Waar accu-elektrische auto's zich in de praktijk hebben bewezen als hét duurzame alternatief bij personenvervoer, is er nog geen 'winnaar' als het gaat om vrachtwagens. Zowel waterstofelektrische als accu-elektrische vrachtwagens worden op kleine schaal getest, maar van commerciële toepassingen is nog nauwelijks sprake, zeker niet met grotere waterstofaangedreven trucks. Een Nederlandse Hyundai-dealer zet echter een voorzichtige eerste stap en gaat samen met schone-brandstoffenleverancier OG dertig waterstofvrachtwagens importeren om ze aan klanten te leasen.
Hyundai-dealer Groenewold & Dijkhuizen in Delfzijl wil tot 2022 in totaal dertig waterstofelektrische Hyundai H2 Xcient-vrachtwagens naar Nederland halen. Op dit moment lopen er 'verregaande' gesprekken om er een langdurig project van te maken en 'een veelvoud' aan waterstofvrachtwagens te importeren. Eind dit jaar moeten er een stuk of vijf rondrijden, vertelt Kim Groenewold, commercieel directeur van de dealer. De vijf trucks worden niet direct aan bedrijven verkocht, maar via een lease- of betalen-naar-gebruik-constructie aan zakelijke klanten aangeboden.
Gesprekken met geïnteresseerde klanten zijn gaande, al wil Groenewold nog geen namen noemen. Wel zegt de commercieel directeur dat ze uit verschillende sectoren komen. "Als alle bedrijven waar we mee in gesprek zijn daadwerkelijk vrachtwagens bij ons leasen, hebben we een tekort", zegt hij. "De vrachtwagens zijn vooral handig voor bedrijven die voorraad leveren in binnensteden. Het leveren van goederen in stadscentra wordt als het straks niet meer met dieselvrachtwagens mag een heel groot probleem. Er zijn nu trends om met 'groene hubs' binnensteden te bevoorraden, maar desondanks zijn er veel partijen die met vrachtwagens de stad in moeten blijven rijden. Daarnaast zijn de vrachtwagens ook geschikt voor langere afstanden."
Staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven kondigde in februari in een Uitvoeringsagenda Stadslogistiek aan dat in minstens veertien steden vanaf 2025 een zero-emmissiezone gaat gelden voor vrachtwagens en bestelbussen. Vanaf dat jaar mogen alleen relatief nieuwe dieselbestelwagens en
dieselvrachtwagens in die zones rijden. Na 2030 mogen er helemaal geen dieselbestelwagens of
-vrachtwagens meer binnen de zones rijden. Amsterdam, Amersfoort, Assen, Delft, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zwolle en 's-Hertogenbosch willen deze zero-emissiezones vanaf 2025 in gaan voeren in hun binnensteden.
Het voordeel van een waterstofelektrische vrachtwagen boven een accu-elektrische is volgens Groenewold de combinatie van bereik en tanktijd. De zeven waterstoftanks van de H2 Xcient hebben een totale capaciteit van 32,09kg en slaan het waterstofgas op bij een druk van 350 bar. Voltanken duurt volgens Hyundai acht tot twintig minuten. De tanks leveren waterstof aan twee 95kW-waterstofcel-stacks die de waterstof omzetten naar elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgeslagen in een 73,2kWh-accu en voorziet de enkele elektromotor van stroom. De H2 Xcient levert maximaal 350kW oftewel 476pk, en 3400Nm.
Een Hyundai-film over de eerste Zwitserse H2 Xcients
De waterstofvrachtwagen weegt 19 ton en kan inclusief aanhangwagen een gewicht van maximaal 21 ton trekken. Met dit totaalgewicht van 40 ton heeft de vrachtwagen een actieradius van ruim vierhonderd kilometer, zegt Groenewold. De H2 Xcients zijn 4x2-vrachtwagens. Dit betekent dat een vrachtwagen vier wielen heeft waarvan de achterste twee worden aangedreven.
Het project lijkt op Hyundai's project in Zwitserland waar vijftig H2 Xcient-vrachtwagens rondrijden en uiteindelijk 1500 waterstofvrachtwagens gepland zijn. Hyundai zei eerder dat de introductie van waterstofvrachtwagens in een land voor een stabiele vraag voor waterstoftankstations zorgt. Daardoor groeit er geleidelijk een waterstofinfrastructuur. Waterstofvrachtwagens werken met vulpunten op 350 bar; de net genoemde infrastructuur heeft dus geen direct voordeel voor waterstofauto's die met 700 bar werken. Hyundai zegt echter dat het kosteneffectief is om zo'n 700-bar-vulpunt toe te voegen aan een 350-bar-tankstation. Op die manier moeten de waterstofvrachtwagens helpen om een netwerk van waterstoftankstations te realiseren waar ook personenauto's kunnen tanken.
Bedrijven kunnen de vrachtwagens bij de Hyundai-dealer alleen leasen en niet kopen. Hier is voor gekozen vanwege subsidies en omdat zowel het bedrijf als Hyundai er de voorkeur aan geven, zegt Groenewold. "Hyundai wil de voertuigen continu kunnen monitoren en de klant wil de zekerheid dat hij voor een vaste prijs een bepaald aantal kilometers kan rijden. Mocht er iets misgaan, dan zijn de kosten voor ons. Het gaat om een nieuw product waar klanten nog onzekerheden over kunnen hebben, vandaar deze insteek." Hyundai monitort via de boordcomputer bij klanten onder meer het verbruik, welke slijtage er is aan onderdelen en hoe ver bedrijven moeten omrijden om te kunnen tanken. Bedrijven die een waterstofvrachtwagen leasen, kunnen hier subsidie voor aanvragen bij de overheid.
OrangeGas
Voor het aanbieden van de waterstofelektrische vrachtwagens werkt Groenewold & Dijkhuizen samen met schone-brandstoffenleverancier OG, ook wel bekend als OrangeGas. OG plaatst onder meer waterstoftankstations. Nu zijn er in heel Nederland nog maar zes openbare waterstoftankstations, meldt H2 Benelux. Er is dus geen landelijk dekkend netwerk, zeker aangezien vier van deze zes tankstations in de Randstad staan. Dat het aantal tankstations erg beperkt is, komt voor een deel door het gebrek aan vraag. "Onze klanten hebben meer tankstations nodig om een betrouwbaar, landelijk dekkend netwerk te hebben. OG heeft meer klanten nodig om de tankstations neer te kunnen zetten. Daarom werken wij samen", zegt Groenewold.
:strip_exif()/i/2004327374.jpeg?f=imagenormal)
OG heeft nu twee waterstoftankstations in Nederland, maar zegt dat er projecten lopen voor twintig extra waterstoftankstations. Die moeten in de komende vier jaar worden gerealiseerd. "We hebben inmiddels vergunningen gekregen om vijf nieuwe tankstations te plaatsen en zijn druk bezig om de financiering rond te krijgen", vertelt OG-Benelux-directeur Joyce van Os de Man aan Tweakers. "Daarnaast hebben we vergunningen aangevraagd voor nog meer tankstations. Wij hebben de ambitie om de grootste leverancier van waterstoftankstations in Europa te worden. In stekker-elektrische aandrijving geloven we ook, maar dat zien we niet als enige oplossing voor de transportsector. Er is ook een doelgroep die meer actieradius en een snellere tanktijd nodig heeft. Daarvoor is waterstof een heel geschikte oplossing."
De waterstoftankstations van OG krijgen 350-bar- en 700-barvulpunten en zijn dus geschikt voor zowel personenauto's als vrachtwagens. Van Os de Man: "Het kan weleens voorkomen dat een tankstationleverancier vertraging oploopt en we daarom eerst met 350 bar beginnen, maar in principe willen we altijd beide systemen aanbieden." De OG-waterstoftankstations worden gebouwd door het Noorse bedrijf Nel en het in Nederland gevestigde Resato, en ze gaan groene waterstof leveren.
Het is de vraag in hoeverre de dertig waterstofvrachtwagens daadwerkelijk zullen bijdragen aan een toename van het aantal waterstoftankstations in Nederland. Hyundai stelt dat een waterstoftankstation 'kosteneffectief' wordt als vijftien vrachtwagens er regelmatig gebruik van maken. Op papier zouden de dertig vrachtwagens van de Nederlandse dealer dus goed zijn voor twee extra tankstations. Dat zou het huidige aantal met een derde verhogen, maar ook met acht vulpunten is er allesbehalve sprake van een landelijk dekkend netwerk.
Internationaal transport
Waar Groenewold denkt dat de vrachtwagens vooral handig zijn voor transport van en naar binnensteden, verwacht Ad van Wijk, professor Future Energy Systems bij de TU Delft, dat de vrachtwagens eerder interessant zullen zijn voor langere afstanden en zwaarder transport. Van Wijk: "Ik denk dat waterstofelektrische vrachtwagens vooral interessant worden voor internationaal transport. Ook de Europese Unie lijkt in die richting te denken en zet subsidies voor waterstoftankstations vooral in voor de realisatie in bepaalde 'corridors', waarmee snelwegen tussen landen worden bedoeld. Denk daarbij aan tankstations langs de A12 richting Duitsland, of langs wegen naar het zuiden, in de richting van Spanje."
Van Wijk sluit niet uit dat de vrachtwagens steden kunnen bevoorraden, maar denkt dan eerder aan het leveren aan distributiecentra aan de rand van steden. "In Delft heb je nu bijvoorbeeld Stadslogistiek. Daar worden pakketjes afgeleverd die vanaf die locatie Delft in worden gereden. Zo voorkom je dat pakketbezorgers daar met hun eigen busje rijden en er files ontstaan langs de grachten."
Hoewel steeds meer over het gebruik van waterstofvrachtwagens wordt gesproken, rijden er voor zover Van Wijk weet in Nederland nog geen met commerciële doeleinden. Wel weet hij dat Nederland niet het enige land is dat waterstofelektrische vrachtwagens gaat importeren. Naast het eerdergenoemde Hyundai-project in Zwitserland is er bijvoorbeeld Hyzon. Deze fabrikant maakt in het Groningse Winschoten waterstofelektrische vrachtwagens en zal tot 2026 1500 vrachtwagens naar Nieuw-Zeeland exporteren, met commerciële bedrijven als afnemers. Eind dit jaar moeten de eerste vrachtwagens daar rondrijden.
:strip_exif()/i/2004327376.jpeg?f=imagenormal)
Van Wijk vindt het goed dat de Hyundai-dealer en OG samen gaan werken om de dertig waterstofvrachtwagens naar Nederland te brengen. "Je hebt elkaar echt nodig, zonder de infrastructuur gaat het erg lastig worden." Wel stelt hij vraagtekens bij de doelstelling van OG om een landelijk dekkend netwerk te krijgen. "Hoe zinvol dat is hangt af van wat er met de vrachtwagens wordt gedaan. Als je met deze trucks continu tussen twee punten gaat rijden, heb je uiteraard veel minder waterstoftankstations nodig dan voor personenauto's. Dan heb je alleen stations op die twee locaties nodig, en eventueel op de route ertussen. Wil je voor waterstofelektrische personenauto's een landelijk dekkend netwerk van tankstations krijgen, dan praat je al snel over vijftig tot zestig stations."
Hoewel de kans volgens Van Wijk klein is dat er dankzij dit project een voor personenauto's landelijk dekkend netwerk komt, is het volgens de professor positief voor de waterstofauto dat de tankstations van OG zowel voor vrachtwagens als auto's geschikt zullen zijn. "Je zou bij waterstof kunnen praten over een kip-ei-probleem, maar eigenlijk is het dat niet eens. De infrastructuur is gewoon het begin. Zonder tankstations zal geen enkele consument een waterstofauto kopen. Deze dertig vrachtwagens zullen geen oplossing zijn voor het huidige tekort aan tankstations, maar wel een leuk extraatje vormen."
Voordat Nederland een landelijk dekkend netwerk van tankstations heeft voor personenauto's, moet er meer regie en subsidie van de Nederlandse overheid komen, zegt Van Wijk. "Kijk maar naar Duitsland. Daar heeft de overheid samen met de industrie een plan gemaakt. Daarbij zijn afspraken gemaakt over het aantal te realiseren tankstations en de locaties waar ze moeten staan. Zo zorgt men ervoor dat er daadwerkelijk een landelijk dekkend netwerk komt. Als we als Nederland voorop willen lopen, hebben wij dat hier ook nodig."
'Absoluut toekomst voor waterstofvrachtwagens'
Eric Vennix, Deloitte-partner en verantwoordelijk voor de internationale energy business-tak van het bedrijf zegt net als Oscar Kraan, waterstof-expert bij Deloitte, dat er 'absoluut een toekomst is' voor waterstofvrachtwagens. Ook zij denken dat deze vrachtwagens een rol gaan spelen bij zwaarder vervoer en transport over langere afstanden. Meer specifiek noemen ze afstanden van boven de vijfhonderd kilometer en vrachtwagens met een totaalgewicht van boven de vijftien ton. Deloitte publiceerde eerder dit jaar in samenwerking met Shell een rapport over waterstofelektrische en accu-elektrische vrachtwagens.
"Dat waterstofvrachtwagens toekomst hebben, heeft twee belangrijke redenen", zegt Kraan. "Enerzijds heb je voor lange afstanden grotere en zwaardere accu's nodig als je accu-elektrisch rijdt. Dat gaat ten koste van de transportmogelijkheden van de vrachtwagen; je hebt bij wijze van spreken een extra trailer nodig om de accu's mee te nemen. De tweede reden is dat capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet dreigen wanneer alle vrachtwagens accu-elektrisch worden aangedreven. Afhankelijk van de vervoerder is er overigens nog een derde reden. In sommige sectoren rijden vrachtwagens vrijwel continu door en wordt er steeds van chauffeur gewisseld. Bij die werkwijze zal het niet wenselijk zijn dat een accu een uur - of hoe lang het ook duurt om hem vol te krijgen - moet laden."
Dat waterstofelektrische vrachtwagens vooralsnog transportmiddelen voor de toekomst zijn en nu nog niet doorbreken, is volgens Vennix en Kraan makkelijk in cijfers van de ACEA te zien. Volgens deze Europese vereniging van autofabrikanten werden in 2020 225.854 vrachtwagens verkocht. Slechts 0,4 procent daarvan, 948 stuks, waren elektrisch. In Nederland ging het om 41 elektrische vrachtwagens. Met elektrische vrachtwagens bedoelt de ACEA accu-elektrische en waterstofelektrische voertuigen, en plug-inhybrides.
Bovendien zijn die elektrische vrachtwagens vaak klein, zeggen Vennix en Kraan. Ze zijn in ieder geval kleiner dan de H2 Xcient. "We hebben dus nog veel terrein te winnen", zegt Vennix. In Nederland rijden volgens de Deloitte-partner momenteel in totaal 145.000 vrachtwagens.
Het tweetal voorziet net als andere deskundigen wel een probleem bij de uitrol van waterstofelektrische vrachtwagens: de infrastructuur. De zes waterstoftankstations die Nederland nu kent zullen qua capaciteit 'genoeg' zijn voor de dertig aangekondigde vrachtwagens. "Maar als die 145.000 vrachtwagens in Nederland voor een groot deel worden vervangen door waterstofelektrische varianten, hebben we veel meer waterstoftankstations nodig. Daarnaast moet de waterstof natuurlijk worden geproduceerd. Daarvoor is op termijn veel duurzaam opgewekte elektriciteit nodig en ook dat zal een hele uitdaging worden."
Naast de genoemde zes tankstations zijn nog vijftien tot zeventien waterstoftankstations in aanbouw, zegt Kraan. Als er over waterstoftankstations wordt gesproken, lijkt het alsof vrijwel altijd wordt gezegd dat er veel in aanbouw zijn, terwijl ze in de praktijk amper worden geplaatst. Volgens Kraan komt dit door onduidelijkheid en onzekerheid rond de toepassing van de technologie en de benodigde vergunningen. "Gemeenten willen hier vaak goed onderzoek naar doen voor ze toestemming geven. Het zit allemaal toch wat anders in elkaar dan bij 'reguliere' tankstations", zegt Kraan. "Het is dus niet gek dat het wat langer duurt om er een te bouwen, maar het aantal tankstations groeit de komende jaren geheid."
Hoeveel tankstations er concreet nodig zijn, is volgens de Deloitte-analisten moeilijk te zeggen. Eveneens is lastig aan te geven op welk moment kan worden gesproken van een 'landelijk dekkend' netwerk. "Dat hangt sterk af van welke afstanden je gaat rijden en welke spreiding je daarvoor nodig hebt", zegt Vennix. "Als consument met een personenauto wil je een veel fijnmaziger netwerk van tankstations. Als ik bij wijze van spreken in Rotterdam woon, wil ik niet iedere keer naar Dordrecht rijden om daar te kunnen tanken. Daarnaast wil ik ook op verschillende locaties in het land kunnen tanken."
Zoals professor Ad van Wijk al stelde, zal een vrachtwagenchauffeur die continu tussen twee vaste steden pendelt een andere tankstationbehoefte hebben. Bovendien, zegt Kraan, moet je goed kijken naar waar die vrachtwagens naartoe rijden. De analisten denken immers dat de vrachtwagens vooral geschikt zijn voor langere afstanden. "Dan heb je het over transport dat bijvoorbeeld vanaf de haven van Rotterdam door heel Europa gaat", zegt Kraan. "We moeten daarom niet alleen in Nederland genoeg tankstations hebben, maar ook in buurlanden als Duitsland. Duitsland bouwt gelukkig wel veel waterstoftankstations."
Overigens denken de twee analisten niet dat de markt voor waterstofelektrische personenauto's net zo groot gaat worden als die voor accu-elektrische personenauto's. Er zal vast vraag naar zijn, denkt Kraan, maar die vraag zal vanwege het competitieve prijsvoordeel van elektrische auto's in Nederland niet zo groot zijn.
Wat volgens de analisten vaststaat, is dat we af moeten van vrachtauto's op diesel. "Wereldwijd is vrachtverkeer verantwoordelijk voor negen procent van alle CO2-uitstoot en zorgt transport met dieselvoertuigen voor fijnstofproblemen", zegt Vennix. "Voor duurzaam vrachtverkeer over langere afstanden zien wij waterstoftrucks als de beste optie."
:strip_exif()/i/2004327382.jpeg?f=imagenormal)
Kraan denkt niet dat de vierhonderd kilometer actieradius van de H2 Xcient genoeg zal zijn, maar verwacht dat deze in de toekomst groter zal worden. "Dat zag je bij elektrische auto's ook." Meerdere fabrikanten hebben inmiddels bekendgemaakt waterstofvrachtwagens te kunnen produceren die langere afstanden kunnen rijden zonder bij te tanken. Hyundai zelf werkt bijvoorbeeld aan waterstofvrachtwagens met een actieradius van ruim duizend kilometer en Mercedes' moederbedrijf Daimler heeft vergelijkbare plannen met de GenH2. Een grotere actieradius betekent niet alleen dat een chauffeur minder vaak hoeft te tanken, maar ook dat er minder tankstations hoeven te worden gebouwd, benadrukken de analisten.
Ten opzichte van de 145.000 dieselvrachtwagens die nu in Nederland rondrijden, zijn de dertig H2 Xcients van Hyundai-dealer Groenewold & Dijkhuizen een 'druppel op de gloeiende plaat', zegt Vennix. "Maar het is wel een hele mooie aanzet tot meer. Er is tenslotte veel vrachtverkeer op de weg en we moeten hoe dan ook van de CO2-emissie in deze sector af."