Volkswagen start over-the-airupdate klein deel ID3- en ID4-auto's

Volkswagen start met over-the-airupdates naar zo'n tweeduizend klanten met elektrische ID-voertuigen. In de nazomer moet vervolgens de ota-verspreiding naar 200.000 elektrische voertuigen plaatsvinden.

Met de over-the-airupdate van deze week naar een groep van tweeduizend klanten, vindt de tweede run voor Volkswagen plaats. Sinds februari voorziet het Duitse autobedrijf zijn eigen bedrijfswagens al op afstand van updates. De nieuwe ronde duurt zes tot zeven weken, schrijft Handelsblatt. Als de bijgewerkte systemen stabiel blijken te draaien, wil Volkswagen de update naar meer klanten sturen.

Dat moet aan het einde van de zomer gebeuren en dan moeten 200.000 klanten met een ID3 en ID4 in Europa een update krijgen. De updates voor klanten in de VS en China staan later op de planning en ook klanten van andere merken die gebruikmaken van Volkswagens MEB-platform voor elektrische voertuigen moeten wachten.

Om updates over the air te kunnen ontvangen, moeten auto's een simkaart hebben en verbonden zijn met internet. Volgens Volkswagen is dat bij 80 procent van de klanten met een EV het geval. Het bedrijf wil om de drie maanden een update verstrekken. Nog dit jaar moet bijvoorbeeld een update verschijnen die de actieradius vergroot.

Verder is vereist dat klanten minimaal ID.Software-versie 2.1 draaien. De eerste groep, die VW de 'First Movers Club' noemt, krijgt deze week de update naar versie 2.3. Die brengt functionaliteit met betrekking tot de verlichting, omgevingsherkenning en het infotainmentsysteem naar de auto's, naast prestatie- en stabiliteitsverbeteringen.

Volkswagen ID ota-updateVolkswagen ID ota-updateVolkswagen ID ota-update

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-07-2021 • 10:06

211

Reacties (211)

211
203
104
6
0
82
Wijzig sortering
Ik las ergens anders dat de deze update in twee fases komt. De eerste duurt 45 minuten en de tweede drie uur!!

Oftewel je moet wel heel goed weten dat je nergens meer heen hoeft en gokken dat er geen noodgeval tussendoor komt.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 22:26]

Ik las ergens anders dat de deze update in twee fases komt. De eerste duurt 45 minuten en de tweede drie uur!!

Oftewel je moet wel heel goed weten dat je nergens meer heen hoeft en gokken dat er geen noodgeval tussendoor komt.
De tweede update is 6GB voor het infotainment systeem. Best wel veel. Er moeten blijkbaar zo een 45 controllers een update krijgen, want ik zie eigenlijk niet zo heel veel functionaliteit updates.

Je kan kiezen om de update starten wanneer je de auto uitschakelt en kan dit dus 's avonds of 's nachts plannen.

Blijkbaar is een vast tijdstip in de week waar je wagen VW gaat contacteren om te kijken of er een update is en die alvast te downloaden. Je kan dus niet echt een pull doen. De update kan enkel over de ingebouwde 4G gebeuren. Lijkt dus dat je best ergens parkeert waar je 4G ontvangst hebt.

Bron is Battery Life, Duitse YouTuber: https://www.youtube.com/watch?v=3f7t9XpjJmY
[...]
Er moeten blijkbaar zo een 45 controllers een update krijgen, want ik zie eigenlijk niet zo heel veel functionaliteit updates.
Dat is dacht ik ook het grote verschil met tesla die veel minder controllers heeft. Het idee van zo veel controllers stamt ook uit het verleden en het denken dat je voor alles een aparte controller nodig hebt.

Tesla heeft dan slimmer bekeken. Met de stijgende cpu snelheid kan 1 controller veel meer zaken tegelijk doen.
??
Ze werken al jarenlang met bussystemen om de bedrading te minimaliseren. Zo kom je makkelijk op die 45 controllers.
Tesla loopt gewoon achter in dat opzicht, als ze inderdaad veel minder controllers en meer bedrading hebben.
Yep, canbus is techniek uit de jaren 90. Mijn C-klasse (W202) uit "99 heeft canbus. Zo heeft elke deur een eigen controller.
Ik heb in 2018 gewerkt bij Kia en de nieuwe auto's hadden geen canbus, de trekhaak kon je ouderwets op de achterlicht aansluiten en een +draad van accu naar achteren trekken. Kia geeft wel 8 jaar garantie op hun auto's, ze gebruiken nog steeds zwaar verouderde technologie.

Ik weet niet hoe ze dit bij Tesla doen, maar als VW 45 controllers heeft (wat heel normaal is voor een moderne auto) dan verwacht ik dat Tesla hier niet zo modern in is als de concurrentie

[Reactie gewijzigd door Scrambler op 22 juli 2024 18:38]

Tesla loopt achter op bedrading te reduceren 8)7

Daar loopt Tesla meer voorop (2019) :
https://insideevs.com/new...es-to-cause-a-revolution/

Helaas is dit nog niet in productie tot volle volwassenheid.
Nadeel is dan weer dat één crashende controller gelijk de hele boel stillegt...
Daarom is ook bij Tesla het rijdeel volledig gescheiden van de MMI. Je kan zelfs tijdens het rijden de MMI resetten. Dan valt je hele dashboard uit, maar essentiele zaken zoals de verlichting, richtingaanwijzers, ... blijft gewoon werken. Na ongeveer 30s komt dan alles weer terug.
Dat is bv bij Polestar ook zo. Tijdens een reset van het Android systeem onder het rijden blijven de belangrijkste zaken op het dashboard (snelheid etc) gewoon werken.

Ook bij de Toyota die ik hier voor had, kon ik het multimediasysteem al rijdend resetten, zonder invloed op de rest van het dashboard.

[Reactie gewijzigd door guido66 op 22 juli 2024 22:26]

Oh dat is wel anders dan, want bij Tesla (model 3 iig, weet niet van X of S) valt het midden tablet helemaal op zwart en kan je dus ook niet meer zien hoe hard je rijdt. Dat laatste heb ik altijd raar gevonden, maar aan de andere kant heb ik 50k km nog maar 1 keer een reset rijdend geprobeerd, het is nog nooit "zomaar" gebeurd. Maar vraag me af hoe legaal het is om de snelheidsmeter niet zichtbaar te hebben voor een korte tijd.
Bijna iedereen die in de jaren 80 of 90 een 2e hands auto heeft gehad heeft wel weken lang of zelfs permanent met allerlei kapotte metertjes gereden. Kan me niet herrinneren dat mensen zich echt druk maakte over een boete.
Toen hing het halve land nog niet vol met flitspalen en trajectcontroles
Toen hing het halve land nog niet vol met flitspalen en trajectcontroles
En hadden de auto's niet zoveel snelheid als nu, de bestuurders niet zoveel haast.

Maar een defecte snelheidsmeter is wel een APK afkeur punt. Dus beunhaas Henk die zijn keuringsvergunning kwijt wil zal dit doorlaten, een vakgarage niet.
Is niet mijn ervaring. Waar ik al 2 keer last van heb gehad is dat er geen geluid meer kwam uit het infotainment systeem (en ook niet bij richting aangeven). De rest werkt dan nog steeds naar behoren. Herstarten en dan werkt het weer.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @bbob5 juli 2021 12:51
Het idee van zo veel controllers stamt ook uit het verleden en het denken dat je voor alles een aparte controller nodig hebt.
Nee, het idee is dat het systeem niet wordt platgelegd bij een issue met een controller maar dat de functionaliteit van de andere controllers gewaarborgd blijft. Je zou de controllers zelfs elkaar kunnen laten monitoren.
Ik ben wel benieuwd welke provider VW gebruikt. Is dat ergens op te vragen? Ik heb nooit vol bereik gehad tot nu toe.
Als je via de app een datapakket wil kopen is dit van Cubic Telecom, neem aan dat dezelfde provider is. (zegt me niks overigens)
Ik moest pas naar de garage en toen was ik mijn auto een dag kwijt.
Ik was hem drie dagen kwijt. Naast de software update ook voor de trekhaak installatie.

Als stukje service van Vokswagen werd de ID.3 voor mijn deur opgehaald en omgewisseld met een gratis leenauto. Drie dagen later kwamen ze de ID weer voor de deur terugbrengen. Ideaal.
Ja, maar niet voor een softwareupdate.
Er zijn wel degelijk software-updates die via de dealer gaan, bijv. bij Jaguar. Maar ook bij sommige andere merken waarvan de ingebouwde navigatie moet worden bijgewerkt en dat alleen via de dealer kan.
Dat is bij "oudere" volkswagens ook gewoon het geval. Ik kan van men Passat Variant de kaarten wel updaten, maar de firmware blijkbaar niet. Het is zelfs niet eenvoudig te vinden dat deze enkele versies achter loopt. En de garage moet het dan nog willen doen ook.

Daarom dat ik het nu bij ID3 en ID4 wel wat opvolg qua updates. Autoconstructeurs waren nooit goed met het uitbrengen van updates (op Tesla na), dus ik ben benieuwd of dat verander met deze nieuwe platformen. Niet noodzakelijk naar functionaliteit, maar vooral qua veiligheid.
voor een software update bedoel je? of voor een andere reden? wellicht handig dat even te specificeren.
Hoezo is het handig dit te specificeren?
Men is hier aan het doen alsof 6 uur een groot probleem is, dit terwijl een reguliere beurt bij de dealer je ook de auto zolang kwijt bent.
Maar je wel een keuze hebt voor een leen auto. Die ga je niet krijgen gedurende dat de update draait.
Je zal bij Windows tijdens een update je computer maar 6 uur niet kunnen gebruiken...
Meh, als die dat doet terwijl je ligt te slapen of op je werk bent...
Dat doet Android dan toch veel beter daar gebeurt het op de achtergrond.
Tja. En mocht dat mislopen en de boel crashen, jammer helaas. Of tussentijds herstarten, geen issue.
Wil je allemaal niet terwijl je met je auto op de snelweg rijdt ;)
Dat doet Android dan toch veel beter daar gebeurt het op de achtergrond.
Dat is een hele relevante opmerking... 8)7 |:(
Oké, stap in je Android en rij ermee naar huis!
Ik stap inderdaad in mijn Android Auto(motive) en rij ermee naar huis :+ [Polestar 2]
Voor een Tesla model 3 is dat niet regulier. Ken meerdere personen die net zoals ik nog nooit bij de dealer zijn geweest voor een beurt. Auto is bijna 2 jaar geleden geleverd (de ‘haven batch’)……
Voor onderhoud. Maakt denk niet uit of het software of hardwarematig is, want met een elektrische auto zal het steeds vaker om softwarematig gaan.

@TigerHunt maakt natuurlijk een terecht punt over de leenauto. Maar met updates inplannen in de nacht moet dat goedkomen lijkt me.
Mijn ID.4 moest past ook een dag naar de garage voor een update die een dag zou duren. Daarmee zijn deze OTA updates mogelijk geworden.

Ik kreeg gewoon vervangend vervoer mee, want formeel is die update eigenlijk een terugroepactie omdat ze de software nog niet af hadden toen mijn auto van de band kwam rollen. En dus hoef ik (of de leasemaatschappij) daarom de leenauto niet te betalen.
Ik moest pas naar de garage en toen was ik mijn auto een dag kwijt.
Ik moest laatst met m'n benzineauto naar de garage, en was 'm toen 2 dagen kwijt, er was een onderdeel niet op voorraad.
Gelukkig kreeg ik een vervangende auto mee. Kostte me niks, het was niet mijn probleem.
Zo werkt dat bij een goede dealer.
Zo werkt dat zelfs bij de occasiongarage waar ik mijn auto laat onderhouden.
Jeetje joh, echt waar?
Dat is ook mager dat je geen vervoer mee krijgt en daar lopend weg moet.
Ook bij Tesla kan dit geregeld een uur duren, er wordt duidelijk voor gewaarschuwd, en je kan deze ook gewoon inplannen tijdens de nacht bvb.
45 minuten was geen uitzondering bij mijn Model 3. Maar ook al was dat 3 uren was het nog geen probleem. Gewoon 's avonds voor het slapen gaan via de telefoon de update activeren.
Dat is voor jou geen probleem. Maar om maar wat te bedenken, mensen met een storingsdienst of een baby in verwachting lijkt mij 3 uur te lang.
Dan wacht je een maandje met de update? Er is altijd wel ergens een keer een moment dat het kan... En in geval van echt nood kun je altijd wel bij iemand aankloppen om een auto te lenen.
Het is ook niet zo dat, in het geval van Tesla, de auto het niet meer doet.
Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd, maar volgens de auto zelf doet hij echt niks tijdens de software update!
Of met de taxi naar het geboortecentrum/ziekenhuis.
Want je bent 24/7 aan het werk en bij de eerste wee rij je meteen naar het ziekenhuis? Sure, er zullen wel situaties zijn waarbij die super ongelegen komt, maar dat zijn echt first world problems.

Je kan ook de pech hebben dat een wagen niet start wanneer je wachtdienst hebt of je vrouw in arbeid gaat.
Dat heb ik echt nog nooit gezien. De waarschuwing is bij mijn weten altijd 25 minuten.
Inderdaad. Bij mij ook, En meestal is ie zelfs sneller klaar...
Ik heb bij Tesla nooit meer dan een half uur gezien.
het is altijd 20 tot 25 minuten, heb tot nu toe nog nooit een update gehad die langer duurde.
Misschien goed om je bron even te vermelden. En staat daarin ook dat je de auto al die tijd niet kunt gebruiken?
Uit zijn bron:
Draait de OTA update tijdens het rijden met je ID.3 of ID.4 ?
Nee, je kunt wel tijdens het rijden de update downloaden. Maar om deze daadwerkelijk te installeren moet je echt geparkeerd zijn en dient de auto afgesloten te zijn. Dan kun je inderdaad NIET rijden. De eerste update zou 40 minuten in beslag moeten nemen om te installeren en de tweede maar liefst een kleine 3 uur.
Het lijkt dus echt puur het installeren te zijn (niet het downloaden) wat zo lang duurt en dan kan je dus niet rijden.
Bron zit erbij, zie link.
Ja, nu wel inderdaad. Misschien net nog niet.
Ja heb je net gemist waarschijnlijk. Zie je post en mijn edit tijd :) .
Misschien goed om je bron even te vermelden. En staat daarin ook dat je de auto al die tijd niet kunt gebruiken?
Nee, je kunt wel tijdens het rijden de update downloaden. Maar om deze daadwerkelijk te installeren moet je echt geparkeerd zijn en dient de auto afgesloten te zijn.
Ik snap dat over the air updates hip is en voor het bedrijf VW potentieel noodzakelijk om competatief te blijven. Als gebruiker snap ik de aandacht hiervoor niet zo. Had net zolief dat ze een keer per jaar bij APK/servicebeurt het gewoon bij de dealer regelen. Wat voor mij echt prioriteit heeft is dat ze gewoon is beginnen met uberhaupt een software die ergens op lijkt. Ik snap dat autofabrikanten weinig trek hebben in de software gewoon overdragen aan Google auto maar zolang ze zelf zulke trage, slechtwerkende en onvriendelijke user interface in hun auto proppen kunnen ze beter gewoon zeggen Google doe jij het maar.

Wat dat betreft heeft Polestar het wel beter bekeken.

Dat gezegd hebbende, grote concerns als VAG zouden zoiets toch op de rit moeten krijgen. Het is gewoon een kwestie van te lang te weinig aandacht aan besteden.
Mwoah, het voordeel van een BEV is juist dat het veel minder onderhoud nodig heeft. Naast ruitenwisser vloeistof zit er eigenlijk niks in, en alle aansturing is praktisch software, met erg simpele hardware in verhouding. Alles tot BMS aan toe is met sensoren uit te lezen/balancen. Motoren zijn inductie/feitelijk haast "mag lev" en daarmee is praktisch de hele auto solid state.

APK is qua concept ook hopeloos achterhaald, om even bot te zijn. Qua idee (veiligheid voor iedereen op de weg) geweldig, maar de petjes met VROEM VROEM uitlaten/chiptunes pak je er niet mee.

Het zal juist, en daar dragen BEV's heel erg aan bij (en OTA ook) fijn zijn om veel meer een 'fire + forget"-stijl auto te hebben. Waar je je eigenlijk niet zorgen hoeft te maken over APK, garage/beurten (of iig minder vaak), en je eigenlijk alleen als het écht nodig hebt preventive maintenance kan doen. En preventive maintenance + predictive diagnostics hangen natuurlijk zwaar samen met juist OTA-zaken.

Lullig voor de garages, maar die vinden geheid nieuwe uitdagingen. Immers, stadswekkers bestaan ook niet meer, net zoals kolen bezorgers, en andere beroepen. Auto onderhoud zal gewoon een andere vorm krijgen.
Wel een beetje kort door de bocht hoor.
Er is minder onderhoud aan een EV, maar ophanging, banden, remmen, airco, filters enzo heb je toch nog graag regelmatig nagekeken en vervangen.
Remmen doe je in een EV veel minder door regeneratief remmen. OPD is wat mij betreft echt een verademing, dus remmen doe ik echt bijzonder weinig. En wat filters betreft, je hebt dan denk ik alleen met het interieur filter te maken.
- voor verwarming/koeling cabine (water/condens + de speciale warmtepomp/airco gas)
Water/condens van de airco gaat zoals bij alle autos en bij mij thuis, de afvoer/weg op, dat is niet een opvangbak die je eens in de zoveel tijd moet leegmaken ;)

Maar elke warmtepomp moet na verloop van tijd wel nagekeken worden. Zie op de ink de "standaard" onderhoudsmomenten van bijvoorbeeld Tesla.
- hetzelfde voor de batterij
vloeistof in je 12v batterij? ik heb werkelijk waar nog nooit vloeistof vervangen of ververst in een 12v batterij. Jij wel? Als de 12v accu niet werkt of problemen geeft, nieuwe erin.
- hetzelfde voor de e-motor (vooral koeling hier)
- stuurbekrachtiging (electrohydraulisch bevat nog olie)
Dat zijn toch gesloten systemen? ik ben geen expert hoor. Daar hoef je niet iets van bij te vullen volgens mij. Wat je hier wellicht wel zou willen doen is een controle mocht er een lek zijn. Maar ik vermoed dat EV's daar sensoren voor hebben en je direct zullen aangeven dat er iets niet goed gaat en dat je het moet laten nakijken, niet omdat de vloeistof bijgevult moet worden.
- remvloeistof (die gewone remmen dienen nog onder een bepaalde snelheid en bij fel afremmen)
Ook hier is het iets wat je niet regelmatig hoeft te doen en ws ook de nodige sensoren heeft bij een lekkage
- raamsproeiers/voorlichten
ja, deze wel, dat is ook werkelijk de enige vloeistof die ik zelf zonder moeilijk te doen kan bijvullen! :)
- nog iets? :)
Van alles wat je hier noemt is alleen de laatste denk ik van toepassing. Alle andere zijn alleen van toepassing indien er iets mis gaat of de auto zelf aangeeft dat het bijgevuld moet worden, bijvoorbeeld remvloeistof. Deze laatste is bij een EV door regeneratief remmen minder onderhevig aan bijvullen.
filters van de cabine is tegenwoordig ook complexer geworden.
Geen idee, heb ik zelf nooit gedaan, maar je hebt vaak een handleiding (of gif) om het zelf te kunnen doen
ik meende voor de batterij: ook koeling/verwarmingsvloeistof. Maar da's ook geslotensysteem (min of meer).
vloeistof in je 12v batterij? ik heb werkelijk waar nog nooit vloeistof vervangen of ververst in een 12v batterij. Jij wel? Als de 12v accu niet werkt of problemen geeft, nieuwe erin.
Ik wel, als de accu slechter werd, even de doppen open van de cellen en vullen met gedestilleerd water en je kan weer een tijdje door. Tegenwoordig zijn de meeste accu's zogenaamde "onderhoudsvrije" accu's. Dat betekend zodra die slechter wordt moet je hem wisselen en kan je het geen nieuw leven meer inblazen (gieten).
Dat is dan ook heel lang geleden, dat weet ik ook nog wel van mijn vader toen ik jong was, 40 jaar geleden. We hebben het hier wel over nieuwe auto's waarvan de 12v accu's uiteraard onderhoudsvrij zijn en je met geen mogelijkheid gedestilleerd water in kan doen.
Zeker, dat OPD is hardstikke tof. Maar vergeet niet (theorie/praktijk verschilletje) dat remmen wel kunnen roesten en vast kunnen gaan zitten.
Je zal niet de eerste zijn die een setje nieuwe schijven gemonteerd kan krijgen omdat de schijven té verroest zijn voor als je ze wel een keertje nodig hebt.

Desalniettemin: Helmeaal mee eens dat de vervangingsinterval een stuk langer is.
Mijn rijstijl is nog niet zodanig aangepast dat ik ze niet meer nodig heb, dus ik zit nog redelijk veilig :D.
Dat klinkt toch echt als een eerste-generatie EV probleem, waarbij nog onderdelen gebruikt werden die ontworpen waren voor ICE's. Maar de ID.3, of elke moderne Tesla is een volume-ontwerp. Je verwacht dus ook remmen die ontworpen zijn voor BEV's, of op z'n minst geschikt bevonden.
Sterker nog: Het was al een hybride-auto-probleem.
Ik heb geen idee of EV's er op ontworpen zijn of dat er uberhaupt wat tegen valt te ontwikkelen.

Tijd zal het leren! :)
@Voodooghost :

Eens een beetje meer onderhoud is nodig. Bij Tesla eens in de twee jaar of 80.000 km
Banden helaas eerder... bij 70.000km
remmen, niet nodig: https://thedriven.io/2021...ne-set-of-brake-pads/amp/
FIlters: interieurfilter kan je zelf doen. Geen oliefilter :)
Airco: Zeker... zit in de 80.000km
Inderdaad een heel stuk minder als traditionele wagens, maar een "fire and forget" is het niet echt.
Zelf filters vervangen doet de meerderheid niet en net zoals de man in het artikel zegt, zal je nog wel dingen mogen vervangen zoals controllers, sensoren, camera's die in traditionele wagens slechts in mindere mate aanwezig waren. Het artikel geeft zelf ook aan dat het veel autostrade is, terwijl veel mensen toch korte ritten doen. Komt erbij dat in de overschakeling vaar elektrisch rijden veel merken goedkopere onderdelen gaan zoeken om de kosten te drukken en winsten te maximaliseren, waardoor je over alle merken heen deze cijfers niet gaat zien vrees ik. Dit zie ik dus nog steeds niet als een "fire and forget" stijl ;-)

Wel goed om te lezen dat de batterij na 400K KM amper 10% verlies heeft en dat de wagen toch een pak kilometers heeft en weinig reparatie/onderhoudskosten. Kan in de toekomst wel mensen overhalen om 2de hands eentje aan te schaffen want de huidige Tesla prijzen (en eigenlijk alle EV prijzen) zijn niet haalbaar voor het gemiddelde gezin vrees ik.
Als je verlichting of remmen niet goed zijn, is het van belang dit tijdig te constateren en te verhelpen. Zo niet, kan de auto de weg niet meer op. Dit lijkt me verder volledig los staan van het soort aandrijving.
"Wat dat betreft heeft Polestar het wel beter bekeken."

Door nog een markt op een zilveren dienblad te overhandigen aan Google? Ik ben blij dat VAG, maar ook andere fabrikanten, het zelf probeert te doen.
Er is een verschil tussen proberen en kunnen. Buiten BMW (en misschien Volvo en Mercedes?) zijn er geen fabrikanten met een fijn werkend infotainment systeem. Het enige waar het infotainment systeem op dit moment voor dient is om dingen als airco te regelen, waar je vroeger nog knoppen voor had. Navigatiesystemen van fabrikanten zijn het toonbeeld van idiotie. De informatie is veelal niet up to date, de file informatie is van gisteren en wegwerkzaamheden zijn niet bekend. Oftewel, wil je in Nederland fijn rondrijden, dan moet je wel naar Waze, Google Maps en Flitsmeister. Dat betekent dat je toch op Carplay of Android Auto bezig moet zijn.

Dus ja, Polestar heeft het beter bekeken. Die hebben een platform waar alle apps mee samenwerken en waar op voortgebouwd kan worden. App bouwers hoeven maar beperkte aanpassingen te doen. Mijn Toyota Auris riep ook zo mooi dat ze een app platform hadden. Iedere update viel er een app weg, want de developer hield er mee op. Volvo Polestar is niet zo groot als Toyota en heeft nu al een betere ondersteuning.

Auto makers snappen software niet. Gewoon helemaal niet. Dat Volkswagen nu een software update moet doen is echt een volledig cultuurshock in het bedrijf. Ze gingen er eigenlijk altijd vanuit dat de auto niet ge-update zou worden. Mijn Audi A3 Lease kwam uit de pool en had nooit een update gehad. Gewoon nog steeds hetzelfde infotainment systeem, terwijl deze al wel 2.5 jaar in onderhoud was. Maar als ik dan vraag of dat nog gedaan kan worden, dan wordt daar door de dealer moeilijk over gedaan, want blijkbaar zit er geen abonnement voor updates bij ofzo.. Ik heb het maar gelaten.. Smartphone in een houder en gaan.
Precies dit. Als ik 10.000 + euro betaal voor een auto waarin ik iedere keer dat ik rij interactie heb met een userinterface die gewoon weg shit is dan slaat dat nergens op. Liever goed geregeld door google dan slecht geregeld door een autofabrikant.

Zeker nu alle fabrikanten uit besparingsoverwegingen in toenemende mate fysieke knoppen wegbezuinigen uit de auto (waar ik een hekel aan heb trouwens, iets op een touchscreen zitten knoeien terwijl ik 100km per uur rij alleen maar omdat ik een warme kont wil is totaal idioot) is een vlot werkende software met goede userinterface een absolute must. Het gaat niet meer om een apparaat waarop je de tijd kan aflezen en naar een andere FM frequentie kan scrollen maar iets waarop je een beetje vloeiend de spotify afspeellijst, of podcast op af wil stellen, waarop we verplicht tegenwoordig ook de verwarming in de auto regelen en waarop we een route willen plannen met acutele verkeersinformatie.
Oftewel, wil je in Nederland fijn rondrijden, dan moet je wel naar Waze, Google Maps en Flitsmeister. Dat betekent dat je toch op Carplay of Android Auto bezig moet zijn.
Daar kan ik mij niet in vinden, maar ik vind het sowieso al bezopen dat men zonder flitsmeister niet meer fatsoenlijk kan rijden.

Mijn huidige Ford Focus heeft geen enkele moeite om keurig file/drukte/wegwerkzaamheden aan te geven, welke in mijn ervaring aardig accuraat zijn, en realtime alternatieve routes aan te bieden. Google maps had jaren nodig voordat het de straat van mijn vorige nieuwbouwhuis herkende.
Die hebben een platform waar alle apps mee samenwerken en waar op voortgebouwd kan worden. App bouwers hoeven maar beperkte aanpassingen te doen. Mijn Toyota Auris riep ook zo mooi dat ze een app platform hadden. Iedere update viel er een app weg, want de developer hield er mee op. Volvo Polestar is niet zo groot als Toyota en heeft nu al een betere ondersteuning.
Dat app ondersteuning beter zal zijn op één groot platform dan op meerdere kleintjes ben ik het volledig mee eens. Of dit echter gewenst is, zie de huidige duopolie op de smartphone markt, is een tweede.
Auto makers snappen software niet. Gewoon helemaal niet. Dat Volkswagen nu een software update moet doen is echt een volledig cultuurshock in het bedrijf.
Dat is nu toch juist positief? Het bedrijf veranderd waardoor je in de toekomst niet snel meer in de situatie komt te zitten zoals jij met de Audi A3.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 22:26]

Zolang de automerken zichzelf niet omturnen naar een ICT bedrijf zal het nooit veranderen.

Ik rij zelf in een Tesla en is wat mij betreft een merk wat het wel snapt. Polestar heeft dit overigens ook voor elkaar. Ik deel alleen je mening niet over BMW, dramatische bediening als je dat vergelijkt met mijn Tesla.

Daarnaast moeten de fabrikanten eens goed nadenken over het gebruik van knoppen. De meeste auto's vergen een studie voordat je ze kunt bedienen. Kies gewoon een eenduidige en logische manier van user interface.
Ik ook. Maar had wel graag iets meer integratie gezien van Android Auto / Carplay. Met name de navigatie werkt maar gedeeltelijk met deze systemen. De aanduiding van afslagen middels de lichtbar en augmented reality is er niet bij navigatie middels externe systemen. En dat is toch wel werg jammer! (nb. de auto krijgt de info wel van Google/Apple, want op het dashboard en HUD krijg ik wel netjes alle navigatie info te zien).
De vraag is of je met een elektrische auto straks nog wel eens per jaar een servicebeurt gaat krijgen. Daarnaast kunnen er natuurlijk updates zijn waar je geen jaar op wil wachten als de auto net een beurt heeft gehad. Steeds meer gaat computergestuurd en dus zitten er bugs in. Als er een update is voor de veiligheidssystemen wil ik die graag kunnen installeren.
Bij de dealer een update krijgen? En dan of moeten betalen of ze doen het gewoon niet. Nee, juist OTA geeft veel meer flexibiliteit waarbij VW gewoon snel updates kan doorvoeren en blijvend de auto ook bij de tijd houden.

Deze 2.3 versie is wel echt een grote stap en zal voor het eerst een echt goede versie genoemd kunnen worden ipv alle buggy versies ervoor. Ze komen er wel...
Nou ik vind de de infotainment van de Q3 (sportback) anders zeer vlot werken.. Is dus meer een persoonlijk ding
De app die Polestar daarentegen aanbiedt is wel echt een lachertje. Als ik dit soort berichten lees realiseer ik me dat ik aardig verwend ben met hoe het geregeld is bij Tesla.
Autobedrijven als Tesla richten zich op Full-Self-driving. Daar zit een zelflerende software achter die centraal staat en de kennis deelt met de auto. Daarmee zijn OTA's een belangrijke bijeenkomst.
Daarnaast kan Tesla door monitoringgegevens ook steeds scherper sturen op verbruik versus performance van de auto. Wederom eenvoudig via OTA.

OTA is met EV de toekomst.
Juist dit aspect maakt het ongeschikt voor het agile uitrollen van halfbakken OTA updates. Er vallen 250 verkeersdoden per jaar in NL. Deze software is niet de userinterface van een telefoon, archiefsysteem of game. Dit is een veiligheidssysteem wat bij falen letterlijk tot doden kan en zal leiden. Het idee dat dit lekker wild-west en zomaar even agile moet worden geupdate en uitgerold is absurd. Als je dat bij de bestuingssoftware van een kerncentrale zou doen verklaart iedereen je voor gek terwijl daar de afgelopen 40 jaar 0 doden bij zijn gevallen tegenover duizenden verkeersslachtoffers.
Je beseft dat Tesla aantoonbaar veiliger is dan andere auto's mede dankzij de software?
Staat zelfs in het Tesla hatende blad AD:
https://www.ad.nl/auto/am...igste-auto-ooit~a64dfc1f/

Het veiligheidssysteem van Tesla is dubbel uitgevoerd en bewezen fail-save. Denk je echt dat Tesla het risico van schadeclaims in Amerika niet serieus neemt als Mac Donalds 1 miljoen mag betalen voor een verbrande tong aan hete koffie?

M.a.w. Jouw reactie vind ik veel te kort door de bocht en doet echt afbreuk aan de veiligste auto van dit moment Besef wel dat de meest gebruikte knoppen bij Tesla gewoon op het stuur zitten en dat je daarnaast alle functies met spraak kan bedienen zonder maar ooit je handen van het stuur af te halen of je ogen van de weg te moeten brengen. Dat heeft nog geen enkele auto.

Dat we Agile werken hoeft NOOIT te betekenen dat we halfbaken OTA updates uitbrengen. Dan heb je het Agile proces NIET door. Verdiep je eens in:
https://www.scaledagile.c...e-solutions/what-is-safe/
Het gaat hierbij niet over hoe fail safe de techniek is. het gaat ter hier om hoe fail safe het updaten van de sofware gaat. Dat betekend inherrent langere doorlooptijden.

De verwijzing naar de claims is juist niet hoe in Europa met veiligheid om wordt gegaan. In Europa geldt het voorzorgsbeginsel waarin je aan de voorkant moet aantonen dat iets veilig is in plaats van de claims achteraf als stok achter de deur.
Die snap ik niet?
- De software wordt gedownload.
- Dit is succesvol of niet. Bij niet opnieuw downloaden.
- Bij succes installeren
- Bij succes: Mooi
- Bij geen succes rollback en restore in bestaande situatie. Daarna opnieuw proberen of service inschakelen.

Waar zit je pijn?

Voor wat betreft veiligheid: Bedrijven voorkomen claims en gaan niet afwachten tot er een claim komt. Dat is te kostbaar en overleef je niet. Auto's moeten veilig zijn voor alle continenten. Tesla heeft de hoogste rating daarin. M.a.w. ook hier snap ik je niet?
1x per jaar? Mompelt iets over iteratief/ agile 😅. Iig niet meer van deze tijd
Agile is leuk voor software ontwikkeling waarbij het worst case scenario is dat iemand zijn programma crashed. Zeker met een verdere integratie van zelfrijdendheid is dit niet meer een programmatje maar een veiligheidssysteem. Dat maakt dat je niet wil dat een fabrikant ongevraagd halfbakken updates op een auto lanceert maar dat er een substantiele controle op nodig is.

Niemand ontwikkeld de besturingssoftware van een live kerncentrale 'agile' met OTA updates. Er vallen in NL 250 verkeersdoden per jaar. Ik weet hoe dol ICT'ers zijn op hun hippe projecmanagement systematiekjes met bijbehored taalgebruik. Dit raakt alleen duidelijk de veiligheid van apparatuur verantwoordelijk voor een paar honderd dodelijke ongevallen per jaar. Dat maakt dit behoorlijk anders.

Dat neemt niet weg dat je niet agile kan coden aan deze software, het uitrollen naar live gebruikers is echter niet een onderdeel van die cyclus maar hoort pas na een rigoreuze certificerring te gebeuren.
Mooi om te zien dat eindelijk onze rijdende computers ge-update worden zoals met zo beetje alle andere devices al gebeurde.
Waarom ze dat alleen bij elektrische auto's doen is mij een raadsel. Het lijkt een beetje, bij Tesla doen ze het dus wij moeten het ook. Maar waarom ik met mijn benzine bak bv mijn infotainment niet OTA kan updaten snap ik niet.
OTA is vrij nieuw en het wordt steeds meer toegepast. Niet alleen bij elektrische auto's. Ik heb een benzine-auto maar ik kan OTA updaten.
Wat kan u zoal updaten ?
In principe kan alles geüpdate worden. De voorziening is er. Tot nu toe worden alleen updates van infotainment (kaarten, apps) verspreid maar later ook updates voor de auto zelf.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 22:26]

Vrij nieuw? Al sinds 2012 (bijna 10 jaar! geleden) doet Tesla het al...
Ja, bij Tesla wel, maar voor de rest van de autowereld is het vrij nieuw. Bij slechts een handjevol modellen kan het.
Das toch wel "opvallend" na 9 jaar ontwikkeling, das een eeuwigheid in de technologie-sector...
Valt wel mee. Tesla heeft vanaf het begin een vanaf de grond af aan heel nieuw autoconcept ontwikkeld dat breekt met alle tradities en basisbeginselen van de auto-ontwikkeling van de afgelopen pakweg 80 jaar. Dan is het niet zo gek dat traditionele auto-ontwikkelaars zoveel jaar achter kunnen lopen. Het is niet alleen de auto voorzien van een modem maar ook het opzetten van de hele infrastructuur erachter en het breken met bestaande standaarden in de industrie. Daarnaast is Tesla in het begin weinig serieus genomen door de anderen waardoor ze die eerste jaren niet over de schutting bij Tesla hebben gekeken, maar er vooral op neergekeken hebben.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 22 juli 2024 22:26]

Het is niet eens de techniek dat het struikelblok is van de traditionele auto merken, het heeft alles te maken met hoe het bedrijf bestuurd wordt.

Het is het management en het verdienmodel dat voornamelijk veranderd moet worden bij bestaande merken. En daar komt dan die 'startup cultuur' bij Tesla als enorm voordeel naar boven. Geen tientallen lagen met management dat voornamelijk met zichzelf bezig is (of bezig is met sjoemelen met de milieu normen.) Geen onnozel gedoe op gebied van de verkoop. Geen ontelbare optie pakketten, geen onnavolgbare uitvoeringen geen onzinnige keuzes wat betreft motoren, niet perse ieder jaar een nieuw model nummer, het gepruts met uiterlijk opsmuk om versies aan te tonen etc etc etc.

Het komt neer op het lef van de managers om net als Tesla opnieuw te beginnen? Zijn de mensen die echt weten hoe ze iets moeten maken nog wel betrokken bij de beslissingen? Of wordt het bedrijf (zoals zo vele) geleid door sales mensen, die met geen bot in hun lijf iets innovaties kunnen produceren, en zich blind staren op hun excel sheets?

Innovatie is niet iets dat zomaar gebeurt, het moet een kern onderdeel van je bedrijf zijn. En dat is lastiger gezegd dan gedaan, helemaal voor bedrijven die al 50+ jaar bestaan.
Dat is wat ik bedoel met "tradities van de afgelopen pakweg 80 jaar".
Ik denk wel dat wanneer de andere automerken ook massaal op elektrische modellen zit dat Tesla ook weer mee zal gaan in de uitgebreide keuzemogelijkheden. Ze zitten nu in een positie dat ze de mensen geen keuze hoeven geven. Als straks de concurrentie veel groter wordt, moet men zich gaan onderscheiden.
Sorry hoor, maar hoe is OTA nieuw? In o.a. Windows zit het al sinds 1998, en Linux zeker net zo lang (Apt kwam ook in 1998).

Ondanks dat auto's al software-based zijn in sommige aspecten zeker langer dan dat, of net zo lang (van lucht/brandstof mixing, injectie, accu, sensoren tot zelfs drive by wire/schakelen zoals veel moderne auto's), is dat juist de sector waar het nu eindelijk ook wat binnen druppelt. Hoewel veel mensen voor software updates al lang naar "chiptuning", en "unlock met kabel"-gastjes gingen. Wat feitelijk software updates zijn, maar dan via kabeltjes/USB sticks.

Het voordeel van een auto is dat het doorgaans één product is, waar je weinig extra op/aan zet.

ALS er gare Windows Updates waren, dan was dat meestal met:

- Obscure USB controllers
- Gare printers
- Specifieke geluidskaarten
- Videokaart drivers die niet geupdate werden

Buiten dat, is er erg weinig mis gegaan, zeker op het gebied van "reference hardware", waar eigenlijk alle auto's onder vallen.

(en ondertussen heeft m'n fiets zichzelf ook OTA-geupdate... een Gazelle fiets...)
OTA bij auto's is nieuw. Daar ging het om.
Software-updates via kabeltjes en USB-sticks zijn natuurlijk niet OTA...
OTA bij autos is niet nieuw, tesla doet het al sinds 2012.
Zie de discussie hierboven. Tesla doet het inderdaad al sinds 2012. Bij alle andere autofabrikanten begint het nu bij een paar modellen door te sijpelen. In de autowereld is het dus nog steeds nieuw.
Renault deed het voor kleine kaart-updates al iets eerder (Carminat TomTom Live). Maar inderdaad, in 2021 zou dit geen nieuws moeten zijn. En dat het alleen via 4G werkt (en dus niet via de WiFi thuis) is ook weer zo'n bewijs dat autobouwers vér achterlopen.
Bij BMW gaat het ook bij de 1 serie via de lucht. Het is niet alleen bij EV wagens.
Natuurlijk kan het in principe ook bij niet-elektrische auto's.

Maar voor bestaande autobedrijven is het een hele omschakeling om te gaan van: we bouwen een infotainmentsysteem in met een vaste computer en software die ze waarschijnlijk door een derde partij hebben laten bouwen, naar: we hebben een Internet-connected systeem met software die onderhouden wordt en regelmatig updates krijgt.

Dat is niet alleen een kwestie van een ander systeem in de auto's inbouwen, maar ook een wijziging in de organisatie van het bedrijf, waarbij het ontwikkelen en onderhouden van de software een (veel) grotere focus krijgt dan het traditioneel had.
Wat een onzin dat dit zo lang moet duren 3+ uur... Software overschrijven is zo gedaan hoor. Dat hoeft niet zo lang te duren. Is toch gewoon een ECU? Ja wat uitgebreider misschien, maar dan nog... Of zitten er gewoon erg trage processors in?
De communicatie moet over de CAN-bus. IPv4 heeft een MTU van typisch zo'n 1500 bytes, maar CAN heeft een hard maximum van 8 bytes. Die is gewoon niet bedoeld voor grote berichten. En voor "ruitenwisser aan" heb je aan 8 bytes meer dan genoeg.

Dat je die CAN-bus 's nachts 3 uur lang gebruikt voor een OTA update is ook niet echt een reden om een tweede, extra-snelle bus aan te leggen puur voor updates.
Vind ik nogal kort door de bocht.
Het is niet een app op je telefoon. In een auto worden best veel zaken aangestuurd, Waarbij je zeker moet weten dat de samenhang correct blijft. Ik kan de 3 uur niet verklaren maar als ICT heb ik wel degelijk besef van de afhankelijkheden van de processen en daarmee het oplopen van de download en installatietijd.
Zeker als je hardware krap bemeten is.
Bij mijn auto is er door derden wel eens software geupdatem was serieus 5 minuten werk. Ja dat is 1 onderdeel maar: motormanagement. Maar dan nog. Ik kan me niet voorstellen dat het 3+ uren moet duren. Dat betekent in mijn ogen gewoon een niet goed geoptimaliseerde omgeving en/of trage systeem.
3 uur is inderdaad heel lang.
Als er 45 processors geupdate moeten worden,kan ik het wel begrijpen.
45 lijkt me ook zeer complex, misschien nodeloos complex, wat als het bij eentje niet lukt, bvb de 33e?
Alles terugdraaien of is er backwards compatibility in de communicatie tussen de processors?
Laatst een test rit gedaan met een ID4 maar iedere keer had de verkoper het over sorry dat is een bug, dus hoop dat ze dat hier mee oplossen.
Protip: koop nooit een eerste editie van een auto als je geen enkele kinderziekte wil hebben.
Hetzelfde geld voor eigenlijk alles dat zwaar rust op software. Van telefoons tot games.
Kortom, wacht op de ID4.1? Net zoals software nooit de 4.0 variant nemen?
Wel goed dat dit makkelijker wordt. Ik ben helemaal voor!

[Reactie gewijzigd door Basot op 22 juli 2024 22:26]

Het feit alleen al dat dat 4g-balkje voor de wereldbol valt in persfoto's..
En dat de afbeelding niet op dezelfde plek staat. Nou goed, ze hebben het blijkbaar langer getest dan een bepaalde concurrent.
Ik heb geen elektrische auto, maar dat met die simkaart, als je dat nou niet hebt, moet je zo'n update dan bij de garage doen, of kan dat dan met de 4G van je telefoon?
Ja hoor, maar dan wel even je telefoon aan de uitlaat koppelen
Of via je Wifi thuis
Deze update zal niet werken via WiFi maar alleen via Volkswagen 4G verbinding.
Volgens mij hebben vrijwel alle elektrische auto's een ingebouwde (e)sim kaart, maar ik weet het niet zeker. Bij VW is dat iig wel het geval
Álle moderne auto's hebben een SIM-kaart. Dat is noodzakelijk voor eCall, en dat is verplicht op alle nieuwe auto's sinds 2018.
De Volkswagen ID.3/ID.4 zit echt onwijs slecht in elkaar. Mijn ervaring met een ID.3 is eigenlijk ook alleen maar ellende. Van het complete systeem dat niet meer aan wil tot aan dat de sleutels ineens niet meer werken.

Een tijd terug moest de auto al terug voor een voorlopige eerste grote software update, dat duurde 6-8 uur. Sneller kon volgens de monteur niet, want er zitten ontiegelijk veel micro computers in de auto verwerkt die elk geupdate moesten worden.

Qua autorijden rijdt de auto wel fijn/prima. Echter als je heel realistisch kijkt wat zo'n auto kost en wat voor mankementen het vanaf dag 1 heeft. Dan is dit totaal niet acceptabel.
Kan je niet gewoon een update downloaden en via usb installeren? Vertrouw Volkswagen niet echt met hun systemen. Er staan 168000 stof te happen omdat de engineers de software niet goed krijgen 😅

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.