Flitsmeister voegt bèta van navigatiefunctie toe en vernieuwt interface

Flitsmeister heeft versie 7.0 van zijn app aangekondigd, waarin het bedrijf een bètaversie van een navigatiefunctie introduceert. Daarnaast voert Flitsmeister veranderingen door aan de interface van de app.

Het bedrijf meldt dat de navigatiefunctie onder gebruikers een van de meest gevraagde functies voor de app is. Het gaat nog wel om een bètafunctie. Jorn de Vries van Flitsmeister zegt tegen Tweakers dat bijvoorbeeld de optimalisatie van de gekozen route nog verbeterd kan worden en dat er in de toekomst een combinatie van navigatie en het dashboard denkbaar is. Ook zegt hij dat de app niet ineens een navigatiedienst is geworden door de toevoeging. Naast aanwijzingen in beeld zijn er gesproken aanwijzingen.

Verder brengt de update veranderingen in de interface met zich mee. Zo zijn de waarschuwingen naar de bovenkant van het scherm verplaatst en is er meer ruimte op de kaart. De weergave van de snelheid en van de reistijd is eveneens veranderd zodat deze minder ruimte inneemt. Ten slotte wordt bij het delen van de aankomsttijd na de update nu ook de snelheid van de auto meegestuurd.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

06-02-2018 • 08:31

170 Linkedin

Submitter: streamnl

Reacties (170)

170
164
75
10
0
77
Wijzig sortering
En toch is de userinterface de laatste jaren behoorlijk slecht geworden.

Ik gebruik het vooral voor flitsers en files op mijn favoriete wegen. 1 van die favoriete wegen is de A6 vanwege mijn werk in Almere. Dat overzicht wordt vervuild door vele meldingen dat er een slecht wegdek is ergens een stuk noordelijke waar ik nooit kom. Ook de werkzaamheden vervuilen enorm, en aangezien die werkzaamheden daar nog wel 4 jaar duren zal die vervuiling ook wel blijven. Ook de splitsing tussen huidige weg en overzicht heb ik nooit begrepen, laat alles lekker in 1 scherm staan. Dan hoef je ook niet meer je telefoon te bedienen tijdens rijden, wat de veiligheid ten goede komt.

Ik heb ze al eens gevraagd om zelf te kunnen kiezen wat ik wel en niet in mijn overzicht wil hebben, maar verder dan 'We zullen het meenemen in onze overwegingen' komt het niet.

Flitsmeister was op zijn best vlak voordat het overging op de nieuwe userinterface, daarna is het alleen maar doorontwikkeld om te doorontwikkelen. Soms is een product gewoon af. Flitsmeister was het, nu verre van.

(edit typo's)

[Reactie gewijzigd door sluurvogel op 6 februari 2018 09:27]

Nu nog meldingen over slecht wegdek kunnen uitschakelen. Dat irriteert mateloos.
Slecht wegdek hoort gerepareerd te worden, niets mis met de meldingen indien er slecht wegdek aanwezig is. Met de auto al meegemaakt dat loskomende wegindeling de motorkap heeft gesloopt. Had ik hetzelfde met een motor gehad, dan was het wel een gebroken been geweest als het mij had geraakt.

Flitsmeister staat bij mij op de motor altijd aan. En echt niet alleen voor flitsmeldingen. Met name de meldingen slecht wegdek, obstakel op de weg en voorrangsvoertuigen (die van voren naderen). Dankzij deze meldingen heb ik al meerdere situaties beter doorstaan dan als ik deze informatie niet zou hebben.

Situatie A. op de A1 thv. hoevelaken lag een oranje spanband over de rechter rijstrook en deels de linker. Het was best een touwbende en vloog alle kanten op bij auto's die er overheen reden. Ik kreeg tijdig de waarschuwing obstakel op de rechterbaan. Met de motor uiterst links gaan rijden en ruime afstand bewaren (tot ongenoegen van de drukkers achtermij) het obstakel op tijd gezien en er veilig langs kunnen sturen.
Ik zal er niet aan moeten denken dat de band door mijn voorwiel opgewipt wordt, en vervolgens in mijn achterwiel vast slaat...

Situatie B. op een enkelbaans N weg krijg ik de melding dat er een ambulance van voren nadert. Aangezien het rijtje rijden was achter een vrachtwagen, direct extra afstand genomen en uiterst rechts gaan rijden. veel rare capriolen weer gezien maar voldoende afstand om veilig te blijven bij harde remacties en bermvluchten.

Slecht wegdek is vizier goed dicht, meer afstand bewaren.

Dan is het mooiste nog wel de filemeldingen.*pling* 30 minuten vertraging op A28, 3 minuten later *pling * einde vertraging. mooi dat filteren!

Flitsmeister gebruik ik al vanaf het begin, en heeft mij meer bespaard met de overige meldingen, dan het aan flitsboetes heeft bespaard!
Helemaal gelijk dat het gemaakt moet worden, maar als je dagelijks door België rijdt dan weet je zelf ook wel dat dat niet gaat gebeuren. Dan zou het prettig zijn om de meldingen uit te kunnen schakelen.
Denk dat de irritatie er vooral in zit dat de veel van dit soort meldingen false positives zijn.
Als het een beetje regent krijg ik meteen 3-5 meldingen over slechte wegcondities, terwijl er helemaal niks aan de hand is. Paar plasjes misschien.
Ik vind de meldingen over slecht wegdek ook wel eens handig, maar had @FicoF het niet over meldingen uit kunnen schakelen? Hij vindt ze kennelijk storend en wilt ze dus weg laten. Zou inderdaad handig zijn als je zelf kunt kiezen waar je wel en geen meldingen over wilt krijgen.
Gevalletje optioneel maken dus. De een wil het wel, de ander niet.
Op sommige wegen krijg je binnen het half uur meer dan 4 meldingen, als je daar vaak langsrijdt wordt het irritant, bovendien vind ik het wegdek vaak helemaal niet slecht, niet zo slecht om mijn rijstijl aan te passen in ieder geval.

Daarom zou het fijn zijn als het optioneel is, net als meldingen over werkzaamheden.
Slecht wegdek hoort gerepareerd te worden, niets mis met de meldingen indien er slecht wegdek aanwezig is.
Alhoewel ik het met je eens ben dat dit het geval is, zou de mogelijkheid om het uit te zeggen alsnog gewaardeerd worden. Vooral bij stukken waar ik dagelijks langsheen kom.
Er zijn nog enkele andere meldingen in de app die ook niet uit te schakelen zijn die ik elke dag weer opnieuw moet aanhoren.
Om die reden gebruik ik Waze niet meer, leidt echt veel te veel af. Constant meldingen over stilstaande auto's op de vluchtstrook, slecht wegdek etc.

Ik gebruik nu safety camera's van TomTom die kun je als overlay op Google Maps leggen. Werkt perfect, die waarschuwt voor stilstaand verkeer en flitsers, meer heb ik niet nodig.
Je kan individuele meldingen ook gewoon uitzetten in de opties van Waze als deze je niet interesseren ;) (Instellingen > Scherm & kaart > Meldingen op route)
Maar als je een oplossing gevonden hebt die het goed doet voor jou: des te beter! Het belangrijkste is dat je je goed voelt in het verkeer en een overdaad aan informatie kan zeker een negatieve impact hebben.

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 6 februari 2018 09:39]

Of TomTom flitsers, zoals deze in het Nederlands heet. Inderdaad een uitstekende app, een aanrader voor mensen die liever maps gebruiken
gaat ook nog eens automatisch aan als ie de bluetooth verbinding in de auto gedetecteerd, heel handig..
Flitsmeister ook, met iOS is het wel met een omweggetje (pun intended): In de instellingen van de app kun je het aanzetten, nadeel is wel dat de app oo de achtergrond moet blijven draaien.

Zet ook meteen de optie aan dat alle meldingen over de speaker komen. Mocht je een keer BlueTooth niet als audiobron hebben aanstaan in je auto, krijg je de melding alsnog over de speaker van je telefoon.

[Reactie gewijzigd door D3F op 6 februari 2018 22:10]

Of ga naar 'Help, ik hoor geen geluiden!' en zet 'Simuleer oproep hij afspelen geluid' aan. Dan gooit ie er een nep telefoonoproep overheen met de melding, ook als bluetooth niet je audiobron is.
Ben ik met je eens, maar die meldingen kun je gewoon in de instellingen uitschakelen. Heb ik ook gedaan.
Vast wel maar ik vind de UI, voices en functies van Google Maps ook gewoon beter.
Dan moet je dat zeggen! Sorry hoor maar een product irritant vinden om iets wat uit te schakelen is vind ik wat gek.
In Waze kun je onder Instellingen > Scherm & Kaart > Meldingen op Route instellen of je geinformeerd wilt worden over controles, ongelukken, gevaar op de weg / vluchtstrook, etc, etc. Alleen de meldingen voor Gevaarlijk weer heb ik uitgezet. Dat boeit me niet.
Die irriteren mij ook wel. En ik schrik altijd van die irritante sirene als er een ambulance of politie in de buurt is. Zit je net even hard muziek te luisteren en dan knalt er zo'n sirene door de speakers heen 8)7
Pff de eerste keer dat ik die hoorde ging ik bijna door het dak. Gebruik een audiobook app waarbij het geluid van de radio op 35-40 moet terwijl hij bij radio luister maximaal op 10-15 staat, kan je nagaan hoe hard die ambulance binnen kwam.
Haha ik kan het mij aardig goed voorstellen hoe dat heeft geklonken :D
Dat is gewoon een instelling die je aan en uit kan zetten?! Maar mijn weten stond deze standaard uit, maar goed.
Ja dat klopt. Maar je hebt geen keuze in welke geluiden je wel wilt horen en welke niet.
Tenminste, ik kan die optie niet vinden.. Correct me if I'm wrong
Oh, op die manier. Dacht dat je deze waarschuwing helemaal niet wilde horen :) Maar inderdaad, geen keuze uit geluid.
Ja, ik rij wel eens naar mn schoonouders over de a6, dat is één en al slecht weg dek. Maar je krijgt voor elk stukje een nieuwe waarschuwing. Heel vervelend.

Verder een top app en staat altijd aan onderweg.
Vooral op de A27 tussen Utrecht en Meerkerk, werd daar er echt gek van. Ook al rapporteer je dat het niet klopt, ze bleven m afgeven.
Ik vraag me dan af welke kaarten er gebruikt worden? Van Google? Here? TomTom? Iemand hier meer info over?
De onderliggende kaart is van OpenStreetMap.
Inderdaad, dit staat ook in hun FAQ.

Weet er toevallig iemand die weet hoe het zit met de actualiteit van de gegevens? Wordt er om de maand een snapshot genomen van OSM? Ga je altijd de nieuwste kaart downloaden van OSM als je een route start? Ga je die lokaal downloaden en moet je die zelf updaten als je een nieuwere versie wilt?

Het is nog maar bèta, dus er kan nog veel veranderen. Maar het interesseert me wel.
Ze zullen een (eigen) tile server gebruiken die alles van internet haalt
Haha, dan is mijn huis onvindbaar :-)
Nu nog Android Auto en Apple CarPlay. Ik weet dat dit niet zomaar voor elkaar is, maar het zou toch verdomd mooi zijn..
Volgens hun eigen supportafdeling gaat Apple niet akkoord met een app van Flitsmeister voor Carplay, een reden is o.a. de navigatiefunctie.
Geen idee, je kan ze even mailen. Wat ik zo terugvond uit de mailbox (7/20/16) :
Ha Kecin,

Dat willen we heel graag alleen is Apple niet zo gretig met het toestaan van apps voor Carplay, helaas. Het ligt dus niet in onze handen.

Groet,
Medewerker
Yup, een gelijkaardige situatie voor Waze. Die app zou intern zelfs volledig klaar zijn om CarPlay te ondersteunen, maar vanuit Apple wordt dit geweigerd.
Als ze die er dan weer even uithalen.

De navigatie werkte namelijk überhaupt heel erg slecht. Zit er namelijk al tijden in alleen hapert hij vaak en kun je de knoppen niet goed meer gebruiken. Ik weet niet wat ze gedaan hebben maar de app is nogal traag
Ja android auto zou super zijn. Vooral dat je dan geen meldingen binnen krijgt van WhatsApp enz is voor mij een belangrijke reden om android auto te gebruiken. Je wordt niet meer afgeleid of verleid tot het kijken tijdens het rijden.
Serieus? Werkt dat?

Zou graag gewoon wèl Waze gebruiken in de auto ( en dus online zijn ), maar géén WhatsApp berichten ontvangen. Leidt af, en ik ken mijzelf te goed.
Je kunt in Android Auto instellen of je wel of geen notificaties van berichten (SMS, whats app. telegram etc.) wilt krijgen. Is dus aan jou.
Helemaal mee eens, je kan Android auto dus aangeven dat je geen enkele melding wilt krijgen. Je ziet ze niet staan. Helemaal niks. En dat werkt bij mij ook het beste.
Geen afleiding, geen verleiding.
Daar kun je nu de niet storen modus al voor gebruiken.
Niet storen modus?
Doet Flitsmeister het dan nog wel ( naast Waze zet ik Flitsmeister soms ook tegelijkertijd aan)
Waze werkt in elk geval wel met Android Auto, dus dat is een optie als je het geluk hebt een auto te hebben die Android Auto ondersteunt.

Aangezien Google ook zeer restrictief is in het ondersteunen van navigatie-apps in hun in-car product, weet ik niet of het ooit mogelijk gaat worden voor Flitsmeister (of anderen) om ook als navigatie gebruikt te kunnen worden in Android Auto. Maar aangezien er daar tenminste nu toch al 1 andere optie is, lijkt de stap me kleiner om er ook anderen toe te laten.

[Reactie gewijzigd door Glodenox op 6 februari 2018 09:23]

Waze werkt prima in Android Auto en van WhatsApp krijg je alleen een notificatie. Je kan dan zelf beslissen of dit voorgelezen moet worden. Spotify werkt prima samen met Waze en Android Auto dus dat is een prima combinatie
Zelf maak ik gebruik van Siri en laat ik Siri de WhatsApp berichten voorlezen. Zou dat ook kunnen werken in Android?
Één van de weinige apps die ik jaarlijks keurig betaal voor de "pro" functie. Wat heeft me deze app al veel gedoe bespaard. Samen met de goodwill die ze kweken door ambulances te melden maakt dit voor mij op Whatsapp en Spotify na de meest gebruikte app.

De navigatie heb ik getest, nog niet geweldig, maar ze zijn er druk mee bezig. Jammer dat Apple ze tegenhoudt om een Carplay koppeling te maken :'(.
Inderdaad, onbegrijpelijke beperking van Apple. Navigatie apps mogen Carplay niet ondersteunen, omdat het ten kostte van het eigen Maps gaat.... anders zie ik eigenlijk het nut niet van Carplay om m'n huidige dashboard houder weg te doen.
Ik heb even geen bron, maar ik heb wel eens gelezen dat dit nou niet direct het grote boze Apple is dat het niet toestaat uit eigen gewin (op je iPad en iPhone staan ze immers ook alternatieve apps toe), maar dat het te maken heeft met certificering van de user interface van auto's. CarPlay apps vallen daar ook onder en die moeten dan door de Europese Unie goedgekeurd worden.
Gezien de apps gewoon wel in Android Auto werken zal dat ook niet het probleem zijn.
Uh nee? Alleen Waze, en dat is ook van Google. TomTom, FlitsMeister, Navigion, etc. zijn volgens mij ook niet beschikbaar voor Android Auto hoor.
als die eigen maps app nou offline kaarten had en alle nuttige functies die de meeste andere apps ook hebben, dan was het nog de moeite waard.
Die ambulance-functie vind ik ook geweldig!

Hebben ze nu hun eigen navigatiesysteem gebouwd? Want dat kan toch net zo goed Google Maps of soortgelijke dienst zijn met hun eigen toevoegingen?

Zelf heb ik de app altijd aanstaan, ondanks dat ik nauwelijks meer te hard rijd. Is gewoon net wat relaxter rijden, wetende dat er zeer waarschijnlijk geen flitspaal staat. Als die er dan wel staat, dan ruim van tevoren snelheid checken en niets aan het handje. Dat laatste geeft wel rust, na een paar keer een boete voor 3km/u te hard gehad te hebben :')
In dit geval is het zeker een eigen navigatiesysteem. Op basis van de kaarten van OpenStreetMap genereert men route-instructies. Men zou inderdaad een andere dienst kunnen gebruiken, maar dan gaat het waarschijnlijk moeilijk worden om de eigen meldingen toe te voegen aan de kaart.
Eigenlijk jammer dat apps als deze bestaan. Ik zal wel weer weggemod worden maar ik ben van mening dat mensen die te hard rijden niet gewaarschuwd moeten worden voor flitsers, laat ze maar lekker die boetes betalen :/ er is een reden dat er een snelheidslimiet is, als je wilt crossen ga je maar naar het circuit.
Een tijdje geleden nog eens een flitsboete gehad: 53 euro voor 51kph waar 50 mag (met de motor dus voor sommigen ben ik dan al per definitie een snelheidsmaniak). Dit op een weg tussen 2 velden met een afgescheiden en verhoogd fietspad zonder zijstraten waar over een afstand van 500m 2 huizen staan (en waar niet zo lang geleden nog 70kph toegelaten was). Daarom gebruik ik nu dus apps als deze.

Edit: er wordt blijkbaar wat getwijfeld aan mijn “verhaal” dus ik zal wat meer details geven. Dit was in België (dus niet Nederland) waar meestal inderdaad een marge van een tiental kph wordt gebruikt (maar dit ligt niet bij wet vast). Het flitstoestel heeft 56 gemeten en dat is naar 51 gecorrigeerd (maar zoals hieronder al door KeesAlderlieste gezegd, is er een reden voor die correctie). Over het nut van een beperking op 50kph maak je zelf maar je gedacht op: Parkstraat 53 te Oud-Heverlee op Google Maps geeft je de locatie (huisnummers zijn niet helemaal correct op Maps, het was ter hoogte van het huis met het Aldi reclamebord).

[Reactie gewijzigd door Whatts op 6 februari 2018 10:26]

Ze corrigeren altijd naar beneden, dus je reed sneller dan 51kph. Voor 1kph krijg je geen boete. En de snelheidsmeter in de auto/ op de motor zal nog meer aangeven omdat die ook altijd meer aangeven dan je echte snelheid, mits je correcte maat banden op je auto hebt.

Mensen moeten zich gewoon bezig houden met rijden als ze aan het rijden zijn. Dus opletten op je eigen snelheid en op het verkeer om je heen.
Je bediend iets wat dodelijke ongelukken kan veroorzaken. Dan moet je je kop er gewoon bijhouden.
Klopt als een bus, en om mij te ondersteunen op mijn snelheid te letten gebruik ik apps als deze. De staat heeft immers bepaald dat op plekken waar flitsers staan er extra gevaarzetting is. Zo kan ik mij beter focussen op de weg ipv staren naar een snelheidsmeter, immers daar zit het gevaar.
Gevaar?! Nee joh, dan stonden ze wel in woonwijken te flitsen. Flitsen langs de snelweg, op een aantal uitzonderingen zoals wegwerkzaamheden na, is puur geld ophalen. Zie bijvoorbeeld de A2.
In Nederland? lol
voor 1kph te hard (na correctie) krijg je wel degelijk een boete!

Ik heb het vorig jaar nog meegemaakt dat ik bij Maastricht geflitst was en kwam dus mooi een boete van 1kph te hard binnen.
Na correctie, dat zeg ik, ze corrigeren altijd naar beneden. Dus als je daadwerkelijk 1kph te hard rijd en ze trekken er nog een paar kph af, dan krijg je dus geen boete
Ze corrigeren jouw snelheid niet, ze corrigeren de gemeten snelheid. Dat is niet alleen om meetafwijking van jouw snelheidsmeter op te vangen, maar ook een eventuele afwijking in de flitspaal.
Een paal mag dus officieel 3km/h afwijken naar beide richtingen, en kan bij 51km/h ook 54 meten.
Die palen meten tegenwoordig echt wel nauwkeurig, en er word altijd in jou voordeel gecorrigeerd. Dus als je een bekeuring krijgt is het 100% zeker dat je sneller gereden hebt dan de snelheid die ze aanhouden voor de bekeuring. En in de praktijk is dat bij 50kph toch al 3-4kph
En de meetafwijking van je snelheidsmeter is ALTIJD in jou voordeel. Als je meter 50kph aangeeft rij je in werkelijkheid altijd minder snel. Dus je moet op je eigen snelheids meter al bijna 60kph rijden voordat je een bon krijgt voor 51kph

[Reactie gewijzigd door gjmi op 6 februari 2018 11:21]

Ze corrigeren niet voor niks naar beneden, want die meting is ook niet 100% nauwkeurig. Ze corrigeren ook pas sinds iemand dat bij een rechter aangevochten heeft en gewonnen heeft.
Veel auto's rijden als ze 50 rijden eigenlijk 47/48.
Bij de rijles krijg je niet voor niets geleerd rij maar 53.
Zolang je niet harder gaat, zul je echt nooit een boete krijgen voor 1 km te hard.
Als je daarentegen zeg 55 rijdt, dan kan het zijn dat je net die 1 km te hard rijdt en dus een boete krijgt.

Ik vind het eigenlijk problematischer dat er mensen 47 rijden waar 50 gereden mag worden, omdat ze bang zijn de 50 aan te raken.
Toevallig op de Prins Bisschopsingel? Ik ken genoeg mensen die daar geflitst worden ;p
Alleen op 130km wegen. Alle wegen waar een andere maximum snelheid geldt wordt er een ondergrens van 4km/h gehanteerd. Je kan dus geen boete krijgen voor 1km te hard rijden, tenzij je 131 na correctie hebt gereden.

Naast deze ondergrens wordt er ook een meetcorrectie gedaan op de gemeten snelheid.
Deze is onder de 100km/h 3km/h, en boven de 100km/h 3%. In de praktijk wordt de volgende tabel gehanteerd:
< 100 = 3km
> 100 < 130 = 4km
> 130 = 5km.

Uiteraard geldt dit voor Nederland. Dit kun je teruglezen in de Aanwijzing meting snelheidsoverschrijdingen
zie boven, je rijdt niet per definitie sneller.
Niet om te zeuren, maar dan reed je dus niet 51km/h, maar 54 ( 3 km/h correctie ). Daarnaast is er een ondergrens van 4km/h op wegen onder de 100km/h.. dus ik weet niet hoe geloofwaardig je verhaal is, aangezien je vanwege die ondergrens met 56km/h nog niet bekeurd zou worden.

Afgezien van de logica waarom de snelheid op sommige belachelijk laag is zonder goede reden, waar 70 of 80km/h prima te doen is en bovendien veilig.
je rijd dan niet per definitie 54, die correctie is om mogelijke afwijkingen van de meting te ondervangen. de afwijking is een bepaald percentage van de snelheid (hoewel onder de 100km/u vastgezet op 3km/u). Het kan ook dat je echt 51 reed en dat de apparatuur 3km/u naar boven afweek en ze dus 54 maten. Of je reed 57 en de apparatuur week 3 km/u naar onderen af, dan maten ze ook 54. Is wat theoretisch, maar dat is wel de achtergrond van die correctie.Ze trekken er dus de maximale (toegestane) afwijking van af om discussies over onnauwkeurige apparatuur te voorkomen.
Point taken, dat is inderdaad ook mogelijk. Persoonlijke ervaring tijdens de (paar) keren dat ik geflitst ben gaf echter aan dat de apparatuur in mijn geval iig aardig nauwkeurig was en de correctie in mijn voordeel werkte :P Ook dat ging om enkele kilometers te hard.
Ik zet mijn Cruise Control altijd op max. 6km/u sneller dan toegestaan. Volgens Flitsmeister rijd ik dan precies de toegestande snelheid, bv. 80km/u toegestaan is maximaal 86km/u op mijn boordcomputer.

Volgens mij zijn alle auto's wel met enige marge?

Rest mij te zeggen dat ik tegenwoordig mij redelijk keurig aan de snelheid houd. Het scheelt best wat brandstof en je bent hooguit een minuut/twee minuten eerder thuis (op mijn afstand woon-werk).

[Reactie gewijzigd door THE_BASE op 6 februari 2018 09:48]

alleen wel even aandenken als je van Wintervelgen 16" naar de zomervelgen 19"gaat :9 :D
Eens, alleen Flitsmeister doet een snelheidsmeting d.m.v. gereden afstand in een bepaalde tijd (m.b.h.v. GPS). Wanneer je een sterke stijging of daling hebt dan kan die meting weer afwijken als de verplaatsing in de hoogte/diepte niet wordt meegenomen in de snelheidsberekening.
De omtrek van de band is nog steeds gelijk. Je hebt alleen hogere wangen dan anders.
Nee, de inches slagen echt wel op de grote van het wiel en dus de band. De hoogte van de wangen wordt door een ander getal weergegeven, bvb 225/50R18 dan is 18 de grootte in inches en de 50 de hoogte van wang (in % tov de breedte van de band, hier 225 mm)
Ik heb altijd begrepen dat als je de velgen die bij jouw auto passen neemt, dat er dan niets veranderd hoeft te worden aan de odometer, want de omtrek blijft gelijk door de dikkere wangen. Als je zelf gaat knutselen met andere velgen, passtukken etc, dan is dat wel nodig.
Ik dacht altijd dat die correctie er oorspronkelijk voor de oude analoge tellers was, ook zit er altijd een afwijking op de tellers. Op de teller rij je dus waarschijnlijk 60 als je 55 in het echt rijdt.
Een afwijking van 3km/h op de detectie vind ik dan nog vrij fors.

Maar lange afstanden rij ik me navigatie aan voor de GPS snelheid, die is een stuk nauwkeuriger dan de teller.
De correctie is er niet voor de tellers in jouw auto, de correctie is er voor de meetapparatuur. Die moet jaarlijks geijkt worden en mag maximaal 3% afwijken.
Gaat niet alleen om veiligheid, maar ook fijnstof waardes zijn belangrijk in de overweging van max snelheid.
Natuurlijk, geluidsoverlast en/of fijnstof zijn o.a. de rede dat je op de ring van Utrecht of Amsterdam zelfs om 3 uur 's nachts nog 100 moet rijden :P maar een weg die lijkt op een N weg met gescheiden fietspad en weinig huizen terugzetten van 70 naar 50km/h zal niet geluidsoverlast of fijnstof ten grondslag hebben. Ik ken de situatie verder niet, wellicht oversteek pad? Echter zal het niet de milieupolitiek zijn geweest.
Fijnstof heb je al veel minder met benzine als met diesel (en in tegenstelling tot auto's worden er geen motoren met diesel (meer) geproduceerd). Waar je wel fijnstof mee produceert is optrekken (dus uitstoot van de motor, in grotere mate dus bij diesels) en bij afremmen (door slijtage van de remblokken). Als je fijnstof echt wil verminderen moet je dus niet (alleen) de "top"snelheid naar beneden halen maar zeker ook de schommelingen in snelheid (zoals overbodige snelheidsdrempels, slecht op elkaar afgestelde verkeerslichten, enz).

Oh, en er is daar trouwens ook geen oversteekplaats...

[Reactie gewijzigd door Whatts op 6 februari 2018 10:27]

Tja, het is wel heel naief gedacht dat flitslocaties verband houden met veiligheid. Ze hebben jaren lang heel actief geflitst op 3 locaties minder dan 5km van de KLPD hoofdvestiging in Driebergen.

Daarnaast worden de boetes vooral gebruikt als schatkistvulling/extra belasting. Maar dan wel een die onevenredig verdeeld wordt over automobilisten en vooral degene raakt die veel kilometers maken. (grotere kans(

Als de staat de mogelijkheid gebruikt om zijn budget aan te vullen met dit soort boetes, gebruik ik graag de mogelijkheid te ze ontwijken met deze apps.

Veiligheid op de weg ontstaat door politie actief te laten handhaven op rijgedrag en dat gebeurt met surveillanceauto's. Deze zetten mensen stil die bellend/gevaarlijk/dronken/te hard/te langzaam/met onveilige lading/met een onveilige auto rijden. Natuurlijk is het aantal boetes dat zo'n agent kan uitschrijven veel lager dan die van een flitscontrole, maar de impact is veel groter. Maar helaas zijn deze surveillances te duur

Moet je eens kijken hoe veel mensen rond kunnen rijden met een ingenomen rijbewijs, omdat ze weten dat de pakkans nihil is.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 6 februari 2018 13:08]

In België is de correctie 5 km/h onder de 100 km/h. Daarboven is de correctie 6%.
Dus hij reed minstens 57, en de snelheidsmeter toont ook altijd iets meer aan dan de werkelijkheid.
Prachtig verhaal weer, maar er klopt geen hout van.

Je moet in Nederland 7 km/h te hard rijden bij snelheden tot 100km/h. Dus wat je verteld is simpelweg niet waar. Als de boete 53 euro was, ga ik er even vanuit dat dit exclusief de administratiekosten is, zal je dus 61 hebben gereden, wat 58 wordt na meetcorrectie.

Dan heb je nog een tellerafwijking, dus laten we even stellen dat je op je teller 65 hebt gereden waar 50 is toegestaan. Meestal is er voor 50 een goede reden en je reed dus op je teller 30% harder dan toegestaan, blijkbaar hard genoeg om niet eens meer te kunnen waarnemen dat er een snelheidscontrole ter plaatse was 8)7

Ik ben voorstander van apps als flitsmeister, zodat ik op voorhand weet waar mensen die niet op zitten te letten zomaar vol in hun ankers kunnen gaan. Daarnaast dan nog de vele andere mogelijkheden die deze app biedt om de veiligheid te verhogen. Wellicht is het wel tijd om de app een andere naam te geven.

Overigens betwijfel ik of mensen nog weer zitten te wachten op een nieuwe navigatie app, tenzij Flitsmeister met een bijzonder goede app komt die dan ook nog eens integratie vind in Android Auto en Apple Carplay.
Je vergeet even dat er ook Belgen op Tweakers komen en dat de verkeerswetgeving hier anders is.

Edit: ik heb in mijn originele post hierboven wat meer details gegeven, dan beslis je zelf maar of er nog steeds tweederde van jouw post van toepassing is.

[Reactie gewijzigd door Whatts op 6 februari 2018 10:29]

Ja klopt, maar dan is nog steeds 2/3 van mijn reactie van toepassing.
Meestal is er een goede reden als een maximumsnelheid wordt verlaagd. Dus dat je er eerst 70 mocht rijden is niet relevant in dit verhaal. Dit zijn over het algemeen de wegen waar de meeste slachtoffers vallen.
Soms wel, meestal niet. Nog erger zijn beperkingen "ter bescherming" van wegwerkers, die blijven staan als de wegwerkers al lang thuis aan het avondeten zitten. Dat traint mensen om ze te negeren waardoor wegwerkers gevaar lopen
De file meldingen, stilstaande auto's, meldingen van wegwerkzaam heden, de ambulance meldingen.. Er zit veel meer in de app dan alleen het "hier staat de flitser".
Zo is deze begonnen. Ondertussen zitten er ook meldingen in voor:

- Files
- Obstakels (bijv. auto's op vluchtstrook)
- Aankomende ambulances.
- Werkzaamheden (afgesloten rijstroken)

Dus ook voor de veiligheid is de app erg handig. Het is niet alleen meer flitsmeldingen.
Ik gebruik het met name om de max snelheid te weten. Elke 100 meter verandert de max snelheid wel, heb ik soms het gevoel. Ik gebruik het niet om perse te hard te rijden, maar om gewoon lekker door te rijden zonder risico. Plus de snelheidsmeter van flitsmeister is beter dan die van mijn auto, ook fijn.
Navigatie erbij is idd wat ik miste, moest nu steeds switchen van google maps naar flitsmeister.
Niet mee eens, ik rijd vrijwel nooit te snel maar het geeft wel een stuk rust dat je niet constant op je snelheidsmeter hoeft te letten. Cruise control heb je toch niks aan in NL en BE en het voorkomt die boetes van 3-4 km/h te hard. Boetes die puur en alleen bestaan om de staatskas te spekken en met veiligheid niets te maken hebben.
Bwoah, het is lang niet overal even goed aangegeven en ik weet bijvoorbeeld van flitsers die vlak na de overgang tussen 80 en 50km/u staan dus als je daar gewoon uitrolt wordt je geflitst. Fijn daarvoor gewaarschuwd te worden.

Daarnaast zijn er ook echt wel scenario's denkbaar waar de maximum snelheid geen extra gevaar oplevert en het is niet dat ik tegen de staat ben maar dat deel extra sponsoring hoeft van mij dan niet zo nodig.
Bwoah, het is lang niet overal even goed aangegeven en ik weet bijvoorbeeld van flitsers die vlak na de overgang tussen 80 en 50km/u staan dus als je daar gewoon uitrolt wordt je geflitst. Fijn daarvoor gewaarschuwd te worden.
Dan kun je beroep aantekenen op basis van de Aanwijzing meting snelheidsoverschrijdingen (link). Na het bord 50 is de minimale afstand voor een flitser 140 meter (zie het kopje plaats meetlocatie snelheidsmetingen).
Een snelheidslimiet is er niet voor niets, maar een snelheidslimiet is ook afgestemd op de gevaarlijkste of milieubelastendste situatie.

Als je 3 uur 's nachts op een lege rijksweg met een max 100 toch 130 gaat rijden doe je er niemand kwaad mee, en ben je waarschijnlijk veiliger en milieuvriendelijker bezig dan als je er in de spits 100 gaat rijden.

Verder is autorijden mensenwerk. Je zit dus nog weleens naast de toegestane snelheid met een paar kilometer. Als je weet dat er een flitser aankomt let je even extra op.
Ik ben het zeker met je eens maar er is een keerzijde: er zijn ook genoeg snelheidsmaniakken die vol in de ankers gaan als ze een flitser zien. Niet fijn voor de overige weggebruikers, die gaan ook in de ankers als schrikreactie. Dus als die maniakken door flitsmeister langzamer afremmen bevordert dit weer de veiligheid op de weg.
Volgens mij zegt ook niemand dat snelheidscontroles slecht zijn, echter kiest de overheid om deze op een 5 baans snelweg te doen waar je 120kmh mag ipv op een 50/80kmh weg, want kassa!

Check de afbeelding, dan snap je waarom men flitsmeister gebruikt.

https://www.swov.nl/sites..._verkeersdoden_afb4_0.png
Natuurlijk is er een reden dat er snelheidsboetes zijn, meerdere zelfs. De belangrijkste heet staatskas.
Ik ben juist een voorstander van flitsmeldingen. Ik rij gemiddeld zo'n 1000-1500 km per week en je wilt niet weten wat voor types er op de weg zitten. Nu ik weet waar de flitsers staan, kan ik a) mijn snelheid aanpassen indien nodig en b) rekening houden met onverwachtse acties van andere bestuurders. Want ja, zelfs mensen die zich keurig aan de snelheid houden trappen alsnog vol op de rem bij het zien van een flitser.
Hoewel ik vaak iets te hard rijd en mij daardoor goed uitkomt. Is deze app ook voornamelijk handig om de files te zien en om gewaarschuwd te worden voor hulpdiensten.
https://nos.nl/artikel/22...-tot-meer-ongelukken.html

Jammer joh, die conclusie kan niet 1-2-3 bewezen worden.
En ik snap: fietsers zijn geen automobilisten, maar dit is een van de weinige onderzoeken naar dit onderwerp.
Zullen we het dan over auto’s hebben

https://nos.nl/l/2197563

Ik word regelmatig ingehaald (dus door te hard rijdende personen) met de neus in hun mobieltje. Wat dacht je wat er gebeurd als een voorganger op de rem trapt?

Bij fietsers zijn de gevolgen ook niet zo groot, minder snelheid, tijd om te reageren. Bij auto’s die 140-150 kph rijden echter......

[Reactie gewijzigd door gjmi op 6 februari 2018 10:12]

Dat zijn aannames - mijn bericht is een onderzoek! (met als achterliggend doel de aanname te bewijzen wat dus niet gelukt is)

[Reactie gewijzigd door Quacka op 6 februari 2018 10:18]

Met een beetje boeren verstand kun je toch wel nagaan dat het gewoon zo is. En testen in rijsimulatoren hebben het al aangetoond.
Jouw beweringen kloppen totaal niet. Is jouw KM-teller geijkt? Bewijs ervan? Zo nee dan is niet iedereen die jou inhaalt te hard aan het rijden.

Nog een mooie 'als...dan...oh jeetje....': als een voorganger op de rem trapt moet hij daar een reden voor hebben. Heeft 'ie dat niet dan heeft ie gewoon een probleem zoals in iedere andere situatie (excl. alcholgebruik in het spel) (gevaarzetting, artikel 5 wvw)

Bij fietsers zijn de gevolgen minder groot... oh boy. Met 50 km/h tegen een fietser aanklappen of met 140km/h op een auto rijden die 80km/h rijdt. Is nogal een verschil. Er zijn maar heel weinig situaties denkbaar dat je in je eentje op een snelweg rijdt met 150km/h en opeens zonder dat er andere auto's om je heen zitten achterop een file knalt.

Leuke theorie maar wellicht moet je eens naar buiten gaan met dit soort kletspraat die nergens op gebaseerd is.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 6 februari 2018 12:15]

Kuch... pardon? Jij zegt dat ik eens naar buiten moet gaan? Mischien moet je dat zelf eens doen.
Ik zie dagelijks wat er gebeurt in het verkeer en dat is wat ik vertel. Dat jij wat anders ziet, dat kan.
Maar ga mij niet vertellen wat ik wel en niet kan weten, want jij weet niet of ik wel of niet een geijkte meter heb. En wat ik dagelijks mee maak. En ik heb helemaal geen geijkte meter nodig om vast te stellen dat iemand 20-30 km te hard rijd.

En als een voorganger terecht op zijn remmen trapt, ga ik van uit, dat jij er iets anders bij haalt slaat nergens op. Dat iemand dan met hoge snelheid en met zijn neus in de telefoon niet op tijd ziet, heeft meer dodelijke ongelukken tot gevolg. Als je je aan de snelheid houd en niet met je neus in de telefoon zit, maar voor je kijkt , geeft dat toch een stuk minder ongelukken. Omdat je veel meer reactie tijd hebt als je minder hard rijd en je aandacht bij de weg hebt.

En ik heb het niet over mensen die in hun eentje op de weg zijn, maar met hoge snelheid inhalen en tegelmatig vol op de rem moeten. En als ze dan nog met de aandacht ergens anders zijn: boem!

[Reactie gewijzigd door gjmi op 6 februari 2018 13:04]

Als jij dagelijks constant zit te kijken of andere mensen op hun telefoon zitten als ze jou inhalen en jouw voorganger stapt op z'n rem zit jij er knalhard bovenop. Dat is geen hogere wiskunde maar gewoon een praktijkvoorbeeld wat iedereen die in de auto zit kan beamen. Maar dat vertel ik die al 3 jaar boetevrij M6 rijd in een land met een puntensysteem dus wat weet ik ervan inderdaad.

Met hoge snelheid inhalen is niet moeilijk...gewoon een auto hebben met voldoende vermogen. Zegt niks over de algemene rijvaardigheid van mensen. Ik zou eerder geneigd zijn op m'n telefoon te kijken wanneer ik tussen Amsterdam en Utrecht op de A2 zit te kakken dan wanneer ik met 170 km/h mensen inhaal in een rustiger deel van Nederland.

Je hebt als je hard rijdt en je aandacht bij de weg hebt net zoveel reactietijd als wanneer je langzaam rijdt en je aandacht bij de weg hebt. Grootste probleem lijkt me daar de afstand naar je voorganger c.q. ander obstakel te zijn. Daarbij is je reactie handsfree niet zoveel beter dan handheld. Allemaal aannames die je doet die kant noch wal raken en waarvan het tegendeel ook bewezen is (Google mag je zelf aanslingeren).

Wat betreft die snelheidsmeter zou ik even begrijpend leren lezen: het is niet relevant of ik weet dat jouw snelheidsmeter geijkt is ja of nee. Als die het niet is kan je zo 10km/h van de echte snelheid afzitten. De aanname dat iemand die jou inhaalt dus altijd te hard rijdt is een misvatting. Bepaalde auto's (waaronder BMW) bieden de mogelijkheid dat uit te laten coderen. Aangezien dat bij mijn auto gebeurd is rij ik bij 120 km/h op de teller harder dan jou met 120km/h op de teller. Maar niet te hard voor de Nederlandse wet. Laat die informatie maar even op je inwerken.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 6 februari 2018 13:34]

Helaas, ik ben al overgestapt naar Waze. Prima navigatie en dezelfde meldingen. Daarnaast is spotify geïntegreerd wat ook wel handig is.

Maargoed, dat wil niet zeggen dat ik Flitsmeister niet nog een nieuwe kans of wat gun. De beste app is de beste app en dat kan wisselen natuurlijk...
Gebruikt Waze dezelfde bron voor flitsers?
Het antwoord is: ja, de bron is de community van mensen die er mee rondrijden. In mijn ervaring is waze veel completer qua verkeersituatie en navigatiefunctie. Eigenlijk is het jammer dat met de weg die ze bij flitsmeister ingeslagen zijn, een vergelijkbare app aan het bouwen zijn als waze.
Dan is het antwoord dus 'nee' :) (misschien dezelfde soort bron, maar niet dezelfde bron). Geen drama, maar ik gebruik flitsmeister zelf eigenlijk alleen voor de flitsers, en ben behoorlijk tevreden met de userbase en kwaliteit van die informatie. Ik blijf dus nog even bij FM :)
Waze gebruikt zijn eigen gebruikers als bron voor mobiele flitsers en de vaste flitspalen staan op de kaart ingesteld (die beheerd wordt door vrijwilligers). Zelf rij ik niet genoeg rond om een goede vergelijking te maken, maar naar wat ik her en der gelezen heb zou de kwaliteit van de gegevens ongeveer hetzelfde moeten zijn.
Niet helemaal. Ik maak redelijk wat km's en heb standaard beide aanstaan, maar FM is vaker up to date qua mobiele flitsers dan Waze. Waze heeft dan het voordeel dat ik er ook mee kon navigeren en dat verkeerssituaties vaak goed up to date zijn.
Die Spotify integratie met Waze werkt enorm lekker.

Ik vraag me af waarom Flitsmeister hier zo laat mee komt. Als ik de site zo bekijk, dan zie ik allerlei functies die Waze al jaren heeft.
Wat is precies het voordeel van FM ten opzichte van Waze?
Ik gebruik beide naast elkaar (overlay van FM over Waze), FM vind ik betrouwbaarder wat meldingen betreft dan Waze. Beide zijn afhankelijk van de gebruikers, maar merk toch vaak dat de meldingen in Waze regelmatig vals zijn. Ieder ding wat maar lijkt op een controle word dan gemeld.
Vanochtend met goede hoop mijn Flitsmeister geupgrade naar de nieuwste versie. Helaas werkte het navigeren totaal niet :( Hij bleef maar zeggen dat er géén Internet verbinding zou zijn. Terwijl de mijn telefoon ondertussen braaf hotspot was voor mijn auto én gewoon een perfect werkende 4G+ verbinding had op het moment van melden.
Heb de app geforceerd afgesloten en opnieuw geprobeerd, hielp niets, zelfs de telefoon herstart hielp ook niet.
Misschien dat de servers overbelast waren?
Volgens Flitsmeister was er een probleem met de server en zijn ze die nu aan het oplossen. :)
Waarom moet al deze extra functionaliteit ingebouwd worden? Het is toch een app voor het melden van flitsers?

Door al die nutteloze bloat ben ik enige tijd geleden al overgestapt op Flitsnav. Gebruikt minder batterij en data en doet precies wat ik wil: flitsers melden. Navigeren doe ik wel met echte navigatie software als dat nodig is.
Je bent ook NIET verplicht om het te gebruiken. Je kunt Flitsmeister nog steeds gebruiken zonder navigatie. Snap je probleem niet.
Het probleem is dat de app alsmaar groter en trager en logger wordt.

Het wordt een hele grote gereedschapskist terwijl je eigenlijk alleen maar een hamer nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 6 februari 2018 10:09]

Ik heb het net gedownload en het stond standaard uitgeschakeld
Waarom moet al deze extra functionaliteit ingebouwd worden? Het is toch een app voor het melden van flitsers?
Omdat de concurrentie naast hun core functionaliteit nu ook flitsers melden. Daardoor zijn het completere apps en gaan mensen die gebruiken in plaats van FM.
Welke concurrentie?

Flitser apps zijn er maar weinig en de andere flitser apps gaan voor zover ik weet geen navigatie apps worden.
Waze bijvoorbeeld. Daarin kunnen mede-weggebruikers flitsers melden.
Ik heb - naast Flitsnav en Flitsmeister - ook CamSam geinstalleerd voor in het buitenland. Maar dan heb je het buiten Waze wel zo'n beetje gehad ja.
De concurrentie (Tomtom, Sygic) meldt VZIW alleen vaste palen. Ik gebruik ook Flitsnav, die kan popups over je navigatie heen tonen zodat je in een onbekende stad met veel palen niet steeds je navigatiescherm kwijt bent.
Ik doelde bijvoorbeeld op Waze. Daarin kunnen mede-weggebruikers flitsers melden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee