Oude gps-systemen kunnen vanaf volgende maand verkeerde informatie weergeven

Oude apparaten die gebruikmaken van gps, kunnen vanaf volgende maand foutieve informatie geven. Dat komt door een interne weekteller die iedere 19,7 jaar wordt gereset. Apparaten gebruiken deze weekteller om de datum en soms ook de locatie te bepalen.

Daarvoor waarschuwt pnt-bedrijf Orolia. Gps-satellieten zenden onder meer nauwkeurige kloktijdinformatie uit. In dit signaal zit de actuele week en de hoeveelheid seconden sinds het begin van die week. De ontvanger kan dit signaal weer vertalen in een formaat op basis van dagen, maanden en jaren.

Het probleem is dat die weekinformatie wordt verstuurd in een binair getal van 10bit. Dat betekent dat er in totaal 1024 weken via het signaal verstuurd kunnen worden. Week 0 begon op 21 augustus in 1999, dus op 6 april 2019 zijn de 1024 weken voorbij en beginnen de satellieten weer vanaf '0' te tellen.

Systemen gebruiken een interne datum als referentiepunt voor de weekinformatie. Als die datum op 21 augustus 1999 is vastgesteld en het krijgt via gps als weekinformatie 0 binnen, dan zou het systeem op 6 april 2019 kunnen denken dat het nog 21 augustus 1999 is. Dat referentiepunt kan ook op een latere datum geplaatst zijn, waardoor de bug op een later moment de kop kan opsteken.

Volgens Orolia hoeven gebruikers van nieuwere systemen niet bang te zijn dat hun apparaten straks niet meer werken. Het is namelijk de tweede keer dat deze roll-over plaats vindt, de eerste keer was in 1999. Daardoor zijn veel fabrikanten van dit probleem bewust en zijn ze erop voorbereid, aldus Orolia. Ze kunnen het probleem hebben omzeild door via een update een andere referentiedatum op te geven.

Als een apparaat echter meer dan tien jaar geen firmware-updates heeft gehad, is er de kans dat het gps-systeem straks foutieve informatie geeft. Om daarachter te komen geeft Orolia het advies contact op te nemen met de fabrikant van het gps-systeem. In sommige gevallen kan de referentiedatum ook zelf in de firmware worden aangepast.

Onder meer TomTom waarschuwt voor de roll-over. "Het terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen gps-satellieten en de -ontvangers. Hierdoor kan een aantal chips in navigatiesystemen bepaalde functies niet langer verwerken", schrijft het bedrijf op zijn site. Eigenaren van TomTom-navigatieapparaten kunnen het serienummer op de website invoeren om te controleren of het systeem straks nog werkt. Ook gebruikers van bepaalde Renault- en Smart-systemen krijgen het advies naar de TomTom-pagina te gaan. TomTom geeft niet aan wat er gebeurt als gebruikers niets doen.

Het is mogelijk dat gps-ontvangers die niet zijn geüpdatet, straks incorrecte informatie over de locatie weergeven. Om de positie te bepalen maken de ontvangers namelijk gebruik van tijdsverschillen tussen de ontvanger en minimaal drie satellieten, minimaal vier als ook de hoogte moet worden bepaald. Omdat de ontvanger weet waar de satellieten op een bepaald moment zullen zijn, weet de ontvanger ook zijn eigen locatie. Maar als de interne datum niet meer klopt, kan de ontvanger uitgaan van waar de satellieten 19,7 jaar geleden waren. Als dat gebeurt, kan de ontvanger de locatie ook niet meer, of niet goed, bepalen.

Volgens Orolia is het waarschijnlijk wel de laatste keer dat systemen last gaan krijgen van de roll-over. Gps ondergaat momenteel een programma om de systemen te upgraden naar een 13bit-getal. Dat komt neer op zo'n 157 jaar per roll-over.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-03-2019 • 12:00

140

Submitter: erikmeuk3

Reacties (140)

140
139
52
18
2
67
Wijzig sortering
Ook in deze tekst staat dat gps werkt met tijd-verschillen en niet met de absolute tijd. Dus als er van 3 of meer satellieten tijd wordt ontvangen, dan zullen de verschillen daar tussen nu niet anders zijn dan 1024 weken geleden. Welk kan het klokje van het systeem de verkeerde tijd aangeven: Dat van 1024 weken geleden. Dus maand en jaar zijn niet meer goed, maar de dag van de week en de tijd op de dag zijn geen probleem.

Daarnaast had ik altijd begrepen dat in het gps-signaal de locatie van de satelliet zat waar het signaal vandaan kwam. Het lijkt me niet reëel als de locaties van alle satellieten op 1 of andere manier in alle gps-apparatuur zit. Volgens mij was 20 jaar geleden nog helemaal niet bekend welke satellieten er zouden zijn, laat staan waar ze zijn.
In het signaal zit niet de exacte positie, maar data waarmee de ontvanger de positie van de satelliet kan berekenen. Die berekening is weer afhankelijk van het kloksignaal. Met de rollover kan de ontvanger dus denken dat hij de positie van de satelliet moet berekenen in 1999. Daar die significant afwijkt van nu zal de positieberekening ook niet goed gaan.

Deze positiedata is overigens de reden dat je oude Tom Tom soms veel langer nodig heeft om zijn positie te berekenen bij opstarten. De data wordt niet continue gestuurd en duurt relatief lang om te ontvangen, voordat het binnen is ben je soms wel een minuut verder.

Je mobiele telefoon trekt deze informatie via internet veel sneller binnen en heeft alleen aan het kloksignaal van de satelliet genoeg.
De data wordt niet continue gestuurd en duurt relatief lang om te ontvangen, voordat het binnen is ben je soms wel een minuut verder.
Dat is een understatement. De data in kwestie bestaat uit 25 pagina's, en elke pagina duurt 30 seconden om te verzenden. Het is een broadcast, dus het kan een minuut duren om de eerste pagina te downloaden nadat je een eerste sateliet hebt gevonden. Maar daana moet je dus nog 24 extra pagina's downloaden, voor een totaal van 25 pagina's.

Gelukkig heb je niet alle data nodig om een tweede satelliet te vinden, dus elke moderne ontvanger gaat niet dom de volledige 12 minuten staan te wachten op een download. Maar als het niet lukt om een tweede satelliet te vinden , dan kan het inderdaad bijna een kwartier duren voor je een fix hebt.
Met GPS kun je, zonder internet verbinding en data, je eigen positie
bepalen, zonder die vrij te hoeven geven, en heeft geen afhankelijkheid
van internet of andere radioverbindingen. Galileo is soortgelijk hierin
en werkt op exact dezelfde frequentie, maar met weer andere CDMA codes en rates.

Alle GPS satellieten sturen elke 30 seconden hun exacte baanparameters,
(kepler) dit heet 'broadcast ephemeris' en deze is vrij beschikbaar voor
vrijwel alle 'L1' GPS ontvangers [1]. Je hebt er 4 en niet 3 voor nodig [2].

Deze 'ephemeris data' is van die specifieke sateliet. Deze informatie word
elke 2 uur ververst en is 4 uur geldig maar is binnen 30 seconden via
broadcast beschikbaar.

Met tools als QuickGPS kan op aarde data vooruitberekend worden,
en via internet verspreid worden, waarin effecten als de maan en zeeen
op de satelliet mee worden genomen. Dit kan maar tot een paar dagen
vooruit, of de nauwkeurigheid neemt teveel af.
Hiermee zou je dan sneller dan ca 30+2 seconden (CDMA code search/lock-on)
over de juiste ephermeris data kunnen hebben. Maar in de praktijk is
dat niet echt nodig, bij voldoende ontvangst zijn er genoeg correlatoren
in de ontvanger beschikbaar om onder slechte omstandigheden gedurende 30
seconden deze 'broadcast ephemeris' binnen te halen. [3]

Het weeknummer is niet nodig om een positie te bepalen. Het is er alleen
om een oude van een nieuwe broadcast ephemeris en almanac data te scheiden.

Mocht een ontvanger een dependency hebben op een absoluut weeknummer
of een gebrek aan een 'rollover' scenario, dan zou het voldoende
moeten zijn gewoon de ephermeris data in RAM/flash te wissen -
powercycle of andere vorm van reset.

Een default almanac staat meestal in ROM van de ontvanger, van bijv
de satelieten die tijdens fabrikage in de lucht waren. Maar ook als deze
informatie outdated is, kan de ontvanger gewoon een van de 32 PRS
signalen gaan zoeken, en daarna over een periode van 12.5 minuut de
rest van de recente almanac binnenlepelen en deze opslaan. In deze 12.5 minuut
komen allerlei andere blokjes aan info voorbij, waaronder ook de offset
tov UTC tijd, en het aantal schrikkelseconden dat daarvoor moet worden
meegerekend. GPS zelf doet in de basis alleen maar weeknummers en seconden
in een week voor positioning en timing.

[1] GPS L1 is 1575.42 MHz, ca 2 MHz breed met enkele MSPS IQ gesampled). Het is
een zeer zwak signaal, -128 dBm - slechts 27 Watt per satelliet op de L1 band, in MEO orbit, ca 20000 km hoog, veel hoger dan het ISS en aardobservatiesatelieten, (12 uur omloop).
Bij Galileo heet dit het E1 signaal. Er zijn nog 4 andere signalen beschikbaar
op andere frequenties en bandbreedtes waarmee nog nauwkeuriger en betrouwbaarder
de range naar de satelliet te bepalen is en de positie te berekenen. Met
een app als ESA's Galileo PVT (android) kun je ook in user-space rekenen aan
de ranges.

[2]
Met vier satelieten kun je niet alleen je positie bepalen, maar ook
je eigen clock-offset an je eigen TCXO oscillator wegrekenen en de
variabele vertraging van de radiosignalen in de atmosfeer wegrekenen
voor een positie van plusminus 5 a 12 meter nauwkeurig.
De clockoffset search space is ca 25 kHz, resolutie in orde van 0.5 Hz,
integratietijd is enkele milliseconden, voor betere gevoeligheid soms
meer dan een bittijd (20 msec @ 50 bps).

[3]
De signalen van alle satellieten zitten op exact dezelfde frequentie
en worden met CDMA (correlatie) uit de ruis gehaald waarna er 50 bps
aan data per satteliet beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door cmpxchg op 22 juli 2024 14:23]

Ik heb een fiets- en wandelnavigatiesysteem die doorgaans binnen een paar minuten een fix heeft. Gebruikt dat ding dan de informatie van meerdere satellieten, of kan hij zoiets aan de Han van oude data sneller berekenen?
Vanuit mijn ervaring in het verleden met TomTom heb ik begrepen dat dergelijke systemen een cache hebben die wordt geraadpleegd en alleen als deze te oud is of geleegd, moet je langer wachten. Inderdaad dus gebruik maken van oudere data.
Je mobiele telefoon trekt deze informatie via internet veel sneller binnen en heeft alleen aan het kloksignaal van de satelliet genoeg.
Niet alleen je mobiel, maar tegenwoordig bijna alle apparaten met GPS zijn voorzien van de functie "QuickGPS". Hiermee download je via andere bron (meestal internet) de actuele posities, plus voor een bepaalde periode vooruit. Niet te ver vooruit, want dat wordt weer onnauwkeurig.

Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld sommige (action)camera's aan je PC via USB moeten hangen voordat je ze gaat gebruiken. Niet alle fabrikanten geven de reden op, maar meestal is dat deze quickgps data. TomTom bandit (oudere action cam) heeft dit bijv ook, en doet dit op de achtergrond op moment dat jij je video's op je pc of mobiel bewerkt.

Ook steeds meer navigatiekastjes (en inbouw navi) halen deze info via de servicelijn verbinding op.
De tijdsverschillen worden gebruikt om de positie te berekenen ervan uitgaande dat de posities van de satellieten bekend zijn.
Om de positie van de satellieten te berekenen is echter de datum nodig. Uitgaande van een soort startpositie kun je de huidige positie uitrekenen.
De tijdsverschillen alleen zijn dus niet voldoende.

Meer kun je in deze bron lezen (niet eenvoudig).

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door slowdive op 22 juli 2024 14:23]

.oisyn Moderator Devschuur® @beerse5 maart 2019 13:22
.edit: dit verhaal bleek dus incorrect, bedankt @TweakTom92 :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 14:23]

Het is namelijk de tweede keer dat deze rollover plaats vindt, de eerste keer was in 1999.
Deze zin snap ik niet zo goed. Het systeem is sinds 1999 in gebruik, maar ook in 1999 was de eerste rollover?

[Reactie gewijzigd door TweakTom92 op 22 juli 2024 14:23]

GPS is al sinds 1967 in ontwikkeling, gestart in 1980 en volledig operationeel geworden in 1995.. Sinds ca. 1989 wordt het ook door andere partijen gebruikt dan het Amerikaanse leger maar pas sinds 1999-2000 werd het signaal geheel vrij gegeven door het Amerikaanse leger (daarvoor werd het bewust onnauwkeurig gemaakt voor alle partijen anders dan het Amerikaanse leger zelf).
De eerste rollover was dus in 1999 - toen was commercieel gebruik van GPS nog beperkt (want onnauwkeurig). Sinds 2000 is GPS voor iedereen vrij te gebruiken en is het hard gegaan. Dus is deze rollover de eerste die een grootschalige impact kan hebben.

(Google-knowledge allemaal ;) )

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 14:23]

"GPS is al sinds 1967 in ontwikkeling, gestart in 1980 en volledig operationeel geworden in 1995.."

Waneer is de ontwikkeling nou begonnen? 1967 of 1980?
Zoals het er staat... Ontwikkeling is begonnen in 1967 en het systeem is voor het eerst opgestart in 1980 (vandaar de eerste week 0 in 1980). In 1995 waren alle satellieten in de lucht en werd het systeem pas geheel operationeel.
daarvoor werd het bewust onnauwkeurig gemaakt voor alle partijen anders dan het Amerikaanse leger zelf
Het is nog steeds onnauwkeurig voor de huis en tuin consument. (5 - 10 m)
Wil je het (zeer) nauwkeurig hebben (tot op 2 cm), dan moet je er voor betalen. bijv. bron
Nee, hoor voor iedereen is het even nauwkeurig, alleen niet alle apparatuur kan het even nauwkeurig uitrekenen... En daarom zal de GPS in bv. een auto een afwijking hebben van een metertje of 5. Dat geeft niet, want op basis van de wegenkaart in combinatie met vaak een stukje INS kan het systeem alsnog meer dan goed genoeg bepalen waar je zit.

In genoemde bron betaal je voor de club die het met nauwkeurige (en dus prijzige) apparatuur komt opmeten, niet voor het gebruik van nauwkeuriger GPS oid...
Die meter of 5 is overigens worst case. Ik heb bij TomTom de vekeersdata gezien; je kon letterlijk de rijstroken tellen op snelwegen. De zeldzame GPS posities tussen rijstroken waren bovendien inclusief de inhalers, dus realistisch zitten 90% van de gebruikers binnen één meter.
Nu wordt dat ook vaak met meer dan alleen GPS bepaalt. Door verschillende "netwerken" te combineren kan je een hele precieze fix krijgen, en als je dan binnen je gebied ook nog eens alleen op de weg rekent kan je het nog preciezer maken. Tegenwoordig gebruiken volgens mij alle telefoons wel op zn minst GPS en GLONASS tegelijk, en zelfs Galileo begint volgens mij al te komen. zo kan je met enorme zekerheid bepalen waar de ontvanger zich bevind.
En Tomtom heeft (net als de meeste systemen) ook INS... Dus de positiebepaling is zeer nauwkeurig, zelfs terwijl de GPS positie best aardig kan afwijken....
Sinds 2000 gebruikt de USA geen Selective Availability meer om te differentieren tussen civilian en military GPS, lees ik net.

https://www.gps.gov/systems/gps/modernization/sa/

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 22 juli 2024 14:23]

Volgens Orolia begon de eerste week nul op 6 januari 1980. De eerste rollover was dus in 1999. Dus de huidige week nul van gps-systemen is op basis van die eerste rollover van 1999. :)
Anoniem: 80910 @Hayte6 maart 2019 11:07
Waarom behandelen ze het weeknummer dan niet als schrikkeljaar en resetten ze hem op een logisch moment ?
Doet me even denken aan de jaarwisseling naar het jaar 2000. Toen dacht iedereen dat alles in de stres zou raken. Dit lijkt alleen wel echt problemen op te kunnen leveren. Maar ja na 19,5 en al jaren geen updates word het ook wel tijd voor een upgrade. Had laatste een auto te leen met een losse TomTom die al 5 jaar geen update had gehad en dan merk je wel dat er aardig wat aangepast is.
Het feit dat de jaarwisseling naar het jaar 2000 geen problemen heeft opgeleverd is o.a. te danken aan het feit dat er al jaren voor gewaarschuwd werd, en reken maar dat er hard aan gewerkt is om diverse systemen daarvoor geschikt te maken toen der tijd. Dat er toen ineens allerlei mensen zeiden "zie je nou wel, er gebeurde niets" doet daar niet aan af. Iets met survivorship bias. Zonder die werkzaamheden en voorbereidingen waren er een hoop oude maar kritieke systemen omgevallen.
Precies, bij het bedrijf waar ik toen werkte hebben we keihard moeten werken om alle software "millennium proof" te krijgen. Uiteindelijk verliep alles gelukkig vlekkeloos. En daarna konden we gelijk door om ook de overgang naar de Euro soepel te laten verlopen. Dat had overigens een stuk meer voeten in de aarde.
Er is wel hard aan gewerkt, maar er is vooral onnozel veel geld tegenaan gesmeten. Allerlei millennium "scans" werden aangeboden, waarbij wonderbaarlijk veel "potentiële fouten" gevonden werden en voor veel geld konden die dan gefikst worden. Als je gewoon de datum van een PC verzette naar eind 1999 en een halfuurtje wachtte, of gewoon direct naar ergens in 2000, kon je snel concluderen dat er helemaal geen probleem was. Ik ben in die tijd bijna alleen maar bezig geweest met management overtuigen dat er helemaal geen probleem was, dan met problemen oplossen. Het was overigens makkelijker te verkopen dat je 't probleem "gevonden en opgelost" had, daarvan was management veel makkelijker te overtuigen.

Zelfs de AS-400 systemen hadden geen probleem met de wisseling. Die sloegen gewoon 2 digits in ASCII op voor het jaartal, en rekenden ook in ASCII, en dat werkte prima, want in die logica is 02 - 98 = 04 zoals het hoort.

Dit lijkt ook weer zo'n storm in een glas water te worden, meer een marketing truukje om mensen een nieuw systeem te laten aanschaffen.
Bijna iedere programmeur heeft in de jaren voorafgaand aan y2k wel code gecheckt en/of aangepast. Er is weinig mis gegaan om dat er wereldwijd hard aan gewerkt is om mogelijke bugs te identificeren en te fixen.

Als dat niet was gebeurd, dan waren er wel degelijk enorme (vooral financiële) problemen geweest.
Was je opeens geld aan de bank schuldig omdat er negatieve rente over 100 jaar is berekend. Dat soort dingen.
Weet je nog die keer dat kernbommen niet ontploft zijn ? Kernbommen zijn toch ook niet zo gevaarlijk dan. |:(

De reden waarom Y2K minimaal effect had, was omdat iedereen heeft liggen patchen om het net te verhinderen. Dat betekend niet dat het geen gevolg had gehad.
Technisch gezien is dat een goede analogie. In beide gevallen is er te weinig ruimte om de correcte gegevens te onthouden en moet er na een bepaalde tijd een correctie plaatsvinden.
Je gaat nu uit van een TomTom, een simpel apparaat voor consumenten. Er zullen niet heel veel 20 jaar oude tomtoms meer in omloop zijn. Maar gps wordt niet alleen daarvoor gebruikt. Er zijn vast heel veel apparaten met GPS die al heel lang in gebruik zijn en geen updates krijgen. Die kunnen er wel degelijk last van krijgen.
De Y2K was geen probleem, juist omdat er zoveel tijd is ingestoken om te controleren en eventueel acties te ondernemen. Iedereen die beweert dat er overdreven gereageerd is op Y2K, vergeet dat.
The Y2K Strikes Again
Ach, "binnnenkort" hebben we de Unix epoch (19 Januari 2038):
https://en.wikipedia.org/wiki/Year_2038_problem
Dit was ook mijn gedachte. Is dit weer zoiets als Y2K? Vraag me überhaupt af waarom we deze systemen zo afhankelijk hebben gemaakt hiervan. Is dit probleem niet te omzeilen door de datum / tijd handmatig in te stellen? Daarnaast, volgens mij wordt de navigatie in mijn Peugeot (RT4) juist bijgewerkt door de GPS. Dan zou het toch helemaal geen probleem moeten zijn?

@TrekVogel Nee, geen firmware, maar op basis van GPS gegevens wordt de tijd bijgewerkt.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 22 juli 2024 14:23]

Ik denk niet dat je firmware updates van een GPS satteliet krijgt.
Y2K was niet enkel het jaar 2000, er waren een 20 tal datums, ik weet het exacte aantal niet meer.
Ik werkte toen in een labo dat certifikaten voor Y2K compatibiliteit uitschreef, en heb indertijd zelfs een certifikaat moeten maken voor een oud telefoontoestel met draaischijf.
Er is daar toen veel geld mee verdiend.
Volgens Orolia is het waarschijnlijk wel de laatste keer dat systemen last gaan krijgen van de rollover. Gps ondergaat momenteel een programma om de systemen te upgraden naar een 13bits getal. Dat komt neer op zo'n 157 jaar per rollover.
Ik snap dat 157 jaar heel veel lijkt, maar ik vind dit toch nog vrij conservatief.

Ook snap ik dat op embedded systemen als GPS het waarschijnlijk frobelen met ruimte en bitsize is (immers moet de informatie van satellieten komen).

Maar anno 2019 zou je hier toch ook vrij rigoreus kunnen zijn. Direct naar 16bits (1255 jaar goed), of naar 32bits, dan ben je meteen 82 miljoen jaar veilig.

Een beetje meer denken vanuit de Long Now gedachte. Minstens 10.000 jaar als horizon nemen.

@Yucon
De vlucht naar voren, Ook geen gek idee, dan zou ik nog minder bits gebruiken. (met 6 bits heb je ieder jaar de rollover, met 7 elke 2 1/2)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:23]

Je negeert hierbij dat de GPS satellieten zelf geen eens 157 jaar meegaan. Die hebben een beperkte levensduur. Ook als je in de toekomst met ionenvoortstuwing wat langer je satellieten in de lucht kunt houden zal je niet genoeg brandstof hebben voor 157 jaar. Dat lijkt me veilig genoeg.
Ik neem aan dat een vervangende satelliet gewoon dezelfde software krijgt?

Oftewel, of een satelliet nou gisteren is gelanceerd, of er al 15 jaar hangt, ze zullen allebei op hetzelfde moment het datumprobleem krijgen, toch?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 14:23]

Nee, GPS satellieten gaan zo lang mee dat ze altijd een software upgrade krijgen bij vervanging. Inmiddels zijn we bij "Block III", de derde generatie,
Helaas is het probleem niet zo simpel. Als de leverancier verzuimt om de software te updaten, kan het nog steeds gebeuren dat er een GPS versie blijft bestaan die problemen krijgt binnen een afzienbare tijd.
Een voorbeeld wat ik her las, is de Renault uit 2018 ook nog de update moet krijgen. Is ook de afgelopen 16 jaar niet geupdate.
Kun je met dit soort dingen misschien niet beter die 19 jaar ipv 157 jaar hebben? Als je zuiver uit deze twee opties zou moeten kiezen? Met 19 jaar wordt het een gewoonte terwijl het met 157 jaar steeds weer iets nieuws is.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 22 juli 2024 14:23]

Ontwikkelaar tegen zijn manager: Elke 1024 weken reset die weer naar 0, we zouden aan de gebruiker kunnen vragen welke datum het is, en daarmee de referentie datum uitrekenen.
Manager: Nee, is te duur, mensen moeten maar over 1024 weken een nieuwe kopen.
Waarom aan de gebruiker vragen? Als de developer weet dat die reset in het systeem zit is en een eitje om dat met een paar regels code te ondervangen, desnoods zet je de eerst volgende 10 datums van de roll-over hard in de code van de firmware. En ter controle kijk je of de counter ineens lager is geworden sinds de vorige keer dat het systeem is opgestart. De kaart data staat toch al op flash geheugen, daar is vast wel 2 byte te reserveren om die counter op te slaan.

De uitzonderlijke situatie die dan overblijft is een systeem dat vlak na de roll-over in 1999 is aangezet, sindsdien uit heeft gestaan en pas na een grotere offset vanaf de roll-over van volgende maand weer wordt aangezet. De vraag is of dat je dat nog moet willen gaan ondervangen.
Je maakt het nog te moeilijk.

Kijk naar het TomTom commentar over "de klok terug zetten". Een moderne GPS houdt de laatst ontvangen GPS timestamp bij. Omdat de tijd vooruit loopt, weet je dus ook of er een rollover is geweest sinds die laatste timestamp (weeknummer kleiner dan wat je opgeslagen had). Het enige wat je niet weet is hoeveel rollovers er zijn geweest. Je kunt het verschil niet zien tussen 1 week, 1025 weken of 2049 weken uitstaan.

De opmerking van TomTom slaat dus op het feit dat je TomTom ook het verschil niet ziet tussen -1 week, 1023 weken of 2047 weken. En omdat de tijd niet achteruit loopt, kan het handmatig achteruitzetten van de datum met 1 week dus verward worden met 1023 weken vooruit. Overigens is je TomTom wel zo slim dat 1 uur achteruit zetten gesnapt wordt, dat is typisch een zomer/wontertijd probleem van de gebruiker geweest.
Netjes van TomTom dat zij als fabriekant alles proberen om ervoor te zorgen dat hun klanten het toestel updaten. Ook al is het toestel al wat jaartjes oud.
Schijnbaar worden er ook e-mails uitgestuurd naar klanten waar het probleem kan voorkomen; wat natuurlijk heel prettig is!
Ze hebben wel het zinnetje: "Afhankelijk van je apparaat, kan het mogelijk zijn dat je het systeem moet updaten of upgraden." Ik gok dat voor wat oudere types de oplossing is "koop een nieuwe TomTom".
Mijn TT-rider (aankoop: mei 2006) wordt sinds kort niet meer bijgewerkt (qua kaarten).
Jammer. Hij werkt nog prima (en nog steeds sneller dan de huidige start-modellen bij (her)berekenen van routes!)
De oplossing van TomTom is inderdaad: Koop een nieuwe 550 (met korting) in de TT-shop.
(jammer alleen dat bij sommige aanbiedingen in andere (web)shops TT, incl korting, toch nog duurder is)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 22 juli 2024 14:23]

Zo heb ik ooit uit coulance een keer 40% korting gekregen bij Philips. Bleek ook dat de webshop 60% duurder is dan andere webshops. Zeggen ze er maar even niet bij.
Gelukkig is (1-0.4)*(1+06) nog steeds maar 0.96, dus je kreeg netto alsnog 4% korting :)
Nee, de getallen zijn ter indicatie, heb zo de exacte cijfers niet meer. Het lag zover uit elkaar dat ik voor de coulanceregeling flink veel meer betaalde.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 14:23]

Ach, nu kan ik mogelijk overstappen naar Garmin.
Alles (2 X motor montage en auto-dock) moet nu vervangen gaan worden omdat niets meer past.
Binnenkort maar eens gaan zoeken en een sigarendoosje scoren om het op te kunnen schrijven ;)
Ik ben sinds mijn Navigon (eigendom van Garmin) het na 4 jaar begaf overgestapt op navigatie op mijn smartphone. Een stuk goedkoper, want die had ik toch al (met even groot 5,5 inch scherm met veel hogere resolutie). Brodit houder in de auto, en klaar. Op de motor zou een ander verhaal kunnen zijn.
Daarom moet je blijven opletten. Ik kreeg ook een keer een (standaard) korting aangeboden omdat de tandenborstel stuk ging. Na dat aanbod bij BCC goedkoper een nieuwe gehaald zonder korting en nog steeds goedkoper.
Gewoon marketing, ze roepen eerst dat je TomTom niet meer te updaten is en gaan vervolgens roepen dat de GPS ook niet meer goed werkt.
Goh, prettig. Dat is waar.

Maar het is vooral marketing hoor. Ze stoppen met de legacy support voor hun oudere apparaten dus ze willen dat je een nieuw toestel aanschaft.
Ik kreeg ook een mailtje van TomTom. Mijn TomTom is zeker 5 jaar of ouder. Had de kaarten ook al een tijd niet meer geupdate dus dat ook maar meteen gedaan.
Netjes van TomTom dat zij als fabriekant alles proberen om ervoor te zorgen dat hun klanten het toestel updaten. Ook al is het toestel al wat jaartjes oud.
Schijnbaar worden er ook e-mails uitgestuurd naar klanten waar het probleem kan voorkomen; wat natuurlijk heel prettig is!
Maar Tomtom heeft dan wel géén update beschikbaar.
Hun idee van een update is voor die klanten "Koop een andere"

uit de mail :
We begrijpen dat dit geen ideale situatie is. We waarderen je als trouwe klant en bieden je daarom tot wel 30% korting op een nieuw navigatiesysteem van TomTom.

[Reactie gewijzigd door Gimmick op 22 juli 2024 14:23]

Tja, maar is er iemand die uberhaupt nog TomTom gebruikt?

Met zoveel gratis alternatieven op de telefoon - offline en online - zie ik het nu niet. En het is ook niet alsof TomTom kwalitatief een topper was.
Jazeker. op dagelijkse basis zelfs. Ook alleen maar omdat tomtom wel snapt wat 4,25m hoog betekend op de Europese wegen
Jammer als je nog een antieke Tomtom gebruikt dus. Verder niet zoveel aan het handje voor consumenten.
Hoe het met bv. apparatuur in vliegtuigen e.d. zit vind ik dan interessanter... Een Tomtom van 10 + jaar oud zul je niet veel meer zien... Maar een vliegtuig van 10+ jaar oud wél...
die zullen vast wel zijn geupdatet of het betreffende onderdeel zal zijn vervangen.
Dat mag ik wel hopen ja!! Maar is dat zeker? Er vliegen nogal wat vliegtuigen rond (zowel particulier, commercieel als militair). Zeker weten dat die allemaal een actuele GPS versie hebben die dit probleem niet gaat hebben?
Commercieel en militair vliegen niet op GPS maar op waypoints, dus op basis van het kompas/gyro
Bij mijn weten wordt de locatie (ook ten opzichte van genoemde waypoints) gewoon ook via GPS bepaald? (combi van INS en GPS waarbij GPS veel nauwkeuriger is, maar wel afhankelijk van externe systemen).

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 14:23]

Modern strap-down LRG INS tend to have error rates of 0.6 nm/hr.

https://www.skybrary.aero...#Accuracy_and_Limitations
Waarbij 'nm' dus voor 'nautical miles' staat (1852 meter) en niet 'nanometer'.
Oh wow. Weer wat geleerd... Dit wist ik niet. Wonderlijk stukje techniek!
Vliegtuigen vliegen allang niet meer op GPS locatie. Juist omdat het niet nauwkeurig is, en er in het verleden ongelukken kwamen door verkeerde GPS coördinaten.
Als vlieger moet ik hierop toch even reageren. Alle moderne verkeersvliegtuigen maken intensief gebruik van GPS voor hun plaatsbepaling. Daarnaast hebben ze andere systemen zoals radionavigatie op basis van vaste VOR/NDB grondbakens en INS (inertial navigation system), wat de positie berekent op basis van de startpositie dmv lasergyro's en versnellingssensoren.
Een vliegtuig wat de oceaan oversteekt, heeft niets aan grondbakens. In dit geval is GPS primair en deze info wordt gebruikt om de INS data te corrigeren, omdat deze zonder een regelmatige correctie een steeds grotere afwijking gaat geven. In het zeer uitzonderlijke geval dat er geen GPS beschikbaar is, kan men op basis van INS toch nog een redelijk nauwkeurige navigatie aanhouden. En zo gebeurde het ook tot in de jaren '90, toen INS de enige manier was om je positie boven de oceaan te bepalen.
GPS is vrijwel altijd nauwkeuriger dan andere gangbare navigatiemiddelen in de luchtvaart en wordt tegenwoordig ook ingezet voor precisienaderingen op een steeds groter aantal vliegvelden, dus in plaats van of ter aanvulling van een ILS-landingssysteem (wat met grondbakens werkt).

[Reactie gewijzigd door duke66 op 22 juli 2024 14:23]

Vliegtuigen vliegen allang niet meer op GPS locatie. Juist omdat het niet nauwkeurig is, en er in het verleden ongelukken kwamen door verkeerde GPS coördinaten.
Dat niet alleen best vervelend als de VS ineens besluit dat GPS info voor externe ( non-militaire ) gebruikers van 1m nauwkeurig -> 100m met afwijking gaat.
Of denkt de consument nog steeds dat ze met hun particuliere waze/flitsmeister kunnen navigeren in oorlogsgebied ?
( En al helemaal niet waar US militairen aan het werk zijn, dan is de kans op consumer-grade gps al helemaal minimaal )
Daarom werkt veel apparatuur tegenwoordig op multi network GNSS ipv op 'pure' GPS. Dit combineert meerdere positioning netwerken. Je pakt dan bijvoorbeeld ook galileo mee.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 22 juli 2024 14:23]

Je denkt aan Selective Availability. De hardware die daarvoor nodig was zit niet meer in de huidige generatie satellieten. Het is ook onzinning; Selective Availability was bedoeld om te voorkomen dat de Russen het GPS signaal misbruikten. Maar die hebben inmiddels Glonass.
Deze worden niet via GPS bepaald, ze vliegen op grades welke je makkelijk met gyro en kompas kunt aanhouden.

Als voorbeeld, als je vliegt op IFR krijg je van de toren eens in de zoveel tijd de graden door waar je naar toe moet afbuigen. Zo kom je uiteindelijk op je bestemming aan.

[Reactie gewijzigd door defixje op 22 juli 2024 14:23]

Overigens is GPS wel degelijk aanwezig in de meeste vliegtuigen al is het alleen maar voor backup. Wanneer deze andere data aangeeft dan de andere systemen dan is het alsnog een probleem. Overigens kan ik mij niet voorstellen dat het up to date houden van dergelijke systemen niet is gereguleerd.
Gps is absoluut geen backup. In verreweg de meeste moderne vliegtuigen is de berekende positie de combinatie van GPS en het IRS/INS systeem.
Jouw verhaal klopt van geen kanten. Gps is wel degelijk een van de gebruikte manieren om van a naar b te vliegen, in combinatie met het IRS systeem en radio bakens.
Eventueel kun je, bij de nadering naar een vliegveld, van de verkeersleiding bepaalde opdrachten krijgen, maar dat is eigenlijk ten bate van de verkeersleiding en niet omdat het per se nodig is, ook zonder de verkeersleiding kun je prima landen, wederom gebruik makend van GPS.
Bij mijn weten wordt de locatie (ook ten opzichte van genoemde waypoints) gewoon ook via GPS bepaald?

Ik ken niet de grote commercielen maar ouweklimgeit en defixje over praten, maar kleinere commerciele vluchten zoals in bv Alaska gebruiken wel degelijk GPS naast andere systemen. Je spreekt dan over propellorvluchten met 4 tot 10 personen max natuurlijk. Die moeten wellicht upgraden. Maar vliegtuignavigatie is doorgaans wel ietsje robuuster en beter getest dan consumentenspul, dus dikke kans dat die software de reset best aan kan.
Anoniem: 51637 @kazz19805 maart 2019 12:44
Zeker weten dat die allemaal een actuele GPS versie hebben die dit probleem niet gaat hebben?
Ja. De luchtvaartautoriteiten zijn (zeker in de EU en de VS) niet gek en ook niet makkelijk. Die marchanderen niet met luchtwaardigheidsgoedkeuringen, en die goedkeuring is mede afhankelijk van dit soort dingen. En ja, daar wordt streng op gecontroleerd, het is niet de UWV. Als een fabrikant of vliegtuig-eigenaar dit 'vergeet' kan 'ie inpakken.

Bovendien is (volgens mij) GPS ook niet het belangrijkste plaatsbepalingsmiddel, maar het INS (inertial navigation system), dat op basis van de bewegingen die het vliegtuig maakt uitrekent waar het ding zit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 22 juli 2024 14:23]

Volgens mij vullen INS en GPS mekaar aan in moderne vliegtuigen... INS is op lange termijn minder nauwkeurig en wordt dus steeds geijkt t.o.v. de actuele GPS plaatsbepaling. Op die manier is de plaatsbepaling altijd redelijk nauwkeurig, zelfs als GPS een periode niet beschikbaar mocht zijn...

Nu ga ik er ook wel vanuit dat dit gecheckt is in bv. lijnvleigtuigen etc. Maar ja, er vliegt zoveel meer rond...

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 14:23]

vzviw is GPS only niet eens toegestaan in vliegtuigen.
Het mag alleen ondersteuning zijn, naar goedgekeurde apparatuur.
Anoniem: 51637 @kazz19805 maart 2019 13:36
Volgens mij vullen INS en GPS mekaar aan in moderne vliegtuigen...
Je hebt gelijk :) Het is zelfs toegestaan om een 'GPS-only'-approach te doen, las ik hier. Ik loop achter :)
De software ondersteuning voor vliegtuigen wordt natuurlijk niet opeens gestopt als de vliegtuigen nog operationeel zijn.
De software ondersteuning voor vliegtuigen wordt natuurlijk niet opeens gestopt als de vliegtuigen nog operationeel zijn.
Er ligt een memo klaar - "6 april 2019 wordt er niet gevlogen ...." denk je ?
Vliegtuigen kunnen inderdaad aan de grond gezet worden totdat ze weer luchtwaardig zijn, als er in dat model, die reeks of dat exemplaar een fout is gebleken.
Schepen ook, veel plezierjachten hebben apparatuur aan boord waarbij er gewoon klakkeloos vanuit gegaan wordt dat het werkt, en wanneer het stuk is gaat men eens kijken.
Wanneer je officieel een keurige schaduwnavigatie bijhoud op waterkaarten dan valt het je wel op maar dat zijn er niet zoveel meer, die schermpjes (plotters) zijn namelijk een stuk simpeler in gebruik dan steeds alles uitmeten en een kruisje zetten.
Wanneer je officieel een keurige schaduwnavigatie bijhoud op waterkaarten dan valt het je wel op maar dat zijn er niet zoveel meer, die schermpjes (plotters) zijn namelijk een stuk simpeler in gebruik dan steeds alles uitmeten en een kruisje zetten.
Ach, als je volgens ja navigatiesysteem plotseling ergens onder de Himalaya zit, terwijl je achter je nog de kerktoren van Hoorn kan zien, dan moet er toch ook wel een lampje gaan branden dat er iets niet helemaal in de haak is met je apparatuur.
Ergens vastlopen waar je denkt te kunnen varen kan weldegelijk gevaarlijke situaties opleveren.
Wanneer je daar achter komt is het vaak te laat, April is ook zo'n periode dat alles weer met het vaarseizoen gaat beginnen dus we zullen zien, er zwerft nog ladingen oud spul rond op bootjes.
Van Decca tot Loran-C en oude AP Navigators is geen uitzondering wanneer je eens in een oud bootje snuffelt, kaarten updaten is gewoon een noodzaak, firmware, indien al updatebaar, blijft vaak onaangeroerd.
Decca bestaat sinds 2000 niet meer in Nederland.
De masten in Heiloo zijn ongeveer 4 jaar geleden neergehaald.
Klopt, maar was meer om aan te geven wat je aan oude rommel vind in bootjes, wanneer je het uitbouwt blijf je ook weer met zo'n lelijk gat zitten in je interieur.
TomTom voor de scheepvaart ken ik niet.
Meestal zijn het Garmin, Raymarine of Lowrange apparaten.
Heb er niets over kunnen vinden bij Garmin.
Ik denk juist wel dat je veel tomtoms nog ziet van 10+jaar oud, net als mijn eigen tomtom.

Mensen die in nieuwe autos rijden hebben vaak navigatie ingebouwd, jongelui zonder tomtom gebruiken hun telefoon. Waarom zou je immers een apparaat van 200 euro halen als je telefoon het ook al doet..

Een jaar of 10 geleden was een tomtom nog handig, alleen jammer dat ik voor mijn apparaatje nog nooit een (gratis) update heb gehad. Het is enkel nieuw kopen of oprotten.

Dit hadden ze veel beter kunnen aanpakken bij tomtom.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 22 juli 2024 14:23]

Ik had 15 jaar terug (ofzo) een Tomtom, die is na 2 a 3 jaar vervangen door een nieuwer model omdat de eerdere modellen Tomtoms nogal lomp waren en op een gegeven moment niet meer geupdate werden... Een nieuwere model kopen was ongeveer net zo duur als nieuwe losse kaarten kopen voor het oude model!
Een jaar of 8 geleden (gok ik) had ik voor het eerst navigatie in de auto en heb ik geen los navigatiesysteem meer aangeraakt. Ik kan mij niet voorstellen dat er veel mensen nog rondrijden met een Tomtom (of ander merk) van 10+ jaar oud... Als het ding het überhaupt nog doet is het zo mega verouderd dat er nog weinig aan hebt lijkt me zo...
Ach de meeste adressen van 10 jaar geleden bestaan nu nog wel hoor.. anders de straat wel.. onderweg vlieg je wel eens over een weiland heen.. Maar als je ergens wil komen doet de oude tomtom van 15 jaar geleden het nog net zo goed als eentje van dit jaar. Het lijkt me ook niet waarschijnlijk dat veel mensen software geupgrade hebben. Meeste mensen gebruiken de tomtom toch maar incidenteel.

Er rijden in nl zat mensen rond in auto's van 10+ jaar en veel van deze mensen zullen dus incidenteel eens een tomtom gebruiken of anders de navigatie op hun telefoon. Ouderen pakken dan eerder het oude bakje nog.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 22 juli 2024 14:23]

Ik vond mijn Tomtom destijds na dik 2 jaar al dusdanig verouderd dat ik er nog weinig mee kon :P Nu ben ik ook wel tamelijk dramatisch als het gaat om de weg vinden... Zelfs met huidige Google Maps ga ik nog wel eens flink mis omdat er wegen onjuist zijn - en die loopt doorgaans maar max enkele maanden achter! Stuurde me onlangs toch doodleuk eenrichtingsverkeer in (gewijzigde situatie), van de verkeerde kant af wel te verstaan. Dat werd hem dus niet. Dus noodgedwongen doorgereden. Hoppa 10 minuten reistijd erbij. Niet nodig bleek achteraf, de afslag ervoor was namelijk het eenrichting óók omgedraaid t.o.v. voorheen en had die afslag nu dus moeten hebben... Je zal een belangrijke afspraak hebben en te laat zijn!
Schepen plotten wel door middel van GPS. Maar geen idee of de verschillen zo groot worden dat een schip uit zijn koers gaat raken.
Verwacht dat dit ook zijn gevolgen gaat hebben voor navigatie-apparatuur in de watersport, want daar is nogal wat verouderde GPS-apparatuur in omloop. Kaartplotters worden daar niet zo vaak geüpdatet als een TomTom in de auto (zowel softwarematig als hardwarematig). Ze zitten vaak ingebouwd en firmware-updates zijn, bij oudere apparatuur, met geen mogelijkheid door de eindgebruiker te installeren. Kaarten krijgen over het algemeen een update via een nieuwe geheugenkaart, dus tenzij een apparaat reparatiebehoeftig wordt en de meest recente firmware wordt geflashed, draaien die kaartplotters vanaf dag 1 op dezelfde, oude software.
Zojuist gecheckt bij TomTom voor mijn One XL, helaas:
De status van je navigatiesysteem

Na 6 april 2019 blijft je navigatiesysteem navigeren maar zal het niet langer de juiste tijd en geschatte aankomsttijd tonen.

We begrijpen dat dit geen ideale situatie is. We waarderen je als trouwe klant en bieden je daarom tot wel 30% korting op een nieuw navigatiesysteem van TomTom.
TomTom de deur uitgooien, en overstappen op bijv. Here :D Scheelt je ook wat apple/google data harvesting.
Niet als je ook deel 2 van zijn zin leest.

Waze is al een paar jaar overgenomen door Google. Al vraag ik me af of je met je Google/Apple smartphone door Here te gebruiken ontkomt aan de Google/Apple harvesting. Denk dat je dan juist beter van je TomTommetje gebruik kan blijven maken.
Ik kan de tijd aanpassen in voorkeuren van TomTom. Jij ook ?
Dus dat zal dan nog wel loslopen volgens mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.