Speler biedt omgerekend 40.000 dollar voor zeldzaam ruimteschip in EVE Online

Een veiling voor het goede doel in de mmorpg EVE Online heeft een bod van omgerekend 40.000 Amerikaanse dollars opgeleverd. Het object is een zeldzaam ruimteschip waarvan er nog maar twee bestaan in de gamewereld. Het geld gaat naar het Australische Rode Kruis.

De veiling wordt gehouden in het kader van gameontwikkelaar CCP's inzamelingsactie Plex For Good, waarbij het geld naar het Australische Rode Kruis gaat. Die organisatie biedt humanitaire hulp in de gebieden getroffen door de recente bosbranden. Spelers kunnen de ingame-munteenheid Plex kopen met echt geld of de bestaande ingame-munteenheid ISK en de gamemaker zal de Plex weer omzetten in echte dollars voor het Rode Kruis.

Het is aan de spelers zelf om acties op te zetten rond het Plex-systeem van de studio. Een van die acties is de veiling van een buitengewoon zeldzaam ruimteschip, waarvan er volgens Kotaku nog maar twee bestaan. Drie andere exemplaren zijn verwoest. Een YouTuber die in het verleden EVE Online speelde, zag de veiling en besloot een bod erop uit te brengen, voor een miljoen Plex. Dat is omgerekend 3,5 biljoen ISK en dus zo'n 40.000 dollar. Het minimumbedrag was 13.000 dollar. Bronnen bij ontwikkelaar CCP hebben tegenover Kotaku bevestigd dat de YouTuber, Scott Manley, het geld ook echt op zijn EVE-bankrekening heeft. Het bod is nog niet geaccepteerd.

Volgens Kotaku gaat het om het schip de Gold Magnate. De huidige eigenaar kreeg het nadat hij met zijn team een pvp-toernooi had gewonnen. Bij dat toernooi streed zijn team voor het recht van een npc-factie om de lege troon van het Amarr-keizerrijk op te eisen. Dit had ook daadwerkelijk een uitwerking op het verhaal van de game.

EVE Online is een massively multiplayer online rpg. Het speelt zich in de ruimte af en iedereen zit in dezelfde spelwereld, die bestaat uit 7800 sterrenstelsels. Spelers kunnen in de wereld grondstoffen delven, piraterij bedrijven, handelen, verkennen en meer. Een systeem van rassen en corporaties is het politieke raamwerk. Aangezien de munteenheid ISK gekoppeld is aan echt geld, kunnen de kosten van ingame-voorwerpen op een bepaalde waarde geschat worden. Zo was er zo'n 7000 euro schade berokkend bij een grote ruimteschermutseling in 2018.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

26-01-2020 • 10:29

56 Linkedin

Reacties (56)

56
56
37
6
1
8
Wijzig sortering
Wacht even... Dus, deze speler biedt helemaal geen 40.000 dollar, hij biedt 3,5 biljoen ISK, de in game currency? Had die speler ook de mogelijkheid om die in game currency zélf in echt geld om te zetten? Want dit wordt nu gepresenteerd als "wat geweldig van deze speler dat hij zoveel biedt voor een schip waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat!"... Maar als ik het goed begrijp kost het hem effectief niks want hij had het (in game) geld al en speelt de game niet meer? En eigenlijk is het dus CCP die de donatie doet?

Heb ik het nou goed of snap ik het niet? Ik ben niet bekend met Eve dus misschien dat ik het verkeerd interpreteer, maar ik heb het idee dat het beeld wat geschetst wordt dus eigenlijk de lof aan de verkeerde partij geeft. Edit: Niet eens alleen het beeld, als wat ik hierboven zeg klopt dan is de kop van dit artikel dus gewoon bullshit. (Edit2: titel is ondertussen aangepast)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 27 januari 2020 07:51]

Ja het is in-game geld. Echter omdat je in Eve je maandelijkse game-tijd met in-game geld kan kopen, is in-game geld goed om te rekenen naar echte valuta.

Het is verboden om in-game currency of items te verkopen voor echt geld. Maar je kan wel in-game currency kopen voor echt geld. Ik heb het sterke vermoeden dat Scott Manley dit heeft gedaan, en dan is het dus inderdaad gewoon 40k dollar afrekenen.

Het is in Eve niet heel makkelijk om echt veel ISK per uur binnen te harken. Als je er geen plezier in hebt wordt het snel een soort van werk zoals anderen al aangeven hierboven, en een uurtje echt werken levert je veel meer op.
Scott heeft dit geld gewoon in-game verdient. Dit heeft hij verdiend met heel slim handelen van goederen in-game (spullen voor een lage prijs kopen op plaats A en verkopen voor een veel hogere prijs op plaats B ). Ook heeft hij in-game geld verdient met zijn Youtube filmpjes over EVE online. Ook is hij lid van Goonsquad, een grote en succesvolle clan binnen Eve, wat een en ander ook weer wat gemakkelijker maakt (zoals minder snel aangevallen worden terwijl je dure spullen in je vracht hebt bijvoorbeeld).

Overigens is er geen echt legale manier om de Plex te gelde te maken buiten de wereld van Eve. Daarom geeft Scott het nu ook weg. Het is een heel goed doel en hij speelde toch al een tijd geen EVE meer, dus het geld heeft hij ook niet echt nodig meer.

Dus ja, Scott doneert 40000 dollar, maar dit doneren is ook de enige legale manier om van in-game Plex echt geld te maken.

[Reactie gewijzigd door ShadowLord op 26 januari 2020 21:31]

voor hem niet echt een grote uitgave, gok dat ie dat weer terugverdiend met z'n livestream.
Lees je wel?
Hij heeft het "geld" "verdient" door te handelen in de gane. Het heeft hem alleen tijd gekost.

Hij is er in het echte leven totaal niet op achteruit gegaan.
Terugverdienen is niet nodig.
Zie ISK als fiches in het casino. Of als aandelen.
Wacht even... Dus, deze speler biedt helemaal geen 40.000 dollar, hij biedt 3,5 biljoen ISK, de in game currency? Had die speler ook de mogelijkheid om die in game currency zélf in echt geld om te zetten? Want dit wordt nu gepresenteerd als "wat geweldig van deze speler dat hij zoveel biedt voor een schip waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat!"... Maar als ik het goed begrijp kost het hem effectief niks want hij had het (in game) geld al en speelt de game niet meer? En eigenlijk is het dus CCP die de donatie doet?

Heb ik het nou goed of snap ik het niet? Ik ben niet bekend met Eve dus misschien dat ik het verkeerd interpreteer, maar ik heb het idee dat het beeld wat geschetst wordt dus eigenlijk de lof aan de verkeerde partij geeft. Edit: Niet eens alleen het beeld, als wat ik hierboven zeg klopt dan is de kop van dit artikel dus gewoon bullshit.
Het is sowieso niet CCP die dat doet want deze speler koopt deze plex van andere spelers die daar wél echt geld voor hebben betaald.

Daarnaast, tja je kan zeggen dat er voor hem geen legale manier is om dat geld uit Eve te halen, maar als het je toch niet interesseert dat je potentieel gebanned wordt kan je ook best via game sites je account verhandelen. Toen ik stopte met Eve heb ik mijn account met al het geld ook verkocht voor 1500$, als het mis was gegaan was ik er nog niks aan kwijt geraakt.
Dan mag ie zijn eigen advies wel gaan opvolgen:

"I'm Scott Manley. Fly Safe."

;)
Die klinkt al oud! Brengt goeie herinneringen terug toen ik speelde in 2012/14
Als ik het zo goed begreep van Scott Manley's Twitter account is het bod al geaccepteerd ondertussen
https://twitter.com/DJSnM/status/1221251540364623873
Dus het schip wat Scott Manley heeft gekocht kan ook verwoest worden? Hebben ze ook pve en pvp gebieden in deze game?
Eve kan je niet echt beschrijven met een TL;DR. Maar ja. Bijna alles kan kapot. Ook is bijna alles gemaakt door andere spelers.
Overal waar je vliegt, kan je iets verliezen.

De veiligste plek is dan ook in een NPC station.
In een oudere reactie van mij heb ik dat duidelijker toegelicht.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 26 januari 2020 12:11]

Zo'n reactie mag je gerust quoten :)
Eve Online is anders dan meeste spellen , het is open world , en er zijn geen echte verschillen in pvp of pve gebieden .
uit eindelijk is het altijd pvp als je niet uit kijkt.
dit spel werkt anders dan meeste games . wil je goeie raketten/modules/schepen of wat dan ook ? zoek maar een Blauwdruk of Item die misschien kan droppen bij een zeldzame NPC , dan moet je nog de materialen hebben om het te maken ect. en dat moet ook een andere speler gedaan hebben door te minen ect

Eve Online kan echt een tweede baan zijn en is/kan zo ingewikkeld zijn dat uitleggen moeilijk is

bron : iemand die het al jaren gespeeld heeft :)

[Reactie gewijzigd door goakiller900 op 26 januari 2020 10:50]

Van de auteur van het artikel: "iedereen zit in dezelfde spelwereld, die bestaat ui 7800 sterrenstelsels." Lijkt me duidelijk dat je een grote fan van dit spel bent, goakiller900, maar om dit spel dan meteen maar tot "open world" te bombarderen...
wat andy denk ik bedoeld is dat hij denkt dat die 7800 sterrenstelsels shards of instances zijn. welke het niet zijn. Ik heb zelf alleen ooit de tutorial gespeeld maar ik heb gehoord mede ook dankzij scott manley dat er soms zulke giga slachtvelden zijn als grote clans het in hun hoofd halen om allemaal naar 1 sterrestelsel te gaan, dat de servers het niet trekken en daardoor de snelheid van het spel terug draaien. dus slowmotion. maar technisch gezien kunnen er wel giga aantalheden naar het zelfde sterrestelsel vliegen.
Https://evemaPs.dotlan.net

Staan alle "echte" systemen per regio enzo op
Het is niet linear dus is het open world. Je kan gaan en staan waar je wilt, dus is het open world.

Ik heb het zelf nog nooit gespeeld of gezien maar wat ik uit de comments haal heeft het gewoon alle tekenen van een open world game.
dit spel werkt anders dan meeste games . wil je goeie raketten/modules/schepen of wat dan ook ? zoek maar een Blauwdruk of Item die misschien kan droppen bij een zeldzame NPC , dan moet je nog de materialen hebben om het te maken ect. en dat moet ook een andere speler gedaan hebben door te minen ect
Klinkt exact als elke MMO als ik eerlijk ben. Speel zelf LOTRO en daar moet je ook gewoon zeldzame / elite vijanden killen om goeie loot te krijgen. Soms zijn de items alleen bij 1 mob te verkrijgen.

Wat jij zegt klinkt iets anders maar is in feite gewoon zoals vele games.
MMORPGs spelen is mijn hobby. LoTRO is nog een spel te noemen, EVE wordt al gauw een tweede baan (met alle sociale verplichingen die erbij horen) als je ook maar iets wil bereiken.

Ik moet wel zeggen dat ik fantastische momenten in mijn jaren EVE gehad heb. Jammer dat het spelersaantal zo sterk terug neemt.

Dat geldt voor wel meer MMORPGs.
1 plex was toch vroeger een maand verlenging, en iets van 14 dollar waard?
als ik nu kijk is het een betalings eenheid geworden, wat kost een maand spelen dan nu bij eve
als je het ingame koopt ?
1 PLEX is veranderd in 500 PLEX: https://www.eveonline.com/article/plex-changes-on-the-way (dat artikel is een vooraankondiging. Details kunnen wat anders verlopen zijn.
Volgens mij is dit ook de reden waarom de spelersaantallen terug lopen. Ik heb meerdere malen geprobeerd om in dit spel te komen. Maar ik kan er geen vermaak in vinden. Ik heb sterk het vermoeden dat dit spel vooral leuk gemaakt wordt door de spelers zelf "ondanks" het spel door sociale activiteiten en dergelijken.
Klopt, het is een sandbox dus als je geen doelen voor jezelf stelt is het een "saaie" game.
Velen zien het ook echt als een baan hierdoor want je moet jezelf bezig houden.
Daarintegen oorlogjes voeren tegen andere spelers is dan wel weer leuk.
Soort second life maar dan nog een tikje getikter
En veel bots :9

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 26 januari 2020 14:04]

Het verschil met de meeste mmo's is dat items buiten wat skillbooks en start ships niet door npc's worden verkocht in de market.
Dus mochten de miners ineens bedenken dat ze iets anders gaan doen ingame dan kan het zijn dat je grondstoffen opraken. (heel extreem voorbeeld even)
Alles is zo goed als afhankelijk van spelers.
Tevens is deze game standaard een hardcore mode om het zo maar even te zeggen, als je ship wordt vernietigd dan is er een kans dat er loot dropt die iedereen dan kan pakken en de rest wat niet dropt is vernietigd.
Word je capsule vernietigd dan is je character dood (niet permanent) en wordt je getransferred naar station waar je je medical clone hebt staan, eventuele implants die je had zijn kwijt.
Alles is PvP in principe. Bepaalde gebieden hebben wel een soort AI politie. De sterkte hiervan wordt met een getal aangeduid. Meestal is dat niet genoeg om je te redden als je alsnog geganked wordt.

Andere gebieden hebben geen AI politie en worden dan ook wel nullsec genoemd.
Het enige PvE gebied in dit spel, heet real-life ;) en zelfs op forums moet je oppassen voor scammers. Its a dog eat dog world.
Je kunt je schepen ook verzekeren.. zo'n schip is in-game qua verzekering lang niet zo duur als dat 't nu kost door z'n zeldzaamheid..
Scott manley is niet zomaar een Eve online speler. Een van de grootste space nerds op Youtube en ontzetten bekend van zijn KSP shenanigans.

Ik zag het ook eigenijk wel aankomen dat hij het was om eerlijk te zijn XD. Nu maar hopen dat hij zijn eigen advies een beetje ter harte neemt en er niet een one of a kind van maakt ;).
Ik zag het ook eigenijk wel aankomen dat hij het was om eerlijk te zijn XD.
Toen ik "Een YouTuber die in het verleden EVE Online speelde" las dacht ik "oh, iemand die niemand kent"... staat er in de volgende zin opeens tussen neus en lippen door dat het Scott Manley is :-o

Ben benieuwd of ie dit schip gaat laten zien in een video? Een soort van "kijk eens wat ik heb gekregen voor een donatie... maar Australië kan best nog wat extra hulp gebruiken, dus als jij ook nog wat geld over hebt, link in description" zou me niet verbazen in elk geval.
(Bovenstaande post is te oud om hem nog te mogen editen, vandaar deze reactie.)
How I Donated $30,000 to Charity Using Video Game Money

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 28 januari 2020 20:20]

Je was me voor.
Dus dan maar een boost.
Voor een goed doel begrijp ik het. Maar ik snap echt niet dat er mensen zijn die normaal bedragen over hebben om maar een bepaalde auto oid in een spel te kunnen kopen. Maar goed, ieder zijn hobby natuurlijk, en hobby's kosten geld.
voor youtubers is dit een investering en er zullen genoeg volgers zijn die dat ding eens op een stream in actie willen zien. Stream genereert inkomsten et voilà dat is het nieuwe businessmodel van de laatste jaren
Je kent duidelijk scott manley niet als youtuber, hij is niet een echte game youtuber/streamer en zit meer in de richting van wetenschappelijke content waarbij hij wel vaker games gebruikt om het toegankelijk te maken.
hij is echt wel een gamer hoor. als je zijn ksp videos ziet dan is het net een klein kind. ja hij weet veel over ruimtevaart enzo. en speelt veel ruimte spellen. hij is een beetje salty geworden van Star Citizen echter en speelt dat denk ik niet meer. maar wel een vervent gamer met ook nog de nodige wetenschappelijke achtergrond.

maar hij is geen streamer.

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 26 januari 2020 22:25]

Hij doet tegenwoordig weinig game content meer, nee het is niet volledig weg en de laatste tijd zie heb ik het apleen nog gezien als hij echt iets wilt uitleggen en gebruikt het als een soort simulatie van zijn uitleg en jazeker heeft hij vaker zijn content gestreamt ook uit zijn hoogtij ksp tijd om
Dat vervolgens weer op yt te posten (delen van of zelfs de hele stream)
ah thanks. wist ik niet.
Het is ingame geld, dus tja, who cares...
als de developers het spel stoppen dan ben je het ook kwijt.
Dat is een flink bedrag voor een digitaal model dat bestaat uit polygonen en textures :Y) mooi verhaal over het goede doel!
Het is maar wat de .Geek er voor geeft
Dat dacht ik ook. En net zo zeldzaam als dat het geinstantieerd wordt.
Mooi om te zien dat dit naar een goed doel gaat.
Dacht wel wie heeft er nou zoiets over hiervoor, maar toen las ik Scott Manley. Geweldig persoon, m.b.t ruimtevaart ook veel opgestoken van hem. Mooi dat ie ook nog zo'n enorm bedrag bij zoiets besteed.
Dat is een hoop in Game geld. Dacht eerst dat het niet klopte, moet nog een x 1000, maar het is 3500 miljard is 3,5 biljoen, Engels, Nederlands taal...
Amarr heeft toch echt de mooiste schepen van EVE O+ . Ik kwam zelf jaren geleden niet verder dan de T1 Maller cruiser totdat ik me na veel grinden afvroeg waar ik in godsnaam mee bezig was en met EVE stopte, lol.

Prachtige actie van Scott Manley! Maar ja, wat voor ander echt nuttigs kun je met al die Plex doen, zeker als het spel niet (meer) je leven is?
Thorax, Typhoon, Hurricane

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee