Magnetisch model voor navigatie is aangepast door verschuivende pool

Britse en Amerikaanse onderzoeksinstanties hebben het World Magnetic Model een tussentijdse aanpassing gegeven. De reden is dat de magnetische polen sneller van plek veranderen dan verwacht, met risico's voor onder andere navigatiediensten.

Het Amerikaanse NOAA en het British Geological Survey hebben World Magnetic Model v2 vrijgegeven. Dit model beschrijft het aardmagnetisch veld en wordt als referentie gebruikt voor richting en daarmee voor navigatie. Onder andere de NAVO en ministeries van Defensie vertrouwen op het WMM. Daarnaast gebruiken magnetometers van bijvoorbeeld smartphones, schepen en vliegtuigen het WMM als referentie om metingen van het magnetische noorden te corrigeren naar het werkelijke noorden.

Omdat de positie van het aardmagneetveld fluctueert is de afspraak dat het World Magnetic Model om de vijf jaar een update krijgt. Het huidige model dateert van 2015 en zou dus in 2020 een revisie moeten krijgen. Een jaar geleden meldde de NOAA echter dat het bestaande model voor de arctische regio niet meer accuraat was.

De snelheid waarmee de magnetische noordpool beweegt neemt namelijk toe. In de jaren negentig nam deze al toe van 15 kilometer per jaar naar 55 kilometer per jaar, schreef Nature. Rond 1900 bevond de magnetische pool zich nog bij het land in het noorden van Canada maar inmiddels beweegt deze zich versneld richting Siberië en is het een punt vlak bij de geografische noordpool in de Noordelijke IJszee.

Vorig jaar september brachten het NOAA en het BGS al een voorlopige versie uit van WMMv2 en de bedoeling was dat 15 januari de officiële versie gepubliceerd zou worden. De shutdown van de Amerikaanse overheid in januari gooide echter roet in het eten, waarop de datum naar eind januari verplaatst werd. Na nieuw uitstel is het model op 4 februari vrijgegeven.

De reden van de versnelde verplaatsing van de magnetische noordpool ligt volgens onderzoekers waarschijnlijk bij stromingen in de vloeibare buitenkern van de aarde, die grotendeels uit nikkel en ijzer bestaat. Het magnetisch veld bij Canada zou dankzij sterke stromingen daar verzwakt worden waardoor een veld bij Siberië de pool naar zich toe weet te trekken.

Magnetische pool en geomagnetische pool 1900 - 2020
Locaties van de geomagnetische en magnetische polen. Bron: World Data Center for Geomagnetism

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-02-2019 • 06:25

62

Reacties (62)

62
58
31
10
1
24
Wijzig sortering
Voor de liefhebber: merk op dat er twee soorten polen getekend zijn: het magnetische noorden en het geomagnetische noorden

Het magnetische noorden is waar je kompas verticaal naar beneden wijst.

Het geomagnetische noorden is waar de as van een hypothetische staafmagneet die het best het aardmagnetisch veld benadert het oppervlak vd aarde kruist. Omdat het aardmagnetisch veld niet homogeen is zit er een verschil tussen de benadering van het magnetische noorden en het werkelijke magnetische noorden.

Misschien leuk om het zuidpoolplaatje er ook bij te zetten, die verschuift minder extreem: http://wdc.kugi.kyoto-u.ac.jp/poles/figs/pole_ss.gif

[Reactie gewijzigd door pirke op 22 juli 2024 17:33]

Bedankt! Welke instelling kan ik het beste gebruiken voor mijn iPhone: het geografische Noorden of het magnetische Noorden - en waarom zitten beide keuzes op mijn iPhone als er eigenlijk alleen maar een echte 'use case' is voor één?
En geomagnetische noorden =/= geografische noorden he.

Het geografische noorden is gewoon het officiele noorden van op de kaart en de noordpool enzo. Je telefoon meet het magnetische noorden met z'n kompas, en gebruikt vervolgens het bovengenoemde World Magnetic Model om deze meting om te zetten naar het officiele (geografische) noorden.
Als je de instelling hebt, zou ik het geografische noorden kiezen. Dit is het noorden dat ook voor kaarten gebruikt wordt. Ook wijst hij dan parallel met de Meridianen. Het magnetische noorden heb je niet zo veel aan.
En hoe weet je telefoon dan waar het geografische noorden is?
Volgens mij gebruik hij daar zijn magnetische compas voor of zie ik dat verkeerd?
GPS zegt iets over je plaats, niet welke kant je opkijkt. Dus het zal wel een combinatie zijn, of er wordt gebruik gemaakt van het magnetische noorden waar een correctie op wordt uitgevoerd aan de hand van de data van NOAA.
Dat is precies wat er gebeurt: De afwijking tussen 'true North' (geografisch Noorden) en magnetisch Noorden wordt door het NOAA in een model gestopt.

Het mag duidelijk zijn dat het werkelijke Noorden niet van plaats verandert, dus als de magnetische Noordpool verschuift, past de NOAA het correctiemodel aan.

Die verschuiving heeft ook als gevolg dat bijvoorbeeld nummers van landingsbanen over de loop van de jaren veranderen.
Het is de combi.
GPS bepaalt een plaats mede aan de hand van het magnetische noorden geografische noorden, de navigatie/GPS software kan deze plaats aanpassen met de vector van afwijking met de magnetische noordpool.
Alle kompassen wijzen naar het magnetische noorden, voor de plaats op een kaart moet je dan de afwijking/declinatie weten om de exacte plaats te bepalen.
Wordt die afwijking te groot dan klopt jouw plaats niet meer, vandaar de correctie.
Een paar metertjes extra afwijking maakt voor ons natuurlijk niet echt uit, maar militairy grade kan het het verschil tussen mis en raak zijn. Of gewoon voor voertuigen die op kompas navigeren.
Garmin legt eea uit wbt polen en instellingen navigatie.

(Edit; Had eerder een paar weken geleden begrepen dat GPS de magnetische noordpool gebruikt, het is dus blijkbaar andersom volgens Garmin)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 22 juli 2024 17:33]

Ter aanvulling: Het WMM geeft een plaatsafhankelijke correctie. Het maakt uit op welke lengte graad je bent. Naarmate je op een hogere breedte (dichter bij de polen) bent is de afwijking procentueel groter en wordt correctie belangrijker. Op officiële navigatiekaarten staat de afwijking aangegeven in de kompasroos. De plaats (en dus de mate van correctie) wordt bepaald door o.a. GPS.
Hoe kan het dat de ene minder verschuift dan de ander?
De magnetische veldlijnen van de aarde vormen niet zo'n mooi symmetrisch veld als we wellicht zouden verwachten als we naar een ordinaire magneet kijken :).

Het wordt gevormd door verplaatsing van metalen in de mantel en dit is allemaal wat chaotischer, daarom kan het veld een stuk complexer zijn, en niet zomaar door het middelpunt van de aarde lopen. Zie een simulatie van het veld hier: https://en.m.wikipedia.or...amo_Between_Reversals.gif
Vraag van een noob: vertoont mijn navigatieapparatuur (telefoon, smart watch, auto, motor) nu grove afwijkingen? Ben ik afhankelijk van updates van de fabrikant (onderdeel van bijv QuickGPS updates) of gaat zo'n WMM update over the air?
Als je navigeert met een papieren kaart en kompas, wat op zee en in de lucht nog gebruikt wordt (al dan niet als backup bij stroomuitval) dan wordt de afwijking elk jaar groter. Met GPS zou ik me niet zo'n zorgen maken ;)

Luchtvaartnavigatiekaarten (en ik neem aan ook voor zeevaart) zijn getekend naar het geografische noorden, met een markering die de afwijking tov het (geo)magnetische noorden aangeeft. Als je kompasroos op de kaart X graden aangeeft, dan tel je daar de afwijking bij op om de kompaskoers te krijgen die je moet vliegen (varen). Afhankelijk van je plek op aarde kan dat zomaar 15 graden schelen. Als je 100km lang in een rechte lijn 15 graden verkeerd vliegt dan kom je heel ergens anders uit :) Overigens is de afwijking tegenwoordig in Nederland nog maar 1 graad, vroeger was dat veel meer.
Top uitleg (fyi klopt ook voor schepen)
Hier in NL is het verschil idd masr een graad ofzo, maar in de VS zit je op de 20 en dan gaat het wel verschil maken. Het enige is dat dit fenomeen grote impact heeft op magnetische vompassen. Volgens mij alleen niet op traagheidsmoment navigatie systemen zoals ringlasergyro's. Een beetje modern vliegtuig of schip gebruikt geen magnetisch kompas meer, om de reden die nu al vrij duidelijk is.
Daar moet bij gezegd worden dat in de GA (general aviation), bijvoorbeeld in een C172, de officiele norm nog steeds is om je koerstol (directional gyro) regelmatig tijdens je vlucht opnieuw af te stellen op basis van je magnetisch kompas. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je over het algemeen betrouwbaardere middelen aan boord hebt.
Lasergyros zijn in de scheepvaart zeker niet standaard hoor! Hooguit misschien voor militaire doeleinde, maar zo ver ik weet zitten die voornamelijk in onderzeeërs.
Tot vandaag de dag zitten er gewoon Gyro's in met 2 draaiende schijven, en dus reagerend op magnetisch veld.
En die afwijking van de magnetische waarde wordt nog steeds gecorrigeerd door GPS informatie die vanuit de GPS sensoren aan de gyro worden terug geleverd. Als ik het mij goed kan herinneren zit er in de Gyro zelf een correctietabel die op basis van de GPS positie zijn waarde corrigeert.
Hoe deze tabel ge-update wordt weet ik niet, maar naar mijn idee moet dit handmatig gedaan worden d.m.v. firmware update.

Overigens is een magnetisch kompas nog steeds (semi)verplicht. (tenzij je meerde gyro-systemen aan boord hebt en /of je hebt een GPS kompas + gyro kompas)

Dit is even op basis van mijn parate kennis die ik overgehouden heb in de korte tijd die ik zulke systemen heb geïnstalleerd.

[Reactie gewijzigd door Fid-Oo op 22 juli 2024 17:33]

Zover ik weet hebben zowel ringlasergyro's en gewone gyro's geen last van het verschil in aardmagnetisch veld. Beide registeren versnellingen en blijven in dezelfde positie staan (de gyro's) omdat ze zo snel draaien. De reden dat ze regelmatig worden opgeleid dmv GPS is omdat elk gyro systeem langzaam een fout genereerd die steeds groter wordt. Hierdoor wordt de R95 elipsoide steeds groter. Na verloop kan de grote van de positief out zo groot worden dat de positie die de gyro geneerd te onauwkeurig wordt voor het doel dat hij dient. Dat verschilt per toepassing. Deze fout ontstaat door weerstand of andere redenen, maar heeft niets met het aardmagnetisch veld te maken.
Je hebt gelijk, ik was even in de veronderstelling dat de gyro beïnvloed werd door het aards magnetisch veld. Dat was inderdaad fout. De Gyro deed bij het opstarten van de 2 wielen zichzelf stabiliseren (duurde 3/4 uur).
Hierna had de gyro een vaste positie, waarbij je eenmalig de correctie uitvoerde tussen ligging van het schip en de gyro. Daarna was t klaar.
Ik weet dat die gyros die wij installeerde een correctietabel hebben, en dat deze afhankelijk is van de positie. De correctie die wij invoerde wordt niet gecorrigeerd aan de hand van GPS, ook was de fout (bij jaarlijks onderhoud) niet meer als 1 graad. Deze fout is inderdaad niet afhankelijk van magnetische invloed.

De gyro-kogel zag er zo uit: http://www.multidigitalng...nt/uploads/2017/07/r1.jpg
Deze heeft 2 wielen die 90 graden ten opzichte van elkaar staan en met +/- 12-15k RPM draaien.
Deze kogel bevind zich in een ronde kamer met ca 1 a 2 mm vloeistof tussen de wand en de kogel.
Daardoor is deze relatief wrijvingsloos opgehangen in z'n behuizing. Door het draaien van de behuizing ten opzichte van de kogel uit te lezen heb je een Kompas.

Overigens nog een leuk feit, Mocht je zo'n kogel in je hand houden waarbij de wielen op volle snelheid draaien dan krijg je deze met geen mogelijkheid gedraaid.
De voorganger van dit model had een Kogel zo groot als een voetbal, en wielen ter grote van een kleine frisbee. Mocht zo'n wiellager vastlopen en dat wiel dus ineens stilstaan kwam deze door de behuizing en al naar buiten.
Daar moet bij gezegd worden dat de luchtvaart kaarten ieder jaar geüpdate worden met actuele waarden voor de afwijking en inschattingen van de aankomende verschuiving :). Deze staan tevens vermeld in het AIP. Van navigatie op zee heb ik minder kennis maar ongetwijfeld ook zoiets.
Wat er ook aan de hand is, is dat de nummering van start- en landingsbanen aan de hand van een magnetische richting gedaan wordt (die vlieg je dus op basis van kompasrichting). De banen zelf veranderen niet van plaats, maar de kompasrichting die je moet vliegen schuift elk jaar een stukje op, de baan in Eindhoven is bijvoorbeeld ooit baan 22-04 geweest, dat is nu 21-03 geworden.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 22 juli 2024 17:33]

Gelukkig niet, dan was hij krom getrokken en zo sterk is het magnetisch veld niet ;)
21-03 is het geworden, inderdaad om deze reden.
Omdat steeds minder magnetisch gebruikt wordt en de kosten van deze aanpassingen nogal hoog liggen (baan markering, maar ook alle bewegwijzering op de luchthaven), gaan er heel langzaam stemmen op om de banen op true north te doen. Nu meet het gros van de vliegtuigen eigenlijk geografisch noord en rekent het dan volgens dit model om.
Het scheelt veel als het allemaal constant blijft op geografisch noord, en juist die paar kompas vliegers (vooral sport vliegers) rekenen dan hun magnetische koers om.
Wie weet over een decennium of twee :D
Op EHTW (Twente) zijn we ook een paar jaar terug van 24-06 naar 23-05 gegaan :-).
Kan dat niet 180 graden zijn, als je precies tussen de geographische en de magnetische pool vliegt? Disclaimer, ik ben een noob op dit gebied, gewoon nieuwschierig :)
Dat klopt, als je beiden polen zou gebruiken. In de praktijk gebruik je slechts een pool en pas je een correctie toe in de mate van afwijking. Stel dat je normaal gesproken richting de kerktoren fietst om je huis te vinden en de kerk wordt gesloopt waardoor je nu de fabriek net buiten het dorp gebruikt, dan maakt je route ook een grotere hoek met je orientatiepunt omdat de fabriek niet hetzelfde middelpunt aangeeft. Het is echter niet zo dat als je exact tussen fabriek en (voormalige) kerktoren fietst je opeens 180 graden de 'verkeerde kant' op fietst.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 17:33]

Daarom hoor je ook samen met je compass een kaart met aangegeven magnetische deviaties te gebruiken.
Ja en nee je positie, richting en snelheid is niet gebaseerd op magnetisme maar op onderlinge positie van GPS (etc.) sattelieten. Je kompas heeft er wel wat last van... Maar dan toch eigenlijk ook pas als je dichterbij de pool komt.
Niet alleen dichterbij de pool, maar overal kan het een aantal graden schelen op je magnetisch kompas. Het gaat vooral om je positie west-oost die bepaald hoeveel je kompas afwijkt (het magnetische noorden verschuift ongeveer op deze lijn aan dat kaartje te zien). Als je in het verlengde van die verschuiving zit zal de afwijking niet zo groot zijn als je puur naar de verschuiving kijkt. Als je kijkt naar de afwijking ten opzichte van het geomagnetische noorden zal de afwijking anders zijn.
De afwijking zal natuurlijk groter worden als je dichterbij de pool komt, maar een paar graden kan al een groot probleem zijn.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 17:33]

Ohja, dat had ik zelf ook kunnen bedenken 8)7
Het is nog vroeg :O
Thanks.
Die gebruikt GPS voor positiebepaling, en niet de interne kompas van het apparaat. Je hebt dus geen update nodig want voor jou is deze verschuiving niet relevant.

Misschien, heel misschien, als je consumenten telefoon een military grade kompas heeft met ingebouwde calibratie, dan zal je kompas zo rond de noordpool een paar graden af kunnen wijken. Maar dat is dan het enige wat je zou merken. Maar aangezien een gewone telefoon niet zulk dure kompashardware heeft zal je er dus echt compleet niks van merken. :)

[Reactie gewijzigd door Theo op 22 juli 2024 17:33]

Valt wel mee, zolang je met je auto niet heel dicht bij de Noordpool gaat rijden... Het is lastiger voor vliegtuigen die over de pool heen navigeren zo ongeveer, daar maakt het wat voor uit. Die gaan op GPS, maar het is handig als het kompas met GPS een zelfde beeld aan de computers geeft... Als je daar vliegt op alleen het kompas, dan gaat het kilometers schelen...
Je smartphone maakt gebruik van GPS-signalen en een magnetisch kompas. GPS geeft in principe alle informatie die je nodig hebt, maar bijvoorbeeld snelheid en richting kunnen alleen berekend worden als je beweegt. De horizontale orientatie van je smartphone wordt bepaald met behulp van een magnetisch kompas.
Ik weet eerlijk gezegd niet wat een navigatie-app doet als je stilstaat. Volgens mij gebruikt die het magnetisch kompas helemaal niet, maar is volledig afhankelijk van het GPS signaal en als je stilstaat, zou dat in principe dus alle kanten op moeten wijzen.

Overigens verplaatst de magnetische noordpool zich met ongeveer 50 km/jaar, dus de afwijking is in Nederland erg klein.
“Ik weet eerlijk gezegd niet wat een navigatie-app doet als je stilstaat.”

Gokken volgens mij. :P
Je ziet het ook als je hem bijvoorbeeld uit hebt gehad en je zet hem terwijl je stilstaat op een nieuwe locatie aan en vult je bestemming in. Dan kiest ie een kant, als je dan wegrijdt wil het nog wel eens gebeuren dat je ziet dat ie de route opnieuw gaat berekenen omdat je tóch de andere kant van de weg oprijdt. ;)
Klopt, maar voor verschillende navigatie-apps is het noodzakelijk om het kompas te calibreren door je telefoon in de rondte te draaien. In Google maps bijvoorbeeld, kun je wel degelijk zien welke kant je telefoon op wijst, ook al sta je stil.
Nee, de navigatie gebruikt vooral de GPS-sattelieten (of soortgelijk). Het magnetisch veld wordt gebruikt op een kompas, je navigatie gebruikt dat hooguit als aanvulling.

En volgensmij krijgen zeelieden die op gegist bestek varen alleen problemen op bepaalde plaatsen op de wereld.
Ik weet niet of het verhaal kwaad kan en goed of slecht is, maar het light nu wel mooi echt in de noordpool, vergeleken met vroeger
Waar de polen precies liggen maakt voor de natuur niet zo veel uit, in het verleden zijn de magnetische noordpool en de magnetische zuidpool al met enige regelmaat omgekeerd. Dat gebeurt langzaam genoeg dat de natuur die ervan afhankelijk is voor migratie zich kan aanpassen.
Enger is als het magnetisch veld afneemt (wat ook kan). Het magnetisch velde is namelijk onze bescherming tegen de kosmische straling (die waar je kanker van kan krijgen).
Het heeft al zo'n 10% afgenomen, maar het kan bij een "reversal" dus weer 10% sterker worden. Niemand weet het met zekerheid omdat onze Aarde zijn magnetisch veld extreem complex is.
Vergeleken met vroeger lag het daar dus niet?
Het oog wil ook wat of niet? :)
Lijkt er niet op uit nieuw onderzoek, maar goed we weten het niet helemaal zeker: erg complex allemaal.
... we have determined that the sense of the connection seems to go from the system that produces geomagnetic field to the climate system. Of course, the connection does not mean that the geomagnetic field is fully responsible for the climate changes, rather that it is an important driving component to the variations of the climate.

https://journals.plos.org...1371/journal.pone.0207270
Doet dit ook iets met de "navigatie" van beesten (gebruiken bepaalde vissen en vogels niet ook het magnetische pool voor hun navigatie?).
Nu dit aan het veranderen is hebben vogels hier dan ook last van aangezien zij zich ook hierop navigeren?
Kan het bijvoorbeeld zijn dat een duif binnenkort niet meer terug kan vliegen naar zijn hok?
Waar halen ze die versnelling vandaan? Als ik naar de kaart kijk dan zijn de afstanden dicht bij het geografische noorden veel kleiner dan die verder naar de rand van de kaart. En ik zie tussen 1980 en 2000 wel een kleiner gat dan tussen 2000 en 2020, maar ook een kleinere absolute afstand. Daarnaast zie ik tussen 2000 en 2010 een groter gat (en een grotere absolute afstand) dan tussen 2010 en 2020. In mijn optiek neemt de verplaatsing dus weer in snelheid af.

Of zit ik heel scheel te kijken?
Kan een grotere verplaatsing van de polen een ramp van bijbelse proporties veroorzaken? Ik kan mij voorstellen dat veel dieren (en mensen) evolutionair gezien meer tijd nodig hebben om zich aan te passen.
Voornamelijk wat meer zonnebrand smeren tegen het tijdelijk zwakkere veld. En veel electronica zal het niet leuk vinden, maar dat fixen we wel. Verder denkt men dat het wel mee valt.
Nee dus... Het aardmagnetisch veld helpt (geladen) straling van de zon tegenhouden. Zonder dat magnetische veld zou die straling doordringen tot het aardoppervlak en daar ons bombarderen. Een mooi teken dat dit werkt is noorderlicht. Gaat de magnetische pool aan de wandel dan verschuift ook de plek waar de bescherming van dit veld groot is en daar waar 't minder is.

Als het magnetisch veld volledig verdwijnt, dan daarmee ook de atmosfeer. Planeten zonder magnetisch veld (Mars) hebben nauwelijks een atmosfeer omdat deze wordt weggeblazen door de straling van de zon.

Zie eventueel https://www.nrc.nl/nieuws...-aarde-net-gered-a3652013 voor een betere uitleg :)

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 17:33]

De noord- en zuidpool zijn in de geschiedenis van de aarde al tientallen keren van plek verwisseld. Niet door langzame migratie, maar min of meer in één keer, in ieder geval op een geologische tijdschaal. Hoe dat ompolen precies verloopt is niet bekend, er waren nog geen mensen bij met wetenschappelijke apparatuur. Wel lijkt het duidelijk dat het vooraf gegaan wordt door versnelling van de migratie van de polen zoals nu.
Over wat het effect van ompolen op de aarde en mensheid precies zal zijn, is niemand het eens. Maar omdat het al vaak gebeurd is, weten we wel dat het leven op aarde het wel overleeft. Maar of dat bijvoorbeeld voor alle trekvogels geldt is niet bekend.
Van...."er gaat niet zo heel veel gebeuren en we passen ons aan" tot "we gaan allemaal naar de haaien"

Maar dat we een keer gaan ompolen met zijn allen staat wel vast, alleen wat het precies gaat doen is een beetje lastig.

https://nl.wikipedia.org/...n_het_aardmagnetisch_veld
of voor meer in het engels https://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal
Honden gaan dan hun rondjes achter hun eigen staart aan andersom doen. 😅
Dat weten we niet :)

We weten niet precies wat de effecten ervan zullen zijn, niet eens hoe lang of kort zo'n reversal zal duren. Als je niet weet hoe "tijdelijk" een tijdelijk zwakker veld is, weet je ook niet wat het met onze atmosfeer zal doen:

https://en.wikipedia.org/...E2%80%93Matuyama_reversal

Estimations vary as to the abruptness of the reversal: it might have extended over several thousand years, or much more quickly, perhaps within a human lifetime.

Ook kan er een verband zijn met verhoogde vulkanische activiteit (en meer as in de lucht kan weer tot gevolg hebben dat er juist weinig zonlicht is).

Doemdenker dat ik ben, verwacht ik wel dat het relatief grote effecten zal hebben. Ik denk altijd maar zo "als de mens geëvolueerd is in die tijd - dus echt veranderd is - dan zijn de leefomstandigheden ook veranderd".
Ik verwacht in ieder geval dat het klimaat mee schuift, niet zozeer dat de wereld voor ons ten onder gaat Maar dat wij bv meer warm weer krijgen van het oosten.

We moeten ons gewoon meer aanpassen aan het klimaat betreffende kleding en dergelijke, maar dat is dan ook wel het minimale dan.
Nouja in Nederland zal het wel iets erger zijn gezien we aan de kust leven en voor een groot deel onder zeeniveau zitten; als de wereld warmer wordt zal de zeespiegel stijgen waar wij dan ook last van gaan hebben. Als het geleidelijk genoeg gaat kunnen we ons wel aanpassen, maar dat komt voornamelijk ook omdat we best veel geld hebben.
Dat de polen van plek wisselen gebeurd om de zoveel tijd.

Zover men weet is er in het verleden nog nooit iets raars gebeurd bij deze gebeurtenis.
"...Zover men weet is er in het verleden nog nooit iets raars gebeurd bij deze gebeurtenis...."

Voor de aarde zal deze wijziging, net zoals de opwarming van de aarde, niet zoveel impact hebben. Het is voor de aarde niet de eerste keer dat dit gebeurt en zoals men waarschijnlijk wel weet is de aarde er nog steeds. Echter voor de bewoners ( vooral wij, de 'moderne' mens ), kan dit het wel eens een groot 'probleem' worden, als we als soort dan nog bestaan.

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 22 juli 2024 17:33]

Men weet ongeveer dat het om do x aantal jaar gebeurd.
Zover men weet is in die periodes heb massa sterfte geweest van dieren.

De mens was bij de vorige keer ook al erbij.
Lokaal zullen er denk ik wel dingen gebeuren.
Vraag me af wat dit met het klimaat doet, dit kan wel eens een grotere invloed hebben dan de (arrogantie) van de mens dat wij wel even het klimaat bepalen.
Heeft daar niets mee te maken.

Dit is al vaker gebeurd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.