Google demonstreert navigatie in Maps met behulp van augmented reality

Google heeft The Wall Street Journal een versie van Maps gestuurd die navigatie met behulp van augmented reality mogelijk maakt. De ar-functie maakt het makkelijker om de juiste richting te vinden en maakt positiebepaling nauwkeuriger.

The Wall Street Journal heeft van Google een smartphone ontvangen met een nog niet uitgebrachte versie van Maps, waar de ar-functie in zit. In een video demonstreert de krant hoe het werkt. Als gebruikers de app openen en een route ingeven, moeten ze de telefoon op de omgeving richten. Vervolgens zoekt de camera naar herkenningspunten in beeld en zo kan bepaald worden waar de gebruiker naar kijkt. De app gebruikt daarvoor de beeldendatabase van Street View.

De ar-functionaliteit is bedoeld voor het navigeren te voet. Met name het bepalen van de initiële looprichting moet makkelijker zijn met behulp van augmented reality. Ook het plaatsen van een pin met een locatie wordt preciezer, met name in omgevingen waar bijvoorbeeld veel hoge gebouwen staan en gps moeite heeft met het bepalen van de plaats van de gebruiker.

Google kondigde de komst van augmented reality binnen Maps al aan tijdens zijn I/O-ontwikkelaarsevenement vorig jaar. De functie wordt eerst vrijgegeven aan sommige Local Guides en komt later voor alle gebruikers beschikbaar. Wanneer dat is, is nog niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-02-2019 • 11:58

50 Linkedin

Reacties (51)

51
47
20
0
0
20
Wijzig sortering
Ik vraag me toch af hoe praktisch het zal zijn. Op zich werken de meeste ARCore apps en games vrij goed maar kan me niet voorstellen dat je met je telefoon gaat lopen op zo'n hoogte dat je daadwerkelijk de nuttige informatie ziet.
Nee, maar met navigatie (Android Auto) is het wel erg handig.

Mercedes heeft al AR in zijn auto's: https://www.youtube.com/watch?v=44myNm8T1Vw
Kijk daar zie ik de toepassing inderdaad wel voor. Ik had ooit een app op mijn telefoon waarbij gewoon duidelijk een pijl in beeld was en de afstand. Je telefoon legde je met het scherm naar boven op het dashboard en via de weerspiegeling van de voorruit kon je zo dus zien welke richting je op moet.
Was dat een aparte app of onderdeel van Sygic? Ik weet van voorheen dat Sygic zoiets ook had in hun eigen nav app.
Dit noemen ze een Head-up display (HUD)
Zo'n systeem staat en (in veel gevallen) valt met hoe up-to-date het is. Autonavigatie moet je meestal offline updaten, en ten tijde van het doen van de update voelt het wel alsof je de nieuwste wegen hebt, maar hoe up-to-date is de update?

Google heeft dat probleem ook, vooral in steden waarin veel aan de weg wordt geklust. Ook in buitengebieden, die ze minder belangrijk vinden.
' Met name het bepalen van de initiële looprichting moet makkelijker zijn met behulp van augmented reality'
And there you have it!
En in de film wordt ook gerefereerd aan toekomstige manierem om dat beeld voor je ogen te krijgen (soort Google Glass, I imagine?).
Het moet dan wel echt snel werken. Het opstarten van ARCore apps en het vinden van een juiste ondergrond gaat nou niet bepaald snel vind ik. Terwijl ik zeker niet de slechtste processor in een telefoon heb (Snapdragon 835)
heeft denk ik meer met de lichtopvangst te maken, dan de processor.

Als developer zijn dit soort kleine dingen wel handig om bij je te hebben, maar daar weten consumenten vaak niets van af.

Three main rules for good tracking results are:

Track your scene not too fast, not too slow.

Track appropriate surfaces and objects.

Use well lit environment when tracking.

Eigenlijk zou dit standaard bij een applicatie moeten weergeven worden als er geen surfaces gevonden kan worden

Ik gebruik een Google nexus 6p met een snapdragon 810 als remotecontrol voor AR Applicaties, en heb daar geen last van tracking issues in een 3D environment. Ook niet met ARCore in combinatie met google Daydream, wat een aardige strain op je soc van je telefoon is.
"Terwijl ik zeker niet de slechtste processor in een telefoon heb (Snapdragon 835)"

Tegenwoordig is alles wat ouder is dan 1 maand slecht ;)
In de WSJ video staat zelf de warning in google maps: "For saftey, keep your phone down while you walk"
De gemiddelde Tweaker zal prima met de huidige Google Maps kunnen navigeren, maar voor voor iemand met bv. slecht zicht kan een dikke grote pijl op je scherm die je wijst waar je naar toe moet een echte uitkomst zijn.
Ik heb vaak, als ik bijvoorbeeld in New York de metro uit kom, dat ik even goed moet oriënteren welke richting ik op moet. De meeste stations hebben immers meerdere uitgangen en blijkbaar kies ik elke keer een ander.
Dan zo'n systeem die me de initiële richting opstuurt, lijkt mij verdomd handig. De rest van de route is dan prima te lopen met de telefoon normaal in je hand.
Als je net uit de metro komt lopen, heeft je telefoon ook moeite met oriënteren, zeker met dikke gebouwen om je heen. Grote kans dat je je kompas moet hercalibreren, want die is door al het metaal helemaal in de war.

Wat in zo'n geval nog altijd het beste werkt, is een traditioneel kompas.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 11 februari 2019 13:42]

Wat in zo'n geval nog altijd het beste werkt, is een traditioneel kompas.
En dat traditionele compas heeft geen last van al dat metaal?

Het compas in je telefoon werkt met twee Hall-effect sensoren waarmee de orientatie van je telefoon t.o.v. het aard-magnetisch veld bepaald kan worden.
Een traditioneel compas bestaat uit een magnetisch materiaal dat zichzelf langs het aard-magnetisch veld richt.
Beide systemen werken dus op aard-magnetisme en beide systemen hebben last van metaal in de buurt, of sterke electromagnetische velden. Het is niet voor niets dat een traditioneel compas op een metalen schip erg goed gekalibreerd moet worden.
[...]

En dat traditionele compas heeft geen last van al dat metaal?
Inderdaad. Want een traditioneel kompas is niet 0,03mm groot ;)
Enig idee waar die grote metalen bollen voor zijn die je bij scheepscompassen aan de zijkant ziet zitten?
Geen idee. Nooit gezien :)

Ik weet alleen dat een traditioneel kompas (die je in je hand kunt houden, niet een scheepskompas) helemaal niet zo gevoelig is voor metalen/betonnen omgevingen, als het digitaal kompas in een telefoon.
Een scheepskompas (zo'n kolom in de stuurhut) heeft aan beide zijden twee metalen bollen die verschoven kunnen worden. Daarmee wordt het kompas gekalibreerd. Zonder die kalibratie is het kompas onbetrourbaar omdat het metaal van het schip invloed uitoefent.
Dat kompas is niet anders dan elk ander kompas: een magnetische strip metaal, wrijvingsloos opgehangen zodat het zich kan richten naar het magnetisch veld. Allemaal hebben ze op dezelfde manier last van metaal in de omgeving.
Het kompas in je telefoon werkt volgens een ander principe, maar het uitgangspunt blijft gelijk: het magnetisch veld van de aarde. Dat betekent theoretisch ook dat elke beïnvloeding van dat magnetisch veld (door metalen objecten bijvoorbeeld) hetzelfde zou moeten zijn. Maar ik laat me graag corrigeren :)
Ik denk dat invloeden van metalen veel groter zijn bij een piepklein digitaal kompas, of bij een groter kompas meer "uitvloeien". Bij scheepsvaart lijkt het me daarnaast belangrijk dat het kompas op de graad (of nog kleiner) nauwkeurig is, dus die kalibratie is cruciaal. Bij een handkompas is het vooral belangrijk dat je weet in welke windrichting je kijkt, waardoor invloeden veel minder erg zijn.

Een digitaal kompas op een microchop lijkt dus meer "last" te hebben van dezelfde invloeden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 18 februari 2019 15:04]

Vaak zat gebeurd dat ik toch per ongeluk de verkeerde kant op loop :x

Denk dat dit wel zeker gaat helpen (als het ook daadwerkelijk gebouwen/straten kan herkennen)
Leuk maar niet meer dan dat... dit soort toepassingen vraagt echt om een bril of iets dergelijks.Gewoon navigeren vind ik al irritant met een telefoon in mijn handen.
Gelukkig trilt mijn Apple Watch voor links en rechts, en kan ik bijna zonder te kijken navigeren.
Gelukkig trilt mijn Apple Watch voor links en rechts, en kan ik bijna zonder te kijken navigeren.
Doet Google Maps op Android (en wellicht ook iOS, geen idee) ook als je het scherm uitzet.

[Reactie gewijzigd door S_Chief op 11 februari 2019 15:36]

iOS geloof ik niet. Maar ik gebruik het niet omdat er geen notificaties doorkomen op mijn Apple Watch.
Ik vind het hele AR-gebeuren een mooie ontwikkeling. Ik zat laatst (voor het eerst) met Google Lens te spelen. Ik richt op m'n bank, kan er op tikken, en Google komt met vergelijkbare banken te koop etc. Ik lees de barcode van m'n favoriete flesje bier, en Google laat mij weten waar ik deze het goedkoopst kan krijgen.

Ik voorzie dat de AR voor navigatie ook een goede toevoeging kan zijn. Precieze indicatie welk straatje je nou in moet rijden/lopen kan handig zijn als meerdere steegjes naast elkaar zitten bijvoorbeeld.
Hoe stel je dat in? Ik krijg alleen producten uit Amerika. Dus Walmart of Target.
Lens heb je ook in Nederland, alleen wordt het door sommige fabrikanten eruit gesloopt. Ik vindt het zelf ideaal om bv. barcodes mee te scannen of om snel een buitenlandse tekst mee te kunnen vertalen.
Stond default goed op OnePlus6T, oxygenos android 9.
uw voorbeelden hebben wel niet echt iets met AR te maken toch?
Ziet er wel handig uit. Het is alleen een beetje jammer dat je dat ding voor je hoofd moet houden om de relevante informatie te zien.

Was er maar een soort van hoofd-toestel dat AR informatie op een klein schermpje liet zien. Een soort van bril met een overlay bevoorbeeld. Ze zouden het "Google-Glasses" kunnen noemen ofzo.
En als het in je lenzen zit zouden ze het "Google Lens" kunnen noemen!
Ik moet eerlijk zeggen dat google mpas navigatie echt ruk is. In ieder geval met wandelnavigatie. Nooit een pijl in het scherm en je moet eerst een paar stappen doen om zelf even op te maken waar wat is.

Andere navigatie apps zoals OSMAnd hebben wel gewoon een pijl, zodat je precies weet waarheen je moet.
Net als Nokia Maps (zie reactie @pinpunt), hebben Route 66 (2011) en Sygic (2017) deze feature ook.
Ik weet niet hoe het in de praktijk is, maar ik wil het nog wel een keer testen.

Hier de beelden van Sygic en Route66:
https://www.youtube.com/watch?v=fKRzso8OBAE
https://www.youtube.com/watch?v=VXZ6Hj2IOPE
Zolang Google maps op cruciale moment eerst zeg 100 meter die kant op en dan weer 100 meter terug dan toch weer terug begin ik er niet aan. Met wandelen in ieder geval ik mis iets als een kalman filter die constant één richting aangeeft ipv constant te switchen van richting zeker als je verdwaald bent. Voor autorijden gaat het wel goed door de snelheid maar lopend een ramp.
Gebruik dan liever iets als OSMAND.
Dit had Navigon ook, gebruikte dit destijds in Engeland om een bepaalde winkel te vinden. Is met AR toch net iets makkelijker dan met een kaartje van bovenaf als je in een druk centrum staat.
Gaat straks iedereen met z'n telefoon op ooghoogte navigeren..

Vind dat soort wifiachtige boogje dat ze hadden toegevoegd dat mee draait met je zodat je weet welke richting je op moet al erg handig.. Dit lijkt me overbodig..
Het lijkt me tech voor wanneer smartphones geïntegreerd zijn in je lenzen of bril. Ook al is dat nog niet echt van de grond gekomen, dat zal toch (hopelijk snel) de volgende fase zijn na dit de hele dag naar beneden staren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee