Een nieuwe functie van YouTube brengt bij zoekopdrachten naar controversiële onderwerpen een paneel met gecontroleerde informatie in beeld. Deze 'factchecks', bedoeld om de verspreiding van nepinformatie tegen te gaan, zijn eerst in India zichtbaar. Later volgen andere landen.
Wanneer de gebruiker op YouTube op zoek gaat naar informatie die een verhoogd risico loopt om gemanipuleerd te worden, verschijnt boven het eerste zoekresultaat een paneel met een factcheck, zegt een woordvoerder tegen onder meer Buzzfeed. De gecontroleerde informatie is afkomstig van een aantal geverifieerde factcheck-bureaus waar YouTube mee samenwerkt.
Een voorbeeld dat de videodienst zelf aanhaalt is een hoax rond het medicijn paracetamol. Volgens dat nepnieuws bevatten bepaalde tabletten het Machupo-mammarenavirus; iets dat YouTube voortaan meteen ontkracht door een factcheck met een betrouwbaarheidsscore boven te plaatsen.
Op dit moment is de nieuwe functie alleen beschikbaar voor bepaalde gebruikers in India, met 250 miljoen gebruikers een van de belangrijkste landen voor de videodienst, in de talen Engels en Hindi. Van de zes factcheck-bureaus waar YouTube in India een beroep op doet, werkt een aantal ook samen met Facebook.
Op dat sociale platform wordt vooral gecontroleerd op nepnieuws voor de verkiezingen in India, die in april en mei plaatsvinden. Na India wil YouTube de factcheck-functie ook aanbieden in andere delen van de wereld, maar de timing daarvan is nog niet bekend.