Duitse startup e.GO bouwt elektrische auto op basis van VW’s MEB-platform

Het Duitse e.GO Mobile AG laat weten dat het aan een elektrische auto werkt op basis van het MEB-platform van Volkswagen. De Duitse startup speelde zich vorig jaar in de kijker met de e.GO Life, een volledig elektrische wagen met een prijskaartje van 15900 euro.

Het MEB-platform van Volkswagen, wat staat voor Modularer Elektrobaukasten, is een kant-en-klare basis voor een elektrische auto. Vorige maand maakte de Duitse automaker bekend dat het zijn platform ook beschikbaar stelt aan andere fabrikanten. De eerste partner die van die mogelijkheid gebruikmaakt is e.GO Mobile AG, zo meldt e.GO. Volkswagen en e.GO maakten hun samenwerking bekend tijdens de Geneva Auto Show.

Het is nog niet duidelijk of e.GO het MEB-platform wil gaan gebruiken voor de reeds aangekondigde e.GO Life, of voor een compleet nieuw model. Volkswagen op zijn beurt streeft de komende jaren naar een productie van ongeveer 15 miljoen elektrische auto’s op basis van het MEB-platform. Op de Geneva Auto Show stelde de fabrikant zelf ook nieuw elektrisch model voor dat op een MEB-basis staat, de ID. Buggy.

ID. Buggy
De nieuwe Volkswagen ID. Buggy met daarnaast het MEB-platform van de constructeur

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

08-03-2019 • 11:23

93

Submitter: theduke1989

Reacties (93)

93
86
49
6
1
31
Wijzig sortering
Voor de genoemde 15.900 euro heb je een model met 14,5 kWh accu (zo'n 100km bereik volgens de WLTP norm) en opladen duurt zo'n 4 uur (of 5,5 uur met een normaal stopcontact). Al met al niet echt geweldig, misschien leuk als deelauto. Voor hetzelfde geld ben je waarschijnlijk beter af met een A-segmenter met benzine motortje, die ook nog een stuk vlotter zal zijn (7,7 seconden 0-50km/u :X ).
Wijs even een A-segment auto aan (nieuw) die sneller is en ook 15.5k kost dan.
in 7,7 seconden van 0-50km/h is niet echt snel te noemen. De 0-100km/h zal dan waarschijnlijk zo'n 16 tot 20 seconden in beslag nemen (de acceleratie neemt af naarmate de snelheid toeneemt) en dergelijke acceleraties worden door bijna elke A-segmenter gehaald. Een 68pk Volkswagen Up! doet 0-100km/h in iets meer dan 16 seconden al zal daarmee vergelijkbaar zijn met deze elektrische e.Go.
Ik denk dat je optimistisch bent. Acceleratie is de toename van kinetische energie, en die gata kwadratisch met de snelheid. 100 km/u is vier keer zoveel energie als 50 km/u. Nu kun je bij hoge vermogens die slecht kwijt op lage snelheden (banden e.d) dus je kunt dir soort acceleraties niet altijd doortrekken. Maar in dit geval durf ik te stellen dat de auto in kwestie geen hoog vermogen heeft, en dat 0-100 dus 4 keer zo lang duurt als 0-50, dus 29.8 seconde tenzij het vermogen zo laag is dat je de 100 niet eens kunt halen.

Dat is op zich niet gek. De Renault Twizy doet ook 0-50 in ongeveer 7 seconde, en heeft een maximum van 80 km/u.
De vergelijking was meer gericht op het feit dat deze auto lang nodig zal hebben voor een acceleratie van 0-100km/h dan om een precieze schatting te maken hoe lang dat zou duren.
Peugeot 108 en alle gelijke modellen, Up, Aygo, dat soort modellen, allemaal sneller dan deze.

Maar dit is niet een A-segment, dit is nog kleiner, dit is formaat IQ.
https://e-go-mobile.com/en/models/e.go-life/
Ik had 0/100 gelezen, mijn fout.
De Renault Twizy is nog steeds behoorlijk populair, en heeft een praktisch bereik van 50km. Daarnaast is hij lang niet zo praktisch als den e.Go, maar wel bijna net zo duur.
Ik heb juist het idee dat de Renault Twizy praktischer is dan deze e.Go voor het doel dat de Twizy dient. De Twizy is geen reisauto, dus bagageruimte is niet heel belangrijk zolang een basis aantal spullen (rugtas of laptop tas, sporttas, jas, etc.) meekunnen. Deze auto is ook vooral bedoelt om mee binnen de stad naar de winkel te kunnen, naar het werk te gaan, etc. daarvoor is ruimte voor een passagier niet nodig. Eigenlijk het enige dat deze auto's nodig hebben zijn een goede, liefst comfortabele, zitplek voor de bestuurder en een bagageruimte die net groot genoeg is voor een krat met boodschappen, al het overige is onnodig. Vergelijk je dan zo'n Twizy met de e.Go dan is de Twizy makkelijker te parkeren en mee door het verkeer te laveren doordat deze smaller en korter is en biedt wel de vereiste eigenschappen. Naar mijn mening dus praktischer.

Voor buiten stedelijk verkeer, met passagiers, lange afstanden of waarbij bagage mee moet is de Twizy minder praktisch, maar in dat geval zou ik de e.Go waarschijnlijk ook afraden.
Wat jij beschrijft zijn jouw voorkeuren, en hoe jij de Twizy/e.Go zou toepassen. Mijn oma op het platteland gaat enkel naar de supermarkt in het dorp, en weer terug. Voor haar zou zo'n e.Go ideaal zijn. Goedkoop in aanschaf, onderhoud en belasting. En daarnaast ruim, comfortabel en meer dan genoeg bereik voor haar dagelijkse doeleinden.

Zou een Twizy volstaan? Ja zeker. Maar een e.Go is voor haar de betere keuze. Daarnaast zijn de ambities van e.Go waarschijnlijk niet zo hoog als bijvoorbeeld Tesla, die iedereen wil bedienen. De wereld heeft heel veel lieve omaatjes.
Ik beschrijf niet mijn voorkeuren (ik woon niet in de stad en heb een woon-werk afstand die ik nog niet zou halen als ik dit soort auto's 3 keer per dag kan opladen), ik beschrijf hoe Renault de Twizy in de markt heeft gezet en hoe deze auto in het algemeen gebruikt wordt. De gemiddelde gebruiker van deze auto's woont in de grote stad, werkt daar ook en gebruikt de auto om zich binnen de stad te verplaatsen. Dat iemand deze auto ook zou kunnen kopen om tussen de boerderijen door te rijden doet daar niet aan af. Dat is net zoiets als dat je een Mercedes S-klasse als slechter gaan bestempelen dan een Volkswagen Polo omdat je toevallig opzoek bent naar een auto om mee in de stad te gaan rijden.

Elke auto heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen en ik denk dat het niet onterecht is om bij de Renault Twizy te kijken naar deze aspecten voor rijden in de stad. Ik geef in mijn reactie ook aan dat de e.Go een beter geschikte auto is dan de Twizy. Echter als je toch buiten de stad komt dan moet je de e.Go ook gaan vergelijken met andere auto's zoals een Leaf, Zoe en dergelijke en dan wordt de vergelijking heel anders.
Terug refererend naar mijn eerste reply probeer ik simpelweg stellen dat een klein bereik helemaal niet betekent dat het product niet zal verkopen. Als het bereik groot genoeg is, en de prijs laag genoeg is, zal het een bepaalde doelgroep aanspreken. Of de Twizy praktischer is of niet hangt inderdaad maar net af van de toepassing en voorkeuren.
ik beschrijf hoe Renault de Twizy in de markt heeft gezet en hoe deze auto in het algemeen gebruikt wordt. De gemiddelde gebruiker van deze auto's woont in de grote stad
Mijn punt is dat de jongens achter e.Go wellicht helemaal niet de 'gemiddelde gebruiker' wil bereiken. Naar mijn mening willen zij de niet-veeleisende maar prijsbewuste consument bereiken.
Echter als je toch buiten de stad komt dan moet je de e.Go ook gaan vergelijken met andere auto's zoals een Leaf, Zoe en dergelijke en dan wordt de vergelijking heel anders.
De Leaf en Zoe, hebben in Nederland een vanaf-prijs van 30k. Zelfs dichter bij de 40k voor de Leaf.
Mijn punt is dan ook dat als je de e.Go misschien niet moet vergelijken met de Twizy. Juist als je ermee buiten de stad komt dan volstaat een Twizy vaak niet meer en moet je de vergelijking opzoeken met andere elektrische auto's zoals de Leaf en Zoe. En zoals je zelf al aangeeft zijn die auto's behoorlijk duurder en dus kan in bepaalde gevallen de e.Go dus wel het beste alternatief zijn.

Dus de e.Go kan een hele goede auto zijn, maar daarvoor is denk ik de vergelijking met de Twizy niet de beste.
Ik denk dat we langs mekaar heen praten. Ga eens terug naar het aller eerste bericht waar ik op had gereageerd. Quote:
Voor de genoemde 15.900 euro heb je een model met 14,5 kWh accu (zo'n 100km bereik volgens de WLTP norm) en opladen duurt zo'n 4 uur (of 5,5 uur met een normaal stopcontact). Al met al niet echt geweldig,
Hierin wordt gesuggereerd dat 100km geen succesvolle auto kan zijn. Ik zeg enkel dat een auto met klein bereik wel degelijk succesvol kan zijn. Zoals bijvoorbeeld de Twizy. Daarnaast stelde ik dat een e.Go praktischer is dan een Twizy. Dat is inderdaad niet altijd het geval, en hangt af van de wensen van het individu. Maar dat gaf ik in een latere comment ook aan.
Wat omschrijf ik dan wat niet is toegestaan?
Voor 15.900 euro kun je ook niet meer verwachten.

Lees tesla zegt prijs voor 1 kw aan ceel zal rond de $100 zitten, dat is tegen de $200 met verpakking en assemblage.

Als je een beetje bereik wil hebben zul je toch snel 30-40khw aan accu's nodig hebben.
Dan heb je het dus over $6000-$8000. Dat is alleen voor de accu de 1/2 van de prijs van de auto. Daar komt nog carrosserie, banden, interieur, elektromotoren enz bij.

Als deze auto nu 15.900 koste met accu van 14.5kwh. Dan koste de accu zeg 2900
Dan blijft er dus 13.000 over voor de rest.
Zet je er een 29 khw accu in zal de auto dus 2900 euro meer kosten en ruim 18800.

Probleem voor de prijs van een kleinere auto is en blijft dat de accu prijs vrij zwaar weegt op de totaalprijs.
Het bereik is genoeg voor 90% van de dagelijkse ritten. Opladen? Hoeveel staat een auto stil op een dag? dat is veruit het overgrote deel. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel maar mensen lijken te vergeten hoeveel ze écht rijden op een dag.
Anoniem: 181786 8 maart 2019 11:42
Leuke auto voor in warmere landen dan het onze.
Aangezien Tweakers de laatste tijd toch een soort van autoweek verslaggeving erbij wil doen heb ik vanochtend deze als tip aangediend; https://www.ad.nl/auto/el...auto-op-benzine~a03b9a02/ Ook interresant.
Dat onderzoek slaat meteen de plank al mis

Ze pakken het europees gemiddelde aan c02 uitstoot voor de productie van de energie: (11 kg CO2/100 km)
Daarnaast pakken ze de uitstoot van c02 voor een bezine auto (13,68 kg CO2/100 km)

Hardstikke duidelijk, behalve dat we in Nederland (0.45kg C02/kwh doen, wat volgens hun som dan uitkomt op 2.5kg C02/100km)
https://www.cbs.nl/nl-nl/...-in-nederland-update-2017

En dan nog de volgende fout. Ze nemen wel de C02 mee die nodig is de om de accu te produceren, (vast ook met die veelal grijze stroom die ze eerder gebruikten), maar rekenen niet mee dat de accu nog recyclebaar is na die actie.
Ook negeren ze alle c02 productie voor het distilleren en vervoeren van de bezine.

Kortom, fake news tot op t bot.
Nog een aantal toevoegingen:
Het AD laat een aantal gegevens ook weg, dit artikel (frans) geeft iets meer informatie.

Zo is bij een iets lager gebruik zoals in de stad rijden de afstand 150-200k ipv 700k.
Verder word uitgegaan van de situatie zoals die nu is (of zelfs van een jaar terug), voor een vergelijk zou moeten worden uitgegaan van nu en de komende jaren. Hierbij is de energiemix al duurzamer.

Grootste nadeel is, is dat ik geen bronvermelding zie bij het artikel. Op basis van welke (wetenschappelijke) literatuur dan?

[Reactie gewijzigd door JVos90 op 23 juli 2024 02:08]

Wie rijdt er nou volledig in de stad? Volledig snelweg is ook niet helemaal realistisch, al zal het voor de echte kilometer vreters(en daar komt de meeste uitstoot toch vandaan) wel aardig in de buurt komen. En als iemand toch alleen maar in de stad rijdt komt ie niet veel verder dan 5k per jaar. Zonde om daar een nieuwe auto voor te produceren onafhankelijk van de aandrijflijn... Als je er aan toe bent, ja(of zelfs misschien), maar niet per definitie.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 02:08]

Mijn argument hierbij is meer om aan te tonen dat het artikel in zichzelf al aangeeft dat 700.000 km eigenlijk nooit de waarde zal zijn.

Tevens wordt uitgegaan dat de batterijproductie 312 kg CO2/kWh kost, maar nieuw onderzoek geeft eerder 106 kg CO2/kWh en dalend. Bron (duits)
Alleen al uitgaand dat dat een klein deel stad rijden de km terug brengt van 700k km naar 600k km.
Daarna de batterijproductie corrigeren naar 1/3 is, geeft dit 200.000km.

Bij groene energie is dit 30k - 40k volgens het artikel.
Maak met stadrijden gecorrigeerd geeft dit 25k - 35k, met 1/3 batterijproductie geeft dit een groenere auto voor de 10.000km.
Maar 200k is nog steeds veel. Heel veel mensen halen dat niet. Ik moet daar op het moment 40 jaar voor rijden(ik doe 5k per jaar).

En de mensen die dat wel halen rijden juist 99% van de kilometers buiten de bebouwde kom(zoals collega's die 200km per dag rijden).

En 100% groene energie is niet nu, dus mag je niet vanuit gaan IMHO. Dan kan je net zo goed uitgaan van een wagenpark dat bestaat uit auto's die de uitstoot van een milieutechnisch zwaar verbeterde Peugeot 108 hebben... In 'als-dan' scenario's mag je aan beide kanten fantaseren.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 02:08]

Dat onderzoek slaat meteen de plank al mis

Ze pakken het europees gemiddelde aan c02 uitstoot voor de productie van de energie: (11 kg CO2/100 km)
Daarnaast pakken ze de uitstoot van c02 voor een bezine auto (13,68 kg CO2/100 km)

Hardstikke duidelijk, behalve dat we in Nederland (0.45kg C02/kwh doen, wat volgens hun som dan uitkomt op 2.5kg C02/100km)
https://www.cbs.nl/nl-nl/...-in-nederland-update-2017
Niet dat ik het niet met je eens ben, maar ze gaan uit van 20kw/h per 100km, bij 0,45kg co2/kwh is dat 9 kg co2 per 100km, niet 2,5.
Durp, je hebt gelijk, gelukkig wordt dat elk jaar wel beter al is 2.5kg/100km nog wel wat te rooskleurig inderdaad.
Volgens mij wordt de productie van de verbrandingsmotor en toebehoren ook niet meegenomen. En de brandstof valt uit de lucht de tank in.
Er zijn meerdere aannames gedaan in het onderzoek die nadelig uitpakken voor elektrische auto's en die voor een goed geïnformeerde onnodig zijn om te maken.

Zo wordt er uitgegaan van een CO2 uitstoot van auto's met verbrandingsmotor van een Europees gemiddelde gebaseerd op de NEDC of WLTP norm. Die cijfers zijn erg optimistisch en in de praktijk onhaalbaar voor de normale automobilist. Veel beter zou het zijn om hier 20% tot 30% bij op te tellen.

Daarnaast wordt gekeken naar de gemiddelde uitstoot van het huidige energienet. Wat we niet weten is of dit ook gelijk is aan de wat de gemiddelde EV-rijder afneemt. Ik acht het vrij waarschijnlijk dat de gemiddelde EV-rijder groenere stroom afneemt dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast moeten we kijken naar de gehele levenscyclus van elektrische auto's vs die van auto's met ICE en dan zal de elektrische auto met de jaren waarschijnlijk minder CO2 uitstoten (schoner energienet) terwijl de ICE meer gaat uitstoten (slijtage aan de aandrijflijn). In dit onderzoek wordt uitgegaan van een statische situatie zoals die nu is. Als je kijkt naar het einde van het artikel wordt duidelijk dat als er groene stroom wordt gebruikt de elektrische auto al na 1 of 2 jaar schoner is dan een auto met ICE, dus het verschil is enorm. Als je de situatie dus niet als statisch aanneemt dan gaat die afstand ook enorm hard omlaag.

Het laatste wat voor mij echt een gebrek is in het onderzoek is dat uitgegaan wordt van compleet nieuwe accu-pakketten en hoewel dat nu nog het geval is wordt dit accu-pakket naar alle waarschijnlijkheid wel gerecycled als deze oud is en dus wordt dit al een ingewikkeldere vergelijking.
Er zijn meerdere aannames gedaan in het onderzoek die nadelig uitpakken voor elektrische auto's en die voor een goed geïnformeerde onnodig zijn om te maken.

Zo wordt er uitgegaan van een CO2 uitstoot van auto's met verbrandingsmotor van een Europees gemiddelde gebaseerd op de NEDC of WLTP norm. Die cijfers zijn erg optimistisch en in de praktijk onhaalbaar voor de normale automobilist. Veel beter zou het zijn om hier 20% tot 30% bij op te tellen.

Daarnaast wordt gekeken naar de gemiddelde uitstoot van het huidige energienet. Wat we niet weten is of dit ook gelijk is aan de wat de gemiddelde EV-rijder afneemt. Ik acht het vrij waarschijnlijk dat de gemiddelde EV-rijder groenere stroom afneemt dan het landelijk gemiddelde.
Ze gaan uit van een benzineverbruik van 6L op 100km (1:16,7). Dat is voor een moderne benzinemotor in de praktijk prima haalbaar.

De gemiddelde uitstoot van het energienet is verder de juiste manier van meten. Je kunt je auto wel aan een stopcontact met zonnepanelen leggen, maar doe je dat niet dan kunnen die zonnepanelen jouw of je buren hun oven verwarmen, woonkamer verlichten, koelkast koelen etc.

De reductie die die zonnepanelen opleveren in de co2 uitstoot is al meegenomen in de totaalberekening van de co2 uitstoot van het energienet.
Een praktijkverbruik van 1:18 is idd prima haalbaar en komt overeen met 133g/km, maar dat is wel voor de zuinige kleine benzine autootjes. Voor de gemiddelde benzine auto zoals deze door de gemiddelde Europeaan gereden wordt denk ik dat 1:15 of 1:16 realistisch is. In dat geval hebben we het over 150g/km tot 160g/km. Voor de elektrische auto is 200Wh/km aangehouden en dit is ook niet het praktijk verbruik van de zuinigste elektrische auto's maar een vrij conservatief gemiddelde van alle elektrische auto's. Dus het lijkt mij gerechtvaardigd om dan ook 1:16 aan te houden ipv 1:18.

De WLTP norm wordt in de winter idd niet gehaald, maar dit komt niet omdat de efficiëntie van de EV afneemt maar omdat de accu minder capaciteit kan vasthouden. De uitstoot van de EV veranderd daardoor niet tussen zomer en winter, maar de bruikbaar kan idd minder zijn.

Zoals je aangeeft bij accu slijt ook. In dit geval neemt de capaciteit af, niet de efficiëntie.

En wat betreft het kijken naar de toekomst. Het lijkt me juist heel onlogisch om niet te kijken naar de toekomst. Het is misschien niet verstandig om verre toekomst gezichten te schetsen en te berekenen wat deze auto's uitstoten in 2050 als ze dan nog zouden rijden, maar het lijkt me heel eerlijk om mee te nemen in de berekening wat de verwachtingen zijn voor de komende 5 tot 10 jaar. Die auto's rijden zeker die periode uit, we kunnen dat redelijk goed overzien.

Je kunt het voorbarig noemen om een onderzoek af te schieten (waaruit u afleidt dat dit vanuit de onderbuik is is mij onduidelijk), maar je kunt het net zo goed voorbarig noemen om het onderzoek direct te accepteren als waarheid. Ik heb nergens beweerd dat het onderzoek volledig fout is, noch dat hier geen belangrijke kennis uit vergaard kan worden. Enkel stel ik vraagtekens bij een aantal aannames die gedaan worden in het onderzoek en stel ik dat de werkelijkheid mogelijk anders is. Die opmerking komen niet vanuit een onderbuik maar vanuit mijn kennis over elektrische auto's en de elektrische aandrijflijn.
Het is mooi dat je kennis hebt, maar die professor is ook niet van gisteren anders zou hij geen professor zijn geworden.

En professors zijn ook niet genegen om hun reputatie op het spel te zetten met foutieve uitspraken.

Dus, met alle respect, geloof ik eerder de professor.
Ondertussen heeft deze professor aangegeven dat er foute aannames zijn gedaan in het onderzoek en dat er onderdelen niet zijn meegenomen die eigenlijk wel in de berekening zouden horen.
https://tweakers.net/nieu...r-is-dan-benzineauto.html

Ik denk dat het dus terecht is om te stellen dat het goed is om niet zomaar aan te nemen dat als een hoogleraar of wetenschapper iets beweert dat dit dan ook correct is. Gezond verstand en een redelijke mate van kritisch kijken is wel op zijn plek.

Ik had trouwens ook een aantal opmerkingen gemaakt die niet terecht zijn als ik er op terug kijk en ik heb ook wat dingen gemist die wel terecht kritiek zijn gebleken. Dus ook ik zat er in zekere zin naast.
De WLTP norm wordt in de winter idd niet gehaald, maar dit komt niet omdat de efficiëntie van de EV afneemt maar omdat de accu minder capaciteit kan vasthouden. De uitstoot van de EV veranderd daardoor niet tussen zomer en winter, maar de bruikbaar kan idd minder zijn.
Dit is niet waar. De range is wellicht wat minder omdat de accu minder energie kan leveren, maar daardoor stijgt het verbruik niet. Het verbruik stijgt omdat de chauffeur het koud heeft en de energie in de accu gaat gebruiken om het interieur te verwarmen. Met de kachel of airco uit verbruikt een EV evenveel in de winter als in de zomer.
Dat is toch ook wat ik aangeef. Efficiëntie van een EV is niet anders in de winter als in de zomer, dat je de verwarming aanzet in de winter doet niet af aan de efficiëntie, maar is wel ten nadelen voor het verbruik. De uitstoot van de auto kan weliswaar iets toenemen in de winter, maar dit is niet ten gevolgen van een lagere efficiëntie, maar van het gebruik van de verwarming.
Het gaat hier om de modulaire basis, niet om getoonde Buggy. De carrosserie is maar een voorbeeld. :)
prima auto voor in NL hoor...zit heus wel een kacheltje in! Nederland is niet zo koud, hoeveel vorstdagen hebben we nou eigenlijk nog per jaar? 7?
Dat artikel is al teruggetrokken, zie eerste paragraaf op https://www.autogids.be/a...-km-om-groen-te-zijn.html.
heb je dat artikel wel gelezen, slaat gewoon helemaal nergens op, is gewoon 1 groot clickbait artikel. Ze hebben een professor gevraagd om iets snel uit te zoeken, en uiteindelijk publiceren ze vooral het negatieve gedeelte, maar snel tussen neus en lippen door wordt daarna even de waarheid vertelt..
Gatverdamme, wat bezielt 'journalisten' om dit soort berichten ongecheckt over te nemen??? Er zijn degelijke wetenschappelijke lifecycle analyses beschikbaar die op een heel ander plaatje uitkomen. AD is gewoon geen serieuze bron van nieuws.
Heb je het artikel helemaal uitgelezen?
Om tot zijn conclusie te komen gebruikte Ernst wetenschappelijke literatuur om de verschillende variabelen te bepalen. We noemen enkele elementen: de energie die het kost om de accu's te maken: 18.696 kg CO2. Het Europees gemiddelde van CO2-emissies per kWh: 11 kg CO2/100 km en de CO2-uitstoot van het benzinevoertuig: 13,68 kg CO2/100 km.
Alhoewel ik geen fan ben van de elektrische auto's, hoop ik wel dat dit soort initiatieven ervoor gaan zorgen dat elektrische autos betaalbaarder en bereikbaarder worden. Momenteel zijn ze toch echt te duur voor de gemiddelde consument, terwijl brandstof auto's steeds meer verbannen worden.
waarom geen fan van EV wel van ICE?
Waar staat ICE voor?

En geen fan van EV omdat ik ze te stil vind. Noem me barbaars, maar vindt echt motorgeluid en het gevoel tijdens rijden e.d. toch erg prettig.
Internal Combustion Engine :)

Niet te verwarren met In Car Entertainment.

Qua geluid kan ik enigzins met je eens zijn.
Maar qua rijden is een EV echt een stuk prettiger. Heerlijk dat zoevende gevoel en snelle acceleratie.
Ik vond verbrandingsmotoren in eens erg ouderwets aanvoelen.

[Reactie gewijzigd door Beta op 23 juli 2024 02:08]

Thanks :) Zat het al te googlen, en kwam uit op de trein :) wist even niet hoe dat verband hield met elkaar :)
Ze rijden beide op stroom :p

Maar hierboven zeg je :
En geen fan van EV omdat ik ze te stil vind. Noem me barbaars, maar vindt echt motorgeluid en het gevoel tijdens rijden e.d. toch erg prettig.

Ja als het een mooie motor is kwa geluid ben ik het met je eens. Maar 90% van wat wij rijden is dat niet spannend. En als je dan in een elektrische auto zit die zo stil is is dat best een verademing vind ik zelf. Je kunt gewoon spreken tegen elkaar zonder je stem te moeten verheffen. Autofabrikanten hebben zo veel geïnvesteerd de laatste jaren om auto's stiller te maken van binnen maar ook buiten de auto. En met een elektrische kun je zelfs fluisteren met de persoon naast je. Enkel hoor je nu een legio andere dingen die anders niet opvallen omdat die weggefilterd worden door die brom van de motor. Maar wind, wielen, iets achter in de kofferbak dat los ligt en heen en weer rolt. We hebben zelf een Zoe en een Focus station. Die laatste is van 2012 en op zich een prima diesel auto, zuinig en lage uitstoot maar vergeleken met de Zoe voelt hij enorm oud aan. Zelfs in vergelijking met de Zoe is het een wereld van verschil. Nu even wachten op een betaalbare auto die ongeveer even groot is om dan de Focus om te wisselen.

Zoals deze F1 motor O+

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 23 juli 2024 02:08]

Ja als het een mooie motor is kwa geluid ben ik het met je eens. Maar 90% van wat wij rijden is dat niet spannend.
Ik rijdt zelf een Fiat cinquecento uit 1994, alom geen spannende auto inderdaad. Maar mede doordat i ker zelf aan geknutseld heb (onderhoud) Heb ik een band emt dat ding. Het getik van de kleppenstoters, het geronk als je gas geeft, de wind die door de amper geluidsdichte deurrubbers gaat. Het geeft een auto, zeker een oudere auto, karakter. Iets wat ik miste tijdens het rijden van een tesla (mogelijk ook omdat ik daar maar enkele keren in reed/niets aan heb gedaan)

Aanvulling: Ik ben mischien ook enigszins bevooroordeelt op gebied van auto's, en wil niet zeggen dat ik nooit elektrisch zal rijden, of dat het slechte auto's zijn, alleen zolang ze beide beschikbaar zijn, verkies ik ICE boven EV :)

[Reactie gewijzigd door CPOMendez op 23 juli 2024 02:08]

Internal Combustion Engine :)

Niet te verwarren met In Car Entertainment
In sommige auto's lees ferrari (of andere sportauto) zorgt de internal combustion engine ook voor in car entertainment ;)
ICE staat voor "Internal Combustion Engine" kort gezegd verbrandingsmotor.
Zet je toch een Mp3tje op met dat geluid :*)
Hoewel ik er niet zo veel mee heb snap ik de sensatie van het “geluid” wel. Een mp3tje/geluid gaat niet werken omdat daarvoor de weergave niet goed gaat zijn.

Geluid is trilling, in dit geval trilling die door het hele frame heengaat. Die ga je, zelfs met een subwoofer niet zomaar accuraat reproduceren.
Internal Combustion Engine (ICE) vermoed ik.
Ik snap wat je bedoelt, maar ik vind persoonlijk dat totaal ondergeschikt aan de zeer ernstige milieuproblematiek die we hebben.
Vorige week stond er in de krant een bericht dat SUVs beter verkocht worden en dat mede daardoor de CO2 uitstoot weer is toegenomen.

Dit laat mij zien dat we als mensheid totaal niet bezig zijn met de planeet en onze toekomst.
Ik rijd gerust ook weleens auto, maar ik walg tegenwoordig van de gedachte dat ik een auto bestuur waar CO2 uitkomt. Wij hebben zelf geen auto meer, al ruim 4 jaar, maar huur af en toe als we ergens heen gaan waar geen openbaar vervoer komt (zo 4x per jaar).
Ik heb nog geen zaak in onze buurt gevonden waar ik een electrische auto kan huren helaas.

Dit is niet per sé aan jou gericht hoor, meer algemeen. Maar zoals het er nu uitziet gaan we die 2 graden max gemiddelde stijging niet halen, we gaan dik over de 7 graden heen. (zoals ook al eerder door wetenschapper is gemeld)

Gewassen ondervinden steeds vaker problemen, de waterstand is ook nog niet goed in NL en de zomer staat alweer voor de deur.
De hele wereld staat op de rand van catastrofale problemen maar er gebeurt bijna niets tegen.
Ik hoop dat er een gouden idee/ toepassing wordt ontdekt die ons nog wat kan helpen, al zie ik het somber in voor mn zoon en de generaties na hem.

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 23 juli 2024 02:08]

Ben het met je eens qua milieu, maar houd het dan niet alleen op auto's van particulieren. Focus dan ook op het vliegverkeer, en voornamelijk de scheepvaart/industrie.
Precies dit is het probleem. De instelling van “Anderen doen niks dus hoef ik ook niks te doen.”
Precies dit is het probleem. De instelling van “Anderen doen niks dus hoef ik ook niks te doen.”
Mag ik vragen waar je dit precies in mijn tekst vandaan haalt?
Eerder: onze invloed is klein en duur, de ander betaalt steeds minder belasting en hoeft bijna niets te doen.

Daarnaast heeft de Nederlandse burger al heel veel gedaan:
- isolatie van huizen is niet gratis
- dure CV ketel die extra energiezuinig is
- hoge belastingen betaald voor aardgas, electriciteit, benzine, diesel, lpg en water
- hoge mrb en bpm
- APK keuring met roetmeting
- roetfilter en katalysator
- energiezuinige apparatuur
- LED verlichting
- een hoog en een zeer hoog BTW tarief om consumptie te ontmoedigen
- eisen aan voedselproductie die aan ons doorberekend worden
- afval scheiden en hoog belasten

De linksen doen net alsof het nu eindelijk tijd wordt dat burgers gaan betalen voor hun vervuiling, en dat ze eens wat moeten doen voor het milieu.

Maar dat doet die burger al lang. Je conclusie klopt niet. Het moet zijn:
“Ik heb al genoeg gedaan.”

Jesse Klaver liegt keihard als hij zegt dat het bedrijfsleven zwaar belast gaat worden. Dan gaan grote zware industrieën weg uit Nederland, dat kost honderdduizenden banen en dat gaat dus niet gebeuren.

We zitten dus met een probleem.

- De particuliere vervuiler betaalt al lang en heeft duidelijk geen zin in een nog veel hogere rekening dan nu het geval is.

- De regering heeft honderden miljarden aan aardgasbaten en ecotax uitgegeven aan van alles behalve het milieu.

- Het bedrijfsleven gaat niet meebetalen want die vertrekt en een globaliserende wereld en hoeft in India helemaal geen rekening te houden met het milieu.
Scheepvaart is te verwaarlozen voor CO2. (Je bent in de war met SO2, zwaveldioxide, waar de scheepvaart voor 50% verantwoordelijk is).
Ik zal blij zijn als er (bijna) geen ICE auto’s meer rijden. De geluidsoverlast alleen al is gevaarlijk. Het zorgt voor heel veel onbewuste stress bij mensen. Helaas is dit een ondergewaardeerd risico.
Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik inmiddels juist graag een compleet stille auto zou willen. En wat mij betreft mogen ze ook het geluid van auto's en motoren zwaar aan banden leggen, want degene die nu nog zoveel lawaai (harley's bv) maken is nergens meer voor nodig, je wordt er behoorlijk moe van als je buurman elke ochtend om 5:30 zijn harley start om naar het werk te gaan.
Alles zonder v8 of v12 klinkt toch ook suf, laten daar dan ook maar tegen ageren. Rijgedrag heeft verder weinig met wel of niet electrisch te maken, behalve dat een EV een stuk meer torque heeft doorgaans.
Maar het is niet alleen het geluid, wat ik zeg, ook het gevoel. Ik heb een ouder autotje, en die repareer ik ook zelf. Het creeert een band. Iets wat ik met een EV (tot nu toe) nog neit gehad heb. (ik heb al een paar keer in een tesla mogen rijden.)

[Reactie gewijzigd door CPOMendez op 23 juli 2024 02:08]

Meer koppel is relatief. Wel koppel over gans het toerenbereik en vanaf 0 rpm....en is ook maar beperkt tot dat koppel.

Een gewone ICE motor heeft uiteindelijk meer koppel op de wielen door dat er een versnellingsbak tussenzit. (in eerste en tweede versnelling dan)


Ps een audi I5, bmw I6, vr6 klinkt ook best wel geil.
Fatal exception in theduke1989.exe
Kun je die laatste zin misschien uitleggen?
ik geloof dat CPOMendez het niet persee had over deze specifieke (trage) EV toen hij het over geluid had, maar over ev's in het algemeen. En tjah, er is genoeg ontzettend leuk speelgoed, zeker als je inderdaad akkoord bent met 50k of meer neertellen voor een 2de handsje, dat is denk ik voor zowel ev's als ice zo.
Een uitlaatswap omdat je je auto meer geluid wil laten maken is overigens een apk afkeur en doorgaans voorbestemd aan suffe sjonnies. Je mag er 2db bij klussen: https://handboek.rdw.nl/personenautos/motor/geluid-en-milieu
Inderdaad, meer EV's in eht algemeen. Vindt ze te stil. Rijden wel comfortabel :P.

Maar ook het geluid van een toyota aygo verkies ik boven de extreme stilte van een EV. Mogelijk als er goede motor geluiden uitkomen voor EV's, dat ik mijn huidige mening wijzig/
Als bijvoorbeeld een E.GO geen R&D kosten meer hoeft te maken, dan kan je er gif op innemen dat deze wagens goedkoper gaan worden. Ook kunnen toekomstige partners van het MEB platform op deze kosten bezuinigen. En dan verder natuurlijk massaproductie van bijvoorbeeld de elektromotors en batterijpakketten wat de kosten gaat drukken. Nu maakt iedereen zijn eigen ontwikkelkosten + productielijnen. Dit kan Volkswagen gewoon opschalen, wat de kosten gigantisch gaat drukken denk ik. Als partner hoef je "alleen nog" carrosserie en opties te bedenken.
Als bijvoorbeeld een E.GO geen R&D kosten meer hoeft te maken, dan kan je er gif op innemen dat deze wagens goedkoper gaan worden.
Ik denk dat die kosten gedeeltelijk gecompenseerd zullen worden door licentie kosten die betaald moeten worden aan VW, ik vermoed dat ze die modulaire technologie niet gratis beschikbaar stellen (ook al kan ik daar niets specifieks over vinden). Verder vermoed ik dat het om een iets uitgekleder model gaat dan wat VW intern zelf gebruikt, waardoor eventuele concurrentie altijd achterloopt op VW zelf en vervolgens meebetaald om die voorsprong te behouden.

Dus wellicht dat ze goed koper zijn, maar ik betwijfel veel goedkoper en ze zullen dan waarschijnlijk minder zijn dan de VW modellen. Ansicht niet zo heel problematisch aangezien niet iedereen in een Golfje wil rijden (of kan rijden) of het VW budget heeft...

Meer info:
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_MEB_platform
https://www.autobahn.eu/1...m-beschikbaar-aan-derden/

@Iblies
SEAT is een automerk dat met Volkswagen, Audi, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini en Porsche tot de Volkswagen-groep behoort.
e.go Mobile is nog onafhankelijk.
MEB is van de VAG en zijn onderdelen, dus niet vreemd dat het intern wordt gebruikt, wel bijzonder dat het ook door anderen gebruikt mag worden (tegen betaling). Niet ieder bedrijf dat onderdeel is van de VAG maakt er trouwens gebruik van.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 02:08]

Dan nog vind ik het een vreemde move van VAG. Daar vallen VW, Seat, Skoda, Audi, Porsche en anderen onder,
en met deze licentie lijkt het alsof ze niet genoeg vertrouwen hebben dat het een platform wordt dat de kosten zal dekken.

Zowel Skoda als Seat zijn beide merken die onder VW worden gepositioneerd en de e.go mag je daar tussen scharen.


Zelf vermoed ik dat tzt de e.go wordt opgekocht door VAG. Ipv de huidige merken daarnaast nog een volkomen elektrisch merk.
ik kan me prima voorstellen dat je in een stad als amsterdam, benzine auto's op termijn wilt verbieden. gewoon in zo'n kleine buggy door de binnenstad rijden @60km/h max en het wordt een stuk leefbaarder. je auto staat dan in een speciale parkeergarage net buiten de stad. wil je toch met eigen auto de stat in dan mag je extra 'tol' gaan betalen.
je weet dat je in de binnenstad meestal maar 30km/u mag of max 50 km/u?
Waarom een klassemaatschapppij creëren met tol?

Binnenstad/grachtengordel geheel autovrij m.u.v. taxi’s en bevoorrading. Parkeergarages aan de rand van de stad.

Wijken op basis van vergunning, das nu al zo.

Nu heeft Amsterdam wel meer problemen met betrekking tot verkeer. Maar goed.
betaalbaar, bereikbaar, maar verre van functioneel voor dagelijks gebruik. Tuurlijk, boodschappen, woon/werk (zonder bijrijders), maar kinderen, vakantie, grote boodschappen, lange ritjes, heb je toch wat anders nodig.

En als zoiets dan 15k moet kosten, daar koop je een behoorlijke sedan voor met zoveel marge dat je nog rustig 2 jaar kan blijven tanken.
@CPOMendez nja verbannen? Is meer de euro norm wat ze aanpassen. In milieu zones mag je volgens mij alleen nog euro5 en euro6 rijden? Buiten die zones van alles ?
Nu nog wel, in de toekomst zal er uiteraard steeds meer regels komen omtrent het gebruik van traditionele auto's, zeker naarmate EV's steeds goedkoper worden.
Zo streng zijn ze nou ook weer niet. De paar zones in Nederland gebruiken minimale DET (datum eerste toelating) van 2001 of 2004 en dan alleen maar voor diesel. Voor benzine is het zelfs nauwelijks beperkt, alleen Rotterdam had een minimale DET van 1992 maar die worden nu gedoogd.

De geplande zone in Maastricht zal alleen diesels t/m euro 3 beperken.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 02:08]

En juist dat DET gebruiken vind ik te gek voor woorden, er zijn genoeg diesels die later zijn uitgebracht die vele malen smeriger zijn. Zou dus gewoon eigenlijk op uitstoot moeten en niet op DET.
Die DET betekent automatisch ook de minimale euronorm, het is niet een willekeurig gekozen jaartal. Dat wil dus ook zeggen dat die 'velen malen smerigere' auto's dus nog steeds binnen die euronorm vallen, bijvoorbeeld euro 4. Dat er daarvoor schonere auto's waren geproduceerd verandert daar niks aan, dat was een relatief klein aantal. Je kan ook met die auto alsnog een ontheffing aanvragen, dus effectief werk je dus wel op basis van uitstoot, je moet alleen met een bijzondere auto (voor de DET en toch weinig uitstoot) iets meer moeite doen. Utrecht:
Aangepaste dieselauto’s van vóór 2001
De milieuzone geldt ook voor de oude dieselauto’s met een DET van voor 1 januari 2001 die energiezuinig zijn. Of voor dieselauto’s waar later een roetfilter of een nieuwe motor ingebouwd is. Deze filters maken de uitlaatgassen van diesels vaak minder schoon dan verwacht.
Arnhem:
2. Langdurige ontheffing
Een langdurige ontheffing geldt voor :

Een diesel-personenauto ouder dan 1 januari 2005 die wél voldoet aan de eisen van euroklasse 4. Deze ontheffing kan door iedereen worden aangevraagd.
Rotterdam
5. Eigenaren van personen- en bestelauto’s die hebben aangetoond in het kader van ”Right to challenge” aan de definitie genoemd in artikel 1 lid 14 te voldoen. Het kan gaan om de volgende gevallen:
a. een (typekeurings)bewijs van de dealer of fabrikant van de auto waaruit blijkt dat deze schoner is dan verwacht. Uit dit bewijs moet de Euroklasse van de auto blijken. Of dat de auto een geregelde katalysator heeft met de aanduiding E2, K6 (met geregelde katalysator) of U9;
b. een (typekeurings)bewijs van een door de RDW erkende instantie. Bijvoorbeeld TüV of Horiba in Duitsland. Uit dit bewijs moet de Euroklasse van de auto blijken. Of dat de auto een geregelde katalysator heeft met de aanduiding E2, K6 (met geregelde katalysator) of U9;
Al met al is dat 'te gek voor worden' dus naar mijn idee een beetje overdreven. Zo gek is het in het geheel niet.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 02:08]

Wel nog steeds erg duur voor zo'n karretje welke qua specs vergelijkbaar is met een Mitsubishi i-Miev (of broertje Peugeot Ion/Citroen C-zero) .... uit 2009. De genoemde alternatieven zijn tweedehands voor grofweg 1/3 minder te krijgen en daarom eigenlijk interessanter voor een potentiele koper.
Je denkt te beperkt denk ik. Stel je bent een thuiszorgorganisatie. Je hebt een groep medewerkers die met zo'n autootje in de stad of het platteland de cliënten bezoekt. De auto's worden geleased en 100 km is genoeg actieradius. Bij thuiskomst gaat de auto aan de lader en de volgende dag kan er weer gereden worden.
Jou voorbeeld is dan ook weer erg beperkt. De gemiddelde thuiszorgmedewerker heeft thuis echt geen oprit en als de openbare laadpaal bezet is kan hij of zij het werk niet uitvoeren. Als de auto's op de zaak kunnen laden en overnachten is het wél een goed plan, maar dan wordt de reistijd langer.
Niet alleen bij thuiskomst, maar waarschijnlijk ook gewoon bij de client voor zover mogelijk.
Mooi initiatief.
Het hele probleem van EV's is de aanschafprijs. Op dit moment zijn de beschikbare modellen alleen maar interessant voor de lease rijder en een hele kleine groep die extra geld over heeft voor een EV.
Waarbij de Lease ook alleen voor het hogere segment geldt. Ik zou graag een EV willen rijden. Maar helaas kan ik dat niet betalen. En dat zal de komende jaren ook zo blijven helaas. Dus blijf ik noodgedwongen nog een behoorlijk aantal jaren benzine rijden. Helaas
Mooi om te zien dat dit soort ontwikkelingen ontstaan nu de elektrische auto een vlucht aan het nemen is. Door dit soort openstelling van platformen (nu door Volkswagen, maar later volgen andere merken misschien ook) kunnen er makkelijker verschillende concepten uitgeprobeerd worden die grotere merken niet aandurven en ontstaat de mogelijkheid om meer unieke auto's te maken doordat 'coachbuilders' de vrijheid hebben voor een eigen ontwerp met minimale beperking vanuit de techniek van de aandrijflijn. En dit soort platformen gaan ook heel erg helpen om de kosten van elektrische auto's te verlagen doordat er meer massa productie kan ontstaan en er minder ontwikkelingskosten nodig zijn voor kleine startups.
Vorige maand maakte de Duitse autocon(s)tructeur bekend dat het zijn platform ook beschikbaar stelt aan andere fabrikanten.
Dit is eigenlijk best een slimme zet. Bij het bouwen van elektrische auto's is op dit moment een strijd om invloed en marktaandeel bezig, waarbij de kaarten opnieuw geschud raken, los van de invloed van de gevestigde autoindustrie. Door te zorgen dat derde partijen gebruik gaan maken van je platform wint dit platform aan invloed en wordt het meer waaschijnlijk dat het uiteindelijk boven komt drijven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.