TomTom geeft deel Start-navigatiesystemen geen updates meer - update

TomTom heeft de lijst van navigatieproducten die niet langer ondersteund worden uitgebreid met enkele modellen uit de Start-serie. De apparaten krijgen hierdoor geen nieuwe plattegronden meer. Volgens TomTom is de hardware te traag.

TomTom staakt de ondersteuning van de Start-modellen 20 AO, 25 BK, 45 GT, 55 GU en 60 WM, waarbij het tweede deel de beginletters van het serienummer weergeven. Het Nederlandse bedrijf heeft klanten via een e-mail ingelicht over de wijziging. TomTom introduceerde de modellen in 2011 en 2012 en beloofde bij bijvoorbeeld de Start 60 lifetime free daily map changes. Tegenover de BBC laat het bedrijf weten dat dit verstaan moest worden als 'voor de levensduur van het apparaat'.

De gebruikers van de apparaten waarvan de ondersteuning afloopt kunnen hun plattegronden en diensten niet langer bijwerken en krijgen geen software-updates meer. Abonnees blijven updates ontvangen tot het abonnement afloopt. De Start-producten blijven wel functioneren, maar TomTom waarschuwt dat de plattegronden op den duur minder accuraat worden.

Volgens de fabrikant gaat het om verouderde modellen die niet genoeg resources hebben om de laatste generatie software en diensten te draaien. Op de lijst van producten die TomTom niet langer ondersteunt staan verder meerdere Go-, One-, XL-, XXL- en VIA-modellen.

Update, woensdag, 16.25: TomTom verduidelijkt op zijn forum dat end-of-life-apparaten met Lifetime-maps nog wel updates en nieuwe plattegronden voor al aanwezige regio's krijgen, maar dat bezitters geen nieuwe plattegronden voor andere regio's meer kunnen aanschaffen en ook geen Services meer kunnen afnemen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2018 • 12:50

509 Linkedin

Submitter: alienfruit

Reacties (509)

509
501
358
10
0
82
Wijzig sortering
Het geschreven artikel zorgt voor wat verwarring. Hier: https://en.discussions.to...ith-lifetime-maps-1032484 staat uitgelegd dat de apparaten met 'Lifetime map updates' nog steeds gratis map updates zullen krijgen. Enkel het aankopen van nieuwe kaarten (een nieuwe regio) zal niet meer lukken. Maar voor de huidige kaart zullen dus updates blijven komen volgens die mededeling.

Dit komt niet zo duidelijk naar voren in het artikel.

[Reactie gewijzigd door LoekVe op 30 januari 2018 19:15]

Dat komt niet zo duidelijk naar voren in het artikel omdat het niet waar is.
"Lifetime Maps are available without additional charge and for as long as the product is supported."
En ook:
"Lifetime – this is the useful life of the device, which means the period of time that TomTom continues to support your device with software updates, services, content or accessories. A device will have reached the end of its life when none of these are available any more. The useful life of the smartphone app means the period of time that TomTom continues to support the app with updates."
Dus helaas, wanneer de ondersteuning van het apparaat ophoudt houden de map updates ook op.
Het wordt tijd voor een optreden van de overheid om het gebruik aan banden te leggen van misleidende begrippen die in de (Engelse) taal een andere betekenis hebben.
Alhoewel in de update van het artikel staat uitgelegd dat producten met lifetime updates nog wel kaart updates krijgen zal dat denk ik niet lang meer duren. TomTom is niet betrouwbaar.

Ik kocht ooit voor 60 euro de TomTom app voor Android met lifetime updates. Er stonden toen nog geen kleine lettertjes bij lifetime dat het om de lifetime van het product gaat. Die hebben ze er later bij verzonnen, heb ik een screenshot van. Desalniettemin kreeg ik na een jaar te horen dat de app verouderd was. Ik mocht met korting een abonnement afsluiten van €20 per jaar.
Producten met LIFETIME maps BLIJVEN nieuwe maps krijgen.

Bron: https://www.tomtom.com/en_gb/obsolete-products/
Daar staat: "If your device has Lifetime Maps you will continue to receive updates."

Dus de hele discussie hierboven is gebaseerd op een misverstand.
Goedemorgen wat een hoop reacties, veel ervaringen, dan mag mijn ervaring niet ontbreken.

Ik heb een TomTom Go6100, deze verkregen met fikse (30%) korting (+ gratis hoesje twv € 30), maar nog altijd een fikse uitgave van zo'n € 270,- De korting kreeg ik omdat ik tijdens een kaart abonnement mijn Go720 vast liep (het was altijd een crime-ding, met updates van vele vastlopers) die destijds nog meer koste. Mijn Go720 was toen 7 jaar oud en op zich niet verkeerd als men dan nog een coulance toepast.

Ik gebruik mijn Go6100 (Lifetime updates) prive voor mijn auto en voor werk (op de vrachtwagen) omdat ik deze makkelijk op de ruit kan bevestigen (de laatste versie zuignap met draaiknop is de beste ooit). In de vrachtwagen (ik rij met meerderen in wissel) zit een Garmin, gericht op vrachtwagen afmetingen en snelheden, dat laatste heel handig in Duitsland en België). Ondank dat mijn werkgever uitspreekt dat de Garmin's regelmatig wordt geupdated is de TomTom veel beter in locaties aangeven en nagenoeg op minime uitzonderingen na, up to date met de laatste verkeersnet aanpassingen, daarin laat de Garmin grote steken vallen).

De Go6100 heeft ook traffic controle (online verbonden met TomTom server, zonder roaming kosten) en gratis flitsservice. Met mijn 80.000 km per jaar op de weg, draag ik ook bij aan het doorgeven van de mobiele flitsers. De tijdlijn rechts in het beeld is een zeer goede innovatie van TomTom, geeft mooi aan welke files, wegwerkzaamheden, lengte daarin van beiden en verlies van tijd aan. Op zich heeft dat Garmin dat ook, verstopt in niet geheel duidelijke achterliggende menu's.

Met de Garmin kan je wel instellen wie je bent, een auto, een auto met caravan, een camper of een vrachtwagen met alle afmetingen, dat is een héééél groot gemis bij de TomTom. Daar moet je een aparte voor kopen die voor transport is, en dat is die Garmin versie eigenlijk ook en in de praktijk koop je geen 2 navigatie systemen, want ze zijn beiden dik over de € 400 euro met die opties.

De G06100 is vele malen beter dan de G0720 destijds, veel stabieler, betere bevestiging, groter scherm en de gratis kaart updates, schelen echt veel. De traffic controle werkt goed, ook in Kroatië met vakanties, alleen de locale snelheden in Kroatië, daar klopt geen barst van (nu staan daar wel om de zo veel meter weer andere snelheden, waar geen Kroaat wat van aantrekt)
Ik gebruik nog altijd TomTom, welliswaar via de mobiele app. De betrouwbaarheid van de verkeersinformatie en de accuraatheid en actualiteit van de kaarten is ongeëvenaard voor mij t.o.v. andere diensten als Google Maps. Kan misschien regio gebonden zijn maar nog altijd tevreden afnemer van hun kaarten hiero. :)
Persoonlijk zie ik Google Maps ook niet als een alternatief voor TomTom. Ja, je kan er mee navigeren, maar het laat op dat vlak erg te wensen over.

Ik ben zelf erg te spreken over de gratis app Waze. De kaarten kloppen vaak beter dan de betaalde apps, en wijzigingen in verkeerssituaties zijn in de regel sneller verwerkt. (tevens waarschuwingen voor objecten op of langs de weg)
Ik ben zelf erg te spreken over de gratis app Waze. De kaarten kloppen vaak beter dan de betaalde apps, en wijzigingen in verkeerssituaties zijn in de regel sneller verwerkt. (tevens waarschuwingen voor objecten op of langs de weg)
Ik heb recent nog een vergelijkende test gelezen tussen Google Maps en Waze. De verschillen zijn minimaal, Waze gebruikt meer de sociale connectie en Google heeft een sterk eigen ontwikkeld algoritme. De apps hebben tegenwoordig weinig onderscheidende functies meer in het navigeren zelf, het gaat meer om de randzaken als flitsers etc. Google Maps met verkeersinformatie werkt meestal net zo goed en zo gebruiksvriendelijk als een betaalde TomTom.
Google Maps met verkeersinformatie werkt meestal net zo goed en zo gebruiksvriendelijk als een betaalde TomTom.
“Betaalde” TomTom? Google Maps is ook niet gratis. Je betaalt immers met je privacy. Over 10 jaar weten ze nog steeds waar jij nu gereden hebt.
Natuurlijk is de waarde van privacy voor iedereen verschillend. Misschien is het voor jou wel niets waard. Maar voor mij is wat dan ook van Google veel te “duur” om te gebruiken. Geldt natuurlijk ook voor Waze want dat is ook van Google.

Ik vind zelf de ingebouwde navigatie van m’n auto prima maar als die er niet was zou ik liever een TomTom kopen dan met Google spul aan de slag gaan. Komt nog bij dat Google’s kaarten vaak achter lopen. Openstreetmap is veel accurater.
Waze doet exact hetzelfde. Ik kan ook netjes historisch kijken waar ik gereden heb, en waar ik markeringen heb gedaan. TomTom doet ook hetzelfde, alleen bewaren ze het niet (zo lang). Daar wordt het gebruikt voor filedetectie.
[...]
Ik vind zelf de ingebouwde navigatie van m’n auto prima maar als die er niet was zou ik liever een TomTom kopen dan met Google spul aan de slag gaan. Komt nog bij dat Google’s kaarten vaak achter lopen.
Openstreetmap is veel accurater.
Nee ingebouwd navi is lekker actueel... de nieuwe A4 staat er vaak niet eens op als je nieuwe Renault koopt bijvoorbeeld. Google Maps voldoet prima, ik heb nog niet meegemaakt dat er wegen ontbreken. Daarnaast kosten losse map updates voor TomTom erg duur en zijn beperkt houdbaar. Openstreetmap heb ik geen ervaring mee.
Ingebouwde navi kun je ook updaten hoor. Die van mij gaan gewoon dvd's in.
En duur? In het artikel staat dat de kaarten van deze TomTom units gewoon gratis zijn. Goedkoper kan volgens mij niet.
Ik zeg ook niet dat je ze niet kunt updaten, maar het kost een vermogen. Meestal rond de honderd euro voor een DVD met nieuwe(re) kaart. In het verleden heb ik zelf een TomTom gehad, een losse kaart update kostte toen 50 euro... wordt een duur grapje als je dat regelmatig doet.
Gives drivers free daily map changes from the TomTom Map Share Community
Dus je mag onderling data delen. Map changes is geen compleet nieuwe en actuele kaart hoor. ;)
Op papier zijn ze inderdaad elkaars gelijke. (beide navigeren 'best goed', beide hebben een zwikkie POIs, Google flink wat meer POIs (ik gebruik ze zelf (behalve brandstofstations) niet. Ik ben zo'n eikel die het adres opzoekt van de betreffende locatie en dan intikt :) - Een gewoontedingetje ), Waze heeft weer het interactieve van de gebruikers (zoals flitsers, files, gevaarlijke situaties, omleidingen, enz.)

Wat ik in Google Maps erg mis is de horizonweergave. Ik vind het niet fijn rijden op een plattegrond zogezegd.
Gebruikt er niemand "Here We Go"? Ik vind de kaarten beter up-to-date dan Google Maps, en de stem is (voor een Vlaming) bondiger en aangenamer om naar te luisteren dan naar dat eindeloze gewauwel van Google. Qua online verkeersinfo routert hij ook net iets strakker, vind ik.

On topic: TomTom is nog steeds bezig zijn eigen graf te graven - schepje voor schepje, merk ik. Voelt een beetje zoals Nokia.
Even googlen naar de oude here maps install, die werkt veel prettiger.

Maar idd Here Maps is de echte winnaar.

Ovi Maps was nog vele malen beter, kon je waypoints toevoegen zoveel als je wilde. Zalig voor op vakantie en zo soepel dat t werkte, lukt me niet eens op een Garmin apparaat.
Yay, Here we go! Gebruik m al jaren zonder problemen.
TomTom is volgens mij steeds minder voor consumenten en richten zich op OEM's. Iemand die ik ken werkt daar, en TomTom gaat zo slecht nog niet, ook al hoor je er niemand meer over in tegenstelling tot 10-12 jaar geleden.
De afgelopen 2 jaar waren in de regio flink wat weg werkzaamheden (wegen werden verlegd, nieuwe op en afritten etc).
Heb toen diverse malen Waze bekeken en ze waren er echt bizar snel bij. En dan heb ik het over dagen, vaak slechts 1 dag.
Waze heeft dan weer als nadeel dathetzijninstructieszeersnelaframmeltendatjeernietsvanbegrijpt.
De stem kan inderdaad wel beter :)
Maar dat was voor mij voornamelijk even wennen. Ik heb zelf een Renault Megane III met ingebouwde TomTom (Carminat) en heb deze wel echt veel gebruikt, maar ik gebruik tegenwoordig toch liever Waze op m'n telefoon. Betere verkeersinformatie en acuratere kaarten.

Wat ik wel een beetje discutabel van Wave vind, is dat hij vrij agressief omrekent. TomTom lijkt je pas om te om te leiden als de vertraging echt groot wordt.Waze doet het misschien iets te snel....
Waze doet dat omdat als 1 schaap de snellere route pakt, de rest snel kan volgen. Hij rekent op basis van ingecalculeerde berekening (er staat een file van 4 minuten, en ik ken een snellere route) en op basis van een niet-bekende route die hij jou wil laten uitproberen. Soort van "mierenroute".
Haha Waze heeft me vaker dingen laten doen waarvan ik dacht wow, dat was associaal :X
Dingen zoals file inhalen via benzinepomp af&inritten of snelweg af en weer op gelijk. Maar als je op onbekend terrein bent en puur je navigatie volgt doe je soms van die gekke dingen..
Inderdaad, en meestal werkt het wel. 2 jaar geleden in Frankrijk een wegomleiding gevolgd, via een bospad uiteindelijk goed uitgekomen :)
Ik vind juist één van de dingen waar Google Maps in uitblinkt de accurate verkeersinformatie. Vaak wordt er bij files een schatting weergegeven hoe lang je er in vast gaat staan en deze is altijd vrij accuraat. Een kwartier in de file staan is vervelend, maar als je weet hoe lang het nog ongeveer gaat duren is het toch minder vervelend dan wanneer je er totaal geen idee van hebt of je er 10 minuten of een uur door vast zit.
Ook mijn ervaring, ik heb een poosje TomTom, Google maps en Windows maps naast elkaar gebruikt in mijn dagelijkse file, Google won overduidelijk met het juist voorspellen van de aankomsttijd.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen TomTom gebruik, maar Google Maps ben ik juist zéér over te spreken in vergelijking met de standaard Audi navigatie of andere ingebouwde systemen.
Waze is the way to go ! ...

Kaarten: Wereldwijd.
Up-to-Date: Maximaal 24 uur oud.
Verkeers informatie: realtime.
Route planning: perfect.
Internet gebruik: Minimaal. Bij dagelijks gebruik, +/- 300Mb per maand (Vaak veel minder).
Ik weiger abonnementssoftware te gebruiken. Bovendien heb je dan een Google account op je telefoon nodig en dat wil ik al helemaal noet. Sygic gebruikt dezelfde kaarten als TomTom.
Waarom zou het apparaat te traag zijn voor kaartupdates? Klinkt gewoon als een excuus om mensen te dwingen nieuwe TomToms te kopen.
Kaart updates werden steeds groter en het geheugen van die kastjes was niet uitbreidbaar.
Dan zou je kunnen overwegen om mensen maar een deel van de huidige kaart aan te bieden.
Dat gebeurt ook al, je kon de kaart splitten. Dan kocht je de kaart van heel Europa, en dan laadde je bijvoorbeeld West-Europa. Had je dan een keer Oost-Europa nodig, kon je die erop laden, omdat je daar al voor betaald hebt.

Maar dat kost voor TomTom natuurlijk wel tijd en moeite (en dus geld), omdat je dan steeds die subkaarten ook nog moet bijwerken 4x per jaar, ipv alleen de hoofdkaart.

Als dan de hoeveelheden gebruikers van dat soort modellen ook nog eens (relatief) laag is, is dat commercieel niet interessant meer. Zeker niet als het al om oudere modellen gaat.
Prima argument, maar dan moet je geen "lifetime free updates" verkopen, als je lifetime maar 7 jaar is.

Blijft wel de vraag of we 7 jaar lang zat vinden voor zo'n toestel, terwijl de features niet extreem gewijzigd zijn in de afgelopen 7 jaar .

Zouden er trouwens mensen zijn die op die oude toestellen iets met openstreetmaps aan de praat krijgen? (kan best dat zoiets er al lang is hoor, geen idee)
Dit is net zoiets als Kingston haar Lifetime warranty op geheugenmodules. Consumenten vertalen dit al snel naar levenslange garantie, maar kijk je in de voorwaarden dan zie je overal staan: Lifetime is tijdens de ondersteuningsduur van het product.

TomTom geeft dit ook duidelijk aan op haar pagina's

http://nl.support.tomtom..../id/9/page/4/locale/nl_NL
Als je een navigatiesysteem of smartphone-app met Lifetime Maps koopt, kun je ieder jaar 4 of meer volledige kaartupdates downloaden gedurende de levensduur van je product. Lifetime Maps is zonder extra kosten verkrijgbaar zolang je product wordt ondersteund.
En http://nl.support.tomtom....Eo3NGpsaWU3U2clMjElMjE%3D
WAT ZIJN LIFETIME SERVICES?
Een aantal TomTom-navigatiesystemen en smartphone-apps worden geleverd met Lifetime Services.

WELKE LIFETIME SERVICES BIEDT TOMTOM AAN?
Lifetime TomTom Traffic
Lifetime Flitsers
Lifetime Maps

WAT BETEKENT 'LIFETIME'?
'Lifetime' is de nuttige levensduur van het navigatiesysteem: de periode waarin TomTom ondersteuning voor je navigatiesysteem biedt in de vorm van software-updates, services, inhoud en accessoires. De levensduur van een navigatiesysteem is beëindigd wanneer geen van de bovengenoemde onderdelen meer beschikbaar is. De nuttige levensduur van de smartphone-app is de periode waarin TomTom ondersteuning voor de app biedt in de vorm van updates.

Lifetime Services kunnen alleen worden gebruikt op het navigatiesysteem dat of in de app die je hebt gekocht en kunnen niet worden overgedragen naar andere TomTom-navigatiesystemen of apps.
TomTom mag dit wel aangeven, maar je moet er wel naar zoeken. Dat consumenten (in het algemeen) niet verder kijken begrijp ik ook wel, want dat is nu eenmaal zo. Wanneer er "lifetime" staat is dit taalkundig levenslang, en heeft niets met de economische of hardware levensduur van doen. Hier had TomTom kunnen zetten "Economic / Hardware Lifetime", dat is zuivere koffie.

Sinds dat mij de nieuwe app op iPhone/Android door de strot is gedrukt met dezelfde voorwaarden en EOL verklaringen ben ik opzoek naar een goede navigatievervanging, die ook een goede betrouwbare life-traffic heeft. Maar hardware van TomTom, nooit weer.
Gebruik Waze en sindsdien geen tomtom meer aangezet in de auto..
Je zou voor lifetime toch iets van minstens 10 jaar mogen verwachten... dat is bij meerdere electronica zo.. en als het minder is dan moeten ze dat ook duidelijk maken bij de verkoop en niet via een linkje op hun website.
Misschien zou dit wel aangevochten kunnen worden middels de wet op deugdelijkheid.
Je mag van een product als een Tomtom toch wel verwachten dat je het een redelijk aantal jaren kunt gebruiken.
"Redelijk aantal jaren" heb je een punt, maar de Consumentenbond heetf het voor telefoons van 800 euro over een levensduur van 4 jaar. Deze apparaten kostten 7 jaar geleden zo'n 200 euro. Ik denk dat je geen schijn van kans bij een rechter hebt.
Het zou niet mogen gaan over hoeveel het product gekost heeft... maar ik vrees idd dat het wel dichtgetimmerd zal zijn voor de wet.
Het is niet dichtgetimmerd in de wet, jusit omdat het erg lastig is. 800 euro is een koopje voor een auto, daar kun je alleen van verwachten dat het door de APK komt. 800 euro voor een telefoon is high-end. 800 euro voor een laptop is een goede midrange.

De rechter moet dus redelijkheid en billijkheid gebruiken, en dat zijn opzettelijk subjectieve maten. Het helpt dan voor TomTom dat ze 7 jaar updates gaven, terwijl goedkope Aldi systemen uit 2011 misschien 1 of 2 updates kregen. Als klager zul je aannemelijk moeten maken dat de redelijk te verwachten levensduur tenminste 8 jaar was. Wat is je onderbouwing daarvoor?
De rechter moet dus redelijkheid en billijkheid gebruiken, en dat zijn opzettelijk subjectieve maten. Het helpt dan voor TomTom dat ze 7 jaar updates gaven, terwijl goedkope Aldi systemen uit 2011 misschien 1 of 2 updates kregen. Als klager zul je aannemelijk moeten maken dat de redelijk te verwachten levensduur tenminste 8 jaar was. Wat is je onderbouwing daarvoor?
Nee. Als klager zul je aannemelijk moeten maken dat hier sprake is van misleiding. Dat is alles. En dat is overduidelijk het geval.
Maar of de rechter daar in meegaat... dat is inderdaad de vraag. Veel rechters zijn te rechts; denken eerder aan bedrijfsbelangen dan aan consumentenbelangen.
Ik denk dat je geen schijn van kans bij een rechter hebt.
Het is ook droevig gesteld dat bij iets als 'lifetime' een rechter aan te pas zou moeten komen. Lifetime hoort gewoon te betekenen: in ieder geval zolang het apparaat niet stuk is. Alles wat korter is, is pure misleiding.
Je zou voor lifetime toch iets van minstens 10 jaar mogen verwachten...
Nee. Bij lifetime mag je minstens verwachten: zolang het apparaat niet kapot is.
Wanneer er "lifetime" staat is dit taalkundig levenslang, en heeft niets met de economische of hardware levensduur van doen. Hier had TomTom kunnen zetten "Economic / Hardware Lifetime", dat is zuivere koffie.
Levenslang slaat natuurlijk op de levensduur van het apparaat, niet op dat van de eigenaar. Probleem is dat die kunstmatig verkort wordt door een 'economische levensduur' of iets dergelijks vaags van te maken. Mijn apparaat kan nog mee, maar TomTom vindt van niet. Ze bouwen het ook in, want het geheugen is net genoeg, net niet genoeg om lang mee te gaan. In no time kreeg ik al te horen dat 3D kaarten niet passen, dat een deel van kaart er niet oppast, etc. Dat is flauw, want ook in 2012 was een halve Gb extra niet zo duur (op een apparaat van een paar honderd euro).
In 2012 was een halve GB extra erg duur geweest. Dat had je een extra chip op het PCB gekost, wat daardoor groter was geworden. Dan was het een uitdaging geworden om het passend te krijgen.

Nee, de realistische oplossing was geweest om de 2 GB chip te vervangen door een 4GB (zoals gebruikt in de duurdere modellen). Maar vergeet niet: in 2012 hadden we nog geen 64 laags 3D NAND of TLC. Die 4GB chip is single-layer MLC.
we bieden gratis updates voor de levensduur van het product
de levensduur van het product wil zeggen: zolang we updates aanbieden
Zo lust ik er nog wel een :)
Wachten is op de eerste telefoons met lifetime updates die stoppen naar een jaar :)

Vind het op zijn minst een marketingtechnisch randje waar ze zich op begeven.
Dat op de supportsite staat wat het inhoud hoeft nog niet te betekenen dat ik het ook kon weten. Stond het in de handleiding die werd meegeleverd? Heeft de verkoper het aangegeven? Stond het in de eula waar ik mee akkoord ging toen ik hem voor het eerst aanzette?

De supportsite geeft geen datum van artikel aan, dus die kan ook gisteren op het web geplaatst zijn.
Vind het op zijn minst een marketingtechnisch randje waar ze zich op begeven
Nee. Het gaat er op zijn minst zwaar overheen.
Er is anders wel een verschil tussen het bieden van gratis of betaalde updates.
Er zijn ook vormen waarbij je voor de updates betaalt.
Als het maar duidelijk is wat je wanneer moet betalen. Doe mij maar €200,- en ik kijk wel ff hoe lang ik jouw systeem bijwerk, is niet meer van deze tijd. Qua duurzaamheid, maar ook qua hoe je met je klanten om gaat.
Doe mij maar €200,- en ik kijk wel ff hoe lang ik jouw systeem bijwerk, is niet meer van deze tijd.
Wat wil je dan? Doe mij maar 200 euro en tik elke update ook nog eens 20 euro af?
Nee. Doe mij 200 euro en voor 5 jaar garandeer ik updates.
Anoniem: 332561
@Dennism30 januari 2018 18:38
Zou er dan vanuit moeten mogen gaan dat het telt vanaf moment (nieuwe) aanschaf. Producten zijn geïntroduceerd in 2011/2012. Wat als je het apparaat dan in 2015 of 2016 nieuw hebt aangeschaft? Mag je dan dus verwachten dat je tot 2019 / 2020 updates zou krijgen.
Geen idee of dit bij de huidige contracten / abonnementen is afgevangen.
Quote uit het artikel:
TomTom introduceerde de modellen in 2011 en 2012 en beloofde bij bijvoorbeeld de Start 60 lifetime free daily map changes. Tegenover de BBC laat het bedrijf weten dat dit verstaan moest worden als 'voor de levensduur van het apparaat'.
Maar ik snap het argument zeker, ben zelf ook van mening dat je dit dan duidelijk aan moet geven. Gebruik zelf geen TomTom, maar dit lijkt me een mooi dingetje om aan te kaarten bij Kassa of de Consumentenbond. Is natuurlijk gewoon valse marketing.

Hoewel je als Tweaker natuurlijk wel snapt dat zo'n ding een beperkte levensduur heeft. De niet-Tweaker voelt zich natuurlijk beetgenomen.

Edit: vind het wel amusant om te lezen dat menig Tweaker nu in de verdediging schiet, want het ding draait nog prima. Wanneer een fabrikant van smartphones na 2 jaar de stekker eruit trekt op het gebied van updates is het opeens wel begrijpelijk? Goed, nu heeft een smartphone meer doelen dan alleen de wegwijzen, maar er zijn overeenkomsten; beide bestaan uit electronica, en kunnen makkelijk nog een tijdje mee.

[Reactie gewijzigd door D3F op 30 januari 2018 14:03]

Het zou een rede kunnen zijn deel van je geld terug te vragen.

als je lifetime updates verkoopt en nu roept dat dat voor de levensduur is had je aan moeten geven hoe lang die levensduur was. Dat roept weer de vraag op hoe bepaal je die levensduur.

Begrijp het wel van tomtom dat ze het niet meer willen ondersteunen maar het is slechte marketing en kom de gebruikers die je iets beloofd hebt dan tenminste tegemoet op de ene of andere manier. Nu jaag je ze gewoon weg.
Lifetime heeft niet per se betrekking op een mensenleven. Natuurlijk is het marketingtaal maar, als Tomtom het woord Lifetime betrekt op de levensduur van het apparaat, kun je daar niets tegen inbrengen.
Wel hoor. Als dat ding nog aan gaat "leeft" het toch nog?
Wat ze eigenlijk bedoelen met "Lifetime" heeft volgens TomTom dus niks te maken met of het apparaat het nog wel doet maar met de bereidheid van TomTom om hun software aan te passen aan de capaciteiten van het apparaat.
Als de kaarten groter worden (qua data volume/nauwkeurigheid denk ik dan, de aarde groeit niet) moeten ze voor deze apparaten daar gewoon een "light" versie voor maken die nog steeds de oude functionaliteit bied maar dan met de nieuwe wegen.
Maar dan moeten ze dus voor elke generatie een andere kaart bijhouden (maken, testen, bewaren) en dat kost natuurlijk geld.
Wat nou als de manier van kaarten maken morgen veranderd en alle kaarten 10x zo gedetailleerd worden? Zijn dan ineens alle apparaten die niet minstens 2GB memory hebben (zeg maar wat) ook ineens End Of Life? Want dat zou dan ook gewoon mogen volgens jouw beredenering.
Bij apparaten wordt met Lifetime gewoon de economische levensduur bedoeld. Dat staat ook in de voorwaarden. mijn oude Tomtom kwam uit 2005 en tot 2018 heb ik updates kunnen krijgen voor dit apparaat. Dat is meer dan netjes en dan heb je het over een lange economische levensduur in de wereld van de elektronica.
Dat is inderdaad netjes.
Als ze hadden gezegd "10 jaar updates".
Niet met Lifetime updates.

Is gewoon marketing, dat snap ik ook wel.
Maar zeg dan gewoon 10 jaar dan klaagt er niemand.
Zeker niet als je als TomTom langer updates levert!

Vraag me af hoe je erover zou denken als het niet om een TomTom ging maar een pacemaker met levenslange garantie.
En uit onderzoek blijkt dat gebruikers van dit type niet vaak langer dan 10 jaar extra leven.
En ze dus na 10 jaar de updates stoppen.
Vergelijking slaat nergens op dat weet ik but you get my point...
Ze willen juist geen termijn garanderen. Dat beperkt hun roadmap. Het kan enerzijds zijn dat ze na negen jaar hun ontwikkelafdeling inefficient moeten laten draaien om dat ene jaar nog updates te kunnen bouwen en aan de andere kant kan het zijn dat het heel eenvoudig is om de 12 jaar vol te maken.
Dat is toch juist ondernemersrisico?
Zodat ze hun best doen om het goed van tevoren te bedenken en achteraf te regelen.
Lukt dat niet dan heeft het bedrijf pech en toch niet de klant mag ik hopen?
"Ja we hadden 10 jaar in gedachte maar helaas is het maar 5 maanden geworden anders kost het ons teveel geld".
Daar betaalt de consument toch het "grote" aankoopbedrag voor en niet elk jaar een beetje zoals andere verdienmodellen? Dat is ook een optie voor ze, klein bedrag wat de kosten van het device dekt, en elk jaar voor de updates betalen. Kunnen ze doorgaan tot het verlies geeft.
Anders moet je als consument dus gokken wat de levensduur is door te raden hoe lang ze het voor weinig kunnen updaten.
Ik heb het niet over 10 jaar dat ineens 5 maanden wordt... Ik heb het erover dat een fabrikant van dit soort producten vooraf niet gaat garanderen of de end of life over 9, 10 of 11 jaar gaat liggen. Hun roadmap is te afhankelijk van externe factoren. Aangezien het overgrote deel van de apparaatjes tegen die tijd toch al in een lade ligt te verstoffen, ga je dat risico echt niet bij je onderneming leggen door vooraf een eenduidige deadline voor ondersteuning te gaan bepalen.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 30 januari 2018 19:30]

Tomtom heeft duidelijk aangegeven dat het om de levensduur van het apparaat gaat, de duur dat het ondersteund wordt. Maar NIET aangegeven wat die levensduur dan is. Dat kan 1 jaar na aankoop zijn, dat kan nog 10 jaar zijn. Dus eigenlijk non-informatie.
Het is niet eens de levensduur van het apparaat, gezien het feit dat deze gewoon nog goed werkt.
Het is de levensduur waarop TomTom zin heeft om nog support te geven. Als je er vandaag een koopt met 'levenslange garantie' en TT beslist morgen dat de stekker eruit gaat, dan was het een garantie van een dag, maar wel een heel TT leven...
Uneto VNI heeft daar gewoon richtlijnen voor. Die zijn opgesteld om gesteggel te voorkomen. Garandeert een fabrikant jouw lifetime updates, dan moet ze dat minimaal doen gedurende de tijd die voor lifetime staat, anders kun je je geld terugvragen of een ander model eisen.
Maar dat is het punt juist: Bij verkoop van het apparaat verteld men het er niet bij ... dat moet je lezen als je de verpakking openmaakt en het boekje van A tot Z leest ... Eerder weet je het niet ...
Maar ook de levensduur wordt niet gehaald. Gewoon een marketing-leugen, zoals velen. Niet verbazend dat een belofte van een bedrijf niets waard blijkt.
Het gaat om economische levensduur. Niet de tijd dat het apparaat blijft werken. Als die economische levensduur niet gehaald wordt, kun je ermee terug naar de winkel. Dan heb je namelijk niet ontvangen waarvoor je de overeenkomst bent aangegaan.
Economische levensduur is geen afgekaderde tijd; zodra het product de winkel verlaat is de economische levensduur voor de fabrikant afgelopen, maar in het busje van een timmerman kan hij nog jarenlang economisch inzetbaar zijn.

Economische levensduur zegt voor de fabrikant helemaal niets.
Dan moet je even kijken wat de economische levensduur volgens de wet betekent en er geen eigen betekenis aan geven.
De economische levensduur wordt in de wet niet gedefinieerd, hoogstens de verwachte levensduur, maar ook die is open voor discussie. In ieder geval is de economische levensduur een term die aan de eigenaar hangt; die bepaalt hoe lang een aankoop rendabel is en wanneer vervangen moet worden. Dat is niet aan de fabrikant; die kan hoogstens de werking voor een aantal jaren garanderen, meer niet.
Je hebt gelijk, ik bedoelde verwachte levensduur. Die is op te zoeken bij Uneto VNI. Daar kun je de verkoper aan houden.
Als ze lid zijn wel.
Ook als ze geen lid zijn, want die rechten zijn in de wet geregeld. Uneto VNI heeft het als branchevereniging vooral opgezet om van de discussies af te zijn. Niet-leden baseren hun oordeel ook op die lijst tenzij ze een eindeloze discussie aan willen gaan terwijl ze zelf al weten dat die lijst al sterk in het voordeel werkt van de verkoper.
Als dat apparaat nog werkt heb je daar heel veel tegen in te brengen!
Lifetime is volgens mij inderdaad de levensduur van het apparaat, dus: zo lang het apparaat werkt.
Dan is het niet aan tomtom om de levensduur stop te zetten.

Zou je het nemen mocht een garagist je zeggen dat je auto 100.000 km garantie krijgt met uitzondering van eerder falen? O-)
Lifetime wekt bij de meeste kopers toch echt duidelijk een verwachting. De naam lifetime geeft ook een verwachting. als je al weet zoals jij stelt dat de levensduur van een apparaat 7 jaar is dan kun je beter zeggen 7 jaar gratis updates tot 20xx. Dan ben je duidleijk.
Maar goed lifetime wekt een verwachting marketing en uiteindelijk klopt het dus niet.
Het is dezelfde onzin als onbeperkt = zonder bepekringen aanbieden en dan er een fair use op los laten.
Levensduur is gewoon zolang het apparaat werkt.
"Daily map changes" is iets anders dan een nieuwe kaart. Daily map changes zijn die dagelijkse correcties (ben ff de Tomtom-term kwijt...) waarin bijvoorbeeld namen van straten of huisnummers zijn aangepast. Die kan je als gebruiker van TomTom zelf ook aanmaken en opsturen, als je een foutje tegenkomt, zodat ze verwerkt worden.

Een nieuwe map komt niet elke dag uit, maar gemiddeld 4x per jaar.

Het is maar net hoe je het interpreteert natuurlijk wat dat betreft.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 30 januari 2018 13:32]

aily map changes zijn die dagelijkse correcties (ben ff de Tomtom-term kwijt...)
MapShare.
(Heb ik jaren geleden nog eens aan ontwikkeld, het updaten van zo'n patch DB is nog best ingewikkeld.)
Wordt al makkelijker met NDS maps, maar dat trekken die oude PND's al helemaal niet :D
Map Share wijzigingen kom en ook beslist niet dagelijks uit.
Stelt bovendien niet al te veel voor, als je 3 maanden niet geupdate hebt is het, voor de gehele europa kaart, iets van 5 of 7 kB.
De kaart wijzigingen lopen bovendien vaak lange tijd achter, nieuwe autoweg kan makkelijk langer als een jaar duren.
Volgens hun eigen regels zou je dus zolang je apparaat werkt gratis updates moeten ontvangen.

Ze hadden natuurlijk ook bij een update een 'functie' toe kunnen voegen waardoor een onderdeel in het apparaat extreem zwaar belast wordt, waardoor de levensduur verkort wordt :)
lifetime free updates is niet voor volledige kaarten bij deze toestellen. Deze service is voor community updates zoals straatnamen en huisnummers...
Oh, dat ook nog eens een keer. "Je krijgt levenslang de wijzigingen die wij ook gratis krijgen"
Onjuist. Het betreft zowel de gratis dagelijkse updates/patches als de kwartaalupdates (volledig nieuw).
Er staat wel op de doos een sterretje achter lifetime maps met daaronder de uitleg dat 'lifetime' de levensduur van het apparaat betreft en dat TomTom beslist wanneer dit dan voorbij is. Deze informatie kun je dus al in de winkel lezen
Tsja, als ze het op het doosje zouden zetten zoals het was, nl. "Updates zolang wij het apparaat wensen te ondersteunen", dan worden mensen daar minder enthousiast van dan van "lifetime updates met een sterretje".

Dan zouden er denk ik meer navigatiesystemen van de Action verkocht worden.
Aan de term lifetime hangt toch altijd een redelijke termijn. men kan niet na 1 jaar stoppen met updates en dan zeggen dat dat redelijk is. In Nederland kun je dan terug naar de verkoper en aangeven dat de aankoop niet voldoet aan de verwachting. De economische levensduur is dan nog niet verstreken.
Precies. Wat is een redelijke termijn voor een navigatieapparaat?

De GPS chip werkt na 7 jaar wss nog prima, dus als je er een geschikte kaart op zet, kan het gros van de mensen er nog prima mee werken. Je gooit feitelijk een goed werkend apparaat weg omdat de fabrikant er leuke nieuwe speeltjes (3D, Zoekfuncties voor restaurants met krokodil op het menu) op wil zetten.
Er zit wel meer nieuwe functionaliteit op een navigatiesysteem dan wat jij noemt...
Dat vraagt gewoon heel wat meer van zo'n apparaatje.
Aan de term lifetime hangt toch altijd een redelijke termijn.
Inzake de betekenis van het woord lifetime is 't alleen redelijk zolang het apparaat niet kapot is. Al het andere is misleiding.
Dat is je eigen interpretatie. De betekenis van die term ligt gewoon vast: de te verwachten gebruiksduur:
"the duration of a thing's usefulness".
"the duration of a thing's usefulness".
Dat is letterlijk een inhoudsloze betekenis, en mag je daarom niet hanteren.
In gevallen als dit hangt de usefulness 100% af van de fabrikant; zij kunnen elk moment de stekker eruit trekken.
Natuurlijk mag je die hanteren. Je verzint steeds je eigen regels en interpretaties.
In de Nederlandse wetten staan zelfs ook zo’n vaagheden. In Nederland heb je garantie op een deugdelijk product gedurende de te verwachten levensduur van een product. Lekker vaag en levert heel veel gedoe op maar is toch gangbaar.
Natuurlijk mag je die hanteren.
Nee. Een fabrikant mag niet een onlogische/misleidende betekenis hanteren voor 'lifetime'.
In Nederland heb je garantie op een deugdelijk product gedurende de te verwachten levensduur van een product. Lekker vaag en levert heel veel gedoe op maar is toch gangbaar.
Het maakt niet uit wat gangbaar is bij andere producten: als je lifetime belooft, moet je dat ook waarmaken.
Je maakt je eigen regels.
Nee hoor, ik volg logica.
Als iemand die logica niet wil volgen, en zijn rechten opgeeft en er mee kan leven dat iets wat belooft is opeens wordt stopgezet, dan moet ie dat zelf weten. Maar da's geen geldige reden om een ander te vertellen dat ie dat recht niet heeft.
Een rechter doet uitspraak op basis van de geldende wet. Niet op basis van de logica van een aanklager.
Een rechter doet uitspraak op basis van de geldende wet. Niet op basis van de logica van een aanklager.
Rechters zijn subjectief. Er zijn zoveel wetten, regels en beginselen, dat een rechter zelf kan kiezen welke regels hij het belangrijkst vindt. Verder zijn er wetten en regels die elkaar tegenspreken. Verder gaat 't ook niet zozeer om de logica van de aanklager, maar om de logica van de gebruikte letter (in dit geval is die 'letter': lifetime). En als de logica niet overeenkomt met hoe een bedrijf die letter hanteert, dan is er sprake van misleiding. Zeker als er met opzet een term uit het buitenland wordt gehaald, waar minder mensen mee vertrouwd zijn.
Na 7 jaar is de hardware toch ook aardig aan vervanging toe en achterhaald lijkt me. Heb nooit langer dan 3 jaar ofzo met een navigatie apparaat gedaan. Ja als hij standaard in een auto zat. dan 4 haha
We moeten met z'n allen echt duurzamer gaan leven omdat we de natuurlijke bronnen aan het uitputten zijn. Een deeloplossing hiervan is dat we langer met onze spullen gaan doen. Een navigatie apparaat is nu niet fundamenteel anders dan 7 jaar geleden - geen enkele reden om te vervangen dus.
Een navigatiesysteem van 7 jaar geleden is wel degelijk anders dan een systeem anno 2018. Er is een hoop functionaliteit bijgekomen die geheugen en rekenkracht vraagt.
Dan lever je toch gewoon updates zonder die functionaliteit?
Is toch niet alles of niets?
De nieuwe TomTom kaarten hebben veel complexere datastructuren. Daarom heb je ook een nieuwere, grotere applicatie nodig. Beiden kunnen ruimteproblemen opleveren.
Vroeger programmeerde men door optimaal van resources gebruik te maken, tegenwoordig is het:
Niet snel genoeg? Prik maar geheugen of een CPU bij, de consument zwemt toch in het geld ...
Net zoals Microsoft alleen maar Windows 10 Pro verkoopt?
En geen Home of Education edities?

TomTom kan best kaarten maken die minder complex zijn met minder details en functionaliteit.
Als er toen geen laadpalen voor elektrische auto's op de kaarten stonden hoeven die er nu voor deze types ook niet op te staan. Kost het ook geen ruimte.

Gewoon van A -> B over de nieuwe wegen, zonder Lane Assist, Flitspalen, Snelheidsindicatie etc. geeft vast een eenvoudigere en kleinere kaart.
Nou ik heb een TomTom Go 610, en dus aardig nieuw, maar als ik als Taxi chauffeur, moet wel es 5 ritten achter elkaar doen, nu het probleem hij loopt vast en start opnieuw op, wat kan dat zijn?, elke keer een Reset geven heeft geen zin ben ik achter gekomen.
Als Tweaker zou je toch moeten weten dat dat zo niet werkt. Op een gegeven moment moet je ontwikkelstraten voor oudere software gewoon kunnen sluiten.
Dan moeten ze geen 'lifetime' updates garanderen. Dat is precies waar het hierover gaat. De term lifetime is gewoon misleidend. Ze maken er van 'zo lang als we denken "mwoah, kan nog wel"'. Ze verkopen dus schijnzekerheid.
In de hele techwereld wordt met lifetime bedoeld: de gemiddelde gebruiksduur van het artikel. In Nederland kun je opzoeken wat die duur is en daar kun je de verkoper dan aan houden.
Wel anders maar fundamenteel niet verschillend zoals "gast" aangaf.
Dat iets fundamenteel niet anders is wil niet zeggen dat de acceptatie niet veranderd is. Een auto is sinds de jaren 60 ook niet fundamenteel veranderd, maar toch geeft iedereen (behalve liefhebbers) de voorkeur aan een auto van de afgelopen jaren.
Dat noemen we een smartphone 🤔
@gast had het over fundamenteel anders. De basisfunctionaliteit van een navigatie apparaat (breng iemand van A naar B) is niet veranderd. Dat je er nu ook mee kunt bellen of de pomp met de laagste brandstofprijzen kunt selecteren zijn enkel aanvullingen.
Tsja, een computer met Windows 95 is ook fundamenteel niet anders dan een computer met Windows 10 :)
Mijn tomtom Go van 2008 doet t nog prima. Nieuwe kaarten moet je er zelf op zetten en draaien wat langzaam, maar wel goed genoeg.
Dat zal een 920 zijn? Dat ding was best wel overgedimensioneerd voor z'n tijd. Processor, RAM, flash, alles was aan de ruime kant.
Dat zal een 920 zijn? Dat ding was best wel overgedimensioneerd voor z'n tijd. Processor, RAM, flash, alles was aan de ruime kant.
Ik vergis me. Het is een TomTom One uit 2006. Zo ziet hij er uit: http://blog.tmcnet.com/bl...ps/new-tomtom-one-gps.asp
Ik doe met een TV al max 2 jaar. wil gewoon het nieuwste hebben kwa gadgets, audio, video apparatuur. is tevens me hobby. Dus 7 jaar met iets doen is geen optie voor me, mis dan allerlei functies.

neem nou televisies:
nieuwste hebben dolby vision en HDR 10 maar dan ook dus receiver en UHD speler van Oppo nodig omdat de rest het niet heeft.

De techniek gaat steeds sneller dus we doen eerder korter dan langer met spullen.
Zo zou het bij TomTom dus ook moeten gaan (alleen niet in dat tempo ;) ).
Oude versie moet na x jaar zo achterhaald zijn dat men wel wil upgraden (snelheid, features, integratie).
Niet opeens de stekker eruit trekken omdat het "voor ons te oud is".

Is trouwens wel duur elke 2 jaar een nieuwe auto kopen omdat de ingebouwde navigatie wat achter loopt.
:P
Dat is verspilling van grondstoffen en je geld. Dat tweede is een eigen keuze, maar het eerste bepaald wel hoe lang we nog kunnen profiteren van alle grondstoffen. Ik heb zelf bijvoorbeeld nog steeds een oudere HD tv en voor 99% van de content voldoet hij nog prima. Een HD film van 40gb geeft een beter beeld dan een 4k film van een paar gb.
Niet afkeurend bedoeld maar hoeveel van die functies gebruik je nu echt?
Ik ben er mee gestopt om achter het nieuwe aan te hollen maar koop pas als de oude kapot of echt niet meer toereikend is. Ik moet zeggen dat het erg relaxed is en dat ik veel meer van mijn aankopen geniet dan toen ik steeds het nieuwste van het nieuwste wilde hebben. Wanneer ik nu iets aanschaf dan merk ik weer enorme verschillen en is de 'wow' factor er weer.

Maar ik denk dat voor veel mensen geldt dat ze tegenwoordig korter dan juist langer met spullen doen.
Mijn auto, met ingebouwde navigatie, is 15 jaar oud en ik kan er nog steeds nieuwe kaarten voor kopen.
Goed, het kost €200,- maar het kan wel.
Maar wie vervangt er nu zijn ingebouwde navigatie? Wie zou er 200 euro betalen voor een kaartenupdate van een los toestel? Inderdaad, 2 keer niemand.
Aangezien je het gemak van het ingebouwde toestel niet kwijt wilt en je geen andere optie hebt leg je alsnog 200 euro. (overigens heeft ook de lage verkoopaantallen ermee te maken dat ze er zoveel voor vragen)
Mocht het ondersteunen van die oude toestellen nog geld opbrengen zouden ze het zeker doen anders is het slechts een kwestie van goodwill te tonen zoals bij Garmin. (daar heb ik toestellen geweten die na 15 jaar ook nog altijd gratis updates kregen)
Ik denk dat ze er door het gebrek aan alternatief zo veel voor durven vragen.
Al zijn er natuurlijk wel opties, zoals marktplaats, maargoed, da's een andere discussie.

ik heb bijvoorbeeld ook een renault gehad, met ingebouwde tomtom, daar vroeg de renault dealer 180,- voor een kaartupdate, maar bij tomtom zelf was ik voor ~35,- klaar (plus een nieuw SD kaartje)

Bij mijn huidige auto heb ik dat geluk niet, maar die auto heeft weer andere voordelen :)
Het grote voordeel van de TomTom Carminat is inderdaad de SD kaart. Dan kun je namelijk een grotere kaart kopen - in beide betekenissen ;) Die START modellen zijn de goedkoopste, en hebben maar een beperkte overcapaciteit. En aangezien ze wel de verkeersdrukte meenemen, worden die kaarten steeds groter want de files langer.
Klopt. Het nadeel aan die dingen was, dat je de radio aan moest zetten om de gesproken instructies te kunnen volgen. En ik heb de radio nooit aan in de auto. Maar dat terzijde.

Ik hoop dat er iemand opstaat die je ouwe tomtom kan flashen zodat je gebruik kunt maken van Openstreetmaps.
Maar als je in dat geval levenslange updates zou hebben beloofd zou het wel kunnen. Ze worden nu immers ook gewoon aangeboden. Als het om extreem kleine aantallen ging zouden ze niet eens de moeite doen de kaarten aan te bieden.

Onze ingebouwde navigatie is ook minstens 10 jaar oud, waarschijnlijk eerder 12 of nog meer. Functioneert nog prima, behalve in nieuwbouwwijken ;)
Onze ingebouwde navigatie is ook minstens 10 jaar oud, waarschijnlijk eerder 12 of nog meer. Functioneert nog prima, behalve in nieuwbouwwijken ;)
Ligt er maar aan hoe je hem gebruikt...
Sta jij graag op de A13 in de file, terwijl de A4 prima doorrijdt (of vise versa)? Beide wegen leiden van R'dam naar Clausplein (DH) en omgekeerd, maar de A4 is zo'n 2 jaar geleden doorgetrokken van Schiedam naar Delft en vv. Zo zijn er, alleen al op de A4, meerder punten te noemen (bv bij Alphen a/d Rijn), waar je met een meer dan 2 jaar oude kaart gruwelijk de mist in gaat.
Dat laatste stukje, in een nieuwbouwwijk, dat kan je altijd nog vragen, maar op de snelweg kan je een afslag volledig missen, waardoor je tientalle kilometers de verkeerde kant op wordt gestuurd.
Kan je beter Google Maps gebruiken, dan een verouderde nav.
Klopt. Geldt ook voor Utrecht, Den Bosch en Eindhoven met hun binnen- en buitenbanen. Maar navigatie ontslaat je niet helemaal van op de borden kijken (zeker als deze zo oud is). Files worden nog wel gewoon weergegeven, maar dat stukje A4 inderdaad niet. Maar juist daar ben ik ook nog nooit geweest (en verwacht ik ook niet). Belangrijkste van navigatie is met name aankomstijd (waaronder files) en juist de laatste 5 kilometer naar bestemming. De eerste 95% is niet moeilijk. Ook zonder navigatie kom ik wel in elke Nederlandse stad.

Nieuwe kaarten zouden wel beter zijn. En dat kan ook voor een fors bedrag. Maar functioneel doet alles het prima en zonder haperen. En dat zal ook gelden voor die oude tomtommetjes. Er is geen goede reden de beloofde ondersteuning te beeindigen, behalve dat het te duur wordt. Maar dan moet je niet spreken van lifetime.
Onze mio is ondertussen 15 jaar oud en doet nog dienst. De kaarten zijn hopeloos verouderd, maar mijn vrouw blijft dat toestel verkiezen boven gsm navigatie.
Voor TomTom zal dit niet zo snel gebeuren, dan zal men eerder terugvallen naar een minder "legale" oplossing. Voor een ander apparaat (en varianten), wat nu inmiddels al ruim 10 jaar oud is, hebben "we" destijds de software van een nieuwer model aan kunnen passen, zodat daarop de nieuwere kaarten en nieuwe opties beschikbaar kwamen. Die versie draait vandaag de dag nog steeds vlot met up to date kaarten. Hoewel de aanpassing van het OS mogelijk een grijs gebied was, kunnen kaarten nog steeds legaal worden aangeschaft.
Oh, cool! daar heb ik er geloof ik ook nog eentje van liggen in de oud-ijzer bak.
Mee eens dat Tomtom wel wat duidelijker had moeten zijn, je moest namelijk echt naar de kleine lettertjes van de kleine lettertjes om er achter te komen dat de voorwaarde is '' gedurende de levensduur van je product.''
Je zou kunnen denken van zolang mijn product het doet... fout dus.
Uiteindelijk kom je dan uit op deze site: https://nl.support.tomtom.com/app/content/id/9/locale/nl_nl

tl;dr Tomtom kan van de een op de andere dag besluiten dat je apparaat geen updates meer krijgt.

Aan de andere kant als men dacht dat het echt '' voor het leven '' was is dat ook wel weer een beetje naïef.
Dat ben ik met je eens, dit valt in hetzelfde rijtje als "korting tot wel 70%" en "besparing tot wel €300,-"
als je daar in trapt ben je ook wel een tikje naief. Maar het had wat eleganter opgelost kunnen worden.
We leven ook niet meer in 1980... We weten allemaal dat elektronica anno 2018 relatief snel veroudert en vervangen wordt. Als je nu een Tomtom koopt en verwacht dat je 10 jaar updates krijgt ben je wel een beetje naief.
Het is bekend dat veel mensen naief zijn. En TomTom heeft daar dus misbruik van gemaakt. Met voorbedachte rade. Nu is de vraag: vind jij het terecht dat naieve mensen opgelicht mogen worden, louter omdat ze naief zijn? (PS: naief betekent simpelweg: de kennis niet hebben.)
Verder verwacht ik niet 10 jaar updates als men 'lifetime' roept, maar oneindig lang (totdat 't apparaat kapot is) updates.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 2 februari 2018 09:26]

Is een beetje spijkers op laag water zoeken. Een fabrikant moet een koper beschermen tegen naïviteit op het gebied van complexe zaken, die niet iedereen zich eigen kan maken. Een fabrikant hoeft een consument niet als een kleuter te behandelen. Je hoeft niet hoogbegaafd te zijn om gewoon de documentatie van je aankoop te lezen. Daar staat het gewoon in (niet in kleine letters).
Je hoeft niet hoogbegaafd te zijn om gewoon de documentatie van je aankoop te lezen. Daar staat het gewoon in (niet in kleine letters).
Er staat op de doos (op 't moment dat je 'm dus koopt) nergens in fatsoenlijk letterformaat dat TomTom 'elk moment de stekker eruit kan trekken, wanneer zijzelf de tijd daar rijp voor vinden'.
Al is me nog niet helemaal duidelijk of dat nu ook daadwerkelijk 't geval is, na de toevoeging van 16:25 op het artikel.
Enfin: lifetime is geen Nederlands woord, dus is 't gerechtvaardigd dat men 't (al dan niet onbewust) vertaald heeft als 'totdat ie stuk is'.
TomTom trekt niet zomaar de stekker eruit. De apparaten zijn en worden jarenlang ondersteund. De mijne zelfs 13 jaar. De stekker kan eruit gaan als de te verwachte gebruiksduur is verstreken.
De stekker kan eruit gaan als de te verwachte gebruiksduur is verstreken.
Ja, dat kan. Maar dat zou niet moeten mogen bij modellen waarbij je lifetime updates als selling point hebt gebruikt. Dan kan elk bedrijf die nagivatiesystemen verkoopt, dat wel doen (en liegen ze dus allemaal, als ze nu na 13 of 130 jaar stoppen). Belofte maakt schuld, zo simpel is het. Als lifetime opeens geen lifetime meer is, dan is dat misleiding.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 7 februari 2018 08:34]

Levenslange garantie of in het Engels Lifetime waranty (of in dit geval dan de updates)slaat op de levensduur van het gekochte en niet op hoe lang je zelf leeft, dit wordt echter zelden bij de aankoop vermeld, levenslang bekt natuurlijk ook gewoon lekker voor een verkoper.
ik vind een levensduur van 7 jaar voor een draagbaar electronisch apparaat ook niet overdreven kort.
Ook lekker natuurlijk; zodra het gekochte kapot is vervalt de garantie 8)7
Maar verkopers liegen vanaf het moment dat ze hun mond open doen...
Levensduur betekent in dit geval de te verwachte gebruiksduur, niet de tijd totdat het kapot gaat.
En ook die wordt niet gedefinieerd. Loze belofte dus.
In Nederland wel. Over het algemeen wordt deze richtlijn gehanteerd:
https://www.uneto-vni.nl/...r/gebruiksduurverwachting
life time updates is gewoon een marketing term. Er zal vast in de letterjes staan dat het voor de verwachte levensduur van het product is. En dat zal meestal maar een jaar of 5 zijn.
En mensen trappen er allemaal in, levenslange gratis updates? Ja, voor het verwachte "leven" van het apparaat.
Zouden er trouwens mensen zijn die op die oude toestellen iets met openstreetmaps aan de praat krijgen? (kan best dat zoiets er al lang is hoor, geen idee)
Geen idee voor TomTom, maar mijn Garmin Quest heeft jaren met OSM kaarten gedraaid (intussen heb ik een wagen met ingebouwde navigatie en anders gebruik ik mijn telefoon) en mijn Garmin Dakota draait ook op OSM kaarten (om te fietsen en te wandelen, dus op basis van tracks en waypoints en geen lange-afstandsnavigatie).
Het punt is niet fysieke levensduur maar economische levensduur. Fysiek kan dat ding wel 40 jaar mee gaan (bij wijze van spreken) maar na een jaar of 5 is zo'n apparaat door de techniek ingehaald en daarmee economisch afgeschreven, omdat de inspanning om het ding bij te brengen meer inspanning kost dan een nieuwe halen.
Dat kan ik me voorstellen bij een laptop of telefoon, maar wat is er wezenlijk gewijzigd aan navigatieapparatuur t.o. 7 jaar geleden? Iets snellere CPU en een nieuwere BT chip, lijkt me?
Software wordt zwaarder (meer functies, grafischer), groter (opslagbeperkingen) en de hardware is inderdaad sneller/krachtiger en voorzien van nieuwere draadloze standaarden/verbeterde antennes etc.
En toch zijn er navigatiesystemen uit 2005/2006 die prima de nieuwste kaarten draaien... en makkelijk ook. Het kan wel, maar economisch gezien niet aantrekkelijk voor tomtom
Dat klopt niet helemaal. De nieuwste versies van een kaart komen in verschillende versienummers. Sommigen zijn geschikt voor de oude apparaten en anderen voor de nieuwe apparaten. Ze moeten dus voor verschillende series Tomtoms verschillende versies van de kaarten ter beschikking stellen.
Juist dat is economisch niet interessant als je een nieuwe versie van een kaart in 15 varianten uit moet brengen.
Nergens lees ik dat ze stoppen met het uitbrengen van verschillende versies. Het begin is altijd een kale map, waaraan de overige extra's aan worden toegevoegd.
Dat zeg ik ook niet. Het werkt niet met een kale map die op de oudste apparaten draait en hoe meer toters en bellen er toegevoegd worden, hoe nieuwe je apparaat moet zijn. Bij de nieuwere versies wordt de kaartinformatie + extra's ook anders opgeslagen waardoor je wel degelijk verschillende exeplaren van een versie moet onderhouden.
Maar de kaartenleverancier verzorgt die grafische toepassingen en extra functies toch niet?
Dat gaat volgens mij gewoon obv coordinaten of POI's of andere metadata.

Dus als je dat grafisch geweld of die leuke stemmetjes wilt, koop je een nieuwe, maar deze smoes gaat imho niet op voor kaartmateriaal.

Sterker nog: hetzelfde kaartmateriaal (of de basis daarvoor) word ook nog aanboden voor ingebouwde navigatiesystemen, zoals het mijne. En dat past nog steeds op een DVD'tje
Meer detail in kaarten, 3D kaarten, POI is serieus uitgebreider geworden, locaties zijn eenvoudiger in te geven, ondersteuning voor GLOSNASS & GALILEO, ingebouwde data verbinding die gebruikt word om te assisteren in positiebepaling en uiteraard live traffic, betere sensoren zoals gyroscoop om te navigeren zonder sattelieten in tunnels/hoge gebouwen.
Navigatiesystemen zitten niet stil maar hedendaags veranderd technologie langzaam maar continu. Je merkt het pas echt hoeveel er veranderd is als je technologie van 5 of 10 jaar terug zonder updates naast de huidige legt.
Smoesjes.

Kijk, als je nou zou zeggen, navtech (of wie de kaarten ook maar levert) zet nu ook hoogteverschillen in hun kaart en daar kan die ouwe navigatie-CPU niet (efficient) mee overweg, dan zou ik zeggen, ja.

Maar dat zie ik dus niet. Ik zie alleen kraaltjes (3D) en spiegeltjes (glosnass) die hetzelfde materiaal nóg mooier en sneller presenteren. En meer detail; staan nu alle lantaarnpalen in de kerkstraat tot op de cm nauwkeurig op de kaart? staat het grassoort vermeld bij de berm langs de berkenlaan?
Waar denk je dat al die POI opgeslagen worden? In het begin wist het ding met moeite het dichtsbijzijnde tanksstation te vinden na 5 minuten zoeken, tegenwoordig kan ik de naam van een bedrijf ingeven en 5 seconden later ben ik onderweg. De eerste lane assist bij het nemen van een afslag was pure gimmick en irritant omdat de lane info niet op kaart stond en je het overzicht van de kaart verloor, tegenwoordig is het super handig. Tevens kan je tegenwoordig kiezen om een route te vragen als auto of fietser of wandelaar. Dat zijn een pak land/bos wegjes die ook op de kaart moeten staan met een pak bijkomende informatie. Je wilt immers niet enkel weten welke straat waar ligt maar ook de huisnummers, de bedrijven, welk soort verkeer mag er door en welk niet, eventuele hoogtebeperkingen (heel handig als je met een vrachtwagen rijd), snelheidsbeperkingen, etc.
Daarnaast word er soms nog historische traffic drukte aan de kaart toegevoegd, kwestie van te weten welke route je best neemt als het druk is en welke als het middernacht is. (voor zover dat hedendaags niet volledig overgenomen word door traffic info)

Zijn het baanbrekende veranderingen? Nee, natuurlijk niet maar daar gaat het niet om. Overigens blijft de vraag naar meer detail op kaarten, nu al helemaal met zelfrijdende auto's die nog extra info vragen, hoeveel rijvaken heeft de weg? Wanneer gaat er een rijvak af/bij? Is het een voorang weg? Eigenlijk willen we de volledige belijning en ieder verkeersbord mee op de kaart, nog een pak info die erbij moet komen dus.
Het wordt nu wel pijnlijk duidelijk hoever de navi in mijn ouwe auto achterloopt :)
En natuurlijk komen er functies bij en wordt het allemaal mooier en sneller.

Maar verkoop me dan geen "basissysteem met levenslange updates" als ik bij wil blijven kan ik dus beter ieder jaar (of twee) kijken wie me het mooiste en nieuwste kan leveren, ipv een smak geld uitgeven aan iets wat ingehaald wordt door de werkelijkheid.
Galileo/Glonass is misschien wel de meest logische. Oudere apparaten ondersteunen alleen Navstar GPS. Een andere belangrijke update is ephemeris downloads (TomTom: QuickGPSFix). Je kunt de meeste moderne GPS chips pre-initialiseren zodat ze sneller satellieten vinden. Dan moet je de baangegevens van de satellieten aanleveren in een formaat wat die chip snapt. Vziw doet TomTom dat niet zelf, maar komen die gegevens van de chipleverancier. En ik weet niet hoe lang die de data blijven leveren.
Moeten zit dit veel duidelijker communiceren naar de kopers toe via een duidelijke vermelding op de verpakking.

Gelukkig ben ik in het bezit van een uitstekende Garmin navigatie systeem (ook weer bijna 5 jaar oud) met lifetime kaart updates wat tot op heden nog uitstekend werkt.
Ik heb ooit nog TomTom kaarten gepiraat, misschien is dat ook een optie.
Ach OSMAND doet dat ook.
Vooralsnog maken ze de ongelimiteerde downloads mogelijk.

Dat de kaart van Nederland van 400MB -> 1GB gegroeid is heeft er alleen voor gezorgd dat ze nu downloads per provincie ondersteunen, of voor duitsland per deelstaat... etc. (de NL in een keer download kan nog steeds maar die is maandelijks een paar dagen later beschikbaar.)
Dag is geen moeite. Die updates kunnen automatisch gegenereerd worden.
Dat gebeurt ook al, je kon de kaart splitten. Dan kocht je de kaart van heel Europa, en dan laadde je bijvoorbeeld West-Europa. Had je dan een keer Oost-Europa nodig, kon je die erop laden, omdat je daar al voor betaald hebt.

Maar dat kost voor TomTom natuurlijk wel tijd en moeite (en dus geld), omdat je dan steeds die subkaarten ook nog moet bijwerken 4x per jaar, ipv alleen de hoofdkaart.
Zo gek veel tijd en moeite hoeft het allemaal niet te kosten hoor.

Bedenk 1x een manier om die hoofdkaart geautomatiseerd te splitsen (zal er opzich al gewoon zijn, want ongeacht hoeveel geheugen je erin douwt als TomTom zijnde, het probleem blijft dat je uitgeleverde geheugen te klein is voor een toekomstige update) en je kan hem gewoon automatisch splitsen wat praktisch geen tijd en geld kost.

Alleen marketingtechnisch zal het niet al te handig zijn om de software updates en support stop te zetten en de kaart-updates wel door te laten gaan. Dan kan je beter de consument ook de kaart-updates afnemen zodat hij wel een nieuwe moet kopen.
Maak die kaarten dan meer modulair?

Landen i.p.v. Noord/Oost/Zuid/West-Europa, provincies i.p.v. landen, gemeentes of COROP-gebieden i.p.v. provincies. Desnoods gemeenten i.p.v. COROP-gebieden.

Ik zie het probleem niet.
Jawel, want de meeste hebben een MicroSD slot.
dat is minimaal hoor, wat er gebeurde is dat de kaart nét iets kleiner in formaat is als op het geheugen past.
als er dan wat updates zijn, dan past het ineens niet meer op het geheugen. (in elk geval wel bij mijn One)

als ze hierin een ruimere marge hadden genomen, bijv. 2/3 van het geheugen had dit niet gespeeld.
Als dat waar is dan kunnen ze ook geen updates verkopen voor oude toestellen
dat doen ze voor deze apparaten sowieso niet, het is een ander verdien model dan de oude systemen waar je per update voor moest betalen. dan is 7 jaar gratis updates en services nog een heel stuk goedkoper dan 7 jaar je kaart updates kopen + aanschaf prijs van het apparaat.
Kaart updates werden steeds groter
100% Flauwekul; als je roept dat je lifetime updates geeft, dan moet je dat ook doen. (Dan maak je 't maar wat minder gedetailleerd.) Het enige excuses om dat niet te doen, is als een bedrijf vanwege externe redenen failliet is gegaan.
De START apparaten hadden al de minder gedetailleerde kaarten. Meertjes die op je GO nog rond waren, waren vierkant op de START. Maar je kunt moeilijk wegen gaan weglaten. 8)7
Nou, dan is er toch helemaal geen reden om te stoppen met de beloofde gratis updates met als zogenaamde reden dat de kaarten te groot worden?
Je mist het punt: alle redelijke lossy compressie-methoden waren al in gebruik. Het wegennet blijft doorgroeien, met name in Oost Europa, en in West Europa neemt de complexiteit toe. Dus een kaart van 3GB wordt 2.1 GB na lossy compressie, en dat past niet meer op 2GB devices.
Dat doet er allemaal helemaal niet toe. Het is 100% aan TomTom zelf om daar een oplossing voor te verzinnen, als ze lifetime updates als selling point hebben gebruikt bij bepaalde modellen. Ook al had de betreffende TomTom maar 1 kB geheugen.
Dat is kwats, ze dienen de kaarten uit te brengen aan de hand van de software op die apparaten. Doet garmin ook. Heb een Garmin voor op de motor uit 1998, laatst met mapsource de meest recente kaarten erop gezet. Werkt prima.

Behalve NL veranderd er in Europa niet zoveel, als je hier 3 weken niet komt, is de A2 10km verlegd. Zul je in Duitsland of Belgie niet zien gebeuren.
Mappen worden groter, de software om te draaien worden zwaarder. Geheugen in toestellen worden op gegeven moment limiet samen met processor.

Ze kunnen/gaan namelijk geen updates uitbrengen, waardoor je kastje trager van wordt, want dan valt heel nederland daar weer over.

Dit is dan ook de enige oplossing of je nu leuk vind of niet.
Dit is dan ook de enige oplossing of je nu leuk vind of niet.
Nee, want TT heeft "lifetime updates" beloofd, zonder *-tje met de uitleg dat dat een willekeurig aantal jaar is. De enige oplossing is daadwerkelijk lifetime updates geven, of een fatsoenlijk alternatief.
En hier gaan jullie dus de fout in.

Als je blindelings iets aanschaft, zonder te weten wat de inhoudt is zoals de meeste hier doen, kan TomTom niet iets aan doen.
Ze hebben keurig een support website waar instaat wat het inhoudt lifetime.

Wat betekent 'Lifetime'?

'Lifetime' is de nuttige levensduur van het navigatiesysteem: de periode waarin TomTom ondersteuning voor je navigatiesysteem biedt in de vorm van software-updates, services, inhoud en accessoires. De levensduur van een navigatiesysteem is beëindigd wanneer geen van de bovengenoemde onderdelen meer beschikbaar is. De nuttige levensduur van de smartphone-app is de periode waarin TomTom ondersteuning voor de app biedt in de vorm van updates. 

Aangezien jullie niet willen opzoeken, hierbij de source: http://nl.support.tomtom.com/app/content/id/9/page/1

[Reactie gewijzigd door smv op 30 januari 2018 14:27]

Als je blindelings iets aanschaft, zonder te weten wat de inhoudt is zoals de meeste hier doen, kan TomTom niet iets aan doen.
Heel leuk dat ze achteraf op een website informatie verstopt hebben die ze bij de aanschaf al duidelijk hadden moeten maken. Dit is puur consumentenbedrog.

In hoeverre draagt "lifetime" toe aan het feit dat ze updates geven in de tijd dat ze support geven op je apparaat? Zo heb ik dus ook lifetime Android updates. En lifetime toegang tot het internet bij mijn internet-abonnement. Lifetime toegang tot het zwembad, maar het kaartje is tot 17:00 geldig.

In mijn lifetime geen producten van TomTom meer iig.
Het staat ook gewoon op de doos.
Het staat niet eens op de huidige website: https://www.tomtom.com/nl...cts/#replacementoffer-tab
Lifetime Speed Cameras**
En ** wordt verder nergens uitgelegd.

[Reactie gewijzigd door haling op 30 januari 2018 16:28]

Bij mij staat er "Lifetime Flitsers*" met onderaan bij het sterretje een uitleg en een link naar tomtom.com/lifetime
Aangezien TomTom dus nog accessoires (zoals bijvoorbeeld deze) levert is de nuttige levensduur nog niet beëindigt?

Daarnaast een leuke cirkelredenatie om te beloven een apparaat te ondersteunen voor "tijdsperiode X" en vervolgens "tijdsperiode X" te definiëren als de periode dat het apparaat ondersteund word. Daar vervolgens een suggestieve naam aan hangen die doet voorkomen alsof "tijdsperiode X" zeer lang is.
Welkom bij marketing, waarbij het (bijna) altijd op het eerste gezicht geweldig klinkt totdat je de kleine letters ga lezen.

Bij levenslange updates/garantie werd altijd al het leven van het product bedoeld. Je kan ook niet verwachten dat een bedrijf van te voren weet dat ze een product 100 jaar kunnen ondersteunen.

Levenslange updates klinkt dus ook beter dan updates voor onbepaalde tijd, dus dan snap je vast wel wat je als bedrijf zijnde op je verpakking ga plakken ;)
Dit soort marketing, waarbij bestaande term een compleet willekeurige, nieuwe definitie toegewezen krijgt (zie ook "onbeperkt" internet) is storend genoeg wanneer de kleine lettertjes e.e.a. kloppend uitleggen, maar de kleine lettertjes, die @smv hierboven heeft gepost bevatten juist het zinnetje: "'Lifetime' is de nuttige levensduur van het navigatiesysteem: de periode waarin TomTom ondersteuning voor je navigatiesysteem biedt in de vorm van software-updates, services, inhoud en accessoires."

Juist de kleine lettertjes geven in dit geval dus aan dat 'Lifetime' nog niet afgelopen is, aangezien er nog accessoires verkocht worden. Tenzij er natuurlijk nog kleinere lettertjes gevonden worden, of het accessoire binnenkort ineens niet meer compatibel is met de TomTom Start.
Daarnaast een leuke cirkelredenatie om te beloven een apparaat te ondersteunen voor "tijdsperiode X" en vervolgens "tijdsperiode X" te definiëren als de periode dat het apparaat ondersteund word.
Het is gewoon pure misleiding. Helaas is dat in Nederland in de praktijk toegestaan.
Anoniem: 221563
@smv30 januari 2018 15:49
Je kunt niet zomaar termen van betekenis veranderen. Als ze niet echt lifetime bedoelde maar een verzonnen marketing term lifetime dan hadden ze er wel een sterretje met uitleg bij mogen plaatsen.

Wat ze letterlijk beloofde was:
The TomTom Start 60 is one of the first devices to offer lifetime free daily map changes. Updates are based on reports from TomTom's Map Share community of 21 million, and help drivers to deal with frequent road changes such as new speed limits and blocked roads.
Ik zie nergens geen sterretje. Geen uitzonderingen of wat dan ook. Als ik klant was van TomTom dan had ik er ook makkelijk een zaak van kunnen maken.

Als ze er neer hadden gezet
Free map updates
en vervolgens blijkt uit de kleine letters dat het helemaal niet gratis is dan wordt TomTom ook echt wel op zijn vingers getikt.
Let op: dat zijn de dagelijkse MapShare updates! Die zijn voor iedereen altijd gratis. Dit artikel gaat over de 4xjaar updates. Sommige devices moesten daarvoor betalen (50-100 euro/jaar), andere hadden 1 jaar gratis, en het artikel ging over een categorie devices die ze 7 jaar lang gratis kregen.
Deze is helemaal mooi "De nuttige levensduur van de smartphone-app is de periode waarin TomTom ondersteuning voor de app biedt in de vorm van updates.".

Als we geen zin meer hebben stoppen we ermee.
Ze hebben keurig een support website waar instaat wat het inhoudt lifetime.
Wat betekent 'Lifetime'?
Wat een onzin; eerst een website moeten doorzoeken om de uit te zoeken dat ze iets anders bedoelen dan wat het in zou moeten houden als je simpelweg kijkt naar de betekenis van het woord zelf.
Het is gewoon pure misleiding, als je nu geen kaarten meer gratis krijgt terwijl er wel lifetime bij geleverd werd.
Het staat gewoon in hun voorwaarden dat het om de economische levensduur van het apparaat gaat en niet van de eigenaar.
Dat is natuurlijk gewoon onzin. Zeg dan 'inclusief 5 jaar gratis updates' of iets in die richting.Weet je als klant precies waar je aan toe bent. En als ze uiteindelijk 7jaar gratis updates geven zal niemand daarover vallen.
Ze noemen bewust geen duidelijke termijn, want anders moeten ze zich exact aan die termijn houden.
De vraag is ook of het redelijk is om van een fabrikant een exacte termijn te verlangen. Het geeft de fabrikant flexibiliteit en het geeft de consument de zekerheid dat de updates niet na een half jaar ophouden (zoals bij veel Android-toestellen het geval is).
Het geeft de fabrikant flexibiliteit maar de consument geen zekerheid.

Microsoft geeft toch ook support periodes aan voor de releases van Windows? Bij Ubuntu weet je ook bij elke release hoe lang die ondersteund wordt. Is heel goed te doen. En achteraf kan de fabrikant dat gewoon verlengen, daar zal niemand over vallen.

Daarmee lijkt het me meer dan redelijk om een marketingkreet als 'life time free updates' te definiëren met een duur. De technische levensduur van deze apparaten is zeker nog niet verlopen.
Het geeft de consument de zekerheid dat je gedurende de gemiddelde economische levensduur van het apparaat updates krijgt en niet een half jaar na aankoop helemaal niets meer krijgt.
Windows of Ubuntu releases zijn toch wel wat anders. Die kennen veel meer afhankelijkheden van derden (of andersom). Daarvoor is een duidelijk tijdspad veel belangrijker. Software-ontwikkeling voor een navigatiesysteem kent veel minder vooraf gestelde grenzen.
Nee. Wat is de gemiddelde economische levensduur van een TomTom Start? Weet de consument dat? Het schept valse verwachtingen.

'Lifetime free updates' kun je interpreteren als:
- Zolang je zelf leeft (onwaarschijnlijk)
- Zolang het apparaat 'leeft' (dus zolang het niet kapot is)
- Gedurende de verwachtte technische levensduur van het apparaat (maar dat staat natuurlijk weer niet op de verpakking)
- Gedurende de economische levensduur van het apparaat, wat er maar net vanaf hangt hoe vaak en hoe snel de fabrikant nieuwe modellen uitbrengt. Daarnaast is dit afhankelijk van hoe lang de fabrikant het economisch rendabel vindt en niet van het moment waarop je het apparaat aanschaft.

Een dergelijke kreet geeft dus geen enkele duidelijkheid aan de klant. Feit is wel dat 'lifetime free updates' een langere termijn suggereert dan 5 jaar.

Daarnaast zou een heads-up ook wel goed zijn - er komen per direct geen updates meer uit. Het was een stuk netter geweest als TomTom een halfjaar geleden een notificatie had gestuurd:

Voor dit apparaat zullen vanaf 30 januari geen updates meer verspreid worden. Neem contact op voor een interessante aanbieding.
Economische levensduur komt in het consumentenrecht voor. Voor elektronische apparatuur is hiervoor een richtlijn opgesteld door Uneto VNI. Is er dus beloofd dat je lifetime updates krijgt en kappen ze dat af voordat de termijn van de ecnomische levensduur verstreken is, kun je terug gaan naar de verkoper en je recht halen.
Lifetime betekent gewoon levenslang in context van personen en economische levensduur voor gebruiksvoorwerpen. Is de Engelse definitie van lifetime.
Economische levensduur komt niet in het consumentenrecht voor. Zelfs Uneto VNI gebruikt "gebruiksverwachting". En dan heb je het nog over de belangenvereniging van installateurs/verkopers...
...kun je terug gaan naar de verkoper en je recht halen.
Heeft geen zin: in Nederland is het krijgen van je recht ronduit duur. En dan nog: veel rechters zijn bedrijfsgeoriënteerd; niet consumentgeoriënteerd. Dus moet je nog maar afwachten of de rechter je gelijk geeft.
Nee hoor. De meeste winkeliers weten inmiddels hoe het werkt en als ze toch hun poot stijf houden kun je naar de geschillencommissie. Kost verder niets.
De meeste winkeliers weten inmiddels hoe het werkt en als ze toch hun poot stijf houden kun je naar de geschillencommissie. Kost verder niets.
Het kost je sowieso tijd. En tijd is ook geld. En een geschillencommissie valt niet zelden uit in 't voordeel van de fabrikant/verkoper. Dan blijft een dure rechtszaak over.
Heb je een bron die dit staaft?
Heb je een bron die dit staaft?
Helaas niet. Maar mijn eigen ervaring is 5x een geschil dat zonder gevolgen voor de tegenpartij was.
Als consument je recht halen, lukt in Nederland veelal alleen als je er heel veel tijd (en geld) insteekt
Dat hebben ze ooit gedaan als een reactie op Mio en Garmin die met hetzelfde principe kwamen. Lifetime mapupdates maar in werkelijkheid was dat volgens mij zelfs maar 3 jaar (3 jaar is overigens de economische levensduur van een navigatiesysteem).

Als je dan in de winkel staat met je producten en je adverteert "6 jaar gratis mapupdates" waar de buurman adverteert met "lifetime" gratis updates dan kom je niet goed uit de bus.

Een consument kijkt zelden in de voorwaarden.
Volgens de consumentenbond 5 jaar. Er is ook geen wettelijke termijn voor, dus nogal discutabel.
Pure misleiding dit door TOM TOM !!!! Leuke issue voor Reclame Code Commissie
Dit had duidelijker gecommuniceerd moeten worden naar klanten door middel van opdruk op verpakking.

TOM moet nu lijkt mij de mensen die deze systemen aangeschaft hebben schadeloos gaan stellen door zeer grote kortingen te geven op nieuwe systemen.

Zo niet dan zou ik de mensen zeggen die deze modellen gekocht hebben koop geen nieuwe TOM TOM.

Misleiding steun je toch niet.
Ik denk niet dat je veel kans maakt voor de RCC. Ik heb niet ieder model nageplozen maar het lijkt erop dat Tomtom geen onredelijk korte termijnen heeft gehanteerd. Ik had de Tomtom GO 510 uit 2005 en die verliest nu pas de ondersteuning. Dan heb je niets te klagen.
Wel wanneer ze lifetime beloven. Lifetime of 10 jaar is een enorm verschil.
Dat kun je zo niet zeggen. Dat hangt van het product af. Lifetime heeft niet per se betrekking op een mensenleven. Deze Engelse term staat ook synoniem voor de economische levensduur van een product.
Gok dat dit lifetime ook vanaf dag 1 al zo staat uitgelegd op website van TomTom, alleen de meeste hier die het hardst roepen hebben nooit gekeken.
Leuke issue voor Reclame Code Commissie
De RCC bestaat voor de helft + 1 uit mensen uit het bedrijfsleven zelf. Heeft dus geen zin. Zo heb ik in een zaak gelijk gekregen van de voorzitter; maar de stemming viel negatief uit voor mij. Is ook logisch, als de helft + 1 uit het bedrijfsleven zelf komt. In een ander geval werd ik in het gelijk gesteld, maar kreeg de overtreder geen straf opgelegd. De RCC kan beter opgeheven worden.
Waarom moet je dat in aparte voorwaarden lezen..., wat mij betreft bij twijfel heeft de consument gelijk.
Dus "lifetime" is voor teveel uitleg vatbaar.
Het zijn geen aparte voorwaarden. Er wordt gewoon uitgelegd wat er met lifetime bedoeld wordt. De Engelse term lifetime kan betrekking hebben op een mensenleven en op de economische levensduur van een product. In de informatie geeft men aan dat het om het laatste gaat.
Ehm "Lifetime: stond vast in de reclame folders..., en in de voorwaarden, maar voor de voorwaarden moet je vast eerst de verpakking opengemaakt hebben of de website geraadpleegd hebben, dat bedoel ik met aparte voorwaarden.

TomTom had dus moeten duidelijk maken dat "lifetime" == "updates gedurende de functionele leeftijd van het apparaat (naar de opinie van TomTom BV)" voor een aankoop van een routeplanner.
(BTW, in andere reclames bedoelen ze "lifetime" vaak wel "levenlang" met betrekking tot de eigenaar/rechten houder. [ denk aan pensioenen, verzekeringen ].
De Engelse term Lifetime heeft twee betekenissen: één voor personen en één voor gebruiksvoorwerpen. Het lijkt me een beetje raar dat je standaard uitgaat van de definitie voor een mensenleven, tenzij anders vermeld. Als ik een gebruiksvoorwerp koop waarbij de term Lifetime gebezigd wordt, ga ik uit van de betekenis in de context van een gebruiksvoorwerp.
Dus een beetje duidelijkheid vooraf scheeld veel discussie achteraf.
Die duidelijkheid is er gewoon als je niet lukraak een apparaat koopt en achteraf pas gaat kijken wat je nu eigenlijk gekocht hebt.
Als ik een gebruiksvoorwerp koop waarbij de term Lifetime gebezigd wordt, ga ik uit van de betekenis in de context van een gebruiksvoorwerp.
Het gaat er niet om hoe jij het opvat. Het gaat erom hoe het opgevat kan worden. Lifetime moet op zijn minst inhouden: zolang het apparaat nog werkt. En zo is 't natuurlijk ook geïnsinueerd door TomTom.
Wat ik bedoel is dat wanneer ik een gebruiksvoorwerp koop en de term Lifetime wordt gebezigd ik niet uitga dat het om een mensenleven gaat maar om het "leven" van het product.
Daarnaast betekent de Engelse term Lifetime in relatie tot gebruiksvoorwerpen; de te verwachten gebruiksduur en niet de tijd zolang het apparaat nog werkt. Die term ligt gewoon vast en heeft niets te maken met hoe ik het opvat.
Mensen danken producten tegenwoordig eerder af vanwege de technische vooruitgang (het oude apparaat is niet meer bij de tijd en men gebruik kunnen maken van de nieuwste technieken) dan dat het apparaat niet meer werkt. Daar worden consumentenregels en -wetten ook op afgestemd, zodat je niet na tien jaar nog aanspraak kunt maken op updates omdat je apparaat nog gewoon werkt terwijl 95% van de exemplaren al buiten gebruik zijn omdat ze afgedankt zijn.
Daarnaast betekent de Engelse term Lifetime in relatie tot gebruiksvoorwerpen; de te verwachten gebruiksduur en niet de tijd zolang het apparaat nog werkt.
Oneens. Daarbij: het is een Engelse term; zelfs als je gelijk zou hebben: dan is er dus bewust een Engelse term gebruikt, waarvan de exacte betekenis in Nederland minder bekend is (vergeleken met Nederlandse termen). Misleiding dus.
Mensen danken producten tegenwoordig eerder af vanwege de technische vooruitgang (het oude apparaat is niet meer bij de tijd en men gebruik kunnen maken van de nieuwste technieken) dan dat het apparaat niet meer werkt.
Dat doet er niet toe.
Daar worden consumentenregels en -wetten ook op afgestemd, zodat je niet na tien jaar nog aanspraak kunt maken op updates omdat je apparaat nog gewoon werkt terwijl 95% van de exemplaren al buiten gebruik zijn omdat ze afgedankt zijn.
Ook dat doet er niet toe (voor zover het waar is). Als je gratis updates insinueert totdat het apparaat stuk is, en je houdt je daar niet aan, dan is dat gewoon misleiding.

Echter, ik las de toevoeging (woensdag 16:25) wat laat. Nu weet ik niet meer exact hoe de vork in de steek zit.
In elk geval: in Nederland valt wat mij betreft niet te tornen aan de term lifetime: en dat betekent voor mij: totdat het apparaat stuk is.
Precies, voor JOU betekent het dat. In een eerder bericht gaf je aan dat de persoonlijke mening niet belangrijk is en nu baseer je je hele betoog op je eigen overtuiging. In marketing worden vaker Engelse termen gebruikt. TomTom geeft zelf in de garantievoorwaarden aan wat ze bedoelen met lifetime en ik kan me herinneren dat een Nederlandse rechter ook een keer geoordeeld heeft dat het gaat om de te verwachten gebruiksduur (in relatie tot flashgeheugen).
Tot het apparaat niet meer werkt is sowieso onzin, want dat zou oneindige garantie betekenen. Als het niet meer werkt zou je dan de garantie kunnen claimen.
Daar laat ik het bij.
In een eerder bericht gaf je aan dat de persoonlijke mening niet belangrijk is
Dat klopt in die zin dat het er om gaat dat toezichthouders/justitie de juiste definities hanteren en toezicht houden op misleidende praktijken onafhankelijk van de mening van een groep gebruikers die vind dat TomTom best mag misleiden inzake de gebruikte termen. M.a.w: de mening van een groep consumenten die vinden dat TomTom de verkooptactiek (met opzet lifetime gebruiken, zonder lifetime te bedoelen), vind ik inderdaad niet belangrijk. Als je de consument in dezen niet beschermt, dan is de dam los natuurlijk. Je moet kunnen vertrouwen op de termen die fabrikanten gebruiken om hun producten aan te prijzen.
Lifetime definiëren als zijnde "we stoppen ermee als wij dat willen" is natuurlijk fout; dan is de gebruikte term lifetime natuurlijk misleiding.
In marketing worden vaker Engelse termen gebruikt.
Is prima. Maar dat rechtvaardigd geen misleiding. Als je al Engelse of Duitse termen gebruikt, dan moet je wel uitgaan van een voordelige uitleg voor de Nederlander. Simpelweg omdat lang niet alle Nederlanders een eventueel fout gebruikte buitenlandse definitie zullen kennen. Dat weet de fabrikant natuurlijk ook; en die mag daar geen misbruik van maken door met opzet buitenlandse termen te gebruiken.
TomTom geeft zelf in de garantievoorwaarden aan wat ze bedoelen met lifetime...
De term lifetime wordt natuurlijk gebruikt als selling point in die zin dat er wordt gesuggereerd dat je updates hebt totdat het apparaat stuk is. Tenminste, vanuit TomTom geredeneerd is dat suggereren. Want als je 't normaal vertaald naar 't Nederlands, dan is er geen sprake van suggereren, maar heb je gewoon updates totdat ie stuk is. Dat TomTom in garantievoorwaarden hanteert: 'totdat wij er geen zin meer in hebben", is natuurlijk fout. En wie leest de garantievoorwaarden? Bijna niemand. TomTom weet dat ook; mede daarom is er sprake van lifetime als je niet werkelijk lifetime biedt.
...en ik kan me herinneren dat een Nederlandse rechter ook een keer geoordeeld heeft dat het gaat om de te verwachten gebruiksduur
Nederlandse rechters hebben vaak banden met de industrie. Nederlandse rechters nemen 't te vaak op voor bedrijven i.p.v. de consument en het milieu. Als een rechter inderdaad zo geoordeeld heeft over de term lifetime, dan zit die rechter ernaast. Rechters zijn ook niet feilloos. Verder is 't nog maar de vraag of die rechtszaak ook hier van toepassing zou zijn; er hoeft maar een klein verschil te zijn. Kijk even naar de uitspraak van een rechter dat justitie niet apart 6 euro mocht rekenen voor administratiekosten bij boetes: nog steeds worden die administratiekosten opgelegd. Zelfs die rechtszaak slaat blijkbaar niet op andere Nederlanders die ook een boete krijgen. Waarom niet? Ik zie in dit geval zelfs helemáál geen verschil. Kortom: vaak moet de zaak over worden gedaan.
Òf je moet 'de te verwachten gebruiksduur' oprekken tot het moment dat het apparaat stuk gaat.
Tot het apparaat niet meer werkt is sowieso onzin, want dat zou oneindige garantie betekenen.
Ja, en? Als TomTom onzin op de doos verkondigd, dan kan en mag je ze daar verantwoordelijk voor houden. Moeten ze maar geen lifetime beloven.
Als het niet meer werkt zou je dan de garantie kunnen claimen.
Als een apparaat stukgaat buiten een normale garantieperiode, is het natuurlijk logisch dat je geen updates meer binnen kunt halen en valt er op dat punt ook niks te claimen. (Alsnog is dat trouwens geen geldige reden om met opzet een maximaal ingebouwde levensduur in te bouwen, zoals bij bepaalde apparaten gebeurt. Maar goed, dat is een andere discussie.)
Klopt helemaal, alleen de meeste hier kunnen dat niet handelen ;)
Het enige fatsoenlijke alternatief is dan een gratis nieuwe TomTom met minimaal dezelfde opties/mogelijkheden.
Belofte maakt nu eenmaal schuld, zo simpel is het en je moet 't ook niet moeilijker maken om de winsten van een bedrijf te beschermen.
Echter, we zijn nogal rechts in Nederland: vrije marktwerking (en minder regels = minder rechten voor de normale burger) ongeacht gevolgen voor mens en milieu: dat is waar wij (de gemiddelde kiezer) voor staan. Dus de kans dat een rechter dit bedrijf vanwege deze leugens goed aanpakt, is erg klein.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 30 januari 2018 14:21]

Bij producten van 7-8 jaar oud die rond de 180 euro hebben gekost nog steeds dagelijkse updates verwachten vind ik best overdreven. Heeft niks met wel of geen vrije marktwerking te maken, maar is gewoon netjes van TomTom. Als je bijvoorbeeld de Start 60 in 2012 hebt gekocht, heb je voor ongeveer €0,57 p.w. gebruik kunnen maken van je up-to-date TomTom. Daarnaast heb je een product voor een relatief lange tijd kunnen gebruiken. Hoeveel apparaten uit 2012/13 gebruik jij nog, heb je je Samsung Galaxy S3 of iPhone 5 ook nog?

Ik denk dat we vooral nogal zuinig zijn in Nederland als we hier al een probleem van gaan maken.
Ik gebruik al jaren OsmAND als route planner, (werkt op alle Android Telefoons) het heeft me ooit EUR 6. gekost voor ongelimiteerde dowload updates (wereldwijde) kaarten. ( die worden maandelijks gemaakt. )
Overigens bestaat er ook een abonnement voor continuous updates. Maar ik gebruik uitsluitend off-line mode.
Heeft niks met wel of geen vrije marktwerking te maken, maar is gewoon netjes van TomTom.
Er is helemaal niks netjes aan als je doet alsof je eeuwig kaartupdates blijft aanbieden, en het dan vervolgens niet doet.
Bij producten van 7-8 jaar oud die rond de 180 euro hebben gekost nog steeds dagelijkse updates verwachten vind ik best overdreven.
Als dat overdreven is, moet je er geen lifetime updates bij gebruiken als selling point. Zo simpel is het. Het gaat er ook helemaal niet om wat jij vindt (tenzij jij bijv. de directeur van TomTom bent); het gaat erom dat TomTom opeens stopt met die lifetime updates. Wat dus helemaal geen lifetime blijft te zijn. Pure misleiding. Maar ik weet uit ervaring (zo heb ik eens een klacht ingediend over een reclame waarin keihard werd gelogen: ben in het gelijk gesteld, maar de overtreder kreeg geen enkele straf opgelegd) dat misleiding in Nederland in feite gewoon gelegaliseerd is.
Beetje laat, maar wou er toch nog even reageren. Jij denkt dus serieus dat TomTom je dan updates geeft zolang je leeft? Niet zolang dat het apparaat meegaat? Wat nou als het apparaat zelf kapot is? Vraag je dan ook nog om updates of hoe ga je dat dan aanpakken? Ik snap gewoon niet dat dit als misleidend kan worden gezien, want ik denk dat in de meeste gevallen, TomTom deze apparaten heeft ondersteund zolang als ze meegingen.

Ik trouwens inderdaad niet de directeur van TomTom, maar mag hopelijk nog wel een mening hebben.
Niet zolang dat het apparaat meegaat?
Jawel; lifetime hoort te betekenen: zolang hij niet stuk is. Ook als dat langer dan 7 of 8 jaar is.
Als TomTom opeens onverwacht aangeeft dat lifetime niet mag worden beschouwd als 'zolang het apparaat niet stuk is', dan is dat natuurlijk misleiding.
Het is niet alleen de snelheid, maar ook de opslagruimte en hoeveelheid intern geheugen. Waar vroeger 2 GB voldoende was om de kaart van heel Europa op te krijgen, voldoet dat inmiddels vaak niet meer.

En niet alle modellen kunnen worden uitgebreid met externe storage (ik weet niet of dat voor deze Start-modellen ook zo is).

Op een gegeven zijn dat soort apparaten nu eenmaal niet meer toereikend.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 30 januari 2018 14:09]

TomTom had zich ook klantvriendelijk kunnen opstellen, door bijvoorbeeld:
- minder detail op kaarten voor deze apparaten;
- de klant een keuze te geven: heel Europa lukt niet, kunnen we je west-Europa of alleen Benelux aanbieden?
- wil je dat ook niet? hier is een kortingsbon van 20% voor een nieuw systeem.
Minder detail: dat zou kunnen, maar vereist wel weer extra werk voor die speciale modellen: bij elke map (4x per jaar) moet je dus weer een speciale (low detail) versie maken. Kost tijd, geld, en is dat voor zulke oude modellen commercieel wel interessant?

De klant keuze geven: dat gebeurt al, je kunt de kaart nu al splitten door deelkaarten (West, Oost Europa etc ipv heel Europa) te laden. Maar ook dat kost extra tijd en geld om die speciale kaarten te maken

Het is gewoon een afweging: hoe interessant is het nog om een enorme hoeveel tijd (en dus geld) te steken in speciaal aangepaste kaarten voor oude modellen die vermoedelijk relatief weinig meer gebruikt zullen worden? Op een gegeven moment slaat die balans door naar "stoppen", zoals nu.

Vergeet ook niet dat het device gewoon nog gebruikt kan blijven worden voor een paar jaar. Zo enorm veel verandert er (op de gebruikte schalen van heel Europa) meestal niet binnen enkele jaren.
Commercieel interessant of niet, extra tijd of niet... lifetime updates is lifetime updates.
Commercieel interessant of niet, extra tijd of niet... lifetime updates is lifetime updates.
Hangt ervanaf hoe je dat definiteert.
On its website, TomTom explains that "lifetime" means the "useful life" of a device: "ie: the period of time TomTom supports your device with updates, services, content or accessories. A device will have reached the end of its life when none of these are available any more."
Ik denk dat de meeste mensen zoiets ook wel snappen. Anders zou je over 30 jaar nog steeds kaarten kunnen eisen, terwijl denk ik iedereen redelijkerwijs ook wel snapt dat dat niet realistisch is.

Ze hadden alleen misschien een betere termen dan 'lifetime' kunnen gebruiken denk ik, om verwarring en misverstanden te voorkomen.
Mooie cirkelredenering dus: wij beloven levenslange updates te leveren. Hoe lang is dat dan? Totdat wij besluiten geen updates meer te leveren...
Precies. Ik zou willen dat bedrijven gewoon eerlijk zijn over hun product. Als je dit project koopt, krijg je 3 jaar updates. Daarna niet meer. Kun je zelf een keuze maken zonder kleine lettertjes en such.
De essentie van [l]ifetime free maps[/] is het free gedeelte. Oudere devices kregen wel map updates, maar die waren betaald. Sterker nog, die kostten origineel 100 euro per jaar. Dit device heeft 7 jaar lang gratis updates gehad, voor iets wat destijds zo'n 200 euro in de winkel kostte.
Oftewel “het product is live zolang we er updates voor uitbrengen. We brengen updates uit, zolang het product live is.” ?

Dus effectief: “we supporten het, totdat we het niet meer supporten”?
Je mist nu het feit dat je die updates gedurende die tijd wel gratis krijgt, en niet elke keer hoeft te lappen.
Je mist nu het feit dat je die updates gedurende die tijd wel gratis krijgt, en niet elke keer hoeft te lappen.
Je mist nu elk feit van de reactie waar je op reageert.
Ze gooien het nu op het feit dat lifetime over de levensduur van het apparaat ging. Hoewel ik dat een raar excuus vind. Want niet al de apparaten zijn stuk.
[quote]
Minder detail: dat zou kunnen, maar vereist wel weer extra werk voor die speciale modellen: bij elke map (4x per jaar) moet je dus weer een speciale (low detail) versie maken. Kost tijd, geld, en is dat voor zulke oude modellen commercieel wel interessant?
[quote]
Dat werd al gedaan. Deze devices kregen de low-fidelity kaarten met regiokeuze. Alleen, op een gegeven ogenblik kun je die trucs ook niet meer verder rekken. Je kunt van de Noordzeekust geen rechte lijn maken.

En inderdaad, deze devices blijven nog gewoon werken. Je zult zelf op de maximumsnelheid moten gaan letten. Volgens mij hadden deze ook nog geen rijstrookinformatie, dus die raakt ook niet verouderd. ;)
In Nederland worden er nauwelijks nieuwe wegen aangelegd, die liggen er al sinds de jaren 70.
In Nederland worden er nauwelijks nieuwe wegen aangelegd, die liggen er al sinds de jaren 70.
Er worden zát nieuwe wegen aangelegd, of bestaande wegen verbouwd. Op zowel lokaal, provincieel als landelijk gebied.

Daarnaast is de kaart voor geheel Europa, en niet alleen voor Nederland. In geheel Europa worden nog veel meer wegen aangelegd, en dekking van de kaarten steeds meer uitgebreid (niet alle landen hebben nog een 100 procents dekking).

Een combinatie van die zaken laat de kaarten gewoon steeds verder groeien.
Klinkt als een goede oplossing, maar is in de praktijk helaas veel te duur. Minder detail op de kaarten betekent ontwikkelingskosten en het marktaandeel van deze producten zal wel dusdanig laag zijn dat de opbrengsten lager zijn dan de kosten. Opbrengsten zijn namelijk nul en de kosten van het doorontwikkelen voor deze (waarschijnlijk) kleine groep mensen zijn nog steeds hoog.

Door een gedeelte van de wereld aanbieden krijg je sowieso klachten van klanten. Zij hebben voor een wereldkaart betaald, maar krijgen nu slechts een deel! Negatieve publiciteit heb je nu ook al en met die oplossing ook nog eens.

Kortingsbon is een optie, maar als klanten beseffen dat zij een oud systeem hebben dan gaan zij hopelijk vanzelf een nieuwe TomTom halen. Dan hoef je eigenlijk niet eens korting aan te bieden.

De drie opties samen maakt dit misschien goed voor klantvriendelijkheid, maar gewoon veel te duur voor zo'n kleine groep mensen. Dat betekent niet dat TomTom goed bezig was door 'lifetime'-updates aan te bieden en hier na 7 jaar toch vanaf zien. Dan vind ik dat je die belofte niet mag maken.
- wil je dat ook niet? hier is een kortingsbon van 20% voor een nieuw systeem.
Flauwekul. Gratis is gratis; lifetime is lifetime. Dus geen 20% maar 100%.
Mijn TomTom Go 730 (wat overigens geen starters model was). Heeft 2GB intern geheugen, wat veel te krap is voor de complete kaart van Europa nu. Echter kan ik die nog prima updaten met de laatste kaarten dankzij een SD kaart van 4GB die je er nog in kan stoppen.

Nu na 10 jaar kan ik blijkbaar geen updates meer ontvangen. Gelukkig verouderen kaarten niet zo snel. Want ik ken TomTom haar levenslange updates. De App op de telefoon werd vlak na aanschaf opeens ook vervangen door iets nieuws waardoor je je geld kwijt was.
Heeft 2GB intern geheugen, wat veel te krap is voor de complete kaart van Europa nu.
Flauwekul. Dan maar wat minder gedetailleerde uploads aanbieden voor de wat oudere modellen.
De oude GO's krijgen de minder gedetailleerde kaarten van moderne START devices. Logisch: de oude snelle processoren zijn net zo snel als low-end processoren van vandaag. En met 64 MB (!) aan RAM in een 730 gaat een gedetailleerde Full-Europe kaart ook heel, heel veel pijn doen.
't Maakt niet uit hoeveel pijn het doet: als je lifetime gratis updates bij een model aanbiedt, dan zou je dat niet later opeens mogen intrekken. Ongeacht de reden. Belofte maakt schuld.
Als TomTom niet bereid is kaarten uit te geven voor litetime modellen, dan blijft er over: gratis een nieuwe TomTom. Belofte maakt schuld.
Nouja het is natuurlijk niet alleen de kaarten.

Je hebt een software development team zitten van laten we zeggen 100 man.
Vervolgens ben je met allerlei nieuwe features bezig, nieuwe technologie'en etc, en elke keer loop je tegen het probleem aan van zwaar verouderde modellen die je nog moet ondersteunen.

Dit is niet alleen bij TomTom, dit is bij elk bedrijf. Je wilt vooruit, je wilt innoveren, nieuwe features, nieuwe servers, efficiënter, sneller, mooier! :D

Uiteindelijk kun je als bedrijf niet je resources blijven spenderen aan het onderhouden van oude producten die niet meer met de tijd mee kunnen en zal je deze moeten afstoten.


Stel je voor dat MS nu nog Windows 3.11 zou moeten ondersteunen, dan waren we nooit bij Win. 10 uitgekomen.
Prima argumenten allemaal, maar biedt dan niet "lifetime" updates aan of zeg max 5 jaar.
Lifetime update betekent bij TomTom trouwens dat je eens in de vier jaar een update mag installeren. In de praktijk krijg je dus nog één update en dan houdt het op.
Als je een navigatiesysteem of smartphone-app met Lifetime Maps koopt, kun je ieder jaar 4 of meer volledige kaartupdates downloaden gedurende de levensduur van je product. Lifetime Maps is zonder extra kosten verkrijgbaar zolang je product wordt ondersteund
Edit: ik zie nu dat ik het aldoor verkeerd gelezen heb. Ieder jaar vier updates staat er, niet iedere vier jaar een update 8)7

[Reactie gewijzigd door aap op 30 januari 2018 14:29]

Lifetime update betekent bij TomTom trouwens dat je eens in de vier jaar een update mag installeren
Dat klopt totaal niet, TomTom brengt 4x per jaar (ééns per kwartaal) nieuwe kaartupdates uit. Dit kan je gewoon terugvinden op deze site.

Zolang je devices supported is kan je gewoon blijven installeren.

Wel heb je ook aankopen dat je maar één losse kaart kan downloaden, of een andere variant dat je de losse kaart koopt en je 4 updates daarna kan downloaden. Als je een lifetime-versie koopt kan je dus altijd blijven upgraden, totdat TomTom (zoals nu dus) de support voor het device stop zet.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 30 januari 2018 14:09]

Nog preciezer: Je hebt/had devices met 1 gratis mapupdate, met 4 gratis mapupdates, en met onbeperkt gratis mapupdates. Dat wil niet zeggen dat de eerste twee daarna géén mapupdates meet kregen, dat waren simpelweg betaalde mapupdates.

Die "1 gratis mapupdate" was overigens bedoeld om ervoor te zorgen dat verkopers niet hoefden af te schrijven op onverkochte voorraad. Die hoefden ze niet langer met korting te slijten.
Het is navigatie. Daar hoeft geen nieuwe feature bij. De enige feature waar TomTom wat aan zou moeten doen is het trage updaten van kaarten, duurt uren.
Klinkt mooi, maar dat gaat hier niet op.
Dat er geen nieuwe software komt voor de oude apparaten (waarvoor de processor misschien te traag is), oke.
Maar het gaat hier om de kaarten. En of er nu een extra weg van A naar B bijgekomen is, dat maakt nagenoeg geen verschil. Hooguit (zoals hierboven al genoeg beschreven) dat de kaart te groot is voor het geheugen, maar daar zijn verschillende oplossingen voor. Oostbloklanden er af (die kaarten bestaan al), 3d gebouw flauwekul weg (die bestaan ook al).
Heb dit zelf ook in het verleden wel eens ervaren bij een ander merk.

Dit komt omdat die apparaten extreem weinig geheugen + processorkracht hebben. De kaarten bevatten steeds meer en gedetailleerdere informatie waardoor het allemaal niet meer in het geheugen past, en te traag on the fly wordt ingeladen. Als je dan of iets harder rijdt, of in een grote stad waarin gebouwen in 3d op de kaart staan etc. dan reed je af en toe zelfs in een 'wit gat' en verscheen alles 1 minuut later in beeld.

Ik heb dit nooit begrepen overigens, als ik zie dat er tig keer betere specs in een ontwikkelbordje zitten van 30 euro vraag ik me af waarom een navigatiesysteem van een paar honderd, of zelfs een DSLR van tig duizend zulke slechte specs hebben in verhouding...
Sterker nog, ik had hetzelfde met mijn Tomtom 910, welke volgens Tomtom niet voldoende was om lane assist te hebben enz. Na een gehackte 930 firmware in mijn Tomtom te zetten werkte dit opeens wel. De Tomtom 910 en 930 had ook dezelfde hardware.
Tomtom heeft voor mij hierna grotendeels afgedaan, toen bleek dat mijn Tomtom Go app ook al geen wegafsluitingen kent ben ik definitief overgestapt op Google Maps, zeker nu mijn databundel ook in het buitenland gebruikt kan worden.
Ik kan me vergissen - is ook weer even geleden - maar volgens mij heeft de 910 maar 32 MB geheugen en de 930 heetf er 64. Probeer eens de kortste (niet snelste) route te plannen van Amsertdam naar Athene. Dan krijg je een vrijwel rechte lijn over de kaart, dwars door kleine alpenweggetjes. Duurt volgens mij zo'n 72 uur. Ik voorspel je dat jouw gehackte 910 crasht wegens te weinig geheugen.
Ik kon in ieder geval een route plannen van Utrecht naar Gourdon (Frankrijk). De 910 had een HDD en de 930 iig een sdcard, volgens mij waren de specs verder echt 1:1.
Ik kan het helaas niet meer testen, ik heb geen idee meer waar mijn tomtom gebleven is, ik gebruik deze al lange tijd niet meer omdat ik het teveel gezeik met kaarten vond en maps in mijn ogen inmiddels Tomtom voorbij is gegaan qua navigatie.

Terug kunnen vinden, 910 heeft ook 64 MB geheugen.
https://www.tomtom.com/lib/doc/910Datasheet.pdf

[Reactie gewijzigd door MeNTaL_TO op 30 januari 2018 17:33]

Oeh, nostalgie. 4 inch extra wide screen :D
Ik heb bij mijn TOm Tom de keuze kunnen maken om die 3D zooi er niet op te zetten. Wat ik dus ook heb gedaan, wat moet ik ermee?

Wegen, parkeerplaatsen en tankstations is voor mij ruim voldoende de rest is flauwekul.
Mijn huidige TomTom (XL) is inderdaad echt NIET te traag. Lijkt inderdaad een smoes om meer omzet te genereren.
Natuurlijk is dat ook een overweging. Apparaten ondersteunen betekent:

- Updates testen
- Rekening houden met oudere hardware bij het ontwikkelen
- Ondersteuning leveren

Dat kost ook allemaal tijd en moeite. Het is goed mogelijk dat ze in een toekomstige update dingen willen implementeren die niet meer werken op de oudste devices. Ik geloof ook best wel dat de hardware een reden is om de ondersteuning te staken. Maar dat het niet de enige reden is geloof ik direct.
Als ze blijven updaten en het systeem wordt wél traag krijgt een bedrijf ook weer het verwijt dat ze updates blijven pushen zodat het apparaat traag worden wordt en zodoende de mensen dwingt om nieuwe apparaten te kopen...
Ik denk eerder dat het een excuus is om geen updates meer uit te brengen omdat het geld kost en niks oplevert. Tomtom is toch stervend.
Nou, breek me de bek niet open. M'n Start25 is inderdaad ontzettend traag, en updaten duurt ontzettend lang. Sowieso was er een update die nooit werkte. Dus ik rij al een tijdje met een verouderde kaart - waar je dan bij iedere langdurige opstart nog een reminder over krijgt.
Snap dat ook niet.

Heb een tomtom go 950 live wat jaren oud is. Deze voorzie ik van de nieuwste mappen die ik binnen haal via spotnet.
Zo zie ik het ook, draait allemaal om geld, daarnaast werden die producten op de markt gebracht met een levenslange kaart update, nu maakt TomTom zich ongeloofwaardig, heb de Start 25 heel goed, maar kocht onlangs ook de GO 5200, allebei met levenslange ondersteuning, als TomTom daar aan raakt heeft TomTom bij mij afgedaan, en dat is dan wel levenslang.
Omdat de software gedetailleerder en complexer is geworden.
Waar een wil is, is een weg. Als men enkel en alleen de kaarten wil blijven updaten is dat gewoon mogelijk. Feit is gewoon dat TomTom dat helemaal niet wil en dat die "lifetime updates" niks meer dan een smerige verkooptruc was.
Het RAM geheugen van de oudere TomToms is de beperkende factor. Sommigen hebben maar 32mb aan boord. TomTom bracht al jaren (grofweg) twee typen kaart uit voor de TomTom (voor gebruik in personenauto's): één soort met alle toeters en bellen (o.a. rijbaanaanduiding bij afritten op de snelweg en IQ routes) en één soort zonder extra's (voor systemen met weinig RAM). Zie bijv. hier een tabel met de versies van NavCore (soort os van je TomTom) en de ondersteunde kaartversies:
http://i63.tinypic.com/nd8x86.png
Net zoals Apple de oudere iPhone's met opzet trager maakt om naar nieuwere modellen te pushen.
Jij denkt serieus dat dat een opzet is en geen gevolg van doodnormale ontwikkelingen binnen een OS? Dat er ergens een sleep commando ofzo in de code staat?

Dan laten ze nog wel eens ooit ergens steken vallen gezien sneller/langzamer per iOS verschilt.

Of doel je op die batterij? Dat is een keuze tussen stabiel product of niet. En die keuze geven ze nu ook nog individueel per consument.
Jij denkt serieus dat dat een opzet is en geen gevolg van doodnormale ontwikkelingen binnen een OS?
Ja, dat denk ik zeker. In plaats van met een goede oplossing te komen, wordt er gezegd dat er voor stabiliteit wordt gekozen; c.q. er wordt voor een oplossing gekozen waardoor het apparaat continue trager is geworden. Allemaal met voorbedachte rade.
Dat die kastjes überhaupt nog worden verkocht.
Ik denk dat het nu voornamelijk oudere mensen zijn (50+) die tomtoms kopen. Zodra die generatie allemaal een nieuwe auto heeft met ingebouwde navigatie is het klaar met tom tom.
Denk eerder dat de telefoon die functie over moet gaan nemen, met fatsoenlijke integratie in het systeem van de auto. Navigatie in auto's is vaak hopeloos verouderd en voor updates mag je daar ook dik in de buidel tasten.

Navigatie is alleen nuttig als de kaarten ook echt kloppen. Zo niet, dan is het een grote bron van irritatie. Een aantal wijzigingen van de laatste jaren zit er bij mij niet in, waardoor dat ding hopeloos de weg kwijt is en me zelfs de verkeerde kant op stuurt.

Dan liever de app van een externe partij met bijgewerkte kaarten. Nu die integratie nog.
Ik heb inderdaad navigatie in de auto ingebouwd zitten...nooit gebruikt. De navigatie op de telefoon werkt gewoon handiger; op de PC het adres opzoeken en aan favorites toevoegen en dan in de auto op de telefoon de navigatie naar die favorite starten is gewoon een stuk handiger dan op dat touch-screen het adres op moeten zoeken...dat adres, dat je dan ergens van een briefje of uit een mailtje op je telefoon moet halen.

Doe mij inderdaad maar goede integratie; laat mij bepalen welke navigatie-app ik wil gebruiken en laat het scherm in de auto vooral een domme display zijn zonder eigen applicatie (die je niet kan veranderen), eigen kaarten en eigen favorites (als die al aanwezig zijn).
Ja, dat had ik met kijn eerste TomTom op een Symbian telefoon in 2009. Niks kaartupdates, kom ik in een stad waar ze alles 1 richting gemaakt hebben en de navigatie wist dat niet. :X
Dat is nu juist de net generatie die nieuwe auto's koopt. Juist 40- koopt een tweedehands

[Reactie gewijzigd door Ortep op 30 januari 2018 13:02]

In nieuwe niet heel dure auto's zit standaard ook geen navigatie, en de meegeleverde systemen zijn peperduur als optie. Voor de leaserijder al helemaal niet interessant, voor de extra bijtelling kun je in de 4 jaar dat je het ding hebt 2 TomToms kopen die je daarna nog kunt houden ook. Ik heb het een keer gahad in een auto waar ik het verplicht moest meeleasen van de baas en het nooit gebruikt, mijn telefoon was een stuk prettiger in gebruik.
Dat laatste denk ik niet. TomTom levert immers ook hun kaarten aan 3rd-party bedrijven voor hun eigen devices (al dan niet na customization).

Daarnaast heeft TomTom ook specialistische modellen voor speciale doelgroepen, zoals fietsers, vrachtwagenchauffeurs etc. Dat zal niet snel verdwijnen.

Ik denk niet dat TomTom snel zal verdwijnen, hooguit verschuiven hun activiteiten (wat je nu al ziet gebeuren).;
Ik denk dat het nu voornamelijk oudere mensen zijn (50+) die tomtoms kopen. Zodra die generatie allemaal een nieuwe auto heeft met ingebouwde navigatie is het klaar met tom tom.
Je weet dat TomTom Automotive een belangrijke leverancier is van die apparaten? Al 10 jaar geleden begonnen met de Carminat TomTom in Renaults. Die hadden dus ook als eerste live file-informatie via Internet, nog voor Mercedes en BMW.
Er zijn nog plenty mensen die geen ingebouwd navigatiesysteem hebben in hun auto (of één die niet uptodate is) en ook geen smartphone. Daarnaast vind niet iedereen het prettig om met een smartphone te moeten werken in een auto.

Ik gebruik die stand-alone kastje ook niet meer, maar voor veel mensen voldoet het gewoon nog altijd prima.
Een smartphone in een houder aan het raam met navigatiesoftware erop werkt precies hetzelfde als een navigatiesysteem.
Nee, op een tomtom kan ik niet gebeld worden. Precies wat ik wil.
Koop dan een dedicated telefoon als navigatie, kost minder dan zo'n los kastje en als je er geen simkaart in stopt kun je er ook niet op gebeld worden.
Ik heb liever een Tom Tom.
Dat kun je op de telefoon gewoon uitzetten.
Alleen dan een stuk kleiner en dus minder handig. Daarnaast heeft bij lange na niet iedereen een smartphone, en niet iedereen met een smartphone heeft een houder daarvoor. En sommige mensen gebruiken uit principe geen smartphone in een auto.

Ja, voor veel mensen is dit een prima alternatief, maar zeer zeker niet voor iedereen.
Ik gebruik een 7" tablet met Waze. Een stuk groter dan mijn oude Tomtom, en een stuk beter om de file te ontwijken.
deleted

[Reactie gewijzigd door Tirinium op 30 januari 2018 13:22]

Het komt niet eens in de buurt. Een degelijke TomTom is een keer of 4 groter en standaard in landscape mode wat ideaal is voor navigatie. Een groot, helder scherm met veel informatie erop, en veel overzicht.

Je kunt uiteraard prima navigeren met een smartphone, maar zeg niet dat het precies hetzelfde is, bij lange na niet.
Landscape mode handig? Dat vind ik dus niet, je wilt weten wat er voor je ligt, wat er opzij van me zit is maar zeer beperkt interessant.
Nee hoor, want als je bijrijder bent zit je telefoon tegen de voorruit geplakt en kan je er dus niks mee toen. Tenzij je elke keer als je van chauffeur wisselt ook het navigatiesysteem wisselt. Daarnaast kosten offline kaarten veel opslag op de telefoons en dat heeft niet elke telefoon. Online kaarten vragen weer een databundel.
Niet bepaald. Een smartphone heeft GPS nodig, een ingebouwd navigatiesysteem maakt ook gebruik van de snelheidsinformatie die de auto geeft, zodra GPS niet beschikbaar is. Zo kun je in een tunnel nog steeds nauwkeurig navigeren.

In een gewone tunnel is dat niet zo'n probleem, maar als je in een stad rijdt met tunnels met afslagen (Luzern, CH bv.), dan is je losse navigatie vrijwel waardeloos zodra je je ondergronds begeeft.


Denk dat je een Tomtom navigatiesysteem bedoelt ipv een ingebouwde. Dan maakt het qua werking inderdaad niet zoveel uit.

[Reactie gewijzigd door Joepla op 30 januari 2018 13:47]

Noem me ouderwets, maar ik vind het nog steeds een uitkomst. Groot, duidelijk scherm, gebruiksvriendelijke software, duidelijk NL gesproken, nooit batterij of ontvangstproblemen.

Navigatie ingebouwd in mijn auto is waardeloos.
Ben ik het met je eens. In de Lancia Voyager die ik veelal gebruik zit ingebouwde navigatie echter is die heel erg langzaam. Geen echte file informatie en updates kosten veel geld.
De TomTom die ik er eigenlijk alleen bij heb voor file info en soms eens een nieuw adres te vinden werkt prima, snel en acuraat. Nee, ik hoef geen scherm in mijn raam, hij hangt/staat lager. Want zoals gezegd gaat het voornamelijk om de file info. Als ik ergens heen ga waar ik nog niet geweest ben zoek ik dat eest eens op en onthoud ik de afslagen/wegen nummers.

Heb het ook al eens met mijn smartphone geprobeerd en dat werkt op zich wel maar het scherm is echt kleiner. Wie weet in combinatie met Apple/android auto waarbij je het ziet op je grote scherm dat het goed is maar op enkel mijn gsm scherm, nee danku.
Helemaal mee eens. Ik vind het ook jammer dat mijn 10 jaar oude tomtom geen nieuwe kaarten meer zal krijgen. Want na 10 jaar komt die nog prima mee met de laatste updates.

Daarnaast vind ik de TomTom navigatie zeer duidelijk en heb ik daar weinig verwarring mee. Wat ik met (vooral gratis) software op de telefoon wel heb.
Zijn we samen ouderwets.... Hier geldt hetzelfde
Ik heb een Start 20 in de auto liggen die nog prima werkt. Prettiger te bedienen dan vrijwel alle fabrieksnavigaties en eenvoudiger/duidelijker dan dat gepiel met een telefoon met maps. Zou er nu geen meer kopen, maar destijds beloofde TomTom met "lifetime maps" wel levenslange gratis kaartupdates. Aan dat leven is dan nu kennelijk een einde gekomen.
Lifetime is nooit lifetime geweest. Zat altijd in de kleine lettertjes een clausule.
kleine lettertjes
Dat heet misleiding.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 2 februari 2018 09:20]

Het is algemene kennis dat lifetime vrijwel nooit lifetime betekend. Wordt vaak uitgegaan van de levensduur van het apparaat, of een x aantal jaren.
De levensduur van een apparaat is: totdat hij stuk is.
Als het niet nader gespecificeerd op de doos staat, dan is lifetime: totdat hij stuk is. Dàt is algemene kennis. En als het wel nader gespecificeerd op de doos staat (bijv: 2025): dan is het dus m.i. per definitie geen lifetime. Als je de term lifetime gebruikt maar het niet echt als lifetime bedoeld, dan is dat gewoon misleiding. Dat er meer bedrijven zijn die dat gedaan hebben of doen, doet daar niks aan af.

Echter: door de aanvulling bij het artikel (woensdag 16:25), is 't mij nu even niet helemaal duidelijk meer of TomTom nu wel of niet echt lifetime hanteert voor bepaalde oudere modellen waarbij destijds wel lifetime als selling point zat.
Dat loopt ook terug. AMS:TOM2 zit al een paar jaar niet meer in de lift.
Kunst. Toen ik er een paar jaar zat, draaiden we zo'n 2 miljoen euro omzet per medewerker. Dat is het dubbele van wat Google nu doet, en dan negeren we inflatie. Dat soort omzetten waren exceptioneel, logisch dat je dat niet volhoudt.
Inderdaad. Iedereen heeft anno 2018 wel een smartphone, waar gratis navigatie op zit wat vaak ook nog beter werkt.
Anno 2018 hebben velen ook gewoon auto's met ingebouwde navigatie..
Nu moet ik zeggen, ik heb in mijn auto TomTom en daar heb ik een jaar updates voor gekregen, deze wordt nu ook niet meer bijgewerkt en mag je 150 Euro betalen voor een upgrade. Dat laat ik toch maar even aan me voorbij gaan.

[Reactie gewijzigd door Exorcist op 30 januari 2018 12:58]

Een ingebouwd navigatiesysteem up-to-date houden kost ongeveer een 150 euro per kwartaal. Een nieuwe TomTom heb je er in twee kwartalen uit.. als de updates van TomTom verder geen geld kosten, natuurlijk.
Ligt er nogal aan. Mijn ingebouwde navigatiesysteem wordt gewoon tot minimaal 2025 bijgewerkt met updates, zonder extra kosten.
Daar staat tegenover: Mijn vader kwam een keer in Engeland aan, geen navigatie want de CD van Engeland vergeten te laden. Naar de Volvo dealer om een CD te halen. De dealer adviseerde om een TomTom te kopen. Er zit kennelijk nogal wat variatie in de ingebouwde modellen en de dealer had de CD van het al wat oudere model niet op voorraad. Bovendien was een TomTom goedkoper. Achteraf vindt mijn vader het navigeren met behulp van de TomTom veel prettiger. Intuïtiever en de stem is duidelijker (helderder en verstaanbaarder).

Overigens, ik vind je stelling dat je tot 2025 minimaal gratis updates zult krijgen erg stevig. Ik hoop dat je dat zwart op wit hebt.. Maar de kans dat je te maken krijgt met dezelfde capriolen als TomTom nu uitgehaald heeft, is, denk ik, erg groot.
In mijn geval gaat het ook om een Volvo :)
De updates krijg je gewoon via de website: downloaden en installeren. Daar staat ook precies bij welke landen er in zitten.
Op de factuur van de auto staat deze garantie tot 2025 genoemd.
Een goed onderhouden Volvo moet toch wel 30 jaar meekunnen. Ik weet niet hoe oud je Volvo is, maar updates tot 2025 lijken mij zuinigjes.
Lijkt mij niet. Het gaat niet om de uiterste levensduur, maar om de vooruitgang in de techniek. Autobezitters die een jaar of twaalf geleden de eerste ingebouwde navigatiesystemen bij hun nieuwe auto kregen, gebruiken dat systeem ook niet meer omdat het ingehaald is door de tijd. Die gebruiken nu een losse unit als ze hun auto nog hebben. Het slaat dus nergens op om van de fabrikant te eisen dat er 30 jaar lang updates worden uitgebracht terwijl de techniek na een jaar of 8 achterhaald is en nauwelijks nog gebruikt wordt. Ook fabrikanten hebben rechten op dat gebied.
Lijkt mij niet. Het gaat niet om de uiterste levensduur, maar om de vooruitgang in de techniek.
Nee, het gaat om de levensduur.
Het is stom om een navigatie in een auto te leveren, en dan na 10 jaar op te houden met de kaartupdates. Want een auto (zeker een goed onderhouden Volvo) kan best 30 jaar mee gaan.
Autobezitters die een jaar of twaalf geleden de eerste ingebouwde navigatiesystemen bij hun nieuwe auto kregen, gebruiken dat systeem ook niet meer omdat het ingehaald is door de tijd.
Natuurlijk gebruiken ze dat nog wel; althans zolang ze er nog maar updates (althans, als die goed betaalbaar zijn) voor kunnen krijgen. Een beetje autofabrikant geeft gratis kaartupdates zolang hun auto nog rijdt; of anders toch wel ongeveer hoe lang de auto mee kan als hij goed onderhouden is.
Het slaat dus nergens op om van de fabrikant te eisen dat er 30 jaar lang updates worden uitgebracht...
Ik eis niks; maar ik leg wel uit wat goed zou zijn en dat updates tot 2025 zuinigjes is als je de auto bijv. in 2005 gekocht hebt. Want een auto gaat langer dan 20 jaar mee (als je hem goed onderhoudt).
...terwijl de techniek na een jaar of 8 achterhaald is en nauwelijks nog gebruikt wordt.
Welke techniek is dan achterhaald? Het is in basis een schermpje met de mogelijkheid om een bestemming te selecteren en die voor te laten lezen (of met pijlen op het scherm); of dat nu in 1995 of in 2025 is. Dat 't intussen sneller is geworden doet er niet zoveel toe (als je kijkt naar de auto zelf): ook in den beginne waren navigatiesystemen snel zat.
Ook fabrikanten hebben rechten op dat gebied.
Leuk, rechten... en wat about (morele) plichten?
Een auto gaat tegenwoordig tientallen jaren mee; dus zonde om een navigatiesysteem ingebouwd te hebben die er in 2025 al mee stopt.

Ik ken een meneer met een 'dure' Audi met ingebouwde navigatie. Hij wil de kaarten niet laten updaten, want dat kost iets van 300 euro, als ik 't goed van hem begrepen heb. Tja, absurde prijzen natuurlijk - die Audi alleen denkt te kunnen hanteren, omdat 't toch om de wat gefortuneerdere personen gaat die zo'n Audi kopen. Maar ik vind 't schandalige prijzen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 2 februari 2018 21:16]

Een ingebouwde navigatie van 12 jaar geleden gebruikt niemand meer, ook al krijg je nog updates. Een losse unit van de Aldi van 30 euro of iedere smartphone werkt vele malen bete dan die ondingen van toen. Het enige dat zo’n ding aangaf was een pijl en een afstand. Volledig achterhaald door de tijd.
http://www.ebay.com.au/it...-MS4140RS-01/282461070584

Het slaat nergens op om van een fabrikant te verwachten dat ze daarvoor nog updates uitbrengen, nadat ze dit 10 jaar hebben gedaan ook al werkt het apparaat nog.
Leuke link... Maar ik zeg ook niet dat je zo'n verouderd model moet kopen ;).
Maar 't maakt niet uit hoe oud 't is: als je er lifetime updates bij hebt beloofd, dan moet je dat ook honoreren.
Het slaat nergens op om van een fabrikant te verwachten dat ze daarvoor nog updates uitbrengen, nadat ze dit 10 jaar hebben gedaan ook al werkt het apparaat nog.
Jawel; 't slaat op 't verkoopargument lifetime. Dan moet je er geen lifetime bij doen. Simpel. Waarom zo ver doordenken? Er van alles bijhalen? Wat wel/niet gebruikelijk is, maakt allemaal niet uit. Stel ik verkoop een tablet en zeg erbij dat er lifetime gratis security updates bij zitten, dan hoort dat gewoon te gelden totdat 't apparaat stuk is.
Heb ook navigatie in de auto, deze kan ik zelf bijwerken elke 3 maanden met een update op een SD kaartje werkt perfect (Geen TomTom overigens want daar heb je inderdaad jouw issue bij.)
Aan de ene kant klopt dit inderdaad. Google Maps vondt de plaats wel. Echter vind ik het een stuk veiliger om alleen met een navigatiesysteem te rijden. Geen afleiding van andere dingen.
Ik heb geen last van afleiding met een telefoon. Bij mij staan alle notificaties sowieso uit. Ik kon gratis een Tomtom met lifetime updates krijgen, maar heb dat aanbod afgewezen. Telefoon is meer dan voldoende en heb ik toch altijd bij mij. Scheelt toch weer een apparaat.
Een smartphone zie ik toch eerder als een noodoplossing. Een dedicated satnav werkt altijd beter.
(en als je toch gratis navigatie op een smartphone gebruikt, achteraf ook niet gaan klagen als de aanbieder van alles van je weet).

[Reactie gewijzigd door keenan001 op 30 januari 2018 13:00]

Here WeGo is een prima alternatief hoor, geen Google tracking ook. Is een dedicated kastje beter? Vast wel. Is een smartphone ook een passende oplossing voor het probleem? In bijna alle gevallen wel.
Ik heb er eentje die hier waarschijnlijk door getroffen gaat worden. Straks thuis eens even modelnummer checken.

Ik heb navigatie op mijn telefoon iPhone. Die is veel minder prettig dan de TomTom Start:
- Vereist internetverbinding
- Klein schermpje
- Alternatieven met offline maps nemen (logischerwijs) heel veel opslagruimte in
- Verplicht om rijrichting boven te doen in plaats van gewoon noord, zoals het hoort
- Batterij binnen een uur leeg tijdens navigatie

Mijn TomTom is snel zat. Mocht hij nu inderdaad door TomTom kunstmatig onklaar gemaakt worden (oude kaarten komt wel aardig overeen met onklaar), zal ik gewoon weer een nieuwe kopen, maar door deze misleiding niet van TomTom. Garmin heeft ook mooie apparaten.
Ik kwam er toevallig afgelopen zaterdag achter. Ik heb heb een lopend abonnement voor kaart-updates.. en opeens krijg je doodleuk te horen, je krijgt geen updates meer. Wel zou ik een 'aanbieding' krijgen van een nieuwe versie (de aanbieding nog niet mogen ontvangen).
Ik raad je aan om geen TomTom meer te kopen. Een smartphone kan hetzelfde als een TomTom en vaak ook nog gratis.

Vroeger gebruikte ik ook altijd een TomTom maar omdat hij om de haverklap uitviel en na vier keer vervangen te zijn nog steeds niet goed werkte was ik toen overgestapt naar navigeren met een smartphone. Nooit de behoefte gehad om nog een navigatiesysteem te gebruiken omdat de smartphone net zo goed werkt.
TomTom op de smartphone werkt voor mij het best.

Googlemaps en andere “gratis” opties zijn niet echt gratis, je betaald met je gegevens en/of reclame. En het kost onderweg data, of je moet eerst de kaart offline bewaren. Wat ook weer tijd kost.

Edit: ik ben benieuwd waarom ik gedownmod word, kan iemand mij dat uitleggen?

[Reactie gewijzigd door gjmi op 30 januari 2018 16:18]

Je bent op de hoogte van het feit dat TomTom de gegevens deelt met o.a. de politie:
https://nos.nl/video/2362...ens-aan-politie-door.html
Je snelheidsboete is dus mede mogelijk gemaakt door je navigatie.

En inderdaad, online kaarten kosten meer data traffic omdat ze de kaart moeten downloaden, maar hoe denk je dat TomTom aan actuele file informatie komt? En de kaartupdates die van tomtom krijgt moeten ook ergens gedownload worden.
Dan nog ben ik liever een paar minuten kwijt (want hij loopt toch op de achtergrond) voor het downloaden van een kaart dan dat ik een paar GB kwijt ben aan het downloaden van een kaart.
Ten eerste: ja, TomTom gebruikt je data ook. ik wou alleen maar aanduiden dat er geen “gratis” apps zijn.

Ten tweede: dit is een oud artikel. En ik heb in al die jaren nog geen artikel gezien dat een bezitter van TomTom, door data van TomTom een snelheidsboete kreeg. Dat zou toch groot nieuws moeten zijn geweest. Maar het mag van mij! Iedereen hoort zich aan de verkeersregels te houden.

Ten derde: smaken verschillen. Persoonlijk wil ik gewoon op pad kunnen gaan en niet voor die tijd precies weten welke Google kaarten ik moet downloaden.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 30 januari 2018 13:34]

Het "TomTom verkoopt gegevens aan politie" verhaal is al lang een broodje aap gebleken:
 • Het was niet TomTom, maar een kalnt van TomTom die de data doorverkocht
 • Die klant raakte z'n contract daardoor kwijt
 • TomTom is het daarna ook niet direct aan de politie gaan verkopen
 • Sowieso ging het om gemiddelde snelheden, geen individuele snelheden. De politie had geen zin om naast files te staan flitsen
Ten eerste: ja, TomTom gebruikt je data ook. ik wou alleen maar aanduiden dat er geen “gratis” apps zijn.
Ik gebruik altijd OsmAnd~ op plaatsen waar ik geen dataverbinding heb (omdat er geen dekking is of buiten de EU waar data mij te veel kost voor iets wat ik op voorhand via Wifi kan downloaden). Gratis (ik heb ze wel gesponsord omdat ik 't gewoon een heel handige app vind), zonder reclame en werkt als een zonnetje.
De gegevens door doorgegeven worden zijn niet op persoonsniveau. Het is niet meer dan op dit stuk weg wordt zo en zo hard gereden. Dat wordt weer gebruikt bij het berekenen van je reistijd.
De gemeente kan dit gebruiken om er achter te komen: op dit stuk 30km weg wordt bv 25 km of bv 40km gereden.
Dan zou de politie daar kunnen gaan flitsen, maar de snelheidsboete komt niet door je TT.
Zou ook lastig worden als bewijslast met apparaten die ook in andere auto's en door andere chauffeurs gebruikt kunnen worden.
Dat artikel is wellicht ouder dan de apparaten die niet meer ondersteund worden.

En alleen geaggregeerde data wordt (werd) verkocht.

Wellicht verkoopt google ook snelheidsdata per wegvak?
De politie kan geen boetes opleggen op basis van Tomtom-gegevens. Die gegevens geven de politie inzicht in plekken waar veelvuldig te hard wordt gereden, doorstroming, files, etc.
Zoals een andere reaguurder schreef, is dit oud en niet correct. Het zou het einde van TomTom zijn, als dat wel het geval was. Wel wordt deze geaggregeerde en geanonimiseerde data gebruikt voor analyses van het wegennet, waarbij bijv. onderzocht wordt hoe de verkeersdoorstroming is over de dag heen, hoe onderhoud gepland kan worden en hoe gevaarlijke locaties anders ingericht kunnen worden. Bijv. Via Software in Vught gebruikt(e) deze data: https://www.via.software
Er zijn wel meer offline navigatiesystemen op de telefoon. Sygic is groot op Android en gebruikt dezelfde Teleatlas kaarten als TomTom.
Here, werkt voor mij al jaren perfect op de smartphone, regelmatig gratis kaart updates en dat wereldwijd, waarbij je per land of per landdeel (Provincie, staat) kaarten kan toevoegen / verwijderen
Bij bij de Tom Tom Go app betaal je ook met je gegevens, je kan er niet van uit gaan dat omdat je betaald er niets mee gebeurd.

Dat gezegd gebruik ik zelf ook de Tom Tom Go app omdat ik vindt dat er prettige rit informatie beschikbaar is: Maximum snelheid op de weg, volgende tankstation en natuurlijk flitspalen. Google maps doet dit bijvoorbeeld alledrie niet.
Ik draai Flitsnav in de achtergrond, die springt naar voren als er flitsers in de buurt zijn. Ook mobiele flitsers en niet alleen vaste palen. Heeft me al 1000en euro's bespaard. :)

[Reactie gewijzigd door Morgan4321 op 30 januari 2018 13:56]

TomTom op de smartphone werkt voor mij het best.

Googlemaps en andere “gratis” opties zijn niet echt gratis, je betaald met je gegevens en/of reclame. En het kost onderweg data, of je moet eerst de kaart offline bewaren. Wat ook weer tijd kost.
Nee hoor.

OSMand is gratis met de mogelijkheid om zowel online en offline kaarten te gebruiken. Je kan die op de eigen website of via F-Droid of Google Play vandaan halen.

Telemetry e.d. valt uit te schakelen.
Dat is wat ik zeg? “Of je moet de kaart eerst offline bewaren.....”
Zou dan willen dat er een optie is om alleen te navigeren, en de rest allemaal uit (geen meldingen van apps etc). Eventueel keuze telefoon aan of uit (indien carkit). Puur om geen afleiding te hebben tijdens het rijden.
kijk eens naar de "here we go" app. Deze is in offline modus te gebruiken. Kaarten downloaden kun je dan via wifi thuis bijvoorbeeld.
Dat kan met google maps ook prima hoor.
Ja en nee, in mijn beleving meer nee dan ja. Je kan een vierkant selecteren wat dus veel meer een gedoe is. Maar daar mee heb je niet meteen heel nederland of heel duisland om maar wat te noemen. Met 'here we go' wat tot voor heen here heten kan je gewoon landen kiezen en downloaden en dat is toch wel een stuk makelijker.

[Reactie gewijzigd door AndreStarTrek op 30 januari 2018 13:25]

Een rechthoek die groot genoeg is om heel Nederland en een groot stuk van België in te krijgen kan je in Google Maps anders perfect selecteren. OK, je hebt dan niet alleen Nederland, maar ook een stukje Duitsland en België erbij, maar het gaat wel.
Vroeger was er een beperking waardoor je alleen relatief kleine stukken kon selecteren, maar da's aangepast blijkbaar.
Daar zijn toch gewoon apps voor die dat regelen?
Op een iPhone heb je er niet eens een app voor nodig; in de Command Center zit direct de knop voor 'Do not Disturb' voor tijdens het rijden. Overigens kun je die ook automatisch aan laten gaan als er gedetecteerd wordt dat je aan het rijden bent.
heb juist precies het omgekeerde maar dan wel bij garmin. offline kaarten zijn vaak niet gratis. ja met google maps kun je gebieden offline zetten, en bij apple maps wordt het gebied rond je route offline gezet, alleen moet je bij apple maps niet teveel van je route afwijken. en dan zijn er nog een aantal betaalde apps die wel hele landen offline aanbieden zoals sygic.
ik heb op mn garmin gps heel europa offline staan, met levenslang updates, en als deze te groot worden stop ik er een microsd bij in. en daarbij past er veel meer op het scherm dan een telefoon. ook krijg ik dan gewoon verkeersinfo zonder dat ik een databundel nodig ben, via dab.
Ik heb op mijn Garmin Nuvi 670 uit 2007 onlangs nog de laatste kaarten van de Benelux en Frankrijk gezet op een 2GB SD-kaart, naast de reeds aanwezige kaart. Werkt uitstekend. Hier meer informatie: http://garmin.openstreetmap.nl/
die site kende ik nog niet. wat voor kaart is dat eigenlijk, die openstreetmap? ik had eerder een etrex legend waar ik met mapsource de kaarten op kon beheren. nu is dat al jaren geleden, ik ben er niet meer zo mee bezig als toen. nu is dat bij de huidige modellen voor in de auto ook niet meer nodig omdat die gewoon heel europa erop kunnen hebben staan en via wifi te updaten zijn.
Van eigen site: "OpenStreetMap is a map of the world, created by people like you and free to use under an open license.".

Verder op de About pagina:
OpenStreetMap is built by a community of mappers that contribute and maintain data about roads, trails, cafés, railway stations, and much more, all over the world.

Local Knowledge
OpenStreetMap emphasizes local knowledge. Contributors use aerial imagery, GPS devices, and low-tech field maps to verify that OSM is accurate and up to date.

Community Driven
OpenStreetMap's community is diverse, passionate, and growing every day. Our contributors include enthusiast mappers, GIS professionals, engineers running the OSM servers, humanitarians mapping disaster-affected areas, and many more. To learn more about the community, see the OpenStreetMap Blog, user diaries, community blogs, and the OSM Foundation website.

Open Data
OpenStreetMap is open data: you are free to use it for any purpose as long as you credit OpenStreetMap and its contributors. If you alter or build upon the data in certain ways, you may distribute the result only under the same licence. See the Copyright and License page for details.


Zie https://www.openstreetmap.org/about.
maar je kunt dus gewoon kaarten van een andere bron op de systemen van garmin zetten? dat wist ik niet
Ik betaalde maar 4 euro voor Sygic premium denk ik? met levenslang updates, en met Waze kan je ook alles en die is gratis en echt super goed.
ik zeg niet dat het duur is ofzo. maar waze is toch ook grotendeels online? en die heeft toch ook alleen offline kaarten van je route? ik betaal liever een paar honderd euro voor een goed navigatiesysteem die een aantal jaren meegaat (voor sommigen zelfs wel 10 jaar ofzo).

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 30 januari 2018 21:17]

Ik navigeer ook af en toe wel met mijn smartphone, maar geef mij maar een Tom Tom. Die apparaten werken prima. En uiteraard zullen er vast wel een paar exemplaren tussen zitten die minder goed werken, maar ik ben ze nog niet tegen gekomen. Ik baal er wel van dat mijn Tom Tom volgend jaar geen updates meer gaat ontvangen. (ik heb een tijdje geleden al een mailtje gekregen) Ik overweeg toch echt om dan een nieuwe te halen. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

In de auto raak ik mijn telefoon niet aan. Ook (liever) niet om te navigeren. Ik wil niet aan oom agent uitleggen dat ik aan het navigeren was en niet bezig was met social media etc.
Ik geef de voorkeur aan TomTom, die is overzichtelijker, de GO 5200 kan je zelfs stembesturing gebruiken, draadloos bellen, uw berichten laten voorlezen, een route plannen op de smart en door sturen naar uw TomTom, en zoveel meer, op mijn smart heb ik google maps, Waze en Sygic premium maar, in de auto gebruik ik mijn TomTom GO 520O, heeft veel voordelen, mijn smart gebruik ik dan als Dashcam, let wel, ik doe geen afbreuk aan de gratis alleskunner Waze, of aan Sygic maar, alleen al voor het scherm gebruik ik liever mijn TomTom, in de grootsteden zoals Londen en Parijs (zonder auto) is de smart dan weer handig om te voet of met openbaar vervoer uw weg te vinden.
Welke app gebruik je op je smartphone voor navigatie?
Welke is de beste?
Meestal gebruik ik gewoon Google Maps, bij lange ritten die veel data zouden kosten gebruik ik Here WeGo omdat die helemaal offline kan.
Bedankt. Nogal kansloze aanbieding als je het mij vraagt. Ik heb betaald voor lange tijd kaart updates, maar krijg nu geen updates meer.. oftewel, verspilling van geld. En dan komen ze met zo'n aanbieding..
Je hebt echt apart betaald voor de updates of heb je een apparaat gekocht met Lifetime updates ?

Bij die laatste staat namelijk vrij duidelijk dat er wel een bepaalde levensduur wordt gerekend voor de apparaten en updates dus kunnen stoppen.

De aanbiedingen lijken gelukkig wel échte aanbiedingen te zijn, het scheelt toch een paar tientjes als ik de prijzen vergelijk met coolblue.
Betaald voor updates (1 jaar).
De updates waar je voor betaald hebt zul je dan wel krijgen denk ik. En anders kun je het op non-conformiteit gooien.

Edit:
Je krijgt nog gewoon de updates waar je voor betaald hebt:
Als je een actief abonnement op kaartupdates of TomTom Services hebt, ontvang je deze totdat het abonnement is verlopen.

[Reactie gewijzigd door ImNotnoa op 30 januari 2018 13:08]

Wat dus ook wel raar is. Het systeem is te traag voor updates, maar als je een abbo hebt pushen we ze toch?
Dat schijnt het dus ook niet te zijn, in de Go 60 zit bijvoorbeeld dezelfde hardware als de Start 60 echter heeft deze live services.
Volgens de website van Tomtom wordt de ondersteuning van de Go 60 niet beëindigd, hij staat er in ieder geval niet tussen.

Wat ook kan is dat het om een specifieke oude versie gaat van de Start 60, ik kan hier echter niks over vinden.

EDIT: er staat dus wel voor de Tomtom start 60 bijvoorbeeld '' WM ''
Wellicht zijn er dus nog andere versies van de de start 60, dit is echter alleen maar speculatie, Tomtom zelf is hierin heel onduidelijk.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 30 januari 2018 13:40]

EDIT: er staat dus wel voor de Tomtom start 60 bijvoorbeeld '' WM ''
Wellicht zijn er dus nog andere versies van de de start 60, dit is echter alleen maar speculatie, Tomtom zelf is hierin heel onduidelijk.
Er zijn idd nog andere Start60-modellen, zie bijvoorbeeld deze reactie.

De Start60-variant waarvan de serienummers met WM beginnen, en waarvan dus de support stopt, hebben slechts 2 GB storage aan boord. Dat is veel te weinig voor moderne kaarten.

De nieuwere varianten van Start60 hebben 4 GB of 8 GB aan boord, en die blijven dus wel gewoon supported.
Dat verklaart inderdaad e.e.a.

@JohanNL , een microsd vergroot je opslag inderdaad. Maar niet bijvoorbeeld het werkgeheugen om ook die zwaardere kaarten te kunnen renderen of de hogere aantal mogelijke routes te kunnen berekenen.

Wat nog wel interessant is om te wete; is tot wanneer de betreffende modellen te koop waren. Het zijn modellen uit 2011 / 2012. 5 jaar klinkt mij al als een kort "lifetime updates", maar als ze nog tot voor kort (2016 / 2017?) verkrijgbaar waren, dan wordt het helemaal idioot.
De modelnamen (Start, Go) zijn al vanaf 2003 in gebruik. Vandaar ook dat naar de specifieke modelcodes wordt verwezen (eerste 2 letters van serial, zie ook streepjescode)
Dit verklaart een boel!
Maar alsnog hebben die een micro sd-kaart slot en zou men die kunnen gebruiken om alsnog de nieuwste kaarten te laden.
Wel moet het besturingssysteem zelf nog op het interne geheugen geplaatst worden, volgens mij is 2GB daarvoor nog steeds ruim voldoende.
Alle lopende abos lopen binnen een jaar af. Echter, indien ze nu nog nieuwe jaar abos zouden verkopen, moeten ze ook die weer een jaar ondersteunen. Nu kunnen ze alle updates gefaseerd binnen een jaar stoppen.
Die lopen nog gewoon door. Je kunt enkel daarna niet weer verlengen voor een jaar.
Je moet de voorwaarden eens herlezen Immona, er staat duidelijk dat u Lifetime updates krijgt voor de gehele levensduur van het apparaat, zo lang u het gebruikt dus.
Imnoa* Maar dat zal ik je niet kwalijk nemen. Ik ben niet degene met een pornoster naam :+

Er staat in de voorwaarden:
Lifetime Maps is zonder extra kosten verkrijgbaar zolang je product wordt ondersteund.
Dit houdt dus in dat tomtom besluit het apparaat niet meer te ondersteunen (wat ze nu gedaan hebben) je geen recht meer hebt op de updates
Life time updated zjjn vaak tot tomtom er zelf mee stopt. Staat ook in hun voorwaarden. Daarom heb ik een oude tomtom 950 live gekocht waar ik kaarten via spotnet binnen haal en zelf activeer.
Ik heb ongeveer een jaar geleden de GO 5200 gekocht ter vervanging van mijn TomTom XL en had een gratis beschermhoes bijgekregen (even telefonisch met TomTom contact opgenomen).

Ik had toen eerst gezocht of dat toestel ergens goedkoper te krijgen was, maar ze bieden een goede deal aan. De promotieprijs is wel exact hetzelfde gebleven dan vorig jaar.

Je kan ook de GO 620 of GO 6200 kopen tegen een sterk verminderde prijs, maar dan moet je contact opnemen met TomTom. Dan heb je een nog iets groter scherm :)
prima aanbieding. Goedkoopste in de Pricewatch is 210 euro:
pricewatch: TomTom GO 520 World (Wereldwijd)
iemand anders schreef hetzelfde al eerder

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 30 januari 2018 15:28]

Een deel van de email met de 'aanbieding'

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER KAART- EN SERVICE-UPDATES


Bij TomTom werken we elke dag hard om jou de beste navigatie-ervaring ooit te geven. Een groot deel van dit werk bestaat uit het voortdurend verbeteren van de kwaliteit van de kaarten, diensten en software waarmee je navigatiesysteem werkt. Het is duidelijk geworden dat sommige van onze oudere navigatiesystemen niet voldoende geheugen hebben om de nieuwste beschikbare kaarten en software te laden.

Wij blijven QuickGPSfix-updates bieden, zodat je systeem hetzelfde blijft functioneren als het nu doet. Je kaart raakt echter verouderd en je navigatie wordt minder nauwkeurig.


Daarom hebben we software-updates, verkoop van kaartupdates en andere diensten met ingang van januari 2018 moeten stoppen. Je systeem blijft als vanouds functioneren, maar je hebt niet langer de mogelijkheid om kaartupdates te kopen.

De nieuwste generatie TomTom-systemen wordt nu geleverd met gratis Lifetime-updates voor Wereldkaarten, Traffic en Flitsers. Kaarten, services en software worden eenvoudig bijgewerkt via Wi-Fi zonder het systeem aan te sluiten op een computer. Bovendien zijn dit onze snelste apparaten tot nu toe. Ze beschikken over quad core-processors en 16 GB geheugen (uitbreidbaar met SD-kaart).

Als je denkt dat dit een goed moment is om je TomTom-systeem te vervangen, vind je hieronder meer informatie over onze nieuwste systemen

EXCLUSIEVE E-MAILAANBIEDING


Je systeem

XL IQ Routes

Vervangingsaanbod

GO 520 / 5200
Jaar van uitgave

2009

NIEUW
Schermafmeting

4.3”

5”
Intern geheugen

2GB

16 GB
Updates via Wi-Fi

-


Lifetime TomTom Traffic*

-


Lifetime Flitserupdates*

-


Lifetime TomTom Traffic*

-


Smartphoneberichten

-


Geschikt voor Siri en Google Now™

-


TomTom GO 5200
TomTom Traffic via ingebouwde SIM (onbeperkte data en roaming zonder extra kosten)

€ 329.95
€ 230.96

Koop Nu


TomTom GO 520
TomTom Traffic via Smartphone

€ 229.95
€ 183.96

Koop Nu


SLIMMER EN SNELLER DAN OOIT
De nieuwste generatie TomTom-systemen wordt nu geleverd met gratis Lifetime-updates voor Wereldkaarten, Traffic en Flitsers. Kaarten, services en software worden eenvoudig bijgewerkt via Wi-Fi
Ja, vast. Iets over ezels die zich aan stenen stoten en zo. 8)7
Weer dat 'lifetime'. Zal inderdaad wel weer de 'lifetime' van de hardware zijn. Die is waarschijnlijk tot de volgende uitbetaling van de aandeelhouders er aan komt.
vroegah was je 200 euro kwijt voor een PND + zeg maar 60 euro per jaar om je kaart up to date te houden en betaalde je nog los voor de live services, dus over 7 jaar valt het best mee toch...
Vroeger betaalde je voor een computer met 64kb magneetkerngeheugen vele tonnen. Dit soort dingen verbeteren nu eenmaal.
Ik kreeg een paar weken geleden de tip van een kennis dat je voor 2 tientjes per jaar de app op je telefoon kunt draaien. Fileinformatie zit er standaard in. Flitsers weet ik niet, die kom ik nl. niet zoveel tegen. De voordelen t.o.v. dedicated kastje: De telefoon heeft
- een fatsoenlijke batterijduur.
- een veel snellere soc, dus nagenoeg direct opgestart.
- directe internet toegang, dus geen geneuzel met de BT verbinding die soms niet opstart.
- een veel beter scherm, wat (afhankelijk van je telefoon) ook nog eens automatisch aanpast aan omgevingslicht.
- 5-10 jaar updates voor dezelfde prijs als een los kastje (wat vaak niet eens 5-10 jaar meegaat).

Ik heb de app nu een tijdje draaien i.v.m. een defecte unit (na 3 jaar dagelijks gebruik) en ik moet zeggen dat een dedicated kastje geen alternatief is voor de app.
De telefoon heeft
- 5-10 jaar updates voor dezelfde prijs als een los kastje (wat vaak niet eens 5-10 jaar meegaat).
Welke telefoon heb jij gevonden met 5-10 jaar updates?
Ik bedoel natuurlijk de tomtom app op de telefoon. Als je 20 euro per jaar betaalt voor de app en 100-200 euro voor een kastje, dan heb je na.. even rekenen 100/20 = 5 en 200/20 = 10, dus tussen de 5 en 10 jaar updates voordat het kastje goedkoper wordt. Dat een telefoon zelf geen 5jr updates heeft lijkt me dusdanig evident dat ik niet eens gedacht heb aan het feit dat mensen dat fout konden opvatten. M.a.w. kastjes kopen is vrij duur als je toch al een goede telefoon aanschaft (en ik ga er gemakshalve even vanuit dat de doelgroep die hier post wel een fatsoenlijke telefoon heeft die tomtom kan draaien) en voor 20 euro per jaar klaar kunt zijn.
- een fatsoenlijke batterijduur.
Beiden kan je aansluiten op de aansteker aansluiting van je auto. 8)7
- een veel snellere soc, dus nagenoeg direct opgestart.
- directe internet toegang, dus geen geneuzel met de BT verbinding die soms niet opstart.
- een veel beter scherm, wat (afhankelijk van je telefoon) ook nog eens automatisch aanpast aan omgevingslicht.
Dat zijn wel goede punten, alhoewel ik BT en internet nooit zou gebruiken is het voor velen handig.
TomTom heeft wel dag en nachtkleuren maar zover ik weet houdt het daar bij op.
- 5-10 jaar updates voor dezelfde prijs als een los kastje (wat vaak niet eens 5-10 jaar meegaat).
De meeste kopen om de paar jaar wel een telefoon van honderden euro's, ook vanwege dat de ondersteuning op een gegeven moment achterloopt of de hardware.
Dat is ook een deel het nadeel als alles op internet kan want je moet perse overal beveiliging patches voor installeren en dat stopt nooit.
Dus veel van die mensen die met hun telefoon navigeren zijn waarschijnlijk uiteindelijk wel meer geld kwijt, vooral high-end smartphones die veel in trek zijn.
Maar aan de andere kant een apart kastje naast een 'budget' smartphone zit je vaak ook wel aan de prijs van een betere telefoon, dus zoveel loopt het dan ook niet uit elkaar.
Enige waar je dan rekening moet houden is of de kaart updates etc. betaald zijn of niet.

Vandaag maar eens de Via 135 updaten voordat deze ook uit de ondersteuning valt, al 72 maanden in bezit en nog nooit geüpdatet. }>

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 30 januari 2018 20:42]

Beiden kun je aansluiten op de aansluiting van je auto, maar als je even iets anders aan wilt sluiten is mijn ervaring (maar mss is dat mijn tomtom geweest) dat die na een minuut of 10 al uitviel. Er zijn natuurlijk laders die 2 of meer usb aansluitingen bieden, maar die krijg je er via tomtom in ieder geval niet bij. Het hamertje snap ik daarom niet zo goed, omdat er dus best situaties voorkomen (aan den lijve ondervonden en toen idd een andere stekker besteld voor in de auto) waarbij de batterijduur als vervelend wordt ervaren. De voordelen die ik post hoeven natuurlijk niet op iedereen van toepassing te zijn (vrij lastig met ieder zijn wensen en eisen), maar kunnen dat wel zijn.
Als TomTom een béétje verstandig is, doen ze er alles aan om trouwe klanten zoals jij te behouden, dus ik denk dat je een mooie aanbieding kunt verwachten.
Op dezelfde manier heb ik ooit een lifetime update abonnement gekocht voor hun android applicatie.
2 jaar later hebben ze een nieuwe app gebouwd die met maandelijks abonnement werkt, en was mijn lifetime licentie niks meer waard.

Nooit meer ga ik met deze oplichters in zee.
Ik had destijds dezelfde app gekocht. Het ergste vond ik nog wel dat de app gewoon verwijdert werd.
Was die app niet iets van 60 euro, en half het geheugen van je telefoon?
Volgens mij had ik er rond de 30 euro voor betaald, en het was toen idd een groot deel van de opslag. Ik zie trouwens dat ik 'm nog wel kan installeren uit de store (hij staat nog in de Library).
Uh, als het goed is kreeg jij, zoals ik, een upgrade aanbod voor 3 jaar de nieuwe app.......
Dan had je even contact moeten opnemen met ze. Ik heb na introductie van de applicatie een licentie gekregen voor een evenredig aantal maanden abbonnement als dat de oorspronkelijke applicatie koste. Dat vond ik wel schappelijk. En het werkt qua file informatie net even wat beter dan de concurentie.. maar da's mijn mening.
Ik heb destijds kontakt opgenomen met Tomtom. Zij hebben het keurig opgelost door met tot medio 2019 een abonnement op de Go app te geven, chapeau!
dubbel

[Reactie gewijzigd door LucienS op 30 januari 2018 15:07]

Hoeveel mensen gebruiken TomTom nog? Denk dat het elk jaar daalt en daalt.
Navi op je tel is voeldoende in mijn ogen, wat denken jullie ervan?
Daar heb je een dataverbinding voor nodig. Los daarvan wil ik ook niet dat Google weet waar ik allemaal naartoe ga.
Je hebt niet alleen Google Maps om uit te kiezen.
Here is bijv volledig offline en gratis, dus daarom zie ik meerwwaarde van TT niet meer.
Ik gebruik TomTom op mijn telefoon ;)

Maar soms is het handiger om een los kastje te hebben.
Daar zit wat in idd.
Ik zou mn oude tel gebruiken, als ik ver weg zou gaan.
Mijn auto heeft ingebouwde navi, heb deze niet 1 keer gebruikt alleen getest of het werkte haha. Heb deze auto nu bijna een jaar.
Gebruik liever mn tel omdat ik aan Here Maps gewend ben :X

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 30 januari 2018 18:06]

Zolang er nog mensen zijn die geen smartphone hebben is er nog een aardige markt voor.
Maar ook mensen die gewent zijn aan het systeem en/of speciale functies willen gebruiken zoals de fileinformatie zonder een mobiel internet abonnement af te sluiten biedt zo'n tomtom een uitkomst.

Uiteindelijk zal het wel verdwijnen, niet perse doordat mobiele telefoons het over gaan nemen maar omdat navigatiesystemen automatisch al ingebouwd zijn in nieuwe auto's.
Tomtom kan zich hier dan ook op richten om hun speciale Tomtom services te bieden, voor zover ik heb gezien wat voor navigatiesoftware er in de nieuwe auto's zitten is er echt wel verbetering mogelijk!
Na een aantal jaar zul je nieuwe auto's zien met net zo goede functies of zelfs identiek aan wat de normale Tomtom apparaten te bieden hebben en zullen ze waarschijnlijk snel en voorgoed verdwijnen...
Dit ergert me bij veel toestellen... Hoewel 7 jaar lang lijkt, is het toch niet zo buitensporig...

De term "levenslang" heeft een andere betekenis bij verschillende fabrikanten:
Bij een managed switch van DLink betekent levenslang: zolang deze serie toestellen in productie is + 5 jaar. Dit lijkt me aanvaardbaar als definitie voor dit soort product. Daarentegen bij bepaalde Garmin toestellen is geloof ik de levensduur ten einde als het toestel meer dan 1 jaar 2 jaar geen updates meer heeft ontvangen; dit lijkt me wat kort door de bocht (ze kunnen dus vlot de stekker uit een product trekken).

En zelfs zonder levenslang beloofde updates. Ik heb vb. een Kenwood DNX8220bt, een 2-din navigatie toestel uit omsteeks 2008. Ok, bijna 10 jaar oud, maar het toestel werkt nog steeds perfect; zelfs de handsfree en telefoonboek toegang met nieuwe telefoons. Maar de laatste kaart-update was 3 jaar geleden (betalend!), dus ook na 7 jaar geen updates meer mogelijk. Dit zijn toch het soort toestellen waarvan je verwacht dat ze langer meegaan. (ik meen ergens gelezen te hebben dat er met Openstreetmap iets mogelijk is, maar door filesysteem limieten kun je niet veel meer dan 1 land hebben).

Ik vrees eerlijk gezegd voor bijvoorbeeld de herverkoopwaarde van de huidige generatie auto's: al die systemen die een zekere tijd end-of-life zullen worden beschouwd en geen mogelijkheid meer tot after-market oplossingen (geen din slots). Hoewel de herverkoop waarde ervan relatief laag is, zien we het al gebeuren bij TV's (functionaliteit die verdwijnt). Maar als dat bij zaken zoals auto's het geval wordt....?

[Reactie gewijzigd door V_J op 30 januari 2018 14:35]

De gespecificeerde levensduur van mijn Garmin Zumo 550 was 20 jaar.
Tja... Daarom zei ik "bepaalde modellen" :) ; op Garmin UK staat ivm updates:
-
If you purchase a nüMaps Lifetime subscription (sold separately or bundled together with certain GPS models), you will receive map updates when and as such updates are made available on the Garmin website during the useful life of 1 compatible Garmin product or as long as Garmin receives map data from a third party supplier, whichever is shorter. A product’s “useful life” means the period during which the product (a) has sufficient memory capacity and other required technical capabilities to utilize current map data and (b) is capable of operating as intended without major repairs. A product will be deemed to be out of service and its useful life to be ended if no updates have been downloaded for such product for a period of 24 months or more.
-
http://www.garmin.com/en-GB/legal/lmdisclaimer

(maar ik moet mijn post wijzigen: 2 jaar ipv 1 jaar)

[Reactie gewijzigd door V_J op 30 januari 2018 14:36]

Ik vind 7 jaar niet uitzonderlijk lang, gezien de kastjes nog prima voldoen.
Bij een managed switch van DLink betekent levenslang: zolang deze serie toestellen in productie is + 5 jaar. ... Ik heb vb. een Kenwood DNX8220bt, een 2-din navigatie toestel uit omsteeks 2008. Ok, bijna 10 jaar oud
Dat zijn ingebouwde apparaten. Bij het kijken naar redelijkheid en billijkheid moet je ook meewegen hoe complex vervanging is. Voor een ingebouwde managed switch is het niet alleen uitbouwen en een alternatief apparaat inbouwen, maar ook opnieuw het management (VLAN's etc) opzetten. Dat is specialistenwerk.

Een losse TomTom (dus geen ingebouwde Renault TomTom ) is een ander verhaal. Die haal je zo los, dat doen veel mensen zelfs dagelijks. Het is dus minder belastend om die te vervangen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee