Flitsmeister biedt optie om gebruikers voor vergoeding pakjes te laten bezorgen

Flitsmeister is Pickup gestart, een pakketbezorgingsdienst waar het de gebruikers van zijn app voor inzet. Die gebruikers kunnen bijverdienen door een pakket af te leveren, tot een bedrag van tien euro.

Met Pickup stapt Flitsmeister in de markt voor lokale pakketbezorging. Een voordeel ten opzichte van concurrenten is volgens het bedrijf dat het zijn 1,7 miljoen gebruikers kan inzetten voor potentieel snelle leveringen. Winkeliers kunnen met de dienst aangeven dat ze een pakket willen laten bezorgen, waarna Flitsmeister-gebruikers in de buurt een notificatie krijgen als ze zich hebben aangemeld als bezorger.

De gebruiker haalt het pakket op en levert deze af. Daarna kan die gebruiker een betaalverzoek sturen naar de winkelier. Bij een afstand van minder dan tien kilometer, betaalt die de bezorger 5 euro. Een aflevering waarbij tussen tien en twintig kilometer afgelegd is, levert 7,50 euro op en bij lange afstanden van meer dan twintig kilometer betaalt de verzender 10 euro. Flitsmeister verdient er 'nu nog niets aan'.

De ontvanger moet nu nog handmatig laten weten dat een pakket goed is ontvangen, maar Flitsmeister wil dit automatiseren. Ook wil de dienst in de toekomst een verzekering aanbieden, want pakketten worden nu nog onverzekerd verstuurd. Tegen het AD meldt Flitsmeister dat zich al tienduizend gebruikers hebben aangemeld als potentiële bezorger en 250 winkels die interesse hebben in het verzenden.

Flitsmeister is van oorsprong een app die automobilisten waarschuwt voor flitsers, maar het bedrijf heeft zijn dienstverlening uitgebreid met onder andere navigatie en eigen hardware.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-05-2020 • 10:59

284

Submitter: WesselP

Reacties (284)

284
273
117
14
1
97
Wijzig sortering
Anoniem: 392841 15 mei 2020 17:36
Hier zitten zoveel juridische haken en ogen aan (verantwoordelijkheid bv - blijft die bv bij Flitsmeister liggen of gaan ze dat afschuiven naar de 'bezorger'? Wat als de auto kapot gaat tijdens een bezorging - deelt Flitsmeister dan in de kosten mee? Aangezien het gedeeltelijk een zakelijke rit voor hen is. Hoe doe je het met het 'arbeidscontract'? Etc).

Vraag me af of Flitsmeister daar allemaal over na heeft gedacht, of dat het net zoals Über gaat proberen alles over de schutting te gooien richting de 'bezorgers'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 22 juli 2024 19:33]

Vraag me af of Flitsmeister daar allemaal over na heeft gedacht, of dat het net zoals Über gaat proberen alles over de schutting te gooien richting de 'bezorgers'
Om concurrerend te zijn in de gig-economy zullen ze moeilijk om dat laatste heen komen. Gok er maar op dat bezorgers vrijwel alle verantwoordelijkheid krijgen. Aan de reparatie van een auto oid zullen gegarandeerd niet meebetalen en een arbeidscontract kun je wel vergeten. Het zal op een zzp constructie neerkomen.
Daar is helemaal niks mis mee, zolang het niet gaat om een schijn constructie en zolang FM de mensen een redelijk bedrag uitbetaalt waardoor ze na hun eigen kosten ook winstgevend kunnen zijn. Dat houdt dus in dingen als afschrijving, verzekering, pensioen, onderhoud, belasting, etc. etc. kunnen betalen.

Dingen als pensioen en aansprakelijkheid zijn dingen die vaak vergeten zijn en daar zit nou juist de besparing in bij de opdrachtgever. Zij betalen iemand anders een "hier regel het zelf maar" bedrag, wat weer lekker lijkt, maar de realiteit is dat als alle potjes daarvan afgaan dat je bijna niks overhoudt. Of je moet het en der de kantjes ervan aflopen en hopen dat er niks fout gaat. Vooral op de lange duur kan een ZZP constructie zeer nadelig zijn voor de opdrachtnemer omdat je helemaal geen pensioen opbouwt.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 19:33]

Daar is helemaal niks mis mee, zolang het niet gaat om een schijn constructie en zolang FM de mensen een redelijk bedrag uitbetaalt waardoor ze na hun eigen kosten ook winstgevend kunnen zijn.
Je hebt gelijk, er zou niks mis mee zijn als de bedragen voldoende waren om al die zaken te regelen. Maar je geeft zelf al aan dat het niet zo eenvoudig zit. Het probleem is namelijk dat praktisch alle gig-economy bedrijven winst maken door die kosten niet te vergoeden. Door bedragen uit te betalen die voor een leek redelijk lijken maar voor die je nooit een werknemer zou kunnen aannemen omdat er allerlei verplichte potjes aanzitten, die je als werknemer ook gewoon nodig hebt (aansprakelijkheidsverzekeringen en pensioen is niet iets wat je zomaar weg kunt laten. Daarom is het voor werkgevers ook juist verplicht).

Het zijn allemaal constructies die bedoelt zijn om het wettelijke minimumloon of een geldende CAO te omzeilen. En gezien de bedragen die Flitsmeister hier noemt vormen zij beslist geen uitzondering. Logisch ook, want pakketten 1 voor 1 bezorgen is nagenoeg de meest inefficiente manier van bezorging. Koerierdiensten vragen 15 tot 20€ voor bezorgingen van 5km. Voor 15km ben je al gauw bij 30€. Oftewel 4x het bedrag dat Flitsmeister uitbetaalt.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 19:33]

Gelukkig leven wij in een vrije maatschappij waarin je de keuze hebt welk werk je wel of niet aanneemt. Zolang er geen spraken is van een schijn constructie ben je redelijk beschermd tegen druk van boven.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 19:33]

Gelukkig leven wij in een vrije maatschappij waarin je de keuze hebt welk werk je wel of niet aanneemt. Zolang er geen spraken is van een schijn constructie ben je redelijk beschermd tegen druk van boven.
ROFL. Dat is een illusie die heerst onder goed opgeleide mensen met een middenklasse(+) inkomen. Heb je wel eens gekeken hoeveel de bijstand is? Of na statistieken over het aantal kinderen in Nederland die in bittere armoede opgroeien omdat hun ouders minimumloon of minder verdienen door dit soort constructies? Die bescherming waar jij over spreekt is halfhartig en de mensen die dit soort constructies opzetten weten heus wel hoe ze door al die opzichtige mazen in de wet komen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 19:33]

Tot een paar maanden geleden was er volop werk in Nederland, zo veel zelfs dat we arbeid moesten importeren, deels ook omdat een deel te lui is omdat ze liever in de WW gaan zitten.
We importeren al tientallen jaren werk. Niet omdat we niet genoeg werkzoekenden hebben maar omdat er juist mensen zijn die zoals jij dat al zegt niet alle onzin die werkgevers eisen ook bereid zijn te doen. Dat geimporteerde werk komt aan twee kanten. Enerzijds helemaal aan de top (een paar duizend mensen peer jaar die als professor of hoge manager naar NL komen, maar die doen hier niet toe) en anderzijds helemaal aan de onderkant, waar buitenlandse werknemers voor minder dan minimumloon 60+ uur per week werken.

De werklozen die wij hadden waren niet lui, maar ze waren gewoon niet bereid om te werken tegen onwettelijke voorwaarden. Een ander deel heeft weer niet de juiste kwalificaties om werkplekken die vrij zijn te bezetten. Werklozen en werkplaatsen kan je niet zomaar een-op-een tegen elkaar wegstrepen.

En zet even je feiten op een rij: je kunt niet zomaar in de WW gaan zitten omdat je even geen zin hebt om te werken. Daar kom je alleen in als je zonder eigen toedoen je baan kwijtraakt. Anders beland je rechtstreeks in de bijstand en dat is stukken minder dan minimumloon.

Individuen laten zich niet onder druk zetten. Werkgevers zetten ze onder druk. En als je in de bijstand zit, dan kun je daar nauwelijks wat tegen doen. De overheid dwingt je om banen aan te nemen en geeft geen hol of die wel aan de wettelijke voorwaarden voldoen. Als je dat meldt, dan duurt het maanden, zo niet jaren voordat er een onderzoek komt.

En waarom praten we hierover? Omdat dit soort zzp constructies gemikt zijn op het uitbuiten van degenen in de samenleving die geen geld of macht hebben om zich tegen uitbuiting en wetsovertredingen te verdedigen. Dat er ook een groep zzp'ers is die hartstikke goed verdient verandert daaraan niks. Niemand in een gig-economy constructie verdient goed. Op z'n best verdienen ze genoeg om een leven vergelijkbaar met iemand op minimumloon te kunnen voeren. Maar gig-economy bedrijven zijn er op uit om de loonkosten verder dan minimumloon te drukken en precies dat doet ook Flitsmeister hier. Niet meer en niet minder.
Ik heb na een ongeluk ook een tijdje in de bijstand gezeten (kon meer dan een jaar niet lopen of staan).

Nu mag ik van geluk spreken dat ik een technische bachelor heb gehaald en daarmee tenminste een stap voor had op de gemiddelde bijstandtrekker.
Een hoop mensen die daar kwamen kon nog geen eens fatsoenlijk nederlands en had geen opleiding, zie daar maar eens werk voor te vinden..

Ze zijn erg snel in de bijstand om je maar ergens te plaatsen en nee verkopen kan natuurlijk niet.. dan krijg je geen centjes meer.. En dan kom je bij een bedrijf terecht die je maar al te graag eerst 3 maanden! gratis in dienst wil nemen (gemeente betaald de bijstand 3 maanden door dus dat is 3 maanden fulltime aan de bak voor 600 euro.., Hierna krijgen ze ook nog een subsidie voor je vanuit de overheid voor een half jaar na de eerste 3 maanden.. waarna ze je zsm weer ontslaan om weer een andere gemeente kandidaat te kunnen aannemen voor niks..

Ik begrijp die bedrijven best hoor, lekker gratis werknemers, verzekerd door de overheid.. die je vanalles kan laten doen als het om kutwerk gaat... Gratis apparatuur krijg je ook nog er bij van de gemeente.. Zo tekende ik bv boogzinkers onder de weg door.. voor elke boogzinker die ik tekende (op een pc betaald door de gemeente) in een kwartier kreeg mijn baas 75 euro.. en mij betaalde die niks.. Dat heb ik een week gedaan voordat ik snel uit eigen beweging ergens anders iets had gevonden.. Ik ga me niet zo laten belazeren...

Maar er zijn genoeg mensen die wel in een hoekje worden gedrukt door de gemeente en dergelijke bedrijven, en die na 5 plaatsingen nog nergens vast terecht kunnen, telkens worden ze weer van het kastje naar de muur gewezen en de situatie verbeterd nooit.

Hiernaast heb je ook veel instapbaantjes waarbij een draaideur cultuur heerst.. ze geven je enkel tijdelijke contracten en na een paar jaar houdt het op.. en dan mag je het weer zelf uitzoeken.. Veel van die gasten zijn dan ineens 40 en hebben na 10 zulke zaken de moed op echt werk en een baas die de jaren inzet wel kan waarderen al lang opgegeven

Ik heb er wel van geleerd dat ik nooit meer bij zoiets terecht wil komen en dat als het al mocht gebeuren dat ik eerst voor mezelf op kom en niet over me heen moet laten lopen. Nu had ik nog mazzel dat ik uit een kleine stad kom waar ze niet zo moeilijk doen bij de gemeente, mijn begeleider zei ook al dat ze eerst op een andere locatie werkte en daar hadden ze helemaal geen capaciteit om soepel te zijn.. werken of geen geld en klaar!

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 22 juli 2024 19:33]

Op zich helemaal eens met je stuk, maar klopt het wel dat Flitsmeister de bezorgers uitbuit? Volgens mij gaat 100% van het (veel te lage) bedrag direct naar de bezorger en rekent Flitsmeister geen commissie. Dit is volgens mij meer een (bedenkelijke) manier om het gebruik van Flitsmeister te vergroten en 'iets leuks' te doen tijdens de coronacrisis.
Dat nu nog 100% naar de bezorger gaan ligt eraan dat ze net nieuw zijn. Ze zijn de wateren aan het testen. Dat is een standard strategie in de gig-economy. Je bouwt een netwerk op door lage of geen kosten te rekenen (of zelfs geld bij te leggen als Uber bijvoorbeeld) en daardoor groot (bij voorkeur de grootste) te worden. Als iedereen eenmaal in jouw netwerk zit en het creëren van een concurrent enorm kostbaar en tijdrovend is begin je commissie te pakken. Thuisbezorgd heeft ook dat model gebruikt. Eerst 6%, toen 12% en inmiddels 13% commimssie op elke bestelling. Het is een cash-machine want die bedragen zijn compleet buitenproportioneel tot de kosten die Thuisbezorgd maakt, maar door de netwerkeffecten kunnen normale restaurants er nauwelijks meer om heen en kijken consumenten altijd eerst daar. Alleen bedrijven van omvang die vergelijkbaar is met thuisbezorgd kunnen zich daar tegen verzetten (door hun eigen platforms te gebruiken zoals dominos dat bijvoorbeeld doet).

Maar hoe dan ook zijn de bedragen die FM vraagt en uitkeert veel te laag om dit "lonend" werk te kunnen noemen. Dat kun je eenvoudig herkennen aan het feit dat "echte" koeriers een veelvoud van dit bedrag bereken. Die bedrijven zijn ook niet super inefficiënt oid. Anders waren ze al lang failliet. Hun bezorgers zullen ook slechts minimumloon of misschien een paar cent meer verdienen. Autos, benzine, verzekeringen ed kunnen niet goedkoper. Op de verzekeringen wordt nu bespaard door de verantwoordelijkheid bij de bezorger te leggen en op de lonen door de bezorger als zzper een veel te laag bedrag uit te keren.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 19:33]

Jouw naivité t.o.v. van hoe bedrijven opereren en in welke staat onze toezichtsystemen zijn is echt hilarisch man.

Ja, onwettige praktijken voorkomen is taak van inspectie en politie. Maar die hebben bij lange na niet genoeg mankracht om dat ook echt te handhaven. Bovendien zijn er handenvol mazen in de wet en enorme hoeveelheden grijs gebied waar ze tot de Hoge Raad zouden moeten procederen en daar beginnen ze haast nooit aan. Ze pakken alleen dingen aan die de wetten overduidelijk en veelvuldig overtreden. Daar heb je immer met de minste mankracht het meeste succes.

En bijna al die subsidies voor de bijstand krijg je ook als je op minimumloon zit.

Jij hebt het over rechtszaken maar waarom zijn er dan bij thuisbezorgd en PostNL nog steeds ZZPers aan de slag? Waarom moest uber niet iedereen in loondienst nemen? Juist, omdat er opzettelijk mazen in de wet zijn en de politiek bepaalde sectoren en bedrijven een hand boven het hoofd houdt.

Het opkomen voor je belangen is geen kwestie van character, het is een kwestie van MACHT. Iemand in de bijstand of met minimumloon heeft in onze samenleving nagenoeg GEEN macht, want GELD=MACHT. En bedrijven achter schijnconstructies zoals nu dus ook FM? Die hebben zoveel geld (van investeerders die 0% rente betalen) dat ze niet weten wat ze ermee moeten. Zo simpel is het.

Ik wil ook niet ZZP als concept afschaffen. Als opstapje naar een eigen bedrijf is dat inderdaad een prima tussenstap. Maar wat moet stoppen zijn schijnconstructies die binnen de voegen en mazen van de wetten passen. En dat die er zijn is opzet. Men had het strenger kunnen formuleren. Men zou strenger kunnen controleren. Maar er ontbreekt de politieke wil, vooral bij de VVD. En dat is de schuld van naivelingen als jij, die hun hele redeneringen baseren op economische theorieën van 50 jaar geleden (zoals "alle mensen die niet meer dan minimumloon verdienen zijn gewoon lui") die echt al heel erg achterhaald zijn.
En wat dacht je van het werk dat hiermee verdwijnt bij reguliere bezorgers, waar de boel enigszins geregeld is omdat vakbonden collectieve afspraken maken? Ondermijnend voor alle opgebouwde emancipatie, zulke constructies.
Erger nog, stel je verongelukt tijdens het bezorgen. Er is geen enkele verzekering die dat uitkeert aangezien je dan commercieel bezig bent. Je zult als bezorger dus nog een aparte zakelijke verzekering af moeten sluiten, zowel voor je auto als voor jezelf. Ja ook voor jezelf, want als er iets met jou gebeurt tijdens het bezorgen waardoor je langdurig ziek wordt dan is er geen enkele verzekering die dat gaat uitkeren.

Nog erger, stel je hebt al een goede baan en je denkt: "Hey, ik moet toch die kant op dus ik pik een pakketje mee", maar je gaat door je rug omdat je een pakketje 10 trappen omhoog moest sjouwen of je komt in een zwaar ongeluk, dan lig je er langdurig uit. Dan kom je dus echt in de problemen want je baas die gaat dat nooit accepteren en hij is ook niet aansprakelijk dus het is een goeie reden om jou zsm de deur uit te werken.

Zo ook de vraag wat er gaat gebeuren als het pakketje kapot gaat tijdens vervoer? Voor die aansprakelijkheid zal je jezelf ook moeten verzekeren en dat houdt weer in dat je het een en andere goed moet documenten anders gaat de verzekering dat nooit accepteren. Dus je zult enige vorm van verantwoording/risico moeten dragen.

Hoe wil FM mensen uitkeren? Aangezien het gaat om een commercieel zakelijke transactie zullen er facturen op tafel moeten komen. De bezorgers zullen zich op zn minst moeten registreren als ZZP'er. Omdat je commerciële diensten levert zal je belasting af moeten dragen.

Het wordt gebracht alsof je in je vrije tijd even snel wat bij kan verdienen, mooi meegenomen! Maar de realiteit is dat het niet zomaar mag en als je het doet dat je in de problemen kan komen.

Buiten dit alles om, hoe wil FM fraude en diefstal tegen gaan? Wat weerhoudt een luguber iemand ervan om de pakketjes gewoon voor zichzelf te houden?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 19:33]

Je krijgt als eerste de vraag (juridisch getouwtrek) waar die schuldvraag komt te liggen.
Is dat bij;
  • de bezorger (die dacht bij te verdienen),
  • van FM (waar de bezorger de opdracht aannam),
  • de werkgever (die hier geen toestemming voor heeft gegeven) en
  • de verzekeraar van de lease(?) auto (want de auto is voor iets anders gebruikt dan waarvoor die gebruikt is).
En dat allemaal omdat die persoon een paar Euro wilde bijverdienen.

Mijn mening is dat Flitsmeister after omzet aan het genereren is rondom hun FM product. Een andere activiteit is het automatisch kunnen parkeren. Daar heb ik vanaf gezien nadat ik twee keer ergens voor moest inloggen voor registreren. Dit is net zo'n probeersel. Redelijk amateuristisch opgezet. Ze hebben een voltreffer met FM als core product.
Of wat als een (waarde) pakket zoek raakt?
Mijn auto rijdt in de stad 1 op 10 ongeveer. dus als ik 9Km moet rijden voor 1 pakketje is het dus 5 euro - 1.40 voor een liter benzine. is 3.60 voor een pakketje bezorgen.

Voor 10 Tm 20 km als ik dus 19Km moet rijden is het ong 2L dus 2.80 benzine. 7.50-2.80=4,70 euro.

Bij die van meer dan 20KM staat er geen max als ik dus heel ver moet rijden houd ik misschien geeneens iets over. Dit gaat toch niemand doen voor zo'n bedrag?

Hierbij nog niet de kosten meegenomen om ook weer naar huis te moeten.

[Reactie gewijzigd door sgouman op 22 juli 2024 19:33]

Je moet dit niet bewust doen om te bezorgen, maar meer als ik moet toch die kant op dus neem ik het mee en verdien ik wat extra's..
Dan klinkt het nog als heel veel moeite voor een paar centen. Je moet nog een job zoeken, naar de locatie rijden, uitstappen, contact leggen, pakketje aannemen en dat gaat je ongetwijfeld meer tijd kosten dan je denkt.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 19:33]

Inderdaad met het risico dat de ontvanger niet thuis is. En dan?
Inderdaad met het risico dat de ontvanger niet thuis is. En dan?
Dat is niet het enige risico.
- Stel dat de inhoud van het pakket kapot gaat hoe is het verzekerd?
- Stel dat je auto beschadigd door het pakket, door dat er b.v. vloeistof uitlekt?
- Stel dat je word aangehouden en er iets strafbaars in zit?
- Stel dat de ontvanger aangeeft nooit het pakket van jou te hebben gekregen?
- Stel dat het pakket niet aan de arbo voldoet en je door je rug gaat?
Het eerste en de laatste twee punten zullen vooral iets zijn tussen de verzendende en de ontvangende partij.
Ik neem aan dat ze wel een GPS tracker zullen gebruiken + barcode die je dan kunt scannen als je er bent, maar dat is natuurlijk niet waterdicht.
Als er veel klachten zijn over dat pakketjes beschadigd aankomen of helemaal niet aankomen zul je wel geweigerd worden nog deel te nemen aan dit programma, je raakt je '' baan '' dan kwijt.

Voor de tweede en derde punten zal wel niets geregeld zijn, risico wat erbij hoort neem ik aan.
Als reguliere pakketbezorger ( je weet wel die ZZP schijnconstructie bij PostNL ) is hier volgens mij ook niets voor geregeld, c.q. dat mag je allemaal zelf regelen.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 22 juli 2024 19:33]

Nou, het pakket kan ook tijdens vervoer kapot gaan. Wie gaat dan voor de kosten opdraaien? Kortom: dat gaat verder dan enkel verzender en ontvanger. Wie gaat voor de (individuele) kosten opdraaien?

Daarnaast ben je absoluut wel verzekerd wanneer je een ongeval krijgt tijdens je werk bij PortNL. Hier heeft PostNL gewoon een verzekering voor afgesloten, en valt onder de zorgplicht van PostNL. Zijn individuele gevallen waar PostNL geen aansprakelijkheid heeft, bijvoorbeeld wanneer bezorger bepaalde kleding voorschriften niet hanteert, maar over het algemeen heb je dan als ZZP'er ook rechten.
Ons strafrecht is gebouwd rond het concept 'opzet' in verschillende gradaties. Bijvoorbeeld van had moeten weten tot doelbewust.

Iets strafbaars vervoeren waar je niks van wist of had kunnen weten is waarschijnlijk niet strafbaar.
Het kan toch alsnog als heling worden beschouwd.
Dan zit je in had moeten weten. Je kunt geen fiets voor 10 euro kopen valt daar onder.
Ja klopt, maar in bepaalde ongunstige situaties kunnen ze je al wel verdenken van o.a. heling.
Omdat je wellicht niet een echte pakketbezorger bent zouden ze jou wellicht als een tussenpersoon kunnen zien die daarvoor een vergoeding krijgt, dan is het cirkeltje voor politie/justitie weer rond.

Nou denk ik zelf niet dat het zo ver zou komen, maar dit is wel een beetje wat sommige reacties hier voor waarschuwen/suggereren :)

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 22 juli 2024 19:33]

Ons strafrecht is gebouwd rond het concept 'opzet' in verschillende gradaties. Bijvoorbeeld van had moeten weten tot doelbewust.

Iets strafbaars vervoeren waar je niks van wist of had kunnen weten is waarschijnlijk niet strafbaar.
Dat klopt inderdaad, maar vertel dat maar aan het AT. Je zult toch echt wel een paar nare momenten meemaken en daarnaast zal je een tijdje in het zicht van de politie blijven aangezien je dan betrokken bent bij een onderzoek. Lijkt me allemaal niet fijn om mee te maken.
Een AT komt alleen als je vuurwapen gevaarlijk bent.

Staande gehouden worden met een pakket op de achterbank kan uiteraard wel toch een aanhouding lijden.
Ik neem aan dat FM dit risico opzich neemt. Beetje zoals Ticketswap.
Dat is wel een heel riskante aanname. Aangezien je het hier wel of werkzaamheden / zakelijke contracten hebt wil ik dat wel eerst ondertekend op papier hebben.
Ik denk dat zakelijke contracten niet via een mannetje in een Fiat Pinda via FlitsMeister gaan. Denk eerder aan spullen verkocht via marktplaats e.d.
Dit zijn inderdaad de meest belangrijke punten die je in overweging moet nemen voordat je hiermee mee werkt. Het klinkt wellicht heel aantrekkelijk, maar zoals je terecht zegt, er kleven risico's aan waar grote gevolgen aan kunnen zitten. Mag in ieder geval hopen dat Flitsmeister een verkzering heeft afgesloten die bepaalde punten uit je mail dekt. Anders moet je hier niet aan beginnen.

Met name punt 1 (kan ook al kapot zijn bij het aannemen, of door de klant bij uitpakken, punt 3 (bv drugs vervoer) en punt 4 lijken mij realistische risico's.

Zorgelijk dat de website van Flitsmeister hier niks over zegt.

[Reactie gewijzigd door lucatoni op 22 juli 2024 19:33]

Jouw autoverzekering heeft vaak ook nog beperkingen: dit is ineens een zakelijke rit.

Wel mooi initiatief. Als je toch net van Maastricht naar Amsterdam Zuid-As moet is het kleine moeite om daar in de buurt (moet wel echt op route liggen of er net naast) even iets af te geven natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door willyb op 22 juli 2024 19:33]

Behalve als je daar betaald moet parkeren om je pakketje af te leveren.
Dan heb je al gauw verlies.
- Je auto is privé verzekerd, maar je gebruikt hem nu bedrijfsmatig. Hoe zit dat?
- Je raakt zelf gewond tijdens het bezorgen, is werk, hoe gaat je verzekering daarmee om?
- Je raakt zelf gewond tijdens het bezorgen, is werk, hoe gaat je verzekering daarmee om?
Ik zal er een schepje bovenop doen. Dit kan je zien als een tweede werkgever, aangezien je er geld aan verdient is het een commerciële transactie. Stel er gebeurt iets waardoor je langdurig ziek wordt, dan is dat iets wat je met je tweede werkgever op zal moeten lossen. De werkgever waar jij 8 uur werkt mag jou de deur wijzen aangezien zij helemaal niks te maken hebben moet jou tweede werkgever. Dus het kan zomaar zijn dat je werkeloos en zonder uitkering thuis komt te zitten.
Zeer terechte vraagstukken. Ik zou hier als particulier zonder duidelijke antwoorden ook nooit aan beginnen.
En dan vinden we het vreemd dat er hier nooit iets van de grond komt en arbeid zo godsgruwelijk duur is. Uiteraard, je hebt gelijk maar door dit soort uitersten gewoon te negeren en zien waar we komen werken ze in sommige andere landen vele malen sneller en goedkoper. Als je ziet door wat voor onbenulligheden sommige lui gewoon niets meer willen doen...
Er zijn genoeg voorbeelden van het kapot maken van de (arbeids)markt (o.a thuisbezorgd, postNL, uber) en het ontwrichten van de woningmarkt (airbnb) dat de praktijken bij dit soort constructies scherp in de gaten gehouden moeten worden.
In die landen heb je als consument aanzienlijk minder rechten, dan ga je meer de richting op van het kapitalisme.. Ik weet niet wat jij, maar wat mij betreft hoeft dat niet tyvm.
Welk probleem wordt hier opgelost dan?

Dit is echt een onzinnig project wat geen enkele kans van slagen heeft in een klein en goed georganiseerd land als Nederland.

Er komt hier genoeg van de grond maar dit soort onzin hoort daar godzijdank niet bij.
Volgens de website moet je dan contact op nemen met de verkoper. En dan eventueel een nieuwe afspraak maken.
Fijn dat als je het pakketje hebt meegenomen op een lange afstand omdat je er toevallig in de buurt moest zijn.
En wat als het pakket onderweg kwijt raakt.
Dan ben je gewoon niet de doelgroep toch?
Dit gaat nog wel wat gevolgen hebben. Ik denk dat het alleen interessant is voor mensen die toch al ergens naar toe moeten rijden. Dan denk ik al gauw aan leaserijders die toch niet zelf betalen voor de km's. Dan kom je al gauw in de problemen met je contract naar je werkgever. In bijna elk contract staat dat je je auto niet mag inzetten voor betaald (pakket)vervoer.
Een goed idee, zelf rijd ik ook door het land om naar klanten te gaan en zou dit een prima optie zijn in veel gevallen.

Echter staat er vaak in de contracten van leaserijders dat zij het vervoersmiddel niet mogen inzetten om inkomsten te genereren buiten dan waar de auto voor bedoeld is vanuit het bedrijf.

Je kan natuurlijk zeggen dat je dit niet gaat melden bij je bedrijf, maar dit zou mogelijk voor leaserijders met dit soort contracten natuurlijk wel consequenties kunnen hebben.
Je werkgever zal er wellicht ook niet blij mee zijn als je in zijn tijd voor jezelf aan de slag gaat.
Klopt, echter is het binnen consultancy en andere vakgebieden vaak belangrijker om de uren die je moet maken te maken dan de tijdstippen waarom je deze maakt. Daar is nog wel flexibel mee om te gaan.

Het is alleen de vraag of je hiervoor je relatie met je werkgever voor die paar euro voor op het spel moet zetten, volgens mij kun je dan beter die paar tientjes erbij onderhandelen in je contract dan hier het risico voor nemen.
Hoe zie je dat voor je?

Beste werkgever, kunnen jullie een paar tientjes in de maand extra betalen?
anders ga ik pakketjes afleveren tijdens werktijd?

Succes daarmee! :+
Hij bedoelt dat je gewoon over je salaris in bespreking gaat met je werkgever als je zo'n (relatief) klein extratje nodig hebt, i.p.v. daadwerkelijk het werk ernaast gaat doen.

Hij insinueert niet dat je moet gaan dreigen.
Hangt ervanaf. Stel, jij moet van je werkgever naar de Schoolstraat 10 rijden en het pakketje moet worden bezorgd op Schoolstraat 11, dan parkeer je toch al naast die deur en maakt het voor je werkgever niet uit als je 30 seconden extra nodig hebt om aan te bellen en het pakketje af te geven.
Je moet het pakket ook nog ophalen? Maar het kan inderdaad voorkomen dat alles op de route ligt, en het vrijwel geen extra tijd kost. De vraag is dan alleen, wat is de kans dat dit gebeurt?
Hoeveel keer per maand zal je een dergelijke rit hebben en een paar euro verdienen? En nog belangrijker, hoe vaak zal een verzender het geluk hebben dat er iemand op het juiste moment beschikbaar is.
Dan meldt je je toch alleen aan voor de pakketjes die aan deze voorwaarden voldoen?
Zie het als een reiskostenvergoeding. Met een beetje geluk rij je een toch al gereden rit gratis. :)
Dat kan, maar bekijkt het eens van de kant van de verzender? Hoe hoog is de kans dat iemand het pakket gaat bezorgen als iedereen zo selectief is met welke ritten ze wel of niet doen.
Onderschat de user base niet. De kans dat een pakket aan de eisen van een individu voldoet is klein, maar met voldoende gebruikers wordt de kans dat het aan iemands eisen voldoet steeds groter. Dan kun je nog allerlei mechanismes gebruiken zoals dat een pakket meer waard wordt na een bepaalde tijd of na een bepaald aantal weigeringen. Of simpelweg door een ruimer window te geven voor ophalen en bezorgen. Als het niet meteen hoeft dan vergroot dat ook weer de kansen dat iemand het pakket wil meenemen. Op basis van de data die Flitsmeister verzamelt kunnen ze ook gaan werken met variabele kosten voor verzenders en variabele beloningen voor de bezorgers. En natuurlijk met de voorwaarde dat ze geen vervoersplicht hebben, dus dat als niemand het pakket wil vervoeren, de verzender het dan zelf mag oplossen.

Onderschat ook de emotionele behoefte van mensen om 'te helpen' niet. De bevestiging (blijdschap van de ontvanger) is een leuke boost waar sommige mensen gevoelig voor zijn.

[Reactie gewijzigd door ari op 22 juli 2024 19:33]

zoals dat een pakket meer waard wordt na een bepaalde tijd of na een bepaald aantal weigeringen.
Nog meer onduidelijkheid voor de verzender, dan weet je niet eens wat het verzenden gaat kosten.. hoe ga je dat doorberekenen aan je klant?
En natuurlijk met de voorwaarde dat ze geen vervoersplicht hebben, dus dat als niemand het pakket wil vervoeren, de verzender het dan zelf mag oplossen.
Waarom zou de verzender dan niet gewoon direct PostNL of een andere bezorgdienst inzetten? Dan heeft hij tenminste zekerheid dat het pakket verzonden wordt en zekerheid over de prijs.
Ik bekijk de situatie even vanuit Flitsmeister, dus los van hoe we vinden dat een bedrijf zou moeten handelen. Dat is immers de praktijk.
Nog meer onduidelijkheid voor de verzender, dan weet je niet eens wat het verzenden gaat kosten.. hoe ga je dat doorberekenen aan je klant?
Doorberekenen doe je net als met veel andere kostenposten, je gebruikt een gemiddelde. Dat kan Flitsmeister natuurlijk ook doen. Als pakketten van een bepaalde aanbieder 'moeilijk' zijn en er een hogere beloning nodig is, dan kunnen ze gewoon tegen de aanbieder zeggen dat de tarieven stijgen. Dat hoeft niet achteraf te gebeuren, maar is dan simpelweg voor alle toekomstige pakketten. Het verlies compenseert Flitsmeister weer vanuit de toekomstige bestellingen. Het gaat er niet om dat ze winst maken op elk pakketje, maar om winstmaximalisatie op alle pakketten bij elkaar. Daar zit soms ook verlies tussen.
Waarom zou de verzender dan niet gewoon direct PostNL of een andere bezorgdienst inzetten? Dan heeft hij tenminste zekerheid dat het pakket verzonden wordt en zekerheid over de prijs.
Flismeister is vermoedelijk sneller en goedkoper en dat gaat ten koste van de zekerheid. Daar kan een bedrijf zelf een keuze in maken, of de klant de keuze geven.
Het verlies compenseert Flitsmeister weer vanuit de toekomstige bestellingen. Het gaat er niet om dat ze winst maken op elk pakketje, maar om winstmaximalisatie op alle pakketten bij elkaar. Daar zit soms ook verlies tussen.
De betaling gaat van de verzender direct naar de bezorger volgens flitsmeister.... ze geven zelf aan er niks aan te verdienen... hoe wil je dan winst maximaliseren?
Flismeister is vermoedelijk sneller en goedkoper en dat gaat ten koste van de zekerheid. Daar kan een bedrijf zelf een keuze in maken, of de klant de keuze geven
Als niemand je pakket gaat bezorgen is het niet sneller....
De betaling gaat van de verzender direct naar de bezorger volgens flitsmeister.... ze geven zelf aan er niks aan te verdienen... hoe wil je dan winst maximaliseren?
Op dezelfde manier als zo veel andere bedrijven doen: Geef iets gratis of tegen een lage prijs, doe wat beloftes, laat mensen wennen aan je dienst en breek dan je beloftes.
Als niemand je pakket gaat bezorgen is het niet sneller....
Dat is een risico. De vraag is hoe groot dat risico in de praktijk is. En anders kun je het pakket altijd nog aan PostNL meegeven.
Er wordt gesproken over "lokale" bezorging, daarmee ga ik er niet van uit dat je door het hele land moet gaan rijden. Daarom is de max ook 20 kilometer, maar zelfs dat zal al te veel zijn.

Ik zie het meer als een initatief om in huidige omstandigheden te helpen. Zeker als het om boodschappen zou gaan is dat heel mooi.
Max 20? De 10 euro is voor 20km en meer. 7.50 is voor 10 tot 19 km.

Ik zie dit ook meer als een lokaal ik help de buurt even en haal mijn eigen gemaakte kosten er uit. Ik moet bv bijna iedere dag mijn zoontje van school halen. En als dat ik dan even iets moet oppikken en het ergens moet deponeren en verdien daar mijn rit prijs mee terug wil ik dat best met regelmaat doen. Scheelt toch in de kosten.
Ja, dan heb je weer een heel ander probleem...
Als je gewoon op de route met minimale afwijkingen wat mee neemt en jij onder je km per jaar blijft, gaat niemand er achter komen en je kunt je afvragen of dat nodig is, want je betaalt tenslotte voor die km per jaar.

Als je er altijd al overheen gaat, wellicht geen slim idee.
Als het in je leasecontract staat is en blijft het contractbreuk. Bij sommige werkgevers staat hier gewoon ontslag op dus het lijkt mij hoe dan ook niet slim. Ik ken genoeg praktijkvoorbeelden van mensen die met hun lease auto, in hun vrije tijd, uber ritjes deden. Het was in hun eigen tijd, ze bleven binnen het aantal afgesproken km's maar het mag gewoon simpelweg niet.

Misschien spreek ik alleen voor mijzelf maar ik ga dat risico niet lopen voor 5-10 euro extra.
Tja, ik zou ook nooit een Uber dienst doen.. wellicht hebt je gelijk. Ik zie ze niet helemaal als gelijkwaardig, maar in essentie..
Inderdaad. In die zin lijkt het erg op https://www.nimber.com/ In Noorwegen is dat heel populair.
In noorwegen is het redelijk normaal, gezien de grotere afstanden buiten de stad, elkaar te helpen.

Ik zou het persoonlijk ook nooit voor dat bedrag willen. En in nederland is de kans ook nog groot dat de ontvanger niet thuis is of ontevreden over de levering.

Zoiets is alleen rendabel als je er zo 10 in een straat kunt doen en niet als je voor 1 pakje om moet rijden. Spoedkoeriers zijn niet voor niets minstens 10x zo duur.
Je omschrijft het goed. Ik heb me ook aangemeld! Ik vind het leuk om te doen, en als ik toch al ergens heen moet en er nog een beetje zakgeld over houdt voor een aantal pakketjes in de auto is het ideaal
Eindelijk eens iemand op Tweakers met een positieve insteek. De meeste reaguurders op Tweakers vinden nieuwe ontwikkelingen al snel eng of onnodig en denken vaak in problemen in plaats van oplossingen. (en nee over het algemeen hebben we het dan niet over opbouwende kritiek maar gewoon gezeur)
Het probleem is alleen dat dit helemaal geen nieuwe ontwikkeling is, enkel een nieuwe partij.
Same day delivery is geen nieuw concept, en wordt al door diverse partijen aangeboden.
Het aansturen van "personeel" via een app is ook niet nieuw, zie Uber.
En Uber zet zijn "personeel" al in voor bezorging: Uber Eats..
Ik sta ook te klapperen met mijn oren van de negatieve reacties. Zijn dit nou de tech-savy early adapters van Nederland?!?! Het was me al eerder opgevallen dat de sfeer hier de laatste jaren drastisch verandert. Apart fenomeen.
maar meer als ik moet toch die kant op dus neem ik het mee en verdien ik wat extra's..
Wat doe je dan als er niemand thuis is?
Over de schutting gooien of vanuit beneden naar het balkon gooien? (:

Het idee is wel leuk, ik ben alleen benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 22 juli 2024 19:33]

Als die wel thuis zijn en áls er al buren vlakbij zijn (in landelijk gebied is dat geen gegeven).
Anoniem: 392841 @ricjuh15 mei 2020 18:04
Alleen als je er rekening mee houdt wat er allemaal naast zit (als je bv als ZZPer beschouwd zou worden hiermee (ander optie werknemer) dan moet je BTW gaan afdragen. Daar gaan je inkomsten. Plus het gedoe met zelf een boekhouding etc op moeten zetten. Volgens mij leidt je er alleen maar verlies op)
Ik denk ook dat het meer bedoeld is als "als je toch gaat rijden" i.p.v. bezorgen als doel op zich. Zeker als je gratis rijdt kan het dan wel lonen. Je moet er vooral zin in hebben I guess.
Het gaat erover dat als je toch al die kant op gaat ongeacht of je een pakket meeneemt je iets kan terugverdienen aan je benzinekosten. En als een winkelier in die buurt meerdere pakketten moet laten bezorgen wordt het echt interessant. Dit moet je niet voor je werk gaan doen natuurlijk.
Ik denk dat je dit initiatief niet moet zien als kans om een "eigen koerierdienst" op te zetten, maar als een mogelijkheid om iets extra's te verdienen aan een route die je toch al moet afleggen.

Denk aan BlaBlaCar, waarbij je mensen kan laten meerijden die een eindbestemming op dezelfde route hebben zodat je de brandstofkosten samen kunt delen.

Leuk initiatief, maar ik ben benieuwd hoeveel mensen er werkelijk de tijd gaan nemen om een pakketje op te halen en weg te brengen. Iedereen heeft tenslotte "altijd haast".
Dit gaat toch niemand doen voor zo'n bedrag?
Kan interesant zijn als je al die richting op wilde gaan, en maar een klein beetje van je eigen route afwijkt.

Daarnaast zijn en vele met een zakelijke auto, met tankpas van de zaak. Maar dan nog zou deze groep het voornamelijk alleen doen als ze als ze toch al die richting op wilde gaan, denk ik.

Je moet dit niet zien als een nieuwe vaste inkomensbron.

Wat ik uit het artikel opmaak krijg je ook meldingen van de omgeving waar je op dat moment bent.
Het zou echter nog mooier zijn dat gevraagde ritjes in jouw omgeving die meer aansluiten op jouw eigen geplande route gehighlight worden.

[Reactie gewijzigd door don spike op 22 juli 2024 19:33]

Je neemt aan dat iemand dit als "baan" gaat doen, wat natuurlijk prima zou zijn in theorie, maar ik zou het niet doen; je werkt niet voor Flitsmeister, je hebt geen contract, verzekering, niks, en ik denk dat een verzekeraar zich ook achter de oren gaat krabben als je niet voor jezelf maar voor een bedrijf (Flitsmeister of de winkel) aan het rijden bent.

Zie ook: Uber en alle andere "gig economy" bedrijven.

Maar je kunt ook meerdere pakketjes tegelijkertijd doen, stel een winkel heeft tien pakketjes voor een dorp waar je naartoe moet, dan is het ineens voor 10 pakketjes 50 euro, 1.40 voor een liter benzine, is 48.60 voor een pakketje bezorgen. Prima winstmarge dan ineens.

Maar zoals anderen aangeven, het is meer bedoeld voor "oh als je toevallig deze kant opgaat, kun je dan ook ff wat meenemen". Dan krijg je voor een ritje die je sowieso al zou doen + tijd toch een extra zakcentje.
Er zijn meer kosten dan enkel je brandstof, slijtage aan je auto, en vergeet je eigen tijd niet.
Als je genoeg tijd hebt en het is niet te ver kun je ook op fiets stappen 8-)
Wel opletten met flitspalen, anders ben je de verdienste weer kwijt. Misschien is daar een app voor.
Denk dat die kans klein is met je fiets.... (tenzij je een speed-pedelec hebt met kenteken).
En nu dezelfde berekening met de lease tesla die op kosten van de baas wordt opgeladen :+
Of een willekeurig lpg voertuig.
Dan ben je in overtreding van je leasecontract. Dat kan je dus nog veel meer kosten!
Hoezo dan? Ik rijd mijn lease auto prive, daar betaal ik elke maand voor.
Prive inderdaad. Oftewel voor je privéleven, je kinderen naar school of zwemles brengen, je boodschappen, je vakantie, etc. Wanneer jij de auto gaat gebruiken om er geld aan te verdienen, zoals Uber of deze pakket constructie, vallen die kilometers niet meer onder privé, maar dat zijn dan ook zakelijke kilometers. En dat mag dus niet voor andere zakelijke kilometers dan die van je werkgever. Dat staat in je leasecontract en overtreding daarvan resulteert in een boete of zelfs beëindiging van het leasecontract (met boete van vroegtijdige beëindiging).

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 19:33]

Ik ben me hiervan bewust na dat medetweakers mij hier op de hoogte van hebben gebracht, ik heb verder geen tracking of gps in mijn auto, ik registreer niet waar ik ben geweest. Hoe kan de leasemaatschappij er achter komen dat ik dit doe? Of is dit gewoon een etische kwestie en hoor ik dit gewoonweg niet te doen omdat het in strijd is met het contract wat ik afgesloten heb
Ik ben me hiervan bewust na dat medetweakers mij hier op de hoogte van hebben gebracht, ik heb verder geen tracking of gps in mijn auto, ik registreer niet waar ik ben geweest. Hoe kan de leasemaatschappij er achter komen dat ik dit doe? Of is dit gewoon een etische kwestie en hoor ik dit gewoonweg niet te doen omdat het in strijd is met het contract wat ik afgesloten heb
De vraag is niet 'hoe kunnen ze erachter komen'. Als jij niets kunt bedenken, bedenk dan dat dat waarschijnlijk alleen (!) ligt aan een gebrek aan verbeeldingskracht. Vaak gebeurt zoiets door een of meer toevalligheden die je niet verwacht had, of doordat je zorgeloos geworden bent omdat het al die tijd al goed ging.

En misschien wordt je inderdaad nooit gesnapt. De kans dat je gesnapt wordt zal niet heel erg groot zijn. De vraag is wel: 'wat zijn de gevolgen er als je gesnapt wordt' en 'ben jij bereid (voor die paar tientjes) dat risico te lopen en de gevolgen te dragen'. Als je bereid bent, moet je dat zeker doen, maar dan moet je in ieder geval niet klagen als je wel gesnapt wordt...

Voorbeelden:
  • Scenario 1: Op een dag heb jij weer zo'n pakketje opgepikt, of misschien wel een paar, en onderweg raak je betrokken bij een ongeluk. Op een of ander document (proces verbaal, etc.), wordt de aanwezigheid van die pakketjes vermeld. De lease-maatschappij of hun verzekering krijgt dat document in handen. Of je baas. Verzekering vergoedt de schade niet en jij hangt.
  • Scenario 2: Een pakketje komt beschadigd aan, of zo. WInkelier en/of ontvanger klaagt jou aan. Leasemaatschappij of hun verzekeraar hoort van de rechtszaak. Jij hangt.
  • Scenario 3: Een pakketje wordt uit jouw auto gestolen. Jij moet aangifte doen. Een van de partijen claimt de schade bij z'n verzekeraar, die toevallig ook jouw auto verzekert. Verzekeraar zegt de verzekering op. Jij hangt.
etc. etc.
Bedankt voor de voorbeelden, dat verheldert de situatie nog meer!
Lees je contract maar. Er staat vast iets in dat je de auto privé mag gebruiken, maar pakket bezorgen is bedrijfsmatig en dat mag niet.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Netrunner15 mei 2020 11:30
Lees het leasecontract nog eens goed na zou ik zeggen. In vrijwel alle contracten staan clausules dat je geen inkomsten mag genereren of de auto zakelijk / commercieel mag inzetten anders dan waarvoor de auto origineel geleased is als ik het goed heb.
Omdat in contracten altijd staat dat je er niet bedrijfsmatig mee mag rijden.
Maar is dit bedrijfsmatig? Het komt zo erg als 'leuk voor af en toe een keertje erbij' over dat ik het niet echt een baan zou noemen...
In je contract staat hoogstwaarschijnlijk dat je de auto niet mag inzetten om geld mee te verdienen (vaak een tekst in de trant van personen- of goederenvervoer).
Zakelijk operationele lease hebben we het dan over.
1 op 10 is voor een auto dan wel onzuinig. Dacht dat een gemiddelde hatch van deze tijd eerder 1 op 15 rijdt, dat zal een hoop schelen. Daarnaast is het nog best aantrekkelijk om te doen als het toch al op je route ligt naar je werk/school. Scheelt de bezorgdiensten van nu ook weer werk. Zo slecht is het idee nog niet naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door Gamende op 22 juli 2024 19:33]

1 op 10 is voor een auto dan wel onzuinig. Een gemiddelde hatch van deze tijd rijdt eerder 1 op 15, dat zal een hoop schelen. Daarnaast is het nog best aantrekkelijk om te doen als het toch al op je route ligt naar je werk/school. Scheelt de bezorgdiensten van nu ook weer werk. Zo slecht is het idee nog niet naar mijn mening.
Ik vind het ook geen slecht idee, mits het goed is uitgewerkt. Ik denk dat de zowel de app als afspraken tussen winkels, bezorgers en flitsmeister wel helder moeten zijn. Bovendien moet het wel efficiënt blijven, dus even snel een pakketje tussendoor bezorgen moet niet veel poespas zijn (in applicatie noteren in plaats van bellen). Een extra veiligheidsmaatregel kan GPS i.c.m. foto van bezorging zijn, iets wat Ikea ook doet als ze goederen afleveren, ze maken een foto van dat het geleverd bij de klant staat).
De mijne rijd 1:5... 1:10 teken ik voor haha
Oei, dan heb ik me aardig vergist in de zuinigheid van auto's haha. Punt blijft wel staan though, hoeveel je auto rijdt zou in principe niks uit moeten maken als je die route toch al moet volgen. Komt alleen wel een probleem bij kijken wat ergens anders hier ook al werd gezegd, wat nou als het pakket kapot gaat, kwijtraakt, de ontvanger aangeeft niks te hebben ontvangen ookal is dit wel het geval etc etc. Goed concept dus alleen moet de uitvoering er nog zijn. Als er geen systeem is om te kijken waar het pakket is d.m.v. bv T&T is, of als bezorgers niet goed worden gecontroleerd dat ze het pakket daadwerkelijk hebben bezorgd, dan valt dit hele idee in duigen.
1:15 is heel normaal voor een personenwagen, enkel de vervuilende giantische SUVs rijden echt belabberd zoals 1:5.

Even ander contrast, mijn auto doet 1:22... Zelfs een volgeladen Ford Transit haalt op de snelweg 1:10

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 19:33]

In de stad is het verbruik veel hoger door het constant remmen en accelereren. Daarnaast heb je nog het verschil tussen diesel en benzine, de eerste verbruikt doorgaans minder per kilometer. Een verbruik van 1:5 is niet normaal.
Wel voor een Audi S8 V10 ;-)
Diezelfde motor werd in Lamborghini's gebruikt. Niet echt een gangbaar VAG blok. Heel veel minder zuinig dan dat wordt het niet. Wellicht met een W16 Bugatti :X
Kia ceed rijdt in de stad bij mij 1 oop 10. Snelweg meer 1 op 17
Ja in de stad geloof ik dat zo ja. Denk dat je niet alleen langs de stad moet als je naar je werk moet, maar het merendeel op de snelweg zit. Ik moet teminste wel een tijdje op de snelweg zitten om naar school te gaan. Maar ja, verschilt dus hoe ver je werk/school voor je is.
Ik moet alles binnendoor helaas.. Oost/West snelweg verbindingen zijn er niet boven Amsterdam
Nee oké fair point. Woon in het noorden dus heb niet zo'n last van de drukke stad haha.
Alleen vergeet je afschrijving op de auto en ander slijtage. Een auto kost meer per KM dan alleen brandstof.
Klopt. Dat is ook waarom dit alleen logisch is als je de route toch al had moeten doen en dus niet veel van je huidige route hoeft af te wijken. Je kan geen extra kosten rekenen voor iets wat je toch al gereden zou hebben voor bv je werk.
Nooit met busjes gereden zeker? Een beetje dikkere BMW kan zoiets ook wel halen. Genoeg auto's met zo'n verbruik te vinden.

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 19:33]

Met een nieuwe BMW 520 haal ik geen 1 op 10 hoor.
Bij die van meer dan 20KM staat er geen max als ik dus heel ver moet rijden houd ik misschien geeneens iets over. Dit gaat toch niemand doen voor zo'n bedrag?
Je kunt je dan wel gaan afvragen of je dan nog over lokale pakket bezorging kan spreken. Aldus de tekst:
Met Pickup stapt Flitsmeister in de markt voor lokale pakketbezorging.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:33]

Lokaal, zal geredeneerd zijn van een stad/dorp met regiofunctie. Voor bijv de wat landelijkere gebieden is 20km zo gemaakt tussen stad met voorzieningen en dorp zonder voorzieningen.
Waarschijnlijk kun je wel regio van ophalen en afleveren kiezen. Als je ergens naar toe gaat, kun je meteen een paar pakketjes meenemen die je zo uitkiest dat de omweg niet te groot is.
Ik hoop eigenlijk dat dit vooral bedoeld is om een pakketje mee te nemen op een rit die je toch al zou maken. Of dat succesvol is natuurlijk maar zeer de vraag.
Daarnaast zijn er ook heel veel mensen met lagere kosten/km dan die jij nu schetst (ik haal ook in de stad 1 op 20 met diesel dus zo'n 6 cent/km als je alleen naar brandstof kijkt).
bij 1 tot 10 km doe je het natuurlijk niet met de auto (tenzij je er langs rijdt) nee dan stuk je je 13 - 15 jarige zoontje op de fiets... ;) als ik ervan uit ga dat hij zij maar 1 pakketje te bezorgen heeft dan is het dus (en hier maakte jij een rekenfout), 9 (heenweg) + 9 (terugweg) = 18km met een electrische fiets doe je met gemaak 24km/h dan ben je dus 18/24 = 3 kwartier onderweg.

5 euro per 3 kwartier is voor een <16 jarige geen heel slechte bijverdienste maar iets zegt me dat er in de TOS wel iets zal staan over een minimum leeftijd van 18 jaar. misschien zou je het op de brommer kunnen proberen want dan ga je (letterlijk) 3x zo hard, maar dan moet je weer rekening houden met brandstof etc.

ik gok dat dit hele idee nauwelijks zal werken - het is misschien leuk voor die ritjes van 1 a 2 kilometer en het bezorgen van maaltijden (op een soort semi-freelance basis), of misschien de stomerij etc. maar als vaste bij-baan of bijverdienste bij je dagelijkse verkeersbeweging zal het niet gaan werken. daroor zijn de vergoedingen te laag.
Bij minderjarigen spelen weer andere zaken mee, die vormen een relatief makkelijk doelwit. Dat zie je nu ook al met de overvallen op 14 jarige pizza bezorgers op de fiets..

Als een winkel die bijvoorbeeld een nieuwe laptop laptop laat rondfietsen is het vragen om problemen. En lijkt mij ook niet te verzekeren.
Het is niet niet een gewone pakket dienst, maar waarschijnlijk spoed dingen voor diezelfde dag of zelfs hetzelfde uur. Dus vandaar dat dit zo wel zou kunnen, alleen precies wat er meer gezegd wordt het grote deel flitsmeister gebruiker is een leaserijder en dat kan nog wel eens gevolgen gaan hebben.

Want informatie achter houden wbt pakketvervoer of gewoonweg geld verdienen met je leaseauto van de baas kan lijden tot op staande voet ontslag want je doet het immers met willens en wetens.

Maar het initiatief is zeker goed.
Het hele idee is dat je toch al die richting op moet, en dan het pakketje mee neemt. Dus stel, je rijdt van Amsterdam naar Rotterdam, dan pik je ondertussen even een pakketje op.

Maar wat je zegt klopt: je moet sowieso al die richting op willen, en voorlopig voorzie ik een hoop inefficiency. Ook het ophalen van pakketjes kost tijd, voor zowel de verzender als de bezorger.
Dit gaat toch niemand doen voor zo'n bedrag?
Euh 1:10 is wel erg ongunstig, mijn auto doet 1:25 op de snelweg in de stad max 1:15.
Maar binnen 10km kun je prima met een (electrische)fiets / scooter doen.

En dan hebben we het nog niet gehad over een electrische auto die stukken goedkoper rijdt dan een ICE auto.

Dus .. niemand ? Jawel hoor genoeg mensen met vervoer dat stukken economischer vervoer is dan jou benzine slurpende auto is :)
Er zijn heel veel auto's die in stadsverkeer slechter scoren dan 1:10. Ook van de auto's die nu verkocht worden. Papieren verbruik is wat anders dan daadwerkelijk verbruik. Bedenk dat een gemiddelde VW golf misschien geen 1:10 doet, maar tussen 1:12 en 1:13 in de stad is heel normaal, ook voor de 'moderne' VW motoren. Nu zijn dat zeker niet de zuinigste of vooruitstrevende benzinemotoren, maar wel een gemiddeld voertuig voor de Nederlander. Bedenk dat de motoren die ouder dan 5 jaar zijn al wel snel 1:10 in het stadsverkeer doen. Buiten de Toyota hybride motoren zijn er weinig tot geen uitzonderingen die veel zuiniger zijn.

De grote meerderheid zit dus echt niet in een zuinige auto. Ook al denken sommigen van wel.

Je onderschat het verbruik van auto's aanzienlijk in de stad hoor.
Mijn auto rijdt in de stad 1 op 10 ongeveer.
En daar is je antwoord: JOUW auto rijdt 1 op 10. Je denkt toch niet dat heel Nederland een auto heeft die 1 op 10 rijdt? Er rijden genoeg mensen rond in zuinigere auto's dan dat, dus dan zijn de kosten ook weer heel anders.
Het idee is juist dat je in de buurt bent van plaats en bestemming en dat je het dan gaat meenemen...
Er is zat lege ruimte in de auto wat beter benut kan worden, als je dik 19 km moet rijden is dat niet meer "in de buurt".

Een beetje hetzelfde idee als Uber of carpoolen.
Niet bedoelt om speciaal voor dat pakketje op en neer te gaan rijden...

Denk aan ik moest naar het winkelcentrum om schoenen te kopen en zie dat er een pakketje ligt bij de kledingzaak en toevallig moet die afgeleverd worden in je eigen woonwijk, dat soort zaken dan kan het wel degelijk uit ook al zou je auto 1 op 2 rijden...

Als je het pakketje moet afleveren in Amsterdam terwijl je in Drenthe woont kan het niet uit nee...
Opzich kunnen ze dan ook nog een systeem maken als je wel in de buurt komt van Amsterdam dat je het aflevert bij de dichtbijzijnde distrubutie centra en via de post zijn weg vervolgt.

Overgens helemaal niet ondenkbaar hoor dat je voor een ander het pakketje meeneemt vanuit de winkelcentrum en bezorgt in je eigen woonwijk, of denk aan de supermarkt jij neemt ook boodschappen van een ander mee wat in dezelfde straat woont, ik noem maar wat er zijn zat praktijkvoorbeelden waarbij het nuttig kan zijn.

Je hebt ook wel mensen wat dagelijks via woon-werk van Drenthe naar Randstad rijden, dan bestaat ook de kans dat ze iets mee kunnen nemen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 19:33]

Mijn auto rijdt in de stad 1 op 10 ongeveer. dus als ik 9Km moet rijden voor 1 pakketje is het dus 5 euro - 1.40 voor een liter benzine. is 3.60 voor een pakketje bezorgen.

Voor 10 Tm 20 km als ik dus 19Km moet rijden is het ong 2L dus 2.80 benzine. 7.50-2.80=4,70 euro.

Bij die van meer dan 20KM staat er geen max als ik dus heel ver moet rijden houd ik misschien geeneens iets over. Dit gaat toch niemand doen voor zo'n bedrag?

Hierbij nog niet de kosten meegenomen om ook weer naar huis te moeten.
Je bekijkt het verkeerd. zie het als rit van werk naar huis, waar je ondertussen pakjes aflevert.
Situatie moet dus wel geschikt zijn, anders heeft het geen nut.
Hoe verschilt dit van uber eats glovo etc?
Bij 1 op 10 is het een kwestie van 'moet toevallig die kant op'. Wil je er echt geld mee verdienen dan pak je dat heel anders aan.
Anoniem: 113730 @sgouman15 mei 2020 18:52
Je zou op deze manier het hele pakket bezorg systeem kunnen crowdsourcen.

Hub Spike model..
- first mile pickup
- hub
- lange afstand bezorgers
- hubs.
- last mile

Ik wil bv wel tijdens mijn dagelijkse lange wandeling wat pakketjes uit een hun meenemen en bezorgen een ander rijd elke dag van Apeldoorn naar Utrecht.
Bezorgen met een benzineauto moet je daarom dus ook niet doen. Nee, in dat geval is het echt een kwestie van: "ik moest toch die richting op en als ik die twee dingen combineer hou ik er iets aan over".
En dat tel je alleen brandstof. Er is ook nog zoiets als afschrijving. Mss niet veel maar toch..
Hoe meer concurrentie hoe beter
Niet eens; dit soort bedrijven / activiteiten werken buiten de geldende arbeidswetten om, dus als 'werknemer' heb je 0 bescherming. Ten tweede is het een "race to the bottom"; het zijn nu best aantrekkelijke prijzen, maar als er meer concurrentie komt dan zal de prijs afhankelijk zijn van wie maar het minste betaalt.

En d'r is altijd wel iemand die voor weinig geld een pakketje wil bezorgen. Het probleem is alleen dat het concurreert met de reguliere pakketbezorging, waardoor 'echte' werkgevers hun werknemers minder geld kunnen geven, waardoor die ontslagen worden en de reguliere, betrouwbare pakketbezorging onderuit gaat.

Zie ook hoe PostNL / de PTT van een respectabele, fulltime, geüniformeerde baan gedegradeerd is naar een slecht betaalde part-time / nul-uren-contract bijbaan.
Let op dat dit niet "voor weinig geld" is maar juist veel beter betaalt dan PotsNL e.d.
Per pakket wellicht wel, maar hoeveel krijg je er per dag aangeboden? Als je voor PostNL gaat rijden ben je zeker van een redelijk aantal pakketten om te bezorgen, via Flitsmeister is het nog afwachten.
Anoniem: 85014 @lighting_15 mei 2020 15:13
Postnl is gewoon een slecht gemanaged bedrijf. Heeft net als KPN nog steeds het DNA van staats bedrijf.
Dit soort uitleg horen we nu al jaren. Ondertussen is bij al die "ideeën" (Uber, Deliveroo, etc) gebleken wat @YopY zegt en dat die 'oude' repectabele bedrijven eigenlijk nog zo slecht niet waren.

Bijna al die zogenaamde nieuwe dingetjes bleken verdoken manieren te zijn om de in de EU geldende arbeidsregels te omzeilen, om dan zo effectief in een race to the bottom een soort van slavernij te organiseren. En dat allemaal omdat de zogenaamde consument zogenaamd goedkoper goedkoper en goedkoper wil.

De burgers in deze EU samenlevingen willen echter ook de garantie, zonder zich schuldig te moeten voelen, op welke manier ook, dat alle bedrijven allemaal de arbeidsregels respecteren. En bedrijven die dat niet doen moeten eenvoudigweg genadeloos gestraft en verboden worden. Want die zorgen voor oneerlijke concurrentie voor de bedrijven die dat wel doen.

M.a.w. PostNL kan niet op een fatsoenlijke manier in de markt blijven als jij gaat toelaten dat er bedrijven zijn die slavernij organiseren op diezelfde markt van pakjes leveringen. I.p.v. dat we dan maar jou gekke idee gaan volgen dat PostNL verkeerd zit en dat zij maar moeten kapot besparen tot ook hun medewerkers tot slavernij gedwongen worden (dit is de race to the bottom), moeten we in de plaats daarvan kei hard stellen dat er voor alles, iedereen en alle bedrijven regels zijn. En dat om het even wie die regels niet volgt, afgrijselijk hard gestraft, onwaarschijnlijk hard beboet en bovendien daarna verboden wordt.

De regels zijn duidelijk. Ze zijn gekend. Ze staan in de wet. Bedrijven moeten die toepassen en moeten niet denken het beter te weten dan de wet. Als ze de wet willen aangepast zien, dan zijn daar democratische kanalen voor (bv. ze kunnen gaan lobbyen en zich aansluiten bij een gilde of dus belangenvereniging). Winstbejag is op zich geen reden om te stellen dat een wet niet goed is. Winst is geen uiteindelijk doel van een samenleving. Samen leven is een uiteindelijk doel van een samenleving. Kan je dat door winst te maken: goed voor jou, goed gedaan. Kan je dat niet? Dan hoor je er ook effectief niet te zijn. Dan moet je bankroet gaan. Dan moet je verdwijnen.

De op winst beluste mannetjes moeten dat maar eens goed in hun oortjes knopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 22 juli 2024 19:33]

Nee, helemaal niet.. versplintering is zelden goed.
Liever een paar partijen die het goed efficient ingericht hebben, dan kwantiteit aan het aantal bedrijven.
Dan heb je nooit concurrentie of uitdagers. Prijzen zullen altijd te hoog blijven.
Hoe zo niet? Ik zeg niet dat er maar 1 superpower moet zijn?

Prijzen zullen sowieso te hoog zijn als niemand genoeg volume heeft om het efficient te maken.
Dat noemen we oligopolie.
Een paar bedrijven die de dienst uitmaken. Je hebt uitdagers nodig om dingen te veranderen. Zie Tesla tegenover de gevestigde orde.
Bol.com tegenover wehkamp
Dus je gebruikt je privé auto op deze manier zakelijk. Wat vindt de verzekering daar van?
Dat vind ik inderdaad een goed punt, in de meeste verzekeringen staat immers een clausule die zakelijk gebruik van een verzekerd voertuig met een particuliere verzekering niet toestaat, waardoor je dus niet WA-verzekerd bent als je het toch doet, zie dit artikel.

Dan moeten ze een zakelijke verzekering nemen dus, anders hebben die chauffeurs denk ik wel een groot juridisch en financieel probleem bij een aanrijding. En ook het pakket zal dan niet verzekerd zijn lijkt me.

Daarnaast, hoe zit het met andere prakische zaken. Denk aan een rembours-bestelling, kan je die bij zo'n Flitsmeister-chauffeur ook voldoen (contant, PIN etc)? Hoe zit het met aangetekende pakketten, mag zo'n Flitsmeister-bezorger die ook afhandelen? Volgens mij is een handtekening een persoonsgegeven, dus hoe zit dat met AVG enzo?

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:33]

Zoals al door meerderen is gezegd, de verzekering vindt er wat van.

Een willekeurig voorbeeld van voorwaarden:
De verzekering betaalt niet
"De auto wordt zakelijk gebruikt.
• Bijvoorbeeld rijles geven.
• Bijvoorbeeld koerierswerk.
• Bijvoorbeeld verhuur of lease met winstoogmerk.
• Bijvoorbeeld personenvervoer met winstoogmerk.
De auto wordt gebruikt voor iets wat wettelijk niet mag.

bron
https://www.interpolis.nl/-/media/files/pav-rv-60-191.pdf

Nogmaals dit zijn de voorwaarden van de eerste beste verzekering die ik heb gevonden.
Zolang jij zelf rijdt en niet boven de geschatte jaarlijkse aantal gereden kilometers komt heeft de verzekering niks te vertellen. Het is jouw eigen auto hé 🙂
Toch mag je met een particuliere auto-verzekering niet zomaar zakelijke ritten maken in je eigen auto, zie dit artikel bijvoorbeeld.

Er is niet voor niets en verschil tussen partixuliere en zakelijke verzekeringen ;)
Die verzekeringsmaatschappijen verzinnen blijkbaar dus steeds meer om maar niet uit te hoeven betalen als er wat gebeurt. Als ik dit voorbeeld dan zo lees, dan zou ik bijvoorbeeld dus ook geen spullen mogen verhuizen van de ene locatie naar de andere, omdat ik geen verhuizer ben. 🤔
Als je betaald wordt voor het verhuizen klopt dat inderdaad. Verhuis je zelf of help je de buurman/familie, dan is er niks aan de hand.
Zodra je iets tegen betaling doet of in opdracht van je werkgever wordt het gezien als zakelijk gebruik.
Oke dan. Dat is dan wel een duidelijke grens ja tussen particulier en zakelijk.
Neem helemaal niet.

Als ik een fles wijn krijg als dank is dat ook betaling.

Of kan ik de betaling voor het bezorgen van dit pakket dan zien als een vriendendienst en de betaling is dan voor de gemaakte kosten? Of mag een onkostenvergoeding wel?

De vraag is eigenlijk: wat is zakelijk en wat niet. Ik denk dat het een grijs gebied is, waarbij je bijvoorbeeld voor een rit of 10 per jaar zeker niet wordt gezien als bedrijf en dus zakelijk. Maar rij je er 4 per week dan wordt het een ander verhaal.
Dan waar zit dan de duidelijke keiharde grens voor een verzekeraar? Want die bepaalt of je wel of niet verzekerd bent.
Spijkers op laag water zoeken. Geen enkele rechter zal mee gaan in een redenering dat een fles wijn een betaling is voor het helpen bij een verhuizing van de buurman.
Hij zal er wel anders over denken als je een via een derde partij van te voren afgesproken betaling van een bedrijf/winkelier ontvangt.
Die verzekeringsmaatschappijen verzinnen blijkbaar dus steeds meer om maar niet uit te hoeven betalen als er wat gebeurt. Als ik dit voorbeeld dan zo lees, dan zou ik bijvoorbeeld dus ook geen spullen mogen verhuizen van de ene locatie naar de andere, omdat ik geen verhuizer ben. 🤔
Dat slaat nergens op. Als jij je auto zakelijk exploiteert, misschien wel een paar ton per jaar rijdt, dan heb je bijvoorbeeld een veel grotere kans om ooit een keer bij een ongeluk betrokken te raken. Daarbij hoort dus ook een hogere premie. Ik, als gewone consument die misschien tienduizend rijdt, heb geen zin om een hogere premie te betalen omdat andere mensen tien tot twintig keer zoveel km willen rijden per jaar. Dat hogere risico is de reden dat het niet mag. Omdat op die manier de verzekeringsmaatschappij én de andere verzekerden benadeeld worden.

Je mag dus best spullen verhuizen, maar niet tegen betaling in jouw privé-auto. Dan huur je gewoon een busje. Of je neemt een zakelijke verzekering. Het beroep van verhuizer is niet beschermd.
Dus woon-werk verkeer met je eigen auto zou dan ook zakelijk zijn?
In het plan van Flitsmeister gaat het niet om woon-werkverkeer, maar om het afleveren van pakketjes bij andere bedrijven of particulieren, en ook nog eens tegen vergoeding.

Zeker dat laatste vraag ik me vanaf wat de verzekering daarvan gaat vinden, er wordt dus door de Flitsmeister-gebruiker winst mee gemaakt.

Als je dan een ongeval krijgt, en de WA-verzekering keert inderdaad niet uit, ben je de rest van je leven die schuld aan het afbetalen. Ik hoop dat je dat waard is dan....

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:33]

Je mag het wel doen, maar je bent niet verzekerd.
Dus mag het niet, want je mag niet onverzekerd de openbare weg op...
Op zich slim. Zelf haal/breng ik pakketjes/producten op eigen initiatief. Als ik weet dat ik bv naar limburg moet dan vraag ik altijd of kennisen/vrienden nog iets langs die route nodig hebben van bv marktplaats oid. Altijd fijn als je iemand kan helpen

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 juli 2024 19:33]

Ja maar dat is iets anders. Nu wordt je een commercieel bezorger en moet je dus ook belasting en premies afdragen en je auto anders verzekeren. Het is niet waarschijnlijk dat de gebruikers dat gaan doen, dus het is net zo fout als bijvoorbeeld Uberpop.

Wat ze eigenlijk stimuleren is dat je met de hulp van FM de belasting gaat tillen (ons geld dus) en de pakketbezorgers nog meer dwars zitten. Terwijl deze beroepsgroep toch al flink uitgeknepen wordt.
En als ie dat pakketje niet aankomt en de "bezorger" houd vol dat ie dat wel gedaan heeft?
Je hebt 0 garanties en waarborgen. Geld ook als bezorger, ben jij aansprakelijk voor bezorgschade ?

Ik zou me als me hier niet aan branden, van beide kanten gezien niet.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 22 juli 2024 19:33]

Lijkt mij interessant voor snelle levering (je besteld een boek en wil het over twee uur hebben). Qua prijs proberen ze in elk geval niet met PostNL/DHL en zo te concurreren en voor spoedleveringen is er nog niet een hele gangbare organisatie op de markt. Dus in dat opzicht maakt dit wel kans.

Zwakke punt zal 'm vooral in de betrouwbaarheid zitten, want je hebt als winkel dus niet 1 bezorgorganisatie, maar tienduizend waarvan er willekeurig(?) eentje het pakje voor je gaat bezorgen.
voor spoedleveringen is er nog niet een hele gangbare organisatie op de markt.
Daar zijn al decennia lang koeriersdiensten voor, van lokaal tot internationaal niveau.

Een gangbare hier in Nederland is bijvoorbeeld PostNL. Komen desgewenst binnen 30 minuten de verzending ophalen en bezorgen hem direct..
Bestaand wel, maar met gangbaar bedoel ik: voor consumenten gebruikelijk.

Natuurlijk zijn er al een tijd koeriersdiensten, maar niet op het niveau dat consumenten er massaal gebruik van maken. Wellicht dat de Flitsmeister dienst daar verandering in gaat brengen.

Ik verwacht overigens van niet... 'gratis verzending' is redelijk gebruikelijk bij bijvoorbeeld bol.com, dus ik verwacht niet dat veel mensen bereid zijn duidelijk meer te betalen om het een halve dag eerder te hebben. Maar nog steeds: slim van Flitsmeister om proberen marktaandeel te winnen daar waar nog geen hevige concurrentie is.
Je hebt het zelf over "een boek bestellen", dat is iets wat je doet bij een winkel, en die verzorgt het transport. Een zakelijke handeling dus.
Het enige wat de consument doet is kiezen voor de soort bezorging als dat aangeboden wordt, en de winkelier neemt de dienst af. En voor spoed/same day delivery zijn er al een hoop aanbieders.
dus ik verwacht niet dat veel mensen bereid zijn duidelijk meer te betalen om het een halve dag eerder te hebben.
Maar dat gebeurt al enige tijd, en afaik wordt daar ook redelijk gebruik van gemaakt. Zelf doe ik het iig regelmatig.
Maar nog steeds: slim van Flitsmeister om proberen marktaandeel te winnen daar waar nog geen hevige concurrentie is.
Welke markt bedoel je precies? Winkeliers en bedrijven hebben namelijk al diverse opties, en daar wordt al aardig wat geconcurreerd.
Wellicht dat de manier waarop jij er tegenaankijkt anders is dan de mijne door de omgeving waar je in zit. Ik ken werkelijk niemand in mijn omgeving die ooit gebruik gemaakt heeft van same-day-delivery. Ik zelf zal er, voor de hier gestelde meerprijs, ook echt niet snel voor kiezen.

En dan extrapoleer ik mijn ervaring en mijn kennissenkring maar direct naar de rest van het land: er van uitgaande dat de rest van het land er net zo weinig van gebruik maakt als mijn omgeving, denk ik niet dat er voor consumenten heel veel same-day-delivery gedaan wordt en het dus nog een kleine markt is met weinig concurrentie.

Maar kan best zijn dat mijn omgeving totaal niet representatief is, dat de rest van het land er juist heel veel gebruik van maakt - en dan gaan mijn reacties inderdaad niet op.
Het feit dat er diverse winkeliers zijn die de optie aanbied toont eigenlijk al aan dat er markt voor is, anders hadden ze al lang weer gestopt met aanbieden van de dienst.
Bedrijven als Bol, Coolblue, Cameraland, CameraNu, Bax, Greetz etc doen niet aan liefdadigheid.

Wat betreft de concurrentie:
PostNL Dezelfde dag bezorgd
Trunkrs Same Day Delivery
Dynalogic
Fietskoeriers.nl
Redjepakketje

Er zullen er vast wel meer zijn, deze hebben iig wel eens aan mijn deur gestaan.
Ik denk dat als het aangeboden word er afhankelijk van de prijs toch aardig wat mensen voor kiezen.

Zelf zie ik bijvoorbeeld met Bol.com select een heel ander beeld; ik bestel regelmatig wat, wat savonds gewoon binnenkomt. Binnen mijn kennisen en familie kring een groot aantal mensen die het ook gebruiken.

Reden: de kosten "vallen weg", je betaald 1 keer 10 euro en een zeer groot aantal producten worden daardoor gratis nog dezelfde dag bezorgd.
Het is in ieder geval fijn dat same day delivery bestaat. De smartphone van m'n moeder wou opeens niet meer aan. Dan is het een geruststelling dat je weet dat je 's ochtends nog snel wat kunt bestellen, zodat je niet zonder komt te zitten.

Uiteindelijk deed de smartphone het opeens weer, maar dingen als een smartphone heb je tegenwoordig eigenlijk wel nodig.

Ik heb trouwens ook al eens gehad dat ik op het laatste moment bedacht, dat ik de volgende dag iets goed kon gebruiken. Dan is het gewoon fijn.
In de foodsector wordt er anders nogal veel gebruik gemaakt van same day delivery, anders is je bestelde eten koud.
Ben dan ook heel benieuwd wat er gebeurt als diegene voor wie je het meeneemt, niet thuis is...
Staat gewoon op hun site....

Wat moet ik doen als er niemand thuis is?
Dit is een vraag die je altijd even te voren even met de winkelier moet afstemmen. Bel in het geval van het niet thuis zijn altijd even met de winkelier om af te spreken wat je moet doen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Artje15 mei 2020 11:23
Bel in het geval van het niet thuis zijn altijd even met de winkelier om af te spreken wat je moet doen.
Dat is de optie "breng het pakket maar weer terug" of "probeer het later nog eens"mogelijk reëel waardoor je als vervoerder meer kosten moet maken en waarschijnlijk vrijwel niets overhoudt aan de bezorging.
De vraag is alleen hoeveel gebruikers daar gehoor aan zullen geven. Ik kan me al een hoop producten inbeelden die er niet tegen bestand zijn om de hele dag in een auto te liggen, in de brandende zon / vrieskou.
Dat zal dan ook wel met de verzekering te maken hebben in de toekomst.
Bol en Coolblue bieden tegen een meerprijs al wel zelfde dag levering aan meende ik.
Het is in feite een Uber voor pakketjes; daarbij zijn het ook individuen die zich als taxichauffeur inzetten met Uber als platform daarachter. Daar werkt het vrij goed, dat lijkt me voor pakketjes ook best een uitkomst.
Ik zie dat de uber chauffeurs wel oppakken. Die zijn toch altijd onderweg en het is een mooi bijverdienste
Zolang je dergelijke opties echt UIT kunt zetten en er niets van merkt... veel plezier ermee. Maar zoals bij de meeste 'services' kruipen die uiteindelijk toch de vaste GUI in.
Inderdaad! Schoenmaker blijf bij je leest verhaal. De app heet Flitsmeister, blijf dat doen, doe dat goed.
Er is nu kans dat Flitsmeister de zoveelste bloated app gaat worden en dat is zonde.
Het lijkt me vrij logisch dat een bedrijf op zoek gaat naar nieuwe inkomsten gezien het aangeven van flitscontroles, wat nu echt een marginaal fenomeen is met zo weinig wegverkeer.
Goed punt, alleen doe dat dan onder een naam die past bij de functie van de app en het liefst in een totaal nieuwe app.
Dan heb je niks aan de grote userbase die je nu hebt. Die moeten het dan toevallig doorkrijgen of een enorme drempel over. Juist de laagdrempeligheid nu kan een factor van betekenis zijn. "Oh, ik moet nog naar Stad X. Hey, ik krijg Y euro als ik pakketje Z even meenemen? Super, dat is hier toch om de hoek." Althans ik denk dat het zo best hard kan gaan.

Zie het enorme gat wat Facebook Marketplace bijvoorbeeld heeft geslagen in Marktplaats door opeens een verkoopplatform te initiëren in hun bestaande Facebook-systeem.
Ja nu ja, over 2 maanden is alles weer terug naar normaal.
Het is nu gewoon weer drukker op de weg en the walking dead achtige beelden zijn echt verleden tijd.
Geloof me, justitie gaat een MEGA campagne starten mbt beboeten want ze hebben wat schade in te halen.
kortom, het flitsen is straks weer aan de orde van de dag.
Ik vind het juist mooi dat het op de achtergrond automatisch start en ook automatisch afsluit..
En de hele tijd waarschuwingen geeft voor bijzondere situaties. Rijstrook dicht, stilstaande auto en zelfs pijlwagens en hulpdiensten.

Extra handig: omdat Flitsmeister toch automatisch opstart/afsluit obv Bluetooth connectie met je auto, is de mogelijkheid tot Parkeren via de app ideaal.

Bij Parkmobile ontdekte ik vaak de volgende ochtend pas dat mijn parkeeractie van de vorige dag nog doorliep. Dure grap. Flitsmeister geeft netjes melding als je weer wegrijdt.

Pakketdienst gaat wel wat verder.. maar misschien als ze het goed implementeren hebben we daar geen last van.
Ik sta er iets anders in. Locatie staat bij mij altijd uit en ik werk daarom met favoriete wegen. Wordt echter steeds moeilijker en minder handiger gemaakt om de app op die manier te gebruiken.
Dus eigenlijk een uber voor pakketjes :?

Leuk dat ze schermen met dat ze al 1.7 Miljoen gebruikers hebben.
Maar die hebben ze voor flitspalen, niet omdat die noodzakelijk onderbetaald koeriersdiensten willen doen.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 22 juli 2024 19:33]

Ze schermen er zelfs mee dat ze allemaal pakketbezorgers zijn...

https://www.flitsmeister.nl/pickup.html
1,7 miljoen pakketbezorgers
Iets te enthousiast...
Precies. Mijn beeld van de gemiddelde Flitsmeister gebruiker is een goedbetaalde leaserijder. Misschien klopt dat beeld voor geen meter hoor, maar dat is in ieder geval niet de groep waarvan ik verwacht dat ze gaan bijklussen als pakketjessnorder.
maar dat is in ieder geval niet de groep waarvan ik verwacht dat ze gaan bijklussen als pakketjessnorder.
Onderschat niet hoeveel van die leaserijders graag extraatjes verdienen, ondanks dat het officieel niet mag. Geld is geld. Er zal wel een groepje tussen zitten die daar gebruik van maakt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:33]

Zelfs geen 1.7 miljoen gebruikers.
Ik heb flitsmeister niet eens meer geinstalleerd staan, maar krijg wel deze mail over pakketbezorging.
Ik word dus gewoon meegeteld en er zijn vast veel meer mensen die ooit eens flitsmeister gebruikt hebben maar nu niet meer.
Dit is wel handig voor beide partijen. De een verdiend, de ander krijgt binnen een dag zijn pakketje, en PostNL krijgt het iets minder druk. Al verwacht ik dat de meeste gewoon PostNL blijven gebruiken. Ze hebben namelijk best wel veel PostNL locaties.

Trouwens, ik zie dat het steeds over winkeliers gaat, hoe zit het met particulieren? Word dat later toegevoegd?

Ik had een tijdje geleden op de radio gehoord dat er ook zoiets was dat je van je huis een postkantoor/afhaalpunt kan maken voor pakketjes. Weet iemand wie dat was? Ik had de naam namelijk gemist.
Dit is wel handig voor beide partijen.
Is het ook handig voor het milieu?
Ja en nee. Een busje zal wel handiger zijn om een grote hoeveelheid van A naar B the brengen. En ze zullen waarschijnlijk de beste router uitzoeken.

Als een flits gebruiker toch die kant op moet, is dat weer beter.

Als ze allebei elektrische zijn maakt het niet zoveel uit. En dan ga ik uit van groene stroom:-)
Ja, ik denk dat dat het was. Dank u wel :)
Lijkt mij niet wenselijk voor particulieren. Ik zie een markt voor onwetende drugskoeriers :)
Oef, ja. Dat is waar. :X
Je zal maar toevallig worden aangehouden, en dan? Met z'n allen 10 jaar in de bak :'(
DHL waarschijnlijk. Moest laatst een pakketje terugbrengen naar Amazon.de en omdat het dichtstbijzijnde pakketpunt dicht is vanwege de coronacrisis, kwam een woonadres naar voren.
A, dat is ook handig. Ik heb daar ook zitten kijken, maar ik kan eigenlijk niks vinden over buurtpunten. Maar het bestaat wel, ik las nog ergens anders dat ze zo'n 100 particuliere punten hadden^_^
Ik vond het nogal een raar idee. Ik wist namelijk kniet van het bestaan van deze punten en dan is het best vreemd om bij een particulier je pakketje te dumpen.
Dat kan ik mij wel voorstellen. Er zijn er ook zo weinig. En als je veel nieuws kijkt, kan het toch een beetje spannend zijn. Er kan zo ingebroken worden, en dan is je pakketje foetsie :/
Je moet wel durven om een hele vracht goederen ter waarde van honderden euro's te laten vervoeren door een onbekende. Indien flitzmeister de betrouwbaarheid van de bezorger kan waarborgen is het een overweging waard.
Indien flitzmeister de betrouwbaarheid van de bezorger kan waarborgen is het een overweging waard.
En van de verzender. Je wilt als bezorger niet bij iemand voor de deur staan met een mooi ingepakte baksteen van marktplaats.
Of een paar kilo cocaïne ;)
Denk ook niet dat je zomaar even een pakketje meeneemt zonder dat Flitsmeister je gegevens weet.
Lijkt mij dat je je paspoort moet opsturen en evt een VOG nodig hebt.
Wordt anders wel lastig om mensen te vervolgen voor diefstal, schade en dergelijke.
Lijkt mij dat je je paspoort moet opsturen en evt een VOG nodig hebt.
Paspoort opsturen doe je nooit. Een volledige kopie ook niet, want dat mag Flitsmeister niet verwerken.

Een VOG aanvraag zou kunnen, maar die moet dan vanuit Flitsmeister geïnitieerd worden. Dan begint het wel heel erg op verkapt dienstverband/een zakelijke relatie te lijken. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.