Google Maps-app toont realtimelocatie van ov in drie Nederlandse steden

Google heeft een Maps-update aangekondigd, die deze week uitkomt voor Android en iOS. Deze introduceert onder meer een functie die inzicht geeft in de realtimelocatie van bussen en treinen in drie Nederlandse steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

google maps-muziekintegratie
Integratie met Spotify

In de aankondiging van de functie meldt Google dat de functie het mogelijk moet maken om efficiënter een route te plannen via zijn Maps-app, door bijvoorbeeld inzichtelijk te maken of het zin heeft een sprintje te trekken naar de bus. Deze functie is in Nederland voorlopig alleen te gebruiken in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Het bedrijf voegt bovendien een nieuw tabblad toe aan Maps dat de naam Forenzen draagt. Daarin kunnen gebruikers live-informatie vinden over verkeer en openbaar vervoer, bijvoorbeeld op de route tussen hun huis en werk. Android-gebruikers krijgen daarnaast 'realtimemeldingen over mogelijk oponthoud'. De app kan een alternatieve route aanbevelen als er vertraging ontstaat. De Maps-app krijgt ook ondersteuning voor routes die verschillende vormen van vervoer gebruiken, bijvoorbeeld de auto en ov.

Ten slotte maakt Google bekend dat de update gebruikers een koppeling laat maken tussen Maps en Spotify, Apple Music en Google Play Music. Op die manier hebben gebruikers toegang tot deze apps via het navigatiescherm, wat voorkomt dat ze moeten wisselen van app. Deze functie was onder meer al aanwezig in Waze, dat een koppeling met Spotify mogelijk maakte.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

01-10-2018 • 13:16

121

Reacties (121)

121
121
68
11
1
35
Wijzig sortering
Ik gebruik inmiddels al een jaar de Android app 'OVinfo'. Deze gebruikt de realtime gps locatie van bussen en treinen in heel Nederland. Je kunt dus ook de realtime vertraging/te vroeg zien, verwachte aankomsttijd en locatie waar de bus zich momenteel bevindt. Deze app heeft mij al behoorlijk wat hoofdpijn bespaard.

https://play.google.com/s...ails?id=nl.skywave.ovinfo
Werkt deze beter dan 9292? Ik vind 9292 qua overzicht weer fijner, en dat 9292 lekker universeel is. Kun je een vergelijking maken?
OVinfo werkt zeker beter dan 9292. Mijn inziens is hij veel accurater en na het instellen van je voorkeuren ook overzichtelijk en fijn om mee te werken. Je kan dan naast de locatie waar de bus zich nu bevindt, ook de vertraging tot op de seconde zien. Je kan er geen routes mee plannen, maar ik weet mijn routes en de bussen die ik kan nemen inmiddels uit mijn hoofd.
Ah oke, ja dat viel mij ook al op dat je geen routes kan plannen. Dat vind ik wel jammer. Maar ja, meestal zijn het inderdaad de vaste routes.
Met de NS app kan het ook. Routes plannen (óók voor de bus en ander OV), met info over vertragingen en in real time de locatie van bussen e.d. zien.
Is stiekem 9292 op de achtergrond.
De data komt uit OpenOV, vervoersbedrijven syncen hun data met "KV" berichten welke elke minuut vanuit een voertuig verstuurd worden.

Edit: Weet eigenlijk niet meer zeker of OpenOV de commerciële database naam is, of dat het NDOV was :)

[Reactie gewijzigd door SSH op 25 juli 2024 20:17]

Nee, dat bedoelt hij niet. Jij bedoelt waarschijlijk de treinradar. In de NS Reisplanner app kun je ook de vertrektijden van bus, tram en metro zien, mét een kaart met route en real time locatie van het vervoermiddel. Zie mijn reactie hier verder boven voor uitleg gebruik.
Ik gebruik als 'hoofd-app' 9292 en daarnaast OV-info voor als ik vertraging heb onderweg o.i.d. OV-info mist bij mij een routeplanner die 9292 wel heeft.
Toen ik nog op Android zat gebruikte ik deze ook inderdaad! Helaas geen iOS app :( Als het zo makkelijk is voor een app om die data al om te zetten, waarom duurt zo'n logische implementatie zo lang voordat dit in Gmaps wordt verwerkt. Wat zeg ik... dat Gmaps wat achterloopt oke, maar de eigen apps van de OV dienstverleners... Ik wil gewoon weten waar mn bus is voordat ik naar de halte loop.
Maar in de app zie je dat hij optijd komt. 5 minuten na de vertrektijd geeft de app 10 min vertraging aan... tsja. Over die palen bij de haltes maar niet te spreken :')
Hij is er ook voor iOS voor zover ik weet 🙌🏻!
heyyy, je hebt gelijk! Dat is dan nog niet zo lang zo denk ik. Top!
Deze app is zeker een aanrader, een stuk beter dan 9292!
bestaat ook voor iOS. een goede app maar helaas maakt die geen "reis advies".
Beste app ooit, real-time informaties is echt heel nauwkeurig. Al regelmatig een tandje bijgezet tijdens lopen naar de bus omdat je ziet dat hij te vroeg/te laat is! Gebruik hem al sinds de beta tijd. Toen al was hij echt top, heb hem veel mensen aangeraden toentertijd.
CityMapper is ook een uitstekende app om actuele vertrektijden te raadplegen. Ook realtime gps info aan boord.
Die heb ik ook geprobeerd, maar voor mijn situatie vind ik de NS Reisplanner toch iets makkelijker. Ik woon in een wijk waar de bus in één richting een rondje door de wijk maakt. De dienstregling van een nieuwe rit begint bij een halte halverwege dit rondje. Mijn instaphalte bevind zich 6 haltes na de 'beginhalte'. In Citymapper kan ik niet zien waar de bus is vóór dat hij de beginhalte voorbijgereden is. De NS Reisplanner app laat de bussen in beide richtingen zien, dus dan kan ik hem wel aan zien komen voordat hij bij de beginhalte is.
Bij de Merenwijk in Leiden heb je een zelfde soort scenario. Daar rijdt de bus ook in één richting door de wijk heen. Zodra hij vanuit Leiden centraal bij de beginhalte 'Merenwijk' is, rijdt hij verder de wijk door, maar wordt de bestemming 'De Vink' of 'Zuid-West'. Het lijnnummer verandert hierbij ook van 3 naar 4 en vice versa. De halte die ik wel eens gebruik is 5 haltes na de beginhalte, maar in de app OVinfo kan ik (bijna) altijd het voorgaande lijnnummer van de bus zien. Als je daar op tikt zie je alsnog waar de bus zich bevindt. In ieder geval bij Arriva bussen werkt dit nagenoeg altijd.
Die heb ik ook geprobeerd; als ik de halte het dichtst bij mij in de buurt kies en op het lijnnummer klik krijg ik alleen maar de melding 'positie kan niet bepaald worden'. De NS Reisplanner app, zie mijn antwoord hierboven, werkt wél.
Vreemd, heb dat nog niet ondervonden. En gebruik de app wel al een hele tijd. Wel laat ik de app niet zelf de halte kiezen, maar zoek ik de halte zelf op mocht hij nog niet bij mijn eerder gebruikte haltes of favorieten staan. Werkt voor mij altijd.
Die doet het al heel lang (zeker in Amsterdam: gebruikte ik al ergens 2014 om te bepalen welke overstap ik ging doen) en werkt super!
Iemand een idee hoe die realtime plaatsbepaling werkt?
De plaatsbepaling van NS treinen wordt gedaan op basis van de vertrektrijden die op te halen zijn via de API van de NS.

De treinen versturen ook GPS data maar die data is nog niet publiekelijk beschikbaar. De GPS data van de NS kun je wel bekijken in de reisplanner extra app onder: meer > treinradar.

Bron: Ik werk bij de NS. Specifieker, aan de publieke API.

[Reactie gewijzigd door max1 op 25 juli 2024 20:17]

Tien jaar geleden werkte ik in de branche. Toen waren we al bezig om het mogelijk te maken om realtime positie gegevens naar de diverse frond-ends te kunnen sturen. Het bleek echter dat geen enkele partij bereid was om die gegevens te delen of te verrijken. Zelfs de zusterbedrijven NS en 9292ov gunden elkaar niets. Ik ben benieuwd of dat tegenwoordig wat minder stijf is. Ik heb nog zo m'n twijfels.
Grappig dat je dat zegt want er is inderdaad veel tegenslag om data te delen. Echter is de GPS data van NS en mogen we daarmee doen wat we zelf willen. Ik ben op het moment stagair binnen de NS en ben bezig de hele publieke API te herschrijven. We gaan veel meer data beschikbaar stellen en op een nette manier volgens de OpenAPI specificatie. :)
Actuele reisinformatie is een markt waar zomaar enkele miljarden in kunnen omgaan. Dus die data is goud waard. Dan wordt delen ineens een stuk minder vanzelfsprekend. Hopelijk kun jij een bijdrage leveren aan een betere voorziening.
Bravo!

Maar dat betekent dus dat de treinen die in de nieuwe Google Maps worden weergegeven helemaal niet echt real-time zullen zijn? En de bussen/trams al helemaal niet (of hebben die wel publieke GPS-gegevens)?
Hier kan ik niet direct een uitspraak over doen. Google kan namelijk op andere manieren ook locatie data verzamelen bijvoorbeeld door het tracken van telefoons waarbij de GPS accuracy op High staat.

Zoals aangegeven door EDIT is het blijkbaar ook mogelijk om via NDOV loket locaties te ontvangen.
Tja, dat eerste lijkt mij dan alleen mogelijk als er genoeg mensen in je bus zitten, wat niet altijd het geval is. Bij mij staat locatie b.v. altijd uit tenzij ik in een programma bezig ben dat terecht locatietoegang nodig heeft. Dus niet wanneer ik gewoon wat aan het lezen of appen ben.

Dat tweede is interessant, ik zag het. Ben benieuwd.
Tegenwoordig wordt door de concessieverleners voorgeschreven dat data verplicht gedeeld wordt via NDOV, en onder meer Google Maps (en veel andere apps) teren daar op. Vanuit de branche was (is?) er inderdaad weinig animo, maar door druk vanuit de concessieverlener is dat nu een stuk beter geworden. Zowel bij NS als bij de regionale vervoerders.
Bedankt voor het verduidelijken.
Op dit moment kun je in de NS reisinformatie app de locatie van o.a. bussen live volgen.
Ik verwacht dat de info via het NDOV loket komt. Daar geeft NS ook keurig de actuele GPS posities door namelijk. Die info is gewoon al publiekelijk beschikbaar en er zijn vele apps en sites die er gebruik van maken.
Het NDOV levert actuele vertrektijden en paseertijden, plus nog wat andere data maar irrelevant voor dit scenario. Met deze gegevens kan je vervolgens berekenen waar een trein zich moet bevinden. Deze is over het algemeen redelijk nauwkeurig maar is nog altijd een schatting. De echte GPS locatie wordt niet gedeelt met het NDOV
Het spijt me, maar met de InfoPlus datafeed kan via NDOV toch echt gewoon de actuele treinpositie opgevraagd worden.
Dat doet NS alweer een aantal jaar.
Elke 10 seconden (dacht ik) wordt die ververst en krijg je via de datastream de nieuwe positie binnen. Op die manier kan je dus ook redelijk accurate snelheidsberekeningen maken. Diverse sites/applicaties tonen dit dan ook.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 25 juli 2024 20:17]

Interresant, heb je een link naar documentatie waar dat staat?
Openbaar, zie http://data.ndovloket.nl/REALTIME.TXT
De interface voor de datafeed staat helemaal onderaan.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 25 juli 2024 20:17]

Cool, goed om te weten. Dankjewel!
Cool!

ps. die train radar werkt heeeel traag in de app. Als ik wil inzoomen gaat het met flinke vertraging. Update van de treinen gaat ook haperig. Jammer, het is een leuke feature waar ik nog niet vanaf wist!
Anoniem: 120539 @Qlusivenl1 oktober 2018 16:00
Als ik wil inzoomen gaat het met flinke vertraging.
Dat is geen bug, dat is een feature.
Deze zorgt voor wat extra realisme.
Excuses voor dit inkoppertje... :+
In OVInfo kun je de exacte locatie en snelheid van de trein al meerdere jaren zien hoor.
Helaas nog niet, maar blij dat je er aan werkt.

Arriva publiceert het al langer https://community.ns.nl/o...n-volgen-in-nederland-870
(zo goed als) iedere bus in Nederland heeft een transponder ingebouwd. Deze stuurt om de X seconden een berichtje naar de infra van de vervoerder van "ja hoi, ik ben bus X, op rit Y en positie Z". Hiervan wordt door de vervoerder Koppelvlak 6 gemaakt (http://bison.connekt.nl/standaarden/), dit wordt door OpenGeo uitgelezen en verwerkt naar GTFS-Realtime (https://developers.google.com/transit/gtfs-realtime/) waardoor Google het op z'n beurt weer naar de apps toe pusht. Ik snap inderdaad niet wat hier vernieuwend aan is, dit kan toch al lang?
Interessant. Die positie, zijn dat coördinaten zoals een GPS die zou produceren of is die positie een haltenaam? M.a.w., als een bus van z'n vaste route zou afwijken, klopt de positiebepaling dan nog steeds?
Dat is de GPS-positie. Maar soms kan dat bij omrijden wel eens verloren gaan, dat zie je ook in de bussen zelf. Dan staat er bijv. op het scherm "kan geen informatie tonen" omdat er wordt afgeweken van de route.
Precies daarom vermoed ik dat het dus geen GPS positie is maar dat ze de positie interpoleren op basis van de laatst bereikte halte.
Nuja, ik denk dat het eerder te maken heeft met dat de displays in de bus geen ondersteuning hebben voor omrijroutes. Is op zich ook heel moeilijk in te bouwen, want je weet in veel gevallen niet wat de route is en waar er dan gestopt moet worden (wat bovendien ook nog per keer kan wisselen en soms is het spontaan - zo reed 1 rit van lijn 320 ('t Gooi) laatst bijv. de route omgekeerd omdat de chauffeur de file wilde ontwijken).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:17]

Dat is ook een mogelijkheid. Vandaar dat ik het mij afvraag.
Dat zijn inderdaad GPS coordinaten en die kloppen dan nog steeds.

Bovengenoemde app (OVinfo) geeft meestal goed aan tussen welke haltes de bus rijdt, ook al is er een omleiding. Ook al klopt dit niet, dan nog kun je op de kaart zien op welke locatie de bus rijdt (exact, met 0-15 seconden vertraging in mijn ervaring).

[Reactie gewijzigd door Stefan-Z op 25 juli 2024 20:17]

Ik weet niet hoe het met treinen werkt. Maar met bussen hebben we in Nederland een standaard voor (http://bison.connekt.nl/standaarden/). Bussen sturen uiteraard hun GPS locatie door, maar ook hoe zij rijden ten opzichte van de dienstregeling (kv6). Vaak word deze data centraal nog verrijkt voordat het verstuurd wordt naar bijvoorbeeld 9292, NDOV en OpenGeo.

Snap daarom ook niet waarom het alleen voor de grote steden geld. Het zou in heel Nederland al mogelijk moeten zijn.
Inderdaad. Of op zijn minst in deze eerste fase naast Amsterdam, Rotterdam en Den Haag óók grote steden waar men juist vaak het OV gebruikt, zoals Almere en Eindhoven bijvoorbeeld. Júist in steden waar men vaak het OV gebruikt (zoals de twee die ik al noemde) wil men graag weten of ze de bus nog kunnen halen.

Edit: ik heb e.e.a. verkeerd verwoord. Ik bedoelde "ándere grote steden waar men óók vaak het OV gebruikt". Excuses voor de verwarring.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:17]

Of op zijn minst in deze eerste fase naast Amsterdam, Rotterdam en Den Haag óók grote steden waar men juist vaak het OV gebruikt...
Wil je hiermee zeggen dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het OV niet zo vaak gebruikt wordt?
Nee, maar ik snap al waarom je dat denkt. Ik bedoelde niet "óók grote steden waar men juist vaak het OV gebruikt" maar "ándere grote steden waar men óók vaak het OV gebruikt". Mijn excuses voor de verwarring, ik heb het verkeerd verwoord.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:17]

Mijn vermoeden is omdat Amsterdam , Rotterdam en Den Haag hun eigen gemeentevervoer hebben itt de rest van het land. Utrecht staat er bijv ook niet bij en dat is de 4e grote stad van Nl met een groot studentenpopulatie.
Toen een aantal maanden geleden het OV landelijk staakte had men in Rotter, Amster en Den Haag er geen last van aangezien zij hun eigen OV regelden.
Nou, in Utrecht is het aantal reizigers juist flink gedaald, ook onder studenten, door allerlei bezuinigingen en andere rare dingen van U-OV en de gemeente. Dus die zou ik juist niet hoog op de lijst zetten, ondanks dat het de 4e grootste stad van NL is.

Maar inderdaad zal het te maken hebben met het gemeentevervoer.
Of het aantal reizigers is gedaald durf ik niet te zeggen...zal natuurlijk ook met de werkzaamheden rondom Utrecht CS hebben te maken. Als de bouwput rondom CS steeds minder wordt en de Uithoflijn eindelijk gaat rijden dan zal dat een enorme toevlucht nemen..
Als ik het me goed herinner is er een publiek toegankelijke API voor (of meerdere). Ik weet niet hoe het geregeld is, maar er zijn ook Android-apps die je real-time de laatst gepasseerde halte van een bus en de de verwachte aankomsttijd van die bus bij jouw halte kunnen laten zien.

Ik weet overigens niet of google die API gebruikt. Zoals @Firecrash impliciet zegt zouden ze ook data van Waze kunnen gebruiken. Of van iedereen met een Android-telefoon die zijn/haar locatiebepaling op "High Accuracy" heeft staan (voor high accuracy is het namelijk helaas verplicht om je locatiegegevens met Google te delen). Hoewel ze dan nog wel moeten kunnen achterhalen dat diegene ook echt met het OV reist.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 25 juli 2024 20:17]

Klopt helemaal....
Ik ben wel eens bezig geweest met een android applicatie die, net zoals in bovenstaand artikel, realtime al het ov verkeer in nederland liet zien. Werkt zoals @ChillinR als zegt inderdaad met een API. Hierin wordt alle informatie over bepaalde voertuigen weer gegeven, zoals onderandere de LatLong van het voertuig. Mogelijke vertragingen en tijd tot de volgende halte. Zeer krachtig en toegankelijk voor iedereen.

Check openOv.nl voor de api die ik toen heb gebruikt. Maar er zijn er volgensmij meerdere. Dit was de beste die ik toen kon vinden.
Ik verwacht op basis van de draadloze verbinding die de bussen en treinen hebben. Zou me kunnen voorstellen dat er achter de schermen een deal is gesloten of dat Google die verbindingen snifft en daarmee locatie bepaald. Op zo'n zelfde manier dat Uber dat bv weet te doen.

[Reactie gewijzigd door Asitis op 25 juli 2024 20:17]

Google kennende zou het ook gebaseerd kunnen worden op mensen die in die bus of trein zitten.
In elke trein zit wel een tiental mensen met een android telefoon in dezelfde range van WiFi netwerken.
In elke trein wel ja, maar niet per se in elke bus. Er zijn ook buslijnen waar (vrijwel) niemand in zit, of alleen in de spits veel gebruikt worden. En ja, ook in de grote steden bestaan dat soort minder/niet-gebruikte lijnen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:17]

Je hebt altijd nog de chauffeur. Google's algoritme weet vast wel wie de chauffeurs zijn, aangezien ze steeds bij het busdepot aankomen, dezelfde routes rijden etc :)
Dat verschilt nogal. Ten eerste beginnen ze lang niet allemaal op het busdepot. Ten tweede moet je ook rekening houden met onverwacht zieke chauffeurs en zo, dus dan zit er alweer een andere op. En daarnaast rijden ze niet per se dezelfde routes, dat hangt ook van allerlei omstandigheden af. Als er bijv. file is en de bus loopt 30 minuten vertraging op, dan kan het best zo zijn dat de volgende rit van de chauffeur in kwestie komt te vervallen. En zo kan ik nog wel een paar situaties noemen en ook nog een 'ten vierde' en 'ten vijfde', etc. Het is allemaal niet zo eenvoudig als je denkt.
Google kent de andere chauffeurs ook, het startpunt en tijd van de rit, weet hoe het weer is, het verkeer, en tig andere zaken. Uiteraard zijn er uitzonderingen, tegelijk kan Google vermoedelijk met 95+% zekerheid nog uitspraken doen over dit soort zaken. :)
Ik weet niet of ze alle chauffers kennen, dat hangt er vanaf met wie ze afspraken maken. Bovendien zijn niet alle buslijnen die in Nederland rijden ook Nederlands (denk aan grensoverschrijdende lijnen van buitenlandse vervoerders bijvoorbeeld). Goed, in dit geval is dat heel eenvoudig omdat GVB, RET en HTM geen ritten uitbesteden en/of de concessies hoeven te delen. Maar ik ben het met je eens dat Google over het algemeen voldoende zal weten om in 95% van de gevallen een goede inschatting te maken :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:17]

Ik bedoel dat Google domweg weet wie er op de busroutes rijdt aan de hand van een digitaal spoor wat zo'n beetje iedereen achterlaat (helemaal als je Android hebt). Als iemand 20x per dag een bepaalde route rijdt vanaf waar de bus moet beginnen tot het einde, 99,999999% kans dat dat een buschauffeur is. :P Die kan dan gelabeld worden als 'buschauffeur' en met zulke gegevens weet Google (gecombineerd met 1001 andere gegevens) waar nagenoeg alle bussen zijn, zelfs als er verder niemand in zit en of er gegevens zijn gedeeld door de vervoerders. :) Of er moet dus alleen een chauffeur inzitten die ook nog geen smartphone heeft, dan is Google 'blind'. Aan de ene kant doodeng, aan de andere kant vrij handig voor dit soort dingen.
Er zijn genoeg buschauffeurs die geen smartphone hebben, simpelweg omdat de meeste vervoerders buschauffeurs een mobieltje van de zaak geven voor werkgerelateerde oproepen (radiocommunicatie is in nagenoeg alle bussen verdwenen) en dat is een 'dumbphone'. Sommigen nemen daarnaast hun privésmartphone mee om zich niet te hoeven vervelen als ze lang moeten wachten, maar er zijn er dus genoeg die dat niet doen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 20:17]

Ik verwacht dat Google gebruik zal maken van eenzelfde API als https://ovzoeker.nl doet, namelijk die van het NDOV loket (https://www.ndovloket.nl/)
Dat vermoed ik ook. Google heeft toch al zoveel gebruikers dat het niet echt zin heeft om te investeren in een eigen systeem. Het feit dat het ingebakken zit in de meest populaire kaart app is genoeg.
Ik kan niet over de andere steden spreken, maar in Rotterdam hebben alle bussen en trams van de RET een GPS-en een GSMmodule. Je kan ook al een tijdje live meekijken naar je bus/tram met de RET Real Time app. Ik kan me voorstellen dat de RET die feed wel (semi-)publiekelijk toegankelijk voor derde partijen kan maken (het heeft tenslotte een maatschappelijk nut om dat te doen). Als Google die data combineert met de locatie van Android toestellen en dat tegen de dienstregeling aanhoudt, komen ze volgens mij een heel end.

Disclaimer:
Ik heb de app zelf nooit gebruikt/gezien en wat ik er van lees, is dat ie niet heel fantastisch is, maar ik kan me voorstellen dat de betreffende data op z'n minst bruikbaar kan zijn, zeker in combinatie met andere locatiedata.
Alle Android telefoons zullen wel een soort "phone home" hebben als ze aangesloten zijn op 4g/wifi. Ze zullen echt wel iets doorsturen, zelfs al zeggen ze dat ze dat niet doen. Lijkt me verwonderlijk dat ze met elke busmaatschappij een overeenkomst zouden hebben ofzo ? Kan ook utieraard, maar denk dat het eerder van de telefoons komt
Maar als dat het geval was, waarom dan alleen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag? Dan zouden ze elke busvervoerder wel kunnen toevoegen in deze update. Daarom lijkt het mij dat ze juist met resp. GVB, RET en HTM overeenkomsten hebben gesloten.
https://ovzoeker.nl

Werkt ook verrassend accuraat

[EDIT]
Hier een linkje naar de maker hoe hij de website heeft gemaakt:
https://www.reddit.com/r/...ie_laat_zien_waar_het_ov/

[Reactie gewijzigd door Skinnyice op 25 juli 2024 20:17]

Alleen vind ik persoonlijk een app handiger, liefst zie ik dit ingebouwd in de 9292 app.. Maar die is al zo hopeloos verouderd helaas Dat ik betwijfel of ze daar überhaupt wat mee gaan doen.
En op welk opzicht vind je 9292 "hopeloos" verouderd? Met nadruk op "hopeloos"?
Vind het persoonlijk zeer mee vallen, het doet exact wat je zou verwachten.

Ja, ook ik heb ideetjes waardoor ze hun app kunnen verbeteren, maar die functies zijn inprincipe niet nodig.

Het doet wat het moet doen, en in 99% van de gevallen klopt het advies. (Met uitzondering voor de tijden, maar daar kunnen hun niks aan doen ;) )
Precies, de 9292ov app doet wat het moet doen als in: de tijden aangeven aan de hand van de dienstregelingen, dat vervolgens de werkelijke tijden afwijken van de diensttijden kan 9292ov niks aan doen, wel zijn zulke extra diensten als live updates natuurlijk mooie extra's
Heus wel, de api voor deze diensttijden is voor iedereen in te zien. 9292 loopt heel hard achter.
Het aantal bugs dat ik voor mijn kiezen krijg als ik de 9292 site gebruik is soms niet op 1 hand te tellen. Bijv: om overklaarbare redenen kan ik niet scrollen door over de OV info heen te vegen, ik moet helemaal naar boven scrollen en op een randje tussen de ads en de info in scrollen wat geen js element is. Vervolgens komt om de paar seconden scrollen spontaan het menu tevoorschijn terwijl ik nergens op klik, dan moet ik nog meer scrollen om die weer te kunnen wegklikken.

Daarnaast zijn er pijnpunten:
1. ads
2. de pagina is veel te zwaar en laadt super traag ook op 4g
3. er worden maar een paar resultaten geladen en weergegeven, als je een uurtje later wilt kijken wat er dan rijdt moet je 20 keer klikken en 10x wachten.
4. de layout is verschrikkelijk onhandig

2 designs terug was 9292 veel sneller, duidelijker, en fijner om te gebruiken. ze hebben die site echt verpest in een poging om hipper design toe te passen.
Mijn lokale bus klopt al meerdere jaren voor geen meter. Op een normale dag, geen speciale wijzigingen of wat dan ook, kan ik er altijd op aan dat als ik 9292ov's advies opvolg, ik de bus mis. En dit is geen om-het-kwartier bus, maar een half-uur gevalletje dat buiten de spits al snel een om-het-uur debakel wordt.

Ik heb 9292ov wel op mijn telefoon staan, maar dus al jaren niet meer gebruikt. De laatste vijf keer mocht ik elke keer weer op de blaren zitten. Tegenwoordig is het meer een 'laat ik eens kijken wat het ding nu weer aangeeft' situatie als ik op de bus sta te wachten, en het is altijd weer lachen met de tranen in de ogen.

(En ja, ik heb het al verschillende keren - 5+ of meer - aangegeven bij zowel OV bedrijf als 9292. Tegenwoordig neem ik de moeite niet meer, want het is toch aan dove oren gericht. "Wacht u maar op de nieuwe dienstregeling, meneer, dan is het misschien opgelost." tot "Dit is een kinderziekte met de nieuwe regeling, dit wordt tzt opgelost."; ik ben die lege beloften moe. Ze hebben hun kans wat mij betreft gehad en verspeeld.)
Was niet mijn beste woordkeus hopeloos verouderd ;) , Maar het komt er op neer dat ik het design best wel verouderd vind, routes soms niet logisch zijn. Hoe ik dat bedoel? Simpel, ik wil van a naar b geen probleem Maar de route hoe ik er moet komen is soms compleet onlogisch helaas.

Ten tweede wacht ik al best lang op een goede app (officiële) waarbij alles bijna goed realtime te volgen is en 9292 is nog best basic. Maar dat kan ook aan mij liggen..
Ik vind persoonlijk het design niet storen, maar dat is een smaak.

Routes: Ben ik met je eens, klopt niet altijd, echter kan je hierover een melding maken en passen zij dit aan indien nodig. Heb wellis gehad dat hij mij liet overstappen tussen de haltes van de zelfde lijn, of laat overstappen 1 halte voor het station, terwijl het op station logischer zou zijn, Dit is bij mij toen allemaal aangepast.

En wat bedoel je met "Officiele" app? Zover ik weet hebben alle vervoerders hun eigen app, dat is dan de officiele app. 9292 is maar puur een collector van data die de vervoerders openstellen en maakt daar een plan van.
Het werkt al goed in de NS reisinformatie app. (Dus ook voor bussen en ander OV.)
Vreemd genoeg kan de NS app dit wel met bussen. Althans hier in Eindhoven wel. Best grappig, je kan de globale positie zien en de snelheid dus blijkbaar wordt er al eea doorgezonden vanuit de bussen.
Dit is sinds een update waarin met samenwerking van 9292 actuele informatie over de locatie van bussen etc weer word gegeven.
Ik werk vlak naast het centraal station in Amsterdam en ik kijk uit op het spoor. Het is inderdaad zeer accuraat, vooral als je een filter zet op alleen NS weergeven. Er is nagenoeg geen vertraging tussen website en werkelijkheid. Alleen de labels verspringen wel een beetje naast het spoor als je maximaal bent ingezoomd. Waarschijnlijk sturen de treinen iedere 5 seconden hun GPS locatie door, inclusief extra informatie zoals over de trein en treinstellen en welke rit in de dienstregeling deze rijdt.
Nice, wist niet eens dat het al bestond. Alleen ik zie er veel, maar het Westland is niet interessant genoeg volgens mij haha. Hier rijd Connexxion xD
Anoniem: 1114115 @Skinnyice1 oktober 2018 14:02
Treinposities is ook handig(Alleen treinen)
https://treinposities.nl
Is dit niet gewoon gebaseerd op de vertrektijden die staan in de dienstregeling? Vraag me af in hoeverre hierbij rekening wordt gehouden met vertragingen etc.
Nee, de posities zijn allemaal direct op GPS gebaseerd en geen interpolaties. (Ontwikkelaar van de website.)
Mooi, ik zie hier potentie in voor de bekende OV apps.
Bus komt aan in ... minuten en ... seconden. / ... km resterend van bushalte.
Mooier is dat je het op de kaart kunt zien. In bijv. New York City is dit systeem al actief bij de MTA en dan kun je dus precies zien in welke straat de bus zich bevindt en waar de volgende zich bevindt (handig als je de eerste niet haalt, dan weet je ook hoe ver de tweede verwijderd is).
De NS reisinformatie app doet dat al.
Andere apps gebruik ik niet, dus ik weet niet hoe het daar zit.
Die 'realtimemeldingen over mogelijk oponthoud' in de Android app zijn er al langer.
Twee weken geleden namelijk teruggekomen vanuit zuid Frankrijk en de grote file in Luxemburg i.v.m. werkzaamheden werd netjes en op tijd ontweken door het volgen van de oude route van en naar Luik.

Ben wel erg benieuwd naar die realtimelocatie voor het ov in Den Haag, regelmatig dat een tram daar een paar minuten vertraagd is en je hierdoor al je aansluitingen mist.
Klopt, maar nu kan je als ik het goed begrijp de real-time locatie zien. Je kan dus, volgens mij, in feite de trein zien rijden op de kaart.
Dat lijkt mij ook. In New York City kun je MTA-bussen ook in real-time zien rijden op de kaart van hun app, dus dan neem ik aan dat dat hier ook het geval is.
Maar stel dat ik ineens van plaats A naar plaats B moet, waar ik nog nooit ben geweest, of ik weet de lijnen niet, dan is het best klote.
De koppeling met Google Music is fijn. De assistent in maps lijkt een andere te zijn dan van Android zelf waardoor voice commands om muziek te bedienen niet goed werken. De assistent in maps is bij mij Nederlands (omdat maps ook op Nederlands ingesteld staat) terwijl de OS assistent Engels is.
Precies. Het was al erg fijn dat die PiP-functie werkte, maar dit vind ik weer net een stukje makkelijker :).
Google Maps navigatie mag wel met snelheidslimiet komen, dan pas zou ik het serieus overwegen. Maar dat effe terzijde mooi dat dit geïmplementeerd wordt, hoop dat je met real time ook echt real time de bussen of trams etc.. echt kan zien bewegen op de map. Bijvoorbeeld Yandex Maps in Rusland (nog paar andere landen) heeft dit prima in elkaar gezet, soms klopt het niet echt op de minuut, maar voor het grootste gedeelte klopt het helemaal (wat toch best knap is).
Voor snelheidslimieten gebruik ik FlitsMeister, die heeft sinds enige tijd een overlay optie.
Kan je mooi in een hoekje positioneren. En je krijgt gelijk meldingen over gevaren op/naast de weg. Owja, en iets met flitspalen, al ben ik volgens mij zowat de enige die FM daar niet primair voor gebruikt :+
Klopt, ik ken de functie en gebruik deze ook in combinatie met waze.. Alleen sinds de grote update dit jaar (eind 2017 of begin 2018) werkt de snelheids indicatie niet altijd meer goed (pakt parallel weg). Waarbij dit in het verleden wel 99% van de tijd goed was.
Ik mis de mogelijkheid om een reis met meerdere vervoersmiddelen te combineren bij Google Maps. Als ik nu vanaf mijn huis naar bv het Tweakers HQ wil gaan doen dan moet ik eerst van hun met de bus en daarna met de trein. Terwijl ik een vouwfiets tot mijn beschikking heb en daarmee standaard naar de trein toe ga. Beter zou zijn als die dat dan standaard bij mij voorstel. Voor anderen is dan een auto wellicht handiger.

Live ov gecombineerd hiermee is dan een stuk handiger. Dat je dan een seintje krijg wanneer je op de fiets moet stappen en dan moet doortrappen... of dan ineens niet meer. }>

Ook de plek van overstappen (ov) en parkeerplaatsen kan in Google Maps zoveel beter. Laatst ook reed ik naar de Ikea toe. Dan zou het toch wel mooi zijn als je dan naar de parkeergarage van de Ikea wordt gestuurd en niet een plek in de buurt van de Ikea. :X
Goede suggesties! En misschien ook het aantal vrije parkeerplaatsen? Ik weet dat dat niet voor elke parkeergarage kan, maar zeker in de stadscentra van grote steden is dat vaak wel bekend omdat je langs de weg ook van die displays ziet met hoeveel plekken er nog vrij zijn, dus dat zou Google ook kunnen implementeren.
Iets dergelijks zit in de update (uit de gelinkte aankondiging):”There’s a new feature for people whose commutes involve both driving and public transit. ”
Sinds de overname van Waze nemen ze langzaam alle goede functies over! :D goed om te zien :)
De NS app heeft een treinradar in de app zitten, kun je vinden onder 'meer'.
Dat bedoelen ze niet. Die treinradar is niet in real-time, maar gebaseerd op de dienstregeling. Vertragingen worden wel verwerkt, maar je ziet niet waar de trein zicht écht bevind. (ik woon vlakbij een spoorlijn en heb het getest). Google Maps laat straks in real time alle vervoersmiddelen zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.