Google Maps toont snelheidsmeter tijdens navigatie

Google Maps is begonnen met het tonen van een snelheidsmeter tijdens navigeren. In sommige landen staat daar ook een snelheidslimiet bij, maar dat lijkt in de Benelux nog niet het geval te zijn. De functie zit in de bèta van de Android-app.

Klik voor vergroting. Bron: kraats

Tweaker kraats stuurde een screenshot van een snelheidsmeter in Nederland met versie 10.18.0-beta van Google Maps voor Android. Ook op de redactie werkte de snelheidsmeter met deze versie van Maps, terwijl die in de stabiele versie in de Play Store nog niet zit.

Er komen wereldwijd veel meer meldingen binnen van de snelheidsmeter, meldt Android Police. Daarbij gaat het ook om gevallen, waarbij naast de huidige snelheid ook de snelheidslimiet op die weg staat, maar dat is vermoedelijk afhankelijk van hoe goed de informatie is die Google heeft van de wegen in dat gebied. Het gaat bovendien om een gefaseerde invoering van de functie, meldt Android Police. Onlangs voegde de zoekgigant al mobiele en vaste flitsers toe aan de app. Google heeft geen details bekendgemaakt over het aanbieden van de nieuwe functie, zoals of en wanneer het beschikbaar is in de stabiele versie van Maps of wanneer het zal werken op iOS.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-06-2019 • 17:52

172 Linkedin

Submitter: kraats

Reacties (172)

172
168
75
7
0
60
Wijzig sortering
De snelheid weergeven moet ook nog geactiveerd worden indien de correcte APK al op je toestel staat: Maps openen --> menu links boven --> instellingen --> navigatieinstellingen.

[Reactie gewijzigd door FreVDP op 5 juni 2019 18:48]

Bij mij verscheen de snelheidsmeter, ook al stond hij uit in de instellingen. Toch echt een beta ;)
Bij mij verscheen het afgelopen vrijdag ook in eens. Best wel handig.
Idem: build 10.18.0 (#1018005244)
Hey bedankt! Niet dat ik de beta heb, maar zag laatst dat flitspalen waren toegevoegd dus ik dacht even kijken.
Ben al lang op zoek geweest naar hoe ik Spotify kan luisteren via bluetooth, die instellingen staan daar gewoon! Moet het nog uitproberen, maar ben hoopvol. Beetje offtopic maar misschien dat ik er iemand anders ook mee heb geholpen?
Zojuist geprobeerd en de functie lijkt (nog) niet goed te werken. Hij reset de toggle weer naar de uit stand als ik Spotify als standaard mediaplayer selecteer.
En ook hier werkt het nog steeds niet, ondanks dat het bluetooth device als een media speler wordt herkend en de telefoon verder stil blijft komt er geen muziek uit de auto speakers.
Hardnekkig irritant, ik meen dat het ooit spontaan werkte en nu krijg ik het niet aan de praat.
Dan maar de fora doorspitten op de combinatie, wat doe ik toch verkeerd?
Bij mij werkt het gek genoeg altijd in het buitenland? :?
Zou googelen de snelheden van gebruikers gebruiken om te bepalen of er ergens file staat? Wat gemiddelde snelheden op bepaalde wegen gedurende bepaalde tijden zijn?
De data van lussen onder de weg zijn vrij beschikbaar. Die wordt gebruikt voor het vaststellen van vertraging.

https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/open-data
Dat is 1 factor, los daarvan maakt Google gebruik van de locaties van Android apparaten, en andere apparaten die Google Software gebruiken zoals Google Maps.
Daarom kan Google Maps een betere indicatie geven over de aankomsttijd inclusief files en alternatieve wegen dan andere navigatie software.
"Daarom kan Google Maps een betere indicatie geven"

Nou dat ervaar ik anders. Ik vind Waze veel nauwkeuriger dan Maps. Waze is bij mij ook sneller met updaten als er aan de weg gewerkt word (toevallig is een dorp al 3 weken afgesloten ivm wegwerkzaamheden waardoor ik om moet rijden. Maps laat me nog steeds door dat dorp rijden, terwijl Waze na 1 dag al de omleiding als standaard had).

En als je in de file staat, heeft Waze hier ook een goede UI voor (hoe lang je er nog in zit etc). En filtsmeister integratie.

En Waze had al vanaf het begin een kilometer teller :p
Klopt, wat zeer merkwaardig is gezien Waze nu al jaren eigendom is van Google. Toch wordt maar een handjevol data direct gedeeld met Maps. Het idee was volgens mij wel dat alles wat in Waze gemeld /bemerkt werd, teruggekoppeld zou worden in Maps en vice versa. Maar goed Google is altijd bezig met teveel tegelijk, veel beloftes maar ze maken zelden een project goed af, of verfijnen het niet (zie oa. de talloze chat apps die ze achtereenvolgens uit hebben gebracht en weer de nek om hebben gedraaid).
Waze heeft de voordelen van zowel Waze gebruikers als Google.
Dat is wat anders
Wat is wat anders?
Met AI zouden ze de officiële snelheid moeten kunnen analyseren in Nl. Nederlanders rijden meer en meer braaf de aangegeven snelheid. Ook met de uitzonderingen op basis van tijd. Zelfs nieuwe wegen zijn zo in te richten in de navigatie, weet dat TomTom dat al jaren doet.
Volgens mij weten ze de maximumsnelheden alleen al door de streetviewcamera's. Door camera's weten de navigatieboeren ook precies welke steden op de verkeersborden staan die jij moet volgen. Nieuwe auto's hebben ook geen moeite om de maximumsnelheden aan te geven in het dashboard aan de hand van camera's. Zelfs maximumsnelheden die staan aangegeven op matrixboorden komen in mijn dashboard terecht. Hoewel dat laatste in Nederland niet goed werkt door het ontbreken van een rode rand op de matrixboorden. In Duitsland zit hij er nooit naast.
Zelfs maximumsnelheden die staan aangegeven op matrixboorden komen in mijn dashboard terecht. Hoewel dat laatste in Nederland niet goed werkt door het ontbreken van een rode rand op de matrixboorden. In Duitsland zit hij er nooit naast.
Dat is dom want je kunt van ieder matrix-bord (en DRIP) via een opendata API opvragen welke tekst er zichtbaar is op het bord. Zonder camera, zonder OCR, gewoon met GPS lokatieinfo als enige sleutel. Ik rij hier, welke tekst staat er op deze DRIP?
Weet jij zo toevallig waar deze api te vinden is?
Wellicht dat het via api's ook kan werken. Echter begrijp Ford ook wel da ze niet een systeem gaan bouwen dat in elk land een andere api nodig heeft om goed te functioneren terwijl een camerasysteem in elk land zou moeten kunnen werken.
Die snelheden zijn allemaal bekend en op welke weg ze gelden. Dat staat gewoon in een database. Als je die GPS positie bereikt krijg je die info op het schermpje. Tomtom doet dat al zolang er tijdsafhankelijke max. snelheden op de NL wegen zijn. Maps navigatie van Google vind ik persoonlijk een waardeloos programma.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 6 juni 2019 02:55]

Precies die rode rand... Wie in NL toch ooit verzonnen heeft om borden te maken met groene pijlen (en dat iedereen dan moet snappen dat je daar mag rijden, dus alle Duitsers, Roemenen, e.d. rijden echt nooit ineens op de vluchtstrook, zie bijv op de A50 Arnhem-Apeldoorn, want die zijn dat helemaal niet gewend) of met borden idd zónder rode rand die alleen 30, 50, 70 of 90 aan kunnen geven, in het wit en dat dat dan ook nog eens een dwingende verplichte snelheid moet zijn. Dát is écht voor mij één van de meest onbegrijpelijke borden op de weg. Terwijl als je gewoon drie mooie full led borden boven de weg heb waar je alles op kunt zetten wat je wilt inclusief dus 100 mét rode rand ook boven de spitsstrook (vluchtstrook) dan weet ik zeker dat mensen veel meer daar rijden waar ze horen, nl meest rechts indien dit kan. Nu bij Gelredome ri Nijmegen zijn ze vervangen en daar heeft het aantoonbaar gewerkt al heb je nog mensen die met 100 op de teller naar Nijmegen kachelen op de linkerbaan, wellicht dat deze toevoeging helpt hen te laten zien dat ze eigenlijk maar 94/95 rijden en dus hopelijk meer richting de 108/110 op de teller gaan.
De officiele snelheid aangeven moet geen probleem zijn. Waze doet dit al jaren (en goed ook) en Waze is sinds een tijdje van Google. De snelheid aangeven was al een feature van Waze, die nu na een tijdje is geimplementeerd in Google Maps.

Zou me niet verbazen als de twee apps uiteindelijk samen worden gevoegd.
De verschillende snelheiden op dezelfde weg op een dag wordt helaas nog niet aangegeven in waze. Zou geweldig zijn als dit ook zou komen.
Dit is een gekende vraag en Waze HQ is hiervan op de hoogte. Men heeft aangegeven er iets mee te gaan doen, maar zoals altijd is de timing hiervan "het is af wanneer het af is".
Dat heeft Tomtom Go Android al jaaaren. Ik snap niet dat Maps dat niet heeft. En nog zoiets, de vr navigatiestem is echt vreselijk om te horen. Ook hier is Xander (tomtom) heel natuurlijk.
Een navigatiestem is altijd vreselijk
Meer en meer de aangegeven snelheid? Niet op de A1, A12, A20, A28.... Ook niet op N-wegen en zelfs in de bebouwde kom.
Zie vaak ook kleine rode stukjes als er 3 auto achter elkaar rijden in een rustige woonwijk. Lijkt me niet dat er overal lussen liggen?
Bijna alle GOW's zijn geïnstrumenteerd, met in ieder geval lussen in de buurt van iedere kruising of rotonde. Zelfs in het oosten van Drente.

Ergens tussen 1994 en 1996 werd het duidelijk wat 'internet' zou gaan betekenen. Natuurlijk is er een hoop anders uitgepakt. Maar lokale en landelijke overheden zijn al vijfentwintig jaar bezig met het digitaal beschikbaar maken van hun spullen.
Mooie link, iedere minuut worden de trafficspeed bestandjes overschreven. Nog best wel luxe vind ik, voor gratis.
Google maar op 'opendata site:.nl', dan zul je een hoop data vinden..
Bedankt voor je interessante link. Deze kende ik nog niet. :)
Hmm? Dat is al lang het geval.
Je zou het haast denken idd want in de binnenstad en buitenwegen woonwijken wordt het ook altijd netjes aangegeven(rood kleurtje naast de weg etc).

Lijkt mij niet dat overal lussen liggen behalve op hoofdwegen/snelwegen etc.
Komt dit dan ook naar Carplay/Android Auto? Daar voegt het ook wel wat toe lijkt me.
Er is toch al een snelheidsmeter aanwezig in de auto?
GPS kan behoorlijk nauwkeurig de snelheid aangeven. De snelheidsmeter van je auto zit er al gauw een paar procent naast (meestal geeft hij een te hoge snelheid aan).
Ja dat klopt, daarom is er ook een marge voor een snelheidsovertreding. Als je 104 op de teller rijdt, krijg je geen boete omdat je dan niet te hard hebt gereden min de correctie. Zoveel wijken de snelheidsmeters in de auto ook weer niet af.
Ik kan in mijn Auris fluitend 140 op de teller rijden terwijl de gps dan zegt dat ik 130 rij.
Bij 57 rijd ik 50 op de gps.
Nou nee. Er is sprake van een meetcorrectie, om meetfouten bij de controle niet ten nadele te laten komen van de bestuurder. En er is een marge (vermoedelijk omdat het als onrechtvaardig wordt gezien om bekeurd te worden voor maar een paar kilometer te hard). Zie https://www.om.nl/onderwe.../snelheid/meetcorrecties/
Als de snelheidsmeter in je auto te weinig aangeeft moet je daar echt wel rekening mee houden, vooral op 130-km/h-wegen.
Klopt want op 130km/u wegen wordt er al snel 140-150 gereden. En als je dan vanwege drukte met 120 even links wil, omdat er 100 of minder wordt gegeven, dan kan dat snel tot gevaarlijke situaties leiden.
Klopt want op 130km/u wegen wordt er al snel 140-150 gereden. En als je dan vanwege drukte met 120 even links wil, omdat er 100 of minder wordt gegeven, dan kan dat snel tot gevaarlijke situaties leiden.
Dat snap ik even niet...
Als je afgaat op je snelheidsmeter en die te weinig aangeeft, dan loop je risico dat je te snel rijdt, niet te langzaam.
Correct, heeft met de meetcorrectie niets te maken. Dat is enkel meetapparatuur. Echter wordt het bewust in het systeem ingebouwd dat de tellers hoger aangeven als je rijd en dat precies weten hoeveel. Mijn auto geeft aan 136km/h bij 130km/h op GPS snelheid. Echter geeft mijn gemiddelde snelheid wel 130 aan als ik 136 rijd. Dus @PM_Petrol, die afwijking is wel degelijk aanwezig, zeker meer dan de meetcorrectie, als hij daarvoor al bedoeld was. Echter geeft je teller altijd hoger aan als je daadwerkelijk rijd, tenzij je er verkeerde maat banden of dat soort gekke praktijken toepast aan je auto.
Ik zal toch echt de snelheidsmeter van mijn auto eerder vertrouwen dan een GPS meter om heel eerlijk te zijn. Ik ervaar ook vaak het tegenovergestelde, waar mijn auto redelijke stabiele metingen geeft maar de GPS meter vaak onder of boven dat getal springt
Die snelheidsmeter van de auto geeft toch echt een te hoge snelheid aan.

Simpel te controleren ook. Zet je auto op cruise control en meet je snelheid met een stopwatch en het tellen van hectometer paaltjes.
Maar geen snelheidslimiet indicator.

Daarbij is de snelheidsmeter niet accuraat, afhankelijk van uw bandenslijtage geeft die een andere waarde aan. Daarom is die meter naar beneden afgesteld want hoe kleiner uw bandomtrek of diameter, deste hoger de snelheid om uw teller.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 5 juni 2019 19:30]

De snelheidslimiet indicator klopt heel vaak niet. Dat geldt in Nederland, maar nog vaker in Duitsland. Dus gewoon de verkeersregels kennen, en op de borden letten.
Daarbij zitten er ook in GPS onnauwkeurigheden. Bij een constante snelheid (cruise control) zie ik de GPS snelheid nog wel eens variëren (>1 km/h).

De afwijking van de snelheidsmeter van mijn auto valt trouwens wel mee. Met de cruise control op 120 geeft de GPS 116 aan, en bij 50 geeft de GPS 52 aan.

En wat is er eigenlijk nieuws aan het feit dat Google Maps nu de snelheid toont? Dat ze nu eindelijk iets toevoegen wat andere navigatiesoftware al lang heeft?
Ja maar die worden / zijn na verloop van tijd onnauwkeurig. Ik merk de afwijking vooral bij hoge snelheden >100 km/h wordt dan 110 km/h op de teller en 100 op de GPS, en 130 km/h GPS zelfs 145 km/h op de teller. Zowel Waze als mijn dashcam met ingebouwde GPS geven dezelfde snelheid aan. Het ligt dus aan de km teller van de auto

GPS snelheid is altijd de correcte snelheid
Ik heb al jaren met losse navigatie gereden in verschillende auto's. De snelheidsmeter in de auto zelf geeft heel vaak een hogere snelheid aan dan via gps.
Kan me daar wel wat bij voorstellen. Als fabrikant wil je niet hef risico lopen dan je meter per ongeluk een te lage snelheid aangeeft. Dan komen er klachten door de snelheidsovertredingen..
Het gekke is dat als ik met zo'n ODB2 kastje (om de waardes van de auto uit te lezen) een hogere snelheid te zien krijg dan op de snlehiedsmeter staat. Dat is een digitale snelheids meter overigens.

Dus die afwijking van de snelheidsmeter heeft de autofabrikant er expres ingebouwd. Ze zullen wel bang zijn dat ze aansprakelijk gesteld worden voor bekeuringen als er een afwijking omlaag in de snlehiedsmeting zit.
Nee, doen we niet meer aan. We rijden enkel nog op Gefühl.
Is voor de lui dat constant op de navi kijken en vergeten de snelheid.
[sarcasme] Eigenlijk zouden ze dat ook in whatsapp moeten inbouwen dan rijden de meeste mensen niet meer te har, gezien veel append achter de stuur zitten. [/sarcasme]
Waze doet dit sinds kort ook al (bij mij op Apple Carplay - 2018 Mazda 3).

Waze is overigens van Google
Waze doet dit al heel lang? Zolang ik Waze al gebruik zie ik mijn snelheid en de max. snelheid. Althans via de normale app geïnstalleerd op je telefoon.

Of bedoel jij specifiek geïnstalleerd op Apple Carplay?
Yep specifiek in mijn interface, vandaar dat ik merk en model auto en Apple Carplay specifiek benoemde. Heb geen ervaring met andere implementaties.

Anyway, als t in Waze zit is t appeltje eitje om t door te voeren naar hun reguliere Google Maps omgeving lijkt me :). Dat wou ik er meer mee zeggen.
Bijzonder dat dit bij Carplay anders is, ik gebruik 'Android Auto' in dezelfde auto en daar zit het ook al sinds het begin in. Werd er op je iPhone ook geen snelheidsmeter en maximum snelheid weergegeven voordat je Carplay ging gebruiken?
Geen idee, heb Waze nooit gebruikt buiten de auto om. Carplay heb ik er meteen in laten zetten toen het uit was. AA support kwam wat later meen ik? Jammer dat het de HUD niet aan kan spreken trouwens voor turn by turn navigatie.

Maximum snelheid werd alleen aangegeven wanneer ik er boven zat (en was een optie om aan te zetten meen ik), maar een “live ticker” van hoe snel ik rij zit er net sinds een week of misschien 2 in.

Heel vreemd is het overigens niet omdat Apple pas relatief laat wat grotere delen van Carplay open heeft gesteld. Geloof ergens in iOS 12.

[Reactie gewijzigd door Nefiorim op 5 juni 2019 20:40]

Bij mijn Android Auto geeft hij geen snelheid aan in auto scherm wel op telefoon op AA scherm !
ps Zit nu wel in Spanje ...

[Reactie gewijzigd door kiwiholland op 14 juni 2019 18:24]

Zo simpel is het niet. De kaart van Waze staat helemaal los van die van Google Maps. Het is op zich geen rocket science om die gegevens van de ene kaart over te zetten naar de andere, maar ik durf niet met zekerheid te stellen dat ze dat ook effectief gaan doen.
Waze deed dit (snelheid aangeven) al heel lang op android, nog niet zo lang op apple.
De speedometer bij Waze op carplay zat in update 4.51 of 4.51.1 of zoiets

Hier een draadje over mensen die er toen meer problemen mee kregen
https://wiki.waze.com/for...hp?f=3&t=267276&start=360

Bij mij is die ook voor zover ik weet bij 4.51.1 beginnen verschijnen (Auto: DS7)
Toen we in januari in Orlando rondreden met Android Auto en Google Maps gaf deze reeds overal de snelheidslimiet aan, snelheidsmeter niet gezien. Vermoedelijk zal het dus ook wel hier tevoorschijn komen in Android Auto.
Maps neemt steeds meer functies van Waze over. Nog even en gebruikers kunnen zelf mobiele flitsers en ongevallen melden ;)
Als dat net zo snel gaat als een fout melden in GMaps dan staan die flitsers en ongevallen er pas 3 dagen later in (of nooit natuurlijk, want Google voert soms je suggesties helemaal niet door (zelfs met uitgebreide beschrijving)).
Geef mij maar Waze, kan je tenminste ook nog met de motor overal komen i.t.t. tot GMaps die daar niet aan willen
Waze = Google Maps. De flitsers komen rechtstreeks uit Waze.
Vermoedelijk ligt Waze binnenkort ook op het Google kerkhof samen met nog wat andere prettige producten die Google overgenomen, opgeslokt en om zeep geholpen heeft.
Waze werkt nog altijd als een op zichzelf staand bedrijf binnen de structuur van Google, met eigen inkomsten en uitgaven en volledig aparte teams die slechts een beperkt communicatiekanaal hebben met de ontwikkelaars van Google Maps. Hoewel ik geen kristallen bol heb, lijkt er me niets op te wijzen dat men Waze wilt gaan stopzetten bij Google.
Waze is razend populair. Heel veel mensen zoals ik gebruiken het en het werkt best aardig moet ik zeggen.
Dus ik denk niet dat Waze ergens op het digitale kerkhof gaat belanden.
Kwestie van kosten/baten. Waarom twee teams hebben die dezelfde producten moeten onderhouden als je ook met 1 uit de voeten kan?

Gezien het feit dat Google de laatste tijd meer functionaliteit uit Waze overzet naar Maps is het (denk ik) echt een kwestie van tijd voor Waze de nek om gedraaid wordt ;(
Deze apps zijn verre van hetzelfde, ze hebben een helemaal andere insteek over hoe men met een kaart moet omgaan, hoewel je daar als gebruiker niet altijd even veel van merkt. Ook werkt Waze veel meer samen met overheden om gegevensuitwisselingen te doen, daar waar Google Maps zeer gesloten blijft. De apps spreken ook een heel ander deel van het publiek aan. Maps komt eerder zakelijk over terwijl Waze wat speelser is. Je vergeet ook even hoe enorm populair Waze is in de VS en sommige andere landen. Stoppen met Waze zou een groot deel van die gebruikers naar de concurrentie duwen. Nee, dit zie ik niet meteen gebeuren. Alleen op zeer lange termijn mocht de populariteit van Waze gekelderd zijn of zo.

Ik sta bijna elke dag in contact met mensen van Waze en alles dat ik zie wijst er naar dat Waze zeker nog een hele tijd gaat blijven bestaan. De mensen die er werken zijn alleen op papier deel van Google. Ze zijn niet zo'n team binnen Google waar medewerkers binnen en buiten stromen naarmate er functies ontwikkeld moeten worden, maar eerder een vast team.
Ik hoop van harte dat je gelijk hebt en dat Waze nog een flinke tijd blijft: het is mijn favoriete app in de auto.
Maar zoals ik al zei: Google is de laatste tijd wel erg druk om functionaliteiten uit Waze in Maps te stoppen. Daarom hou ik mijn hart vast...
2 nagenoeg dezelfde apps naast elkaar onderhouden is nou niet echt kostenefficiënt.
Wanneer Maps precies dezelfde functies heeft als Waze zal Maps aantrekkelijker worden voor gebruikers en Waze waarschijnlijk belanden op het Google kerkhof
De gemiddelde gebruiker heeft niet eens door dat Waze van Google is, maar voor het merk Google is het beter om Google Maps als uitstekende navigatie te promoten dan Waze.
Wat ik wel zelf merk is dat waze meer stroom vreet.
Als ik maps gebruik houd mijn autolader het bij en laad ie zelfs de telefoon op.
Met waze hou ik net gelijk accu niveau :?
Wat vind je zo geweldig aan Waze tov maps? Naast de snelheidsmeter en flitspalen dan. Ik ben oprecht benieuwd. Heb Waze paar keer geprobeerd en vond het echt helemaal niks. Naar mijn idee klopte de helft van de info telkens niet en / of was Maps accurater met de getoonde info. Interface ook stuk minder prettig dan maps (maar da's natuurlijk persoonlijk)
Waze is veel sneller met updates.

En je kunt veel meer melden. Waze meldt me wanneer:
- er een auto op de vluchtstrook staat
- er een gat in de weg is
- er een andere gevaarlijke situatie ontstaat (bijv stuk puin op de weg).

Als ik een afgesloten weg zie, meld ik dat gelijk, en de volgende dag staat het erin. Google stuurt je nog wekenlang langs dezelfde route. Laatst waren ze bij Arnhem lang aan de weg aan het werken. Waze gaf dat netjes weer, Maps deed alsof er niets aan de hand was.
Is volgens mij toch nog altijd een verschil. Het is wel eigendom van Google maar meen mij te herinneren dat er bij de overnamen een afspraak was dat Waze zelfstandig bleef verder werken en dat Google geen toegang had tot gebruikersdata.
Wel tot de resultaten van meldingen van gebruikers maar niet tot de data zelf

Maar kan ondertussen weeral veranderd zijn
Waze ≠ Google Maps

Waze en GMaps zijn twee totaal verschillende platformen, met totaal verschillende doelgroepen.
Daar waar GMaps alles in één applicatie is voor zowel fietsers (zwaar halfbakken trouwens, kan je nog beter OSM gebruiken), voetgangers, bestuurders van een voertuig, of mensen die met het OV willen reizen, bedient Waze puur en alleen de motorrijder, automobilist, en hulpdiensten (althans in Nederland).

Er zijn inderdaad flitsers die uit Waze komen, maar waar de kaart van Waze door vrijwilligers wordt onderhouden is GMaps een ander verhaal. Bij Utrecht op de N230 zou volgens GMaps een flitser staan, kan je een ding vertellen: die staat er niet. Veel features bij GMaps zijn goed, maar slecht onderhouden.

In Waze kan je tenminste een fout doorgeven, en met voldoende info wordt dat binnen drie dagen opgelost. Bij GMaps is er totaal geen zicht op wanneer je suggesties worden geaccepteerd.
Dat je stelt dat de flitsers uit Waze zouden komen is lariekoek, Google importeert wel bijna alle meldingen, maar de flitsers halen ze voor het grootste gedeelte uit SV beelden
Ik wacht al meer dan een half jaar op een update van TomTom van een aanpassing aan de maximale snelheid op een stuk snelweg (van 130 naar 100) die in november 2016 is doorgevoerd. Google Maps (en Waze) hadden het volgens mij de dag na de aanpassing al door.
Waze is ook van google, dus dit kunnen ze al lang.
Dat kan al sinds de vorige update. screenshot
Hoe meld je ongelukken en flitsers?
Ik heb versie 10.17.2 en zie dit nergens staan.
Op het "balonnetje met het plusje", rechts in beeld tikken. Ik geloof dat deze alleen zichtbaar is als je aan het navigeren bent.
Bovendien zat dat er niet lang geleden ook nog gewoon in. Waarom ze dat er uit hadden gesloopt is mij een raadsel.
Ik keek zojuist naar Google Maps om te kijken of de sneldheid te tonen was (niet het geval), maar na het plannen van een route zag ik wel (verouderde) infor over flitsers. Maar het grootste gebruik voor mij is het ontbreken van een 2D altijd noord boven kaart.
Dit zit er in toch?
Settings > Navigation Settings > Keep map north up
I stand corrected. Ik ben ervan overtuigd dat deze optie een keer verdwenen is in het verleden en ik heb Maps daarna nooit meer gebruikt.
Dat zou me niks verbazen, Google kennende ;)
Waarom voegen ze nu pas dingen toe die we al jaren wilden zien in Google Maps?

Fliters, snelheid en max snelheid
Aansprakelijkheid misschien, ik zit eigenlijk met precies dezelfde vraag. Wat ik denk is het volgende:
Je vlamt met 80 ergens doorheen dat zegt de navi terwijl je maar 60 mag. flits bedankt Google ik nog zo hard dus niet. Google krijgt een claim met onjuiste info verschaffen ofzo..

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 5 juni 2019 18:16]

Er zijn veel gevallen waar Google (of elke andere navigatie) de mist in gaat, bv bij wisselende max snelheden (vluchtstrook open/dicht). Daar kan je de nav bouwer niet aansprakelijk voor stellen, je bent zelf verantwoordelijk om de snelheidslimieten in de gaten te houden. Dit staat bv ook netjes op de TomTom site.
Controleer altijd de maximumsnelheid die geldt voor de weg waar je op rijdt. De maximumsnelheid kan veranderd zijn en de maximumsnelheid die je navigatiesysteem weergeeft, klopt dan mogelijk niet meer. TomTom is niet aansprakelijk voor fouten in kaarten of wanneer je een bekeuring krijgt voor het overschrijden van de maximumsnelheid.
Veel nieuwe wagens (duurdere wagens) hebben bord herkenning, reuze handig, vooral bij wegwerkzaamheden, werkt super.
Ik heb ook zo'n systeem en dat werkt eigenlijk best goed (Ford Sync2). Onderbordjes worden wel herkend, maar niet gelezen. Er verschijnt dan naast het eerste bordje een tweede bordje met onderbordje op mijn display.
Ook de snelheden op de matrixborden worden soms herkend. Bovendien staan op de snelwegen de borden zowel rechts als links.
Waar geen borden staan wordt de informatie uit het navigatiesysteem gehaald.

De waarschuwing heb ik ook uitgeschakeld, best wel irritant. En natuurlijk, naar buiten kijken blijft het beste. :)
Zelfs bordherkenning is niet perfect. Zeker met onderbordjes met tijden of "bij nat wegdek" gaat het de mist in. Het is wel een flinke verbetering.

De aangegeven snelheid van een navigatie-app heeft nooit een officiële status. Dat geld alleen voor de borden langs de weg en jij bent verplicht die netjes op te merken als je ze passeert. De matrixborden boven de weg geven overigens ook wettelijke maximale snelheden aan. Een rode rand (zoals bij Rotterdam vaak zichtbaar is) om het getal is niet verplicht.
Ik heb zo'n systeem en het werkt waardeloos. Het herkent wel borden, maar bv ook een bord op de parallelweg of uitvoegstrook waar je maar 50 mag. Natuurlijk moet het systeem breed kijken, want als je op de 3e of 4e baan rijdt moet hij ook het bord in de berm zien. Dus ziet hij keurig de parallelweg als je op de eerste baan rijdt.
Het gaat ook mis bij dingen als Alleen bij natte weg of tussen 6 en 18 uur borden. En natuurlijk ook als je net een auto inhaalt ter hoogte van het bord.
Ik kreeg zo vaak foute waarschuwingen over de snelheid dat ik het uitgeschakeld heb
Een aansprakelijkheid die Google niet wilt nemen, maar TomTom (een veel kleiner bedrijf) al jaren neemt. Lijkt mij zeer merkwaardig.
Maar natuurlijk ik snap ook wel dat je het niet bij google kunt claimen dat je te hard rijdt.

Inderdaad waarom duurt het zolang, TomTom en andere navi's hebben het vanaf zowat het begin erin zitten (zover ik kan herinneren). Waarom google nog niet, maar nu pas? Was een mooie toevoeging van het nieuwsartikel geweest.

Bang voor reputatie schade aan de maps app? Hoe het zou kunnen lopen in praktijk:
TomTom koop je word nooit geupdate (want dat kost geld) dus klopt niet, altijd opletten.
Google altijd up-to-date, zelfs een weg die morgen tijdelijk dicht is staat erop en file info klopt redelijk vaak erg goed. Super app! Ai een bekeuring de snelheid die Google aangaf klopte toch niet, wat is Maps toch een waardeloze app geworden...

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 5 juni 2019 20:42]

Je kan daar nooit je navigatiesysteem voor aansprakelijk stellen. Er is zover ik weet ook geen enkel navigatiesysteem dat de tijd-afhankelijke maximumsnelheden in Nederland correct weergeeft. Laat staan overige tijdelijke beperkingen zoals matrix-borden natuurlijk.
Osmand heeft al jaren de tijdafhankelijke snelheden. Niet dat het fantastische autonavigatie is, maar het werkt wel en heeft me voor de komst van Here goed geholpen op vakantie.

[Reactie gewijzigd door sympa op 5 juni 2019 22:44]

Voorheen waren dit premium functies die al een jaar of 10-15 beschikbaar waren voor TomTom / Sygic. Tegenwoordig wil men dit ook bij gratis diensten en wordt het nu ook voor deze gebruikers beschikbaar gesteld.
Geen idee. Ik gebruik voor autonavigatie al jaren Sygic. Ja, het is betaald, maar (kaart)updates zijn onbeperkt. Offline navigatie, dus geen gedoe met data (ook niet als je een stuk verkeerd rijdt). Google Maps zie ik ook niet als autonavigatie, want Sygic heeft bijvoorbeeld:
Meldingen bij overschrijden snelheidslimiet (instelbaar bij x km/uur overschrijding binnen/buiten bebouwde kom)
Meldingen bij spoorwegovergangen/scherpe bochten
Meldingen voor flitsers
Nachtkleurfunctie (weet niet zeker of Google Maps dit mist, maar ik verwacht van wel)
Compacte kaarten, Here maps biedt gratis offline navigatie, maar heeft flink grotere kaarten vergeleken met Sygic.
Rijbaanassistent: geeft weer in welke rijbaan je moet zijn.
Rijbaanbordenweergave: geeft een betere indicatie op de snelweg welk bord je moet volgen.

Al met al zou ik deze functie wel écht missen bij het navigeren op langere stukken. Ik weet het, Google Maps is gratis, maar veel van deze functies zijn geen hogere wiskunde en ik begrijp niet waarom ze niet (al jaren) in Maps zitten.
Waze loopt wat je wensen betreft voor op Google Maps, voor zover ik weet geen:
-melding spoorweg/bochten
-offline kaarten
-borden weergave
Maar niet met vinden van straten. Maps en Waze herkenen via stemherkennings eigenlijk alle straten. Maar Waze vindt ze soms niet. Dus herkent straatnaam, alleen vind die niet terug op kaart.... Daarom in 5% van de gevallen gebruik ik maps

[Reactie gewijzigd door gepebril op 6 juni 2019 08:33]

Lijkt me bizar aangezien de zoekfunctie van Waze terugvalt op die van Google Maps als er geen resultaten gevonden kunnen worden. Als je het ziet zitten: kan je me in DM die locatie doorgeven zodat ik er eens naar kan kijken?
Ik snap het hele voordeel van Offline niet echt. Ik gebruik maps dagelijks en verstook echt zoveel data niet. Je moet dan echt een bescheiden bundel hebben (nog bescheidener dan de mijne) om offline te willen hebben. ik heb een 2 GB data bundel en ik kom alleen in zeer uitzonderlijke gevallen over de 1.5GB per maand. En dat is dan inclusief álle data!
Het voordeel van offline wordt wel steeds kleiner, maar om te zeggen dat je het niet snapt lijkt me een tikje overdreven. Ik gebruik Sygic al sinds 2011, en de (eenmalige!) kosten voor die dienst heb ik in die jaren ruimschoots terugverdiend door minder data te gebruiken.
Het is ook een backup optie... voor het geval je ff geen internet hebt.
Echter ga je vaak grens over, en je telefoon schakelt ff niet snel genoeg over qua verbinding, dan is het toch knap lastig, als je net ff de weg niet kunt zien, terwijl je wel een belangrijke afslag moet nemen.

Tja gebruik zelf tomtom app, kaart van Europa neemt geloof ik 1.8gb in of zoiets.
Qua zoeken vind ik het veel sneller, maar heb gewoon geen zin om is zonder verbinding te zitten, waardoor je met online kaart gelijk probleem hebt.

Oh ja: ik heb ook nog offline/offpower maps in de auto: je kent ze misschien wel, van die boekjes met kaarten :D
Ik hoop ook echt dat Sygic Android Auto ondersteuning gaat krijgen (ligt aan Google, niet Sygic). Ik vind de app een stuk fijner en de rijbaan assistent is een stuk fijner. Overigens kent Google Maps/Waze ook offline navigatie, maar je moet wel aangeven welke regio je wilt downloaden vooraf.
Nachtkleur functie heeft Google/Waze ook. Mn Android auto schakelde ook automatisch naar nachtstand als ik mn lampen aanzette van de auto, maar heb dat tegenwoordig op tijdstip staan (zonsondergang enzo).
Exact dat ja. Ik gebruik nu FlitsMeister daarvoor met de ingebakken overlay, maar weet dat ik die APP echt niet meer ga gebruiken wanneer maps zo volledig wordt.

Rip flitsmeister
Het voordeel van Flitsmeister is dat automatisch op de achtergrond opstart als ik mijn helm headset aanzet (of verbind met BT in de auto). Tevens is FM meer up to date wat betreft aanpassingen aan bv snelheidskameras. Waze (en nu ook de Google Maps op mijn telefoon (nog steeds zonder snelheidsmeter)) laten kameras zien die al een half jaar verdwenen zijn op mijn route (ik ben te lui om dat eenmaal aangekomen op bestemming te fixen).
Ik ben het met je eens, alhoewel ik van mening ben dat Google deze feiten wel strak zou kunnen aanpakken. Gebruikers kunnen nu ook al realtime aangeven als een weg bijvoorbeeld is afgesloten, dat zou voor het aangeven van Flitsers niet anders moeten zijn? Wellicht dat het zelfs zo ver gaat dat google een gemiddelde "te snelle" rijders snelheid heeft op een weg en wanneer men opeens op de rem gaat op dat stuk daar dan evt een flitser staat en dit zelf aan gaat geven.
En andersom ook, reed laatst over een provinciale weg in Brabant/Limburg en daar stikte het van de flitsers maar geen enkele kwam naar boven op de navigatie.
Flitsmeister kan in elk geval al overweg met iVRI. Ik zie Google dat nog niet zo snel implementeren.
Vooral ook omdat ze Waze al 6 jaar geleden over hebben genomen, die al die functies tot in de puntjes beheerd. Functies druppelen héééééél langzaam door naar Maps.
Het zal wel aan mij liggen, maar daar heb je toch een snelheidsmeter in je auto al voor?
Die snelheidsmeter in jouw auto geeft niet je werkelijke snelheid weer maar altijd iets hoger dan je echt rijdt.

"De afwijking aan 50 km/u is tot 1 à 4 km/u. Bij 70 km/u is het toch nog steeds 3 tot 6 km/u. Bij 120 km/u is de afwijking 4 tot 8 km/u."

Bron: https://autofans.be/nieuw...ijkt-je-snelheidsmeter-af
Anoniem: 310408
@indy15 juni 2019 18:41
Dat is deels uit een 14 jaar oud onderzoek en nieuwere auto's hebben hier veel minder last van. Pas op dus. Mijn Tesla is tot op 1% nauwkeurig.
Het hangt ook van je banden af. Bij mijn auto geeft de meter op de winterbanden slechts 2% harder dan werkelijk aan, op de zomerbanden wel 5%. Blijkbaar hebben de winterbanden een iets grotere omtrek.
Dan voldoet jouw tesla niet aan de wet. De afwijking in de kilometerteller is wettelijk geregeld
Tesla voldoet prima aan de wet, er bestaat namelijk geen wet dat een auto X % teveel moet aangeven. Wat wel een wet is, is dat de snelheidsmeter nooit minder dan de echte snelheid mag weergeven, daarom houden auto fabrikanten een veilige marge aan, aangezien de afwijking per band/velg/slijtage kan schelen.

Bij Tesla hoeven ze dit niet te doen, aangezien ze GPS gebruiken voor de snelheidsmeting.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 5 juni 2019 20:32]

Hoe meet een Tesla dan de snelheid in een tunnel?
Ik denk dat het een combinatie is van beiden,dus zodra GPS geen bereik heeft, valt de Tesla terug op de 'ouderwetse' teller. Of misschien gebruikt Tesla de GPS om de electronische km-teller te ijken.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 6 juni 2019 13:21]

Quote dan even het artikel.. Niet dat ik je per se niet geloof, maar als we dan een discussie met feiten aan het staven zijn is het wel zo handig om bronnen erbij te pakken.

Ben benieuwd hoe ze dat geschreven gaan hebben. “Art. Xyz: De snelheids meter dient 2% minder aan te geven dan de werkelijke snelheid.”
Dan voldoet jouw tesla niet aan de wet. De afwijking in de kilometerteller is wettelijk geregeld
Waar baseer je die bewering op?
VW Polo uit 2018 in ieder geval niet

Bv. 105 km/u op GPS is 100 km/u op de snelheidsmeter, dus zo’n 5%

Ik rijd graag net zo hard als ik mag, vooral als er traject controle is.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 5 juni 2019 18:50]

Andersom zou ik wel geloven: 105 op de snelheidsmeter=100 op de GPS. Dat is namelijk "normaal": je snelheidsmeter geeft een hogere snelheid aan dan dat je werkelijk (dus volgens de GPS) rijdt...
Theoretisch zou het kunnen als hij bv van 15 inch velgen naar 18 inch gaat waardoor het wiel minder omwentelingen bij dezelde snelheid maakt.
Dan rij je toch iets harder?
Idd dacht ik ook. Een maximum toegestane snelheid is wel interessant.
Ja, dat lijkt me dan wel weer handig, mits deze informatie ook actueel wordt gehouden.
Dit is al jaren standaard bij Here wego. Toont snelheid en maximale snelheid. Alleen als er een tijdsgebonden limiet is, bijv 100km/u overdag, 130 in de nacht, dan toont de app altijd 130. Wat mij betreft is Here wego een aanrader.
Mijn broer zweert er ook bij. Heb het even geprobeerd, maar ik vind de interface van Waze toch prettiger.

Ieder zijn meug :)
Snelheidsmeter is minder accuraat dan een gps.

Hij moet verplicht naar beneden afgerond zijn waardoor je minder snel rijdt dan de meter aangeeft.

Dat je eigen snelheid in het rood wordt aangegeven en een biepje geeft als je te snel rijdt met Waze is ook handig omdat je met sommige wagens totaal niet door hebt hoe hard je rijdt.
klopt, ware het niet dat die altijd afwijkt, soms 3km/u, andere auto's soms 5 tot 8 bij 120/130 km/u.
Wat is precies HET grote voordeel van maps tegen over bvb here we go? Deze laat al jaren de snelheid zien.
Dat alles erin te vinden is, ook zonder precies adres. Snackbar De Vetput, zwembad De Zinkbak, voetbalclub Huppeldepup, etc. Dat hoef je in HERE niet te proberen (in de meeste gevallen).
Waarschijnlijk wordt de volgende stap; het toevoegen van live waarschuwingen zoals stilstaande auto's langs te weg, politie controles, wegafzettingen etc. Dit is informatie die verkregen kan worden van de community van Waze gebruikers. Dat is waarschijnlijk waarom Google de app Waze heeft overgenomen.
Wel mooi om te zien dat Google eindelijk dezelfde functie laat zien in Maps terwijl elke auto uit de afgelopen 120 jaar een analoge/digitale teller af fabriek mee krijgt.

Uiteindelijk, en ik vraag me af wie het dichtstbij de waarheid zit; als bestuurder zal je toch echt de borden & wegsituatie moeten inschatten door gewoon op de weg te letten. Een goede bestuurder gebruikt de snelheidsaanduidingen in de auto / smartphone als leidraad en zit er niet 100% van de tijd naar te kijken.
Dus door te kijken naar een analoge/digitale teller weet jij hoe snel je ergens mag rijden? Knap !

Ik gebruik die functie al jaren op Waze en is zeer handig om bijvoorbeeld langs Parijs te rijden. Er is daar een idioot regeling waar je 90 mag, dan 70 om dan paar honderd meter verder weer 90 aan te tonen om dan weer naar 50 te gaan.
Waze zie ik vanuit mijn ooghoek. Als ik te snel rij, verandert het naar rood. Door de situatie in bijvoorbeeld Parijs kan het snel gebeuren dat je eens een bord over het hoofd ziet omdat je op het verkeer let. En dan is het wel handig als je het opeens rood ziet worden in je ooghoek.
"Dus door te kijken naar een analoge/digitale teller weet jij hoe snel je ergens mag rijden? Knap !"

Dat beweert hij ook niet, en Google toont een snelheidsmeter, geen snelheidslimiet ( maar in sommige gevallen ook, maar niet altijd ).
Waarschijnlijk kijkt @MAX3400, naast het raadplegen van zijn snelheid, ook nog naar de borden langs de weg. Bijna niet te geloven, wel? Misschien is ie zelfs nog in staat om richting aan te geven bij afslagen, al is dat misschien toch wat teveel gevraagd 🤡
Sowieso let ik zelden op max snelheid en meer op de snelheid van het verkeer. Ik gebruik eigenlijk alleen de navigatie snelheid aangezien deze meestal nauwkeuriger is dan de meter van de auto zelf.
Ik snap niet waarom het bij maps zolang moet duren tegen die functie er is. Werkelijk iedere navigatie toont je snelheid behalve 1 van de grootste en beste (in mijn ogen) namelijk maps.
En hoe moeilijk kan het zijn om de snelheidslimiet te tonen? Ze kunnen die info toch van Waze halen? Want dat is ook van Google...
Pas op met Waze - indertijd gingen die data ook naar Facebook - wil u dat? Ik denk het niet. Waze of google maps zal ik daarom NOOIT gebruiken in de wagen. Ik betaal dan nog liever voor m'n iets minder nauwkeurige GPS - mijn privacy is dat waard.
Welke app met (bij voorkeur offline kaarten,) uiterst actuele verkeersinformatie en snelle alternatieve routeberekening zou jij dan aanraden?
Die zoek ik namelijk ook.
Ik ken de bezwaren tegen Waze, en deel die zelf ook maar een goed alternatief heb ik helaas nog niet gevonden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee