YouTube krijgt exclusieve uitzendrechten officiële toernooien Activision-games

YouTube heeft een overeenkomst met game-uitgever Activision Blizzard gesloten: het videoplatform krijgt de exclusieve livestreamingrechten van e-sports-toernooien van de uitgever. Games die daaronder vallen zijn Overwatch, Call of Duty, Hearthstone en meer.

De overeenkomst zal 'meerdere jaren' duren en heeft direct een effect: op vrijdag is het nieuwe toernooiseizoen van Call of Duty van start gegaan, dat dus op YouTube te vinden is. Het 2019-seizoen van Call of Duty is nog op zowel concurrent en Amazon-dochter Twitch als op YouTube te vinden, maar die dualiteit is nu dus ten einde. De exclusieve rechten voor de Overwatch League waren tot nu in handen van Twitch, dat voor twee jaar exclusiviteit naar verluidt 90 miljoen dollar betaalde. Wat Google betaalt voor deze overeenkomst, is niet bekend.

Naast het bieden van een exclusief platform in de vorm van YouTube, gaat Google clouddiensten bieden aan Activision Blizzard. Dat betekent voornamelijk dat Google de gameservers gaat onderbrengen, maar ook wordt gesproken over "optimale gepersonaliseerde interacties dankzij Googles cloud-ai, die op maat gemaakte aanbevelingen voor ingame-aankopen kan doen".

De uitzendrechten zijn wereldwijd geldig, met China als uitzondering. Hoe de exclusiviteit daar nu dan zit, wordt niet vermeld in de bekendmaking. Naast de Call of Duty League begint op 8 februari de Overwatch League.

De markt voor gamestreaming kent felle concurrentie. Google probeert al langer marktaandeel te veroveren met YouTube Gaming, dat begon als apart onderdeel maar inmiddels een rubriek binnen YouTube zelf is. Ook Microsoft wil een aandeel en betaalde de populaire Twitch-streamer Ninja voor een overstap naar Microsofts Mixer.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-01-2020 • 11:53

71 Linkedin

Reacties (71)

71
64
27
2
0
14
Wijzig sortering
"optimale gepersonaliseerde interacties dankzij Googles cloud-ai, die op maat gemaakte aanbevelingen voor ingame-aankopen kan doen."

Wat een pracht van een volzin om mee te zeggen dat ze méér microtrasacties willen, en dat ze daarbij de hulp van Google nodig hebben om ons daar nog meer toe te verleiden... Zo frustrerend om te zien dat games nooit meer gericht zijn op het geven plezier, maar op het genereren van inkomsten.
Het hoeft niet direct meer te zijn. Maar beter kunnen bepalen wat mensen/jij wil. Als jij verschilende filmpjes van game skins bekijkt maar eigenlijk nooit een ander deel daar van. Dan kan de game je dus sneller prikkelen met mooie skins op de voorgrond ipv in-house items bv.

En er zijn nog genoeg games die op plezier gemaakt worden. Dat er een ingame shop in zit betekent niet dat het direct om geld gaat. Er zal uiteraard wel geld verdient moeten worden. Anders ga je er aan.
Dat is 't punt, als jij bepaalde skins bekijkt krijg je die voor je neus om je te verleiden. Dit is geen Netflix die je probeert te helpen leuke content te vinden maar een bedrijf dat er achter probeert te komen op welke manier ze het meeste geld uit je kunnen trekken. Het gaat er echt niet om dat ze dat tientje per maand dat jij in je hoofd hebt uit te geven uitgeeft aan daar waar jij het meeste plezier van gaat hebben (op het stukje na meer plezier is meer aankopen) maar om dat tientje toch 20 euro te maken. (of van 0 naar 10 of 500 naar 600).

Het zou overigens nog 1 ding zijn dat je te zien krijgt wat je zelf vaker bekijkt, maar het gaat psychologisch veel verder dan dat incl uitgeef patronen en zelfs 'welke tijd van de dag is deze persoon het meest gewillig om zijn geld af te staan' (en zelfs dit zijn nog milde voorbeelden van hoe diep ze gaan). Hoeveel heeft deze persoon te besteden, wie zijn zijn vrienden etc het is eindeloos lang.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 26 januari 2020 17:33]

Ze zijn bij Blizz-Activision slim genoeg om skins e.d. aan te bieden die ALLEEN tijdens de Stream te krijgen zijn. Google zal daar heus wel wat technologie voor aanbieden die ze bij Blizz-Acti erg prettig vinden. Het zal dus niet zozeer gaan om het maken van meer sales, maar zorgen dat ze peak sales hebben van exclusieve YouTube Live/Stream-only items.
Maar twitch kan ze die data ook al aanbieden. Zo kregen mensen die de eso live stream bekeken een pet. Dit kan je veranderen in een kans op. Of gewoon betalen voor xx account. Daar hebben ze geen google data voor nodig.
En peeps die sea of thieves keken kregen scheeps onderdelen, emotes en speciale wapens, ook via twitch

[Reactie gewijzigd door fre0n op 25 januari 2020 18:07]

Anoniem: 310408
@jhnddy25 januari 2020 16:12
Zo frustrerend om te zien dat games nooit meer gericht zijn op het geven plezier, maar op het genereren van inkomsten.
Er bestaan nog altijd freeware games maar alle anderen waren altijd bedoeld om te verkopen door het geven van plezier. Gezien het feit dat games beter dan ooit verkopen lijkt je frustratie misplaatst.

Omdat de kosten van productie jaarlijks stijgen en de prijs min of meer vast ligt, zullen er nieuwe bronnen van inkomsten gevonden moeten worden. Bijvoorbeeld uitzendrechten, waar het hier over gaat, tot in game vrijwillige aankopen. Jij bent daar geen fan van maar het is een bedrijfsmodel dat het prima doet. er zijn dus voldoende mensen die je mening niet delen.
Hier ben ik het niet mee eens. Het is pure psychologie, en er wordt grof misbruik (ja, dat schrijf ik bewust), van gemaakt.

Sommige mensen doen daar niet aan mee, andere kopen 20.000 FIFA coins. Jonge kinderen weten tegenwoordig al niet eens meer beter, en dat is een trieste zaak.
[...]


Omdat de kosten van productie jaarlijks stijgen en de prijs min of meer vast ligt, zullen er nieuwe bronnen van inkomsten gevonden moeten worden.
Het is waar dat we nog steeds op 60 euro zitten, maar de verkoopcijfers zijn ook hoger. Sure, de development is misschien twee keer zo duur, maar als je twee keer zo veel verkoopt is dat geen probleem. Ze doen dit gewoon omdat 5 euro voor horse armor veel meer marge heeft dan een Xpack van 20 euro. En spellen als assassins creed odyssey zijn gemaakt om mensen boosters te laten kopen. Door simpelweg de exp beloningen laag te maken zodat je of moet grinden, of de portemonee trekt.
Lekker grinden door de games en dan dingen aanbieden om de grind te verminderen. Da's de reden dat ik veel minder game dan vroeger. Games zijn gewoon niet meer zo goed. Of ik word oud :p
Games worden minder goed :) niet toegeven dat je oud wordt ;)
Ik heb me anders heel erg vermaakt met RDR2 op Xbox en PC. Was echt een ervaring. Dit staat voor mij toch echt op een hoger niveau als het gaat om story telling dan de spellen van vroeger. Voor mij zelfs hoger dan HL2.
Aaa games worden minder goed, meer microtransacties. Maar indiengames worden beter en beter!
Ligt maar net aan wat je goed vindt..
Independant developer games, in - de, indie.

En verder: gewoon ouwe games spelen.
Klopt, bedrijven willen inkomen. Het is aan ons, spelers, om er voor te zorgen dat ze alleen inkomen krijgen / beloond worden voor wat wij willen. Zolang er een grote groep mensen in-game skins etc. blijft kopen zal een bedrijf hier meer prioriteit aan geven dan goede gameplay o.i.d.
Of dat Google nu ook in-game onze data gaat verzamelen.
inderdaad, het is niet meer zoals vroeger. Aanndeel houders zijn belangrijker geworden dan de eindgebruikers
Dan zal youtube toch wel iets moeten gaan doen aan de videokwaliteit van de streams, ivm twitch ziet 1080p er meer uit als 480p op Youtube.
Aan de andere kant mis ik op twitch weer de functionaliteit om snel even terug te kunnen spoelen.
En een functie om te kijken op lagere qualiteit. sommige streamers hebben alleen 4K 1080P 720P.

maar als je op limited internet verbinding zit dan ga je er snel doorheen en zou 360P beter zijn.

of als er flinke stream lag is op hoge qualiteit. dan is lagere qualiteit ook veel beter.
{en dan ook een lag van ruim 5 minuten}
Als streamers op twitch geen andere resoluties tonen dan komt dat omdat ze geen partner zijn. Voor affilates is t een best effort, als er niet zoveel partners live zijn krijgen de affilates de verschillende resolutie opties tot hun beschikking
Transcoden naar lagere resoluties, fps en bitstreams is beschikbaar voor partners van twitch volgens mij. Dus streams die dat niet hebben zijn geen partner, en dus vaak de kleinere streams

[Reactie gewijzigd door Gropah op 25 januari 2020 18:25]

Jammer. Alsof de enige reden is dat youtube gaming niet werkt omdat ze de content missen. Je hebt al een immens platform als je dan minder streamers/kijkers weet te trekken moet je misschien denken dat het aan wat anders ligt?
Keek regelmatig dit soort tournooien maar meer in de manier van eens kijken wat er op twitch is en niet actief data e.d. opzoeken. Zal deze content dus nu gaan missen.
De laatste tijd hoor ik steeds meer kanalen die over gaan naar een ander platform, en stuk voor stuk zijn het aantal kijkers de grond in gegaan. De toernooien van Blizzard games werden al niet erg goed bekeken, en door de switch vrees ik het ergste |:(
Goed nieuws voor activision blizzard en ik zal proberen uit te leggen waarom. Die esports organisaties bloeden geld. Op een gegeven moment moet er verdiend worden. Via franchise achtige leagues wordt er aan winstdeling gedaan, echter ook de tournamenten verdienen niks tot nauwelijks. Via dit soort exclusieve rechten aan YouTube komt er eindelijk geld binnen dat dan via die winstdeling terecht komt bij de organisaties. Het enige probleem kan zijn dat de kijkers aantallen zo inzakken dat het het niet waard is.

Pay-per-view oid lijkt de esports kijkers echter ook niet aanlokkelijk, ze zijn natuurlijk altijd gratis kijken gewend geweest. Lastig probleem.
Bij fortnite evenementen streamt epic games op bijna elk mogelijk platform, en dan kan de kijker zelf hun favoriete streaming dienst uit kiezen.

In een ideale wereld zouden alle grote streamers ook op YouTube Twitch en mixer tegelijkertijd streamen.
Helemaal mee eens. Ik zou graag willen kiezen welk platform ik wil gebruiken om een streamer te zien. Ik vind Twitch niet altijd even prettig, en soms zit ik toch al op YouTube en neem ik een stream mee. Linus' WANShow is daar een voorbeeld van. Als dat op Twitch zou zijn, zal ik het nooit kijken als ze live zijn.

Ik denk voornaamste reden dat streamers niet op alle platformen tegelijk zijn is omdat ze dan veel te veel moeten moderaten. Een persoon blokkeren op alleen Twitch is een stuk makkelijker dan dat ook tegelijk doen op Youtube, Mixer etc. Daarnaast bied Twitch veel meer tools aan die Google weer net iets anders doen en is alles gewoon niet gestroomlijnd, ook niet binnen software zoals (StreamLabs) OBS.
Een andere reden is dat bijv als je bij Twitch Affiliate bent (dus mensen aan je kunnen subscriben & bits geven) je content al 24 uur exclusief moet zijn voor Twitch, dus laat staan tegelijk naar meerdere platformen streamen.

[Reactie gewijzigd door cardboardgenie op 25 januari 2020 15:08]

Geef dan niet jezelf als bron maar de Twitch Affiliate Agreement. (art. 2.2)
Had op dat moment geen tijd om de TAA op te zoeken en te linken, thanks daar voor.
Het is ook lastigndat jende chat channels dan niet kunt syncen. Als je reageert op een twitch chat bericht komt dat voor youtube kijkers gek over als jenop die twee platforms tegelijk streamt
Epic doet anders precies het zelfde met grote game titels exclusive maken voor alleen de Epic store... :Y)

Ben het verder helemaal met je eens. Maar Epic vind ik niet een goed voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door m0nkm0nk op 25 januari 2020 12:46]

Ik vind het voorbeeld beter dan jouw vergelijking. Het gaat hier om streamen, niet om het aanbod van games. Als Epic inderdaad op zoveel mogelijk platformen streamt, zijn ze juist een goed voorbeeld.
Waarom daar stoppen? Geef ze ook een tv.kanaal en een hologram in de lucht.
Het zou leuk zijn als ziggo of ze zenders in samenwerking met gameuitgevers zouden uitzenden. Ook voor het beeldkwaliteit.

Maar ze krijgen subsidie voor sport zolang er geen e voor staat.
Voor de beeldkwaliteit zou ik dat net niet doen. Waar je op YouTube 4K tot 50Mbit kan streamen (in het beste geval toch, anders haal je wel makkelijk 1080p, 16Mbit), hang je bij een decoder vast aan 1080i en in het beste geval een bitrate van 10Mbit. Televisie loopt op dit vlak hopeloos achter.
1080i?
Dat is echt onacceptabel.
Zeker bij snelle shooters als je als een beest aan het 'pannen' bent.
resolutie is echt niet alles
ik kijk liever op twitch 720p op 60 frames/sec dan 1080p op 30 frames/sec

en zeker niet op youtube op 1080p, de youtube compresie is daarbij zo extreem dat 1080p op 60fps het zelfde idee krijgt als 480 op twitch


ik kijk persoonlijk het meest Couterstrike events
en zoveel mensen zoveel meningen
Gaat mij om de i van interlaced.
720p kijk ik bijvoorbeeld liever dan 1080i.
idd,
mee eens
interlanced is voor snelle beweging killer.
Het is nou niet bepaald Russisch wat die typt.

Hij geeft aan dat het leuk zou zijn als Ziggo kanalen aanbiedt die in samenwerking met gameuitgevers content zou uitzenden. Maar, ze krijgen enkel subsidie voor sport zolang er maar geen E voor staat (Electronic sports tournooien)

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 25 januari 2020 15:26]

Het is nou niet bepaald Russisch wat die typt.
Het voelt wel als russische desinformatie... zenders als ziggo ontvangen geen subsidie voor het uitzenden van sport....
Game toernooien kijk je toch niet naar? Het is naar mijn mening absolute tijdverspilling puur omdat het allemaal verkeerd gebracht word. Een game toernooi waar mensen aan mee kunnen doen zou leuker zijn, in plaats van geavanceerde clans en alleen pro's toe te laten. (elimination rounds zouden ook zeer interessant kunnen zijn maar niet voor YouTube als inkomstenbron kennelijk)

Bij YouTube kan ik nooit fatsoenlijk zien wat ik *wil* zien, ze suggereren, bevelen rotzooi aan, herhalende aanbevelingen en ga zo maar door. Dat zal leuk worden tijdens het kijken van zo'n finale, YouTube die eventjes nèt toevallig "heel per ongeluk" op *het* belangrijkste moment een reclame invoegen.

Nog eventjes en dan omzeilen ze adblockers door gewoon in-video overlays te programmeren op livestreams of ze komen met LTT-achtige 'segways to our sponsor'.

-edit
Oei! Ik heb kennelijk iets teveel streamerkijkertjes op de teentjes getrapt.
Hehe.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 26 januari 2020 14:34]

YouTube bepaald niet wanneer de ads komen. Dat bepalen de streamers zelf.
Reken maar dat YouTube dit keer dat wel gaat bepalen, ze zijn zelf de streamers met dat toernooi.
"Naast het bieden van een exclusief platform in de vorm van YouTube, gaat Google cloud-diensten bieden aan Activision Blizzard."
Dat gebeurd bij geen enkel toernooi. Er zijn al meerdere grote toernooien die uitzenden via YouTube. De ad die je soms krijgt voor een uitzending (dus als je de stream opstart als kijker) kan geforceerd zijn. Daarna enkel door de streamer bepaalde ads. Dit is ook niet enkel bij streams maar bij alle YouTube video’s.

Aangezien je zelf al aangeeft dat je dit niet kijkt ben je enkel dingen aan het gokken waar je eigenlijk geen idee van hebt.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 26 januari 2020 15:10]

Ah, dat wist ik niet, ik gebruik al te lang adblockers dus als ik dan op een pc zit waar geen adblocker op zit dan lijkt het veel erger. Kennelijk zat ik er dus naast.
Even ter vergelijking met sport, de meesten willen op tv of internet liever professionals zien ipv de 6e klas van de plaatselijke FC jut.

Maar jij wilt blijkbaar liever amateurs, dat mag natuurlijk :)
Ik zie liever helemaal geen game toernooien, zie eerste regel van mijn comment.
Ik reageer op je suggestie om het leuker te maken. Zie je volgende zinnen. Dan zullen meer mensen niet meer kijken.
Het is ook veel lastiger de live stream te vinden. Waar voorheen gewoon denstream direct op t twitch kanaal te zien was als je de app op t kanaal klikte moet je nu op het betreffende youtube kanaal gaan zoeken welke video live is... op desktop staat ie wel bovenaan, in de youtube app niet...
Hmmm

YouTube word steeds zaaier, steeds meer en meer leuke video's worden of-line gehaald, waarschijnlijk vanwege copyright-claims.

Al maanden rip ik leuke video's van YouTube omdat ik bang ben dat ze gaan verdwijnen. En van die video's zijn inderdaad al enkele verwijderd.

Mensen zijn ook bang om ook maar even muziek te laten horen, want langer dan 10 seconden en ze hebben een copyright-claim.

Waar YouTube naar toe wilt is betalen betalen en nog eens betalen. Jammer heel erg jammer dat ooit zoon goed medium om zeep word geholpen.

En veel mensen als ik weigeren hiervoor te gaan betalen. Als ik voor alles wat ik wil zien en leuk vind moet gaan betalen dat word onbetaalbaar.

Jammer YouTube is in mijn ogen aan het uitsterven.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 26 januari 2020 07:55]

Ja, waarom zou je betalen voor andermans werk. Ik hoop dat jouw baas er ook zo over denkt en dat ie af en toe gewoon niet betaalt voor wat jij doet.
Alleen slaat youtube toch echt tever door met meerdere zaken. Niet de eerste keer dat een bepaalde groep videomakers een ‘brandbrief’ had omdat youtube de regels weer overhoopgooide.
Met zn allen naar dailymotion dan maar?
Beste man het gaat niet alleen om YouTube steeds meer en meer websites waar je tegenwoordig moet betalen leuk als je rijk bent maar als je dat niet bent dan blijft het scherm in de toekomst zwart.

Go wat hunker is soms terug naar het goede oude internet van de jaren 90.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 26 januari 2020 07:56]

Je bent gewoon verwend als je denkt dat je 20/30 jaar terug meer gratis kon doen op internet, want je kan nu bijna eindeloos meer gratis content/vermaak vinden, maar ook oneindig veel meer betaald. Maar dat laaste is het enige waar je blijkbaar naar kijkt, ja dan was het vroeger beter...
You-Tube is begonnen als zelf materiaal maken. Nu vormen ze 't om tot een kanaal van de Disney's e.d. en zitten ze de rest dwars.
Anoniem: 24417
@LEX6326 januari 2020 03:20
klopt, het wordt steeds gereguleerder. gek dat er nog steeds geen goed alternatief is!
YouTube is net als Google.

Min of meer monopolistisch bedrijven die steeds meer en meer invloed krijgen en als mensen er bijna niet meer zonder kunnen zoals nu dan grijpen ze hun kans en dan hopen ze hun zakken te kunnen gaan vullen.

Ik denk dat als YouTube zo door gaat en het gratis gedeelte zaai word dat YouTube duizenden mensen wie weet wel tienduizenden bezoekers per dag kwijt raakt.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 26 januari 2020 11:37]

Anoniem: 24417
@LEX6326 januari 2020 14:10
Ja, ik hoop het!
Ze zullen alles doen om hun adverteerders te pleasen, dus 'fuck' zeggen mag al niet meer of je wordt gedemonetized enzo.. brr.

(trouwens saai is met een 's'! /mierenneuk :P)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee