Google start met YouTube Kids in Nederland en België

Google heeft YouTube Kids in Nederland en België geïntroduceerd. De versie van YouTube geeft ouders de mogelijkheid om kinderen alleen naar goedgekeurde kanalen te laten kijken en de schermtijd te beperken.

YouTube Kids is door de toevoeging van Nederland en België in 59 markten beschikbaar. Het is een gratis dienst die reclame toont. De advertenties zijn wel beoordeeld op geschiktheid voor kinderen. Wie geen advertenties wil dient een YouTube Premium-abonnement af te nemen.

De kindvriendelijke versie van YouTube biedt een afwijkende interface ten opzichte van de reguliere versie, met grotere thumbnails en een onderverdeling van kanalen in de categorieën Shows, Muziek, Leren en Ontdekken. Ouders hebben diverse beheeropties. Zo kunnen ze zoeken uitschakelen en instellen dat alleen goedgekeurde video's en kanalen getoond worden, terwijl ze andere op een zwarte lijst kunnen zetten.

Daarnaast is er de mogelijkheid timers in te stellen, zodat kinderen niet langer kunnen kijken dan ouders willen. YouTube Kids is beschikbaar op smartphones en tablets met iOS 7 of hoger of Android 4.1 of hoger. Daarnaast is de variant te bekijken op tv's via een Chromecast, Apple TV, gameconsoles, smarttv-platform of Android TV.

Met de Kids-versie probeert Google tegemoet te komen aan kritiek op de reguliere versie van YouTube, waar kinderen van een normale tekenfilm met enkele kliks op vreemde en schokkende beelden terecht kunnen komen. Sommige op kinderen gerichte kanalen op YouTube publiceren bijvoorbeeld automatisch gegenereerde beelden met bevreemdende resultaten tot gevolg.

YouTube Kids

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-02-2019 • 08:15

104 Linkedin

Lees meer

Reacties (104)

104
103
67
5
0
28
Wijzig sortering
Deze optie had er jaren geleden al moeten zijn. Goed dat het er nu alsnog is.

Belangrijkste functie die er mist, is dat ik als ouder niet zelf kanalen toe kan voegen. Mn dochter is bijna 9 en ze kijkt graag naar Dylan Haegens. Maar dat kanaal staat er niet tussen.

Dus dan moet ik toch toegang blijven geven tot de oude app. Dat schiet zijn doel voorbij.

Je kunt als ouder, wel binnen de content van YouTube Kids kanalen regelen. Maar dus niet zelf zaken toevoegen die er nog niet in staan.

Daarom denk ik alleen geschikt voor hele kleine kids. Terwijl ik het juist graag op deze leeftijd voorhanden had gehad.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 5 februari 2019 08:26]

Internet, techniek en het digitale tijdperk zijn hartstikke leuk maar hebben toch ook best veel problemen met zich mee gebracht waar kinderen tegen beschermd dienen te worden, het kost ook soms best wat tijd om je kind(eren) te vrijwaren van dingen die niet goed voor ze zijn.

In mijn kindertijd was dat een stuk eenvoudiger, de TV ging gewoon nooit aan overdag behalve op woensdagmiddag om Stuif es in te kijken, verder moest je jezelf maar zien te vermaken met buiten spelen of met slecht weer met speelgoed en stripboeken/boeken.
Je werd uitgedaagd om je eigen fantasie te gebruiken en je af en toe vervelen hoorde daar ook bij.

Ik word oud...
Herkenbaar. Om die reden heb ik mn dochter op ouderwetse scouting gedaan.

Weer ouderwets buiten spelen, Speurtochten met kompas en vergrootglas, hutten bouwen, knutselen. Etc. En 2x per jaar zelfs een x camperen.

En vooral: nergens mobieltjes. Alleen de begeleiding. Dus als er echt iets is, kun je die bereiken en visa versa.

Na de afgelopen jaren steeds op verschillende sporten te hebben gezeten. Waar ze elke x uitgeblust vandaan kwam. En een gestress om erheen te gaan, omkleden etc. Komt ze nu juist super vrolijk thuis en wil ze met de kids uit de buurt buiten spelen.
Mijn dochter word dit jaar 21 en ik heb exact hetzelfde gedaan, zij was net als ik vroegah altijd buiten en altijd een paar minuten te laat met het avond eten hahaha.
Helemaal top ! ;)
Die van mij volgende week 9. Maar voor bovenstaand resultaat teken ik. :) De ware uitdagingen beginnen nu pas....
..altijd een paar minuten te laat met het avond eten hahaha.
Helemaal top ! ;)
En na het eten nog naar buiten 'tot de straatlantaarns aan gaan.' ;)
Na hun 21ste gaan ze vaak pas naar buiten als de lantaarns al aan zijn..
vanaf een jaartje of 14 al... in de hoop dat vaders de make-up dan niet ziet. :D
Ik word oud...
Maak je geen zorgen, het ligt niet aan jou.

Het ligt aan bots, aandeelhouders en inklauwers.

Neem de volgende informatie met een korreltje zout, of een kilopak ervan, maar dit is een voorproefje van "youtube for kids":
https://medium.com/@james...the-internet-c39c471271d2 (waarschuwing: deze link leest niet lekker simpel weg en is langdradig, valt in herhaling en heeft geen alinea kopjes ofzo, en overdrijft ook behoorlijk op meerdere punten, zo lijkt deze auteur zèlf wel een beetje geautomatiseerd... deze link komt uit dit tweakers artikel trouwens)


Natuurlijk zitten er wel goede dingen tussen, maar alles is ondertussen wel door bots op de schop genomen. Eerst moet het kalf meerdere malen verzopen en begraven zijn wil youtube hier wat aan gaan doen. Ik zou de kids gewoon op het normale youtube gooien want daar zit (naar mijn gevoel = subjectief) minder geautomatiseerde rotzooi in.

**nog een edit**
Hoeveel andere bronnen dan James Briddle zijn er trouwens? Ik kan echt niets vinden, wat ik ook invul in mijn zoekbalkje, alleen james briddle en mensen die hem letterlijk napraten zijn er zat te vinden...

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 5 februari 2019 18:57]

Jammer. Ik was even blij maar dat is nu wel weer voorbij.

Mijn kinderen willen inderdaad Dylan en Enzo kunnen kijken. Maar ik wil niet dat ze 3 videos later naar gruwlijke dashcam filmpjes aan het kijken zijn als ik even niet oplet.

Doe mij gewoon een default = deny YouTube en laat mij dingen whitelisten die ze mogen kijken. Nu is het een prima idee maar kansloze uitvoering.
Dit is nog maar net een nieuwe versie wellicht kommen ze na alle commentaren straks met een gemodificeerde versie. Waar je andere kanalen kunt toevoegen. Die van mij kijken graag ook muziek clips maar soms zouden van bepaalde nummers de versies zonder clip beter zijn.
Hij komt nu pas in NL en BE uit. Maar bestaat al enige tijd.

Ik sluit me aan bij sys64738 liever helemaal geen content en zelf toevoegen, dan deze belemmering.

Gewoon ook heel erg vreemd dat je in de gewone YouTube geen kanalen kunt blokkeren. Wel reaguurders, geen youtubers
Ze gaan er toch niet voor zorgen dat we hun inkomsten niet meer kunnen zien.

Juist doordat ze zulke opties niet hebben weet je wie de klant is.
Dat zijn allemaal commerciele belangen.

Youtube is natuurlijk erg verslavend daarom proberen ze kinderen al heel vroeg verslaafd te maken. Zo proberen ze ouders over te halen hun kinderen op jonge leeftijd er al aan bloot te stellen zodat hun kinderen een levenslange hang ontwikkelen. Daarbij worden ze ook bloot gesteld aan de reclame van bedrijven als McDonalds die hun frites in de suikerwater dopen om eenzelfde hang op jonge leeftijd te ontwikkelen. Daar kan Google weer flink op verdienen.

Je kunt zeggen het is beter dan niets, maar waarschijnlijk is niets in dit geval beter voor het kind. Sowieso wil je de onlinetijd van een jong kind flink beperken. Omdat er totaal geen marktwerking is (een situatiel door onze regering en EU wordt nagestreefd) heb je niets te vertellen, je bent overgeleverd aan wat deze bedrijven aanbieden. Was dit nu een overheidsvoorziening dan kon je er nog publieke druk uitoefenen, maar zoals het nu is bepaalde de Amerikaanse situatie hoe het in de rest van de wereld wordt gedaan.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 5 februari 2019 19:58]

En dat is precies waarom ik tegen YouTube Kids ben in zijn huidige functionaliteit (ja, heb 2 kinderen van 6 en 8, en nee, ik wil niet dat zij gruwelijke videos zien). Google gaat nu bepalen welke vlogger de jeugd wel kan bereiken en welke niet. Met het gigantische aanbod op Youtube is dit gewoon niet op deze manier te organiseren (in tegenstelling tot Netflix Kids). Daarnaast: er zijn vloggers die zich richten op kinderen, echter zal de ene ouder niet willen dat hun kind diegene volgt, en een andere ouder zal er geen probleem mee hebben.

Beter zou zijn als je als ouder remote toegang hebt tot het Youtube account van kind, waarin je keywords kan filteren, accounts kan filteren, etc. En dan aangevuld met de functies dat je ziet waar je kind naar heeft gekeken, tijdslimiet, etc. Tuurlijk kan er dan nog genoeg tussendoor glippen, je kan je kinderen zo goed mogelijk beschermen, maar in het dagelijks leven komen ze altijd wel dingen tegen die ze niet mogen zien. Je kan het alleen voorkomen als je je kind afsluit voor de buitenwereld. Dus: zo goed mogelijk je kind beschermen, zonder af te sluiten van de wereld.
Dit is precies waarom ik een eigen locale website heb gemaakt waar ik zelf kanalen kan toevoegen voor mijn kids. Zo kunnen ze alleen kijken wat ik heb geselecteerd zonder verleid te worden andere video's te kijken (suggesties heb ik uitgeschakeld, anders dan die ik zelf creëer op basis van wat ik zelf heb toegevoegd) en zonder dat ze bepaalde content weer niet kunnen zien. Ik snap niet helemaal waarom Youtube zelf niet doorheeft dat ouders dit soort vrijheden willen. Of zijn wij Tweakers gewoon veeleisend :)
Ze hebben alles door maar het enige criterium is dat er meer advertenties worden gekeken door steeds relevantere cq specifiekere doelgroepen. All other considerations secondary.
zo is het, beperkingen houden ze niet van want dan wordt er minder gekeken. Dat is uiteraard niet de bedoeling
Zijn dit niet een beetje Noord Koreaanse praktijken waarbij één iemand bepaald wat de rest kan en mag bekijken? Hoe zie je het voor je als men gebruik maakt van een mobile device buiten de 'beschermde' omgeving? Hoe ga dan controleren en beperken wat men kan en mag?
In reactie op mijn reactie, waarbij de ouder zijn kind opvoed, of wat Youtube doet?
De massa gaat zelf al richting de pulp daar is helemaal geen sturing voor nodig..
Erg jammer dat je nog geen content kan toevoegen, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Wat ik zelf een groot pluspunt vind, is dat het een separate app is.

Nu moeten we opletten dat we van account wisselen om te voorkomen dat onze favoriete en aanbevolen videos niet door elkaar komen te staan. En dat wisselen van account is niet zo handig ingesteld als bij Netflix.
Ik let dus echt heel bewust op wat ik kijk op YouTube om te voorkomen dat mijn kinderen geen ongeschikte suggesties krijgen als ik vergeten ben uit te loggen. Niet heel dramatisch, maar ik hou bijv. best wel van grappen a la Jackass.
Andersom is ook vervelend, want ik krijg weer heel veel suggesties voor filmpjes van My Little Pony, taarten bakken en Dylan Haegens.
Dit is precies en de enige reden waar de incognito modus voor is in de browser, toch?
Mijn kinderen gebruiken bijna uitsluitend de app (op tablet en tv) voor het kijken van YouTube.
Van mij hoeft dat niet incognito. Het is vaak wel fijn voor ze als ze afgestemde suggesties krijgen.
Vind ik zelf ook prettig, mits een optie om dit met 1 knop uit te zetten om eens wat andere dingen te ontdekken.

Het punt is meer dat het wisselen tussen gebruikers zo gebruiksonvriendelijk is, waardoor je dit niet snel doet of vergeet.
Gewoon wisselen tussen accounts zoals bij NetFlix of op de Switch console, met een duidelijk indicatie welk account actief is.
Werkt perfect.
familie accounts maken op je computer en je kinderen in laten loggen met een pin code. Kun je scherm en inlogtijd beperken en krijg je een wekelijks rapport. Werkt uitstekend in Windows 10. Je kunt ze ook makkelijk extra tijd geven, ze klikken op een knop en je krijgt een mail waarmee je simpel extra tijd kunt geven.
Je kinderen hebben wel een Microsoft account nodig maar dat is snel te regelen. Dit gebruiken wij naar tevredenheid al jaren.

Als je ook een gmail account aanmaakt kunnen ze de volgende dag verder kijken en recommendations zien. En je kunt beperkte modus aanzetten, dit is helaas aan de pc gekoppeld en niet aan het account. Dat is dan weer waardeloos.

[Reactie gewijzigd door tvtech op 5 februari 2019 11:40]

klopt. maar als je daarbinnen toch inlogt op je YouTube etc komt het daar weer gewoon in je geschiedenis en aanbevelingen te staan.
Ik gebruik voor mijn kinderen (3,5) Netflix met een kinder profiel en laat ze ook de Zappelin app en Zappelin en Ketnet Junior tv zender kijken. Dit werkt aardig, maar sommig materiaal staat helaas (vanwege rechten veelal) niet op dat soort zenders of apps.
Het reguliere YOuTube laat ik mijn kids niet kijken ivm de niet kind vriendelijke suggesties en reclame. Spijtig dat er geen betaalde YouTube Kids app is zonder reclame en meer opties om zelf series toe te voegen.

Een redelijk alternatief wat ik tot een jaar terug nog weleens gebruikte is de ietwat gedateerde 'Tubelist / Tube Playlist finder' app (site / iOS app) (eenmalige reclame in app wegkopen a 1,09 euro) met de nodige beperkingen voor de kijkers, maar jij als ouder kunt wel afspeellijsten handmatig toevoegen. Dan blijft wel het punt dat jij moet controleren of de maker van de playlist echt geschikte videos heeft toegevoegd. Je kunt uiteraard ook zelf een playlist maken door videos toe te voegen.
De reclame loze optie is er wel. Als je zelf de premium variant voor jouw eigen YouTube account afsluit, zal behalve jouw eigen omgeving, ook die van je kids reclame loos zijn. (Nou ja, de reclames die Google toevoegt dan... product placement etc door YouTubers zelf ontkom je niet aan). Tijdens het instellen van YouTubeKids moet je hem namelijk eerst aan je eigen account hangen. Daaronder hangt hij vervolgens de kids accounts. Het voordeel is dan ook dat je niet elkaars favorieten en laatst gespeelde filmpjes ziet.

Het zelf toevoegen van kanalen echter, die optie is er nog niet.
Goed punt dat de koppeling met je eigen account ervoor zorgt dat ook YouTube Kids app hiermee zonder reclame is nog los van product placement door YouTubers zelf. Ik heb de app even geprobeerd, maar ben niet echt overtuigd om dit aan mijn jonge kinderen voor te schotelen. Ik hou het voorlopig bij Zappelin en Netflix kids profiel peuters/kleuters (waar ik zelf ook aardig moet checken omdat er geregeld 'AL' (alle leeftijden) content voorbij komt die helemaal niet geschikt is naar mijn idee).
als je bij het kijken van kinderseries op youtube ineens bij schokkende beelden komt moet je ook niet je youtube account delen met je kind.

want alles wat je op dat account kijkt veranderd het algoritme van wat je krijgt aangeraden.

mischien is het niet zoo zeer de schuld bij youtube leggen maar bij de ouders die hetzelfde youtube account ook gebruiken
Wat jij noemt heeft helemaal niks met het kijkgedrag van ouders te maken, maar juist met het kijkgedrag van de kinderen. Die filmpjes worden gericht op kinderen, en zullen dus vooral tevoorschijn komen als je veel kinderfilmpjes afspeelt met je account. Tenzij je ze continu in de gaten houd als ze aan het kijken zijn kun je niet voorkomen dat ze die filmpjes tegenkomen.

Youtube Kids zorgt ervoor dat je dus niet op die rare filmpjes komt, maar hoe google dat doet weet ik niet. als je dan helemaal zeker wilt weten dat je kinderen die filmpjes niet zien kun je met een whitelist werken.
Helaas zijn er nog veel te veel ouders/mensen die niet zo handig zijn als de gemiddelde Tweaker om de boel goed in te stellen, er zijn er zelfs die niet eens weten wat youtube kids is of bestaat.
In vergelijking met 40 jaar geleden is door het internet en de techniek (mobile devices everywhere) voor kinderen de wereld een heel stuk groter en bozer geworden.

Het is best moeilijk geworden om ze daar tegen te beschermen.
Mede om die reden heb ik een apart Gmail-adres gemaakt voor m'n kinderen en heb youtube altijd ingesteld op 'beperkte modes' en de opties zoals 'kijkgeschiedenis onthouden' etc. uit en op onderbroken. Het lijkt wel invloed te hebben op wat getoond wordt, maar de minder fraaie filmpjes komen ook nog wel voorbij. Het algoritme van de gewone youtube is teveel beïnvloed daardoor zoals ook in het gelinkte artikel staat. En iets 'echt blokkeren' of steekwoorden is gewoon niet mogelijk.

Gelukkig vinden ze Netflix toch leuker, want ook al is onze dochter 4, ze klaagt nu al over "och alweer reclame" en weer een filmpje die ze niet mag zien. Youtube kids toch maar even proberen.
Heel vervelend zijn de parodie filmpjes.

Sex, geweld en zeer frof taalgebruik met sesamstraatpoppen bijvoorbeeld.

Of zelfs alleen dergelijke voice overs over de gewone beelden van bijv Peppa Pig.

Zit je kind met zn koptelefoon even wat YouTube te kijken, jij denkt en ziet dat het in orde is. Not! En zodra ze dat 1x gekeken hebben, komen er meer voorbij in de toekomst. Want er was kennelijk interesse.
Neen hoor. Op onze LG kijkt enkel ons zoontje naar YouTube en toch krijgt hij soms reclame van Poltergeist en consorten...
Dat komt omdat dat gewoon youtube is, waar alles gewoon te kijken is, en die reclames worden gewoon willekeurig getoont bij filmpjes met reclame. Dat krijg je bij youtube kids niet.
Wat wel een probleem is bij youtube kids, zijn de filmpjes gericht op kinderen, waar bewust enge en rare dingen in gezet zijn, die dan ook door de filters van youtube kids komen. Dat kun je weer voorkomen door een whitelist te gebruiken.
als je bij het kijken van kinderseries op youtube ineens bij schokkende beelden komt moet je ook niet je youtube account delen met je kind.
Dat is het probleem niet.
Het probleem is dat er juist schokkende beelden gemaakt worden die gericht zijn op kinderen en juist inhaken op het algoritme voor kinderseries.

Mijn dochter heeft een eigen account (omdat ik ook voor mezelf dingen gescheiden wil houden), maar mag van mij geen Youtube kijken, juist vanwege die walgelijke filmpjes die inhaken op Elsa, Spiderman, Peppa Pig en al die dingen.
Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Elsagate

Ik vertrouw Youtube Kids wat dat betreft ook nog niet helemaal. Voorlopig blijft het gewoon nog Netflix hier.

[Reactie gewijzigd door anandus op 5 februari 2019 12:37]

Wij laten sinds en maand geleden onze kinderen van 1 en 3 geen YouTube meer kijken. Naast dat het vaak gemakzucht is vanuit de ouder, is het ook nog eens vreselijke troep. Werkelijk 90% als het niet meer is is totaal zonder enige educatieve waarde. Veel sluikreclame en vrij domme suffe filmpjes.
Het is beter je kinderen te laten vervelen zodat ze zelf op zoek gaan naar ander vermaak. Daar worden ze creatief en ondernemend van.
Van YouTube kijken worden kinderen oninteressant en passief.
Deze YouTube kids versie zal nog steeds bende bevatten.

[Reactie gewijzigd door holoduke51 op 5 februari 2019 09:18]

Elke keer als ik dit claim over mijn toekomstige kinderen lachen mijn collega's me vierkant uit. Ik hoop dat ik standvastig genoeg ga zijn later.
lol, ik begrijp uw collega's :-)
Voor je kinderen hebt zeg je altijd: ik zal het zo doen, en geen tv, geen pc etc...
tot je een paar jaar kinderen hebt, dan ben je blij dat er iets is zoals TV of youtube om u als ouder toch nog eens een kwartier rust te geven
Een kwartier is voor amateurs ;)
Disney collection of Netflix. Dan is 30-60 minuten vast bereikbaar :Y)
Of als je ze echt kwijt wilt Fortnite/Minecraft, maar krijg ze dan nog maar eens terug :o
Het zal vast vanaf een bepaalde leeftijd lastig worden. En vrije keuzes mogen ze maken natuurlijk. Maar de eerste jaren kan je als ouder echt wel strict zijn. Ik zie zoveel ouders om mij heen die uit gemakzucht hun kinderen al die troep laat kijken.
Hangt er maar net van af waar de interesses van je kind liggen.

Die van mij is helemaal gek van tekenen en Minecraft. En via die filmpjes leert ze technieken waar ze zelf in geen 100 jaar achter zou zijn gekomen.

Dat kijken naar tekenen deed ze vanaf een jaartje of 4 en Minecraft 5,5. Dus nog even wat ouder dan in jouw geval.

Maar ik deel je mening dat kids ook moeten leren dat ze niet 100% van de tijd vermaakt kunnen worden. Sterker nog, dat vervelen iets heel leuks kan zijn. Daar is de limitatie optie in de app prettig voor. Na 45 min niet meer te gebruiken bijvoorbeeld.
Ik 'beperk' (niet teveel waarde aan dit woord hechten) mijn kinderen hierin niet, maar kan me dit standpunt zeker wel voorstellen. Er is een hoop troep, sluikreclame, etc. Er komt echter een moment dat alle klasgenoten het over bepaalde vloggers gaan hebben, en als jou kind dat moet zeggen: 'ik mag van papa geen Youtube kijken'...

Tot een jaar of 5/6 zal het nog wel lukken.
Dit. Mijn zoon van 5 mag van mij kindertube kijken, of samen met mij alleen youtube filmpjes met geluid voor mij hoorbaar. Hoe gaat dit straks in de klas of als vriendjes praten over bepaalde content (wat nu al gebeurd)
grootste 'gevaar' zijn de vriendjes met oudere broers...succes :-)
Of de kinderen in de klas met van die no-care ouders
Ik zat er net zo in als jij...
Maar ik kan het niet volledig tegenhouden...

Inmiddels zijn mijn kinderen 4 en 7. Maar vooral bij opa en oma is het drama. Fijn dat ze een dagje kunnen oppassen, maar als het aan hen ligt zitten ze heel de dag op een tablet :(
Vreselijk. Echter ben ik de ouder en ik ben de bepalende factor. Je kunt het niet tegenhouden maar wel beperken. Ik heb nu de afspraak gemaakt als ik er ben, dan geen tablet! Met als tegenprestatie dat ik dan ook niet op mijn telefoon zit.

Maar ik stoor me er nog erg aan. De hele ganse dag achter dan breinloze ding. Wat kan je hier aan doen als je oudere/schoonouders zeggen ''ja maar hier gaat het anders''
Ja mijn zoon begint een beetje op de leeftijd te komen dat je er afspraken mee kunt maken.
Mijn schoonouders zeggen gewoon "bij ons mag het, daar zijn we opa en oma voor".

Dat snap ik deels.

We zijn aan de andere kant ook blij dat we niet voor alle dagen BSO opvang moeten betalen, scheelt een hoop geld.

Met mijn zoon nu de afspraak dat ze op een dag van 11:30-18:00 uur maximaal een uurtje totaal op de ipad mogen, als ze ook buiten gaan voetballen en lekker zelf gaan spelen.

Thuis mag hij af en toe een spelletje doen op de ipad als hij eerst serieus meters heeft gemaakt met squla op de ipad. Daar leert hij nog wat van.
Het probleem is dat je er op een gegeven moment niet onderuit komt. Als je ze niet laat kijken vinden ze wel een andere manier om het alsnog te kijken, zonder je toezicht.
Zelfde met telefoons, op een bepaalde leeftijd is het "normaal" om een telefoon te hebben, maar als je ze dat onthoudt worden ze gewoon gepest op een gegeven moment. Dat neemt niet weg dat het probleem niet de telefoon is, maar je ontkomt er gewoon niet aan. Beter kun je ze op een goede manier leren omgaan met dit soort zaken.
Reclame hadden ze ook wel mogen skippen bij een Kids app. Zou eigenlijk sowieso verboden moeten zijn..
Dan zou het 20 euro per maand kosten...
Dan ontdek je dus eigenlijk of het je waard is of niet. dat je die persoonlijke data niet meteen voeld maakt niet uit, die twintig euro verdienen ze er blijkbaar ook weer uit en dat komt uiteindelijk ook gewoon uit jou zak.
Laat iedereen lekker betalen op hun eigen manier, geld of data... Ik heb youtube premium, kinderen hebben altijd via de chromecast op mijn account gekeken zonder reclame. Zojuist getest en mijn kinderen kunnen met de youtube kids meeliften op mijn account, dus zonder reclame voor $9.99/maand.
mijn punt is juist dat je altijd betaalt met geld. de een alleen indirect. het zou geen geld waard zijn als het geld zou opleveren, en het levert geld op omdat het gebruikt word jou producten te laten kopen, die producten hebben weer marges die naar het opkopen van die data gaan.

[Reactie gewijzigd door t link op 5 februari 2019 09:28]

Semantiek. Je betaalt dus in data aan google, google krijgt geld van de reclamemakers... Je betaalt dus niet met geld. Jij vindt dat dit dan indirect met geld betalen is. Ergo: semantiek. We bedoelen hetzelfde. Onder aan de streep: laat iedereen betalen op de manier die diegene wil. Ik geef op jouw reactie de mogelijkheid hoe je er voor kunt betalen in de vorm van een youtube premium abonnement, voor wie dat wil.
Nee ik bedoel duidelijk niet hetzelfde. het kost je letterlijk geld. als je belasting betaald betaal je toch ook gewoon voor de wegen waarop je rijd? dat het indirect is maakt het niet minder met geld betalen. je data is meer een soort lening die je later terug betaald met echt geld, alleen weten de meeste mensen dat zelf niet.
Wacht even, dat je geen reclame meer hoeft te kijken, wil niet zeggen dat ze je data niet meer minen...
Waachijnlijk betaal je nu gewoon geld en ook met je data. Allen op youtube hoeven ze je geen reclame meer cvoor te schotelen, maar op allerlei andere diensten is dat prima mogelijk.
Die reclame gaat je als ouder over de lange termijn onder de streep meer dan €20 per maand kosten.
niet echt helemaal mee eens... denk dat het vooral de vriendjes en vriendinnetjes zijn die de oorzaak zijn.
Als kind had enkel de speelgoedreclame rond sinterklaas mijn interesse, en sinterklaas kwam, of daar nu reclame voor was of niet (en denk niet dat mijn ouders hun budget was aangepast aan de reclame die ik zag)
Leuk dat je een +2 krijgt maar enige feitelijke onderbouwing blijft uit..
YouTube Premium is 12 euro per maand. En dan krijg je er Play Music er nog bij. Bovendien kan je YT videos op je mobiel afspelen zonder dat de app op de voorgrond staat (je hebt ook een PiP optie), kan je video's downloaden en krijg je gratis toegang tot hun Originals (niet vergelijkbaar met Netflix, al zitten er wel een paar goede dingen tussen - zoals MindField van Vsauce).
Al bij al geen slechte deal.
je geeft al je persoonlijke data; je kijkgedrag; al de truken die Google gebruikt om een profiel van je te maken; en je altijd en eeuwig te kunnen volgen; en nog veel meer aan Google; en dan nog wel van je kinderen.

prima deal hoor!
Ik ben wel privacy minded maar ik heb geen idee wat jij denkt dat Google gaat doen met de kijkgeschiedenis van mijn kinderen (het is niet alsof ze politieke content kijken). Het feit dat je controle kan krijgen over het aanbod + het feit dat het reclamevrij is zijn voordelen die het vrijgeven van de kijkvoorkeuren van mijn kinderen teniet doen. Het gaat hem om een paar cartoons, dierendocumentaires, kattenfilmpjes, knutselvideo's en alle Nederlandstalige wetenschappelijke programma's waar Lieven Scheire aan meedoet. Oh nee, nu heb ik het hier ook vrijgegeven.
Waarom dat nu weer?

Youtube kids gaat enkel en alleen door kinderen gebruikt worden, want quasi alles dat interessant is voor eender wie 12+ ga je er echt niet op vinden. Alsof het opbouwen van de gewoonte van Youtube te kijken op de lange termijn al niet genoeg gaat opbrengen.

Als ze echt geven om de kinderen en die willen beschermen tegen de buitenwereld zouden ze de reclame voor de "kindermodus" gewoon volledig laten vallen, of op z'n minst 100% van de reclame manueel goedkeuren. Anders krijg je nog altijd ongezonde manipulatieve rommel binnen. Kijk maar eens een paar van die vloggers die zich richten op kinderen... Daar zitten er een paar bij die schaamteloos van alles en nog wat aan kinderen proberen te verpatsen. Er zitten echt roofdieren bij...
Och de filmpjes die ze kijken zitten ook vol (sluik)reclame. Dan blijft er niks over om te kijken voor ze.. ;)
Dit dus. Ik heb een keer met m'n nichtje van zes meegekeken en er wordt reclame gemaakt voor allerlei goedkope rotzooi zoals "slijm" en een soort "speelgoed lootboxen" (denk een Kinder Surprise ei maar dan zonder de chocola). En dat zijn dan de kanalen zelf en nog niet eens de reclames die tussendoor komen.
Zonder een adblocker op youtube gaan is niet te doen. Wat een bizar slechte irrelevante advertenties. Zoals advertenties voor Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen hier in Europa waar je de producten niet eens van zou kunnen kopen als je dat zou willen ...
In de gevallen dat op een of andere manier mijn adblocker uit staat zijn de reclames bij mij toch tot zo ver " relevant ".
Staat je locatie niet op een ander land ingesteld of gebruik je een vpn?
Reclames heb ik hierbij op zich niet zo'n probleem mee. Dat heb je zelfs bij de kindertelevisie op de publieke omroepen in bepaalde tijdsvakken. Wat mij stoort bij de normale YouTube app is de selectie advertenties die er voorbij komt. Daar lijken ze hier in elk geval wat aan te doen.
Daar hebben ze YouTube premium voor. Wat volgens dit artikel ook werk met YouTube Kids.

En het hangt er maar net aan welke ads źe laten zien. Een kind van 9 wat een ad krijgt van een auto is niet zo heel erg. Maar gaan ze speelgoed laten zien wat leuk is voor een 9 jarige is het wel vervelend. Maar dat vind ik als nog beter als een trailer van een horrorfilm onder een filmpje voor kinderen.
Hier zitten de twee kids (3 en 6) wel op mijn Google account op Youtube en dat gaat eigenlijk prima.
Ik heb me er al vaak over verbaasd dat via de desktop (Linux + FF + Ghostery/uBlock) we nooit reclame of gekke filmpjes zien.
Op mijn telefoon komt de reclame dan weer wel en op de iPad van oma is het na 10 minuten één doffe ellende met vage uitpakfilmpjes of Engelstalige kinderliedjes met Marvell figuren die elkaar de kop inslaan (wat oma uiteraard nooit in de gaten heeft... |:( )
En dat is dus alweer het grote nadeel van die mobiele apps.
Iedereen is de controle al een paar jaar kwijt, ik denk tenminste dat de meeste kinderen gewoon via de app kijken en niet meer via browser op een desktop/laptop.
Met YouTube kids geven ze een klein beetje controle terug aan de ouders, maar YouTube ( Google ) heeft nog steeds de touwtjes in handen.
Ze kijken overigens meestal op de TV via "Cast to Kodi". Dan heb je nog als bijkomend voordeel dat ze niet met het hoofd voorover gebogen naar een scherm zitten te turen op 15-20 cm van hun ogen en minder afgeleid worden door die o-zo-interessante volgende filmpjes in de zijbalk.
Goede ontwikkeling. Ondanks ingrijpen van Youtube komen er nog steeds vreemde beelden voor tussen de kinderfilmpjes. Vanavond meteen installeren en wat kanalen whitelisten.
Jaren geleden gebruikt toen onze eerste nog onder de 2 was. Het was leuk om te zien hoe snel die kleine dreumessen al door hebben hoe het swipen werkt en als ze het eenmaal snappen is het ongelofelijk fascinerend om te zien wat ze zelf uitzoeken. Zo had hij heel snel filmpjes gevonden van mensen die een soort kinder suprise-eieren opende. We kochten zo'n paar eieren die open konden (niet de chocolade-variant) via aliexpress en lieten hem lekker zelf experimenteren. Hij nam al gauw Engelse begrippen als small, big, bigger en biggest over en speelde ook spelletjes met ons. Hij deed er wat in en zei tegen ons "wat zit er toch in?", en maakte het dan open. Het klinkt nu alsof hij dagen youtube kids gebruikte maar dit is gewoon van een kwartier tot half uur voor het eten of tijdens zijn fruithapje. We gebruikten dit tot google de app gericht van je telefoon af gooide als je het gebruikte in Nederland...
Dat scheelt weer tijd voor een leraar of ouder. Nu hoef je nog minder samen te doen omdat het algoritme van YouTube dit kindvriendelijk voor je doet. Er zijn heel wat klaslokalen waar heel internet gewoon voor handen is voor alle leeftijden. Je wilt niet weten wat ze daadwerkelijk allemaal zien op internet op school of thuis. Ik heb thuis de tablet en computer afgeschermd en inderdaad een lijst gemaakt van website die wel mogen. Op een computer is dat een crime maar op een tablet is dat redelijk eenvoudig. Voor 18- leeftijdscategorieën is dit een goede ontwikkeling. Meer media kanalen zouden dit kunnen oppakken.
Geinstalleerd, maar klopt het dat de YT Kids app niet te gebruiken is op een beperkt account? Het verschijnt in elk geval niet in de lijst van apps om toe te staan. Dat zou nogal suf zijn.
Lijkt me fijn om al die tientallen variaties van die "Finger Family" eens eruit te kunnen mikken, maar ik zie 'm nog niet in de App Store op mijn iPhone (SE) verschijnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee