Bentley verwacht niet langer alleen nog elektrische auto's te verkopen in 2030

Volkswagen Group-merk Bentley meldt dat de elektrificatie van zijn aanbod langer gaat duren dan verwacht. Bentley zei eerder uiterlijk 2030 uitsluitend nog elektrische auto's te willen verkopen, maar stelt dat doel met enkele jaren uit. Ook de eerste EV van het bedrijf wordt uitgesteld.

Bentley stelt de aankondiging van zijn elektrische auto uit naar 2026, met eerste verkopen in 2027, bevestigt ceo Adrian Hallmark volgens Autonews. Het bedrijf verwachtte zijn eerste EV in 2025 uit te brengen, om vervolgens ieder jaar een nieuw elektrisch model op de markt te brengen. Die eerste auto wordt dus uitgesteld, waarmee ook de daaropvolgende modellen later uitkomen. Volgens Hallmark komt dat uitstel door een softwareprobleem, samen met moeilijkheden bij het ontwikkelen van de architectuur van de auto naar de wensen van het merk.

Het bedrijf zei enkele jaren geleden nog dat het uiterlijk 2030 uitsluitend accu-elektrische auto's wil verkopen, maar ook dat gaat enkele jaren langer duren. Het bedrijf verwacht ook hybride auto's aan te blijven bieden tot na zijn eerdere doel van 2030. Dat gebeurt volgens Hallmark deels vanwege het uitstel van zijn eerste EV, en deels vanwege 'alle veranderingen om ons heen', doelend op veranderende marktomstandigheden rondom elektrische auto's en groeiende interesse in hybride auto's.

Bentley zei eerder ook dat het vanaf 2026 geen auto's meer te verkopen met uitsluitend een verbrandingsmotor; dat doel blijft ongewijzigd. Vanaf dat jaar verkoopt het bedrijf enkel nog plug-in hybrids en later dus ook EV's. Bentley verkoopt al hybride versies van zijn Bentayga en Flying Spur. Dit jaar krijgt ook de Continental GT een hybride variant.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

19-03-2024 • 20:40

416

Reacties (415)

415
406
153
9
0
175
Wijzig sortering
De accu-techniek is gewoon nog niet goed genoeg. Te duur, te onhandig, te onveilig en de accu's worden deels gemaakt via kinderarbeid.

Bovendien zijn de verkopen van elektrische auto's enorm gekelderd door de invoer van wegenbelasting en het afbouwen van subsidies. Ik snap wel dat die 2030 doelen een paar jaar worden opgeschoven. Maar ook dan, men wil er niet aan.

Het zal best dat een elektrische auto enorm soepel rijd en snel optrekt, maar het is voornamelijk bedoeld zodat grote bedrijven middels carbon credits zich op papier 'klimaatneutraal' kunnen noemen zonder dit te zijn. De Euro en Dollar staan aan de afgrond, CO2-credits is het nieuwe geld dat de economie draaiende moet houden.

Ik blijf zolang het kan lekker een bescheiden benzine autootje rijden ;)
De accu-techniek is gewoon nog niet goed genoeg. Te duur, te onhandig, te onveilig en de accu's worden deels gemaakt via kinderarbeid.
De prijzen van accu's kelderen zienderogen. In November 2023 was dat 139 dollar/kWh. Voor een 64 kWh batterijpak betekent dat minder dan 9000 euro. Dat is nog geen kwart van de nieuwprijs van een auto. En die prijzen blijven zakken.
Onhandig: vaak (niet altijd) een kwestie van flexibiliteit en motivatie.
Onveilig: dan heb je het over brand. Relatief laag risico.
Kinderarbeid: kortzichtig. Cobalt wordt ook gebruikt bij de raffinatie van olie en wordt snel minder gebruikt in accu's. Bovendien is die kinderarbeid in Congo klein bier vergeleken bij de kinderarbeid die in allerlei andere industrieen ruimschoots wordt ingezet.
Ben het volledig met je eens, behalve het laatste punt. Je kunt niet niets iets goedpraten omdat het op andere plekken op grotere schaal gebeurt. Dan zit je op het niveau van de mensen die vinden dat Nederland geen CO2 hoeft te reduceren, omdat landen als China het meeste uitstoten.
Daar heb je een punt.
Waar het bij mij een beetje jeukt is dat kinderarbeid nu gelinkt wordt aan de productie van EV's en ik durf de stelling wel aan dat iedereen die daar nu mee op de proppen komt zich in het verleden helemaal nooit druk maakte om kinderarbeid. Het komt nu wel erg goed uit als je (om andere redenen) een hekel hebt aan EV's of gewoon graag aanschopt tegen "disruptive developments".
Klopt helemaal. Het zijn telkens dezelfde uitgekauwde argumenten one-liners om anti-EV te zijn.
nee,, de BEV's worden beter en goedkoper maar voor de meeste mensen nog te duur en als je steeds hoort dat er niet geladen kan worden via het stroom net capaciteit problemen denken mensen terecht laat ik toch maar een ICE of PHEV kopen dan sta ik niet stil.....
denken mensen terecht
Nee, niet "terecht". Het gros van de EV bezitters heeft helemaal geen problemen met laden. Zelfs publiek laden (zoals ik) is voor de meeste mensen geen probleem of anders niets meer dan een kleine irritatie.

Als mensen afgaan op wat ze op social media lezen, dan zijn ze zowiezo hopeloos verloren.
Wel terecht, het gros van de huidige BEV zijn meestal mensen die er bewust voor kiezen, ook wat gunstiger wonen, dus vaker dan gemiddeld een eigen oprijlaan hebben bij huis en de mogelijkheid tot laden bij huis( goedkoper dan via de openbare paal ) en dan ook zonnepanelen op het dak , is nog goedkopere stroom in je accu .... als particulier

Als jij in de binnen stad woon of appartementen complex waar je dat allemaal niet heb is het lang niet zo laagdrempelig .

En zakelijke rijders hebben een laadpas van de zaak en helemaal geen probleem.

maar de gewone man die een 2e hands rijd van tussen de 5 en 15 K woont meestal minder lux en heeft die voordelen niet van veel goedkoper laden...

En die opmerking na praten van sociale media, dat zal voor een aantal op gaan maar zeker niet de rest, mensen zien heel goed wat zoiets kost.

En je negeert ook wat als de openbare laadpalen uit gezet worden of op heel lage stroom gezet , zit je wel de volgende dag, want er zijn meer mensen die ook moeten laden.
En met een eigen paal bij je huis met oprit heb je dat niet,
N=1 maar persoonlijke ervaring hier even kwijt:
Rij nu een Hyundai Kona Electric, 2019. 4% bijtelling, range afgelopen winter 325 km. Max 42 kWh snelladen in de praktijk. Geen eigen oprit, publieke laadpalen wel in de buurt, vaak bezet door taxi busjes. Zeker opletten dat je niet pas s'avonds de auto leeg (zeg onder de 20%) aan de paal legt, want dan is die niet vol volgende ochtend. Regelmatig maar 3.6 kWh of als er al een auto aan het laden is, 1,7 kWh. Huidige stand 108kkm.

Besteld: peugeot 508 sedan rouge elixer hybrid (hopelijk beste van 2 werelden), want gezien de bijtelling nauwelijks meer scheelt tov volledig elektrisch, dan maar een echte auto besteld ipv zaaddodend monochroom (wit zwart alles ertussen) crossover/mpv.

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 22 juli 2024 14:40]

Hier ook N=1: Kia e-Niro, Private Lease. 30.000 km/jaar. Range ook 325 in de winter. Geen eigen oprit, vier publieke laadpalen, allemaal op ~200 m. We wonen aan de rand van het centrum van een kleine, erg toeristische stad. We hebben nooit (echt nooit) problemen met beschikbaarheid van die vier palen, we halen gemiddeld 9 kW. Dat betekent in de praktijk dat we de auto zo om de vier, vijf dagen 's avonds aan de laadpaal hangen en hem er 's ochtends weer afhalen.
Anoniem: 1248692 @Sharky20 maart 2024 09:53
IK denk dat je de inspanningen van China op het vlak van ecologie echt niet moet onderschatten.
professoneel heeft de firma ook een fabriek in china en ik volg daar mee de dingen, de eisen naar ecologie liggen hoger dan hier in europa. Je kan het ook vergeten om hier afgedankte machines naar ginder te sturen, nope, zelfs een n ieuwe machine van bv 2 miljhoen euro moet verplicht een revisie krijgen als je zou belsissen die na 2j naar china te versturen...
Ja ze zijn met veel meer en stoten dus veel meer uit en ja ze hebben een achterstand in te halen maar zomaar zeggen dat China daar minder mee bezig is zien wij allesinds niet..
Misschien is dit omdat de eisen voor westerse bedrijven hoger ligt, mogelijks...
Vooruit kijken is altijd lastig. Als je naar de trends kijkt, dan is China sneller aan het vergroenen dan welke andere (democratisch) natie dan ook.
China doet alleen wat op papier zolang ze tot recent ieder jaar tientallen kolen centrales openen moeten ze hier niet gaan zeuren dat kaas ( je hoort het goed ) niet eco vriendelijk is ....

wat heeft het voor zin om 0,01 te verbeteren van wat amper een paar % is wat China uitstoot ,, daar kan men makkelijker tientallen % bereiken en hier alleen door mensen te verbieden om normaal te gaan eten.
en alles op de kop te zetten ,, vervuiling stopt niet aan de grens.
Het probleem in China is dat de bevolking in 20 jaar tijd 500% meer energie is gaan gebruiken. Per persoon nog steeds minder dan in Nederland trouwens.

Groene energie is enorm hard gegroeid in China:
https://e360.yale.edu/features/china-renewable-energy

Andere vormen ook, inclusief zelfs een flinke vermenigvuldiging van opwekking middels kernenergie.
in china zijn ze met meer mensen, maar volgens bepaalde gegevens zouden ze per persoon minder uitstoten, of dat echt zo is betwijfel ik .

China zou eens echt serieus werk moeten gaan maken, alles wat daar geproduceerd word is veel milieu belastende dan als het hier gemaakt word.

Ze kunnen dan wel leider in groene energie ziijn , maar dat zegt niks zolang ze die kolen centrales blijven gebruiken , ze zijn puur leider omdat er landen die echt 0,0 gedaan hebben of maar een paar % groen opwekken van hun energie en als China daar wat boven zit kan je wel leider zijn, maar als het relatief klein % is schieten we er nog niks mee op.
Het is een beetje om in het algemeen tegen schoenen te zijn, omdat er zoveel in van die sweatshops (en dus kinderarbeid) geproduceerd worden. Dat is niet een probleem inherent aan schoenen en ook zijn schoenen niet het enige product waar dat bij gebeurd. Dus het is dan veel ste algemeen om dan maar schoenen te willen mijden.

Stomme vergelijking wellicht, maar kinderarbeid is geen argument tegen accu's maar een algemener argument tegen kapitalisme en uitbating, wat zeker een punt van aandacht is, absoluut. Maar als je daar iets van vind, dan heeft dat nog vrij weinig met accu's te maken.
Hij praat het niet goed maar vergelijkt met het alternatief.
De prijzen dalen hard omdat de vraag naar ook hard daalt. EVs staan enorm lang bij dealers, de belastingvoordelen drogen op en dus de wens voor zakelijke rijders om elektrisch te rijden ook.
Ik had het over prijzen voor accu's, die worden niet alleen in EV's gebruikt. Bovendien daalt de vraag niet "hard", hij stagneert en dat is zeer waarschijnlijk gewoon tijdelijk en dan ook nog in Nederland omdat de onzekerheid rond belastingen e.d. de verkoop drukt.
Ook in Duitsland, UK, VS zijn EVs en zelfs hybrides niet te slijten. Staan volgens de cijfers ruim 4 keer zo lang in de showroom als andere autos.

De afschrijving is enorm, er is gebruikt gewoon bijna geen markt voor. Denken dat dat probleem zich alleen tot Nederland beperkt is echt naief

Mercedes bouwt zelfs EV fabrieken weer terug om naar ICE fabrieken. GM ook

[Reactie gewijzigd door DutchManticore op 22 juli 2024 14:40]

En zet al je bronnen nu eens in perspectief?

Te duur: Eens, maar de data die nu beschikbaar is is vooral gebaseerd op éérste generatie producten, niet op de huidige.

Te onveilig: https://www.carjunkya.com/electric-car-fire-statistics/ Ik zie hier vooral terug dat er 25 / 100.000 EV's bij een brand betrokken zijn. En de brandstof/Hybride samen ongeveer 5000/100.000 auto's. Welke van de 2 smaken is er dan te onveilig?

Te onhandig: Er moet geïnvesteerd worden in het elektriciteitsnetwerk. Dat gaat heus gebeuren, en ook heus "nu".

Baseer je met getallen betreffende verkopen anders eens op officiële data en niet op een een of ander artikeltje waarin zonder data iets wordt geroepen? https://duurzamemobilitei...ch-vervoer/personenauto-s Onze overheid maakt hier elke maand keurig overzichten van, waarin je kan zien dat de toename van de groei iets stagneert. Maar het percentage absoluut blijft groeien.

5% van ons volledige wagenpark is al elektrisch, in 2024 tot nu toe is 26% (+6% t.o.v 2023) van alle nieuwe auto's BEV. Bijna 18% van alle bussen in NL is al elektrisch.

We kunnen weerstand blijven bieden, en blijven doen alsof het allemaal insignificante getallen zijn, maar dat is gewoon niet zo. We hebben nog 75% te gaan, maar ook die gaat er wel komen.

Al die EV's hebben minder onderhoud nodig, verstoken geen fossiele brandstoffen, en daar waar de energiemix nu nog ongunstig is, heeft die de potentie om béter te worden.
Dat er kinderarbeid is heeft niets met de technologie te maken maar met politiek. Het is niet zo dat die producten alleen door kinderen gemaakt kunnen worden (bijvoorbeeld omdat het alleen met kleine handen kan). En hoe zeker ben jij dat de PC/smartphone/tablet waarmee jij tweakers bezoekt geen onderdelen bevatten die door kinderen zijn gemaakt. Of de kleding die je nu aan hebt?
"Bovendien zijn de verkopen van elektrische auto's enorm gekelderd door de invoer van wegenbelasting en het afbouwen van subsidies. Ik snap wel dat die 2030 doelen een paar jaar worden opgeschoven. Maar ook dan, men wil er niet aan."

In hoeverre is dit global en niet alleen Nederland? Als een merk een auto alleen voor de Nederlandse markt ontwikkeld kan het al snel niet uit
waarschijnlijk worden het alleen electrische auto's, en de middenklassen het ov
Bovendien zijn de verkopen van elektrische auto's enorm gekelderd door de invoer van wegenbelasting en het afbouwen van subsidies.
Denk je echt dat een Bentley koper daar wakker van ligt?
Deze argumentatie is eigenlijk 'Ik wil dat de wereld zich aanpast zodat ik mijn leven niet hoef te veranderen.'

Je mag ook zelf veranderen hoor. Dat kan vandaag al.
Het is voornamelijk bedoeld om de aarde niet naar de klote te helpen. Als je kan opladen op je eigen oprit is het ook nog eens voordeliger.

[Reactie gewijzigd door eggsforpedro op 22 juli 2024 14:40]

En hoeveel mensen hebben een eigen oprit?
Iets meer dan 40%
Ik vind dat als je in je rijtjeshuis met eigen zonnestroom je auto kan laden dat een gemeente daar niet voor mag gaan liggen. En dus laad ik zo.
Die grondstoffen uit accu's zijn recyclebaar. Je uitlaatgassen recyclen naar benzine is wat lastiger.
Als ik alle hickups lees van de verdere electrificatie van de transport markt (auto's enz), vraag mij echt af hoe de mensheid van petrolium naar complete electriciteits netwerken is overggegaan in bijna 30 jaar tijd (VS en west europa). Hoe iedereen in Nederland aan snel internet is aangesloten binnen 30 jaar aan de smartfone etc, waar is die mentaliteit toch gebleven ipv alleen maar roepen dat iets nooit gaat werken? Worden we toch misschien te oud met elkaar (kijkend naar de kritische massa binnen personeels theorieen)?
Anoniem: 498255 @korenpc20 maart 2024 01:48
appels peren.
Heb je je wel eens verdiept wat er voor nodig is om ALLE auto's van juice te voorzien? dag in dag uit.
Nu al kan er niet eens fatsoenlijk een bedrijf worden aangesloten om dat het netwerk er niet op is berekend.

als je met een paar zonnepanelen nu al de boosdoener bent om wat terug te leveren tja. Of dat sommige gemeentes het er al over hebben om de laadpalen maar even op slot te doen aan het einde van de middag/ begin van de avond

We blijven voorlopig nog wel even diesel rijden.

We willen zoveel, alleen we lopen achter de feiten aan. zo als altijd
Yariva Moderator internet & netwerken @Anoniem: 49825520 maart 2024 11:34
Heb je je wel eens verdiept wat er voor nodig is om ALLE auto's van juice te voorzien? dag in dag uit.
Want we staan allemaal dagelijks bij een tankstation..? :/
Nu al kan er niet eens fatsoenlijk een bedrijf worden aangesloten om dat het netwerk er niet op is berekend.
Dat is de net capaciteit en daarbij vooral de piek welke moet worden terug gebracht. Er is nog zo veel capaciteit buiten de piek uren. Plus dat een auto batterij niet 24*7 aan de lader staat, die kan je opladen buiten de spitstijd zodat het net minimaal wordt belast.

Stel de vraag eens andersom: hoeveel energie gaat er verloren aan olie raffinaderij, het transport en vervoer van brandstof? En hoeveel energie gaat er van benzine daadwerkelijk naar voorwaartse aandrijving en niet naar warmteverlies met een zooi cilinders waar dinosap in de fik wordt gezet? Spoiler: echt kapot veel.

Ik ben het wel met je eens dat het energienet op de schop moet omdat we meer gaan gebruiken. Tegelijk kunnen bi-directionele EV's daar ook mee helpen om lokaal meer juice op het net te pompen bij tekorten. De piek in het energienet zit voornamelijk wanneer iedereen thuis komt van werk, kookplaatje aan zet etc. Als ik dan tussen 18:00 uur en 21:00 uur en eerst even 10% van de accu lading dump op het net om deze vervolgens langzaam te laden totdat ik om 08:00 uur weer moet vertrekken zou ik dat top vinden! Mits ik er wat aan verdien / mijn maandelijkse stroom rekening niet verder groeit :)
als je met een paar zonnepanelen nu al de boosdoener bent om wat terug te leveren tja. Of dat sommige gemeentes het er al over hebben om de laadpalen maar even op slot te doen aan het einde van de middag/ begin van de avond
Ja prima, zolang mijn auto maar genoeg stroom aan boord heeft wanneer ik wil rijden. Wat boeit het dan dat hij in de avond even tijdelijk minder stroom krijgt. Sterker nog ik lever het graag in om te zorgen dat er meer capaciteit op het net komt voor lokale ondernemers, nieuwe woningbouw, bestaande capaciteitsuitbreidingen etc. Ik merk er toch niks van en andere mensen wel :)
We blijven voorlopig nog wel even diesel rijden.
Jij en iedereen mag doen en laten wat hij zelf wil :) Enkel de milieuzones met een oude diesel wordt een probleem. Net zoals een torenhoge wegenbelasting. Maar verder ben je zo vrij als een vogel! :)
We willen zoveel, alleen we lopen achter de feiten aan. zo als altijd
Daar moet je toch echt de politiek voor aan kijken en de ACM welke de netbeheerders jarenlang aan de ketting heeft gehouden :(

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 14:40]

Want we staan allemaal dagelijks bij een tankstation..? :/
Nee, want een beetje brandstof auto kan 800-1000km verder met een tankbeurt van 5 minuten.
Mijn auto heeft 6 uur nodig om te laden, dat is *iets* langer dan even een slang erin steken en na 5 minuten weer 1000km kunnen rijden.

Dat is natuurlijk het verschil, 1 miljoen auto's 6 uur laden of 6 miljoen auto's 5 minuten tanken. Maar dat snap je natuurlijk ook wel ;)
Als ik dan tussen 18:00 uur en 21:00 uur en eerst even 10% van de accu lading dump op het net om deze vervolgens langzaam te laden totdat ik om 08:00 uur weer moet vertrekken zou ik dat top vinden!
Het vervelende is de publieke palen in een woonwijk. Op het moment dat je om 18:00 thuis komt en die pas na 21:00 gaat laden, is die nog niet gereed wanneer je naar bed gaat. Gevolg? Auto staat er nog tot de ochtend, terwijl anders 2 auto's hadden kunnen laden in dezelfde tijd.

Gooi je daarmee ook de "kleef" tarieven in de mix die ingaan na 4 uur aangesloten te zijn (ook al ben je aan het laden!) dan zal dat voor veel mensen vervelend uitpakken.
Net zoals een torenhoge wegenbelasting.
Hoe het er nu naar uit ziet zal dat vanaf 2026 niet anders zijn voor EV's https://www.autoweek.nl/e...voor-je-elektrische-auto/
Daar moet je toch echt de politiek voor aan kijken en de ACM welke de netbeheerders jarenlang aan de ketting heeft gehouden :(
Iets met regeren is vooruitzien en dat dit al 30 jaar geleden berekend was...
Yariva Moderator internet & netwerken @blackjack2120 maart 2024 14:00
Nee, want een beetje brandstof auto kan 800-1000km verder met een tankbeurt van 5 minuten.
Mijn auto heeft 6 uur nodig om te laden, dat is *iets* langer dan even een slang erin steken en na 5 minuten weer 1000km kunnen rijden.

Dat is natuurlijk het verschil, 1 miljoen auto's 6 uur laden of 6 miljoen auto's 5 minuten tanken. Maar dat snap je natuurlijk ook wel ;)
Klopt helemaal. Echter zie ik alsnog genoeg variatie dat dit niet een probleem hoeft te zijn. Niet iedereen moet op het zelfde tijdstip tanken, je hebt 1 fase en 3 fase laden en daarmee verschillende snelheden en laad-karakteristieken. Nog los van DC laden en de verschillende snelheden en platformen hiermee.
Het vervelende is de publieke palen in een woonwijk. Op het moment dat je om 18:00 thuis komt en die pas na 21:00 gaat laden, is die nog niet gereed wanneer je naar bed gaat. Gevolg? Auto staat er nog tot de ochtend, terwijl anders 2 auto's hadden kunnen laden in dezelfde tijd.
Eens, hier heb ik ook niet snel een antwoord voor. Wel vraag ik mij af hoe vaak deze situatie zou voorkomen en hoe je hier mee om zou kunnen gaan. Een buurt app voor ieder wijkje en met elkaar afspreken werkt natuurlijk ook niet.

Bijvoorbeeld met ploegenroosters zou dit een minder groot verschil moeten zijn. Iemand die avond dienst heeft komt thuis en zet zijn auto de volgende ochtend aan de lader rond een uurtje of 10 / 12, net zodra iedereen die zijn auto in de nacht heeft opgeladen alweer weg is naar werk. Iemand die een nachtdienst draait komt mogelijk rond 8en thuis en kan meteen al aan de slag met laden.
Gooi je daarmee ook de "kleef" tarieven in de mix die ingaan na 4 uur aangesloten te zijn (ook al ben je aan het laden!) dan zal dat voor veel mensen vervelend uitpakken.
Die kleef tarieven mogen ze inderdaad wat aan doen. Geen vaste tijdslot van 4 uur pakken maar beboeten tussen redelijke tijden (bijv. zonsopgang - zonsondergang ik noem maar iets.) Een statische waarde zoals 4 uur is veel te lastig voor veel te veel mensen. Gelukkig hanteren nog niet alle aanbieders dit :)
Hoe het er nu naar uit ziet zal dat vanaf 2026 niet anders zijn voor EV's https://www.autoweek.nl/e...voor-je-elektrische-auto/
Ik hoop dat hier nog iets slims op komt, het verschil is wel met diesel dat je niet voor 30 euro (60kWh * 0,50 cent) een tank kan vol gooien en daar bovenop ook nog eens dik wegenbelasting betaald. En die 50c is op een aantal palen ingesteld, tegelijk heeft Tesla deze dinsdag alweer zijn prijzen verlaagd en kan je met een beetje leuk plannen al rond de oude prijzen a 30c komen.

Daarnaast is de trend van steeds goedkopere stroom op de lange termijn niet meer te ontkennen waardoor ondanks de dure wegenbelasting de "brandstof" zeer goedkoop is. Daarbij ik niet verwacht dat Dinosap op de lange termijn veel goedkoper gaat worden.

Overigens had ik het voor mijn auto uitgerekend en ik kwam op een verschil van 30 euro per maand uit voor de benzine variant vs. het accu pakket. En zoals ik hier al aan haal (Yariva in 'Bentley verwacht niet langer alleen nog elektrische auto's te verkopen in 2030') die 30 euro kan voor een heleboel gezinnen heel veel zijn. Maar is het een bedrag waar gemiddeld Nederland nou echt zo erg om gaat schrikken? Mwah ik betwijfel het. Persoonlijk ben ik meer geschrokken om de boodschappen, de basisverzekering etc.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 14:40]

Laadpaalkleven is heel makkelijk op te lossen. Gewoon meer type 2 ingangen per laadpaal. Je zet 4 ingangen ipv 2 per laadpaal. Zodra auto 1 vol is, dan begint de volgende auto. De piek in de avond kan je opvangen met de auto’s aan de laders. Heel veel auto’s komen thuis en hoeven daarna niet meer weg en ze hebben genoeg over. Die kan je instellen dat ze de piek helpen aftoppen en na 21:00 pas beginnen met laden. Om dat te stimuleren kan je bijvoorbeeld ander tarieven hanteren na 21:00. Dus de ene auto is om 18u ah laden en de ander is om 18u aan het terugleveren. Je kan daar zelfs een vergoeding tegenaan gooien.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 14:40]

Anoniem: 498255 @Yariva20 maart 2024 15:16
met z'n allen de ev opladen met een doorlooptijd van wat zeg minimaal 30 minuten ipv 1 minuut. zie je de rijen al voor je?
opladen buiten de spits? waar en wanneer dan? 1200 oplaadpalen bij je werk als je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt? dat gaat niet werken he. of als je in een flat woont. IEDERE parkeerplaats een laadpaal?


Nee we kunnen het wel willen alleen de transitie is gewoon weg niet haalbaar op deze schaal. OF het laden moet binnen de 5 minuten kunnen. Of er moet een STANDAARD komen om de accu packs binnen de 5 minuten te wisselen ipv opladen langs de weg. Of we moeten gaan kijken of inductie op de A wegen een oplossing/ aanvulling kan zijn
Nee, kan niet! bi-directionele EV's want dan ben je energie leverancier en dat mag niet van de wet. En als het wel mag betaal je terugleverboete over hetgene wat je net hebt binnengehaald tegen normale prijs.Dus dat is een dingetje +het feit dat jouw accu achteruit gaat door het gebruik daardoor, dus je auto minder waard word . En wie gaat dat allemaal betalen dan? De mensen zonder zonnepanelen ofzo? Of de mensen met een benzineauto? Verzin maar wat.
Heb je je wel eens verdiept wat er voor nodig is om ALLE auto's van juice te voorzien? dag in dag uit.
Nu al kan er niet eens fatsoenlijk een bedrijf worden aangesloten om dat het netwerk er niet op is berekend.
Heb je je wel eens afgevraagd wat er voor nodig is geweest om ALLE mensen goed internet te bieden. Enig idee hoe ongelooflijk ingewikkeld de infrastructuur die daar voor nodig was/is is? Enig idee hoe ongelooflijk snel dat is gegaan? Onder de grond, boven de grond, door de lucht, sinds kort door de ruimte. Toen jij (of misschien je vader) dertig jaar geleden stond te vloeken op je analoge modempje omdat het geen verbinding kon maken, had je toen kunnen bedenken dat dertig jaar later Internet in Gigabytes/s zou worden aangeboden aan elk huis in Nederland?

We lopen altijd achter de feiten aan, maar ondertussen kunnen we ook heel veel en heel snel. Als we maar willen...
Je vergelijkt deze transitie wel erg makkelijk met eerdere transities die we hebben gehad, maar naar mijn idee is er een enorm belangrijk verschil. De eerdere transities boden (bijna) uitsluitend voordelen voor degene die de transitie doormaakten.

Van houtkachel naar gasleiding, of van inbelinternet naar glasvezel, etc zijn allemaal voorbeelden van waar de eindafnemer enorme voordelen heeft aan de transitie en hier dus graag aan mee zal willen helpen.

De transitie naar EV's daarentegen is anders. Bijna iedereen heeft al een auto en die voldoet prima voor de persoon in kwestie. Een EV gaat weinig persoonlijke voordelen bieden. In theorie zijn ze op lange termijn wat goedkoper en (sommige) mensen vinden ze prettiger rijden, maar daar staan wel wat stevige nadelen tegenover. De voordelen zitten hem vooral in het collectief, en dat maakt het wezenlijk anders dan de andere genoemde transities.

Omdat het dus niet een transitie is waar je als gebruiker alleen maar op vooruit gaat, dus is het logisch dat er veel meer weerstand is en de transitie dus ook veel trager gaat.
Je vergelijkt deze transitie wel erg makkelijk met eerdere transities die we hebben gehad, maar naar mijn idee is er een enorm belangrijk verschil. De eerdere transities boden (bijna) uitsluitend voordelen voor degene die de transitie doormaakten.
Je hebt helemaal gelijk, maar dat is precies mijn punt: we begonnen deze discussie met mijn opmerking: "als we maar willen". We wilden heel graag snel en overal internet en het kwam. Bij die energietransitie geldt: we snappen nog niet dat we het heel graag zouden moeten willen (da's een mooie, al zeg ik het zelf).
nee, er is geen reden om over te willen naar een maatschappij die geen fossiele brandstoffen gebruikt, das waar.

behalve het klimaat, milieu, de afhankelijkheid van olielanden, de kosten en de volksgezondheid. maar verder niks.
behalve het klimaat, milieu, de afhankelijkheid van olielanden, de kosten en de volksgezondheid. maar verder niks.
Allemaal uitstekende redenen, maar laten we wel wezen, voor de meeste mensen is dit toch een 'ver van m'n bed'-show die bovendien heeeeeel erg afhankelijk is van wat die andere 7 miljard mensen doen.

Sneller internet heb IK voordeel aan en wel NU METEEN. Dat kun je als bedrijf makkelijk verkopen.

Een auto die hetzelfde doet als die ene die je al hebt, behalve dat je om de 250-300 km moet laden bij laders waarvan je niet weet waar ze zijn, of in de wijk op 80 meter van je huis, ALS die niet bezet zijn, voor een prijs 2x zo hoog als een auto die die voorwaarden niet heeft. Terwijl die het eigenlijk alleen helpt als alle andere mensen, en de boeren, en de industrie, etc etc, ook hard aan de slag gaan.... dat is als autoverkoper een stuk moeilijker te verkopen.

Daarom vind ik het niet helemaal te vergelijken met de uitrol van snel internet, of mobiele telefoons, of het gas- of elektriciteitsnetwerk. Allemaal dingen die veel soepeler gingen dan deze transitie.
Anoniem: 498255 @multikoe20 maart 2024 08:21
Als we maar willen is een dooddoener.
En energie vergelijken met internet. Zoals ik al zei. appels peren
Nee hoor, geen appels met peren. Electriciteit en informatie zijn beide diensten die alleen aangeboden kunnen worden middels een complexe infrastructuur. Die infrastructuur is deels commercieel, met veel aanbieders, de dienst is vergelijkbaar onmisbaar. De infrastructuur heeft vergelijkbare consequenties voor de openbare ruimte. En de vraag overstijgt het aanbod ruimschoots. Het enige verschil is dat we allemaal direct zagen dat het internet ons ontzettend verschrikkelijk veel te bieden had op zeer korte termijn. We wilden allemaal ontzettend graag overal snel internet hebben. Als het gaat om de energietransitie liggen de voordelen allemaal veel verder in de toekomst, terwijl we er wel nu voor moeten betalen. Dat vinden we erg lastig.

En daarom is "als we maar willen" wel degelijk relevant. De netwerkproblemen zijn grotendeels op te lossen door een gedragsverandering bij de afnemers. Er zijn zo verschrikkelijk veel mogelijkheden om de belasting op ons netwerk te spreiden, volg Auke Hoekstra op Twitter maar eens.
Ja maar (snel) Internet is iets nieuws waar je iets nieuws mee kunt doen. Zoals thuiswerken met een kantoorbaan. En films streamen ipv naar de videotheek te moeten.

Een EV geeft mij niks extra's tov mijn ICE. Ik stap in en rij van A naar B.
Elke keer dat iemand een toekomst visie heeft, dat de consument iets niet nodig heeft, is een belemmering van vooruitgang.

review: Ziggo-directeur over toekomst van coax: 'Nu geen reden om verder te v...

Totale verspilling van tijd en geld.
Snel internet en smartphones gaf mensen iets nuttigs dat ze graag willen. Als je iets ontzettend handigs bouwt komen de mensen vanzelf. Ik zeg dit ook altijd bij werkprojecten: je moet iets leveren dat zo handig is dat mensen bij jou komen vragen of ze het alsjeblieft al mogen gebruiken. Dan wordt een project succesvol.

Neem nu de ev... praktisch nul voordeel en heel veel nadelen. Even was de subsidie een voordeel waarvoor men kwam, maar dat begint af te nemen. Dit is een product dat niet handig is en waar dus niemand om vraagt. Toch moet het door de strot geduwd worden "want dit project is zoveel beter!". Echter, merkt niemand dat in de praktijk. Kortom, een klassiek voorbeeld van de eigenschappen van een falend project op het werk.
Behalve dan dat we een opwarming van 7 graden zouden kunnen vermijden... Maar dat is natuurlijk uitgesteld nut. Over vijf jaar gaan we het echt allemaal super sneu vinden dat we geen EVs hadden in 2014.
Het is mooi om meningen te hebben over wat klanten en industrie leuk zouden vinden. Maar een overheid moet realistisch zijn.
Dat je clowns als Trump en Bojo verkozen kan krijgen nét omwille van hun incompetentie (naast hun racisme) wil zeggen dat je het feestje kan doorzetten... Maar die opwarming gaat natuurlijk niet weg. De noodzaak wordt alleen maar erger.
Keep on dreaming. We gaan de opwarming niet vermijden. De uitstoot alleen al die veroorzaakt wordt door de oorlog in Oekraïne is gigantisch. Die paar elektrische auto’s her en der gaan het verschil niet maken.

Er is gewoon veel te veel tijd nodig om alle auto’s te vervangen, om het netwerk te verzwaren, om de extra kerncentrales te bouwen … tijd die we niet hebben. We zijn al teveel kantelpunten voorbij.

Wat gaan we daarnaast doen met de boten, cruiseschepen, vliegtuigen, heli’s, bosbouwmachines, landbouwtractoren, generatoren, legervoertuigen, vrachtwagens, mobilhomes … die krijg je gewoon niet elektrisch. Praktisch onmogelijk en onbetaalbaar.

En laten we eerlijk zijn, 80% van de wereld is niet bezig met Tesla’s, warmtepompen en minder vlees eten. Die zijn bezig met overleven.

Het klimaat zal veranderen en heel veel mensen gaan sterven door de gevolgen. Dat is de realiteit, voor velen nog een taboe. Het is alleen koffiedik kijken hoeveel tijd we nog hebben vooraleer de kaka de ventilator raakt. Als je een beetje hersenen in je hoofd hebt maak je best niet teveel kinderen. De toekomst voor de komende generaties wordt keihard en zeer duur.
'Men' stelt het voor alsof het de logica zelf is dat we maatregelen terugdraaien, want er is nog geen paniek nodig. We zitten nu al over de 2° opwarming, 0.8° in het laatste jaar alleen. Mensen die ermee bezig zijn hopen nu dat dat een uitschieter is. Maar voor 'Parijs' en de politiek en de gewone burger telt sowieso enkel het gemiddelde. Vraag is of dat nog daalt, en hoeveel de maand-opwarming is op het punt dat het gemiddelde 2° is.
Als je even naleest hoe bijv. een Manfred Weber, nochtans democraat, liegt over de draagkracht van de industrie en landbouw weet je dat dat pure propaganda is.
Industrie en landbouw kunnen veranderen, maar 'ze' willen niet.
Alleen is die 'ze' ook verdacht. Vaak gaat het over delen van de sector die lobbyen in plaats van te innoveren.
Bestaande investeringen uitmelken tot het niet meer kan, en op dat punt kan je ook niet meer nieuw investeren.
De auto industrie in Europa lobbyde decennia als blok tegen vergroening, investeerde enkel in doorontwikkeling van ICEs en steeds zwaardere wagens. Die industrie moet nu kijken hoe goedkope Chinese wagens, maar ook Chinese onderdelen, hun weg concurreren.
Maar; dat kost vooral de aanvoer-keten, niet de constructeurs. Die maken binnenkort dan toch de switch met Europese steun voor o.a. Chinese fabrieken op EU bodem. En ze investeren enkel in het hogere gamma. De écht luxe merken in Europa wilden ook de drempel verder uitstellen zoals Bentley in het VK, maar dat ging gelukkig niet door. Wij hebben in de EU dus enigszins zekerheid voor (te late) investeringen in EVs.
Maar de strijd blijft die van gevestigd kapitaal dat het potentieel van nieuwkomers weg lobbied.

Zelf ben ik meer voor de tram.
Ik snap "de tram" niet, maar grotendeels heb je gelijk. En dan te bedenken dat een groot aantal modellen ook nog uitgaan van CO2 extractie uit de atmosfeer ergens in deze eeuw... Ook dat lukt erg slecht, en wordt niet snel goedkoper.
Ik denk dat er juist meer voordelen dan nadelen zijn. Bijna niemand rijdt de accu leeg voor hij weer thuis is en dan kan er ’s nachts weer rustig geladen worden.

Als je weinig rijdt is het nu nog relatief duur vanwege de hoge nieuwprijs en omdat er nog weinig tweedehands elektrische auto’s zijn, maar dat is een kwestie van tijd.

De echte stroomversnelling ;) komt pas als er een significant betere én goedkopere accu-techniek komt. En reken maar dat die er komt, nu er miljarden mee te verdienen valt de komende decennia.
Je noemt alleen maar nadelen op :)
Geen olie meer hoeven te verbranden klinkt wel als een heel groot voordeel.

En niemand duwt het door je strot, je bent nog steeds vrij om te kiezen voor benzine. En voorlopig is dat ook prima, niemand is erbij geholpen als we te snel overstappen.

Alles moet rustig stap voor stap en laten we bestaande benzine voertuigen ook niet versnelt afschrijven, dat is immers ook niet duurzaam.
Tja,

maar je moet niet zoals duitsland doen, even een pak bruinkoolcentrale's bij op starten om al die batterijen van die EV's te kunnen laden !!!! dan had je net zo goed op Olie kunnen blijven rijden.

Er moet gewoon vooral minder gereden worden, en wereldwijd (minstens op europees vlak) moet er een echte kost per gereden kilometer komen, en de WERKELIJKE kost, dus een verschil in prijs voor je gewicht, (gewoon belachelijk dat een Porsche SUV hybride van 4Ton milieuvriendelijker zou zijn dan een oude nissan micro met benzinemotor !!!!!!), waar je rijd en hoe je daar aangedreven wordt (bijvoorbeeld met een auto met range extender op de autostrade je batterijen opladen is gunstig tarief, en met diezelfde wagen volledig electrisch rijden in de stad is ook gunstig tarief) en wanneer je rijd (duurder in de spits)
en die echte milieukost voor het transport moet er OVERAL zijn, dan is het ook meteen gedaan met eitjes uit polen als er hier in België en Nederland genoeg kippen/eieren kwekerijen zijn, en ook gedaan met 80% van het belgische varkensvlees exporteren naar china, lost ook meteen een groot deel van het stikstof probleem op.

Op deze manier zal ook jan met de pet wat sneller zijn fiets nemen om 5km naar de bakker te rijden ipv de wagen, want nu zijn bijna alle kosten aan die wagen vaste kosten, de eigendom van een wagen zou jaarlijks niets mogen kosten, enkel het rijden ermee, lost ook meteen de discutie van de oldtimer nummerplaten op, is dan ook niet meer nodig, kost je dan niks om 20 oldtimers te hebben, en kost je enkel als je er mee rijd. (mag je er dan ook meteen mee naar het werk rijden) en dan gaan de mensen ook al sneller een heel klein zuinig autotje hebben voor het stadsverkeer en een grote bak voor de vakantie en grote trips, ipv 1 auto goedkoper en daardoor dan maar alles met de grote bak.

wij houden onze wagens zo lang mogelijk aan de praat (onze wagens gaan gemiddeld 20 jaar mee, we herstellen zelf, en DAT is nu net de allerzuinigste wagen, eentje die NIET geproduceerd wordt,
ik kan U garanderen , onze 20 jaar oude wagens verbruiken misschien 6-9 liter op 100km, maar moest ik 5 jaar geleden een electrische auto gekocht hebben om "zuinig te rijden voor het milieu" om de milieu kost van de recyclage van mijn oude auto + de productie en transportkost voor het milieu van de nieuwe wagen (met alle gedolven zware metalen in afrika en china, ...) dan zou ik denk ik al 500.000 km moeten rijden met die nieuwe wagen en ENKEL opladen met echte groene energie wil ik winst beginnen maken voor het milieu,

met andere woorden, dit is ALLEMAAL dikke zever, en wordt aangedreven door corrupte politiek met veel lobbywerk van al de industrieen die maar willen verkopen verkopen verkopen .

Wil je veel voor het milieu doen, begin al met de subsidie's in de luchtvaart af te schaffen
Het eerste deel van je post klonk nog redelijk, maar die 2de helft slaat kant noch wal.
Een EV heeft in zijn levensduur echt minder uitstoot dan de levensduur van een auto met verbrandingsmotor.
Dat omslagpunt ligt echt veel lager dan 500.000km en bij enkel gebruik van groene stroom. Zijn echt genoeg artikelen over te vinden.
Ik heb het hier over het verschil voor de milieuimpact tussen deze twee zaken,


een bestaande benzine auto blijven onderhouden tot 20 jaar en langer ipv hem op 10 jaar weg te doen.

of

een nieuwe electrische wagen produceren, transporteren, onderhouden (gegarandeerd op 10-20 jaar (als ze al zo oud worden) VEEL meer kosten) , delven van zware metalen in afrika, china, ... , recycleren van de oude auto , en dan moet je nog hopen dat je met ECHT groene stroom kan rijden (+ extra kosten verzwaring electriciteitsnet, .....)

toon mij aub maar eens ergens wetenschappelijk onderbouwde artikelen (niet gesponsored door de auto industrie) dat bewijzen dat mijn oude auto aan de praat houden niet beter voor het milieu is ?

En dus vooral MINDER rijden is veel belangrijker, en misschien een beetje minder met zo een debiele SUV 10tonners naar de bakker rijden.

ik blijf bij mijn stelling dat de MEEST milieuvriendelijke auto is die dat NIET geproduceerd wordt.

[Reactie gewijzigd door Hansie9999 op 22 juli 2024 14:40]

Alstublieft: https://www.milieucentraa...toot-elektrische-auto.pdf

Vergeet niet dat de afkomst van olie ook niet allemaal zuivere koek is.
Bedankt,

ga het zeker eens in detail lezen,

heb er eens snel over gegaan, lijken me vooral studie's overgenomen van toch een groot aantal entiteiten die toch iets met de autoindustrie te maken hebben,

ze spreken ook in de meeste studie's van de electrische wagens die altijd 250.000 km gaan doen. en Bij veel studie's staat er dan bij dat het "niet duidelijke" is hoeveel capaciteit de batterij dan nog heeft, ik zou eens willen weten hoeveel electrische wagens al 250.000 km gedaan hebben zonder grote kosten of het vervangen van de batterij (of constant capaciteitverlies door versleten batterijen want daar moet je ook rekening mee houden.)

ze zitten blijkbaar ook wagens zoals een bugatti veyron !! op te nemen in die studies, tja dan is er wel veel CO2 uitstoot natuurlijk tegen over een electrische wagen :)

Mijn Renault Scenic (benzine) had toen hij spijtig genoeg vorig jaar tijdens het rijden in brand vloog en volledig uitgebrand is (ja, dat was spijtig genoeg niet goed voor het milieu :( ) bijna 500.000 km en hij was 19 jaar oud , (de 112 noodcentrale operator was wel blij toen ik zij dat het een benzine was en GEEN electrische wagen die in brand stond, kan je ook vragen bij stellen :) )
geen nieuwe wagen gekocht, voor moment ben ik mijn vader (die vorig jaar spijtig genoeg overleden is, ja 2023 was een KUT jaar !!!) zijn Peugeot aan het verder op rijden, deze heeft momenteel 280.000 kilometer op de teller,

Ik blijf bij mijn standpunt dat de meest milieuvriendelijkste auto die is die NIET geproduceerd wordt, en de tweede's meest milieuvriendelijke is die waar niet mee gereden wordt :)

Probleem is vooral dat ze momenteel niet echt goede auto's maken. (toen mijn scenic opgebrand was heb ik even zitten rondkijken)

Wat ik zoek in een wagen ;

Zo klein mogelijk, met een zo groot mogelijke laadbak (iets als een Kangoo Bebop, maar dat maken ze niet meer :( )
het enige dat je tegenwoordig nog vind zijn van die reuze SUV bakbeesten met dan een mini koffertje !!!! en dat zou dan goed voor het milieu zijn ? al die reuze 5tonners waar iedereen mee naar de bakker rijd ???? gewoon veel te veel lobby bij de politiek om maar te kunnen verkopen en produceren onder het mum van "beter voor het milieu"
Wat het dichts in de buurt komt is zoiets als een Renault Kangoo of equivalent (peugeot partner, ...) maar die zijn tegenwoordig ook veel te groot, een huidige Kangoo is bijna 10cm breder dan onze oude kangoo (ja die is ook al 20 jaar) ik snap het niet echt, de straten worden overal maar smaller en smaller en de auto's maar breder en breder ? (ik vermoed door alle extra electronica en airbags en beveiliging, ....)

mijn tweede vereiste voor een wagen ;

Dat je zonder probleem met de wagen de Sahara zou door kunnen rijden met enkel het volgende ;
- een 10tal reservebanden op het dak,
- hamer
- tang
- paar rollen ducktape
Dat kan je mooi op je buik schrijven, binnen de 100 kilometer sta je ergens langs de kant met een of andere debiele sensor die van zijn oren maakt en de auto stopt !!!!!
Dit is nochtans iets dat geen probleem is voor de "oude" auto's :)
En de nieuwste verbrandingsmotor heeft schonere uitlaatgassen dan er aan verbrandingslucht binnenkomt, nou daar wil toch juist mee rondrijden. Een luchtzuiveraar dat is.
Zou het bijna geloven…
Valt mee hoor. Ja, bruinkool is minder fijn dan groene stroom. Maar alles op één plek verbranden en evt. afvangen is nog altijd prettiger dan de uitstoot over het hele land verspreiden tijdens het rijden. En je kan op termijn die bruinkoolcentrales uitschakelen en vervangen door andere bronnen zonder je wagenpark nog eens te vervangen. Heeft dus alsnog ook voordelen, zelfs in Duitsland.
Het is simpel ... De dealer waar ik mijn wagen kocht heeft vorig jaar 2 e wagens verkocht aan particulieren, en hybrides dacht ik niks. Moet ik eens opzoeken. Dus zogoed als alle e wagens en hybride's waren dus zakelijk.

Niemand maar ook niemand die ik ken (en ken best wel wat mensen) gaat een e wagen of hybride kopen. Niemand ziet het nut er van in en zegt ook ... ja maar rijbereik, waar ga ik laden.

Een e wagen is leuk als je voor de deur kan laden, maar als je dat niet kan, dan is het een ramp. Je krijgt zelfs al "boetes" voor laadpaal kleven ... Ja ik ga in de nacht niet opstaan om mijn wagen te verzetten. Dan is er het rijbereik, dat sterk schommelt afhankelijk van het weer. En dan lees je dat bepaalde gemeentes publieke laadpalen willen uitschakelen tussen bepaalde uren ... Dat alles zal zeker niet helpen. En dan hebben we het nog niet over de kostprijs. Wie gaat 10k meer betalen voor een hybride of e-wagen ? Alles is een pak duurder geworden, ook gewone wagens. Maar met bovenstaande problemen 10k of meer extra betalen, nee dat doet een particulier met moeite. Ja er zijn er altijd, maar dat is toch de absolute minderheid.

En ik lees ook altijd de vraag gaat toenemen ... Ze krijgen een e wagen gewoonweg niet verkocht aan een particulier. En zakelijk ... veel mensen die klagen ... Ja maar vroeger had ik een 3 of 5 serie met alles op. En nu kan ik met moeite 3-4 opties nemen. Die zijn ook totaal niet blij met die verplichte hybride's of e-wagens. En laden ? Ben je gek, ik ga gewoon tanken.

De enige reden dat ik nu een hybride heb was omdat als ik voor 1 Juli 2023 hier in België een bestelbon had dat ik nog altijd de volledige aftrek ging hebben van de benzine. Daarom heb ik mijn diesel met 60k kilometer op verkocht. Die hybride is ideaal voor mij gebruik, want ik rij tegenwoordig altijd "rond de kerk". Naar school/winkel en 1x per week doe ik +-50km. Ik ben gaan tanken als ik hem ben gaan ophalen ... en ondertussen staat er 1100km op de teller en met benzine zou ik nog zo een 200km kunnen rijden volgens de boordcomputer. Ik kan met gemak een verre rit doen als het nodig zou zijn, zonder enige laadstress ofzo. Maar had ik die wagen privé moeten kopen dan had ik gewoon de benzine genomen en niet de hybride.
Yariva Moderator internet & netwerken @cricque19 maart 2024 22:09
Bruh het wordt tijd om even buiten je bubbel te stappen. Ik rijd al 2 jaar prive een EV, goedkoper dan benzine rijden, al 2 jaar geen wegenbelasting en veel goedkopere brandstof dan benzine. Ik heb het genoegen gehad om al 2x naar Oostenrijk te rijden, volgende week ga ik weer heerlijk voor de 3de keer met de EV :)

Top: neem al die bullshit over "moeilijk laden", "geen particulier koopt een ev" en "je hebt er niks aan" nou niet direct aan. Ga zelf eens proef rijden, vraag aan EV (prive) gebruikers wat hun ervaring is.

En nee ik heb geen mooie oprit. Ik zit in een appartementje op 1 hoog. Tot zover mijn Ted talk, fijne dag nog.
Ik vind het wel meevallen hoe goedkoop elektrisch rijden is.
  • Korting op wegenbelasting is nu een voordeel maar gaat natuurlijk verdwijnen. EV zijn een stuk zwaarder en belasten de infra flink. Daar ga je als bezitter uiteindelijk voor betalen.
  • Korting op bijtelling wordt ook afgebouwd.
  • In aanschaf is EV al snel 30% tot 50% duurder dan een ICE. Bijvoorbeeld een Megane is nu 40.000, onze was destijds 28.000 (en ook niet de goedkoopste versie) maar toch 40% verschil.
  • Onze Megane ICE rijdt 1:13 (eigen meting). Laten we zeggen 7,7 liter per 100km = 1,90x7,7=14,62. De Megane E-tech doet 24,3 KWh gemiddeld per 100km (Björn Nyland 1000km test) met de prijs van de eerste de beste lader voor mijn huis is dat 0,53x24,3=12,87 euro.
    Laten we grofweg zeggen dat een EV dan 2€ goedkoper is per 100km.
  • Blijf ik bij de Renault dan moet ik voor het verschil in aanschafwaarde van 12.000 euro toch al 600.000 km rijden.
  • De wegenbelasting van de Megane is 60€ per maand. Je moet al 16 jaar de volledige korting hierop krijgen om de meerprijs eruit te halen. Oh en ter info, op basis van huidige tarieven zou de wegenbelasting van de Etech 97 euro per maand zijn.
Als een EV nu goedkoper is dan komt dat door belastingvoordelen of laden op eigen opgewekte energie. Niet omdat het veel goedkoper is om een EV te rijden.

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 22 juli 2024 14:40]

Yariva Moderator internet & netwerken @SirLenncelot19 maart 2024 23:34
Korting op wegenbelasting is nu een voordeel maar gaat natuurlijk verdwijnen. EV zijn een stuk zwaarder en belasten de infra flink. Daar ga je als bezitter uiteindelijk voor betalen.
Gelukkig hebben we 2025 als transitie jaar maar inderdaad de subsidie op wegenbelasting gaat verdwijnen. Echter een stuk zwaarder valt nou ook wel mee. Ter vergelijking: het verschil in gewicht tussen een Kia Niro benzine vs met batterij pakket is 300 kilo. Natuurlijk is dat gewicht, maar het is nou geen verdubbeling. Ik heb het net even opgezocht en het scheelt 3 tientjes per maand. En natuurlijk is dat voor veel mensen veel geld daar ben ik het helemaal mee eens. Maar het zijn niet de schreeuwende krantenkoppen van Autoweek met "Lees hier hoe tering duur de wegenbelasting gaat worden van je EV jij domme oen!!111!!! Had je nou maar een NORMALE auto gekocht!!!!"

Verder denk ik dat het wel mee valt met hoe zwaar de infra wordt belast. Trucks, dikke RAM SUV's en vrachtwagens zullen de infra een stuk meer belasten dan die 300 kilo meer of minder.
Korting op bijtelling wordt ook afgebouwd.
Kan ik als particulier geen uitspraak over doen maar ik vertrouw je op de blauwe ogen.
In aanschaf is EV al snel 30% tot 50% duurder dan een ICE. Bijvoorbeeld een Megane is nu 40.000, onze was destijds 28.000 (en ook niet de goedkoopste versie) maar toch 40% verschil.
Voor EV's zijn subsidiepotjes beschikbaar voor aan schaf en 2dehands, voor ICE's niet.
Onze Megane ICE rijdt 1:13 (eigen meting). Laten we zeggen 7,7 liter per 100km = 1,90x7,7=14,62. De Megane E-tech doet 24,3 KWh gemiddeld per 100km (Björn Nyland 1000km test) met de prijs van de eerste de beste lader voor mijn huis is dat 0,53x24,3=12,87 euro.
Laten we grofweg zeggen dat een EV dan 2€ goedkoper is per 100km.
Ik zou adviseren om te kijken naar alternatieve en goedkopere manieren van laden. Tegenwoordig kan je al 20 cent goedkoper laden bij een Tesla supercharger. Of mogelijk op werk, geen idee. Ook ben ik ervan overtuigd dat de electriciteit prijzen ( die 53 cent) op de lange termijn zullen dalen, net zoals de benzine prijs ook niet het hele jaar op 2 euro staat.
Blijf ik bij de Renault dan moet ik voor het verschil in aanschafwaarde van 12.000 euro toch al 600.000 km rijden.
Houdt er wel rekening mee dat de onderhoudskosten voor een ICE structureel meer zijn dan die van een EV. Weinig / geen rem slijtage door regeneratief remmen, veel minder bewegende onderdelen in de motor etc. etc. Wel heb je natuurlijk het "banden slijtage" verhaal maar dit is voornamelijk een vraagstuk "hoe zware rechtervoet heb ik". Onafhankelijk van voertuig type. Ik was voor mijn laatste kleine beurtje 70 euro kwijt, met de auto van mijn vader was ik 300 kwijt. Ook het stukje afschrijving kan positiever uitvallen voor een EV dan voor een ICE. Zeker met betrouwbaarheid en milieuzones waar een EV van harte welkom zal blijven.

Bovenstaande is natuurlijk het financiële verhaal maar je krijgt er ook een meer ontspannen, rustigere en minder luide auto voor terug. Misschien zelfs een frunk voor extra opberg ruimte. Dit soort dingen kunnen een initiële hogere aanschafprijs mogelijk ook verantwoorden / in ieder geval mee spelen. Maar dat zijn wel persoonlijke overwegingen.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 14:40]

Ik vind 300kg extra wel veel. Dat is bij de Kia die jij noemt 20% extra gewicht. En natuurlijk zijn er voertuigen die meer wegen maar die worden daar ook naar belast.

Tevens hebben we het nu over nieuwe auto’s. De 2e hands markt vergelijken is weer iets heel anders, dan zijn benzine bakken nog veel goedkoper, die subsidie maakt een 2e hands EV niet opeens goedkoper dan een 2e hands ICE.

En laden zal vast goedkoper kunnen, maar ik heb gewoon gekeken naar de openbare palen hier in de wijk en dichtbijzijnde pomp. Ik kan vast wel 40km omrijden voor een goedkoper laadtarief, maar dat doe ik ook niet om te tanken.

En die verwachting van dalende energietarieven als de vraag alleen maar omhoog gaat? Het zal vast wat schommelen maar over tijd stijgen die prijzen alleen maar. Net als benzine zeg maar.
De energieprijzen zullen dalen, dat is ook niet zo gek, het opwekken van eigen energie wordt steeds efficiënter en de aanschafprijs van een thuisbatterij wordt ook steeds goedkoper.
De hele wereld zet in op elektrificatie, waardoor er nog veel innovaties staan te gebeuren.

Daarbij kun je aan huis niet zelf benzine "opwekken" en is olie een finite product, waardoor die prijzen alleen maar zullen blijven stijgen.

Op dit moment kun je al heel comfortabel elektrisch autorijden, het is echt onzin om te zeggen dat dat niet kan. Echter zijn er wel een aantal voorwaarden:
- Als je niet thuis kunt laden, zal het verschil niet heel groot zijn qua prijs en mis je een stuk gemak.
- Als je een caravan of paardentrailer of ander soort aanhanger wilt trekken, dan ga je dat voelen.
- Als je elke dag meer dan 500km moet rijden en je kunt niet bij de klant laden, dan zal dat niet fijn zijn.

Maar als je een doorsnee autogebruiker bent, dan is EV een fantastische vooruitgang qua rijcomfort (one pedal drive for life!).

En de Renault Megane Estate is er vanaf € 35.690 en de MEGANE E-TECH 100% ELECTRIC vanaf € 36.370, ik ben geen rekenwonder, maar dat is geen 40%.
Persoonlijk zou ik nog even door sparen voor een Tesla, want die ervaring is niet geëvenaard door de gevestigde orde helaas (check de laatste Bright video van de Model 3 voor mijn onderbouwing).

PS: We staan aan het begin van de transitie, de EV is er nog niet zo lang (onder het grotere publiek), in tegenstelling tot de ICE. Dus er zal nog genoeg innovatiefs komen de aankomende jaren.

[Reactie gewijzigd door DeMolT. op 22 juli 2024 14:40]

Zoals bij huizen geldt: locatie, locatie, locatie. Geldt bij e-wagens: aanschafprijs, aanschafprijs, aanschafprijs.

Dat is waar de gemiddelde persoon naar kijkt.

Zo lang je een leuke 2e hands wagen kan kopen voor <10.000 euro maakt de elektrische auto geen schijn van kans. We hebben in Nederland het oudste wagenpark van West-Europa met gemiddeld 11,5 jaar.

Ik hoor iedereen wel zeggen dat die markt nog moet opkomen. Prima, klopt. Echter worden er maar mondjesmaat elektrische auto's gemaakt en verkocht die interessant zijn voor de gemiddelde 2e handskoper. Die willen geen grote zware wagen model Y of Kia EV6, maar een golf, astra, polo, corsa of i20 met hetlzelfde rijbereik.

Iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen.
Precies dit, wie kan als particulier überhaupt een 2e-hands auto voor 20K aanschaffen, of kan dit wel maar wil dit niet, want je krijgt er niet genoeg voor terug om die deuk die je in je rekening hebt gereden er weer uit te halen.
(ja misschien als je met die auto 20 jaar blijft rijden).
Dat zeg je wel, maar als je dan naar onderzoeken googled, dan zie je dat mensen gemiddeld gezien ook steeds meer uitgeven aan auto's.
Beetje kip-ei verhaal natuurlijk, auto's worden ook steeds duurder en daardoor gaat de gemiddelde prijs ook omhoog. Maar mensen zijn dus wel bereid meer te betalen, gemiddeld gezien.

Autoweek:
Gaan we vijf jaar terug in de tijd, dan zien we dat de gemiddelde prijs die in Nederland voor een nieuwe personenauto werd betaald sindsdien met zo'n 36 procent is toegenomen. In 2018 lag de gemiddelde prijs van een in Nederland gekochte auto namelijk nog op €33.928. In vijf jaar tijd is de gemiddelde aanschafprijs dus met €12.065 (35,6 procent) toegenomen.
En wat ik voor de gemiddelde prijs van tweedehands vond, was toch rond die 20k die @Jaldea aangeeft als veel. Dat wil niet zeggen dat ik het niet veel geld vind of dat ik het zelf zou doen, maar gemiddeld gezien gebeurt het dus wel.

Autovisie:
Het gemiddelde bedrag dat men bereid is uit te geven aan een tweedehands auto kwam in mei uit op 19.658 euro.
Ik ben het zeker met je eens dat er op dit moment te weinig aanbod is in een belangrijk segment, het formaatje Golf is onderbelicht imo. Maar zoals met zoveel innovaties, worden eerste de grotere portemonnees gelokt en komen daarna vanzelf de kleinere portemonnees aan de beurt. (Denk aan de televisies, de eerste LCD's waren ook niet voor Henk en Ingrid (of mij) bedoeld ;))
Zoals ik al zei, we staan nog maar aan het begin en we gaan zeker meer betaalbare auto's krijgen, dat duurt echter nog wel 10 jaar.
Persoonlijk wil ik gewoon een X aantal km per jaar aan mobiliteit, en geef ik niks om het bezitten van een auto en ook niet of het een gebruikte auto is of niet. Geen gedoe en voorspelbare (lage) kosten is prioriteit nr. 1. Daarom kijk ik altijd naar private lease occasions die qua total cost of ownership bij de juiste aanbieder vaak minder kosten dan koop van een vergelijkbare occasion.
Ik heb niks tegen het concept elektrische auto maar het valt me op dat bij de grote private lease aanbieders de ICE auto's altijd verreweg het voordeligst zijn. Je betaalt zomaar een paar honderd euro per maand extra voor het 'privilege' van een elektrische auto waar je a) minder ver mee komt, b) geen drukbezette laadpalen voor hoeft te zoeken, en c) minder zooi in kwijt raakt, zeker in de kofferruimte. Het aanbod elektrische stationwagens blijft lachwekkend laag. De Model 3 doet het relatief gezien prima wat betreft punt a en c maar blijft behoorlijk prijzig. Daar komt nog bij dat een elektrische occasion afhankelijk van kilometerstand e.d. toch wel aan bereik inlevert, terwijl dat bij een ICE occasion niet aan de orde is.
Yariva Moderator internet & netwerken @SirLenncelot20 maart 2024 09:18
Ik vind 300kg extra wel veel. Dat is bij de Kia die jij noemt 20% extra gewicht. En natuurlijk zijn er voertuigen die meer wegen maar die worden daar ook naar belast.
Natuurlijk is 300 kilo veel. Maar ik denk niet dat dit een doorslag gevende factor gaat zijn voor iemand welke een auto gaat uitzoeken tegenover andere voor / nadelen. Daarnaast noem je dat andere auto's welke zwaar zijn daar naar belast worden. Dit gaat toch ook op voor een EV? Dus ik snap het argument niet helemaal. Even los van het feit dat ik sowieso niet voor een gewichts-gerelateerde belasting ben en veel meer voel voor een gebruiks-belasting :P Maar dat is een andere discussie die los staat van ICE's vs. EV's.
Tevens hebben we het nu over nieuwe auto’s. De 2e hands markt vergelijken is weer iets heel anders, dan zijn benzine bakken nog veel goedkoper, die subsidie maakt een 2e hands EV niet opeens goedkoper dan een 2e hands ICE.
Ja jij had het tot nu toe over nieuwkoop dan ga ik daar ook mijn argumenten op bouwen :P
Volgens mij valt het op de 2de hands markt wel mee? Mijn EV heeft ook 40% afschrijving te pakken maar de maandelijkse kosten blijven keurig netjes, en dat is juist waar het verschil in zit. Dat punt blijft gelijk, zowel voor nieuwkoop als 2de hands ben je op de lange termijn minder kwijt.

Bright heeft hier een paar maanden geleden een video over gemaakt met verschillende prijsklasse en wanneer het voordeliger zou zijn om benzine te blijven rijden / over te gaan op elektra. Volgens mij lag die grens ergens rond de 9 a 10k. Daar boven waren EV's al erg interessant. Maar dat geef ik wel meteen toe: volgens mij gingen ze nog steeds uit van de korting op wegenbelasting in die video.
En laden zal vast goedkoper kunnen, maar ik heb gewoon gekeken naar de openbare palen hier in de wijk en dichtbijzijnde pomp. Ik kan vast wel 40km omrijden voor een goedkoper laadtarief, maar dat doe ik ook niet om te tanken.

En die verwachting van dalende energietarieven als de vraag alleen maar omhoog gaat? Het zal vast wat schommelen maar over tijd stijgen die prijzen alleen maar. Net als benzine zeg maar.
Heb je gelijk in, bij mij in de straat zijn ze ook rond de 55 cent. Belachelijk, die palen waren in het verleden keurig 30 cent daar had je tenminste wat aan. Bij mij op werk leveren ze nog een degelijk tarief rond de 30 cent om particulier gebruik aan te moedigen. Maar mocht dit niet zo zijn zou ik na werk 1x in de week even langs een Tesla supercharger gaan en daar een half uurtje staan, laatste mailtjes weg tikken in de auto.

Echter ben ik het wel eens met de reactie van @DeMolT.. Op de lange termijn zal elektra alleen maar goedkoper worden (het zal wel moeten, de prijzen zijn nu van tijd tot tijd negatief in nota bene maart!) Ze moeten het stroom toch ergens kwijt op het net, dan liever voor een paar duppies in een auto accu stoppen dan dat de stoppen eruit slaan ;)
Psst, die dikke RAM SUV's worden vrijwel altijd ingeschreven als "bedrijfsauto", al dan niet van een ZZP'er oid (en dan nog het liefst een LPG tank er in). Niemand met zn volle verstand betaalt de particuliere belastingen van zo'n ding, die wagens zijn het schoolvoorbeeld van regeltjes buigen :) .

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 14:40]

Yariva Moderator internet & netwerken @Andros20 maart 2024 09:05
Ja dit is een welbekend fenomeen. Ik zie veel mensen als eerste in dit soort discussies rondom EV's met gewicht gerelateerde argumenten aankomen. Welke mogelijk valide zijn, maar ik zou mij dan eerder focussen op die idiote SUV's welke worden aangeschaft enkel omdat dit fiscaal voordelig is maar wel een veel grotere impact hebben op geluidsproductie, brandstofverbruik (en daarmee uitstoot) en bovenal slijtage van wegdek.

Het mooiste is dat ik ze zelden iets zie trekken, veelal iemand in zijn eentje (die had dan toch ook met een mooie Audi A3 naar werk toe gekund denk ik dan) met nog net geen Amerikaanse vlag aan de spiegel ge-ductaped en een adelaar achterin :+
Je grapt erover maar mij gebeurde het laatst echt!

Ik zat laatst bij de super te trillen in de stoel van mijn Audi A3 omdat er een SUV langs reed die zoveel geluid produceerde dat ALLES mee trilde in de omgeving. Mooi versiert met Amerikaanse vlaggen en adelaars. Iedereen vloog zowat de stoep op om hem er langs te laten want door de verhoging van het ding kwam hij nogal imposant over.
In Amsterdam Zuid-Oost mogen vanaf 1 januari 2025 geen busjes meer komen.

De ZZP'ers die in Amsterdam Zuid-Oost wonen hebben een uitdaging. Dan is een RAM inderdaad een uitkomst

Bedrijven krijgen een uitdaging als ze in Amsterdam Zuid-Oost werk moeten verrichten. Of ze komen niet of de voorrijkosten worden verhoogd vanwege de extra kosten.

Dan heb je nog het AMC die binnen Amsterdam Zuid-Oost valt en die hopen op een ontheffing voor leveranciers. Ik hoop dat ze die niet krijgen.
Het verhaal van die bandenslijtage heb ik eigenhandig ontkracht. Ja de banden slijten sneller, maar het is marginaal. Ik kon op een setje zomerbanden gewoon 40K Km rijden met een model 3.
De Megane E-tech doet 24,3 KWh gemiddeld per 100km (Björn Nyland 1000km test) met de prijs van de eerste de beste lader voor mijn huis is dat 0,53x24,3=12,87 euro.
Omdat ik dat kanaal ken eens opgezocht :
Renault Megane E-Tech 60 kWh Dry 13 Nokian R3 Winter 215/45-20 215/45-20 90 147 54,5 371 230 241 33 438
Renault Megane E-Tech 60 kWh Dry 13 Nokian R3 Winter 215/45-20 215/45-20 120 199 54,5 274 170 178 33 324

DUs langs geen kanten, in de winter doet die dus 14.7 tot 20 kwh/100km. Gemiddeld zal dat dus naar de 17.5kwh/100 km gaan.

*0.53 = 9.3euro of 5+ euro geodkoper per 100 km. Of een 1000 euro per 20 000km gereden.

En dat is dus al duurdere publieke stroom opladen, thuis is dat stukken goedkoper.
https://docs.google.com/s...2echMVJH37kwgjE/htmlview#

Een verbruik van gemiddeld 243 Wh/km bij de 1000km rijden test. 14.7 tot 20 is zelfs voor de meest aero EV niet realistisch. Dus voor de (ietwat lompe) Etech al helemaal niet.
Wat een simulatie is van lange afstand , range is veel beter voor dagelijks gebruik en daar zie je 147 tot 200 . Zelfde spreadsheet.

Dus ja perfect realistisch, past enkel minder in je kraam
Waarom is een gemiddeld verbruik van <200Wh/km niet realistisch? Het gemiddelde verbruik mijn omgekeerde badkuip (Tesla Model Y) van het afgelopen jaar ligt toch echt rond de 160wh/km. Dat is met gemengd gebruik dus korte/lange ritten, stadsverkeer, 60/80 wegen, snelweg.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 14:40]

Deze winter (verwarming op 23-25°C) zit ik met mijn e-tech op 19.4 Kwh/100km
14,7kwh/100km niet realistisch? De Ioniq classic oa doet dat met gemak. :)
Tesla model 3 hier, 142Wh/km voor de laatste 160k kilometers.
Punt één is niet helemaal waar.. in de wegenbouw rekenen wij de levensduur uit met verkeer vanaf 10 ton, weinig elektrische auto's die zo zwaar zijn.. 99 procent van de levensduur wordt bepaald door (groot) vrachtverkeer.

Hier laat ik dingen zoals "rafeling" buiten beschouwing aangezien dit een schade is die door meerdere factoren wordt bepaald.
53ct/kwh betaal je alleen bij snelladers. Als jij altijd die laadpaalaanbieder gebruikt, kan dat voor 35ct plus 4e p/m abo kosten.
Scheelt 20ct de kwh in je berekening. ;)
Goedkoper dan benzine rijden? Tellen we de aankoopprijs mee gaat deze stelling volledig onderuit.
Als je gewoon nieuw EV vs. Nieuw ICE vergelijkt is dit in de meeste gevallen gewoon waar.

Neem een ID3 vs. Golf van Volkswagen

ID3 39.999 aanschaf, praktijkverbruik 18 kWh per 100 km
18*0.35 cent = 6.30 euro per 100 kilometer

Golf 8 eTSI aanschaf 36.990, praktijkverbruik 6 l/100km
6*2.00 = 12 euro per 100 kilometer.

Als je volledig afhankelijk bent van publieke laadpalen wordt de berekening weer heel anders maar als je tenminste de helft thuis kan laden is een EV een no-brainer qua kosten.
Maar de meeste particulieren kopen helemaal geen nieuwe auto
Okay.

Alsnog toont de berekening aan dat de stelling van Juggernaut1987 niet klopt.
Nou nee, de meeste particulieren kopen geen nieuwe auto. Voor een kleine 10k heb je een mooie tweedehands ICE. Koop je daar een EV voor?

Ook gaat de berekening uit van thuis laden. Denk dat de meeste particulieren niet thuis kunnen laden. Er wonen immers steeds meer mensen in flats, niet meer in huizen en al helemaal geen huizen met opritten.
Je stelling doet het voorkomen alsof een EV nooit goedkoper is, en dat is gewoon niet waar.

Je kan je wel blindstaren op de 10k categorie, maar in alle duurdere categorie zijn er zowel nieuw als 2e hands prima EV alternatieven voor ICE modellen, die meestal iets duurder zijn qua aanschaf maar qua total cost of ownership goedkoper zijn.

Mij zelf als voorbeeld, ik heb net een 2e hands (30k gelopen) e-UP! gekocht welke 4K duurder is dan een vergelijkbare UP! op benzine, deze bespaart me 1000 euro per jaar en die 4k verschil verwacht ik binnen zijn levensduur ruim terug te verdienen.
Yariva Moderator internet & netwerken @Juggernaut198720 maart 2024 09:27
Lever dan op zijn minst cijfers aan in plaats van een loos statement typen, daar heeft niemand wat aan.

Op de lange termijn ervaar je:
- Goedkopere "brandstof" / elektra prijs
- Goedkoper onderhoudt
- Naarmate EV's meer en meer gestimuleerd worden (denk aan hogere kosten voor uitstof bij ICE's, milieuzones) een hogere restwaarde

Op de korte termijn:
- Nog tot 2026 geen / minder wegenbelasting dan bij ICE's

En bij aanschaf:
- Subsidiepotje van de overheid. Zowel voor nieuwkoop als 2de hands.

Verder laat een reactie zoals deze zien dat ook bij aanschaf de prijzen al dicht bij elkaar liggen. Keep in mind dat ook ICE's tegenwoordig met nieuwprijs verschrikkelijk duur zijn geworden. Geheel auto rijden in Nederland blijkt een dure hobby.

Dus al met al ben ik erg benieuwd waar je precies op doelt en of je dit zou kunnen formuleren. Ik ben erg benieuwd, misschien zie ik iets over het hoofd :)
Er worden minder nieuwe auto's verkocht dan 2e hands auto's.

Goedkopere elektra geldt nu alleen voor mensen met een eigen laadpaal. Steeds meer mensen wonen tegenwoordig in appartementen. Huizen met opritten zijn uitzondering, geen regel.

Minder wegenbelasting klopt, maar dat is nog maar 2 jaar zo. Subsidie, dat helpt idd.
Toch worden er nog steeds meer benzine auto's verkocht dan EV's. Blijkbaar zijn er dus redenen, waaronder de prijs, waarom mensen nog steeds niet kiezen voor een EV.
Yariva Moderator internet & netwerken @Juggernaut198720 maart 2024 11:03
Goedkopere elektra geldt nu alleen voor mensen met een eigen laadpaal. Steeds meer mensen wonen tegenwoordig in appartementen. Huizen met opritten zijn uitzondering, geen regel.
Goedkope elektra geldt nu niet alleen voor mensen met een eigen laadpaal. Groetjes van iemand die in een appartement woont, je hoeft mij niet te vertellen wat de nadelen hiervan zijn in combinatie met een EV :P

In alle "bronnen" (voelt meer een beetje als captain hindsight maar goed) die je noemt geef je niet een reden aan, enkel dat een gegeven iets (trend / verkoop cijfers) gebeurd. Daar kan ik weinig mee. Wat is nou de reden waarom iemand met een budget van 19.521 kiest voor een ICE en niet voor een EV? Beperkte range, laadsnelheid, verhoogde vloer en daarmee zitcomfort achterin, aanschafprijs? En dan ook: waarom kiezen mensen niet voor de voordelen die een EV biedt? Dat zou veel waardevoller zijn dan een marktanalyse.

Ik heb even snel je laatste bron doorgelezen en met een bedrag van 19.521 kan je een heel dikke 2de hands EV kopen. Dan blijft voor mij de meest waarschijnlijke oorzaak over. Onderbuik gevoelens welke door tante Tinie op de verjaardag worden besproken over hoe klote EV's toch wel niet zijn om (insert x drogreden.) en dat het stroomnet gaat ontploffen en wij totaal nog niet klaar zijn om al die EV's op te laden.

Iedereen is vrij om te doen en laten wat je wil. Met een bak rond de 20k kies ik ervoor om er financieel het beste uit te komen, het is niet een bedrag dat ik zomaar ophoest (en ik denk daarmee gemiddeld Nederland ook niet). En kies ik daarom dus voor een EV. Maar ieder zijn eigen ding natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 14:40]

Waar laadt jij met je daily sessies? De meeste openbare palen zijn met 50-ish cent stervensduur.

De auto (zakelijk) die ik rij doet zo'n 20kwh per 100km, dat is een tientje. Met mn benzinewagen zit ik op 6 liter, da's 11,5 euro. Nu zijn er andere dingen goedkoper, maar als ik er prive een moet kopen... De terugverdientijd is dus erg lang en mij is het ongemak op lange ritten niet waard.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 14:40]

Dan heb je een erg inefficiente auto. De marktleider zit ver onder dat verbruik.
Je moet ergens een vergelijking maken. 20kWh/100km is het gemiddelde van een EV-wagenpark van enkele honderden auto's bij een groot bedrijf, bron is rechtstreeks van de wagenparkbeheerder/energie-adviseur die dat bijhoudt. Já er bestaan zuinigere auto's en já er bestaan minder zuinige auto's. Ik rijd ook buiten kantooruren en ik ga geen 100 rijden als je 130 mag. En ik vergelijk 2 auto's van dezelfde klassen met elkaar, hoewel de benzinewagen iets kleiner is. Die vergelijking geldt voor mij en ik denk voor velen.

Als ik de zuinigste EV pak, pak ik ook voor het eerlijk vergelijken de hybride (zonder stekker) wagen waar ik mee reed, die reed 5L/100km. Dan blijft mijn argument nog steeds. Da's een corolla station met rare cvt aandrijving. Maar wel zuinig.
Yariva Moderator internet & netwerken @Nox20 maart 2024 09:42
Ja dat die openbare palen de pan uit reizen slaat nergens op. Ik kan mij nog herinneren dat het tarief 30 cent was :'(

Ik laad op werk rond het 30 cent tarief. Daar worden de werknemers actief gestimuleerd om EV te rijden. Maar ik moet daarbij zeggen dat een aantal Tesla superchargers dit tarief ook al aanbieden in daluren. Het is van de zotte dat deze constructie bestaat (snelladen is goedkoper dan langzaam laden.) Hoe dan ook, ik laad 1x in de week met een 64kW accu en ben dan weer een weekje zoet. Even snel uitgerekend:

Met een volle accu in de winter zit ik zo rond de 380 tot 400 km (ongeveer 17 a 18kWh/100km). In de zomer rond de 460 - 500 range (ongeveer 14 - 16kWh/100km). Maar voor die 500 moet je je wel echt inhouden, stoelkoeling i.p.v. airco etc. Dat doe ik zelden. Laten we van het slechtste scenario uit gaan:

30 cent * 64 = 19,20 euro. Daar kan je de kilometer vergoeding tegenover zetten welke je als particulier ontvangt vanuit de werkgever en daarmee krijg je 0,19c per kilometer (tegenwoordig is dit belastingvrije bedrag verhoogd naar 0,24 cent.) 380km * 0,19c = 72,20. 72,20 - 19,20 = 53 euro. winst voor jou als particulier per leeg gereden accu. (in het beste scenario is dit overigens ~93 euro ;) ) Laten we zeggen dat je veel kilometers maakt voor werk en dit trucje 3x in de maand doet. Dat zijn dan ruimschoots de laadkosten terug, verzekering afbetaald en eventuele afschrijving voor de auto. Ik kan je zeker vertellen dat ik veel, veel meer maandelijkse kosten had voor mijn oude Opel Corsa D dan met mijn huidige EV.

En het mooie aan dit verhaal is: hoe meer je rijd (en daarmee dus wel meer afschrijving pakt, slijtage aan banden etc) hoe meer je eraan verdient.

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 14:40]

Ik ben op vakantie geweest met een EV. Nja, ik wilde naar zuid-Spanje en toen ik bijna in Bordeux was hield mijn dynamo op met laden. Dus de auto daar achtergelaten bij een garage en op kosten van de verzekering een huurauto kunnen kiezen.

Hertz had alleen elektrische auto's beschikbaar en ik had er helemaal geen zin in, maar ik had geen keus. Dus de hele route uitgestippeld en de volgende dag om 0700 weg uit het hotel. Op de heenweg was er een snellader die het helemaal niet deed, en moest ik ergens anders langzaam laden zodat ik tenminste de volgende lader kon bereiken. Daar gaat weer een uur. Uiteindelijk was ik om 0115 een uurtje van bestemming en kon ik gewoon niet meer laden. Een laadpaal had een storing en de andere zat achter een gesloten hek (bleek ook kapot te zijn).

Tussendoor ging het wel redelijk, behalve dat ik een keer moest laden en welgeteld 10(!) laadpunten niet werkte. Sommige gingen wel aan, maar die zagen mijn RFID weer niet. Die dag was ik wel een beetje boos geworden. Oh, en een keer zag een laadpaal wel mijn RFID bij het aanmelden, maar niet bij het afmelden. Probeer dan maar iemand te bereiken zodat je die stekker kan ontkoppelen.

En op de terugweg was het heel koud, dus ondanks dat ik geen verwarming of dergelijke aan had (nooit airco of verwarming aangehad) schoot mijn range terug waardoor ik nog nét kon aankomen bij het laadpunt. Veel te vaak gehad dat als een laadpunt het niet zou doen, ik de pechhulp moest bellen maar dat was gelukkig niet nodig.

Op de terugweg mijn auto weer opgehaald, ter plekke gevuld met benzine en gas en in één keer teruggereden naar Nederland. Wat een verademing :D

Ik ga het rijden van een EV net zo lang uitstellen als het kan. En natuurlijk was mijn situatie een uitzondering, maar ik rij voor Marktplaats ook regelmatig grote afstanden en om dan eventjes tussendoor te laden ga ik gewoon niet meer doen.
Yariva Moderator internet & netwerken @mazdarati220 maart 2024 11:19
Ik heb het verhaal gelezen en ik moet meteen zeggen: jeetje wat een schijt ervaring, al helemaal met vakantie. Ik hoop dat je alsnog een beetje heb kunnen genieten, danwel niet van de trip maar van de eindbestemming :)

Als ik dan iets erover mag zeggen: ik zou nu ook nog niet met de EV naar Spanje / midden van Frankrijk gaan. De laad infrastructuur is (zoals je helaas heb gemerkt op vakantie) nog veel te slecht om sporadisch daar naar toe te gaan. De routes naar Duitsland / Oostenrijk gaan tegenwoordig al erg goed, zelfs zonder voorbereiding. Maar zeker door Frankrijk en verder naar het zuiden is het best belangrijk om van te voren een planning te maken. Er zijn leuke appjes op je telefoon zoals ABRP, Chargemap etc. die je kunnen helpen met wat voorbereiding / begeleiding in de auto zodat de bestuurder kan worden ontzorgd van laadstress. Maar daar heb jij je natuurlijk helemaal niet mee en met kunnen voorbereiden. Ik vind het ook ronduit belachelijk dat er geen degelijke auto op benzine vanuit de verzekering werd geleverd.

Dat gezegd hebbende: de laad infrastructuur is binnen Nederland het beste van Europa en hier kan je al een paar jaar zeker zonder zorgen overal laden. Het is gelukkig niet overal zoals Spanje, anders zou niemand (terecht) een EV kopen :(

Zelf ben ik al een paar keer naar Oostenrijk geweest en ik heb voornamelijk positieve ervaringen. Yariva klopt even af op de tafel. Helaas is het net zoals bij jou en mij N=1. Ik hoop dat je ooit eens een betere EV ervaring krijgt. Maar ik snap je volledig dat je nu erg sceptisch bent na de vakantie trip.
Oh ja buiten de ongein was het alsnog heel fijn om even de kou in Nederland te vermijden. De verzekering had wel een auto beschikbaar, maar wegens vakantiedrukte was de dichtstbijzijnde auto 300km verderop en ondanks dat mijn eigen auto nog wel reed had ik dat zonder een dynamo niet gered. En om alleen de huurauto te gebruiken om naar die ene auto te gaan was mij op dat moment iets teveel van het goede aangezien de verzekering wel meehielp zodat ik verder kon gaan.

Alle lof naar Unive en alle negativiteit naar Hertz :D
Yariva Moderator internet & netwerken @cricque19 maart 2024 23:13
Overal waar ik kom komt deze discussie boven in België en ik heb nog nooit een privé persoon zien zeggen dat ze een hybride gekocht hebben, het overwegen of zelfs maar aan denken. Zelfde voor een full e wagen.
Ik ben de eerste, ik voel mij speciaal! :) Overigens zou ik persoonlijk inderdaad niet voor een hybride gaan, veel meer onderdelen met een veel hogere kostenpost aan onderhoud. Naast de lage laadsnelheid en het lachwekkende bereik op de accu.
Al de rest van de hybride's/e wagens zijn zakelijk. En bedrijven doen dit voor het zakelijk voordeel.
Ik denk voornamelijk omdat ze bijvoorbeeld door regelgeving worden verplicht om het wagenpark te vergroenen. Maar het zakelijk voordeel zal zeker een voordeel spelen dat lijkt mij inderdaad logisch.
De groene woke lobby is weer wakker hoor
Dooddoener en nergens voor nodig.
Hier bij tweakers is het altijd hetzelfde gezeik je moet je zal. Ik moet juist niks.
Als jij lekker in een lucht vervuilende, herrie makende (een EV is ook stil voor de omgeving) auto wil rijden waar je wegenbelasting voor dokt, de benzine duurder is dan elektriciteit vol gooien dan bij bijv. een Tesla supercharger, de onderhoudskosten voor kleine en grote beurten duurder zijn houdt niemand je tegen. Hier in Nederland zou je dan ook een subsidiepot mislopen voor aanschaf van 2de hands of nieuwkoop. Keep in mind dat ik dit schrijf uit Nederland, ik weet niet exact welke belasting voordelen zijn opgesteld in het mooie België, misschien weet jij dit / kan je hier iets meer over vertellen :)
Een privé persoon koopt geen duurdere wagen omdat dit groen is.
Bedankt voor mijn bestaansrecht in twijfel stellen, best wel chill om te lezen :+
Pas als een e-wagen goedkoper zal worden dan een benzine dan zal dit gekocht worden. Maar zolang dit niet het geval is koopt bijna niemand dit. Hier in België althans toch niet.
Ik ben het wel met je eens dat weinig mensen idealistisch zijn. Ik wil wel het argument opwerpen dat het er waarschijnlijk meer zijn dan je denkt.

Desondanks zal meer dan 90% gestuurd worden middels economische beweegreden. Dat gokje durf ik wel te maken. Echter is het voor veel mensen al rendabel / op de lange termijn goedkoper om een EV te rijden. Een manier om die initiële kosten te drukken zoals private lease werkt vaak al goed. Kijk anders eens in de sub fora's voor bijv. Een Ioniq 5 of eNiro. Veel particulieren welke zelf het sommetje hebben gemaakt en een leuke private lease deal hebben geregeld en erg blij zijn met hun auto!

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 14:40]

Ik ben de eerste, ik voel mij speciaal! :) Overigens zou ik persoonlijk inderdaad niet voor een hybride gaan, veel meer onderdelen met een veel hogere kostenpost aan onderhoud. Naast de lage laadsnelheid en het lachwekkende bereik op de accu.
Nu heb je het over plug-in hybrides. Een hybride die je niet kan inpluggen is gewoon een zuinige benzineauto en echt niet duurder in onderhoud dan een gewone benzineauto. Als je toch niet kan of wil stekkeren is dat wel slim voor je portemonnee en het milieu.
Belg hier. Ik ken 8 mensen die een EV hebben gekocht. Dus ze bestaan wel degelijk.
Jij kan aan de schoolpoort natuurlijk niet zien of iets zakelijk iets of niet. Ik ken niet veel mensen met een EV maar ik ken een paar mensen incl gepensioneerden die een EV hebben gekocht privé.

Nu als privépersoon een pluginhybride kopen is onzinnig. Je moet dagelijks laden en je hebt een super complexe machine die als ze stuk gaat, je ongelofenlijk veel geld zal kosten. EV’s zijn even duur in aankoop en gaan langer mee.

Vroeger wat minder maar meestal koopt men nu prive een 2dehandswagen als de auto weinig kilometers doet omdat een auto op leeftijd niet meer roest etc.

Zeker nu EV’s goedkoper worden in aankoop en in hun totale kosten maken meer mensen de stap naar EV’s. Sommige hebben zonnepanelen op hun dak en kunnen zo meer energie zelf benutten.

Uw verhaaltje van 10k duurder klopt niet en is ongenuanceerd. Een Tesla model 3 is goedkoper in aankoop + om te rijden dan een gelijkaardige BMW 3 met een simpele verbrandingsmotor.

Ook uw idee dat je ‘snachts moet opstaan voor een de laadpaal klopt niet en mist nuance.
Ik weet niet bij welke dealer jij komt, maar ik heb bv als particulier een MG4 aangeschaft.
Geen spijt van, ik ben het wel met je eens, je moet wel een eigen oprit hebben.
Het was dit jaar tijd voor de lease-refresh. Momenteel een Megane hatchback, dus gaan kijken naar de e-variant daarvan. Dat is gewoon een kleinere auto (letterlijk afmetingen buiten en binnen kleiner, wel hoger door de accu) voor bijna 2x zo veel geld. En dat gevoel heb ik bij veel EV. Ben nu zelf voor een Polestar gegaan, maar die houdt ook niet over met ruimte op de achterbank. De binnenruimte van de ID4 en 5 is dan weer heel royaal, Maarja zit je wel echt in een andere prijscategorie.

Ik kan me goed voorstellen dat veel consumenten daar niet heel enthousiast van worden. Eigenlijk is de salespitch: Hier heb je een kleinere auto voor dubbel het geld en je kunt er niet zo ver mee rijden. Maar hij is wel iets beter voor het milieu.

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 22 juli 2024 14:40]

Je kunt natuurlijk niet de prijzen van 4 a 5 jaar geleden vergelijken met een elektrische auto nu. Ook benzine auto's zijn enorm veel duurder geworden.
Pak dan iets als een tesla Y groot genoeg en heel redelijk qua prijs.

Daarbij van die megane is dat onzin:

https://www.autoweek.nl/auto/vergelijk/105376-100855/

DIs is gewoon ruimer vanbinnen met meer koffer ruimte.
De Y is inderdaad prima groot. Maar dat is een heel andere auto (en duurder), ik probeerde de vergelijking zo gelijk mogelijk te houden.

Overigens mooi dat autoweek die ingo toont maar dat kan nooit kloppen. Toen ik er in zat voelde het echt klein aan. Iets wat ik in mijn eigen auto nooit gehad heb.
Je kunt hier goed zien waar de verschillen zitten. https://www.carsized.com/...22-5-door-hatchback/rear/

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 22 juli 2024 14:40]

Ja de cijfers kloppen
Niet, jouw subjective mening wel.

Nogmaals de koffer is gewoon ruimer=feit

Die is hoger en breder en dus logischerwijs ruimer daar, korter ja maar electrische motor neemt minder ruimte in dus dat compenseert.

https://www.autoweek.nl/r...charge-evolution-er-2022/
De auto zelf daarentegen bevalt echter wel. Stil, comfortabel en ruim, vooral op de achterbank ruimer dan de Megane IV, waarbij opgemerkt dat ik vrijwel nooit mensen achterin heb
Die haalt ook 400km range of een 150 qua verbruik. Het lijkt also je die express in een slecht daglicht wil stellen .
In de koffer zit ik niet zo vaak. Het nieuwe model loopt smaller naar de bovenkant en de afstand van stoel tot dak is gewoon korter. Je kunt vanaf de bodem tot het dak wel een hogere auto maken, maar daar heb je niet zo veel aan als bestuurder.
In de koffer zit ik niet zo vaak.
TOont gewoo aan dat je absoluut louter negatief wil zijn.


Sorry volgens de cijfers, reviews en gebruikers kraam je onzin uit.
Dan vergeet je dat "brandstof" ook ruimte in neemt. ;)
Voor een ICE is dat de tank met benzine.
Voor een BEV is dat de batterypack.
En de ruimte die een tank + motor innemen worden niet door de autosites meegenomen.
DAt word die wel, de ruimte binnen staat daar ook, net zoals koffer ruimte.

Zie INTERIEURMATEN:
https://www.autoweek.nl/auto/vergelijk/105376-100855/

Meer hoofdruimte en inteurbreedte bijvoorbeeld, aka "groter van binnen" dus.
Ik heb de indruk dat je de huidige (EV) prijzen vergelijkt met de (ICE) prijzen van 4 à 5j geleden? Ook een ICE is veel duurder geworden.
Best case scenario sure, maar je kunt een paal in de straat aanvagen, je kunt een langere kabel gebruiken die je overdekt met een mat op de stoep... je kunt op je werk laden (Al zit je maar 1 dag op kantoor)
Keuzes zat.
Zo'n kabel over de stoep mag dus nergens. Ik zou met zonnepanelen een EV kunnen laden als ik anderhalve meter kabel zou mogen leggen onder of over een stoep (waar bijna niemand loopt). Dat mag dus niet van de gemeente en daarmee zijn zowel zonnepanelen als een EV voor mij oninteressant en/of onhaalbaar.
In sommige gemeentes kun je ontheffing aanvragen om een kabel van je huis over de stoep naar de auto te leggen. Je krijgt dan vaak zelfs stoeptegels waar die in weg kan vallen. Maar kan inderdaad lang niet overal.
In Zandvoort klaag je daar niet over als je huis brandbaar is /s
Er zijn zelfs gemeentes die sleuven voorzien in de stoep of het toestaan dat je dit zelf doet, perfecte oplossing als je geen oprit hebt, maar wel voor je huis kunt parkeren.
Ik wil als particulier best een elektrische auto kopen, maar mijn huidige is gewoon niet aan vervanging toe. Bovendien is het wellicht beter te wachten op solid state batterijen en een auto die ik als thuisbatterij kan gebruiken. De evolutie gaat zo snel dat het op dit moment als particulier beter nog even wachten is.
Gaat zo snel? Wat gaat er precies snel dan?
Heel goed punt, nog lekker op de brandstof dus.
Dit is een sommetje die iedereen voor z'n eigen situatie zal moeten schetsen.
Dat ze minder opties kunnen kopen komt vooral omdat het allemaal enorm veel duurder is geworden. Dat heeft niks met EV's te maken.
Je moet vaak een EV leasen, die zijn al duurder dan benzine auto’s. Bij een vast budget heb je dan dus minder opties dan je had gehad bij een benzine auto.

Benzine auto’s zijn idd ook duurder geworden maar EV’s blijven relatief duurder.
Nee, want bij zakelijk budget wordt er gekeken naar TCO, niet puur naar catalogusprijs. Tenzij je het over privé lease hebt.

Een EV heeft naar mijn ervaring standaard ook al veel meer opties dan een vergelijkbare ICE.
Niemand maar ook niemand die ik ken (en ken best wel wat mensen) gaat een e wagen of hybride kopen. Niemand ziet het nut er van in en zegt ook ... ja maar rijbereik, waar ga ik laden
zeven jaar geleden kocht ik particulier een hybride, zo'n lelijke prius, voor bijna nop. Twee ton verder (à 1:23) rij ik er nog steeds mee. Denk niet dat ie voorlopig de deur uit gaat. T.o.v. een puur benzine model scheelt dat dus zo'n 6000 euro brandstof kosten, best nuttig
Bart ® Moderator Spielerij @cricque20 maart 2024 07:31
Ik woon weliswaar niet in België, maar ik heb vier vrienden die zelf een elektrische auto hebben gekocht. Twee daarvan hebben er zelfs twee. Zelf heb ik onlangs mijn tweede hybride gekocht, en dat is ook alleen maar omdat ik een EV die aan mijn eisen voldoet nog niet kan betalen.

Ik snap niet waarom je ICE zou verkiezen boven hybride. Ik heb zonnepanelen, ik rijd duizenden km per jaar gratis. Elektrisch vind ik ook comfortabeler rijden dan brandstof. Het is duurzamer. Elektriciteit is goedkoper per km dan benzine. Dus wat zijn dan de voordelen van ICE t.o.v. hybride?
Gisteren nog gevraagd in 2 groepen waar ik les geef ... Wie heeft een EV of hybride niet zakelijk ? Niemand. Iemand in de familie die een EV/hybride heeft. Ja een paar ... Maar zakelijk. Iemand privé ? Nopes. Wie is er van plan om eentje te kopen (of kent iemand in de familie) ... Niemand

Reden: kostprijs, "ik woon op een appartement", "kan niet thuisladen", bereik, "ik doe soms lange ritten dus onnodig stoppen", "geen laadpalen in de buurt" en "ik mag geen EV parkeren in mijn appartementsgebouw"

Ooit van plan om eentje te kopen: het meest voorkomende antwoord: als het echt niet anders kan, maar waarschijnlijk eerst nog een benzine kopen en daar mee blijven rijden tot hij echt op is.

Hierin België heb je ook capactiteitstarief. Je max stroomverbruik wordt elke 15 minuten bijgehouden. En daar betaal je maandelijks op. Dus 1 malig veel toestellen tegelijkertijd opzetten en je betaald voor die ene maal extra. Boven de 2500watt betaal je extra. Ja daar komt iedereen wel aan. Zet daar dan nog een wagen laden bij, en je inductie vuur en oven. Je moet spreiden zeggen ze ... Ja laat de het advies van de brandweer zijn: alleen dingen opzetten als je thuis bent en niet in de nacht. Ja je hebt rookmelders uiteraard. Maar als je niet thuis bent staat er hier ook nooit iets op


Verzekeraars willen hier ook geen appartementsgebouw meer verzekeren als er een EV of hybride staat; Is hier al zo aan de kust en begint ook naar het binnenland te gaan. Leuk heb je een wagen, heb je een parkeerplaats, maar je mag hem er niet zetten.

En momenteel is electriciteit nog goedkoper, maar als er meer electriciteit is zal de overheid daar ook wel een graantje van willen meepikken hoor want er is verlies op benzine/diesel. Dus zal er toch ergens een compensatie moeten komen voor het verlies van inkomsten

En duurzamer ? Ja best, maar het merendeel kijk niet naar duurzaam die kijken naar hun portemonee.

En als je niet kan thuisladen dan betaal je een pak meer voor stroom. Ik heb zelf een hybride en kan thuisladen en ideaal. Kan gemakkelijk de verre ritten doen zonder onnodig te stoppen. En voor de rest rij ik rond de kerk en 1x per week 50km (wat de batterij niet haalt, althans voorlopig toch niet). Maar thuis betaal je een 30-35 cent voor stroom laadpaal met gemaak 60 en meer. Dat helpt ook niet
Het is simpel ... De dealer waar ik mijn wagen kocht heeft vorig jaar 2 e wagens verkocht aan particulieren, en hybrides dacht ik niks. Moet ik eens opzoeken. Dus zogoed als alle e wagens en hybride's waren dus zakelijk.
Je gaat wel erg kort door de bocht hier. Ten eerste zegt jouw persoonlijke bubble natuurlijk helemaal niks over hoe de gemiddelde mens denkt en handelt. Qua autoverkopen staan hybrides ruim aan kop, gevolgd door benzine en elektrisch. Diesel en LPG verkoopt eigenlijk helemaal niet meer. Nu is sowieso een groot deel van de nieuwe auto's een zakelijke aankoop, want particulier zijn er inderdaad niet veel nieuwkopers meer. Auto's zijn zo duur geworden, dat de gemiddelde particulier liever even afwacht tot "de kop eraf is" of ze stappen over op private lease.

Ten tweede schrijf je vrij algemeen "hybride", maar je hebt zelfladende hybrides, het type waar Toyota groot mee geworden is (en dan daar nog de onderverdeling in full hybrid of mild hybrid) en de plugin hybrides. Die laatste categorie is voor veel huishoudens met een eigen oprit of laadpaal voor het huis juist ideaal voor de woon-werkverkeer ritten, de ritten naar de supermarkt, de sportvereniging, visite, school, etc. De meeste ritten in Nederland zijn hooguit 20km lang en iedere plugin redt dat, meestal retour zelfs. Tel daarbij op dat het salderen weliswaar nog bestaat, maar er terugleverboetes worden uitgedeeld aan zonnepaneeleigenaren, en een plugin is een nuttig apparaat om je overschot aan zonnestroom in te stoppen. Ik ga het hele jaar door op de fiets, maar de toename aan fietsers in de lente/zomer/nazomer suggereert dat er veel auto's ineens stil staan thuis. En dat is precies het moment waarop we overschot aan zonnestroom hebben.

Je doet ook net alsof hybride veel duurder is, zoveel dat het onbetaalbaar wordt. Dat valt reuze mee en sommige merken verkopen al niet anders meer. Pakken we een praktische gezinsauto als een Toyota Corolla TS Hybrid 1.8, dan begint die volgens Toyota bij € 35k. Een VW Golf Station begint bij 38k, een Peugeot 308 SW begint bij 33.6k en een Opel Astra Tourer kost 33.5k. En dan krijg je bij zo'n hybride standaard een automaat, waar je bij andere merken vaak voor bij moet betalen. Zo te zien zit de hybride Corolla netjes in het midden van de range.

Kijk je naar plugin, dan is het vrij logisch dat die wat duurder zijn, maar je kunt dan wel veel ritten volledig elektrisch rijden en dat is ook wat waard. Door puur naar de aanschafprijs te kijken en de kosten voor gebruik volledig te negeren, maak je er geen eerlijke vergelijking van.

Wat EV's betreft ligt het helemaal aan je gebruik of het wat voor je is of niet. Ik ken EV-eigenaren die nooit de volledige range van hun EV nodig hebben om ergens te komen. Ze rijden vooral binnen Nederland, soms Duitsland een eindje in, maar vakanties doen ze met het vliegtuig of de trein, dus die auto hoeft nooit heel ver. Nogmaals: stap uit je eigen bubble en zie dat elektrisch rijden toch echt aanslaat (zie ook mijn eerdere link naar de verkopen).
Hier wil ik even op reageren.
Ik woon in de rand van Brussel
EEN zijstraat van een min of meer grote weg. met Huizen +500K allemaal met oprit en garage.
Mijn straat omvat zo,n 25 huizen ragen 35-60j (ben er zelf 54) geen enkele maar dan ook geen enkel huiz heeft een ev laat staan een paal.
Ikzelf heb een Zakelijke Hybride en mijn zoon een zakelijke ev.
Als ik door mijn gemleente rij denk ik dat er misschien 510 particuliere palen staan in een gemeente waar 75% een eigen oprit heeft.
Dus neen ik denk niet dat EV's ingeburgerd zijn en dat lange tijd zal zijn.

Oh ja de vorige wagen van mijn zoon was een Golf op 3 maanden 25k gereden. Met zijn ev (die hij op elk moment wil inleveren voor zijn oude golf) heeft hij op 6 maanden 5k gereden.
Want wat velen vergeten voor een eigen paal moet electiciteit dit aankunenn of aangepast worden
Of je kan naar een snelllader gaan daar een half uur niks doen en dan 250 km rijden met een ID3
Mijn zoon kan niet heen en terug naar zijn werk zonder opladen. Op zijn werk staan 4 palen voor 30 zakelijke EV's Resultaat hij moet onderweg naar huis tanken en verlist elke dag een extra 30 minuten, en dat is het main issue met EV's
Hier wil ik even op reageren.
Ik woon in de rand van Brussel
Voor de duidelijkheid: ik woon in Nederland, de situatie is hier wellicht compleet anders.
EEN zijstraat van een min of meer grote weg. met Huizen +500K allemaal met oprit en garage.
Mijn straat omvat zo,n 25 huizen ragen 35-60j (ben er zelf 54) geen enkele maar dan ook geen enkel huiz heeft een ev laat staan een paal.
Ik woon in een woonwijk in Nederland. Als ik de wijk inrijd kom ik de ene na de andere EV tegen, (Ionic 5, E-Niro, EV6, Ampera (OK, die kan ook tanken), Dacia Spring, Tesla Model 3. En dan heb ik het over pakweg 20 huizen waar ik vanaf de rondweg langs rijd, allemaal zo rond de 500k waarde, dus redelijk vergelijkbaar. Gezien de leeftijd van de eigenaren waarschijnlijk deels particulier bezit en deels leaseauto. Allemaal met een eigen laadpaal en plekje op de eigen oprit. En dan negeer ik nog de plugin hybrides die dankzij de jarenlange stimulans via de leasemarkt de 2e hands markt overspoelen. Ook die hebben een laadpaal nodig.

Er zijn ook openbare laadpalen in onze gemeente. Snelladers op DC-stroom tot zo'n 75kW, maar ook wat AC-laders tot 22kW geloof ik. Zelfs als je niet thuis kunt opladen, kun je dus wel in de buurt van je huis opladen. En bijna altijd zo dichtbij dat het op loopafstand is, dat red je met een tankstation niet.
Ikzelf heb een Zakelijke Hybride en mijn zoon een zakelijke ev.
Als ik door mijn gemleente rij denk ik dat er misschien 510 particuliere palen staan in een gemeente waar 75% een eigen oprit heeft.
Dus neen ik denk niet dat EV's ingeburgerd zijn en dat lange tijd zal zijn.
Ik heb nergens gezegd dat EV's zijn ingeburgerd, maar dat je niet in je eigen bubble moet denken dat het niks wordt. De statistieken (zie mijn eerdere link) zijn duidelijk: de EV is aan een opmars begonnen en nadert de benzine-verkopen. Alleen hybride lijkt vooralsnog de duidelijke winnaar om de reeds genoemde voordelen hierboven. De meeste ritten kun je er elektrisch mee doen en vakanties of de caravan erachter zijn geen probleem, wat bij een EV anders kan zijn.
Oh ja de vorige wagen van mijn zoon was een Golf op 3 maanden 25k gereden. Met zijn ev (die hij op elk moment wil inleveren voor zijn oude golf) heeft hij op 6 maanden 5k gereden.
Want wat velen vergeten voor een eigen paal moet electiciteit dit aankunenn of aangepast worden
Of je kan naar een snelllader gaan daar een half uur niks doen en dan 250 km rijden met een ID3
Mijn zoon kan niet heen en terug naar zijn werk zonder opladen. Op zijn werk staan 4 palen voor 30 zakelijke EV's Resultaat hij moet onderweg naar huis tanken en verlist elke dag een extra 30 minuten, en dat is het main issue met EV's
Dus je zoon woont zo ver van werk dat hij op 1 lading met zijn ID3 niet naar werk en terug naar huis kan??? Hij moet immers op werk laden... De kleinste accu in een ID3 biedt 330km WLTP range. Zelfs als je pessimistisch rekent met 250km is dat een best eind rijden voor je werk. De gemiddelde woon-werk afstand in Nederland is zo'n 25km, daar zit jouw zoon dus grofweg een factor 5-10 boven? Misschien moet hij eens nadenken over verhuizen? :D Ik moet er niet aan denken om dagelijks zo'n afstand te moeten rijden voor mijn werk.

Maar qua laden: als meer en meer mensen elektrisch gaan rijden, zullen er ook meer openbare palen komen. Wellicht dat we over 15-20 jaar bij iedere openbare parkeerplek een laadpaal hebben en je gerust mag kleven, want er is plek genoeg? Benzine rijden wordt toch alleen maar duurder. Door geopolitieke ontwikkelingen, maar ook doordat het door belastingen duurder en duurder wordt gemaakt. Ik rijd zelf nog in een (oude) benzine, maar een volgende auto wordt minstens een hybride en die daarna vrijwel zeker een EV.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:40]

Meer palen ... ja, maar waar gaan we de stroom halen ? In België is al een afschakelplan moest er stroomgebrek zijn. In Nederland willen ze al laadpalen uitschakelen tijdens bepaalde uren.

Hier in België mag je als particulier 1 laadpaal zetten, en dat is op 1 fase. Een 3fase aansluiting ben je een pak geld kwijt en mag je ook maximaal zoveel betalen. Dus zoals hier rechtover zijn met 6 en hebben 6 wagens ... Als iedereen leeg thuiskomt kan er morgen 1ntje gaan werken of je moet naar een publieke paal gaan en daar het dubbele betalen van wat je thuis zou betalen. Een bedrijf kan maximaal 4 snellaadpalen begrenst op 22kw krijgen op voorwaarde dat er niemand in de buurt dit al heeft. Stedelijk is het net hier een ramp. En ik heb een tijd gewerkt voor een bedrijf dat mensen helpt met vergroening van hun wagenpark. Dus ik spreek van ervaring en niet zomaar.

Dan heb je nog capaciteitstarief hier in België. Voor diegene die het niet kennen. Elke 15 minuten zal je maximale stroomverbruik bijgehouden worden. Daar betaal je dan dus een extra belasting op. Je mag een hele maand max 3500watt getrokken hebben en 1 malig 7500w, dan zal je betalen voor 7500w. Oops, dus in de avond laden doe je al niet, want je warmtepomp staat op en je inductie vuur en oven, wantja je wilt toch iets warms eten. Dus je zou moeten alles over de hele dag moeten spreiden. Leuk, maar de brandweer raad ten stelligste af van toestellen aan te zetten (zeker grootverbruikers) als je niet thuis bent of aan het slapen bent.

Dan is er nog het volgende. Verzekeraars verzekeren geen appartementsgebouwen hier mee aan de kust als er een EV of hybride staat. Dus koop je een EV of hybride, mag je die zelfs niet meer parkeren op je eigen parkeerplaats. Stroomgebrek, "ongemakkelijk" in gebruik, minder rijbereik want is afhankelijk van het weer, hogere kostprijs, laadstress. Hoe ga je in godsnaam mensen overtuigen om een EV te kopen ? Daarom dat ik ook zeg hier in België koopt zogoed als niemand privé een EV of hybride. Zakelijk uiteraard want er is voordeel uit te halen. Maar als dat voordeel wegvalt, dan zal er terug gewoon een goedkopere bezine gekocht worden hoor. Enja Porsche & Ferrari en nog een paar andere luxemerken mogen verbrandingsmotors blijven maken. Je koopt dat voor het geluid, anders kan ik evengoed op mijn grasmaaier gaan zitten.

En zakelijk ... een hybride omdat het verplicht is. Maar opgeladen worden ... Nopes. Uiteraard heb je zo hoger verbruik omdat die wagen daar niet voor gemaakt is. Ik weet bijvoorbeeld niet hoeveel kilometer ik morgen ga rijden om het zo te zeggen. Als ik naar een paar klanten ga kan dat 100km zijn maar kan morgen evengoed 700km zijn. En dat is van A naar B naar C en stoppen onderweg of eten ofzo geen tijd voor. Dat kon in met mijn diesel perfect. Daar moet ik dus nu ook al even tussendoor stoppen. En aan bedrijven zijn alle laadpalen ingenomen. Ik koop ook geen wagen om 10 minuten verder te parkeren. Wel goed voor de beweging uiteraard, maar ik rij tot aan de deur van de klant. Tevens werk ik voor veel kmo's, dikwijls is dat gewoon op hun thuisadres. Dus laadmogelijkheden = nihil. Ik rij voornamelijk "rond de kerk", boodschappen en school en 1x per week nog cursus programmeren geven ter plaatse (is zo een 50km).
Ik kan thuis laden, dus mijn wagen steek hier 3 tot 4x per week in. Dus dat is zo een 50kwh per week. Dus +-2500kwh op een jaar alleen aan laden. Mijn wagen zou volgens het boekje 60km moeten halen ... in praktijk op het moment 28 ... En ik heb geen zware voet. Ik rij gewoon vlot, maar rustig, overdreven optrekken ofzo doe ik quasi nooit, misschien eens om in te halen ofzo. Maar ik rij rustiger dan met mijn diesel. Kon ik een EV gekocht hebben, zeker. Interesse = 0. Als ik een lange rit wil doen dan wil ik niet constant moeten stoppen om bij te laden. Ik kan thuis laden dus dat is geen probleem. Maar als ik dat niet zou kunnen hier, dan is het 1,4km tot aan de dichtsbijzijnde laadpaal. Ik koop geen wagen om 1,4km verder te parkeren. Dan heb je genoeg mensen die op een appartement wonen of gewoon waar het huis tegen de straat staat. Die dus nooit zullen kunnen thuisladen. Dus hun stroom is een pak duurder. Ja nee ga die mensen maar eens overtuigen.

Dan zijn er hier ook heel veel mensen vergeten dat alles een pak duurder geworden is. Op tweakers zal het loon meestal iets hoger zijn dan gemiddeld (niet bij iedereen uiteraard), aangezien er hier veel mensen toch wel in de IT werken. Maar een vriend van mij heeft een groot warenhuis (hij is eigenaar van de winkel, en de keten heeft een contract per x aantal jaar). Nu ik weet dat verkopen 10% gedaald zijn de afgelopen jaren. Ik zie dat ook als ik naar de winkel ga. De karren worden toch wel kleiner hoor. Alles is een pak duurder geworden. En dan wil de regering hier dat je huis energiezuiniger moet maken, wat op zich niet slecht is. Maar als je met moeite iets kan sparen, kan je die investering ook niet doen. Wagens zijn ook een paar jaar tijd veel duurder geworden. 2de hands markt is ook een pak duurder geworden. En er zijn genoeg mensen die de schijn ophouden van alles "kaat koed" zoals Di Rupo het hier zegt, maar in realiteit is het een pak minder. En dan moeten we allemaal een auto kopen die 10-15k duurder is ? Nee
Als mensen een nieuwe overwegen dan zal het een benzine worden omdat velen die 10-15k gewoon extra niet kunnen betalen. Dat is de realiteit. En dan mogen wij van geluk spreken dat huizen hier een pak minder kosten eigenlijk dan in NL en we ook die bijtelling (bpm is het dacht ik) niet hebben bij een nieuwe wagen. Niemand maar ook niemand die ik ken of ik mee spreek is echt van plan om een e wagen/hybride te kopen. En bij velen is het: als het echt niet anders meer kan dan zal het wel moeten, maar anders geen denken aan. Ook stellen velen hun aankoop uit om nog een nieuwe te kopen voor de echte "ban" ingaat. En daar gaan ze mee rijden tot het een flintstone mobiel is. Een hybride 2de hands of EV verkoopt nog slechter dan een diesel hier.

Dan is er ook nog het "zakelijk" transport, bijvoorbeeld een dakwerker of taxi ofzo. Ja die gaan het redden met een batterij. Er zijn er hier een paar die het geprobeerd hebben ... en wagen terug verkocht.


De situatie is misschien anders in Nederland, maar hier is het dus anders en te belachelijk voor woorden.

De enige manier om mensen hier over de streep te krijgen is als een EV/Hybride zakt onder de prijs van een benzine. En uiteraard moet er dan een B of een M of een A opstaan. Want bij velen is het "mas tu vu" (heb je mij gezien wat ik kan), maar dan wel bokes met choco of confituur de hele tijd eten.

Moest er een volksbevraging zijn in België met een simpele vraag: volgende wagen een EV, hybride, benzine. Dan ben ik er zeker van dat je overduidelijk zal zien dat niemand zit te wachten op een EV/Hybride. Dat weet ik ook van de verkoopscijfers van meedere concessiehouders en leasmaatschappijen. En nee dit zijn geen loze beweringen. Dit is gewoon hier de realiteit
Meer palen ... ja, maar waar gaan we de stroom halen ? In België is al een afschakelplan moest er stroomgebrek zijn. In Nederland willen ze al laadpalen uitschakelen tijdens bepaalde uren.
Het elektriciteitsnetwerk opwaarderen. De netbeheerder in mijn regio heeft aangekondigd dat de komende 10 jaar alle transformatorhuisjes worden opgewaardeerd, dat een kwart van alle straten wordt opengebroken om stroomkabels te verzwaren, etc. De politiek loopt achter de feiten aan, zoals gewoonlijk. Het moet eerst fout gaan en dan komt men pas, na lang debatteren, in actie. Maar het is wel de enige manier.
Hier in België mag je als particulier 1 laadpaal zetten, en dat is op 1 fase. Een 3fase aansluiting ben je een pak geld kwijt en mag je ook maximaal zoveel betalen. Dus zoals hier rechtover zijn met 6 en hebben 6 wagens ... Als iedereen leeg thuiskomt kan er morgen 1ntje gaan werken of je moet naar een publieke paal gaan en daar het dubbele betalen van wat je thuis zou betalen. Een bedrijf kan maximaal 4 snellaadpalen begrenst op 22kw krijgen op voorwaarde dat er niemand in de buurt dit al heeft. Stedelijk is het net hier een ramp. En ik heb een tijd gewerkt voor een bedrijf dat mensen helpt met vergroening van hun wagenpark. Dus ik spreek van ervaring en niet zomaar.
Dat snap ik en het is je kop in het zand steken. Het net kan het niet aan, dus we gaan het verbruik beperken (onbedoeld verbanden van fossiele brandstoffen faciliterend), in plaats van de bottleneck aanpakken. Maar het staat echt los van of je elektrisch zou kunnen rijden of niet, het kan gewoon voor de meeste mensen prima uit, alleen door slecht beleid is het technisch blijkbaar onhaalbaar.
Dan heb je nog capaciteitstarief hier in België. Voor diegene die het niet kennen. Elke 15 minuten zal je maximale stroomverbruik bijgehouden worden. Daar betaal je dan dus een extra belasting op. Je mag een hele maand max 3500watt getrokken hebben en 1 malig 7500w, dan zal je betalen voor 7500w. Oops, dus in de avond laden doe je al niet, want je warmtepomp staat op en je inductie vuur en oven, wantja je wilt toch iets warms eten. Dus je zou moeten alles over de hele dag moeten spreiden. Leuk, maar de brandweer raad ten stelligste af van toestellen aan te zetten (zeker grootverbruikers) als je niet thuis bent of aan het slapen bent.
Lekker dan als je kookt op inductie, terwijl je je huis verwarmt met een warmtepomp en de TV aan hebt staan. Ik zag dinsdag nog een flinke piek van 6kW in mijn stroomverbruik toen ik mijn inductieplaat 3 pannen liet opwarmen. Dat mag ik in België dus maar 1x in de maand doen? Wat voor effect heeft dat dan op mensen? Elektrisch rijden wil je niet, dat snap ik dan wel, maar elektrisch koken is ook drama. 1 inductie pit en een oven tegelijk aan is al teveel, nog even los van al snel 100W sluipverbruik in de rest van je huis.
[...]Stroomgebrek, "ongemakkelijk" in gebruik, minder rijbereik want is afhankelijk van het weer, hogere kostprijs, laadstress. Hoe ga je in godsnaam mensen overtuigen om een EV te kopen?
Zie daar waarom ik elders al eens zei dat ik de Nederlandse regering niet begrijp die EV's vanaf 2026 100% gaat belasten qua motorrijtuigenbelasting. We betalen in Nederland naar autogewicht, waardoor een elektrische auto met zware accu straks duurder is om te bezitten dan een benzineauto. Als je niet heel veel rijdt, is dat een nadeel.
En dan wil de regering hier dat je huis energiezuiniger moet maken, wat op zich niet slecht is. Maar als je met moeite iets kan sparen, kan je die investering ook niet doen. Wagens zijn ook een paar jaar tijd veel duurder geworden. 2de hands markt is ook een pak duurder geworden. En er zijn genoeg mensen die de schijn ophouden van alles "kaat koed" zoals Di Rupo het hier zegt, maar in realiteit is het een pak minder. En dan moeten we allemaal een auto kopen die 10-15k duurder is ?
Je moet niks. Dat is het eerste waar mensen eens aan moeten wennen. Het is ook niet "normaal' om een gloednieuwe auto te rijden. Ik vind elektrische auto's nog veel te duur, ik heb geen 25-30k over voor een 2e hands EV met matige range. Voorlopig rijd ik dus in een Saab op LPG van een kwart eeuw oud, maar als ik die vervang, zal ik de afweging moeten maken tussen (plugin) hybride of toch een wat oudere (goedkopere) auto met normale benzinemotor. Ik neig nu naar dat laatste als tussenoplossing tot 2e hands EV's me wel bieden wat ik zoek.
Als mensen een nieuwe overwegen dan zal het een benzine worden omdat velen die 10-15k gewoon extra niet kunnen betalen. Dat is de realiteit. En dan mogen wij van geluk spreken dat huizen hier een pak minder kosten eigenlijk dan in NL en we ook die bijtelling (bpm is het dacht ik) niet hebben bij een nieuwe wagen.
In Nederland zit er momenteel geen BPM op een elektrische auto. Bijtelling is alleen van toepassing als je een zakelijk geleasede auto ook privé wil gebruiken en het tarief is daar voor EV's lager dan voor benzine-auto's (16% vs 25% geloof ik). Maar veel Nederlanders hebben geen leaseauto van de zaak, dus kopen ze een 2e hands voor wat je zegt 10-15k en dan is een EV nog een brug te ver. Maar dat is ook geen probleem: ook ons elektriciteitsnetwerk is overbelast, dus als iedereen nu wel massaal aan de EV zou gaan, zouden we helemaal een enorm probleem hebben. Tel daarbij op dat mobiliteit als geheel maar een minimale uitstoot veroorzaakt vergeleken met landbouw en industrie en de vraag is waarom alle focus daar naartoe lijkt te gaan.
[...]

De enige manier om mensen hier over de streep te krijgen is als een EV/Hybride zakt onder de prijs van een benzine.
Dat punt komt vanzelf. Benzine wordt echt niet goedkoper, 2 euro de liter is al vrij normaal. Ik heb nog de mazzel aan de grens met Duitsland te wonen, dus € 1,75-1,80 per liter is redelijk haalbaar. Elektriciteit is natuurlijk ook flink gestegen met de oorlog in Oekraïne, maar ik verwacht dat de daling die al tijden ingezet was, gemiddeld genomen doorzet. Zeker als we het beter kunnen opslaan over pakweg 10 jaar, produceren we elektriciteit in overvloed. Maar het vereist investeringen en vooruitzien van de beleidsmakers.
Moest er een volksbevraging zijn in België met een simpele vraag: volgende wagen een EV, hybride, benzine. Dan ben ik er zeker van dat je overduidelijk zal zien dat niemand zit te wachten op een EV/Hybride. Dat weet ik ook van de verkoopscijfers van meedere concessiehouders en leasmaatschappijen. En nee dit zijn geen loze beweringen. Dit is gewoon hier de realiteit
Maar het zure is dat die mensen best een EV zouden willen, als de infrastructuur ervoor zou zijn en het financieel ook zin zou hebben. De wil is er, de techniek ook, maar door slecht beleid is het toch geen haalbare kaart. En dan heb ik het niet over de prijs van EV's die nog te hoog is, want dat is logisch aangezien er geen 20 jaar oude EV's zijn voor mensen met de ondiepste zakken, maar een EV van 20k vs. een benzineauto van 20k is een wereld aan verschil wat je ervoor terug krijgt.
Naast al jouw nadelen zijn er ook nog nadelen omtrent het gewicht van een elektrische auto. Een batterij is ontzettend zwaar, waardoor de wegen extra worden belast. Dit scheelt enorm. De details heb ik even niet, maar het YT-account 'Not Just Bikes' heeft dit super goed uitgelegd in een van hun videos. Die ben ik je nu even schuldig.

Bovendien zijn de beste omstandigheden voor zo'n batterij 20-22 graden zonder veel schommelingen en platte wegen. Het Nederlandse landschap leent zich daar opzich prima voor. Echter als je al iets naar het zuiden gaat bv. Frankrijk, dan zul je toch al gauw tegen hoge temperaturen aanlopen in een heuvelachtig gebied, waardoor de batterij veel minder lang meegaat en het rijbereik ook per jaar meer verminderd wordt dan in normale omstandigheden.

Een collega van mij heeft een nieuwe Peugeot hybride en is veel meer € kwijt aan benzine en elektriciteit (bij elkaar) dan ik kwijt ben aan benzine in mijn auto uit '97. Vond ik ook vreemd, omdat ik verwachtte dat elektrisch rijden voordeliger zou zijn. Hij moet elke dag laden en dat zou elke keer € 6,- kosten, bovenop de benzinetank van 30L. Hij rijdt meer kilometers per dag, maar onderaan de streep is mijn auto voordeliger.

Ik zelf ben fan van kleine, lichte auto's. Helaas is de trend zo gegroeid naar grote SUV's die nergens voor nodig zijn. Heeft hier niets mee te maken, maar ik wil alsnog ranten over SUV's.
Wat een boel gezanik / luxe problemen / onzin. Jij rijd straks EV, en al die mensen die je kent ook. Er komt geen waterstof, en bezine/diesel wordt verboden of zo duur dat het alleen nog voor de extreem rijken is weggelegd. Dus wen er maar gewoon vast aan.
Ik ben alleen wel benieuwd wat er dan met oldtimers gaat gebeuren. Gaan die allemaal naar een museum?
Zelfde als met de stoom treinen.

Een groep volwassen mensen zullen ze vrijwillig onderhouden & het zal ze plezier geven.
Type vliegtuig spotters langs de A4. Niet alles moet je proberen te begrijpen :)

Whatever floats your boat.
Kilometerheffing, €5,00 per gereden kilometer ?
Ik doelde op de brandstof, waar langestefan het in het bericht boven me over had.
Er wordt al gewerkt aan synthetische brandstoffen voor verschillende doeleinden, ik zie hierin ook wel een oplossing voor oldtimers mocht olie ooit wegvallen. Het is nog best mogelijk dat je dan wat moet aanpassen aan de motor maar goed, dat moesten oldtimer eigenaren ook doen bij de invoering van loodvrije benzine. Let wel, doorgaans praten we hier over liefhebbers die een paar ritjes per jaar op zondag doen voor de hobby, dan is de prijs van de brandstof al van minder belang, een hobby kost uiteindelijk gewoon geld :) .
Tim Allen is daar ook al een tijdje mee bezig op zijn YouTubekanaal.
dit idd, onze gasketel is bijna aan vervanging toe... in laatste jaar dat dit nog legaal te koop is gaan we het vervangen. dan kun je nog 20+ jaar mee 🙂
ook met auto's ja, je hoort ook: wagenpark van Nederlanders wordt steeds ouder en geloof me die wordt nog flink ouder.
En dan zit je de komende 20 jaar aan gas vast. Wat een fantastisch idee! Breekt straks ergens de pleuris uit, kun jij je woning verwarmen tegen record prijzen. Denk ff na man
mwa ik ben maar €113.74 per maand kwijt, dit is gas+electra :)
en alleen stroom hebben is geen slim idee, ben je zeer afhankelijk.

[Reactie gewijzigd door Kol Nedra op 22 juli 2024 14:40]

Daarom een hybride warmtepomp. Zit je altijd goed. Je kan er U op zeggen dat gas duurder wordt de komende jaren.
warmtepomp kost veel, niet alleen aankoop maar ook de stroomkosten, is het niet waard
Wat is veel? Een hybride warmtepomp kun je in 2 jaar al terugverdienen afhankelijk van hoeveel gas je verbruikt. Je kunt 80% van je gasverbruik besparen. Dat is heel veel geld, ieder jaar weer.
vergeet de aanschaf ook niet he? +installatie..... hoeveel kost dat?
Jij weet toch dat het het niet waard is? Dus dat heb je uitgebreid onderzocht neem ik aan voordat je die keuze maakte? Ik bespaar inmiddels heeeeeeel veel gas, erg blij mee. Zeker in 2022 :)
Ik volg met interesse de discussie 😀 maar jullie vergeten 1 cruciaal ding waardoor we met zijn allen nooit, maar dan ook nooit goedkoper uit zullen zijn mbt verwarming en mobiliteit. De reden is dat de overheid als primair doel heeft om haar inkomsten op peil te houden. Lasten zullen verschuiven maar als iederen over is naar electra/warmtepomp zal je echt niet goedkoper uit zijn.
Onze belgische vrienden hebben daar ervaring mee. Nadat een heleboel mensen zonnepanelen hadden geplaatst om de warmtepomp te voeden… ging het aansluittarief voor het electranet fors omhoog…
De reden is dat de overheid als primair doel heeft om haar inkomsten op peil te houden. Lasten zullen verschuiven maar als iederen over is naar electra/warmtepomp zal je echt niet goedkoper uit zijn.
Sorry, maar dat is grote onzin. Voorbeeld: de salderingsregeling. Dat kost de overheid miljarden, en al het voordeel van de afgelopen jaren is bij de consument terecht gekomen.
Nee hoor - het staat elk jaar in de begroting hoor - is niets nieuws. Uit het verloop van de salderingsregeling kan je helaas geen conclusies trekken …
En toch doe ik het.
Toch nog iemand die het begrijpt .... Kijk gas gaat eruit, heel goed, maar als mijn ketel aan vervanging toe is zal het een hybride zijn. Mensen denken echt dat stroom zo "goedkoop" gaat blijven. Als de inkomsten wegvallen uit benzine/diesel dan zullen ze stroom meer belasten. De regering zal niet minder inkomsten hebben hoor.
Een koelkast gaat ook 30 jaar mee. (Een goeie)
De vraag is of het verstandig is, 10 jaar geleden een 30 jaar oude vriezer (2.5m bij 1,5m bij 1.5m)
Ding verbruikte meer stroom dan wanneer je een nieuwe open laat staan :)
Nee het is de realiteit. Veel mensen stellen gewoon de aankoop uit en gaan net voor het verplicht zal worden een normale wagen kopen.
En dan betaal je de hoofdprijs aan benzine / belasting. Veel plezier ermee.
Wen er maar aan ? Als ik met een oldtimer wil rijden, dan rij ik daarmee. Punt. maar wat een antwoord zeg, de kleuterschool net uit ?
Als jij het geld daarvoor hebt, lekker doen. Hoop dat je je bont en blauw mag betalen. Zetten we die belastingcenten weer in voor het milieu.
Tevens ferrari/porsche hebben al uitstel gekregen omdat niemand in dat segment zit te wachten op een grasmachine. Je koopt dat voor de motor en het geluid.
Een auto is een vervoersmiddel. Die 0.001% hobby rijders zal me echt een worst wezen, dat maakt toch geen bal uit voor het milieu.
Ik denk dat het van flinke invloed is geweest dat de UK regering de deadline voor het verbieden van de verkoop van nieuwe ICE auto's van 2030 naar 2035 heeft verplaatst:

https://www.theguardian.c...back-of-key-green-targets
Er zijn ook steeds meer automerken die niet meer (volledig) inzetten op elektrische auto's, sommige merken stoppen zelfs helemaal met elektrische auto's. Dat komt vooral omdat verschillende overheden steeds minder hard sturen op elektrificatie van de auto's op de weg, hetzij omdat dat problemen kan veroorzaken op het stroomnet, hetzij omdat het teveel kost om elektrische auto's interessant te maken/houden. Met de huidige stroomprijzen is het ook al steeds interessanter om weer over te stappen / te blijven op ICE-auto's.
Stroomprijzen zijn hoger dan twee jaar geleden, maar de brandstofprijzen zijn dat ook. En als je eigen zonnepanelen hebt (of een flexibel energiecontract) laadt je je batterij tegen een fractie van de brandstofkosten vol.
De gemiddelde stroomprijs is 35 cent/kWh. Ik gebruik ongeveer 20 kWh/100 km. Dus per honderd kilometer kost het mij 7 euro. Een liter benzine kost 2,18 en voor 10 euro rij ik dezelfde 100 km.

Da's alles behalve een fractie. En laden langs de snelweg is ongeveer drie keer zo duur.
Ik gebruik ongeveer 20 kWh/100 km.
Wat voor auto is dat?
Een liter benzine kost 2,18 en voor 10 euro rij ik dezelfde 100 km.
E wat voor auto is dat? En reken je onderhoudskosten ook mee?
Wat voor auto is dat?
Veel elektrische auto’s zitten om en nabij 20kWh per 100KM.
Waar doel je op?

En die onderhoudskosten zijn bij elektrisch lager, want er vindt veel minder onderhoud plaats.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 22 juli 2024 14:40]

Totdat de accu vervangen moet worden. Welke niet bizar genoeg niet gestandaardiseerd is, want redenen. En dat beïnvloed de tweedehands markt, als die er straks nog is. Hoezo beter voor milieu?
De accu hoeft zelden of nooit vervangen te worden. Dat is net zo zeldzaam als de hele motor vervangen, dat hoeft toch ook vrijwel nooit. En er zit vaak nog lang garantie op ook. Als ik nu een 2e hands EV koop, dus bijvoorbeeld net uit de lease, heb ik gewoon garantie op de accu.

Maar stel dat die het begeeft ("slecht wordt", is een betere term), dan kun je die gewoon laten repareren door de slechte cellen (want dat is het vaak) te laten vervangen. Daar zijn gewoon al bedrijfjes voor.

Maar goed, onbekend maakt onbemind en gebrek aan kennis houdt mensen niet tegen om angst te verspreiden online. Dat komt vanzelf goed als de EV gemeengoed wordt en mensen snappen dat zo'n accupakket met koeling en BMS heel anders is dan de mishandelde Li-ion accu in hun telefoon of laptop.

Het begon met @gaskabouter die aangaf dat zijn EV 7 euro per 100km kost en een eerdere ICE-auto 10 euro per 100km. Dat slaat nog meer door in het voordeel van de EV als je onderhoudskosten meeneemt.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:40]

Ondertussen is al lang bewezen dat de accu's net zo lang of langer mee gaan dan de normale levensduur van een brandstofauto. Individuele cellen kunnen vervangen worden waardoor reparatie goedkoper is. En een accu die zn capaciteit en vermogen niet meer haalt kan prima ergens anders gebruikt worden.
Waar doel je op?
Volgens https://evkenniscentrum.nl/kw-en-kwh zit een Tesla Model 3 rond de 15, dus die 20 leek mij wat hoog.
Alles in de vorm van een SUV blijft steken op zo'n 20 à 22 kW/100km
Alles in de vorm van een sedan/station komt neer op zo'n 15 à 19 kW/100km.
Knappe jongen die met een SUV 1 op 22 rijdt (€10 voor 100km bij literprijs van €2l,18) of Gaskabouter voelt zich vrij met 2 maten te meten.
De VAG auto’s zijn zeer onzuinige auto’s. Dus wel een extreem (maar niet unfair) voorbeeld.
Onze crossover Kia Niro zat op 17,3 kWh/100km jaargemiddelde, onze Tesla Model Y (groter) op 16,5kWh/100km jaargemiddelde.
En ik rijd niet rustig.
Dan pak je de zuinigste wagen. De M3 is een stuk aerodynamischer dan veel andere autos. Automerken moeten dat nog leren.

De ev6 reed gisteren 18kwh, maar dat was heel zunig rijden. Als je savonds rijdt (130) of als het wat kouder is zit je zo boven de 20. Die 20 is een beetje een jaarrond gemiddelde wat ik pak, een wagenparkbeheerder met een flinke vloot geeft ook aan dat dat voor hun het gemiddelde is.
En die onderhoudskosten zijn bij elektrisch lager, want er vindt veel minder onderhoud plaats.
Verzekering weer duurder (gemiddeld 16%). Onder andere door hogere kosten (en mogelijk sneller total-los) bij schade aan het accupakket a.g.v. een ongeval.
[...]

Wat voor auto is dat?


[...]

E wat voor auto is dat? En reken je onderhoudskosten ook mee?
Waarom worden onderhoudskosten gevraagd hier? Dat is toch niet de thema voor hoeveel een auto verbruikt.
Waarom worden onderhoudskosten gevraagd hier? Dat is toch niet de thema voor hoeveel een auto verbruikt.
Omdat het over de totale kosten gaat..
Het is onderdeel van de kosten om een auto te rijden, lijkt me dus een heel logische vraag?
Het ging toch over verbruik en niet over de onderhoud. Olaf had naar de onderhoud gevraagd. Dat was niet de thema.

Kan het fout hebben dat ondertussen door alle comments ook onderhoud aan te pas is gekomen. Dan is het mijn fout.
Je kunt alleen concluderen of een auto duurder of goedkoper is om te bezitten en mee te rijden als je alle kosten meeneemt, dus Olaf vraagt terecht of er in de berekening ook rekening is gehouden met onderhoudskosten. Als een auto 10% duurder is qua "brandstofkosten" (benzine/elektriciteit), maar 50% goedkoper in onderhoud, kan hij per saldo dus goedkoper zijn. Sec beweren dat hij 10% duurder is om te rijden is niet correct.
Jaguar. Ik moet zeggen dat de Volvo het wat beter doet. Rijstijl maakt om minder uit bij de Volvo qua verbruik dan. Over rijplezier moeten we het maar niet hebben. Punt is dat elektrisch rijden niet veel goedkoper of duurder is en zeker niet een fractie van de prijs. Vorig jaar liep precies voor de inval mijn contract af en betaalde ik 75 c/kWh uur in plaats van 21 daarvoor. Dat voel je echt wel.

Electrisch rijden kan met name uit als je zonnepanelen hebt, ik heb er dertig, en zakelijk rijdt.
Ik weet nog steeds niet over welke modellen we het hebben..
Vorig jaar liep precies voor de inval mijn contract af en betaalde ik 75 c/kWh uur in plaats van 21 daarvoor. Dat voel je echt wel.
Natuurlijk.. maar ik hoop dat dat een uitzondering was.
Jaguar heeft alleen de ipace. Volvo nu c40. Benzine was de Clio nu een e208. Die is qua verbruik overigens een drama.

Dan nog denk ik dat het goed is realiseren dat een ev met 40000 km per jaar rustig het stroomverbruik van een eengezinswoning evenaart. Dat het dus maar een "fractie" zou kosten is misleidend

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 14:40]

Vind je de Jaguar en de Renault gelijkwaardige auto's?

40000 km * 0,2 kWh/km * 0,35 euro/kWh = 2800 euro
40000 km * 0,046 L/km * 2,18 euro/L = 4011 euro
Dan nog denk ik dat het goed is realiseren dat een ev met 40000 km per jaar rustig het stroomverbruik van een eengezinswoning evenaart. Dat het dus maar een "fractie" zou kosten is misleidend
Nogmaals, je vergeet de onderhoudskosten (en aanschafkosten) maar qua verbruik kost de Jaguar ook dan minder dan de Clio.
Hoe meer km je rijdt per jaar hoe groter het voordeel van EVs wordt.
Benzine was de Clio nu een e208. Die is qua verbruik overigens een drama.
Is de e208 niet volledig elektrisch?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 14:40]

Ik heb het helemaal niet over onderhoudskosten. De stelling was dat het stroomverbruik een fractie zou zijn ten opzichte van benzine. En dat is gewoon niet zo. De spreiding is groot maar in het algemeen is per kilometer stroom in verhouding vergelijkbaar met benzine. Ik heb ook helemaal niet deze modellen gekozen maar gemiddelden, juist omdat de spreiding zo groot is. Staat ook "gemiddeld" niet "in mijn geval". Iedereen snapt dat een oude Defender het anders doet dan een Tesla

Los van onderhoud wat ik helemaal niet heb bij een lease auto denk ik dat voor particulieren met name de aanschafprijs bepalend is of iets uitkan of niet
Ik heb ook helemaal niet deze modellen gekozen maar gemiddelden, juist omdat de spreiding zo groot is.
Ah, okay. Is 4,6 L / 100 km het gemiddelde voor benzine? Ik had hoger verwacht.
Zelf kom ik vaker 6.7 L / 100 km (1:15) tegen.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 14:40]

Ik ook. Maar er zal ook wel verschil zijn tussen het totale verbruik per kilometer en het gemiddelde. De meeste kilometers zullen gemaakt worden in relatief grote lease auto's. En de meeste mensen hebben een klein zuinig autootje erbij. Dat zal het gemiddelde wel drukken. Maar heeft het milieu dan weer weinig aan.

Daarom vond ik ook dat ik een cayenne mocht. Ik zou er namelijk maar weinig kilometers mee maken. Een anders mocht iemand hem misschien die wel veel kilometers zou maken. Dus als ik hem zou hebben was het goed voor het milieu.

Het argument is helaas niet langs de wederhelft gekomen.
Ik ook. Maar er zal ook wel verschil zijn tussen het totale verbruik per kilometer en het gemiddelde. De meeste kilometers zullen gemaakt worden in relatief grote lease auto's.
Waar komt de 4.6 L vandaan?
Is de e208 niet volledig elektrisch?
Ja, en het verbruik is een drama. Tenzij je 80 rijdt op de snelweg is het bereik eerder 150 dan 350 km met een volle batterij

[Reactie gewijzigd door freewayorange12 op 22 juli 2024 14:40]

Neem daarbij dat laadpalen in een groot deel van zuid-Holland inmiddels € 0,55 a € 0,60 per kWh rekenen, en je bent gewoon de sigaar hoor als particulier als je met je EV afhankelijk bent van publiek laden
Moet je een abbo nemen op een club. Als je anoniem van fastnet gebruik gaat maken ben je aan de beurt ja. Dat is hoe ze hun investering terug willen verdienen.

15kw panelen op het dak liggen, Gooi het overige liever in de Wagen die als extra batterij dient t/m 300km in de wagen. Charge op m'n werk voor peanuts. En als je geen eigen paal hebt, en of oprit en of zonnen panelen kan/mag neerleggen. Misschien gewoon de auto aanpassen aan je situatie.

Plat dak in Zandvoort, dus in mijn geval loont een EV zo veel meer.
Had een 2002 745i V8 die haalde 550km op een tank van 120 euro 6 jaar geleden, was leuk maar dan gaat ie het toch vervelen. Toen een A5 gekocht met een kleinere V6 + turbo, aanzienlijk zuiniger. Nu zou ik echt moeten rekenen om erachter te komen wat er die auto in gaat.

[Reactie gewijzigd door ViPER_DMRT op 22 juli 2024 14:40]

Dat klinkt als: Dat kan ik betalen met x keer modaal, dus wat zeur je nou?
Zeker niet, als ik ergens op kan besparen doe ik dat zeker, maar je zult naar de variabelen moeten kijken waar je gebruik van kunt maken om te kijken of het loont. Geen Solar, Geen paal aan huis, anon charging bij random stroom boer langs de weg = costly.

Die 7 serie was een young timer, kost minder dan een nieuwe Aygo, keuzes.
Qua aanschaf waarschijnlijk ja, maar slijtagedelen, brandstofverbruik, etc denk ik dat die 7-serie toch behoorlijk meer kost dan een nieuwe Aygo.
Viel alles mee, was bereid op erger :)
20k mee gereden, raam ging wat kraken bij op en neer, dat was 200 waar het bij een polo 40 euro zou kosten (inkoop iig, I know a guy) Misschien 1000 euro totaal (banden, schijven, blokjes) en de nodige flesjes (elke 2 maanden 1L) olie. Dat doen ze. Maar viel echt alles mee.

Je gaat stuk op een M3 / S8 etc, die schijven kosten wel echt geld :)
I considered myself lucky, voor hetzelfde geld gaat de automaat eraan, wordt spanned rond de 200k.
Met een abbo op fastned betaal je alsnog 50 cent en met een 3:1 verhouding (kwh/liter)ben je wat goedkoper uit maar de terugverdientijd van pak 'm beet 10k is dan 20.000 liter, dat is ergens voorbij de 3 ton op enkel brandstof/energie.

Nu spelen andere dingen een rol zoals onderhoud wat goedkoper is maar je verzekering zal wat duurder zijn. Als je publiek moet laden dan ben je gewoon de pineut. Kan je op eigen net laden? Dan heb je waarschijnlijk een eigen oprit en heb je flink poen, dan kan je ook benzine blijven rijden als je het leuk vindt.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 14:40]

Als je publiek moet laden dan ben je gewoon de pineut. Kan je op eigen net laden? Dan heb je waarschijnlijk een eigen oprit en heb je flink poen, dan kan je ook benzine blijven rijden als je het leuk vindt.
Is laden op het werk net zo duur als publiek?
Natuurlijk, kan ook niet altijd, maar een eigen oprit is echt niet altijd nodig..
Ik zie hier mensen zonder eigen oprit ook gewoon thuis laden trouwens.
Niet iedereen gaat met de auto naar het werk of heeft laadpalen op het werk. De palen die hier op het bedrijventerrein staan zijn overigens 53 cent per kWh. Laatst kwam ik bij een klant die een 3kw-lader in het stopcontact heeft gestoken, een dagje laden is dan toch 24kWh, en de rekening daarvan betaalt de medewerker zelf niet. En dan is de vraag: hoe gaat dit straks verder, want als je dagelijks 20-ish kWh 'steelt' van de baas is dat zo richting de 100 euro, 150 euro, afhankelijk van het tarief waar je mee rekent wat je aan inkomen erbij krijgt. Wat als die werkgever na een tijdje zegt: kap hier maar mee jongens?

Benzine fluctueert wel wat maar is al tijden redelijk 'stabiel', d.w.z. dat variaties langzaam verlopen zonder schokkende bedragen. Maar als je moet laden kan je het ene moment 35 cent betalen, soms niks en soms moet je 55 cent betalen. Daar kan je ook geen stabiele berekening op maken, die onzekerheid doet ervoor zorgen dat mensen dit soort dingen uitstellen of niet doen.

Het zou mooi zijn als laadpaalaanbieders maximumtarieven moeten hanteren of als je kan laden bij je eigen energieleverancier met een opslag voor 'leveringskosten buiten eigen woning'.
Normaal gesproken niet, maar werkgevers willen nog wel eens `spekken`
(Ben nog nooit in rekening gebracht bijv.)
En hoe verhoudt zich dat tegen benzine? Want dat is in Nederland evenmin goedkoop.

Eigenlijk moet je de TCO vergelijken, niet focussen op slechts één dingetje.
Als je 7/10 geen fractie vindt dan moet je toch een keer de definitie van dat woord opzoeken.

EV's zijn hoe dan ook de toekomst als we CO2 en stikstofuitstoot willen stoppen. Deze hele discussie van EV vs ICE is een dooddoener inmiddels.

Dat merken dat jaar uitstellen zag ik allang aankomen. Nederland loopt enorm voor met EV's maar ga je naar Zuid-Europa dan is het een heel ander verhaal. In Spanje zie je amper EV's en laders moet je goed naar zoeken. Daar moeten mensen niks van elektrisch rijden hebben. De Spanjaard is een erg conservatieve consument. Zo zullen er vast meer landen zijn.
Wij lopen voor omdat EV rijden enorm geniet van subsidies…. Niet omdat wij denken dat we het voor het milieu moeten doen.

Zo gauw als die subsidies verdwijnen dan stort die hele EV markt in.
En verdwijnen ze direct de grens over. Een jaar of 15 geleden was PHEV erg populair, je struikelde over de Toyota Priussen en grote Mitsubishi's met een stekker eraan. Ik zie nog genoeg benzinewagens uit die tijd rond rijden maar juist de wagens die toen op subsidie reden waarvoor nu de regels zijn veranderd zijn allemaal weg. Toen profiteerden de Japanners van de Nederlandse regels, nu is het een Amerikaans bedrijf dat veel auto's van hun merk slijt. Waarom geen Europees fabrikaat kopen eigenlijk?
Die subsidies maken EVs nog geen goedkoper alternatief. Althans niet wat aanschaf betreft. Ik kan het althans niet betalen. En volgens mij rijden genoeg mensen wel degelijk elektrisch voor het milieu. De paar mensen met een EV die ik ken in ieder geval wel.

De Spanjaard staat er over het algemeen erg onwelwillend tegenover. Het is met name een cultuurprobleem. Als je al begint over elektrisch rijden dan wordt er al snel nee geschud. De aanschafprijs speelt maar een kleine rol.
En dan komen de kolen centrales weer de tot leven... dude, nee :)
De model T ford was ook duur.
https://www.woorden.org/woord/fractie
"Fractie: een zeer klein deel".

Hij heeft wel een opvallend zuinige ICE met een opvallend onzuinige BEV vergeleken, daar valt nog wat wat op aan te merken. Maar ik zou onder "een fractie van de kosten" gevoeld maximaal een derde verstaan.

Dat staat er los van dat benzine verfikken niet de toekomst is en bergen aan nadelen heeft.
Yup, die had ik ook gezien. Vind ik geen goede definitie in normaal gebruik... als iemand zegt "1000 euro? Ik regel je dat voor een fractie van het bedrag!", wat verwacht jij dan voor een prijs? 950? Ik niet...

Voor wiskundig gebruik vind ik het wel kloppend.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 22 juli 2024 14:40]

In normaal Nederlands betekent een fractie van de kosten gewoon 'een verhoudingsgewijs zeer klein deel' niet dat je iets in een breuk kan schrijven.

Ik rij al ruim zes jaar electrisch dus mij hoef je niet te overtuigen. Maar discussie voer je op feiten dus vandaar mijn reactie.
Reduceren en voor uitstoot neutraal willen gaan bedoel je denk ik. Als we co2 uitstoot stoppen zijn volgend jaar allemaal dood :)

[Reactie gewijzigd door Chrono Trigger op 22 juli 2024 14:40]

Als voertuigen, industrie e.d. geen CO2 meer uitstoten dan gaan we er allemaal op vooruit.
Waarom precies? Als de co2 niveaus 150.000 jaar stabiel zijn geweest tot ongeveer onze industriële revolutie. Maar de temperatuur in diezelfde periode alles behalve stabiel was en zelfs schommelingen had van soms 10c per eeuw. Hoe kunnen we dan nu met zekerheid zeggen dat een co2 stijging van 100 deeltjes per miljoen de oorzaak van een stijging van 2c in 100 jaar is?

En hoe spelen oceanen daarin mee die als ze afkoelen co2 opnemen maar als ze opwarmen juist co2 uitstoten? Hierdoor ontstaat een kip ei situatie. En hoe nemen we invloed van de zon mee en de stand van de aarde? We draaien in nogal wat verschillend cycli, waarvan sommige tienduizenden jaren duren om een enorme vuurbal heen die zelf ook niet consistent brandt.

Het probleem is niet zo simpel als het geschetst wordt. Laten we ons niet blind staren op co2 minder = beter.
Hoe kunnen we dan nu met zekerheid zeggen
Waarom is het nodig dat met zekerheid te kunnen zeggen?
Als voertuigen, industrie e.d. geen CO2 meer uitstoten dan gaan we er allemaal op vooruit.
Omdat deze stelling bewijsbaar niet klopt met de realiteit. Dit is niet bewezen waar. Terwijl we deze aanname wel blijven verkopen als "waarheid" en er miljarden aan belasting aan uitgeven. Dit terwijl we blijven snijden in onderwijs, ouderenzorg, ziekenverzorging en alle andere zaken die dit land steeds meer mis beginnen te gaan. Is dat belastinggeld dan wel zo goed besteed? Denk dat de burger recht heeft op het hele verhaal, niet op een klein stukje zodat er draagvlak blijft voor het uitgeven van miljarden aan "verbeteringen" welke wellicht helemaal niets uithalen.

Het probleem is niet zo simpel als dat het geschetst wordt. Daarom benoem ik, laten we ons niet blind staren op minder co2 = beter. Dat is veel te kort door de bocht.
Omdat deze stelling bewijsbaar niet klopt met de realiteit. Dit is niet bewezen waar.
Is het niet bewezen waar of is het bewezen onwaar?
Hoe het werd geformuleerd ging het over CO2 uitstoot altogether, maar dat was natuurlijk niet het punt ;)
20 kWh/100 km, dat is geen kleine auto. Een kleine middenklasser kan 15 kWh/100 km halen.

Een op 22 met benzine, dat is dan weer opmerkelijk zuinig. Dat halen de meeste kleine stadsauto's zelfs niet.
Uitgaande van jouw radius per kWh kost 500km dus 100 kWh. Dat zou mij 65 euro plus start tarief kosten bij de dichtstbijzijnde snel lader ruim wen km verderop. Mijn benzine auto tank ik vol voor 58 euro (30l) en daar haal ik ruim 600km mee.
Niet snelwegprijzen in Nederland liggen rond de 2 euro.
Nederland is de buurste in Europa.
Luxemburg benzine 1.58, 100km 7.22 euro.
Duitsland 1.71, 100km 7.83 euro

Mensen zijn bereid de meerprijs van brandstof voor lief te nemen wanneer ze niet 30 min hoeven te wachten om te laden en wellicht nog langer op hun beurt te moeten wachten, of in hun thuisomgeving te moeten zoeken naar vrije laadpaal.

Wat dat betreft is het probleem voor EVs dezelfde als in de 19e eeuw, niet-praktisch.
Dat zal zsm opgelost moeten worden.
Mensen zijn bereid de meerprijs van brandstof voor lief te nemen wanneer ze niet 30 min hoeven te wachten om te laden en wellicht nog langer op hun beurt te moeten wachten, of in hun thuisomgeving te moeten zoeken naar vrije laadpaal.

Wat dat betreft is het probleem voor EVs dezelfde als in de 19e eeuw, niet-praktisch.
Dat zal zsm opgelost moeten worden.
Volgens mij loop je 10 jaar achter. Zeker in de Randstad, waar ik af en toe kom wanneer ik in NL ben, struikel je bijna over de laadpalen. Elk kantoor waar ik kom, heeft er één of meerdere staan, ook voor gasten. En wanneer ik dan nog even naar familie of vrienden ga, in elke straat zie ik laadpalen staan. Die ook nog eens beschikbaar zijn. Nou is Nederland groter dan alleen de Randstad, maar ik verwacht niet dat ze alléén in de Randstad de laadpalen hebben neergezet.
Anoniem: 1981708 @cariolive2319 maart 2024 23:37
Valt mij nog tegen hoeveel er zijn buiten de randstad, dichtsbijzijnde hier vanaf mijn woning is nog 100 meter verderop en zijn er 4 voor meerdere straten met toch vele honderden woningen. Als ik met een kleine ev op pad ga naar familie in kleinere steden of dorpen is het helemaal goed plannen en vaak nog een eind lopen vanaf de laadpaal naar mijn bestemming. Opladen moet wel, anders moet ik met max 80 a 90 rijden op de snelweg. En ook duimen dat de laadpaal niet bezet is, ging gelukkig tot nog toe goed. Ik snap heel goed wat ze met laadstress bedoelen :p
Een kleine EV? Een Peugeot e-208 heeft een range van 340km. Dat is van Groningen naar Limburg zonder 1x te stoppen om te laden. Maar wanneer je dan toch een keer stopt om de benen te strekken, kun je ook even 10 minuten (snel-) laden.

Ik hoor van collega's in NL niemand over laadstress. En die rijden ook wel eens vanuit Amsterdam naar Keulen of Brussel, en dezelfde dag weer terug. Ook Parijs wordt met de auto gedaan, ook dat is geen enkel probleem.
Net even opgezocht met gebruikers ervaringen vanaf autoweek.
een nissan leaf (2019) heeft in de winter een bereik van 100km en geen (super)snel laden...
ik denk dat als je niet over de grote steden praat, want ja elke stad die je noemt zal idd genoeg goede laadpalen hebben, dat je best wat laad stress kunt krijgen.

Vergeet nu eens een keer niet dat niet heel nederland een lease auto heeft en in de randstad (of het buitelandse equivalent) moet zijn... Veel mensen zullen het met een tweedehands (dus oudere) auto en openbare laadpalen moeten doen
De Leaf zou ik dan ook overslaan..
Ik heb eens een busje meegenomen van de zaak. Op de snelweg gaat ie 150-180km mee. En dan wordt het wel spannend hoor. Veel dingen vallen dan al af. Snelladen is dan 40-50kW, da's toch vrij langzaam.
Ach ja, n=1 verhalen ken ik ook. Mijn Ioniq rijdt 350km op de snelweg en is in 18 min weer 80% vol en dan kan ik weer 280km rijden. Er is echt veel gebeurt in de 5 jaar sinds de eerste generaties EVs.
Nu nog n=1, maar in grote steden mag je straks niet meer met je dieseltje rijden. Dan gaan er opeens heel veel e-busjes ook prive gebruikt worden. Ik geef ook niet aan dat het hele ev-rijden dan ook ongmogelijk is, alleen als je een busje met beperkte range pakt dat veel dingen dan niet meer zo vanzelfsprekend zijn als met een grote ev met honderden kilometers bereik.
340 is met optimaal gebruik wanneer alles meezit en je strak 90-100 rijdt.
Benen strekken op een ritje van 3 uur? Doen mensen dat?

Als je optimaal met je accu omgaat, verdwijnt de range als sneeuw voor de zon.
Max tot 80% laden en niet verder ontladen dan 20%, de optimale manier om met een li ion accu om te gaan.
Dan kan je maar 60% van de accucapaciteit gebruiken.
In de winter is je accu minder efficient en verlies je nog eens een hoeveelheid tot 25%, zit je aan de 200.
Ben je iemand die gewend is om 130 te rijden, kan je helemaal zwaaien naar je range.

In Nederland waar gemiddeld 30km per dag wordt gereden prima. Zo gauw je niet voldoet aan de gemiddelde Nederlandse usecase blijven er veel praktische problemen bestaan, en dat is de rest van de wereld.
Het verschil met de ev6 hier was 450km in de zomer, 400-410 in de winter. Nu zit 'ie vol rond de 430km. 400 stond altijd wel op het display afgelopen winter met volle accu. Je verlies echt geen 25% is mijn ervaring. Jij wel?

Denk dat je met een opgegeven range van 380 je altijd wel de 300 haalt tenzij je 's avonds met 140 naar huis blaast. Optimaal laden kan ook tot 90 procent of 85. Ik doe dat voor dagelijkse ritjes wel, moet ik een keer verder pak ik hem helemaal vol mee en kan je ook nog een keer tot 5% leeg rijden (verder ga ik echt niet, ik doe niet graag de test 'wat gebeurt er als er nul procent op het display staat')
Anoniem: 1981708 @cariolive2320 maart 2024 12:41
Enkele reis is leuk, maar je moet ook terug he :) Ik rij in EVtjes met een range van ongeveer 200km - 250km, maar bij kou en 110-130km/h is 180km realistischer. Iets meer dan een uurtje heen dito terug wordt dan al tricky op 1 lading, laat staan als ie niet op 100% staat bij vertrek.
Naja ik ken wel wat dorpjes waar er welgeteld 1 staat. Publiekelijk dan, want er staan er ook genoeg prive op opritten, maar daar heb je niets aan tenzij je toevallig bij die mensen moet zijn.
De wereld is groter dan de Randstad in Nederland.
Ik woon in de Randstad zie het aantal laadpalen en hoor van de zogenaamde doelgroep hoe geweldig de laadpaaltombola is.
Ik heb ooit de berekeningen gedaan voor het benodigde en gewilde aantal laadpalen zouden er 700 per dag geplaatst moeten worden tot 2030 in Nederland alleen al.

Er zijn simpelweg nog teveel scenario's wereldwijd waarbij een EV niet praktisch is, en mensen, zeker welgestelde mensen die niet de Nederlandse cultuur hebben om ieder dubbeltje 3x om te draaien en het onderste uit de kan te proberen te halen, die meer betalen voor praktisch. Zie bijvoorbeeld de hoeveelheid privejets die gebruikt worden.
Vergeet ook niet dat een EV veel zwaarder is dan een benzinewagen. Nu is dat nog niet relevant, maar over iets meer dan 1.5 jaar wordt elke EV erg duur in de wegenbelasting. Dat in combinatie met een hogeren aanschafprijs, dus hogeren afschrijving per maand gaan we zo wel naar het punt toe dat de totale Cost of Ownership voor een EV en benzinewagen gaan naar het punt dat een benzinewagen goedkoper wordt.. Een zwaardere wagen is ook duurder in de verzekering.

En dat is voor het middensegment. Ga eens kijken naar het A segment. Er zijn nu zat simpele benzinewagentjes te krijgen die daadwerkelijk 1:22 rijden en <850 kg zijn (dus 20 euro MRB per maand). De maandkosten voor deze wagentjes zijn erg schappelijk. Wil je hier een EV tegenover zetten dan ben je nog best duur uit..
Dan moet je wel ook een oprit of een garage hebben, anders kun je hem niet met je "eigen stroom" op laden,
Als je geen eigen oprit of garage hebt, en altijd aan de paal moet, is electrisch rijden gewoon duur

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 22 juli 2024 14:40]

Valt mee, bij de publieke palen bij in de buurt (amsterdam) zijn de prijzen grotendeels nog gelijk aan die van voor de oorlog. En als je het terugrekent naar prijs per km een stuk lager dan benzine.

[Reactie gewijzigd door lastlong op 22 juli 2024 14:40]

Van de 2 euro per liter benzine gaat 1,20 naar belastingen.

Een EV blijft niet goedkoper, 2025 wegenbelasting 75% korting, 2026 volledige wegenbelasting (=ca. 2x benzineauto).

En je kan kilometerheffing verwachten, de brandstofaccijns gaat om miljarden euro's...
Van de €0,35 per kWh van elektriciteit gaat er €0,17 naar de belastingdienst.
In de tijd dat je nog €0,22 per kWh betaalde was dat €0,15 (een groot deel is een vast bedrag, geen percentage). Relatief ook veel dus.

Elektrische auto's zijn niet goedkoper omdat de belasting lager is. Ze zijn goedkoper omdat elektriciteit (hier) veel goedkoper is om te maken dan brandstof.
Benzineverbruik NL 2023 is 4,21 miljard kg, dieselverbruik NL 2023 is 4,30 miljard kg.

Volgens mij heb je nog niet helemaal door hoeveel geld hiermee binnengeharkt wordt en in welke mate dit gecompenseerd moet gaan worden. Met 2 ct gaat je dat niet lukken.
Met 2 ct gaat je dat niet lukken.
Hoezo 2ct?
Dat is ook de reden dat er vanaf 2030 (waarschijnlijk) kilometerheffing ingevoerd wordt als vervanging van het accijnzen-systeem. Omdat er tegen die tijd veel EV's op de weg rijden, en het niet fair is als die geen accijnzen betalen.
Als elektrisch rijden eenmaal populair wordt, gaan de subsidies en kortingen er weer af, dat is logisch.

Maar als er te lang / te veel auto’s op fossiele brandstof rond blijven rijden, maakt de overheid die waarschijnlijk alsnog duurder, met hogere accijns op brandstof en/of hogere wegenbelasting. Het maakt weinig uit of er een km-heffing wordt ingevoerd want die heb je daarvoor niet per se nodig. Overigens is de kans groot dat benzine / diesel / gas alleen al aanzienlijk duurder worden als de omzet flink daalt. Want de benzinepomp-installatie, jaarlijks onderhoud en keuring, verzekering, shop-medewerker etc blijven even duur terwijl de omzet blijft dalen. Net zoals je bij postzegels ziet.
Elektrisch rijden zal nooit populair worden bij de massa zolang de fabrikanten knetter dure en loodzware auto's blijven maken.

En er zijn echt nog heel veel redenen waarom elektrisch rijden nog niet populair is.

en om benzine en diesel auto's steeds zwaarder te belasten is ook geen oplossing, dat is gewoon de minderbedeelde mensen de armoede indrukken.

oh en een van de hoofdredenen is dat elektrische auto's gewoon nog niet goed genoeg zijn.
Tja, ik denk dat het juist prima gaat, alleen moet je niet verwachten dat iedereen in een paar jaar tijd naar een elektrische auto overstapt: De gemiddelde Nederlandse auto is 12 jaar oud dus dat zegt al iets over hoe lang het gaat duren.

De elektrische uitvoering is nu al vaak niet zo veel duurder in aanschaf en daarnaast is de ‘brandstof’ meestal goedkoper per km. ANWB heeft een vergelijking van 4 vergelijkbare tweedehands VW Golf’s gedaan in het laatste club blaadje en dan komt de elektrische er het goedkoopst uit (vs benzine, diesel en hybride).

Wat bedoel je met ‘gewoon nog niet goed genoeg’?

Mijn vrouw forenst elke dag, sinds een paar jaar met een tweedehands Leaf. Ik rij er tussendoor wel eens in. Het rijdt echt heerlijk ontspannen, soepel en stil en ondanks dat het een relatief zware auto is, kun je toch ook als een speer accelereren. Vooral vanuit stilstand of weinig toeren ben je dan vlotter weg dan een auto op benzine. Mij boeit dat minder, sowieso is in vergelijking met een dikke motorfiets elke auto trager, maar ‘gebrek aan vermogen’ was jarenlang een belangrijk punt van tegenstanders.
Als elektrisch rijden eenmaal populair wordt, gaan de subsidies en kortingen er weer af, dat is logisch.

Maar als er te lang / te veel auto’s op fossiele brandstof rond blijven rijden, maakt de overheid die waarschijnlijk alsnog duurder, met hogere accijns op brandstof en/of hogere wegenbelasting. Het maakt weinig uit of er een km-heffing wordt ingevoerd want die heb je daarvoor niet per se nodig.
Er wordt hier veel te vrijblijvend en korte termijn gedacht. Er komt 5-6 miljard binnen aan brandstofaccijnzen wat gebruikt wordt voor o.a. zorg, onderwijs, infrastructuur, openbaar vervoer (!), waar wil je die miljarden vandaan halen?
Elektriciteitsprijzen bestaan net als brandstofprijzen voor het grootste deel uit accijnzen. Wat dat betreft veranderd er dus ook weinig. En dat zal bij waterstof niet anders zijn, mocht dat op termijn populair worden.
Jups, NL is absurd qua motorrijtuig belastingen linksom en rechtsom en iedereen slikt t in een klein landje. Elektra is ook al flink belast, zullen ze er straks nog een km heffing bijtrekken. De bureaucratie bekostigen. En dus is/wordt Elektrisch niet goedkoper. Of t beter is voor milieu is ook twijfelachtig als je de accu productie, vervanging en recycling en invloed vervangingsprijs op tweedehandsmarkt. Niet gestandaardiseerd ook nog eens, dus hoe lang verkrijgbaar. Revisie? Niemand praat er over.
Welke prijs heb je het dan over? Hier is het 50-55 cent allemaal (zuidoost). Ik vind dat schreeuwend duur. Particulier betaal ik 32 cent, en dat zou al omlaag kunnen als ik een nieuw contract kon nemen.
De publieke palen in mijn buurt (oud west) kosten €0,347 of €0,386 of €0,418. Groot verschil met jouw buurt als ik dat zo zie.
Als je geen panelen hebt of oprit (zoals het meerendeel van de Nederlanders) dan heb je hier niets aan.
Tegelijkertijd heeft ook een flink deel wel een oprit.
Een oplossing hoeft niet perse voor 100% van de bevolking te passen, dat is altijd een utopie.
Kan altijd een paal in de straat aanvragen. En je ziet ook zat rubberen matten liggen over de stoep waar een kabel onderdoor loopt. Er zijn altijd oplossingen.
Die paal in de straat maakt laden bijna 2x zo duur dan eigen stroom.
Dus nog altijd goedkoper, maar goedkoop genoeg voor een switch `ehhh` keuzes
Maar duur genoeg om de EV niet op acceptabele termijn terug te verdienen.
Auto's verdien je niet terug en kosten altijd geld.
Zijn geen zonnepanelen :)
Eh voor veel mensen zijn auto's een noodzakelijk iets om op hun werk te komen. Als je nu een oude benzineslurper hebt staan en lagere maandelijkse lasten wilt hebben loont het om over te stappen naar rijden in een zuinigere auto. Als jij moet kiezen tussen EV en ICE waarbij de EV 10k duurder is voor dezelfde auto, ga je toch het sommetje maken om te kijken of je de EV op termijn goedkoper kunt rijden.

Dat kan ook in de occasionmarkt zijn uiteraard. Kies je voor tweedehands EV of voor tweedehands ICE, betaal je vooraf iets meer voor lage maandelijkse lasten of ga je voor de hogere en vooraf wat minder betalen. Jij maakt die som waarschijnlijk niet met je sportwagens maar als je er vanaf een economisch punt naar kijkt maken mensen die keuze wel.
Dan lease je zakelijk zonder eigen km's / twingo spul. Als dat genoeg is voor je.. prima.
Ja want de verpleegkundige krijgt een leasewagen ter beschikking gesteld en de politie-agent kan de dienstwagen meenemen naar huis natuurlijk. Dit is een onrealistisch scenario, veel mensen hebben gewoon privé een auto nodig en moeten kiezen tussen benzine of ev en er is niet onbeperkt geld beschikbaar. Dan worden er gewoon rekensommetjes gemaakt.
Een hele goeie vriend van mij is agent, die moet z'n dienst wagen gewoon terug brengen... Maar rijd vervolgens met auto van de zaak naar huis, compleet met wapen kluis in de auto als thuis.

Daarnaast heb ik nooit gezegd dat IEDEREEN een dienst auto kan/mag betalen, maar als je vers als verpleegkundige begint, moet je misschien eerst even kijken of het goed te doen is met het OV.

Ik moest ook met OV toen ik net begon met werken... dat heb je zelf in de hand.
Ik denk dat leasewagens voor heel veel mensen echt geen optie zijn. Dat jij er een kent maakt niet dat het halve korps dat heeft. Jouw vriend zal geen reguliere functie hebben denk. En in de zorg doet men al helemaal niet aan leasewagens, OV gaat niet want als je oproepbaar bent en je moet binnen x tijd op locatie zijn gaat dat niet met OV.
Kan altijd een paal in de straat aanvragen.
Die is afhankelijk van de gemeente tussen de 1.5 en 2.5x zo duur. Aanleggen van een eigen kabel (koppeling meter) kan alleen met een eigen parkeerplek.
En je ziet ook zat rubberen matten liggen over de stoep waar een kabel onderdoor loopt.
Je zal niet de eerste zijn die daar een boete voor krijgt (voornamelijk wegens belemmeren rolstoelgebruikers). Ook niet zo handig (en veelal verboden via huisregelment) bij flats los van het straatstuk.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 22 juli 2024 14:40]

Waarom moeten we dan wel met zijn allen elektrisch gaan rijden?
om:
- klimaatverandering tegen te gaan
- minder afhankelijk te zijn van import van energie
- geld in onze portemonnaie te besparen, uiteindelijk is elektrisch rijden goedkoper dan op benzine rijden.
1. Dat gaan we niet fixen, niet zoals de mensheid nu functioneert.
2. Die kan ik nog wel indenken joh.
3. Weet je helemaal niet, want nu wordt elektrisch rijden aan alle kanten gesubsidieerd, met kortingen op aanschaf, geen BPM, geen MRB etc.

-Je ziet nu al een verandering met zoals in Utrecht, ja met piekuren gaan we of afschalen op laadpalen of het tarief wordt gewoon verhoogd.

- De kleef tax op laadpalen.

- MRB gaat naar 25% 2025 en daarna ga je voor gaas met je 2 ton elektra wagen.

- Subsidies die gaan wegvallen.

- Het NL wagenpark wat ouder en ouder wordt.

2030 aanhouden voor dan geen fossiele brandstof auto's meer te verkopen, prima dan haal ik in 2029 nog een dinosap auto die moet kunnen blijven rijden tot de levensduur van de auto zon beetje op is. Prima dat we willen verduurzamen, maar ik zie het niet gebeuren zolang mensen nog steeds lekker elke 5 jaar een nieuwe auto willen omdat het kan.

Wil je verduurzamen prima, maar begin maar eens met een mindere wegwerpmaatschappij te stimuleren. En elektrische auto's horen daar niet bij, klopt minder vervuiling, maar het is een wegwerp artikel geworden, ik zie namelijk niet in dat als ik straks een 20 jaar oude Tesla S ergens score dat ik nog software updates krijg voor potentiële security risks, terwijl dat ding wel aan het machtige internet hangt.
Erg pessimistisch.

1. Ik begrijp dat u liever de handdoek in de ring gooit? Ik zorg liever voor de toekomst van mijn kinderen
2. mooi
3. Het rijden is nu al goedkoper, naar verwachting zijn EV's in 2027 goedkoper in aanschaf dan benzine-autos, in elke categorie. Dus je kan prima in 2029 nog een benzine-auto kopen, maar dan bent je in zowel aanschaf en gebruik duurder uit dan wanneer je een EV zou kopen.

En ik zie niet in waarom een EV meer een wegwerpproduct zou zijn dan een benzine-auto. Een 20 jaar oude btw is net zo sterk aan het internet verbonden als een tesla.
een 20 jaar oude tesla gaat niet bestaan, de batterij is dan al lang en breed op, en dan wordt de auto total loss verklaard als de batterij vervangen moet worden.

vandaar wegwerp..

Als iemand een benzine auto goed onderhoudt gaat die 20 tot 30 jaar mee..
een batterij auto gaat dat niet halen.. want de batterij heeft dan allang de geest gegeven.

En Spoekgti is niet pessimistisch, hij is eerder realistisch, en jij iets te optimistisch.

En voor wie is electrisch rijden goedkoper? voor die paar mensen die een oprit hebben, of hun auto voor de deur kunnen parkeren, voor die mensen met diepe zakken die een extreem dure stekker auto kunnen aanschaffen?

Maar de meeste mensen wonen in grote ditchbevolkte steden, waarvan een hoop mensen geen geld hebben, geen parkeerplek hebben, niet zelf kunnen opladen, en geen geld hebben voor een 2dehans stekker auto. en sure er zijn betaalbare, maar die batterij is verrot, of zijn te klein, komen niet ver genoeg.

[Reactie gewijzigd door Jip99 op 22 juli 2024 14:40]

Het kan tot tegenvallers leiden als je te optimistisch bent op dit onderwerp. Maar het kan tot een moeilijk leefbare wereld leiden als je te pessimistisch bent op dit onderwerp en door wil gaan zoals we dat gewend zijn.

Autobatterijen zijn goed te repareren, tot op batterijcel-niveau kunnen onderdelen vervangen worden en daarna weer 100% functioneren. Er komen nu al gespecialiseerde bedrijfjes op die dat soort reparaties uitvoeren. En als je het niet repareert is het enige risico dat je range wat kleiner wordt omdat een deel van je accupakket niet meer functioneert. Het is niet alsof ineens je auto niet meer werk. Een benzineauto van 20 jaar oud zou je ook minder snel voor lange afstanden gebruiken.
Een gemiddelde tesla model S uit 2012 functioneert nu nog prima, ondanks de inmiddels sterk ingehaalde technologie die in dat batterijpakket zit.
Kleef tax is ervoor zodat je tokkie buurman van 2 straten verder z'n wagen niet 2 dagen aan een paal laat hangen die NIET van hem is. Je gaat bij de shell toch ook niet uitgebreid zitten eten terwijl de slang in je auto hangt ?

Zo Nederlands dit....
Kijk hier wil ik nog wel op reageren, fijn dat je een comment wat alleen dude was toch nog enigszins wil onderbouwen.

Behalve dat de kleeftax gehanteerd wordt zodra de auto vol is en niet over een x periode.

Je argument bij de Shell gaat niet op want dan ben je toch op doorreis.

En daarbij ken je de A2 met name de lucht en de A27 bij Houten?

Ja daar kan je dus wel uitgebreid gaan zitten knagen terwijl je auto oplaadt dus ik kan aan een fastcharger staan binnen 45min -1 uur mij auto volhijsen en dan moet ik van mijn 4 gangen diner weglopen omdat ik dan kleeftax moet gaan betalen of ben ik dan een tokkie omdat ik gewoon een maaltijd nuttig.
Je kan niet klimaatverandering tegen gaan omdat klimaat sowieso altijd ook zonder de mens veranderd. Zoals 20% O2 ipv 30%. Je kan alleen door mens veroorzaakte klimaat verandering factoren vertragen. Mensen in westen die het heel goed hebben maakt deel ervan zich druk die andere veel groter deel is meer bezig met overleven.
Heeft lager welzijn. Die maken zich niet druk om klimaat die maken zich druk om hun primaire behoeften.
Dat we overgaan naar EV wordt geforceerd als er geen ICE en hybrid produceerd worden kan je alleen nieuw voor EV gaan. En dan is enige subsidie ook niet meer nodig want er is geen optie. Wil jong 2de hands dan heb je na 5 jaar ook de keuze niet meer. Krijg je ook alleen EV.
Na 10 a 20 jaar gaat ICE richting klassiekers. Milieu zone’s weren alle ICE met overgang periode voor Plugin hybrids.

De enige zinnige EV is Dacia spring. Kwa gewicht met kleinere accu zo licht als ICE.
Niet insane vermogen zoals al die andere EV , het hobbelt mee met standaard ICE.
Dat concept moeten meer merken volgen middeklasse auto onder de 1200kg met tegen max van 100pk en top van max 140 met betere soft torqu motor curve voor banden besparen.
Longrange is meer autoweg en dan is lage top snelheid en lage drag co-efficient heel belangrijk niet insane vermogen max 120pk en diezelfde 140 max top. En uiteraard iets zwaarder 1300 1400
Vroeger ICE 10sec 0-100km/u sportief. Nu doen standaard EV ver onder de 10sec.
Omdat het concept vervoersbrandstof niet toevallig bestaat, dat is een economisch concept inclusief de internationale strategische politiek om dat in stand te houden. Wij als westerse wereld zijn dat liever kwijt dan rijk.
Toyota is van mening dat dat vanwege o.a.grondstoffentekort op de lange duur sowieso niet gaat werken, die zetten het liefst vol in op hybride. Voor de grondstoffen van 1 elektrische auto kun je 6 plugin-hybrides, of 90 non-plugin hybrides bouwen. Netto is dat laatste volgens Toyota zelfs schoner dan 1 elektrische auto, wat uitstoot betreft: "Toyota believes that the overall carbon reduction of 90 hybrids over their lifetime is 37 times greater than a single-battery electric vehicle."
Ik kan in onze parkeergarage gewoon een lader aanvragen hoor, inclusief een emergency knop voor het uitschakelen van de stroom (na navraag bij de brandweer). Kan ook rechtstreeks op mijn huis worden aangesloten (da's wel specifiek voor dit huis / design omdat mijn auto er recht onder staat).
Jij wel, maar >95 procent van de anderen in dezelfde situatie niet.
Nou ja, ik bedoel dat als je een auto in een parkeergarage hebt staan dat daar wel degelijk afspraken over te maken zijn. De bewoners van de appartementen die sluiten het aan op een gedeelde aansluiting. Er was zelfs sprake van gezamenlijke zonnepanelen. Geen idee of dat nou is doorgegaan; de (24h) verlichting van de garage kan ook met zon worden opgevangen en die hebben we al vervangen voor LED. Heb je wel een goede VVE voor nodig natuurlijk.
Ik heb een parkeerplek en huur een parkeerplek extra van iemand zonder auto. Zo'n paal kan wel, maar de VVE is een grote rotte puinhoop hier.
Een heel klein percentage heeft in de paktijk een parkeergarage, en dat is zelfs dan maar een klein gedeelte van het totaal aantal waar het in geplaatst mag worden. De parkeergarage hier om de hoek waarbij de bewoners geen vaste plek hebben (maar wel verplicht moeten afnemen) heeft enkel twee openbare palen die de helft van de tijd niet werken. En die kosten 59ct/kwh en worden dus niet gebruikt.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 22 juli 2024 14:40]

Nou, jij/jullie hebben toch een mond ? Hop naar het gemeente huis.
Ze zitten er voor jou he.
Ik denk dat hij ook bedoelt dat overheden steeds meer inzetten op gebruik van het OV, de fiets en benenwagen.
Mogen ze daar wel flink in investeren. Buiten de Randstad is het OV een ramp. Ja er rijden treinen en bussen maar probeer jij in midden Drenthe om maar wat te noemen op zondag maar eens ergens te komen met openbaar vervoer. 1x per uur een bus, als die op zondag al rijdt...
En als ik binnen een middelgrote stad om 06:00 op mijn werk moet zijn met OV, moet ik 's avonds om 23:00 weg...
Waarom wordt het OV hier in het oosten dan alsmaar uitgekleed en laat de overheid het doodleuk aan ‘de markt’ over? Zelfs leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs is al te moeilijk voor onze overheid om normaal te regelen.
Ook in het westen en zelfs de Randstad vindt een hoop uitkleding plaats. Maar ik snap niet helemaal waarom mensen hier maar blijven klagen over Nederland. Ik schreef toch duidelijk overHEDEN. Dus niet alleen Nederland.
Het ov is helemaal duur. Zeker als gezin. En je doet er vaak ook veel langer over. Nee ov is geen oplossing alleen als je in de stad woont.
Ook als je in de stad woont is het OV vaak geen oplossing. Het ligt er echt volledig aan waar je moet zijn. Met een beetje pech is het ook 2x de auto. Al komt dat op het platte land nog veel vaker voor.

Zeker met het oog op de prijs is dat ook een voorname reden waarom de wegen in de Randstad weer iedere morgen vol staan.
Dat klopt voor familie bezoek is het inderdaad geen optie met het OV. Tenzij je familie in de stad woont.
In de binnenstad ja.

Succes om dat te doen als iemand 3x moet overstappen met de trein en 2x met de bus. Goed verhaal :)
Ook in de binnenstad is het niet altijd ideaal. Maar ja, je kunt wel boos op mij zijn, maar ik ben de overheid niet, niet van Nederland en niet van andere landen. :+
Beetje kip ei verhaal. Een auto heb je om te rijden, die laat je niet thuis staan om op te laden. Indien je aan het werk bent kun je hem thuis dus niet opladen. In de winter betaal je net zoveel als anderen.
als je eigen zonnepanelen hebt (of een flexibel energiecontract) laadt je je batterij tegen een fractie van de brandstofkosten vol.
alleen ga je wel een hoop panelen moeten hebben om die "vol" te krijgen op een realistische tijd. Mijn polestar 2 heeft een batterij van 69kwh voor 340km bereik en volgens copilot zou het met 3kW aan panelen realistisch gezien 2 tot 5 dagen duren om die vol te laden, rekening houdent met 5 tot 12u peak sunlight per day voor mijn locatie. Ik woon niet ver van m'n werk, maar heel het boeltje samen zou wel bijna 1/3 van de aankoopprijs zijn en pas goedkoper zijn als hij 800x volledig opgeladen is, wat neer komt op 10 tot 15 jaar als ik elke week volledig zou moeten opladen (meestal is het eerder 1.5 week), dus nee het is niet goedkoper om elektrisch te rijden met je eigen zonnepanelen dan met een dieselwagen die 6L/100km verstookt, aangezien een wagen tegen dan zo'n beetje zijn pensioenleeftijd heeft bereikt.
Jij rijdt dan wel relatief weinig ;)
klopt, ik heb het geluk om een job te hebben waarvoor ik niet eerst een half uur of langer in de auto moet zitten en meeste is zone 50 op een paar km 70 na, dus ik heb nooit range anxiety en ken langere verplaatsingen ruim op voorhand, het ideale scenario voor een EV.
En ik heb het horror-scenario, 50km enkele reis en in de ict weet je nooit waar je die dag heen moet voor storingen/spoedklussen. Komt niet heel veel voor maar als er ergens iets down gaat en je nul terugkoppeling krijgt uit je netwerk kan je zomaar eens aan de andere kant van het land iets moeten troubleshooten. Maar ook als je gepland iets hebt, ritje van 2x 100km ofzo, kan het je schema nog best lastig maken. Gelukkig is er altijd wel tijd om ergens 15-20 minuten te snelladen onderweg. Ik kom er zeker goed mee weg en range anxiety heb ik niet in Nederland. In andere (zuiderlijkere landen) daarentegen wel regelmatig gehad.

Huur je een EV ter compensatie van je vlucht (je moet iets...) maar dan kan je bij je hotel opladen met een mennekes-stekker die werkelijk op geen enkele auto past. (ja, er hingen daar in de garage 10 rode mennekes stekkers).
Ik weet niet in wat voor hutten jij IT uitvoert, maar als je het halve land ervoor moet doorrijden om daar wat te fixen, dan hebben ze andere problemen :)
zo vreemd is dat niet, ik was in het verleden ook technieker op de baan en wij hadden vestigingen over heel het land (en een paar daarbuiten). Als er bvb een UPS, switch of zelfs maar een HDD in een lokale server (lokaal personeel is niet overal te betrouwen, zelfs niet voor een disk-swap in een raid1 met hotswap) het begeeft dan was het rijden en met wat pech was dat dan 300km enkel.
Bentley verkoopt de meeste auto's in Noord Amerika. Juist, het land van de ICE en de V8. Die zitten nog niet zo te wachten op EVs, op een enkele staat na.

Daarbij, niet iedereen heeft een eigen oprit met eigen panelen. Thuis laden is weinig mensen gegeven. De rest moet gewoon aan een paal in de straat of de hoofdprijs aan een snellader. Fastned doet dan 70 cent/kWh. Je kan ook gold member worden voor 12 euro per maand en dan betaal je alsnog 52 cent.

EV WAS voor de gemiddelde Nederlander goedkoop maar is dat allang niet meer. Zeker niet als volgend jaar de MRB gaat aantikken.
Alleen hang je auto savonds aan de lader en overdag, dan ben je aan het werk. Alleen als je thuisclub hebt kun je overdag thuisclub opladen,savonds gebruiken en buiten dat je auto mee laden
Als je gemakshalve de afschrijving van zowel zonnepanelen als batterij, niet meerekent, zou dat best kunnen.

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 22 juli 2024 14:40]

Brandstofprijzen zijn om de een of andere reden alleen in Nederland zo hoog gebleven. In België en Duitsland tank je momenteel benzine voor 1,60-1,65, in Nederland schommelt het rond de 2,00. Diesel is inderdaad een ander verhaal maar dat is voor personenauto's een aflopende zaak. Maar als het om benzine gaat rijdt de halve grensstreek niet voor niets wekelijks naar het buurland momenteel.
Stroomprijzen zijn hoger dan twee jaar geleden.
Stroomprijzen zijn niet hoger dan 2 jaar geleden. Ze zijn zelfs lager dan 3 jaar geleden voor dat heel die energie crisis begon. Ik betaalde toen 24 cent, nu biedt greenchoise op dit moment 0,20 per kWh. Er zijn gewoon een aantal energie aanbieders die op dit moment nog even willen cashen en nog steeds 30 tot 35 cent blijven vragen.

[Reactie gewijzigd door nestview op 22 juli 2024 14:40]

Heb vorige zomer een vast contract genomen. 32 cent, niet heel duur maar de meesten zijn alweer fors goedkoper idd.
wel mee eens maar......de kosten voor een EV auto is veel te hoog... kwestie van tijd dat die autos ook maar €6.000 kosten
Als je een ev kan vinden voor 6.000 dan moet je waarschijnlijk de batterij vervangen wat erg duur is.
ja ook dat nog, die EV's slijten te hard
Nee een accu gaat 2000 cycli makkelijk mee. Met 300km per cyclus is dat 600k. Gemiddelde benzinewagen gaat ongeveer bij de helft al het land uit.
Er zijn ook steeds meer automerken die niet meer (volledig) inzetten op elektrische auto's, sommige merken stoppen zelfs helemaal met elektrische auto's.
Heb je een lijstje?

Waterstof telt imho niet, want dat is gewoon een EV maar dan met een fuel cell. En soms ook nog een stekker.
Productie van waterstof kost meer dan het oplevert ...
Dat is precies waarom ik geen voorstander ben van fuel cell EV's. Komt nog bij dat de auto's duurder zullen zijn, want complexer, en het onderhoud van zowel de pompinstallaties als de autos ook duurder is.

Economisch gezien, heeft de fuel cell EV geen schijn van kans. Is gewoon een slecht plan.
Met de huidige techniek, 100%
Wachten is op de eerst volgende doorbraak, as always. Maar ik zou er zelf niet op gaan wachten.
Ik zou er mijn geld niet op zetten, hoezeer je er ook van zou gruwelen.
Het is echter wel voor langere tijd op te slaan.
True, but that doesn't add value.
Ik weet van Apple, Aston Martin, Mercedes, Ford, GM, Honda, Audi en VW dat ze hun EV productie hebben gestaakt of vertraagd.
Apple? Die hebben nog nooit een auto gemaakt en hebben zelfs geen productielijn! De Blokker en de AH evenmin... 8)7

Bij Mercedes, Ford, GM, Honda, Audi en VW rollen dagelijks EV's van de band. Hoeveel dat er zijn, hangt af van de vraag en die wisselt.

Honda is overigens laat, de Prologue is pas hun eerste.
Dat van Apple is niet helemaal uit de lucht gegrepen hoor. nieuws: 'Apple schrapt plannen voor elektrische auto, zet teams over op gener...

Was dan niet in productie, maar tien jaar ontwikkeling stopzetten doe je als bedrijf ook niet zomaar.
Was dan niet in productie, maar tien jaar ontwikkeling stopzetten doe je als bedrijf ook niet zomaar.
Maar even een autofabriek en productielijn uit de grond stampen, doe je evenmin zomaar. Kijk naar Tesla, is in 2003 gestart en pas met de Model 3 in 2017 begonnen ze op stoom te komen. Tevens zijn de marges op auto's klein, dat in tegenstelling tot wat Apple is gewend. Wanneer je 30% rendement wilt hebben, ga je géén auto's maken. Ook geen EV's
Apple wel.
Heeft meer dan $10 billion gekost, ik gok dat het stuk liep op het autonomous deel.
Gaat ze meer kosten als er straks een groep kids onder de grill verdwijnt, either way er is vast een avond over door vergaderd, Maar 10bil schrijven af. Gaat voor de meeste bedrijven helaas niet op.
Honda had al de E (stadswagen) in 2020 and de e:Ny1 (crossover) vorig jaar?
Apple maakt geen auto's(en nee een mislukt project is neit stoppen met electrische wagens), mercedes, audi, vw, ford brengen gewoon nog volop ev's uit.
Aston martin en GM: geen idee maar je voegt nu al "vertraagd" toe dus ik vermoed dat je date erder bedoelde.
Je vergeet Dyson in je rijtje.
Volkswagen Group CEO Herbert Diess says in many markets, the company plans to 'be 100% electric by 2035. ' Volkswagen announced on Wednesday it plans to release an electric car for under 25,000 euros, or $27,000, to convert 80 % of its brand-new sales in Europe to electric by 2030.

De rest mag je zelf googelen, tuurlijk zal er hier en daar vertraging op treden, maar neem nou maar van mij aan dat iedereen over gaat.
Zelf heb ik wel een zekere angst als het gaat om de massa elektrificatie van (zwaardere) personenvoertuigen. We hebben nu al flink last van netcongestie. Ik denk dat ze dat eerst moeten gaan oplossen eer het land klaar is om alle EV's te kunnen laden zonder problemen. Het doel van 2030 alles elektrisch gaan we simpelweg niet halen. Ze moeten nu al het opladen binnen een tijdsbestek gaan opschorten.

Ik denk dat de ICE-auto's nog lang zullen bestaan. We willen teveel en dat gaat ons opbreken. Én meer laadpalen én te weinig elektriciteit. Dit gaat hem niet worden of Tennet zal flink aan de bak moeten en dan nog de centrales... kunnen die dit wel bijbenen?

Dit is waarom ik mijn wed zet op waterstof.

Dit is een goed iets om bij te houden.
De wereld is groter dan Nederland. De autobouwers gaan geen rekening houden met Tennet.
Dan wordt Nederland gewoon een tweede Cuba en blijven de mensen rijden met het spul dat ze nu hebben. Wel leuk voor de onderdelen leveranciers :) .
Ik denk dat je dit in een perspectief moet zien van… Je moet ergens een stip aan de horizon zetten, zodat iedereen een richtlijn / datum heeft om zijn plannen op te baseren.

Als je als overheid niets doet en gewoon maar afwacht tot de markt het zelf uitzoekt, blijft er teveel onzekerheid en gaat iedereen (fabrikanten, klanten, overheden, netbeheerders, investeringsfondsen) op elkaar zitten wachten.

Daarom roept de overheid: 2030, ook al is dit waarschijnlijk te optimistisch. Wat dan nog? Het duurt toch altijd langer dan de planning is.

Als de overheid mikt op 2050, wat veel realistischer is, denkt iedereen: ‘Oh… dan koop ik over 20 jaar wel een elektrische auto.’ En de fabrikant denkt: Dan gaan we over 15 jaar wel investeren een elektrische productielijn. En de investeerder denkt: Die aandelen in dat bedrijf wat onderzoek doet naar nieuwe batterij techniek gaat pas wat opleveren als ik al met pensioen ben, ik zoek wel wat anders.
Dit is waarom ik mijn wed zet op waterstof.
Dat kost nog meer stroom om te produceren, dan een EV. Met een gebrek aan stroom, wil je juist géén laag rendement waterstof gaan produceren.
Hoe kom je daarbij ?
Leuk dat je op waterstof wed, maar de productie ervan is maakt het (Nu) niet rendabel.
If anything, is het stroom netwerk op veel plekken in Nederland overbelast (Hi Google/MS)
Mooie van moderne EV's zijn dat ze ook kunnen leveren. Dus ze ontlasten het netwerk if anything.
Ja we moeten upgraden, maar zie Texas / NY. Zo slecht hebben we het hier bij lange na niet.
Waterstof gaat het niet worden. Groene waterstof is veel te duur en is een gewild product door de industrie (die meer willen betalen dan jij en ik).
Ik zou inzetten op de solid state battery.
Je zal wel moeten voor zwaar transport.
Voor zwaar en lang transport. Distributievrachtwagens kunnen wel op accu. Die laden en lossen veel en rijden door de dorpen.
China komt keihard in met goedkope EV's de komende jaren.
Je kunt erom lachen maar de tijd is niet ver weg meer dat een EV significant goedkoper te produceren is dan een ICE en dan kantelt de hele automarkt in een tijdsbestek van een jaar.
Europese en Amerikaanse fabrikanten krijgen hun eigen EV programma's niet rondgerekend naar een daarmee concurrerend niveau. De neiging ontstaat daardoor om nog even bij ICE's te blijven, omdat ze daar de concurrentie met China iets langer vol kunnen houden.
De autolobby in de EU gaat daarom vooral voor uitstel, en dat is vooralsnog succesvol.
Op de langere termijn wordt hiermee het eigen graf gegraven voor en door de auto-industrie.
Dat minder hard sturen op EV's van overheden is vooral het resultaat van lobbywerk, uit conservatisme, niet van wat de markt (binnenkort) kan leveren.
Ja lekker hoor. China dumpt auto's hier op de markt voor ver onder de kostprijs, concurreert de Europese fabrikanten kapot en wanneer Europese zelf niet meer kan produceren verhogen ze de prijs want jij hebt geen keuze meer.

En ondertussen weigeren verzekeraars in de UK als om Chinese auto's te verzekeren. Een auto bouwen is een ding, je product supporten en ander. Reserve onderdelen zijn schijnbaar niet of nauwelijks te krijgen of extreem duur. Dus worden Chinese auto's snel total loss verklaard.
Dat is nu. Chinese auto's worden al vijftien jaar afgezeken en velen herinneren zich dat eerste Landwind debacle nog wel, je weet wel, die MPV die de laagste NCAP score voor veiligheid ooit kreeg. Die Chinezen zijn ook niet gek, ze produceren al jaren vele zaken van troep tot goed spul en passen zich echt wel aan waar nodig. Kijk voor de grap eens naar de smartphone markt, die hebben ze op een paar jaar tijd volledig veroverd op de twee grote merken na.

Vergeet ook niet hoe bv Japanse en Zuid-Koreaanse auto's in de jaren 70-80 voor het eerst onthaald werden in Europa. Zou allemaal troep zijn, roest in de folder en weet ik wat voor ellende nog meer. Tegenwoordig kijkt niemand nog op van een Honda of Kia op de weg en momenteel zie ik steeds vaker merken waarvan ik niet weet hoe ik het moet uitspreken maar waarvan de uitstraling en prijs erg interessant lijken. Geef het een kans, die lui zitten niet stil he :) .
sommige merken stoppen zelfs helemaal met elektrische auto's.
Welke merk zou dit zijn?
Ik vind het altijd zo jammer dat het in deze discussie alleen maar gaat over geld... Gaat er echt niets anders in je hoofd om? Het milieu doet je niets?
En daarbij, het hele wagenpark op elektrische auto's krijgen op zo'n korte termijn is zo goed als onmogelijk vanwege de benodigde grondstoffen voor de accu's. Tevens wordt dat ook onnodig kostbaar, omdat we op zo'n moment tegen schaarste gaan aanhikken van die grondstoffen. Wij willen sneller elektrificeren dan de grondstoffen gedolven kunnen worden. Nog even los van het hele milieuplaatje dat erbij komt kijken om deze grondstoffen te delven en of dit verantwoord is, en nog even los van de werkomstandigheden van de mensen die dit moeten doen (vaak ook nog kinderen). We are to busy to answer the question whether we could, instead of asking the question whether we should.
En je kunt je afvragen wat de klant van Bentley graag wil zien, dat de deadline wordt verschoven komt ze hierin alleen maar goed uit.
Laat de mensen kiezen. De mensen kiezen een regering (die meestal het omgekeerde doet).
De markt is er gewoon niet klaar voor. Binnen de VAG-boot heeft VW ook al de ontwikkeling van de ID.2 vertraagt gezien 'de marktomstandigheden' waarbij de adoptie van de EV niet zo snel verloopt als ze hoopten. Er zijn te veel EV's onlangs op de markt gekomen, terwijl de markt helemaal niet zo hard volgt. Zeker in het luxesegment begrijp ik dat kopers er helemaal niets om geven om elektrisch te rijden, naar TCO kijken ze niet om en de gemiddelde leeftijd van een Bentley rijder zal ook eerder tegen de 50-60 dan tegen de 30 liggen. Mensen die je niet zo snel uit hun benzine auto krijgt, met andere woorden.
Denk dat in een bentley vooral de range dik tegenvalt. Qua verbruik zitten die ook makkelijk boven de 10l, zou me niet verbazen dat ze daardoor ook maar beperkte range hebben
Je zou net denken dat die er gwn een 200kwh batterij in knallen van 2 ton en er een factor 3 marge op googlen wegens 'super exclusief'
Er zijn wss ook wel grenzen aan de afmetingen van de auto :-p De nieuwe Q6 heeft een batterij van 100kWh zitten en das al een redelijk formaat
100kWh zit ook al een jaar of 12 in een Tesla S en X, zo uitzonderlijk is dat niet meer. Al helemaal omdat de accu-kosten de afgelopen 10 jaar met 90% zijn gedaald.
Blijft over, de fysieke ruimte in de auto. Dat is een (design) keuze.
Bentley's staan niet bekend als kleine lichte wagens, eerder als groot en zwaar.
Mercedes EQS heeft tot een 700km range, weegt ook tegen de 3000 kilo met een 120kwh batterij.

Kan dus wel degelijk.
Wat opzich raar is, juist in het luxe segment is een EV ideaal, omdat je zonder versnellingsbak de auto nog soepeler en stiller kunt laten rijden, iets wat juist bij een Bentley interessant zou moeten zijn.
Een Bentley rijd je niet specifiek voor de luxe en comfort, voor puur comfort wil je RR. Een Bentley, zeker de Continental GT, koop je voor luxe mét sportiviteit. En daar hoort imho een brullende motor bij. Een 6.0-litre Twin Turbo W12 is nou eenmaal iets anders dan een zachtjes spinnende elektromotor.
Belangrijkste voor Bentley is dat ze kunnen verkopen aan iedereen die er genoeg geld voor heeft. Daar zitten ook mensen bij die in landen wonen waar een bruikbare laadinfrastructuur ontbreekt.

Het is in Nederland misschien lastig voor te stellen maar in aardig wat landen is fossiel nog altijd zoveel goedkoper dan elektra dat mensen er ook hun wasmachine, droger, etc. op aansluiten.

In dergelijke landen komt een laadinfrastructuur dan ook niet, of zeer moeizaam, van de grond. Dan mag de Bentley rijder zelf nog zoveel geld hebben, zonder palen kun je niet laden.
Grootste deel heeft geen EV geld, 2e hands marks is veelal short range etc. Heeft gewoon wat tijd nodig.
Worden nu EV's geleverd die dit jaar voor 35k nieuw naar de consument gaat, en daar heb je meer auto voor terug dan ik met mijn eerste Seat Corona had destijds :-)

Consumenten boeien zowiezo relatief weinig, grootste deel is nog altijd zakelijk. En zolang er je V8 slopers kunt kopen voor 10k als youngtimer zullen er slurpers op de weg blijven. Ik heb een 745i V8 gehad voor 6 jaar. Loved it, maar de onderhoud.... Die auto koop je omdat je hem heerlijk vind rijden, niet omdat het een voordelige aanschaf is. En dat gaat feitelijk op voor alle wagen over 200k. Niet iedereen zet hem in de grage & staat te poetsen op zondag.
Misschien druist het helemaal tegen de groene gedachte in maar stiekem heb ik altijd toch wel Bentley en Rolls Royce op zich mooi gevonden. Misschien niet zozeer het uiterlijk maar vooral wel het innerlijk met vooral dan veel hout. Alleen zou ik zelf dus nooit zo'n kapitaal aan een auto gaan besteden, zeker niet aan zo'n onbetrouwbare auto.

Tja en op EV gebied zou mijn voorkeur zeker niet uit gaan naar een merk als Bentley, waarbij je je ook nog kan afvragen of dat nog wat met Bentley te maken heeft. Elektromotoren zullen ze niet zelf gaan produceren net als de hele elektronica. Enigste blijft dan de carosserie en tja of je daar dan een kapitaal voor moet gaan neer leggen, tja ik weet niet.
Anoniem: 454358 @Roel196619 maart 2024 22:09
Een merk als Rolls Royce zie ik juist als ev, superstil, genoeg power, en lange afstanden worden daar toch niet mee gereden. En de chef heeft vast zijn eigen laad paal :+
Nu ja super stil zijn de meeste EV's wel en qua power zijn er ook genoeg EV's die heel krachtig zijn dus daarvan zal Rolls Royce het niet moeten hebben. Het is denk ik in hoofdzaak toch de carosserie en dan de naam waarvan ze het moeten hebben.

Eh nou, denk dat de chef zich niet zal bemoeien met het laden en dat iets voor de chauffeur is :+
De BMW 7 Cabrio

(Stange mijn vorige CEO graag met die opmerking :)

Is gewoon BMW nu, de magie is er wel een beetje af, neemt niet weg dat je nog altijd kan kiezen voor een paint job van 7 lagen (66kg aan verf mind you) Als je je geld wil verbranden, zullen ze je graag helpen :)
Is gewoon BMW nu
Dat wist ik, eigenlijk gewoon het ( extra ) luxe deel geworden van BMW zoals ook veel Japanners dat doen zoals Lexus en Toyota b.v.
neemt niet weg dat je nog altijd kan kiezen voor een paint job van 7 lagen (66kg aan verf mind you)
Ja ik kan daar het nut echt niet van zien.
Kost je alleen maar brandstof, maar doet het goed op borrel events.
Mijn dag is nu al verpest als er een Oma met d'r winkel wagentje in de buurt komt van m'n auto, dan ... dan heb je echt een issue. Maar hey, ze denken graag met je mee.

Deze stumper met een bijzonder knap talent wordt gewoon op het vliegtuig gezet hoor

Tja..
Ha, ja, alleen al daarom zou ik nooit een dure auto willen hebben, elke keer dat gestress als je de auto dan ergens parkeert. Daarnaast dan niet te vergeten dat je dan alweer meteen een kapitaal kwijt bent voor een klein krasje.
Je bent al een groot kapitaal kwijt na de eerste kilometer.
Alleen boten zijn een grotere geld put, was vorig jaar in Saint-Tropez, jezus .... :)
Tuurlijk, maar mensen kopen een Phantom omdat het 'Ik pis geld' uitstraalt.

Persoonlijk vind ik de 8 Concept en of de A6 Concept veel meer stijl hebben, en de A6 is een station... dat zegt wat.
Eigenlijk wel raar. Juist bij Bentley-rijders verwacht ik dat ze een mooie installatie kunnen neerzetten voor groene stroom en een eigen parkeerplek om altijd te kunnen laden.
In The Guardian stond er eentje die hout van zijn eigen bos in zijn Bentley liet steken en een boom-logo liet borduren. Groen zeg!
Je krijgt een nieuwe niet verzekerd als je hem niet binnen kunt zetten.
Vriend van mij moest 6 maanden een parkeer vak van een garage (centrum Amsterdam, yeah) afnemen voordat ie een garage in z'n nieuwe huis had. Mind you dit was een jaar of 8 terug.
Volstrekt onlogisch. Bentley gaat voor performance en luxe (en steeds betere performance en luxe). Met brandstofauto's is alles bereikt wat bereikt kon worden, dat is echt zo goed als uitontwikkeld. EV's staan nog maar aan het begin van hun lifecycle dus daar kunnen we nog veel meer verbeteringen verwachten.
Anoniem: 454358 19 maart 2024 22:04
Er zullen nog wel een paar volgen, en het zal me niet verbazen als landen die deadline gewoon gaan verleggen. Stroomnet is er nog lang niet klaar voor, klanten willen het niet, en het is nog gewoon behelpen met dat laden. Ik heb vorig jaar daarom weer een lease diesel genomen, en als die termijn afloopt zal het waarschijnlijk wel weer een ice worden.
Een lease diesel? Wat zou je daar dan voor betaald hebben? Toen ik mijn keuze moest maken anderhalf jaar geleden zat er vrijwel geen enkele wagen meer tussen met Diesel die geleased kon worden. Benzine wel maar die was dan vaak dubbel zo duur voor een wagen met evenveel ruimte maar geen enkele feature die je rit aangenamer maakte. Simpelweg daar al voor zou het idioot zijn om nog een ICE te leasen.

Het idee dat het laden behelpen is, hangt natuurlijk af van wat kan bij jou in de buurt, maar is uiteindelijk is het veel praktischer en makkelijker dan altijd omrijden naar zo'n stinkend tankstation.

Klanten die het niet zouden willen is ook weer iets dat je uit je duim zuigt, zeker als het over lease gaat.

Stroomnet niet klaar? Heeft op zich niets met de wagens te maken maar met de gierigheid van de netbeheerder. En vreemd genoeg is dat net in Nederland schijnbaar een pak slechter gesteld dan in België.
Mijn tank station stinkt niet hoor, ruikt er heerlijk naar benzine enzo.
Ik hoor van velen dat het laden voor het probleem is. Stress om de kilometers nog te kunnen halen en niet te moeten aanschuiven langs de snelweg voor een laadpunt, onpraktisch om te laden thuis of ergens in de buurt een laadpaal te vinden.
Van mensen die geen EV hebben vooral.
Vorig jaar naar Cannes gereden met een Model S, hij heeft al lang en breed uit gemeten waar je even een broodje kunt scoren terwijl ie aan de de laad is. Sterker nog, mijn partner werkt bij TomTom, die nieuwe EV API die eraan komt is zo gaaf, je zie letterlijk wat er wel en niet beschikbaar is, het vermogen dat ze kunnen leveren etc. En zo ingesteld dat je er ook nog rustig 2 voorbij rijd. Er is geen stress.

Stress is met je A5 in de stortbui rijden in de bergen van Zwitserland wanneer je borden ziet dat de eerste shell 40km verderop is, OVER EEN BERG. Dat is stress :) Hoort er ook gewoon bij, net als dat lauwe patatje van 14 euro daar. Honger is honger.
Je hebt zelf geen EV en je hoort het waarschijnlijk voornamelijk van anderen die ook geen EV hebben. De problemen die je opnoemt zijn soms praktisch, dat zal ik niet ontkennen, maar in mijn beleving, met een grote variatie aan scenario's in de kennissenkring, is het vooral een mind-set. De mensen die het hardst klagen zijn ook de mensen die het minst bereid zijn zich aan te passen. En dat geldt dan vaak op allerlei vlakken in het leven.
Letterlijk niemand die ik ken die met een EV rijd heeft daar problemen mee. En slechts één persoon daarvan kan thuis laden. Zelfs in Vlaanderen vindt je tegenwoordig altijd zeer dicht een laadpaal.
De grootste klacht die ik zelf ook ervaar is de versnippering van laadnetwerken en laadpunten die je kaart niet aanvaarden hoewel dat zou moeten volgens de informatie van je laadpas-app.
Nou, hier de openbare laadpaal ligt al 3 weken plat de volgende is kilometer verder, de benzinepomp ook,maar daar hoef ik niet de hele nacht te staan gelukkig.
Ligt er ook hoe snel de EV markt zich ontwikkelt.
Als de vraag in dat segment naar elektrisch toeneemt kan Bently wel eens heel snel op flinke achterstand komen te staan
En vergeet niet dat het ook afhangt van hoe de tank-infrastructuur gaat evolueren. DATS24, wat een onderdeel is van Colruyt en bij veel winkels vroeger ook een tankstation had, is bijvoorbeeld die tankstations al aan het afbouwen en aan het vervangen door laadpunten.

Het zou ook niet onlogisch zijn dat milieuvergunningen van tankstations in stedelijke kernen niet meer gaan verlengd worden en het aantal pompen gaat verminderen door dalende volumes. Iedereen wijst naar het feit dat EV's enkel weggelegd zijn op dit moment voor zakelijke rijders, maar vergeet daar bij dat deze groep mensen net het meeste kilometers aflegt waardoor de vraag naar benzine en diesel gaat afnemen. Dit gaat zorgen dat er nog meer gaat mogen omgereden worden om te tanken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.