VW toont compact EV-model met 57kWh-accu en richtprijs van ruim 20.000 euro

Volkswagen heeft de ID.Life onthuld, een studiemodel voor een compacte elektrische auto. Het bedrijf wil zo'n auto in 2025 daadwerkelijk uitbrengen. De vanafprijs zal tussen de 20.000 en 25.000 euro liggen en het voertuig moet een accupakket met een capaciteit van 57kWh krijgen.

Deze ID.Life moet een nieuw model in de reeks ID.-auto's van de Duitse autofabrikant worden. Een exacte prijs wordt niet genoemd. De 57kWh-accu moet op basis van de Europese WLTP-norm een bereik van ongeveer 400km mogelijk maken. De ID.Life zal gebouwd worden op een kleinere variant van het MEB-platform van Volkswagen. Dit specifiek voor elektrische auto's bedoelde platform vormt onder meer de basis van de grotere ID.3-hatchback.

De ID.Life moet in 2025 op de markt komen met een elektromotor met een vermogen van 172kW. Daarmee kan de auto de sprint van 0 tot 100km/u afleggen in 6,9 seconden. Volkswagen zegt nog weinig over het exacte laadvermogen, maar de auto zou na tien minuten laden bij een snellaadstation maximaal 163 kilometer aan bereik kunnen toevoegen.

De fabrikant duidt het voorwielaangedreven studiemodel aan als een compacte cross-over. De ID.Life kenmerkt zich volgens de fabrikant vooral door duurzaamheid, digitale technologie en een innovatief interieur. Het huidige studiemodel is vooral bedoeld om 'alvast vooruit te blikken op de mogelijke looks van de auto'.

Wat duurzaamheid betreft doelt Volkswagen niet alleen op de elektrificatie, maar ook op de gekozen materialen. Zo bestaat het materiaal voor het dak en de motorklep voor honderd procent uit gerecyclede PET-flessen. Verder worden er bijvoorbeeld op biomassa gebaseerde lak en houtsnippers als natuurlijke kleurstof gebruikt.

Op het vlak van het ontwerp valt op dat het dak afneembaar zal zijn. Vermoedelijk betekent dat de toevoeging van extra gewicht om de carrosserie wat stijver te maken, maar Volkswagen zegt verder niets over het gewicht van het 'lichtgewicht dak' of de hele auto. Het conceptmodel heeft geen spiegels; die worden vervangen door camera's en een beeldscherm om de beelden op te tonen. Het zeshoekige stuurwiel bevat een touchscreen om een aantal belangrijke, niet nader genoemde rijfuncties te kunnen bedienen.

Het interieur moet vlot omgebouwd kunnen worden tot een bioscoop of gamelounge, inclusief een niet nader genoemde spelcomputer, projector en projectiescherm. Dit scherm zal uit het dashboard komen en er zijn ook andere apparaten aan te sluiten op de aanwezige stroomvoorziening. Verder is de voorbank volledig neer te klappen en in combinatie met de inklapbare achterbank zijn er diverse mogelijkheden, zoals het creëren van een bed van ongeveer twee meter of het vergroten van de kofferbakruimte.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-09-2021 • 15:24

342 Linkedin

Reacties (342)

Wijzig sortering
Waarom nou voorwielaandrijving? Dat was handig en goedkoop voor plofauto's-zonder-elektronische-hulpmiddelen. Geen cardanas en afzonderlijk differentieel, goedkope achteras en relatief veilig onderstuur. Maar met een EV is dat helemaal niet meer nodig. Voor tractie is het veel fijner (en niet duurder) als de achterwielen aangedreven zijn en de nadelen ervan (hoofdzakelijk overstuur) ondervang je in een EV met EPS, dat veel sneller kan reageren dan in een plofauto.
Regen. Je kunt veel, veel meer regen kwijt op je voorwielen
Dit leest een beetje vreemd, maar ik neem aan dat je regeneratie bedoelt, en niet hemelwater?
Ja. Re-gen. Maar dat typt een beetje lastig op de telefoon dus ik hoopte dat de context genoeg was.
Overtollig hemelwater is volgens mij ook makkelijker te verwerken met voorwielaandrijving. Aquaplaning op de voorwielen terwijl je achterwielaandrijving hebt resulteert volgens mij als snel in een spinnende auto.
Sneeuw is ook zoiets. Ik heb ooit een vriend met achterwielaandrijving de halve stad door moeten slepen omdat hij geen enkele sturende grip had met de voorwielen. De sneeuw was overal plat gereden dus het was een echte ijsbaan. Voorwielaandrijving heeft dan toch wel mijn voorkeur.
Overtollig hemelwater is volgens mij ook makkelijker te verwerken met voorwielaandrijving.
Lijkt mij niet. Bij een auto met verbrandingsmotor en voorwielaandrijving heb je relatief veel gewicht op de voorwielen. Daardoor heb je minder snel aquaplaning dan wanneer je minder gewicht voorin hebt, zoals in een auto met een klein motortje voorin die bij een te snel genomen bocht heel snel over de voorwielen wegglijd (onderstuur) en ook sneller last heeft van aquaplaning. Aquaplaning betekent drijven op het water, en dat gaat met minder gewicht op de voorwielen een stuk makkelijker.

Kun je bij het eerste nog gas loslaten en proberen te remmen (je wegglijdende voorwielen remmen niet, dus je remt alleen op de achterwielen tenzij je eerst je stuur recht draait en dus besluit rechtdoor de berm in te gaan) maar bij aquaplaning op de voorwielen kun je dus ook niet meer sturen totdat je snelheid verminderd. Voordeel is wel dat je slippende voorwielen de auto niet meer versnellen en je dus automagisch tot snelheidsverminderen wordt gemaand.

Bij een achterwielaangedreven auto met de motor voorin heb je minder krachten op de voorwielen, dus onderstuur zal niet snel voorkomen.
Aquaplaning op de voorwielen terwijl je achterwielaandrijving hebt resulteert volgens mij als snel in een spinnende auto.
In tegendeel. aquaplaning op de voorwielen betekent dat je niet meer kunt sturen. Je blijft dus dezelfde richting ingaan die je had toen het aquaplanen begon, rechtdoor, of eigenlijk meestal net niet rechtdoor maar een beetje schuin want wegen hebben meestal afschot naar de zijkant (je gaat dus de zijberm in), al vind aquaplaning meestal plaats als je in het uitgesleten spoor rijdt van de vrachtwagens, waarin zich dus het water ophoopt. Dat is voor een achterwielaandrijver niet anders als bij een voorwielaandrijver.

Wat met een achterwielaandrijver wel kan gebeuren, als je een bocht te snel in gaat of met teveel gas te snel een bocht in gaat, is dat je niet meer genoeg grip hebt op de achterwielen om de kracht van de motor via de wielen over te brengen op het wegdek. Als je wielen dan gaan slippen, dan kan dus je kont uitbreken, en je dus voorbij gaan. Dat kan ook al op een droog wegdek, en op een nat wegdek gebeurt dat uiteraard sneller, maar dat heeft met aquaplaning niets te maken. Dit heet onderstuur.

Daartegen helpt -van tevoren- gas verminderen (wat Anti-Slip-Regeling doet), maar de beste remedie daartegen is tegenstuur. Tegenstuur e.d. vraagt echter meer ervaring of een talent om aan te voelen wat die auto gaat doen.
Sneeuw is ook zoiets.
Op ijs of platgereden sneeuw krijg je dat al je wielen heel snel gaan slippen, vooral als je gas geeft. Een tip die vaak gegeven wordt is om in die omstandigheden in de tweede (of zelfs derde) versnelling weg te rijden, omdat je dan minder kracht overbrengt op de wielen, en die dus minder snel slippen. Ook zal je heel voorzichtig gas moeten doseren.
Ik heb ooit een vriend met achterwielaandrijving de halve stad door moeten slepen omdat hij geen enkele sturende grip had met de voorwielen. De sneeuw was overal plat gereden dus het was een echte ijsbaan.
Als je achterwielaandrijving hebt, is er geen krachtoverdracht van de motor op de wielen, dus dat kan helemaal niet. Uiteraard kun je op ijs of sneeuw je stuur heel makkelijk draaien, en zul je rechtdoor gaan als je ook maar ietsje teveel snelheid hebt, maar dat is met een voorwielaangedreven auto ook.

Wat wel is, als je met achterwielaandrijving op ijs of sneeuw wilt wegrijden, en je achterwielen dus gaan slippen, dan gaat je kont naar links of rechts, of om-en-om omdat je voorwielen wel wrijving ondervinden, vooral als je voor het wegrijden al naar links of rechts gestuurd hebt. Je lijkt dus geen enkele controle meer te hebben over wat die auto doet. Stuur recht en heel langzaam de koppeling op laten komen (in 2 of 3) en pas als je begint te bewegen langzaam aan je stuur draaien, maar het blijft meer tricky dan met een voorwielaandrijver.
Voorwielaandrijving heeft dan toch wel mijn voorkeur.
Bij een voorwielaandrijver heb je, als je op ijs of sneeuw wilt wegrijden van het naar links of rechts draaien van je kont geen last. Sterker nog, als je vooraf je stuur draait, gaat je wiel gelijk de kant op die je gestuurd hebt, de kont gaat wel mee ... behalve dan als je daarna remt, dan kan je kont weer eerder gaan glijden. Dus hier geef ik je gelijk, op ijs of platgereden sneeuw is de voorwielaandrijver in het voordeel op de achterwielaandrijver. Toch heb je ook daar snel dat je teveel gas geeft of je koppel te hoog is, de echte winnaar is hier de 4×4 (en de 6×6), want dan wordt de kracht van de motor verdeelt over alle wielen, waardoor de wielen elk minder kracht hoeven over te brengen. Je rijdt dus makkelijker weg. De moderne 4×4's verdelen daarbij ook nog eens automatisch de kracht over de vier wielen naar gelang die wielen ook grip hebben.

Overigens proberen autofabrikanten onderstuur en overstuur zo veel mogelijk uit te balanceren. Onderstuur bij een achterwielaandrijver komt bijna nooit voor, evenmin als dat overstuur bij een voorwielaandrijver bijna nooit voorkomt. Toch heb ik het laatste meegemaakt bij een Nissan Primera P11-144. Op minirotondes waar ik met droog weer met 40/h overheen reed, maakte hij met 15/h en het kleinste beetje regen al een 180°-draai, en ook in een flauwe snelle bocht had ik het. Ik liet de achterbanden vervangen en het probleem was opgelost.

Tot slot, om het nog een beetje on-topic te houden:
Bij een een achterwielaangedreven auto met middenmotor heb je ook minder gewicht op de voorwielen, en dus kun je theoretisch sneller aquaplaning verwachten. In de praktijk zijn dit sportwagens met een flinke motor en een hoger eigen gewicht, dus hoe dat uitpakt weet ik niet. Datzelfde geld ook voor een BEV waarvan de accu's, en dus het gewicht waarschijnlijk meer over de bodem van het hele voertuig verdeeld zal zijn, maar die een nog hoger gewicht hebben.

Ook hebben elektrische voertuigen een fors groter koppel waardoor wegslippen op ijs en platgereden sneeuw ook problematischer zal zijn, wat echter deels ook weer gecompenseerd wordt door het hogere gewicht vanwege de accu's. Feit blijft ook dat hier vierwielaandrijving wederom superieur gaat zijn. Nog een voordeel van vierwielaandrijving bij een elektrisch voertuig is dat je gebruik kunt maken van 4 kleinere motoren in de wielen. Die 4 kleinere motoren zullen elk minder krachten moeten verwerken dan twee grotere of één hele grote motor, en dus bijgevolg kan de hele aandrijfconstructie lichter zijn.
Haal je nu niet per ongeluk onder en over -stuur door elkaar?
Haal je nu niet per ongeluk onder en over -stuur door elkaar?
Nee. Onderstuur is als je rechtdoor gaat terwijl je voorwielen opzij sturen.
Overstuur is als je achterwielen harder gaan dan je voorwielen.
Overstuur wordt overigens in rallye en racewagens bewust gebruikt om sneller de (onverharde) bocht door te gaan - driften -, maar op de openbare weg maak je de politie er niet blij mee. In karts en formule-1 daarintegen wordt driften nauwelijks gebruikt, daar probeert men meestal de ideale lijn aan te houden. Dat was overigens bij de vorige F-1 in Zandvoort 36 jaar geleden nog niet zo.
Een VW 1.0 TSI motor weegt tegenwoordig nog maar rond de 90kg, dat valt dus ook allemaal wel mee
Toch blijft een VW zijn zwaartepunt vrij ver vooraan houden. Met die downsized motortjes zijn trouwens veel problemen, vooral bij VW.
Je kunt veel, veel meer regen (sic) kwijt op je voorwielen
Dat moest ik twee keer lezen, maar toen het kwartje viel: ja: scherp!
Tja, waarom nog een motorkap? Je ziet het ook met fotocamera's, die zien er ook nog steeds uit alsof er een rolletje film in moet.
Ik vind een kreukelzone voor mijn voeten/benen toch wel erg prettig met auto’s van ruim 2.000kg _/-\o_
Mensen zijn per definitie autisten. Ze zijn de standaard ICE auto gewoon. Als je het ontwerp radicaal veranderd zoals de neus / motorkap, dan haken zeer veel potentiele kopers af. Dat het technisch kan betekend niet dat het commercieel gaat werken. Mensen moeten in het algemeen erg wennen aan veranderingen. Daarom is bijvoorbeeld de Golf ook zo lang zo populair geweest. Super saai in design, maar zo degelijk dat complete stammen ermee weglopen.

/ toevoeging: "Degelijk" wordt hier niet bedoelt als betrouwbaar en technisch goed. Meer in de trend van vertrouwd en saai

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 7 september 2021 09:54]

Mensen zijn conservatief, niet autist.
Goed dat je het zegt: De Mercedes EQS heeft namelijk al geen motorkap meer die je open kan maken, vandaar die flap aan de zijkant waar je ruitenwisservloeistof kan bijvullen.
Je ziet het ook met fotocamera's, die zien er ook nog steeds uit alsof er een rolletje film in moet.
Stom he? Dat vraag ik me ook al jaren af. En als ik toch bezig ben, waarom geen vierkante, of liever nog, ronde sensors?
Ja, een vierkante Sensor of een ronde zou optisch gezien zinnig zijn, (productie technisch wellicht een zeshoek)
Waarom moet je de camera draaien voor portrait mode.
Maar goed, heeft ook met yields te maken, met een 24/36 sensor haal je 1/3 meer sensoren uit een wafer dan bij 36/36
Ja, een vierkante Sensor of een ronde zou optisch gezien zinnig zijn, (productie technisch wellicht een zeshoek)
Waarom moet je de camera draaien voor portrait mode.
Maar goed, heeft ook met yields te maken, met een 24/36 sensor haal je 1/3 meer sensoren uit een wafer dan bij 36/36
Zeshoek ben ik voor :-)

Ik denk dat veel fotografen een paar tientjes extra geen bezwaar zullen vinden om meer uit hun glas te halen!
En als ik toch bezig ben, waarom geen vierkante, of liever nog, ronde sensors?
Ik heb een vierkante sensor in mijn filmcamera, ze noemen het 6×6.
Ah maar ze hebben van alles geprobeerd maar ze kwamen er achter dat mensen willen dat een EV auto gewoon op een ICE lijkt. Mensen zijn conservatief en willen niet in een ruimteschip rijden. Technologisch kun je met een EV iets heel anders maken maar het moet wel verkopen.
Tja, waarom nog een motorkap? Je ziet het ook met fotocamera's, die zien er ook nog steeds uit alsof er een rolletje film in moet.
Meestal wil je rechts van de lens een handgreep (daar werd het belichte deel van het rolletje in opgeslagen) en links van de lens willen veel mensen die ook vast kunnen houden (ook zit daar bij compacts meestal de flitser)

Afwijkingen van het bekende T-vormige ontwerp zijn er echter al in het filmjestijdperk bedacht. De Olympus IS-serie (IS-1000, IS-2000, IS-3000, IS-100, Centurion) had wel een handgreep rechts maar was links plat (de film werd teruggevouwen) en ook de Canon Epoca brak met de conventies.

En professionele camera's zijn vaak d-slr's en dus in feite een doorontwikkeling van de klassieke autofocus-slr, met als uitzonderingen de Leica M-serie meetzoekers (een doorontwikkeling van de M-6 en M-7 uit het filmtijdperk, en de mirrorless-camera's,

Wat betreft die mirroless-camera's, daarvan zijn er vele soorten en maten, er zijn er met de lens helemaal links (Sony NEX3 en NEX5) maar meestal hangt men vast aan de conventie dat deze links van de lens vastgehouden wordt, en rechterhand kan helpen met vasthouden door ook daar wat ruimte te voorzien.
toch kan het anders, kijk ook naar hoe bv kleine camcorders anders worden vastgehouden, uitklapbaar display aan de zijkant.
toch kan het anders, kijk ook naar hoe bv kleine camcorders anders worden vastgehouden, uitklapbaar display aan de zijkant.
De Epoca werd ook al zo vast gehouden, had alleen geen uitklapbaar display (wel een uitklapbare lensdop/flitser). Camcorders met video-bandjes hadden ook al die lay-out. Filmcamera's (8mm, 16mm e.d.) hadden meestal een handgreep onder de lens, werden gehanteerd zoals een pistool.

Als je bij Fuji de X-T3 en de X-T4 bekijkt, die twee camera's zijn nagenoeg hetzelfde, maar met twee verschillen
- de X-T4 heeft IBIS
- de manier waarop het display uitklapt verschilt. Bij de X-T4 klapt dit uit zoals bij een video-camera.

Op dat laatste komt van gebruikers grote kritiek. Voor filmen is het misschien prima, maar voor fotograferen vindt men het onhandig .... en juist bij de X-Tx-serie ligt de focus toch wel op het gebruik van de EVF-zoeker.

Fuji heeft nu aangekondigd dat er van de X-H2, die in 2022 uit moet komen, twee versies komen. Wat de verschillen zijn is onbekend, net zo goed als de specificaties (men verwacht o.a. BSI-sensor, 43MP*, 8K) maar de X-H1 was vooral geliefd onder
- wildlife en sport-fotografen vanwege de grote handgreep
- videografen
Een logische mogelijkheid is dus dat die twee X-H2's dus alleen gaan verschillen op de manier waarop het scherm uitklapt.

*(Zojuist lees ik dat het 40 MP wordt)

Voor EV's houdt men voorlopig ook vast aan traditionele besturing en configuratie, ook al zijn er legio studiemodellen geweest met een vierkant stuur, joystick enzovoorts. Die ingebouwde spelcomputer, en vooral projector en projectiescherm bij deze ID.Life zullen ook wel vervallen.
En toch snap ik die hele EV-heisa niet.

Even heel simpel en zonder nuance: de totale wereldwijde energiebehoefte bestaat uit deels groene energie en deels met fossiele brandstoffen opgewekte energie.

Aan groene energie is geen overschot. Elke auto die elektrisch gaat rijden, neemt een nieuw hapje uit die beperkte hoeveelheid. Dat betekent dat een andere energiegebruiker (een huis, een machine, whatever) meer energie moet gebruiken die met fossiele brandstof is opgewekt.

De hoeveelheid beschikbare groene energie is immers de bottleneck.

Wie legt me nou eens uit wat ik mis?
De uitleg is vrij eenvoudig, in het kort samengevat komt het erop neer dat zelfs als de stroom fossiel opgewekt wordt, er een stuk minder fossiele brandstof verbruikt wordt. Bovendien wordt een elektrische auto steeds schoner als de stroom schoner wordt. Hieronder volgt de uitgebreidere uitleg, met belangrijke getallen vetgedrukt. Disclaimer: De getallen zijn uit eigen inschatting, niet perfect, maar het geeft wel een indruk. Voor een officiele paper met bronvermeldingen en betere onderbouwing, check bijvoorbeeld hier.

Een benzineauto heeft overall op zijn best een rendement van zo'n 20 a 25% van benzine naar bewegingsenergie. Daarnaast moet de benzine die erin gaat aan hele precieze eisen voldoen om je motor niet te slopen en daarvoor moet aardolie geraffineerd worden (en dat kost ook een hoop energie), en getransporteerd worden naar de raffinaderij en vervolgens naar het tankstation, dus met die 20 a 25% ben je er nog lang niet. De CO2 uitstoot is dan zeker zo'n 150 g/km, met raffinage enzovoort erbij al snel 200 g/km.

Een elektrische auto heeft een rendement van zo'n 80 a 85% van stopcontact naar bewegingsenergie. Stel dat de stroom die je erin stopt grijs is, wat in Nederland over het algemeen inhoud dat het in een gascentrale wordt opgewekt. Een STEG centrale heeft een rendement van zo'n 55% in het omzetten van de energie uit aardgas (dat niet geraffineerd hoeft te worden) naar elektriciteit, daarna gaat nog zo'n 5% verloren in het transport over het net. Over de hele keten van aardgas naar bewegingsenergie kom je dan uit op zo'n 40 a 45%. Dat is dus al zo'n twee keer zo zuinig als de benzineauto. De CO2 uitstoot van stroom op gas is zo'n 400 g/kWh, met een verbruik van 20 kWh/100 km kom je dan uit op een uitstoot van 80 g/km, meer dan 2 keer lager dan bij de benzineauto. Bovendien maakt het voor een elektrische auto niet uit of dat de stroom wordt opgewekt door middel van aardgas, atoomstroom, wind, zon of waterkracht, en daarmee kan je de uitstoot nog verder verminderen via een centrale aanpak tot onder de 10 g/km. Dit in tegenstelling tot de benzine auto die alleen gevoed kan worden met fossiele brandstof of eventueel bio- of synthetische brandstof, maar die laatste twee kosten nog veel meer energie om te maken. Kortom, benzine zal nooit schoner worden, bij stroom kan dat wel, en dat is misschien wel de belangrijkste reden om over te schakelen.

Het wordt dus alleen maar beter voor de elektrische auto als het net steeds groener wordt. De komende tien jaar wordt er zoveel windenergie op de Noordzee uitgerold dat er steeds minder aardgas gebruikt hoeft te worden om stroom op te wekken, zelfs als er een toename plaats vindt in het gebruik. Wat mij betreft zouden er ook nog een paar kerncentrales bij mogen komen, dan kunnen we helemaal ver komen. En daarnaast moeten we grootschalig blijven inzetten op een combinatie van wind/zon/getijden en energieopslag

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 7 september 2021 10:12]

Een benzineauto heeft overall op zijn best een rendement van zo'n 20 a 25% van benzine naar bewegingsenergie. Daarnaast moet de benzine die erin gaat aan hele precieze eisen voldoen om je motor niet te slopen en daarvoor moet aardolie geraffineerd worden (en dat kost ook een hoop energie), en getransporteerd worden naar de raffinaderij en vervolgens naar het tankstation, dus met die 20 a 25% ben je er nog lang niet. De CO2 uitstoot is dan zeker zo'n 150 g/km, met raffinage enzovoort erbij al snel 200 g/km.
Sorry voor de late reactie, in aanvulling op het mooie stukje tekst: statistiek-site cijfers.net geeft een well-to-wheel efficientie van 1% voor fossiele brandstof.
Stel dat de stroom die je erin stopt grijs is, wat in Nederland over het algemeen inhoud dat het in een gascentrale wordt opgewekt. Een STEG centrale heeft een rendement van zo'n 55% in het omzetten van de energie uit aardgas (dat niet geraffineerd hoeft te worden) naar elektriciteit, daarna gaat nog zo'n 5% verloren in het transport over het net. Over de hele keten van aardgas naar bewegingsenergie kom je dan uit op zo'n 40 a 45%. Dat is dus al zo'n twee keer zo zuinig als de benzineauto.
Er gaat wel meer dan 5% verloren over het net. Alleen al het verlies volgens dit rapport van Kema het "coronaverlies" (ontlading) van Dodewaard Veenendaal alleen al goed voor 7,4% verlies. Dan hebben we nog hoogspanningskabels (van aluminium) diverse omhoog / omlaag transformaties, schakelaars in het onderstation, diëlectrische verliezen, skin effect, harmonische verliezen die allemaal het rendement eerder op hetzelfde niveau van een moderne benzine auto brengen. Zeker als je een 80K kostende EV vergelijkt met een auto met ook een moderne verbrandingsmotor. In mijn optiek is een EV alleen efficient als je zelf je elektriciteit kan opwekken maar dat het al een ander verhaal wordt wanneer we in Nederland een hoog verbruik hebben en het zelfs uit het buitenland moeten importeren. Want dat is ook een belangrijk detail. In NL wil men vervuilende centrales sluiten en dan is iedereen blij maar bij tekorten importeren we uit Duitsland uit een nog veel vervuilende bruinkoolcentrale en dat over grote afstanden waardoor een bijzonder slecht rendement overblijft door het verlies in het net.

Saillant detail van een STEG centrale is het lekken van Methaan wat zoals je zegt (geen raffinage) gratis mee wordt geleverd en zelfs veel vervuilende kan zijn dan CO2.

Risico’s
Grootse risico is het lekken van (aard)gas. Methaan (CH4, de voornaamste component van aardgas) is zelfs een 25 (gemeten over 100 jaar) tot 72 (20 jaar) keer sterker broeikasgas dan CO2. Wie garandeert dat er tussen aardgaswinning in Siberië of Qatar en verbranding in een Nederlandse elektriciteitscentrales geen methaan weglekt? CH4 is een relatief klein molecuul. Het kan weglekken wanneer het wordt gewonnen, wanneer het wordt opgeslagen, wanneer het door duizenden kilometers lange pijpleidingen stroomt of wanneer het als vloeibaar gas wordt verscheept. Volgens cijfers van de US Environmental Energy Agency lekt 3,2 % van de wereldwijde productie van aardgas weg. Wanneer er 3 % aardgas lekt tijdens de
steeds langere weg tussen bron en elektriciteitscentrale is het CO2-voordeel in de centrale zelf te niet gedaan, omdat de logistieke keten vóór de centrale dan meer bijdraagt aan het broeikaseffect dan de centrale zelf. (Bron: Technisch Weekblad 38)

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 14 september 2021 13:58]

En toch snap ik die hele EV-heisa niet.

Even heel simpel en zonder nuance: de totale wereldwijde energiebehoefte bestaat uit deels groene energie en deels met fossiele brandstoffen opgewekte energie.

Aan groene energie is geen overschot. Elke auto die elektrisch gaat rijden, neemt een nieuw hapje uit die beperkte hoeveelheid. Dat betekent dat een andere energiegebruiker (een huis, een machine, whatever) meer energie moet gebruiken die met fossiele brandstof is opgewekt.

De hoeveelheid beschikbare groene energie is immers de bottleneck.

Wie legt me nou eens uit wat ik mis?
Er worden geen wind / zonne energie parken meer aangelegd volgens u?
Tuurlijk wel, maar dat verandert de komende decennia m.i. niets aan het feit dat groene energie de bottleneck vormt?
Er is ook nog het punt der centralisatie :
Ipv dat elke auto (ICE) zijn eigen gascentrale is kan nu de vervuiling centraal bestreden worden wat kostenefficiënter is én zorgt voor schonere steden.

https://www.caranddriver....ctric-cars-pros-and-cons/
Die link ga ik morgen eens lezen, thanks.
Ik heb even snel de link doorgelezen en ze missen een aantal punten.

1. Zoals hieronder al gezegd is, een elektrische auto op grijze stroom is alsnog groener dan een benzine auto.
2. Een elektrische auto stoot zelf niks uit, dus de vervuiling gaat buiten de stad gebeuren waardoor er lokaal schonere lucht komt.
3. Het is makkelijker om een grote centrale te vervangen voor groene stroom, dan miljoenen auto's één voor één. Daarom is het belangrijk op tijd te beginnen.
4. Er is veel onderzoek naar carbon capture en carbon regeneration (dus weer brandstoffen maken van CO en CO2). Hiervoor is standaard de eis dat er hoge concentratie CO2 is. Dit is ook makkelijker te doen bij 1 centraal punt dan bij miljoenen auto's los van elkaar.
Volgens mij heb ik punt 2 én 3 al gezegd hoor :Y)
Oh god, kats overheen gelezen haha!
No probs

Zegt men in NL echt 'kats' of is het een typo?
Hier in BE zeggen we 'rats' :)
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar volgens mij is het zelfs een regionaal dingetje.
Dat werkt twee kanten op. Inderdaad bij een overschot werkt de ICE mee. Bij een tekort (een aantal donkere maanden) werkt het de andere kant op.
Zijn in Nederland al plekken waar je wel zonnepanelen mag leggen maar dat je niet aangesloten wordt omdat het net het niet aan kan. Er moet dus nog wel wat gebeuren aan de netwerken en dat gaat niet snel.
Er zijn ook heel veel plekken waar die schone stroom prima op het netwerk gekoppeld kan worden. De probleemgebieden zijn gebieden waar voorheen niet zoveel gebeurde en er geen noodzaak was voor een vette infrastructuur. Dat is een aandachtspunt, maar het is niet zo dat het aansluiten van zonneparken nu opeens gierend tot stilstand is gekomen.
Dat is een aandachtspunt, maar het is niet zo dat het aansluiten van zonneparken nu opeens gierend tot stilstand is gekomen.
Helaas.
https://www.lowtechmagazi...energie-vreet-ruimte.html
Ongeacht welke vorm van duurzame energie je bekijkt, waterkracht, windenergie, zonne-energie, de installaties om het op te wekken neemt veel ruimte in, tot 5 keer zoveel. Voor waterkracht moet je een hele vallei onder water zetten. Voor windenergie wijken we nu uit naar de Noordzee, omdat er hier op het land
- mensen last hebben van geluid dat ze maken
- vogels tegenaan vliegen
- mensen klagen van horizonvervuiling
enzovoorts. En dan hebben we het nog niet over het niet kunnen recycleren van afgeschreven windmolens, na 15-25 jaar.

Tegelijkertijd worden er overal zonnepaneelparken aangelegd, vaak op boerenland, omdat de energieuitbaters mee kunnen bieden als dat dit boerenland opbrengt dan wanneer het voor agrarische doeleinden wordt gebruikt. Zeker nu we op termijn minder opbrengst per m² gaan krijgen als gevolg van verkleinen van de veestapel (minder natuurlijke mest) en verminderen van gebruik van kunstmest (productie kost veel aardgas en geeft veel CO2 maar kunstmest is voor nog meer zaken schadelijk)

En zonder kunstmest is er wereldwijd een voedseltekort
‘Zonder kunstmest kunnen we iets meer dan de helft van de wereldbevolking voeden met het dieet van onze overgrootouders’
We gaan dus landbouwgrond hard nodig hebben.

En dat terwijl we dus helemaal geen landbouwgrond hoeven op te offeren voor zonnepanelen. Er is plaats genoeg op de daken van woningen. Het is enkel zo dat de energiebedrijven, en vooral onze overheid* dat niet willen.

*Rutte wilt dat de bedrijven zoveel mogelijk moeten kunnen verdienen, en geeft dus bij voorkeur subsidies aan bedrijven, en zo min mogelijk aan particulieren/consumenten. Consumeren is in Den Haag nog steeds een vies woord, want de economische theorie leert dat consumptie ten koste gaat van sparen en dus van investeringen. Het is dus beter als de wasserette een nieuwe wasmachine koopt en jij daar je vuile was brengt, dan wanneer je zelf een wasmachine koopt, en het is beter als jouw werkgever een auto least en jou ter beschikking stelt voor woon-werkverkeer, dan dat hij jou een vergoeding geeft en jij zelf die auto koopt. Over de opbrengst van de wasserette en van de leasemaatschappij wordt namelijk BTW geheven, en hun winst wordt belast met vennootschapsbelasting, en deze bedrijven houden ook nog mensen aan het werk waarvoor ze sociale lasten afdragen.

Dat bedrijven niet investeren als er veel spaargeld beschikbaar is, maar ze geen afzet/klandizie hebben, dat past niet in de overheids-redeneringen, en uiteindelijk is alle afzet gerelateerd aan consumptie. Als jij geen brood koopt, koopt de bakker geen oven, en is de maker van ovens ook werkloos.
Er zijn ook beperkingen. Je kan het niet in heel NL aan elkaar knopen want je houdt dan niks over. Traditioneel is het model: turbine = relatief laagspanning -> transformatie up -> distributie -> transformatie down -> verbruikers. Die zonnepanelen zitten aan de verbruikszijde en soms nog lokaal, point to point nog in relatief laagspanning tot aan het "transformatie down" deel maar dan houdt het op. Dat kan ook nog relatief goedkoop door elektronische omvormers. Het wordt alleen pas écht efficient als jet traditionele model hanteert en dat is veel verder omhoog transformeren anders blijft het decentraal met de nadelen van dien. Maar efficient transformeren naar hoogspanning 405KV gaat alleen met koper / koper trafo's en das vrij prijzig ;-)
Aan groene energie is geen overschot. Elke auto die elektrisch gaat rijden, neemt een nieuw hapje uit die beperkte hoeveelheid. Dat betekent dat een andere energiegebruiker (een huis, een machine, whatever) meer energie moet gebruiken die met fossiele brandstof is opgewekt.
Even simpel: alle energieleveranciers pompen elektriciteit in hetzelfde netwerk. Op het moment dat die stroom uit jouw stopcontact komt praten we over een "mix". Je kunt aan die stroom niet zien of meten of hij schoon of vies is. Als jij zogenaamd groene stroom afneemt bij jouw leverancier, dan is die stroom nog steeds hetzelfde als die van je buurman. Het verschil is dat jouw centjes naar de opwekkers van groene stroom gaan en die van je buurman naar de centrale op fossiele brandstoffen.

Het is dus niet zo dat elektrische auto's rijden op groene stroom, ze rijden op wat er uit het stopcontact komt en dat is een mix van groene en bruine energie (ook wel "grijs" genoemd).
Dit is overigens een belangrijk argument van critici van elektrische auto's: "Ja, maar, elektrische auto's rijden op stroom en het opwekken van stroom gebeurt (deels) met vieze centrales". Dat klopt, maar die stroom wordt steeds schoner opgewekt, stoot dus per kWh steeds minder CO2 uit. En zelfs in de meest beroerde mix van vieze en schone elektriciteit is een elektrische auto nog steeds schoner dan een brandstofauto.

Het idee is nu (en de cijfers laten dat ook zien) dat we die mix steeds minder grijs en steeds groener maken door vieze energiebronnen te vervangen door schone. De stroom uit je stopcontact wordt dus steeds schoner. Elektrische auto's rijden dus ook op steeds schonere stroom. Blij!
Wat is de usercase van een auto als cinema? :?
Neem ik wel van dat donkere privacy glass achter :p
Vergeet het bed niet 8-)
zoals het creëren van een bed van ongeveer twee meter of het vergroten van de kofferbakruimte
[s]

[Reactie gewijzigd door OxWax op 6 september 2021 15:37]

Ik weet niet hoe anderen dat hebben, maar ik verbind in de auto slapen met zwervers en niet met luxe. Netflixen heb ik een thuisbioscoop voor. Dus ik zie de zin niet van deze "features".
Dan ben ik een zwerfer aangezien ik met de auto op reis ga en in de auto slaap onderweg. Verder vind ik het ook heel chill om met de auto naar een plek met leuk uitzicht te rijden en daar lekker te relaxen en genieten. In coronatijd is dit ook extra populair geworden. Een auto is veel meer dan alleen een vervoermiddel. Afhankelijk van hoeveel gemakken de fabrikanten toevoegen kan het ook alleen maar nog meer worden. Ben blij dat zo een duur product voor meer te gebruiken is dan alleen van a naar b gaan.
Tja, voor mij is het puur een vervoermiddel, dat kan voor jou anders zijn. Maar als we het hebben over een fabrikant die een auto wil maken voor de kleinere buidel, dan is dat een groep die vooral focust op van a naar b rijden. Ik denk niet dat jij de grootste doelgroep bent.

En als jij graag reist met de auto en er dan in slaapt dan ben je inderdaad een "zwerver" :) op dat moment. Maar dat is mierenneuken over de betekenis van een woord. Genoeg mensen die met de auto op vakantie gaan, maar de meesten slapen niet op de achterbank, maar in een b en b of een hotel.
Zelfvoorzienend op reis kunnen is best wel iets moois.
Daar hebben we vouwwagens en caravans voor uitgevonden.
Die dingen die je vaak niet mag trekken met een EV.
Als je ergens wat langer wil staan ja. Tegenwoordig kun je ook prima op reis met een route langs allerlei B&Bs of andere overnachtingsplekken. Vroeger ook al. Maar er is nu nog meer, inclusief bijvoorbeeld 'glamping' waar de tent al voor je is opgezet.
Tegenwoordig kun je ook prima op reis met een route langs allerlei B&Bs of andere overnachtingsplekken. Vroeger ook al. Maar er is nu nog meer, inclusief bijvoorbeeld 'glamping' waar de tent al voor je is opgezet.
En meestal is dat al ruimschoots van te voren volgeboekt. Met je eigen tent/vouwwagen.. is er meestal nog wel plaats, en met een caravan, en vooral camper kun je ook op plaatsen gaan staan waar helemaal niets aanwezig is, lekker in the middle of nowhere.
Daar hebben we vouwwagens en caravans voor uitgevonden.
Persoonlijk vind ik die praktischer. Zowel die als campers wordt mee gekampeerd, meestal op een camping, want vaak mag het alleen daar. Heb je een plaatsje op een camping, en wil je ergens heen, bv de stad in, dan moet je die staanplaats verlaten. Kom je dan terug is misschien je plek door een ander ingenomen. En vaak zet men voor meer leefruimte een voortent op. Dan kom je terug en is er achter je voortent iemand anders gaan staan en kun je die camper niet meer koppelen aan je voortent.

Maar in andere gebieden kan het juist heel handig zijn. Maar in Nederland zijn daarnaast de campers ook relatief duur. Dat komt voor een groot deel door de BPM.
Die dingen die je vaak niet mag trekken met een EV.
Daar is technisch eigenlijk geen enkele reden toe. Voor een caravan te trekken heb je twee dingen nodig: stabiliteit en trekkracht/koppel.

Stabiliteit is gekoppeld aan de verhouding tussen het gewicht van de caravan en de auto, en BEV's zijn nu eenmaal gemiddeld flink wat zwaarder dan een conventionele auto.

Ook heeft een elektrisch voertuig een veel hoger koppel dan een dieselwagen, laat staan een auto met een benzinemotor (en op lpg verlies je nog wat).

De enige twee redenen om geen trekgewicht toe te staan zijn:
- de constructie van de auto kan het niet aan, maar dit is niet gerelateerd aan EV's, dit was o.a. ook zo bij het eerste model Ford Scorpio, waar de constructie van de kofferbak niet was berekend op het bevestigen van een trekhaak, er waren simpelweg geen dragende delen voorhanden waar die bevestigd kon worden. Uiteraard zijn er mensen geweest die - tegen extra kosten - een extra draagbalk hebben ingelast. Dan nog moet je via een RDW-keuring toestemming krijgen om ermee te rijden.
- de fabrikanten vinden dat ze nog onvoldoende ervaring hebben met EV's en niet weten hoe de aandrijving zich houd op lange termijn. Uiteraard gaat het trekken van een caravan gepaard met een hoger elektriciteitsverbruik, en dus wordt de accu zwaarder belast. Ook de aandrijving krijgt meer krachten te verwerken, en moet daarop berekend zijn.
Mensen met een kleinere buidel mogen alleen van A naar B rijden en geen gebruik maken van andere zaken? Zou juist denken dat mensen met een kleinere buidel hier meer van gebruik maken omdat ze geen geld hebben voor een hotel of b&b en geen thuis cinema hebben.
Het mag natuurlijk wel, maar iemand die een kleine buidel heeft en dus vooral een auto koopt om mee van A naar B te komen. Die ziet liever een prijs die 2000 euro lager is dan rgb verlichting in het plafon of een ingebouwde X-box. Zekers als ze die toch al niet kunnen veroorloven om in de huiskamer te zetten.
Dit heet camperen, je wil gewoon een camper :)
Hahaha stiekem wel, maar moet wel compact zijn en met een druk op een knop transformeren. Eigenlijk wil ik gewoon een Transformers :)
Dit heet camperen, je wil gewoon een camper :)
Kamperen schrijf je met een K, gek want camper en camping schrijf je dan weer met een C. Het zal wel zijn omdat die laatste twee recentere leenwoorden zijn terwijl het woord kamperen al langer bestond.
Een zwerver heeft meestal geen 20k auto 8)7
Dat is niet helemaal het punt. Ik heb een huis en een bed. Ik hoef niet in een auto te slapen, die is om mee te rijden.

Terzijde je hebt van die gangbanger figuren met een dure auto en bling waarvan ze de bezine niet eens kunnen betalen, maar geen bed. Wellicht wat voor hen dan.
Dit soort features worden vooral bedacht voor tijdens het laden van de auto onderweg naar je bestemming...
Met een moderne EV kan ik al mijn ritten doen, zonder onderweg te moeten opladen. Met 300 tot 400 km bereik kan je een groot deel van nederland bereiken zonder opladen.

Als je naar frankrijk of zo rijd en een keertje moet stoppen, kun je voor dat moment ook gewoon even relaxen met een kopje koffie of een biertje op het terras. Of iets anders dan in die auto blijven hangen. Die zal wel lekker ruiken als je daar 8 uur in blijft plakken met je vrienden.

Ik snap waar je heen wil, maar opladen is zelfs zonder die features tegenwoordig een non-issue.
Daar zeg je het al:
. Met 300 tot 400 km bereik kan je een groot deel van nederland bereiken zonder opladen.
Het zit hem in het woordje "deel", en vooral als je in een uithoek van het land woont.
Familie ophalen op Schiphol, vergeet het maar maar, ja heen gaat wel, maar je bent terug bij de auto voordat de accu terug vol is.
Als je naar frankrijk of zo rijd
Dat moet met 400km bereik prima lukken, zelfs met 300km bereik en precies dat kwartiertje koffie drinken (iedere 2 uur een kwartier pauze) lukt dat wel ALS je kunt opladen, maar als je zuinig rijd haal je het zelfs misschien net (332km).
Of iets anders dan in die auto blijven hangen. Die zal wel lekker ruiken als je daar 8 uur in blijft plakken met je vrienden.
Kwartierje gamen onderweg naar Parijs, ... oh, nee dan trek je de accu juist verder leeg.
Ik snap waar je heen wil, maar opladen is zelfs zonder die features tegenwoordig een non-issue.
Niet als je
- thuis niet kunt laden (geen eigen oprit of parkeerplaats, zelfs geen plaats aan jou kant van de straat en meestal de straat vol - ja 3 huizen per parkeerplaats en gemiddeld 2 auto's per huis, met inwonende studerende/werkende kinderen 4-5, en nee die kunnen niet met OV naar studie/werk)
- er in je woonomgeving onvoldoende laadpalen op loopafstand zijn
- er in het buitenland nog nauwelijks laadpalen zijn
- ...
Met een combinatie van de eerste twee punten zul je zelfs een groter bereik moeten hebben dan nu met de brandstofauto. Hij is immers niet op 5 minuten vol.
Dat hele idee van 5 minuten vol is gewoon een onderdeel van de "range stress".
Om jou voorbeeld maar te pakken. Als je de familie ophaalt doe dan ook ever een lekker koffie en gebak momentje. Wat een stress over een paar minuten langer wachten, doe er wat leuks mee.

99% van mijn verkeer zou er voor zorgen dat ik zo een batterij 1 keer in de twee weken maar hoef op te laden. Voor die 1% is het jammer. Duurt de rit iets langer. Heb ik een extra terrasje gepakt.

Laadpalen komen er meer en meer bij de werkgever. Stroomkosten stellen niets voor. Werkgevers krijgen de oplaadpunten gratis geïnstalleerd als je ook "vreemden" toe laat te laden. Er zijn zo veel opties...

Nee dat hele idee van 5 minuten vol is ingegeven door onze stress mentaliteit. Geniet van het leven doe iets leuks met dat extra half uurtje. In deze auto kun je netflixen of gamen of slapen :)
Dat hele idee van 5 minuten vol is gewoon een onderdeel van de "range stress".
Nee. Ik ontken range stress niet, maar ik bedoel iets heel anders. Een overgrote meerdereheid van de NederBelgische bevolking woont ofwel in een flatje ofwel in een rijtjeshuis en kan dus zelf nooit een eigen laadplaats neerzetten. Een heel klein deel daarvan (luxere appartementen, mensen met een gehandicaptenparkeerplaats) heeft wel een eigen vaste parkeerplaats, waar dat misschien wel kan.

De mensen die geen eigen laadpaal hebben, moeten dus gebruik maken van ofwel
a) een paal bij hun werkgever. Nieuwtje misschien, maar de meeste werknemer krijgen geen auto van de zaak, en hebben dus evenmin een parkeerplaats/laadpaal in de parkeergarage bij hun werk ... als er al een parkeergarage is.
b) een openbare paal of een laadstation. Nu, in de meeste straten staat geen openbare paal. Enkele gemeentes plaatsen er een als er geen in de buurt staat, en dan mag je rekenen op een afstand van 1km. Hier in de stad weet ik één laadpunt, bij een tankstation: 4 pompen, 1 laadpaal. Een laadpaal staat aan de rand van de stad, alle overige laadpalen zijn buiten de stad, dus reken op 30 minuten fietsen of lopen of meer. Dat is dus niet werkbaar.
Dat betekent dat je, wanneer je naar een laadpaal toe rijdt, en er is geen plaats, je ofwel daar een onbekende tijd moet wachten tot die plaats vrij komt (lees de eigenaar van de ladende auto die komt ophalen) ofwel een andere laadplaats verderop moet gaan zoeken, en daar moet wachten tot je accu vol is, en dan heb ik het niet over een tankstation waar je ook even een koffietje kunt drinken, dan heb ik het over een laadpaal of onbemand laadstation in the middle of nowhere. Dan wordt die 5 minuten dus wel relevant. En voor het geval je accu dan wel op een halt uur vol gaat zijn, zeker voor het vrouwelijk deel van de bevolking staan ze daar dan in the middle of nowhere een mooi doelwit te zijn van een potentiële aanrander of verkrachter. Je kunt immers nergens naartoe.
Om jou voorbeeld maar te pakken. Als je de familie ophaalt doe dan ook ever een lekker koffie en gebak momentje.
Op de tijd die je daarmee spendeert is je accu nog niet 25% vol, en wat als je familie dus ontzettend moe is van een reistijd van 24-36 uur of meer plus jet-lag.
Als ik je de itinary geef van de laatste terugreis van mijn vrouw en dochter (na begrafenis schoonvader), dit was een opmerkelijk snelle route, normaal moet je daar toch wel twee slapeloze nachten bijtellen.
Hier lukte het in 24h vliegen (exclusief autoreistijd)

Stap 1: rit van (volgens Google) 164km 3-4 uur, deels over steenslagwegen (30km/h is snel), grootste deel over "Sayre Highway", een weg met in iedere richting één rijstrook grotendeels bestaande uit beton-platen: dus kedeng-kedeng, de gemiddelde 50km/h is erg optimistisch.
Stap 2: vlucht CGY-MNL vertrek Wed. 10 Oct. 2018, 1345H (01:45PM), aankomst Wed. 10 Oct. 2018, 1530H (03:30PM)
Stap 3: Vlucht MNL-HKG vertrek Wed 10-10-2018, 20:20 uur, aankomst Wed 10-10-2018 22:45 uur
Stap 4: Vlucht HKG-AMS vertrek Thu 11-10-2018 00:15 uur, aankomst Thu 11-10-2018 06:40 uur
Stap 5: Autorit van ±235km (afhankelijk van gekozen route ivm files), 2½ uur zonder files (Google is nl wederom te optimistisch)

Na zo'n vlucht heb je geen behoefte aan lang tussendoor koffie drinken, laat staan gebak.
Wat een stress over een paar minuten langer wachten, doe er wat leuks mee.
In the middle of nowhere? Ik ken nog een leuk treinstation, ligt tegenover een toen gesloten café (inmiddels gesloopt) halverwege tussen twee dorpen, 5km van dorp 1, 5km van dorp 2, en 7km van aansluitend openbaar vervoer, met als bonus een permanente geur van voorgebakken friet. Ik heb daar jarenlang wekelijks 55 minuten mogen wachten, maar dan waren er daar meestal nog wel medereizigers.
99% van mijn verkeer zou er voor zorgen dat ik zo een batterij 1 keer in de twee weken maar hoef op te laden.
Tja, dan rij je niet veel. Tegenwoordig ga ik op de fiets, maar mij vorige werkplek was precies 30 km, dus 60km/dag, 300km/week. Met mijn toenmalige auto moest ik ook om de twee weken tanken, maar met zoiets als deze EV, dus iedere week, mits je dus verder niets doet met die auto.
Voor die 1% is het jammer.
Voor 1% zul je concessies moeten doen, dat is normaal.
Duurt de rit iets langer. Heb ik een extra terrasje gepakt.
Gezellige terrasjes heb ik nog niet veel gezien langs de snelweg. Sterker nog, het valt me altijd op als ik richting de rest van Nederland rijdt dat er de eerste 2 uur nauwelijks rustplaatsen of tankstations zijn. Ook richting Oosten kom je die pas tegen als je in de buurt van Belgisch Limburg bent, of ver voorbij Brussel.
Laadpalen komen er meer en meer bij de werkgever.
De meeste werkgevers niet hoor, ja de grote bedrijven met een eigen parkeergarage. Maar als je al geen leaseauto krijgt van de zaak mag je die ook niet gebruiken.
Stroomkosten stellen niets voor.
Daar denken werkgevers in deze provincie toch anders over.
Werkgevers krijgen de oplaadpunten gratis geïnstalleerd als je ook "vreemden" toe laat te laden.
Dat doen ze hier dus niet.
Er zijn zo veel opties...
Alleen als je een leaseauto van de zaak hebt, en dat is meestal geen EV maar zoiets in de prijsklasse Ford Ka, VW UP!, Peugeot 207, en zelden iets betrouwbaar Japans.
Nee dat hele idee van 5 minuten vol is ingegeven door onze stress mentaliteit. Geniet van het leven doe iets leuks met dat extra half uurtje.
Half uurtje in the middle of nowhere zonder internet, zonder koffie (tenzij je je eigen thermoskan hebt meegenomen), en nog in de regen (10 maanden per jaar) ook.
In deze auto kun je netflixen of gamen of slapen :)
Ja leuk, zonder internet.
Eens, 300-400km is afgezien van noorderlingen voldoende in Nederland.
Alleen dorpen in Friesland, Drenthe en Groningen zijn dan puzzelen vanuit de randstad.

Gelderland kan gewoon heen en weer op 1 dag. Zie best wat mensen die dat doen om hier een dag te fietsen wandelen etcetera.
Eens, 300-400km is afgezien van noorderlingen voldoende in Nederland.
Alleen dorpen in Friesland, Drenthe en Groningen zijn dan puzzelen vanuit de randstad.
Niet alleen die hoor, ook Limburg en Zeeland (Ja Renesse zal nog wel lukken, de tunnel door en terug niet meer).
Zeeland kom je sowieso amper in of uit met hun beperkte infrastructuur.

Limburg heeft inderdaad dezelfde uitdagingen mbt. bereik
Zeeland kom je sowieso amper in of uit met hun beperkte infrastructuur.
LOL. een paar jaar geleden wilde ik een andere auto kopen, ik had een lijstje gemaakt, de eerste in Middelburg was net eerder die ochtend verkocht, de tweede in mijn lijstje was bij een handelaar in Dirksland.
Dat is geen Zeeland, maar Zuid-Holland (dankzij de nazi's, blijkbaar vinden Den Haag en Zuid-Holland dat wel prima).
Afijn, ik typte de bestemming in in mijn navigatiesysteem, de straat heette "watertoren" en mij navigatiesysteem gaf toen de melding:

"LET OP! U begeeft zich in een gebied waar beperkt autoverkeer mogelijk is."

Beperkte infrastructuur valt op zich wel mee, alleen
- je mag bijna nergens meer harder dan 100, alleen de A58 mag je 120/130. De N59 (tussen Hellegatsplein, langs Oude Tonge, Bruinisse, Ziekezee) en N256 (Zeelandbrug, "Deltaweg" naar Goes, mocht je vroeger 100 en tegenwoordig 80. N57 (Brielle, Hellevoetsluis, Stellendam, Ouddorp, "Port Zeelande", Serooskerke, Oosterscheldekering Langs Neeltje Jans naar Vrouwenpolder mocht je vroeger bijna overal 100. Het is nu bijna overal 80, alleen op de Oosterscheldekering is de verlaging "tijdelijk" vanwege de werkzaamheden.
- je moet altijd gigantisch omrijden. Ik werkte op een geven moment bij een bedrijfje in het oosten van de regio, via de normale weg was het 25km, ging je binnendoor, over polderwegen maar 17. En ook:
Kom je de tunnel (6,6km) uit, moet je nog 6,7km de verkeerde kant op rijden voordat je bij de afslag komt waar je de goede kant op kunt.
Door dat alles ben je altijd gigantisch lang onderweg.

Maar dat is niet wat ik bedoelde, de rijafstand is gewoon zoveel kilometers dat die flut-EV's het gewoon niet halen op hun accutjes.Tesla, Ford Mustang Mach-E, Mercedes EQS zitten goed, Hyundai en Jaguar gaan ook de goede kant op. De rest van de fabrikanten hikt nog met te kleine accu's (of verbruiken teveel)
Limburg heeft inderdaad dezelfde uitdagingen mbt. bereik
Je zit ver af van waar de actie gebeurd.
Kan je blijven laden want die gaming pc haalt je batterij intussen weer leeg }>.
Is die pc geschikt om crypto te minen? Even een gratis paal opzoeken en de auto kan zichzelf terugverdienen. :+
Dat moet dan een giga pc zijn.

Met 1000W duurt het 57 uur om de accu (57kWh) te legen. 500W is al een behoorlijk high end systeem daarmee kan je een week 16 uur per dag gamen.

Zelfs een mobiele auto adapter laad met 1500 of 2000W (2kW) Een standaard laadpaal doet 3,6kW (1 fase) of 11kW (3 fase). Dan kom je in IBM mainframe gebied met 3 fasen voeding. Die passen niet eens op het dak.
Ik ken anders wel wat mensen die een auto kochten met het oog er sporadisch eens in te slapen na een nachtje stappen.
wonen bij mama helpt ook :+ ;)
Misschien...... Zo maar eens een gedachte.

Wil je helemaal niet meer rijden in deze auto. Als in, zelf sturen. Ik vind auto rijden mega saai. Juich het helemaal toe, als ik in kan stappen, kan zeggen 'rij naar Schiphol' en nog even wat slaap inhaal of het nieuws ga kijken ofzo. Laat de auto dat saaie rijden maar doen.

Ben ik nu ook een gangbanger? Ik heb ook een huis en ook een thuisbioscoop. En benzine gebruikt deze VW niet, want EV. 😅
Ben ik nu ook een gangbanger?
Nee, maar dat was ook niet wat ik probeerde te duiden. Zoals ik het lees zijn deze "features" er naast het rijden, niet tijdens het rijden. En iemand die een dure auto koopt, maar dan geen huis en bed betalen is de doelgroep van gangbanger en dat ben jij ook niet denk ik :)

Maar alle gekheid terzijde. Ik kan ook niet wachten totdat ik een abbo kan nemen op de "social car". Druk in de app op wat ik nodig heb (vracht of personen vervoer) en de juiste auto of model van keuze komt voorrijden. Brengt mij van A naar B en dan klaar. Maar daar is dit niet op gericht. Eerder op de dag hadden we een bericht over een wagen die dat wel was en die had juist weer niet dit soort features....
Komt door het groeiende woningtekort he, daar spelen ze mooi op in.
tiny-house op wielen. Lijkt mij niet waar het heen moet.
het is gewoon een minicamper. Lekker op de camping staan in de vakantie. :) of als je ruzie heb met je partner kijk je gewoon filmpje in de auto en zal je daar waarschijnlijk ook even willen slapen. :+
Als ik zo denk aan de grootte van een ID.3 en dat deze dan nog kleiner is… dan kun je daar nooit lekker in slapen. Als je je keert donder je de auto uit en als je je even uitrekt is de hele camping wakker van de claxon :p
Op een gegeven moment ben je te oud voor Netflix & Chill. Dan wil je Amazon Prime en Commitment
Maar wel een goede plek om vreemd te gaan. Of tijdens het nachtvissen. Of op de parkeerplaats bij de voetbal als je ballonnetjes aan het hijsen bent.

Ik zie mogelijkheden alom.
Ik weet niet hoe anderen dat hebben, maar ik verbind in de auto slapen met zwervers en niet met luxe.
Is dat niet vooral iets in de USA.
En daarbij is er nog een verschil tussen een zwerver en een dakloze. De laatste heeft meestal ook geen auto. De zwerver is misschien op vakantie of kiest voor die levensstijl aangezien hij voor zijn inkomsten niet afhankelijk is van een vaste werkplaats.
Tja ik had het inderdaad vooral over het USA model van de drifter met zijn auto... Ik ging er van uit dat de meesten die associatie zouden snappen
Tja ik had het inderdaad vooral over het USA model van de drifter met zijn auto... Ik ging er van uit dat de meesten die associatie zouden snappen
Ik snapte hem, maar dat is hier nog niet echt van toepassing. Het begint wel een beetje te komen met de arbeidsmigranten uit de andere uiterste hoeken van de EU die naar hier komen, maar wij hebben er ook niet echt het klimaat voor (het is hier te koud en te nat).

En een Nederlandse drifter ga je niet snel zien, daarvoor kost een auto hier gewoon teveel aan brandstof, verzekering, wegenbelasting enzovoorts. Daar koop je een auto, registreert hem, en je bent weg.
Dus blijft mijn vraag, waarom niet gewoon de auto goedkoper maken. Waarom al die speeltjes als rgb verlichting en thuisbioscoop gedoe. We hebben geen drifters hier (als die er al 1 kunnen betalen) .
Auto van een drifter is meestal ook 20e-hands.

Nee fabrikanten willen laten zien wat er allemaal kan, en vooral laten zien dat ze modern zijn.
Bekend met het verschijnsel “krikken op de achterbank”? Ideaal dit. Rijdend pornopaleis(je).
Is dat waarom er PRNO op het stuur staat?
Goed gevonden als reactie op @Dancing_Animal :-)
Maar dat zijn natuurlijk de rij modussen: Park, Reverse, Neutral, Drive.
Bekend met het verschijnsel “krikken op de achterbank”? Ideaal dit. Rijdend pornopaleis(je).
iets met "bang" ? O-)
fijn die vieze vlekken in je prachtige bekleding.
Goeie, dat meld ik aan de fabrikant. Paar extra aansluitpunten voor de speeltjes.... Van schrik over deze optie maken ze er dan meteen een normale auto van.
-1?
Graag dan ook met een V8, dat klinkt zo lekker.
er komt vast ook een gordijnrails in. of anders zijn alle ramen LCD zodat je ze dicht kunt zetten
Ja, of in de garage thuis, raampje van auto open, en geen zorgen want geen uitlaatgassen meer!
Dak der af en probleem van beslagen ramen ook opgelost :P
Dan komen ze blussen vanwege de stoom die er opstijgt :+ :9
Dat is wel een goede use case waar ik niet aan had gedacht!
Toen ik ik het artikel las over alle aanvullende features zoals de bioscoop en een game-console moest ik lachen, maar bedacht me ook dat het op zich best wel kicken is. Met je tinderdate een filmpje kijken in je eigen mobiele cinema. Je haalt je date op en zoekt een mooie plek aan het water of in een mooi bos. Over uitstoot hoef je jezelf geen zorgen te maken, dus je bent helemaal hip als je jouw milieubewuste partner zoekt en verrast met een cardate! :)
Net als in een Tesla denk ik? Netflixen terwijl je aan de lader hangt.
Film kijken tijdens het laden?
Het is een concept voor een mogelijke release in 2025, de nieuwswaarde ontgaat mij wat gezien je geen idee hebt wat er nog werkelijk van het concept in de daadwerkelijke auto zal zitten, meestal is dat maar een fractie, als het al daadwerkelijk tot een productiewagen komt.

Maar om op je vraag te beantwoorden, we zitten vandaag tussen level 2 en level 3 autonoom rijden, tegen 2025 kan je dromen over level 4 autonomie (onder bepaalde condities volledig autonoom).

In dat geval kan een snelweg onder die condities vallen wat wilt zeggen dat iedereen passagier is. In dat soort concept, als je uren onderweg bent, kan het wel handig zijn om een bed te hebben zodat je een paar uur kan slapen terwijl de auto rijd en als je dan toch bezig bent, even een film meenemen.
mja... doe maar 5K van de prijs af. Wat moet je met al die toeters en bellen in een auto. Of is het tijdperk van de auto ook voorbij. Net zoals een mobiele telefoon tegenwoordig een smartphone heet.
Die toeters en bellen zijn goedkoop en kunnen gebruikt worden om de prijs te rechtvaardigen. Laat ze weg en de auto is nauwelijks goedkoper maar heeft veel minder features en is dus moeilijker te verkopen.
Met zo'n instelling reden we nu nog met paard en wagen. Soms is het zinvol om eerst technologie uit te vinden en op de markt te brengen, om er pas later een zinvolle use case voor te bedenken.
Kijk anders dit filmpje eens terug uit 1998, nog niet zo enorm lang geleden dus: https://www.youtube.com/watch?v=TNwhIHqM60g
Ik denk dat de markt vooral wacht op een betaalbare elektrische wagen. Dat is ook een vooruitgang. Als overbodige rommel weglaten de auto voor meer mensen bereikbaar maakt in prijs, dan is het doel van een groen wagenpark ook bereikt en dat is ook vooruitgang.

Toen paard en wagen vervangen werd door de brandstof motor was er meteen een goede use case. Er hoefde echt niets voor verzonnen te worden. Dat zou hier ook moeten gelden.

Dat je in de luxe modellen experimenteert met dingen als vrijgekomen ruimte etc. is prima. Maar niet in een model dat je pretendeert voor alleman op de markt te brengen.
De eerste auto's waren ronduit onbetaalbaar voor de 'gewone man (M/V)' dus in mijn ogen is dat helemaal niet anders dan de EV's van nu. Kwestie van tijd en dus geduld.
klopt, maar de onbetaalbare zijn we her al aan voorbij. Deze word juist gepresenteerd als een betaalbare. Als je hem niet als betaalbaar zouden aanduiden, had je meer een punt gehad.
Waar staat "betaalbaar" in de oorspronkelijke webtekst dan? Er staat "bereikbaar voor een grotere groep" dat is iets anders.
Die twee termen zijn nagenoeg altijd uitwisselbaar.
Ik vind betaalbaar nogal subjectief eerlijk gezegd. Zeker als 't om auto's gaat.
Ok daar heb je wel een punt mee. Het is wel wat subjectieve term. Persoonlijk zeg ik betaalbaar is dat iemand met een modaal salaris zich het kan veroorloven. Maar dat is een persoonlijke definitie.
Als dat de definitie is, dan is deze elektrische VW onbetaalbaar. Die is nl 1 heel bruto modaal jaarsalaris.
Maar een auto word niet elk jaar gekocht. Op een levensduur van 10 jaar kun je in die 10 jaar er voor sparen. Dat is een modaal maandsalaris sparen per jaar ongeveer dacht ik. Dat is te doen voor jan modaal. Als je echt wil.
Volgens het NIBUD zou een modaal gezin met 2 kinderen rond de €30K spaarbuffer moeten hebben.
Dan is een auto van €23K echt niet realistisch.

Kijk je naar de gemiddelde aankoopprijs van een occasion in Nederland (€ 15K excl inruil), dan is dat veel realistischer voor een modaal gezin. We komen er langzaam dichterbij, maar EV's zijn nog niet bereikbaar voor de massa, zeker nieuwe niet. Dat zal binnen nu en 5 jaar ongetwijfeld veranderen, maar dan vooral door een stijging van het aanbod EV's op de occasionmarkt.
Ligt aan je prio's. niet iedereen heeft kinderen. Ik had het daarom ook over modaal inkomen en niet modaal gezinssamenstelling. Dat is niet hetzelfde. Een dubbel inkomen en geen kinderen maakt de situatie anders.

Dat gezegd, de meeste mensen komen niet in de buurt van die buffer.

Ik zou mijzelf die auto kunnen veroorloven, maar die prio heb ik niet. Ik wil graag elektrisch, maar niet voor die prijs. Dus ook ik wacht op de groeiende occasion markt. Het is een van de reden dat ik bezwaar maak tegen deze auto zijn features. Als we iedereen elektrisch willen laten rijden. Waarom maken we auto's dan duurder met niet essentiële extra's? Waarom niet gewoon een lager prijs die voor veel meer mensen bereikbaar is?
Ligt aan je prio's. niet iedereen heeft kinderen. Ik had het daarom ook over modaal inkomen en niet modaal gezinssamenstelling. Dat is niet hetzelfde. Een dubbel inkomen en geen kinderen maakt de situatie anders.
Klopt en dat ben ik ook met je eens. Overigens is voor dubbel modaal zonder kinderen "betaalbaar" dus iets anders dan voor modaal met kinderen. En dat laatste is de grootste groep (althans in NL).

[off topic] Modaal is niet het het gemiddelde inkomen, maar het meest voorkomende inkomen (dus het inkomen wat het vaakst op een loonstrookje staat). Het gemiddelde inkomen van een gezin waarvan beide partners kostwinner zijn, komt uit rond de € 6.000 bruto per maand. Gezinnen waarvan maar één partner werkt, verdienen gemiddeld € 4.500 bruto per maand. Dat is dus een stuk hoger dan "modaal". Omdat dat hoge gemiddelde komt door een hele kleine groep, die heel (heel) veel verdienen of een groot vermogen heeft, gebruikt men liever het modale inkomen, dan het gemiddelde inkomen.
Waarom niet gewoon een lager prijs die voor veel meer mensen bereikbaar is?
Dat heeft verschillende oorzaken:
 • De meeste fabrikanten moeten nog aardig wat R&D terugverdienen, dus de eerste generaties EV's zullen duurder zijn dan de latere generaties. Dat zie je nu al he, ieder jaar worden EV's goedkoper
 • De grondstoffen voor accu's zijn schaars en dus duur
 • De accu-productietechnologie is nu nog lastig schaalbaar, en dus duur
 • Uit de marketingpsychologie: mensen waarderen pas iets als ze er voor moeten betalen. In het bijzonder: iets dat duur is wordt hoger gewaardeerd. En op dure auto's zit nou eenmaal een veel grotere marge dan op compacte goedkope auto's
De goedkoopste EV (in NL) is de Dacia Spring (€17.890). Dat is precies wat jij noemt een basis-EV zonder poespas. Om een autojournalist te quoten: "Het kost niks, maar je krijgt ook niks".
Toch is de prijs best hoog, in vergelijking met een gewone ICE met vergelijkbare specificaties. De goedkoopste Dacia Sandero kost nl. €13.180, en daar kom je op een volle tank een stuk verder mee, en tanken kost je 5 minuten, en voor de €4710 prijsverschil die je in je zak houdt, kun je een aardige tijd wegenbelasting betalen, onderhoud betalen en benzine kopen.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 9 september 2021 16:34]

Yep, je koopt voor 10K als een nieuwe ICE auto. De goedkoopste EV is 18K met een bereik van 230Km, wat niet echt praktisch is. Daar valt dus nog een hoop te winnen.
Dit is een VW dus vergelijk deze dan ook met een Up of Polo en het prijsverschil is vrij beperkt. Tel daarbij de fors lagere brandstofkosten en voorlopig nog diverse andere fiscale faciliteiten op en pariteit is (al bijna) bereikt.

Deze VW heeft daarbij ook nog eens een heel praktisch rijbereik, maar ook die 230 km kom je in de praktijk uitstekend mee uit de voeten.
In Nederland wel met haar uitstekende infra, laadfaciliteiten en korte afstanden. In Frankrijk of Italië, zeker ruraal, is dit wel even anders. Daar is bereik best een dingetje.
onzin, ook daar rijden de meeste mensen gewoon naar hun werk 1 of 2 dorpen of steden verderop, sport en supermarkt in de buurt en zijn de afstanden ook binnen de perken. De gemiddelde afstand w-w scheelt niet zo heel veel tussen diverse Europese landen. Zelfs in autogek Texas is de gemiddelde w-w afstand minder dan 50 mijl en kom je met deze range ver genoeg. Nog een voordeel in rurale gebieden is dat een laadpaal op je eigen erf ook niet echt een probleem is.
Zelfs in autogek Texas is de gemiddelde w-w afstand minder dan 50 mijl en kom je met deze range ver genoeg.
Texas is de grootste staat van de USA, ongeveer zo groot als Frankrijk, en 50 mijl is meer dan 50km hè.

De gemiddelde reisafstand in Nederland is 22,2 km (dat is inclusief de afstanden die te voet en op de fiets gedaan worden.
Twee quotes uit die link:
1) In onderstaand kaartje is duidelijk te zien dat wonen buiten de randstad een langere reisafstand tot gevolg heeft.
2) Volgens onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx besteden Nederlandse werknemers gemiddeld 1 uur en 39 minuten per dag aan woon-werkverkeer, het langst in heel Europa.
In een van de kleinste landen dus (alleen België, Luxemburg, Liechtenstein, Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad zijn kleiner.

De gemiddelde afstand per treinverplaatsing was 41,2km
En volgens de eerste link is de gemiddelde woon-werk-afstand in de regio waar ik woon 35km of meer (dat kan plaatselijk dus ook 50 of 75 of nog meer zijn)

Oh, en nog een interessant feitje: https://www.autoweek.nl/a...tand-groeit-in-nederland/

Je had het over dat de range ver genoeg is, ... veel mensen ervaren dat toch anders.
En een laadpaal op eigen erf is inderdaad op een boerderij geen probleem, maar ook in een dorp of kleine stad in ruraal gebied kan het zijn dat je geen oprit op eigen terrein hebt.
Deze VW heeft daarbij ook nog eens een heel praktisch rijbereik, maar ook die 230 km kom je in de praktijk uitstekend mee uit de voeten.
Daar haal je Schiphol niet eens mee, en als het koud is (vriest) wordt het bereik gehalveerd.
Onzin, hooguit 20% minder en als je een straal van zo'n 200 kilometer rondom de vertrekhal van Schiphol trekt heb je ook het hele land wel een beetje gehad.
Onzin, hooguit 20% minder en als je een straal van zo'n 200 kilometer rondom de vertrekhal van Schiphol trekt heb je ook het hele land wel een beetje gehad.
Vanaf hier 235km, echt gereden kilometers, zonder omwegen en via de normale route (enkele jaren terug) en dan woon ik nog relatief centraal in de regio. Ja via Google vind je misschien wel een route van 199km, maar dan mag je langs de ergste van de gebruikelijke files. Laatste keer dat ik overigens min-of-meer die richting in ging, bleek net de Waalhaven voorbij de Beneluxtunnel afgesloten (was bij passeren Rotterdam-Zuidplein nog niet). Trouwenns vanaf Maastricht zit je op minimaal 218km, dus ook dat haal je niet met koud weer. Vanaf Gulpen is het 234km minimaal, Vaals apart genoeg is dan weer 233km. Winschoten is 227, en Ter Apel 218. Voor Retranchement mag je minimaal 226km aftellen, maar reken daar t.o.v. Gulpen op de dubbele reistijd en, vanwege meer optrekken en afremmen ook een hoger verbruik, ook bij de BEV.

En wat die 20% betreft, enige tijd geleden stond er een leuk rekenmoduletje op de website van Renault waar je kon berekenen hoe groot het bereik was met diverse snelheden (50-120) en bij diverse temperaturen, met en zonder gebruik van de airco. De te kiezen temperaturen waren 30° (maximaal), 25°, 20° (optimaal), 15°, 10°, 5°, 0° en -5°. Hoeveel lager dat hij ging weet ik niet precies meer. In ieder geval was het dramatisch. Van de 350km bij 20° bleef io de laagste temperartuur maar iets van 187km over.

Die website toen is aangepast, de huidige accu's zullen iets beter tegen lagere temperatuur kunnen. De huidige website https://www.renault.nl/el...zoe/batterij-opladen.html heeft minder tussenstapjes in de temperatuur en meldt
Bereik 377km bij 50km/h en 20°.
Bereik 331km bij 50km/h en 35° (en ja ik heb in Nederland al bij die buitentemperatuur gereden, tijdens hittegolven in de laatste 5 jaar) Airco kost je hier 24km.
Bereik 190km bij 50km/h en -15° (en Ja ik heb in Nederland al bij die buitentemperatuur gereden, november 1993).
Let op, bovenstaande berekeningen gaan uit van een snelheid van 50km/h maar op de snelweg is dat niet acceptabel, dus
Bereik 218km bij 120km/h en 20°
Bereik 216km bij 120km/h en 35° (Airco kost je hier 10km)
Bereik 167km bij 120km/h en -15°.
NB: bij 90km/h en meer wordt de ECO-modus uitgeschakeld, de site geeft verbruik bij 90, 110, 120 en 130, maar 100km/h ontbreekt

Nu, wordt het in Nederland niet snel -15°, -10° geeft de website niet (evenmin +10° en +15°), maar -5° komt iedere winter wel een keer voorbij en +5° is behoorlijk gebruikelijk van November tot Maart, dus
Bereik 301km bij 50km/h en 5° (Verwarming kost 27km)
Bereik 246km bij 50km/h en -5° (Verwarming kost 20km)
Bereik 188km bij 120km/h en 5° (Verwarming kost 7km)
Bereik 169km bij 120km/h en -5°( (Verwarming kost 12km)

Nu mag je op dit moment vanwege stikstof alleen s' nachts 130km/h dus die snelheid heb ik even overgeslagen, maar dat is niet permanent, en in Frankrijk en Duitsland mag je ook nog 130km/h, daarbij, als je op Schiphol moet zijn is dat (bij vertrek) veellal onmenselijk vroeg, of heel erf laat (aankomst) dus.
Bereik 377km bij 20° en 50km/h.
Bereik 202km bij 20° en 130km/h
Bereik 206km bij 35° en 130km/h (airco kost 9km)
Bereik 177km bij 5° en 130km/h (verwaming kost 5km)
Bereik 161km bij -5° en 130km/h (verwarming kost 11km). Dit zou ik overigens alleen aanraden als het echt droog is, maar je zult rekening moeten houden met mogelijk ijs op het wegdek.
Bereik 149km bij -15° en 130km/h (verwarming kost 14km). Als het zo koud is, is het vrijwel gegarrandeerd droog, dus zal er geen ijs op het wegdek zijn.

Die 149km is het slechtste cijfer dat de website berekend, maar ten opzichte van het gunstigste cijfer, van 377km WLTP is dat dus 39,5%, nog wat slechter als die grove schatting van |"de helft" wat jij in twijfel trekt. Normaal snelweggebruik 120km/h bij 5° is echter 188km (verwarming aan) en ook dat is t.o.v. de WLTP van 377km/h dus 49,86% dus mijn schatting was zo slecht nog niet, ook 110km/h bij -5° (ik had het over vorst) is het 177, dus dan is 46,9% zelfs nog ietsje daaronder.

Overigens geeft de website nog wat gunstiger cijfers bij 30km/h, (406km bij 20°, maar dat zal in de praktijk vrijwel niemand langere tijd rijden. (Bedrijfswagens die het bedrijfsterrein nooit af komen uitgezonderd. Hieronder vallen misschien nog enkele auto, bv op de kazerne in Oirschot, ArcelorMittal Ghent, yardtrucks in havens e.d. )
Nou. een paar jaar geleden waren er voldoende tweede hands Renault Zoes beschikbaar voor pak m beet 15-16k. En die halen en de meeste gevallen 200-220 km op de snelweg en tot ongeveer 300 km op 60 km/u-wegen. (Als het hard vriest mogelijk ~180 km op de snelweg).

Kortom, ik denk dat je tegenwoordig echt wel betere deals kan vinden dan 18K voor 230 km range.
Ik had het specifiek over nieuw
Nou. een paar jaar geleden waren er voldoende tweede hands Renault Zoes beschikbaar voor pak m beet 15-16k.
Dat zou nog te overwegen zijn als het geen Renault was (halve levensduur t.o.v. een Japanner, bij Peug krijg je ook vanaf 125k grote kosten.) Sinds Renault mede-eigenaar is geworden van Nissan is het gezakt van de top 10 van meest betrouwbare automerken naar de top 10 van minst betrouwbare automerken.

En daarbij, dat is nog altijd 3 keer zoveel als de huidige kostte.
De markt zit absoluut op een betaalbare wagen te wachten. Maar het is een stuk makkelijker te experimenteren op duurdere auto's dan op goedkope modellen. Om een prijstechnisch leuke auto te kunnen maken, heb je ervaring nodig. Die doet men de laatste jaren op met SUVs en de luxere middenklassers. Langzaamaan zie je steeds meer 'kleinere' wagens die nog aan de dure kant zijn en over een paar jaar de prijs omdat een deel van de innovatie al terugverdient is.

Een elektrische Lupo levert op dit moment nog niet zoveel op voor VW, dus ze moeten wat.
Tuurlijk snap ik wat je zegt. Al is het verschil tussen paard en wagen en een auto toch al gauw 60 paarden. Voor mij is de vergelijking meer in de richting van een smartphone met cup-holder en dan zeggen dat de telefoon eindelijk binnen het bereik ligt van een groter publiek.... :+

Mensen kijken rijkhalzend uit naar betaalbare "groene" auto's. Kom dan niet met een model dat allemaal dingen erop heeft zitten die een huis-tuin-en-keuken gebruiker helemaal niet nodig heeft. Die wil gewoon goedkoper kunnen bijdragen aan een beter klimaat.
Je begrijpt hopelijk dat het getoonde model met al die extra's niet voor de vanafprijs te koop zal zijn? In autoreclames wordt altijd het duurste meest luxe model getoond, met daaronder de vanafprijs van het instapmodel. Dat zal hier niet anders zijn.
Daar heb je waarschijnlijk gelijk in.
Klinkt raar he, maar toch lijken die mensen meer tevreden en relaxt dan wij nu. Ik zou m zo weer weg doen eerlijk gezegd. Heerlijk.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 7 september 2021 11:11]

Ik kan het er niet anders dan eens mee zijn. Laat hem maar alvast zelf rijden als feature. Weg die rgb leds. Het lijkt wel een ID.3 met casemod gesponsord door Alienware.
Dat komt natuurlijk in de Skoda of Seat versie.
Het is een concept he. Het zal wel uitdraaien op een optioneel scherm achterin, in de productieversie.
Precies. En kunnen we dit en het andere autonieuws wat vandaag de frontpage heeft gevuld gewoon weer overlaten aan websites als Autoweek.nl? Het nieuwe en belangrijker, tech gerelateerde van EV's is er toch wel een beetje af, ondanks de kermis die VW deze conceptcar heeft gemaakt?
Al menig serie zitten kijken in de auto, omdat je lang op een afspraak staat te wachten, of omdat er tijd over is tussen 2 afspraken. Kun je maar beter een zo groot mogelijk scherm hebben toch?
ik voel m'n hersencellen afsterven telkens ik nog eens ergens recente series kijk dus ik heb altijd wel een boek of (music/science) tech magazine slingeren.
Wel leuk voor de kids.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 6 september 2021 17:39]

Kun je de nacht comfortabel doorbrengen bij het tankstation tijdens het laden :+
"Paradise by the dashboard light"... O+
_/-\o_ (yep, old enough to remember the clip) Heb de plaat nog ergens. Bat out of hell? 8-)
ingeval van een nieuwe extreme corona en je thuis moet blijven kan je in je garage een nodrivebutpark bios houden
Die hebben goed gekeken naar Fiat met zijn Centoventi.
Ik moest denken aan de Honda E
https://www.honda.nl/cars/new/honda-e/overview.html

Ik vind het wel wat hebben, kruising tussen retro en modern.

Ik wacht toch eigenlijk het meest op een elektrische auto qua grootte van een VW Up maar dan met een prijskaartje van 10 tot 15k. Dat zou toch fijn zijn; goedkoop, zuinig en compact voor stadsverkeer.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 6 september 2021 15:41]

Dacia Spring maar 8K in het land van productie 8-)
Ik wacht toch eigenlijk het meest op een elektrische auto qua grootte van een VW Up maar dan met een prijskaartje van 10 tot 15k. Dat zou toch fijn zijn; goedkoop, zuinig en compact voor stadsverkeer.
https://www.autocar.co.uk...ision-uk-sale-coming-soon
De Chinese variant van de Spring mag dan wel maar 8k kosten als je het converteerd, het is ook een wagen die hier bij ons nooit verkocht zou mogen worden vanwege vele ontbrekende systemen die hier ondertussen bij wet verplicht zijn maar in China niet. Het is echt niet zo eenvoudig als een Chinese wagen nemen en die naar Europa brengen. De normen zijn hier totaal anders.
Het is echt niet zo eenvoudig als een Chinese wagen nemen en die naar Europa brengen. De normen zijn hier totaal anders.
Gewoon te koop ...
https://nl.dacia.be/dacia...g-electric-lancering.html
https://www.autogids.be/a...ing-2021-test-review.html
Een aangepaste versie die aanzienlijk duurder is.
The first electric model produced under the Romanian brand Dacia - Spring - will cost EUR 17,800 on the Hungarian market, Hotnews.ro reported. Hungary is thus the first market in Europe where Renault announces the price for this new model.

Net of the EUR 6,800 subsidy for electric vehicles in Hungary, the Spring's final price is EUR 11,000.

Jong 2dehansje importeren en 8K lukt vast :Y)
@Anturaxz

[Reactie gewijzigd door OxWax op 6 september 2021 16:24]

Ik mag hopen dat ze toch wat voorwaarden aan die subsidie hangen voor het doorverkopen.
Een aangepaste versie die aanzienlijk duurder is.
En verwacht voor NL nog maar een prijsverdubbeling.
Wat jij hier linkt is de Europese variant..
De Chinese heeft veel minder vereisten, dus moeilijk prijs te vergelijken met de Europese spring
Die Honda E is inderdaad gaaf, maar echt veel te duur. Heb er tot op heden welgeteld 1 zien rijden.
Een elektrische auto die zelfs in NL met de BTW nog <25k zou zijn kan veel deuren openen. Je zag hoe groot de run was op de MG ZS toen er tijdelijk sprake was van ~6k "korting" waardoor de aankoopprijs op 25k terecht kwam.
Ik heb 2 jaar geleden een Up! gekocht. €12.000.
Ik had interesse in de e-Up!, maar daarvan was het prijskaartje €25.000.
Wat dacht je van de Honda E. Nagenoeg zelfde model.
Vind het eerder wat van een mini weg hebben, maar eerder kruising tussen een mini en een honda e, maar ziet er wel leuk uit. Alleen tot 2025 wachten, dat is nog 4 jaar, mensen willen nu eentje
Je bedoeld de Honda E? Echt bijna een copy/paste gewoon.
Nee ik bedoel de Fiat die nog eerder kwam met dit ontwerp als concept.
Vijf van de 13 berichten al autonieuws. Gaat lekker vandaag :X

Geinig autootje, maar als je kijkt naar de ID Buzz ga je hier van ook niet veel meer terug zien.
Ik vroeg het me al af, is er een EV-beurs bezig ofzo?
Ja... De IAA Mobility-beurs begint morgen. Dus vandaag gaan alle persberichten de deur uit.
De IAA Mobility-beurs in Munchen begint morgen..
De ID Buzz is IMHO erg eyepleasing. Vraag is voor mij vooral de prijsstelling en wielbasis, geen zin om net zoals die tesla's en xc70 modellen een tractor te moeten manouvreren in smalle parkeervakken.
Ja vind je dat nog in de productietrim?
Kan me nog steeds bijna niet voorstellen dat de echte zo veel lelijker is dan het concept. Hoop echt dat dit deels camouflage is of iets dergelijks. Zou wel heel erg zonde zijn anders.
Maakt al heel veel als je 2 kleuren gebruikt zoals de concept had, alleen de achterlichten zijn wel een stuk lelijker geworden. Is meer een stretched ID3 nu.
Bij die achterlichten zat ik mij te bedenken dat ze die prima onder de buitenlaag kunnen aanbrengen, glas of (mat?) doorschijnend ..

En eigenlijk zou ik best wel een VW Pea voor in de stad willen zien, als 'tie tenminste door de rendier test komt (Zouden Die Ludolfs tijd hebben ?)
Pea filmpje hier.

Maarreh deze creatie verdient de hoofdprijs, die zou VW moeten aanbieden !!

[Reactie gewijzigd door tweazer op 6 september 2021 22:01]

Toen ik het concept zag hadden ze er eentje verkocht. Na de nu gelekte foto's ga ik denk ik bij Toyota shoppen... Wát een afgang :(
Wauw. Huh? Dit kan toch niet?
Blijkbaar wel, vond het ook wel wat, maar dit slaat nergens op.
Het retro design van de T1 gecombineerd met de elektro van het ID platform was letterlijk briljant. Echt heel slim ontworpen. Ik vind veel elektrische wagens er stiekem niet uit zien. Veel plastic, te hoog futuristisch gehalte. Weinig karakter. Zogenaamd allemaal vriendelijk smoeltje.

Maar dit? Alsof er een ricer een reverse steampunk VW transporter heeft gemaakt.
Ja vind je dat nog in de productietrim?
Dit heeft een zeer hoog Stormtrooper gehalte. Nee, vanaf de Golf 1 is VW dood.
Er is een grote autobeurs bezig. De eerste in lange tijd, dus veel te melden! :)
Als je reviews over processoren en atx behuizingen wil lezen ga je maar na autoweek.nl.
Het is sowieso een raar artikel; bijvoorbeeld de zin die begint over laadvermogen (onbekend) eindigen met een tegenstelling die gaat over oplaadtijden
Goh... Zou het iets te maken kunnen hebben met een grote autobeurs in Duitsland deze week?
"het creëren van een bed van ongeveer twee meter"

Zou je deze dan ook op camper kenteken mogen zetten?
nee, je kan niet staan, geen gootsteen of fornuis of tafel:
De binnenruimte van uw kampeerauto moet voorzien zijn van:

minimaal 2 vaste zitplaatsen
Dit mogen de bestuurderszitplaats en bijrijderszitplaats zijn, maar dan moeten deze stoelen wel kunnen draaien, zodat ze in de binnenruimte gebruikt kunnen worden.
een vaste tafel
De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.
slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
bij 1 tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed
bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minstens 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed
minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door flippy op 6 september 2021 15:41]

Dat zou toch alleen zin hebben als dat zou schelen in wegenbelasting, maar dat is met elektrische auto’s vooralsnog geen issue toch?

Totdat de staat zoveel geld misloopt door alle elektrische voertuigen en de wegenbelasting vanzelf weer omhoog gaat

[Reactie gewijzigd door yorroy op 6 september 2021 15:44]

Totdat de staat zoveel geld misloopt door alle elektrische voertuigen en de wegenbelasting vanzelf weer omhoog gaat
Dat is een kwestie van tijd natuurlijk. Als je denkt dat je met een EV eeuwig belastingvrij kunt rijden, dan ben je wel heel naïef. Voorlopig is dat alleen maar een instrument om mensen de verleiden afscheid te nemen van de ICE, niks meer.
De staat gaat ook de accijns op benzine mislopen. De enige manier voor de staat om de verdiensten uit autogebruik op peil te houden bij een 100% elektrisch wagenpark is rekeningrijden.
En als je je auto kunt laden met zonnepanelen die op je dak van je huis liggen waardoor de staat nog meer accijns mis lopen, krijgen we dan nieuw "verzonnen" belastingen voor mensen die zonnepanelen hebben?

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 6 september 2021 20:24]

En als je je auto kunt laden met zonnepanelen die op je dak van je huis liggen waardoor de staat nog meer accijns mis lopen, krijgen we dan nieuw "verzonnen" belastingen voor mensen die zonnepanelen hebben?
Goed idee! Belasting over de oppervlakte die je zou kunnen gebruiken om stroom op te wekken. Jou verlies als je er dan geen zonnepanelen neerlegt...
De staat gaat ook de accijns op benzine mislopen.
Hangt er een beetje van af waar het gros van het opladen plaatsvindt. Thuis heb je op netstroom grofweg hetzelfde percentage belasting/bijkomende kosten als aan de tank.
Als grootverbruikers van electriciteit ook een paar cent energiebelasting per MW moeten betalen, wordt het tekort aan accijns al snel ingelopen denk ik.
Is dat een feit? Voor zover ik heb kunnen nagaan betaal je met een benzineauto ruwweg 15 cent per kilometer aan brandstof en met een elektrische auto 5 cent als je thuis laadt. Kan het mis hebben.
En zo zien we dat elektrificatie steeds betaalbaarder word, 20-25k nieuwprijs voor een auto die 300-400 km range heeft is naar mijn mening een mooie sweet spot. Kosten gelijk aan een huidig polo en onder de T-roc.
Um, je vergeet 1 ding. De combinatie "vanaf 20-25k" en Volkswagen. Bij Volkswagen is het standaard model ook echt standaard. En de opties die het een fijne auto maken zijn erg duur. Dus laten we even wachten tot deze auto er ook echt is.
Een basis VW Polo kost €20K
Daarvoor krijg je
 • Digital Cockpit
 • DAB+ radio
 • Bluetooth telefoonverbinding
 • Full LED verlichting (voor en achter)
 • Lane Assist
 • Climatic airconditioning
 • Elektrische ramen
 • Bestuurderstoel in hoogte verstelbaar
 • Buitenspiegels elektrisch instel- en verwarmbaar
 • Centrale deurvergrendeling met afstandsbediening
 • In hoogte en lengte instelbaar multifunctioneel stuurwiel
 • Een hele trits aan veiligheidssystemen
Ik weet niet wat je nog meer nodig hebt om comfortabel van A naar B te reizen?

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 6 september 2021 17:09]

Adaptive cruise control is wel een game changer eenmaal je dat gewoon bent :9
Een elektrische achterklep en stoelverwarming ook. Toch zou ik prima zonder kunnen, zeker als de prijzen van de opties absurd zijn. Dat zie je in de restwaarde namelijk nooit terug. Het verkoopt alleen sneller.
Sowieso, ik heb het op mijn focus. Ik rij 95% van de tijd op adaptief cruis control, goud! Uiteraard wel zelf blijven opletten maar ik ben van de irritatie af van de mede weggebruikers die incostitente snelheid hebben of te zacht rijden.
Vind je het niet irritant dat je zelf dan niet op de correcte maximumsnelheid blijft? Of dat je auto remt als iemand weer naar rechts komt? Ik zet het alleen aan op provinciale wegen

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 6 september 2021 22:00]

Niet persé, knipperlicht naar links en rijbaan opschuiven en hij trekt hem weer door. Rijd iemand op de linkse baan niet de maximum snelheid? Ja irritant maar ik hoef zelf in ieder geval niet te remmen.

Dat je auto remt als er iemand invoegt is toch juist goed? Afstand houden! Mijn auto remt niet hard als er iemand invoegt, hij laat zich zachtjes terugzakken. De wat slechtere ACC’s trappen gelijk hard hun rem in en dat is inderdaad irritant.

https://www.ford.nl/handi...g/adaptive-cruise-control

Ik heb ook een Polo gereden in een testrit en die ACC was veel minder fijn.
Ik zet het alleen aan in de file, dan is het echt heerlijk, hoef je alleen nog maar te sturen. Op kruissnelheid rijd ik liever op de limietstand, dan heb ik toch het idee dat ie te snel inhoud.
Daarvoor moet je kijken naar de dingen die er niet op zitten, want je lijstje is maar een klein deel van de opties tegenwoordig :P dat dab, Bluetooth, elektrische ramen en airco anno 2021 nog uitgelicht wordt geeft al genoeg aan. Maar een basis uitvoering is natuurlijk prima om van a naar b te komen (en de polo en golf zijn niets voor niets zo populair)
@Miglow heeft 't over
En de opties die het een fijne auto maken zijn erg duur.
Ik ben dan benieuwd wat er dan echt bij moet om de auto fijner te maken, behalve wellicht een sterkere motor, cruise control en stoelverwarming, maar dat is eigenlijk luxe. Zaken als een ander kleurtje, velgen, panoramadak, leren bekleding, luxe interieur, navi, etcetera maken in mijn ogen e een auto niet perse fijner, maar wel aantrekkelijker en luxer.
Parkeersensoren, cruise control, verder heb je wel gelijk idd
Helemaal mee eens, en in autoland is het een trend om steeds meer 'luxe' standaard bij een auto te leveren. Vervolgens voor een relatief kleine meerprijs de opties die veel mensen toch wel willen hebben en als 3e de mogelijkheid om nog 1000en euro's uit te geven aan de echte luxe opties en customising als grotere/andere velgen, lak, spoiler etc.
Ja, maar dit is nu precies het antwoord op de klacht dat "de gewone man" zich geen EV kan veroorloven! "De gewone man" kocht ook "gewone" auto's, zonder poespas. Nu is er een EV die dat biedt, tegen een schappelijke prijs en nou is het weer niet goed.

Het aller- allerbelangrijkste is de trend: EV's worden gewoon steeds goedkoper en komen snel binnen bereik van "de gewone man".
En dan komt er waarschijnlijk een jaar later nog een Skoda variant hiervan die nog ietsje goedkoper is.

(deze aanname is enkel gebaseerd op de VW-Skoda geschiedenis, nog geen Skoda nieuws verder).
Welke opties zijn dat dan wel? Ik denk dat dat erg subjectief is.
Is er nog een markt voor gewoon een auto waarmee je van A naar B kan rijden zonder fratsen?
Voor EV's geldt dat ze aan de man gebracht moeten worden ondanks de hogere prijs. Wat dan helpt is het volhangen met mooie dingen die meer opbrengen dan ze kosten. Tesla heeft op die manier de markt weten te penetreren, door enorme vermogens te leveren en geinige opties die je verder alleen in duurdere modellen vindt.
Kan iemand mij uitleggen wat het voordeel van voorwielaandrijving is bij een elektrische auto? Voertuigen met een ICE kan mij voorstellen dat dit binnenruimte scheelt, resulteert in minder verliezen/weerstand en lagere productiekosten maar bij een motor op de as zelf zie ik die voordelen niet helemaal.

Het enige wat ik kan bedenken is veiligere wegligging, aangezien onderstuur minder snel voor problemen zorgt dan overstuur, maar gezien de kwaliteit van de huidige ESP systemen moet dit wel te ondervinden zijn toch?
Voorwielaandrijving wordt in het algemeen veiliger geacht omdat onderstuur wat minder gevaarlijk is dan overstuur. Maar dat is wel zo'n beetje het enige voordeel dat ik verzinnen kan als het gaat om EV's. Een nadeel is dat de aandrijfassen op de voorwielen de uitslag beperken en dus de draaicirkel groter is.
Waarom kiezen? Gewoon 4wd met 2 e-motoren. Een van de leukste features van de Tesla AWD is hoe die in de sneeuw reageert. Het scheelt ook volgens mij ook niet veel in de kosten en remt beter (extra motor is wellicht 1-2keu)..
Omtoveren tot bioscoop of gamelounge? Het is verdikkeme een auto! gooi die troep ideeën weg en maak gewoon een goedkope elektrische auto. Zonder die nonsens troep erin. Vier stoelen en een rond stuur. De rest zit op mijn telefoon. Lijkt wel of die fabrikanten bang zijn gewoon een goedkope auto te leveren...
Waarom al die troep op je telefoon? Het is verdikkeme een telefoon! Gooi al die apps eraf en maak gewoon een goedkope telefoon zonder al die overbodige onzin. Twaalf knoppen en een scherm. De rest zit op mijn laptop. See what I did here?
Maar mijn telefoon heb ik altijd bij, laptop of auto niet, see what I did here :)
En ook daar vind ik dat je een goed voorbeeld hebt. Ik heb meer zooi op mijn telefoon dan nodig. Maar zonder dat kan ik niets vinden. Ik wil een telefoon met een goede vlotte cpu, maar een klein scherm dat goed in mijn broekzak past. Veel geluk om iets te vinden onder de 6 inch.

Veranderd allemaal niets aan mijn mening over dit soort "features". See what I did there?
Ik kan dat alleen niet helemaal goed rijmen met jouw
De rest zit op mijn telefoon
Als je alles "basic" wil, prima, dan heb ik je verkeerd begrepen. Het leek er alleen op dat je de features wel wilde hebben, maar dat je verschuift naar een ander apparaat. Dat kun je niet blijven doen zonder dat er wat features over de rand kukelen.
Tja een telefoon die kan navigeren is wel makkelijk, dat is wat ik bedoelde en je kunt er ook een spelletje op spelen, daar is niet veel voor nodig. Alles basic is misschien niet de juiste omschrijving. Het is meer genoeg is genoeg. Mijn scherm hoeft niet supergroot, past niet in broekzak, geheugen boven een paar gb is nutteloos in een telefoon. 6 camera's? Waarom? ik was al tevreden met 1 goede.

Het punt is dat ik de telefoon waarmee ik tevreden ben niet kan krijgen omdat de markt gericht is op mensen die alleen maar meer meer meer willen. Beter is niet groter, beter is niet meer. Men snapt er eigenlijk niets van, dus holt men achter grote cijfers aan, zonder te vragen word ik hier nou echt beter van. Beter is de juiste combinatie die leid tot groter gemak.

Het legt een beetje lastig uit aangezien het een "feeling" betreft" Hopelij is het zo duidlijker
Waarom zou je op je telefoon willen navigeren in een auto? Ik heb dat al jaren niet meer gedaan. Navigeren met het systeem is toch veel mooier? Zeker bij een luxe auto met headup aanwijzingen en groot scherm....
Niet iedereen heeft een luxe auto :)
Omdat het systeem in je auto bijgehouden moet worden door een fabrikant die er 0 moeite in steekt. Mijn telefoon word regelmatig voorzien van updates. En kan gewisseld worden zonder een nieuwe auto te moeten kopen. Geïntegreerd is iets mooier theoretisch. Maar je bent helemaal afhankelijk van 1 partij. Nagenoeg koppelverkoop. Als jij navigatie van een andere partij wil gebruiken kan het niet. Wil je de kaarten updaten, moet je een dure update kopen.

Misschien zijn de huidige systemen iets vriendelijker, maar de geschiedenis leert dat de ingebouwde systemen vooral een manier zijn om de klant na de eerste koop nog een paar poten uit te draaien.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 8 september 2021 16:30]

Ik kan elke willekeurige app draaien. Meestal draai ik OEM, maar Waze, iGo en Maps draaien ook prima.
Ik snap je wel, ik zat je een beetje te stangen. Het hoeft inderdaad niet altijd maar dikker, groter, mooier en uitgebreider. Maar het is simpelweg de realiteit dat als je succes wil hebben met me product, moet je doorontwikkelen. Je verkoopt niet meer als je concurrenten meer bieden. Kennelijk werkt de markt zo.
Men snapt er eigenlijk niets van
Dat kun je ook omdraaien: misschien snap jij er niets van. Dat is gechargeerd, maar de ontwikkeling van producten volgt geen ideologische lijnen, maar de lijnen van het kapitaal. Of dat wenselijk is, dat is open voor discussie. Ik weet aan welke kant jij staat en ik sta daar ook redelijk dichtbij. Maar ik weet ook dat het geen zin heeft je daar druk om te maken, veranderen gaat het niet.
Het zou mij niets verbazen dat de auto zelf, en zeker in het geval van een elektrische, al zo duur is tegenwoordig, dat, om toch nog het idee te geven dat je iets koopt wat je geld waard is, ze van dat soort randzaken hem toevoegen die relatief goedkoop zijn om in te bouwen, maar, voor bepaalde groepen, toch het idee geven iets luxe te kopen.

Persoonlijk ben ik het met je eens, geef mij bijv. een Suzuki Swift EV zonder al dat soort tierelantijnen voor <20.000 volledig uitgerust, voldoende bereik en normaal uiterlijk en we praten verder.
Idd. Maar de auto zelf is de luxe. Zeker als zelf rijdende auto's van de grond komen. Dan neem je gewoon een abbo en komt de auto van keuze voorrijden wanneer je hem nodig hebt.
Met een zelfrijdende auto en een matras van 2 meter achteraan zou nik zelf ook meer "van de grond komen" :+ See what I did there :9
De markt waar ze op mikken is de huidige ‘generatie Z’. Woorden als ‘dergelijkheid’ en ‘veiligheid’ verkopen hier nihil. Dus snap het wel.
Gezien de krapte op de huizenmarkt zou ik zeggen, geen slecht idee als de stoelen maar genoeg omver klappen en je met 2 meter lekker kunt slapen :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee