Volkswagen wil in komende jaren meer elektrische auto's en goedkoop model maken

De Duitse autofabrikant Volkswagen wil in de komende jaren beduidend meer elektrische auto's uitbrengen dan oorspronkelijk was gepland. Daarnaast stelt het bedrijf dat er ook een relatief goedkoop model van ongeveer 20.000 euro uitkomt.

Christian Senger, de baas van Volkswagens onderdeel dat verantwoordelijk is voor de productie van elektrische auto's, zei tijdens een evenement in Dresden dat zijn bedrijf in de komende jaren naar verwachting 15 miljoen elektrische auto's zal produceren, schrijft Bloomberg. Dat is volgens Senger een toename van vijftig procent ten opzichte van een eerdere doelstelling. Dit vormt de eerste golf aan elektrische auto's die het Duitse bedrijf zal uitbrengen.

Het merk Volkswagen zal ongeveer 9 miljard euro investeren om tot 2025 in totaal twintig verschillende elektrische modellen op de markt te brengen. Daar zit volgens Senger ook een model tussen dat ongeveer twintigduizend euro zal kosten. Michael Jost, de hoofdstrateeg bij Volkswagen, zei eerder dat in 2023 of 2024 een elektrische auto met de afmetingen van de T-Roc moet uitkomen voor minder dan 20.000 euro.

Anderhalve week geleden liet een andere topman van de fabrikant weten dat er tot 2024 in totaal 44 miljard euro wordt geïnvesteerd in elektrische auto's, technologie voor autonoom rijden en mobiliteitsdiensten. Het dubbele bedrag zal echter nog gaan naar bestaande aandrijftechnologie. Er gaat ook het nodige geld naar nieuwe fabrieken of het ombouwen van bestaande. Dat wordt gedaan zodat tegen 2022 op acht verschillende plekken elektrische auto's worden gemaakt.

Volkswagen MEB

Door Joris Jansen

Redacteur

15-02-2019 • 20:47

261

Reacties (261)

261
241
90
11
0
96
Wijzig sortering
Het begint wel een beetje genant te worden. Het is helemaal geen verdubbeling, want nog maar 3 maanden geleden was het ook al 15 miljoen auto's (nieuws: 'Volkswagen wordt meest winstgevende fabrikant van elektrische auto's'). Ze braken zoveel persberichten uit dat ze het blijkbaar zelf ook niet meer op een rijtje hebben.

Het zou Tweakers goed doen niet meer elk persbericht van VAG zo maar over te tikken. Laat ze eerst maar eens gaan leveren in plaats van steeds maar dezelfde cijfers te herkauwen.
Helemaal mee eens, ik denk dat berichten over autonoom rijden bijv. hier wel thuis horen, maar nieuwe modelletjes etc lees ik wel bij de chinees in de autoweek.
Ben het ook met je eens. Maar je merkt dat er druk gereageerd wordt op dit soort artikelen, dus ga er maar vanuit dat het winstpakkertjes zijn voor tweakers. Zo lang dat zo blijft, ga je autonieuws op tweakers krijgen.
Die discussie heb ik al eens aangezwengeld, maar geen reactie van de redactie: Tweakers vs Autoweek
In het jaaroverzicht hebben ze juist aangegeven meer en meer elektrische autos te willen bedienen.
Dat is geen feit maar jouw mening.

EV nieuws hoort hier net zo goed thuis als nieuws over TV's en fotocamera's.
En inductie kookplaten.
Hey, als ze 'smart' worden... sure..
Je verwart EV met 'smart'. Snap ik ook wel, omdat premiummerk Tesla electrisch rijden een beetje synoniem gemaakt heeft met autonoom rijden. Maar ga er rustig van uit dat een 20Keur electrische auto weinig 'smart' zal zijn. En een 50Keur benzineauto juist heel 'smart'.

Kortom, waar trek je de grens?

Persoonlijk denk ik dat autonoom rijden vele malen interessanter is dan electrisch rijden. Er zijn inmiddels zo veel electrische modellen op de markt dat dat nauwelijks nog nieuws is.

Dat je tegenwoordig voor ongeveer 27 Keur level 2 autonoom kunt rijden, dat hoor je dan weer niet op deze site. Want benzine. Zonde toch?
Dat laatste is geen feit maar jouw mening.

Mijn mening is dat Tweakers de diepte in moet op een aantal onderwerpen en de rest moet negeren. Doen waar je goed in bent en daarin uitblinken ipv alles proberen aan te stippen.
Tja een klein beetje kritisch wordt niet snel gedownmod volgens mij, let er niet zo op aangezien de modding me weinig interesseert.

Maar als je je post nog eens na leest heeft het weinig met kritisch zijn te maken en wel alles met nutteloze oneliners. En ja dat wordt gedownmod, dat jij dat dan classificeert als "het werk van fanboys" zegt meer over jou dan over diegene die modden.

Maar ja iedereen duikt tegenwoordig in de slachtofferrol het zal de tijdsgeest zijn. Zelfreflectie is een vies woord.
Relax. Ik heb het trouwens niet over deze discussie. Mijn punten zijn deels inderdaad offtopic, het gaat me meer om veel andere discussies rond alles wat bijvoorbeeld met Tesla te maken heeft (en VW de laatste tijd ook). Ik lees heel veel reacties, en dan ga je dat patroon toch wel zien. Maar goed, maakt niet uit, ik kruip wel weer in mijn slachtofferrol zonder enige zelfreflectie. Jammer dat je het zo ontzettend op de man gaat spelen, daardoor sla je alles natuurlijk dood, en is het zinloos het ergens over te hebben.
Dit is al gepost ongeveer 2 weken terug. Van mij mag er minder aandacht besteed worden aan "aankondigingen". Tot het tegendeel is bewezen zijn al de plannen van VW niets meer dan gebakken lucht wat gebruikt wordt om goedkoop marketing puntjes te scoren. Hoe hoog is het aantal conceptcars en aankondigingen van de afgelopen 2 decennia die nu allemaal op de schroothoop liggen?

-1? Het zijn er echt meerderen in korte tijd.. Ik ben groot voorstander van elektrische auto's, maar VW heeft daar weinig tot geen credit aan. Integendeel, VW is deel van de groep autofabrikanten die jarenlang niks heeft uitgevoert aan het verbeteren van ons klimaat ondanks grote winstbedragen.

nieuws: 'Volkswagen wordt meest winstgevende fabrikant van elektrische auto's'
nieuws: Volkswagen: we zijn in staat om 50 miljoen elektrische auto's te maken
nieuws: 'In 2020 zijn elektrische VW-modellen net zo goed als Tesla's, voor h...
nieuws: Volkswagen verhoogt investeringen elektrisch rijden met 14 miljard euro
Admin-edit:Spelfouten en/of ander commentaar m.b.t. nieuwsposts horen thuis in
Geachte Redactie.
Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 23 juli 2024 00:54]

VW had in de jaren ‘80 al een electrische Golf.
Ik zou niet weten waarom de autofabrikanten het voortouw zouden moeten nemen om het klimaat te redden zolang het luchtverkeer nog steeds groeiende is. Pas als al die consumenten met een EV ook niet meer in het vliegtuig stappen heeft het nut wat autofabrikanten doen. Dat is hetzelfde als klimaatspijbelen en de volgende dag weer op je scooter naar school gaan.
Waarom zouden consumenten iets doen zolang de industrie vervuilt? Waarom geld doneren aan artsen zonder grenzen als we een dokterstekort in Nederland hebben?
Waarom onderzoek doen naar Mars als we de oceanen nog niet 100% onderzocht hebben?
Nog meer drogredenen noemen?
Anoniem: 444127 @Ubartu16 februari 2019 22:15
Dat zijn inderdaad aardig wat drogredenen. :)
Ik wil er nog wel een noemen: waarom stoppen met roken als auto's ook de lucht vervuilen? :')
Meer ontopic, het is eveneens een simpel economisch verhaal naast het feit dat de levenskwaliteit verbetert zonder brandstofmotor. Naarmate olie (eindelijk?) schaarser wordt wordt het duurder en dus zal er een alternatief nodig zijn. De grote vraag: gaat elektrisch rijden voldoende goedkoop worden dat Jan Modaal een eigen auto kan blijven hebben of wordt de auto weer een luxe-product en zal Jan Modaal andere oplossingen moeten zoeken (fietsen, trein, kleinere woon/werk-afstand...)?
Wat een onzin. Als we niet innoveren komen we nergens. Auto's in Nederland vervuilen (https://www.cbs.nl/nl-nl/...ilieuaspecten/kooldioxide) laat staan wat minder ontwikkelde landen de lucht in blazen met hun barrels.
in 3s op 100 met een middenklasser.
Nuff said.. bring on the electric vehicles :P
Lekker veilig inderdaad. Iets met anticiperen enzo.

Ik denk dat het op termijn snel afgelopen zal zijn met die extreme acceleraties als straks ieder ‘petje’ zich een auto kan veroorloven die zoiets kan. Als het niet vanuit de wetgever komt, dan zal het wel van de verzekeraars komen.
Ik denk het ook @OCU-Macs
Ik vewacht op termijn regelgeving die accelleratie voor dit soort auto's bijvoorbeeld in de bebouwde kom drastisch limiteert.
Bang dat boodschappen autootjes straks rondjes om je heen rijden met je brandstof auto?

Waarom zou dat nu opeens aan de orde zijn, eerste auto's haalde geen 100km/u en de eerste die 100km/u wel haalde deden er een kalendermaand over.
Nu zit iedere auto rond de 10 sec ongeveer.

Maar nu omdat het electrische auto's zijn moet het verboden worden?

Je weet zeker dat je niet een ongefundeerde hekel hebt aan electrisch rijden dat je allemaal zinloze redenen er met de haren bij probeert te slepen om maar nog meer tegen te kunnen zijn? Dat laatste is een retorische vraag overigens.

Het tegensputteren (hehe sputteren) van de anti-ev mensen wordt met de dag lachwekkender.
Nee, eigenlijk niet. Ik zal het je uitleggen: Als jij een (ICE) auto aanschaft die rond de 3 seconden op honderd zit (Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg, noem maar op), dan krijg je vaak van de betreffende dealer er een soort van ‘rijvaardigheids’ training bij. Een leuke dag op een testbaan waar jij met je leuke bolide van (veel) meer dan een ton leert omgaan met de kracht die zo’n ding ontwikkelt. Eigenlijk een stukje klantenbinding, want je wilt niet dat je nieuwe klant binnen de kortste keren in de kreukels ligt.

Binnenkort zou iedere ‘sukkel’ kunnen beschikken over een electrisch aangedreven raket, waar je zomaar midden in de stad bij het rode stoplicht door het indrukken van een knopje ‘ludicrous acceleration’ vrijwel onhoorbaar als een dwaas weg kunt catapulteren als het licht op groen springt. Weggebruikers die zich per ongeluk in jouw baan dreigen te begeven hebben geen flauw benul wat er op ze af komt, en sowieso onvoldoende tijd om hun fout/onopmerkzaamheid te herstellen. Je crasht er gewoon pardoes in. En wat is dan jouw argument? “Hadden ze maar aan de kant moeten gaan... iedere sukkel kan toch zien dat dit een Tesla is? En die sprinten nu eenmaal keihard weg.”

Gevaarlijk dus, als daar straks hele volksstammen over beschikken.

En nee, ik ben niet bang dat anderen rondjes om mij heen rijden in mijn brandstof auto. Dat is namelijk sowieso al mogelijk met andere brandstof auto’s. Ik kies namelijk nooit voor de ‘dikste’ bemotorisering.

Maar geloof me: zoals er een ‘maximum snelheid’ bestaat, zal er ook een ‘maximale acceleratie’ moeten komen. Op zijn minst binnen de bebouwde kom...
Welke middenklasser is dat precies dan? 3 seconden klinkt als iets van een premiummerk voor een premiumprijs.

Als je een mooie middenklasser neemt als de Kia E-Niro (41 Keur nog steeds) dan doe je er 7.8 seconden over om op de 100 te komen. Wat ook bliksemsnel is overigens. Bron: https://www.autoweek.nl/a...e-niro-64kwh-dynamicline/
Uitlaatgassen van auto's inhaleer ik direct in de stad. Die van de vliegtuig niet. Je kan nauwelijks gezond sporten in de stad.
Wat is trouwens som auto vs vliegtuig wat betreft uitlaat als al die mensen de auto zouden nemen ipv één vliegtuig om op hun bestemming te komen.
Uw hebt overschot van gelijk......
Ze hadden in de jaren 70 al een elektrische vw-bus. En in de jaren 0 van de vorige eeuw reden er meer elektrische wagens rond dan benzinewagens. Maar daar gaat het niet om, de autoindustrie heeft jarenlang mee kunnen beslissen met de politiek over uitlaatgasnormen, maar daar alleen maar een dempende werking op gehad, qua verbetering. Ze heeft ook actief zwaardere normen voor uitlstoot tegengehouden. Uiteindelijk worden ze dan toch gedwongen iets te doen aan de uitstoot die wagens veroorzaken, en als ze dan niet investeren vallen ze buiten de boot. Ze nemen het voortouw niet, ze hollen achter de feiten aan. Nu het voldongen feiten zijn moeten ze hun best gaan doen om weer helemaal de besten te worden, anders gaan ze gewoon ten onder aan nieuwe concurrentie.

[Reactie gewijzigd door peewee. op 23 juli 2024 00:54]

De brand in San Fransisco in 1906 was de (tijdelijke ;-) nekslag voor de elektrische auto. De brandweer reed daar met benzine voertuigen en zij waren de helden. Althans, zo heb ik mij laten vertellen, ik was daar niet bij.
Je hebt gelijk dat VW jarenlang niks heeft gedaan en dat dat diesel schandaal behoorlijk is. Ben ik geheel met je eens.

Maar ze hebben dat MEB platform gebouwd in een aantal jaar, dat duurt meestal ook een jaartje of 4 om dat goed te maken. En het eerste model, de Neo, rijdt al rond als test voertuig om later dit jaar onthuld te worden. Dat staat al vast dus is het geen "gebakken" lucht naar mijn idee als er ook al journalisten in hebben mogen rijden. Goed, ze mochten niet veel zeggen over de auto op zich maar toch wisten ze beide wel wat informatie bijeen te sprokkelen.
Dus echt gebakken lucht is het al lang niet meer want er is ook al een andere VW test auto gesignaleerd.
VAG is traditioneel: testen, testen, testen, voordat ze het op de markt brengen. Waar Tesla nog wel eens ene loopje neemt met zulke dingen. En het dan later oplost. Nu ik ben best een fan van Tesla, rijdt geweldig. Maar kritisch zijn is bij hen ook niet slecht, zoals je bij elke fabrikant zou moeten zijn. Want ik ben ook een groot Alfa fan, maar ook die hebben problemen.
Eerst zien dan geloven, ze moeten eerst nog beginnen met een Europese accu fabriek hoor ik net. Die komt niet voor 2021. Zie vorige artikel over investering van de Fransen die samen met de Duitsers aan een Europese accu fabriek voor voertuigen willen beginnen.
Dat klopt en ze werken daarin samen met andere als ik het goed heb gelezen. Maar die Neo komt er dit jaar, net zoals de Polestar ook binnenkort onthuld gaat worden. Er moet op het vlak van accu's nog een hoop gebeuren daar ben ik het zeker mee eens.
Polestar is van Volvo (sidenote voor mensen die er niet zo in zitten)
Ja, onderdeel van maar wel gezien als een op zichzelf staand merk los van Volvo. Anders hadden ze hem wel onder "Volvo" gezet.
Ik ben wel heel benieuwd naar die auto. De stukjes die we hebben gezien tot nu toe beloven wel wat.
Over het entertainment systeem heb ik nog gemengde gevoelens met dat Android/Google. Al zou je zeggen dat ze daar ook wel bij nadenken als Volvo zijnde. En is het enkel Android of ondersteunen ze dan ook Apple CarPlay ? :P

Hoe meer keuze voor leuke Elektrische auto's hoe beter!
De enige reden dan ze het onder een submerk doen is om hem meer high-end in de markt te kunnen zetten. Net zoals vele andere merken al jaren doen. Op die manier zijn ‘tesla prijzen’ makkelijker te verantwoorden voor deze auto.
Dat is inderdaad ook een argument. Al vind ik Volvo de laatste jaren al behoorlijk premium ogen in hun ontwerpen. En ja ik zou liever geld uitgeven aan zo'n auto dan een Duitser bijvoorbeeld. Maar dat is natuurlijk ook door vooroordelen etc. Al rijdt Audi goed. Maar ja, persoonlijke voorkeur.

Polestar is inderdaad hun "tuner" merk en is het logisch dat ze daar beginnen. Ik ben benieuwd naar de auto :)
Komt nog bij dat ze in deze aankondiging zeggen 'een elektrische auto met de afmetingen van de T-Roc moet uitkomen voor minder dan 20.000 euro'. Dat is nogal een statement, want een T-Roc heeft nu een vanafprijs van €26.986! Met alle extra kosten van een accupakket blijft er vrij weinig over om die claim ooit waar te maken!

Edit: in Duitsland is de vanafprijs €20.875 (leve de BPM).
De kans is groter dat ze dan net als Renault het accupakket gaan verhuren. Extra inkomsten!
Importeren die accu’s uit China kost niks
Geen idee wat in de comments onder 'innovatie' wordt verstaan. Maar met de Volkswagen I.D.R. hebben ze vorig jaar i.i.g. het record op de Pikes Peak hillclimb verbroken door als eerste wagen onder 8 minuten te duiken. Hiermee hebben ze gelijk bewezen dat in ijle lucht de verbrandingsmotor het toch echt aflegt. Dat lijkt mij data waar je straks wat mee kunt voor het bouwen van een particuliere wagen. Imho is dat ook innovatie. Dat ze inderdaad alles testen, testen, testen is logisch, de eisen voor de auto industrie zijn behoorlijk streng. Maar goed ook, want ik rijd graag een beetje veilig.

Met dezelfde (ongeveer dan) wagen gaan ze waarschijnlijk ook nog de Nordschleife proberen dit jaar, om het record van de Porsche 919 Evo hybrid proberen te verbreken. Ja eens, de schandelen zijn niet goed te praten, maar nee ze innoveren voldoende en laten zien volwassen de EV markt te willen betreden. Ben sowieso te spreken over het design van bijv. de huidige E Golf. Gewoon een Golf zoals je gewend bent, maar onder de kap zit geen verbrandingsmotor meer. Mij benieuwen hoe de Volkswagen I.D. Neo het volgend jaar (?) gaat doen. Ook zo'n wagen waar ik nog lang niet klaar voor ben. Doe maar gewoon, dan is een elektromotor al gek genoeg voorlopig.
Ben ik met je eens. Ze hebben dat record gevestigd en als je de filmpjes ziet van mensen langs de baan zijn die toch enthousiast.
Ik ben ook heel benieuwd of ze het record van die Porsche gaan afpakken op de Nordschleife, we gaan het zien zeker?

Ik ben zeker pro EV al is het maar voor de lokale uitstoot. Je hebt van die fijnstof meters in steden en in België hebben ze dan ook nog "curieneuzen" dag/week. En dan is er heel duidelijk te zien dat op wegen in de stad met rijtjeshuizen aan elke kant en stoplichten er meer fijnstof gemeten wordt dan ergens anders. En als fietser merk je dat ook wel. Zeker als daar nog een bus of 2-3 staat te wachten. Ik neem die straat niet meer met de fiets. Ik kan dus niet wachten tot de bussen hier elektrisch zijn en we om zijn. Helaas zal dat nog wel even duren.
Maar ik vind de Neo van wat we nu gezien hebben best goed ogen. De Ioniq oogt ook goed en Tesla's op zich ook. De Jaguar is ook wel heel gaaf, maar "verbruikt" dan iets meer. Het is wel voor mij de leukste om mee te rijden van de EV's die ik intussen heb kunnen rijden. Dat rijtje is dan : Tesla Model S/X (beide 100D) Zoe(hebben we zelf) intussen ook de Fiat 500e kunnen rijden. De I-pace Danen Ioniq en afgelopen weekend kunnen meerijden in een E-tron. Buren paar huizen verderop hebben familie in Duitsland en werken bij Audi, die had er één mee. Erg mooie auto. Maar buiten budget.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 23 juli 2024 00:54]

Ik lig dubbel!
Mooi dat je VAG fan bent, maar VAG heeft meer dan eens geweldige rommel op de markt gebracht

- de automatische versnellingsbak
- de koppen van de V6
- de zuigerveren, waarbij een olieverbruik van 1 liter per 600 km als "normaal" wordt bestempeld
- de 2.0 TDI motor met al z'n problemen
- de uitgerekte aandrijfketting van de FSI motor

In de betrouwbaarheidsstatistieken komt VAG er "gemiddeld" uit, maar de aanschafprijs is "hoog". Ook de onderhoudskosten zijn hoog. De reparatiekosten zijn hoger dan bij andere merken.

En laten we het nog maar niet hebben over het testen, testen en testen van de sjoemelsoftware, het jarenlang ontkennen van het bedrog, de testen van uitlaatgassen op apen en mensen en het nu opnieuw verdacht worden van sjoemelsoftware.

De kwaliteit van VAG is gebakken lucht. VW drijft op de valse sentimenten van de Kever, het transportbusje en de oergolf. Maar objectief gezien kun je dit merk beter mijden.
Ik heb zo'n "rotte" V6. Inmiddels 1.5 miljoen op de teller.
Fan? dat is best een groot woord.

Ik ben zeker wel bewust dat ieder merk zijn problemen heeft en dus ook de VAG merken. En van sommige neem je dat nu eenmaal erbij zoals met bijvoorbeeld Alfa Romeo.

Maar dat houd niet in dat ze wel degelijk ook dingen hebben bereikt en ik vind het toch best opzienbarend dat dit bedrijf wel inzet op EV's waar fiat-Chrysler nog heel erg stil in. Al zijn die ook een fabriek aan het ombouwen intussen.

Je gaat hier van het negatieve uit. Ze hebben toch al een platform om auto's op te zetten en die komen eraan. Hoe goed/slecht die gaan zijn moeten we nog afwachten. Maar een betaalbare auto met 300km bereik en snelladen zou ik al een goede vinden.
We wachten maar af.
Afgezien dat het voorlopig beloften zijn, hoop ik persoonlijk dat de waterstofauto doorbreekt. Dat is imho échte vooruitgang.

Ik werd erg blij van de documentaire van de VPRO over dit onderwerp.

https://www.vpro.nl/progr.../deltaplan-waterstof.html
We wachten inderdaad af. Waterstof zou ik inderdaad eerder zien in grote voertuigen zoals vrachtwagens ie lange afstanden rijden. Boten? Maar voor personenvervoer als gewone auto's is dat toch niet helemaal efficiënt zoals een elektrische auto op batterij dat wél is.
Hopelijk blijven beide technieken zich ontwikkelen voor de doelgroep die ze kunnen bedienen. En misschien steekt er nog iets de kop op wat beide technieken als ouderwets doet voelen.
(dubbele reactie weggegooid)

[Reactie gewijzigd door andreetje op 23 juli 2024 00:54]

In de documentaire wordt een Tesla getoond die op waterstof rijdt.

Actieradius: 1000 km.
Tanktijd: 3 minuten.

Kijk, dan hebben we het ergens over.

Over de efficiency waren ze in de documentaire ook duidelijk. Stroom wordt steeds goedkoper, zodat de lage efficiency in de productie van waterstof niets uitmaakt.

Er werd een voorbeeld getoond van een thuisinstallatie voor waterstofproductie. Daar kun de de seizoenen mee overbruggen en de auto mee tanken.

Bye bye Wiebes met je terugleversubsidie!
Ik zal maar op deze reageren :p Vind kiezen wel moeilijk hoor.

Ja waterstof is een mooie techniek. Maar die tanktijd is ook enkel bij d eerste, nadien moet de tank weer druk opvoeren en dat kost ook best wat tijd.

Zo'n installatie thuis zou inderdaad kunnen. Maar eerst moeten we eens af van het pro-subenten tarief in België op zonnepanelen voor consumenten. Want bedrijven betalen dat niet... 8)7 Geef de jeugd dus echt gelijk dat ze schreeuwen om een duurzaam, logisch beleid. Al denk ik dat dat moeilijk is met de politiek.
Ik zie de armoede en klimaat toch los van elkaar. Ja er zijn veel problemen in de wereld daarin heb je volkomen gelijk. Het is tragisch dat er vele maar net rondkomen. Maar zoals in Wales al bewezen is door den Cardiff univerity is het mogelijk om een sociale huurwoning te bouwen volgens de BEN norm. Waarbij goede isolatie en zonnepanelen inbegrepen zijn. Daar kon je in de zomer bijna zonder het elektriciteit net inde winter natuurlijk niet. Maar dat heft elkaar op volgens de berekeningen die ze maakte.

De politiek zou inderdaad andere keuzes moeten maken en het is niet 100% natuurlijk niet. Maar er zijn vormen van isolatie die goed werken en toch niet duur zijn.
Er zijn vele wegen die we kunnen opgaan om een duurzamer en ecologischer samenleving te creëren die ook nog economisch draait. Maar hoe gaan we dat aanpakken zonder mensen echt in de afgrond te duwen. Het kan, maar daar moet flink wat politiek wil aan te pas komen.
De plicht van de regering is om zo efficiënt mogelijk met belastinggeld om te gaan.

Ook m.b.t. het terugdringen van CO2.

Met auto's gaat het nu al voor de derde keer fout:

1. Jaren geleden werd de dieselauto gezien als middel om CO2 uitstoot terug te dringen. We weten nu beter.

2. Enkele jaren geleden heeft de overheid 6,5 miljard euro verspild aan het subsidiëren van hybrides als de Outlander zonder enig resultaat voor het milieu (bron: Wiebes).

3. Nu steekt de overheid €1.700 subsidie per bespaarde ton CO2 in EV's, een absurd bedrag aangezien de salderingsregeling ongeveer eentiende kost en te duur wordt bevonden.

Nederland kan goedkope emissiererechten kopen om volledig legaal aan Parijs te voldoen.

Hiermee kunnen in het buitenland investeringen worden gedaan om de CO2 uitstoot terug te dringen die veel goedkoper per ton CO2 zijn dan de subsidiëring van de peperdure en onhandige EV.

Wij zijn in Nederland al heel ver met het terugdringen van CO2.
Het is veel goedkoper om CO2 terug te dringen in landen die nog moeten beginnen.

De drogreden "dat Nederland zo rijk is en wij dus het voortouw moeten nemen" is typisch van mensen die oogkleppen op hebben.
1, Klopt helemaal. Echter wisten we toen ook al van het fijnstof. Dat is ook een punt om van diesel af te stappen. Ja in optimale omstandigheden met filters is het acceptabel. Maar dan moet de motor al warm zijn en de filters om de zoveel kilometer vervangen worden. Een EV heeft geen lokale uitstoot of toch minimaal van banden en remmen. Want de remmen gebruik je enkel om tot volledige stilstand te komen, de rest doe je op de elektra motor.

2, Die hybrides zijn inderdaad onzinnig. Ben ik geheel met je eens :)

Het kopen van schone lucht vind ik persoonlijk behoorlijk ja.. |:( Je koopt immers lucht.
Was het ook niet het doel een aantal jaren geleden in Parijs met dat fonds om geld te hebben voor die opkomende economieën zodat die gelijk "de juiste" keuze kunnen maken en niet dezelfde fouten hoeven te maken als wijzelf. Natuurlijk in de vorm van een lening etc. Maar dat idee vond ik persoonlijk best goed bedacht.

Nederland is een rijk land en als je alles terugkerend per persoon staan Europese landen in de top van ecologische voetafdruk dus zijn we niet zo goed bezig. Daar hoef je geen oogkleppen voor te hebben. Nederland en België gaan de wereld niet redden. Maar als we zelf eerst in de spiegel kijken en die persoon vragen te beginnen bij zichzelf, om even Micheal Jackson te quoten :p , komen we al een stuk verder voor ons lokale milieu.
We moeten kerncentrales bouwen net als de Fransen. Maar de mbo'er Klaver wil het niet hebben en Rutte is bang van Klaver.

We moeten per direct stoppen met laagopgeleide immigranten toelaten. Hun ecologische voetafdruk vertienvoudigt op het moment dat ze voet op Nederlandse bodem zetten.

Verder moet de Nederlandse overheid huisisolatie en warmtepompen betalen. Immers, Nederland is een zeer rijk land met een arme bevolking.

Nee, wij gaan de wereld niet redden. Maar wij gaan wel straatarm worden als we de plannen van de Ruttens, Jettens en Samsons van deze wereld gaan uitvoeren. Want deze mensen hebben geen flauw idee waar ze mee bezig zijn.
Kerncentrales, de voormalig voorzitter van de World Nuclear Association die pro nuclear is had al wel gezien dat wind/zon etc energy goedkoper is dan Nucleair. Dat was zijn statement in ieder geval.

Ja immigranten, wat doe je dan met ze? En met al die Europeanen die in ene ander land werken, die ook maar terughalen? Moet ik terug naar Nederland komen vanuit België? Als ze hier zijn komt hun voetafdruk inderdaad op niveau van Nederland. Ja, we hebben hier een grote afdruk, dat kopt.

En nee, het kan samengaan met een goede economie en toch duurzaam zijn.
Zon en windenergie gaan het electriciteitstekort in de winter niet oplossen, tenzij we een zeer kostbare overcapaciteit aanleggen. En dan is de vraag wat wij met de overschotten in de zomer doen.

Overbevolking is nooit goed voor het milieu.
Klopt er moeten nog dingen geregeld worden. Zeker voor de winter. Maar er zijn al dingen als thuis accu's. Want zelfs op een zonnige winterdag met sneeuw kan een zonnepaneel best wat energie maken. Je moet hem natuurlijk wel schoonmaken. Maar we moeten inderdaad technieken verder ontwikkelen, inzetten en verder kijken.

Overbevolking is een probleem maar niet het grootste. Dat kunnen we namelijk wél "makkelijk" aanpakken. Doorgoede educatie in die landen te brengen, goede zorg etc. Dan nemen mensen direct al minder kinderen want er sterven veel minder kinderen.
In de wintermaanden leveren (schone) zonnepanelen ongeveer eentiende van de stroom van de zomermaanden.

Daarnaast verbruikt een EV ongeveer twee keer zo veel stroom in de wintermaanden.

Daarnaast gaat de warmtepomp ons stroomverbruik ongeveer verdrievoudigen (exclusief EV).

Daarnaast bieden accu's hooguit opslag voor één dag.

Het enige lichtpuntje is dat windmolens het in de winter iets beter doen dan in de zomer.

Kortom: electriciteit in de wintermaanden wordt een enorme "uitdaging".

Overbevolking is de moeder van alle milieuproblemen en het is helemaal niet makkelijk op te lossen.

In optimistische schattingen gaat men uit van de ontwikkeling van arme landen. Maar klopt dat wel? We hebben 2000 miljard dollar ontwikkelingshulp aan Afrika gegeven in de afgelopen 50 jaar, en het staat er slechter voor dan ooit.

En mocht het allemaal volgens "plan" gaan dan stijgt de wereldbevolking van 8 miljard naar "slechts" 12 miljard in 2070.

Er zijn progressieve propagandafilmpjes waarin Afrikanen in productiewerk getoond worden. Hoe zit het dan met robotisering en AI, die productiewerk van laagopgeleiden overbodig maken?

Overbevolking van mensen neemt steeds meer ruimte van de natuur in. Er is werkelijk niets om optimistisch over te zijn als we doorgaan met bevolkingsgroei. Zie alleen al Nederland, waar wonen onbetaalbaar wordt.
Ik heb persoonlijk geen ervaring met VW, buiten eens in een touran gereden. Prima auto. Het is op een manier nog altijd een beetje geluk hebben bij een auto. Sommige rijden met geen enkel probleem en de buurman die hetzelfde type auto heeft gaat elke week naar de garage.
Is meer dan enkel marketing. Een bedrijf die zoiets aankondigde en het niet waar maakt zal zwaar worden afgestraft op de beurs. Zwaarder dan bij een diesel gate
Op de beurs gaan ze echt niet met een stopwatch zitten en over een paar jaar kijken of VW het waar heeft gemaakt.

Deze claims zijn over een paar weken of maanden allang vergeten, laat staan over een paar jaar.
Je hebt echt helemaal gelijk. De laatste tijd zijn er zoveel VW 'aankondigen' te zien op Tweakers, het begint een beetje vermoeiend worden. Eerst zien, dan geloven. En daar is bij VW nog verre van sprake van...
Inderdaad, VW is bezig aan een grote marketing push om het nieuwe elektrische automerk te worden en dieselgate van zich af te schudden. De laatste tijd is er elke 2 weken wel een nieuw artikel te vinden over een of andere VW topman, die roept dat ze de beste (gaan) zijn. Het is, totdat ze echt iets laten zien, niets meer dan marketing.
Het zorgt er wel voor dat mensen wachten met bv een Tesla aan te kopen. Je krijgt het gevoel dat je nog maar even moet wachten en je vertrouwde fabrikant komt met een EV.
Ten onrechte. De huidige electrische Golf is een aanfluiting met een actieradius van 160 - 240 km (bron: ANWB).
Dit is gewoon pure marketing. Als je op punt staat een auto te kopen dan wordt je nu beïnvloed om toch nog even te wachten op die geweldige elektrische auto die Volkswagen straks presenteert.

Ze hebben gewoon nog "niks" en proberen dit op te rekken. Achter de schermen zijn ze vast hard bezig net als de concurrent maar ze kunnen nog niet hetgeen op de markt brengen.

Met geweldig bedoelen ze gewoon een normale elektrische auto, elk marketing team maakt reclame voor hun super deluxe geweldig geavanceerde technologisch vernuft.
Dit is waar ik op doelde inderdaad.
Ach ja misschien hebben ze over een paar jaar iets dat half zo goed is als de auto’s die tesla jaren geleden verkocht :P

Voorlopig kan je bij VW volgens mij alleen een e-up of een e-golf kopen met een actieradius en prijs om van te huilen.
Ze willen veel, maar als ik dit lees hebben ze bij de VAG groep nog wel wat kilometers te maken.

Porsche en Audi weggeblazen door Tesla’s techniek
https://www.autoblog.nl/n...or-teslas-techniek-120184
Volkswagen roept al sinds 2010 dat ze binnenkort met elektrische auto's komen. In 2010 riepen ze dat ze in 2018 wel 300.000 elektrische auto's zouden verkopen.

In 2018 hebben ze minder dan 30.000 EV verkocht! Nog geen 10% van hun doel.
Nja dat ligt niet enkel aan VAG, als landen niet investeren in laadpalen en dergelijke dan zullen de mensen geen auto kopen. Ik weet bv hier de buurt maar 1 oplaadpunt en het is 12km rijden. Dus dat zet de mensen niet aan om z'n wagen te kopen. Daarbij heeft er ook een euro crisis plaats gevonden wat ook niet goed is voor de economie.
Nja dat ligt niet enkel aan VAG, als landen niet investeren in laadpalen en dergelijke dan zullen de mensen geen auto kopen. Ik weet bv hier de buurt maar 1 oplaadpunt en het is 12km rijden. Dus dat zet de mensen niet aan om z'n wagen te kopen. Daarbij heeft er ook een euro crisis plaats gevonden wat ook niet goed is voor de economie.
Als je wilt vertellen waar je woont? Ik rij in NL in een electrische Zoe met 100KM bereik en ik hoef me werkelijk nooit druk te maken dat ik ergens kom en er geen laadpaal in de buurt is. En ik woon notabene in Drenthe, die provincie die volgens veel westerlingen nog maar amper electriciteit kent... Volgens de ANWB heeft Nederland rond de 33.000 publieke laadpalen en in totaal zelfs 122.000+ !

In de landen om ons heen is het inderdaad wel een stuk minder. En dan kun je eigenlijk alleen wat met een EV met een flink bereik. En daar had Tesla tot nu toe de markt. Als de VAG een beetje mee had gedaan hadden ze echt veel meer EV's kunnen verkopen hoor: de gemiddelde Duitser koopt simpelweg een Duitse auto. En als die er niet electrisch is dan maar gewoon benzine of diesel, belasting is daar toch een factor 10 goedkoper dan bij ons...
Als er geen netwerk voor wordt gemaakt om op te laden zonder te moeten omrijden of zoeken naar een laadpaal dan zullen ze nooit doorbreken. Mogen nog goedkoper zijn dan diesel of benzine wagens ik ga nooit 12km rijden om te kunnen opladen
alsof mensen nooit omrijden om bij een goedkoper tankstion te komen.

en dan nog: je begint elke reis met een volle "tank" en afhankelijk van de auto hoef je nooit onderweg te tanken of slechts even een paar minuten bijtoppen voor een paar euro (iin het geval van tesla's zelf gratis) om weer thuis te komen, en zonder te stinken naar brandstof...

en kijk maar eens goed, er zijn meer laadpalen dan je denkt, zoioz meer dan tankstions.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 00:54]

Download de ChargeMap app (of NewMotion app) en je zult zien dat er meer dichterbij zijn dan je denkt ;)
Pardon?

Dat probleem had Tesla toch ook?

Tesla kwam erachter dat ze dan dus zelf laadpalen moesten neerzetten en dat hebben ze gedaan.

Volkswagen wilde blijkbaar liever niet dat geld erin investeren terwijl ze zoveel meer geld hadden dan Tesla.

Maar nu wel lekker dikke boetes betalen, is dat dan beter?
Volkswagen investeert wel degelijk inaadpalen. Ionity is van VAG en die kunnen 350 kw laden.
Volgens mij is dat op dit moment het minste probleem. Als ik zie dat je een half jaar tot een jaar moet wachten op het je bestelde elektrische auto.

Zijn nu alleen zo goed als lease rijders die het voor de lage bijtelling doen. Ik ken niemand die hem voor het milieu rijdt.
Een elektrische Passat of Arteon graag. Max 10.000 euro duurder dan de benzine variant. En zonder futuristisch uiterlijk.
Dat is natuurlijk het grote probleem van traditionele autofabrikanten. Waarom zou iemand 100.000 euro uitgeven aan een elektrische Passat of Arteon als je de benzineversie voor 40.000 euro kan krijgen. Omdat Tesla geen benzinevarianten maakt worden hun auto's wel verkocht. (Met natuurlijk een groot deel marketing: Autopilot, 0-100 tijden, Musk verheiliging.)

Elektrificatie is gewoon nog niet op het niveau waar het zou moeten zijn, het gaat de goede kant op, maar ik denk dat Volkswagen met hun platform en ideeën qua elektrisch vervoer het helemaal niet slecht doen.
Tesla verkoopt alleen omdat dat een belasting technisch dingetje is. Als je hem kunt betalen mag je het eerste jaar 80.000 afschrijven.
Valt mee, de operationele kosten zijn ook lager/gelijk dan vergelijkbare dieselauto's. Natuurlijk zijn er mensen die door belastingvoordeel over de streep zijn getrokken, maar de business case is al veel beter dan 5 jaar geleden.
Elektrisch rijden is de toekomst zonder twijfel. Helaas zal dat voor Jan met de pet nog heel lang zo blijven.
Ik denk toch dat waterstof meer kans maakt. Maar goed, dat zijn eigenlijk ook elektrische auto's...
:z Ja, alleen dan kosten ze 3x meer energie per Km in totaal.
En toch gaat het gebeuren omdat de oliemaatschappijen er belang bij hebben en het het grote publiek gaan doen geloven dat het beter is dan accu’s 8)7

Je ziet het al gebeuren als je goed om je heen kijkt. Mensen worden enthousiast gemaakt over een techniek die momenteel nog verre van ideaal is, en nog onzeker of dat veel beter gaat worden op de korte/middellange termijn.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 23 juli 2024 00:54]

Ik geloof er niks van, want:
- Hogere kosten. Iemand moet die energie betalen.
- Je kan nergens tanken. Tanken duurt (vaak)veel langer dan benzine/diesel.
- Geen enkel automerk heeft daadwerkelijk echte modellen op de planning staan.

Ik zeg niet dat waterstof geen toekomst heeft als energiedrager, maar voor 90% van het personenvervoer zijn accu's meer ideaal .
Ik hoop het van harte, want het gaat ons veel meer energie kosten.
Maar er komen nu zoveel pro waterstof artikelen en items naar voren die de ‘niet geinformeerde mens’ als zoete broodjes aanneemt. Ik ben een huis aan het bouwen in een ecologisch bouw project. Daar hoor ik er ook al veel mensen over die denken dat waterstof het nieuwe walhalla is.
Shell en co zijn er blij mee want dan kunnen ze de gascentrales op volle bak blijven draaien om waterstof te producten. Dus die hebben er alle belang bij. De consument betaald wel.
En ja er is nog maar 1 tankstation in Nederland en alleen Toyota verkoopt zover ik weet daadwerkelijk een waterstof auto.
Maar ja als de grote jongens er belang bij hebben (shell oa), geloof me dat ze er alles aan doen om dat voor elkaar proberen te krijgen.
Hoe ik mensen over waterstof hoor praten, ook online zie ik het overal, maakt mij bang dat ze dit nog gaat lukken ook. Alleen op tweakers zie ik nog serieuze tegengeluiden, verder vrij weinig helaas.
Middellange termijn wel ja. Het electriciteitsnet kan het echt niet aan als we met z’n allen overstappen op electrisch rijden. Dan is waterstof een goed alternatief, ook een alternatief wat bedrijven met belangen in oliedistributie gaan pushen.
Waterstof gaat niet gebeuren, alleen voor zwaar transport en stadsbussen maar voor normaal personenauto's is het te inefficient.
Is dat zo?
Afgelopen zondag ging het bij het progamma Tegenlicht over waterstof als toekomstige energiebron voor huishoudens en auto's. Men was er behoorlijk enthousiast over.
Toyota schijnt ook een op waterstof rijdende auto als de toekomst te zien.
Electrische auto’s hebben ook een ontwikkeling ondergaan. Dat kan met waterstof ook gebeuren. Een EV met de stand van te hniek van 15 jaar terug valt nu ook niet meer te verkopen.
Maar bij 2 concurrerende technologieën is het maar zeer de vraag of het in te lopen is.

Ik denk overigens dat ze naast elkaar kunnen bestaan. Voor gewone consumenten batterijen en voor vrachtverkeer waterstof. De inherente nadelen van waterstof maken het ongeschikt voor personenvervoer en hetzelfde geldt voor batterijen voor lange afstand/vrachtvervoer.
Het electrciteitsnet kan het helemaaal niet aan als er we voor personenvervoer waterstof gaan maken. Voor elke kilo waterstof die je maakt kan een EV al 100 kilometer rijden. Dat gaat dus never nooit goedkoper worden dan benzine of op batterijen rijden.

Daarnaast verwacht ik geen grote problemen bij ons net. Als al het vervoer elektrisch zou zijn belast dat ons net maar zo'n 18%. (bron tweakers artikel over ev's)
Wat is heel lang?

Het is nu juist in een stroomversnelling geraakt en landen hebben zelfs aangegeven brandstof auto's te verbieden op een bepaald jaar.

Als het de situatie van 15 jaar geleden was ok had je gelijk.
Tot ze hetzelfde kosten als brandstof auto's en Jan eens stopt met het hebben van een auto te zien als een basisbehoefte/grondrecht, zodat hij er elke dag mee in de file kan staan onderweg naar zijn werk of de IKEA als de gehaktballetjes in de aanbieding zijn.
Eerder 20+. Veel van de auto's die nu verkocht worden, zijn over 2 jaar nog echt niet versleten en (nieuwe of tweedehandse) elektrische auto's nog niet te betalen voor iedereen die nu oude auto's koopt voor €500-€5000. We kunnen natuurlijk wel alle auto's met verbrandingsmotor exporteren naar een derdewereldland nadat ze door de eerste eigenaar zijn ingeruild, dan lost het probleem zich in Nederland vanzelf op. |:(
Ik zie persoonlijk (voorlopig?) meer heil in duurzaam gekweekte hernieuwbare brandstoffen, er wordt volop onderzoek gedaan naar biobrandstof uit algen. Kan gewoon op zee gekweekt worden, je verschoont een bestaand wagenpark er makkelijk mee, en geen gedoe met range :-)
Marketing?

Je weet niet waar je over praat, Tesla heeft nog geen enkele commercial uitgezonden.

En nee ze doen niet op een andere manier vage marketing, traditionele autofabrikanten bombarderen je dagelijks met hun TV commercials.

Tesla heeft gewoon de beste techniek en het is ruimschoots goed op niveau.

Dat het in de toekomst beter zal worden is nogal vanzelfsprekend want dat is met alles.

Een Model 3 is zelfs kwa bereik en techniek overkill voor de meeste mensen dus hoezo niet op het niveau?

Daarnaast spreek je jezelf tegen, Tesla loopt zelfs nu jaren voor op de concurrentie en jij zegt electrisch rijden is niet op niveau en dan zeg je tegelijkertijd dat Volkswagen het niet slecht doet met electrisch rijden, say whuuut? 8)7
Tja, op de aandrijving doen/deden ze het heel goed, maar voor de rest is het matig op zijn best.
Wat Tesla autopilot noemt heeft VAG al bijna 15 jaar op een aantal modellen.
Verder lopen ze hopeloos op technologie achter als je even de auto's van dezelfde prijsklasse vergelijkt. Zo'n S klasse, 7 serie en A8 heeft een hele berg meer technologie en snufjes dan welke Tesla dan ook. En dan hebben we het nog niet eens over de afwerking gehad, dat komt niet eens een beetje in de buurt.
De innovatie is ver te zoeken bij ze in afgelopen 5 jaar, terwijl de rest niet stil zit.

Als men straks een keuze krijgt tussen een Tesla met diens Amerikaans afwerk nivo of een volledig EV Mercedes of Audi, dan zullen ze het nog heel zwaar krijgen.
Wat dat betreft kunnen ze beter haast maken met hun e-truck, die markt ligt nog helemaal open voor ze.
Je weet dus niet wat autopilot is?

Je vergelijkt appels met televisies...

En de rest van wat je zegt is juist exact het omgekeerde 8)7 behalve de afwerking misschien maar aangezien de rest van de industrie zwaar achterloopt op de techniek kan je moeilijk ook nog een perfecte afwerking verwachten.

Een perfecte afwerking met de superieure techniek van Tesla heeft namelijk geen enkel autofabrikant momenteel en enige die in de buurt komt is....Tesla

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 23 juli 2024 00:54]

Hmmm... ik heb dus bewust niet voor een Tesla gekozen, juist vanwege die afwerking, maar ook (de matige) kwaliteit, range, en het trekgewicht van 0kg speelden daarin mee.

En ja, de model x kan/mag 2250 kg geremd trekken, maar dan heb je bijna bovenleiding nodig, zo belabberd is de range dan.
Je weet echt niet waar je over praat.

De range is nou juist wat een Tesla bijzonder maakt.

En je kan geen enkele auto vinden die zowel een goede afwerking heeft als een goede range en alle andere dingen wat Tesla bijzonder maakt zoals autopilot.

Er bestaat gewoon geen alternatief, je praat alsof je kan kiezen uit 100 verschillende modellen maar dat kan je niet.

De concurrent kan niet eens iets maken wat ook maar in de buurt komt, laat staan dat ze iets kunnen maken voor dezelfde prijs en een goede afwerking.

Voor iemand die electrisch wilt rijden boeit de afwerking ook niet, alsof het uit elkaar valt of zo want zo dramatisch is het ook niet.

En het trekgewicht is ook bizar goed, weet dus niet waar jij je info vandaan haalt want je vertelt exact het tegenovergestelde van de waarheid 8)7

Kijk dit maar: https://youtu.be/0y5bC81zeNY
Nou, dat had je dan even tegen de eigenaar van Corendon mogen Zeggen, want die heeft afgelopen week miljoenen verbrand om een 747 naar zijn hotel te laten slepen.

Maar even serieus: leuk dat een X een rollende 747 in beweging kan houden (want ik heb niet gezien hoe hij ging trekken vanuit stilstand), desondanks staat er op het kenteken niet meer dan 2250kg geremd, en dat alleen in combinatie met de 21” velgen. De andere tesla’s mogen helemaal *niets* trekken. Op hun kenteken staat dan *0kg* bij de maximale trekkast.

Dat zijn gewoon de feiten. Je kunt dit eenvoudig checken bij de rdw als je me niet gelooft.

De ‘concurrent’ die ik heb gekozen is een BMW 5 serie ( ja, op benzine) want daarmee kan ik 2000kg trekken, en steekt qua afwerking een klasse hoger in elkaar dan een model S. Bovendien kan ik bij een tankstation binnen 5 minuten tot 100% ‘opladen’ en heb ik een range van 650km zonder 80 op de rechterbaan te hoeven rijden.

Kost me operationeel gezien meer dan die Model S, maar dat heb ik er dan voor over.

Dus ja, er is keuze. Je hoeft niet electrisch te rijden als je dat noet wilt. :)
Tesla loopt zelfs nu jaren voor op de concurrentie
Tesla doet het goed en is voor de ontwikkeling van de EV zeker voortrekker geweest maar ze lopen echt niet jaren voor op de concurrentie.
In aantallen verkopen bijv BAIC, BYD etc veel meer EV's. En qua techniek hebben bijv merken zoals Nio, RIMAC etc al heel veel laten zien.
Tesla loopt jaren voor.

We hebben het hier niet over verkooptaantallen.

BYD kan je moeilijk technisch beter noemen.
Je weet dat vrijwel alle accu en bijv hybride techniek van bijv merken zoals Daimler Benz etc bij BYD vandaan komt? En dat veel steden gebruik maken van elektrische bussen en taxi's van BYD, BIAC, Geely etc.

Je moet wel erge oogkleppen om hebben om niet te zien wat er voor een technologische ontwikkelingen op het gebied van EVs plaats vinden in China.
De vraag is ov er in China ontwikkeling of productie plaatsvind. Wat het laatste betreft gaan ze hard.

Tesla blijkt jaren voorsprong te hebben op bijvoorbeeld Audie en Porche moesten ze bij Audi pas toegeven na het uit elkaar halen van een model 3. De techniek heeft jaren voorsprong en is per auto ook nog 6000 euro goedkoper. Bij Audi denkt met er zelfs over om de EV nog even in de koelkast te zetten omdat men prijstechnisch niet in staat is om te concurreren.
Ja dus?

De sensors van fotocamera's komen ook van Sony maar Sony maakt niet de beste camera's.

De onderdelen van smartphones komen van Samsung maar dat wilt niet zeggen dat Samsung de beste smartphones maakt.

Dacht dat dat soort basic knowledge toch wel aanwezig zou zijn bij bezoekers van Tweakers maar dat is dus niet zo 8)7
ACM Software Architect @Dark_man16 februari 2019 07:48
En nee ze doen niet op een andere manier vage marketing, traditionele autofabrikanten bombarderen je dagelijks met hun TV commercials.
Natuurlijk doen ze wel aan marketing. En dat juist wel op "andere vage manieren". Vooral Elon zelf is druk met de marketing bezig, misschien is ie zich daar niet eens volledig van bewust, met zijn tweets. Daarnaast was het in de ruimte schieten van een Tesla Roadster natuurlijk ook voor een deel een marketingstunt, ze hadden ook gewoon een grote bak water of blok staal kunnen sturen in die testraket.
En verder was er natuurlijk het programma waarbij bestaande Teslarijders geld kregen als ze een nieuwe Teslarijder aanbrachten. En al het wereldwijde SpaceX-nieuws maakt de "Tesla topman" ook weer extra zichtbaar.

Door dat soort zaken krijgen ze enorme aandacht in de media en hebben ze inderdaad weinig traditionele advertenties nodig.

In hun jaaropgave van 2017 schreven ze dit:
Historically, we have been able to generate significant media coverage of our company and our vehicles, and we believe we will continue to do so. To date, for vehicle sales, media coverage and word of mouth have been the primary drivers of our sales leads and have helped us achieve sales without traditional advertising and at relatively low marketing costs.
Uiteindelijk hebben ze blijkbaar zo'n 67 miljoen dollar uitgegeven aan "Marketing, Promotional and Advertising Costs" in 2017 (op een omzet van $11 miljard). Dat is uiteraard veel minder dan wat Volkswagen doet en zelfs minder dan de kleinere partijen zoals bijvoorbeeld Jaguar. Die lijkt zo'n $500M uit te geven aan marketing op een omzet van rond de $30 miljard in 2017.

Kortom, "relatively low costs" is wat anders dan geen marketing doen ;)

PS, het feit dat de reacties op dit nieuwsbericht voor een groot over Tesla gaan is natuurlijk ook een mooi voorbeeld van waarom ze relatief weinig aan marketing hoeven uit te geven :P
Ik geef specifiek aan dat ze juist niet miljarden spenderen aan simpele TV marketing zoals andere merken.

Mochten ze dat gaan doen zouden ze nog veel meer kunnen verkopen.
Tesla heeft nog geen enkele commercial uitgezonden.
Klopt. Net als Apple: zie je ook zelden of nooit een commercial van.

Bij zowel Tesla als Apple zijn de oprichters van het bedrijf door een bepaalde groep mensen tot heiligen verklaart, en deze 'fanboys' zorgen voor de marketing van het merk en de producten. Dat maakt dergelijke 'fanboys' net zo irritant als elke andere vorm van reclame.

De kwaliteit van Tesla/Apple-producten is boven elke twijfel verheven bij de 'fanboys'. Twijfel aan het merk en de producten is heiligschennis. Dus krijg je dus uitspraken als:
Tesla heeft gewoon de beste techniek
Niks geen onderbouwing, gewoon de beste techniek want Tesla/Apple.

Overpriced producten kopen, en vervolgens nog eens zelf hoogstpersoonlijk tijd steken in de marketing van dat merk. Wanneer alle consumenten 'fanboys' zouden zijn dan zie ik het somber in voor de vrije markt.
Ik denk dat het bereiken van zo’n fanboy stadium de natte droom is van menig marketing afdeling.
Laten we eens kijken wat ome Scotty zegt over Tesla :
https://youtu.be/6vo9e8dXoIg

1. Plaatwerk sluit niet goed aan.
2. Peperdure onderhoudsbeurten, je mag alleen bij tesla beurten.
3. Reparatie bij ongevallen, plaatwerk en schadeherstel is abnormaal duur.
4. Ga je ingeval 3 en 2 niet naar tesla, dan word je tesla auto decertified,
gaat via update, krijg je geen stroom meer bij tesla oplaadpunten en garantie vervalt.
5. 8 jaargarantie op accupakket, wordt zeer moeilijk de wagen te verkopen tweedehands.
Je draait het 180 graden om.

Tesla heeft eerst het product gemaakt dat men goed vind en een deel van de mensen is er fan van geworden en een deel kijkt er objectief naar en komt erachter dat het dus inderdaad voorloopt op de concurrentie en beslist er een aan te schaffen.

Voor jou is zeker iedereen een fanboy die de keuze maakt een bepaalde product te kopen?
Voor jou is zeker iedereen een fanboy die de keuze maakt een bepaalde product te kopen?
Wanneer aan het kopen van een product andere beweegredenen ten grondslag liggen dan prijs/kwaliteit is er inderdaad meestal sprake van een fanboy die zich blind staart op merken, en te pas en vooral te onpas loopt te zemelen waarom zijn favoriete merk zoveel beter is dan alle anderen.

Als Nissan een EV maakt met een betere prijs/kwaliteit verhouding dan neemt de objectieve consument die. Als de prijs/kwaliteit van OnePlus beter is dan Samsung dan zal niemand die nu nog uitermate tevreden is over z'n S7/8/9 straks weer een Samsung kopen.
toch zie ik meer tesla's rijden dan passat's, helemaal in amerika.
En hier zie je 1 Tesla op de 50 Passats, in Duitsland zou ik het zelfs 1 op 100 schatten, dus je punt is ?
Ik mag hopen dat rond die tijd er ook belastingkortingen op zulke auto’s bestaan voor particulieren i.p.v. alleen bijtellingskorting voor leaserijders.. 20.000 euro klinkt leuk, maar met 21% BTW erbij zit je alweer op meer dan 24.000 euro.. En dan heb je het over de instapprijs..

En ja, ik weet dat er geen BPM opzit, maar dat vind ik een heel dubieuze extra belasting die sowieso niet geheven zou mogen worden en dus ook niet als argument gebruikt dat je zogenaamd al korting zou krijgen in Nederland.. In b.v. Duitsland betaal je op geen enkele auto BPM maar 19% BTW en krijg je 4000 euro korting op een elektrische auto.. Daar zou zo’n auto dus ongeveer 20.000 euro kosten terwijl we hier meer dan 24.000 betalen..
In landen met een grote autoindustrie met bijbehorende lobby betaalt men natuurlijk minder belasting over die industrie. Wij importeren vrijwel alle auto's, nogal logisch dat wij dat belasten andere stroomt dat geld alleen maar het land uit. Producten die wij zelf produceren en exporteren zijn hier weer goedkoper en in het buitenland duurder en extra belast.
Alsof 21% BTW niet genoeg is op een product wat van zichzelf al tienduizenden euro’s kost.. Ik vind de BPM pure diefstal..
Er zijn zoveel producten waar meer belasting op zit dan BTW. Prima om iets te belasten wat wij hier niet produceren.
Dus omdat bepaalde producten niet in Nederland gemaakt worden en we die uit het buitenland moeten halen is het prima dat de Nederlandse burger daar extra voor belast wordt? Wat is dat voor bizarre opvatting?!? Heb je soms niet door dat het de Nederlandse burger is die extra belast wordt en niet de fabrikant? Volkswagen betaalt die BPM niet, dat doe jij.. :X
Belasting moet linksom of rechtsom geheven worden. Ik kan me best voorstellen dat het economisch wenselijk is om geld dat in het buitenland besteed wordt meer belast wordt dan geld dat in Nederland besteed wordt.

Belasting heeft de overheid nodig, als je bpm afschaft moet je wat anders belasten. Doe dan maar bpm.
Belasting moet linksom of rechtsom geheven worden.
Dat wordt ons wijsgemaakt ja, maar is dat echt zo? Waarom moet de Nederlandse overheid elk jaar groter worden (nu al meer dan 5% van alle werkenden werkt voor de overheid), en dus ook de inkomsten behoefte via belasting? Er wordt al 22 miljard euro opgehaald elk jaar bij automobilisten, veel meer dan nodig is voor onderhoud van wegen etc.. Is dat eerlijk? Ik denk het niet.. Daar kan die 2 miljard aan BPM makkelijk vanaf.. Dan druk je als overheid de kosten maar eens i.p.v. meer belasting heffen.. BTW verhoging van 6% naar 9% vind ik ook schandalig..
Belasting heeft de overheid nodig, als je bpm afschaft moet je wat anders belasten. Doe dan maar bpm.
Lekker makkelijk als je kennelijk toch niet zelf getroffen wordt door een bepaalde belasting.. Jij vindt erfbelasting en vermogensbelasting over fictief inkomen zeker ook allemaal prima.. Of een eigenwoningsforfait wat zogenaamd het gebruiksgenot als inkomen in natura is.. Wie verzint dat soort onzin?!?

Lees dit artikel eens volledig: http://www.novini.nl/belasting-is-diefstal/
Ik ben het niet eens met alles wat die man zegt, maar met veel zaken heeft hij zeker wel een punt..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 23 juli 2024 00:54]

De automobilist is al decenia de melkkoe van de overheid. Waar de bedrijven de belastingvoordelen krijgen betaalt de burger het dubbel terug.

Ik ben het volledig met je eens hoor. Ook de prijs van elektrische auto's is momenteel te hoog voor de meeste Nederlanders. Hier zijn ze bij de overheid onlangs pas achter gekomen (subsidiegeld naar dure Tesla's).
Als je een probleem hebt met alle belasting dan hebben we een andere discussie waar ik nu geen zin in heb. Gegeven dat belasting nodig is is bpm voor mij een van de minst kwade ondanks dat we 2 auto's hebben. Ik vind bijv. inkomstenbelasting veel schadelijker en principieel bezwaarlijker.
Schaf BPM af en je komt geen meter meer verder in de file.

Het is niet alleen "inkomsten" voor de overheid maar zonder BMP zou "iedereen" een Mercedes S klasse kunnen betalen en in een klein land als Nederland creeert dat enorme files en gigantische parkeerproblemen.

Laat staan de uitstoot van al die auto's.
Jij denkt serieus dat de BPM voor minder auto’s zorgt?!? De BPM maakt 0,0 verschil voor het aantal auto’s in Nederland.. Het zorgt er alleen voor dat er minder nieuwe auto’s verkocht worden.. In plaats van nieuw kopen wordt er meer geleased en koopt men meer 2e hands, waarbij steeds meer import omdat het aanbod vanuit nieuw uit eigen land te laag is (wat dus weer door de BPM komt)..
Anoniem: 310408 15 februari 2019 21:10
9 miljard
44 miljard
88 (!) miljard
Daarnaast nog geld naar ombouw.
De marketingafdeling van VW is weer eens wild. VriMiBo?

Analisten weten dat er dan Maandag of Dinsdag weer een persbericht komt over een settlement betreffende Dieselgate. Kijk maar terug de afgelopen 10 weken. elke keer als VW weer een paar miljard boete krijgt krijg je de wildste verhalen of EV's van ze. Voorlopig hangen er nog boetes van rond de 12 miljard boven hun hoofd, plus mogelijke verplichte terugkoop in Duitsland (dat zou een catastrophe voor ze zijn, mensen die vijf jaar in een Golf gereden hebben en de volledige aankoopsom terugkrijgen).

Ik ben in het geheel niet onder de indruk van VW op dit moment. Gezien de aandelenkoers de aandeelhouders en analisten ook niet. Deutsche Welle had een mooi commentaar van een bankier. Slecht vertaald "dus de firma heeft niet veel geld, moet waarschijnlijk nog miljarden aan boetes betalen en nu willen ze vele tientallen miljarden gaan investeren in een technology waar ze tot nu toe niet erg effectief in zijn geweest. What could possibly go wrong?"
Wanneer houdt volkswagen eens op met constant hetzelfde “nieuwtje” herkauwen in elke denkbare vorm? We weten het inmiddels wel; volkswagen gaat ook elektrische auto’s maken nu blijkt dat er vraag is naar elektrische auto’s. Hadden ze eerder moeten doen in plaats van nu zo hoog van de toren te blazen.
VAG loopt idd erg achter. Op dit moment is zelfs de levertijd van benzine motoren aan het groeien. Ze hadden niet verwacht dat mensen zouden switchen van diesel naar benzine. Op diesel zijn daarom korte levertijden.

Ik ben ook benieuwd wanneer het eerste model te bestellen en rijden is.
Dit vormt de eerste golf aan elektrische auto's die het Duitse bedrijf zal uitbrengen.
Hihi, hij zei Golf. :+
Het elektrisch rijden is toch een fabel tot op heden aan toe. Ik rij hybride en sorry, dat is geen luxe maar gewoon noodzaak en de beste keuze als je op tijd ergens wilt zijn en een dagje weg wilt. Het is prachtig dat je 45 km kan halen op je lading maar als je op de snelweg rijdt ben je al de helft kwijt. Kan niet echt zeggen dat het heel efficiënt werkt, nog minder met comfort erbij en dan doel ik alleen al op een kachel en sorry dat ik geen luxe bij -3 graden buiten.
Als ik elektrisch rij, reken ik al uit of het zin heeft, een paal in de buurt is en wat het scheelt. Waarom? Ik ga niet mijn elektrische range verbruiken omdat ik op de snelweg ga rijden, in de stad probeer ik zoveel mogelijk elektrisch te rijden, etc. Probeer altijd wel handschoenen mee te nemen in de auto zodat ik de kachel niet aan hoef te doen (het is echt armoede zoals ik nu schrijf want uiteindelijk kan ik daardoor wel zo'n 5/10 km verder elektrisch komen (en dat op max 45 km range ofwel 10 tot 20%!!! verder)). Rij je dan met -5 graden met ramen open want anders beslaat de boel, het is echt soms afzien.
Ok ik rij voor € 2,50 misschien wel 30 km elektrisch terwijl ik daarmee net 1,5 liter benzine tank en dan kan ik misschien even grof gezegd 20/25 km ver meekomen maar om daarvoor nou € 20.000 meer op de toonbank te leggen? Dan moeten de auto's wel heel goedkoop gaan worden om het elektrische verschil eruit te halen. Dan moet je ook nog reserveren voor nieuwe accupakketten na x tijd en vergeet je eigen investering misschien wel niet in een laadpaalinfrastructuur thuis. Dat kan ook nog even € 2.000 kosten met alle aanpassingen.
Dus je gaat elektrisch rijden evalueren obv van je hybride wagen die alleen om belastingtechnische redenen een elektrisch bereik heeft van 45 km. Dat is toch een half-assed product van heb ik jou daar? Elektrische auto’s hebben met gemak een bereik van 400+ kilometer.
Ik vind het een privilege dat ik hybride rij en zeker niet overbodig.
Ik heb het met een kennis gezien met een leenauto elektrisch die dacht met een lading van 80 km te redden om 40 km te overbruggen. Hij had geen ervaring met elektrisch en dacht voldoende range te hebben. Dit was een VW e-golf. Totdat de snelweg afgesloten was en moest noodgedwongen via andere snelwegen omrijden waardoor hij uitkwam op 130 kmh snelweg en daardoor alleen op de heenweg 50 km range kwijt was en toen hij terug wilde, kon hij met geluk nog een laadpaal vinden (staat ook niet overal aangegeven) want de auto wilde niet meer verder en strandde op 25 km range. Hij heeft toen 3 uur staan laden ('s nachts en geen laadpas (dus ik ben er langs geweest), anders had hij VW moeten bellen voor een sleepauto, zat 3 uur in de auto zonder kachel) om terug te komen om 80 km range te halen en met 70 kmh over de snelweg gereden om thuis te komen. Dit voorbeeld kan je wel allerlei smoezen geven van dat hij dat beter had moeten inzien maar als fossiele brandstof op is, rij je langs een tankstation en je tankt, al is het maar 10 liter in 5 min, dan kan je wel rond de 120/150 km ver komen. Is je fossiele brandstof leeg, dan kan je nog misschien 50 km doorrijden maar dan kom je er wel. Met elektrisch, kom je zonder prik te staan dan heb je gigantisch probleem om de auto weer aan de praat te krijgen. Dan moet deze afgesleept worden naar een dealer en daarnaast de auto stopt ermee bij 20/25 km om dit te voorkomen.

Daarnaast vind ik heel leuk om te zien zoals de oude VW Transporters T1 omgebouwd worden naar elektrisch.
Ik ben niet tegen elektrisch rijden, maar wel alle nadelen. Begrijp mij niet verkeerd want ik vind het goed. Maar iedereen laat alleen de mooie kant van het verhaal zien maar praat niet over de andere kant. De andere kant is 10 keer belangrijker dan de voordelen. De nadelen vind ik zo groot, dat ik mij heel gelukkig prijs met hybride en naar mijn mening dit de beste oplossing nu is.
Dus... wat zegt deze ervaring over een auto met 400+ km range? Natuurlijk ga je geen elektrieke wagen kopen die daar ver onder zit. Als hybride dan de noodoplossing zou moeten bieden; waarom niet een kleine verbandingsmotor met 150 kilometer range op een tank ipv het elektrische deel zo te knijpen?

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 00:54]

Conclusie: e-golf is een piece of crap als je woon werk afstand meer dan 30 km is of als je eens iets verder wilt rijden.

Leuke 2e auto voor boodschappen.

Zegt niets over een tesla die makkelijk 300km+ doet.
Dat zeg ik niet, maar waarom zou ik zoveel meer betalen voor een elektrische auto terwijl bij wijze van spreke een auto van € 5.000 hetzelfde kan en dat komt neer op van a naar b te brengen. Meer dan dat is het niet.
Ik blijf het zeggen, elektrisch rijden wordt mooier voorgehouden dan dat het is. Ga maar op vakantie met een elektrische auto en dan sta je ergens midden in Oostenrijk bij en camping of gehuurde vakantiewoning en je moet laden. Ik mis nu al 100 liter bagage ruimte. ik weet eigenlijk niet wat een elektrische auto mag trekken want de GTE trekt 1500 kg voort en dan zou je nog een caravan of wat dan ook erachter kunnen hangen.
Elektrische auto’s hebben met gemak een bereik van 400+ kilometer.'

Heb je wellicht een link naar een lijst met alle elektrische auto's en het bereik van deze modellen?

Ik vond dit:
https://evrater.com/evs.
Zegt toch iets anders en veel van de modellen die die 400km kunnen lopen zijn niet bepaald doorsnee auto's.
Let me rephrase. Onder de 400 kilometer neem ik het niet serieus; beschouw ik het niet als volwaardige elekrische auto.
Eens. Ik heb een 1e generatie e-golf, 100km met vrieskou, 100 km/u. Dus enkeltje max 50km zonder laden. Dat maakt voor mij het prijsverschil het niet waard. Ik heb de mazzel dat mijn dagelijkse reizen niet langer zijn dan 60 retour, echter je bent wel f*cked als je geen paal op de bestemming hebt of een fastned onderweg.

Daarintegen zijn de rij eigenschappen zijn wel heel prettig.

[Reactie gewijzigd door lonny0182 op 23 juli 2024 00:54]

Anoniem: 217535 @itsalex16 februari 2019 23:26
*playing a sad song on the world's smallest violin*

https://www.urbandictiona...d%27s%20smallest%20violin


Electrische rijden staat nog in de kinderschoenen. Veel mensen vinden het tof, interessant en soms goed voor de portemonee om electrisch te gaan rijden. Mensen proberen zich aan te passen om schoon te willen rijden. Dat is 1 stap terug om 2 stappen vooruit te zetten...

Die persoon hoef jij niet te zijn. Lease gewoon een diesel of benzine. Niemand dwingt je. UIteindelijk wordt de technologie beter en kun jij er ook gebruik van maken zonder al die vervelende ongemakken...
Iedereen is zo enthousiast over elektrisch rijden en dat lijkt allemaal mooi. Nu laat ik de andere kant zien, begint iedereen te piepen dat het niet zo is. Dan kunnen dit opstart problemen of hoe je dit ook noemt, na anderhalf jaar rijden is het geen moment beter geworden, als jij de hele dag en nachts kan laden, heb je een gouden ticket, dit kan ik niet, overdag rij ik Amsterdam door en laadpalen zijn zeer schaars. Woningbouw had wel plannen voor de palen maar zijn niet doorgegaan. Gemeente bouwt geen laadpalen hier in de winkelstraat. Dan houdt het verhaal heel snel op. Dat is de andere kant van de munt. De laadpalen hier zijn geen snellaad en staan bijna altijd vol.
Daarnaast als ik naar Duitsland wil, sorry dan hoef ik dat gezeur niet dat mijn accu leeg is, stad en land af moet gaan zoeken voor een laadpaal.
In 1992 was VW al bezig met elektrisch rijden en dat was toen al niets geworden. Toen kon je spreken van opstart problemen inderdaad maar we zijn ruim 25 jaar verder en nu? Ja een paar laadpalen maar niet dat we nu makkelijk even naar zuid Spanje gaan rijden binnen 30 uur bij wijze van spreke.
Ik geloof totaal niet in de elektrische auto hype. Het is gewoon niet realistisch om te denken dat dit ooit wat wordt, waterstof maybe ook elektrisch maar dan is het misschien enigszins betrouwbaar. Accutechnologie gaat 'm gewoon niet worden of er moet een enorme doorbraak komen.. Niemand zit te wachten op laadtijden, de stroomprijs is nu al idioot hoog. Betrouwbaarheid is echt nul (radius) en als het koud is heb je nog minder aan die auto's en dan heb ik het nog niet eens over de doorverkoopbaarheid. Nu kopen de meeste mensen een 2e hands auto, bij elektrisch heeft dat geen zin want je zit met versleten accu packs die een groot deel van de aanschaf prijs bepalen. Verder geeft al die electronica nu al steeds meer problemen qua kosten als iets stuk gaat want niks is universeel.

Besef, over 20-30 jaar rijden we nog steeds op fossiele brandstof hoe graag de overheden hier ook willen drammen of al die linkse wappies die denken dat ze ook maar enige invloed hebben. Die gaan een keer de realiteit tegemoet moeten zien en het zal hard aankomen!
En vergeet de gigantische impact op het milieu en maatschappij niet!
Complete verwoesting van gebieden doordat het grondwater verdwijnt, kinderarbeid etc etc.
De ZDF heeft daar een aardig filmpje over gemaakt:
Der wahre Preis der Elektroautos (28 minuten en even je Duits afstoffen)
Elektromobilität gilt als Heilsbringer: umweltfreundlich, sauber, nachhaltig. Doch die notwendigen Rohstoffe für die Akkus sind knapp und stammen oft aus problematischen Quellen.


Edit: Heerlijk dat al die -1 stemmers dus vóór kinderarbeid en complete volksverhuizingen zijn ;)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 23 juli 2024 00:54]

Maar wat dacht je van de grondstoffen van een accu als of dat uit de hemel komt vallen.dat is ook een niet duurzaam milieu vriendelijk processen of ben je te blind om het te lezen? Deze accu's voor auto's worden alleen meer duurder omdat de grond stoffen opraken... Een accu wordt dadelijk onbetaalbaar. dit is niet de toekomst..

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 00:54]

En wat is die toekomst dan wel? Door blijven gaan op olie wat ook op raakt?
Ze zijn al accu's aan het ontwerpen zonder cobalt. En van de overige grondstoffen voor batterijen hebben we nog heel veel in de aarde zitten.
Weet je wat nog meer slecht voor het milieu is ? Dat met een volledige accu in een auto 10x zo veel gewicht met zich mee draagt als een normale auto op olie, dat betekent meer slijtage aan banden, metalen, remschijven en het wegdek zullen meer te verduren hebben, micro vezels die wij in ademen en in het milieu terecht komen.ik blijf erbij dit wordt ons door de strot heen geduwd en als dit de toekomst gaat zijn dan slaan we een slechte weg in, ik kan me niet voorstellen dat dit de toekomst is... Shell heeft voor nog is 25 miljarden euro's in olie gestoken en der zijn grote lobby partijen bezig om accu's te produceren in fabrieken die op olie draaien.Als je kijkt naar lithiumm dan wordt dat ook alleen meer duurder, ik zeg het je! er komt een schaarste.

buiten het fijt dat er nog meer grondstoffen behalve colbalt een schaarste is, zijn alle grondstoffen allemaal in arme landen waar aan kind arbeid gedaan wordt en ja dat gebeurt wel meer maar ik keur het niet goed.dus waarom niet eerder ingrijpen.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 00:54]

Ja ze zijn zwaarder. De remmen gebruik je echter bijna niet. Enkel bij ene noodstop en om echt tot stilstand te komen. De rest rem je op de elektra motor, wat inhoud dat je daar al bijna geen fijnstof van hebt.
Maar dat gaat voor ene auto op benzine/diesel nog meer op. Daar heb je de motor en uitlaat gassen als mede de remmen etc...

Ze grijpen toch in in die landen? Niet iedereen maar de grote partijen wel. Ze zijn ook ngo altijd aan het proberen om daar kindsoldaten vrij te krijgen. Ja dat kost tijd. Niemand keurt kinderarbeid goed.
En Australië is ook een land dat veel grondstoffen heeft en nu niet echt arm is.

Maar wat is dan je idee? Olie gaat ook op. Shell kan er zo veel geld insteken als ze willen maar het gaat op. Ze gooien ook miljoenen in de lobby om andere dingen tegen te houden.
wat me opvalt is dat we het alleen maar hebben over elektrisch rijden op een accu, elektrisch rijden zou ook kunnen betekenen op waterstof rijden en dan heb je helemaal geen accu nog meer nodig, op waterstof rijden is ook elektrisch rijden, in nederland hebben wij daar voor als land, de goede ligging en een prima infrastructuur.

je kan bijvoorbeeld op scholen nu al les geven over een gezond leven, tijdens biologie kan je dit doen, zowel kwa voeding kan,als fysieke beweging.

ik stel voor dat jongeren tot ongeveer 45 jaar, er een wet moet komen tot aan 15-20 kilometer je verplicht bent om met je fiets naar je werk te fietsen, stel subsidies in om een fiets te kopen via een werkgever of in de trant van leasen.
bedrijven zouden ook verplicht een douch op het werk moeten krijgen om voor of na het werk te kunnen douchen, fietsen maakt je niet alleen gezonder maar ook gelukkiger.toen ik nog naar de middelbare school ging van huis moest ik elke dag 12 kilometer rijden naar school tot mijn 18e, 12 kilometer heen, 12 kilometer terug, of het nou 5 graden aan het vriezen was en of 40 graden zomer, ik moest naar school,je bent gewoon verplicht om met de fiets maar naar school te gaan, omdat er geen andere optie was.
mensen zijn gewoon verwend en leren niks van de wijzen lessen die je naar school hebt gefietst.

ik vind dat het kabinet, de regering beslissingen moet maken die ons als mens sterker maakt, als individu, maar ook in team verband, fysiek sterker worden betekent ook geestelijk gezonder worden. het is gewoon een kwestie van mentaliteit.
mensen pakken te snel voor kleine stukjes van 20 kilometer een auto, dit zit gewoon zo diep geworteld dat mensen klagen dat het te ver is... dit vergt een cultuur omslag.

in de zomer heb ik naar mijn werk gefietst 15 kilometer heen en ook weer 15 kilometer terug, maar daar ben ik mee op gehouden omdat er geen douch was om mijn eigen op te frissen.

je zou een fiets kunnen afbetalen op het aantal kilometers dat je fiets, met een tracker ingebouwd kan de werkgever subsidie aan vragen en aan de hand met een bepaalde app kan de overheid of bedrijf die daar voor is ingesteld, mee kijken hoeveel er gereden wordt met de fiets naar je werk, aan de hand van zulke gegevens kan je als bedrijf kijken of je recht hebt op een bepaald aantal subsidies of tegemoetkomingen.
het is maar een voorbeeld. ik weet zeker dat het al is geprobeerd is om zo iets ter regelen maar ik vind dat we er te weinig mee doen, zulke plannen moeten serieus genomen worden.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 00:54]

wat me opvalt is dat we het alleen maar hebben over elektrisch rijden op een accu, elektrisch rijden zou ook kunnen betekenen op waterstof rijden en dan heb je helemaal geen accu nog meer nodig, op waterstof rijden is ook elektrisch rijden, in nederland hebben wij daar voor als land, de goede ligging en een prima infrastructuur.
Tweakers had hier een heel mooi reportage over waar waterstof ook aan bod kwam. Het is niet efficient voor een personen auto. Ik zie dat eerder werken in groot transport voor internationaal en scheepvaart.
Zoek dat stuk op, het is genuanceerd geschreven en belicht dus de positieve en negatieve dingen.
je kan bijvoorbeeld op scholen nu al les geven over een gezond leven, tijdens biologie kan je dit doen, zowel kwa voeding kan,als fysieke beweging.
Ja, maar op sommige scholen wordt dat ook al wel gedaan. En dat kan zeker een meerwaarde zijn. Maar zo zijn er nog wel lessen te bedenken :)
ik stel voor dat jongeren tot ongeveer 45 jaar, er een wet moet komen tot aan 15-20 kilometer je verplicht bent om met je fiets naar je werk te fietsen, stel subsidies in om een fiets te kopen via een werkgever of in de trant van leasen.
bedrijven zouden ook verplicht een douch op het werk moeten krijgen om voor of na het werk te kunnen douchen, fietsen maakt je niet alleen gezonder maar ook gelukkiger.toen ik nog naar de middelbare school ging van huis moest ik elke dag 12 kilometer rijden naar school tot mijn 18e, 12 kilometer heen, 12 kilometer terug, of het nou 5 graden aan het vriezen was en of 40 graden zomer, ik moest naar school,je bent gewoon verplicht om met de fiets maar naar school te gaan, omdat er geen andere optie was.
mensen zijn gewoon verwend en leren niks van de wijzen lessen die je naar school hebt gefietst.

ik vind dat het kabinet, de regering beslissingen moet maken die ons als mens sterker maakt, als individu, maar ook in team verband, fysiek sterker worden betekent ook geestelijk gezonder worden. het is gewoon een kwestie van mentaliteit.
mensen pakken te snel voor kleine stukjes van 20 kilometer een auto, dit zit gewoon zo diep geworteld dat mensen klagen dat het te ver is... dit vergt een cultuur omslag.

in de zomer heb ik naar mijn werk gefietst 15 kilometer heen en ook weer 15 kilometer terug, maar daar ben ik mee op gehouden omdat er geen douch was om mijn eigen op te frissen.

je zou een fiets kunnen afbetalen op het aantal kilometers dat je fiets, met een tracker ingebouwd kan de werkgever subsidie aan vragen en aan de hand met een bepaalde app kan de overheid of bedrijf die daar voor is ingesteld, mee kijken hoeveel er gereden wordt met de fiets naar je werk, aan de hand van zulke gegevens kan je als bedrijf kijken of je recht hebt op een bepaald aantal subsidies of tegemoetkomingen.
het is maar een voorbeeld. ik weet zeker dat het al is geprobeerd is om zo iets ter regelen maar ik vind dat we er te weinig mee doen, zulke plannen moeten serieus genomen worden.
En dan dit hele stuk.
Ja van bedrijf tot bedrijf is dat verschillend. Mijn vrouw woont dan maar een kilometer of 7 van haar werk en ging altijd met de fiets. Nu de laatste weken deed ze dat met onze Zoe omdat ze te veel last kreeg van haar bekken in verband met zwangerschap. Maar die krijgen meer fietsvergoeding dan als je met de auto zou komen. En ze heeft collega's die 20km rijden met de fiets, goed die hebben zich een elektrische gekocht en komen enkel met de auto als het heel hard regent/sneeuwt. Verder komt die altijd met de fiets, en zo zijn er nog.
Je kunt hier dus al fietsvergoeding krijgen, ook bieden sommige bedrijven aan om in plaats van een auto van het werk een fiets aan te kopen. Dan kun je al eens gek doen en een echt deftige fiets kopen. Bij sommige banken heb ik ook al gezien dat je een lening kunt aangaan voor een fiets. Of dat nu het beste is, maar als je dat echt nodig hebt en nog maar net werkt kan het handig zijn denk ik dan.

Ik kijk naar wat ik moet doen en stem daar mijn vervoer op af. Als dat hier in de naaste omgeving was en je hoefde maar een paar dingen mee pakte ik de fiets of de bus. Moest ik tussentijds ook verplaatsen en meer meenemen, dan pakte ik al wel de auto.
Maar het is een feit dat, zeker in Nederland, de fiets infrastructuur enorm goed is. In België begint dat een beetje te komen maar je merkt dat zelfs als ze nieuwe wegen aanleggen auto de belangrijkste is en fiets maar een bijzaak.

Maar mensen moeten zelf ok willen. Veelal is het gelijk van "ah maar het regent altijd" of dat je haar dan niet meer goed zit. En dan nog de personen die nu fietsen en zeggen niet meer te gaan fietsen als een fietshelm verplicht wordt.
En zoals alles moet je het hebben van een cultuur omslag. Mijn moeder weet altijd wel een excuus te verzinnen om maar niet met de fiets te moeten. Bij mijn vrouw is dat andersom. Die zal altijd wel een excuus vinden om maar niet met de auto te gaan en haar fiets te nemen. Nu vond ze het niet zo heel erg om in de Zoe te rijden gezien dat elektrisch is en best makkelijk rijdt.
Bijna alle grondstoffen van accu's worden in mijnen gewonnen dat is niet alleen slecht voor milieu maar ook voor de mens.
Klopt, dat is niet goed. Net zoals Olie ook niet goed is om op te boren. Maar er gaat ook veel misinformatie rond over dat grondstof winning van accu's.
Ja we zijn pro kinderarbeid :) /s

Er zijn inderdaad problemen, dat ontkent niemand zover ik weet. En iedereen keurt kinderarbeid af, dat is niet heel raar lijkt me. Het probleem zit hem in die landen zelf, zeker Congo is een probleem land op gebied van kinderarbeid. Want hoeveel kindsoldaten lopen er daar nog rond? Dat keurt ook iedereen af.

Dan je verwoesting van gebieden, ja ontginning van zulke dingen is nooit mooi. Net zoals olie voor vele rampen heeft gezorgd in de zin van watervervuiling etc etc.

Gelukkig hebben Panasonic en andere batterij bouwers al de handen ineen geslagen om die misstanden aan te pakken.

Ik zeg niet dat ze niet beter moeten kijken en werken. Maar er wordt al ruime tijd actie tegen ondernomen.
En de olie lobby draait rustig door terwijl de schade die ze al aangericht heeft en nog altijd maakt. Daar hebben ze het zelf liever niet over.
Eens.
We moeten er inderdaad uiteindelijk vanaf.
Alleen naast al die mooie en 'niets aan de hand' verhaaltjes van accu's moeten ook de nadelen vertelt worden.
Want dáár hoor je niemand over (en zeker niet bij de Groene Khmer).
Dat olie (zeer) vervuilend is, is (uiteraard) algemeen bekend. (hoop ik ;))

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 23 juli 2024 00:54]

De negatieve dingen worden al veelvuldig verteld in de media. Ook dat laden lang duurt etc. Op een gewone werkdag hoef je echt niet te staan laden. Dus woon werk en 300km is al best een stuk rijden dus daar gaat geen probleem zijn.

In discussies heb ik vaak wel het idee dat mensen even vergeten dat Olie ook opgeboord moet worden, gerafineerd, verscheept etc. Dat is ook allemaal zeer vervuilend. En ja er is geen echt groen alternatief, nu toch niet. Dit is wel de beste oplossing voor nu.
Gelukkig kan die olie wel makkelijk vervangen worden door duurzaam geproduceerde hernieuwbare brandstoffen :) Daar wordt volop onderzoek naar gedaan, en is al in beperkte mate beschikbaar zoals bijvoorbeeld groengas/bio-CNG.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.