Google Maps test waarschuwingen voor flitsers

In het Verenigd Koninkrijk test Google Maps het tonen van waarschuwingen van flitsers op zijn plattegronden. Een gebruiker kreeg de locatie van snelheidscamera's bij de mobiele app van Google Maps te zien.

Niet bekend is hoeveel gebruikers deelnemen aan de test, waarover Android Police bericht. De site kreeg screenshots van een tipgever toegespeeld, zonder veel details over de functie. De screenshots tonen een regio in het Verenigd Koninkrijk.

De toevoeging komt niet geheel onverwacht. Eind vorig jaar waren er al berichten van Australische gebruikers op Reddit dat ze snelheidscontroles konden aangeven op Google Maps. Daarna bleek dat ook ongelukken gemeld konden worden.

Daarmee lijkt Google functies van Waze te gaan integreren in Google Maps. In Europa is daarnaast Flitsmeister bekend als app voor waarschuwingen voor flitspalen. Die app is op zijn beurt uitgebreid met navigatie.

Google Maps flitsers

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-01-2019 • 21:57

298

Reacties (298)

298
290
104
4
0
103
Wijzig sortering
Nu ook nog een snelheidsmeter in beeld en de app is eindelijk af.
Daarvoor is er Velociraptor
Werkt op basis van Openstreetmap data (of andere betaalde diensten) en je huidige locatie. Geïntegreerd in Google Maps zou beter zijn, maar dit bied in ieder geval een mogelijkheid.
Of je gebruikt gewoon waze waar alles al in zit.
Waze is ook van Google en is op basis van Google Maps.
in waze zitten sinds een tijdje vervelende mc donald reclames.
Echt? Ik heb daar geen last van op mijn telefoon. Dan moet ik ook zeggen dat ik het op een iPhone gebruik waar mogelijk advertenties uitgeschakeld zijn?

Voorheen kreeg ik op mijn Android toestel enkel reclames wanneer ik over de grens was.
Die McDonalds reclame is niets meer dan dat er een McDonalds icoontje op de map getoond wordt wanneer je bij een McDonalds in de buurt bent voor easy navigatie. Dit doen ze ook, uit mijn hoofd, met Shell benzine stations.

Is het vervelend? Nee. Is het reclame? ja, heb je er last van? Absoluut niet.
Icoontje? Eén derde van de app wordt verstopt achter deze nutteloze meldingen.
Bij mij gaat het steevast over Peugeot garages met autosalon reclame er op.

Zeer vervelend want het hindert de navigatie?
Ja dat heb ik ook een keer gehad. Direct Waze eraf gegooid en nu maar terug bij Kaarten app van iOS die inmiddels voor mij uitstekend werkt. Voor flitsers heb ik dan een pro account van der Flitsmeister openstaan en via de (grote overlay) van de Kaarten app is dat een prima combi.
Die reclame komt enkel als je stilstaat te voorschijn. Hij blokkeert dus niet het beeld als je aan het rijden bent.
Interessant, nooit gehad. Wellicht het verschil tussen Android Auto op alleen een telefoon of Android Auto via je de auto zelf? (+mobiel)
Ja, zodra er een betaalde adfree versie komt ben ik de eerste die ‘m koopt. Verder is Waze namelijk wel echt top!
Koop dan Sygic. Regelmatig in de aanbieding. Werkt erg fijn en altijd up-to-date. Kaarten op basis van Tom Tom met levenslange updates, actuele file info, snelheidscontroles etc etc
Ik werk ook al jaren met Sygic, erg tevreden over. Google Maps en OSM zijn doorgaands iets sneller met de kaarten, maar die van Sygic worden ook prima bijgehouden. De Nederlandse voice-over is duidelijk, natuurlijk en prettig. Enige tijd geleden een euro of 30 neergelegd voor Worldwide Lifetime, geen spijt van.

De croud-sourced verkeersinformatie is het grote voordeel van Waze, meen ik, en daar zal Sygic niet tegenop kunnen. De advertenties verbaasde me inderdaad, en voor fundamentele navigatie blijf ik Sygic een stuk fijner vinden. Ik meende me ook te herinneren dat Waze geen wandel-modus heeft, maar dat kan ik verkeerd hebben.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 22 juli 2024 19:53]

Behalve weergave ETAs van alternatieve routes op afslagen helaas.
Dat is er nu ook (of wordt getest) - ik kreeg gisteren toen ik door Rotterdam reed en rechtsaf moest slaan een stippellijntje bij de route rechtdoor met "+2 min ETA" erbij.
Eerlijk gezegd vind ik dat niet zo erg, bij TomTom vind ik het af en toe verwarrend op onbekende weg.

Waze wijzigt je automatisch de route. Stel er staat verder op plotseling file, en je rijd langs een afslag waardoor je binnendoor om de file heen kan dan wijzigt Waze zelf de route.
Het probleem is dat ik vooralsnog soms toch beter (of prettiger) kan plannen dan Maps of Waze, dus ik vind het handig om eventueel een andere route te kunnen kiezen.
Is ook mogelijk met Waze maar is wat omslachtiger.
Tijdens het rijden kan je naar routes gaan en kiezen voor 3 verschillende routes welke op dat moment berekent worden. Ander nadeel is dat je tijdens het rijden op je telefoon moet gaan prutsen wat het er natuurlijk niet veiliger op maakt.
Waze vind ik een kermis.. snelheidsmeter + toegestane snelheid in Google Maps zou inderdaad een hele fraaie toevoeging zijn. De data hebben ze immers al.
Mijn auto laat op het schermpje gewoon de snelheid zien die gereden mag worden. Mis t dus niet bij google maps. Ik vraag mij wel af wat dit met flitsmeister gaat doen.
Niet via Android Auto
Dat zou van mij niet hoeven hoor, dan moet je weer naar het navi scherm kijken terwijl de Qashqai hier het op het scherm tussen je tellers weergeeft. Ook past de ingebouwde de snelheid aan als er een (tijdelijk) snelheidslimiet met een verkeersbord staat aangegeven of als er een onderbord is.
Dat heb ik ook in de Crossland. Maar dan moeten er wel borden met snelheidslimiet zijn. Daarbij heeft elke navigatie een max. snelheidsaanduiding, behalve Google.
De Qashqai gebruikt een combinatie van borden en de data van het navigatiesysteem. Werkt eigenlijk supergoed.
Die werkt niet in combinatie met Android auto toch?
Note: Android Auto support is NOT included. Unfortunately, Google doesn't allow third-party apps to display custom elements on the car display unit. You can still use Velociraptor's speed limit sound alert functionality with Android Auto.

bron: https://play.google.com/s...scubed.velociraptor&hl=nl
Of de overlay functie van TOMTOM Flitsers.
Flitsmeister heeft overigens ook een overlay functie die prima werkt met google maps :)
Flitsmeister werkt ook erg goed. Ik gebruik het in Nederland, Duitsland, Belgie tot nu toe nog niet vaak verrast;)
Want die voor je neus op je dashboard werkt niet?

edit:
Ik wist niet dat we tegenwoordig GPS metingen nodig hadden om de correcte snelheid te rijden. En dat we apps nodig hebben om ons te vertellen hoe hard we ergens mogen rijden. Het verklaard iig een hoop.
Misschien dat ze ook nog een functie kunnen toevoegen om het knipperlicht te gebruiken, dat hebben heel veel mensen ook nodig...

Er is een reden dat een GPS praat, en dat alle meters in een auto in het gezichtsveld zitten. Je moet/hoeft niet naar je GPS te kijken hoe of wat, dat scherm is te klein en zit de bestuurder zijn gezichtsveld :)
(De telefoon op de voorruit plakken van de auto mag volgensmij bij de wet zelfs ook niet)

[Reactie gewijzigd door Cogency op 22 juli 2024 19:53]

Vast wel maar het lijkt mij handiger dat wanneer jij naar je navigatie kijkt ook gelijk je snelheid kunt zien. Anders moet je ook nog een seconde van je aandacht besteden om op die in je dashboard te focussen. Is ook vast een reden waarom alle metertjes in je dashboard bij elkaar zitten ;)
Er is een reden dat een Navigatie praat, en dat alle metertjes voor je neus zitten, in het gezichtsveld. :)
Een pratende navigatie leidt mij alleen maar af en moet dan als nog naar het kaartje kijken. Ik zet het geluid altijd uit. Spiegels zitten ook niet in mijn gezichtsveld en daar kijk ik ook regelmatig op. Als je regelmatig naar je navigatie kijkt, kan je ook op tijd voorsoorteren i.p.v. op het laatste moment je auto ergens tussen proppen.
Je moet naar een kaartje kijken om de actie 'sla hier linksaf' uit te voeren? Vind je dat niet een beetje vreemd?
Nee, want soms zegt de navigatie dat te vroeg of veel te laat. Helemaal als het druk is. Dan is het handiger en veel socialer om op tijd voor te sorteren, op het laatste moment je auto ergens tussen proppen is niet bevoordelijker voor de doorstroming.

Als het een 1-baans weg is dan kan het prima maar als er twee rijstroken zijn. En eventueel een derde baan voor links af bij een stoplicht. Dan heb ik dat ruim van te voren gezien en weet ik al dat ik linksaf moet voordat de navigatie het zegt. Dus wat heb ik dan aan de audio van de navigatie.

Mensen zouden dit vaker moeten doen. Ik zie vaak genoeg mensen naar links gaan en bijna direct weer naar rechts gaan om af te slaan. Hiervoor hebben ze vaak eerst moeten versnellen en daarna weer moeten afremmen. Vervolgens krijg je een "rem golf" en heb je file.
Welk gps gebruik je dan? Want de meeste die ik gebruikt heb beginnen al van ver te brullen over voorsorteren.
Wat in veel steden ook een probleem is, met name dus wanneer de straat(jes) dicht op elkaar zitten.

"Sla over 200 meter rechts af"
*hmm... ongeveer deze dus...*
"Maak een u-bocht"
*kut!*
Probleem is dat bij de meeste GPS/kaarten de afslag berekend wordt waar hij is, maar bij veel afslagen kan je 400meter eerder er al niet meer af, (bijvoorbeeld een afslag met een brug, dan is die afslag op de kaart getekend op de brug, maar je moet er dan al veel eerder af)

dus als die dan zegt binnen 500 meter een afslag, dan is het eigenlijk al maar 100 meter meer.
Bedoel je welke navigatie ik gebruik? Here WeGo, maar ik moet erbij zeggen dat ik al jaren gebruik maak van navigatie systemen en in het begin vond ik het zo irritant:" Ga volgende afslag links", "Ga hier linksaf", "Ga hier links", etc. Ik heb toen het geluid uitgezet en nooit meer aangehad. Ik vind kaarten veel overzichtelijker en rustiger rijden. Ik kijk wanneer ik de informatie nodig heb en niet wanneer het systeem denkt dat ik het nodig te hebben. Het zit zo in de routine met spiegels kijken. Dat het voor mij veiliger is dan een of andere miep of meneer die begint te blèren.
Een pratende navigatie leidt mij alleen maar af en moet dan als nog naar het kaartje kijken. Ik zet het geluid altijd uit.
Google Maps heeft een hele handige modus, ‘vertel me alleen als er iets belangrijks is te melden’. Dus je hoort hem nooit totdat er bijvoorbeeld een file is en je gevraagd wordt of een alternatieve route wilt volgen.
Duh. Een meter die aangeeft hoe hard je mag natuurlijk...
Dat is geen snelheidsmeter maar een maximum snelheid indicator.

Maximum snelheid is iets dat gegeven is, niet iets dat gemeten moet worden.

[Reactie gewijzigd door Engineer op 22 juli 2024 19:53]

Jawel hoor: Mijn maximum snelheid varieert per dag en kan prima gemeten worden.
(Liever niet natuurlijk ;))
GPS snelheid ligt voor zover ik weet in iedere auto dichter bij de daadwerkelijke snelheid dan die van de auto zelf welke altijd een marge naar boven toe heeft.
Moet zeggen dat die van mijn huidige auto behoorlijk precies is, hij zit er maar 3 km/u naast. Bij vorige auto's scheelde het rustig 7-10 km/u met snelwegsnelheden.
In Europa mag de aangegeven snelheid nooit lager zijn dan de feitelijke snelheid. Ondanks dat snelheidsmeters vandaag de dag heel accuraat zijn (o.a. door GPS), hanteren de meeste fabrikanten in Europa nog steeds een artificiële afwijking van ~10% omdat de meeste bestuurder dit zo gewoon zijn.

In Australië is het echter een totaal andere situatie en mogen de snelheidsmeter veel minder afwijken, het gevolg is dat sommige wagen daar 100% accuraat zijn.
Klopt, wat betreft Australië! Mijn Mazda 626 uit 1999 geeft exact de snelheid aan die hij rijdt, geen kilometer meer of minder. Grappig is ook dat bij trajectcontrole (althans in Melbourne) met borden aan wordt gewaarschuwd dat je niet meer dan 107 kph op de teller moet hebben staan wil je voorkomen dat je een boete krijgt
Wellicht is er een verschil tussen digitale en analoge snelheidsmeters? Mijn Citroën Xsara Picasso heeft een digitale en die wijkt ècht maar drie km af.
Het hangt vooral af van de wil van autofabrikanten. Het is voor hen vrij eenvoudig om de snelheidsmeter te kalibreren om exact de juiste snelheid weer te geven. Het probleem is echter dat:
  • Iedereen in Nederland gewend is dat de snelheidsmeter iets hoger ingesteld staat
  • Fabrikanten niet aansprakelijk willen zijn voor boetes voor een iets te lage aangegeven snelheid
Hierdoor is het voor fabrikanten aantrekkelijk om een iets hogere snelheid weer te geven, ook al is het kalibreren gewoon goed te doen.
En dat de meting in de loop van tijd beide kanten op kan verlopen. Oa. door het afslijten van de band, bandendruk, afwijking die ontstaat in de sensor, afwijking in de weergave apparatuur enz. Als je iets kalibreert zal je dit ook bij moeten houden.

Daarnaast heb bijvoorbeeld ook een digitale teller in mijn Mondeo zitten, echter kan ik ook zien via OBD wat de auto werkelijk meet. Hier zit al een geprogrammeerde afwijking op, ik kan dan trouwens met 60 door een flitspaal op 50 zonder een bon te krijgen, wel haal ik dan iedereen in omdat zoals jij aangeeft vrijwel iedere teller een afwijking heeft en de meeste dus met 55 op de teller erdoor rijd. Maar sommige ook net onder de 50 op de teller.
Had ik ook, tot een bandenwissel.
In Europa mag de aangegeven snelheid nooit lager zijn dan de feitelijke snelheid. Ondanks dat snelheidsmeters vandaag de dag heel accuraat zijn (o.a. door GPS), hanteren de meeste fabrikanten in Europa nog steeds een artificiële afwijking van ~10% omdat de meeste bestuurder dit zo gewoon zijn.
Dat is natuurlijk onzin want iedereen hier in Nederland rijdt 130 op zijn teller als het een 120-weg is. Het liefste nog 135, zodat je in 'echte' kilometers nog net onder de flits-marge uit blijft. Want de maximumsnelheid is geen 120 meneer agent, maar 128, ná correctie wordt dat 125 en dat is geen boete. |:(
Dan klopt het toch precies? De aangegeven snelheid is niet lager dan de feitelijke snelheid maar juist hoger.
Je mist het punt: Mensen rijden alsof de 'maximumsnelheid' niet 120 per uur is maar de absolute grens waardoor ze nog net geen boete krijgen in 'echte' kilometers.

En als je dan braaf 120-125 op de snelheidsmeter rijdt vindt iedereen je een aso omdat je niet met het verkeer mee rijdt.
Daar heb je gelijk in, maar dat dat je punt is kan ik uit je eerst post niet opmaken. Zeker niet als je reageert op een post waar iets in staat dat feitelijk juist is en vervolgens zegt dat het niet klopt. Wat jij stelt heeft niets te maken met wat IStealYourGun stelt.
Maar dit weet je enkel omdat je gps de snelheid aanduid. Dat is waar op gemikt wordt, niet?
Het viel me vooral op omdat dit de eerste auto is van mij waar de getoonde snelheid erg goed overeenkomt met de werkelijke.
De laatste tijd is het wel gebeterd, maar het heeft veel met je banden te maken. Gesleten banden tonen een grotere afwijking. Winterbanden kan die afwijking enorm compenseren. Het meet namelijk de toeren van je banden, niet de omtreksnelheid.
Minder accuraat dan GPS en hij toont de maximum snelheid niet.

Die van Waze toont je huidige snelheid en de maximum en dat is gewoon heel handig.
Minder accuraat dan GPS en hij toont de maximum snelheid niet.

Die van Waze toont je huidige snelheid en de maximum en dat is gewoon heel handig.
Als het goed is, heb je geleerd wat de standaard snelheden zijn op wegen. En als deze aangepast zijn, staan er langs de kant van de weg borden die de aangepaste snelheid weergeven.
Ja in theorie wel, in de praktijk is het tegenwoordig een puinhoop en heb je zo een bord gemist.
De maximum snelheidsweergave is ook de reden dat ik een andere routeplanner gebruik.

Op de snelweg gaat het continu van 80 naar 100 naar 120 naar 130 naar 100 en weer terug.
En dat ook nog allemaal afhankelijk van spitsstroken en weersomstandigheden.
Ja die conditionele max snelheid heb ik ook zo’n hekel aan.

130 tenzij het een bepaalde tijd is doordeweeks of de weg nat is of er een wassende maan in het weekend is of Ajax morgen speelt.

Zet er voor mij dan maar gewoon een bord 100 neer dat altijd van toepassing is.
Ik gebruik een hud app zodat ik mijn snelheid zie zonder dat mijn oude ogen helemaal moeten focussen op het dashboard, hoe ouder je wordt hoe langer dat duurt. En dat in combinatie met waze die onzichtbaar draait maar een geluidje afspeelt wanneer ik per ongeluk 5% over de toegelaten snelheid ga. Relaxt rijden zonder constant te moeten speuren naar de snelheidsborden en het dashboard in het oog te moeten houden en in de laatste 8 jaar maar twee kleine boetes gehad (toen had ik waze nog niet).
De maximum snelheden zijn niet overal even duidelijk. Bebording laat vaak ook te wensen over.

Het is niet allemaal zo duidelijk en eenvoudig als de theorie je doet denken in de echte wereld.

Misschien rijd jij elke dag precies dezelfde weg en weet je precies hoe snel je overal mag maar ik rijd door heel Nederland (en stukken van Duitsland en België) en het is vaak totaal onduidelijk wat de maximum snelheid is.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 19:53]

Ja, ik rijd elke dag dezelfde route naar m'n werk (muv in de zomer), ik denk dat de meeste mensen dat doen. Maar juist als ik niet m'n dagelijkse route rijd, let ik extra goed op de snelheidsindicaties. En verbaas me er elke keer weer over hoe weinig mensen blijkbaar weten hoe hard je ergens mag.

Duitsland moet ik wel toegeven dat ze daar een puinzooi aan borden hebben, daar kun je op een kilometer B-weg wel 10 borden achter elkaar zien staan met elke keer een nieuwe max snelheid...
3 maanden Waze gebruikt om door de randstad te kunnen rijden..

2 maal een boete van 5 k/m te hard op dezelfde plek ;)

Verder overal met een gerust hart 5 a 10 kilometer te hard gereden..

Als je per dag 2 uur in de auto zit scheelt het je uiteindelijk een uur op week basis
Ik snap die uitspraken nooit van mensen die denken dat als ze 5 a 10km/u sneller rijden veel tijdswinst hebben. Doe maar eens de berekening, je zal zien dat je op weekbasis helemaal niet aan die 2u komt, zelfs als doe je die volle 2u aan 10km/u sneller.

Zit allemaal in je hoofd, risico is tijdswinst niet waard.
Dat zal allemaal best, maar elke keer als ik op GPS rij, en me dan hou aan de snelheid (met de 3% marge) dan is mijn route zich toch steeds naar beneden aan het bijstellen.
Of dit komt omdat ik een heel verstokte cruise control rijder ben en mijn navigatie niet verwacht dat je zo stabiel rijdt, of dat het stiekem toch komt van daadwerkelijk de snelheid die je mag rijden ipv 10km/h langzamer zodat je op je teller de juiste snelheid rijdt, daar wil ik mij niet aan branden, maar ik kan altijd GPS rijders herkennen, dat zijn de enige die net zo snel rijden als ik, anderen gaan veel langzamer, of gewoon zo snel als ze durven.

uiteindelijk scheelt het me op een reis van 2 á 3 uur normaliter zo'n 10-15 minuten, tussen waar de navigatie aanvankelijk mee begon, en wanneer ik arriveer.

p.s. laatste boete kreeg ik geloof ik in 2014, terwijl ik in andermans auto reed, van 3km/h te hard, dus ben (ondanks mijn 350Z) geen asorijder (qua snelheid nochtans, inhalen doe ik wel zodra ik het kan bij mensen die 90 hangen waar ze 100 mogen, of 115 bij 130 etc.)

En voor uw info, even nagerekend zoals u zo vriendelijk verzocht: Je moet 300KM rijden, je mag gemiddeld 100 (even lekker simpel houden), en je rijdt er effectief maar 90 (want je km teller zegt 100), dan heb je na 3 uur dus ipv 300 maar 270 km gereden, oftewel moet je nog 20 minuten extra rijden (300-270=30km, 30/90*60=20min.)

[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 19:53]

Ik arriveer vrijwel altijd eerder dan mijn navigatie aangeeft (Google maps) terwijl ik vaak onder de VMax rijdt, zeker op de snelweg. Ik hoef hierdoor zelden te remmen omdat ik er niet door kan en kan meestal doorrijden bij de verkeerslichten.

Mooie berekening ook, maar je zult vrijwel nooit 3 uur achter elkaar VMax door kunnen halen, laat staan VMax +10. Ik heb het over mijn eigen route naar mijn werk al een tijdje bijgehouden, het gaat hier om 50, 60, 80 en 120 weg. Als ik de route rijdt met 57,67,87,127 op de teller of 50,60,80,110 kom ik binnen enkele seconden van elkaar aan, simpelweg omdat je anders teveel wordt opgehouden.

Ik word regelmatig vlak na vertrek ingehaald door fors sneller rijdende auto's die ik 10 kilometer later weer voorbij rijdt bij een verkeerslicht of 2 of 3 auto's achter aansluit.

Als je lekker door kunt knallen buiten de spits, zeker op de snelweg dan is er natuurlijk zoals je berekening aangeeft pure winst.
Zondag ochtend 7 uur. Gaat dat prima :P VAverage naar Stuttgart van 130 _/-\o_
Dan moet je echt hard doorrijden! Ik herinner me een artikel in de Autoweek van jaaaaaren terug waarin ze met Jos Verstappen in een heule snelle Laguna proberen 200km/u gemiddeld te rijden op een lang traject. Ze moesten volgens mij kilometers aan een stuk 240+ rijden en net voor de tank leeg was tikten ze de 200 aan. De auto is trouwens heel gebleven, er waren geen grindbakken op de Autobahn
Eindhoven -> Reutlingen gister 3:50. In Nederland rijd je gewoon 140. Dan in Duitsland ga je op cruiscontrol 150 en duim je op geen file. Het probleem is zodra er ook maar iets van file is is je gemiddelde naar de klote en duurt de reis makkelijk 5 uur.
Jou navigatie houd er ook rekening mee dat je op sommige stukken niet zo lekker door kan rijden. Dat neemt ie allemaal mee. Als je veel stoplichten mee hebt dan scheelt het ook alweer snel 5 min.
Met snelheid constant houden lijkt me inderdaad meer winst te halen dan als een idioot op te trekken, te remmen en weer op te trekken.

Zelfde als met steeds van baan wisselen in de file, collega deed dat altijd en 8 km verdere reden we nog steeds naast dezelfde auto die niet van baan gewisseld had.
Bij N=1 heb je helemaal gelijk.
Bij N=1000 is het een patroon.
Ook als je op de ‘snelheidslimiet’ van de snelheidsmeter van je auto rijdt, scheelt het bij de meeste navigatiesoftware minstens 5 min op langere ritten. Pas aan het einde loopt het verschil snel terug. Die 5 min zijn een soort ‘slack’ voor onvoorxiene omstandigheden.

300 km is in NL erg onwaarschijnlijk, eerder 80 - 150km en dan zit je met 6 - 10 min. Tevens zou ik na 2 uur rijden echt een pause inlassen.

Dat iedereen anders rijdt heeft niet alleen met op de snelheid rijden maken. Een aantal rijdt rechts om rustiger te kunnen rijden en anderen rijden dik boven de snelheidslimiet door waarschuwingen à lá Flitsmeister of omdat de boete ze niet interesseert. Zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken (haast, opgefokt, persoonlijkheid, ...) waarom iedereen anders rijd.
Hij zegt ook 1 uur. Maar ik geloof nooit dat je continue 10 te hard kan rijden. Zeker niet in de randstad
Daarentegen, als je wat langzamer dan toegestaan gaat rijden, is het verschil met een tikkeltje te hard wel een stuk groter.
80kmh weg 100 rijden is 20km te hard, en niet 5 a 10 zoals in je eerste post.
Tevens als je berekent moet je minimaal 100km heen en 100km terug rijden op een weg waar 100km/h toegestaan is en dan met 110km/h constant rijden, dan heb je 6min heen en 6min terug en kom je op jouw 1uur totaal bespaard per week.
Dat is dus 6minuten op iedere rit(heen of terug)...tja wanneer zijn 6 minuten zo belangrijk..
En die mensen die zich keurig aan de snelheid houden, hebben geen zin in die briefjes van het CJIB...
Zo simpel is het....het is gewoon de waarheid die jij niet wil zien, vanwege die 6minuutjes iedere rit heen of terug.
Ik houd ook van doorrijden, en ook wel eens te hard, maar ik ben wel zo nuchter om te accepteren dat "ik" op dat moment verkeerd bezig ben, niet de rest.

[Reactie gewijzigd door Sprayshop op 22 juli 2024 19:53]

Ik denk (en dat meen ik serieus) dat als iedereen gewoon écht 100 rijdt waar je 100 mag, er veel minder ongelukken, agressie, bumperkleven, rechts inhalen en files zouden zijn.

Tuurlijk je houdt altijd de paar procent hardrijders, maar als iemand op de GPS 100km/h rijdt, en ik 101, dan haal ik niet in, dan tik ik 1x op de cruisecontrol en dan rij ik keurig achter hem aan.
Als hij 95 rijdt ga ik er voorbij.

Dus te langzaam rijden (indien niet geforceerd door files/vrachtwagens/sleurhutten) net zo hard beboeten als te hard rijden, en onnodig links blijven rijden net zo hard beboeten als bumperkleven/rechts inhalen, en dan zou Nederland een stuk minder agressie en files kennen in het verkeer.

En nee, 100 is niet de maximumsnelheid, dus je mag ook langzamer als je wilt, het is ook de richtsnelheid die je normaliter geacht wordt te volgen indien de omstandigheden (weer/overig verkeer/overzicht/veiligheid) dit toe laat.

En dan nog een rekensommetje, 2x6 =12minuten per dag, bij gemiddeld 300 dagen werken per jaar is 3600minuten/60 =60uur per jaar, uitgaande van een gemiddelde carrière van 45 jaar is toch 2700uur/24 = 112,5 dagen die je extra bij je vrouw/kinderen/hond/pc had kunnen doorbrengen.

[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 19:53]

Ik denk (en dat meen ik serieus) dat als iedereen gewoon écht 100 rijdt waar je 100 mag, er veel minder ongelukken, agressie, bumperkleven, rechts inhalen en files zouden zijn.

Dit is wel érg naïef. Bedenk je eens: wáárom precies rijd jij zo dicht mogelijk tegen de snelheidslimiet aan? Omdat jouw gevoel aangeeft dat deze tijdswinst zo belangrijk is. Niet omdat die 5-10 minuten (op een langer stuk) zo cruciaal waren, anders was je heus wel eerder van huis vertrokken.

Jarenlang was 120 km/u de snelheidslimiet en reden mensen het liefst 125 km/u.
Nu is de limiet 130 km/u op veel plekken en jij gelooft dat deze zelfde mensen nu keurig 130 km/u rijden? Nee natuurlijk niet, die rijden nu 135 km/u.

Als iedereen precies 100 km/u rijdt, dan zul je altijd mensen houden die 110 rijden, simpelweg omdat ze er gewend aan zijn geraakt om sneller te rijden dan het gros van de auto's. Als de rest sneller gaat rijden, zullen zij ook sneller gaan rijden simpelweg omdat zij anders voor hun gevoel langzamer rijden.

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 22 juli 2024 19:53]

anders was je heus wel eerder van huis vertrokken.
Dit vind ik toch altijd zo'n dooddoener. Alsof iedereen altijd alleen maar van huis naar een locatie rijdt...
Ik geloof dat je niet heel erg veel op de weg zit?

Ik rij nu ruim 20 jaar ongeveer 80k per jaar. En heb nog nooit een leaseauto ingeleverd (sinds de boordcumputertijd) met een hogere gemiddelde snelheid dan 75 km/u. En dan rij ik altijd 10 te hard rekening houdende met afwijking aan autokant en marge vanuit de controle.

Zulke rekensommen zijn wel grappig maar gaan helemaal mank in het drukke Nederlandse verkeer.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 19:53]

Ach, heb toch een kilometertje of 1.500.000 op mijn naam staan, dus ik denk dat dat wel meevalt ;)
En nee, 100 is niet de maximumsnelheid, dus je mag ook langzamer als je wilt, het is ook de richtsnelheid die je normaliter geacht wordt te volgen indien de omstandigheden (weer/overig verkeer/overzicht/veiligheid) dit toe laat.
Jawel 100 is de maximumsnelheid. Geen richtsnelheid. Er bestaat alleen een mogelijkheid om te beboeten op basis van te langzaam rijden indien het een gevaar vormt voor anderen. (Net als al het andere gevaarlijke rijgedrag op basis van Artikel 5)
https://www.rijksoverheid...lheid-voor-het-wegverkeer
Ik ben op de hoogte van Art. 5, en ja 100 is idd de maximumsnelheid, maar tevens de richtsnelheid, laat de passage maar zien in je boekje waar wat anders staat, ik kan het niet vinden iig.

ben iig blij dat je te langzaam rijden iig wel gevaarlijk genoeg vind om het dan maar onder art. 5 te scharen :Y
Om het dan maar meteen te quoten:
"Hoewel er in Nederland geen minimumsnelheid op de autosnelweg geldt mag men niet zo langzaam rijden dat men het overige verkeer hindert of in gevaar brengt."
Dus ja, het is een richtsnelheid, want als jij 90 rijdt waar ik 100 mag, dan hinder jij mij.

[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 19:53]

Ik ben op de hoogte van Art. 5, en ja 100 is idd de maximumsnelheid, maar tevens de richtsnelheid, laat de passage maar zien in je boekje waar wat anders staat, ik kan het niet vinden iig.
Jij stelt dat dit de richtsnelheid is, dus de bewijslast ligt in dit geval bij jou. Volgens mij wordt nergens in de wet het woord richtsnelheid of iets dergelijks gebruikt.
ben iig blij dat je te langzaam rijden iig wel gevaarlijk genoeg vind om het dan maar onder art. 5 te scharen :Y
Alleen het oordeel over wat te langzaam is ligt dus bij de handhavende en gerechtelijke macht. Ik rij ook het liefst iets boven max snelheid op de teller, maar sommige vinden het juist fijn om langzamer te rijden en dat mag gewoon
Om het dan maar meteen te quoten:
"Hoewel er in Nederland geen minimumsnelheid op de autosnelweg geldt mag men niet zo langzaam rijden dat men het overige verkeer hindert of in gevaar brengt."
Dus ja, het is een richtsnelheid, want als jij 90 rijdt waar ik 100 mag, dan hinder jij mij.
Jij vind dat jij gehinderd wordt. Of het ook door de politie/rechter zo beoordeeld wordt valt te bezien en 2 regels verder staat het volgende.
Voertuigen mogen alleen op autowegen als zij 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur. Deze snelheid heet ook wel de minimumconstructiesnelheid.
Dit duid er op dat je minimaal de helft van de toegestane snelheid moet kunnen rijden.
Zie ook deze uitspraak waar herhaaldelijk naar 60km/h op een snelweg wordt gewezen
Er zijn al jaren navigatiehulpmiddelen, cruisecontrol, automatisch ‘bumperkleven op afstand’ (autovolgsystemen) etc. Er is maar één manier waarop dat gaat komen en dat is de computer achter het stuur.

De eenvoudigste omslag zal zijn als men veel meer comfort ervaart als de computer rijdt maar zover zijn we voorlopig niet, al was het alleen qua wetgeving. Een andere is dat de boetes/verzekeringspremies op verkeersslachtoffers/ongelukken zo groot worden dat het vrijwel onbetaalbaar wordt.

En leuk hoor zo’n gecharcheerde berekening met een 45 jarige carrière, maar dat kan ook met 6 min later naar bed en eerder opstaan. De waarheid is dat die kleine dagelijkse aanwezigheid veel minder voelbaar zijn dan eens per maand een halve dag echt aandacht aan je gezin geven. Tevens werkt tegenwoordig vrijwel niemand met dezelfde reistijd in een carrière en je werkt maar grofweg 235 dagen per jaar (weekenden vergeten?)
En nee, 100 is niet de maximumsnelheid, dus je mag ook langzamer als je wilt ...
Je bedoelt "niet de verplichte snelheid", want die 100km/h is op bepaalde wegen wel degelijk de maximumsnelheid.

Ik stoor me behoorlijk aan auto's die langzamer rijden dan de maximumsnelheid op de linker rijstrook, terwijl er ruimte is om dat wel te doen. Als die auto dan ook niet naar rechts gaat, maar rechts wordt ingehaald door een ander, dan ... grrrr :X
En dan nog een rekensommetje, 2x6 =12minuten per dag, bij gemiddeld 300 dagen werken per jaar is 3600minuten/60 =60uur per jaar, uitgaande van een gemiddelde carrière van 45 jaar is toch 2700uur/24 = 112,5 dagen die je extra bij je vrouw/kinderen/hond/pc had kunnen doorbrengen.
Serieus? Dan breek ik je hele rekensom meteen in duigen, je slaapt 1/3 van je leven, sta eerder op en ga later slapen.
En daarnaast breng je meer tijd door met je collega's dan met je familie.
Het is niet de hoeveelheid tijd, maar hoe je de tijd gebruikt. Hou je jezelf toch niet voor de gek.

Ik heb ook vaak zo gerekend, meer tijd voor mezelf..leverd, op de lange duur, alleen maar frustratie en negativiteit op.Niet voor iedereen, maar wel de meesten van ons nederlanders op de weg.
Ik heb in dat schuitje gezeten hoor en ik ben er uit gestapt..wat een opluchting en rust.
Er zijn wel helaas twee burnouts voor nodig geweest..
Wat in NL vaak het probleem is; inhalende vrachtauto's etc op twee baans wegen. Dat doet alle vermeende tijdswinst weer teniet en zitten de auto's die je net zo stoer hebt in gehaald weer gewoon op je staart. Als je op de Duitse autobahn achteraf ergens rijdt, dan is +30km/u wel de moeite over 200km of zo.
Maar voor woon-werk verkeer is het allemaal onzin. Ik vind het vooral een fijn iets in plaatsen waar ik niet zo vaak kom; dat je geholpen wordt om de 30/50/60/70/80/90/100 bordjes te herkennen, want dat gaat natuurlijk alle kanten op in en rondom de steden en dorpen.
Dit is alleen "anecdotal" maar ik heb eens probeert hardt te rijden tussen München en den Haag. Overall waar het in Duitsland mogelijk was ben ik 200km/h+ gerijdt. Het resultaat? Veeeeellll meer Verbruijk, en ik was er in 7h30 in plaats van 8h.

Daar schakel ik liever mijn cruise controll op 130km/h verbruik minder en rij constant door.
Verbruik heb ik helemaal uit de vergelijking gehaald; dat neemt exponentieel toe idd!
Nee onder de streep maakt het allemaal niet zo veel uit. Maarja, sommige mensen blijven zich Verstappen wanen hè ;)
De enige reden waarom de maximumsnelheid verhoogd is naar 130 per uur op de snelweg is dan ook omdat de overheid dan dik kan cashen op de extra brandstofaccijnzen die het oplevert.
En voor meer bekeuringen. :z
Leuk weetje is misschien dat bij 130 km/u trajecten er geen ondergrens is qua overschrijding. Tot 120 km/u wordt er doorgaans pas vanaf 4 km/u te snel beboet.
Op 130 km/u trajecten ga je voor 1 km te snel, na correctie 3%, al op de bon.

Maar natuurlijk ligt dat allemaal bij jou, niet bij de overheid. ;)
De overheid verplicht je niets, hard/te snel rijden, en dus boetekans en meer verbruik, is je eigen keuze.
Je moet geen 130, je mag dan tussen de 60 en 130 km/u rijden op dat stuk autosnelweg.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 19:53]

Um, en als er file is, mag je dan wel <60 km/u rijden? Of wanneer de matrixborden aangeven dat er tijdelijk een maximumsnelheid geldt van 50 km/u?
Ik zou de theorie nog eens gaan bestuderen, of gewoon uit een auto blijven als bestuurder, als je op zulke vragen geen antwoord weet.
Check gelijk de volgende even, je weet nooit: ;)
Als je benzine op is mag je dan de vluchtstrook gebruiken?
Of als je motor uitvalt op de rijbaan en je kan niet naar de vluchtstrook, mag je dan stilstaan op de rijbaan?

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 19:53]

Ik weet ze wel, geen zorgen. Maar wilde maar aangeven dat er dus geen minimumsnelheid kan zijn op een autosnelweg. En volgens mij kun je een bekeuring krijgen als je zonder benzine komt te staan als er voldoende indicaties zijn van je brandstofniveau, aangezien er voldoende tankstations zijn in Nederland.
Nee, er is onder normale omstandigheden een minimumsnelheid op de snelweg, een voertuig moet een minimum constructiesnelheid hebben van 60 km per uur om op de snelweg te mogen.
Dit geldt voor alle snelwegen, of de maximumsnelheid nu, aangegeven door borden, 100,120 of 130 is.

Waar jij het nu over hebt zijn de uitzonderingen waar je niet die snelheid haalt; door files, matrixborden, slecht weer etc. Situaties waarbij je je verplicht aanpast aan omstandigheden of tijdelijke snelheidsbeperkingen.
Dan nog mag je met je scootmobiel of Canta de snelweg niet op omdat het voertuig een minimum constructiesnelheid moet hebben, en gekeurd zijn, van 60 km/uur.
Als die beperkingen of omstandigheden opgeheven worden/verbeteren dien je weer aan die minimumsnelheid te voldoen. ;)
Dan nog niet. Bepaalde militaire rupsvoertuigen bijvoorbeeld mogen ook op de snelweg en die rijden niet veel harder dan 60/65 als het vlak is, net als grote mobiele kranen en speciaal transport en die zakken zomaar terug naar <60 als er een steil viaduct komt, of bijvoorbeeld op de Utrechtse heuvelrug/Schaarsbergen/Limburg.

Minimum constructiesnelheid ja, minimumsnelheid nee.
Maar we leven op dit moment in een maatschappij, waar we liever zeuren, liever anderen de schuld geven, veel te veel verkeer voor deze infrastructuur..Steden die hun infrastructuur niet op orde hebben en krijgen.
Ik heb gekozen om rustig te blijven, werk bij mij erg effectief.

Eerlijk is eerlijk, ik ben 50...maar als ik toen wist, mijn 30er jaren, wat ik nu wist..had ik me een hoop frustratie kunnen sparen.
Nuchter? Tijd is geld.. Hoop dat je je dat ooit zal realiseren.

6 minuten per dag? Jij leeft in een rekenwereldje.

Rijd maar eens over de A4 als het regent.. Kijken of jij de eerste afslag pakt of net als elk stuk vee lekker het milieu gaat vervuilen door stil te gaan staan en weer op te trekken elke 100 meter en dat 40 kilometer lang..

Doe daar je rekentrucje maar op..

Een buitenlandse collega van me reed zo op de snelweg meerdere boetes door wazige snelheden die constant veranderden... In zijn eigen land veranderd de snelheid alleen als er een kruising aan komt.. Tsja echte verkeersveiligheid..

Men wil het liedje niet luisteren integendeel wordt de volumeknop omlaag gedraaid.

Ik raad jou aan om lekker met je veiligheid door te knallen.. Ik bespaar liever 50 uur per jaar, die kan ik dan weer steken in het verdienen van geld voor een nog snellere auto. De volgende lease zal een BMW worden.
Tijd is geld..
Welnee. Deze mentaliteit zorgt alleen maar voor stress die ervoor zorgt dat je eerder overlijdt en dus uiteindelijk minder tijd overhoudt. En van mij mag jij het best het belangrijkst in je hele leven vinden om in een snelle auto te zitten, maar ik persoonlijk zie er niet echt het nut van in om je daar druk om te maken.
De volgende lease zal een BMW worden.
Is dat dan met de optionele richtingaanwijzers of zonder? ;)
Goed idee! Met een BMW kun je overal 215 rijden en hoef je ook geen richtingaanwijzer te gebruiken. Mensen die geen 200 rijden sein je gewoon weg met je grootlicht of beuk je simpelweg gewoon opzij 👌🏻
Tijd is geld?
Moet ik je nu echt serieus nemen? Met die belachelijke uitspraak.
Wil je meer geld? Dan maak een paar overuurtjes als er file is, meer geld en je stapt in je auto als de file weg is.
Begin je eigen zaak, begin een webshop, ga beunen.
Hou op met jezelf steeds maar als slachtoffer te zien.

Door je jachtig leventje lees je trouwens niet goed, ik schreef 6min per rit, dus heen 6min en terug 6min.
Ik heb nergens 6min per dag vermeldt.
Juist door je ongeduld, lees je te snel en mis je informatie, die je straks veel tijd en geld gaan kosten.

Maar als jij je daar gelukkig mee voelt, dan moet je dat doen.
Ik heb ook nergens gezegd dat je niet harder moet rijden, ik vind alleen dat je niet zo druk moet maken over 12 minuten per dag.
Je slaapt ten slotte bijna 1/3 van je leven, hoe ga je dat goedpraten? Kost geld dat slapen..

Maar nu een tip die je eens goed in je oren kunt knopen.
In plaats van te zeiken over dat uurtje, dan maak je een overuurtje op je werk.
Meer geld, en grote kans dat de file al oplost of dat je alvast een andere route kan plannen voordat je in je BMW klimt.

En denk je dat ik nergens last van heb op de snelweg?
Ik heb vaak genoeg een vrachtauto voor de tunnel van de a73 staan en dat de tunnel dicht gegooid is door rijkswaterstaat, geen regen voor nodig hoor.
Ik kom wel op mijn werk en ik kom wel thuis..Soms iets eerder, soms iets later..

[Reactie gewijzigd door Sprayshop op 22 juli 2024 19:53]

Niemand zegt dat we het nodig hebben. Het is wel handig/prettig om te hebben.
Ik wist niet dat we tegenwoordig GPS metingen nodig hadden om de correcte snelheid te rijden.
Ja, dit is verdomd handig. Naast het feit dat het soms gewoon een chaos is qua verkeersborden: 'Twintig procent van de verkeersborden is overbodig' is het voor mij persoonlijk ook gewoon fijn als validatie. Ik rij veel snelweg en iedere 10 kilometer hebben we weer iets anders, dan weer 120, dan 130, dan even 100, is het alweer 120, even naar de vermeldingen kijken op de kilometer paaltjes?

Voor woon/werk is het misschien duidelijk hoe hard je mag maar ik zit door heel nederland en weet soms niet eens welk gat ik nu weer zit...
Ik heb een hekel aan zo'n kletsmajoor in de auto. Doe mij maar een kaartje op m'n telefoon. Zovaak hoef je er niet op te kijken en het is prima te zien op die grote smartphones van tegenwoordig. Ik gebruik navigatie eigenlijk alleen voor verkeersinfo op m'n route, niet voor de route zelf. Dus ja, dan is een flitser ook erg handige informatie. Zo zie je maar weer, zoveel mensen zoveel wensen
Nou, eigenlijk niet nee, want die wijkt vaak af bij veel auto's, soms wel tot 10km/u (dat de snelheid dan op het dashboard dus hoger is dan in werkelijkheid).
Als die voor je neus de werkelijke snelheid aan zou geven dan zou dat helpen, maar de manier waarop snelheid voor dat ding berekend wordt in Europa kan behoorlijk afwijken. Dan vertrouwen mensen het niet meer en zien ze graag de werkelijke snelheid.

In de VS en Japan is dit probleem een stuk kleiner, omdat daar de snelheid anders berekend wordt en accurater is. Zie: https://www.thrillist.com...rican-and-japanese-cars#.

Mooier nog zou integratie van Android Auto in een active info display zijn, waarop dan ook de GPS snelheid te zien is.
Ik vind het fijn om op de linker rijstrook de toegestane snelheid te rijden. Mijn Golf geeft bij 50 echt 52 aan (boeiend...), maar bij 130 echt bijna 140. Rij ik op de linkerstrook 130 op de teller, dan rij ik bijna 10 km/u langzamer dan iemand die bijna geen afwijking heeft. Dat zou ik zelf irritant vinden en daarom doe ik het ook niet bij anderen.

En een telefoon of navigatiesysteem op de voorruit mag, maar niet als hij het gezichtsveld blokkeert. Ik heb mijn TomTom dan ook in de onderhoek waar hij niks blokkeert.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 juli 2024 19:53]

Soms ga je zo op in je omgeving dat je niet in de gaten hebt dat je te hard rijdt.

Aks naast de maximum snelheid en je huidige snelheid er een korte duidelijk waarschuwing komt dat je te hard rijdt, dan is het compleet.

Ik zit namelijk niet continu te staren op de meters van de auto.
Om te beginnen wijkt die af dus ja, die werkt inderdaad nooit goed ;)
TomTom (en vele anderen) laten naast je eigen snelheid ook de maximum snelheid zien (incl kleuraanpassing bij overschreiding).

Als je hem toch weet (GPS data whatever) dan kan je hem ook laten zien.
Die zit er wat naast sinds ik andere velgen heb ja :+
Dan heb je er de verkeerde bandenmaat op gelegd.
Onzin , er zit altijd een afwijking in van een x aantal procent. Je zal nooit precies 100 rijden als je teller 100 aangeeft. Dit zal eerder rond de 92 a 93 zitten.
Nog meer onzin, afwijking op banden kun je op 0,5% zetten. De Volvo V40 die ik rij, wijkt NIET af met de gps snelheid, zelfs geen km.
Vandaar dat ik volgens de digitale teller in het dashboard 106 moet gaan rijden voordat ik écht 100km/u rijd (gemeten met Sygic). ;) Dus nee, het is zeker geen onzin. Dat het voor jou zo strak afgesteld is, is prima, maar dat betekend niet dat dat overal maar zo móet zijn hé.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:53]

Ik doelde op "er zit altijd een afwijking in van een x aantal procent". Dat is niet zo, dat wordt gecreëerd door de verkeerde bandenmaten etc.
Niet alleen de bandenmaat. Ook de meting zelf heeft wat speling en kan ook nooi 100% accuraat zijn.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:53]

Complete kul, de fabrikanten mogen nooit tellers maken die minder aangeven dan de snelheid die men rijd, anders krijgt men geen type keuring in de EU, een teller zal daardoor altijd zo afgesteld staan dat hij altijd iets minder aangeeft dan de daadwerkelijke snelheid, precies 100 en 100 rijden zal never nooit voorkomen, het risico is te groot dat je net 101 rijd IPV 100 en dat is voor een fabriekant afkeur. Ik ben in m'n hele leven nog nooit een auto tegengekomen die precies de snelheid rijd , ook niet met exact de juiste bandenmaat nieuw uit de showroom.
Voor taxi's, bussen en vrachtwagens klopt de snelheid wel. Die moeten gecalibreerd zijn ivm de taximeter of tachograaf.
lijken taxis daarom altijd te hard te rijden? omdat ze de echte speed zien?
Er wordt vooral speed verkocht in taxi's toch? Of bedoel je iets anders?
Ook die kloppen niet. Nooit. Technisch ook praktisch niet haalbaar. Nieuwe of versleten banden scheelt al snel 5 a 6mm , dat merk je dus meteen op je meter. Die past dat zelf echt niet aan. Er zal altijd verschil in zitten. Vergeet ook niet over hoeveel componenten we het moeten hebben die allemaal op elkaar afgestemd moeten zijn , van sensor in de versnellingsbak tot de teller unit. Die zullen dan allemaal tot in perfectie samen moeten werken.

[Reactie gewijzigd door kitesurfer82 op 22 juli 2024 19:53]

Dat hoef je mij als 1e diagnosetechnicus met 25 jaar ervaring niet te vertellen ;-) Kul is het zeker niet, ze bouwen idd altijd een marge in. Bandenmaat iets aanpassen, en het klopt 100%.
En jij past die maat iedere keer aan nadat de banden slijten. Scheelt zo 6 mm over de levensduur van de band. Dus ik ben heel benieuwd hoe jij dat iedereen keer aanpast.
Het gaat om de z.g. afrolomtrek van de band... Moderne auto's met 18 of 19 inch velgen hebben minder last van het verschil door slijtage van de band dan bv jaren '90 toen 13" de norm was. De totale omtrek was toen veel kleiner en dus de invloed van bandenslijtage op je teller groter.
Mijn V40 op officiele banden/velgen combo van Volvo heeft toch echt 4/5 km afwijking...
Heb je het digitale of analoge dashboard?
Digitale. Vandaag nog 600km gereden. Gaf weer ongeveer 5km verschil aan. Auto is uit 2015.
Ik kan beamen dat mijn vorige auto, net als de jouwe een Volvo V40, echte Km's aangaf op de digitale teller. Ideaal. Dus het kan wel.
Gelukkig, ben ik toch niet gek ;-)
Same met de mijne.
Ik vermoed dat ie zichzelf calibreerd met de GPS
Ligt maar net aan de banden+velgen maten. Met m'n zomerbanden loop ik zowat synchroon met de GPS van m'n TomTom. Met m'n winterbanden is het zo'n 4 a 5KM/h afwijking (naar boven). Komt door de rolomtrek, die wijken af op die banden. (Dat had ik strakker kunnen afregelen voor de winterbanden, maar ik wilde graag iets hogere banden in de winter (zodat er meer lucht in kan.))

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:53]

Ik heb de juiste banden eronder
100km op teller is 100km op gps...
Nauwelijks, dat valt te kalibreren. Ik zei het hierboven al, met 130 km/u scheelt het 3 km/u met de gps.
Altijd een 5 km/u er naast, 80 op gps is 85 op de teller bij onze auto’s

Ik gebruik TomTom go op een iPhone, nog steeds een goede oplossing en zeker het abonnement waard.
Nou als ik 50 rij zit hij al 6km naast de gps snelheid en als ik 130 rij scheelt het maar liefst 11 km.
ze zijn tegenwoordig allemaal naar beneden bijgesteld lijkt wel zodat we toch wat minder co2 uitstoten.

Als ik met de gps rij dan hou ik ook altijd die snelheid aan ipv mijn teller.
Ik bedoelde minimaal 5 km er naast inderdaad, vaak loopt het op naar hogere snelheid. In mijn huidige auto is het 3 bij 50 tot 7 bij 130
Te weinig km/u aanwijzen is verplicht voor een auto. Dan valt het binnen de marge/afwijkingen in meter en banden. Als dat niet het geval was zoden berijders de fabrikant aansprakelijk kunnen stellen bij snelheids boete's.
Heel handig bij Tomtom GO, die laat een kleurende balk zien tussen werkelijk gereden GPS snelheid en de grens waarboven een bekering kan volgen. Dan wordt ie rood. Dat geldt voor alle soorten wegen, ook als het wegdek 's nachts harder mag worden bereden.
Ja die ODB2 is idd een leuk speeltje ik test altijd even de 0-100 tijd in seconden.

Wat me ook opgevallen is is dat de meter op de sisplay een seconde a handerhalf vertraging lijkt te hebben. Geen idee of dat komt doordat het mechanisch is of niet maar het was me opgevallen.
Ben meer fan van computers dan van auto's maar dan weer niet van computers in auto's.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 19:53]

Maar daarvoor heeft Google al jaren Waze.
Snelheidsmeter, heel duidelijke weergave als je harder gaat, flitsers, trajectcontroles en gevaarlijke situaties, gaten of obstakels op de weg en stilstaande voertuigen. Eigenlijk Maps en Flitsmeister in 1 plus betere alternatieve routes.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 19:53]

Ik gebruik op dit moment ook Waze maar ik vind de interface van Google Maps er mooier en duidelijker uit zien en ik vind het juist lastiger om alternatieve routes te vinden met Waze.

Bij Google Maps zie je de alternatieve routes gewoon meteen op het scherm (altijd) en kun je hem gewoon aantikken. Bij Waze moet je vaker tikken en krijg je bij het kiezen van alternatieve routes wel als tekst te zien (de A en N nummers van de wegen) maar als je niet bekend bent met deze wegen betekent het niets voor je. Google toont alternatieve routes visueel op de kaart en dat vind ik veel duidelijker.

Daarom zou ik heel graag de snelheidsmeter van Waze in Google Maps zien (op Android Auto) en ook de flitsermeldingen zouden welkom zijn.
De interface is zeker wennen en je hebt inderdaad teveel taps nodig om visueel de alternatieven te zien, maar dat is sinds een update wel iets verbeterd. Verder vind ik de interface prima. En de routes zijn in mijn ervaring sneller. Waze is wat agressiever met reageren op drukte en dat vind ik heel fijn.
Waze is soms ook teveel fan van een verharde boerenweg. Google maps gebruikt meestal goed berijdbare hoofdwegen.
Tik bij Waze op de onderste balk, routes en daarna bovenin map klikken. Het is niet enorm lastig maar wanneer ze beide apps zouden fuseren zo er wel iets moois uit kunnen komen denk ik :)
Standaard geeft Waze idd alternatief weer met wegnummers (Lijstweergave), maar als je op het tabblad rechts daarnaast kijkt zie je ook Kaartweergave welke je gewoon de kaart laat zien met daarop 3 alternatieve routes getoond inclusief de verschillende reistijden en de lengtes van die routes in dezelfde kleuren als de routes die op de kaart worden getoond.
Maps heeft ook alternatieve routes. Maar ik vermoed dat als de laatste unieke features van Waze naar Maps geport zijn, ze Waze wel zullen stoppen? Twee navigatie apps naast elkaar houden lijkt me weinig zinnig.
Dat is juist exact hoe Google werkt. Voor veel zaken hebben ze 2 'concurrerende' oplossingen. Volgens mij heeft dat inmiddels een naam gekregen. Het vermoeden is zelfs dat Fuchsia, de opvolger van Android, helemaal geen opvolger wordt maar dus de 2e oplossing.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 19:53]

Een derde oplossing, want ChromeOS (met Android en touchscreen support inmiddels) is er ook nog.
Waze is toch geen reden om een essentieel onderdeel van navigatie weg te laten in je meest gebruikte product?
Waze was 6 jaar geleden echt een geniale app. Er was niks wat in de buurt kwam qua actuele fileinformatie, flitsers en navigatie.
Ik weet niet wat er mis is gegaan, maar de laatste jaren zijn er veel zinloze features bij gekomen (integratie met spotify?) en werken er steeds minder basale features, zoals ETA updates aan vrienden. Ik had op een gegeven moment een lijstje van 10 irritante bugs die nimmer opgelost werden. Onlangs heb ik de app verwijderd en gebruik nu Apple Maps icm CarPlay of de BMW navigatie. Het enige wat ik mis is de flitsers!
Als hij ook eindelijk eens afgesloten straten zou kennen, dan waren we al een heel stuk verder.
En éénrichtingswegen, voetgangerszones en doodlopende straten. Ik ben vaak genoeg door Google Maps in de binnenstad een eenrichtingsweg in gestuurd in de richting waarin ik het niet zou mogen.
Ik neem aan dat je met 'snelheidsmeter' de maximaal toegestane snelheid bedoelt? Een snelheidsmeter in een app lijkt me een beetje overbodig aangezien je een accuratere snelheidsmeter op je dashboard hebt. Of ik moet me vergissen in hoe accuraat GPS kan zijn.

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 22 juli 2024 19:53]

GPS is accurater dan de snelheidsmeter in je auto. Elke auto waar ik tot nu toe in gereden heb week zo'n 5 a 6 km/u naar beneden af als je 120 rijdt. Dus om daadwerkelijk 120 te rijden moet je 126 op de teller rijden.
Dus om daadwerkelijk 120 te rijden moet je 126 op de teller rijden.
Maar aangezien je dat nu weet is de gps snelheid dus niet meer nodig :P
Gps is accurater, die van de auto is erg conservatief afgesteld en is afhankelijk van je velgmaat en profieldikte.
Google Maps zou toch ook de ter plekke geldende maximum snelheden laten zien is er hele tijd geleden bekend gemaakt. Waarom is dat nog steeds niet in de app te vinden?
Komt er ook aan.

Is in de VS al beperkt beschikbaar.

link
Ik gebruik splitscreen; maps + flitsmeister. De gouden combinatie.
Klopt, maar in de tussentijd gebruik ik 'speedoverlay' (https://play.google.com/s...s?id=de.zuim.speedoverlay)
Is dit toegestaan in alle landen, meen dat men in Frankrijk lastig doet over flitspaal waarschuwingen middels aparaten.
Google kan er ongetwijfeld voor zorgen dat het alleen werkt in landen waar het ook toegestaan is.
Hoe zit dat eigenlijk dat je in de auto niet aan je telefoon mag zitten tijdens het rijden.

Oa Waze en deze functie in google maps zijn juist afhankelijk dat bestuurders tijdens het rijden allerlei dingen doen op hun smartphone.

Ik geef vaak files, flitscontroles e.d. aan, maar laat het soms ook zitten als er veel op de weg gebeurt die je aandacht vragen
Daar is al een uitspraak door het gerechtshof over geweest, zie nieuws: Gerechtshof: smartphone in autohouder bedienen tijdens het rijden mag...

Je mag inderdaad je teleofoon niet vasthouden tijdens het rijden. Als deze in een houder zit, mag je hem wel bedienen. Uiteraard mag je daarmee geen gevaar veroorzaken, maar dat valt onder artikel 5 en is dus niet specifiek gebonden aan het bedienen van de telefoon.
Als deze in een houder zit, mag je hem wel bedienen. Uiteraard mag je daarmee geen gevaar veroorzaken
Kijk, dat is wetgeving waar je wat aan hebt. In Zweden was het tot ongeveer een jaar geleden nog toegestaan om met je telefoon in je hand te bellen tijdens het rijden, zolang je geen gevaar veroorzaakte. Ik zeg: doortrekken die regel! Dronken achter het stuur? In een vrachtwagen met je scooterrijbewijs? 120km/uur door de bebouwde kom? Een lijnbus besturen terwijl je nog op de basisschool voor blinde kinderen zit? Niets bij voorbaat uitsluiten, zolang het maar geen gevaar veroorzaakt!
Onderzoek laat echter zien dat alles dat afleid van autorijden de kans op een ongeluk verhoogt, je telefoon bedienen, handsfree bellen, je make-up checken, het dashboardkastje openen en dus ook het bedienen van je autoradio of smartphone-in-de-houder. Dus toestaan zolang je geen gevaar veroorzaakt zou eigenlijk gelijk moeten staan aan verbieden. Je zult er misschien geen boete voor krijgen, maar als je betrokken raakt bij een ongeluk terwijl je er mee bezig was denk ik niet dat je het voordeel van de twijfel krijgt.
Het probleem is vooral dat je dan ook je radio, airco, ruitenwisser, richtingaanwijzer en versnellingspook niet meer mag bedienen.
Daar heb je in zoverre gelijk mee dat het een heel lastig te handhaven criterium is. Met ruitenwissers, richtingaanwijzers en mindere mate airco kun je nog hard maken dat het niet bedienen meet gevaar oplevert. Met een routenavigatie is dat al veel minder waar. Met een app die aangeeft waar flitsers staan kun je eerder hard maken dat deze de verkeersveiligheid negatief beïnvloed, gegeven dat het alternatief is je gewoon altijd aan de snelheid houden (je kunt natuurlijk beweren dat je keihard gaat remmen als je een flitspaal op het laatste moment ziet, maar dan ben je zo'n gevaarlijke gek dat je bestaan als negatieve invloed op de verkeersveiligheid heeft).
Volgens mij zit het zo:

Aanraken mag wel (bijvoorbeeld in een carkit, navigatie / muziek / bellen)
Vast houden mag niet (tussen 2 of meer vingers / opbeuren)
Klopt volgens deze bron.

Automobilisten mogen tijdens het rijden hun mobiele telefoon aanraken terwijl deze in een houder zit. Aanraken staat niet gelijk aan het vasthouden van een telefoon, wat verboden is. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden besloten in een zaak over een verkeersboete.
Wat eigenlijk gewoon exact hetzelfde veroorzaakt net als een broodje pakken of je met de kids achterin bezig houden of nog even je makeup in de auto doen.
Je kijkt niet naar de weg en je heb je stuur niet goed vast.
Allemaal redenen waarom ik overigens niet in de spits rij als het niet hoeft.
ik zie ze overigens vaker scheren dan opmaken in de file... :+
Siri maakt het ook niet makkelijk, ff flitsmeister aanzetten, maar dan moet je wel eerst je iphone ontgrendelen als je aan het rijen bent... Lekker dan als je juist wilt weten hoelang je nog in de file gaat staan. Daar zouden uitzonderingen voor moeten kunnen zijn in ios. Route plannen kan nlk wel gewoon.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 19:53]

Ik rij liever in de spits met mensen die dagelijks op de weg zitten dan op zondag wanneer alle huisvaders en ouderen gaan rijden die normaal nooit op de weg zitten. Het verschil is enorm!
Iedere keer als ik in de spits rij heb ik van die opdringerige haastige en daardoor zeer irritante typjes achter me, voor me en naast me zitten.
Om het maar niet te hebben over bestelbusjes die als een idioot rijden.

Nee doe mij maar die huisvaders die met 70 a 75 op de rechterbaan blijven hangen en hypermilen..
Het probleem is dat ze hypermilen op de linkerbaan. En ja daar wil ik inderdaad graag rijden (en vaak ook te hard dat geef ik ook nog wel eerlijk toe) maar bumperkleven doe ik dan weer niet. Maar dat is ook niet nodig als jij tijdig terug gaat naar rechts. :+
Ik gebruik Android Auto, ik raak de telefoon nooit aan tijdens het rijden. Het is niet verboden om het ingebouwde scherm van je auto aan te raken.

En zoals kmichael terecht opmerkt, aanraken mag (in een houder), vasthouden niet.
Das risico van de gebruikers. Jij gaat het nooit hard maken dat jouw doorgeefacties van hier staat een flitspaal of een file tijdens het rijden boven de wet staat.

Kortom ja die diensten zijn min of meer afhankelijk voor extra info op routes, de hoofdmoot wordt het voor navigatie gebruikt, maar dat jij een boete riskeert om het tijdens het rijden te doen is aan jou.

Overigens over het algemeen als je files gaat doorgeven zou je aandacht al aanwezig moeten zijn bij al die auto’s om je heen die in file staan/rijden ipv op je telefoon, neem even aan dat je niet op de A2 rijdt en ziet dat er een file is op de A15 of A27 en dat je die gaat doorgeven toch?
Google kan er ongetwijfeld voor zorgen dat het alleen werkt in landen waar het ook toegestaan is.
Daar heeft Frankrijk lak aan, volgens de Franse wet mag je het apparaat niet eens in de auto hebben als je de auto bestuurt, wanneer er een mogelijkheid is dat ie flitsers aangeeft.

Al heb ik het nog niet meegemaakt dat iemand is beboet omdat er een handjevol smartphones in de auto aanwezig zijn.
Als Google het in Frankrijk uit kan zetten lijkt me dat gewoon prima, natuurlijk zullen er altijd zielige agentjes zijn die moeilijk doen maar dat hou je toch.

Fransen gebruiken ook gewoon navigatie apparatuur waarop het zou kunnen maar waarop het softwarematig is uitgeschakeld.
In Frankrijk is flitsermelding zelfs illegaal. Op navigatiesystemen zoals Sygic is het dan ook een optie om het in- of uit- te schakelen. Maar bij een app als Google Maps mag je er eigenlijk wel van uit gaan dat de app dat voor je doet.

EDIT: Ik heb even gezocht of het waar is dat het verboden is. De ANWB bevestigt dat en geeft aan dat het boete bedrag €1500,- is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:53]

In Frankrijk mag je wel "Risicogebieden" aangeven. Vaak is dat 2 km voordat het bord komt dat er binnen 2~3 km een flitser staat.
Ja, in Frankrijk vertellen ze middels een bord langs de weg dat er in de komende kilometers er een flitser *kan* staan. Net zoals hier enkel de trajectcontroles.
Uitgezonderd zijn de Kojaks with Kodaks. Die worden nooit aangekondigd.
Dat geeft het ANWB-artikel dat ik via een edit bij mijn bericht heb gezet ook aan. ;) Maar dank voor de extra toelichting.
Net zoals hier enkel de trajectcontroles.
In ieder geval hier in Brabant zijn redelijk wat N wegen met borden dat er flitsers staan, maar in redelijk wat gevallen staan die er niet.
In Italie is het zelfs verplicht. Dus als je een matrix bord naast de weg ziet staan met "let op controle" trap dan maar vast op de rem dan staan ze te laseren.
Bij dat laatste krijg je bij TomTom dat er dan opeens uit het niets een gevarenzone op een weg bij is gekomen, dan weet je al hoe laat het is. :P Die gasten staan er echt bizar veel trouwens, zelden zo vaak controles gezien. (En toch geen enkele boete gelukkig. :P) En de opstelling van de flitsers in Frankrijk zijn wel nogal genaaid: bijna altijd helling af. :P En geen correcties of zo, nope... Doen ze niet aan. Eigenlijk is het een grafland om in te rijden om eerlijk te zijn, maar goed. :P
Hoe werkt dit? Controleert de politie in Frankrijk of jouw navigatiesysteem waarschuwingen voor flitsers toont?
Als je aangehouden wordt controleert de gendarmerie dat gewoon inderdaad als ze zien dat je navigatie gebruikt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:53]

Klinkt nogal wankel... Ik bedoel, wat als je snel de flitsalerts uitschakelt (of laat uitschakelen door een medepassagier terwijl je parkeert/whatever)? Hoe willen ze bewijzen dat je gebruik maakt van deze feature?
De optie om het te hebben is ook al verboden, bij mijn weten. Dus als ze weten dat Google Maps dit kan voor Frankrijk ben je de klos. Kan Maps het niet dan zit je wel okee.
Althans, dat is wat ik er van begreep.
Uitschakelen is voldoende (in Frankrijk), andere landen niet. Het verschilt per land. Zie ook de ANWB.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:53]

Het apparaat hoeft het alleen maar te kunnen. De functie uitzetten heeft geen functie. Je hoeft er dus geen gebruik van te maken, je mag gewoon de hele functie niet beschikbaar hebben op wat voor wijze dan ook. ;)
Dat maakt het heel makkelijk voor de gendarmerie, ze hoeven enkel te bewijzen dat je de functie hebt. Net als dat je een telefoon niet mag *vast houden*, dus of je er nou mee zit te bellen of niet: boeie, je mag hem gewoon niet in je handen hebben. Dat is ook zo gedaan omdat ze anders moeten gaan bewijzen dat je zat te bellen, en dat is lastig. (En nu komt dat nog beter uit omdat dan ook meteen zaken als je WhatsAppjes tikken onder het rijden niet mag. Enkel dicteren mag. :))

TomTom heeft dat opgelost door alleen de gevarenzones er in te zetten. Dat mocht wel, immers zetten ze zelf ook bordjes langs de snelweg die aangeven dat de komende x kilometer ergens een flitspaal staat.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:53]

Is Waze dan in theorie verboden in Frankrijk? Ik reed er deze zomer mee in Frankrijk en de controles waren in Waze toch redelijk accuraat aangegeven (geen risicozone maar echt binnen x aantal meter)
Vreemd, ik kreeg in FR, al jaren overigens, toch echt balkjes met de zone afstand, alla de balkjes voor files. Dat gezegd hebbende waren die zones eigenlijk altijd 4 km en zaten ze eigenlijk altijd rond het midden er van.
Ik kom bijna nooit in FR maar dit was een roadtrip voor vakantie. Tot aan Mont Saint Michel, dan richting Champagne streek. Flitspalen tot op de meter nauwkeurig aangeduid.
Wellicht verschil tussen vaste en mobiele? Helemaal naar Italië gereden dus was ook eindje, maar wel maand of 8 geleden.
Ik zou niet weten hoe het anders te controleren is door ze?
Haha, het is geen verwijt hoor, ik had hier echter gewoon nog nooit van gehoord. Dank voor de toelichting
In Frankrijk is de boete ook wel een flinke; €1500,-. Heb mijn eerste bericht in deze thread daar op aangepast. Ze zouden eventueel achter je kunnen gaan rijden en dan filmen of foto's maken? Geen idee of dat toegestaan is daar, overigens.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:53]

Je bent verplicht inzage te geven in het apparaat. Doe je dat niet dan krijg je een boete. (Volgens mij kan die zelfs nog hoger zijn omdat je weigert mee te werken aan het onderzoek.) Doe je het wel en staat er een flitserfunctie op (of die nou aan of uit staat, maakt niet uit): pech, dan ook boete.
Ben je daar zeker van? Dat zou namelijk impliceren dat je in Frankrijk verplicht bent mee te werken aan je eigen vervolging. Dat druist in tegen flink wat rechtsbeginselen. Me dunkt dat zoiets voor het Europees Hof nooit stand kan houden
Dat is hoe ze het presenteren, hoe dat verder (daadwerkelijk) juridisch zit durf ik ook niet te zeggen eigenlijk... Wellicht is het ‘t zelfde als een vordering of doorzoekingsbevel hier (wat ze hier in NL ook met een telefoontje geregeld hebben). Technisch gezien werk je bij dat laatste dan zelf niet mee, omdat zij het onderzoek doen. Is het op een beveiligde telefoon dan zal het volgens EU regels wel hun eigen probleem zijn om dat te kraken lijkt me (wat me nogal overtrokken lijkt voor zoiets, maar goed.).
Zover ik de ANWB begrijp verschilt dat dus per land.
Dan is dus iedereen met een Android telefoon mogelijk strafbaar want op iedere Android telefoon staat Maps.

Ik denk dat het andersom is: dat de Fransen ingehaald worden door de ontwikkelingen, de wetgeving is natuurlijk ooit bedacht voor dedicated navigatiesystemen maar dit kunnen ze voor een rechter nooit meer hard maken - maps komt te dicht in de buurt van een radiozender die doorgeeft waar de flitspalen staat, je kunt een radio daarmee ook niet opeens een verboden apparaat noemen of jou straffen omdat je die zender op had staan.

[Reactie gewijzigd door droner op 22 juli 2024 19:53]

Niet als Google zorgt dat de functie dus niet beschikbaar is in Frankrijk. ;)
Immers is ook niemand met een TomTom (behalve hele oude modellen misschien) strafbaar omdat ze daar de functie hebben in andere landen.
Goed punt ;) Moeten ze dat wel doen maar dat lijkt me idd ook waarschijnlijk.

Toen ik er even naar Googlede (jawel) zag ik trouwens dat dit bericht al ruim 2 maanden oud is.. dat de Waze user meldingen uberhaupt naar maps komen zelfs al ruim een half jaar oud.

Afijn, de oplossing wordt dus een stoute navigatie app met een uninstall-en-start-cleane-maps hotkey... een kind kan de was doen :Y)
Veranderen in MacDonalds.
"Maar meneer, we hebben hier helemaal geen MacDonalds"
"oh, dan is het systeem verourderd"
Mooie optie voor voice commands dus. Aangehouden 1 voice command en het is uit.
"Hey Google, ik ben aangehouden."

"Oke, ik zet de flitsermeldingen voor je uit.

8)7 :*)
Ik heb de mappen van de flitsers weggehaald voor mijn Sygic app op de autoradio. Hierdoor loop ik geen risico's mocht ik door Frankrijk rijden. Volgens mij is het in meer landen verboden, dus de flitsers voor die landen zijn ook weggehaald.

Als je naar een land gaat, moet je je nu eenmaal aanpassen aan de regels die daar gelden. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de alcoholtester en hoeveelheid (veiligheids) hesjes in de auto.
In Nederland niet dan? Meen dat radardetectors illegaal zijn in Nederland en dit doet nagenoeg hetzelfde.
Flitsmelders mogen gewoon in Nederland. Je mag alleen niet van die jammers hebben, voor zover die überhaupt nog werken tegenwoordig.
Maar waarom mogen radardetectoren dan niet en flitsmelders wel? De bedoeling is juist dat je gepakt wordt op snelheid en daar een boete voor krijgt, daarom mochten radardetectoren al niet meer en zouden flitsmelders ook niet meer mogen.
Een melding is iets anders dan het daadwerkelijk detecteren van een flitser. Je kunt dit niet verbieden, want dan meld je gewoon dat er een paard/vliegtuig/whatever langs de weg staat en als dat een synoniem voor flitser is dan weet je het alsnog. Het is niet te handhaven gewoon dat iets melden verboden is, terwijl radardetectordetectors wel effectief kunnen worden ingezet.
Nuja, ze zouden op zijn minst kunnen handhaven dat radiostations het niet meer melden. Dat zijn er maar een aantal die dat doen, dus even erop aanspreken, desnoods dreigen met een boete en/of minder subsidie en dan stoppen ze er wel mee.
Dat mag niet meer in Frankrijk. Bij Tomtom hebben ze dat veranderd in 'gevarenzone' Produit certificie NF-469
Waze en soortgelijke bevorderen telefoon gebruik tijdens het rijden middels een puntensysteem, slechte zaak imho
Je krijgt punten voor het gebruik van de app tijdens het deelnemen aan het verkeer. Waze (anderen ken ik niet) bevordert enkel zichzelf en niet het gebruik van je telefoon. Is de app weg, dan zie je je mede wazers niet meer of je snoepjes (oid). Google maps verkleint tegenwoordig magisch en blijft bovenop andere apps hangen, waardoor je juist wèl kan whatsappen en mappen tegelijk. Veel slechter imho.
Jemig wat ga je geraffineerd om het punt heen. 'bevorderd enkel zichzelf en niet het gebruik van je telefoon', Waze staat toch op je telefoon?, Als je de controle of file meld, zit je toch met je tengels aan je telefoon... En niet met je handen en ogen waar ze horen tijdens het rijden, namelijk op de weg en op het stuur. En dat waze dat bevordert middels een puntensysteem is helemaal belachelijk
Aan de ene kant heel mooi, aan de andere kant is het weer een extra feature die Maps zwaarder maakt. Zowel op de telefoon als op de desktop begint Google Maps een onhandelbaar stuk bloatware te worden. Kijk alleen al even naar de laatste maanden:
nieuws: Google integreert Assistant met Maps
nieuws: Google introduceert Berichten-functie voor contact opnemen met bedrij...
nieuws: Google Maps toont informatie over oplaadpunten voor elektrische auto's

Werknemers bij Google krijgen promotie op basis van nieuwe producten of features die ze maken, en niet voor het onderhouden van bestaande producten (dat zie je ook hier terug: 147 producten van Google zijn inmiddels gestopt door gebrek aan onderhoud of vervanging door iets 'beters'). Het ziet er dus niet naar uit dat iemand tijd gaat steken in het streamlinen van Maps. Ik kan niet wachten op een Google Maps Light met een simpele interface die in een seconde op je scherm staat.
Er is toch een 'Google Maps Go' (een web app die in Chrome draait, geen idee hoe 'licht' dat is).
Op zich een handige feature. Maar zoiets is pas echt zinvol en handig wanneer de interface er ook op gericht is. Vanavond liep ik nog tegen het probleem aan dat ik een alternatieve route wilde, dit vanwege een ongeluk op de snelweg, en deze vervolgens niet kreeg. Zelf aanvinken is niet mogelijk. Google Maps vind dan alsnog dat ik op 'de snelste' route zit. Wat natuurlijk helemaal niet zo is, omdat de reistijd met de minuut opliep. En dit laat zich ook zien wanneer een weg ineens is afgesloten en Google Maps maar blijft volhouden om die weg te nemen. In elk geval is Flitsmeister een dedicated app voor dit. Zelfs Waze kan hier niet tegenop.
Maps suggereert bij file’s altijd een alternatieve route, heb je dat wel aan staan?
Eindelijk, de kennis die google met waze heeft opgedaan komt ook naar maps. Elk heeft z'n voors en tegens, maar ik behoor tot de groep die liever maps gebruik.
Ik gebruik de app Here. Waarschuwing voor de vaste flitsers en tevens je snelheid netjes in beeld. Cruisecontrol instellen op juiste snelheid en anticiperen maar
En waarschuwing als je te hard rijdt. Handig.
gebruik je google maps? of Waze?
Ik heb net op google maps gekeken (ik heb een android phone en zit in de UK) en zie de flitspalen die ze op de screenshots hierboven laten zien geen flitspalen..
Ik gebruik de app Here
which app?
oh wacht ff, de app heet 'Here'?

[Reactie gewijzigd door ToolkiT op 22 juli 2024 19:53]

Ah, omdat ik meestal engels spreek interpreteerde ik je post..

DOH!
np, de naam van de app is ook vrij ongelukkig gekozen. Als je tegen mening persoon 'here' zeg verstaan ze of 'hear' of 'heer'. Nu zal mijn NL Engels niet top zijn :+ tegenwoordig hebben ze de naam naar Here WeGo vervanderd waardoor ik telkens aan Mario moet denken. Lastige tijden
'Here we go' is veel beter.. daar zit teminste dynamiek in..
een nav app die je naar 'hier' brengt is simpel want je bent er al ;)
Google verkrijgt deze informatie realtime van zijn Waze gebruikers.
Concurrentie voor Flitsmeister dus. Mijn standaard app voor (/tegen) flitsers.

https://play.google.com/s...etails?id=nl.flitsmeister
Altijd handig, maar waar ik me meer aan erger zijn alternatieve routes door straten met om de 25 meter een verkeersdrempel. Daar moeten ze gewoon een ander soort weg voor inlassen met een gemiddelde snelheid die 50% lager ligt dan de normale gemiddelde snelheid. Geld ook voor TomTom en andere apps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.