YouTube laat Music Premium-gebruikers audiokwaliteit kiezen op Android

YouTube heeft zijn Music-app voor Android een update gegeven. Daarmee kunnen klanten van de betaalde Premium-dienst voortaan de audiokwaliteit kiezen voor het streamen via mobiel internet en wifi.

Bij de instellingen voor streamen via mobiel internet en via wifi kunnen gebruikers van de YouTube Music-app op Android kiezen uit vier niveaus in audiokwaliteit: laag, normaal, hoog en altijd hoog. Daarnaast biedt de Downloads-sectie van de instellingen de keuze tussen laag, normaal en hoog en heeft YouTube een nieuwe optie bij de video-instellingen toegevoegd: 'alleen audio'.

Welke bitrates corresponderen met de instellingen is niet bekend, schrijft 9to5Google. YouTube voegt de opties toe zodat gebruikers met een krappe databundel hun limiet minder snel overschrijden door muziek te luisteren via de dienst of hun opslag te vullen met downloads.

Eind augustus introduceerde YouTube zijn Music- en Music Premium-diensten in de Benelux. Voor 10 euro per maand kunnen gebruikers muziek op het platform luisteren op de achtergrond en nummers downloaden.

YouTube Music audio selectie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-09-2018 • 14:09

73

Reacties (73)

73
73
20
4
0
45
Wijzig sortering
De kwaliteit van diverse nummers is soms echt heel slecht. Als Youtube music het nummer niet origineel heeft, dan pakt hij een variant van youtube en vormt deze om tot mp3. Maar niet alles wat op youtube staat is even geweldig.

Ik ben na 2 weken dus weer terug gegaan naar sportify, omdat daar elk nummer de zelfde kwaliteit heeft.
Dat is het plus punt van YT music, niet de nummers met lagere kwaliteit, maar dat het bij YouTube gaat zoeken, daar vind je remixes, lives, unpluggeds, unreleased en nog veel meer die bij Play Music, Spotify of iTunes niet te vinden zijn.

De kwaliteit is niet altijd Hi-Fi, maar komt bij mij ook niet te vaak voor dat het ongehoorbaar is, enige uitzonderingen zijn video's van concerten, die zijn niet te luieren.

Maar ik ken mensen die al jaren muziek van YT downloaded, Google heeft alleen maar een betaalde diesnnt van gemaakt.
Precies, ik heb zelf nooit Spotify premium genomen omdat ik vooral remixen luister. En daar is YT music juist ideaal voor.
Dit inderdaad. Ik had ook muziek waarbij ik echt dat wat is dit nu weer.

YouTube Music komt overigens veel te laat. Het kan geen concurrent worden voor Spotify. De enige die dat overigens wel kan gaan worden is Apple Music.
Al eens gehoord van Google Play Music? Dat Google nu een nieuwe dienst start met YouTube Music neemt niet weg dat ze al een goed (in mijn ogen beter) muziekstreaming platform hebben. Uiteindelijk moeten deze diensten worden samengevoegd en ik hoop dat ze vooral de functionaliteiten van GPM toevoegen. YouTube Music ziet er leuk uit, maar doet echt onder voor de functionaliteiten van GPM.
Let wel dat je met je YouTube Premium abonnement nog steeds Google Play Music inbegrepen krijgt. Wat het nog veel dommer maakt dat de twee apps gescheiden bestaan.

Maar dat is typisch Google, verschillende apps met hetzelfde doel en dan uiteindelijk valt er een of beiden af ten faveure van de andere of een heel nieuwe app. Het idee lijkt meer proefballonnetjes oplaten en kijken wat blijft vliegen en wat weer ten aarde stort.
Zoals ik het begreep hebben ze juist YouTube Music en YouTube Premium in het leven geroepen om eenduidiger te zijn in hun diensten. Uiteindelijk zou GPM verdwijnen en YT blijven als enige optie.

Dat GPM in het YT Premium abo zit is niet zo gek. Ze kunnen natuurlijk niet zomaar een app uitfaseren wanneer er nog veel gebruik van wordt gemaakt en het alternatief nog veel (vergelijkbare) functionaliteit mist.

Denk dat het in dit geval niet echt proefballontjes zijn, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij Inbox <-> Gmail.
Ik denk niet dat ze GPM gaan uitfaseren. Dit is een totaal andere soort app.
YTM is met videoclips ed. Eigenlijk gewoon een Youtube app gericht op muziek.
Veel mensen gebruikten Youtube app al muziek te spelen gewoon en daar heel de dag naar te luisteren en hier hebben ze nu gewoon een app voor gemaakt die je de mogelijkheid geeft dit te laten spelen ook al heb je de app geminimaliseerd.

Ik heb GPM en hierdoor dus ook Youtube Music. Zelf spreekt Youtube Music mij niet aan voor gewone muziek, eerder voor de zaken die ik wel eens zocht op Youtube van muziek.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 23 juli 2024 04:29]

Videoclips zijn inmiddels ook bij GPM aangekomen.

Ik heb een GPM abbo, en daar zit inmiddels dus ook YouTube Music bij. Ergens één in app melding gehad, verder nul info over waar het naartoe gaat.
de video's in GPM zijn wel goed van kwaliteit, op YouTube Music kan je trouwens in de lijsten die ze zelf maken zien hoe het gaat worden en dat is mooi. Ik zit wel met vele honderden lijsten met nummers die ik zelf gemaakt heb, als ik die nu overzet met tools (betaalde apps) krijg ik alles door elkaar (video en losse nummers), ik wil eigenlijk dat google dat voor mij gaat overzetten zodat ik in iedergeval een lijst met de goede muzieknummers zonder clip in youtube music krijg, maar we zullen wel even afwachten.

Door dit vreemde gedoe is mijn vrouw inmiddels terug naar spotify en betaal ik dus nu voor 2 diensten, dat was niet helemaal de bedoeling, maar youtube music wil ik niet kwijt omdat ik reclameloos youtube kijken heel belangrijk vind, alleen betaal ik daar nu wel 18 euro per maand voor en dat is ook absurd.

Laat google maar snel met info komen wat ze gaan doen, ik geef het tot eind 2019 een kans in iedergeval. Maar youtube music is alleen leuk op de ipad, op android tv e.d. is het gewoon in youtube zelf ingebouwd met een tabblad en dat werkt echt niet fijn.
Niet mee eens. Ik was bij voorbaat negatief over Youtube Music, maar zie nu heel veel potentie door de goede mix van muziek video's en gewoon muziek. De gratis variant kan ook snel populairder worden dan Spotify: met een adblocker kan je zonder reclame luisteren. Dit zal voornamelijk tieners overhalen tot gebruik van deze dienst is mijn verwachting. En, net zoals dat met Spotify gebeurd, naar verloop van tijd wordt een gratis gebruiker een betalende klant.

Edit:
Het enige wat niet klopt is dat YouTube staat voor het maken van eigen content. Maar het is niet zo dat mensen hun eigen YouTube Music kanaal kunnen starten.

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 23 juli 2024 04:29]

De gratis variant kan ook snel populairder worden dan Spotify: met een adblocker kan je zonder reclame luisteren.
Zie ik niet zo snel gebeuren, simpelweg omdat je je scherm niet mag locken bij de gratis versie.

Voor mensen op de fiets en een hoop mensen die het OV pakken en dus de telefoon in de broek/jas zak hebben zitten is dat best wel een groot minpunt.
Youtube Vanced op XDA forums laat je met lockscreen alles afspelen(thank god, wat heb ik mij daar aan geirriteerd).

En als je de services installeerd kun je ook gewoon inloggen, zo staan er nog wel meer pareltjes op dat forum zoals GBinsta

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 23 juli 2024 04:29]

In FDroid heb je de prachtige app NewPipe staan, werkt uitstekend met veel mogelijkheden voor playlists in background luisteren.

edit: En vind NewPipe ook fijner werken dan Youtube in veel gevallen.

[Reactie gewijzigd door afraca op 23 juli 2024 04:29]

YouTube Vanced is inderdaad geweldig! Alleen wil 'ie mijn Chromecast maar niet herkennen. Jammer, want anders zou ik het zeker blijven gebruiken.
Mwa, ik vraag me af of ze daar per se op richten, het gaat er vooral om dat ze veel hebben. Ook remixes, bijv. Nightcore hebben ze ook. Muziek die eigenlijk niet gereleased wordt op Spotify. Daarbij, dacht ik dat je ook nog eens van de reclames op YouTube af was ( weet dit niet 100% zeker ) en dat je ook Google Play Music erbij krijgt. Bron.

Zelf ben ik redelijk tevreden met Youtube Premium, eveneens als ik tevreden ben met Spotify. Maargoed, ik luister dan ook wel weer erg veel muziek uit veel genres.. :)
Als je van de reclame af wilt kost dat 2 euro meer per maand of voor familie-abonnement 3 euro.
Even offtopic wellicht, maar waar kan je dit aanzetten o.i.d?
Sorry ik dacht dat je GPM had, als je YT premium hebt zou je geen advertenties meer moeten krijgen op Youtube.

https://www.youtube.com/premium
Ik had YouTube Music, is dus inderdaad weer iets anders dan Premium.. :) Zojuist Premium aangezet, bedankt!
Kristallen bol nog pas opgepoetst?

Sorry, maar voorspellingen over wat er wel of niet populair gaat worden komen zelden uit. Misschien draaien de investeerders morgen de kraan dicht en dan is het immer verlies lijdende spotify nog sneller verdwenen dan je "audiocompressiealgoritme" kunt zeggen.
Maar wil YouTube Music dan een concurrent worden? Ik dacht dat Google Play Music juist de concurrentie wilde aangaan?
De vraag is of dit erg is. Ik heb altijd de mogelijkheid tot het zelf uploaden van nummers etc. op Spotify gemist. YouTube heeft echt veel meer content, dat dit allemaal niet dezelfde kwaliteit heeft wil ik best voor lief nemen.

Neem als voorbeeld een nummer uit een 'podcast', welke dan geript wordt. Zulke nummers wil ik juist luisteren, omdat deze nieuw zijn, of nummers die gedraaid zijn op festivals en dan nog niet officieel gereleased zijn. Dit kan soms wel 'n halfjaar duren, dan vind ik het persoonlijk niet erg om wat in te leveren op kwaliteit. Grootste gedeelte van de tijd luister ik ook niet actief, maar onbewust. Echt grote verschillen merk ik alleen wanneer ik actief ga luisteren, maar voor die momenten luister ik dan wel simpelweg wel gereleasde nummers.

Want zijn er dan echt veel artiesten die hun muziek wel op Spotify uitbrengen, maar niet op YouTube?
Spotify is wel hard aan de weg aan het timmeren om uploaden zonder platenlabels mogelijk te maken, vooralsnog enkel beta voor US: https://artists.spotify.com/guide/upload
Dat is waar, en zeker een goede toevoeging. Maar bij Google Play Music kan je zelf nummers uploaden, en dan op elk apparaat luisteren. Bij Spotify kan je wel lokale nummers uploaden en aan afspeellijsten toevoegen, maar deze kan je dan voor zo ver ik weet niet op andere apparaten luisteren.. :')

Plus dat onofficiële remixes, nummers die nog niet officieel zijn uitgebracht, podcast / festival endshows etc. sowieso niet worden uitgebracht op Spotify, toch?
De lokale bestanden bij Spotify kunnen wél op andere apparaten afgespeeld worden, het enige wat hiervoor gedaan moet worden is de afspeellijst downloaden waar de nummers in staan. Misschien een beetje omslachtig maar het werkt prima bij mij.
Dune (en dan de orchestra versies) staan niet op youtube en wel op spotify, verder nogal wat bands waar alleen op youtube de laatste paar cd's staan en niet de eerste 2 of 3 cd's. Maar het meeste komt wel overeen met elkaar. Youtube heeft vast ook dingen die spotify niet heeft.
Dat kan er natuurlijk ook gewoon aan liggen dat de uploader van de nummers er niet veel verstand van heeft.
Als die een (slecht) geripte 128kbps MP3-file in een video monteert, dan wordt het natuurlijk nooit iets.

Dan kun jij de video wel downloaden van YouTube in 720p+ en omzetten naar MP3, maar dat komt de kwaliteit natuurlijk niet ten goede..
wat ik altijd irritant vind en niets zeggend is, is wat voor bit rate het nou daadwerkelijk is?

Net als in spotify heb je low - normal - high - very high. wat is wat?

anyway, heb youtube music geprobeerd en het is echt een onorganisierend zooitje. Het zijn gewoon wat afspeel lijsten van video's die je dan in de background kan afspelen, maar voegt echt helemaal niets toe aan extra waarde of ontdekken van muziek wat bijv spotify wel biedt, zeker op android is het 10x niks en op de pc biedt het al helemaal niks extra's vooral niet de betaalde variant, of ik heb wellicht wat verkeerds gedaan?

Blijf lekker bij Spotify
bij youtube music zit gratis (gelukkig) google play music en dat is erg leuk, ik vind het net zo fijn als spotify en het geeft mij betere aanbevelingen. Maar in mijn gezin zijn de meningen verdeeld.
Als het via Wi-Fi gaat zou je toch gewoon het beste willen?

Kan me voorstellen via data, dat er misschien wat meer data verbruikt wordt. Maar via Wi-Fi gewoon meteen de beste.
Persoonlijk zet ik ze ook altijd op hoge kwaliteit. Maar voor mensen die in een land wonen waar datacaps op de thuisverbinding zitten is het een goede instelling. Want helaas heeft niet iedereen onbeperkt data op de thuisverbinding.
Niet alle wifi is wifi.
Als jij een 4g routertje hebt waar je mee connect via WiFi (op een evenement bijvoorbeeld) denkt je telefoon dus dat ie gewoon op wifi breedband zit. Dan kan het dus handig zijn om ook daar te zeggen dat je lagere bitrate wil.

Ik weet het het is een super specifiek geval. Maar beter de optie wel hebben dan hem hadden willen hebben.
Niet iedereen heeft unlimited bandbreedte op Wi-Fi.. denk hieraan 4g hotspots, data limieten in BE/USA.
Als je in België tegenwoordig nog met een datacap zit, mag je toch eens beginnen shoppen voor een nieuwe provider. Ik ga niet zeggen dat er keuze genoeg is, maar er zijn opties.
Ook in Nederland heb je gegevenslimieten bij Unlimited-abonnementen, in die zin dat er een FUP is. Dus ook daar wil je oppassen...
met onbeperkt abbo's ook gewoon lekker de beste stand
Totdat je een fijn mailtje krijgt dat je ondanks het onbeperkte over de FUP bent gegaan en die ligt bij T-Mobile en Tele2 behoorlijk laag (bij Tele2 spreek ik zelfs uit ervaring, want ik heb daar al heel lang een Unlimited-abbo).
nog nooit gehad, hoogste verbruik is 93gb
Nou, ik en vele anderen krijgen anders regelmatig van die mailtjes, al bij veel lager verbruik. Dus zo 'unlimited' is het niet.
geen mails gehad
Ik vind het nog steeds allemaal erg verwarrend. Ben a lange tijd een zeer happy Google Music gebruiker.

Ben met werken in het veld vaak teleurgesteld in dat je als je 's avonds zonder internet zat je niet youtube kon gebruiken ofwel een app van derden gebruiken die toch niet zo lekker loopt. Deze zomer youtube premium geprobeerd erg fijn maar de youtube music app kan mij totaal niet bekoren. Gaat deze nu Google music vervangen? Ik hoop toch van niet. In google music heb ik en kan ik nog steeds heel veel van mijn eigen muziek uploaden.
Ben a lange tijd een zeer happy Google Music gebruiker.
Zelfde hier. Het kan zijn dat bepaalde zaken niet op Google Music staan, maar idd is de kwaliteit op Youtube soms om te huilen (en ook de "downloaded from xxx" meldingen die er doorheen schallen).
Als ze Google Play Music nou eens samenvoegen..
Google Play Music ... YouTube Music ... lijkt me een open deur toch?
En dan vooral de nette 320kbit library van het 'oude' Play Music als leidraad gebruiken en voor overige content (mixtape kanalen, indivudele 'obscure' uploads, soundtracks etc. etc.) gewoon de audiostream van de YouTube upload gebruiken..

Komt wel goed allemaal, het staat (vooral in NL) nog in de kinderschoenen.

Mensen kennen spotify dus dat zal altijd een bepaalde merk-bekendheid hebben, ook omdat het natuurlijk als audio-streamingdienst is opgestart.
En wat is high dan? 128kb/s zeker.
De kwaliteit op YouTube is echt vreselijk

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 23 juli 2024 04:29]

Hier een interessante video waarbij een componist de streaming platvormen:
- Youtube
- Spotify (Low / high quality)
- Tidal
- Apple Music
vergelijkt met met originele muziekbestand.
https://www.youtube.com/watch?v=FURPQI3VW58

[Reactie gewijzigd door satoer op 23 juli 2024 04:29]

Ik had hem al eens gezien, een vreselijk slechte video die helaas laat zien hoe je zo'n vergelijk juist niet moet doen.

Je kunt dit niet testen als je niet blind test, niet blind getest is niet getest, het resultaat van de test in deze video is dan ook vrij nutteloos.
Volgens mij is het een prima test dit. Hij heeft gewoon het originele bestand. Hij maakt een verschil-geluid van de streams die hij download. En dan is het een simpele vergelijking. Als het verschil geluid geen geluid is, dan is de stream nagenoeg gelijk aan het originele bestand. Maar zit het verschil geluid vol ruis en andere compressie artifacts dan is het direct duidelijk dat de stream van slechtere kwaliteit is.

Uiteraard kan de kijker geen goed oordeel geven, gezien het van een youtube stream bekeken wordt.
Je kan adhv het verschil alleen aantonen dat er verschil is, en dat wisten we van te voren al. Je kunt met alleen het verschil niet kwantificeren hoe hoorbaar het verschil is, dat kun je ook niet als je niet als je geen voorzorgsmaatregelen tegen placebo neemt.

Deze test toont dus objectief aan dat er verschil is, maar dat is non info want dat wisten we al, deze test toont niet objectief aan of je dit verschil hoort en welke dan het best klinkt (wat mij betreft het meest interessante in deze), ergo, je hebt niets aan deze test.
In mijn ogen is het heel simpel, hoe meer verschil, hoe slechter de stream.
Misschien een leuk gedachteexperiment:
(ik ga er vanuit dat je bekend met de waar is Waldo 'puzzels', zo niet, Google even).
edit:

(bij nader inzien heet Waldo eigenlijk Wally denk ik)


We gaan van 5 Waldo puzzels vast stellen welke de moeilijkste is, dat doen we door bij elke puzzel alles behalve Waldo weg te halen. Dan kijken we naar wat er over is (Waldo op een stuk wit dus), en gaan we kijken op welke puzzel Waldo het grootst is, dat moet dan de makkelijkste puzzel zijn.

Ik denk dat je na dit experiment prima hebt aangetoond dat op elke puzzel Waldo ergens staat (er is verschil in de audio), je kunt ook prima kijken hoe groot Waldo is (hoe 'groot' of 'hard' is het verschil), maar ik denk dat je het wel eens bent dat je op deze manier niet kunt vaststellen hoe moeilijk de Waldo puzzel is. Waarom niet? Omdat alleen Waldo zonder de informatie van de rest van de puzzel eromheen niets zegt. Je kunt de informatie van waar Waldo staat alleen interpreteren in de context van de rest van de puzzel, niet daarbuiten.

De bijgeluiden van audio compressie werken net zo, je kunt dit niet interpreteren buiten de context van de rest van het signaal. (Niet dat het niet interessant is, maar het is pas écht interessant samen met de (blinde) test hoe goed of slecht je de verschillen hoort, of als we terug gaan naar ons Waldo experiment, als ergens een Waldo heel groot is, maar de puzzel toch moeilijk blijkt te zijn, dát is interessant).

[Reactie gewijzigd door MerijnB op 23 juli 2024 04:29]

iedereen is gewend aan youtube, waarom dan youtube music? Die ook nog is slechter is dan originele youtube.
Voornamelijk om muziek zonder video af te kunnen spelen
Zijn ze een beetje laat mee.. je hebt al streaming diensten van Spotify en Soundcloud enzovoorts.
Je hoeft niet de eerste te zijn. Ik ben momenteel van mening dat YouTube music veel beter is in het kiezen van het volgende nummer als Spotify. En overweeg daarom misschien over te stappen.
Ja z'n dienst heeft Google ook al jaren (Google Play Music). Toch is er nog wel ruimte denk ik zeker als ze die 2 dienstrn samen gaan voegen.
Ha, dat kun je al lang door de NewPipe app te gebruiken (staat op F-Droid).
NewPipe heeft echter als voordeel dat het open-source is, ik zou de officiële Youtube app dus nooit gebruiken, ook niet gemod ;)
Klopt, ik gaf het ook alleen maar als alternatief op voor NewPipe (en voor mensen die, ondanks open source, tóch te gewend zijn aan het uiterlijk van de officiële app) :)
Zodra ik iets interessants tegenkom op YT download ik ter plekke de mp3. Je weet immers niet of het een dag later nog te vinden is.
Of je installeert XDA Labs, een soort app store voor apps van XDA Developers en kiest voor YouTube Vanced. Dat is de YouTube app waarbij de geblokkeerde features (dark, black mode, reclamevrij, op achtergrond afspelen) aan staan.
https://youtubevanced.com/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.