Flitsmeister integreert sdk van Bosch voor waarschuwing tegen spookrijders

Flitsmeister voegt waarschuwingen tegen spookrijden en spookrijders toe aan zijn app. Dat werkt met een sdk van Bosch die detecteert of een gebruiker de verkeerde richting oprijdt. Als dat zo is, krijgen de bestuurder en andere Flitsmeister-gebruikers een waarschuwing.

De sdk van Bosch gebruikt gps-gegevens en vergelijkt aan de hand van clouddata de beweging van de auto met hoe andere auto's gebruikelijk op diezelfde plek bewegen. Als blijkt dat de bestuurder de verkeerde richting op gaat, krijgt deze een waarschuwing te zien in de Flitsmeister-app. Ook andere gebruikers van Flitsmeister krijgen direct een pushmelding met een waarschuwing over de spookrijder.

Door het gebruik van de bestaande sdk van Bosch, komen er via Flitsmeister ook waarschuwingen binnen van spookrijders die in andere apps zijn gedetecteerd met dezelfde sdk. Met name in Duitsland wordt de sdk van Bosch in diverse apps gebruikt, blijkt uit de website van Bosch waar een overzicht staat. Volgens Flitsmeister is de spookrijderswaarschuwing in zeventien Europese landen geïntegreerd in navigatie-apps en apps van radio- en nieuwszenders.

Om de waarschuwingen te ontvangen, moet de Flitsmeister-app in de achtergrond of voorgrond geopend zijn. Flitsmeister heeft naar eigen zeggen meer dan 1,8 miljoen gebruikers. De app begon in Nederland, maar is inmiddels ook in België en Duitsland te gebruiken.

Flitsmeister waarschuwt spookrijdersFlitsmeister waarschuwt spookrijdersFlitsmeister waarschuwt spookrijders

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-08-2020 • 12:00

131

Reacties (131)

131
127
59
7
0
45
Wijzig sortering
Is GPS accuraat genoeg om het verschil te zien tussen links rijden op een 2x2 baans weg en spookrijden? Zelf merk ik dat mijn GPS wel eens denkt dat ik een afslag heb genomen terwijl ik dat niet heb gedaan.
Inmiddels wel. Vroeger was er "selective availability" wat er voor zorgde dat voor consumenten de plaatsing niet nauwkeurig was (voor deze doeleinde), inmiddels wordt niet meer gebruikt. Bij moderne apparatuur is de nauwkeurigheid 30cm, wat voldoende moet zijn voor een weg.

Bron:
https://spectrum.ieee.org...ng-to-smartphones-in-2018
Dit heeft weinig met Selective Availability van GPS te maken. Selective Availability is al in 2000 uitgeschakeld, ver voordat satellietnavigatie in auto's gemeengoed werd.

Een belangrijker verschil is het gebruik van GLONASS en Galileo wat steeds meer gemeengoed wordt. Hierdoor kan je ontvanger positiebepalingen doen met verschillende frequenties en zo een hogere nauwkeurigheid behalen. Ook gebruiken veel telefoons het kompas en versnellingssensoren om de positie-indicatie verder te verbeteren.
Ik zie regelmatig bij tomtom go dat mijn positie niet correct is, ondanks dat ik de route volg. Vooral bij afslagen waar je vlak langs de rijbaan blijft rijden (bijvoorbeeld A2 noord op knp Holendrecht en dan richting AMC, knooppunt Hoevelaken oostwaarts richting Zwolle). De weergave springt dan terug naar de hoofdrichting van de weg en rekent dan een omweg uit. Overkomelijk maar ergens wel irritant. Waze doet het daar wel goed dus het ligt aan de manier waarop de software omgaat met de positie en de richting die je neemt.
Dat zou je denken. Toch had ik laatst met Waze het probleem dat hij de hele tijd een ventweg aan de andere kant van de snelweg aangaf.
Ik heb het al regelmatig meegemaakt met Flitsmeister dat hij dacht dat ik de andere kant op reed en dus alle meldingen van de tegenstelde richting kreeg. Dit heb ik zeer regelmatig rondom Den Bosch. Echter ook al op andere plekken meegemaakt.
Dit is vrij ironisch, met een SDK van den Bosch
Precies. de navigatie apps doen vaak aannames om afwijkingen te corrigeren.
Het is zeker mogelijk dat je navigatiesysteem niet helemaal de juiste weg pakt, maar over het algemeen is er achter de schermen op dat moment bekend dat de accuratie niet precies is.

Het is namelijk mogelijk om niet alleen de latitude en longitude, maar ook de zogeheten "accuracy" te verkrijgen. Hiermee wordt in meters aangegeven hoe accuraat de zojuist opgevraagde locatiegegevens zijn. In mijn eigen ervaring: als de accuracy voldoende is dan klopt de locatie ook daadwerkelijk.

Ik neem aan (hoop) dat dit systeem van Bosch rekening houdt met deze accuratie, en niet triggert als deze onvoldoende is om echt zeker te weten dat de 'spookrijder' ook daadwerkelijk de verkeerde kant op rijdt.

[Reactie gewijzigd door Bingoo op 24 juli 2024 20:27]

Neem bijvoorbeeld de Rijksweg welke parallel loopt aan de A20 bij Gouda, wordt veel gebruikt voor sluipverkeer en je kan in twee richten gebruik van maken.

Er zijn zoveel van dit soort wegen die vlak aan de snelweg parallel lopen, ook de andere richting uit. Ik ga uit van regelmatige false positives.

Vooral omdat Flitsmeister niet de gebruikte hardware in de hand heeft. Er zijn zoveel telefoons in gebruik met oude, goedkope hardware of hele oude Android/iOS versies of bijvoorbeeld dikke bumpercases om de telefoon heen. Allemaal opties die voor een onnauwkeurige GPS zouden kunnen zorgen.
zelfde, maar dan met flitsmeister. Hij gaf aan dat ik maar 80 mocht. Maar dat was dus van de ventweg die parallel aan de snelweg liep.

Vooral het waarschuwen voor spookrijders is natuurlijk een goede optie. Alleen heb ik wel m'n twijfels bij de melding als je zelf zou spookrijden.
TomTom denkt dat ik aan de overkant van een rivier ben, omdat ik op privé terrein sta.
Wellicht ook een tip om even de gps calibratie te doen.

Weet niet of dat per telefoon merk verschild maar denk dat dat meestal bestaat uit het maken van figuur 8 bewegingen met het toestel. Heb een paar keer echt duidelijk verschil kunnen zien dat die daarna veel accurater mijn positie aangaf.
Helaas is dat de gyroscoop die je daarmee calibreerd en niet de GPS. Hiermee kan hij dan wel weer veel beter de richting bepalen waarin je je telefoon houdt.

(Alleen doet de SDK van bosch hier niets mee, want je telefoon kan prima achterstevoren in de bijrijder stoel liggen).

GPS werkt doordat er constant de afstand tot verschillende sattelieten gemeten wordt (minimaal 4). Dit kan je niet verbeteren of calibreren door 8tjes met je telefoon te bewegen.
Kompas, niet gyroscoop.
Is dat niet alleen voor de kompas?
De figuur 8 is voor calibratie van het elektronisch kompas.

Een GPS kan je niet kalibreren. O.a. omdat deze afhankelijk is van externe informatie (satellieten), en beperkt zelfstandig meet.

Normaliter wordt het kompas enkel gebruikt om looprichting te bepalen, bij autorijden is de snelheid zo hoog dat dit betrouwbaarder met de GPS gedaan kan worden.

Het zou erg eigenaardig zijn als je echt na zo'n figuur 8 merkt dat de positie accurater is. Hooguit zou de richting beter aangegeven kunnen worden, en daarmee kunnen apps die weghelft gokken aan de hand van richting dit beter kunnen doen.
Flitsmeister gebruikt de plaatsbepaling van de telefoon, deze gebruikt heir echter meerdere dingen voor waaronder ook het kompas en de andere satelliet plaatsbepaling systemen. En indien toestemming voor gegeven gebruikt het ook de zendmast en wifi netwerk informatie.

Dus je hebt gelijk dat ik ernaast zat qua wat het kalibreert maar het help wel degelijk bij de accuraatheid van de plaatsbepaling.
Flitsmeister gebruikt de plaatsbepaling die het apparaat gebruikt, dat hoeft niet de gps-module in de telefoon te zijn. Zo gebruikt mijn iPhone de in-car gps module. Pas wanneer de in-car gps teveel afwijkt wordt geswitcht naar de telefoon-gps.
Helaas is in mijn auto de in-car gps ‘geoptimaliseerd’ met verouderde navigatieapparatuur waardoor de gps-positie op bv A9 bij Badhoevedorp honderden meters hopeloos mis gaat. Pas na een seconde of 10 schakelt de telefoon naar de interne gps waarna het wel goed gaat.
Het blijkt onmogelijk de in-car gps uit te schakelen. Ook is het niet mogelijk de in-car gps te instrueren enkel de ruwe gps-data door te geven.
Was rond Utrecht.
GPS gaf een nauwkeurigheid aan van 3m dus dat kon het niet zijn.
Je kan wel de A(ssisted)-GPS data opnieuw binnenhalen, zo krijg je eerder een fix op je GPS positie en is deze dus ook wat sneller nauwkeurig, op Android kan je hier bijvoorbeeld de app GPS Status & toolbox voor gebruiken.
Hiermee kan je ook eenvoudig je kompas calibreren.
Dat is dan ook het probleem niet.

Het probleem is dat de GPS ontvanger - in dit geval een telefoon - wel genoeg satellieten moet kunnen "zien" om een dergelijke nauwkeurigheid te halen. Dat is lang niet altijd het geval.
Aangezien GPS nog steeds gebasseerd is op een radiosignaal, kan dat signaal door tal van redenen gestoord worden. Als jij een GPS ontvanger in het open veld op een paal spijkert, gaat ie alsnog 'dansen'. Hij geeft nooit een uur lang exact dezelfde plek aan. Op een drukke autoweg heb je ook nog eens stoorsignalen uitzendende auto's (de motor zelf), radiozenders, mobieltjes, noem maar op...het is eerder een wonder dat er nog wat zinnigs uitkomt :+ Maar voor op een autoweg, waarbij de naviagie app aannames doet over waar je zit, is het goed genoeg.
Als jij een GPS ontvanger in het open veld op een paal spijkert, gaat ie alsnog 'dansen'
Juist als de GPS-ontvanger stilstaat heb je last van drift. Als de GPS-ontvanger beweegt, heb je hier veel minder last van, en is de naukeurigheid een stuk hoger.
Nooit uitgeprobeerd. Behalve dat een track van mijn ritjes beter niet gebruikt kunnen worden voor automatische dronkenschap detectie. Dat slingert nl nogal.
Gisteren dacht Google Maps anders nog dat we op het boeren weggetje naast de snelweg reden..
Vergeet niet dat je een snelweg altijd via een toe- of afrit op moet komen. En juist die hebben vaak een unieke ligging, met 1 of 2 rijstroken die écht eenrichtingsverkeer zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland). Op een afrit zou het heel duidelijk te signaleren moeten zijn dat je de verkeerde richting op rijdt.

Dat zou overigens ook met lussen in het wegdek mogelijk moeten zijn ter plaatse van iedere afrit. Maar dat is vrij kostbaar, en je weet niet of iemand direct na de lus z'n fout in de gaten heeft en per direct keert of stopt op de vluchtstrook.

[Reactie gewijzigd door Robonus op 24 juli 2024 20:27]

Dan nog is het met een systeem van lussen en matrixborden een goed idee om de melding te laten staan tot 'het tegendeel' bewezen is, dus tot een weginspecteur die locatie gepasseerd is of wanneer het zichtbaar is op de camerabeelden.
Er staan veel borden die aangeven dat je verkeerd zit. Dat bericht komt niet bij de spookrijders aan. Waarom denk je dat een melding op een smartphone wel werkt? En waarom zou het niet voor nog meer verwarring/afleiding zorgen?
Omdat veel weggebruikers meer bezig zijn met insta en whatsapp dan autorijden :) 8)7.
Vanuit de info van Bosch zelf:
If a vehicle approaches a highway entrance ramp or exit ramp, the system automatically sends the anonymized data of the current movement to the cloud. The function compares the vehicle’s actual movements with the permitted direction of travel.
Sinds hier de GPS minder van precisie afhankelijk is (de op-/afrit ligt iets verder van de andere banen af) is nog wat makkelijker te bepalen of je via de juiste richting de snelweg op rijdt. Het principe zelf is ook niet zo moeilijk zelf te maken, maar ik vermoed dat Bosch in dit geval dan ook zelf actief bijhoudt wat de toegestane richtingen zijn per op-/afrit.

Enige probleem die ik me kan voorstellen is wanneer je navigatie verkeerd vaststelt dat je op een bepaalde weg bent aan het rijden. Hoe accuraat GPS ook moge zijn, dit gebeurt nog altijd. Dan is de vraag of je onterecht als spookrijder wordt gemarkeerd.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @DaveAEP3 augustus 2020 13:21
Daarom is het gebruik van de cloud data ook zo belangrijk. Want je ziet nog wel eens een beetje drift in de GPS of een fout in de kaart (het zij tijdelijk). Common drift en kaartfouten kan je er dan uit filteren.

Ik hoop vooral dat ze deze API dan zelf ook gebruiken om van te leren. Met de werkzaamheden op de A1 moest ik laatst aan de "verkeerde kant" van de vangrail rijden. Aan de hand van de GPS zag FM dit ook maar ze nemen hier zelf schijnbaar je richting niet in mee. Gevolg, FM tekende dus de hele tijd een route de andere kant op (afrit eraf en keren) ivm de werkelijke route. Naast dus richting hierin mee te nemen zou deze API (hé, iedereen doet dit!) dit kunnen verhelpen.
Wat mij opvalt dat FM het verschil tussen de hoofdrijbaan en de parallelbaan niet altijd goed heeft. Dus of het dan op een smallere rijbaan op de snelweg goed gaat als je spookrijdt?
Dit was dus ook mijn vraag, gebeurt vaker dan je denkt. Bijvoorbeeld een melding van ambulance terwijl ik op de paralel weg rij.
Niet alleen op parallel wegen krijg je die melding. Soms als je over of onder een brug door/heengaat krijg je een melding van werkzaamheden, die dan nergens te zien zijn en waarschijnlijk onder de brug zitten.
Het is in ieder geval waarschijnlijk zo dat het programma wat het GPS-signaal verwerkt volledig los staat van de andere functionaliteiten van Flitsmeister, dus ze zullen in dit geval mogelijk niet dezelfde conclusie trekken. Navigatie apps proberen te detecteren welke afslag je neemt en dan te berekenen op welke weg op de kaart je zit, maar zijn misschien niet continu bezig met kijken of dat nog wel klopt. Als je dichtbij genoeg zit binnen de marge van wat de navi zelf denkt, dan zal hij niet herberekenen. Zo komt het dat je af en toe op een parallelweg wordt geplaatst en er ook niet meer af komt. De SDK van Bosch zal waarschijnlijk continu een inschatting proberen te maken van de rijbaan, en dan kom je er na een paar honderd meter gemiddeld wel correct uit.
Jouw 'GPS' is wel nauwkeurig, maar jouw navigatiesysteem probeert er soms een eigen draai aan te geven.
nee, GPS is niet zo nauwkeurig. Als de software er "geen eigen draai" aangeeft schiet je navigatie alle kanten op. Zeker nu alles steeds kleiner moet en er amper ruimte is voor antennes.
En de antennes zijn onderdeel van.....het navigatiesysteem. GPS is altijd i.c.m. een systeem, die er een draai aan geeft. Militaire systemen die gebruik maken van GPS zijn uiterst nauwkeurig.
Het is een beetje een Luxaflex/zonwering discussie, maar toch...

[Reactie gewijzigd door snaped1968 op 24 juli 2024 20:27]

Ik dacht dat GPS tot op 5 meter nauwkeurig is. Betere systemen met meerdere ontvangers kunnen nog een stuk nauwkeuriger. Vroeger was het voor het leger nauwkeuriger dan voor burgers, maar staat me iets bij dat het niet meer zo is.
Misschien kijken ze of de oprit die je neemt wel voor de juiste richting is. Dat zou goed meetbaar moeten zijn. Of als je ineens omkeert op de snelweg

[Reactie gewijzigd door berchtold op 24 juli 2024 20:27]

Als je niet weet of iemand op de snelweg zit, weet je ook niet of zij op de snelweg (om)keert...
Bij de meeste wegenkaarten zijn wegen gecategoriseerd. Zou niet moeilijk moeten zijn.
Het ging over het verschil tussen snelweg en parallelweg.
Ook, volgens GPS protocol, weet de ontvanger hoe groot de onnauwkeurigheid is op elk moment.
Als hij detecteert dat hij 1m nauwkeurigheid heeft, 8m naast de goede rijbaan zit, en precies op de verkeerde rijbaan, dan kan je die conclusie wel trekken.
Ja en nee. Soms is GPS heel accuraat, maar soms kan hij er ook vrolijk een heel stuk naast zitten.
verwacht dat men zon meting doet over langere afstand om zo afwijkingen en uitschieters te beperken
Volgens de website van Bosch kunnen ze het binnen 10 seconden bepalen. Uitgaande van een snelheid van 100 kilometer per uur zou dat dus maximaal 277.7 meter zijn. Mogelijk is het één van de technieken, maar het zal zeker niet de enige methode zijn.
Mij is het ook opgevallen dat afslagen vaak worden doorberekend als je deze mist. Ik vermoed dat de positie vooral is bepaald door snelheid/tijd en dat de exacte locatie via gps minder vaak is gebruikt.
Dat is omdat hij er automatisch vanuit gaat dat je het goed doet, zodat je bij kleine afwijkingen (sommige afritten liggen heel dicht langs de weg zelf) niet direct een herberekening van de route krijgt.
GPS kan nauwkeurig genoeg zijn, Gebruik zelf al geruime tijd een handheld GPS van Garming voor geocaching. Voor open ruimte's zoals op de weg kom je vrijwel altijd op een nauwkeurigheid van +- 3m. Dat is voldoende om een rijstrook te detecteren. Zeker op een snelweg waar meestal ook nog een middenberm is van een paar meter.

In een auto op snelheid zal er wel wat statistiek nodig zijn om positie wat uit te middelen. En met navigatie kan ik me voorstellen dat ook de kaartgegevens meegenomen worden. Daar lijkt het namelijk wel op, als je een afslag mist, dan is mijn ervaring dat het even duurt voor de GPS dat doorheeft. Autonavigatie systemen lijken vooruit te kijken, en aan de hand van de snelheid een beetje optimistisch de route te voorspellen. Wijk je daar vanaf, dan kost het even tijd om dat te corrigeren.
Hoe denk je dat je de snelweg op rijdt?

Je komt of van links, of van rechts.
Dus zelfs met slechte GPS te meten
(assisted) GPS is soms schrikbarend nauwkeurig. Ik hou mijn hardlooptrajecten bij, en kan zien waar ik die dag de straat heb overgestoken. (en dat is geen 2x2 weg ;) )
Naast de positie geeft de GPS chip ook aan hoe zeker hij is van de positie (op iPhones zag/zie je dat als een cirkel om je locatie heen).

Ik ga ervanuit dat het een optelling van voorwaardes is:
- Positie moet op de verkeerde helft zijn (die is logisch)
- Signaal moet goed zijn (slecht signaal, met te grote onnauwkeurigheid zal niet meetellen)
- Minimaal x minuten aan de verkeerde kant van de weg (misschien heeft iemand na het oprijden van de afrit gezien dat ze fout zaten en zijn ze terug aan het gaan)
- Moet op een of andere manier er gekomen zijn (dus via afrit, niet doordat de bestuurder door de middenberm is gereden).
Met nieuwe auto's werkt dit erg goed tegenwoordig. Waarschijnlijk omdat deze niet alleen maar GPS gebruiken maar ook de andere systemen.
Offtopic: Hoe logisch is het dat je rechts moet blijven rijden, maar de spookrijder naar de vluchtstrook wordt begeleid?
Zo lang een spookrijder niet door heeft wat hij doet, zal hij overwegend rechts rijden. Voor het gewone verkeer is dat links, dus moet het gewone verkeer zo veel mogelijk rechts blijven rijden.

De veiligste plek voor een spookrijder om te stoppen is toch op de vluchtstrook, want alle andere plekken zijn rijbanen (bijvoorbeeld de linker rijbaan). Namelijk het enige gevaar wat nog blijft als iedereen precies doet wat ie moet doen is dat iemand botst met de spookrijder terwijl die de rijbanen naar links kruist om op de vluchtstrook te komen, ook de rechter rijbaan die geadviseerd wordt voor het gewone verkeer. Maar aangezien in dat scenario iedereen alert is, is een botsing te voorkomen.

Anderzijds kun je ervan uitgaan dat juist lang niet iedereen een melding heeft gezien of in de gaten heeft dat er een spookrijder is. Dan is tot stilstand komen op de linkerbaan (voor de spookrijder rechts) dus een slecht alternatief.

Ik denk dat de vuistregel is: de spookrijder zo min mogelijk tijd laten doorbrengen op een rijbaan, rijdend of stilstaand maakt dan niet uit.
Het punt is meer dat de ene persoon te zien krijgt om 'rechts' te blijven en de spookrijder (mits hij de app gebruikt) om te stoppen op de vluchtstrook, wat naast de meest rechtse rijstrook is (en indien aanwezig).

Dat normaliter beiden zoveel mogelijk rechts rijden snap ik en mede daardoor heb je een grotere kans om te missen. Tenzij de spookrijder naar de vluchtstrook gaat om te stoppen dus, ik denk dat @vpm daarop doelt.
Op echt grote snelwegen heb je links ook wel eens een vluchtstrook (zodat je bij pech niet 5 banen naar rechts hoeft)
Anders zou de graskant (als die er is) inderdaad een veiligere suggestie zijn :/
Ik snap waar die op doelt, maar ik betoog dat er geen beter alternatief is. Dat het niet perfect lijkt, dat klopt.
Nou ja, het alternatief is dat je zegt "rijd links". Niet iedereen zal een app hebben die mensen hierover informeert wanneer er een spookrijder is, dus als 50% ineens allemaal links rijdt, kan dat voor de overige 50% verwarring veroorzaken.
Standaard regel is zoveel mogelijk rechts rijden.

Als je allebei rechts rijd kom je elkaar niet tegen.
Bart ® Moderator Spielerij 3 augustus 2020 12:02
Ik denk dat er weinig overlap is tussen de populaties 'Flitsmeistergebruiker' en 'risico op spookrijden'... Maar alle beetjes die dit risico verminderen zijn mooi meegenomen.
Flitsmeister is niet meer de app om snelheidscontroles te identificeren. De app biedt meer diensten aan om de weggebruiker te informeren zoals snelheid van matrixborden, betaald parkeren en wegwerkzaamheden.
Als we het hebben over primaire en secundaire functies dan is Flitsmeister zeker nog de app om snelheidscontroles te identificeren. Maar als de app toch aan staat in de auto, geeft dat natuurlijk tal aan kansen om andere informatie te tonen en gebruikers in je app te houden.

Laten we het zo stellen: ik ken niemand die flitsmeister primair gebruikt voor iets anders dan boetes voorkomen. Nu vertegenwoordig ik natuurlijk niet zoveel.. maar je begrijpt het punt.

Ik vraag me wel af hoe de software van Bosch omgaat met GPS systemen welke afwijkende coördinaten afgeven, en hoeveel valse meldingen dit oplevert. Of zelfs kwaadwillende welke dmv aangepaste coördinaten zo’n melding laten veroorzaken met files tot gevolg.
Vergeet ook niet ambulances. Ik raad iedereen flitsmeester aan is veel veiliger
als alle ambulances waren uitgevoerd met zn zender kastje? en de pannenkoeken aan de kant gaan als ze blauwen lampen zie ja.
De meeste ambulances hebben zo een kastje, Zeer fijn om km voor dat je ze ziet en hoort al de melding krijgt.
heb flitsmeister 99% draaien een, vind ik, te groot deel heeft het niet aan, of ontbreekt.
Vergeet ook niet ambulances. Ik raad iedereen flitsmeester aan is veel veiliger
Maar echt concreet is die melding niet, want het reageert ook als hij op de andere weghelft rijdt.
En op de snelweg is het 'lastig' om die dan tegen te komen ( maar daar heeft Bosch dus al iets voor ;) )

Helaas is Flitsmeister met alles nét niet de beste
Vooralsnog blijf ik Waze prettiger vinden, al heeft die ook wel wat minpunten hier en daar .... dat blijf je toch houden
Maar navigeren met Flitsmeister zijn vaak omwegen en routes die je liever/beter niet kan volgen
Inderdaad, en het is niet alleen als de gebruiker aan het spookrijden is maar ook als iemand anders dat doet zo te zien.
Het systeem van Bosch wordt ook in fabrieksnavigaties verwerkt en in die gebruikersgroep valt een deel wel degelijk in de categorie.
bij ieder bericht op de radio over een tegenligger blijf ik me keer op keer verbasen; hoe da fck krijg je dat voor elkaar? en waarom rijdt men door?
Vaak zijn dit oudere mensen, wellicht zijn die niet meer zo helder van geest.
Hoewel ik denk dat het nog steeds redelijkerwijs zal kloppen (overigens aanname), denk ik dat recentere gegevens (dus later dan 1998 ;)) mogelijk een ander beeld zouden kunnen geven dan dit onderzoek.
Ik heb het idee dat er afgelopen jaren ontzettend veel veranderd is aan het verkeer en verkeersveiligheid. In de jaren '90 was met een borrel op de auto in nog gemeengoed.
Sommige nav-apps zijn niet heel duidelijk in de instructies, of schieten te snel door het lijstje.

Neem de afslag rechtsnaar Axx, vervolgens volg 10km, en neem de afslag rechts naar uitrit xx
En dat alles roept ze in een paar seconden.
Dan moet je al naar het scherm gaan kijken wat er bedoeld wordt, en OF je al wel aan de betreffende afslag hebt bereikt.

Veel informatie hoeft niet direct geroepen te worden imho, zeker niet als ik nog anderhalve tot 10 kilometer op dezelfde weg moet blijven
Vergeet ook niet dat de vergrijzing pas een beetje heeft doorgezet na die periode. Dit rapport is 20 jaar oud dus zegt niet zoveel. Ik zie dat in de factsheet van het swov inmiddels ook wat anders staat (https://www.swov.nl/feiten-cijfers/factsheet/spookrijden ):
Bij spookrijders gaat het vooral om bestuurders van personenauto’s. Spookrijongevallen komen in alle leeftijdsgroepen voor, maar oudere automobilisten zijn oververtegenwoordigd. In iets mindere mate geldt dat ook voor jonge automobilisten.
Nuttig artikel: oudere mensen of alcohol dus.
Van de spookrijders wier leeftijd bekend is (exclusief doorrijders) behoort rond de 34% tot de leeftijdsgroep 18 t/m 39 jaar, 34% tot de leeftijdsgroep 40 t/m 69 jaar en 33% is 70 jaar of ouder. Vanaf 55 jaar groeit het aandeel spookrijders onder de bestuurders die betrokken zijn bij verkeersongevallen op autosnelwegen. Alcoholgebruik komt bij spookrijders relatief vaak voor. Uitzondering hierop zijn de ouderen vanaf 70 jaar, bij wie alcoholgebruik nauwelijks voorkomt.

[Reactie gewijzigd door jeroen_loeffen op 24 juli 2024 20:27]

Ik vermoed veelal oudere mensen. Een tijd terug zelf een oude dame behoedt voor het oprijden van een afrit. ‘T arme mens was zo de N33 in tegengestelde richting opgereden.
Soms vraag ik me ook af of '80' in het Duits anders wordt geschreven. Ook op marinebasis waar ik werk staan meermaal per week duitse campers voor de poort (terwijl ver van te voren al waarschuwingsborden staan) en dan zwaaien ze ook nog boos met ferry/TESO tickets naar de gewapende beveiliger omdat ze er niet door mogen :')

Borden lezen blijkt een hele kunst, en met die kennis in het achterhoofd zijn er best wel wat situaties te vinden waarop spookrijden mogelijk is: een op en afrit waarvan het verschil dan lastig in te schatten is als je inderdaad alle borden aan je voorbij laat gaan -> https://www.google.nl/map...iBKT1g!2e0!7i13312!8i6656

Edit: URL tag naar Google maps werkt niet zo best.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 24 juli 2024 20:27]

Ja maarr.. Hoe moet je nou aan dit bord zien dat je hier rechtdoor moet in plaats van rechtsaf? https://goo.gl/maps/9ik2B7QqVHqB31WQ7 :P
Letterlijk onmogelijk.

En als hier de boot naar Texel niet vertrek dan weet ik het ook niet meer: https://www.google.nl/map...7gJWPA!2e0!7i13312!8i6656

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 24 juli 2024 20:27]

als je 1 klik naar voren doet is het bord gewoon helemaal weg :?
https://www.google.nl/map...64b2rQ!2e0!7i13312!8i6656
Dat klopt, die foto is van vóór 2016 ongeveer.
De foto zonder het bord is van 2016, de foto mét uit 2018.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @nst6ldr3 augustus 2020 13:30
Ik vind dat voor een buitenlander eigenlijk een heeel onduidelijk bord... :/ (Eigenlijk allen 461 borden). Had hier een C1 met onderbord erg op zijn plek gevonden.
Er zullen daar maar weinig mensen komen die uit een taalgebied komen waar ze het woord "MILITAIR" niet kunnen plaatsen. In combinatie met de kleur rood moet iedereen kunnen vermoeden dat er wellicht iets speciaals is op die plek.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @K-aroq3 augustus 2020 17:55
Ergens kunnen plaatsen misschien wel. Maar dat maakt het nog geen duidelijk bord op een locatie waar een toerist het niet verwacht. Ik vind het bord internationaal gezien niet echt duidelijk, zeker op een locatie met veel toeristen, in een stad en een hond als enig symbool. Dus ik snap best dat er wel eens iemand onbedoeld heen rijdt. Toegegeven, de andere borden wijzen super duidelijk naar de veerpond :+ Maar ik ook in ben in Polen wel eens zwaar verward geweest door borden die je niet 123 kunt lezen en je later denk, DUHH.
Helemaal met je eens. Dat boord staat ook bij een kruispunt met een stoplicht die uitstaat (waarschijnlijk aan gaat bij open brug). Mensen kijken naar links en rechts en rijden rechtdoor de brug over. Daarbij komt dit de eerste hit is als je Den Helder Haven (of Hafen in het Duits) intypt in in ieder geval Google Maps.

[Reactie gewijzigd door Gast Gebruiker op 24 juli 2024 20:27]

Als vaste reiziger van de TESO ook al vaak zat staan gniffelen om mensen die met de auto heel verdwaasd staan te kijken bij de voetgangers/fietsersingang. En soms zelfs voor het bushek gaan staan om te proberen langs die weg binnen te komen. Terwijl het toch echt best aardig aangegeven staat.

En de boot af bij kruising Kanaalweg/Nieuwe Diep/Weststraat staat ook heel netjes aangegeven dat de rechter strook richting Alkmaar is, maar toch duikt men massaal die linker voorsorteerstrook op en drukt zich er dan op de kruising ineens toch weer tussen.
Zo'n wegversmalling om het verkeer wat te dirigeren heeft ook nut, als iedereen toch nog steeds over de vluchtstrook rijdt :|
Het probleem lijkt me eerder dat de gemiddelde spookrijder geen FM gebruikt en/of niet wakker genoeg is om het voor de rit aan te zetten, maar we zullen zien.
Inderdaad, ik vermoed ook dat er erg weinig spookrijders zullen zijn die nog wel een dergelijke app aan hebben staan. Spookrijders zijn toch meestal verstrooide bejaarden, dronkelappen, psychisch instabielen e.d. Of ze moeten een dergelijke app automatisch laten starten als je in de auto stapt (zoals FM dat kan met bluetooth of het one-kastje), maar dan heb je het alweer over wat enthousiastere app-gebruikers, wat meestal niet de spookrijders zijn.

Zou natuurlijk wel wat zijn als zoiets op termijn standaard in auto's zit ingebouwd. Maar daar zullen nog wel wat jaren overheen gaan totdat alle auto's op de weg het dan hebben en dat kruist ws. ook de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, die (als het goed is ;)) sowieso niet gaan spookrijden.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 24 juli 2024 20:27]

Ik laat FM automatisch aangaan op basis van Bluetooth of snelheid. Dus ik hoef die niet apart aan te zetten.
Wanneer je heel veel meldingen van spookrijders krijgt, ben je het waarschijnlijk zelf. :+
- hoe werkt het met van die wisselbanen waar je soms de ene kant, soms de andere kant op mag rijden?
- hoe werkt het met tijdelijke wegversperringen en omleidingen?
- wat als je GPS er gewoon naast zit?
Er zullen altijd situaties zijn waar iets niet perfect werkt. Maar als je wacht op perfectie, komt die perfectie er nooit. Perfectie is een kwestie van een lange evolutie.
Ben benieuwd hoe dit zich ontwikkeld. Rij elke dag op de a12 bij Utrecht en Flitsmeister denk vrij vaak nog dat ik op de parallel rij (trajectcontrole 80) ipv op de hoofdrijbaan (trajectcontrole 100).
Moet zeggen dat dit bij mij meestal wel goed gaat, maar m'n CC staat daar standaard op 105 (~103 op de GPS) en dan zit je al gauw op de linkerbaan daar.
Andersom doet hij het trouwens eigenlijk altijd wel goed. Als ik dus een keer op de parralelbaan zit (wegens file ontwijken / tussenstop bij de Hornbach, you name it) dan wordt deze altijd wel goed herkend.
Off topic maar: 103 op GPS is dan toch 3km te hard aan het einde?
Klopt, maar daar moet de correctie nog vanaf. GPS snelheid is wat in principe bij "gemeten snelheid" op de beschikking komt te staan.
Ik zit nog ruim onder de "boetegrens" dus. Vanaf 104km/h (na correctie dus) krijg je pas post. Uitzondering hierop is op tijden dat de max snelheid 130km/h is. Dan krijg je vanaf 131km/h na correctie al een bon.
Hoe gaat deze SDK om met verschoven rijbanen bij wegwerkzaamheden of calmiteiten. Wordt door de manier van naar die baan komen 'gezien' dat het goed is? Of geeft dit bij de eerste paar weggebruikers en melding en wordt het daarna als 'blijkbaar goed' gezien? Of moet een wegbeheerder dit soort verschuivingen eerst een Bosch melden?

Bij de bruggen op de Afsluitdijk kan dit soort rijbaanverschuivingen vrij snel ineens uitgevoerd worden. Zo gauw een brug in storing gaat en duidelijk is dat het wel eens een paar uur kan duren wordt zo snel mogelijk de linker strook van de nog werkende brug vrijgemaakt en tweerichtingsverkeer op die brug ingevoerd.

edit: zou dat de reden zijn dat bij de werkzaamheden op de Afsluitdijk bij Den Oever borden staan 'navigatie uit'?

[Reactie gewijzigd door Eupeodes op 24 juli 2024 20:27]

Het zou misschien wel minstens zo nuttig zijn als bosch en flitsmeister een dergelijke constatering van een spookrijder aan verkeerscentrale RWS doorgeven zodat zij met camera's de spookrijder kunnen zien en de rijstrook er uit gooien met X en pijl naar rechts en indien de mogelijkheid bestaat ook de spookrijder een X te tonen en via radio een melding doorgeven

ik vrees dat een foute conclusie van het systeem bij een oudere of dronken chauffeur (door falen gps) ook wel vreemde en gevaarlijke reacties kan geven, zeker bij avond/nacht of mist als je zelf niet goed kunt zien waar je rijd -tussen 2 vangrails- en je auto aangeeft dat jij spookrijder bent

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.