Het Belgische ministerie van Defensie gaat een klacht tegen Google indienen, omdat de internetreus zou weigeren een aantal gevoelige militaire bases onherkenbaar te maken op Google Maps. In Nederland zijn dergelijke installaties al geruime tijd gewoon zichtbaar op Maps.
Onder andere La Meuse, een Franstalige krant van de Belgische krantengroep Sudpresse, meldt dat Defensie in België een klacht gaat indienen tegen Google, omdat de zoekgigant zou weigeren om gevoelige installaties onherkenbaar te maken op Google Maps. Het gaat hierbij onder meer om de luchtmachtbasis Kleine Brogel, waar NAVO-kernkoppen worden opgeslagen. Als het gaat om militaire installaties heeft België twee jaar geleden van Google geëist dat de locaties onherkenbaar moesten worden gemaakt in Maps. Dat is tot op heden echter nog niet gebeurd, zo bevestigt een woordvoerder van Defensie.
Google heeft in het verleden ook allerlei Nederlandse militaire basissen, kazernes en koninklijke paleizen onherkenbaar gemaakt in Maps. Die zijn sinds enige tijd echter gewoon weer volledig zichtbaar in Maps. Dat komt doordat het Besluit Luchtfotografie in Nederland per 1 juni 2013 is komen te vervallen. Daardoor is voor fotografie vanuit de lucht geen vergunning meer nodig en is luchtfotografie van militaire objecten niet meer strafbaar. Vanaf 1959 was hier wel een vergunning voor nodig, maar sinds juni 2013 is besloten dit te herzien. De gedachte was dat met de verbeterde techniek, zoals fotografie vanuit satellieten, een dergelijk vergunningstelsel hier geen bescherming meer tegen biedt. Aldus vond men het besluit achterhaald en werd het ingetrokken.
/i/2002224187.jpeg?f=imagenormal)