'YouTube stopt met het produceren van grote drama- en comedyseries' - update

YouTube heeft de plannen voor grote drama's en comedyseries afgeblazen. Nieuwe voorstellen voor series worden niet geaccepteerd en al bestelde afleveringen worden geannuleerd. De reden voor het afblazen zouden de hoge kosten van de series zijn.

Dat meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Onder meer scifi-drama Origin en comedyserie Overthinking with Kat & June zijn door YouTube geannuleerd. De producenten achter de series moeten nu opzoek naar andere mediakanalen.

Volgens de bronnen wil moederbedrijf Google niet langer in de zogenoemde YouTube Originals investeren vanwege de hoge kosten van miljarden euro's die ermee gepaard gaan. YouTube verdiende volgens de bronnen vorig jaar ruim 13 miljard euro aan advertenties zonder daar veel grote producties voor nodig te hebben. Dat geld kon beter geïnvesteerd worden in muziek en gaming, concludeerde Google volgens de bronnen.

Eind vorig jaar maakte YouTube al bekend de Originals-video's beschikbaar te stellen voor alle gebruikers. Daartoe werd besloten, omdat het lucratiever zou zijn. Daarvoor waren de filmpjes alleen beschikbaar voor gebruikers met het YouTube-Premium abonnement; die leden hebben nog wel vroegtijdige toegang tot de video's.

Volgens de bronnen van Bloomberg is YouTube nog steeds bezig te bedenken hoe Originals-series uitgebracht moeten worden. Kleinere en goedkopere series als Cobra Kai, een Karate Kid-reboot, blijven volgens de bronnen wel op het medium komen. Voor bijvoorbeeld Cobra Kai wordt er nu onderhandeld over een derde seizoen.

De eerste YouTube Originals-video's verschenen begin 2016 op de videosite. Toen waren ze alleen nog beschikbaar met YouTube Red, wat vorig jaar werd omgedoopt naar Youtube Premium. YouTube Premium kost twaalf euro per maand en daarmee krijgen gebruikers, naast toegang tot de Originals-video's, ook de mogelijkheid om video's te downloaden. Ook kunnen video's zonder advertenties worden bekeken en kunnen films op de achtergrond van de telefoon worden gedraaid. Abonnees krijgen tevens een YouTube Music Premium-abonnement.

Update, dinsdag, 07.25: YouTube heeft een officiële reactie gegeven op het bericht: "We hebben een volledige en stevige reeks van originelen, waaronder een aantal gescripte projecten die momenteel in productie zijn. We verbreden onze ontwikkeling en ontwikkelen actief formaten en series met wereldwijde aantrekkingskracht. We blijven onze bloeiende svod-business verder uitbouwen en openen de toegang voor een wereldwijd publiek door middel van een nieuw advertentie-ondersteund model dat tegen het einde van het jaar voor al onze series en evenementen van kracht zal zijn. We maken nu al onze strategie bekend aan adverteerders en zullen in de komende weken een robuuste line-up met nieuwe en terugkerende originelen onthullen."

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-03-2019 • 16:54

69 Linkedin

Reacties (69)

Wijzig sortering
Dit nieuwsbericht is van gisteren. Vandaag is er een reactie verschenen die dit nieuws weer ontkracht/tegenspreekt:

https://www.theverge.com/...-kat-and-june-red-premium
Responding to the report, a spokesperson from YouTube confirmed that the two series named by Bloomberg have been cancelled, but said that its plans to produce high-end dramas and comedies remain unchanged. It added that it currently has “several scripted projects in development.” Finally, it confirmed that it plans to develop a new ad-supported model by the end of the year, with a slate of “new and returning hits” due to be announced in the coming weeks.
Ik heb speciaal Premium aangeschaft om Cobra Kai te kunnen kijken :)
En ik heb vorige week de serie Impulse ontdekt, ik hoop echt dat niet alles ter ziele zal gaan, zoveel goede content was er al niet te vinden. :{

Bovendien, heeft het nog wel zin om diep in een serie te duiken wetende dat de stekker er zo ineens uit kan gaan wanneer Google dit blieft? Het is net als Google's andere diensten, zo ineens gaat de stekker eruit en mag je het uitzoeken of wordt het vervangen door wat anders.

Ze moeten meer aan naamsbekendheid doen, misschien dat er dan meer mensen de dienst afnemen, je kan niet concurreren tegen bijvoorbeeld Netflix als je geen reclame maakt (en dan bedoel ik niet de reclame die op Youtube bestaat).

Wanneer gaat Google eens snappen dat een dienst bekendheid geven tijd en moeite kost? En niet bij een tegenslag meteen de stekker eruit trekt of zeer kleinschalig maakt? Ze werken aan de eigen ondergang van de dienst door het kleiner te maken.

Dit terzijde, dit is dus de reden waarom ik niet voor alle diensten een abonnement neem. Je bent veel geld kwijt per maand en de content is dusdanig gefragmenteerd dat het niet eens interessant is om meerdere abbo's af te nemen.
Aan de bekendheid heeft Youtube geen gebrek? Aan bereik om de betaalde dienst te profileren ook niet. Ik denk dat Google hier de les leerst die (ze) vele anderen ook leren, met gratis valt vrijwel niet te concurreren. Doordat er ook een gratis Youtube is zijn er maar weinigen geinteresseerd in een betaalde Youtube.
Ik wist niet eens dat ze exclusieve content op hun betaalde dienst hadden. Ik dacht dat je betaalde om niet lastig gevallen te worden met reclames.
Toegegeven, ik heb me er ook niet heel erg inverdiept, maar toch...
Adblocker werkt nogsteeds
Er zijn zat andere series die 'zomaar' zijn gestopt. Dit is niet iets typisch google. Youtube is al zeer populair. Voor de meeste gebruikers voegen deze series niets toe. En ik lees nergens dat youtube premium stopt. Enkel de dure series die zich niet terugverdienen stoppen. Dit is toch logisch? Als morgen een zender een dure serie produceert die niet de gehoopte kijkcijfers haalt dan stopt men toch gewoon om extra seizoenen te maken van deze serie en gaat men gelijksoortige series herzien. Dit is gewoon business hoor.
Het is wel iets typisch Google in de zin dat Google de ergste reputatie heeft op dit gebied. Er is de beruchte Spring Cleaning ieder jaar en er is zelfs een Google Graveyard.

Ik vind dat ze veel te ver gaan in het ontmantelen van zaken, steeds meer mensen zullen geen moeite meer in een nieuwe dienst steken met dit wispelturig beleid.
"Je bent veel geld kwijt per maand en de content is dusdanig gefragmenteerd dat het niet eens interessant is om meerdere abbo's af te nemen."

Dat is wmb het hele eieren eten, wie wil zijn paar series nu elk op een eigen platform gaan bekijken voor elke keer weer de hoofdprijs??
Ik ken zelfs geen videodienst die meer dan 1 interessante serie te bieden heeft.
De reden voor het afblazen zouden de hoge kosten van de series zijn.

Echt niet, de echte reden is de lage opbrengsten van YouTube premium :-) Hoge kosten zijn irrelevant, als er ook hoge opbrengsten zijn. De investeringen in Google Stadia zullen net zo hoog of hoger zijn, maar daar hoor je niemand binnen Google over ;-)
YouTube verdiende volgens de bronnen vorig jaar ruim 13 miljard euro aan advertenties zonder daar veel grote producties voor nodig te hebben.
Dat doet toch vermoeden alsof er redelijk eenvoudig veel geld is verdiend. Of is het gewoon erg vreemd omschreven in dit artikel?
Ze leveren in principe een hosting-dienst, en verdienen daar bakken met geld mee. Ze dachten nog meer te verdienen door hun eigen content te leveren, maar dit blijkt dus een stuk minder rendabel (goh!). Daarom is daar nu de stekker uit getrokken, en vertrouwen ze weer ouderwets op anderen voor de inhoud.
YouTube is niet het gouden ei wat veel mensen denken. Ondertussen zal YouTube vast wel winst maken want Google is er stil over geworden. Maar tot een paar jaar geleden maakte Google elk jaar verlies op YouTube. En ze zullen onder de streep nog altijd 2-0 achter staan in het financiële plaatje.

YouTube is nog een beetje dat van Google om ook wat terug te geven aan de maatschappij. Als YouTube straks zijn huidige markt invloed verliest, kan het misschien wel heel snel gedaan zijn. De Google van nu is niet meer de Google die YouTube kocht.
Pff, filmpjes kijken en lidmaatschap van kanalen geven ook intersessante info over je gebruikers hoor. De verrijking van profielen, dat is nog het enige wat telt.

“Vrouw, ~32 kijkt filmpjes over leggen van laminaat, zoekt op hypotheken, zocht naar concert van Pip Blom, was in de ikea.. “

Als je niet betaald ben jij het product, remember...
ook dan ben je het product (van de samenleving) ;)
"Echt niet, de echte reden is de lage opbrengsten van YouTube premium :-)"
Je klinkt net alsof je het wiel hebt uitgevonden, maar het is wel logisch dat er bij hoge winsten ook hoge kosten mogen zijn.

Voor de duidelijkheid. YouTube stopt niet met originals, maar verlaagt het budget voor series. Uit hun 'onderzoek' blijkt dat korte series economisch gezien interessanter zijn, waarvoor ook minder budget nodig is.
Hoge winsten met hoge kosten is dan wel een enorme omzet geweest...
Want? Originals zijn ook gewoon te zien voor andere gebruikers.
Ja en nee. Sommige dingen zijn inderdaad zonder Premium te zien (zoals planet slowmo), maar series zoals Cobra Kai zijn alleen premium. Die zouden later wel ook zonder te zien moeten zijn, tenminste zo klinkt het.
Google stadia bestaat ook toch pas maar net ? geef ze 1-2 jaar de tijd en oordeel dan. Genoeg projecten waarvan Google uit eindelijk de stekker eruit heeft getrokken.

Waarschijnlijk de reden dat ze ermee zijn gestopt is dat ze überhaupt geld moeten uitgeven. ze zien liever geld binnen stromen via ads door videos die worden geüpload door gebruikers. lui verdiend
Het lijkt dat ze nu al meer PR in Stadia stoppen dan ze voor deze series gedaan hebben.
Alhoewel ik ze bij Stadia ook wel de stekker er uit ziet trekken als ze niet snel genoeg het resultaat halen wat ze verwachten. Ze hebben Google+ nog wel redelijk lang in leven gehouden voor dat ze daar de stekker uit trokken, maar dat is 1 van de weinige waar ze nog enigsinds geduldig mee waren.
Youtube premium is dan ook belachelijk duur. €11.99 om reclamevrij naar content te kijken dat voor 99.999% gratis door youtube users geupload wordt.

Sinds de invoering van premium is het aantal reclames dat een video onderbreekt enorm gestegen.
tot het punt dat ik bijna youtube ga boycotten.

Nee op deze manier gaat het ze echt niet lukken.
lekker vanced gebruiken en adblocker.

De reden voor mij dat ik nu bijna geen YouTube meer kijk zijn niet de ads maar juist aanbevolen video's...
Zo aanbevolen Videos gaat inderdaad nergens meer over. Het enige wat ik voorbij zie komen is van die kansloze NL youtubers, en het maakt niet uit hoe vaak ik klik op NIET GEINTERESSEERD.... Elke dag weer.
Klopt. of content van jaren geleden. Of zodra je 2 reviews hebt gekeken over de S10 wordt je dood gegooid met alleen tech video's.

Mijn locatie wissel ik geregeld tussen UK, ITA of USA, zo krijg ik geen Nederlandse meuk want dat interesseert mij totaal niet :)
"Overthinking with Kat & June" klinkt ook echt als een miljardenproductie :+
Is dit een teken aan de wand dat het aanbod (markt) verzadigd is?
Ik heb ook Netflix en Youtube Premium. Sommige series vertonen veel gelijkenissen en daarom kijk ik vaak 1 episode en besluit dan welke ik verder kijk. Ik moet zeggen dat Netflix beter bevalt, maar dat is persoonlijk uiteraard.
Meer een bubbel van easy cashen, ik noem de Netflix original ook verre van 'creatief', maar zij focussen zich volledig op film/series, dus al hun geld gaat weer daarheen. Voor Google, ondanks miljarden omzet, zal netto zo'n serie-dienst weinig opleveren en voor winst-maximalisatie kan je beter gaan daar waar nog veel easy-cash commercieel te vinden is (gaming, advertenties bij grote streamers etc).

Er is prima ruimte om nog genoeg aan series/films te maken, maar simpel niet rendabel genoeg voor Google, een kleinere partij zou prima tevreden zijn.
Nee, dat het voordeliger is anderen iets te laten maken en daar reclame bij te plakken dan het zelf doen.
Is dit een teken aan de wand dat het aanbod (markt) verzadigd is?
Ik heb ook Netflix en Youtube Premium. Sommige series vertonen veel gelijkenissen en daarom kijk ik vaak 1 episode en besluit dan welke ik verder kijk. Ik moet zeggen dat Netflix beter bevalt, maar dat is persoonlijk uiteraard.
Kan Youtube niet beter gaan samenwerken met Netflix tegen straks al het grove geweld van nieuwe streamingsdiensten?

Youtube met de investeringen en hun videoplatform, Netflix met de kennis van het maken van originele en succesvolle series.
Hopelijk komt er nu eindelijk een goedkoop reclamevrij abonnement. Ik heb nu premium waarbij ik al hun originele content volledig link laat liggen. Het is echter de enige manier om reclamevrij te kijken. Ook YouTube music (en play music) is stukken minder dan Spotify, echter gebruik ik dit nu wel omdat YouTube premium + Spotify wel heel duur is...
Wat mis je precies bij play music ten opzichte van spotify?
Afspeellijsten, ondersteuning in andere apparaten (Spotify connect) en simpelweg muziek die niet op YouTube Music staat maar wel op Spotify.
Afspeellijsten worden gegenereerd op basis van wat je luistert en je kunt ze zelf maken, dat zit er gewoon in. :)

Ondersteuning voor andere apparaten weet ik niet, tablets, telefoons en Chromecast werkt wel goed maar ik weet niet of je dit bedoelt.
Naja dat snap ik dan weer wel, ik heb op mijn receiver (heel oud dus het werkt ondertussen niet meer) de optie gehad om in te loggen met spotify zodat ik daar muziek van kon streamen, ik heb nog geen receiver gezien die dat met Google Music kan. Zo zijn er vast wel meer apparaten die out of the box met spotify werken, nu zijn al mijn tv's voorzien van android of een android tv kasje of chromecast en is dat voor mij verder nooit een issue geweest, maar iedereen gebruikt het weer anders :)

Muziek die mist kan ook, ik ken niet alles en mis ook wel eens iets, gelukkig staat dat dan weer wel op youtube, of het dan wel op spotify staat weet ik ook niet, heb dat al heel lang niet meer.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 maart 2019 18:47]

Ik heb YT premium juist omdat ik veel muziek luister en mis niets wat ik zou kunnen missen, is het genre wat je luistert dan een niche?
Voor android is er een leuk programmaatje AdSkip, dat mute en skipt een youtube reclame zo gauw het mogelijk is. Wat meestal na 5 seconden is. Non-root.

https://labs.xda-develope...app/com.cygery.adskip.xda
Ik moet bekennen dat ik nog letterlijk -nooit- van die youtube originals gehoord heb :/
Haha Google heeft iedereen naar adblockers gepushed met die irritante reclame op YouTube en vervolgens kunnen ze hun eigen content ook niet meer onder de aandacht brengen. Ergens wel grappig (tenzij je Google bent).
Omdat ze zo origneel zijn :o
Ik volgens mij ook niet maar goed ik besteed dan ook amper tijd op youtube, dus daardoor zou ook kunnen komen.
In Nederland is het daarvoor benodigde abonnement, YouTube Red, ook nog maar sinds kort beschikbaar.
Ik heb die pas ontdekt toen ik de trial versie van Youtube Premium geactiveerd had, er zitten er wel een aantal goeie tussen. Nu dat ze ermee stoppen zal ik Premium ook niet behouden, spijtig.
:(. Hopelijk neemt Netflix de serie Origins over. Ik keek wel uit naar Seizoen 2.
Die vond ik ook prima!
:(. Hopelijk neemt Netflix de serie Origins over. Ik keek wel uit naar Seizoen 2.
Meer iets voor Syfy om over te nemen imo.
Denk dat men bij Google dacht dat "Youtube kijken het nieuwe TV kijken is" en dat men dus op Youtube zou zitten voor series ed..
Maar niet dus..
Niet veel maar sommige waren de moeite van het kijken meer dan waard. :)

Ze hebben alleen een dermate klein aanbod dat je het alleen voor series/films niet gaat afnemen.
Ik denk dat de nationale tv aanbieders en videodiensten toch hun vingers aflikken als ze zien wat Youtube bereikt heeft :+

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 25 maart 2019 23:39]

Steal dat iedereen een premium abbo zou hebben hoe krijgen de kleine creators dan nog geld?
Denk niet dat 12 euro permaand genoeg is om te verdelen onder alle filmpjes die ik in een maand kijk.
Als iedereen een abbo zou hebben (stel) dan zou dit voor de contentcreators best wel wat opleveren, vergis je niet hoeveel views er wordt gegenereerd bij goede video's. Nu gebruiken veel mensen een adblocker en leveren helemaal niets op, er is een reden dat veel contentcreators er iets als Patreon naast hebben.
ik denk dat dat mee kan vallen. Google zelf pakt ongeveer 45% van de advertentieinkomstenen. De creators krijgen nu rond de $1 per 1000 views. krijgen en google zelf schijnt ongeveer 45% te krijgen. dat schijnt ongeveer 55% te zijn. Laten we gemakshalve uitgaan van videos van 5 minuten en dat je er 10 per uur kijkt. Dat is dan 10*$0,001 =$0,01 per uur.

Stel dat ze ook 6 euro van het premium abonnementsgeld verdelen onder de kijkers dan is het gunstig voor de creators als jij minder dan 600 uur per maand kijkt.

ps. ergens heb ik het gevoel dat Google meer verdient per persoon dan ik hier boven schets...laat me graag corrigeren door mensen die meer van de materie weten
Ik heb YouTube Premium, maar ik kijk eigenlijk nooit naar Originals van YouTube. Op de achtergrond doorspelen en geen advertenties zijn voor mij de enige redenen om een dergelijk abonnement te nemen.
Pssst, dat kan YouTube Vanced ook, gratis, zonder root.
Pssst, dat is illegaal, geen YouTube Music en bovendien niet beschikbaar voor iOS.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 25 maart 2019 17:12]

Het is volgens mij niet illegaal, maar het mag niet ;)

Mensen moeten het zelf weten maar om het aan te moedigen is wel erg sneu...
Het aanpassen van de broncode van de officiële YouTube-app lijkt me niet bepaald legaal.
Dat betwijfel ik, maar dat is meer een zorg voor de ontwikkelaar, gebruikers passen het niet aan en kan je dat ook niet in de schoenen schuiven.
*Ze pretenderen dat het niet mag.
Dat is niet illegaal, maar inderdaad geen Music.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee