Google stopt met YouTube Gaming-app

Google voorziet YouTube van een nieuwe pagina voor games en stopt met zijn losstaande YouTube Gaming-app. In maart 2019 moet de app volledig uitgefaseerd zijn. YouTube bracht de Gaming-app in 2015 uit, maar veel functies zitten inmiddels ook in de reguliere app.

Het verdwijnen van de YouTube Gaming-app wordt door Google genoemd in een aankondiging van de nieuwe gamingpagina op het videoplatform. Die is te vinden op youtube.com/gaming en deze pagina moet de losstaande app vervangen. Google zegt te stoppen met de app omdat er meer mensen te bereiken zijn via de gewone versie van YouTube.

YouTube kwam in 2015 met zijn Gaming-app en sinds 2016 was de app ook beschikbaar in de Benelux. De app kreeg onder andere een donkere modus en toonde selecties van kanalen met livestreams van games. Volgens de Google Play Store is de Games-app geïnstalleerd op meer dan vijf miljoen apparaten. Hoeveel installaties de iOS-app heeft is niet bekend. De reguliere YouTube-app voor Android is meer dan een miljard keer geïnstalleerd.

YouTube Gaming
De nieuwe Gaming-pagina van YouTube

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-09-2018 • 20:35

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Vanuit de streamerscommunity word hier positief op gereageerd. Men stelt dat YT meer promotie zal gaan geven aan livestreams, waar streamers dus meer inkomsten mee gaan genereren. Twitch zal hier minder blij mee zijn.
Lees: meer advertenties van 15 seconden tussendoor die niet te skippen zijn. Als kijker wordt je hier niet blij van hoor. Het is dat Youtube een grote speler is qua content anders zouden veel mensen overstappen.
Ik heb geen advertenties dus die hoef ik ook niet te skippen. Voordeel is dat het mij maar 1.50 p/m kost en die advertenties bij twitch zijn fors duurder om af te kopen. En vanaf oktober is het afkopen van ads daar niet meer mogelijk.
Afkopen van ads is zeker wel mogelijk, alleen niet langer met Twitch Prime. Hier heb je dan een betaalde subscription op een channel voor nodig, waarna je geen ads meer ziet op dat kanaal.

Ja, ik baal ook. Gelukkig hangen er nog iets meer voordelen aan om prime wel te behouden. Dat YouTube premium heb ik tot nu toe geen neiging voor gehad.
Twitch heeft tot nu toe zeer weinig te vrezen van Youtube Gaming. Zolang de grote streamers op Twitch blijven zullen de kleinere streamers dit ook doen voor de exposure. Ik ken echt niemand die is overgestapt naar YT voor de livestreams, maar daarentegen wel mensen die juist van YT overgestapt zijn naar Twitch.
Die statement durf ik zo niet te maken. Zodra streamers met YT meer geld kunnen verdienen, en grote streamers overstappen naar YT, kan het snel bergafwaarts gaan met Twitch.

Ik heb geen bronnen, maar ik vermoed dat de meeste gebruikers van Twitch jongeren zijn, die kunnen nogal rigoreus "overstappen".
De meeste grote streamers zijn mensen die er daadwerkelijk hun fulltime baan van hebben kunnen maken, die gaan echt niet zo maar rigoureus overstappen, want dan verliezen ze subscribers en dus hoofdinkomen. De meeste van hun hebben naast Twitch ook al dat ze video's uploaden op YT.

Om dan het contrast mooi te laten zien in het aantal volgers op beide platformen hier de twitch en YT van CohhCarnage:
Twitch = 1.000.000+ volgers
YT = ~159.000 volgers

https://www.twitch.tv/cohhcarnage
https://www.youtube.com/user/CohhCarnage

Waarom zou zo'n iemand het risico nemen om over te stappen, met de kans dat je een deel van die 1mil volgers verliest? En waarom zou een kleinere streamer naar YT gaan, ipv te proberen aan te sluiten op Twitch, waar ze door hetzelfde spel te gaan spelen voor of na cohh op die manier kjijkers die geïnteresseerd zijn in het spel te kunnen trekken. Streamers trekken over het algemeen naar het platform waar de meeste gebruikers zijn, net zoals content creators dat eerder met YT deden. Hoeveel "concurenten" van YT zijn nu echt groot geworden? Juist, die zijn er eigenlijk gewoon niet.
Verschil is natuurlijk wel dat hij ook al 3 jaar niet meer actief is op Twitch (uitgaande van de laatste updates op zijn channel), en hij toen pas een jaar bezig was (uitgaande van zijn YT channel)
Ik zit vrij veel op youtube, maar ik wist niet eens dat dit bestond..
Ik heb juist gehoord van een Youtube for Kids app. Super handig voor kinderen! Helaas is het alleen nog verkrijgbaar in de Verenigde Staten..
Het is enkel verkrijgbaar in de VS omdat kinderen daar totaal niet beschermd worden ivm tracking en advertenties.

De meeste diensten zoals facebook en YouTube die je hele doen en laten tracken hebben daarom in hun ToS ergens staan dat je minimaal 16 of 13 moet zijn (afhankelijk van het land) omdat kinderen in bijna alle Europese landen extra beschermd worden ivm wat je qua data mag verzamelen, en wat je hen mag voorschotelen qua reclame.

YouTube Kids zal daarom quasi zeker niet naar Europa komen, tenzij Google bereid is dat te doen zonder er direct aan te verdienen (bvb om kinderen zo vroeg mogelijk 'into youtube' te krijgen).

Daarnaast wil ik je erop wijzen dat niet zo lang geleden dat er een heleboel smerige zooi in YouTube Kids terecht kwam: https://www.youtube.com/watch?v=cLP-P0_VSVc
Denken dat YouTube Kids een makkelijke manier is om je kind 100% kindvriendelijke content voor te schotelen is helaas echt een misvatting. Ik zou mijn kind het niet laten gebruiken, en alsnog zelf streng cureren wat mijn dochter kan bekijken.

[Reactie gewijzigd door kiang op 19 september 2018 09:28]

In het verleden is overigens vaak gewaarschuwd voor de kids versies van Youtube. Daar kwam regelmatig content voorbij dat helemaal niet geschikt is voor kleine kinderen.

Als mijn dochtertje filmpjes mag kijken, dan is het netflix of telekids app. Voor mij geen content dat niet gescreend is, wat het geval is op youtube en zelfs op youtube kids.
Volgens mij ging dat niet om die specifieke app met (gekeurde) selectie maar gewoon om filmpjes op YT die kindvriedelijk zouden moeten zijn maar dat niet waren (spiderman?).
Voor eind 2017 kwamen deze filmpjes dus ook voor in de Kids App, dus een afgeschermde omgeving. En de nieuwe policy zou dit moeten afvangen. Met de nadruk op zou, Youtube heeft namelijk altijd al moeite gehad met het curraten van de grote hoeveelheden content op het platform. Dus totaal geen garanties wat er wel en niet nog in de toekomst binnen de Kids App zichtbaar wordt.
This new policy should prevent the creepy videos from showing up in the YouTube Kids app, which launched in 2015.
https://gizmodo.com/dont-...-your-children-1820331978
Ik ook niet. Nouja, ook geen gemis dus :P
Same here, duidelijk iets mis gegaan bij het promoten van deze dienst.
Ik zit ook veel op Youtube en omdat ik in het verleden ook video’s maakte weet ik dat er een heel gaming gedeelte is ook op de desktop site. Maar ik vind het totaal niet interessant of overzichtelijk persoonlijk. Het zijn letterlijk dezelfde videos en streams als op de normale website.
Ja ik dus ook niet. Google blijft me verbazen af en toe.
Af en toe zie je wel dat ze diensten stop zetten en ik moet altijd opzoeken wat het is omdqt ik er nog nooit van gehoord heb.
Zal allemaal wel voor een andere doelgroep zijn. Voel me steeeds ouder haha
Same, ik denk dat ze er vanuit gaan dat iedereen hele dagen op facebook en twitter zitten en we het daar wel lezen.
Same here dat ze me daar nou nooit op gewezen hebben.

(Beetje off topic)
Ik snap sowieso YouTube vaak niet, onbekende /niet beschikbare features en apps zoals deze, YouTube Red (wat nu premium heet en eindelijk beschikbaar is in NL) het veel besproken dark theme, die blijkbaar wel in game app zit.

En dan nog mijn grootste persoonlijke frustraties: de te kleine fullscreenknop in landscape mode naast de gesuggereerde video's.(die je dan perongeluk aantikt als je vingers iets dikker dan satéprikkers zijn) en die gesuggereerde video lijst die vol staat met video's die je al gezien hebt!

Het lijkt Netflix wel. Het basis idee is leuk en goed en miljarden waard, maar de uitvoering/aangeboden opties kan een kleuter nog beter verzinnen.


OK, mijn azijn is er weer uit, tijd voor koffie :9
Ik had hiervan moeten weten toen ik thuis zat, had het dragelijker gemaakt :9
Dat was dus exact mijn reactie ;)
Ik wist wel dat ze iets met streamem deden maar dat het een aparte tak had wist ik weer niet, kijk bijna nooit streams van gamers en als dan Twitch.
Precies dit. Youtube word sowieso een mengelmoes van verschillende versies de laatste tijd. Jammer dat het stopt voordat ik heb überhaupt heb kunnen uitproberen. Ben overigens sowieso niet zo van de streams. Waarom naar iemand kijken als je zelf kan spelen? Zal de leeftijd wel zijn.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 19 september 2018 08:28]

Waarom kijken mensen naar voetbal als ze het zelf kunnen spelen.
Net dezelfde gedachtegang. Het is trouwens geen gemis als je interesse daarvoor toch al wat lager is.
Vanwege competities en idolen. Ik vind dat geen vergelijking. Als iemand gewoon een potje Call of Duty aan het spelen is heb ik daar geen interesse in om dat te bekijken. Een kampioenschap van een bepaalde game waar ik interesse in heb is wel weer de moeite waard om te bekijken. Dat is dan naar mijn mening weer wel te vergelijken met een sport.

Maar zo zie je maar. Meningen verschillen. En zoals ik al zei speelt de leeftijd daar ongeacht ook een belangrijke rol in.
Alles wat daar on zit zit tegenwoordig in YT zelf daarom is YT gaming ook overbodig.

Dus wat wil je precies proberen?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 september 2018 11:17]

Duidelijk. Logisch dat ze er dan mee stoppen. Thanks.

Dus wat wil je precies proberen?

Niets in het bijzonder. Als designer was ik meer geïnteresseerd in de vormgeving en lay-out moet ik eerlijk zeggen.
Zoals zo vaak een dienst van Google die niemand kent en dus ook niemand gaat missen.
Wanneer zouden zij bij Alphabet wakker worden en eens serieus gaan nadenken en niet alles als lostaande app willen aanbieden maar gewoon als samenvoegen....

De volgende twee apps mogen ze ook samenvoegen Allo en Duo, wellicht zelfs gewoon standaard integreren met de sms app zodat je een product krijgt ala iMessage.
Dat hebben ze al, dat heet Hangouts.....
Is de Hangouts app juist niet uitgefaseerd? Ik ben compleet het overzicht kwijt qua chat-apps van Google.
Ja, om plaats te maken voor allo, duo en messages....
Hangouts richt zich meer op de zakelijke markt geloof ik nu.
Allo is ook niet meer in actieve ontwikkeling. Team is overgezet op Android Messages. Sindsdien RCS-support, dark thema en een web-interface zoals whatsapp.

Andere apps die de laatste tijd uitgefaseerd worden: Play Music (in favor of Youtube Music) en Google Inbox (om mensen weer allemaal terug naar Gmail te krijgen...).

Andere apps die ook TE veel overlappen: Google Keep/Google Tasks, Google News newsstand/Play Books shop.
Niet alleen qua chat apps.
Je moet voor de gein eens zoeken op google in de App/Play Store... ben je weer up to date! :D
Yup, en Duo en Allo bestaan ook nog steeds. Zoals ik al zei, maak 1 app ipv tig....
Ze doen dit bewust. Vele losse teams binnen Google vinden eigen produkten uit en ze proberen gewoon of het aanslaat. Daarna volgt een jaar of 2 later de "spring cleaning" en wordt het dood verklaard.

Een bewuste keuze, maar ik heb het al zo vaak meegemaakt dat ik afknap, en niet meer de neiging heb dit soort probeersels uberhaupt te proberen.
Google zal vast wel weer met iets anders komen.
Misschien ook dat zo gemist gaat worden.
Ja, dat is boven te lezen maar bedoelde ik niet.
Ik bedoel met een andere feature.
Next: YouTube Music?
Klopt, is al geintegreerd op de nvidia shield in de nieuwe youtube app.
Klopt niet. YouTube Music staat los, de YouTube app opent enkel de Music app als je erop drukt.
Gebruikt het gros niet gewoon Twitch om streams te kijken?
Was indertijd bedoeld voor directe concurrentie met Twitch
nieuws: YouTube Gaming gaat vandaag van start - update 2

[Reactie gewijzigd door Rigs op 18 september 2018 22:29]

Heeft dit ook invloed op https://gaming.youtube.com?

[Reactie gewijzigd door akaash00 op 18 september 2018 21:00]

Ehhhh bestond dit? Zo ja, voor hoelang?
Dit bestond zo lang je de mogelijkheid had om dit artikel eerst te lezen voordat je een reactie plaatst:)
Een nieuw record voor Google haha. Man, bij Google weten ze echt niet wat ze willen, ze moeten daar echt eens de bezem doorheen gaan halen.
Wist niet eens dat dit er was...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee