kilometerheffing=rekeningrijden.. en dat is het meest achterlijke idee wat men ooit heft bedacht, alleen al vanwege de administratieve rompslomp die er bij komt kijken en de technologie die er voor nodig is (en wat dus te doen als dat kastje niet werkt, niet rijden?).
Dat het achterlijk is ben ik het met je eens. Het was dus alleen omdat men het niet verantwoord achtte om de accijnzen verder verhogen. Het is voor de Nederland politiek dan ook fijn geweest dat men een paar jaar geleden ook in België de accijns wat omhoog bracht. Daarom konnen de kabineten Rutte terug weer accijnsverhogingen doorvoeren in o.a. 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017. Berichten van NOVE, de brancheorganisatie van zelfstandige pomphouders, en Bovag dat mensen massaal de grens over zouden gaan en ook daar hun andere inkopen zouden doen werden door het kabinet genegeerd.
De milieubeweging is het daarmee eens want die vinden de auto milieuvervuilend. De werkelijke redenen van de accijnsverhogingen zijn echter geenszinds het milieu (al zullen ze het wel gebruiken richting milieubeweging).
VVD wilt graag de mensen uit de auto jagen zodat er op de weg meer ruimte is voor vrachtverkeer, handelsvertegenwoordigers en andere zakelijk vervoer. Daarnaast wilt zij graag dat de rijken rijker worden en de armen armer. Zij ziet de gewone burger als een uit te melken productiemiddel waarmee de bedrijven en vermogenden zichzelf rijker kunnen maken. Fabrieksdirecteuren aan de macht.
Echter ook de CDA en SGP willen graag de mensen uit de auto jagen. Het CDA wilt terug naar de tijd van voor de Franse revolutie (CDA=ARP+CHU en CHU kwam voort uit ARP). De koning is ingesteld door God en hoeft slechts verantwoording af te leggen aan God. Daarnaast is er de op stedelijk niveau de burgemeester, de dominee en de pastoor die de baas zijn. Ook de dokter, de notaris en fabrieksdirecteur mogen nog wat te vertellen hebben, maar de gewone burger niet. Motto: Houden jullie ze dom dan houdt ik ze arm. (Burgemeester tegen pastoor en dominee). CDA is (na PVV) waarschijnlijk de minst democratische partij van allemaal.
Ja, ik vind dus dat het huidige systeem gewoon goed en eerlijk is, een startbedrag (ofwel je houderschapsbelasting) en een bedrag aan de pomp.
Ik zie het nut niet van die houderschapsbelasting. Daarnaast is dat startbedrag er al, dat is de BPM die ook geen enkel ander land in de EU hanteert. Het enige is nu dat men met die twee enigszins kan sturen of mensen een zuinige of onzuinige auto kopen. Ook dat loopt echter niet goed, men deelt auto's in in klasses naar lengte en geeft ze dan een label. Men kijkt echter niet naar het aantal zitplaatsen of de vervoerscapaciteit (passagiers + hoeveelheid bagage).
En juist ja, PVDA, DE partij waar je ver van weg moet blijven, kwartje van kok, afschaffing teruggaaf eigenrisico zorg om maar eens een paar associale dingen te noemen.
Sinds Kok premier werd en de boel bedonderde niet meer op gestemd hoor. Ja de eerste keer geloofde ik nog in de mooie beloftes.
Het kwartje van kok zou trouwens teruggegeven zijn door de accijnverhogingen in de jaren daarna lager te maken. Het was (volgens wikipedia nu) 18,3 cent exclusief BTW in 1991. Die 8 eurocent zou (wederom volgens wikipedia) teruggegeven zijn doordat in 1991, 1992, 1993 en 1994 de accijnsverhoging steeds 2 eurocent minder was. Let wel er waren in die jaren ook gewoon accijnsverhogingen hoor. Dat die minder waren, is niets van gemerkt.
Ik zal je uit de droom helpen met betrekking tot de bijtelling van hybrids, die zijn per 2017 dus al gelijk getrokken met normale auto's, alleen volledig electrische auto's zijn nog vrijgesteld van<edit>4% bijtelling.
Dat bedoel ik. Het is dan ook helemaal fout gelopen met modellen als de (F)outlander PHEV die wel plug-in hybride was maar met minder dan 30km een onbruikbaar kleine actieradius had en dus 9 van de 10 keer gewoon op fossiele brandstof gereden werd en als zodanig is het gewoon een grote onzuinige SUV, nog meer nog vanwege het door de accu's toegenomen gewicht.
Naast de (F)outlander PHEV zijn er echter tegenwoordig nog een heleboel andere plugin en mild hybrides, met name in de dure klasse (Porsche Cayenne, BMW X-serie, e.d. want het extra koppel is natuurlijk meegenomen en als je dan ook nog in een gunstiger belastingtarief/bijtellingstarief valt is het helemaal mooi.
Nee als men elektrische auto's wilt stimuleren moet men dat doen door te stimuleren dat kleine zuinige modellen (waarvan er nu de meeste verkocht worden) elektrisch worden. Gezinsmodellen, dat wel want andere kleine auto's, zoals de Fiat 500 en de Smart Forto zijn vaak vooral rijkeluis-speeltjes. De volgende twee overzichten kijken daar dus weer niet naar, maar geven wel een indicatie.
top 20
top 10 anwb , maximaal de grootte dus van een VW polo, Ford Fiesta, Mazda 2, Suzuki Swift, Toyota Yaris.