Meer palen ... ja, maar waar gaan we de stroom halen ? In België is al een afschakelplan moest er stroomgebrek zijn. In Nederland willen ze al laadpalen uitschakelen tijdens bepaalde uren.
Het elektriciteitsnetwerk opwaarderen. De netbeheerder in mijn regio heeft aangekondigd dat de komende 10 jaar alle transformatorhuisjes worden opgewaardeerd, dat een kwart van alle straten wordt opengebroken om stroomkabels te verzwaren, etc. De politiek loopt achter de feiten aan, zoals gewoonlijk. Het moet eerst fout gaan en dan komt men pas, na lang debatteren, in actie. Maar het is wel de enige manier.
Hier in België mag je als particulier 1 laadpaal zetten, en dat is op 1 fase. Een 3fase aansluiting ben je een pak geld kwijt en mag je ook maximaal zoveel betalen. Dus zoals hier rechtover zijn met 6 en hebben 6 wagens ... Als iedereen leeg thuiskomt kan er morgen 1ntje gaan werken of je moet naar een publieke paal gaan en daar het dubbele betalen van wat je thuis zou betalen. Een bedrijf kan maximaal 4 snellaadpalen begrenst op 22kw krijgen op voorwaarde dat er niemand in de buurt dit al heeft. Stedelijk is het net hier een ramp. En ik heb een tijd gewerkt voor een bedrijf dat mensen helpt met vergroening van hun wagenpark. Dus ik spreek van ervaring en niet zomaar.
Dat snap ik en het is je kop in het zand steken. Het net kan het niet aan, dus we gaan het verbruik beperken (onbedoeld verbanden van fossiele brandstoffen faciliterend), in plaats van de bottleneck aanpakken. Maar het staat echt los van of je elektrisch zou kunnen rijden of niet, het kan gewoon voor de meeste mensen prima uit, alleen door slecht beleid is het technisch blijkbaar onhaalbaar.
Dan heb je nog capaciteitstarief hier in België. Voor diegene die het niet kennen. Elke 15 minuten zal je maximale stroomverbruik bijgehouden worden. Daar betaal je dan dus een extra belasting op. Je mag een hele maand max 3500watt getrokken hebben en 1 malig 7500w, dan zal je betalen voor 7500w. Oops, dus in de avond laden doe je al niet, want je warmtepomp staat op en je inductie vuur en oven, wantja je wilt toch iets warms eten. Dus je zou moeten alles over de hele dag moeten spreiden. Leuk, maar de brandweer raad ten stelligste af van toestellen aan te zetten (zeker grootverbruikers) als je niet thuis bent of aan het slapen bent.
Lekker dan als je kookt op inductie, terwijl je je huis verwarmt met een warmtepomp en de TV aan hebt staan. Ik zag dinsdag nog een flinke piek van 6kW in mijn stroomverbruik toen ik mijn inductieplaat 3 pannen liet opwarmen. Dat mag ik in België dus maar 1x in de maand doen? Wat voor effect heeft dat dan op mensen? Elektrisch rijden wil je niet, dat snap ik dan wel, maar elektrisch koken is ook drama. 1 inductie pit en een oven tegelijk aan is al teveel, nog even los van al snel 100W sluipverbruik in de rest van je huis.
[...]Stroomgebrek, "ongemakkelijk" in gebruik, minder rijbereik want is afhankelijk van het weer, hogere kostprijs, laadstress. Hoe ga je in godsnaam mensen overtuigen om een EV te kopen?
Zie daar waarom ik elders al eens zei dat ik de Nederlandse regering niet begrijp die EV's vanaf 2026 100% gaat belasten qua motorrijtuigenbelasting. We betalen in Nederland naar autogewicht, waardoor een elektrische auto met zware accu straks duurder is om te bezitten dan een benzineauto. Als je niet heel veel rijdt, is dat een nadeel.
En dan wil de regering hier dat je huis energiezuiniger moet maken, wat op zich niet slecht is. Maar als je met moeite iets kan sparen, kan je die investering ook niet doen. Wagens zijn ook een paar jaar tijd veel duurder geworden. 2de hands markt is ook een pak duurder geworden. En er zijn genoeg mensen die de schijn ophouden van alles "kaat koed" zoals Di Rupo het hier zegt, maar in realiteit is het een pak minder. En dan moeten we allemaal een auto kopen die 10-15k duurder is ?
Je moet niks. Dat is het eerste waar mensen eens aan moeten wennen. Het is ook niet "normaal' om een gloednieuwe auto te rijden. Ik vind elektrische auto's nog veel te duur, ik heb geen 25-30k over voor een 2e hands EV met matige range. Voorlopig rijd ik dus in een Saab op LPG van een kwart eeuw oud, maar als ik die vervang, zal ik de afweging moeten maken tussen (plugin) hybride of toch een wat oudere (goedkopere) auto met normale benzinemotor. Ik neig nu naar dat laatste als tussenoplossing tot 2e hands EV's me wel bieden wat ik zoek.
Als mensen een nieuwe overwegen dan zal het een benzine worden omdat velen die 10-15k gewoon extra niet kunnen betalen. Dat is de realiteit. En dan mogen wij van geluk spreken dat huizen hier een pak minder kosten eigenlijk dan in NL en we ook die bijtelling (bpm is het dacht ik) niet hebben bij een nieuwe wagen.
In Nederland zit er momenteel geen BPM op een elektrische auto. Bijtelling is alleen van toepassing als je een zakelijk geleasede auto ook privé wil gebruiken en het tarief is daar voor EV's lager dan voor benzine-auto's (16% vs 25% geloof ik). Maar veel Nederlanders hebben geen leaseauto van de zaak, dus kopen ze een 2e hands voor wat je zegt 10-15k en dan is een EV nog een brug te ver. Maar dat is ook geen probleem: ook ons elektriciteitsnetwerk is overbelast, dus als iedereen nu wel massaal aan de EV zou gaan, zouden we helemaal een enorm probleem hebben. Tel daarbij op dat mobiliteit als geheel maar een minimale uitstoot veroorzaakt vergeleken met landbouw en industrie en de vraag is waarom alle focus daar naartoe lijkt te gaan.
[...]
De enige manier om mensen hier over de streep te krijgen is als een EV/Hybride zakt onder de prijs van een benzine.
Dat punt komt vanzelf. Benzine wordt echt niet goedkoper, 2 euro de liter is al vrij normaal. Ik heb nog de mazzel aan de grens met Duitsland te wonen, dus € 1,75-1,80 per liter is redelijk haalbaar. Elektriciteit is natuurlijk ook flink gestegen met de oorlog in Oekraïne, maar ik verwacht dat de daling die al tijden ingezet was, gemiddeld genomen doorzet. Zeker als we het beter kunnen opslaan over pakweg 10 jaar, produceren we elektriciteit in overvloed. Maar het vereist investeringen en vooruitzien van de beleidsmakers.
Moest er een volksbevraging zijn in België met een simpele vraag: volgende wagen een EV, hybride, benzine. Dan ben ik er zeker van dat je overduidelijk zal zien dat niemand zit te wachten op een EV/Hybride. Dat weet ik ook van de verkoopscijfers van meedere concessiehouders en leasmaatschappijen. En nee dit zijn geen loze beweringen. Dit is gewoon hier de realiteit
Maar het zure is dat die mensen best een EV zouden willen, als de infrastructuur ervoor zou zijn en het financieel ook zin zou hebben. De wil is er, de techniek ook, maar door slecht beleid is het toch geen haalbare kaart. En dan heb ik het niet over de prijs van EV's die nog te hoog is, want dat is logisch aangezien er geen 20 jaar oude EV's zijn voor mensen met de ondiepste zakken, maar een EV van 20k vs. een benzineauto van 20k is een wereld aan verschil wat je ervoor terug krijgt.