Android Auto komt 'in komende maanden' naar België en Nederland

Google brengt Android Auto in 'de komende maanden' uit naar meer landen, waaronder België en Nederland. Met Android Auto kunnen gebruikers hun telefoon al dan niet draadloos met een compatibele auto verbinden, om bijvoorbeeld Google Maps op het infotainmentscherm te zien.

De uitbreiding naar de Benelux maakt Google bekend via een gif. In deze gif worden meerdere landen groen gekleurd, waaronder België en Nederland. In de begeleidende tekst schrijft het bedrijf dat Android Auto 'over de komende maanden' naar nieuwe landen wordt gebracht. Tweakers heeft Google vragen gesteld over de uitbreiding, zoals of het om een gefaseerde uitgave gaat en wanneer België en Nederland Android Auto gaan krijgen.

Android Auto laat gebruikers hun telefoon koppelen aan een auto. Dit kan met een USB-kabel of draadloos. Met de verbinding wordt Android Auto zichtbaar op het infotainmentscherm van de auto, waar bepaalde apps te gebruiken zijn. Zo is het mogelijk om Google Maps te gebruiken, of Waze, voor navigatie. Apps als YouTube Music, Spotify en audioboekspelers zijn eveneens te gebruiken. Tot slot zijn communicatieapps als de telefoonapp en Google Assistent via de Android Auto te benaderen.

Voor het gebruik van Android Auto is wel een compatibele auto of infotainmentsysteem nodig. Ook moet de telefoon minimaal Android 6.0 draaien om de Android Auto-app te kunnen downloaden. Vanaf Android 10 is de app automatisch geïnstalleerd. De app is nu al te gebruiken in meerdere Europese landen, zoals Duitsland, Ierland en Frankrijk.

Door Hayte Hugo

Redacteur

03-12-2020 • 20:16

241 Linkedin

Submitter: jpkhakv221999

Lees meer

Reacties (241)

Wijzig sortering
Ik gebruik het al 2 jaar zonder problemen dus snap niet wat er nu precies verandert?
Als je Android Auto niet voorgeïnstalleerd hebt op een telefoon met een in Nederland geregistreerd Google account, dan kun je het niet uit de Play Store downloaden. Dat wordt binnenkort dus wel mogelijk.
Zit standaard in Android 10 ingebouwd.

heb je een telefoon die de update naar android 10 krijgt/ heeft gekregen dan krijg je het automatisch op je telefoon.

Telefoons uitgegeven met Android 10 hebben het standaard aan boord.

Is getest met mijn Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G.
Mijn vriendin en ik gebruiken Android Auto ook al vanaf april in onze KIA NIRO in samenwerking met onze S10 telefoons. Vooral Google Maps en Spotify, maar ook Google assistant al heeft de auto zelf ook een voice control ingebouwd voor navigatie van TomTom Live, contacten op onze telefoons en communicatie. Dat laatste via Bluetoooth. Het enige wat nu misschien veranderd is dat Andoid Auto dan ook via Bluetooth werkt i.p.v. alleen als een telefoon via USB aangesloten is.
Android 11 brengt inderdaad draadloze ondersteuning voor Android Auto.

Scheelt weer een kabel maar ik vermoed dat de meeste mensen een kabel gebruiken vanwege het accu verbruik bij navigatie.
Het probleem is dat de auto dit ook draadloos moet ondersteunen.
Bij Mazda is het simpel. Download nieuwe software op een usb stick en je kan het met 5 minuten geregeld hebben.

Voor andere fabrikanten zou ik even moeten kijken.
Mijn bmw kreeg een ota update voor android auto.
Same here, update gedownload via de app op m’n iPhone 12 Pro, daarna werd dat opgepikt in iDrive in m’n F40, en na 10 minuutjes herstartte de navigatie tijdens het rijden en was alles in orde. Zeer netjes.
Deze heb ik reeds binnen. Echter werkt het niet zo "smooth"
Op welk model heb je dit aan de praat gekregen? Zo'n MZD Connect update duurt toch iets van 30-35 min, en geen 5?
Geen idee hoe waarom het bij mijn CX30 met 5 minuten gedaan was.

Heb de dealer gebeld want het hoort 30 minuten te duren. Ben langs de dealer geweest want hij vond het raar maar de software stond er goed op.
Ik gok zomaar dat je gewoon een hoogwaardige USB-stick (of ander medium) hebt gebruikt in tegenstelling tot de standaard crap.
Wat geregeld hebben? Je het kunt drasdloos vast niet inschakelen met een software-update. En je moet dan al het kastje ingebouwd hebben, kan voor paar honderd euro of bij de duurdere uitvoeringen.

Het lijkt mij sterk dat de Mazda "Android Auto + Apple Car" unit reeds de hardware en ondersteuning aan boord heeft om Android Auto draadloos beeld te laten weergeven icm Android 11.
Mijn mazda heeft de hardware standaard aan boord.
En jij gebruikt het draadloos? Daar reageerde je op..
Ja ik gebruik het draadloos.
Bij Mazda is het simpel. Download nieuwe software op een usb stick en je kan het met 5 minuten geregeld hebben.

Voor andere fabrikanten zou ik even moeten kijken.
Zelf heb ik een Mazda 3 uit 2019 welke alleen bluetooth aan boord heeft. als ik binnen android auto wireless connection inschakel werkt het nog niet. Wat heb jij geupdate dat het wel werkte ?
Welke Mazda 3 uit 2019: de derde of vierde generatie? Want in 2019 is de derde vervangen door de vierde, dus je kunt eender welke hebben. De derde generatie ondersteunt Android Auto Wireless niet, maar de vierde wel.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 4 december 2020 12:54]

Ik heb de 4de, ook heb ik in android auto > ontwikkelaars modus wireless android auto ingeschakeld. maar hij komt niet naar voren zonder de kabel helaas.
En je hebt Android 11? Want dat is eveneens een vereiste.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 4 december 2020 12:55]

Aah dan kan dat het probleem zijn aangezien ik nog android 10 heb op mijn onplus 7T : (
Lukt dat ook bij een cx5? En hoe zou dat moeten?
Als ik bij Mazda update kijk moet ik de Sd kaart die in mij mazda zit updaten, hoe doe jij dat met een usb stick ?
Was simpel.. Vanaf 2017 bij softwareversie xxx gaat dat niet meer helaas
Ford ondersteund het draadloos Android Auto alleen vanaf Sync 4.

Ik heb dus, met mijn Ford Focus uit 2019, helaas pech, want Sync 4 is er pas sinds dit jaar en schijnt niet over Sync 3 heen te kunnen worden geinstalleerd.

[Reactie gewijzigd door darkkingll op 8 december 2020 09:17]

Klopt. Maar als dat wel zo is ben je veel beter af dan met het originele navigatie systeem. Dit is meestal al verouderd als je de auto koopt en is niet altijd goed e/o gratis te updaten. Android auto is altijd up-to-date...
Het probleem is dat de auto dit ook draadloos moet ondersteunen.
dat kan je binnenkort oplossen via https://www.indiegogo.com/projects/aawireless#/

maar zoals hierboven inderdaad al gezegd dit is enkel interessant als je auto beschikt over een draadloos oplaadplaats
het stroomverbruik is anders te groot en dan kan je beter gewoon de kabel insteken waardoor hij oplaad

dit helpt gewoon als je je telefoon op je oplaadpunt dropt en dan kan je toch gewoon wireless verbonden zijn met AA
daar doe ik netjes aan mee. ik verwacht de mijne in februari :)
Mijn nieuwe Peugeot partner (2018) werkt ook al een tijdje met Android auto. Maar wel jammer genoeg enkel met usb kabel.
Dit is jammer want er zit Bluetooth en waarschijnlijk ook WiFi op.
Om mijn USB C poort een beetje te sparen en te kunnen genieten van de 15W draadloze laad capaciteit had Peugeot dit ook draadloos mogen implementeren aangezien de hardware er in zit....
Maar er is een 3rd party oplossing in de maak: nieuws: Dongel om Android Auto draadloos te kunnen gebruiken behaalt crowdfun...
Nog eventjes geduld dus.
Zoals eerder gemeld had ik me daar idd een ruime tijd geleden al voor aangemeld.

Ik zit exact met hetzelfde namelijk met mijn vw polo uit 2019.
Android 10 heeft ook al draadloze ondersteuning. Dat i.c.m. een 'qi vakje' en je kan de kabel wegdoen :)
En dat heb jij in NL met Android Auto? Dat werkt dus niet met mijn telefoon/auto, de reden is dat het nog niet officieel in NL is. Mijn telefoon en auto staan braaf in het compatible lijstje van Android auto.
Wat ik me nog wel afvraag is dat ik laatst las dat Android auto geïntegreerd word in maps en dus verdwijnt.
Wat bedoel je? Ik gebruik al ruim 4 jaar android auto. Eerste via een apk en sinds android 10 werkt het instant.

In mijn auto alleen bekabeld want die is al ruim 4 jaar oud en ondersteund het niet draadloos.
Precies dat, Android Auto is alleen via bekabeling te bedienen. Mijn Mondeo Vignale model 2020 heeft Android ondersteuning en mijn Note20 Ultra ook. Toch moet die bekabeld aan de auto.
Dat gaat hopelijk veranderen met deze officiële versie voor NL.
Heeft je auto (5GHz) WiFi aan boord? Dat is namelijk een eis voor het laten werken van de draadloze functionaliteit.

Mijn Clio Estate uit 2019 helaas niet. Zou wel mooi zijn als ze dit toch op de 1 of andere manier weten op te lossen maar ik vrees dat ik ook (ooit) een stickje zal moeten bestellen. Grootste nadeel op voorhand van de stick is de tijd die benodigd is om op te starten. Duurt toch zeker een seconde of 30 tot 40 seconden en ik ben meer van het instappen en wegrijden voor de dagelijkse ritten (waarbij ik op zich wel graag gebruik van AA zou willen maken). Voor de langere ritten waarbij het (nog meer) toegevoegde waarde heeft zou ik het geduld op kunnen brengen. Maar ja, dan is een kabeltje ook zo aangesloten.
Dat klopt echt niet. AA op een S10 met Android 10 en BMW idrive 7.0. Werkt probleemloos via bluetooth.
Mijn Ford Vignale 2020 heeft Sync3,4 nu en dit is wat Ford verteld heeft aan Android Planet:
"Onder andere fabrikant Ford heeft laten weten te gaan werken met Android Auto Wireless. Vanaf 2020 kan dit gebruikt worden met Ford’s Sync 4-systeem. Dat wordt beschikbaar in verschillende modellen van de fabrikant".
Dus vrees dat mijn Hardware dat niet aan kan. Zal het moeten doen met Here kaart materiaal wat 2x per jaar update in mijn auto. Niet echt een straf en anders TT op mijn telefoon.
Laatste optie is een kabeltje aansluiten, maar dat vind ik zonde.
Alternatief https://www.indiegogo.com/projects/aawireless , eerst maar de officiële Maps versie afwachten.
Daar verandert een officiële ondersteuning niets aan. Als je auto het niet draadloos ondersteund gaat een andere app op je telefoon daar niets aan veranderen. Als je auto het wel ondersteund dan moet dat met de huidige app ook al kunnen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 4 december 2020 07:38]

dat verandert niet. Jouw Mondeo heeft vermoedelijk wel android auto ondersteuning maar geen android auto wireless ondersteuning, anders zou het nu ook al gewoon werken. Dat heeft niets met de officiele ondersteuning te maken.

het enige dat volgens mij veranderd is dat de app nu ook voor oudere toestellen ( android 9 en lager ) zal kunnen gedownload wordenb uit de app store.
De rest werkte al gewoon iaren n de benelux
Want iets van 4 jaar is al oud?
Sorry voor de late reactie ;)
Ik heb het inderdaad werkend in een modeljaar 2021 Skoda, verbond zonder enige aanpassingen.
Welk Qi bakje ondersteunt dan de Mazda unit? :Y)
Ik heb een Android 10 en wireless AA werkt toch wel.
Werkt ook op een Nokia 7.2

Het is af en toe even zoeken naar de juiste commando's, maar werkt heerlijk
Op Android 10 kun je de app volgens mij niet meer installeren omdat het ingebouwd is. Ook kun je het dan niet meer op je telefoonscherm gebruiken, maar alleen op het scherm van een ondersteunende radio.
Om Android auto dan nog op je telefoon te gebruiken heeft google een aparte "front-end" app uitgebracht. Ik maak daar gebruik van.
Zie ook https://www.google.com/am...uto-phone-screens-app/amp
Oh dat is wel nieuw voor mij, wel handig dat ze het weer mogelijk hebben gemaakt.
Wat bedoel je? Als je android auto gebruikt kun je op je telefoon andere dingen doen hoor. Is gewoon een tweede scherm.
Dat kan wel, maar Android Auto is niet meer een app die je op je telefoon kunt gebruiken zoals voordat het in Android ingebouwd zat. Eerder kon je namelijk ook Android Auto gebruiken zonder dat de auto het ondersteunt, het was gewoon een app op je telefoon.
Ik kan Android Auto op mijn S10e (met dus Android 10) gewoon starten en gebruiken zonder mijn auto.
Google werkt op meerdere accounts.
Ik heb een Amerikaans en Nederlands account actief.
Hoop dat het nu wat beter gaat werken.
Gebruik het ook jaren. Side loaden e.d. Nu onderdeel van Android 10/11.
Maar laatste tijd toch issues. Met name het dunglish voorlezen van berichten e.d.

Als het straks officieel beschikbaar is. Dan zou de ondersteuning ook beter moeten voor onze taal.
Nu is het natuurlijk best effort zeg maar.
Dat probleem is bij mij ook sinds enkele maanden, en sinds de vorige update ook elke paar minuten onderin beeld de melding dat spraakopdrachten niet mogelijk zijn.

Eerder gebruikte ik dat nog wel eens om bestemmingen in te voeren, zoals "navigeer naar huis" en andere commando's.
Deze spaarbesturing doet het bij mij niet meer en ook een herinstallatie werkt niet, hebben meerderen hier ook last van?
Had ik ook last van met mijn Galaxy S10 - ik heb een groepsapp waarin we Engels met elkaar praten, en plots werden die appjes juist goed voorgelezen. Wel voorafgegaan door een Amerikaanse vrouw die á la Eva Jinek zei "dit iz hit behrikt".

Het probleem zit 'm in de integratie van talen tussen de AA app en de Google app. Je kunt Android Auto zonder problemen veilig updaten, maar haal voor de gein maar eens alle updates van de Google app weg - gewoon terug naar de fabrieksversie. Je zult zien dat de appjes weer goed worden voorgelezen. Spraakbesturing voor navigatie zou het trouwens sowieso moeten doen, de bug heeft alleen betrekking op communicatie apps zoals SMS, Whatsapp en Telegram. Je mist wel bepaalde features in de Google app hierdoor, want je draait een oude versie (volgens mij wat routines oid, maar omdat de voice control telkens aan schoot tijdens meetings had ik 'm sowieso al uit gezet), en wat nieuwe functies die het leven in AA makkelijker maken werken ook niet meer (je kon eindelijk mensen met meerdere nummers in je contactenlijst ook appen, in plaats van alleen bellen). Hopelijk lost Google dat wel snel op nu Nederlands een officiëel ondersteunde taal wordt.
in het begin perfect nederlands. laatste tijd +/- maanden inderdaad heel storend dunglish (mooi woord trouwens) maar het kan dus wel. hoop dat het bij de officiele launch dan ook weer goed functioneerd.
Ja, hier idem. Vraag me af waar het aan ligt, want heb de app in tijden niet geüpdate. Ik gebruik al tijden de APK en dat bevalt prima.

Beetje mosterd na de maaltijd nu die officiële lancering... ze hebben wel heel erg lang op zich laten wachten :/

Hoop dat het allemaal wat stabieler gaat worden qua spraakbediening, want vaak doet ie niet wat ik wil, waardoor ik dan alsnog via m'n scherm moet werken. Hoogst irritant en gevaarlijk.
ik had een oneplus 3t dacht leuk android-auto. maar kreeg t destijds niet aan de praat.
Ik begrijp dat het niet voor iedereen out of the box werkt, ik moest ook ergens een APK vandaan halen, maar kwestie van installeren en gaan was het uiteindelijk. Ik snap niet echt waarom het zolang heeft moeten duren. Die geo-restricties zijn gewoon irritant voor de gebruikers die er interesse in hebben.
Hopelijk brengt deze verandering c.q. update met zich mee dat het Denglish-accent verdwijnt bij het voorlezen van Whatsapp berichten. Super irritant. Voor de een werkt het beter dan de ander, maar vaak werkt het niet.

Menig [Android Auto in Nederland] topic staat vol met klachten over het "helfbekken neederlends aannd engalse accent"
van wat ik ervan begreep, kwam het dunglish dmv een update van de google app

maar ik vind het fijn werken, maar zou wel fijn zijn als het berichten voorlezen gemaakt wordt, of dat het in ieder geval aandacht krijgt....
Het zit standaard in Android 10. Ik heb het niet op één of andere rare manier op m'n telefoon geïnstalleerd. Mag toch verwachten dat voor geïnstalleerd software van Google op m'n Android telefoon naar behoren werkt. Zo niet, zet het er dan ook (nog) niet op.
Tot plus/minus een half jaar geleden was er helemaal geen probleem met dunglish. Dat is echt iets van het laatste half jaar. Dat is dus niet de reden dat het niet beschikbaar.
Dus de reden dat het nog niet officieel beschikbaar was is dat het al tijdenlang goed werkte, nu een paar maanden niet en na de intro opeens weer wel....ben benieuwd ;)
Het is vooral vreemd dat het jaren goed werkte met Whatsapp voorlezen in het Nederlands. En ineens niet meer werkt maar dat het dunglish naar je praat.

Het is behoorlijk storend, ook omdat je niets in kunt stellen
Onzin. Alle niet Engels sprekende landen hebben last van deze bug. Ook landen die wel officieel ondersteund worden.
Ja ik zit ook met verbazing te lezen, collega's en ik gebruiken dit al jaren....
Idem, gebruik het ook al een jaar in mijn Golf. Nothing new to see here.
Ik gebruik dit al minimaal een jaar? Zonder sideloaden van AA apk.
Ik ook inderdaad. Heb alleen wel sinds een paar maanden dat de stem in het Engels is. Dat is erg vervelend bij het voorlezen van Nederlandse berichtjes waardoor ze bijna onverstaanbaar zijn. Met als gevolg dat ik toch weer af en toe de telefoon pak tijdens het rijden.. :(
Als je de Google App (dus niet Google auto! de Google app) reset naar factory default, dan werkt het in het Nederlands weer correct met voorlezen.

Je kan de Google App dan als standaard "do not update" zetten.
Niet ideaal, maar het werkt.

Ook kan je Android Auto ook gebruiken zónder infotainment-systeem. Met de app "Android auto voor telefoon".

Zelf gebruik ik het nu een maand in de auto. Werkt erg fijn. Heb geen Android Auto infotainmentsysteem... Gebruik een Action bluetooth naar 3.5mm adapter. Zodra de bluetooth verbinding maakt, gaat Android Auto vanzelf aan. Is een instelling in de app.

Werkt prima. Heb nu een autolader gekocht die zichzelf automatisch sluit (IR sensor), direct draadloos laad ook. Sindsdien kom ik niet meer aan de telefoon tijdens het rijden
Als je de Google App (dus niet Google auto! de Google app) reset naar factory default, dan werkt het in het Nederlands weer correct met voorlezen.

Je kan de Google App dan als standaard "do not update" zetten
Inderdaad. Dat werkt. Ik ben alleen steeds bang dat Samsung een update uitbrengt waar een nieuwere versie van de Google app mee komt waardoor dit niet meer zou werken. Bijvoorbeeld binnenkort met de Android 11 update die er aan komt.

Sinds een tijdje is het ook bijvoorbeeld mogelijk om via stemcommando 'Beantwoorden' een WhatsApp bericht een antwoord in het Nederlands te sturen. Maar een tekst dicteren met leestekens werkt dan weer niet.

Ik ben wel benieuwd wat een officiele ondersteuning voor Nederland / Nederlands voor extra functionaliteit gaat zorgen.
Hoi, ik weet niet welke versie van AA jij gebruikt?
Sinds de laatste versie namelijk werkt deze methode bij mij niet meer.
AA wil namelijk eerst de Google app updaten voor hij gaat werken.
Ik heb Android-Auto versie 5.8.604354-release
Geen updates beschikbaar in de App Store.

Google heeft versie 11.19.13.29.arm64. Deze kan ik upgraden naar 11.38.8.23.arm64 maar dat gaan we dus niet doen ;-)
AA heeft dus dezelfde versie, ik heb nogmaals de google updates verwijderd.
Helaas komt hij dan toch echt met de melding dat ik eerst moet updaten voor ik ik AA kan gebruiken.

Ik ga proberen jouw versie van Google te downloaden (als dat ergens mogelijk is) en dan deze proberen.

Update: Inmiddels de versie 11.19.13.29.arm64 van Google gedownload op apk mirror en geïnstalleerd.

Resultaat positief, Google assistente leest weer in het Nederlands voor.
@Waah Bedankt voor het delen van de versienummers.

[Reactie gewijzigd door TjerkVisser op 4 december 2020 14:47]

Bedankt! Ik ga hier eens naar kijken. Zou echt weer een hoop ergernis schelen!
Eerlijk dat je het toegeeft, maar doe het nou gewoon niet....
Of - beter - zorg dat het niet hoeft. Ik heb Driving Detective geïnstalleerd die automatisch mijn telefoon op "niet storen" zet zodra ik ga rijden. Telefoontjes komen gewoon door via BT naar de auto maar berichten van whatsapp worden keurig onderdrukt. Die zie ik wel weer als ik uitstap.

Niet zelf krampachtig dingen doen of laten als de techniek het voor je kan oplossen.
Je bent een Tweaker toch? :+
Je hoeft er toch niets voor te doen. Dat is juist het hele punt. Je moet je telefoon gewoon niet aanraken tijdens het rijden. Heel simpel.
Dat is beter dan dat je ze beide hoort... Engels en Nederlands door elkaar heen.

Dat had ik gisteren opeens, heel apart.
Dat lijkt me ook niks inderdaad! :D
Leg dat ding gewoon ver weg. Geen enkel Whatsapp bericht is belangrijk genoeg om tijdens rijden te lezen.
Is er iets heel belangrijks dan bellen ze maar. Ik reageer steevast dan ook nooit direct op Whatsapp bericht maar pas na een half uur tot uur. Levert wel de eerste keren geïrriteerde reacties op maar mensen wennen er snel aan.
Begrijp inderdaad echt niet waarom mensen dit nog doen? Waarom zou je in hemelsnaam direct MOETEN reageren? Als het echt bloedspoedbelangrijk is bellen ze wel..
Heel irritant. Heb ik ook en geen idee hoe dat om te zetten naar Nederlandse taal.

Hopelijk wordt dat opgelost met Android auto officieel in Nederland .
De oplossing wordt hierboven gegeven, doe het zelf al sinds juni zo en gaat goed. Alleen jammer dat Google het zo lang nalaat om dit op te lossen. Hopelijk komt er samen met de officiële ondersteuning eindelijk een fix.
Dan is de verdediging per definitie: ik dacht, dat overkomt mij niet. Ook al worden er honderd andere smoesjes verteld, dat is het echte excuus.

Gisteren reed ik nog achter zo'n kansloze idioot die een hele rijstrook nodig had. Toen ik hem rechts inhaalde (foei, maar ja, hij reed al geruime tijd negentig op de linker rijstrook) kon ik zien dat hij met zijn telefoon op schoot zat.
Misschien wel. Maar uit jouw reactie blijkt dat je ofwel geen kinderen hebt, ofwel je eigen kinderen dood wenst ofwel alle kinderen a priori zo erg haat dat jouw reactie gerechtvaardigd is.
Dat kan zijn maar dan wel bekabeld. Ik kan dat ook al tijden, eerst met mijn Note9 en nu met mijn Note20 Ultra, maar gebruik het nooit ivm kabel noodzakelijk. Dat is echt zo pase.
Qi in je auto met Android Auto maar toch kabel erin anders werkt het niet.
In m’n BMW F40 (nieuwe 1-serie met iDrive OS 7 die net geupdate is) kan ik naast Apple Carplay op m’n iPhone 12 Pro, ook Android Auto doen op m’n Samsung Galaxy S20. Moet wel zeggen dat ik alleen maps zag, maar dit was zonder simkaart in de S20. Morgen nog eens beter testen.
Je moet op dat bolletje linksonder drukken, dan krijg je de lijst met apps te zien :)
Ik heb een F44 in bestelling staan en daar zit het ook op. Ga alleen Apple Carplay gebruiken. Heb het ook getest met Plexamp op een andere F44. Werkt ook super.
Het blijft bekabeld, tenzij je radio / infotainment systeem draadloos Android Auto ondersteund.
En dat doet mijn Mondeo Vignale 2020, heb SYNC 3.4 met alle update kaarten 2020 van Here.
In veel gevallen rij ik TomTom op de Note20, super verkeersinfo. Hoor van diverse kanten dat Android Auto beter werkt dan Tomtom en wil dat graag proberen, maar ga niet mijn telefoon aan de kabel leggen.
Als je auto het draadloos ondersteunt, wat houdt je dan tegen om Android Auto te gebruiken? Of begrijp ik je dan verkeerd?
het is niet de auto, het ligt aan google zelf.

hier is de beperking van de wireless :( en vooral die ggole en samsung tel limiet op android10 is belachelijk.

Any smartphone with Android 11.0 and 5GHz Wi-Fi. In the EU, smartphones must comply with additional regulatory requirements in order to use 5GHz Wi-Fi in the car.
A Google or Samsung smartphone with Android 10.0.
A Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+, or Note 8, with Android 9.0.

bij mij werkt dus enkel die met kabel, daar begin ik dus niet aan...

[Reactie gewijzigd door d3x op 4 december 2020 08:34]

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je dit op andere toestellen ook kunt inschakelen met de developer opties van Android Auto maar voorlopig heb ik het draadloos niet werkend gekregen met mijn Huawei P30 helaas.
In mijn Renault werkt het wel degelijk draadloos met een S20 FE.
Het gaat echter niet altijd goed bij het starten/detecteren. Qi laden in de auto is bij mij waardeloos, het gaat traag en ik moet het ding te precies neerleggen.
gebruik een Quad lock met QI modulen, zit hij rots vast in de auto. Gebruik ik ook op de fiets, zonder QI, met MB routes erop en hoe heftig de rit ook is, blijft goed op zijn plek.
Heb deze crowdfunding actie gebacked: https://www.indiegogo.com/projects/aawireless#/ . Hiermee maak je je Android Auto apparaat "draadloos". Je hebt dan wel een los kastje erbij dat met usbkabel verbonden moet zijn, maar je telefoon kan in je zak blijven. De eerste batch zou eind deze maand/begin januari verzonden moeten worden.
Kijk dat is tof, bedankt 👍.
Klopt, bekabeld omdat mijn auto geen draadloos AA ondersteunt. Doet verder niks af aan mijn reactie op het artikel.
Dat staat toch in het artikel dat vanaf android 10 het standaard werkt?
Neen, er staat in het artikel dat AA standaard geïnstalleerd is vanaf Android 10, maar niet dat het ook werkt in BE & NL. Op geen enkel moment wordt in het artikel gewag gemaakt van het feit dat AA eigenlijk al perfect werkt. Voor mij zou dit toch wel mogen geduid worden.

En het is ook geen dingetje dat je een tweaker moet zijn om het werkend te krijgen hier. Kabel insteken in je Android 10 smartphone en het werkt vanzelf.
Het probleem is dat niet alles probleemloos werkt. Bijvoorbeeld worden sommige dingen ineens in het Engels gedaan omdat ... ja, geen idee waarom. En dan moet je weer de Tweaker uit gaan hangen om daar omheen te werken.

Ik ga er van uit dat als het officieel ondersteund wordt dat datsoort rare dingen dan ook verdwenen zijn.
Zoals vermeld: werkt al een tijdje.

Een negatief feitje: Werkt alleen met apps die van Google mogen. Sygic probeert al een tijd ook op Android Auto te gaan, maar Google houd de API gesloten.

En om het nog erger te maken: Miracast wordt ondertussen opzij gewerkt. Samsung heeft het uit de telefoon gegooid. Jeep doet er ook niet aan mee. Dus vooralsnog kan ik minder dan vroeger.
Ach ja, Sygic probeert al jaren om toestemming te krijgen om te kunnen werken met Android Auto.
Maar nee, Google weigert dit.
Ze willen alleen hun eigen navigatie apps op AA.
En ja Waze is ook van Google tegenwoordig..

Zelfs Apple was een stuk soepeler,dasar werkt het al een hele tijd mee.
Wel gek, want flitsmeister heeft aangekondigd dat ze er wel op mogen net als TomTom.
Je hebt gelijk, Google gaat toch 3rd party navigatie apps toestaan..
Dat werd wel tijd zeg.
Er was een alpha-versie vrij gegeven waarmee een selecte groep (waaronder TomTom) aan de slag mocht.
Later is er een beta-versie vrij gegeven waarmee "iedereen" Android Auto apps mag gaan maken. Daar is Flitsmeister mee aan de slag gegaan.
Hier komt verandering in. Er wordt nu gewerkt met de eerste buitenstaanders.

Zo heeft TomTom al AA versies aangekondigd.

Eén bron; https://discussions.tomto...o-tomtom-go-navigation/p1
Ik hoop dat het nu ook eindelijk draadloos gaat werken. Het schijnt via BT te kunnen, mits de auto het ondersteund.
Thnx!

Oh maar dat kan wel, had ik in de camper in de vs ook. Maar als het goed is kan je als de auto verbonden is via BT, ik denk vanaf 5.0, ook gewoon zonder tussenkomst van iets anders AA draaien.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 3 december 2020 20:48]

Bij mijn Corsa met IntelliLink 4.0 moet ik eerst zorgen dat BlueTooth verbonden is en dan de USB-kabel erin prikken. Vervolgens kun je overschakelen. Heel soms lukt het ook nog wel als je eerst de kabel aansluit en dan pas de auto start. Maar sinds enkele maanden zit er een bug in de firmware van de auto waardoor connecten niet meer werkt. De enige manier om het te laten werken is dan (heel raar) Twitter starten, daarin een filmpje zoeken en afspelen en dan de 'back'-knop van de telefoon klikken. É voile Android Auto start weer op mijn auto display. Ik heb erover gebeld met Opel Nederland maar die zeggen dat Android Auto verboden is in Nederland en dat ze het niet ondersteunen. En dat terwijl ze er eerst nog mee adverteerden en het ook gewoon in de instellingen van de auto aan of uit gezet kan worden. Op mijn Note 9 met Android 10 werd sinds november vorig jaar Android Auto automatisch vanuit de PlayStore geïnstalleerd en tot nog toe ook steeds geupdate. Daarvóór (sinds 2016) gebruikte ik APK-bestanden en het werkte altijd heel naar tevredenheid.
Op zich werkt het bij mij als een zonnetje maar niet draadloos. Ik moet altijd USB gebruiken. Ook niet zo erg maar de kinderen eten kabels. En het is niet verboden in Nederland. Ze hebben het gewoon niet uitgebracht omdat de wetgeving niet helder was.

Wat ik me wel afvraag: hoe ben je in godsnaam op die workaround gekomen?
Niet zelf bedacht maar gevonden in het officiële Android Auto Community forum:
https://support.google.com/androidauto/thread/32301086?hl=en
:)
Dat verschuift mijn vraag dan weer naar iemand anders :+
IntelliLink is dan ook altijd al een drama van interface geweest. Oorspronkelijk moest dit als alternatief dienen voor mirrorlink of Android Auto/Apple Carplay en helemaal niet Android auto gaan ondersteunen.

Immers autofabrikanten zaten helemaal niet te wachten op dit soort techniek, dan heb je hun GPS systemen, hun kaarten updates, hun live services en allerhande andere services niet nodig die ze je uiteraard maar al te graag verkopen. Android Auto is letterlijk concurrentie voor hun waarbij zowel Google als Apple veel verder willen integreren zodat je Android op basis van je agenda alvast de verwarming kan aanzetten waar dit nu via een app van de fabrikant gebeurd. (uiteraard met een service abbonement, liefst onderverdeeld in een dozijn opties)

IntelliLink was een poging van Opel om een alternatief te krijgen waarbij enkel Opel approved apps met IntelliLink konden praten. Dan moest je de telefoon via kabel aansluiten waarbij er een specifieke navigatie app op IntelliLink stond in de auto. Die navigatie app werkte enkel als je ook die specifieke app op je telefoon had staan en uiteraard werkte het enkel als je de "plus" services van die specifieke app kocht op je telefoon wat je ik dacht ergens 20 euro per maand koste voor een of andere obscure navigatieapp. Je kon daarbij dus geen enkele andere navigatie app gebruiken zoals waze of Google maps.

Uiteraard is dat nooit van de grond gekomen en na veel gezeur van klanten met onder druk dat de concurrentie het wel aanbood zijn ze zoals veel anderen dan toch maar over de brug gekomen. Maar IntelliLink blijft een draak van interfacing.
Nu Opel onder de paraplu van PSA valt, wordt dat toch allemaal vervangen door OpelConnect?
Onstar vervalt ook dit jaar. Ik heb pas een keer in een Citroën gereden waar ook Android Auto in zat en dat werkte direct zonder problemen met mijn mobiel. Dat ondersteunde naast Android Auto en Apple CarPlay ook nog MirrorLink. Maar dat wordt sinds juni door Samsung dan weer niet meer ondersteund, heb ik ontdekt. Het blijft allemaal maar een wazig gebeuren. En software en computers blijft een lastig onderwerp voor autofabrikanten en dealers.
Dat is omdat auto's geen computers hebben maar programmable logic controllers of ditributed control system afgekort als PLC of DCS. Onderling communiceren die met een low level field bus, voor auto's is dat canbus, ethercan, J1939, etc als de fabrikant al niet iets zelf uitgevonden heeft.

Dan kan je zeggen, dat zijn toch ook computers? Dat klopt maar als je dat binnen die wereld zegt gaat hun haar recht staan, automatisering en IT zijn volgens hun niet hetzelfde waarbij men niet echt geneigd is om de filosofie of technieken van wat ze als IT zien te volgen. Men is gewoon van op een privé eiland te zitten, gescheiden van al de rest.

Historisch valt daar wat over te zeggen, men was immers gewoon een controller te steken, de logica erin te pompen en men was klaar. Die wasmachine moest echt niet met iets anders communiceren, updates was zo goed als nooit nodig en security, wat is dat voor iets? De wasmachine werkte en 20 jaar later werkte de wasmachine nog altijd, op dat vlak was dat in die wereld logisch van niet IT te volgen. En hetzelfde verhaal voor de controller van je climate control, of voor de controller van je motor. Echter naarmate de complexiteit toenam van de techniek en dus ook complexiteit van de logica; steeg de noodzaak om af en toe updates uit te voeren, wat enkel via een low level bus protocol kan (immers dat is de enigste communicatie dat je hebt naar pakweg de controller van je automaat) en dus met dure, complexe, trage interfacing die enkel de dealer of beter uitgeruste garage heeft. Het kan soms letterlijk uren duren om een update over zo een low level bus te sturen.

Echter die multimedia unit die al snel de simpele radio verdrong begon daar verandering in te brengen. Eerst navigatie, dan Ipod interface met Bluetooth ertussen, dan interfacing zoals Android Car, dat soort techniek is een ver van hun bed show waarbij men simpelweg de knowhow die de IT kant wel heeft totaal mist. Meer recent hebben die auto's ook allemaal 4G verbinding wat bestaat uit een 4G communicatie module die opdrachten van "IT" vertaald naar simpele commando's over de bus communicatie zodat je van een mobiel toestel alvast de opdracht kan geven aan een controller om de verwarming te starten. Maar vergeet het dat je via deze 4G module plots OTA updates naar die controllers kan sturen over die bus communicatie. Het is niet meer dan een vertaal doosje tussen "IT" en low level bus communicatie.

Het is 5 na 12 voor die wereld want ook in process automation komt alles online in het IOT en Industry 4.0 verhaal, heel dat privé eiland veranderd plots in de always online verhaal waar "IT" continu moet innoveren in de nieuwe uitdagingen. En ik garandeer je, die wereld beseft maar half voor welke gigantische uitdaging ze staan. Hoezo, Windows updates om de 6 maand? Ja je mag ze doen als we in shutdown gaan, 1 keer om de 3 jaar, anders mag je geen risico nemen dat je sturing plat legt met je Windows updates. Updates om de 3 jaar en geen risico in 1 zin, je leest het goed. En als een diehard uit die wereld dat leest dan antwoord die resoluut, daarom moet je geen Windows in die wereld gebruiken, je moet vul iets anders gebruiken dat je in 20 jaar niet moet updaten.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 3 december 2020 23:50]

Kan uit ervaring met een opel astra zeggen dat intellilink perfect werkt met carplay, met android auto had ik inderdaad constant issues, het liep vast in het midden van een rit, moest ik de usb kabel uittrekken en weer insteken en hopen dat het zou werken.
Sinds ik carplay heb, is het geluid in mijn auto ook veel beter, omdat het geluid bij carplay over de usb kabel gaat en bij android auto over bluetooth. De bluetooth DAC van de opel is echt ruk.
De betere werking van carplay op mijn opel is eigenlijk de enige reden dat ik ben overgeschakeld op iphone, een andere wagen is niet mogelijk aangezien het een bedrijfswagen is.
Het zou mij verwonderen dat er een andere DAC gebruikt word tussen USB en Bluetooth, het issue is eerder een wildgroei aan codecs gebruikt over het Bluetooth gegeven waar een heel deel proprietary en dus bijomend te betalen zijn. Apple komt met ACC, Android komt met Qualcomm aptx-HD maar tot hier toe ben ik nog maar 1 device tegengekomen die deze ondersteund, een headset gericht op de muziek markt ipv consumenten markt (terwijl de prijs iets boven de 100 ligt)

Het probleem zal dus eerder zijn dat er een antieke codec gebruikt word waarbij het mij niet zou verwonderen dat de auto zijn bluetooth niet eens A2DP compliant is, en als dat zo is, dan ga je dat inderdaad horen ook al zit je met standaard luidsprekers in een auto (auto's zijn altijd slechte klankkasten)

[Reactie gewijzigd door sprankel op 4 december 2020 12:19]

Het is via WiFi (merk je zelf weinig van, setup is automatisch), en kan maar in een heel kleine set wagens. Als je geen Android 11 / Pixel / Samsung-telefoon hebt moet je het eerst inschakelen via de Android Auto developer settings: https://mspoweruser.com/t...uto-on-non-google-phones/
Het is toch bijzonder dat dit zo omslachtig is en dat dit niet gewoon draadloos out of the box werkt anno 2020, zeker als je kijkt hoe het wel kan (Apple)...
Ik heb een OnePlus 8 Pro met Android 11, de optie "Draadloze Android Auto" is standaard al zichtbaar en ingeschakeld. Verbinden met kabel werkt gewoon, draadloos met geen mogelijkheid (zowel BT als Wi-Fi).

Edit: Het is (in mijn geval) gewoon erg jammer dat je een nieuwe auto hebt die je telefoon draadloos op kan laden en je alsnog met een snoertje aan het klooien bent omdat Android Auto anders niet werkt

[Reactie gewijzigd door Jesse89 op 3 december 2020 21:33]

Zowel bij Apple Carplay als bij Android Auto is het afhankelijk van de auto of het ondersteund wordt.
Het betreft het meest recente MMI systeem van Audi (auto is een week oud).

Zoals gezegd, vind ik het bijzonder dat Wi-Fi tegenwoordig snelheden haalt waar we u tegen zeggen. Maar dat Android Auto niet werkt over een Wi-Fi verbinding met een afstand van maximaal een meter in een auto. Of dat dan aan de telefoon- of auto software ligt, geen idee maar ik blijf het bijzonder vinden...
Dat ligt dus aan Audi die het niet biedt. Bijzonder is het inderdaad wel dat Audi dat niet aanbiedt als er wel Wifi in de auto zit.
Hahaha dat filmpje ook op die indiegogo pagina :P 8)7

Afgelopen jaar nieuwe Audi van werk gekregen als lease, helaas zonder iq. Maar persoonlijk kost het aansluiten van een kabeltje me echt 1 seconden werk en is me telefoon ook direct opgeladen. AA werkt prima tot nu toe prima. 50 euro voor een extra box is het in mijn ogen niet waard.
Kan al langere tijd hoor, hangt van de auto af idd.
Het schijnt bij de side loaded app gewoon niet te werken. De auto wil best. Lukt het bij jou wel dan?
Is dat nieuw? Ik dacht dat draadloos alleen kon wanneer de auto een wifi-accesspoint aan boord heeft, omdat BT te weinig bandbreedte heeft.
Ik heb het ooit gelezen maar kan het nergens meer terugvinden dus ik zal me wel vergist hebben.
Dit zou mogelijk ook kunnen betekenen dat Flitsmeister hun app geschikt kan maken voor Android Auto. En het zou ook wel leuk zijn als de voorleesbug kunnen fixen.

Sinds een aantal maanden het probleem dat berichten die in het nederlands zijn met een engels accent worden uitgesproken. Het klinkt hilarisch, maar de boodschap komt dan niet over :P
Daar zijn ze in beta al mee bezig.
Nice! kan je je daar voor aanmelden ergens?
Je kan je in de Play Store aanmelden voor Beta-versies van de Flitsmeister app.
https://play.google.com/s...etails?id=nl.flitsmeister
Er is echter nog geen Beta-versie met Android Auto beschikbaar.
Sinds Android 10 heb ik Android Auto als systeemapp geinstalleerd gehad op mijn Galaxy S10, ondanks de beperking in Nederland.
Ik snap nog steeds niet waarom dit laatste stukje nog zo lang geduurd heeft.
Als je gewoon los dr APK installeerde van Android auto dan werkte het al jaren.

Doordat het nu beschikbaar gemaakt wordt kan je het via de reguliere weg werkend maken.
Ik hoop toch dat Flitsmeister voor tijd al is vrijgegeven, switch graag van Waze naar Flitsmeister.
Flitsmeister is hard bezig om Android Auto in te bouwen. Maar al zou het vandaag klaar zijn, het moet alsnog worden goedgekeurd door de Google Play Store; En dat goedkeuringsprocess is nog niet open.
De verwachting is dat eind dit jaar / begin volgend jaar dat process open gaat.
Geen idee maar ik heb vanaf de zomer in mijn auto gekregen middels een ota update, mijn telefoon samsung s9 herkende dit meteen en sindsdien heb ik al android auto. Dit allemaal zonder vreemde fratsen ofzo dus volgens mij zijn ze al langer aan het uitrollen.

De werking van android auto ben ik nog niet zo blij mee, soms speelt spotify namelijk in mijn auto's eigen systeem op de achtergrond en de ander keer neem android auto de hele interface van mijn autosysteem over en moet ik met 3 handelingen weer terug. Meestal moet ik spotify ook even pauzeren en weer op play drukken voor ik geluid krijg??? Al met al vind ik mijn eigen autosysteem fijner eigenlijk.
Voeg maar alvast toe aan killed by Google..... in de laatste update hebben ze de Google assistent tijdens het rijden al onklaar gemaakt, zal wel in de voorbereiding zijn van de lancering in Nederland.

Android auto werkte hier al jaren (ooit geïnstalleerd toen ik in Duitsland was), maar is nu al echt een stuk minder gebruiksvriendelijk.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee