Tesla heeft wereldwijd twintigduizend Supercharger-laadpunten

Tesla heeft wereldwijd een aantal van 20.000 Supercharger-oplaadpunten bereikt. Met name in de laatste paar maanden heeft het bedrijf in rap tempo nieuwe laadpalen en Supercharger-locaties toegevoegd.

Tesla maakt het aantal van 20.000 bekend op Twitter en zegt daarbij dat het aantal nog altijd groeiende is. Op zijn eigen website spreekt de autofabrikant van Elon Musk echter nog altijd over 18.000 Superchargers en 2.000 Supercharger-stations.

Dat Tesla op dit moment het aantal van 20.000 laadpunten op een Supercharger-locatie bereikt, betekent dat het bedrijf in de afgelopen maanden flink heeft doorgebouwd. De fabrikant zat in september namelijk nog op 17.500 Superchargers en eind vorig jaar lag het aantal op 15.000.

In Nederland heeft Tesla momenteel 29 Supercharger-locaties, waarbij er nog twee in aanbouw zijn. In België zijn er momenteel vijftien. Op dit vlak gaan de Verenigde Staten ruim aan kop met 919 Supercharger-locaties. China staat op de tweede plaats met 283. Frankrijk en Duitsland hebben er momenteel respectievelijk 81 en 80.

Het gat tussen Noord-Amerika en Europa wordt wel steeds groter. Uit informatie van een niet-Tesla-website waarop data over Superchargers wordt bijgehouden, blijkt dat in Noord-Amerika nu 1042 Supercharger-locaties beschikbaar zijn, tegenover 560 in Europa. Tot en met 2016 zaten die aantallen redelijk dicht bij elkaar, maar sindsdien is de groei in Noord-Amerika steeds harder gegaan.

Overigens neemt de capaciteit per laadlocatie ook steeds verder toe met de komst van de Supercharger V3-laders. Die halen een piekvermogen van 250kW, tegenover de V2-versies die niet verder gaan dan 150kW. Door dit hogere vermogen hoeven Tesla-rijders minder lang te laden bij een Supercharger-laadpunt. Deze V3-versies zijn overigens nog lang niet overal geïnstalleerd; in Nederland verscheen de eerste Supercharger V3-locatie in juli, in het Zuid-Hollandse Rijswijk.

Tesla Supercharger

Door Joris Jansen

Redacteur

09-11-2020 • 20:36

227

Reacties (227)

227
219
102
18
1
86
Wijzig sortering
Ik heb deze zomer de "gok" genomen om (als jan modaal) een Tesla privé te kopen. Wel een tweede hands, dat wel.
Er waren een heleboel andere elektrische voertuigen waar ik uit kon kiezen maar de Tesla stak overal met kop en schouder bovenuit, sorry, op alle vlakken behalve aanschafprijs.
Het Supercharger netwerk was één van de gigantische pluspunten van Tesla en ook een grote reden waarom ik voor Tesla heb gekozen, daarnaast gezien mijn Tesla uit 2013 is komt deze met lifetime free supercharging.

1 week na aanschaf zijn we meteen op vakantie gegaan (rondreis met de auto door Europa) wat we eigenlijk met een benzineauto zouden doen. Door Covid helaas iets in moeten korten, dus we hebben alleen Duitsland en Frankrijk bezocht.
Het mooie hiervan was, dat we 2500km hebben afgelegd, voor het eerst in een elektrisch apparaat zonder ervaring. Op 1 gedeelte van Frankrijk na, konden we overal heen rijden zonder na te denken over laden. Ik heb geen enkele keer ook maar iets van stress/range anxiety gehad! De Tesla zorgde continu voor dat iets haalbaar was en gaf de beschikbare Supercharger locaties aan waar we netjes met 5-15% lading aankwamen, zelfs toen ik in Duitsland een stuk 200+ heb gereden.

Puur door dit netwerk is het mogelijk om zonder vertraging door de EU te kunnen rijden (er zullen vast wel wat locaties zijn die wat moeilijker gaan). Daarnaast heb ik de eerste 300 euro alweer terugverdiend wat ik normaal aan benzine uit zou geven.

Ik ben absoluut geen Tesla fan (eigenlijk wel een echte petrolhead, het moet brullen!) en belicht graag ook de negatieve dingen, maar mij zie je niet meer teruggaan naar benzine voor dagelijks vervoer.

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 19:55]

Hoe lang doe je er over bij zo’n snelaadstation om de auto 100% vol te krijgen?
Om je vraag te beantwoorden, heel lang, ik gok met mijn model S 85 uit 2013 rond de 1,5 uur voor 0-100%.

Echter, de vraag is of je dit wil en überhaupt moet doen. Het is sowieso niet efficiënt. Ter vergelijking, het laden van 0-60% kost maar 20 minuten. Hoe leger de batterij, hoe sneller er geladen kan worden, daarom start het laden onder de 10% bij mij altijd rond de 120-125kW, rond de 50% iets van 60-70kW en vanaf 85% en hoger is hier nog maar 24kW van over.

Het is dus veel efficiënter om (als je er op zit te wachten) kort te laden en om verder/meer op te laden tijdens bijvoorbeeld het eten.
Stel ik rij met 60% 200km, kost 20 minuten om dat op te laden, als ik dat 3x doe kost het 60 minuten voor 600km.
Als ik 100% doe, haal ik 300km, als ik dat 2x doe kost het 3 uur voor 600km.

Los van deze berekening is het absoluut afgeraden om continu tot 100% op te laden, de aanbeveling is om niet meer dan 90% te doen en af en toe voor een trip opladen tot 100% tot minimum te beperken. Als je 100% gaat, zet de auto dan nooit stil maar ga er meteen mee rijden. (Dit geldt trouwens in het algemeen voor alle batterijen, niet beperkt tot Tesla)

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 19:55]

Hoe is de accucapaciteit? Die auto is al 7 jaar oud. Haal je nog steeds de originele kilometers die hij in 2013 haalde?
Nee, de accu capaciteit is over de jaren wel achteruit gegaan, dit hangt heel veel aan hoe er met de auto (lees accu) is omgegaan. Ik heb die van mij van een particulier overgenomen met nog 2 eerdere eigenaren welke stuk voor stuk de auto gereden hebben om er in te rijden, niet om te racen, en goed voor de accu gezorgd hebben (tussen 20-90% gebleven, altijd aan de lader om te kunnen balanceren etc.)

De exacte waarde kan ik nog niet uitlezen (OBD connector voor nodig met scanmytesla), de tools hiervoor zijn onderweg. De geschatte waarde is een degradatie van ~12km bereik, wat overeenkomt met grofweg 3kWh accu capaciteit = minder dan 5% verlies. De tellerstand is 177.000km.
Met mijn huidige capaciteit kan ik met 80% lading (wat er doorgaans inzit met de veilgiheidsmarges er af gehaald) rond de 320km afleggen.

Overigens heb ik andere Tesla's van hetzelfde model bekeken voor mijn huidige aanschaf, daar was er geen één die onder de 10% degradatie bleef! Ook een aantal taxi's met 300.000-600.000km die ruim 20% degradatie op de accu hebben. Reden hiervoor is het hevige (mis)gebruik van de accu. Taxi's laden bijvoorbeeld meerdere malen per dag van heel laag percentage naar 100% aan de supercharger.
Veel kwamen overigens met het argument dat er een nieuwe accu door Tesla in was geplaatst, in de praktijk plaatst Tesla geen nieuwe accu. Ze plaatsen een refurbished accupack met de accucapaciteit die te verwachten valt bij het kilometrage van de auto. Als er 300k op de teller staat, zal dat 10-15% minder dan nieuw zijn. Uiteraard kunnen hier ook wat andere ervaringen mee zijn, maar volgens mij is dat de concensus.

Ik heb heel veel mazzel gehad om in het misbruikte leaselandschap van EV's een pareltje die particulier goed verzorgd is te mogen vinden. Als ik net zo netjes er mee om ga krijg ik deze accu niet kapot in mijn eigen levensduur. (En mocht ie toch om wat voor reden dan ook kapot gaan, belandt wat er van over is in huis als thuisaccu.)

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 19:55]

Ik ben absoluut geen Tesla fan (eigenlijk wel een echte petrolhead, het moet brullen!) en belicht graag ook de negatieve dingen, maar mij zie je niet meer teruggaan naar benzine voor dagelijks vervoer.
Dat is nou mooi om te horen!
Ben zelf ook een echte ptrolhead en heb het liefst dat het zo hard mogelijk brult en dat je het kan voelen. Mwar voor dagelijks vervoer aangezien je toch bijna niet meer fatsoenlijk de motor kan katen brullen in NL wil ik zo snel mogelijk naar elektrisch gaan (ben aan het sparen en wachten voor de Model Y uit Duitsland) en met het geld dat ik bespaar op brandstof wil ik nog een keuke brandstof auto er uiteindelijk bij om lekker mee op het circuit te gaan knallen^^

Super ook km te horen dat u zo'n goede ervaring hebt met een rondreis in een 2013 Model S!
En dan is het verschil naar de huidige model S nog eens ~50% meer actieradius en veel sneller laden.
Zonder er een heel blog van te maken (haha).
Ik heb bijgehouden hoeveel tijd het echt extra heeft gekost (dat ik aan het wachten was op laden) en dat is niet meer dan 2 uur geweest over de gehele reis bij elkaar. Alle overige laadsessies waren tijdens ontbijt/lunch/diner en altijd was de auto eerder klaar met laden dan wij met eten. Ook een aantal winkelcentra waar vrouwlief naartoe wilde zag ik op de kaart een Supercharger, dus daar geparkeerd en gaan shoppen.
Overigens deed ik op een 90% lading ~340km op de snelweg (met een Model S 85), dat heeft heel erg met je rijstijl te maken, niet zo zeer hard optrekken maar het zelf moeten bijremmen is desastreus voor het gebruik! Als je goed kunt inschatten kun je de Tesla makkelijk rijden zonder ooit zelf te hoeven remmen (alleen onder de 5km/h) en dat is super goed voor het verbruik.

Ik heb zelf overigens ook nog een motor staan voor het brullen en even er op uit. De circuitauto heb ik zelf wel al een jaar of 5 geleden weg gedaan.

Anyway, wordt een beetje off-topic zo, maar wellicht leuke info om te weten.
Met de recente modellen (alle model 3's en ook model X/S sinds de raven update) stopt hij zelf volledig en zeer vloeiend tot stilstand met "stop mode". Dus ook onder 5 km/h moet je de rem niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door tradax op 22 juli 2024 19:55]

Mooi om te lezen! EV rijden vind ik wel veel beter dan ICE. Maar uiteraard ieder zijn voorkeur.
Het is volstrekt logisch dat er in de VS meer in superchargers wordt geïnvesteerd. De Tesla is daar zo'n beetje de enige EV waarmee je (mede door het SUC netwerk) de VS door kan. De generieke snellaad infrastructuur loopt daar nog erg achter waardoor je voor langere afstanden elektrisch al heel snel bij Tesla uitkomt.

In Nederland is het een compleet ander verhaal, in ons kleine landje hebben we alleen al zo'n 400 snelladers op 'a-locaties' en nog eens 60.000 reguliere laadpalen die overnight of in 1 werkdag jouw EV weer vol kunnen laden.

Internationaal en over grote afstanden komt het supercharger netwerk echt goed tot zijn recht en in die zin is het wel een USP voor Tesla voor mensen die dat bij een auto belangrijk vinden.

De concurrentie zit echter niet stil en er komen gelukkig ook steeds meer generieke snellaadstations in Europa. Ik hoop nog steeds dat op een dag er tussen de traditionele auto industrie en Tesla een deal wordt gemaakt waarmee het supercharger netwerk gewoon (betaald) geopend wordt voor alle merken.

Dat zou de transitie serieus versnellen en het vakantie-argument meteen de nek omdraaien. (voor zover dat nog bestond).
Wat ik me dikwijls afvraag waarom er zoveel aandacht word besteed aan iets (de EV) welke nog maar in het primaire begin van zijn ontwikkeling is, voor de EV goed ontwikkeld is zijn we nog wel een flink aantal jaren verder.
Vooral het (te) trage laden zelfs bij een supercharger zal voorlopig de EV parten blijven spelen maar ook andere belangen zullen m.i. een rol spelen voorbeeld: een grote speler als Mercedes of BMW gaan EV's op de mark zetten die met een paar minuten volgeladen zijn wat gebeurt er dan met de voorraad fossiele auto's, word daar wel aan gedacht.
En kan iemand mij uitleggen waarom het laden zo lang moet duren, in mijn beleving kan het best sneller vergelijkbaar met fossiele brandstof tanken maar is een kwestie van "wel kunnen maar niet willen"
Accu's slijten in het algemeen sneller bij opladen met meer vermogen, en er zal ook wat warmte gedissipeerd moeten worden.

Het is in ieder geval geen kwestie van 'wel kunnen maar niet willen'. Dergelijke technologie niet implementeren zou behoorlijk tegen het eigenbelang van EV fabrikanten en laadnetwerkbeheerders in gaan.
Bedoel met "voorraad fossiele auto's" de auto's die nu al rondrijden, of nieuwe auto's die de fabrikanten maken? Uiteindelijk willen autofabrikanten natuurlijk gewoon winst maken. Als Tesla een auto kan aanbieden voor nog geen 50k die ruimer en sneller is dan wat je bij BMW, Mercedes, Volvo etc. voor dat geld kan krijgen, dan die je dat andere fabrikanten ook inzetten op elektrische auto's. Het staat zeker nog in de kinderschoenen en is daarom ook lang niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel een interessante ontwikkeling dat zeer veel voordelen biedt.

Wat betreft het laden: met 100kW laden is redelijk normaal, sommige auto's gaan over de 250kW. Dat zorgt voor redelijk wat warmte in de accu. Misschien kan het nog wel sneller, maar dat is niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu en bovendien moet een laadstation dat ook aan kunnen. Daarnaast is het bij elektrische auto's niet "de bedoeling" dat je altijd bij een snellader oplaad, maar thuis, op het werk of bij de supermarkt. Met een standaard 11kW lader kom je ja een uur laden ongeveer 50-100km ver. Zet de auto 's nachts aan de oplader en je kan de volgende dag dus minstens 500km rijden (mits de accu groot genoeg is).

Waar veel fabrikanten nog kunnen verbeteren is de efficiëntie van de aandrijving en de luchtweerstand van de auto's. De Tesla model 3 en Hyundai ioniq zijn heel efficiënt, terwijl de Audi etron vrij veel energie gebruikt.
Zet de auto 's nachts aan de oplader en je kan de volgende dag dus minstens 500km rijden (mits de accu groot genoeg is).
Afgezien van de veel betere efficiëntie van een elektromotor ten opzichte van een brandstofmotor, is in de nacht laden over het algemeen niet duurzaam. In de nacht is er weinig groene stroom, die is er voornamelijk overdag in de zomermaanden. Zeker in de winter hebben we nog steeds een overwegend grijze energiemix in het net, voornamelijk gestookt op aardgas. Vergis je dus niet in de uitstoot die alsnog gerealiseerd wordt. Geen zero emissie dus zoals vaak gesuggereerd wordt.
Ach dat is in Nederland nooit een argument geweest.

Zo wil de meerderheid in de politiek ons van het aardgas thuis af zodat we via-via ons huis verwarmen met, inderdaad, alsnog aardgas.

Kost honderden miljarden maar dan heb je ook niks. Immers klimaat is een nationaal probleem, waarbij je beter in eigen land extreem veel geld voor weinig tot geen klimaat winst kan investeren. Stel toch dat we met een paar miljoen in een ontwikkelland echt klimaatimpact konden maken. Nee, dan liever honderden miljarden binnen eigen grenzen uitgeven.
Vooral het (te) trage laden zelfs bij een supercharger zal voorlopig de EV parten blijven spelen
Het zijn vooral mensen die geen ervaring hebben met EV's die dit roepen. Op lange ritten is het laden een non-issue, althans bij Tesla. De superchargers zitten langs of dichtbij de grote snelwegen dus je hoeft er niet voor om te rijden. Dat je na een paar uur rijden weer moet opladen is toch geen probleem? Je moet toch even plassen, de benen strekken, even wat eten en drinken, etc... Dat kost je ook met een benzineauto al gauw 15 tot 30 minuten (althans, zou wel verstandig zijn). In die tijd is bijvoorbeeld een Tesla M3 al weer tot 80% opgeladen.

En als je gewoon woon-werkverkeer rijdt dan kan je iedere dag op je werk of thuis bijladen. Die auto staat toch het merendeel van de tijd stil dus dat "kost" je geen tijd.
En kan iemand mij uitleggen waarom het laden zo lang moet duren, in mijn beleving kan het best sneller
Omdat er een enorme hoeveelheid energie verplaatst moet worden. Met een 250 kW lader op piekvermogen praat je nu al over laadstroom van 250.000 W / 400 V = 625 A. Na het laden is de stekker letterlijk (hand)warm! Echter die piekstroom kan je maar beperkt benutten want voor het behoud van je accupakket is het beter om bij een vollere accu met minder stroom te laden. Van 20% naar 80% gaat ongeveer net zo snel als de laatste 80% naar 100% bijvoorbeeld. Maar het is ook helemaal niet nodig om helemaal vol te laden. De volgende supercharger is nooit ver weg en meestal ben je er al een paar gepasseerd voordat je weer hoeft te laden.
Ik laad de Tesla altijd thuis op. Heb met huidige installatie zonnepanelen 16.700 kWh per jaar en daarmee doen we alles. Koelen en verwarmen via warmtepomp, verlichting, huishoudtoestellen en auto opladen.
Dat is natuurlijk heel mooi, maar je kunt alleen in de zomermaanden zo goed als zelfvoorzienend zijn. En dan moet je overdag je auto laden en niet in de nacht. In de wintermaanden draait je huis en auto keurig op een energiemix die overwegend grijs is, voornamelijk aardgas. Zie de aflevering van Lubach.
Je kan toch gewoon groene stroom afnemen, dan moet er in ieder geval betaald worden voor groene stroom 'ergens'.

Ik snap dat je nooit kunt zeggen dat jou electron groen is opgewekt, maar zo stuur je uiteindelijk toch de markt die kant op.
of je neemt zonnepanelen en wek zo je eigen groen certificaten op.
en als bonus heb je ook nog 20-30% van eigen opwek die in je eigen huis word gebruikt.
(je levert achter de meter, dus eerst naar apparaten in eigen huis dan pas naar buiten, dit is al snel een 20% of meer van je jaar opbrengst.)

met de 70-80% maak je een ander groen misschien je buurman, ach is wel een certificaat waard zeg ik dan.
een stuk beter als wat sommige energie bedrijven doen, soms is dat niet meer als sjoemel groen certificaat via vreemde regels verhandeld in europa. :)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 19:55]

Ja maar dat is niet voor iedereen een optie helaas!
Ik kom regelmatig in contact met Noren. Vaak de discussie gehad dat zij grijze stroom verbruiken. Dan zitten ze me glazig aan te kijken: ze hebben toch waterkrachtcentrales waar bijna het hele land op draait?
Ja, klopt, maar de certificaten daarvan worden vrolijk aan Nederlandse energiebedrijven verkocht, dus de Noren en wij denken allebei groene stroom te hebben. Eéntje heeft echt groene stroom (Noren) en ééntje heeft echt een certificaat (wij). Maar als we allebei denken goed bezig te zijn, is het wel duidelijk dat er iets niet goed zit in het huidige systeem...
Dit is op zich een correct argument (in NL kunnen we niet off-grid met alleen zonnestroom en accu's), echter je kunt wél garanderen dat je die elektriciteit die je zelf opwekt zelf gebruikt.
Het argument dat veel mensen aandragen dat je in NL niet jouw auto op eigen zonne energie kunt laten rijden in de wintermaanden klopt niet.

In Nederland is elke 1000kWh die teruggeleverd wordt aan het net vanuit een groen stroom installatie gekoppeld aan een Garantie van Oorsprong certificaat (GvO). Als particulier krijg je die ook gewoon, echter nemen de netbeheerders hier mooi gebruik van de onwetendheid van mensen (weer een ander topic). Zo lang ik mijn GvO zelf bewaar en niet verkoop is dat een garantie voor 1000kWh per GvO dat ik mijn eigen groene stroom weer verbruik vanaf het net.

Stel Blobbermot gebruikt van die 16.700kWh per jaar, 6700kWh voor zijn woning, direct zonder gebruik van de netbeheerder, dus alles binnenhuis. Er wordt 10.000kWh teruggeleverd aan het net. Dan zijn er dus 10GvO's voor Blobbermot. Dan kan Blobbermot zijn auto, met die GvO's dus garanderen dat hij 10.000kWh waar dan ook geladen, zon of niet, zijn eigen geleverde groene stroom gebruikt.
Van honderd procent grijs naar honderd procent groen is een grote stap. Als niemand het onderneemt om groen te worden. Dan worden er nooit zonnepanelen gekocht. Worden ze niet in massa geproduceerd. Worden ze nooit goedkoper. Worden er geen innovaties gefinancierd. Hetzelfde geldt voor warmtepompen en alle andere groene energie middelen.

Wat ik altijd erg jammer vind, is dat mensen die hun best doen. Steeds op de vingers getikt worden van het maakt toch allemaal niet uit. Maar het maakt echt wel uit.

Zelf ben ik ook bezig met deze dingen. Elektrische auto heb ik al. Zonnepanelen liggen er al. Betere isolatie moet nog komen. Warmtepomp. Thuisbatterij. Uiteindelijk kunnen we er wel komen. Maar het kost tijd.
Juist. En niet enkel op de vingers getikt door opmerkingen maar ook financieel. Onze Belgische overheid bestaat uit experten die niets anders doen dan mensen met goede bedoelingen af te straffen. Daarom dat ik van plan ben mij helemaal van het net te laten halen.

Ik vind het super dat je zoveel investeert in groene energie, alles wat je daar opnoemt is meer dan het dubbele wat meeste mensen kunnen of willen doen. Voor mij waren redenen m.b.t. opwarming van de aarde de primaire reden om te investeren in groene energie. Het financiële was ook belangrijk maar minder.
Je kunt je wel van het net af laten halen, maar dan bedenken ze in België vast wel een belasting voor woningen die van het net zijn gehaald...ergens zul je toch betalen !!!
Ik ben het volledig met je eens. Ik doe ook m'n best.
Ik heb twee elektrische auto's (Tesla Model S en Model 3), heb intussen m'n hele dak vol met zonnepanelen en ben me al aan het oriënteren op een thuisbatterij voor het moment dat de salderingsregeling wordt afgebouwd of verdwijnt...
Daarnaast ook al aan het kijken naar een warmtepomp zodat ik op termijn van het gas af kan.
Niet alles tegelijk, maar ik zal zeker doorgaan naar meer 'groen'.
Natuurlijk is het fijn/interessant als de overheid dat ondersteunt met belastingvriendelijke maatregelen. Dit zorgt ervoor dat het proces op gang komt, de prijzen voor de consument dalen en daardoor voor een bredere groep binnen bereik komen.
met zonnepanelen ben je natuurlijk nooit echt zelfvoorzienend.
met de huidige regels doe je gewoon 70 tot 80% salderen (wat gelijk is aan een groen certificaat.).
de overige 20-30% gebruik je rechtstreeks en kun je zelfvoorzienend noemen.
en dit geld ook voor de zomer maanden, stroom is in de nacht nog steeds gewoon uit het net trekken met de mix die je dan hebt.
accu's zijn nog vrij duur, helaas.
(en ook regelgeving is nog erg mistig of niet bestaand.)

maar kijk dan ook naar lubach zijn aflevering over groen certificaten.
met zonnepanelen heb je wel de beste groen certificaten die je kunt hebben, je red dan geen paart uit de tiber of zo.
het is wel groen certificaat die lokaal is opgewekt.
dus zo slecht is het ook weer niet.
je krijgt dan het probleem dat perfectie de dooddoener is van gewoon goed doen. ;)

maar ik zie @Blobbermot geen enkele claim maken dat hij zelfvoorzienend is.
alleen dat hij 100% saldeert(of een situatie daar tussen die hij niet meld), dus waarom hem dat in zijn schoot werpen wat hij niet zegt. :?

maar ook als hij straks (in 2030) zonder salderen zijn tesla gaat laden, dan gaat hij daar een belachelijk lage prijs voor betalen, ergens rond de 10-14ct per kWh (gemiddeld per jaar).
dan kun je toch vrij lux en erg goedkoop rijden, met lokale groen certificaten.
(en ja minder of niet rijden is natuurlijk beter, maar dat is een ander punt.)
Hallo, sorry ik weet niet wat je precies bedoelt met 'salderen'.

Naast de kostprijs voor de installatie zonnepanelen heb ik nu enkel nog de kost van de netbeheerder nog dat prosumententarief heet. Ik word gefactureerd op basis van het vermogen van de omvormer, ben al vergeten hoeveel dat was. Maar ik weet wel dat het veel geld is maar gezien we met die opbrengst zo goed als alles doen, kom ik nog steeds veel goedkoper uit dan brandstof voor auto + brandstof voor verwarming en elektriciteit kopen van een energieleverancier.
jij dus belg.
(geeft niks, niemand is perfect. :+ )

salderen = Nederlandse regeling waarbij elke kWh die je opwekt kunt leveren aan het net en weer gratis terug mag nemen wanneer jij er zin in hebt. ;)

je prosumententarief zal wel iets van rond de 100€ per 1kW omvormer vermogen. (wisselt per streek een beetje)
hier zit ook nog een jaarlijkse aansluitings-kosten bij, geen idee hoeveel.

dit hebben we niet in Nederland, je betaald ongeveer 235€ per aansluiting per jaar of daar nu zonnepanelen aan hangen of niet.
maar je krijgt ook gewoon elk jaar een +/-516€ korting op je rekening of je nu zonnepanelen hebt of niet.
gebruik je dus na salderen 0kWh, dan krijg je dus elk jaar een bedrag uit betaald, grofweg een 250€ of dat als korting op de gas rekening.

in Nederland:
1kWh kost ongeveer 0,22€
in België:
1kWh kost ongeveer 0,25€

grofweg, denk ik dat er niet heel veel verschil is tussen de nederlander en de belg.
alleen een anders opgebouwd systeem.

edit:
ik betaal nu 80€ per jaar voor elektra + gas, per jaar.
231m3 gas gebruik vorig jaar en 1kWh elektra na salderen.
dit is ex benzine, maar <5000km per jaar, wegenbelasting hakt er harder in.
effectief is het wel een paar zonnepanelen. (ik gok 1/3 aantal vergeleken met die van jouw. een 6000kWh per jaar.)
jij betaald nog wel een aardig bedrag aan prosumententarief ik gok een 10kW omvormer, en dat maakt toch een slordige 1000€ per jaar, maar dat is erg goedkoop voor elektra/verwarming/auto gebruik. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 19:55]

Ik ben aangesloten op het openbaar net. Alles wat ik aan stroom geef mag ik recupereren op een ander moment. Zo werkt het hier. Ik betaal een vast prosumententarief afhankelijk van het vermogen van de omvormer. Dus ik kijk niet naar wanneer ik mijn stroom produceer.

Maar ik ben van plan thuisbatterijen aan te schaffen, moeten eerst de kelder renoveren.
Want onze regering gaat weer iets vinden om mensen die in groene energie investeren, financieel nog af te straffen
leg het plan van de thuis accu's zolang mogenlijk in de ijskast.
nu is het nog duur, word nog goedkoper.

verder is het belangrijk dat je niet tegen de haren in strijkt maar met de haren mee.
dus de regering zijn ding laten doen, hoe vreemd dat is ook.
in zaken is het belangrijk dat je dat doet zonder emotie, maak je gewoon betere beslissingen.

handig kan zijn: nu nog steeds het geld wat je zou moeten betalen maar niet doet door je zonnepanelen.
steeds weer op zij te zetten, dit gebruik je voor uitbreidingen aan je systeem.
(dit kan oplopen tot 4k€ per jaar voor jouw, wow is wel 3x zoveel als ik doe.)

ik heb zelf net een boiler aangeschaft, dit met 1 verwarmings-element op 3fase van 1kW.
die ga op 1fase aansluiten en heb ik dus 3 stappen van 333W, en laat ik mee schakelen met de omvormer.
gewoon om eerst meer eigen gebruik te hebben.
dit is stukken goedkoper voor mij als een accu. (ik denk niet dat jij dit moet doen, het is een voorbeeld, zoek zelf even rond wat voor jouw handig is.)
dus eerst zoveel mogenlijk rechtstreeks gebruik(mits geen verspilling), dan pas accu.

als je dan toch in de toekomst een accu wil, dan heb je al veel meer gegevens en maak je betere beslissingen.
(dus houd een goede logging bij, kennis is macht.)
succes ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 19:55]

Ach, aardgas is zo groen als het maar kan
Ik ook, maar voor veel mensen is dat niet haalbaar omdat ze geen eigen parkeerplek hebben. De superchargers zijn ook niet bedoeld als vervanger van een destination charger, maar voor snel opladen tijdens reizen over een grotere afstand.
Mee eens. Ik wacht zelf nog een jaar 3-4 eer ik naar een EV ga. In Nederland komen er wel steeds meer oplaadplekken. In de zijstraat (geen eigen parkeerplek) schijnen er nu 3 plekken te zijn (volgens Shell Recharge-app) maar als ik naar 2 vakantiegebieden kijk is het nog bedroevend. Saint Maxime in Zuid-Frankrijk slechts paar lokaties (grote stad) en Grindelwald 1. Met Tesla hetzelfde c.q. lokatie of 10 meer (voornamelijk hotels). De ontwikkeling is wel goed gaande dus schat wel in dat met 3-4 jaar het laden (bijna) hetzelfde wordt als even tanken.
Met Tesla heb je niet alleen de Superchargers maar ook de destination chargers die vaak bij hotels geinstaleerd worden en dergelijke waar mensen blijven overnachten of in de buurt van waar mensen overnachten.

Dit netwerk is nog een goed aantal keer groter dan de superchargers waardoor je vaak wel kan opladen.

Steeds meer hotels en dergelijke aan de middelandse zee geven ook aan (eventueel op verzoek of of ze het hebben) dat ze laad mogelijkheden hebben. En op vakantie is zelfs een 230V outlet met grote regelmaat genoeg aangezien de meeste mensen niet 300-500km per dag rijden op hun vakantie locatie en je hier toch wel langere tijd bent.
Dat is een heel belangrijk punt, inderdaad. Ik denk dat daarom de waarde van een woning met parkeerplek in de toekomst zal toenemen gezien elektrische voertuigen duidelijk de toekomst is.
Wanneer het echt zo ver komt zullen er ook meer laadfaciliteiten op normale parkeerplaatsen komen. Nu heeft een eigen parkeerplek ook al meerwaarde in drukke wijken, dus of het echt de waarde nog meer vermeerderd...
Zal wel mee vallen.
Er zijn nu al bedrijven die ene retrofit op een lantaarnpaal kunnen doen waardoor er 2 laadpunten per lantaarnpaal kunnen aangesloten worden.

Het gaat dan natuurlijk niet om een aansluiting van 150 kW of iets maar eerder 6-12 kW wat meer dan genoeg moet zijn voor 98% van de mensen die geen eigen parkeer plek hebben. veel auto's staan 's nachts makkelijk 10 uur stil en er zijn maar weinig EV's die een grotere accu hebben dan die 60 kWh, Helemaal leeg neer gezet worden en je wilt het liefst ook niet over de 90% gaan.

Dus zelfs als je accu 100 kWh is en je hebt nog 20% over aan het einde van de dag heb je nog maar 70 kWh nodig over 10-12 uur.
Goed nieuws! Dit is een enorme plus om een Tesla aan te schaffen. Bij andere merken ben je afhankelijk van andere partijen met veelal niet inzichtelijke tarieven, vage abonnementsconstructies enzovoorts.

Bij Tesla is het letterlijk inpluggen en laden.
"letterlijk inpluggen en laden"? vroeger gaven ze het gratis weg, maar voor nieuwe klanten doen ze dat toch niet meer?

wellicht zijn ze transparant over de kosten, maar er komt toch wel wat meer bij kijken dan je hier stelt?

edit
snap niet goed waarom dit -1 is voor sommigen, het was een serieuze vraag, en zo blijkt ook terecht: er wordt door meerdere mensen aangegeven dat je toch wat meer moet doen (al is het daarna daadwerkelijk zo simpel, wat ik heel indrukwekkend en goed vind van Tesla)

de notie dat ze het niet meer deden was ook niet helemaal onterecht: https://electrek.co/2020/...-supercharging-model-s-x/

[Reactie gewijzigd door iam2noob4u op 22 juli 2024 19:55]

Je hebt geen laadpas nodig, dus letterlijk inpluggen en laden. Facturering is gekoppeld aan het account (met credit card of bankrekening eraan gekoppeld). Geen gefreubel met pasjes. Tarief is ook transparant, in Nederland rond de 22-24 eurocent/kWh.
De Model S en X komen last time I checked nog steeds met gratis superchargen. Ik heb ook nog altijd lifetime gratis laden.

Maar het is vooral het gemak en de betrouwbaarheid waar het om gaat. Je ziet in de auto of een Supercharger het doet, hoe druk het is, etc. Bij andere aanbieders is vooral 'doet ie het wel?' een groot vraagteken. Zeker bij de kleine aanbieders, vaak projectjes van lokale steden is het vaak een drama. Vreemde Apps nodig, pasjes die je niet hebt, etc.

Bij Tesla weet je zeker dat zodra je die stekker in de auto steekt het laden begint. Daar zit de kracht. Dat gratis laden maakt mij opzich niet eens zo gek veel uit.
De prijzen voor superchargen in NL zijn sinds kort goedkoper geworden. Het is nu 0.21 euro per kWh
Oeh dang. Dat is net zo duur als thuis aan de paal. Er zit overigens wel wat variatie in hoor. Maar ik ben er in NL nog nooit een tegengekomen die duurder was dan 29 cent. Relatief vrij goedkoop. Andere partijen als Fastned rekenen rustig het dubbele (59 cent), met lagere snelheden.
Nederland is omlaag gegaan (0.24 > 0.22), maar bijvoorbeeld Duitsland (0.32 > 0.35) en Oostenrijk (0.28 > 0.33) omhoog.

Ik zie dat NL 0.22 is volgens de Tesla website. Ik keek alleen naar mijn geschiedenis bij Duiven en er stond 0.21, dus ik weet niet zeker wat de prijs dan is.
maar bijvoorbeeld Duitsland (0.32 > 0.35) en Oostenrijk (0.28 > 0.33) omhoog.
Kan dat zijn om de wintersport pieken die je noermaal rond deze maand gaat zien?

21 en 22 ct is echt spotgoedkoop. Dat is bijna inkoop + belasting en misschien een halve cent opslag.
Nou, als je een beetje leuk stroom inkoopt dan betaal je niet veel meer dan 6 cent per kWh. Die belastingen die wij als plebs betalen betaal je niet meer bij dergelijke hoeveelheden.

Alleen zijn de vastrecht kosten voor dergelijk zware aansluitingen wel fors. Daar zitten de kosten in.
Nee maar als je die stroom weer doorverkoopt aan ons plebs moet je wel weer doorbelasten. Dat betalen wij dus wel en Tesla draagt dat dan weer af.
Nee, dat is niet waar. Uitbaters van laadstations heffen geen energiebelasting en dragen dat ook niet af.
Volgens PWC is dat echter in meer of mindere mate wel degelijk het geval.

Met grootverbruikers als Tesla zal het anders liggen, maar het gebeurt wel degelijk. Er is nog geen vrijstelling voor elektrisch rijden zover ik weet.

https://www.pwc.nl/nl/ass...oor-elektrisch-rijden.pdf
Nee. Ik heb niet het hele PDFje gelezen, wel de inleiding en de voorgestelde oplossing. Die oplossing is al actief in de markt.

Dit gaat om de volgende situatie:
- Energiebelasting wordt geheven per EAN nummer (per meter) en niet per contractant.
- Laadpalen in het publieke straatbeeld hebben vaak een eigen aansluiting (er zit een meter van de netbeheerder in de laadpaal), en dus een eigen EAN nummer.
- Laadpalen van bijvoorbeeld bedrijven of grote uitbaters zoals Tesla zitten achter een grootzakelijke aansluiting.

Nu een voorbeeld.. Een laadpaal in het publieke straatbeeld verzet per jaar 10.000 kWh aan stroom.
Een laadpaal van een onderneming aangesloten op de energievoorziening van die ondernemer verzet ook 10.000 kWh aan stroom.

De uitbater van die publieke laadpaal moet 'gewoon' de +/- 22 cent betalen, want de +/- 12 cent energiebelasting wordt pas lager na de initiele eerste 10.000 kWh.

De uitbater van een laadpaal achter een al reeds aanwezige aansluiting zal waarschijnlijk geen energiebelasting meer betalen. Stel dat de onderneming van die laadpaal al 50.000 kWh per jaar verbruikt, dan betaal je over die extra 10.000 voor die laadpaal bijna geen energiebelasting meer.

De uitbater van de laadpaal in het publieke straatbeeld heeft dus financieel een veel minder interessante case dan de uitbater van de laadpaal op een bedrijf, geplaatst door de eigenaar van die onderneming. Hij heeft dus concurrentienadeel vanwege belastingen, puur om hoe die laadpaal (technisch) aangesloten is op het energienet.

Om die reden heeft PWC een balletje opgegooid om voor laadpalen een vrijstelling te introduceren voor de energiebelasting. Die vrijstelling bestaat ondertussen.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 22 juli 2024 19:55]

Ah okee. Dat verklaart een hoop.

Ik denk dat Tesla het dan expres iets boven “thuis tarief” aanbied zodat er nog incentive is om wel thuis te laden.

Dan nog zullen ze er niet heel veel op verdienen.

Wel frappant dan dat partijen als Ionity zoveel vragen. €0.80-0,90/kwh is niet niks.
Tesla is er momenteel ook duidelijk over dat ze vooral het elektrisch rijden willen stimuleren en dat ze momenteel geen winst / verlies maken op het supercharger netwerk. Het is echt wel een nobele actie van Tesla gezien ze momenteel 0,0 concurrentie hebben. 'Normaal' laden is een enorme bende van verschillende apps en accounts met veel hogere prijzen. Ze kunnen er rustig 30 cent per KW van maken en alsnog goedkoper zijn dan de meeste andere aanbieders.

Hun marge op de auto's is echter groot dus ze maken het daar weer goed voor hunzelf. Daarnaast verwacht ik niet dat het voor eeuwig zo goedkoop blijft.
Je voert je creditkaart in op de website en dan is het letterlijk dat: inpluggen en laden. De supercharger herkent de tesla en bedrag wordt netjes van cc afgehaald.
Kost 0.25 cnt per kwh, wat vrij goedkoop is.
Dat doe ik met mijn Kona bij FastNed anders ook 😂
Ik heb een Niro, en ja FastNed doet dat, maar supercharger netwerk heeft juist de kracht dat het overal hetzelfde is. Probeer jij maar eens naar Zuid Frankrijk te rijden. Ik ben inmiddels 2x naar Genève op en neer geweest, geloof me, dikke ellende in Frankrijk (heel Corridoor ligt eruit).
En veeeel 50kW laders, lekker drie volle kwartieren tot een uur laden voor een magere 300km bereik. Ionity is gelukkig hard aan de weg aan het timmeren als enige (maar wel tegen flinke tarieven!).
Als ik met Tesla naar Zuid Frankrijk navigeer via ABRP, dan doe ik niet tot nauwelijks Tesla laders aan hoor. Er zijn onderweg veel betere opties dan SuC.

Al eens gekeken op die website?
Betere opties dan SuC zou ik het niet noemen. Laatste keer dat ik reed is alweer een jaar geleden, ik maak gebruik van ChargeMap (een van de meest complete apps).

Ik zie al dat ABRP geen enkele Corridoor meer suggereerd, heel slim. Mijn inziens zit het probleem hem in alternatieven. De laatste keer dat ik reed lag er 2x een paal uit op de heenweg, en 3x op de terugweg. Erg frustrerend en ook meegemaakt dat er dus 2 snelladers na elkaar uitlagen (waaronder een Ionity) en ik een uur aan een 22kW paal moest staan voor ik de 3e kon bereiken.

Het wordt rap beter hoor (met Ionity en Total (die laatste kende ik niet)), maar mijn praktijk ervaring zegt liever met een Tesla te rijden.

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 22 juli 2024 19:55]

Waarom zou je daar gebruik van maken als ik vragen mag? Ik heb het inderdaad geïnstalleerd gehad en een proef premium abonnement gehad omdat ik goed voorbereid wilde zijn, maar het is geen meerwaarde gebleken t.o.v. de tesla navigatie. De SuC's zijn prima en de beschikbaarheid is gewoon duidelijk.
Van de zomer voor het eerst naar zuid Frankrijk geweest met de Tesla, vandaar dat ik dit vraag.
Het ligt er wel een beetje aan. ABRP geeft de mogelijkheid om de route dusdanig te plannen dat je niet leeg op destination aankomt bijvoorbeeld. Tesla gaat er standaard vanuit dat je kunt laden, maar soms is dat met 13A ontzettend traag. als je dan met 5% aankomt moet je eerst een nacht laden voor je ergens heen kunt.
Oke dat is een ding maar die is nog wel goed oplosbaar door het Tesla-advies die bij de laatste lader op je route niet volledig te volgen. Hij zegt nl altijd wanneer er genoeg sap in zit om je rit af te maken, dat kan bv laden tot 45% zijn om je route te kunnen vervolgen. Je kunt dan altijd meer laden dan daadwerkelijk nodig is.
Uiteraard, Ik ben in België echter wel tegen het feit aangelopen dat ook dat niet voldoende is. heb hem toen tot 90% geladen bij laatste punt en heb een dag later echt in enorme stress modus gezeten, met nog 3 procent en überhaupt geen paal in de buurt. Was toevallig een tankstation waar we even gingen uithuilen waar ze een verstopte paal hadden staan met gratis laden. Heel fijn.
Ja dat is wel vervelend, maar gelukkig zijn dat uitzonderingen
Naja gezien de dekking van palen in de Belgische Ardennen vraag ik het mij daar wel af hoor. Elektrisch rijden is in dat deel (zeker in de winter) nog niet zo eenvoudig.
Herkent Fastned de auto, zonder (elke keer) een pas te scannen / in een app te activeren? Als dat zo kan, nice... Hoe stel je dat in?

Zo zou het eigenlijk overal moeten werken...
Ja dat kan inderdaad. Eerste keer uiteraard een pasje of tag en dan herkent 'ie het ID van je auto de volgende keren. Zou denk ik moeten kunnen in je Fastned account? Geen idee, heb er zelf geen ervaring mee.
In de fastned app je pas koppelen en dit activeren eerste keer gewoon scannen, daarna plug and charge....
Ik had voor de vakantie naar Frankrijk voor de zekerheid Plugshare geinstalleerd. Kun je je CC ook aan koppelen en je kan via de app bij sommige laadpalen een laadsessie starten.
Heb het niet nodig gehad, alles via het Supercharger netwerk van Tesla gedaan. Geweldige ervaring. Vaak SuC bij hotel/supermarkt. FF pauze na 3,5 uur rijden is erg fijn.
Auto bij stacaravan aan de stroom gehangen en in de nacht opgeladen.

Het suc netwerk en de navigatie in de Tesla zijn echt goed afgesteld op elkaar. Zelfs in NL is dat een grote plus. Pluggen en laden, zo moet het werken. Geen of zo weinig mogelijk gehannes met passen en/of apps. Kom op mensen, we willen toch vooruitgang, een betrouwbaar netwerk, uptodate informatie en dat tegen nette tarieven?
Ja klopt, is alleen wel een beetje duurder volgens mij.
Geen idee... Dat is voor de baas
FastNed is 2 keer zo duur op zijn minst. Die vragen 59 ct per Kwh.

Met een kona heb je echter niet veel keuze (als in goedkopere opties), maar als Tesla rijder ben ik blij dat ik tegen gemiddeld zo'n 25 ct kan laden. ik heb in het begin af en toe een fastned gepakt, maar pak tegenwoordig eigenlijk altijd een Supercharger, veel sneller, betere beschikbaarheid en een stuk goedkoper.

Zelfs als de baas betaald vind ik het wel zo netjes om er een beetje op te letten ;).

ik heb nu 15K kilometer gereden met een verbruik van 0,197 wh/km. Met een gemiddelde prijs van 0,22 ct per KwH een totaaltje van 650 euro. Dat is 4,333 ct per kilometer.

als ik dat doorreken naar de 40K die ik op jaarbasis heb gereden met de polo kom ik uit op 144 euro per maand. Hilarisch bedrag natuurlijk want is minder dan de helft van wat ik aan diesel wegreed met dezelfde hoeveelheid kilometers.

Als je dan echter 59ct per kiklowattuur gaat neerleggen en dat vaak doet gaan die prijzen echter snel omhoog en is het helemaal niet meer zo kostenefficiënt om elektrisch te gaan rijden.
No worries... Grootste deel laad ik gewoon thuis. Alleen bij lange stukken niet. 😃

Dus nog veel kostenefficiënter.
Dus nog veel kostenefficiënter.
Valt vies tegen hoor. Thuis laad je immers ook met 21ct? het zijn juist die lange stukken die de kosten enorm opjagen.
Ja dat heb ik ook, maar dan nog wordt er zakelijk gewoon 21 ct gefactureerd. logisch ook. 's nachts (als die auto aan de lader ligt) doen die panelen niet zo veel en trek je het gewoon uit het net.

Zakelijk maakt het geen drol uit of het uit panelen komt of uit aardgas, je baas betaalt gewoon maximale bedrag. dan is het aan jou om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk uit de panelen gehaald wordt, want dan verdien je er nog eens wat aan.
Ik heb niet het maximale bedrag ingesteld om te factureren.

Als het mij niets kost, hoeft het mijn baas ook niets te kosten.
Ik heb de auto en panelen niet om iets erop te verdienen. 😅

De tijd waarop de auto laadt verschilt natuurlijk per persoon 😉
Als het mij niets kost, hoeft het mijn baas ook niets te kosten.
Oh nice gratis zonnepanelen. ;)

Ik kan hier met 19 panelen niet laden zonder kosten te maken (weliswaar met twee autos ook), maar de kona van mn pa trekt in principe al meer dan 30KWh op een dag na een langere rit. Hij laad vaak zo’n 6 tot 15 dus dat gaat in de zomer nog enigszins. In de winter kan je het vergeten. Opbrengst is minder en door de kou trekken ze alleen maar meer.

Je hoeft er ook niets op te verdienen natuurlijk, maar onkosten eruit halen is wel handig. Ik ga de baas ook niet gratis uren geven als het niet nodig is.
Herkend de FastNed lader jouw Kona of haal je nog ergens een pasje langs?

zie nu dat de vraag al gesteld is

[Reactie gewijzigd door DeFeCt op 22 juli 2024 19:55]

Als je het geld er voor hebt en veel kilometers rijdt (en dus een snelladers nodig hebt), dan is het supercharger netwerk zeker een goed argument om een Tesla te kopen. Vooral als je veel in het buitenland komt scheelt het een hoop uitzoekwerk en gehannes. In Nederland zijn er gelukkig ook goede andere partijen en heb je maar 1 pas/druppel nodig om vrijwel elke laadpaal te kunnen gebruiken. Fastned heeft een redelijk goede dekking en als je de auto eenmalig registreert via de app kan je daarna ook gewoon "inpluggen en laden" zonder een laadpas of app nodig te hebben. De voorsprong die Tesla nu heeft wat betreft het laadnetwerk wordt gelukkig elk jaar iets minder groot.
Tarief bij Tesla supercharger: €0,22/kWh

Tarief bij Fastned: €0,59/kWh
Of bij abbo €12/m: €0,35/kWh

Iedere keer dat ik bij Fastned sta ben ik toch weer jaloers. Maar klopt wat je zegt, behalve prijs heeft Fastned wel de beste optie voor niet-Tesla rijders.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 19:55]

Heeft iemand enig idee hoe dat mogelijk is: de veel snellere uitrol van hogere capaciteit laadpunten en veel lagere kWh prijs? Want sneller uitrollen kost meer geld en hogere capaciteit kost meer geld en vervolgens lijkt de prijs 'opslagloos'...
Koopt Tesla zich hiermee in de markt? Want dat is het engie wat ik kan bedenken; namelijk dat ze een flink bedrag opzij hebben gezet om de markt te veroveren.
Volgens mij wordt van de marge op iedere verkochte auto een x deel opzij gezet voor het creëren van een dekkend laadnetwerk.

Volgens mij is het eerder een service die je erbij móet leveren, zolang er geen dekkend laadnetwerk is. Wat moet je immers met een EV zonder dat je hem kan opladen onderweg?

Andere EV fabrikanten pakken gewoon dat extra stukje marge als winst en vervolgens betaal je dan bij Fastned voor het aanleggen van het netwerk.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 22 juli 2024 19:55]

Dat zou dus betekenen dat EV om die reden duurder zijn dan ICE modellen; namelijk dat je een opslag betaald voor de aanleg van het laadnet.

Dat kan dan weer betekenen dat de prijs op een gegeven moment gaat dalen als het laadnet groot genoeg is - helaas betekent elke extra verkoop van een EV dat het laadnet weer een beetje groter moet worden...

Alleen waar ligt de grens m.b.t. de grootte van het laadnet? Je hebt lang niet elke dag een supercharger nodig vermoed ik. Dat geldt net zo goed voor benzine-stations en die heb je zelfs vaker nodig omdat je alleen daar kunt tanken.

Want een EV is prima als woon-werk verkeer vervoer waarbij de afstand past binnen de range en een laadpaal voor handen is op het werk en thuis. Dan heb je geen groot laadnet nodig. Ook beter voor de accu's denk ik - langzaam opladen bij je huis en je werk. En op zo'n reguliere werkdag - dus bijzonder reisdoelen - heb je geen supercharger nodig.
In het weekend of tijdens vakanties ligt het echter anders - dan zijn die supercharger zeer gewenst.
Vergroting laadnet hoeft pas te stoppen als alles EV is. Het is wel zo dat de groeicurve op het begin het hoogst is, dan is het vooral zorgen dat er überhaupt locaties zijn. Ook al verkoop je maar één EV, die wil toch overal kunnen laden. Later in de groeicurve is het vooral zaak uit te breiden aan de hand van pieken in gebruik. Ofwel de efficientie qua gebruik van de laadpalen gaat omhoog en dus hoef je minder palen te plaatsen per verkochte EV.
Tesla heeft in een blog aangegeven dat het nooit winst wil maken op het SuperCharger netwerk.

De prijs per kWh is denk ik wel heel anders opgebouwd dan bij Consumenten. De Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) is ongeveer € 0,12 per kWh lager voor groot afnemers (10.000.001 kWh+). (Bron: https://www.vattenfall.nl...arieven-energiebelasting/ ) Natuurlijk zijn de aanleg/aansluit kosten wel hoger, maar blijkbaar komt het dus 'toevallig' neer op een prijs die uiteindelijk vergelijkbaar is bij een consument thuis.

Ik vraag me wel af wie de stroomkosten van de SuperCharger betaald, is dat Tesla? Of het hotel/restaurant waar je bij staat?

Voor de Tesla Destenation Chargers verwacht ik dat het hotel/restaurant zelf is, vaak mag je daar ook alleen laden als je van hun diensten gebruik maakt en niet zoals bij de SuperCharger gebruikelijk is om alleen even snel te laden.
destination chargers worden geëxploiteerd door de eigenaar van het pand/ stuk grond en die kun je dus niet zomaar gebruiken.
Maar geen winst maken kan nog wel betekenen dat de kosten worden verrekend natuurlijk. En dan denk ik vooral aan de installatie-kosten. De gebruikskosten worden inmiddels al betaald door de afnemer (en blijkbaar zonder winst-marge). Dat was eerst natuurlijk anders want je kreeg ook nog gratis laden.

Mijn punt is dat de EV-koper vermoedelijk ook betaald voor de aanleg van het laadnetwerk (en dat is op zich niet fout). En vervolgens hoop ik dat om die reden de prijzen van EV's in de nabije toekomst omlaag kunnen (want het laadnetwerk is dan voor 90% gereed).
Waarom geen Maingau pas nemen?
https://www.maingau-energ...tostrom-Tarif#preismodell
edit: ow, ik merk net dat Maingau Ionity op 73,11 cent/kWh gezet heeft, wat nog niet zo lang geleden dezelfde prijs was als alle andere netwerken waarmee het compatibel is. In ieder geval geen slechte pas om mee te nemen.

Ik ga pas binnen een jaartje beginnen met elektrisch rijden en meer dan waarschijnlijk een Tesla Y, maar ik ga zeker gratis passen niet links laten liggen. Het is niet dat je je moet beperken tot het Supercharger netwerk.

https://abetterrouteplanner.com/ zal waarschijnlijk beslissen waar ik stop.

[Reactie gewijzigd door bbc op 22 juli 2024 19:55]

Gebruik ik ook, maar tarief is dan altijd nog €0,46/kWh. Een automatisch starten van laden kan vziw dan niet.
Inderdaad, maar tenzij je zakelijk meer dan 500km per dag gaat rijden met Tesla heb je eigenlijk geen andere netwerken nodig, zeker niet hier in België. Je neemt echter zoveel mogelijk gratis passen mee om te laden wanneer je in het buitenland gaat rijden.

Uiteraard zal je bij Tesla nog de eenvoud hebben (waarvoor je bij Mercedes en Audi kan betalen), aan de beste prijs. Bij de jaarlijkse vakantie naar Italië slik ik de eerste keer dat ik moet tanken in het buitenland. Voor mij primeert dan het gebruiksgemak en dan betaal ik maar wat meer als er een paar keer andere netwerken aan te pas komen.
Jij kent de livestreams van TeslaBjorn niet, overduidelijk.
Wat bedoel je precies? Ik kijk wel eens een video van hem ja...
Tesla eigenaren laden ook heel vaak aan reguliere publieke laadinfrastructuur. Dit argument geldt eigenlijk alleen voor lange, internationale ritten. (Wat het niet minder sterk maakt overigens maar dat terzijde)
met 250kW heb je een 100kW tesla binnen een halfuur vol (inclusief aan/afkoppelen)

thuis duurt het inderdaad wat langer ( 100kW/3.6kW ≈ 28u) mits je geen krachtstroom tot je beschikking hebt.
Wat een onzin, ik ben in het weekend van zwarte zaterdag naar Zuid Frankrijk gegaan en echt nul wachttijd gehad bij de SuC's. Zowel heen als terugreis geen enkele hinder gehad. Daarnaast was ik natuurlijk wel bang voor grote wachttijden, en was dus voorbereid om alternatieve snelladers te vinden maar die angst is geheel onterecht gebleken. Daarnaast, los van dit onderwerp, nog nooit zo relaxt op vakantie gegaan, bij elk snellaadstation is een hotel beschikbaar waar je in alle rust hapje kunt eten of wat drinken, want je moet toch de interne mens verzorgen. Moet je eens bij tankstations doen waar het vaak echt druk is in die tijd.
Anoniem: 310408 @Slavy10 november 2020 08:43
Ja en dan gezellig op vakantie gaan en 12 uur wachten omdat er 8 autos voor je staan...
Bij een normale Supercharger met 8 stations en 8 auto's voor je moet je dan gemiddeld 9 minuten wachten. Dat is namelijk de gemiddelde 'kortste' tijd die mensen laden. Bij een station met 12 laders die allemaal bezet zijn moet je gemiddeld 3 minuten wachten. Is mij in 6 jaar en 75.000 km per jaar nog nooit overkomen overigens.

Als jij denkt dat je 12 uur moet wachten zou ik lekker een diesel kopen.
Misschien even inlezen en geen onderbuikgevoelens als werkelijkheid ventileren.
Tesla is goed bezig en staat er goed voor, maar stel je voor dat als het ineens toch kopje onder gaat en het bedrijf ermee stopt, wat gebeurd er dan met de 20.000 locaties die laadpalen hebben? Afbreken? Rebranding?

Ik hoop dat Tesla hier wel over nagedacht heeft, ondanks dat je doemscenario's natuurlijk wilt uitsluiten.
Tesla is marktleider qua elektrisch rijden die gaan niet kopje onder. Ze hebben een paar keer aan de afgrond gestaan, maar dat hebben ze overleefd. Elektrisch rijden gaat de norm worden en Tesla is op het moment EV producent #1. Die gaan nooit meer kapot zolang er (elektrische) auto's nodig zijn. Nog steeds kan niks aan de 8 jaar oude model S tippen. Qua bouwkwaliteit dienen ze echt stappen te maken, maar qua techniek (en laadnetwerk) lopen ze jaren voor op wie dan ook.
Heb zelf een model 3 zou geen andere elektrische auto willen. Heb je geen tesla en je wilt ergens laden heb je allemaal van die pasjes, wel of geen abbo, starttarrief, laden met 11 of 22 kw (smerig traag) wat een gedoe allemaal. Heb voor tesla gekozen omdat ze een groot laadnetwerk hebben, en geen gedoe met pasjes. Daarnaast alle entertainment die je hebt in de auto als je af en toe moet superchargen heb je gewoon niet bij andere merken (denk aan netflix op een 15” scherm)
Ik heb ook een tesla, maar laden doe ik over het algemeen bij standaard laadpalen. Beter voor de batterij en dan hoef ik er niet op te wachten. (Thuis heb ik ook netflix.) Daar heb je overigens precies 1 pasje voor nodig. Bij langere reizen gebruik ik natuurlijk wel tesla laders.
Precies, Superchargers (of net zo goed andere snelladers) zijn voor die paar keer dat je lang op weg bent. Tot voor kort gebruikte ik bijna net zo vaak (en in principe zelfs liever) Ionity, die zitten vaak op veel prettigere locaties. Maar helaas is dat is nu echt niet meer acceptabel qua prijs.
Anoniem: 1248692 @Ruw ER9 november 2020 21:46
Euh kodak was de marktleider wat fotografie betreft, nokia met gsm, gevaert in radigrafie... Allemaal bedrijven die dachten dat hen niks kon overkomen... Ook apple heeft op omvallen gestaan.. Hoeveel banken zijn er al gevallen.. Zeg dus nooit nooit.. Hoogmoed leidt ten val en je weet dat er daar een paar stevig dromen..
Ging kodak mee naar digitaal? Nee. Ging nokia mee naar all touchscreen smartphones? Nee. En dat terwijl nu juist de overgang naar EV's gaande is. Tesla is onderdeel van die overgang, er zijn juist fabrikanten die door tesla kapot kunnen gaan.

Banken kunnen vallen maar niet doordat er plotseling een shift gemaakt moet worden naar een nieuwe techniek en ze missen de boot oid. Zoiets bestaat niet. Natuurlijk is Tesla niet onaantastbaar, maar de toekomst van de mobiliteit is elektrisch, dat is voor ons bepaald. En daarin lopen ze nu voorop. En daarom gaan ze nu niet kapot.
Precies.
Nokia ging onder door Apple, Tesla is de nieuwe apple alleen dan op automotive gebied.

O wacht. Tesla is geen auto fabrikant maar een software bedrijf, energie bedrijf en accu producten. Daaruit voort komen nu voertuigen, zonnepanelen en stationaire opslag.

Mensen moeten dit echter alleen nog even gaan zien.
Over 10 jaar is dit allemaal zo duidelijk en snappen vele niet waarom zoveel mensen dat iet zagen.

Weet nog goed toen Apple met de IPhone kwam. Echt niet dat ik een touchscreen ooit in mijn leven wou. Fysieke knopjes voor het leven!!....

O wacht dit typ ik nu op een touchscreen, maar niet van Apple.
Onzin, ja Tesla liep voor op de rest maar tegenwoordig is die voorsprong er misschien nog qua range en software. Qua auto lopen ze mijlenver achter op de traditionele fabrikanten. Helemaal als VAG (volkswagen, etc.) hun meer dan prima ev gamme de markt op gooit. Die zijn binnen no time marktleider.
VAG kan prima auto’s maken maar wat ontbreekt is de capaciteit om batterijen te maken.
VAG ontbreekt het aan kennis om zelf producten te ontwikkelen.
Bijna alle onderdelen in de auto komen uit de catalogus van bijvoorbeeld Bosch. En de software ziet er uit als Android 2.1.

Ze maken bij de meeste auto fabrikanten 2 dingen zelf. De motor en het koekblik. Bij EV's blijft alleen het koekblik over.
Klopt. De rol van een moderne autofabrikant is veel meer het bewaken van de kwaliteit van de toeleveranciers en de assemblage. Eigen onderdelenproductie is niet zo gek belangrijk. Er was een tijd dat Ford z'n eigen rubberplantages had, maar uiteindelijk bleek dat je daar geen betere auto's van kreeg.
Nah, beursgenoteerde bedrijven scoren beter op de beurs als ze met zo min mogelijk personeel zoveel mogelijk omzet halen. Dus outsourcen is een middel om de beurswaarde op te krikken. Levert niet automatisch een beter of efficienter bedrijf op....
Het is geen hele rare gedachte. Niemand koopt jouw auto omdat je de beste koplampen hebt. Dus waarom zou iedere fabrikant zijn eigen koplampen blijven ontwikkelen? Je laat dat over aan Bosch ofzo. En die maken dan voor ieder merk een "eigen ontwerp" op basis van dezelfde techniek.
Zo zijn auto fabrikanten steeds minder zelf gaan uitvinden.

Tesla doet het andersom. Die zijn begonnen met een auto waar ze zelf niet eens het bodywork van hadden ontworpen. En ieder jaar daarna zijn er meer onderdelen zelfs ontwikkeld ipv ingekocht. Dat maakt de auto duurder om te ontwerpen. Maar hij is wel goedkoper om te bouwen.
Dat is wel heel erg kort door de bocht. Als je denkt dat VAG niks doet aan ontwikkeling van producten heb je behoorlijk mis. Ze doen juist veel aan R&D vaak samen met een toe leverancier, maar besteden de productie uit. Dat zorgt voor grotere schaal en kwaliteit. Bijvoorbeeld een regensensor, deze maakt 1 of 2 toeleveranciers voor de hele markt, dus minimaal 50 miljoen voertuigen per jaar. Die schaal kan VAG in zijn eentje nooit bereiken.

Tesla doet het anders en helemaal zelf, maar daardoor werkt de regensensor zeer slecht.

Software zijn ze inderdaad slecht in, dat erkennen ze ook zelf. Ik zie daar ook op korte termijn andere partijen (Nvidia, Apple CarPlay die airco kan bedienen, etc) instappen waardoor dat ook beter wordt. Android Auto in de Polestar is al beter dan Tesla software.
Qua auto lopen ze mijlenver achter op de traditionele fabrikanten.
Hoe dan?

Ze spugen er inderdaad zo weer een paar miljoen VW-tjes uit eventueel met een andere body skin erover (hoeveel modellen wereldwijd zijn er tegenwoordig, niet normaal), maar de kwaliteit is om te huilen. Maak je borst maar nat met de kosten na een jaar of drie. En dan hebben we het nog niet eens over de software...

Tesla ligt juist mijlenver voor, alleen al om de visie die erachter zit.
Succes met onderhoud met je Tesla buiten de garantie, ding kan je nergens laten repareren behalve een service center en die hebben een wachttijd van weet ik hoe lang.

Had zelf een kapotte achterruit, bekend probleem bij de Model 3, simpele reparatie binnen de garantie zou je denken. Maar nee, viel er buiten volgens een medewerker die er 10seconden nar gekeken had. Achterruit was niet te repareren want Tesla bewaarde alle ruiten voor zichzelf voor de garantie gevallen. Glasschade bedrijven konden de ruit dus ook niet aankomen.

Heb de auto uiteindelijk teruggeven aan de lease maatschappij. Heerlijke auto en het laden is inderdaad perfect maar service ho maar.

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 19:55]

Daar heb je een punt wat ik wel vaker hoor. Valt kennelijk nog wat te verbeteren aan de after-service en los verkrijgen van onderdelen buiten garantie. Moeten ze niet te lang mee wachten of het kost ze (meer) klanten.
Wat vreemd, ik had laatst een kapotte achterruit (eigen schuld) en heb gewoon een afspraak gemaakt bij de carglass. Was zo geregeld en bovendien was die hele grote Model 3 achterruit een stuk goedkoper dan een achterruit van de meeste duitse merken.
Dit speelde van maart tm mei, kennelijk hebben ze het nu wel in orde
Ik open de app -> serviceafspraak -> eerste volgende bezoekmogelijkheid ->
-Duiven 12 november.
-Eindhoven 16 november
-Tilburg 17 november
-Amsterdam 18 november

Dus geen idee waar je het over hebt. Wachttijden zijn al maanden lang niet meer zoals eind 2019 (zelfs toen was het enkel weken).
Misschien even lezen? Dit speelde van maart tm mei. Daarnaast kon ik ook een afspraak maken, alleen Tesla wilde het niet repareren omdat ze niet genoeg ruiten hadden en ze deze bewaarden voor de garantie gevallen (hebben ze me zelf verteld). Dit terwijl mijn ruit ook spontaan gebarsten is dus eigenlijk onder de garantie moest vallen.

Ben zelf nog naar 2 service centers (Eindhoven & Tilburg) gereden zonder afspraak om maar iemand te kunnen spreken. Niks was mogelijk
Beetje ironisch dat je de kosten van een vw na 3 jaar vernoemt maar de model s die na 3 jaar zijn deurklink verliest normaal vindt...

Tesla heeft zonder twijfel de ev markt een enorme boost gegeven en de andere fabrikanten verplicht om in te zetten op ev. Maar naar kwaliteit, afwerking en software loopt een vw-group net voor. Als zij hun ev aandrijflijnen op punt hebben (en dat is quasi zo) gaat marktsegment van tesla niet zo hard meer stijgen
Met software loopt VW voor? Dat is een ironisch grapje toch?

Het software drama van VW en hun elektrische auto’s gemist? Weet je hoeveel OTA updates dat merk heeft gehad? Hoelang die EV-wagens stil hebben gestaan?

VW staat bekend als een traditionele autobouwer, niet om haar programmeurs, dat is juist iets waar ze extreem veel moeite mee hebben.

Toen Tesla al lang en breed overal rondreed, liepen er bij VW nog autos van de band met handmatige kaartupdates van €200 bij de dealer op een DVD. Dat is een lachwekkend verschil met Tesla.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 19:55]

3 jaar geleden gaf ik je 100% gelijk. Echter ben ik superlovend over de nieuwste generatie van mijn mmi. Werkt supervlot, intuitief en goed.

Ook interactie tussen hybride aandrijflijn en navigatie werkt heel netjes.
Verschil zit hem natuurlijk in het feit dat dit voorheen software 100% moest werken. Daarna kom je nooit meer in aanmerking voor updates. Dat is bij Tesla anders waarin je continu voorzien wordt van nieuwe features en updates. Betekent overigens niet dat zaken niet meer werken o.i.d.

De software van jouw Mini werkt wellicht goed, maar komt niet in de buurt van wat Tesla of zelfs Polestar.
M M I 8)7

We zijn bezig over vw-groep, bij mijn weten zit mini nog altijd onder bmw. En bij mijn audi krijg ik gewoon netjes OTA updates en vooral geen phantom brakes bij de adaptive cruise control :)
Het probleem was toch juist geen OTA updates? Daarom moest alles met de hand
Een auto met een batterij maken is wat anders dan een EV bouwen. Tuurlijk je moet niet wakker liggen van een scheef dakpaneel of andere zaken die je 15 jaar geleden al in de onderkant markt in Duitsland kreeg maar dat is het dan ook. De mengeling van vrijheid (je hoeft je geen zorgen te maken, genoeg superchargers in de buurt), snelheid, OTA updates, laadsnelheid en range zijn ongekend als je dat vergelijkt met de onsamenhangende systemen van VW en Audi. Mercedes zelfs een drama. En dan heb ik het maar niet over de achterhaalde businessmodellen ...... dus ja nog steeds jaren voorsprong.
Je zal misschien gelijk hebben, maar zonder argumenten waarom ze mijlenver achterlopen zegt deze post niet heel erg veel.
https://insideevs.com/new...ugs-mind-the-explanation/

Yup helemaal. Echt top kwaliteit zo te zien.

Net zoals Hyundai.
https://electrek.co/2020/...p3jumAImQ3SN0if9n3m7PfAUL

Of jaguar
https://www.teslarati.com...rience-buyers-remorse/amp

En kan nog wel even door gaan met alle problemen strooien.

Kort om, elektrische auto's maken blijkt verre weg van makkelijk.

En battery day toevallig gemist?
Tesla gaat eigen cellen bouwen waarvoor de investeringen zo 70% lager ligt per GWh aan productiecapaciteit T.O.V. GF1 Nevada met Panasonic lijnen. En dan ook nog een 7x productie capaciteit per lijn.

Wel mooi dat Dies verder ook zeer positief is over Tesla en hij niet eens met 100% zekerheid durft te zeggen of VW Tesla nog gaat inhalen.
Dat wil niet zeggen dat een bedrijf niet kapot kan gaan...
Tesla wordt inmiddels in aantallen verkopen anders hard ingehaald door andere merken. Over een paar jaar is het een merk in een niche met aantallen waar ze zelfs bij Porsche om lachen.

Als ze slim zijn cashen ze nu op hun kapitaalpositie want die wordt niet beter.

De modellijnen staan al jaren stil, de S is inmiddels meer dan 8 jaar op de markt en is dringen nodig aan een update. Maat dat betekent een nieuw model en we weten allemaal hoe succesvol dat ging bij de model 3.

Nee Tesla heeft op de lange termijn geen rooskleurige toekomst.
Waarom een nieuw model dan? Wat is dat voor geconditioneerd gedrag? Enne model 3 was niet alleen een nieuw model maar ook nieuw concept met nieuwe (geautomatiseerde) fabricage.

We gaan zien hoe de Fabs in China en Berlijn vergaat; vooralsnog maken ze winst. Terwijl VW / Mercedes etc. dik bijleggen op hun dure EV’s, dure tussenhandel, dure garages en duur (vakbonds)personeel.
Dankzij die tussenhandel en duur personeel is bijv. een VAG wel in staat om 10 miljoen auto's per jaar aan de man te brengen. In relatieve korte tijd hebben ze een aantal modellen, incl. bij Seat en Skoda, in een gangbare prijsklasse op de markt gebracht.....Tesla heeft de dure Model S en Y, daarnaast slechts de model 3 en richt nu zijn focus op een elitaire roadster, een vrachtwagen of die spuuglelijke cybertruck. Nu is alle hoop weer gevestigd op een nog niet bestaande 25k Tesla, maar dat gebrek aan portfolio is wel degelijk een punt van aandacht.
Die nadelen die je noemt bij merken als VW en Mercedes (hogere overhead) zijn niet zo nadelig denk ik. Want ja - de overhead qua garages en personeel bij Tesla is wellicht lager maar dat is logisch aangezien het service apparaat nog nauwelijks bestaat.
En Tesla lijkt dus een andere tactiek te gebruiken; niet alleen bouwen ze auto's maar ook een laadnet. Maar die voorsprong is moeilijk vol te houden denk ik.

En een nieuw model mag dan wel niet noodzakelijk zijn als je dat model op zichzelf staand bekijkt; de concurrentie zit niet stil m.b.t. verbeteringen natuurlijk. Dat is de reden dat fabrikanten telkens nieuwe modellen uitbrengen; om niet op achterstand te worden gezet.
Denk jij dat de model s die nu verkocht wordt dezelfde is als het 2012 model?
Net als de volkswagen golf. Al sinds 1974 niks aan gedaan.
Ik denk dat dit precies het punt onderschrijft van @911GT2 . De VW Golf is in bijna 50 jaar toe aan zijn 7e generatie. Een compleet nieuw model elke 7 jaar, niet een beetje Botox. Een echte opvolger voor de model S had dus eigenlijk al klaar moeten zijn.
Waarom? Dat willen traditionele merken je laten geloven, dat met nieuwe achterlichten, wat nieuwe opties op de boordcomputer en een andere grill er een hele nieuwe auto staat.

Ik ben van een volledig uitgeruste Golf GTE naar een Tesla Model 3 gegaan. Behalve dat ik nu veel meer functionaliteit heb, heb ik het gevoel elk kwartaal een beetje een nieuwe auto te hebben met al die FSD updates. Kom daar maar eens om bij Golf.

Tesla opereert in meerdere segmenten en er is niks mis mee om stukje bij beetje aan de productlijn te schaven.

De Model S is 8 jaar oud en nog steeds komt geen enkele elektrische Volkswagen uberhaupt in de buurt qua elektrische performance. Opladen, actieradius, etc.
Over 10 jaar zullen we constateren dat het ‘agile’ businessmodel het verschil maakte en niet de batterij (alleen).
Over die constante updates kan ik niet echt oordelen, maar de e-tron van Audi doet op veel vlakken niet onder aan de model S en is goedkoper dan de Y (al moet je een flinke bankrekening meenemen) en de Id.3 wisselt op belangrijke kenmerken stuivertje met de Id.3. Als ik dan zie wat VW, Audi, Skoda en Seat dan allemaal nog op stapel hebben staan dan belooft dat wat, al weten we ook dat hun introductie niet vlekkeloos verliep.
Moet je voor de lol eens de model s uit 2012 vergelijken met die van nu. Dat verschilt meer dan 2 opeenvolgende golfjes.

Het valt je op de weg misschien niet op, omdat er 10 versies tussen zitten. Maar Tesla bewaart verbeteringen geen 7 jaar voor "de opvolger".
Ah. Net zoals Enron. Of Lehman.
Oja die waren ook marktleider in een door overheden opgelegde nieuwe productgroep.
Die hadden geen 14.5 miljard dollar in cash! Lol. Daarvij genereert Tesla nu een enorme positive vasflow van rond een miljard per kwartaal.
Anoniem: 1248692 @mikee3689 november 2020 21:50
Hoe snel brand je die cashe op denk je als de verkoop in elkaar stort, hoeveel schulden staan daar tegenover... Hou de Chinezen maar in het oog.. Die gaan razendsnel...
Is minder schulden dan die 14,5 miljard. Grofweg 9.5 miljard aan schulden.

En verkoop in elkaar stort? In welke droom wereld leeft u dan? Tesla haalt record na record verkopen ieder jaar. En dat doen ze nu al 8 jaar lang en lijken niet zomaar even te stoppen.

Droom vooral verder dan als u echt gelooft dat Tesla zomaar failliet zou gaan.
nou qua techniek ook niet helemaal hoor iets simpels zoals de ruitenwissers goed laten werken lukt niet bij mijn M3 bij fijne miezer regen slaat hij op hol en gaat ie op standje turbo
Een Tesla is iets tastbaarder dan een internet bubbel.
16 miljoen afgelopen kwartaal. En ze zijn eigenaar van zieke fabrieken en kennis.

Kijk ik kan een boek schrijven over wat er goed en slecht is aan Tesla, maar 1 ding is zeker. Ze zijn minimaal de komende paar decennia grote jongens in de mobiliteitswereld. Enkel VW van de legacy fabrikanten lijkt nu een vuist te gaan maken tegen de dominantie van Tesla, en ik hoop dat ze inderdaad voor meer concurrentie kunnen zorgen. Andere merken hebben enkel nog een b segment karretje hier en daar (Renault, PSA) of een koreaans crossovertje dat de range net niet heeft. Om van de Duitse 'premium' fabrikanten maar niet te spreken. Ik rij regelmatig E-tron, maar qua verbruik is dat lachwekkend. De EQC kan enkel 1 fase laden. BMW heeft eindelijk iets op de markt. En oja Jaguar verkoopt een model van Magna Steyr als eigen EV, en kan sinds een paar maanden pas 3 fase laden. De spoeling is erg dus naast Tesla, en binnenkort hopelijk VW op dit moment.
Precies: bijna geen winst en een K/W ratio van pakweg 1000. Tesla is een prachtbedrijf maar hun beurskoers is pakweg een factor 20 te hoog. Zelfs als Tesla over 5 jaar 10 x zo veel winst maakt als nu, dan is de K/W ratio nog altijd 100 en pakweg een factor 8 te hoog t.o..v de huidige beurskoers.

Om misverstanden te voorkomen: ik zeg niet dat Tesla slecht is (in tegendeel), alleen hun beurskoers is een schoolvoorbeeld van een bubbel.

World Online (later Tiscali) was overigens ook prima als internet provider. En met tulpenbollen doen wij Nederlanders al honderden jaren prima zaken (nou ja, dit jaar wat minder).

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 22 juli 2024 19:55]

Hun beurskoers is een schoolvoorbeeld van een bubbel.
Alleen weten zij wel wat neer te zetten, en dan niet alleen qua eind product maar vooral in R&D, manufacturing en talent acquisition.

Denk toch liever dat ik ze daar op waardeer dan op hoe hun beurs koers er uit ziet of wat hun k/w ratio is, en dan zie je dat de competitie jaren achterloopt en Tesla toch echt wel leider is.

Persoonlijk denk ik dat het leiderschap bij Tesla zich ook niet te druk bezig houden met deze nummers, en die zijn zelf ook nog de grootste aandeelhouder, de overige investeerders zullen dan ook niet de hoogste prioriteit leggen bij de winst op hun investering maar ook het bedrijf graag door ziet gaan op deze manier, niet alleen voor toekomstige winst maar ook voor iedereen.

En dat is mijn ogen dan ook het tegenovergestelde van een bubbel.

[Reactie gewijzigd door Ghxst op 22 juli 2024 19:55]

Mijn Koreaanse cross-over heeft toch een prima bereik, ik haal de 400 km op een enkele lading (bij combi stad/B-wegen/snelweg). Alleen snelweg, wordt het wel aardig snel minder, zo'n 320-340 km (afhankelijk van 100 of 120 km.u).
Een model van Magna Steyr? Dat is gewoon een externe fabriek waar jaguar low volume modellen zoals de i-Pace laat produceren. Heb nog geen Magna I-pace gezien...
Ze hebben jarenlang geen winst gemaakt omdat elke cent die binnenkwam weer geïnvesteerd werd. De focus lag op groei.
Verkopen aan alternatieve laadnetwerken? Het zijn en blijven strategische laadlocaties die al voorzien zijn van de nodige elektrische aansluitingen. Hooguit de kastjes rebranden of vervangen.
Hetzelfde dat als een Shell,Gulf,Esso of FastNed onderuit gaat. veel real estate + tech die verkocht kan worden om de schuldeisers een hand boven het hoofd te geven(zoveel mogelijk in ieder geval)
Tesla heeft inmiddels een erg positieve financiële positie. Ook kunnen ze heel eenvoudig nieuwe aandelen uitgeven. Doe je niet zomaar, want daarmee verwater je je bestaande aandeelhouders en maak je je aandeel minder waard.

Maar inmiddels is het zo groot dat er altijd wel een partij zou zijn die het zou redden of heel goedkoop zou opkopen hoor :)
Waarom zou je nadenken over je ondergang? Dat zoekt een curator maar uit of iemand die het overneemt of na de doorstart.
Ik vraag me meer af hoe deze punten een toekomst hebben als straks er veel meer auto's rond rijden die niet Tesla zijn.
Als consument is het wel handig na te denken over wat er gebeurt met je aankoop als de fabrikant sneuvelt. Accepteer je dat risico of niet zou een bewuste keuze moeten zijn.
Goede zaak. Hoe meer laadpalen, hoe sneller de kip-ei cyclus wordt doorbroken. Hoewel ik van mening ben dat je met de huidige generatie auto's een heel stuk minder snellaadpalen nodig hebt dan je zou verwachten. Als je thuis of op het werk kan laden en je kan 400 'echte' kilometers op een accu dan moet het wel heel vaak voorkomen dat alle laadpalen bezet zijn voor je echt onderweg moet laden.
En als je thuis of op het werk nou niet kunt laden?
Dat gaat ook steeds minder worden. Je ziet bij appartementen ook steeds vaker laadpalen en veel gemeentes leggen gratis een openbare laadpaal aan als dat nodig is (kan helaas soms wel even duren). Voor je werkgever is het voordelig om er een aan te leggen, inkoop stroom zakelijk is zeer goedkoop en kan tegen consumententarief aan de laadpaal verrekend worden.
Hier is dat dan ironischerwijs niet het geval: verhuurder en VVE wil geen laadpalen in de kelder plaatsen omdat kennelijk de appartementen erboven ontruimd moeten worden als er een autobrand zou zijn. En parkeren op straat mogen wij weer niet omdat we een parkeerplek kunnen huren in de kelderbox (á 100 euro per maand, maar dat terzijde). Ik weet niet of dat gebruikelijk is. Lijkt mij wel kortzichtig als dit gemeengoed is want iedereen voelt op zijn klompen aan dat de vraag naar laadpalen de komende tijd sterk gaat toenemen.

En als je zowel op het werk als thuis niet kan laden dan zul je inderdaad de snelladers nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 22 juli 2024 19:55]

En hoeveel Van de 17mil nederlanders wonen in een appartement met een eigen garagekelder, waar de vve geen laadpalen wilt en waar je niet op straat mag parkeren? Je voorbeeld is zo specifiek, het geldt maar voor een heel klein deel. Voor 90% vd mensen is er gewoon een goede oplossing
Ongeveer de halve Randstad? Maar ook al woon ik ver van de Randstad, op mijn werk komt geen laadpaal en al zeker niet voor auto's die niet door de werkgever geleased zijn voor managers. Voor de deur mag ik geen parkeerplek claimen om aan huis te laden en krijg ik ook geen toestemming om de voortuin te betegelen en de auto in de tuin te zetten. Dus dan wordt dat toch lastig. Trouwens is thuis laden helemaal niet zo voordelig: Inclusief verzwaren van de aansluiting en monteren van mijn laadpaal, zou ik +/-€1600 kwijt zijn. Bij een openbare snellader zou ik €0,37 per kWh betalen, thuis €0,22, dan speel ik dus na 10.000kWh laden quitte.
Grappig, je claimt dat de halve randstad in appartementen woont, met een privé garage.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...-wonen-in-een-rijtjeshuis
Randstad zit tussen de 20-25% aan appartementen. En een heel klein percentage daarvan heeft een privé garage. De rest kan gewoon een laadpaal aanvragen.
Je kan letterlijk laden met een grannylader. Kost je helemaal niets.
Een granny lader is genoeg om 2kwh te laden. Dat is ongeveer 100km voor 10u laden.
Gemiddel rijden wij in nl 37km per dag.
https://www.google.nl/sea...-8&hl=nl-nl&client=safari
De groep wordt kleiner en kleiner.
En is dat gemiddelde dan inclusief de mensen die 300 dagen per jaar de auto voor de deur hebben staan en alleen met de auto naar de supermarkt gaan op zaterdag? En de andere 13 dagen ziekenhuis/familie/etc-bezoek? Ik rij bijvoorbeeld zo'n 15000km per jaar woonwerkverkeer in 4dg/week. Is die 37km gerekend (in 2012, 8j geleden) over 365 dagen per jaar, of alleen werkdagen?

Zoveel vragen.
Ik ben blij dat je het vraagt, omdat je geen kennis ervan hebt. Een normale verdeling werkt als volgt:
"Een normale verdeling is de meest voorkomende continue verdeling. Voorbeelden van normaal verdeelde variabelen zijn lengtes, gewichten, maar ook bijvoorbeeld scores op een test. Een normale verdeling laat zien dat bijvoorbeeld de meeste mensen rond een bepaald gemiddelde scoren."
En dat is niet anders bij gemiddeld afgelegde afstand.

Autoweek zegt in 2016:
"Overigens valt de gemiddelde afstand tussen huis en werk in Nederland nog relatief mee; 19 kilometer."
CBS zegt in 2020:
"De gemiddelde woon-werk afstand ligt doorgaans tussen de 15 en 35 kilometer."
https://www.cbs.nl/nl-nl/...1/woon-werkafstanden-2016
https://www.autoweek.nl/a...tand-groeit-in-nederland/
Deze getallen vallen onder de normale verdeling. Personen die honderden kilometers per dag afleggen compenseren zelfs voor meerdere mensen, omdat je niet lager dan 0km kan reizen. Als je minder dagen reist, maar meer kilometers per keer, dan kan je dus op de niet-reisdagen hele dag opladen.

Daarnaast is je claim over appartementen dus gewoon een leugen.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 19:55]

Als je zowel thuis als op je werk niet kan laden, is een benzine of diesel auto een stuk betere optie. Alleen maar snelladen is echt ruk voor je accu.

Overigens is het een kul-argument van de VVE. Alsof benzine auto's niet de fik in kunnen vliegen. Dat risico is het echt niet hoger bij EV's. In elke openbare garage kan je een laadpaal vinden.
Geld ook voor een autobrand bij een benzineauto. Jouw specifieke situatie is inderdaad klote, een VVE die dwarsligt is weinig aan te doen (behalve misschien een gang naar de rechter en dat zal je ook niet heel populair maken). Hier ook in een appartement gewoond, laadpaal was geen probleem maar zonnepanelen op het dak kwam er maar niet door wegens "mogelijk schade aan het dak" waar de waar de oudere bewoners heel bang voor waren (ongegrond, maar krijg dat er maar eens in). Heeft mij alleen maar overtuigd dat een VVE een vreselijk slechte oplossing is waar je indien mogelijk verre van wil blijven.
Dan krijgt je VVE het over een paar jaar toch lastig, als er geen brandstof auto's meer verkocht mogen worden.
Dan ligt het aan de hoeveelheid kilometers die je rijdt en waar er laadpalen in de buurt staan. Bij de gemeente kan je vaak een laadpaal aanvragen als je geen eigen parkeergelegenheid hebt, maar supermarkten hebben vaak ook laadpalen staan. Als je niet veel rijdt dan zou dat genoeg kunnen zijn. Zelf kan ik thuis niet laden maar wel op m'n werk. Door corona en thuiswerken laad ik nu 1x in de week bij een Jumbo met een 22kW lader op. Ideaal is het niet: ik moet heel lang in de supermarkt rondlopen of in de auto wachten totdat er weer voldoende stroom in zit. Een laadpaal aanvragen duurt 12 weken en ik verwacht na corona daar niet veel gebruik van te maken.
Vier laadpalen bij de werkgever. Nog geen 4% van het aantal parkeerplaatsen.

Hoe groot is dan de kans dat alle laadpalen bezet zijn?
Hangt er natuurlijk vanaf. Als jij bij wijze van spreken 30 kilometer van je werkt woont, moet je dus even met je collega's afspreken dat je elke week 1x aan de lader kan hangen. Bij ons op de zaak hebben ze een appgroep waar je in blokken van 4 uur kan vragen of je de laadpaal mag. Dan wissel je bij de lunch even. Er zijn zeker genoeg mensen die én op werk, én thuis niet kunnen laden. Ook niet met 10 minuten lopen. En voor die mensen is de snellaadpaal inderdaad een uitkomst. Mijn punt is dat , hoewel je terecht opmerkt dat het opladen best irritant kan zijn, dit in de praktijk voor echt heel veel mensen helemaal geen belemmering is en je die snellaadpaal minder vak nodig hebt dan je zou verwachten.
Tot je op een bedrijf werkt met 1000 of 2500 werknemers.. Dan wordt dat net allemaal iets lastiger..
Inderdaad. Voor de mensen die niet thuis, niet op het werk kunnen opladen, elke dag 100 kilometer forenzen en privé ook nog altijd 80% accu willen hebben en voor wie het te lastig is om even met collega's te overleggen wie wanneer de laadpaal pakt is het momenteel inderdaad iets lastiger dan voor iedereen voor wie de bovenstaande extreme situatie niet speelt. Die mensen zullen helaas moeten wachten tot we echt 1500 kilometer op een accu kunnen rijden voor ze geen minuut hinder ondervinden t.o.v. benzine auto's. En voor de 99% van de Nederlanders voor wie niet elk van de bovenstaande uitzonderingsposities geldt is een snellader niet zo vaak nodig.
Die snelladen onderweg gewoon. Ik werk bij zo een werkgever met 1500 elektrische auto’s. En 75 laadpalen.

In de praktijk vallen de problemen bijzonder mee
Tot je op een bedrijf werkt met 1000 of 2500 werknemers.. Dan wordt dat net allemaal iets lastiger..
Nee, niet waar. Ik werk bij een groot bedrijf. In NL ca. 2.500 werknemers, internationaal > 60.000.
Bij ons hoofdkantoor is in de parkeergarage één hele rij laadpalen geplaats die allemaal op 3-fase 16A kunnen laden.(volgens mij nu 15 stuks, wordt komend jaar verdubbeld)
Dit omdat er zakelijk intussen al behoorlijk wat medewerkers met een EV lease auto rondrijden en daarnaast omdat "sustainability" een steeds belangrijker argument wordt.

[Reactie gewijzigd door catface op 22 juli 2024 19:55]

Ik vind het wel jammer dat het niet gewoon voor iedereen is. Aan de andere kant, ionity dekt heel Europa en is meer dan prima qua laadsnelheid en locaties.
Tesla heeft aangegeven het netwerk met alle liefde open te gooien voor andere merken om het samen verder te ontwikkelen als andere merken zich in wilde kopen en mee wilden betalen aan het netwerk. De Europese autofabrikanten wilden echter hier niet aan mee doen en zijn een eigen netwerk begonnen met prijzen die echt veel hoger liggen dan die van Tesla. Je betaalt bij Ionity volgens mij 3x zo veel per kw.
Anoniem: 1248692 @hiostu9 november 2020 22:20
En dan zijn er nog geen taxen op een kwh zoals op een liter benzine.. Wacht tot de regering het in de begroting begint gaan te voelen dat de burger massaal overschakelt op elektrisch rijden.. Dan stijgt de prijs van laden spectaculair.. Maar dat mag men nu niet zeggen natuurlijk.. Heg excuus dat men gaat gebruiken.. Door al die laadpalen gaan we een zwaarder elektrisch netwerk nodig hebben..
Op elektriciteit zit gewoon belasting. Thuis zit er minimaal 50% belasting op je elektriciteit. Daarnaast hebben we voor de vergroening van het netwerk sowieso al een zwaarder netwerk nodig. De stroom van zonnepanelen kan nu al niet verwerkt worden in sommige wijken.

Maar we zullen nou eenmaal moeten. We moeten af van de auto's op fossiele brandstoffen. Klimaat verandering komt 100% zeker door de mens. Mensen die dat nu nog ontkennen mag je gewoon in dezelfde groep plaatsen als antivaxxers en flatearthers.
Anoniem: 1248692 @hiostu9 november 2020 22:47
Ik zeg niet dat ik ontken maar zeg wel dat die belasting er bijna zeker niet in zit.. Bedrijven betalen een fractie van de kost die je privé betaald.. Maar daar komt dan die afschrijving van dat station bij.. 2/3 vd benzine is tax.. Dit is bij dat elektrische laden zeker niet het geval.. In geval van tesla geloof je toch echt niet dat die bij gratis laden die taxen gaat betalen..
Nope; het is al besloten dat elektriciteit goedkoop moet blijven. De kosten gaan betaald worden door een kilometerheffing.
67% van de prijs per kWh die u thuis betaald is belasting en bij benzine is dat ongeveer 63%.

Dus eigenlijk is elektriciteit nog zwaarder belast ook!

Echter zien we dat niet zo snel dat het ook zo zwaar belast is omdat een EV zoveel efficiënter is dan een brandstof auto.
De Europese fabrikanten willen hier wel aan mee werken maar dan willen ze ook insprake hebben en dat wil Tesla weer niet. Zo open is Tesla's aanbod in de praktijk niet.

Nee, 20k laad palen is netjes maar zo jammer dat je als niet-Tesla klant daar geen gebruik van kan maken omdat het verkeerde logo op de motorkap staat. Zelfs al zou ik wil betalen dan weigert Tesla nog. Bij IONITY en co heb jij in ieder geval de optie bij Tesla is het geen dikke pech.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 19:55]

Ik denk dat ze zo tesla willen promoten tesla is natuurlijk niet goedkoop echt een premium merk daar krijg je dan een eigen laadnetwerk bij alleen voor tesla rijders.
Had laats gelezen dat het subsidie potje voor de electrische auto`s voor de komende jaren bijna op was, nou zal ik mischien iets raars zeggen maar moeten ze dat potje niet een beetje verspreiden voor als er straks ook wat betaalbaardere ev's op de markt komen ipv allemaal duurdere ev's te subsidiëren voor mensen die het eigenlijk toch wel zelf kunnen betalen?
Er is helemaal geen subsidie potje, ze krijgen alleen korting op allerlei belastingen (dat noemt men tegenwoordig ook subsidie).. En dat wordt inderdaad steeds minder, zo is men de zakelijke lease bijtelling korting al aan het afbouwen en gaan er ook geruchten voor BPM op nieuwe elektrische auto's (tot zover het milieu excuses voor die 2e aankoopbelasting naast de BTW).. Geen houderschapsbelasting betalen zal ook wel een keer afgelopen zijn.. Zodra er genoeg van rondrijden en de inkomsten uit alle autobelastingen teveel gaan dalen gaat men in Den Haag echt wel iets verzinnen om de inkomsten op peil te houden, maak je daar maar geen illusies over in Nederland..
Er is zeker weten wel een subsidie potje. Zoveel duizend op de privé aanschaf van een nieuwe of 2de hands EV. Maar die was binnen een week op en er zat ook maar 10 miljoen in.
Als ze dit echt willen gebruiken voor de privé rijders moet dat potje toch echt richting de 100 miljoen gaan.

Verder, @chinchan9 (geweldige naam) ik behoor tot de mensen die dat allemaal niet zo breed hebben. Ik zit dik onder modaal inkomen maar door goede financiële beslissingen en investeringen krijg ik het misschien voor elkaar om volgend jaar of begin 2022 een Tesla te kopen. Begin 2022 zou dan zijn omdat ik toch dat potje nodig heb voor de laatste paar duizend te kunnen uitgeven.

Ben nu al vele jaren bezig met sparen en voor mij is zo'n potje dan ook een grote slok op een borrel.
Ohja, dat fooienpotje, was ik even vergeten.. Stelde niks voor en was dus inderdaad heel snel op..
Waar komt het aantal nog te bouwen stations vandaan? Op de Tesla website zie ik toch echt 5 nog in aanbouw zijnde stations in Nederland. In België zijn dat er 6.

Zie ook:
https://www.tesla.com/nl_...om=8&filters=supercharger
Vermoedelijk van supercharge.info: enkel Meerkerk en Zuidbroek zijn in Nederland in construction gespot en daarmee dus daadwerkelijk "in aanbouw". Voor alle andere punten op de Tesla website is nog niks in het wild gespot en zou het dus zo nog maar jaren kunnen duren voordat ze er zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.