Snelheidslimieten op Nederlandse wegen zijn beschikbaar in Google Maps

De maximumsnelheid op Nederlandse wegen is beschikbaar in Google Maps. Gebruikers van de app kunnen tijdens het navigeren linksonder op hun smartphonescherm zien wat de snelheidslimiet is op de weg waar ze rijden.

Google laat bij monde van woordvoerder Rachid Finge aan Tweakers weten dat de snelheidslimieten officieel zijn uitgebracht in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Luxemburg. Dat hangt volgens hem samen met de vijftiende verjaardag van Maps, op 8 februari. Het tonen van de maximumsnelheden is beschikbaar in Maps, maar ook via Android Auto.

Smartphonegebruikers zien tijdens het navigeren in Maps nu linksonder de snelheidslimiet. Als de bestuurder maximaal 10km/u te hard rijdt, wordt de actuele snelheid van het voertuig in gele cijfers weergegeven. Daarboven wordt een rode kleur toegepast. De snelheidsmeter die de huidige snelheid van het voertuig van de gebruiker weergeeft, was al langer beschikbaar in Maps.

Als er onverhoopt geen informatie over de maximumsnelheid beschikbaar is, toont Maps alleen de huidige snelheid. Door op het icoontje te drukken verdwijnt de weergave van de huidige snelheid en wordt enkel de maximumsnelheid getoond. De weergave van de maximumsnelheid en de actuele snelheidsmeter kunnen overigens beide uitgeschakeld worden in de instellingen van de app.

Google Maps maximumsnelheidGoogle Maps maximumsnelheidGoogle Maps maximumsnelheid

Door Joris Jansen

Redacteur

06-02-2020 • 10:20

294

Submitter: mobrockers

Reacties (294)

294
283
98
8
0
140
Wijzig sortering
Nu alleen nog kloppend zien te maken.
Viel me gisteren inderdaad op dat dit weergegeven werd, alleen de A4 is grotendeels alleen tussen 19-6u 130km/u en dat werd vrolijk overdag ook als 130 aangegeven.
Dus leuke gimmick maar niet betrouwbaar nog.
Nu alleen nog kloppend zien te maken.
Ik weet niet hoe het met Google Maps zit, maar op iOS Maps kom ik er achter dat het niet (goed) omgaat met wegen waar je niet in mag, oa. eenrichtingsverkeer, busbanen, permanent afgezette wegen, etc.
Ik vind het ook wel ironisch, aangezien 'men' zo graag wil dat we allemaal op autopilot gaan rijden. Maar als ze de data al niet eens goed op orde krijgen voor menselijk gebruik, dan vrees ik het ergste voor geautomatiseerd rijden...
Alleen werkt Autopilot niet alleen op basis van eigen (incomplete al dan niet incorrecte) databases, maar kijkt het zelf ook naar verkeersborden, wegmarkering, verkeerslichten, etc. om te bepalen wat er wel en niet mag/moet.
Dan heb je het alleen vast niet over Tesla Autopilot (wat toch qua aantallen en bekendheid de grootste is), die heeft (nog) geen verkeersbordherkenning.
Omdat de techniek van herkenning verkeersborden een patent is van Intel, en deze niet gebruikt word in tesla. De eerdere modellen van tesla hadden dit namelijk wel.

Zie ook deze YouTube video over hetzelfde onderwerp

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 14:00]

"De" techniek voor X kan nooit een patent zijn. "Een" techniek voor X kan dat wel zijn. Maar totdat er iemand een tweede, alternatieve techniek heeft is dat eerste patent natuurlijk waardevol.
Toch een gekke situatie omdat er meestal toch echt 1 logische beste manier is om zoiets softwarematige op te lossen.
Oh, dat is op zich waar. Maar het is we een expliciete valkuil. Zo heeft Microsoft het patent op de logische manier om FAT32 te doen, en daar verdienen ze goed geld mee. Een oude werkgever van me heeft een onlogisch FAT32 patent (met mijn naam als uitvinder erop). Dat helpt nogal in de onderhandelingen. "Kijk, met jullie patent is het maar een milliseconde sneller. Dus je begrijpt dat we niet de vraagprijs gaan betalen. Doe nog eens een beter aanbod."
Er zijn gelukkig meerdere technieken die dat mogelijk maken.
Ben hier zelf voor android ook al eens mee bezig geweest.
Tesla heeft wel verkeersbordenherkenning. Deze draait in shadow mode en wordt nog niet actief gebruikt. In de VS wordt deze bij het rijden op de snelweg zviw wel al gebruikt, maar enkel voor detecteren van de maximumsnelheid waar Autopilot zich vervolgens aan houdt.
Alleen had ik het niet alleen over AutoPilot, anders had ik het wel met hoofdletters geschreven. Ik bedoelde gewoon zelfrijdende auto's in het algemeen.
Je schreef toch ook Autopilot (met een hoofdletter). Het gebruik van een hoofdletter impliceert een eigennaam en alleen die van Tesla heet Autopilot. Zo gek is de aanname dat je het daarover hebt dus niet.

Overigens schreef ik in mijn reactie: "Dan heb je het vast niet over Autopilot ban Tesla, die...."
Nee, ik schreef autopilot met een kleine letter. Lees mijn oorspronkelijke reactie maar terug.
Ah ik zie nu dat jij niet degene ben op wie ik reageerde. De post waar ik direct op reageerde schreef Autopilot, maar was van TommyboyNL.
Helaas zijn de borden ook veel te vaak afwezig en/of onbetrouwbaar.
A1 Amersfoort > Eemnes afslag naar A27 Utrecht (grote lus linksom). Daar staat voor de lange linkerbocht een bord 80. (niemand die 80 rijdt daar dus kassa als je daar een flitser neerzet). Het eerstvolgende bord dat je ziet, is 120, aan het einde van de invoegstrook op de A27. Officieel moet je hier dus met MAXIMAAL 80 invoegen. 8)7
Je komt toch al eerder een invoegstrook tegen? Daar houdt in mijn optiek het wegvak op waar de maximumsnelheid van 80 km/h geldt.
"Einde van een wegvak" is in Nederland geen einde van een snelheidslimiet.
Is dat veranderd dan? In de Nota van Toelichting bij de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens uit 1991 wordt dat namelijk expliciet vermeldt:
De werking van verkeerstekens in de lengterichting van de weg is immers niet onbegrensd. Een verkeersteken op een bord is alleen van kracht voor het wegvak waarlangs het geplaatst is. Bij een volgend wegvak dient het verkeersteken dus opnieuw te worden geplaatst.
Bron
Voor sommige borden geldt dat inderdaad (voorrangsweg). De uitvoeringswet is waarschijnlijk wat conservatief (beter een bord teveel, het is maar belastinggeld) en niet wettelijk bindend voor verkeersdeelnemers.
Dat is de rechtbank niet met je eens, zie bv hier.
Maar we dwalen af denk ik ;)
Vrachtwagens voegen altijd in met maximaal 80, en die zijn ook nog eens een stuk langer.
Zo idioot is het dus ook weer niet.
Daarnaast moet er voor het instellen van de maximumsnelheid in een bocht niet alleen gekeken worden naar moderne personenauto's, maar ook naar grote busjes, aanhangers etc.
De optie is er inderdaad sinds gisteren bijgekomen. Wat mij juist opvalt is dat als ik de snelweg opdraai is dat de limiet pas 130 wordt zodra ik erop zit, dus de hele oprit is het nog 80.
Je rijdt toch nog op de 80 'weg' voordat je van baan wisselt en de snelweg op rijdt.
Waar je de snelheid mag rijden die daar geldt.

Volgens mij totaal correct, er geldt echter dat je de oprit mag gebruiken om je snelheid aan te passen aan die van de doorgaande baan.
Hoewel veel weggebruikers moeite hebben met het correct invoegen.

https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/invoegen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toerit
Je wordt natuurlijk zelf ook geacht om na te denken en niet 100% op de techniek te vertrouwen.
Als je navigatie aangeeft rij van de brug af of rij rechtdoor bij een bocht ga je dat toch ook niet vrolijk doen ?

Het is een middel ter ondersteuning van o ja wat was de snelheid ook alweer, rij je op een snelweg en hij geeft 60 km/h aan bijvoorbeeld kan een mens met een beetje verstand ook wel inzien dat het niet klopt.

Geen enkel agent zal erin trappen "ja maar mijn navigatie gaf dat aan" je krijgt gewoon artikel 5 aan je broek mocht het een gevaarlijke situatie zijn geweest(denk aan iedereen moest door jouw grap vol op de rem en je veroorzaakt een kettingbotsing, denk aan abrupt de auto erop gooien).

Kan mij voorstellen dat je op een gewone doorgaande weg waarbij alles op hetzelfde lijkt even een bord mist en niet meer weet wat de snelheid ook alweer was, maar simpelweg net de snelweg oprijden en dan al niet meer weten wat het was zou ik die persoon even aanmelden bij het CBR(Dat joekel van een bord missen en je rijdt een oprit op zou er toch een belletje moeten gaan).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:00]

Mijn verzekering in ZA heeft een telemetics app (ik denk gebaseerd op google maps snelheidslimieten) die wil dat ik de hele invoegstrook 80 blijf rijden - anders geeft die app dus aan dat ik te hard rij. 8)7
Spontaan een andere verzekeraar kiezen. Invoegen met 80 als personenauto is niet veilig, vrachtwagens rijden gemiddeld 83-84 dus dan zit er ineens een slang effect van remmende vrachtwagens als je toch zo sloom invoegt. Erg hinderlijke acties zijn dat.
Ik geef regelmatig feedback aan de verzekeraar over deze app (ca 1 jaar oud) en meestal krijg ik een positief antwoord en zie ik regelmatig dingen in de app verbeteren. Deze staat ook op de lijst om verbeterd te worden,op dit moment rij ik nog "goed genoeg" met gewoon invoegen, maar ze gaan het iig proberen te fixen.
Minimale snelheid snelweg is 60km per uur. Dus hoezo niet veilig.
Theorie en praktijk...
In de praktijk met 60 invoegen is direct een artikel 5.
Kapstok artikel : het in gevaar brengen van u of mede weggebruikers. ( Wat uiteraard afhankelijk is van omstandigheden).
In de theorie rijd alles straks ook netjes 80 van vrachtwagens, 90 personenauto met aanhangwagen, en 100 overdag personenauto.
In de praktijk ligt dat er gemiddeld niet ver van af maar er zijn wel degelijk weggebruikers die overal maling aan hebben.

Invoegen met aangepaste snelheid ( ofwel je rijd net iets harder of zachter dan het verkeer oo de strook waarop je wil invoegen.
Dus +- 85, niet 60 (waardoor alles achter je uit moet wijken of onverwachts hard afremmen. of 130 en direct vol op de rem moeten omdat je anders achterop rijd
Prachtig dus dat natte vinger werk in nl...
ik vind 60 op een weg waar auto's 130 rijden zeer onveilig, ongeacht wat de wet stelt.
Ook dat is niet waar. Dat was vroeger wel maar is niet meer van toepassing.
Er is geen minimum snelheid op de snelweg, 60 is de snelheid die het voertuig moet kunnen en mogen rijden om op de snelweg toegestaan te worden.

Zou ook mooi zijn in de file ;)

Overigens kun je wel een prent krijgen voor "te langzaam rijden", maar sat is dan een artikel 5 aka hinder of gevaar veroorzaken.
[...]


Oftewel: de minimumsnelheid is 60 km/h
Lastig invoegen dan bij een file.
Nee hoor, die rijden dan toch ook minimaal 60 km/h 8)7
Nee, je bent verplicht om op de snelweg een voertuig te besturen die dat mag en kan (lees: geen tractor, geen brommer, etc.), maar je bent niet verplicht om ook daadwerkelijk 60 of harder te rijden.
Of bochten waar je met 30 al denkt "zeau, da's best pittig" waar advies snelheid 50 of zelfs 80 bij staat. Of zelfs helemaal geen advies snelheid wordt aangegeven terwijl je net van een snelweg af komt.
Wat een aannames. Prachtig om je gedachtegang daar maar mee bloot te leggen. Assumption is the mother of all...? Juist.

Maar goed. Om 2 voorbeelden te geven, omdat je vadertje staat zo ontzettend vertrouwd:
- Eerste afslag Leeuwarden in vanaf de A31, harlingerstraatweg op. Deze bocht was bijna 2 jaar lang gemarkeerd als advies snelheid 80. Terwijl het een haakse bocht betreft. Dit werd iets later een advies snelheid 50 en nog tieften onoplettende bestuurders tegen vangrail aan.
Nu staan er haaientanden en is er duidelijk aangegeven dat het een "kruispunt" betreft.
- A9 richting N205 (Lisse oa), deze bocht is met droog weer aardig te doen met advies snelheid 50. Echter vanaf de N205 weer de A9 op is zo scherp dat als je deze met 50 KMU pakt jij wellicht niet zo schrikt maar je medereizigers in hun riemen laat slingeren.

En dit zijn nog maar 2 voorbeelden die ik uit mn hoofd weet. Met mn 40K KM per jaar kom ik wel eens t een en ander tegen.

Wat als een autonome auto Dit verkeerd inschat en op de advies snelheid af gaat?
Vooralsnog wil niemand dat. Ik weet dan ook niet wie je met "men" bedoeld. Er is nog helemaal geen beleid ontwikkeld voor dit onderwerp dus voorlopig is het allemaal toekomstmuziek.
aangezien 'men' zo graag wil dat we allemaal op autopilot gaan rijden.
Wie is die 'men' waar je het over hebt?
Voormalig minister Schulz (maar ze was nog wel minister toen ze dit allemaal op poten zette).
De verkeersborden blijven leidend voor de geldende regels. Voor autopilot betekent dat dan ook dat auto's de omgeving moeten kunnen analyseren en niet uit moeten gaan van mogelijk incomplete en incorrecte datasets.
Ook Google gaat daar nog wel eens de mist mee in dat er geen rekening wordt gehouden met rijrichting of bijvoorbeeld een afslag... van de week wilde Google Maps mij nog 2km laten omrijden naar een rotonde om een afslagje op een provinciale weg te kunnen nemen terwijl je daar gewoon naar links kon afslaan. En ook gezien verkeerssituaties regelmatig wijzigen zal het nooit perfect worden...

Wat betreft de maximumsnelheden... tja, het wordt uiteraard wel lastiger om bij te houden als de snelheden verschillend zijn afhankelijk van het moment van de dag. Maar zoals altijd is de navigatie nooit leidend... altijd op de borden letten, snelheid kan ook voor zeer korte duur lager zijn.
Toevallig in Lelystad en Harderwijk dergelijke situaties van de week zo tegengekomen die al jaren zo zijn, dus het is niet iets dat ze niet direct oppakken, maar gewoon geheel niet oppakken...
Zo straf kan je dat denk ik niet zeggen... het is ook heel erg afhankelijk van welke gegevens ze daarvoor beschikbaar krijgen, of wanneer de laatste keer is dat ze daar beelden hebben gemaakt etc. Het hoeft niet perse aan Google of Apple te liggen waarom bepaalde zaken geen update krijgen.
Ze zouden ook iets kunnen doen met feedback die gebruikers geven, in combinatie met gebruiksgegevens. Bij mij stuurt Google je als fietser doodleuk over een paar onverlichte voetpaden, terwijl er een prima fietspad ligt. Meer dan een jaar geleden netjes gemeld via de feedbackoptie, nooit meer wat van gehoord. Ook als ze mij niet per se willen geloven, dan kunnen ze aan de snelheid en het gedrag van de gebruikers zien dat het echt een voetpad is. Tegenwoordig vertel ik bezoek dat met de fiets of scooter komt dat ze voor dat stuk niet op Google moeten vertrouwen, toch best jammer. Ach ja, weer wat gratis reclame voor OSM...
Ik rijd veel in Amsterdam. Vaak update google dat wel binnen de week. Voor autopilot doeleinden niet voldoende natuurlijk.
Komt een grote update aan had ik afgelopen week gelezen.
Maar natuurlijk America first....
Dankzij iOS maps heb ik 2 verkeersboetes aan me broek hangen. Een weg waar je tussen 7-9:00 niet doorheen mag. Tot 2x aan toe gewoon aangegeven dat ik daar mocht rijden, samen met nog een berg auto's voor me. iOS is leuk met stabiele software, maar Apple Maps is echt drama met verkeersregels.
Zijn er dan geen verkeersborden waar je op let? Zelfs een ezel staat zich niet twee keer... Maar ITers natuurlijk wel... ;-)
Ik ging op Google Maps kijken, en dat bord staat echt zo verrot opgesteld. Het is in Spaarndam waar het een hele smalle weg betreft, veel fietsers en tegen verkeer. En als je goed om je heen kijkt in Nederland word je gek van al die verkeersborden, oké ze zijn er met een reden. Maar als ik de straat uitrijd heb ik al minstens 10 verkeersborden achter de rug. Denk om voetpad, je mag hier niet links, let op parkeren mag niet, stilstaan wel, let op drempel, let op voorrangsweg, let op je mag hier 30, let op dit is een busbaan, let op nog meer drempels, let op gevaarlijk wegdek, let op dat je goed op let.
Grappig, in Waze heb ik in België al vaak het omgekeerde gezien. Daar geeft men de laagste snelheid weer die er kan gelden. Vele zones 30 rondom scholen zijn enkel bij het begin en het einde van de school van toepassing.
Dat wordt ook zo gecommuniceerd door waze.
Er zouden plannen zijn om die dynamische snelheid realtime te laten volgen, maar voorlopig wordt er gekozen om altijd de laagste snelheid op te geven.
Hier hadden ze laatst een poll over geplaatst in de community, https://www.facebook.com/...198068847/?type=3&theater
Waze in Nederland geeft gewoon de hoogste maximale snelheid aan, bijvoorbeeld op de A2 130km/h in plaats van 100km/h.
In Waze hebben ze dit op het moment geregeld door alleen de maximumsnelheid te geven voor het moment dat je het hardst mag. Dus 130 overdag.
Waze Nederland heeft laatst een enquete gehouden, waarbij ze vroegen wat iedereen wilde. En de meerderheid was voor altijd de 100km ipv de 130 km. Liever een melding te veel, dan een te weinig.

Ook zijn ze bezig met het develoment team van Waze om variabele max snelheden te realiseren, voorzover dat nog zin heeft.
Dat heeft zeker zin, want vanaf 16 maart mag je *overdag* 100 km/hr.
Vanaf dan mag je tussen 6.00 en 19.00 niet harder dan 100 kilometer per uur rijden. Vanaf 19.00 tot 6.00 geldt de maximumsnelheid die momenteel geldig is.
https://autorai.nl/vanaf-...we-100-km-u-in-nederland/
Thx dat wist ik nog niet. fijn dat een relatief klein team zoals bij waze dit nog wel prio kan geven.

waarom "voorzover dat nog zin heeft"
na 19.00 savonds mag je toch weer gewoon 130 rijden als de nieuwe max naar 100 gaat?
of heb ik het verkeerd begrepen?
Helaas is het bij Waze nog niet mogelijk variabele snelheden in te geven.
Ik neem aan dat het grootste struikelblok om variable snelheid in te voeren de tijd/tijdzones is aangezien dat met programmeren altijd verschikkelijk lastig is, zelfs met bestaande libraries. In ieder geval hoop ik al >7 jaar voor deze wijziging maar wacht nog steeds af :|
Straks mag je overal nog maar maximaal 100, dat is weer iets makkelijker te implementeren voor ze ;-)
Juist nog minder overzichtelijk: Tussen 6 uur 's ochtends and 7 uur 's avonds 100kmh, dan van 19:00 tot 6:00 is het 130.
Waar haal je dat vandaan?
Het veranderd voor de stikstofproblemen juist Tussen 6 uur 's ochtends and 7 uur 's avonds 100kmh, dan van 19:00 tot 6:00 is het 130 (of 120 waar het dat eerst was).

Waar dat eerst al gold was meer om de verkeersdrukte te regelen of geluids overlast te verminderen.

www.rijkswaterstaat.nl/we...aximumsnelheid/index.aspx

[Reactie gewijzigd door burgt op 22 juli 2024 14:00]

In mijn woonplaats mag ik volgens Maps 80 binnen de bebouwde kom, en inderdaad 130 op de meeste snelwegen. Het is vooral handig als de maximumsnelheid niet goed staat aangegeven, maar als het zo onbetrouwbaar werkt heb je er nog niet veel aan.
Same!
Hier op de A2 ook vanochtend.
Maps gaf vrolijk 130 aan terwijl je max. 100 mag. (Tussen 06:00 -19:00)

[Reactie gewijzigd door Graft op 22 juli 2024 14:00]

Het mooie is dan dat we zelf hersens hebben gekregen die ook de borden kunnen waarnemen.
Haha, helemaal eens!
Er zijn helaas genoeg mensen die blind vertrouwen op tech vandaag de dag.. ;(

Maar toch vraag ik me af of ze dit juridisch gezien 100% dicht getimmerd hebben.
Er staat vast iets in de voorwaarden. Hiermee bedoel ik, kunnen ze aansprakelijk gehouden worden voor overtreding / ongeluk door het onjuist verschaffen van informatie.

[Reactie gewijzigd door Graft op 22 juli 2024 14:00]

Dat tot daar aan toe. Viel met gisteren ook al op de A9 op dat 80 als maximum werd gegeven, terwijl het op dat stuk nooit 80 is geweest. De snelheid die je daar mag is sinds de omlegging/aanleg vorig jaar 100 km/u.
is waarschijnlijk nog gekoppeld aan de oude hectometrering. voor de verbouwing was het nog wel doodleuk 80 :)
Dat wilde ik dus ook net doorgeven. Wordt nu ook op de B wegen vaak 50 aangegeven waar je 80 mag. Leuke feature, maar inderdaad, het moet wel betrouwbaar genoeg zijn. Helaas kun je niet zoals het aangeven van een opstopping/camera/etc. aangeven wat de juiste snelheid dan wel zou zijn op dat stuk weg.
Het is slechts een hulpmiddel. Als je van je schermpje moet bepalen hoe snel je mag rijden ben je sowieso al verkeerd bezig. Als automobilist kijk je naar de borden. Die zullen altijd leidend blijven.
Zeker waar, maar ook als hulpmiddel zou de betrouwbaarheid (zeker bij dit soort dingen) hoog moeten zijn.
Nu alleen nog kloppend zien te maken.
Viel me gisteren inderdaad op dat dit weergegeven werd, alleen de A4 is grotendeels alleen tussen 19-6u 130km/u en dat werd vrolijk overdag ook als 130 aangegeven.
Dus leuke gimmick maar niet betrouwbaar nog.
Dat heeft met Waze te maken. Google heeft natuurlijk Waze overgenomen. De verkeersinformatie, snelheidsbeperkingen etc komen allemaal uit Waze. Waze kan (nog) niet omgaan met dynamische snelheden. Hopelijk gaat Google de ondersteuning wel inbouwen.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 22 juli 2024 14:00]

Wat geïmplementeerd "moet" worden is:

Time Based Speed Limits oftewel TBSL
En de borden "90 bij regen" hebben dan weer Weather Based Speed Limits nodig.
dat heb ik in NL nog niet gezien...
De A2 tussen Utrecht en Den Bosch heeft ze.
Anoniem: 426269 @Arjant26 februari 2020 11:45
Ja, dat zou wel handig zijn, dat kloppend maken. En snelheden voor Frankrijk, Belgie en Spanje invoeren is ook wel handig.

Dit is de reden dat ik nog TomTom gebruik voor navigatie (en hem iets fijner vind qua aanduiding afslagen, die mijn inziens bij Google Maps vaak te vroeg komt en onhandig is). Maar ook bij TomTom klopt het soms niet met de juiste snelheid die ergens geldt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 22 juli 2024 14:00]

Het eerste navigatie systeem dat fatsoenlijk over weg kan met de variabele snelheidslimieten moet ik nog tegen komen.
TomTom app al geprobeerd (TomTom Go/TomTom Amigo)? Die kloppen naar mijn ervaring nog het beste
Zeker niet betrouwbaar.
Gisteren stuurde een buurman een appje: Google geeft aan dat de weg naar onze woonwijk 80km per uur is, terwijl dit 30km per uur is met drempels.
Dus brrrr wat een fout..
Ik denk niet dat Google rekening gaat houden met al die uitzonderingen op de NL wegen. Gezien dit nog wel eens wil wijzigen in NL. Als alles 100 is, wordt het wel wat makkelijker ;)
Niet gek. Die Amerikanen zijn natuurlijk niet bekend met onze 1001 regels.
Google heeft gewoon een Nederlandse divisie hoor :)
Nee, niet voor Google Maps.

Daarentegen is de dataset van Rijkswaterstaat via open api gewoon beschikbaar, dus ze hebben alle kans dit goed te doen, bijv zoals Flitsmeister
En dat integreren met de segmenten van de NWB https://www.rijkswatersta...es/geodata/dmc/nwb-wegen/
En dan kun je ook nog de near realtime lussen (file detectie) als open data uitlezen.

Maar nee, google moet het allemaal zelf opnieuw uitvinden.... ik verbaas me steeds meer hoe stroef het overleg verloopt tussen dataproviders en google.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 22 juli 2024 14:00]

Ik ben geen programmeur. Maar iets koppelen aan een real-time systeem kost ook tijd.

Zoals ik al zei. Ik vind het niet raar dat ze in een republiek als America niet bekend zijn met zoveel regels in een socialistisch land als Nederland.

Verder zijn er ook meer landen dan het kleine Nederland. Een heel systeem laten functioneren naar een land is knap lastig.

[Reactie gewijzigd door Wickedmen030 op 22 juli 2024 14:00]

De Amerikanen met 50 staten hebben meer verschillende regels dan wij in de EU met 27 landen. Qua snelheidslimieten is Nederland juist bijzonder consistent; alleen de snelwegen zijn een beetje lastig.
Mijn Flitsmeister geeft gewoon 130 aan terwijl er 100 tussen 6-19 gereden mag worden.. Zat mij laatst nog af te vragen waarom dit niet goed wordt weergegeven.
De informatie die hier beneden wordt toegelicht, dat er een dataset beschikbaar is, lijkt mij niet meer dan logisch dat het in gebruik is. Toch gaat het niet overal goed.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Wickedmen0306 februari 2020 10:52
Dan hadden ze het toch gewoon hier nog niet moeten uitrollen |:(
Ik kan je melden dat dit in Amerika ook het geval is.
Maps en Google kennende is dat iets wat zich nog even moet inleren? Op het gebied van kaartdetails kun je volgens mij ook onvolkomendheden doorgeven, dus wellicht dat dat hier ook bij kan?
Straks moet alles naar 100 dus volgens mij is het zo gefixt :+
Niet helemaal. Wegen waar je nu 130 mag, worden straks hetzelfde als de huidige wegen waar je tussen 19.00 en 06.00 130 mag, en daarbuiten 100.
Afwijkend qua tijdstip en afwijkend als de spitsstrook open is. Maak daar maar chocola van.
Ik gebruik zelf vaak HERE Maps, die al een lange tijd dezelfde functie heeft. Deze geeft vaak juist de overdag snelheid aan, ook na 19:00. Enige die het wel goed heeft (die ik heb gebruikt) is Flitmeister, maar dat is natuurlijk ook een nederlands bedrijf.

Wat ik me dan afvraag, is zo'n snelheidsbeperking tussen bepaalde uren iets typisch nederlands? Dit aangezien HERE Maps dit al jaren fout aangeeft. Als dit iets is wat je in veel landen ziet zou je verwachten dat dit inmiddels al opgelost zou zijn.
In Duitsland heb je dit ook bij bebouwde gebieden.
Daar is het soms zelfs omgedraaid, "lärmschütz" (tegen geluidsoverlast) is een snelheidslimiet 's nachts.
Dit kan ik bevestigen. Ik reed laatst een lang stuk door Duitsland, en op een bepaald klein stukje viel het me op dat het eerst alleen 's nachts gold (22-6), en daarna alleen overdag (6-22), en daarna weer alleen overdag maar met een andere tijd (6-21). Dit allemaal binnen een kwartier van elkaar. ;)
Toch knap dat het op veel plekken heel goed klopt. Tijdsgebonden limieten niet helemaal (ben ook benieuwd of het in maart direct gaat kloppen?), maar vanochtend binnen 5 meter van het bordje waar ik van 130 terug naar 100 moest sprong hij over.
over een paar weken is enkel 100 kmh toegestaan in Nederland.
Iets met stikstof
Tussen 6 uur 's ochtends and 7 uur 's avonds 100kmh, dan van 19:00 tot 6:00 is het 130.
Of gewoon op de verkeersborden letten, daar waar ze voor bedoeld zijn.
Dit! de dynamische rijstroken zitten op bijna alle hoofdwegen. Dat de snelheid aangegeven wordt in je app is leuk mits ook dynamisch anders heb je er geen ruk aan.
Hier in het dopr is een straat nog steeds 50 terwijl deze al minstens 5jaar 30 km/h is.

Overigens huidige snelheid heb ik nooit voorbij zien komen.
apps geven enkel een indicatie, je moet ten allen tijde de lokale signalisatie of bij gebrek daaraan de gewone verkeersregels volgen.
Wat is het nut van de snelheidslimiet weergeven in de app als deze niet correct is?
Natuurlijk moet je ten alle tijden de borden volgen maar een app die onjuiste informatie geeft kan gewoon gevaarlijk zijn. Zeker als iemand onbekend is op de desbetreffende weg kan het tot onduidelijkheid leiden.
Maar goed dan dat jij nog niet, zoals zovelen, ingesukkeld bent en de verantwoordelijkheid voor het in de gaten houden van de correcte maximum snelheid niet uitsluitend bij een app neerlegt... :) Enne, niet sarcastisch bedoeld dit!
flitsmeister heeft dat tegenwoordig wel op orde, met die dynamische snelheden geloof ik. Overdag gewoon 100 en tussen 19-06 weer 130.

maar navigatie moet je altijd als gimmick blijven zien, omdat je altijd zelf verantwoordelijk blijft voor je acties ondanks wat je navigatie zegt.
Het zou zeker mooi zijn als de app de tijdsgebonden limieten aan kan.

Wij zijn echter een land van uitzonderingen.
130 is nationaal de default. Als een snelweg 100 of 120 is telt dit als uitzondering. Als een snelweg tijdsgebonden uitzonderingen heeft telt meestal de hoge snelheid als diens default. De app pakt dus voor de A4 130.
Waze en Flitsmeister doen dat keurig moet ik zeggen. Waze is ook van Google. Apart dat het ze niet lukt dan.
Ter info, de maximumsnelheid is al enige tijd beschikbaar via Openstreetmap ... Zie oa hier. Een aantal gps-applicaties, oa Osmand, maakten daar al gebruik van.
Is dit dan ook beschikbaar in Android Auto?
Ja, het viel me gisteren al op dat de snelheidslimiet erbij staat (rechtsonder op het scherm van de auto)

Edit: AA heeft natuurlijk ook een phone versie

[Reactie gewijzigd door NKR op 22 juli 2024 14:00]

Ik zag het gisteren nog niet (niet de phone versie, maar op het scherm in de auto). Vanochtend op de fiets, dus vanavond eens kijken. Ik zie bijvoorbeeld ook niet die "Waze"-achtige knop om meldingen te doen. Ik ben ook nog geen flitsmeldingen tegen gekomen (ik heb deze auto nog niet zolang, wellicht waren ze er ook niet).
Je hebt het dus ook op de versie van AA in je auto? De gereden snelheid zat namelijk al langer in maps op m'n telefoon, maar die ontbrak altijd op het scherm in de auto.
Android Auto begon als app voor weergave in de auto, maar later werd ook de telefoon zelf ondersteund, die dan een beperkte interface toont, handig als je geen Android Auto ondersteuning in je autoradio hebt.
Dat weet ik, dat is ook niet mijn vraag.
Sorry, mijn antwoord vergeten erbij te zetten. Het was meer een verduidelijking. Je had het namelijk over de gereden snelheid in maps op je telefoon, maar het was niet helemaal duidelijk of je Android Auto bedoelt of gewoon de Maps app.
Maps ondersteunde de snelheid inderdaad al, maar (bij mij in ieder geval) nog niet in Android Auto (zowel auto als telefoonscherm).
Nu zie ik wel de snelheidslimiet in zowel de Maps app als via Android Auto, en ook Apple Carplay, maar het klopt nog totaal niet.
ja. En inderdaad, de huidige snelheid staat niet op het scherm, zoals bij waze. Dat vind ik ook een gemis. Ik vermoed dat google (afdeling maps) het wel ok vind omdat het in principe ook gewoon op je dashboard staat.

(ik zie ook liever de gps snelheid)
Feitelijk is dat dezelfde Maps als op je telefoon. Ook op het 2e en 3e screenshot is de Android Auto "versie" te zien.

[Reactie gewijzigd door FurrBeast op 22 juli 2024 14:00]

@Zapato Dit is inderdaad ook beschikbaar in Android Auto, het viel me gisteren en vanmorgen ook al op en ik rijdt elke dag met google maps via Android Auto.
Volgens de tekst wel.
Het tonen van de maximumsnelheden is beschikbaar in Maps, maar ook via Android Auto.
Ik heb toch het idee dat er een verschil is tussen Android Auto (phone app) en Android Auto (auto scherm).
De maximum snelheid is beschikbaar maar huidige snelheid heb ik nog niet gezien :|
Ik zie de maximale snelheid op het scherm van mijn Vitara .
Hopelijk komen er audio signalen er bij als je 5km te hard rijd
Goddelijk, dit was het enige gemis voor mij in Maps t.o.v. FlitsMeister. :)
Nou ik mis ook wel de flitsers hoor in maps, of mis ik iets ?
FM op de achtergrond aan zodat je Maps kunt gebruiken voor routeinformatie, terwijl je pushberichten krijgt vanuit FM over flitsers e.d.
Of je installeert gewoon waze, heb je alles in 1
Samen met TomTom Amigo (gratis). Dan heb je een extra overlay met de snelheid en extra info over flitsers. FM is m.i. hopeloos verouderd.
Wat dacht je er van om, door een geraffineerde combinatie van grove motoriek, hand/oog coördinatie en gezond verstand zelf te bepalen hoe hard je rijdt? Of is dat ook hopeloos verouderd...? 8)7

[Reactie gewijzigd door Andy Wachelder op 22 juli 2024 14:00]

Hoe hard ik rij is onbelangrijk, of ik doorrijbelasting moet betalen wel. Dat doe ik zo min mogelijk.
Dus het gaat mij uitsluitend om de flitsers.
Het doet er voor jou dus wél toe hoe hard je rijdt anders was "doorrijbelasting" geen factor van betekenis: Het zich houden aan de ter plekke geldende maximum snelheid voorkomt dat je een snelheidsovertreding begaat; dat je je snelheid daarnaast in enige mate laat bepalen door de locatie van de flitsers is in tegenspraak met dat "doet er niet toe"... Of kick jij op het té hard rijden omdat je dan een regel overtreedt...?
Het is niet té hard. Het is alleen harder dan is toegestaan volgens een Nederlandse wet (in Duitsland denken ze daar bijvoorbeeld wat genuanceerder over).
Het boeit mij totaal niet hoe hard precies, alleen als er flitser staat. Dus vandaar.
Waze werkt bij mij voor geen meter.
Heel vaak geen GPS-lock of de GPS gaat wandelen en denkt Waze ineens dat ik een kilometer verderop het rijden ben
Ja precies, zo heb ik het ok. FM op de achtergrond. Waze kon ik helaas niet aan wennen...
Als je een android telefoon hebt, kan je bij instellingen van FM overlay selecteren.
Je hebt dan google maps op de voorgrond en rechts onder zie je hoe hard je rijd en mag (van FM).
Tevens krijg je alle meldingen.(file, flitsers ..)
Maps ondersteund nu ook meldingen voor flitsers maar daar houd het ook wel mee op. Heel vaak vals alarm bij Google Maps en andersom pakt ie echte flitsers niet die Flitsmeister wel meldt.

Ik had even gedacht dat als Google hetzelfde ging aanbieden als FM dat het wel gedaan zou zijn voor FM maar het is blijkbaar toch niet zo een makkelijk te kopiëren dienst.

Wel vreemd aangezien ik dacht dat Google de data van Waze wel zou gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Hertog_Martin op 22 juli 2024 14:00]

Maar gebruikt Waze dan wel de data van Flitsmeister?
Nee Waze heeft zijn eigen data, via de gebruikers.
Dat is wat ik ook begrepen had, ja. Alleen zag ik Hertog_Martin wat dingen aan elkaar relateren :)
Waarom? Volgende maand is het toch alleen maar 100...
Alleen overdag en op snelwegen.
Nou... Overdag klopt die al niet op de A2. Daar heeft maps 130 aan.

Maximum snelheid A2 tussen 6.00 - 19.00:
Den Bosch en Utrecht 120
Utrecht en A'dam 100

Maps geeft vrolijk 130 is de hele dag. Ik zou het met name tussen A'dam en Utrecht niet rijden. Trajectcontroles etc. 's Avonds zeg ik doe je best.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 22 juli 2024 14:00]

En net als de spitstroken (A9; vanochtend) waar in maps vrolijk 130 staat terwijl het 100 is. Een koppeling met de systemen van rijswaterstaat zou toch mogelijk moeten zijn. Tijd genoeg gehad ervoor.
Niet iedereen kent overal de limieten, en soms mist een mens al wel eens een verkeersbord of denkt men er niet bij na. En dan hebben we het nog niet over buitenlanders gehad.
Ik reed laatst door België, maar daar ontbreekt naar mijn beleving gewoon vaak elke vorm van snelheidsaanduiding (of het wordt niet via verkeersborden aangeduid).

Wat dat betreft zou het daar een welkome feature zijn.
In Vlaanderen mag je buiten de bebouwde kom 70, tenzij anders aangegeven. Maw: als je 90 mag, staat er een bord ( geldig tot het volgende kruispunt )
In Wallonië en Brussel mag je buiten de bebouwde kom 90, tenzij anders aangegeven.
Als men vanuit NL België binnenrijdt staat het toch aangegeven? Standaardsnelheden: bebouwde kom: 50, buiten bebouwde kom 70, snelwegen 120. Dat is niet zo veel om te onthouden. Alle afwijkende snelheden worden d.m.v. (dynamische) borden weergegeven.
Het enige wat men dan niet ziet is dat in Wallonië het geen 70 is maar 90 buiten bebouwde kom (maar bij veel baantjes buiten de bebouwde kom speelt men daar wel met z'n leven als men 90 zou willen halen)
Hoewel grappig genoeg de tijdsindicatie bij die borden altijd met een 'h' is, wat natuurlijk hour is en niet een 'u' voor uur :)

Dus best internationaal :)
Of het Franse “heure”, aangezien het uur is afgeleid van de SI-eenheid seconde, en h het internationaal afgesproken symbool is van uur.
Als het niet duidelijk aangegeven wordt weten wij Nederlanders over het algemeen wel wat de limiet moet zijn, maar een buitenlander misschien niet.
Een verkeersbord missen vind ik altijd een knullig excuus. De snelheid, incl. tijden, staat ook altijd aangegeven op de hectometer paaltjes naast de weg.
verkeersborden....mogen ze die wel eens wat duidelijker neerzetten in dit land.
Voorbeeld A6 bij Almere. Hoofd rijbaan mag 120 (volgens mij) maar voor de parallel rijbaan rechts is het 100. Staat doodleuk en bord 100 in de berm tussen de rijbanen. Dus aan de rechterkant als je op de hoofdbaan rijdt en dus geldig(?)...maar die geldt dus niet voor de paralelbaan want links? of toch wel?... 8)7

En er zijn meer voorbeelden (afslag Hoevelaken op A1/A28 vanuit oosten naar Amsterdam, staan ook van die borden niet bedoeld voor hoofdrijbaan, maar wel zo gepositioneerd dat het lijkt alsof...
Dus ja, je kunt er nog wel eens missen of niet goed interpreteren.

edit: rijbaan verwisseld :*)

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 22 juli 2024 14:00]

Het is heel simpel. Als er op de snelweg maar één bord staat aan de rechterkant dan geldt dat niet. Het moet altijd dubbel zijn uitgevoerd. Tenslotte kun je net naast een vrachtwagen rijden en het bord missen.
De borden op de parallelbaan moeten dus ook links en rechts staan.
Als ik net wordt ingehaald door bijv busje(s) op linkerbaan, mis ik de linker zie alleen de rechter...wat dan?
Dit is niet op iedere hectometerpaal (helaas). Steeds vaker staat de geldende snelheidslimiet er iedere 500m of kilometer.
Op de snelweg kun je binnen enkele seconden te maken hebben met de volgende limieten:
  • 120, het is nu 18:59 uur
  • 130, het is nu 19:00 uur
  • 70, file dreiging
  • 50, file!
  • 90, wegwerkzaamheden
Dit is een realistisch scenario op de A1, knooppunt A28. Bij het bord 120 kun je het volgende bord met daarop 130 al zien staan...

Het ontbreken van beleid zorgt voor chaos. De files doe je niet zo veel aan, maar het constante wisselen van maximale snelheid, dat is niet handig. Ik begrijp ook niet waarom er nu is gekozen voor overal 100, met als uitzondering de plekken waar je 80 mag. Dat is een slakkengang in vergelijking met de 120/130 die we nu gewend zijn. Dat gaat het CJIB nog wat overwerk opleveren...
"Ik begrijp ook niet waarom er nu is gekozen voor overal 100, met als uitzondering de plekken waar je 80 mag." Misschien wel omdat dat 20 tot 30% in uitstoot van stikstofverbindingen scheelt?
Ik zeker niet. Je moet eens kijken hoe slecht borden staan. Vaak in de bocht waardoor je niet/wamper kan zien hoe hard je mag. En op het moment dat je gaat kijken of er borden staan ben je er al ver voorbij.

Dat "door de bocht kijken" wat je leert (en zeker niet in een bocht naar de berm kijken) gaat echt compleet mis door de idiote plaatsing van verkeersborden.
De snelheid staat zeker niet altijd op de hectometer paaltjes. Op het stuk van de A7 waar ik dagelijks rijd, staat de snelheid vrijwel nergens aangegeven. Dus als je het bord mist bij het oprijden van de snelweg (en ja, dat kan prima gebeuren, bijvoorbeeld als je voorganger in eens op de rem gaat en al je aandacht daar naar uit gaat).
Op elke weg ja? Dat de overheid een besluit heeft gemaakt m.b.t. de maximale snelheid op de snelwegen heeft helemaal niks met deze update van Google Maps te maken.
- Omdat je 's nachts wel harder mag (al kan de app dat nu nog niet weergeven)?
- Omdat 100km/u niet overal van toepassing is en je zo dus kunt zien waar wel/niet?
- Omdat er ook wordt gereden op provinciale wegen/binnen bebouwde kom waar je 30/50/60/70 mag?
- Omdat je soms ook gewoon een bord kunt missen?
- Omdat je soms kunt twijfelen en nu een extra controle kunt uitvoeren?
- Omdat buitenlandse mensen mogelijk we moeite hebben met onze standaarden?
Omdat ook 100 een limiet is.
Daar zijn ze wel een beetje laat mee. Waze IGO en TomTom doen dit al jaren.
Klopt, en Apple Maps loopt helemaal achter de feiten aan. Gelukkig heeft google maps heel veel features die de anderen niet hebben.
noem er eens een paar :)
Serieus, mensen zijn vaak lovend over google maps, maar ik ervaar vooral beperkingen.
Niet om vervelend te doen, maar welke beperkingen ervaar jij dan?
(tot voorkort) - geen maximum snelheid
- Geen informatie over huidige hoogte, verlopen tijd, nauwkeurigheid gps signaal
- Geen mogelijkheid om een route te maken in google maps, en deze te navigeren. Je kunt wel een alternatieve route doorsturen naar je smartphone, maar dan nog gaat 'ie zelf een route bepalen en gebruikt niet wat je gemaakt hebt.
- Beperkte ondersteuning in opslaan van POI's onderweg
- Voetganger navigatie werkt deels, heeft moeite met richting te bepalen
- Alternatieve navigatiekaarten (zoals wandelroutes) niet beschikbaar
- Geen keuze tussen meerdere gesproken stemmen
- Vaker meegemaakt dat ik tijdens de spits een snellere route krijg voorgesteld, die loopt via een weg die niet toegankelijk is tijdens de spits (om sluipverkeer te voorkomen). 1x ook tegengehouden door een politie controlepost en gelukkig geen boete gekregen).

Meeste van deze punten zijn wel beschikbaar in andere apps, zoals osmand. Alleen mist die app real-time file informatie.
Offline map, wachttijden, openingstijden en reviews van openbare gelegenheden zoals restaurants etc. Bezorgt mij meer dan wekelijks erg veel comfort. Ook op vakantie zijn dit superfeatures.
wachttijden, wat bedoel je daarmee?
Openingstijden en reviews is iets van Google search, niet maps. Dat het is geïntegreerd is wat anders.

Offline mappen is helemaal niet uniek aan maps.

Op vakantie gebruik ik juist een andere app, osmand. Biedt veel meer mogelijkheden.
In de VS worden wachttijden bij drukke restaurants of publieke plaatsen (museau etc) getoond.

Dat diverse features geintegreerd zijn in maps doet er niet toe. In vele apps zijn andere zaken geïntegreerd.
Het is een feature in Google maps. Als gebruiker en reiziger wil ik niet switchen tussen apps.

Plus er is geen nauwkeuriger app dan Google maps. Iedere test op internet bevestigt dat.
Maps liet mij altijd tijdreizen met het ov (heb er genoeg screenshots van: vertrek over 3uur en kom over een half uur aan omdat je op utrecht centraal in 1 keer 2uur terug in de tijd gaat bij het overstappen)

Maps kiest ook altijd hele logische routes met de auto, duurd de rit soms maar 20minuten langer dan normaal.

Of maps die je als fietser de snelweg opstuurd, of maps die je de hele tijd naast de weg zet zodat ie je de hele tijd link of rechts de straat wil laten inrijden waar je op dat moment al 2km over heen rijd...

Maps is idd helemaal perfect, zo perfect dat in den beginne mijn eigen dorp er voor de helft opstond.

Enige wat ik vaak aan positieve punten van mensen hoor, zijn de andere google services die geinteregeerd zijn. Echter zijn die voor mij juist een enorm struikelblok (en zeker niet zo handydandy als ze doen voorkomen) ivm privacy en dergelijke.

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 22 juli 2024 14:00]

Nauwkeuriger? Je bedoelt in de juiste routes berekenen? Ha, dan kan ik nog wel een paar goede ervaringen vertellen (recentelijk nog) die echt niet heel optimaal waren, lol.
De Google maps(Waze dus eigenlijk - vroeger was het ook TomTom) zijn van mindere kwaliteit als die van TomTom, ook Traffic info is minder.
Echter is de kracht van Google de integratie(met o.a. searchengine.)
Helaas allemaal niet zichtbaar in de iPhone app
Om de functie te activeren, ga je naar de instellingen van Google Maps en kies je voor Navigatie. Onder het kopje Kaartweergave zie je een optie Snelheidslimieten weergeven, die je daar kunt inschakelen.
Linkje
ik heb iOS 13.3.1 beta en heb de laatste versie van GMaps draaien (is wel van 3wkn geleden). Bij updates komt er niets. En ik heb deze optie dus niet.
Kaartweergave:
Kleurenschema : automatisch/dag/nach
Noorden boven kaart houden : true/false

Dus niets met snelheidslimieten.
Zal wel bij de volgende update komen. Hoop ik
Ik zie hier ook nog vast op 5.35, nog geen update zichtbaar voor GMaps. Waarschijnlijk gefaseerde uitgerold?
Vanmorgen update gedaan naar 5.36.5, maar die optie snelheidslimieten staat er niet in :|

[Reactie gewijzigd door BaasG op 22 juli 2024 14:00]

ik heb de optie ook niet naar net even getest en het komt wel in beeld. ik ben benieuwd of dit soort functies ook naar Apple maps komt..
Je kan het enkel op Android aanzetten, dan werkt het wel ook op ios.
Straks komen er andere snelheden in de daguren.
In android auto ook beschibaar, radarcontroles worden ook gemeld
Ben ik de enige waar het ontzettend vaak niet klopt? Een 80 weg waar ik zogenaamd 50 mag, ik heb erg veel foute snelheidslimieten voorbij zien komen.
zelfde hier, op een ritje van 40min volgens mij maar een paar plekken tegen gekomen waar hij wel klopte.
Snelwegen met overdag andere snelweg dan tussen 19-6 kan ik nog begrijpen, maar wegen in steden waar hij opeens 70 aangeeft waar je toch echt maar 50 mag of buiten de steden 100 aangeven waar je maar 80 mag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.