Groot Eve Online-gevecht breekt spelerrecord, maar loopt af met een sisser

Als we de aankondigingen moesten geloven, was er in Eve Online een groots ruimtegevecht op komst waarbij naar verwachting een miljoen dollar aan virtuele ruimteschepen opgeblazen zou worden. Uiteindelijk leverde het alleen een recordaantal spelers op.

Dat record, van het grootste aantal spelers in een enkel sterrenstelsel, werd bekendgemaakt door gameontwerper CCP Fozzie van de IJslandse Eve Online-ontwikkelaar CCP Games. Hij vulde later aan dat er meer dan zesduizend spelers, of in ieder geval accounts, aanwezig waren in het systeem 9-4RP2. Dat had allemaal te maken met een zogenaamde Keepstar Citadel, de grootste variant van deze ruimtebasissen in de mmorpg. Deze zijn eenvoudiger te verdedigen dan aan te vallen.

Volgens een analyse van een Eve-speler op Reddit was dit een van de redenen dat het gevecht niet aan de verwachtingen voldeed. De kritiek richt zich met name op de mechanics achter de game, terwijl andere kritiek zich richt op het feit dat de server grote moeite had met de spelersaantallen, waardoor de tijd in-game langzamer gaat verlopen via het concept van time dilation. Bovendien zouden veel spelers last hebben gehad van verbindingsproblemen.

Het gevecht vond plaats tussen grote coalities in het spel, zoals Goonswarm, Northern Coalition en Pandemic Horde. Uit een battle report, dat de uitkomst van het gevecht moet weerspiegelen, is op te maken dat er in totaal ongeveer 560 miljard isk, dat is de ingamevaluta van Eve, verloren is gegaan. Een snelle kladblokberekening leert dat dit rond de 7000 euro is. Dat komt niet in de buurt van de 1 miljoen dollar aan schade die door een fleet commander in de gamingsubreddit was aangekondigd. Hij gaf echter ook al aan dat er hoogstwaarschijnlijk vrij weinig zou gebeuren.

Een eerder groot gevecht in 2014, waar ongeveer 370.000 euro aan isk verpulverde, zorgde voor een grote aanwas in Eve Online-spelers. Voor geïnteresseerden is het huidige gevecht terug te kijken via Twitch.

Weergave van het gevecht in 9-4RP2, afbeelding via Twitter.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

24-01-2018 • 12:38

62 Linkedin

Reacties (62)

62
62
42
7
1
13
Wijzig sortering
Zelf heb ik EVE nog nooit aangeraakt en ik vroeg me af hoe het komt dat de valuta "verloren" gaat. Ben je dat geld echt "kwijt" als speler of meer dat je een schip voor x hebt gekocht maar deze wordt gerespawned?

edit:
Wow, dat wist ik niet. Klinkt inderdaad als een spel met fatale consequenties. Soort permadeath systeem...

Bedankt voor de uitleg iedereen! :)

[Reactie gewijzigd door jerheij op 24 januari 2018 13:18]

Even ter aanvulling van @Ayporos zijn comment,
Schepen 'kun' je kopen. Echter het model is niet pay-to-win.

ALLES* in eve is Player-Built. De resources moeten gemined/vergaard uit combat worden, ge-processed, en daarna gebouwd. Echter om de items te bouwen kan er ook nog een 'Blueprint', die daar voor nodig is 'verfijnd' worden door onderzoek om de kosten van materials te drukken en de tijd die het kost om dergelijk item te bouwen.
*Uitzondering voor sommige items (dat zijn er echt heel weinig).

Alles wat je 'vliegt' KAN en gaat waarschijnlijk ooit een keer kapot. Er zit wel een loot mechanic in de game, maar lang niet alles wordt ge-loot (vooral in grote battles in deze en zal de-spawnen).

Punt is: omdat alles player-built is, drijft dit een economie in het spel. Iedere regio heeft items die de andere niet heeft (Arbitrage handel mogelijk). prijzen fluctureren op basis van demand/supply. De prijzen zijn ook door spelers ingesteld en bijbehorende concurrentie.

De prijzen zoals in het artikel beschreven worden over het algemeen terug gerekend via PLEX (een systeem om in-game subscription te kopen, met in-game geld). De prijs van PLEX op de site van CCP is bekend (in Euro/Dollar). De PLEX kun je in-game redeemen. Daarna kun je er 2 dingen mee doen, verkopen op de markt, of de 'game-time' aan je account toevoegen.

Edit:
Op de mensen die zeggen, 'Vlieg niet wat je je niet kunt veroorloven om te verliezen'.
- Dit argument is zeker waar als je Solo bezig bent, of in een kleinere groep vliegt.
Over het algemeen zijn deze grote groepen enorm goed georganiseerd (Heb zelf in CFC / Imperium gezeten). Deze Alliances hebben hele constructies waarbij zij andere corporations e.d. space kunnen 'lenen' tegen vergoeding (verhuren). Hierdoor (en door andere praktijken, corp tax, e.d.) hebben de grotere jongens een SRP (Ship replacement Program). Op basis van de operatie die over het algemeen vooraf is aangekondigd word je schip, mits aantoonbaar verloren, volledig of deels vergoed!

Edit2: Omdat je 'loss' is vergoed met in-game currency, neemt niet weg dat je items vergaan zijn. Deze moeten echt door iemand opnieuw vanaf scratch gemaakt worden! Dit is wat een hele economie drijft (oorlog kost geld, maar is ook goed voor de ecomonie, dat geldt voor Eve en Real-life)

(De diepgang is enorm, en kan er nog wel even over doorgaan)

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 24 januari 2018 13:54]

Schepen kosten resources, als ie wordt opgeblazen ben je hem voor eeuwig kwijt en moet je hem (en alle modules, ammunitie ed.) vervangen met nieuw (gebouwde/gekochte) schepen en onderdelen.

Deze conversies naar geld worden gemaakt met behulp van de wisselkoers van PLEX (en de gemiddelde kosten van de opgeblazen schepen/modules), een legale manier om real-life geld om te zetten in in-game currency.

Je kunt je schepen wel 'verzekeren' maar de payout is altijd lager dan wat het schip daadwerkelijk kostte, en in het geval van T2/faction schepen zelfs insignificant veel lager dat velen niet eens de moeite nemen om te verzekeren tegen opblazen.

EVE is hard, als je sterft, ben je alles kwijt. Daarom is regel numbero uno in EVE dan ook: Vlieg/undock niet in een schip dat je je niet kunt veroorloven te vervangen.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 24 januari 2018 12:48]

Als ik het me goed herinner kon je je schip toch verzekeren? Dan kon je tegen betaling van een percentage van de waarde van je schip hetzelfde model terug kopen? Het is echter al een tijdje geleden dat ik EVE gespeeld heb, dus vergeef me als dit intussen veranderd is.
het is niet een percentage van de waarde van het schip maar een percentage van de waarde van de MINERAL cost die het kost om je schip te bouwen.

Dit gaat echter mank met T2/faction schepen omdat daar de (hoge) kosten van het schip niet afkomstig zijn van de mineralcost (maar vanwege andere aspecten in het productie/procuratie proces)
Ah, dank voor de duidelijke uitleg!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik EVE niet lang heb vol gehouden. Wel altijd interessant gevonden. Maar de grote hoeveelheid informatie die op je af komt als beginnende speler heeft mij altijd afgeschrikt. De complexiteit is voor mij gelijk wat het interessant maakt, en afschrikt :/
Verzekeren levert je alleen wat geld op, je zal nog steeds op zoek moeten gaan naar iemand die datzelfde schip verkoopt als je een nieuwe wil hebben.
Duidelijk! Maakt het wel gelijk weer interessant natuurlijk, omdat je echt iets verliest en niet direct kan respawnen en verder gaan waar je gebleven was.

Valt er ook nog iets te behalen in die oversized gevechten, of is dit puur voor de fun?
Dit soort oversized gevechten gaan altijd ergens om, hoewel de fun factor ook een grote rol speelt.

De wereld van EVE is grofweg onderverdeeld in 3 delen: High sec, Low sec en Null sec.

High sec is het 'veilige' gedeelte. Spelers kunnen elkaar wel aanvallen maar er is een NPC politie (theoretisch niet onsterfelijk, maar praktisch wel). Hier gebeuren dit soort gevechten niet.

Low sec is het tussengedeelte. Spelers kunnen elkaar aanvallen zonder dat de NPC politie zich er mee gaat bemoeien, tenzij je bij infrastructuur in de buurt komt, die is 'eigendom' van de NPC facties, zijn gewapend en schieten op de aggressor. Hier zie je soms al wat grotere gevechten, maar nog steeds niets wat ook maar in de buurt komt van dit soort gevechten.

Null sec is een ander verhaal. Met wat uitzonderingen is alles wat je hier vindt eigendom van spelers. Een deel van die infrastructuur is puur faciliair, maar er zit ook infrastructuur waar geld mee verdiend wordt en infrastructuur van ander strategisch belang. Dit is het gebied waar dit soort gevechten te vinden is. Gevechten van deze schaal zijn natuurlijk zeldzaam en breken alleen uit als er infrastructuur bedreigd wordt van groot strategisch belang. In die zin is er dus echt iets te behalen: als de agressor wint dan bereiken ze een strategisch doel, zoals bijvoorbeeld het veroveren van een stukje ruimte of het vernietigen van superwapens voor ze tegen de agressor kunnen worden ingezet.
De eigenlijke goal was die keepstar opblazen.
Dat lukte niet omdat de server effectief onderuit ging.
Een gegeven moment duurde elke actie (van normaal een seconde) ruim 5 minuten.
verzekeren heeft ook weinig nut op supercarriers en titans
Je kunt je schepen wel 'verzekeren' maar de payout is altijd lager dan wat het schip daadwerkelijk kostte, en in het geval van T2/faction schepen zelfs insignificant veel lager dat velen niet eens de moeite nemen om te verzekeren tegen opblazen.
Ik denk dat je significant bedoelt, anders zou het juist de moeite zijn om hem te verzekeren.

Maar zou het niet zo zijn bij dit soort veldslagen dat je faction voor (een deel van) de kosten opdraait en niet individuele spelers?
Klopt, taalfoutje van mij.

En ja, in dit soort enorme gevechten tussen grote coalities.. en eigenlijk meeste 'Call To Arms' vloot gevechten van grote alliances worden de schepen normaliter vergoed.. of iig, er zijn veel alliances die zo werken.
Je betaald maandelijks voor deze game en er zit Perma Death in? Met schepen die echt geld kosten(net z'n onzin als bij Star Citizin trouwens)

8)7 ehhh?

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 24 januari 2018 13:24]

Als je dood gaat ga je zelf niet dood alleen je schip.
jij spawned weer in een nieuwe clone van jezelf met dezelfde skills.

Daarom vlieg je niet in een schip die je niet kan vervangen.
als ik bijvoorbeeld 100b miljard heb en ik vlieg in schepen van 1 miljard kan ik er 100 kopen dus 100x makkelijk doodgaan.
Dat snap ik, maar ik weet al dat dit niet mijn ding is. Klinkt a) veel te grindy b) ik wil niet constant stress hebben dat ik alles kwijt ben+ ik ook nog eens betaal voor deze ervaring zelf.

Ik heb al meerdere roguelikes en permadeath spellen gespeeld, maar niet bij een spel waar je maandelijks voor betaald.

Dat is hetzelfde als ik dood zou gaan in The Elder Scrolls online, door een mob en ik al mijn gear kwijt ben, en naakt moet herbeginnen in het start gebied. Heb daar de tijd en zin niet voor :P Als ik wat bereikt heb wil ik het ook houden haha.

Geef mij maar spellen als Freelancer dan :)

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 24 januari 2018 13:29]

het is grindy maar ook weet niet.

Ik verdien passief in het spel ongeveer 20 miljard per maand aan investeringen in bedrijven en door het handelen in spulle. kost niet veel tijd 2-4 uurtjes per week en daarvan kan ik of 10 capital ships kopen (hele grote dus) of ik kan 1000 kleinere schepen kopen....

je kan met 2 uurjtes spelen als nieuwe speler genoeg geld verdienen om maanden in schepen te vliegen.
alleen je vliegt dan wel in "kleine" schepen. Allemaal keuzes in eve.
Freelancer.... Good times!
Volgens mij verlies je een kapot schip ook echt.
Je schip ben je kwijt.

De waarde wordt berekend door te kijken naar de actuele aankoop waarde van een schip (plus modules) ingame t.o.v. de verkoop waarde van een player license ingame (tegenwoordig meerdere kleine player licenses). Deze license kan je ook met geld kopen.

aanvulling: de grootste schepen ingame (titans, super capitals) kon je vroeger niet kopen op een markt. Tegenwoordig zit er in deze keepstar citadels een market die ze wel kan verkopen. maar ze worden nog steeds volledig gemaakt door players.

[Reactie gewijzigd door eniux op 24 januari 2018 12:49]

In EVE heb je plex, een 'premium' valuta waar je skins en game-tijd (sinds kort heet dit Omega status?) mee kan kopen.
Je kunt plex ook verkopen op de markt voor ISK. Op die manier is de waarde in ISK dus uit te drukken in geld.
heb een tijdje eve gespeeld (niet mijn ding / afk simulator)

maar voor zover ik het begrepen heb is een schip 1 malig kapot is kapot. en moet je dus een nieuwe kopen/bouwen

de valuta koppelen ze aan een item waardoor je speeltijd kan kopen. (net als bij wow bijv)
zou je bijv voor het verloren bedrag 12 maand aan speeltijd kopen dan is de schade dus 12 x maand subscription in kosten.
Weg is in Eve ook echt weg. Je hebt de mogelijkheid tot het afsluiten van een verzekering om tot ik geloof 80% van de kosten van alleen het schip (dus excl. modules, die soms tot een veelvoud v/d waarde vertegenwoordigen) terug te krijgen.

Bij het vernietigen van een schip overleeft een random deel v/d modules (fittings) en cargo wat achteraf weer opgehaald kan worden. Maar - als ze er nog zijn - kan dat vaak alleen door de winnaar omdat het niet veilig is om terug te keren in een nieuw schip en ze op te halen.

Er gebeuren dus ook regelmatig dommigheden waarbij iemand al zijn spullen in een transport schip laad en dit onvoorzichtig verplaatst en het daardoor allemaal kwijtraakt, soms dus een half jaar of langer werk om dat ooit weer terug te krijgen.

Zoiets dus: https://zkillboard.com/kill/67432011/ 58 miljard ingame-currency (10% v/h totaal waarover dit artikel spreekt) door een "oeps".

"Some ships are fueled by tears"

[Reactie gewijzigd door Fucitol op 24 januari 2018 12:53]

Je verdient ingame geld (ISK) met verschillende activiteiten of door het outofgame kopen van PLEX (30 dagen game tijd) die je weer verkoopt ingame.

Van dat geld (ISK) koop je je 'gear' (Schepen, uitrusting daarvoor, skills om nieuwe uitrusting en schepen etc te kunnen gebruiken en vele andere prullaria)

Omdat een PLEX een goed is die je voor echt geld kunt kopen en ingame kunt verkopen voor ISK kan er een waarde aan gehangen worden. Als je een schip met uitrusting en bijv. Cargo verliest aan een NPC of in PVP dan is dat voor een groot gedeelte ook echt kwijt. Sommige cargo en uitrusting dropt als loot die in principe iedereen kan oppikken, het schip is kaput en zul je een nieuwe vervanging voor moeten kopen op de markt (of zelf maken met grondstoffen en een blauwdruk, wat ook weer ISK kost)

Van respawnen is geen sprake bij een normaal verloren schip met uitrusting.

[Reactie gewijzigd door ScytheNL op 24 januari 2018 12:53]

Schip kapot = weg

Er is een soort verzekering af te sluiten voor meeste schepen, maar dit geeft een deel terug van het schip zelf, niet wat je erop hebt gezet of in het ruim mee hebt.
Schepen koop je voor ingame geld, bekend als ISK. Dit verkrijg je op allerhande manieren, maar gametijd kopen/verkopen heeft een sprong genomen in de jaren (en alle prijzen daardoor ook).

De omrekensom welke er veelal gemaakt wordt is "Opgeblazen ISK-waarde / PLEX (game timecard) * prijs PLEX = Waarde verloren in €.

Maar als PLEX/ISK toen minder waard was of meer dan nu, vertekend dat ook gelijk tegenover andere gevechten.

edit:
Ik ben langzaam blijkbaar, zie antwoorden hierboven ook :P

[Reactie gewijzigd door Suicyder op 24 januari 2018 12:52]

In EVE heb je een volledige economie. Er zijn geen 'NPC winkels' waar je schepen of wapens kan kopen, en ook de materialen om schepen en wapens te maken (inclusief bouwtekeningen) moeten ook gefarmed en/of gemaakt worden. Schepen en wapens die kapot gaan respawnen niet en moet je dus opnieuw aanschaffen. De ingame valuta (ISK) moet ook gefarmed worden, ofwel door jou ofwel door anderen.

De link met 'echt geld' komt van het feit dat je gametijd kan verkopen via de ingame markt. De koper betaalt de verkoper dan met de ingame currency, maar die currency is verkregen door het spel te spelen.

EVE krijgt wel eens de bijnaam 'spreadsheets in space' en die bijnaam is best wel verdiend. De concepten achter het spel zijn echt superinteressant, helaas blijft de gameplay vaak wat steken en was de gebruikersinterface lang een zooitje. Zelfs na meerdere updates op dat vlak zit er nog steeds functionaliteit in hoekjes waar je hem niet zou zoeken. Inmiddels heb ik alweer een tijd lang niet meer gespeeld dus misschien is het verbeterd sindsdien.
Hier is een link waar je dus ISK kan kopen , dus ja je bent echt geld kwijt :)

https://secure.eveonline.com/PLEX/

Oude link blijkbaar dus niet legaal dus andere link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door wow7 op 24 januari 2018 13:23]

Totdat CCP erachter komt dat jij daar ISK heb gekocht. Dan ben je niet alleen je geld kwijt maar ook je account.

Enige legale manier om geld om te zetten naar ISK is PLEX kopen en dit verkopen op de markt in het spel zelf.

[Reactie gewijzigd door spookz0r op 24 januari 2018 12:55]

Ben niet bekent met het spel dus ik nam aan dat dat gewoon een legale manier was om ISK te kopen.
Ik vermoed dat je schip schade oploopt dat gerepareerd moet worden of dat je schip compleet vernietigd wordt en je dan een nieuwe moet kopen.

En dat zal alleen kunnen met de ingame currency, welke je weer koopt met echt geld
Klopt niet helemaal, je koopt dingen met de ingame currency en die kan je van andere spelers kopen in ruil voor game-tijd, vandaar dat de ingame currency te vertalen is naar 'echt geld'. Daar wordt echter geen ingame currency mee gegenereerd, die is altijd door iemand verdiend door het spel te spelen. Dit kan natuurlijk op veel manieren, uiteindelijk komt het er op neer dat iemand die ingame currency ooit verdiend heeft door NPC vijanden te doden.
Zelf ook nooit gespeeld. Wel vroeger bij me broer mee gekeken. Maar volgens kun je met geld schepen kopen (goh) maar krijg je ze niet terug als ze dood zijn
In Eve Online ben je alles echt kwijt als het opgeblazen wordt.
Enige wat je kan doen is je schip insure, maar dat is een fractie van de echte waarde.
De Insurance is namelijk alleen op basis van je schip waarde, terwijl de modules soms wel 4 tot 10x zoveel kosten als het schip zelf.
Was er gisteren bij maar de server trok het gewoon niet.

Mensen konden geen drones of fighters launchen om aan te vallen.
Wapens wilden niet herladen.
Heel veel disconnects waarna het voor mensen 1-2 uur duurde voordat ze weer ingelogd waren.

Gelukkig wel de Keepstar van ons waar het om ging kunnen redden.
Wat gebeurt er dan met je schepen? Verdwijnen die uit het spel of zijn dat 'sitting ducks' geworden bij een disconnect?
If you get disconnected, your ship modules turn off, and your ship tries to emergency-warp away to some random point in space (safespot) nearby. If there are enemies that are shooting you at the time, they'll continue to do damage until your ship warps off. If there are enemies that are currently warp-disrupting you, your ship won't be able to do the emergency-warp off, and will stick around and take damage until it explodes.

After the emergency warp off, your ship will remain in space for a little bit (1 minute if nobody was shooting you when you disconnected, 15 minutes if someone was shooting you), and then it will disappear from space. It is possible to probe out your ship at the location of the emergency safespot, definitely within the 15 minutes, if you were being attacked by players when you disconnected. If they probe you out, they can start shooting you to extend the 15 minutes indefinitely, and blow you up. Titans have been killed this way.

If you don't want to leave it to chance, you can right-click your ship when in space and choose "Safely Log off" and it will do a count-down then log you off and disappear from space instantly.

Once you log back in, your ship appears in space again, and emergency-warps back to the location where you were when you got disconnected (there's no way to avoid this).

The system is designed to try to save your ship if you get disconnected because of the internet or a power outage or something beyond your control, but also not make it a preferred tactic for you to unplug your internet or log off to avoid a fight.

So, if you're just flying around and your power cuts off, your ship will likely survive. If you're in combat and decide to unplug so your ship disappears and can't be destroyed, well, that won't work.
Vroeger, werd de emergency mechanic trouwens misbruikt...

Als je maar snel genoeg ging in het kleinste schip met de groots mogelijke versneller (MWD) dan werd de plek waar je vandaan kwam te ver verschoven en kon je op die manier "deep saves" maken die meerdere 1000-den AU's buiten het system waren waardoor je veiliger in zo'n lag fight kon jumpen, systeem 100% laden en dan als groep warpen naar de fight.
Eh, nee, dat deed je gewoon door je fighters te abandonen terwijl ze in warp waren. Ze parkeerden zichzelf dan op precies 100AU van de zon, waarna je er via de ui een bookmark van kon maken.
Geen misbruik trouwens. Tegenwoordig inderdaad niet meer mogelijk, maar je kunt nog steeds deepsaves maken door incursion sites te bookmarken.

Meerdere 1000-den AU's btw? :') De enige manier om zo ver te komen is een inderdaad klein en snel schip te pakken, het zo snel mogelijk te maken terwijl het capstable blijft, en dan een willekeurige koers bij de zon vandaan in te zetten. Vervolgens een jaartje of wat wachten en met een beetje geluk haal je een paar honderd AU.
Ja niet in 1 keer he ;-)


Truuckje iig door goons gedocumenteerd -- Project poseidon

https://sites.google.com/site/lsouljacker/home

http://go-dl.eve-files.com/media/1003/Poseidon-Manual.pdf

Heb het over deep saves maken in 2010-2012, menig jaar geleden, niet deed saves zoals het daarna nog in mindere mate kon...
And finally, Hyperspatial Velocity Optimizer rigs increase the top warp speed, extending the
possible overshoot distance even more, and the overall effect is much greater than the effect of
plates. A naked anathema unrigged will overshoot Point R by 51AU. A plated anathema
unrigged will overshoot Point R by 69AU. A naked rigged anathema will overshoot Point R by
83AU
Dus ja niet 1000+ AU in 1x maar als je het 10x ofzo doet zit je al op 510 - 690AU ;-)

[Reactie gewijzigd door Dutch2007 op 24 januari 2018 20:53]

Die verdwijnen uit het spel. Ze warpen dan naar een random locatie in het systeem waar ze actief waren Zodra je weer kan inloggen gaat je schip dan naar de laatste bekende locatie. Behalve als deze in een warp bubble zat. Warp bubbels voorkomen dat een schip kan warpen dus dan blijft het schip een bepaalde tijd op dezelfde locatie terwijl deze kwetsbaar is tot die tijd voorbij is en dan verdwijnt het schip gewoon. Zodra je dan weer inlogt komt je schip terecht op de plek waar hij in de warp bubble zat.

Op dit moment krijgen mensen die gisteren hun verbinding zijn kwijtgeraakt van hun allianties te horen dat ze niet moeten inloggen en wachten tot er fleets komen om ze op te halen. Dit omdat beide coalities die tegen elkaar vochten achterblijvers proberen op te blazen zodra deze inloggen.
Met uitzondering van sommige gigantische schepen zal je schip na enige tijd "verdwijnen" en veilig zijn. Echter duurt het volgens mij wel even voordat dit gebeurt en ben je dus een tijdje sitting duck. Daarom is het aan te raden naar een station te gaan en te docken of ergens anders een veilig onderkomen te vinden.
Normaliter verdwijnen die na een tijdje, langer als je beschoten bent of geschoten hebt. Maar in een situatie zoals deze waarbij de server staat te roken is er niks zinnigs over te zeggen.

Als je bij de aanvallers hoort en nu weer inlogt heb je wel grote kans dat je gevonden en opgeblazen wordt, dat levert nog wel een weekje werk op aan opruimen en eventuele breakout pogingen.
Ik heb de stream op twitch bekeken maar snap er niks van, zie alleen maar allemaal oranje en blauwe balletjes? Zijn dat spelers? En hoe zien hun dit allemaal dan?
Elk balletje is een ruimteschip en dus een individuele account. Sommige spelers hebben meerdere accounts ('alts').

Spelers zien hetzelfde als je op de stream ziet, maar kunnen natuurlijk wel hun weergave aanpassen: in-/uitzoomen, camera ergens anders op focussen, kleuren en overlays aanpassen (bepaalde objecten wel of niet tonen bijv.), etc. Je kijkt vanuit de ruimte, met je eigen schip in het midden, en kunt er omheen draaien, de camera richten op een ander schip of zover uitzoomen dat je individuele schepen niet meer kunt zien en alleen nog icoontjes ziet.

Eve kent geen 'cockpit-view'. Je kunt met je neus bovenop je schip zitten maar voor een meer strategisch overzicht zoom je meestal een eindje uit zodat je het slagveld kunt overzien.
Ok dank voor de uitleg, maar hoe "speel" je het dan als je geen cockpit view hebt. Kun je wel zelf vliegen en schieten enzo, of is het een spel wat je met je muis speelt ala RTS ?
je speelt het meer met shortcuts en je muis (en veel chatten).
De manier hoe het is weergegeven op de stream is lastig. Het mist nog wat 'overlays' en schetst een slecht beeld van hoe het er echt uit ziet als je in battle zou zitten (vooral 1 van deze schaal).

In een dergelijke battle zit je op Mumble / voicechat, Verschillende Intelligence kanalen open, fleet chat, Watchlist (VIP lijst), een overview van wat er in de buurt is. je eigen HUD (shield/armor/ modules etc). en dan nog een 'Broadcast History' venster waar de orders zichtbaar zijn van de FleetCommander. Howel, de FC meestal over voice orders geeft (iets met Spionnen).

Het perspectief van de stream is wel 'correct', het is echt een 'zooi' op je scherm. Mja, als je met 7000 man op een festival staat is het ook een zooi. :+
Vorig jaar of het jaar ervoor is met een uitbreiding/update wel een soort cockpit view toegevoegd en wsad besturing. Dit is echter vrij beperkt inzetbaar vanwege de tactische nature van spel mechanismes.

Het is denk ik vergelijkbaar met bijvoorbeeld LoL, maar dan 3dimensionaal.
Dubbelclick op een bepaald punt in de ruimte en je schip zal er naartoe gaan vliegen, rechterclick op een doelwit of locatie en je kunt er op af vliegen, of indien het een ver weg punt is naartoe warpen.
Vele acties mogelijk met één of twee muisclicks afhankelijk van welk UI element op geclickt wordt.

Voorbeeld video van Solo PVP: https://www.youtube.com/watch?v=4Umab84e1oI

[Reactie gewijzigd door ScytheNL op 24 januari 2018 13:39]

Het is geen flightsim. Je bedient het schip meer op strategisch niveau, alsof je de kapitein bent van een schip. Je geeft (met muis of shortcuts) aan hoe snel je wilt vliegen en in welke richting, welke wapens je wilt afvuren op welk doelwit en zo. Wat je ziet op je scherm is vergelijkbaar met wat een drone zou zien die achter je aan vliegt. Daar overheen geprojecteerd is allerlei strategische informatie over de ruimte en objecten om je heen.

Richting bepaal je door te dubbelklikken in de ruimte (dan vliegt je schip die kant op) of door een object (schip, station, planeet, etc.) te selecteren en dan te kiezen voor opties als: vlieg richting ..., houd ... op een bepaalde afstand, vlieg cirkels om ... heen op een bepaalde afstand, etc. Je kunt tegenwoordig ook vliegen met je cursortoetsen (links, rechts, omhoog, omlaag sneller, langzamer, etc.) maar dat is bijzaak. Lange afstanden vlieg je door te warpen naar een stargate en dan via de stargate naar een ander starsystem te springen.

Je kiest ook welke wapens je wilt vuren, welke beschermingsmodules actief moeten zijn. Hierbij hou je rekening met de vectoren van je tegenstanders, het energieverbruik (beschikbaarheid vs verbruik), de gezondheid (schilden, beplating en romp) van je schip, etc.

Eve is een zeer strategisch en complex spel, waarbij de ouderdom van je karakter of je geld maar weinig invloed hebben op je kansen. Veel belangrijker is het juist opbouwen van je schepen en het kiezen van de juiste gevechten met het juiste schip. Zelfs het duurste schip kan verliezen, want alles heeft voor- en nadelen.
Eve kent wel degelijk een first person view, al een aardig tijdje ook. Je ziet de apparatuur in de cockpit niet, maar wel een HUD.
Elk stipje of gekleurd vakje is een schip van een speler.
Hoe meer je inzoomt hoe beter je het ziet. als je helemaal uitzoomt zie je stipjes zoom je in zie je super veel schepen. Maar er zijn zoveel schepen dat ze niet op je scherm passen.

Door die time dilation was ik er niet bij maar heb ik het wel gevolgd.
Dit maakt het heel kut om te spelen en het gevecht duurde mij te lang langer dan 11 uur in ieder geval.
Dit vraag ik mij ook af.
Ik ben vorig jaar aanwezig geweest bij het vernietigen van de eerste keepstar. Het was een slideshow.
Nu weet ik niet of anderen het zelfde ervaarden, maar voor mij was er bijna niets normaal waar te nemen.
Alles ging traag, we hadden toen ook duizenden mensen in het lokale systeem.
Ik ben maar op 800km afstand gaan cloaken en heb gewacht tot het weer wat speelbaar was, dit duurde ook uren.
Elke grote epische battle verliep bijna altijd zo, Toen ik in BOB (en daarna Nothern Collation) zat heb ik veel grote gevechten mee gemaakt en ik denk op een uitzondering na waren het bijna allemaal lagfests.
Het kwam ook tot een punt dat als je een systeem wou houden je zoveel mogelijk spelers in dat systeem probeerde te krijgen zodat het spel onspeelbaar werd.

Omdat elke actie soms wel een half uur kon duren om uitgevoerd te worden, denk bijvoorbeeld aan een aanval of het wegwarpen was het gewoon gokken of je iets kon raken en of je er levend uit kon komen.

Daardoor was de schade ook zo groot in het grote gevecht van B-R5RB, niemand kan de interdictors raken en je kan nooit optijd reageren om een titan te reparen, want zodra die aangevallen werd, duurde het een half uur voordat je kon reageren.
Tactieken werden er wel op aangepast, maar als piloot was het gewoon geluk hebben als je zo een gevecht overleefde, want je kon alleen maar zitten en toe kijken.
Alle Mothership en Titan piloten hadden hiermee ook meteen een groot probleem, zij waren de eerste target en daardoor ook het vaaksts de sjaak.
Je ziet in die tijd dat er ook vaak gebruik gemaakt werd van passief shield tanking, omdat bij grote lag de damage relatief laag was maar de shield regen wel doorliep je makkelijker (langer) in leven kon blijven.

Hoewel ik al een tijd ben gestopt was het een mooi spel, maar de toevoeging van POS'es toen die tijd en het overnemen van gebieden werd te veel een administratief klusje dan een echt gevecht.
Ik herken veel van wat je zegt.
Pff, wederom een tegenvaller. Ik ben rond 1 uur gaan slapen en mijn schip vloog op dat moment nog rond. Door de TiDi had het geen zin om te proberen te docken. Had wel verwacht dat we (GSF) de Keepstar zouden breken, maar mechanics van het spel maakten dat al bijna onmogelijk. Ik denk dat gisteren enorm slechte reclame is geweest voor het huidige systeem mbt TiDi en Keepstars. Iedereen die vanuit Reddit's /All kwamen kijken zullen enorm teleurgesteld zijn geweest.

Zelf heb ik er een paar kleine kills en paps aan overgehouden. De fleet was op zich oke, maar frustraties zullen heersen.
@jerheij Een verloren schip ben je echt kwijt, inclusief modules die je gemount hebt, en wat je in cargohold had. Een deel van deze modules en cargo hold kan aanvallers geloot worden.
De ingame currency ISK (interstellar credit) kan je boosten door echt geld te betalen. Op dit moment komt 19 euro overeen met 1,6miljard isk. Je kunt daarom wat je ingame verliest aan isk vrij een op een vertalen naar echte euro's, wat de inmense schaal van het gevecht wel benaddrukt.
Wow, dan is er wel wat veranderd... eerder had je maar 1 plex nodig voor 30 dagen game tijd. Nu lees ik dat je 500 plex nodig hebt voor 30 dagen "omega?" tijd en de prijs voor plex is niet veranderd.

Not sure what to think about it :X
Het mechanisme van een PLEX is nu iets veranderd. Het zijn nu vele kleinere brokjes. Voorheen had je genoeg aan 1 plex voor 30 dagen, vlak voor de wijziging was dat ongeveer 1,4b isk waard.
Nu komt 500 plex overeen met 1 maand subscription, gelukkig is de prijs per plek vel veel lager. Deze is nu 3,3 mijloen, waardoor je voor een maand subscription nog steeds 19 euro OF 1,6b isk kwijt bent.
Ah dus de prijs was tóch wel zo hoog voor de verandering. Ik zag op veel sites in de "historie" dat de prijs redelijk stabiel bleef op ~ 3.3 mil per PLEX. Ik herinner me dat ze eerder 300 mil kosten en toen later de prijs belachelijk hoog werd (en nu nog steeds is).
Battlereport wat gelinked is klopt trouwens niet. Battlereport is nog steeds aan het updaten dus sommige allianties en coalities staan aan de verkeerde kant.
Dat komt niet in de buurt van de 1 miljoen dollar aan schade die door een fleet commander in de gamingsubreddit was aangekondigd.
Ik lees het niet als 1 miljoen dollar aan schade, maar dat er 1 miljoen dollar aan waarde aanwezig was. Als alles dan kapot zou gaan zou er daadwerkelijk 1 miljoen dollar aan schade zijn.

[Reactie gewijzigd door Aryante op 24 januari 2018 13:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee