wel (een beetje) nut.
Zonder die subsidie was de EV zeer waarschijnlijk niet gekocht maar weer een gewone diesel vrachtwagen en de oude was dan ook door naar een ander land.
Tegenwoordig hebben de nieuwe Diesel auto`s zelfs Adblue die de schadelijke stoffen omzetten. Tevens kan ik mij niet voorstellen dat het maken van een accu minder vervuilend is en laat staan op welke manier het gemined worden en daarmee bedoel ik de omstandig heden van de mensen die het ontginnen.

[Reactie gewijzigd door Insomnia1988 op 25 juli 2024 15:29]

Adblue heeft invloed op de uitstoot van stikstofoxide, maar de motor stoot nog steeds evenveel CO2 uit (en allerlei andere viezigheid). En het maken van een accu is een pak minder schadelijk dan het verbranden van duizenden liters diesel, dat is ondertussen al wel vaak genoeg aangetoond. Zie bijvoorbeeld: https://www.sciencedirect...cle/pii/S2542435119302715

Je zal zeker misbruik in de mijn industrie kunnen vinden, net zoals je dat bij olie ontginning zal vinden. Een wezenlijk verschil is dat je de mineralen die in een batterij zitten kan recycleren, je moet dus niet eindeloos alles uit de grond blijven halen.
Tja ik zie ook dat Diesels heel erg schoon zijn en dan heb ik het natuurlijk over de nieuwe Diesels met Adblue.

En hoe zit het met de schaddelijke stoffen die vrij komen als een accu in de fik vliegt tegen over een verbrandingsmotor ?
Gelukkig zijn accu’s die ik brand vliegen heel zeldzaam. Niet direct iets waar we ons op het vlak van uitstoot zorgen over moeten maken. Jouw dieselmotoren met of zonder adblue blijven wel co2 uitstoten.

Ik vind dit trouwens een erg vreemde discussie om te voeren, de meerwaarde van BEV’s tov verbrandingsmotoren ivm de klimaatverandering staat ondertussen toch al wel duidelijk vast voor iedereen die zich een beetje in deze materie verdiept.
Sorry dat ik offtopic ben gegaan, echter vindt ik het prettig dat ik hier op het Tweakers platform kan discussieren en dat als ik iets zeg wat niet klopt of waar ik verkeerd over denk dat er dan commentaar op krijg en dan kan ik mijn visie bij draaien en er iets van leren.
En diesel komt zo uit de grond? bij het tankstation?
Olie moet opgepompt worden, vervolgens getransporteerd naar een raffinaderij dan krijg je diesel.
Diesel moet getransporteerd worden naar een overslag punt om vervolgens in een grote vrachtwagen getransporteerd te worden naar een tankstation waar het weer opgeslagen wordt en opgepompt als iemand gaat tanken.

De EV heeft maar 1x de grondstoffen nodig om de accu te maken, dus maar 1x delven, en accu van maken en deze accus hoeven ook maar 1x getransporteerd te worden naar overslag en uiteindelijk EV fabriek.
Ook hoeft de EV niet iedere keer door een fysiek product (diesel) bijgevuld te worden wat ook weer iedere keer transport bespaard en als je een laadpaal thuis hebt hoef je ook niet steeds naar een tankstation.
En een accu is voor 98% recyclebaar, dat zie ik niet met de uitlaatgassen van een dieselauto gebeuren.
De EV heeft maar 1x de grondstoffen nodig om de accu te maken, dus maar 1x delven, en accu van maken en deze accus hoeven ook maar 1x getransporteerd te worden naar overslag en uiteindelijk EV fabriek.
Ook hoeft de EV niet iedere keer door een fysiek product (diesel) bijgevuld te worden wat ook weer iedere keer transport bespaard en als je een laadpaal thuis hebt hoef je ook niet steeds naar een tankstation.
En een accu is voor 98% recyclebaar, dat zie ik niet met de uitlaatgassen van een dieselauto gebeuren.
Dit klopt niet, het is niet 1 keer een accu maken. of wil je mij gaan vertellen dat 1 accu het eeuwige leven heeft.
En die laadpalen komen ook niet uit de lucht vallen laat staan de infrastructuur die er nog niet klaar voor is omdat het energie net NU al overbelast begint te raken.
Je denkt teveel in problemen ipv oplossingen.

Die accu gaat gerecycled worden (diesel en benzine ook hoor, alleen groeien bomen niet snel genoeg). Zie ook het artikel hier laatst op Tweakers.

En die (slimme) laadpalen gaan juist helpen om de overbelasting van het energienet te verlichten.
Ik denk voornamelijk eens een keer aan mij zelf ;) of jah mijn portemonnee.

Het gaat erom dat Goldwing1973 zegt dat er maar 1 keer grondstoffen nodig zijn en dat klopt niet.
Naarmate de techiek vordert en de grondstoffen schaarser worden zal zijn opmerking steeds meer gaan kloppen. Zie ook de laatste alinea uit het artikel dat ik aanhaalde:
Volgens het bedrijf wordt met de komende fabriek voor zwarte massa de keten gesloten, in de zin dat hiermee een schakel wordt gevormd tussen versleten accu's en de productie van cathode active materials voor nieuwe accu's. BASF stelt dat hiermee het end-to-endrecyclingproces geoptimaliseerd wordt, leidend tot een lagere CO2-uitstoot, een verminderde afhankelijkheid van gedolven grondstoffen en de mogelijkheid van een circulaire economie.
Er zijn 2 opties voor een doorsnee arbeider in bijvoorbeeld Ethiopie

1. Blijven rijden in die auto uit 1990 terwijl wij die van 2005 naar de sloper brengen.
2. Die auto uit 1990 vervangen voor de schonere auto uit 2005 en die van 1990 nar de sloper brengen.

Welke optie denk je dat beter is voor het milieu?

En dat die arbeider de komende jaren een EV koopt kun je wel vergeten met zijn inkomen.
Welke optie denk je dat beter is voor het milieu?
Regelgeving in Afrika.

Ook de oude bouwstraten van auto's zijn verkocht aan Afrika, een jaren 80/90 auto is minder foutgevoelig en eenvoudiger te onderhouden. Zonder roest gaat dat heel lang mee. Genoeg jaren 60 trucks die daar rijden. Alles wat daar rijdt zit op de weg.

De enige oplossing is minder auto's niet meer.
Je kunt zoveel regelgeving maken als je wilt maar hoe gaat die arbeider een EV of andere moderne auto betalen?
Niet.

En dat zou de discussie moeten zijn en oplossingsrichting.

Niet de boel vervangen en elders deponeren want dat is een garantie overal en optelsom die netto niet voordelig is voor het milieu.
Dus jij vindt het een goed idee dat mensen in Ethiopië in hun oude barrels blijven rijden terwijl wij hier de schonere en zuiniger exemplaren door de shredder halen?
Nee, dat zeg ik niet, dat zeg jij.

Ik zeg dat die oude barrels blijven rijden naast de schonere en zuiniger exemplaren zolang er geen regulering is in de betreffende landen.
Zoals het er nu aan toe gaat kan die arbeider straks helemaal geen eigen vervoer permitteren.
Dat klopt, maar voordat je India en Afrika geëlectrificeerd hebt ben je een halve eeuw verder vrees ik.
Hoezo het braafste jongetje van de klas? In Europa staat nederland er zeer slecht voor als het gaat om uitstoot per inwoner. We denken altijd dat we hier in Nederland als kikkerlandje de wereld moeten redden, maar we doen het super slecht. Er zijn maar 4 landen die het slechter doen. Bron: https://longreads.cbs.nl/...tlat-2019/broeikasgassen/
Grappig dat Duitsland hoger staat, daar worden complete dorpen afgegraven voor bruinkool dat nog vervuilender is dan steenkool.
Dan kijk je dus naar lokale uitstoot. Die zal idd daar hoger liggen, maar blijkbaar weten ze het dan wel te compenseren. En als je dan landelijk kijkt per inwoner naar de uitstoot is die dus lager dan hier.
Klopt, op Europees niveau is Nederland al jaren zo'n beetje het slechtst presterende jongetje van de klas. We deden niet eens mee met de les, we zaten achterin een beetje te tekenen.

Gelukkig begint daar de laatste paar jaar een beetje verandering te komen en is er nu eindelijk een beetje ambitie maar als je grafieken als dit ziet dan hebben we nog een hele weg te gaan voor we überhaupt in de Europese middenmoot terechtkomen. Het is natuurlijk een schande dat Nederland als enige in dat lijstje méér in plaats van minder kolen ging gebruiken. Zelf Polen en Bulgarije deden dat beter.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 25 juli 2024 15:29]

Op de langere termijn , zal het veel kunnen baten , dat het meeste van onze infrastructuur niet meer afhankelijk is van Rusland's gas , en olie van andere landen.

Ik zou zeggen , dat je veel dieper in je portemonee gaat trekken , als een olie land zegt .. zo Europa ..geen olie meer of benzine voor jouw meer.

Europa is sterker , als ze het niet kunnen chanteren ;)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 25 juli 2024 15:29]

Een EV heeft ook olie nodig, elke machine heeft olie nodig we kunnen niet zonder olie.

Ik zelf vindt het niet verstandig wat we aan het doen zijn want dit gaat gewoon klauwen vol met geld kosten.
Die hele oorlog sta ik niet achter, maar om nu met alles te stoppen kom op... Als dadelijk na Poetin een goede 'president' komt je weet het niet..... maar dit is een andere discussie.
Bij mijn EV hoef ik nochtans nooit olie te vervangen. Ik ga niet beweren dat er nergens olie inzit, maar een EV heeft in elk geval veel minder olie nodig dan een auto met verbrandingsmotor.
In de elektromotoren, wielassen e.d. zitten smeermiddelen en de tandwielenbox heeft olie.
En uiteraard alle plastic. Maar inderdaad vergeleken met een ICE is het niks.
En in die andere landen worden dan weer nog oudere en nog meer vervuilende auto's vervangen... :) Dan wordt het plaatje ineens weer een stuk groener.
In die landen vervangen die auto's juist ook weer oudere, minder schone auto's. Dus ook daar verbeter je het autopark.
Een groot voordeel van EV's is, dat je centrale emissiepunten hebt om te monitoren, dus een dieselschandaal v2 zal er dan nooit meer kunnen komen. Verder verplaats je daarmee de emissies uit de bebouwde kommen, waar die het meeste directe invloed hebben op het leefmilieu. Ten derde bouw je flexibiliteit in het wagenpark. Immers, als we over zeg 10 jaar groene stroom te over hebben van de Noordzee windparken, maakt dit jouw EV niks uit, stroom is stroom. En als het over 30 jaar uit kernfusie komt, is het een even pijnloze overstap.
Slim, want nu gaan bedrijven direct investeren in plaats van wachten tot volgend jaar.
Wat mij betreft doen ze dat ook met personen EV's. Alleen voor nieuwe EV's. De 2e handsmarkt subsidie is een wassen neus.
Heb zelf gebruik gemaakt van de subsidie met een 2e hands EV, maar je zag duidelijk de verkopers de prijzen verhogen. Dus uiteindelijk ging de subsidie naar de auto verkopers.
Laten we hopen dat ze investeren in nieuwe wagens die nodig zijn en niet de wagens vervangen die eigenlijk nog goed zijn. Dingen vervangen voor iets "beters" is qua duurzaamheid (waar we hier over praten) niet heel goed natuurlijk.
Simpele rekensom: 25M in de pot delen door 450 voertuigen = 55.555,56 per wagen. Volgens het internet zou een elektrische vrachtwagen tussen de 250K en 300K zijn.

Dat lijkt dus voldoende om de overstap interessant te maken. Ruim 50K is niet niets natuurlijk, zeker gezien de dieselprijzen van tegenwoordig.
Meer subsidie voor vervoer op steenkool dus..
je krijgt een min 1 maar je hebt gewoon gelijk. Het leeuwendeel van onze elektriciteit kent een fossiele bron, evenals waterstof overigens
Anoniem: 486069 @DeDooieVent23 juni 2022 12:31
En over 10 jaar komt nog steeds alle benzine van een fossiele bron, terwijl je met elektriciteit lekker door kunt innoveren op bestaande manieren van opwekken en mogelijk zelfs nieuwe manieren van opwekken kunt bedenken
Heeft het dan niet meer nut om die subsidies aan die innovaties te besteden? Over 10 jaar zijn veel elektrische auto's en vrachtwagens die nu gekocht worden al bijna op.
Het heeft allemaal met elkaar te maken, Elektrische vrachtwagens zijn relatief nieuw en hoe meer en sneller we die dingen kopen hoe meer bedrijven bereid zijn om hierin te investeren.
Ik reageerde op zijn moderatiescore, die meer gebaseerd was op mening dan op feitelijke juistheid. Maar goed, moderatie hier is nu eenmaal zo ingericht, dus kom maar op met die -1, want feitelijk is het gewoon juist
Wat ook feitelijk juist is dat zelfs met grijze stroom een EV alsnog beter is voor het milieu. Dit is nog los van het opkomende aanbod van groene stroom.
Maar bij vervanging moet je ergens beginnen. Als we een groene energie centrale hadden bedacht waarmee we een fabriek zouden voeden om brandstof (bijv. alkohol) te maken dan was dit ook niet goed geweest. Maar wel een begin...
Hoe lang nog? Onze energiemix wordt rap groener (ondanks alle scepsis in de afgelopen jaren overigens), dus waarom zouden we daar nu niet alvast op anticiperen? Brandstof verbranden wordt niet schoner, electriciteit opwekken wel.
Jazeker. De huidige problemen met aardgas en het noodzakelijkerwijs bijschakelen van kolencentrales zijn van tijdelijke aard en zelfs het bijschakelen van de kolencentrales zal geen trendbreuk veroorzaken. Die trend is namelijk al jarenlang dat we steeds meer hernieuwbare energie gebruiken om stroom op te wekken. Leesvoer.
Onze energiemix wordt dus wel degelijk schoner. Het is lastig, maar het is hier altijd belangrijk om op de langere termijn te kijken, niet alleen naar de komende paar jaar.

Als je werkelijk geïnteresseerd bent in de cijfers (misschien handig om die te hebben ter onderbouwing van je standpunten), dan is het interessant om Martien Visser te volgen op Twitter, of eens rond te struinen op www.energieopwek.nl.
Zelfs al was het zo -- een auto die op steenkool-elektra rijdt (bij voorkeur direct, niet elektra>H2>elektra) is nog altijd schoner dan een benzine/diesel auto, én heeft als bijkomstig voordeel een centrale uitstootplek IPV heel veel pijpjes waardoor je in een binnenstad elke twee jaar je gevel onder handen mag nemen (om over de herrie maar niet te praten, hoewel EV's met pseudogeluid ook best wat kunnen maar minder irritant dan zelfs de modernste stille ICE).
Leg eens uit dmv argumenten, voorbeelden en data?
Meer subsidie voor vervoer op steenkool dus..
U leest het nieuws niet de laatste dagen?
En we zetten de kolencentrales ook weer aan. 8)7
Op dit moment even noodzakelijk.
Het is niet voor eeuwig.
Dus de vrachtwagens worden vervolgens in Nederland gekocht, door de subsidiepot.
Gaan na X jaar (of wellicht zelfs meteen) de grenzen over en zien we nooit meer in de occasion markt terug. Weg return on investment.
Anoniem: 1201820 23 juni 2022 16:15
In 2021 zijn in NL zo'n 12 duizend nieuwe vrachtwagens geregistreerd. Als je 450 wagens subsidieert dan ben je gewoon bezig met een randverschijnsel. Dan ga je (dus) een kleine groep bevoordelen. Daar ben ik tegen.
OT vraag: wordt er tegenwoordig nog geinvesteerd in zuiniger verbranding motoren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.