Volkswagen Group verlengt deal met TomTom

Het Nederlandse TomTom blijft in de komende jaren leverancier van verkeersdiensten voor de automerken van de Volkswagen Group. De bestaande Europese deal is verlengd en voor Audi-voertuigen in Japan en China is een nieuwe deal gemaakt.

TomTom spreekt over een meerjarige verlenging van de bestaande Europese deal, maar geeft geen inhoudelijke of financiële details. Het betekent in ieder geval dat auto's van Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini en Bentley in Europa in de komende jaren gebruik blijven maken van de diensten van TomTom.

De deal heeft betrekking op het gebruik van TomTom Traffic door de autofabrikant. Dat is een realtime-verkeersinformatiedienst die in navigatiesystemen wordt verwerkt. Verschillende autofabrikanten, maar ook overheden en app-ontwikkelaars maken gebruik van die dienst.

Dinsdag maakte TomTom ook bekend een deal met Nissan gesloten te hebben voor het leveren van de navigatiecomponent in het infotainmentsysteem van de Leaf. De Leaf is 's werelds meest verkochte elektrische auto; sinds de introductie in 2010 zijn er wereldwijd meer dan 400.000 exemplaren van verkocht volgens de fabrikant.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-03-2019 • 10:39

86 Linkedin

Lees meer

Reacties (86)

Wijzig sortering
Ik rij vrijwel dagelijks vanuit de botlek richting Rotterdam Oost en visa versa.

De route ken ik op mijn duimpje maar toch gebruik ik de Tom Tom. Verkeers opstoppingen zie ik zowat real time op de tom tom verschijnen.

Ook het vooruit kijken met verkeer en de bijbehorende omleiding helpt me vlot op bestemming.

Soms ontkom je niet aan een deel file maar ik bespaar zo geregeld heel wat tijd vanwege een ander geadviseerde route.

Google maps is ook goed maar neut zo snel en accuraat uit ervaring

Verder is de rijbaanbegeleiding een stuk prettiger om aan te zien bij de Tom tom

Het enig verbeterpunt wat ze kunnen doen is bv een waarschuwing bij een brug die open gaat als ze dat integeren zou oerfe 't zijn (botlekbrug/tunnel).
Hier vergelijkbaar. Ik rij elke dag op de motor over de A12 van een naar Utrecht, en ondanks dat ik geen gebruik maak van de alternatieve routes heb de TomTom altijd aanstaan. Het ding geeft in de routebalk zeer accuraat aan waar de files beginnen en eindigen, altijd prettig om te weten wat ik kan verwachten. Het enige dat ik nog mis is een buienradar-overlay :)

@FitsSprits er is een meldknop voor flitsers, telt dat?
Geen idee of je het kent, maar zou toch aanraden eens Waze te proberen. Die is veel accurater met filemeldingen dan eigenaar Google maps zelf.
Wellicht dat ik een instelling mus maar ik krijg niet bepaald het idee dat Waze de files vermijd. Als ik handmatig de route refreshed dan heeft hij opeens een snellere route gevonden of kiest hij een route die wel door rijdt.

Daarnaast zijn die reclames /suggesties ook hinderlijk maar wellicht is dat ook uit te zetten
Even inhakend op je opmerkingen rondom verkeersopstoppingen in TomTom. Kun je - net als in Waze bijvoorbeeld - ook andere gebruikers waarschuwen voor gevaar op de weg?
Nee, maar dat onzinnige niet handsfree geklik van tienduizenden automoblisten in Waze over dat er wel/geen auto op de groenstrook naast de vluchtstrook stilstaat levert veel meer gevaar op dan dat er voorkomen wordt.

Als een auto ietsje langer stilstaat gooit RWS die gewoon realtime meekijken op de camera's vaak ook nog een rijstrook dicht, dus risico is echt nihil.

Als je dan echt zo stom bent om over 2 afgesloten stroken alsnog op iemand in de berm te botsen had zeker weten die Waze melding ook niet uitgemaakt.

Als ik in Zuid-Afrika over een stikdonkere weg rij met gaten dieper dan mijn toiletpot: kijk dat zou relevant Waze gevaar zijn, maar die van Nederland slaan meestal nergens op.
Insert GIF "But Why" here.....
Waarom stoppen ze deze bloatware nog steeds in de auto. Als ze nu standaard Apple Carplay en Android Auto implementeren. Dan kiest de consument zelf wel welke navigatie ze willen gebruiken.
En dan wordt je batterij van je telefoon leeg getrokken (die wordt slechter naarmate je hem vaker oplaad), en moet je je telefoon bij je hebben om navigatie te gebruiken (niet iedereen is daarmee vergroeid). En als laatste, je deelt het navigatiegebruik van je auto niet met je telefoonsoftware leverancier met al je andere privé gegevens mee als je die navigatie van de auto gebruikt.
Daarbij, mijn auto ondersteund alles, er zit navigatie in, maar Android Auto of Apple Carplay kan ik ook gebruiken, dus keuze voor de consument.
Ik moest met een Volkswagen Polo altijd de telefoon op stroom aansluiten als ik carplay wilde. Lijkt me dus geen probleem.
90% van de Android auto(als het niet meer is) moet via de kabel dus geen probleem.

Veel auto's hebben beide.

Overigens vind ik dit erg goed nieuws dat er een grote speler gebruik blfijt maken van TomTom. Niet zozeer voor TomTom. Maar omdat google zo ongeveer de hele markt in handen heeft, en een beetje concurentie zeker geen kwaad kan.
Als je telefoon dan vol is en je houd die aan de kabel belast je batterij ook weer negatief. Hier een goed artikel wat van alles uitlegt:
https://batteryuniversity...ing_lithium_ion_batteries
Groter nadeel vind ik momenteel dat er bijna niet geladen wordt. Maar dat je batterij na 1 uur 1% erbij heeft het verbruik ( spotify & maps) van mijn S7 in mijn 2018 seat ibiza is ongeveer gelijk aan het laadvermogen.
In mijn 1998 Opel Corsa met Action-aanstekerpoort-oplader laadt mijn S7 wel redelijk snel op met tegelijkertijd gebruik van Spotify en navigatie :?
Vergeet niet dat Audi, BWM en de Daimler met Here Maps hun eigen kaartendienst hebben.

Google is momenteel bezig om met Franse auto Fabrikanten samen te werken, maar heeft nog geen grote Duitse klanten.
Omdat ze niet afhankelijk willen zijn van Apple en Android. Daarnaast zijn de meeste van hun systemen allang en breed klaar voor carplay en Android auto. Maar ik wil die pijl in mijn dashboard zien. Niet op mijn telefoon...
ik heb Android Auto, met Google Maps op mijn GPS scherm van de auto. Dus met de nodige integratie.

Toch blijf ik de ingebouwde GPS gebruiken, gewoon omdat het handiger is (nu ja dat is heel persoonlijk). Verkeersinfo is mss niet zo goed (maar ook aanwezig), en voor redelijk wat trajecten ook niet zo belangrijk dat je de allerbeste verkeersinfo hebt. Zet je de GPS niet op, hij laat je toch weten dat op de huidige baan, er verder file staat, of wegenwerken, of een ongeval, ... :D

Ooit stap ik mss nog over.

Android Auto bij mij vereist wel een USB verbinding, wat ook niet zo handig is als je daar ook al een USB-stick met je favorieten muziek in hebt :D Ik zou eventueel de muziek ook op de smartphone kunnen zetten, maarja...

Dit nast het feit dat je niets hoeft op je GSM om offline navigatie te hebben...

[Reactie gewijzigd door bjp op 6 maart 2019 11:06]

Als je toch Android Auto gebruikt, zou ik eerder spotify kiezen of een adapter kopen met 2 USB aansluitingen :9

Voordeel van de data bundels die je kunt gebruiken door heel Europa, is dat je altijd de juiste kaarten hebt met Google Maps.

Ik zou juist geen apart navigatie meer willen in mijn auto. Alle info staat op mijn Google account/maps en bv ook integratie van mijn Agenda, waardoor ik snel kan klikken om naar mijn afspraak te komen.
Eigenlijk heb ik het, maar gebruik ik het bijna niet. Ik sta er voor open, maar tot nu toe nog niet overtuigt.

Ik heb eigenlijk geen databundel nodig over heel Europa, mijn ingebouwde GPS heeft al verkeersinfo.

En in Belgie nog geen officiele Android Auto (zitten prutsen met APK... leuk)
Die laatste APK is makkelijk te downloaden. Hier in NL is die ook niet officieel uit.
ik heb hem net ge-update... zal eens de laatste versie proberen straks.

Mijn vorige test was ... een jaartje geleden al!

Zijn er mogelijkheden in Android Auto voor een groenere route, zoals mijn ingebouwde GPS?
Alles wat je in google maps kunt doen, kun je ook via Android Auto. Of daar een groenen route bij zit, geen idee.
zover ik weet niet.

Spijtig als hyper-miler :D
In het geval van VW kan je meerdere kanten op. Ik heb Carplay, maar gebruik toch de VW-OEM omdat Carplay geen navigatiekaart op het digitale dashboard (tussen de klokken) kan krijgen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 6 maart 2019 11:21]

Vergeet niet dat er in Maps ook de nodige verkeersinformatie wordt weergegeven.
Met Google Commute kan je instellen hoe laat je naar je werk gaat, zodat Maps de actuele reistijd laat zien.
Nu moet ik er wel zeggen dat de tijden niet altijd kloppen, maar het geeft je wel een goede indicatie als je vertraagd bent door een file. Het geeft je ook tijd om een alternatieve route te nemen, in geval dat het verkeer op de hoofdwegen vast staat.

Ik gebruik zowel Android Auto als Apple Carplay, maar heb bij voorkeur Apple Carplay staan. Op mijn eigen telefoon heb ik Flitsmeister en een speedometer aanstaan. Ja, ik weet dat sinds kort Flitsmeister ook op Apple Carplay werkt, maar de snelheidsmeter van Flitsmeister klopt niet meer. Als ik 120 rijd, dan geeft Flitsmeister dat ik 135 rijd... Waarschijnlijk een bug in de software en/of ondersteuning met Sync 3.

Daarnaast is het voordeel van Maps, dat je je route kan verzenden naar je telefoon, waarna je met 1 druk de route start.

Wat ik mij wel afvraag, is het daadwerkelijk nodig om de telefoon constant via USB te verbinden, of zou Apple Carplay en Android Auto ook prima werken via een BT verbinding?

Meeste losse 2DIN systemen met ondersteuning voor AC en AA hebben maar 1 USB poort, waardoor je óf moet kiezen voor USB met muziek of je telefoon... Tenzij je een USB hub kan gebruiken, waardoor je beide kan gebruiken, maar dat kom ik wel een keertje achter:P
Met android auto zie je pijltje op je autodisplay en niet op je telefoon!!!

Auto met Carplay of androidauto in het systeem nemen scherm van je telefoon over. Je telefoonscherm gaat dan uit en kun je aan een lader leggen ergens in middenconsole.

En info scherm van je auto laat dan navigatie, spotify etc.. wat op je telefoon geinstalleerd is, vertonen op display van je auto
En daar wil ik die pijl niet! Ongeveer elke VAG auto heeft op je dashboard ook navigatie. Daar wil ik het of in mijn HUD, allemaal plekken waar mijn mobiel niet in kan, waar ik die info juist wil.

Daarnaast (maar dat is persoonlijk) krijg ik serieus van die Truus van Google Maps een drievoudige stressaanval.... Ik zet altijd meteen die man erop, maar dan heb je weer niet de straatnamen... En zo zijn er nog genoeg onhandigheden in dit soort apps, ook in die build in systemem hoor, daar niet van.
Omdat Apple Carplay en Android Auto enorm slechte systemen zijn die maar heel beperkte functionaliteit bieden.

In mijn Volkswagen heb ik een console-scherm, een dashboard scherm en een HUD. Android Auto kan weliswaar de navigatie van m'n telefoon op het console scherm tonen maar niet op de HUD of het dashboard scherm. Hetzelfde geld voor alle andere Android Auto functionaliteit. Daarnaast is de integratie van geluid tussen de verschillende apps op Android lang niet zo goed geregeld als in het geïntegreerde systeem van de auto.

Carplay en Android Auto staan, relatief, nog in de kinderschoenen. Op dit moment zijn ze absoluut geen vervanging voor een goed in-car systeem. Mischien dat de 1-touchscreen-scherm systemen (zoals bijvoorbeeld in de Captur/Clio) door Carplay of Android Auto vervangen kunnen worden maar het systeem in de moderne VAGgers zeker niet.
Omdat die Google stem verschrikkelijk is, kan ik niet naar luisteren :P

Ook ben ik geen fan van de interface van Android auto (zo veel lege ruimte).
VAG heeft dit standaard, maar soms is de ingebouwde navigatie handig.
Dan zie ik de navigatie aanwijzingen direct voor mijn neus en moet ik niet telkens opzij naar het scherm kijken.

Vind enkel het ingeven van het andres een drama bij de ingebouwde navigatie. Daarin is android auto zo veel gemakkelijker.
Omdat je er voor betaald. en dus geen bloatware is. de kale varianten van auto's zit meestal geen navigatie.... Al kan ik me voor stellen dat de luxere merken hem wel altijd inbouwen
Dacht dat VAG over zou gaan op HERE?
Dit gaat over de diensten die (in VW) via Carnet worden aangeboden.
Lijkt me niet. De meeste van die diensten doet VW tegenwoordig zelf.
De overlay met verkeers-informatie vanuit Carnet?
Kan me haast niet voorstellen. Waarom zouden ze dan nog de dienst van TT afnemen als ze de informatie zelf al beschikbaar hebben?
Verkeersinformatie is de dienst die ze van TomTom afnemen maar binnen Carnet zijn tientallen diensten, de meeste doet VW zelf.
Het gaat in dit topic dan ook om de verkeersinformatie.

Maar offtopic: tientallen diensten valt wel mee. Bij mij gaat het iig niet verder dan nieuws, weer en verkeer. En de mogelijkheid om de boordcumputer uit te lezen en adressen naar je navigatie te sturen. Meer is Carnet niet. Alleen in een electrisch voertuig zoals de EGolf zijn er wat extra opties zoals accu uit lezen en voorverwarmen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 6 maart 2019 14:46]

Offtopic: Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe je een dienst definieert. Jaren terug was ik zelf bij de online diensten voor die eGolf betrokken en diensten zoals klimatisering, laadstoestand, laden starten/stoppen zijn allemaal separate diensten. Op die manier tel je natuurlijk vrij snel tientallen diensten, terwijl het uiteindelijk maar gewoon knopjes en getalletjes samen in een schermpje op een app zijn.
Ah, ja dan begrijp ik dat er meerdere diensten achter zitten. Maar ik ben bang dat na jouw vertrek daar de boel ook redelijk stil is komen te liggen. Heb niet het idee dat er nog heel veel actief gebeurd binnen Carnet terwijl sommige zaken nog maar half uitgewerkt zijn. Ik denk dat ze nu alle tijd stoppen in een opvolger.
Het label Tomtom is voor ons in Nederland misschien wel synoniem met navigatie, maar ze hebben meer diensten/producten dan alleen dat.
Dit artikel gaat over real time verkeersinformatie kopen, zegt daarmee niets over het gebruik van kaarten, of het gebruik van software die die kaarten gebruikt om de gebruiker naar de juiste locatie te leiden.
Deze dienst wordt ook afgenomen door de ANWB welke de data combineert met de camerabeelden langs de wegen en zo de file informatie levert voor online en op de radio. Althans dit is wat ze laatst vertelden op de radio.
Maar waar komt de data van TomTom dan precies vandaan?

Ben je niet beter af met Waze, die de drukte bepaald aan de hand van alle connected devices die de Google Maps API aanspreken (veel meer dan connected Tom Tom devices of autos) en de user generated meldingen in de Waze app?

En evt als je geen navigatie nodig hebt voor een bepaalde rit: Flitsmeister, omdat veel ze veel meer actieve gebruikers hebben dan TomTom?
Tomtom haalde de data toch altijd van Vodafone? Lijkt me dat die nog veel meer actieve gebruikers hebben dan Flitsmeister.
Onder andere. M2M zorgt ervoor dat ze heel nauwkeurig kunnen bepalen waar de file begint en eindigt ja.
TomTom heeft o.a. overeenkomsten met Apple en diverse autofabrikanten, waardoor zij de data kunnen gebruiken voor o.a. file- en routeinformatie. Alle kaarten worden ook real-time bijgewerkt.

Voor de echt geïnteresseerden: lees eens het TomTom beleggingsforum op iex.nl (https://www.iex.nl/Forum-Aandeel/208564/TomTom.aspx), daar vind je heel veel informatie van hoge kwaliteit over het bedrijf TomTom. Uiteraard wel met een beleggingsbril.
VAG (of Audi) heeft ook samen met Daimler (Mercedes) en BMW Group HERE overgenomen, dus het leek me logisch dat ze langzaamaan over zouden stappen op HERE.

Bron: Nokia verkoopt Here-kaartendivisie aan BMW, Audi en Daimler
Maar de live updates van Here lopen nog steeds achter. Wie weet gaan ze wel de kaarten en dergelijken van Here gebruiken maar de live updates van TomTom :>
ik gebruik Here in mijn Volvo met hd traffic informatie. De route informatie daar komt heel erg overeen met Waze. Ook de filemeldingen enz zijn bijna 100% gelijk.
Het gaat hier specifiek over de verkeersdiensten en niet over de kaarten.
TomTom Traffic betreft verkeersinformatie. De kaart onderliggend daaraan kan nog steeds van HERE zijn. Bij Hyundai wordt ook de kaart van HERE gebruikt met verkeersinformatie en flitsers via TomTom Live Services.
Dit geeft gewoon aan dat TomTom live services beter zijn dan wat Here in huis heeft en dat Here services dus niet aan de eisen van VW voldoen :)
Erg interessant voor TomTom, denk dat als het zo doorgaat ze eens overgenomen gaan worden door een grotere partij.
TomTom heeft een aardig marktaandeel in handen. Ook PSA levert hun voertuigen met TomTom-navigatiekaarten en live Traffic.
Is SEAT ook niet van de Volkswagen Group? Want die staat er niet bij vermeld..
Vreemd. Ik rijd al jaren prive nieuwe volkswagens maar ben nog nooit wat van TomTom tegengekomen in de auto.
De verkeersinformatie op jouw navigatiesysteem komt bij TomTom vandaan, hardware matig leveren zij volgens mij niets.
Het plaatje in het nieuwsbericht is dus enigszins misleidend.
Maar hoezo dan? Ik zie een plaatje met daarop de verkeersinformatie zonder TomTom logo. Dat is toch precies waar het om gaat?
Nee, want VW maakt geen gebruik van kaarten en interface van TomTom. Voor zover ik weet is het kaartmateriaal van Navteq.

[Reactie gewijzigd door Gunner op 6 maart 2019 13:07]

Heeft iemand Apple Carplay in de auto en dus Flitsmeister ook wel eens gebruikt?
Mijn nieuwe Auto (Peugeot) heeft ook Tom Tom tegenwoordig terwijl de vorige Auto (ook Peugeot)
een eigen Navigatie gebruikte die overigens niet echt fijn werkte.
Ik gebruik mijn TomTom regelmatig in de auto - ik wil een dedicated device daarvoor en dus geen smartphone of tablet. En offline navigatie. Doet het uitermate goed.

Los daarvan gaat het hier om verkeersinformatie, niet om de navigatie.
Daarom loop ik ook altijd rond met een losse camera, rekenmachine, notitieblok, desktop-pc en walkman. /s

Zonder dollen: iedereen zijn eigen ding. Ik kan me voorstellen dat mensen niet te maken willen hebben met de nukken die telefoons soms kunnen hebben, maar ik heb de laatste 10 jaar meer negatieve ervaringen gehad met navigatiesystemen dan met google maps op mijn telefoon. Van kaarten die niet up-to-date zijn en geupdate moeten worden voor honderden euros tot slechtere interface tot tragere hardware tot minder functies en duurdere opties...

Nogmaals, iedereen zijn eigen ding, maar ik ben juist blij met het feit dat mijn telefoon dit soort dingen zo goed kan. Om een vaste uitspraak van fotografie-threads er maar eens bij te slepen: het beste navigatiesysteem is degene die je bij hebt.
Ik heb inderdaad een DSLR-camera en een iPod. Rekenmachine en notitieblok voeren iets te ver, daarvoor heb ik een laptop.

In de auto heb ik andere (hogere) eisen aan een navigatiesysteem dan als ik door de stad loop of op de fiets zit. Op de fiets heb ik een mooie telefoonhouder + Magic Earth. In de auto wil ik een groter scherm, geen kabelrotzooi, loslatende zuignappen en eenvoudig bediening. Zonder datavergaring door Google of andere bedrijven. En zonder dat mijn smartphone onbereikbaar wordt want ik rij niet altijd zelf natuurlijk.

De smartphone is een jack-of-all-trades-master-of-none. Het kan veel maar weinig echt goed. Voor sommige zaken (rekenmachine bijvoorbeeld) is dat goed genoeg. Voor veel andere zaken is het echt onvoldoende omdat er op de smartphone altijd compromissen gemaakt moeten worden. Doe mij dan maar de 'real deal'.
Eens. Heb ook een losse TomTom en zou niets anders willen hebben. Het enige probleem met die dingen is de snel rotte accu die ze niet vervangen.

TomTom is snel en zeer nauwkeurig. Dat IQ-Routes gebeuren werkt gewoon heel erg goed. File info is zeer accuraat en ik ben zelf ook erg blij met mobiele flitsers informatie in bijna alle EU landen. Geen noodzaak voor tien verschillende apps, gewoon één apparaat dat alles goed doet. Heerlijk. :)
Maar Waze heeft kwa verkeersinformatie realtime veel betere en up-to-date data?

En wat je zegt: je noemt precies een beperking op van een dedicated device: je bent verplicht wat verouderde apps/apparatuur te gebruiken zoals TomTom.
Er is niets verouderd aan - het doet exact wat het moet doen en doet dat uitermate goed. En ja, om de paar jaar koop je een nieuwe. Doe je met je smartphone ook.

Ik heb weinig ervaring met realtime verkeersinformatie - ik woon niet in de randstad dus heb er weinig behoefte aan. Maar TomTom doet het voor mij prima de paar keer dat ik het wel gebruikt heb. En sowieso heeft dat sterk de voorkeur dan het via Google of een Google-dochter (Waze) regelen.
De TomTom mobiele go app kost slechts 20 euro per jaar, inclusief updates en verkeersinformatie. In mijn ervaring is de live traffic info van TomTom beter dan van google (waze ken ik niet gebruik ik niet). De interface is natuurlijk een persoonlijk dingetje, maar ik vind hem fijner en overzichtelijker dan gmaps (vooral de kleurstelling). Bovendien kun je bepaalde data vergaring uitzetten bij TomTom, iets wat naar mijn weten niet lukt bij google/waze. Daarnaast is het een bedrijf uit Nederland en sponsor ik die liever dan een grote IT toko uit de us of a.

[Reactie gewijzigd door diyoo op 6 maart 2019 11:06]

Ook ik heb diverse malen ritjes gereden met Google Maps, Waze, Sygic, Here en TomTom en uiteindelijk TomTom gekocht. De actualiteit van de kaarten en de verkeersinformatie van TomTom is voor mij ongeëvenaard.

Afgelopen week was het station vlak bij ons dorp afgezet wegens carnaval. Alle navigatiediensten hadden hier geen weet van behalve TomTom.

Laatst wilde ik naar een restaurant navigeren en Google wil mij doodleuk een weg op sturen welke verboden is voor motorvoertuigen omdat de weg welke normaal hier geschikt voor zou zijn afgesloten is wegens werkzaamheden. TomTom wist de route prima te vinden ondanks de werkzaamheden en zelfs handmatig kreeg ik hem niet op de weg welke verboden is om in te rijden.

Voor mij is die €19,99 het dubbel en dwars waard.
Maar even serieus: ik ga toch geen 20 euro per jaar betalen voor een app van TomTom die minder nauwkeurig is als (Google) Waze of Google Maps? Ik snap dat je een voorkeur kan hebben voor design of gebruiksgemak maar realtime data van Google maakt elk ander navigatiebedrijf ondergeschikt. Zeker TomTom.

Ik vraag mij af wat de Volkswagen Group het besluit heeft doen nemen om met een kleine, oude speler in zee te gaan. Het zal de prijs zijn vermoedelijk. Prima overweging, maar ik als ik een dedicated device in mijn auto aantref dan gaat die zeker geport worden naar een systeem dat flexibeler is en ik bijvoorbeeld geen TomTom hoef te gebruiken.

Ik zou echt gruwelijk balen als TomTom mij verouderde data toont, of erger: als ik verplicht ben 20 euro te betalen voor realtime data.

Maar goed dat is mijn mening
Ik deel je mening over verouderde data niet. Ik heb echt werkelijk nooit dat ik in een weiland rijd, of er een weg niet is aangegeven. Zelfs afgesloten wegen worden netjes getoond en vermeden bij het navigeren. Tenzij je het natuurlijk over de oude kastjes hebt (die zijn inderdaad, zoals je aangaf zooooooo 2007). De mobiele app is gewoon altijd up to date, download updates automatisch over wifi (of metered connecties als je dat toestaat) en de live traffic is in mijn ervaring echt een stuk beter dan die van google maps. Daarnaast bewaart tomtom de kaarten op je device, waardoor het allemaal net wat sneller voelt dan gmaps. Maar goed, dat je "even serieus" geen 20 euro wilt betalen dat is natuurlijk een prima keuze; een ieder moet die afweging zelf maken. Ik vind het zelf namelijk helemaal niet duur voor de services en privacy voorwaarden die je ervoor terugkrijgt.
Maar even serieus: ik ga toch geen 20 euro per jaar betalen voor een app van TomTom die minder nauwkeurig is als (Google) Waze of Google Maps?
Zolang je deze bewering niet met feiten kunt onderbouwen snijdt je betoog geen hout. Mijn persoonlijke ervaring met beide systemen is dat TomTom live traffic actueler is dan Google/waze.

Bovendien zou ik altijd een betaalde dienst verkiezen boven een club waarbij je hun ‘gratis’ diensten betaalt met je privacy. Gratis bestaat niet.
"Bend over" zeg je?

Je kunt het altijd zo veel mogelijk minimaliseren. En spreiding van data die over je verzameld wordt heeft nog altijd mijn voorkeur boven alles maar naar Google sturen. Liever duizend bedrijven die één ding van mij weten dan één bedrijf dat duizend dingen van mij weet. Dus Google komt er niet in. windows overigens ook niet. Naast alle honderden andere dingen die je kunt doen om datavergaring door bedrijven zo veel mogelijk tegen te gaan.
tomtom is een bedrijf met bijna 4500 werknemers en een omzet van bijna een miljard...

Ze leveren onder andere de kaarten voor Apple Maps en Uber.

Het is dus geen kleine oude speler, maar juist een hele grote op dit gebied. Maar gebruik jij vooral Google Maps, doen anderen wat zij fijn vinden.
De TomTom live Traffic is vele malen nauwkeuriger dan Google maps. Bovendien werkt dit op het ingebouwde navigatiesysteem. Daar kan geen rommelige telefoon met zuignap en oplaadsnoer aan tippen.

En om nog maar niet te spreken van de datahonger van Google. Nee bedankt.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 6 maart 2019 11:00]

Vraag me af. Onlangs waze getest maar toch weer gauw terug naar de info uit van mijn ingebouwde navigatie. Die blijkt toch veel meer up to date zijn qua file vorming. Zie netjes groene/oranje/rode lijnen naast de weg die aangeven hoe het zit met de doorstroming.
Het tonen van de lijnen is voornamelijk afhankelijk van de meldingen van gebruikers in Waze. Dit betekent zeker niet dat er geen rekening mee gehouden wordt, want Waze houdt de doorlooptijden van gebruikers altijd bij om een goed beeld te krijgen van de actuele snelheden. Veel ingebouwde navigatiesystemen zijn afhankelijk van de data die via radio wordt doorgestuurd (RDS), wat vele grootteordes lager zit qua detail.

Op de hoofdwegen denk ik dat TomTom Traffic waarschijnlijk wel even goed zal zijn als Waze of Google. Maar Waze heeft ook een goed zicht op wat er naast de hoofdwegen gebeurt en daar zit hem het grootste verschil. Zeer vaak verlies je ook veel tijd eenmaal je van de hoofdweg af bent en ik heb niet de indruk dat die bij TomTom wordt doorgestuurd.
Bij de collega die naast mij zit staat dagelijks de routeplanner van de ANWB op het scherm aan het eind van de middag en we hebben ons regelmatig verbaasd over het details waarmee TomTom de doorstroming aangeeft. Waar TomTom zelfs tot in de straat/woonerf hier in de buurt waar een basisschool staat de vertragingen opgeeft, houdt Google er mee op bij het punt waar de doorgaande weg overgaat in het straatje de wijk in.
Het wil niet zeggen omdat het niet op Waze visueel zichtbaar is, dat die er geen rekening mee houdt. Een structurele file die elke dag er staat, zal niet zo snel op de kaart opduiken in kleurtjes. Echter houdt Waze er wel rekening mee. Ik behoef ook geen kleurboek op mijn scherm, wel zo goed mogelijke navigatie die correct is. Daarin is Waze gewoon top...
Ik denk dat Waze te afhankelijk is van meldingen van gebruikers. En omdat het direct vanuit de gebruikers komt zit er altijd een vertraging in om misbruik te voorkomen. In mijn ervaring weet Waze wel vaak waar de files zijn misschien niet heel nauwkeurig maar heeft mij al vaak tijd bespaard.
Bedrijfsomvang zegt niet iets over de kwaliteit. Ik heb het zelf mogen ervaren. TomTom live Traffic is actueler en de vertragingstijd accurater. Dat waze en Google wereldwijd groter zijn, betekent niet dat hun data nauwkeuriger is in Nederland. TomTom maakt bijvoorbeeld gebruik van realtime data van Vodafone-gebruikers. Google / waze niet.
Realtime data van Vodafone gebruikers? Je bedoelt: van de Vodafone gebruikers die daar toestemming voor hebben gegeven... Die gebruikersgroep is procentueel verwaarloosbaar op het aantal Waze gebruikers, laat staan Google Maps gebruikers.

Leuk Tweakers artikeltje om door te lezen:
Amsterdam wisselt data uit met Waze om inzicht te krijgen in verkeersstromen

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 6 maart 2019 12:26]

Waar kan je dan aan Voda toestemming geven of blokkeren?
Ik gebruik TomTom op Android omdat ik de navigatie beter vind dan die van Maps. Waze heb ik eens geprobeerd maar dat kon mij helemaal niet bekoren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee