Google introduceert 'pay as you go'-model voor vernieuwde Maps-api

Google heeft het zogenaamde Google Maps Platform geïntroduceerd als 'versimpelde' variant van zijn Maps-api voor ontwikkelaars. Zo is er één prijsstructuur, die gebruikmaakt van een 'pay as you go'-model. Daar is vanaf 11 juni een creditcard voor nodig.

Google kondigt de wijzigingen aan in een blogpost. Over de nieuwe prijzen zegt de zoekgigant dat het gebruik van zijn Maps-api's voor de meesten nog steeds gratis zal zijn, afhankelijk van het gebruik. De nieuwe prijzen komen in de plaats van de huidige standaard- en premiumopties. Gebruikers krijgen een 'gratis tegoed' van tweehonderd dollar per maand en pas als dit op is, worden daadwerkelijk kosten in rekening gebracht. De wijziging betekent wel dat gebruikers vanaf 11 juni een geldige api-sleutel nodig hebben en billing moeten inschakelen, waarvoor een creditcard nodig is. Mogelijk kan er ook met een automatische incasso gewerkt worden, zoals een tweaker opmerkt. Google introduceert bovendien gratis ondersteuning voor alle gebruikers.

Het bedrijf stelt dat het zijn in totaal achttien api's onderbrengt in drie categorieën: Maps, Routes en Places. Dit zou het makkelijker moeten maken om bijvoorbeeld functies aan apps toe te voegen. Op dat vlak zegt het bedrijf verder dat het nieuwe diensten aanbiedt voor bedrijven die zich bezighouden met ridesharing, oftewel taxidiensten, of asset tracking. Zo kunnen de taxidiensten bijvoorbeeld binnen hun app gebruikmaken van Google Maps.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

03-05-2018 • 11:27

90 Linkedin

Submitter: Eupeodes

Reacties (83)

83
78
42
12
0
27
Wijzig sortering
"Once you enable billing, you will gain access to your $200 of free monthly usage to use for our Maps, Routes, and Places products"

Je krijgt dus $200 gratis per maand om te besteden aan de api.

"... waarvoor een creditcard nodig is."
Het is mogelijk om met automatische incasso te betalen!
Die optie zag ik niet, zal nog eens kijken.
Vreemd, bij het aanmaken van een billingaccount heb ik alleen de optie een creditcard te kiezen https://ic.tweakimg.net/ext/i/2001960313.png
Waarschijnlijk een verschil tussen een 'persoonlijk' en 'zakelijk' account.

Bij een 'persoonlijk' account had ik geen optie om via automatisch incasso te betalen, toen gekeken bij mijn 'zakelijk' account en daar kon ik wel kiezen voor automatisch incasso.
Bijzonder, aangezien de verdeling tussen creditcards en persoonlijke accounts hier toch echt andersom is. Hier hebben bedrijven bijna altijd een creditcard en de consument juist niet ...
Bij een Belgische account kan enkel voor (niet prepaid) CC gekozen worden, dan toch maar eens een alternatief proberen.
Mijn eerste gedachte was dat dit zo enorm sneaky is, dat ze er nu geld voor gaan vragen.

Maar aan de andere kant...er zijn veel organisaties die deze dienst gebruiken. En eigenlijk is het niet vreemd dat bedrijven, die Maps gebruiken met een commercieel doeleind, hiervoor moeten betalen. Helemaal als ze enorm veel verzoeken genereren bij de Google diensten.

Neemt niet weg dat het hele 'gratis' internet wat we van een paar jaar terug zo langzamerhand verdwijnt. Je betaalt met je privacy, of met je credit kaart. Of beiden.
De Google Maps API heeft altijd al geld gekost vanaf een bepaalde hoeveelheid gebruik. Wat nu verandert is dat je meteen betaalt maar de eerste $200 per maand gegeven zijn, dit heeft dus wel als gevolg dat je voor elke API sleutel een creditcard moet koppelen (wat vrij irritant is).
Naja die "bepaalde hoeveelheid" is ook wel flink veranderd. Oude limieten gingen per dag en nu per maand. en eerst waren er individuele limieten per api waar er nu een vast bedrag is.
Waar je eerst bijv. 25.000 javascript map loads per dag had heb je er nu (als je alleen die api gebruikt) er 22.000 per maand. Gebruik je bijv. ook de geocoding of places api dan gaan die gebruiken ook nog eens van die 22.000 per maand af.
Ik snap Google ook wel, een site als woningnet heeft bij elke woning die ze te huur aanboden een kaartje met de locatie. Zodra het gratis gedeelte opgebruikt is zie je een grote error, en krijg je pop-ups van Google (omdat woningnet die niet afvangt) over niet betalen op elke pagina die je bezocht. Dit tekent slechter af op Google, want zij maken die pop-ups, terwijl woningnet geen cent betaald voor de service van Google.
Anoniem: 498327
@Yuregenu3 mei 2018 14:56
Hopelijk meer switchers naar OSM. Veel betere kaarten daar, en betere standaard navigatie. Niet dat gedoe dat Google dingen anders wil: Google wil dat je met twee vingers verschuift en met ctrl erbij inzoomt op de dekstop. Vreselijk irritant.
ik weet niet hoe je daarbij komt, maar ik heb OSM echt nog nooit betrapt op beter zijn dan welke dan ook, zelfs bing lijkt het nog beter te doen en tja.... laat maar...

google navigatie is de afgelopen tijd enorm verbeterd, de spraak is beduidend beter en de instructies zijn helderder dan ooit, op sommige plaatsen zelfs beter (en accurater) dan tomtom en route66.

ik heb met OSM iig geen goede ervaringen, voor zover mij bekend heeft het zelfs geen lane-assist. in het druke verkeer van grote steden een onontbeerlijke feature.
@i-chat OpenStreetMaps is zover ik weet geen navigatiesysteem. Vrij logisch dat ze dat dus niet aanbieden. Het is een initiatief puur gericht op het leveren van kaarten. Het is aan derden om te bepalen wat zij hier mee doen. Wellicht dat er wel initiatieven zijn om te navigeren op basis van de OpenStreetMaps kaarten. Maar dat staat dus los van het OpenStreetMaps project.

Als je de kracht van OpenStreetMaps wilt zien, zou je eens kunnen kijken naar partijen zoals Mapbox. Hier kun je duidelijk zien dat OpenStreetMaps een veel grotere vrijheid biedt. Een enorm voordeel als je de kaarten helemaal naar je hand wilt zetten.

[Reactie gewijzigd door q-enf0rcer.1 op 3 mei 2018 18:37]

Waar ik nog op zit te wachten is een open tegenhanger van streetview. Bij ons in het bedrijf hebben we 1 use case die echt afhankelijk is van streetview. We zoeken locaties op van specifieke gebouwen, en een gewone kaart is daar niet nauwkeurig genoeg voor. Alle andere kaartjes in onze intranet applicatie zijn allemaal gebaseerd op OSM-data, maar die ene waarmee ze gebouwen opzoeken kan helaas alleen maar met Google. Ik zou het graag vervangen, maar ik zie het niet zo snel gebeuren. Het laten rondrijden van foto-wagentjes is nou eenmaal een dure aangelegenheid.
Volgens mij moet je voor elk *project* een koppeling maken met je billing account. Binnen een project kun je meerdere API-sleutels aanmaken.

Tenminste - zo zag ik het vanochtend volgens mij in mijn console.
klopt! en je kan ook meerdere projecten aan een billing-account koppelen. Het is dus niet zo dat je voor elk project, elke api-sleutel en elke dienst apart een CC moet invullen.

En als je geen CC hebt kan je ook betalen via automatische incasso, heb je helemaal geen CC nodig.
Voor commercieel gebruik was het altijd al niet gratis. Het enige verschil is dat je nu gaat betalen voor wat je daadwerkelijk gebruikt in plaats van voor een bundel.
Het is dus niet sneaky in eens geld voor vragen.
Waarom is het zo raar geworden dat je moet betalen voor services?
Daar zijn ze meer dan 5 jaar geleden al mee begonnen. Tot 11 Juni kun je de APIs of kaarten nog gebruiken zonder API key, daarna niet meer. Voorheen konden ze je wel gaan weren als je 'ver' boven de gratis quota's uitkwam. Straks kun je het ook nog gebruiker maar zijn de kaarten expres van lage kwaliteit met "For developer purpose only" ofzoiets.

Bericht uit 2012 toen ze het goedkoper gingen maken, kan niet het Tweakers bericht vinden waarin ze het initieel hadden aangekondigd.
nieuws: Google maakt gebruik Maps-api aanzienlijk goedkoper
Yep, het zelf doen is in een keer weer interessant, doneer aan Opentreetmap en gebruik een kleinere partij, of host het zelf.

Eerst afhankelijk maken, dan betalen.
Zelf doen kost je al snel meer dan 10K per jaar. Je moet rekening houden met redundantie, datastorage. Dat zijn niet bepaald goedkope zaken in de cloud. Kaartjes nemen behoorlijk wat ruimte in beslag. Een simpele tilecache basemap kost je al 150GB aan storage voor nederland. Dan komen daar nog je luchtfoto's en ander kaartmateriaal bij. Plus je personeelskosten. Bij elkaar is een licentie afnemen toch vaak goedkoper.

Als beheerder van een van de grotere GIS clusters in Nederland kan ik je vertellen dat onze klanten behoorlijk veeleisend zijn wat betreft betrouwbaarheid. Het is niet meer dan redelijk dat de klant direct of indirect betaald voor online kaartjes. Dat is ook meer dan redelijk als je kijkt wat we besteden. 30+ servers in de cloud, 7+ TB aan storage, team van 8 man. Maar wel een uptime van 99,99%/jaar.
Date betekend ook dat je er ipv een DDOS nu een aanval gedaan kan worden die heel veel maps accessed genereerd, en daarmee een hoge rekening voor het bedrijf?

Hoe kun je je daartegen beschermen? /edit: billable limiet stond op 100.000 request per dag, ofwel 50$. Een DDOS achtige aanval die daar net onderblijft levert toch een rekening van een een paar duidend dollar in een maand op.

[Reactie gewijzigd door leuk_he op 3 mei 2018 15:29]

Anoniem: 470811
@leuk_he3 mei 2018 16:43
Daarom is een DDoS bescherming dus erg belangrijk!
Naast goede logging die je hopelijk eerder waarschuwt dan na een maand
Anoniem: 470811
@Rol35175 mei 2018 18:18
Haha true XD
Lekker dan. Diverse projecten die maar enkele hits per dag hebben, maar geen beschikking over een creditcard.

Ik voorzie veel niet werkende maps kaartjes per 11 juni.
Je krijgt gratis 200$ van Google elke maand, dus als je maar een paar hits hebt dan zal alles gewoon blijven werken.
Die 200 krijg je dus alleen als je billling inschakelt, en daar heb je een creditcard voor nodig.

En als je site dus boven aan heise.de verschijnt, mag je die maand fors bijlappen. Ik hoop dat er controls zijn om een en ander te beperken.
Openstreetmap gebruiken evt zelf hosten

[Reactie gewijzigd door GrooV op 3 mei 2018 11:39]

Ik gebruik zelf Thunderforest en Opencage, fijne APIs en snelle support. Op de achtergrond gebruiken ze openstreetmap.

Zelf een tileserver en nominatim hosten is geen sinecure, en deze hebben een redelijke free-tier.

En ook gewoon om zonder Google iets te kunnen maken is een nobel streven vind ik.
Volgens /u/Sharkoon kun je ook met automatische incasso betalen.
Alleen voor bedrijfsaccounts, en dan nog, er zullen genoeg kleine sites zijn die een paar pageviews per dag hebben en uberhaupt geen rekening willen krijgen. Die willen sowieso geen betaalgegevens koppelen, om eventuele grapjes met plotselinge pieken te voorkomen.
1 reddit post en je bent zwaar de klos.
Oh. Ik lees de informatie dat je sowieso verplicht bent om CC informatie op te geven eigenlijk. Bedankt voor de opheldering!
Precies. Google breekt zo vaak het web, gewoon niet leuk meer.
Een gedeelte van het web wordt in feite niet of nauwelijks onderhouden maar betreft nog wel nuttige websites. Deze worden door de jaren heen steeds slechter en brakker omdat Google keer op keer dingen veranderd of terugtrekt.
Dit is niet de fout van Google, en ook niet een probleem dat alleen Google betreft. Als ontwikkelaar is het een gigantisch irritante ervaring hoe vaak MSDN van Microsoft overhoop is gehaald. De links gaan elk jaar or twee wel weer een keer kapot, of wordt doorgezet naar een ander formaat die allemaal elke keer even onleesbaar en onbruikbaar zijn. Soms gooien ze er weer een vorm van social media in, maar al het oude gaat steevast weer verloren. Ik kan gewoon niet tellen hoe vaak ik op verkeerde of dode pagina's ben geland die absoluut niks te maken hebben met waar die oude link naar toe zou moeten gaan.

Natuurlijk is dat Microsoft specifiek, maar als je gaat kijken naar veel websites van 10 jaar of langer geleden, dan kom je het veel tegen. Denk aan gastenboeken, website countertjes, linkjes naar sociale media functionaliteit uit die jaren en nog meer van die dingen die destijds een standaard hap waren voor een website.

Google die Maps of iets anders breekt (per ongeluk of expres) is echt niet de eerste keer, en het web overleeft het wel. Maar het gaat wel met veel ergernissen gepaard, dat is zeker zo.
Het is wel de fout van Google. Ze hadden ook gewoon de boel de boel kunnen laten. Meer websites zouden dan blijven werken, dus het is duidelijk waar de schuld legt. Zo breken ze ook voortdurend APIs, veranderen die van versie, deprecaten functionaliteit, of zetten botweg diensten uit (site search bijvoorbeeld).

Google is kampioen websites verneuken.
Je bent als website bouwer niet verplicht elementen van Google in je website te integreren. Dat jij ervoor kiest om afhankelijk te zijn van een derde partij voor bepaalde functionaliteiten van je website is je eigen keuze. Google heeft nu de leveringsvoorwaarden van hun dienst aangepast. Staat dat je niet aan, dan staat het je vrij geen gebruik meer te maken van de dienst. Om deze reden is het voorkomen van vendor lock-in voor bedrijven dan ook een belangrijke factor in het kiezen van bepaalde producten.
Ze investeren misschien veel in zaken die niet direct geld in het laatje brengen, maar Google is en blijft gewoon een bedrijf met een winst oogmerk. Het is niet hun verantwoordelijkheid om websites werkend te houden waarvan de eigenaren te lui zijn om dat zelf te doen.
Dit soort diensten kosten nou eenmaal geld. Als je gebruik maakt van de searchengine krijg je reclame. Als je gebruik maakt van de google maptiles, dan krijg je geen reclame. Google moet hoe dan ook geld verdienen en geen enkel commercieel bedrijf biedt gratis diensten aan. Je betaald hoe dan ook wel in de een of andere vorm. Google kiest er voor dit nu ten gelde te maken. De tijd zal het leren hoeveel dit Google gaat kosten of dat kleinere partijen nu meer in de melk te brokkelen zullen hebben.

Openstreetmap zal nooit in de buurt kunnen komen van de datakwaliteit en snelheid van Google, zeker niet als je het volume aan dataverkeer meerekent. Wij verwerken momenteel ongeveer hetzelfde volume aan requests als openstreetmap en daar is best wat hardware en mankracht voor nodig. Wat Google aan data wegzet is onvoorstelbare factor groter en openstreetmap zal daar nooit het geld voor bijelkaar kunnen krijgen.

Openstreetmap.org verbied zwaar gebruik (logisch) en dus moet je commercieel inkopen en dat kost geld. Overigens is het wel zo dat als je geld betaald, dat je dan ook (iets) meer inspraak hebt in het product dat je afneemt of je gaat gewoon naar de concurrent.
Precies. Google breekt zo vaak het web, gewoon niet leuk meer.
Een gedeelte van het web wordt in feite niet of nauwelijks onderhouden maar betreft nog wel nuttige websites. Deze worden door de jaren heen steeds slechter en brakker omdat Google keer op keer dingen veranderd of terugtrekt.
WTF, google sloopt het internet, omdat het halve internet vol staat met hobby shit waarvan de betrouwbaarheid echt null is, waar sql-exploits en spam hacks aan de orde van de dag zijn, en niemand bereid is er iets aan te doen? ... en dat is dan de schuld van Google?

als dit soort sites straks door gebrekkige functies helemaal niet meer werken is dat alleen maar beter, laat website-beheerders hun meuk maar gewoon blijven onderhouden of anders opdoeken. Niemand zit te wachten op een of ander meuk ding dat in 2010 al niet meer relevant was, van die sites waar je een bepaald bedrijf dacht te kunnen vinden dat al jaren geleden failliet is gegaan en je helemaal daarheen bent gekomen om dat te ontdekken. Nee, google sloopt met dit soort zetten helemaal niets.
Ze maken het voor freeloaders een stuk lastiger, dat is waar, en soms zit er tussen die freeloaders een site die, hoewel nuttig, nooit rendabel zou zijn als er voor dit soort diensten betaald moest worden. Die 200$ is natuurlijk krap, en zal vroeg of laat betekenen dat programmeurs aan de slag moeten om te zorgen dat ze minder api-call nodig hebben (bijv door deels gebruik te maken van een locale cache) anderen zullen inderdaad naar alternatieven moeten zoeken. en dat is allemaal prima.

je kunt immers van google niet verwachten dat ze maar eindeloos de boel blijven spekken als je ziet dat bijv een woningnet (zoals hierboven aangehaald), die het prima kan missen, al te gierig is om voor zijn diensten te betalen, terwijl ze zelf genoeg winst maken. Eens is dan de maat vol, en moeten die paar hobbyisten lijden onder de kwaden.
Dat is verre van de schuld van google.
Het halve internet staat inderdaad vol hobby sites. Google breekt die. Bewust. Ze hadden het ook gewoon werkend kunnen laten.

Je kunt zo hard roepen als je wil dat website beheerders hun website moeten aanpassen, maar fucking waarom? Het werkt. Waarom moet het telkens gebroken worden? Het zou normaal moeten zijn dat wanneer je iets bouwt, het niet keer op keer omvalt.

Hoe dan ook gaan die websites niet onderhouden worden, dus breken ze. En dat is Google's schuld.
Als Google niet wil dat men gratis van zijn diensten gebruik maakt, moeten ze ze niet als zodanig neerzetten, en dan achteraf aanpassen.

Ook betaalde diensten draaien ze gewoon de nek om, zonder alternatief.
N26, prepaid creditcard, 5 euro op storten en gaan.
Zo doe ik het nu ook met leerlingprojecten en AWS
Gewoon een debit card, geen credit card ;) Maar zal inderdaad prima werken.

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 3 mei 2018 14:22]

Cashpassport bij GWK halen, zelfde principe.
N26 creditcard is gratis
er zijn meerdere opties beschikbaar.

misschien even google. want bijv pay2d, kost je bijna niets, vooral als je hem allen voor dingen als google billing wilt gebruiken is een online (virtuele) kaart prima.
Weet iemand of dit een gevolg kan hebben voor de gps app "Waze" die de google maps gebruikt in hun app
Waze is van Google. Geen gevolgen dus.
Waze is van Google dus dit zal geen gevolgen hebben :)
Als ik het goed heb kocht Google Waze over, waardoor ze vermoedelijk geen gevolgen zullen ondervinden.

nieuws: Google koopt kaartendienst Waze
Waze is tegenwoordig eigendom van Google, dus denk het niet.

Spuit 11. Heerlijk.

[Reactie gewijzigd door Nicked op 3 mei 2018 11:35]

Google is eigenaar van Waze sinds juni 2013, dus dat zal wel loslopen voor wat betreft het doorberekenen van kosten: https://en.wikipedia.org/..._of_Google_(2013-present)

[Reactie gewijzigd door jandirks op 3 mei 2018 11:36]

Ik vermoed dat dit geen gevolgen voor waze gaat hebben:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.1652765
Hoewel je al tig keer het antwoord "nee" hebt gekregen wil ik nog wat aanvullen met meer inhoud: de kaart van Waze staat volledig los van Google Maps. Mocht Waze morgen plots terug een bedrijf worden dat niet onder de Alphabet Group staat, dan zou dat geen grote problemen met zich meebrengen. Waze betaalt intern voor de satellietbeelden en Street View die in de kaartbewerker gebruikt worden en ook voor de hosting. Maar aangezien Google Maps een feed met meldingen ontvangt van Waze, alsook notificaties voor aanpassingen aan straten, zou er nog ruimte zijn om over de prijs te onderhandelen.
aangezien google maps altijd al betalend is geweest denk ik niet dat er iets gaat veranderen
Routing API's zijn er wel kariger op geworden, dat was eerst 2500 per 24 uur en nu maar 40.000 per maand. Erg jammer, je zou verwachten dat het toch eens goedkoper zou kunnen.

Overigens is voor simpele kaarten en routes Openstreetmap een heel goed alternatief, zelfs met routeberekening icm Graphhopper heb je gewoon een goede gratis opensource variant voor Nederland.

[Reactie gewijzigd door GrooV op 3 mei 2018 11:32]

Dat krijg je wanneer er niet genoeg concurrentie is. Natuurlijk bestaan Bing en OpenStreetMap, maar tegenwoordig zijn hele ecosystemen vaak expres zo erg op elkaar afgesteld dat iets anders kiezen veel moeilijker wordt gemaakt. En daarmee wordt de concurrentie indirect minder; zodra je een keer toehapt is omschakelen naar de concurrentie immers veel moeilijker.
Nou Microsoft, dit is het moment om Bing Maps aan de man te brengen...

Zorg dat daar geen creditcard nodig is.
Amerikaanse bedrijven... CC boven alles.
Het kan ook gewoon via een bankafschrijving hoor: https://drive.google.com/...8nahTgymkp6JT7v_InL9/view
Liefst via iets waardoor mijn echte identiteit verborgen blijft voor Google.
Tsja, cryptobetalingen kunnen dan helaas nog niet bij Google :)
Een prepaid creditcard die je met cash bij de AH kunt kopen was ook al voldoende geweest hoor.
Surprise surprise, voor bing heb je ook al een tijdje een API key nodig voor integratie in je eigen apps (zeg maar gerust al jaaaren). Oh en het kost uiteraard ook geld ;)
Een api key is geen probleem. Verplichte credit card koppeling voor veel gebruikers wel.
Het zonder pardon op zwart zetten van apps omdat ze door hun gratis limiet heen zijn is ook bepaald geen optie. En Google/Microsoft wil nou eenmaal graag weten wie hun gebruikers zijn. Niet zo heel erg gek natuurlijk in deze wereld. Niks is gratis. Het gratis deel wat je krijgt, betaal je wel op een andere manier.

Maar ga dan openstreetmap gebruiken. Dat is gratis en zonder registratie. De enige redenen dat je je vastbijt op google/microsoft zijn (hoogstwaarschijnlijk) 1) bashing 2) kaartkwaliteit is beter 3) betrouwbaarheid en snelheid van de dienst zijn beter. 4) openstreetmap kan besluiten je zonder pardon af te sluiten omdat je de servers te zwaar belast.

Als je zaken doet met dergelijke bedrijven dan moet je gewoon niet verbaasd zijn dat je op een gegeven moment te maken krijgt met breaking API changes of verplichte registraties. Wees dan op voorhand slim en doe zaken met een gespecialiseerd GIS bedrijf. Daar zijn er ook genoeg van in nederland. Als je betaald heb je ook meer inspraak bij dergelijke bedrijven.
Het is voor mij persoonlijk geen probleem.
Je gaat om het oorspronkelijke probleem heen. En dat is dat het geld kost. Mijn raad is dan ook "gebruik openstreetmap.org", maar daar stopt het verhaal ineens.
Nee. Het gaat erom dat je nu altijd je CC gegevens moet achterlaten. Niet dat het geld kan kosten, dat was altijd al zo.

Het is niet mijn probleem, ik heb een CC, maar voor heel veel mensen wel.
Opzouten dan met google maps, map quest werkt ook goed en is gratis geen cc bs..
Great, daar gaat m'n eigen Signal fork. Althans de location sharing functionaliteit. Of zou het ook werken met Google Play tegoed? Prepaid creditcards werken in elk geval niet volgens https://cloud.google.com/billing/docs/how-to/payment-methods
google heeft als usp vooral de streetview, en ook steeds meer metadata, zoals bedrijven en guides; en dergelijk, die gebruikers zelf (gratis) koppelen...

Een bedrijf dat diensten gebruikt van een ander (bedrijf) moet er ook maar voor betalen.
Een particulier, met een hobby website, kan nog steeds gratis een kaartje toevoegen.

Privacy is vooral een groot probleem. Google weet meer iemand, dan iemand over zichzelf.
Zoek-opdrachten, mails, android-phone sensors,.. het gaat eindeloos door.

Heel ergerlijk was het om te merken dat Fitbit ook alle data centraliseerd in de USA!!
Nooit dat voor mij, ik kijk uit voor een medion activity tracker, met offline history.

Straks komt er nog een president in amerika, die gewoon mensen uit het land zet vanwege geloof, of afkomst...
oh 2018, dat hebben al!
Ik bedoel dus een president die social security terugdraait voor mensen die niet gezond leven.
Euh is dat al? ok die mensen hun life insurance afneemt, als ze niet gezond leven

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 4 mei 2018 12:40]

Allicht ook relevant te vermelden dat de prijzen een paar keer over de kop gaan met deze wijziging. Vroeger vroegen ze bijvoorbeeld voor geocoding $ 0.50 voor 1K aan requests, met dit gaat het naar $ 5 per 1K.

Lijkt mij bijna niet te kloppen - maar kan geen andere informatie vinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee