Facebook brengt Messenger-variant voor kinderen in de VS uit

Facebook heeft een variant van zijn Messenger-chatapp uitgebracht in de VS. Deze is gericht op kinderen en laat ouders de contacten van hun kinderen kiezen en goedkeuren. Het is onbekend of Facebook de app ook in Europa wil uitbrengen.

De app is te beheren vanuit het Facebook-account van een van de ouders, aldus het bedrijf. Op een speciale pagina legt het uit dat alleen ouders een vriendschapsverzoek namens het kind kunnen doen. Dat betekent bijvoorbeeld dat twee kinderen alleen kunnen chatten met goedkeuring van hun ouders. Er is communicatie mogelijk tussen Messenger en Messenger Kids, zoals de nieuwe app heet.

Ouders kunnen de app op het apparaat van hun kind downloaden en vervolgens authenticeren met hun eigen Facebook-account. Door deze constructie wordt er geen Facebook- of Messenger-account voor het kind aangemaakt. Het is mogelijk om contacten te blokkeren en om twijfelachtig materiaal te rapporteren. Volgens Facebook zijn bijvoorbeeld alle stickers en gifjes van tevoren op geschiktheid voor kinderen beoordeeld.

De gratis app kent geen in-app-aankopen en is vrij van advertenties. Facebook claimt dat de gegevens van kinderen ook niet voor advertentiedoeleinden gebruikt zullen worden. In het bijbehorende privacybeleid legt Facebook uit dat het onder meer de communicatie binnen de app verzamelt en onder voorwaarden ter beschikking stelt aan zijn partners. In de aankondiging zegt Facebook dat de app beschikbaar is in de VS, maar het bedrijf noemt geen details over eventuele beschikbaarheid in Europa.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

04-12-2017 • 14:56

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
Hook 'em while they're young..

Of ben ik nu te cynisch?
Facebook claimt dat de gegevens van kinderen ook niet voor advertentiedoeleinden gebruikt zullen worden. In het bijbehorende privacybeleid legt Facebook uit dat het onder meer de communicatie binnen de app verzamelt en onder voorwaarden ter beschikking stelt aan zijn partners
Ik kan deze 2 zinnen niet met elkaar rijmen. Weer zo'n typisch voorbeeld van een privacy policy dat compleet onleesbaar is en samenhangt van vaagheden waardoor het bedrijf alles kan doen met de data.
Zodra het kind een echt FB account heeft, zullen de informatie die ze al hebben, 1 op 1 overzetten en door verkopen.

Als ouder zou ik https://www.facebook.com/help/118909212153483 een paar keer goed lezen.
Gelukkig is het een vrij duidelijk en niet al te lang stukje tekst. "Korte" samenvatting:
What kinds of information do we collect?
Information and content parents and children provide.
Registration Information. This includes information parents or guardians provide....
Dit is alle info die er wordt ingevoerd wordt door de ouder/verzorger, zowel tijdens als na de registratie.
Content and Communications Shared on Messenger Kids
Alles wat het kind verstuurt of ontvang in de app.
Activity on Messenger Kids
Berichten die het kind invoert, maar toch besluit niet te verzenden. Elk scherm waar het kind naar kijkt en hoe lang, elke knop waar het kind op drukt.
Contacts on Messenger Kids.
Met wie het kind communiceert, hoe vaak hoe lang, hoe veel berichtjes, wat voor soort berichtjes etc. Kortom, alle meta-data over de berichtjes.
Device information We collect information from or about the phone or other device where the Messenger Kids App is installed. This includes, for example....
Alle info die ze over het apparaat kunnen krijgen. Dus precies waar je bent, met wie je op hetzelfde netwerk zit etc.

En wat doen ze met al die informatie?
How do we use this information? We are able to deliver, support, and enhance the Messenger Kids App by using this information ... We also use the information to evaluate, improve, and create product features, conduct research to develop new products, and conduct audits and troubleshooting activities ...
En nog wat dingen. Kort samengevat: Alles wat ze willen.

En ze delen het met:
Our vendors and service providers. ...These partners must adhere to strict data confidentiality and security obligations set out in the agreements we enter with them ... that are consistent with this Privacy Policy, including obligations that they only use the information we provide for performance of the services we specify.

Facebook Family of Companies. Messenger Kids is part of Facebook, and we may share the information we collect in Messenger Kids within the family of companies that are part of Facebook to support the uses described above, and to improve the services provided by the FB family of companies.
Dus elk bedrijf dat Facebook heeft (dus Whatsapp en Instagram) + bedrijven die aan eisen voldoen die niemand in kan zien.

Facebook kan hiermee dus, voordat je oud genoeg bent om zelf een account aan te maken zien hoe je heet, hoe oud je bent, wie je ouders en dus broers en zussen zijn, met wie je contact hebt en hoe vaak, waar je bent, bij wie je in de buurt bent, welke foto's je maakt en verstuurd, of besluit toch niet te sturen, hoogstwaarschijnlijk hoe je er uit ziet en nog veel meer. Ze kunnen dat ook combineren met de informatie die ze al van je hebben via Facebook, Messenger, Whatsapp, Instagram en online tracking. Ook kunnen ze al die data combineren met informatie die ze op dezelfde wijze hebben verzameld bij ongeveer iedereen die je kent.

Het enige positieve lijkt het volgende te zijn:
If you delete your child’s account, we will delete their Messenger Kids registration information, information about their activity and contacts, and device information, as described above. However, the messages and content your child sent to and received from others before their account was deleted may remain visible to those users.
Als je ouder je account verwijderen weet Facebook niet meet dat je pietje heet en 10 jaar bent.

Behalve mensen regelmatig een gesprek beginnen met "hey Pietje", je telefoon steeds verbinding maakt met hetzelfde netwerk als allemaal andere tienjarigen, of een ander Facebook-bedrijf die info al heeft.

[Reactie gewijzigd door Vihaio op 4 december 2017 22:58]

Dat is allemaal heel waar, maar dat doet FB nu ook al als je FB en Messenger gebruikt. Het grote verschil is dat er nu een veilige(re) omgeving voor kinderen is gecreëerd en dat is te prijzen.
Het verschil is dat kinderen Facebook helemaal niet mogen gebruiken. Je mag pas een profiel aanmaken als je 13 jaar of ouder bent (als ik het goed onthouden heb). Facebook omzeilt met deze stap de regelgeving die geldt voor bepaalde informatieverzameling en het adverteren, maar hun intentie is gewoon overduidelijk. De 'veilige omgeving' (kun je je de youtube controversie niet herinneren?) zal ze een worst wezen. Zij willen meer gegevens, terwijl ze ondertussen heiliger dan de paus spelen om te voorkomen dat de overheden ingrijpen.
Dat zal vast mee kunnen spelen. Het is natuurlijk wel zo dat heel veel ouders en kinderen FB, Instagram en zo gebruiken, terwijl de kinderen nog te jong zijn. Dat weet FB natuurlijk ook. In dat geval is deze Messengervariant natuurlijk een stuk veiliger als iemand met tantes, oma's, neefjes en vriendinnetjes wil praten.
stukje dat ze je info niet/wel verkopen heb je vergeten denk ik...
Ach, wat boeit het. Ouders zetten nu al het hele hebben en houden inclusief foto's en alle medische toestandjes van hun kroost op Facebook. Die zijn over 30 jaar ook gewoon terug te vinden hoor.
verkopen ze informatie of maken ze een profiel en matchen ze reclame eraan?
Dat laatste, Facebook verkoopt profielen niet door. Ze zouden knettergek zijn want hun verdienmodel hangt af van unieke informatie.
Maar de voorwaarden zijn wel zo opgesteld dat ze het zouden kunnen doen.
Klinkt volgens mij alsof Facebook probeert te doen alsof het de privacy van kinderen niet schendt want geen advertenties enz, maar intussen wordt aan de achterkant de data alsnog gedeeld. Dat zal je als ouder alleen nooit zien, want daarvoor moet je de privacy policy lezen.
Je hebt als ouder er al mee te maken, omdat jij moet beoordelen of iemand contact mag hebben met jouw kind. Ongemerkt geef je daarmee alweer informatie aan Facebook, zowel over je kind (hoe zijn/haar sociale netwerk eruitziet) als over jezelf (ik ben de vader/moeder van <naam kind>, ik ken <personen die je goedgekeurd hebt>). Als Facebook hier niet op een of andere manier extra informatie over jou mee kon vergaren zouden ze dit nooit uitbrengen, daar verdienen ze hun geld namelijk mee. ;)

Kinderen geven trouwens natuurlijk ook genoeg informatie over hun ouders door via chatprogramma's. Dat kan Facebook weer helpen bepalen welk merk cola je drinkt, of je wel of niet rookt, wat je socio-economische status is, waar je woont, of je psychische problemen hebt of niet, etc, etc. Kinderen zijn wat dat betreft ideaal, omdat zij over het algemeen geen besef hebben wat voor impact dergelijke informatie kan hebben.

[Reactie gewijzigd door 18327 op 4 december 2017 15:19]

Je kunt de gegevens van het kind natuurlijk gebruiken om de reclame op het facebook account van de ouders aan te passen. Als je kind het vaak over de nieuwe playstation heeft dan krijg jij daar ineens reclame over :)
Als ouder ga je natuurlijk ook een account voor jezelf aanmaken, om de reclame op FB te ontlopen.
Jup, want onder voorwaarden iets ter beschikking stellen aan partners is nog altijd ter beschikking stellen aan partners. Dit moeten ouders gewoon niet willen maarja, het kroost wil dit ook want anderen doen het en.... Nouja, het is niet moelijk om in te schatten dat vele ouders dit gewoon doen omdat het voor kinderen is bedoeld. :/
Nou ja, onleesbaar. Het is een andere vorm van lezen. In essentie staat er: "Wij gaan alles gewoon doen met je data wat we ermee kunnen."
Typische strategie van dit datavergarende bedrijven, vooral niet heel duidelijk zijn wat ze verzamelen en wat ze ermee doen.
Facebook is echt een gevaarlijk virus. Ik geef ze geen enkele info meer en blokkeer al hun functionaliteiten (trackers) op externe websites. Hun honger naar data is gewoon eng aan het worden. Nu willen ze ook nog data gaan minen van kinderen....
Hoezo nu? Heeft Facebook ooit beweert dat ze anders doen?
Kinderen hebben nu ook al een Facebook account (sommige ouders zijn zo aardig om die bij de geboorte al aan te maken), dus ze krijgen gratis en voor niets kinderen hun hele levensverhaal.

En ook al doen ze er niets mee nu, die data staat daar dan fijn te wachten tot ze 18 zijn. Kunnen ze fijn beginnen met reclame voor nostalgische producten te maken. Weet je nog toen je in 2017 dit voor Sinterklaas kreeg?
Heeft Facebook ooit beweert dat ze anders doen?
Wow... dat is een lame excuus. "Ja meneer, we hebben de deuk in uw auto gefixed, maar we hebben wel de motor uit uw auto gehaald en verkocht... er hangt tenslotte nergens een bordje dat we dat NIET zouden doen"

[Reactie gewijzigd door flightplan op 4 december 2017 15:21]

Dat is helemaal geen lam excuus. De enige reden dat Facebook geld verdient is dat ze dit doen en in mijn ogen is dat geen geheim.
Zelfs met fantasie gaat die vergelijking niet op. Je zou meer kunnen zeggen: ja meneer, u heeft deze auto nu al een jaar voor 0 euro geleased, wij verkopen je data zodat we de leasegelden alsnog ontvangen.
"Heeft Facebook ooit beweert dat ze anders doen?". Facebook is ronduit oneerlijk in de manier waarop ze zaken voorstellen aan gebruikers. Bijvoorbeeld: "Voeg je telefoonnummer toe om je account veiliger te maken", dat is gewoon niet hun beweegreden. Het enige wat ze willen is je telefoonnummer om nog meer data aan elkaar te kunnen koppelen. Dat moeten ze dan ook gewoon zeggen en niet zo vermommen alsof het een gunst naar de gebruiker is.
Facebook is ronduit oneerlijk in de manier waarop ze zaken voorstellen aan gebruikers.
Alles en iedereen die geld verdient met of aan persoonlijke data liegt tegen zijn gebruikers. De dienst of software is namelijk helemaal niet het produkt dat deze bedrijven leveren, terwijl ze zeggen van wel. Facebook is geen sociaal mediaplatform, het is een datastofzuiger. Tweakers is niet een nieuwssite, tweakers is een advertentieplatform, en het succes van dat platform is afhankelijk van de hoeveelheid persoonlijke informatie die ze los weten te peuren. Vind ik ook helemaal niet erg, ik vind het prima dat bedrijven dat proberen (ik werk er niet aan mee, maar dat is een tweede), maar vertel gebruikers dan ook eerlijk hoe de vork in de steel zit.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 4 december 2017 16:18]

Je hebt gelijk maar het gaat niets uitmaken. Zelfs wanneer je er alles aandoet om je privacy te beschermen (waarbij je tot op zekere hoogte isoleerd), dan nog zullen je sociale kringen bewust of onbewust je privacy met voeten treden.

De toekomst is dit: allerlei shit apparaten die "slim" zijn en je leven proberen aangenamer te maken. Die toekomst is alleen mogelijk met AI, welke karrevrachten aan data nodig heeft om te functioneren.

Een toekomst die we willen? Ik niet, maar hij moet en zal er komen.
Voorlopig is de app alleen beschikbaar voor Apple appartuur. Android apparaten kun de app op een later moment ook gebruiken.

Ik vraag me af welke rechten er nog nodig zijn om deze app te kunnen draaien. Als er minder rechten nodig zijn, dan is de kans groot dat het veel minder stroom verbruikt dan de huidige Messenger. Wellicht is dit voor meerdere mensen interessant als ze zuinig zijn op een smartphone accu.
Je kan op Android gewoon Messenger Lite gebruiken. Vanaf Android 8 kan je gewoon de normale Messenger app gebruiken, Android blokkeert overmatig gebruik van apps in de achtergrond
Voorheen gebruikte ik Tinfoil for Facebook, maar het chat gedeelte is daar ongeveer een jaar geleden uitgehaald. Daarna gebruikt ik alleen nog maar Messenger op een desktop en liet ik aan vrienden weten geen gebruik meer te maken van Messenger en dat mijn Whatsapp open staat voor chatberichten.

Sinds enkele maanden gebruik ik Facebook Lite, waarin ook gewoon een chatmogelijkheid zit.
Zowel de FB als Messenger app zijn nogal gedrochtes. Waarom ze messenger ooit los gehaald vd FB app is me overigens een raadsel.
Waarschijnlijk omdat de FB app zelf al enorm groot is (zie o.a. deze site van een paar jaar geleden, toen er al 18.000 classes in de iOS app zaten), en Messenger een belangrijk deel van hun aanbod is; met een losse messenger-app kunnen ze de ontwikkeling ook los trekken en veel verder brengen dan mogelijk zou zijn als onderdeel van de Facebook app, waar de developers ook al moeite mee hebben omdat hij zo groot is.
Vanuit het ontwikkel oogpunt begrijp ik dit, maar veel mensen gebruiken messenger (gelukkig!) niet omdat deze niet standaard meegeinstalleerd wordt volgens mij.
Ik dacht dat je officiëel 16+ moet zijn om een facebook account aan te mogen maken? Hoe kunnen ze dan ooit met een "kids" app komen? Gevalletje van "die restricties zitten er alleen omdat dat moest van overheid, maar we willen iedereen tracken dus we controleren het lekker toch niet"?
13+ toch? In dat geval is het nog een redelijke keuze, hoewel misschien ietwat overdreven.
facbook is dan wel 13+ maar ik heb nichtjes en neefjes die zijn jonger en gebuiken ook facebook, de ouders weten daarvan and they dont give a shit.
Tja, daar kan Facebook natuurlijk niks aan doen. Als jij serieus betwijfelt of dat een goed idee is voor de ontwikkeling, zou je met die ouders in gesprek kunnen of die accounts bij Facebook rapporteren vanwege schending van gebruikersvoorwaarden. Heb ik ook weleens overwogen om te doen.
Met behulp van een snelle zoekopdracht zie ik dat het 13 jaar is. Dus dat haalt de rest van je argument onderuit.
Nu gaan we zelfs al de privacy van onze kinderen te grabbel leggen. De NSA zal uitermate blij zijn met deze ontwikkeling kunnen ze beginnende "radicalisaties" in het oog houden. Kinderen zijn ook vaak opener tegen mekaar en maken van iets dat een vlieg is al rap een olifant waardoor de ouders een "red flag" krijgen binnen het XKeyscore Program. Nu stilletjes aan zal Facebook dan werkelijk alle informatie hebben van jan en alleman. Triestige ontwikkeling. Ook weer leuk zodoende bedrijven gerichte reclame naar de kinderen kunnen sturen 8)7

[Reactie gewijzigd door JKpowned op 4 december 2017 15:04]

Ik zie dat niet zo snel gebeuren, ook niet met deze app.

Mensen delen alle informatie over hun kind echt al wel. De kinderen die deze app krijgen, zitten ook allang aan de grote-mensen Messenger.
" De gratis app kent geen in-app-aankopen en is vrij van advertenties. Facebook claimt dat de gegevens van kinderen ook niet voor advertentiedoeleinden gebruikt zullen worden."

Ik denk dat ik voor mezelf deze versie maar installeer. ;)

[Reactie gewijzigd door Cogency op 4 december 2017 15:04]

.
In het bijbehorende privacybeleid legt Facebook uit dat het onder meer de communicatie binnen de app verzamelt en onder voorwaarden ter beschikking stelt aan zijn partners
Ik weet niet of dit nou veel beter is :P
Daar hebben beide partijen schuld aan.. het zijn namelijk ook wij die liever gratis websites en apps hebben in plaats van ervoor te willen betalen. En facebook die zo'n service niet aan wil bieden omdat data verkopen imagoschade betekent.
Goeie actie van Facebook. Laat de ouders maar bepalen met wie ze mogen chatten tot een bepaalde leeftijd. Voorkom je ook dat smeerlappen die kinderen via Facebook benaderen.
Vroeger kon ik gewoon berichten sturen via fb op me mobiel, nu zie ik dat ik een berichtje heb maar kan ik hem niet meer lezen of beantwoorden. Als ik dat probeer moet ik messenger installeren, doe ik dat wil messenger overal toegang tot hebben waarom? Opzouten ermee..
Hoe is de veiligheid van kinderen geborgd tegen opdringerige volwassen?
Allereerst moeten ouders bepalen met wie een kind contact kan hebben. Een kind kan zelf ook iemand blokkeren uit de lijst die ouders hebben goedgekeurd. Kinderen worden als het goed is dus niet blootgesteld aan mensen die erop uit zijn kinderen te misbruiken. :)
Het meeste misbruik komt statistisch gezien van familieleden, but hey alle beetjes helpen.

Sowieso is dit geen altruïstische zet van Facebook, maar inderdaad de markt vergroten.
Je slaat wel de spijker op zijn kop als reactie op die zin.. emotionele verwaarlozing van kinderen is een veel groter gevaar voor kinderen in het algemeen dan invloeden van buiten de familie. Er is helaas seemingly weinig aan te doen, mede omdat het onderwerp pijnlijk is voor veel mensen.
Emotionele verwaarlozing? We hebben het gewoon over misbruik. Seksueel misbruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee