Kwartaalomzet van Fords EV-tak daalt met 84 procent in jaar tijd

Fords omzet uit EV's is in het afgelopen kwartaal met 84 procent gedaald, van 700 miljoen dollar naar 100 miljoen dollar. Het verlies is in die periode bijna verdubbeld, deels omdat het bedrijf de prijs van EV's heeft verlaagd.

Naast de gedaalde prijzen, verkocht Fords Model e-tak 17 procent minder auto's dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het afgelopen kwartaal verkocht Ford 10.000 EV's. Ford zegt volgens Reuters dat het de prijzen moest verlagen vanwege 'druk van concurrenten'. Het bedrijf wil daarom focussen op grotere elektrische suv's en kleinere, goedkopere EV's. Het verlies verdubbelde bijna, van 0,7 miljard dollar naar 1,3 miljard dollar, mede doordat de kosten gelijk bleven terwijl de omzet daalde. Eerder deze week meldde Tesla een flink verlaagde winst. Dit bedrijf zei toen dat er wereldwijd meer wordt ingezet op hybrideauto's, ten koste van EV's.

Ford kwartaalcijfers elektrische auto's

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-04-2024 • 19:02

350

Submitter: bodiam

Reacties (350)

350
322
111
5
0
148
Wijzig sortering
Het is logisch dat de Ford EVs niet fantastisch verkopen. Ze zijn gewoon een minder goed aanbod dan de concurrentie. Ze zijn duurder, minder efficient, laden langzamer dan mijn EV uit 2020 en daarnaast vaak ook nog duurder dan vergelijkbare modellen.

Ze stoppen er voor de prijsklasse wel een grote accu in, maar je kan beter 75km minder bereik hebben en twee keer zo snel laden.
Inderdaad, de Mach E heeft bijvoorbeeld een 90 kWh accu, maar laad met max 80kw. Dan rij ik liever in mijn Ioniq 5 met 77kw accu maar kan wel laden tot max 230kw. Laadsnelheid is alles bij EV's. Mijn vorige auto laadde traag, Hyundai Kona, en dan had je echt last met lange afstanden rijden maar met de huidige generatie laadsnelheden is dat echt geen probleem meer. Even 20 min stoppen op een lange rit om een bakkie koffie te drinken de benen te strekken vind ik in ieder geval niet storend. Bij mijn vorige auto was dat nog 45-60 min laden en dan is het wel irritant.
modding 19 * +2 zegt weer iets op tweakers... nu is het weer snelladen is de prio, alle andere topics gaan altijd over stekkertje steken in de avond en groene thuis energie...

het mustang 2023 model kon ook al 150Kw snelladen, je Ionic5 77kw is een 2022 generatie, zoveel verschil zit er dus niet op in tijd om hier dus zo een 19* te modden.

trouwens verhaaltjes van de ene tegen de andere,zo wat automagazines lezen over ervaringen geeft meestal een correcter beeld...
https://www.autoweek.nl/a...ng-mach-e-in-de-praktijk/
https://www.autoweek.nl/a...ai-ioniq5-in-de-praktijk/

als ik moet kiezen tussen die frietbak van een Ionic5 of een mustang mach-e zal het rap geklonken zijn kwa binnen design/uiterlijk en rijgedrag.
Je ergert je aan de moderatie, bagatelliseert ruim 50% hogere laadsnelheid en een lagere efficiëntie en sluit dan af met de term "frietbak". Als je mensen wil overtuigen van wat voor punt je ook wil maken, is het verstandig dat niet op zo'n emotionele manier te doen. Heb je aandelen Ford dat @Ozzie's reactie je zo triggert?

Het is ook helemaal niet "nu is het weer snelladen", dat is altijd al prio geweest. Dat maakte de originele Ioniq van Hyundai zo'n goede EV. De accu was klein, de range was beperkt, maar doordat hij al op 75kW kon laden, deed hij mee met de top in de bekende Bjørn Nyland 1000km-challenge in Noorwegen. Je ziet iedere keer dat zuinig en snelladen de key zijn voor een grote range en korte laadtijden. Uit jouw eigen links:
• Ford Mach E: 22,1 kWh per 100 kilometer
• Hyundai Ionic 5: 17,9 kWh per 100 kilometer

Beide in februari in vergelijkbare omstandigheden (~10°C).

De Ford verbruikt dus 23% meer energie per km. Als dit een benzine of diesel was, was dat gewoon een wanprestatie. En dan is een Ionic nog helemaal geen zuinigheidswonder. Een Tesla Model Y doet het nog zo'n 10% beter dan de Hyundai. We zijn zo gefocust op range, dat we het verbruik vergeten. Als ICE-auto's ook zo werden ontworpen, hadden we nu onzuinige benzines en diesels met brandstoftanks van 150 liter en een verbruik van 1:6, LOL. Ze komen toch 900km ver? Wat is het probleem?

Al die extra kWh's per 100km moet je er ook weer bijladen en dat kost geld en tijd, zeker als hij ook nog eens trager laadt. Om de range gelijk te houden, moet je een grotere accu met je mee slepen. Het maakt je EV duurder in bezit (in NL betalen we per kg en EV's gaan straks meebetalen), belast je banden en de wegen zwaarder en het maakt het rijden potentieel minder leuk.

Het interieur of de looks van de auto hebben niks te maken met de objectieve uiteenzetting van @Ozzie, al vind ik dat bji de Ionic 5 bijzonder geslaagd.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:48]

hogere laadsnelheid is in deze topic ineens het walhalla?
Ik zeg letterlijk dat dit altijd al zo was, maar als je niet hebt opgelet kun je dat inderdaad ervaren als "ineens". Ik zeg ook dat die range voor forensritten natuurlijk niet nodig is, maar veel mensen kopen een auto voor alle ritten, dus ook vakantieritten of ritten naar vrienden/familie op grotere afstand.
als voordeel wat je in +95% van al je stekker prikjes niet gaat gebruiken..... 100en tweakers post hier over het thuis traag laden.... er staat geen kat aan een snellader omdat iedereen klaagt over de extra kost, de helft van NL kreunt al onder laadcapaciteit en kan binnenkort niet meer snelladen.
Kat aan een snellader? 95% van de laadsessies zal waarschijnlijk thuis of op werk zijn, dat ligt natuurlijk helemaal in hoe je je EV gebruikt. Ik heb een kantoorbaan en fiets normaalgesproken naar werk, dus een EV zou bij mij aan de laadpaal langzaam opladen, bij voorkeur op overtollige PV-stroom om het net te ontlasten en "gratis" te laden.

Wat betreft de laadcapaciteit en dat dat binnenkort niet meer kan: ik denk dat dat wel losloopt. Er wordt nu al hard gewerkt aan het verzwaren van het netwerk, al had dat natuurlijk al veel eerder gemoeten. Een overheid die elektrisch autorijden, elektrisch je huis warm stoken en investeren in zonnepanelen jarenlang zo stimuleert, had ook moeten bedenken dat het netwerk dit aan moet kunnen. Bedenk alleen al eens hoevel kWh-equivalent aan gas we verstoken in onze huizen en in de industrie en hoeveel kWh-equivalent aan brandstof we tanken voor ons wegvervoer... Dat moet in de toekomst allemaal door koper. Je kunt het wat drukken met isoleren en efficiëntere auto's of goedkope thuisaccu's om PV op te vangen en 's avonds in EV's te drukken, maar het is een sterk staaltje niet vooruit zien van onze politiek.
die range test is waardeloos en voor 99% niet van toepassing, meer minder verbuik is enkel voor die koopkracht rijders en diegene die graag een hele dag achter een vrachtwagen gaan pleuren tegen 90km/h. Als je lange afstanden nu net als een focus ziet, koop je net geen EV, ik doe 1200-1300km met 12 tank in een ICE met een gemiddelde snelheid die op die 1000km test VEEL hoger zal liggen en VEEL minder tijd dus die Bjorn kan van mijn part dik den boom in en waardeloze test.
Erg grappig hoe je zo getriggerd bent door EV's :D

Je vindt de range test waardeloos en niet van toepassing en geeft vervolgens aan dat je geen EV wil omdat je ICE een betere range heeft, LOL. Ik herhaal het nog maar een keer, hopend dat je het nu wel snapt: een auto moet alles kunnen wat de eigenaar ervan verwacht. Mensen rijden een stationwagon of SUV die ook 99% van de tijd ook een compacte auto had kunnen zijn, maar als ze op vakantie gaan, is het best handig dat ze die ruimte hebben. Zelfde met snelladen: dat heb je in het woon-werkverkeer waarschijnlijk niet nodig als je thuis kunt laden, maar is best handig als je langere trips met die auto wil doen en ronduit irritant als hij het niet kan, want dan moet je iets anders bedenken voor je langere ritten.
jij kijkt duidelijk enkel naar efficientie van een EV om de keuze te bepalen, dat zal bij mij het allerlaatste zijn waar ik naar kijk.
Ook dat heb ik niet gezegd. Ik kijk onder andere ook naar efficiëntie (en laadsnelheid). Wat jij en ik doen is niet relevant: het feit dat een fabrikant zijn verkopen ziet kelderen, geeft aan dat er meer mensen zijn die hun aanbod niks vinden. Iemand geeft daarvoor argumenten en jij reageert vanuit emotie met anti-EV onzin zonder goed te lezen wat iemand precies zegt. Niemand wil jou overtuigen een EV te rijden, dat moet je helemaal zelf weten, maar je kunt geen feiten bestrijden met onderbuikgevoelens en belachelijk maken van andermans argumenten.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:48]

ik heb trouwens niks tegen EV, alleen heb ik het wel gehad met al dat zwart wit gedoe van die fanboys, de ene keer gaat het over snel laden, de andere keer is het wel stekekrtje steek elke avond, om toch altijd maar gelijk te hebben en een poging doen om hun keuze te verdedigen... staat hier vol van, "ik heb dat gekocht want voor mij was dat het beste"... duh ga toch verder ...
Jij doet toch exact hetzelfde? Je geeft zelf aan dat je 1200-1300km doet in 12x tanken en dat dat voor jou beter is. Dat zijn jouw argumenten om een ICE te kopen en zolang die nog te koop zijn, moet je dat ook vooral blijven doen. Een EV is niet in alle situaties geweldig, precies wat jij zegt is voor een Poolse collega van mij ook de dealbreaker: hij bezoekt zijn familie in Polen nogal vaak en rijdt dan met 160km/u door D'land naar Polen, iets wat je met een EV niet wil doen, omdat de range dan instort en je meer aan de laadpaal staat dan daadwerkelijk achter het stuur zit.

Maar ik snap niet dat je zo de discussie opzoekt. Iemand geeft aan dat binnen de EV-markt, de Ford Mach E technisch gezien geen geweldige EV is, heeft daar objectief gezien gewoon gelijk in. Gegeven dat je een EV wil, zijn er EV's die uit een kleinere accu (duur, zwaar) meer kilometers persen en als je wil laden gewoon meer kW halen, dus ook sneller weer onderweg zijn. Dat zijn gewoon feiten en heeft niks met ICE vs. EV te maken.

Het enige wat je er tegenin kunt brengen is dat jij de Mach E mooier vindt. Dat mag, maar is een subjectief argument.

Edit: overigens is het voordeel van een grote range dat je verder van je huis kunt rijden zonder te stoppen om te laden of langere ritten kunt maken zonder laadpalen te hoeven zoeken. Langzaam laden op locatie of thuis is natuurlijk altijd goedkoper dan snelladen langs de autosnelweg. Uberhaupt hoef je minder vaak te stekkeren als je range groter is, dat is best comfortabel, kan ik me zo voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:48]

Een EV is niet in alle situaties geweldig, precies wat jij zegt is voor een Poolse collega van mij ook de dealbreaker: hij bezoekt zijn familie in Polen nogal vaak en rijdt dan met 160km/u door D'land naar Polen, iets wat je met een EV niet wil doen, omdat de range dan instort en je meer aan de laadpaal staat dan daadwerkelijk achter het stuur zit.
Ik rij met grote regelmaat met mijn EV (Tesla M3 LR) naar Tsjechie, en dan stamp ik ook hard door Duitsland heen. Om een gezonde hoeveelheid tijd even stoppen om max 10 minuten van 5% naar 60% te laden is juist ideaal. Ik kom nog steeds harstikke ontspannen aan op locatie, en het meerverbruik is zo gecompenseerd door 250kW laden (wat in de praktijk overigens bij mij vaak begint op 260kW). Mijn verbruik ligt met stampen nog altijd heel erg ruim onder de 30kWh/100km, meestal zo'n 26kWh/100km.
Mij hoef je niet te overtuigen, ik rijd ook met regelmatige pauzes en zou best met een Tesla Model 3 (of S) op vakantie durven, maar ik ken ook de verjaardagen waar (zonder uitzondering) mannen opscheppen over hoe ze in 1x zonder stoppen 1000+ km naar een camping knallen. Ik ga de discussie niet eens meer aan over de risico's en dat zoiets niet gezond is, want dat wetenschappelijke onderzoek geldt niet voor hun.

Voor dat soort chauffeurs is een EV dus niet geschikt, dus als je dat zoekt, moet je voorlopig nog even ICE blijven rijden :)
Haal je die hogere snelheid ook echt bij de snellaadstations? Ik begrijp dat de Ioniq 5 op 800 volt kan laden versus 400 volt bij de Ford Mach E, maar dan moet de laadpaal het wel leveren. Beide zie ik wel zitten als volgende auto, maar kijk ik op een routeplanner zie ik niet echt het verschil.
Laten we met zijn alle liever spreken over de benodigde tijd om op 80% te komen. Strooien met hoeveel kw je auto maximaal aankan heeft weinig zin. Zeker aangezien deze Max in de praktijk vaak niet of slechts kortdurend gehaald wordt.
De tijd tot 80 procent vol is deels relevant, maar niet wat ik zocht in mijn vraag. Ik zoek het antwoord of in de praktijk de (hogere) laadvermogens gehaald worden die de auto's aankunnen.
Hyundai adverteerd met 80 procent vol in 18 minuten als ik het goed herinner, maar dat is wel een fabrieksopstelling. Stel diezelfde Hyundai staat op een autohof richting Hannover bij een Allego snellader op weg naar Berlijn. Hoelang gaat diezelfde laadsessie duren in de praktijk? Sta je dan nog steeds 18 minuten, of wordt het een half uur of drie kwartier? En sta je dan bij Maagdenburg bij een Ioniq snellader ook zo lang, of niet?
Ik ben vorig jaar met mijn Ioniq5 naar Florence gereden in juni en in juli naar de Ardeche en beide ritten heb ik de geadverteerde laadsnelheid bijna elke keer gehaald. Soms zijn er geen 250+kw laadpalen (beschikbaar) en dan duurt het natuurlijk langer.
Maar eigenlijk was alle keren dat ik op ging laden de auto al 90+ procent tegen de tijd dat we weer verder gingen rijden. De ene rit was met 4 volwassenen naar de MotoGP in Mugello, dan ga je onderweg even koffie drinken, even naar de wc, even een broodje halen of zitten om te lunchen, wat te snoepen/snacken halen bij een tankstation. Als je dat met 4 man doet ben je zo 25 minuten verder en dan was de auto regelmatig alweer nagenoeg vol.
De rit naar de Ardeche was met het gezin, 2 dochters van (toen) 1 en 3 achterin, en als je dan stopt en even naar de wc gaat met het hele zooitje en een luier verschoont en daarna willen ze nog even 2800x van de glijbaan af, toen was de auto eigenlijk elke keer dat we terug kwamen gewoon al op 100%.
Bij beide ritten geen enkele keer hoeven wachten op een laadplek, en zelfs de bagagewagen achter de auto heb ik in al die kilometers maar 1x hoeven af te koppelen om bij de laadpaal te kunnen.
Ja, als je een enigszins moderne snellader hebt (in West Europa behoorlijk gemeengoed) in combinatie met accuverwarming/koeling, dan haal je dat wel over het algemeen (uitzonderingen daargelaten).
Het is 110 hoor, de duurdere modellen 150.
Sinds 2023 is de laadsnelheid voor de Mach-E ook 150kw. De vraag is natuurlijk altijd hoe snel de auto in de praktijk stabiel kan laden. De maximale snelheid is daarnaast altijd een piek snelheid. Wat het natuurlijk erg lastig maakt om de daadwerkelijke laadsnelheid te vergelijken.
Sinds 2023 is de laadsnelheid voor de Mach-E ook 150kw. De vraag is natuurlijk altijd hoe snel de auto in de praktijk stabiel kan laden. De maximale snelheid is daarnaast altijd een piek snelheid. Wat het natuurlijk erg lastig maakt om de daadwerkelijke laadsnelheid te vergelijken.
Volgens evdb zat het rond de 45 minuten 10-80, das niet best.
Ik ben zelf ook maar voor een ev6 gegaan met kleinere batterij...

Ik vind dat je sowieso onder/rond de 30 minuten naar 80 moet kunnen en 500km wltp moet hebben, maar is persoonlijk natuurlijk.
Hier lees je toch wat van mensen die weinig weten over EV en dan maar zaken beginnen te verkondigen die totaal onjuist zijn.

Ja, Kia en Hyundai hebben ook in hun standaard platform voor een 800V gekozen, terwijl dit in de Mach E enkel terug te vinden is in de GT & Rally versie.
Standaard Mach E is 400V 76kW en 99kW NMC batterij.

Maar net zoals elke EV laadt hij enkel de vermelde piek 150kW(praktijk al 169kW gezien) enkel in batterijpercentage range van 0 tot 10, dan zakt hij. Eerste update heeft er trouwens voor gezorgd dan tussen 80 en 90% de Mach E 37 kW blijft aanhouden, terwijl de concurrenten dan al lang op 11kW zitten(meeste toch).

De volgende update zorgt trouwens voor een verbetering bij de Mach E qua DC laden, de standaard zal zakken van 46min naar 37 min, uitgaande van 0%.

Maar qua uiterlijk, infotainment en rijconformt mag u uw Ionic5 houden, die komt nog niet in de buurt van een Mach E. Je had beter een Kia EV6 genomen, zelfde auto als die Ionic5 andere carrosserie.

[Reactie gewijzigd door MinM op 22 juli 2024 13:48]

Wat je zegt is gewoon niet waar, bekijk de laad curve van de ioniq 5, https://www.fastnedchargi...t/hyundai?model=IONIQ%205 maar t.o.v. de Mach E https://www.fastnedchargi...ht/ford?model=Mach-E%20GT. Dan zie je het grote verschil. De Ioniq 5 kan veel langer op zijn maximale snelheid laden en dat zorgt voor een enorm groot verschil in laadsnelheid. Waarom had ik voor de EV6 moeten kiezen? Ik vind de Ioniq 5 een veel mooiere auto, maar begrijp niet zo goed wat de looks van mijn auto met deze discussie te maken hebben.
In september 2023 is de Mach E een beetje opgepoetst en is de piek en gemiddelde laadsnelheid verhoogt, iig van de SR RWD versie. Dat weet ik omdat ik nogal heb zitten dubben tussen een Model Y RWD en een Mach E SR RWD als nieuwe lease auto.

De Mach E vind ik _veel_ mooier dan de Model Y, maar de laatste is op alle vlakken de betere EV. Uiteindelijk gekozen voor de Model Y, met een beetje pijn in mijn hart en ondanks de "meh" ervaring met mijn huidige Focus (er zitten wat irritante electronische gremlins in). De Mach E viel vooral op praktische gronden af (met name de beroerde kogeldruk (30kg) bij de SR RWD).

Ja laadsnelheid is belangrijk, maar ik heb even een Ioniq 5 LR (2023) met een Mach E SR RWD (2022) vergeleken in ABetterRoutePlanner op een trip van mijn woonplaats naar Spanje. Resultaat:

Ioniq 5: 1352km, 5 laadstops, 2:27u laden
Mach E: 1345km, 7 laadstops, 2:52u laden

Het totale verschil in reistijd is krap 40 min in het voordeel vd Ioniq 5. Voorop gesteld, de Mach E heeft (had) wel een beetje een reputatie met 'cold gating'. Bovendien is de data van ABRP ook maar dat: data. Maar het plaatje ziet er dan ineens een stikje minder beroerd uit volgens mij.

Dus ja, zeker de mindere EV, maar minder beroerd dan je op basis van specs zou vermoeden.
Dit is de eerste keer dat ik iets positiefs hoor over het rijcomfort van een mach-e. Ik heb er 2 jaar lang 1 gehad, maar het feit dat niet iedereen doorhad of hun transportblokken er wel of niet uit waren gehaald spreekt boekdelen denk ik. En de laadsnelheid bij het SR model was in ieder geval om te janken. Infotainment was wel ok na een paar updates. Toen ik hem ingeleverd had in Januari was het best goed te doen. Al was het daarvoor ook niet bepaald geweldig.
Instappen sochtends om erachter te komen dat al je presets e.d. weg zijn en dat je temperatuur op fahrenheit staat en snelheid op miles....zucht. Nee, ik mis hem iig niet. Prive wordt het nu idd of een model 3, of een ioniq5/ev6
Snel kunnen laden is inderdaad belangrijker dan een grote range, maar de meeste mensen kijken alleen naar range. Dat is namelijk lekker makkelijk; vooral als je zelf totaal geen EV-ervaring hebt.
De prima laadcurve was voor mij in 2019 de reden om te kiezen voor mijn Audi e-tron. Geen extreem grote range (duh, zeker niet), maar zeker in die tijd kampioen laadcurve. Ook niet af te lezen uit het maximale laadvermogen, overigens.

Ook 800 V-techniek staat niet altijd garant voor toplaadtijden. Porsche Taycan (280 kW) en vooral de nieuwe Audi Q6 e-tron (zelfs tot 320 kW) combineren een hoog maximaal laadvermogen met een mooie laadcurve. Dát leidt tot korte laadtijden (die je overigens ook niet moet timen in minuten van 20% tot 80%).
De nieuwe benchmarks...
Heb je het topic niet goed gelezen dan? alle andere EV leveranciers hebben last van terugvallende markt.
Het antwoord is simpel, in een land/regio (EU-US) waar er sponsering is of verplichting (ala BE) daar stijgt het volume, andere locaties daalt het of stagneert het.

Grappig dat je snelladen meld als grootste pijnpunt waarbij het hier constant op tweakers gaat over stekkertje thuiskomen en eigen groene energie. Als duurder en langer laden je keuze criteria zijn voor een EV ja dan stopt het al snel.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:48]

Ik benoem inderdaad het snelladen omdat de Ford auto's daarin ondermaats zijn. Als jij moet kiezen tussen twee benzine auto's die even snel zijn, even zuinig zijn, even ver rijden, even duur zijn, allebij goed in je smaak vallen maar eentje heeft een veel grotere kofferbak kies je meestal voor de tweede.

De grote kofferbak is niet super belangrijk, en zo vaak gebruik je hem niet maar als je hem dan nodig hebt ben je best blij dat ie er is en je niet twee keer op en neer moet rijden.
zijn --- waren !!!!!

de mach-e 2023 modellen kunnen aardig mee met de rest van de meute...
alsof er zoveel degelijke keuze is in EV land, overal is er wel iets op aan te merken. Het enige wat je nu tegenkomt is zelfde types en kleurtjes wegens geen keuze.
Grappig dat je snelladen meld als grootste pijnpunt waarbij het hier constant op tweakers gaat over stekkertje thuiskomen en eigen groene energie.
Dat is jouw perceptie misschien, maar dat is gewoon niet waar. Voor EV's gemeengoed worden, moeten ze alles goed doen, niet alleen het forensdeel (en dan thuis opladen op de zonnepanelen), maar ook lange vakantieritten. En juist in dat laatste geval, als je van DC-snelladers gebruik maakt, heb je meer aan een snel ladende EV dan een EV met grote accu en trager laden. En dan is de Ford nog onzuiniger ook, wat het verschil in accucapaciteit teniet doet.

Ga eens wat filmpjes van Bjørn Nyland kijken op Youtube. Hij doet 1000km challenges met diverse auto's en er is een duidelijke trend te zien: hoe sneller de auto kan laden EN hoe zuiniger hij met energie omspringt, hoe sneller hij die 1000km aflegt. Zoals ik hierboven ook al zei: de Ionic 28kWh was bijzonder zuinig en laadde voor zijn tijd met 75kW ook relatief snel op. Die deed dus lange tijd in de top mee en versloeg auto's met 2x de range dankzij de korte laadtijden.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:48]

Het is logisch dat de Ford EVs niet fantastisch verkopen. Ze zijn gewoon een minder goed aanbod dan de concurrentie. Ze zijn duurder, minder efficient, laden langzamer dan mijn EV uit 2020 en daarnaast vaak ook nog duurder dan vergelijkbare modellen.

Ze stoppen er voor de prijsklasse wel een grote accu in, maar je kan beter 75km minder bereik hebben en twee keer zo snel laden.
De nieuwe Ford Explorer EV komt pas in 2024 naar Nederland. Dus geen wonder dat hij nog niet vaak verkocht is. Is overigens een samenwerking met VW. En vertoont grote gelijkenissen met de VW iD4 wat een populaire auto is in Nederland.
En vertoont grote gelijkenissen met de VW iD4 wat een populaire auto is in Nederland.
Dat is niet zo raar want het is een iD4 onderstel waar Ford de rest opgeplakt heeft.
En vertoont grote gelijkenissen met de VW iD4 wat een populaire auto is in Nederland.
Was, want staat niet (meer) in de Nederlande top10 (20?) best verkopende BEV-auto's, met nog geen 200 registraties in de eerste 4 maanden van 2024.
De Ford Focus is ook bovenmatig vaak aangeboden op Carvana. Dat zegt mijns inziens wel wat. Het lijkt mij overigens wel een geschikte auto voor woonwerkverkeer, maar ik vraag mij af of de koeling van de accus adequaat is om de levensduur van de accu's goed te houden. Ik denk dat de Focus gewoon niet geschikt is voor alledaags gebruik anders dan woonwerkverkeer.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 22 juli 2024 13:48]

De Focus is helemaal geen EV?
En waarom zou een focus niet geschikt zijn als alledaagse auto? Er rijden duizenden Focussen rond als leaseautos die kilometers vreten alsof het niets is.

Of doel je op de EV uit 2013 die ze ooit hebben uitgebracht?

[Reactie gewijzigd door skai21 op 22 juli 2024 13:48]

Omdat de range maar 120 kilometer is en de snellaadopties ontbreken?
Ik heb zo'n Ford EV nog nooit gezien hier in buurt, terwijl veel een EV hebben. Zelfde geld voor elektrische tweedehands markt.
Mach-E AWD met 91 kWh, laadsnelheid 150 kW, (47 minuten), bereik 445 km (ev-database), 2250 kg, geen warmtepomp
Model Y AWD met 75 kWh, laadsnelheid 250 kW (27 minuten), bereik 435 km (ev-database), 2050 kg, wel warmtepomp

Op vrijwel alle EV-specs is de Mach-E significant minder maar kost €10k meer (en biedt ook veel minder interne ruimte). Je kiest de Mach-e op gevoel, niet op specs.
Ik denk dat veel mensen de Ford laten staan omdat die duurder is dan hun leaseklasse toestaat. En in een prijsklasse waarin leasetarief bijna allesbepalend is, verbaast het me dus niet dat men die auto laat staan en een Tesla neemt.
Terwijl als je kijkt naar de hogere prijsklassen, pakweg 80.000 euro, dan heeft men kennelijk genoeg geld om een dikke EV van Audi of BMW te leasen. In die prijsklasse wordt dus *werkelijk* op emotie gekozen en speelt geld geen rol (of veel minder).

Bron: eigen ervaring. :)
De transitie verloopt nog niet echt goed, blijkbaar blijven ev’s duur om te maken en om te verkopen. Plus dat voordelen als goedkopere brandstof te snel wegvallen. Ik rij alweer een aantal jaar met heel veel plezier een ev, maar realiseer mij ook dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Met een eigen oprit en 29 zonnepanelen heb ik gemakkelijk praten.
Maar mensen willen ook gewoon niet overstappen. Er is een hoop haat tegen EV-rijders. In de lokale facebook groep van de wijk zie ik alleen maar boze mensen als er een laadpaal wordt geplaatst.
Uiteraard zijn dat dezelfde mensen die actie radius als argument gebruiken om niet over te gaan.
Maar mensen willen ook gewoon niet overstappen. Er is een hoop haat tegen EV-rijders. In de lokale facebook groep van de wijk zie ik alleen maar boze mensen als er een laadpaal wordt geplaatst.
Uiteraard zijn dat dezelfde mensen die actie radius als argument gebruiken om niet over te gaan.
Ja dat blijft bijzonder inderdaad. In de media zie je het ook erg veel, alle negatieve berichten worden enorm uitvergroot maar de positieve verhalen hoor je nooit. Het zal wel voor de clicks zijn.

Ik vind het als elektrische rijder allemaal wel prima inmiddels, ik ben nu aan mijn tweede (eerst privé. Nu van de zaak) en vind het rijden nog steeds fantastisch en zou voor geen goud meer willen ruilen.
Waarom zou je nooit meer terugwillen ? Wat heeft een EV dat een gelijkwaardige ICE niet heeft ? Een auto moet je op een comfortabele manier van A naar B brengen. Ik kan zo snel niets bedenken behalve dan de fiscale voordelen van een EV en misschien nog ook de milieu voordelen maar dat is dan weer heel erg persoonlijk.

Als ik een nieuwe wagen zou moeten kopen dan zou ik liefst een erg zuinige diesel willen, maar milieurichtlijnen zorgen ervoor dat moderne diesels , volgens mij ten onrechte, geweerd gaan worden uit het straatbeeld

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 13:48]

Wat heeft een EV dat een gelijkwaardige ICE niet heeft ?
  • Het stinkt niet als ik mijn auto in de garage parkeer thuis. In de zomer heb ik ook geen last van de restwarmte van de motor, de garage werd echt een oven.
  • Veel minder onderdelen dus ook veel minder storingsgevoelig.
  • Volledige vermogen beschikbaar tijdens de acceleratie niet alleen bij bepaalde toerental, wat het rij comfort vergroot.
  • Nauwelijks slijtage aan je remmen. Je velgen blijven schoon en mooi en niet na zoveel dagen bedekt met die zwarte zooi.
  • Geen verbranding van fossiele brandstoffen bij gebruik (bij het vervaardigen van de auto nog wel en ook de electra mix is voor het grootste deel grijs).
  • Stil.
  • Meer (opberg)ruimte want electromotor is veel kleiner en batterij in de bodem verwerkt.
  • Niet beperkt worden door milieuzones in steden
Edit: toevoegingen aan lijst

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:48]

De range is gewoon een dingetje. Zelf vind ik de Kia EV9 best een gaaf ding. Tot ik een duurzaamheidstest zag. Range bij 100 km/u is 500 km (wat oké is; nog niet ideaal…), maar rijd je 130 km/u onder dezelfde weersomstandigheden; slechts 300 km range (een range drop van 200 km door een beetje gas geven). Tuurlijk dat bakbeest is niet aerodynamisch gebouwd, maar dat het zoveel invloed kan hebben vind ik bizar. En als je dan meerekent dat je tijdens de winter 30-40% range verliest. Tja wat houd je over. Batterij degradatie over tijd… als ik morgen ga tanken en er staat een rij / duurt 5 minuten voor ik geholpen word, dan vind ik het al lang. Tuurlijk ben ik verwend, maar buiten het instand vermogen en het fijne/stille motor geluid zie ik weinig goeds. Dan liever een hybride (ook enigszins een aantal voordelen, maar geen verplichte laadgedoe).
Volgens jouw woorden vind jij het bizar dat een auto (veel) meer verbruikt met een relatief kleine snelheidsverhoging. Sta er dan niet raar van te kijken als men jou verteld dat je beter op had moeten letten bij je natuurkunde lessen.

Want daar word toch echt uitgelegd dat het extra vermogen dat een voertuig moet aanspreken om alsmaar sneller te gaan niet volgens een lineaire schaal gaat. Boven de 100 Km/h is bijna geen enkele auto nog aerodynamisch efficient te noemen.

Ook sportwagens niet. Maar deze beschikken over zoveel extra vermogen dat deze die grens wel kunnen doorbreken. In jouw belevingswereld kun jij dan weer tot de foute conclusie komen dat snelheid en vermogen/verbuik volgens een lineaire schaal verlopen. Maar dat is voor sportwagens net zo goed niet waar. Ook deze zuipen brandstof als een tempelier.

Daarbij moet je je ook bedenken, de meeste lol die je hebt bij het rijden met whatever voertuig dan ook is wanneer je snel van 40 naar 80 tot 100 kunt accelleren. Toegegeven, sneller gaan dan dat heeft een boel aantrekkingskracht. Maar die kick van 40 naar 80 is nog relatief onschuldig als het gaat over mogelijke consequenties. Met hogere snelheden zijn consequenties vaker funest dan niet.

Deze relatief onschuldige "kick", dat is het speelveld van de EV.
Maar dat gestegen verbruik is niet heel vreemd hoor. een gemiddelde benzinemotor verbruikt ook 33,3% meer benzine als je 130 rijdt in plaats van 100. Maar een EV gaat dan wel weer veel langer mee als je niet over de snelweg rijdt en rijden door een binnenstad kost relatief veel meer benzine.

Verder verdrijf je het verlies range in de winter want dat is 20% bij grote accu's en 30% bij kleine accu's. Aangezien je het al over 500 km hebt heb je het dus over ~20% verlies in de winter.
Yes, onderschrijf dit helemaal. Het is gewoon logischer en fijner, ik stap af en toe nog eens in een ICE, en dat doe ik nooit voor mijn plezier.
Volledige vermogen beschikbaar tijdens de acceleratie niet alleen bij bepaalde toerental, wat het rij comfort vergroot.
Volgensmij wordt dit aardig geknepen in de instapmodellen (waaronder de cupra borne id3 rebadge) ik was verbaasd hoe "traag" ze kunnen optrekken met 150kW vermogen. Uiteraard zit het limiet zich in de accu en hoe snel er (ont)laad kan worden voor lange termijn.
Stil.
Persoonlijk, voor mij toch echt een groot minpunt, maar constant gezoem van een CVT bij het optrekken is ook niet fijn. Neppe motorgeluiden zijn lachwekkend slecht (tenminste, die van Hyundai, klinkt net als een 8 bit racer spelletje). VAG heet het al meer dan 10 jaar perfect ingewerkt in de S/R/RS modellen gezien de geluidsisolatie zo goed is dat je weinig van de motor hoort.
Misschien niet helemaal relevant maar ik merk dat ik het bij mijn Ford Kuga (hybride) ook een sport vind om zoveel mogelijk elektrisch te rijden. En dat terwijl het een lease auto is en ik gewoon een tankpas heb.
Daarnaast vind ik het pedaal 'gevoel' prettiger wanneer ik elektrisch rij.

In algemene zin denk ik dat de energie transitie en specifiek het elektrisch rijden net iets te hard gepusht wordt. Iets meer de tijd nemen zou denk ik goed zijn voor het algemene draagvlak.
Niet meer naar een tankstation/pomp hoeven gaan vind ik toch ook wel een groot voordeel.

Auto staat ‘s ochtends met een volle accu klaar voor vertrek, elke ochtend weer.

(Edit: :D word hieronder ook al -tig keer gezegd)

[Reactie gewijzigd door micnocom op 22 juli 2024 13:48]

Dat is vooral voor mensen met een eigen oprit van toepassing, dus die wilde ik niet in de lijst opnemen omdat het niet voor alle EVs van toepassing is ;)

Ik heb wel een eigen oprit/garage en zelf is dat voor mij inderdaad een geweldige plus punt.
Ja, daar had ik niet bij nagedacht.. ik zou er denk ik ook wel anders over denken als ik dat niet had.
Dat jij nou toevallig een eigen oprit heb.. de meeste mensen in dit land zullen dit niet als voordeel hebben.. dus een beetje een non argument.
Ik ben opgegroeid rond huizen met een eigen plek voor de deur. Bijna alle mensen in mijn omgeving (zowel kennissen als huizen in de omgeving) hebben (minimaal) één eigen parkeerplek.

Misschien eigen bubble maar Ik had er inderdaad even niet bij nagedacht dat dat natuurlijk wel een belangrijk detail is.

Een ev zal vast dan minder handig zijn als we niet een eigen oprit hadden. Wij hebben namelijk niet de mogelijkheid om op het werk oid te laden.

[Reactie gewijzigd door micnocom op 22 juli 2024 13:48]

Ik woon in Zuid-Holland, omgeving Rotterdam, en hier heeft denk ik 90% van de mensen geen eigen oprit.. dus het is een beetje wat je meer ziet met EV's de wat beter bedeelde hebben het makkelijk/leuk, de minder bedeelde... succes ermee!
Ik rijd een v6 3 liter diesel in een SUV.
En ja, als je aan de pijpen achteraan ruikt, stinkt het. Maar ze zijn er niet louter voor het design.
Minder storingen voor een EV?? Dit is theorie, ja zelfs bullshit. Kijk maar naar de statistieken. Ik heb ondertussen 175.000 km gereden en nog geen enkel mankement gehad.
Vermogen is een probleem bij de ICE's als de motor klein is ten aanzien van het gewicht van de wagen. Een 1.4 voor een wagen is om te lachen, een 2.0 in een SUV ook.
Stil, tja. Mijn rijcomfort is groot, zeker door de luchtvering. Maar bij autorijden kan de ronk van de motor ook iets moois zijn (bv. mijn andere wagen, een snelle Duitser heeft een zeer mooie sound als de paarden trappelen :-) Als ik dit vergelijk met de sound van de nieuwe Audi A6 van de buurman met zijn electrische sound bij het vertrekken.... En dit is nog een van de betere mp3 spelers
Ik heb veel opbergruimte. Dit is waarschijnlijk een kenmerk van een grotere wagen. Dit zal ook zo zijn bij een EV.
DUS: de "voordelen" die je opnoemt zijn relatief.

Het enige echte grote nadeel aan een ICE is de fiscaliteit. Maar dit heeft niets te maken met de techniek.

Een groot nadeel van de EV's is de bijna onherstelbaagheid en zeer dure wisselstukken. Hertz heeft (mede) daarom afscheid genomen van de EV vloot. De kans is reëel dat je een total loss hebt bij een relatief kleine aanrijding! = ZEER groot financieel risico dat altijd verzwegen wordt. Misschien omdat bijna alle EV rijders leasingrijders zijn?
Hertz heeft (mede) daarom afscheid genomen van de EV vloot
Hertz, wat bijna failliet was in 2021, is de enige huurmaatschappij met het probleem van hogere kosten dan verwacht bij de EV vloot. Ik weet niet of dat echt een voorbeeld is om hier te noemen. Ik denk dat Hertz hele andere problemen heeft.

Je neemt ook een V6 3 liter diesel Suv als tegenhanger en dat dat fijner zou zijn dan een EV. Maar bedankt voor deze reminder, want ik was nog iets vergeten toe te voegen aan de lijst.
  • Niet beperkt worden door milieuzones in steden.
Er waren 2 problemen bij Hertz:
  • Ze kregen geen fleet korting bij Tesla
  • Auto's hadden meer schade dan andere voertuigen, vooral om gebruikers niet met het extra vermogen om konden gaan
Daarnaast speelde het probleem dat gebruikers niet goed werd uitgelegd hoe een EV werkt en moest hij volgeladen worden ingeleverd. Dat is best een probleem als je terug gaat naar het vliegveld. Terwijl ik niet geloof dat Ev's een 100% utilisatie hebben, en daarom prima aan een lader kunnen voor de volgende verhuurder.
ja Hertz was failliet in 2021 maar is uit Chapter 11 gestapt als een gezond bedrijf:
"With over $5.9 billion of new equity capital being provided by Hertz's new investor group"
https://newsroom.hertz.co...-11-much-stronger-company
En het is trouwens niet alleen Hertz, ook Sixt doet het:
" The German rental car giant says the reduced residual value, and high repair costs as the reasons why it's dropping Teslas. "
https://insideevs.com/news/699689/tesla-sixt-ev-fleet/

En ja mijn volgende wagen zal hoogst waarschijnlijk een EV zijn, maar nu is het nog niet het moment. Nu zeggen dat alles 100% super is aan een EV is je zelf iets wijsmaken. De regelgeving, fiscaliteit zal me wel sturen in die richting :-(

En ik vergelijk met een 3 liter diesel omdat een "doorsnee EV" geprijs is vanaf ongeveer 75.000 EUR. Ofwel moet je je budget wat rekken voor die v6 ofwel moet je een jonge 2de hands v6 kopen. Dus ik vergelijk in dezelfde prijsrange.

Ben jij een leasingrijder?
Ik zeg volgens mij nergens dat EVs 100% zijn hoor. Er valt genoeg te verbeteren, aan de auto, aan de accus, aan laadnetwerk, prijs, tweedehands markt enz.
een "doorsnee EV" geprijs is vanaf ongeveer 75.000 EUR
Als je die prijs door 2 deelt kom je in de buurt. Je hebt het hoge segment EV en je hebt het standaard segment EV die van 35k tot max 55k gaat. De meeste leaserijders (grootste groep EV rijders) zitten nu denk ik ergens rond de 40 of 45k. 4 jaar geleden was dat tussen de 53 en 57k, de gedaalde prijs en goedkopere modellen zijn hier de reden voor

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:48]

Ik begrijp dat je geen fan bent van en voorlopig ook niet over wenst te stappen naar ev.
Ik denk alleen dat je heel veel sneller uit je dikke diesel wordt gepest dan nu te voorspellen is. Vandaag alweer het bericht over de klusbedrijven die hun klanten in centrums van steden niet meer kunnen bereiken.
ja ik ga ook niet meer winkelen of uit eten in Gent met mijn "dikke diesel". Jammer voor de handelaars daar. Maar die zijn trouwens bijna allemaal reeds weg. De politiek maakt keuzes en ik moet mij daar naar schikken en / of mijn gedrag aanpassen. En ja dat is een gemis die uitstappen naar Gent (of andere stad), maar het is zo.
Die toegenomen "onherstelbaar heid" geld voor veel vooral, duurdere auto's tegenwoordig, of het nu een EV, ICE or Hybride is.

Wat veel mensen dus vergeten dat auto's ICE al jaren grotendeels geëlektrificeerd zijn. Jouw auto doet niks zonder een elektrische startmotor en een batterij, Een hybride heeft een grote startmotor, batterij en vaak een kleinere ICE, of een elektrische motor en een ICE als generator. Een EV laat de ICE gewoon helemaal achterwege, omdat dat tegenwoordig ook goed werkt.

Ik woon in Azië en hier zijn veel goedkope EV's beschikbaar die vrij simpel in elkaar steken. Echter in Europa en vooral de VS moet elke EV tjokvol met elektronica, computers en schermen opgeleverd worden. Tja dan wordt het gewoon duur om te repareren.
De onherstelbaarheid bij EV's heeft te maken met de kwetsbaarheid van de batterij. De kleinste schade eraan maakt dat ze niet meer veilig is. Dus een Total Loss voertuig.
Daarbij komt nog dat verschillende conscructeurs de batterij gebuiken als "sterkmaker" van het chassis. Dus een kleine aanrijding en die batterij is aan vervanging toe.
Blijkbaar is dit een "technische eigenschap" van de EV waarvan niemand weet heeft. De verkoper gaat je dat niet vertellen :-))
geen enkele van je punten heb ik last bij mijn lease auto dat een hybride is.
waarom zou je auto in garage zetten? om op te laden? jij hebt een garage en oprit, hoe moet iemand het doen zonder al die dingen? laat ons stellen dat het net in NL is dat oprit en garage het minste voorkomt vs BE.

en de topic start was vanuit het oogpunt om net even geen milieu richtlijnen of verbranding mee te nemen, maar zuiver over de voordelen. uit je verhaal kom ik dus maar aan 2 relevante punten (slijtage-onderdelen)

volledig vermogen en stil zegt gewoon trouwens iets over het feit dat je voorheen geen budget had om een auto te hebben met voldoende vermogen en kwaliteit en dat dit nu toevallig allemaal (bijna allemaal want er zijn al minder krachtige) nu wel op een EV zit, maar dat zegt eerder iets over de onbalans van het budget en keuze van voorheen tov heden. Mijn auto 2015-2020 hybride had al 225PK, nu heb ik er +300, ik snap je punt niet.
Een EV is trouwens niet stil, je hebt nu gewoon de constante rolgeluiden en fluittoon. Ideaal voor ANC oordopjes. Mijn EV gaat deze zomer in bestelling voor 2025-2030 :D

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:48]

waarom zou je auto in garage zetten?
Omdat ik een garage heb? De Nederlandse cultuur is inderdaad wat anders, heel veel mensen hebben een garage maar gebruiken die vrijwel nooit om de auto in te doen, maar heel veel "meuk" en de fietsen :D

Ik hoef nooit te krabben, geen last als het hard regent. Geen oververhitte auto als je in de zomer instapt. De auto blijft ook langer schoon omdat het binnen staat.

Wat betreft het vermogen. Iedereen lijkt te denken dat ik het heb over PKs. Ik heb het over gelijkmatige verdeling van het vermogen tijdens het accelereren. Dat heb je bij een ICE niet, dat wisselt afhankelijk van je toerental. Bij gelijkwaardige PKs heb ik veel liever een EV.

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:48]

Leugens.
Apple en Tesla fans zijn echt zulke blinde mensen echt abnormaal... Kunnen nooit objectief zijn en liegen over van alles + krijgen altijd +2 +3..
Zeer constructieve reactie. Wat is er aan gelogen dan? Ben ik toch wel heel benieuwd...

En sinds wanneer zij EV rijders Tesla rijders? De lijst die ik noemde is generiek voor alle EVs.

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:48]

Wel apart eigenlijk, aangezien EV's veel zwaarder zijn dan ICE's en de EV dus juist belastender zou moeten zijn voor de remmen dan de ICE.
Dat is heel simpel te verklaren, ik gebruik vrijwel nooit mijn rem, One pedal driving, heerlijk. Alleen als de batterij 100% vol is of bij onvoorzien moeten remmen worden de remmen gebruikt, voor de rest nauwelijks
Het acceleratievermogen vind ik persoonlijk minder comfortabel, wel afhankelijk van of je zelf rijdt of je passagier bent, want als passagier is redelijk misselijkmakend als er telkens zo snel opgetrokken wordt.
Ik zeg niet dat je altijd hard moet optrekken, maar dat het vermogen ten alle tijden volledig beschikbaar is en niet alleen bij een bepaald toerental. Ik ervaar dat als zeer prettig rijden.
Geen verbranding van fossiele brandstoffen is mooi, maar het vervaardigen van die accu's (delven van grondstoffen) is natuurlijk enorm milieubelastend, en je zit straks ook met een enorme berg afgeschreven accu's in je maag.
Dat is toch precies wat ik zeg. Tijdens het gebruik geen emissie, bij vervaardigen accu wel. Het is iets meer milieu belastend dan het winnen en raffineren van olie (dit laatste moet je ook niet onderschatten wat betreft milieuvervuiling, dat vergeten de meeste mensen). De enorme berg afgeschreven accus zal wel meevallen omdat het recyclen ervan een belangrijke sector gaat worden, teveel waardevolle materialen in een accu.
Capaciteit van die accu's neemt ook geleidelijk af; niet gunstig voor doorverkoop.
En daarom zie je nu al bedrijven die zich specialiseren in het vervangen van delen van die accus waardoor het allemaal wel meevalt. Fabrikanten zullen er wel voor moeten zorgen dat dat proces niet al te ingewikkeld of duur wordt. Daar maak ik me niet al teveel zorgen over. Bovendien zie je dat de degradatie van de huidige batterijen enorm meevalt en dat LFP batterijen (goedkopere modellen) al helemaal lang meegaan.
Ook niet prettig dat, mocht het noodlot toeslaan en zo'n ding in de hens vliegt, het gewoon niet te blussen is en er een enorm giftige rookwolk zal worden geproduceerd.
Dat klopt niet. In sommige gevallen kan het na het blussen voorkomen dat de accu warm blijft en weer geblust moet worden na x aantal uur. Dat gebeurt lang niet altijd. Uit voorzorg worden uitgebrande EVs in een soort container geplaatst en indien nodig gevuld met water tot de accu onderdompelt is. Het is dus niet waar dat je de brand niet kan blussen. Procentueel gezien vliegen ICEs ook 60x vaker in brand dan EVs. In Nederland heb je per week al bijna 14 ICEs die in brand vliegen bijvoorbeeld, maar daar hoor je nooit iets van. Als een EV in de brand vliegt wel, dat is nou eenmaal hoe nieuws werkt.
Daarnaast is een LFP accu nog veiliger wat brand betreft.

Edit:typos

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:48]

Kleine correctie, een EV is minder belastend voor het millieu dan een ICE auto. De productie van een EV brengt meer belasting met zich mee maar na ongeveer 39.000 km is de ICE auto daar alweer voorbij.

Dit is nog sneller als je de uitstoot en vervuiling van de productie van benzine of diesel meerekent (Niger Delta iemand).
Dat is heel simpel te verklaren, ik gebruik vrijwel nooit mijn rem,. One pedal driving, heerlijk. Alleen als de batterij 100% vol is of bij onvvorzien moeten remmen worden de remmen gebruikt, voor de rest nauwelijks
Dit klinkt voor mij persoonlijk als enorm saai, maar ik rijd dan ook voor mijn plezier. Als ik op vakantie een auto huur neem ik om die reden ook nooit een automaat, omdat dat mijn rijplezier enorm vermindert. Simplificatie van dingen is m.i. niet altijd een verbetering.
Dat klopt niet. In sommige gevallen kan het na het blussen voorkomen dat de accu waren blijft en weer gevist niet worden. Dat gebeurt land niet altijd. Uit voorzorg worden uitgebrande EVs in een soort container geplaatst en indien nodig gevuld met water tot de accu onderdompelt is. Het is dus niet waar dat je de brand niet kan blussen. Procentueel gezien vliegen ICEs ook 60x vaker in brand dan EVs. In Nederland heb je per week al bijna 14 ICEs die in brand vliegen bijvoorbeeld, naar daar hoor je nooit iets van. Als een EV in de brand vliegt wel, dat is nou eenmaal hoe nieuws werkt.
Daarnaast is een LFP accu nog veiliger wat brand betreft.
Volgens mij ging er iets niet goed met je auto-correct, maar dan zeg je dus dat de leraren van het gedeelte brandveiligheid die ik bij mijn BHV cursus heb gehad dingen zeggen die niet kloppen, en dat de filmpjes die ik ervan heb gezien die hun punten bevestigen ook toevallig slechtst de enkele uitzonderlijke gevallen zijn waarbij dit gebeurt en dit eigenlijk een non-issue is? Wel bijzonder dan dat ze dit allemaal in hun theorie-cursussen betrekken.

[Reactie gewijzigd door Kubrix op 22 juli 2024 13:48]

Volgens mij ging er iets niet goed met je auto-correct, maar dan zeg je dus dat de leraren van het gedeelte brandveiligheid die ik bij mijn BHV cursus heb gehad dingen zeggen die niet kloppen, en dat de filmpjes die ik ervan heb gezien die hun punten bevestigen ook toevallig slechtst de enkele uitzonderlijke gevallen zijn waarbij dit gebeurt en dit eigenlijk een non-issue is? Wel bijzonder dan dat ze dit allemaal in hun theorie-cursussen betrekken.
Batterijen komen in verschillende types. Er zijn al batterijen ontwikkeld, zoals bij de BYD blade, die helemaal niet in de fik gaan. Ook niet als je hem kortsluit door er een spijker doorheen te jagen.
YouTube: Nail Penetration Test on the BYD Blade Battery and NCM Battery | BYD
De Zeekr golden brick battery, YouTube: One Golden Battery’s Horrible Journey | ZEEKR unveils its new batter..., kan je op de barbecue leggen en er gebeurt niks.

De batterijen die wel in de fik kunnen vliegen zijn de wat oudere NCM batterijen terwijl de meeste fabrikanten juist de overstap maken naar de veiligere LFP batterijen, die zijn ook nog eens goedkoper en gaan 5x langer mee. Wel hebben ze een wat lagere energie dichtheid en zijn ze daardoor wat zwaarder, maar dat laatste verbetert ook:
Byd gaat van 150Wh/kg naar 190Wh/kg met z'n blade battery https://carnewschina.com/...tery-to-launch-this-year/
CATL gaat zelfs naar 205Wh/kg met z'n Shenxing plus:
https://carnewschina.com/...ery-600-km-in-10-minutes/
Dit klinkt voor mij persoonlijk als enorm saai, maar ik rijd dan ook voor mijn plezier. Als ik op vakantie een auto huur neem ik om die reden ook nooit een automaat, omdat dat mijn rijplezier enorm vermindert. Simplificatie van dingen is m.i. niet altijd een verbetering.
Dan heb je vast nog niet gereden in een EV met one pledal drive. Dat is vergelijkbaar met 'gemiddeld' afremmen, maar dan zonder het wisselen van gas naar rempedaal. Je verliest geen 'rijgevoel' daarmee, tenzij op een rempedaal stampen je hobby is. Wat een beetje raar is, wanneer je juist wil rijden...
Ik zal mijn reactie wat simpeler opschrijven dan, aangezien je het niet begrepen lijkt te hebben: ik hou ervan om te rijden met 3 pedalen en een schakelpook; rijden met een pedaal of automaat haalt voor mij het plezier in het rijden weg.
Geen verbranding van fossiele brandstoffen is mooi, maar het vervaardigen van die accu's (delven van grondstoffen) is natuurlijk enorm milieubelastend, en je zit straks ook met een enorme berg afgeschreven accu's in je maag.
Dat gaat veel meer meevallen dan jij denkt. Afgeschreven zonnepanelen, dat is wel een probleem waarmee men in de maag zal zitten in de toekomst. Maar batterijen, nee.

Want tegen die tijd is het allang rendabel om te recyclen. Nu leef ik in Zuid-Amerika. De kloof tussen arm en rijk is relatief groot. Maar toch rijden er genoeg arme mensen rond op gemotoriseerde 3-wielers met laadbak en deze rijden maandelijks rond om oude accus op te halen. En zij weten alle truuks om deze weer zo goed als nieuw te laten werken. En heb je zo'n persoon die echt weet wat hij/zij doet, dan moet je echt met een vergrootglas kijken of je de sporen van recycling op kunt merken.

Dit zal je in Nederland niet snel tegenkomen, maar hier in dit deel van de wereld loont recyclen al heel vlug. Dat zal voor EV batterijen echt niet anders zijn. Ok, accu's zijn nu niet bepaald hetzelfde als batterijen in een EV, de schaal-toename ook niet, maar het feit dat recyclen hier vlug loont, dat is dus niet anders.

Nu woon ik in het sub-tropische deel van Zuid-Amerika, dus is die batterij vooral nodig om koelingssystemen van prik te voorzien (koelkas/ijskast, ventilatoren en evt. airco). Zonnewarmte is er hier meer dan genoeg. Ik heb hier een 'solar water-heater', een stellage met een watertank van 200 liter er bovenop en waar een 12-tal glazen buizen uit steken, schuin naar e grond toe gericht. Zet ik deze om 06:00 in de ochtendzon tijdens de zomer, dan komt er stoom uit het overdrukventiel op deze tank rond 09:00 's ochtends. In lente en herfst komt er stoom uit rond een uur of 11 's ochtends.

Nu verbruik ik geen 200 liter water per dag dus ik heb de hele dag warm water. DIe hele installatie kostte me zo'n 700 USD in totaal. En doet het nog altijd goed na 15 jaar. Ik verstook alleen wat energie door dat hete water naar verschillende plekken en hoogtes te pompen.

Dus als een EV batterij voor NL gebruik is afgeschreven, betekent niet dat deze nergens anders ter wereld nog lang gebruikt kan worden omdat de overgebleven capaciteit nog altijd uitstekend past in use-cases op andere plekken in de wereld. Zelf denk ik dat een EV batter =ij voor NL begrippen gemakkelijk 10 jaar kan halen. Verscheep je deze naar hier, dan doet diezelfde betterij het hier als huisbatterij nog wel 15 jaar meer.

Ben je toch al gauw 25 jaar verder voordat die EV batterij voor recycling dient te worden aangeboden.

Voor Nederland zal de geluidsoverlast in de stad ook dramatisch afnemen, zodra er (veel) meer EVs dan ICE rondrijdt. Dat merk je nu al in bepaalde stadsdelen in NL waar men openbaar vervoer en fietsverkeer in het ontwerp heeft opgenomen en ICE-voertuigen geweerd. Dan komt het toch al heel dicht bij het geluidsoverlast dat je hebt als je achteraf woont. Alleen met alle gemakken van de stad binnen loop- en fietsafstand. Naast heel wat gezondere lucht om in te ademen, is dat gebrek aan geluid mentaal gezond.

Krijgen we dus weer nuchtere Nederlanders terug in de maatschappij.
Ik was ook geen ev fan en rij heel graag in een verbrandingsmotor. Maar sinds ik een Tesla m3 rij vanuit mn werk. Man wat een genot. Het is stil en comfortabel. Maar vooral, rij je rustig is hij heel zuinig, maar als je wilt. Trek je de stoeptegels eruit en kan je lekker even sturen. Bij een brandstof auto is het altijd een compromis; zuinig en saai of snel en hoog verbruik.

Daarbij na 23.000 in 4 maanden. Mis ik de bezoeken aan de garage elke 3 maanden ook niet. Ik heb met de autos hiervoor altijd wel iets gehad als hij naar de garage moest waar de Tesla dat niet heeft. Ook heb ik echt een hekel aan tanken( kwam nooit echt uit). Nu door het thuis laden, hoef ik nergens anders meer te laden mits een trip naar het buitenland.

Ik snap dat mensen het spannend vinden. Maar een ev is echt heel fijn. Ook als caravan trekker, het rijdt heel erg fijn. Ja dan sta je iets meer stil. Maar is heel goed te doen.
Persoonlijk vind ik Tesla juist een goede reden om niet een EV te rijden als het op service aankomt. Ja EVs hebben minder onderhoud, maar moderne ICEs nagenoeg net zo min. Maar belangrijker is hoe verloopt onderhoud, zo krijg ik met mn Tesla S en X geen vervanger en ben ik mn S al eens langdurig kwijtgeraakt omdat een onderdeel niet beschikbaar was. Mijn E300 daarintegen onderdelen zijn gewoon hier, ik krijg altijd een bruikleen. Mercedes is daarnaast ook zo slim dat ze me een EQ geven, driemaal raden wat mijn volgende auto wordt, geen Tesla maar denkelijk een EQS Suv.

EV is mooi maar service argument is toch wel heel gedateerd, en als je service belangrijk vindt omdat je veel rijdt, kies juist geen Tesla maar een echt auto-merk.
Ik heb tot heden geen service van Tesla nodig gehad. Dus kan er niet over oordelen. Echter collegas waren er positief over. Gezien dat mn ice Opel elke maand gemiddeld in de garage stond. ( Maandag ochtend product). Zo is zo elke 20d km onderhoud nodig had. Mis ik dat niet.

Tesla doet mogelijk met service niet veel. Vond het aflever process erg jammer. Echter de auto + software vind ik wel met kop en schouders uitsteken. Ook de updates brengen vaak echt goede dingen met zich mee. Mercedes geen ervaring mee
Maar de aanschaf prijs ligt mij dan ook te hoog.
Lekker sturen in een EV is een uitspraak die je nooit echt kan waarmaken, of althans tot op heden niet.
Steering wheel feedback is nul evenals het gewicht dat je meezeult gaat je per definitie nooit een 'lekker sturende wagen' geven. Van die overgeprogrammeerde stuurbekrachtiging, iets dat je vaak bij de moderne ICE wagens ook ziet sinds elektronische stuurbekrachtiging. Non-servo of hydraulische bekrachting, DAT is leuk sturen :)

Recent nog het hele tesla gamma gereden op de Model X na. 3 Performance, nieuwste S Plaid, Model Y,... Die dingen sturen gewoon verschrikkelijk. Voelt enorm artificieel aan en van enige feedback is geen sprake. Goed voor de gemiddelde Jan modaal maar voor plezierig rijden zal het wachten worden tot bv Caterham met hun EV zal komen vooraleer een iets of wat leuke sturende EV is. Snel zijn ze zeker maar als ervaren (race)piloot voel je graag wat de wielen doen en betrouw je niet graag blind op wat de computers doen. Heel lastig om te voelen tot waar de grip zit bijvoorbeeld. Waarom doen de EV fabrikanten dit? Om het gewicht te maskeren, met als resultaat dat je een zeer 'gefilterde' rij-ervaring krijgt. Niet exact de definitie dus van leuk sturen.

Is het voor A naar B verplaatsingen voor de meeste mensen een goede keuze? Dat lijkt me dan weer wel.
Mijn vrouw heb ik ook een EV laten kopen maar zelf, als liefhebber, vind ik er geen hol aan en heb ik voor men woon-werk wagen gekozen voor een plugin deze keer. De extra flexibiliteit is voor mij gewoon te belangrijk omdat mijn agenda zo onvoorspelbaar is dat ik niet plots aan een laadpaal moet gaan staan, worst case giet ik er snel op 4 minuten een hoop benzine in en ben ik alweer op weg. Ik heb nul interesse om tijdens mijn drukke dagen langs de weg even een 'bakkie te doen', ik wil voortmaken met mijn werk.

Ik ben volledig akkoord dat het voor veel mensen, ook veel van de nee roepers, een uitstekende optie zou zijn om EV te rijden maar nog teveel randfactoren die het voor sommige mensen nu eenmaal terecht geen goede optie maken.

Ook weer zonde dat ik zie dat veel mensen hun mening foutief worden weggemod naar irrelevant als het over EV-meningen gaan die niet stroken met de gemiddelde Tweakers-mening desondanks ze soms netjes onderbouwd zijn en niet gewoon random anti-geblaat zijn.

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 22 juli 2024 13:48]

Case in point, mijn reacties in dit topic.
Ik rij veel en veelal normaal. Dus dan is zuinig fijn. Af en toe pak ik een dijk weggetje en dan is de snelheid leuk. Maar ook de autobahn met 170 over 200km is geen probleem voor mijn werk trips.

Ik keek destijds naar een Honda Civic( niet leverbaar door minimale levering vanuit Honda) en de Kia Ceed gt . Alleen de Civic kwam in de buurt van de Tesla qua zuinig en een beetje vlot. Maar de rest van de ice autos tegenwoordig worden alleen maar geleverd met 1.x blokjes. Maar ook qua comfort bied de Tesla veel waar voor zn geld. En ik was totaal gaan fan van Tesla. Maar dat ben ik wel geworden.
je bewijst net mijn punt... een civic, kia ceed vergelijken met een tesla 3... begin eens met een volvo v60, bmw3 , audi a4, mercedes c te vergelijken met een tesla3 dan kom je in eenzelfde prijsklasse
Je bedoeld een
Bmw 3 serie start vanaf 51 duizend
Volvo van 51 duizend
Audi a4 ook weer 51 duizend.
Of een Mercedes c vanaf 55 duizend

Sorry maar wat wil je precies duidelijk maken? Dit is nog zonder knappe opties.

De Civic en Kia waren geconfigureerd met opties die de tesla bied. Waardoor ze beide rond de 40.000 zaten.
Je kunt prima een diesel nemen. Vanuit milieuoogpunt is een kleine Euro 6 diesel net zo "schoon" als een benzineauto met directe inspuiting.
Diesel zal de komende jaren nog niet veel duurder kunnen worden, want alle vrachtwagens rijden erop. En een dieselblok gaat vaak wat langer mee dan een moderne benzinemotor, dus een wat oudere diesel kan voor weinig geld nog steeds een goede koop zijn.
Maar je mag de een stad zoals Brussel binnenkort niet meer in met een Diesel :'(
Volgens dit kaartje mag je met een Euro 6 nog vier jaar rondrijden in Brussel:
https://gcm.moniteurautom...ttes/calendar-brussel.jpg
En daarna kan het ook nog tot 2030, met een Euro 6d.
Een nieuwe auto moet voor mij minstens 15j meegaan anders is het gewoon niet rendabel en voelt het als ongelooflijke verspilling.
Tegenwoordig veranderen regeringen zo vaak van mening dat je gewoon geen zekerheid meer hebt of je investering wel gaat renderen.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 13:48]

Een nieuwe auto is altijd een verspilling, het is veel rendabeler om een wat oudere auto te kopen.
Als je auto 15 jaar mee moet dan moet Brussel sowieso geen uitgangspunt zijn, want over 11 jaar mag zowel diesel als benzine Brussel niet meer in.
Anoniem: 1248692 @Ablaze25 april 2024 22:17
Vergeet niet dat de soep nooit zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend....we staan voor een stevige crisis, de burger heeft geen 50k over voor een auto en behalve evs op duracell batterijen vind je geen deftige wagen die goedkoper is...ik vermoed dat dit nog gaat terug gedraaid worden tenzij Europa toelaat dat we overspoeld worden met Chinese auto's waardoor hé zowat alle Europese merken dood doet..

Tom
Waarom zou je nooit meer terugwillen ? Wat heeft een EV dat een gelijkwaardige ICE niet heeft ? Een auto moet je op een comfortabele manier van A naar B brengen. Ik kan zo snel niets bedenken behalve dan de fiscale voordelen van een EV en misschien nog ook de milieu voordelen maar dat is dan weer heel erg persoonlijk.

Als ik een nieuwe wagen zou moeten kopen dan zou ik liefst een erg zuinige diesel willen, maar milieurichtlijnen zorgen ervoor dat moderne diesels , volgens mij ten onrechte, geweerd gaan worden uit het straatbeeld
Ik zeg dat net hierboven toevallig, ik vind het comfort erg fijn en de acceleratie.
Echt vergelijkbare benzine auto’s die dat ook hebben zijn net zo prijzig dus het fiscale verhaal vind ik niet zo interessant, ik betaal gewoon de bijna volledige bijtelling en heb geen problemen met de wegenbelasting wanneer die komt.

Vroeger veel km’s gemaakt met een V8 Diesel en later een 6 in lijn diesel en dat waren ook heerlijke auto’s dus ik heb niet perse iets tegen diesel. De zuinige spaar dieseltjes zoals we die de laatste jaren veel zagen kunnen mij echter niet bekoren en dat die verdwijnen maak mij persoonlijk daarom niet zoveel uit.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 13:48]

Heel simpel: de rust en de eenvoud. Geen herriemakende motor die de hele auto, ook bij stationair, doet trillen. Geen moeite om te schakelen, of dat je mechanisch merkt dat de auto schakelt.
Dat is comfort en dat zal een ICE nooit kunnen bieden.

Voor woon-werkverkeer of bezoek van vrienden/familie, hoef ik nooit te tanken. De auto is iedere ochtend afgetankt.

Verder zijn het niet alleen fiscale voordelen, maar ook gewoon serieuze voordelen in je eigen portemonnee. Elektrisch rijden is goedkoper, en je hebt veel minder slijtagedelen. Maar zelfs zonder het voordeel zou ik zelf niet graag meer brandstof rijden.
Een EV rijdt toch echt veel beter, comfortabeler en sneller dan een Ice? Is jouw ervaring anders?
Nou, ik zou echt niet weten waarom.
Ik heb gewoon een ICE, automaat, full option.
Acceleratie wellicht maar puur op vermogen en maximale snelheid zal een vergelijkbaar beprijsde ice toch echt sneller zijn.

Ik ben wel fan van plug-in hybride, zeker nu de basis actieradius fatsoenlijk begint te worden (>90 km) puur EV.
PHEV's zijn wmb het slechtste van 2 werelden. Je hebt én een ICE die onderhoud vereist en aan slijtage onderhevig is, én een relatief zware maar kleine accu die een elektromotor aandrijft die ook altijd het zware ICE blok mee moet slepen, wat de beperkte actieradius nog verder doet afnemen.
Onderhoud is minimaal, de moter werkt veel minder hard dan in en ice.

Het gewicht is wel een nadeel, maar vaak zijn dit SUV’s dus die zijn toch al niet rendabel wat dat betreft :) maar stroom is gratis (zonnepanelen overschot) dus 95% van de tijd rij ik electrisch.

Ik geef je geen ongelijk, maar 1:1 kan je EV VS PHEV VS Hybrid en ICE nooit vergelijken.
Ik verwacht eerlijk gezegd dat die ICE blokjes in een PHEV over een paar jaar allemaal stuk zijn omdat ze veel te weinig draaiuren maken, zeker langere tijd. Als ik zie wat voor effect het lange stilstaan had op mijn Prius (in coronatijd) dan hou ik mijn hart vast voor alle slecht onderhouden, van jaren oude olie voorziene ICE blokken in PHEV's.
Gewoon jaarlijks onderhoud, all in: 500-800 euro afhankelijk van grote of kleine beurt. Daarnaast 1x nieuwe banden in de laatste 5 jaar. Dus oude olie: doet men dan toch echt zelf… als je je spullen niet onderhoud dan vraag je er om.

En stilstaan is nooit goed voor een auto. De tank moet eens in de zoveel tijd leeg! Mijn PHEV forceert dat zelfs als ik niet vaak genoeg tank en te veel EV rij.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 13:48]

jij hebt duidelijk nooit een degelijke hybride gehad.... een waarde de onderliggende ICE motor gewoon niet sterk genoeg is.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:48]

Sneller ligt er maar net aan waarmee je het vergelijkt. Ik kan met mijn 1.4 turbo motor de cupra borne (rebadged vw id3) bijhouden

(ben trouwens echt teleurgesteld in cupra en hoe het merk gewoon een geldkraan geworden is. RIP Seat).
neen, zie mijn bericht hierboven. Misschien gaat dit op voor een kleine EV, maar dan is die dubbel zo duur als een ICE. Bij de grote wagens is een ICE niet beter of slecher, maar anders, even comfortabeler en zeker snel genoeg.
Acceleratie, one-pedal driving, directe response, minimaal onderhoud, nooit meer tanken. Een brandstofauto voelt voor mij tegenwoordig als iets uit de prehistorie. Daar heb ik best een keer of twee per jaar snelladen op een lange rit voor over. En pa wil best ruilen voor een week als ik perse met 160 naar de wintersport wil knallen.
Anoniem: 1248692 @__fred__25 april 2024 22:18
Nadeel..20k duurder voor dezelfde size wagen met iet of wat actieradius...
En na 10 jaar gaan nadenken over een nieuwe accu :) hoewel de huidige accu’s langer beloven mee te gaan, maar de eerste EV’s en hybrids zijn al lang door hun accu leven heen (ja ze doen het nog maar de capaciteit….)
Wacht maar tot ook jullie belasting gaan betalen want zeg nou eerlijk rij je om de aarde te redden of om je knip wat ruimer te krijgen.? nou?

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 22 juli 2024 13:48]

Wacht maar tot ook jullie belasting gaan betalen want zeg nou eerlijk rij je om de aarde te redden of om je je wat ruimer te krijgen.? nou?
Nou over de “aarde redden” kan ik kort en eerlijk zijn, daar rij ik hem niet voor. Ik rij elektrisch omdat het super fijn is! Fijn in comfort en fijn in acceleratie.

Wegenbelasting gaat mij daarin absoluut niet tegenhouden en de bijtelling doet dat nu al niet (ik betaal 16% over 35k en daarboven het maximale tarief).

Een echt vergelijkbare benzine auto (dus in acceleratie en comfort, geen instap motor ding) is ook verre van goedkoop en zit hoog in de wegenbelasting en bijtelling.

Niet alles gaat maar om geld, dat wordt vaak vergeten.
Comfort heeft opzich niks met elektrisch rijden te maken, er zijn genoeg ICE auto's die stil en comfortabel zijn.
Welke dan? Want ik heb best wel wat (dure) ICE's gereden (Mercedes, BMW, Audi) en allemaal zijn ze minder stil en comfortabel dan mijn Hyundai. Bovendien ook nog eens duurder, toen ze nieuw waren in ieder geval.
dure ICE? je zit nu met een ionic 5 ... :) dat geeft niet aan dat je precies budget hebt om te zeggen dat je met dure ice gereden hebt een A1, A, 1-2 serie zijn dan ook maar gewoon duitse merken voor de starters...

stil en comfortabel ? je hebt duidelijk geen auto van zelfde balans gehad, je huidige frietbak is een ramp kwa rijervaring
Ik weet niet wat je nou probeert te zeggen?
Ben behoorlijk meer gaan betalen voor m'n huidige lease EV. Voor een betere aarde mogen we best wat over hebben. En het rijd ook super.
En wat is er nou beter voor de aarde? Juist, om helemaal geen auto te hebben. ;)
Inderdaad, om iets bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Ik heb een EV in de bestelling staan ter vervanging van mijn huidige ICE leasebak. Duurder omdat ik range belangrijk vind, dus een hogere bijtelling, en geen profijt van lagere energiekosten, want dat wordt allemaal vergoed door de zaak. Onder de streep kost he mij dus meer, en mijn huidige ICE is ook praktischer in gebruik dan mijn aanstaande EV.
Maar, ik kan het me veroorloven, en vind het belangrijk om (ook) op die manier iets te doen voor het milieu. En, ik begrijp dat die keuze nog niet voor iedereen goed te maken is. Maar dat komt wel.
Je kunt wel zien aankomen dat fossiele brandstoffen nog zwaarder belast gaan worden in de toekomst. Men moet immers aan de doelstellingen voldoen.
Misschien is elektrisch niet goedkoop, maar fossiel gaat alleen maar meer belast worden.
We zullen het zien. Vooralsnog gaan steeds meer mensen tanken over de grens.
Voor de aarde en eigen gezondheid. Dat een ev veel fijner rijdt is de extra.
Ik wil best overstappen hoor, maar een beetje EV is gewoon nog steeds niet te betalen voor ons..
Het zal best van je wensen afhangen, maar actie radius is hier ook gewoon echt een dingetje.
De meest betaalbare EV's hebben echt gewoon bagger bereik, ga ik dan naar familie in het westen (+- 200 km) moet ik gewoon 2x laden in totaal terwijl de auto die we nu nog hebben (11 jaar oud) met gemak 900km doet op een tank..
En dan zie ik hier op me werk nog elke dag het drama wat laden betreft, mensen die dan weer ergens de woonwijk in moeten omdat alle laadplekken hier bezet zijn.
En nee, ik heb helemaal niks tegen EV's, het is gewoon niet rendabel.
Ik wil best overstappen hoor, maar een beetje EV is gewoon nog steeds niet te betalen voor ons..
Dat is dus een kostenkwestie, geen technische beperking.
Het zal best van je wensen afhangen, maar actie radius is hier ook gewoon echt een dingetje.
De meest betaalbare EV's hebben echt gewoon bagger bereik, ga ik dan naar familie in het westen (+- 200 km) moet ik gewoon 2x laden in totaal
De "gemiddelde" EV heeft een bereik van bijna 400km. Die hang je op de plaats van bestemming een uurtje aan een laadpaal en je hebt voldoende bereik om thuis te komen. Range anxiety zul je de eerste 2 weken last van hebben, daarna is het over.
terwijl de auto die we nu nog hebben (11 jaar oud) met gemak 900km doet op een tank..
Dat je met een 11 jaar oude auto rijdt, zegt mij dat je weinig geld wilt uitgeven aan een auto. En dan is een oude ICE altijd (veel) goedkoper dan een (vrijwel) nieuwe EV. Het bereik doet er niet zo toe, jij rijdt nooit in één ruk zonder stoppen 900km. En snelladers werken heel goed in Europa.
En dan zie ik hier op me werk nog elke dag het drama wat laden betreft, mensen die dan weer ergens de woonwijk in moeten omdat alle laadplekken hier bezet zijn.
Dan wonen jouw collega's een paar honderd kilometer bij het werk vandaan, of ze kunnen héél slecht plannen. En willen ze niet even bij een snellader wat bijladen.

Heb zelf 2 jaar met een EV gereden, toen we even in NL woonden, beviel prima. Ook Den Haag - Parijs of Frankfurt ging gewoon met de auto. In Brazilië was/is het geen optie, je kan vrijwel nergens laden. Hier in de USA is het wel weer een optie en gaan we ook doen, maar rijden nu even weer met een ICE. Wat niet helpt, is dat benzine hier heel goedkoop is...
Tenzij ze de prijs van diesel net zo gaan verhogen als ze met sigaretten doen, maakt EV of ICE weinig uit als je niet thuis kan laden.
6 liter diesel = 12euro voor 100km
18KW kost aan de laadpaal minimaal 50c x 18 + startgeld van 1euro = 9euro en als je de snellader wil gebruiken is het gewoon een stuk duurder dan diesel tanken.
Hier betaal je in de staat €0.29. Een starttarief van 0.25 en na 12 starts per maand is het geloof ik gratis. Voila, je volle accu kost nu minder dan de helft van je diesel.

Dergelijke starttarieven zijn erg onrealistisch. Helaas zijn de laadtarieven wel zeer fluctuerend wat het allemaal niet makkelijker maakt.

Daarom is thuis laden optimaal. De tarieven zijn duidelijker en zelfs nog lager. Met panelen op het dak rijd je echt voor een habbekrats.

Bij Tesla Superchargers (=snellader) kan je zonder starttarief nu snelladen voor zelfs minder dan €0.25/kwh... Moet je wel een Tesla hebben, of een abo afsluiten, anders is het €0.35 zonder starttarief. Nog altijd aanzienlijk goedkoper.
€ 0,29 per kWh is echt de uitzondering hoor met publiek laden. Hier in de regio zitten de meeste rond de € 0,58 per kWh of meer en bij steeds meer laadpalen een kleefboete.

Laten we nou niet doen alsof iedereen zo goedkoop kan laden. En bij dit soort tarieven ben je niet goedkoper uit per km vergeleken met (dure) benzine.
Het is hoe dan ook inderdaad zonde dat het van regio tot regio zo enorm verschilt. Het klopt zeker wat je zegt, dergelijke tarieven zijn niet goedkoper dan benzine.
Uberhaupt dat de aanbieders bewust een zo complex en ondoorzichtig mogelijke kosten structuur bij laadpalen aanhouden om zo de consument zoveel mogelijk geld uit de zak te trekken als je even niet oplet…

Prijs per kWh (wordt straks vast ook nog variabel)
Prijs per minuut
Prijs per sessie
Prijs na laad sessie einde dat je blijft hangen
Prijs bij meer dan 4 uur aan de paal hangen (ongeacht of je vol bent)
Maand abonnement pasje (waarom niet gewoon pinnen…)
Prijs per sessie voor je laadpaal
Toeslag als je langzaam staat te laden
Bovenstaande tarief verschillen tussen pas-aanbieders

…. En wat er nog meer bedacht kan worden.

Het wordt je als consument niet makkelijk gemaakt om van te voren te zien wat het kost. Zouden ze aan de benzine pomp eens moeten flikken. Getankt, ja maar met de Rabobank pas betaald u ook per seconde toeslag en een schoonmaak tarief voor voor de spuitmond. En korting met airmiles maar wel extra betalen om uw ramen even te wassen 😜
Er zal altijd wel ergens in de wereld goedkoper zijn, maar 50cent is echt al het laagste tarief hier in mijn buurt, meestal is het zelfs 60c tot 90c voor een lader van 11/22kw

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 13:48]

Dat is ook gemiddeld gezien erg duur. Neem aan dat je thuis zelf ook niet een dergelijk tarief betaalt namelijk :P
Thuis denk ik dat het zo ongeveer 35c is maar goed daar kan ik dan weer niet laden.

Ik heb het even nagekeken 32c om precies zijn

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 13:48]

Tijd om over te stappen! Bij sommige leveranciers kan je onder de 25c/kwh al terecht.

Of je nou een EV hebt of niet, bij een gewoon verbruik van 2000kw op jaarbasis voor een huishouden, gaat dat al snel om €100-€150 per jaar.
En nu een oplossing voor al diegene die niet hun EV met het stopcontact thuis kunnen laden. ;)
Of denk jij dat mensen een verlengsnoer van hun appartement op 11 hoog naar hun auto (mogen) aanleggen? Of een verlengsnoer 2 blokken lang over de stoep aanleggen? Of over de stoep naar hun auto die tijdens de laadsessie dubbel geparkeerd staat? :Y)

In de steden heb je én vaak geen eigen parkeerplek én hoge laadkosten (en vaak ook parkeerproblemen). Een "dan stap je gewoon over" is hier geen oplossing voor. Je bent dan altijd gebonden aan een publieke laadpaal.
18KW kost aan de laadpaal minimaal 50c x 18 + startgeld van 1euro = 9euro
Wow, dat is wel heel veel duurder geworden. Volgens mij betaalde ik in het verleden iets van de helft. Hier in California betaal je voor een EV $ 0.32232 per kWh. Al kost benzine ongeveer EUR 1.10 per liter
Dat je met een 11 jaar oude auto rijdt, zegt mij dat je weinig geld wilt uitgeven aan een auto.
Wat is dat voor klinkklare onzin? Ik rijd inmiddels al 20 jaar in dezelfde auto ('96 jeep cherokee 2.5s/lpg). De reden dat ik daar nog in rij heeft niet veel te maken met 'weinig geld willen uitgeven', maar alled te maken met dat ik die auto leuk vind en ik nog amper een vervanging voorbij zie komen die ik mooi vind. Pas NU komen eindelijk weer eens wat vierkantere auto's, waar je hopelijk wel weer 360 graden fatsoenlijk zicht hebt en lekker hoog zit, alsin ruim met je kop boven het stuur en dus veel zicht. En hopelijk fatsoenlijke bodemvrijheid zodat je er rustig onder kunt liggen indien nodig.
Maarja, helaas zijn de meeste modellen die ik dan wel weer zeer prijzig (50k+).
Maarja, helaas zijn de meeste modellen die ik dan wel weer zeer prijzig (50k+).
Dan houdt mijn opmerking toch stand? Die Cherokee was toen een 30k en een dure auto, vergelijkbaar met een Landrover Discovery. Ook redelijk vierkant en geweldig overzicht. Die kost anno nu volgens Autoweek een 90k. De hogere en vierkantere auto's kosten nog meer.

Jeep maakt niks meer wat je kunt vergelijken met een Cherokee.

Reed in die periode nog wel eens met een Grand Cherokee V8 heerlijke motor maar het bochtenwerk was twijfelachtig...
WLTP bereik van 400km, haal daar gemiddeld 25~30% van af 6 maanden per jaar en dan heb je een auto met bagger bereik.

de huidige batterijen en elektrische auto's zijn gewoon niet goed genoeg, de wispelturigheid van winter naar zomer qua bereik is voor mij de dooddoener.
WLTP bereik van 400km, haal daar gemiddeld 25~30% van af 6 maanden per jaar en dan heb je een auto met bagger bereik.
Minder bereik wanneer het koud is, Ja. Maar dan heb je het wel over vriestemperaturen en daar is volgens mij in Nederland zelden sprake van. Ik heb nog nooit iemand van mijn medewerkers horen klagen over zo'n degradatie van de accu.

Zij rijden Audi, Jaguar, Tesla en Volkswagen EV's
Ik denk dat je doelt op auto's zonder warmtepomp, daar stijgt het verbruik heel hard wanneer je de verwarming aan doet. Mét warmtepomp heb je wel een hoger verbruik, dus minder range, maar niet zo extreem.
Ik rij tien jaar met een auto. Ford Fiesta ST line. Kostte me 20K nieuw. Rij 12.000km per jaar.
Daar is op dit moment geen EV alternatief voor die qua kosten ook maar in de buurt komt.
Dat is inderdaad niet veel, dat maakt een EV relatief duur. Las net dat stroom anno nu ook vrij duur is in NL, dat helpt evenmin.
Dat is het hele punt. Voor mensen die niet zoveel rijden is een EV echt duur.

En let wel, er zit nog een categorie onder. Voor mijn vrouw die in de zorg werkt kocht ik in 2010 een Citroen C1 voor 6999 euro. In dat soort beroepen is het budget voor de auto niet groot.
Volgens mij is een C1-formaat niet te krijgen als EV, bij Citroen begint het met de C3. En die is flink duurder. Maar andere merken hebben zoiets evenmin. En 24k is net iets anders dan 7k...
En dat is dus een probleem met de EV. Voor een grote groep mensen is die onbereikbaar. Die vroeger een Ci, 107 of Aygo kochten, Suzuki Alto, Kia Picanto et cetera. Voor hun is er geen EV oplossing dus blijft die groep heel lang een ICE rijden.
Anoniem: 1248692 @wiseger26 april 2024 10:35
Je moet zo klein nog niet kijken, check ook gewoon is de middeklasse wagens..
Een Skoda octavia ICE bijvoorbeeld, zijn tegenhanger ID 7 kost 66K om te starten, kijk je binnen hetzelfde merk de enyaq start vanaf een 50K.. Ik begrijp dat er iets moet gedaan worden maar de EV is voor een gewone burger onbetaalbaar geworden en dan praten we nog niet over de nadelen die volgens de liefhebber er niet meer zijn...
Eventueel een fiat 500e, iets groter…

De kleinste EV’s beginnen 2e hands bij 10k€ en iets met meer dan 60km bereik al richting 15 of 20k€.

Zelfde kleine autotje ICE: tussen de 3 en 6000 euro aanschaf, 22-30 euro per maand belasting, paar tientjes verzekering en je benzine. Onderhoud, als je pech hebt 1000-2000 per jaar. Afschrijving…… verwaarloosbaar.

Voor een persoon met klein budget is een EV gewoon niet te doen (dan vaak ook geen laadpaal). Je moet aardig wat geld verdienen wil je een EV kunnen veroorloven.
Stroom is een lange tijd erg duur geweest in Nederland, maar op dit moment is stroom niet duur meer in Nederland, 24 cent per kWh als je nu een nieuw energie contract afsluit.
Daar heb je alleen aan de publieke paal weinig aan. De hele wijk is hier 53 cent excl starttarief van je pas.
Anoniem: 454358 @wiseger25 april 2024 22:15
Zijn er eigenlijk überhaupt nog autos voor dat geld?
Bijna niet meer. Het A segment is aan het verdwijnen. Enerzijds door veiligheidseisen zoals keep your lane maar als EV bestaat het A segment niet. Zelfs het B segment is sporadisch en meestal 10K duurder dan dezelfde auto als ICE.
Dat is dus een kostenkwestie, geen technische beperking
Dat maakt het niet minder vervelend. Daar heb je last van.
Het bereik doet er niet zo toe, jij rijdt nooit in één ruk zonder stoppen 900km. En snelladers werken heel goed in Europa.
Het bereik doet er heel veel toe. Naar Italië kost je een extra dag (!) aan oplaadtijd. En we wisselen elkaar af. Dus die 900 km tikken we zo weg.
Dan wonen jouw collega's een paar honderd kilometer bij het werk vandaan, of ze kunnen héél slecht plannen. En willen ze niet even bij een snellader wat bijladen.
Zelfde als hierboven: het is niet minder vervelend en je hebt er wel degelijk last van.
Zelfde als hierboven: het is niet minder vervelend en je hebt er wel degelijk last van.
Wanneer je niet kunt plannen, dan heb je daar inderdaad last van. En dan is het laden van je auto nog wel het minsten probleem, want plannen doe je met zoveel dingen. Of niet.

Italië is een 1500km (ruim genomen), dat is dus 4x stoppen & laden. Koffie, lunch, benen strekken en klaar ben je. Dat kost je geen dag extra. Al kan 1500km op één dag al een uitdaging zijn, de files kunnen je flink ophouden. En dan maakt het niet uit of je nou in een ICE of EV rijdt, in beide gevallen sta je stil.
Zo lang je het inderdaad kan veroorloven is het natuurlijk makkelijk praten. Daar staan veel mensen gewoon niet bij stil.
Veel van die mensen rijden zelf een lease auto van de baas. Dan is het makkelijk praten over een Tesla met extended range. Lekkere lage bijtelling ook nog eens.

Zouden ze zelf 60K moeten aftikken, dan is het echt anders.
Inmiddels staan de tweedehandssites vol met Model 3's voor 20-25k, wat (geloof het of niet) de gemiddelde prijs is die een particulier aan een occasion uitgeeft.
Ik heb zelf 2 jaar met zeer veel plezier met een Hyundai Ioniq gereden die inmiddels voor 10-15k te vinden is.

Eind vorig jaar kon je bij Van Mossel een nieuwe MG4 private leasen voor 299/mnd ex subsidie (ongeveer 50/mnd). Dat is dus inclusief verzekering en wegenbelasting is niet van toepassing. Dan kom je toch echt op zeer vergelijkbare maandlasten als de 2ehands Golf van Jan Modaal.

Je hoeft al heel lang geen 60k meer af te tikken om privé elektrisch te rijden. Het is erg jammer dat dat idee blijft plakken, want het is onnodig en nergens goed voor.
mensen willen geen dure 2dehans stekker auto, de restwaarde is na 5+ jaar bijna niks meer, en een batterij die steeds slechter word, waardoor je slechte bereik nog slechter word.

en dan na 10 jaar de auto bij het grof vuil moeten gooien omdat de batterij vervangen moet worden.
De restwaarde is uiteindelijk vergelijkbaar met andere auto's die massaal de 2ehands markt op kwamen na afloop lease periode. Ja, Tesla drukt de nieuwprijzen wat invloed heeft op tweedehandsprijzen. Maar ook daar zitten uiteindelijk gewoon grenzen aan.

De batterijdegradatie neemt uiteindelijk af en er rijden 12 jaar oude Model S rond met 500k op de teller.

Maar het klopt inderdaad dat de gemiddelde consument verkeerd geïnformeerd is.
MG is Chinees spul. Die zijn idd goedkoop. Maar ik ben nog niet zover dat ik dat aandurf. Maar op termijn kan dat misschien de oplossing zijn als ze nog wat goedkoper worden.

Wegenbelasting is gewoon een kwestie van tijd. In 2010 kocht ik voor mijn vrouw een c1. Die had zo'n lage uitstoot, was ook wegenbelasting vrij. Totdat het kabinet geld nodig had, werd die alsnog belast. Gaat met de EV ook gebeuren nu de inkomsten uit de ICE's rap afnemen.
Mwah, ik vermoed dat jouw auto ook voor een aanzienlijk deel uit deels Chinese onderdelen bestaat hoor :) maar om het over een andere boeg te gooien dan. Letterlijk de goedkoopste nieuwe auto die je vandaag kan kopen als consument in Nederland is een Dacia Spring, elektrisch dus. Binnenkort komen VAG en Stellantis (VW, seat, skoda, Peugeot, Renault, Citroën, Fiat) met een nieuw B-segment EV platform en daarmee modellen sub 25k.
Daar red je ook amper een Polo of Clio mee tegenwoordig.

Verder gok ik dat je nieuws: 'Nederlandse overheid gaat belastingvoordeel voor EV's verlengen' gemist hebt, de komende 2 jaar is het nog steeds gratis en daarna is er nog 5 jaar sprake van een kortingstarief.
Overigens vind ik het zelf bizar dat er helemaal geen wegenbelasting wordt gevraagd, dat moet gewoon gaan gebeuren. De 'winst' zit hem sowieso niet in die paar tientjes... Des te meer in de brandstofkosten die ruim gehalveerd worden. Ik rijd zelf 30k/jaar dus dat gaat om honderden euro's...

Dat de oude spaardiesels inmiddels niet meer gewenst zijn kon iedereen aanvoelen omdat die dingen stikstof uitstoten. En daar hebben we in Nederland al aardig veel van. Juist elektrisch rijden helpt om dat deel van de doelstellingen te bereiken, het zou achterlijk zijn om dat duurder te maken.
Toen ik de C1 kocht zou ik nooit wegenbelasting hoeven te betalen. Een paar jaar later ineens heel anders.
Je kan niet voorspellen wat de overheid de komende jaren gaat doen als ze geld te kort komen.
Met 12K per jaar en de EcoBoost motor die makkelijk 1 op 20 rijdt vallen de brandstof kosten reuze nee.
Van beloftes uit Den Haag kan je nooit uitgaan, dat klopt. Ik betaal met liefde het benzinetarief als het moet hoor, mij krijg je niet meer uit een EV :)
Grapjas, de hogere klasse geeft dat misschien uit aan een 2de hands auto, maar de doorsnee kan hooguit 10-15k betalen. Echt goedkopere auto's heb je niet meer, toen ik in 2004 rondkeek voor een andere auto kon ik best veel leuks krijgen tussen de 6-8k (uiteindelijk mijn toen 8 jaar oude jeep cherokee (lpg) met 2 ton op de teller voor 6k kunnen kopen), maar als ik nu kijk dan zijn ze minimaal 18k+ OF ze zijn bijna 15+ jaar oud.
Grapjas, de hogere klasse geeft dat misschien uit aan een 2de hands auto, maar de doorsnee kan hooguit 10-15k betalen
https://www.autovisie.nl/...-dan-vorig-jaar-occasion/ en er zijn talloze artikelen in die vorm te vinden.
Verder zijn er ook nog een hoop mensen die auto's financieren natuurlijk.

Maar wat je verder zegt klopt hoor, goedkope auto's zijn er amper meer. Ik herinner me nog als kind dat een Aygo €9.999 moest kosten. Tegenwoordig betaal je voor een nette occasion van een paar jaar oud, grofweg hetzelfde model, eigenlijk niet eens zoveel minder meer.
Mensen doen altijd alsof een lease auto gratis is. Ook daar betaal je gewoon voor hoor. En de bijtelling is ook niet meer zo laag. Ik betaal 18,95% bijtelling over mijn auto. Als ik een ICE had genomen dan was ik goedkoper uit geweest door het verschil in cataloguswaarde.
Op dit moment wordt de EV langzaam de norm dus verdwijnt langzamerhand de lage bijtelling.

De EV wordt daarmee duur in de lease dus zullen mensen vaker de goedkope modellen kiezen.

Dat was dan ook mijn punt. Meer dan 60K voor een Tesla met ER is nu niet leuk meer, teveel bijtelling.
200 km haal je gewoon met een classic Ioniq 28 kWh die vanaf €10.000,= op gaspedaal.nl staan. Dat is geen aanschafbedrag die voor veel mensen te duur is, een beetje ICE auto kost dat ook.

Je laad hem op bij de familie met de bijgeleverde granny charger (duurt 9 uur) en/of je gaat 10 minuten snelladen op de terugweg in combinatie met het laden bij familie.

Dan zijn de kosten per km, als je ook onderhoud meerekent, fors lager dan bij een ICE dus dan heb je de range en de kosten als argument al weggenomen, met een beetje goede wil.

Dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen een werkbare oplossing is, of dat iedereen zomaar 10k heeft liggen, maar het toont aan dat dit soort argumenten niet heel lang meer steek houden. Eind dit jaar komen er duizenden Tesla's op de occasionmarkt, wat de prijzen nog verder doen dalen (de eerste zijn al onder de 20k gedoken).
Het is niet haat tegen de laadpaal, maar dat de parkeerplek ontnomen wordt voor vrij gebruik. In mijn buurt is lokaal een parkeerolaatsen te kort. Er zijn nu weer 2 plekken gereserveerd voor laden. Daarvoor, als ik na 0:00 thuis kom, moet ik zeker verder op ca 500-700 meter parkeren, terwijl er vaak laadplekken vrij zijn. (De ergernis zit hem niet in de afstand, ik ben gelukkig goed ter been maar ik rij eerst alle straten af zoeken naar een plek, en moet de volgende dag de auto halen om hem dichterbij te parkeren). Nou maakt 2 of meer niet heel uit, maar het worden er steeds meer

Ik zou het een prima idee om overal (per 4-6 plekken, 2 tegen over elkaar, max 3 naast elkaar) een paal te plaatsen maar dan zonder reservering voor EV, dan is elke plek beschikbaar voor ev en niet ev

[Reactie gewijzigd door jeanj op 22 juli 2024 13:48]

Voor onze wijk is er ook zo'n FB groep maar afgaand op de reacties daar op plannen van de gemeente om 2 laadplaatsen voor EV's in te richten is dé reden dat dan wéér 2 parkeerplekken in onze wijk verdwijnen terwijl er al sowieso te weinig parkeerplekken zijn na de herinrichting... Dus niet per se afkeer/haat richting EV's!
Als je ook ziet hoe hard er door bepaalde groepen wordt gewerkt op social media om misinformatie te verspreiden over EVs dan is dat ook niet zo verwonderlijk. Tenenkrommend hoeveel foutieve informatie er voorbij komt op platformen als Facebook en Youtube als het gaat over EVs.
Er zijn wel degelijk veel tegens bij EV's.

Ten eerste is er niet voldoende energie (en dat gaat er voorlopig ook niet komen) om veel mensen met een EV te kunnen laten rijden. Stel eens voor dat 80% van NL (of Europa) elektrisch gaat rijden, waar moet al die stroom vandaan komen.

Ten tweede (hangt ook samen met het eerste argument) er zijn niet voldoende laadpalen. Bedenk daar ook bij dat er veel mensen in een wijk wonen met parkeervergunning, zij moeten vaak uitwijken uit hun directe woonomgeving naar een paal waar ze niet mogen staan omdat ze geen parkeer vergunning hebben.

Ten derde de auto's zijn veel duurder en dan ook nog een stuk kleiner dan een traditionele auto met verbrandingsmotor.

Ten vierde een EV kan geen caravan of andere last achter de wagen dragen waardoor hij als familie vakantie auto voor die mensen die hem zo willen gebruiken afvalt.

Ten vijfde een EV is lang niet zo schoon als je zou willen. Misschien wel op lokaal niveau maar niet mondiaal.

Ten zesde niet alleen de prijs van de EV auto's zijn veel duurder maar ook de stroomprijs is enorm gestegen de laatste jaren waardoor de prijs qua "brandstof" ook in het nadeel van de EV gaat komen.

De bovenstaande punten zijn mogelijk een reden waarom de EV's op dit moment minder goed verkopen dan de meeste fabrikanten hebben ingeschat en ingezet...
Hier een Tesla (1600 kg trekkracht), met carpento caravan. Prima te doen.
En wat kost die Tesla nieuw?

Want jij hebt hem ongetwijfeld als lease auto met lekkere lage bijtelling.
42 zelf gekocht!
Werk in het onderwijs, kwestie van keuzes maken.
Kijk eens aan. Mijn Ford Fiesta ST line met EcoBoost motortje was 20K nieuw. Minder dan de helft.
Ja maar hoe lang gaat zo een ecoboost motortje mee?

Hoewel je dezelfde vraag kunt stellen bij de accu of motor van een ev, zie genoeg oude Zoë’s langs komen waarvan de motor al een keer vervangen is (en men dat een pluspunt vind voor de verkoop 😀🤣)

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 13:48]

De c1 van mijn vrouw had ook zo'n klein drie cylinder motortje. Ging makkelijk tien jaar mee. De Ford dealer gaf er ook nog 1500 euro inruil voor die tien jaar oude c1.

De Fiesta is echt uit ontwikkeld. Hoeft ook maar eens in de twee jaar een beurt te hebben. Die gaat de tien jaar makkelijk halen. Rij er ook maar 12.000 km per jaar ermee.
Ik lees nog wel eens wat anders met name over de 1L ecoboost met meer dan 100pk maar goed niet elk zielig verhaal dat ik lees hoeft de waarheid te zijn natuurlijk :)

De C1 is inderdaad super, noot wat mee gehad, deed het altijd, super betrouwbaar.
Dit is het 2020 model. Maar het is natuurlijk ook een kwestie hoe je ermee omgaat. De bedoeling is dat je bij dit soort auto vroeg schakelt dus lage toeren rijdt. Dashboard adviseert al rond 2500 toeren te schakelen.
Op de snelweg gebruikt hij bij een constante snelheid zelfs maar twee cylinders.
kwestie van keuzes maken.
Gefixed: kwestie van keuzes kunnen maken.
Ten eerste is er niet voldoende energie (en dat gaat er voorlopig ook niet komen) om veel mensen met een EV te kunnen laten rijden. Stel eens voor dat 80% van NL (of Europa) elektrisch gaat rijden, waar moet al die stroom vandaan komen.
Stroom genoeg, dat is het probleem niet. Het probleem is de capaciteit van het netwerk om die stroom te verdelen, daar gaat het mis. Gaat opgelost worden door de tientallen miljarden die de komende jaren door netwerk leveranciers geïnvesteerd gaat worden. Te laat als je het mij vraagt, naar dat is een andere discussie.
Ten tweede (hangt ook samen met het eerste argument) er zijn niet voldoende laadpalen
Dat is een vraag en aanbod probleem. Als je nu al laadpalen wilt voor miljoenen EVs die er niet zijn dan ben je niet goed bezig. Vraag en aanbod is een samenspel die de komende jaren continu in spanning zal staan.
Ten derde de auto's zijn veel duurder en dan ook nog een stuk kleiner dan een traditionele auto met verbrandingsmotor.
Duurder, ja, al worden ze wel steeds goedkoper, maar nog niet genoeg. Tweedehandsmarkt is nog beperkt. Kleiner snap ik niet helemaal. Want bij een EV heb je juist minder ruimte nodig voor de motor. De accu is in de vloer verwerkt dus merk je niks van. Bedoel je dat er nog weinig modellen zijn die groot zijn?
Ten vierde een EV kan geen caravan of andere last achter de wagen dragen waardoor hij als familie vakantie auto voor die mensen die hem zo willen gebruiken afvalt.
De meeste EVs (niet de kleine modellen) kunnen prima en caravan trekken. Bereik is dan wel een ding, dat ben ik het met je eens.
Ten vijfde een EV is lang niet zo schoon als je zou willen. Misschien wel op lokaal niveau maar niet mondiaal.
Zucht, dit is zo vaak al verteld en herhaald. Ja, bij de productie nu nog meer vervuilend dan een ICE, naar in gebruik niet, waardoor je uiteindelijk schoner bezig bent. Kan het beter? Absoluut. Vooral de accu is het probleem. Maar die vervelende elementen zoals kobalt worden steeds minder gebruikt, dus ook daar zit verbetering. Daarnaast moet de recycling van accus nog op gang komen, ook daar zit een flinke markt.
Ten zesde niet alleen de prijs van de EV auto's zijn veel duurder maar ook de stroomprijs is enorm gestegen de laatste jaren waardoor de prijs qua "brandstof" ook in het nadeel van de EV gaat komen.
Gelukkig wordt benzine alleen maar goedkoper aan de pomp :+
Ik denk dat de meeste mensen geen geld hebben voor een EV maar allehande redenen verzinnen om dat niet te hoeven zeggen.

Ik wil best een EV maar heb er het geld ook niet voor. Zeker niet als ik ook nog een ruime auto wil om mijn gezin in te kunnen vervoeren.
Kom ik weer: classic Ioniq 28kWh. 200km range, ruime auto voor 5 personen. 10k op gaspedaal, rek je je budget op naar 13k heb je een relatief jonge met weinig KM's.
200km range …. Ik moet regelmatig 300 km enkele reis, dan moet ie wel een snelle lader hebben wil ik daar vrolijk van worden.

Maar voor simpel kort woon werkverkeer …. 5-8k te duur … daar kan je flink wat km benzine voor kopen :)
Mjah, 15 minuten aan een snellader en die accu zit weer voor de helft vol (zo niet meer). 1 van de voordelen van een "ouderwetse" accu met veel kobalt er in.

En tja, benzineprijzen zullen ook flink stijgen. Nu al 2 euro de liter, zal naar verwachting richting de 2.5 gaan dit jaar/komend jaar.

En voor 5k koop je op dit moment 2500 liter benzine. Uitgaande van een verbruik van 1:15 (wat vrij gunstig is denk ik) is dat 37.5K KM (onderhoud niet meegerekend, laten we zeggen 35K KM). Als je regelmatig 300km enkele reis moet rijden, rijdt je dat dus binnen een jaar op. Dan loont het toch al vrij snel om een EV te kopen :)

Maken we de berekening met een literprijs van 2.26 (volgens nu.nl de actuele prijs) dan kun je nog maar 33K KM rijden voor al die benzine. Reken ik wederom onderhoudskosten niet mee, of wegenbelasting voor de ICE/PHEV.

[Reactie gewijzigd door Arfman op 22 juli 2024 13:48]

Hier is een tekort aan parkeerplaatsen en de gemeente haalt vier parkeerplaatsen weg om er laadplaatsen van te maken. Dan maak je geen vrienden. En ik moet ook gewoon naar het tankstation, waarom dan ook niet langs de snelweg laden?
Ik heb zowel een benzine als een elektrische, en ik woon in een stad waar er nauwelijks een laadpaal vrij is en ik kan je zeggen dat de actiradius helemaal geen argument meer kan zijn. Omdat als je om de 2 tot 3 dagen je wagen in de avond stekkert heb je steeds een volle lading. Dat wilt zeggen dat je nauwelijks nog een tankstation moet passeren. In de praktijk kan het eens tegenvallen maar ik ben er vast van overtuigd dat als je in een stad woont waar er voldoende ladpalen zijn, dat je sowieso wel een kans krijgt om het in de avond een keer te stekkeren.

Daarbovenop, als ik van België naar Nederland rij, is het zo gemakkelijk om een laadpaal te vinden.
Hoewel deze mensen zich niet goed kunnen verwoorden, zijn er wel degelijk veel argumenten tegen EV’s. Om slechts een klein aantal te noemen:
- Zeer hoge afschrijving momenteel
- verbruik van 1 op 5 en daardoor vaak pas echt goedkoper ‘tanken’ als je thuis kan laden met zonnestroom.
- hoge aanschafprijs: Nederland heeft een relatief oud wagenpark, veel mensen kunnen geen (tweedehands) auto van €30.000+ aanschaffen.
- de range en laadsnelheid is idd beperkt, zeker als je een ouder tweedehands model dient aan te schaffen omdat je geen splinter nieuwe kan veroorloven.

Al met al is het niet per se voordelig om een EV te rijden. En dat terwijl veel ICE wagens niet of nauwelijks hebben afgeschreven de laatste jaren. Ik denk dat het belangrijk is om met een ander perspectief te kijken: wat is nu echt het voordeel van elektrisch gaan rijden? Behalve dat een aantal mensen het (subjectief) fijner vinden?
De reden waarom ik nog geen EV rijd is de actieradius.
Ik ben regelmatig voor mijn hobby in Europese landen te vinden, dan wil ik benzine rijden want dat is overal wel beschikbaar. Daarnaast rijd ik in mijn auto op een volle tank met eco stand rond de 850 kilometer. Dat red ik nooit met een EV in dezelfde prijsklasse als mijn huidige auto.
Wat een onzin stroom is iets beter verkrijgbaar als benzine.
Het niet kunnen of willen betalen is een eerlijker reden.
Elektriciteit is an sich wel beschikbaar, maar niet voor het laden van een EV of je moet tweemaal 2+ uren wachten of zelfs langer tijdens 1 rit. Vooral in plekken niet langs de grote en algemene snelwegen hebben dit probleem. Kijk vooral maar eens naar Oost-Europa, zelfs in Duitsland heb je genoeg plekken zonder een manier van fatsoenlijk opladen.

Het is niet de elektriciteit dat het probleem is, maar hoe je er gebruik van kan maken om je EV op te laden.
Huh ? "Stroom" an sich misschien wel, maar op een redelijke snelheid laden niet. Je gaat niet 12+ uur aan een enkelfase-opladertje hangen als je op doorreis bent.
Het hangt er een beetje vanaf waar natuurlijk. Ik kom net terug van Noord-Frankrijk (200km enkel). Nog los van dat dat binnen mijn bereik zou liggen (range 450-500km van mijn i4) heb in daar welgeteld een kwartiertje aan een Tesla supercharger gehangen. Kostte me 7,5 euro voor 24kWh, waarmee ik gewoon weer 180km extra bereik had. Niet eens tijd genoeg voor een tas koffie…

Het is lang niet zo erg meer. Ja, ik vond het vroeger ook fijn dat ik 1000km kon rijden en mijn tank in 5 minuten volgooien. Maar als je je wat organiseert, is de impact minimaal.

Maar goed, ik kan ook rustig aanschuiven in de file in plaats van als een bezetene slalommen voor 1 minuut tijdswinst.
Tja, dat is met een i4. Ik denk dat veel mensen aangewezen zijn op de aanschaf van een tweedehands ouder model EV, waarbij de range en laadsnelheden niet geweldig zijn. Tel daarbij een enorme afschrijving van EV’s op en Jan modaal heeft inderdaad genoeg reden om gewoon weer voor een ICE te gaan.
Dat klopt maar dat was het punt niet.

Het punt was dat je 12 uur aan een enkel-fase lader zou moeten hangen en dat je dat niet wil. Dat valt ondertussen steeds beter mee, kan ik uit ervaring zeggen.
Reist u wel eens door oost europa?
Er zijn dus Europees gezien meer laadpunten dan tankstations zonder de dorpen en steden te moeten doorkruisen?
maar met tanken ben je in 5 min mee klaar, en je stekker auto niet.
maar met tanken ben je in 5 min mee klaar, en je stekker auto niet.
Dat klopt, maar die 5 minuten is wel een beetje het best-case scenario.

Het tanken zelf is veel sneller, maar je bent ook wat tijd kwijt aan de (snel)weg verlaten, naar het tankstation toe rijden, in de rij staan, je auto naast de pomp zetten, afrekenen, etc..
Dat is allemaal niet veel tijd maar komt er wel bij.

Als je 5 minuten tanken vergelijkt met 20 minuten snelladen is het verschil 4 keer zo groot. Maar als eerst 5 naar een tankstation toe moet rijden en dan weer 5 minuten terug dan, dan wordt het 15 minuten vs 30 minuten en is het verschil nog maar 2 keer zo groot. Als je af en toe thuis kan opladen zodat je helemaal niet naar een tankstation toe hoeft win je weer tijd terug.
De reden waarom ik nog geen EV rijd is de actieradius.
Ik ben regelmatig voor mijn hobby in Europese landen te vinden, dan wil ik benzine rijden want dat is overal wel beschikbaar. Daarnaast rijd ik in mijn auto op een volle tank met eco stand rond de 850 kilometer. Dat red ik nooit met een EV in dezelfde prijsklasse als mijn huidige auto.
Als je zulke afstanden rijdt dan stop je ook met een benzineauto wel tussendoor. Het gaat niet alleen om tanken/opladen.
Laadsnelheid is tegenwoordig fors verbeterd en bijna even snel geworden.
Ik vind dat dat wel mee valt. Onderhand is 30% van alles nieuw verkocht (in NL) BEV, en als je de PHEV's schoorvoetend meetelt gaan we al richting de 50%.

5,1% van het volledige (personen)wagenpark is al EV, dat vind ik best wel veel. :).
Het is ook niet dat de overheid echt helpt. In Nederland wordt de wegenbelasting onbetaalbaar duur voor evs binnenkort. En ik België is de benzine zo goedkoop en elektriciteit duurder als het gas. Lijken me al 2 punten waar de overheid eenvoudig aanpassingen kan maken voor lange termijn en dus zekerheid kan introduceren.
Dat is juist uitgesteld: Eigenaren van volledig elektrische auto's hoeven dan volgend jaar nog steeds geen wegenbelasting te betalen. In 2026 wordt de wegenbelasting voor deze groep 60 procent. Dat loopt in 2029 op tot 65 procent en in 2031 verdwijnt het voordeel helemaal.

2031 is ver weg en 65% lijkt me allessinds redelijk in vergelijking tot ICE (meegenomen dat je sowieso hoger uit komt dan een vergelijkbare ICE door toename gewicht.)

Hopelijk kunnen we tegen die tijd af van gewicht als grootste differentiator. Lijkt me logischer om puur te kijken naar impact op milieu en zuinige autos te belonen. Ik heb helaas een 7 zitter nodig ivm een opgroeiend gezin van 4 kinderen. Maar koop dan wel het liefst een die zo zuinig mogelijk is en het liefst niet te zwaar (wat onmogelijk is natuurlijk).
in 2026 word de wegenbelasting dus al duur. en het wordt alleen maar duurder. Dat is toch wat ik zeg :). Binnenkort.
65% is toch een stuk minder. Maar alles is relatief natuurlijk. De stap van nul naar 65% is gigantisch 😂😢
65% is ruwweg evenveel als een vergelijkbare benzine auto. En dat is voor nu over 7 jaar is het de volle mep, ik koop mijn auto's om langer mee te gaan als dat. Dat je nog 7 jaar goedkoper kan rijden, zou de markt tijdelijk kunnen versterken, maar het zwaard blijft hangen.
Ik begrijp niet zo goed hoe een eigen oprit en 29 zonnepanelen een auto goedkoper maken.
Het probleem voor privé-rijders zit 'm vaak in het feit dat ze geen 40.000 euro of meer kunnen neertellen voor een auto. Kunnen ze leasen, dan is EV-rijden meestal geen probleem. Daar maken een oprit en zonnepanelen ook niet het verschil.

Ik heb overigens geen zonnepanelen, maar rij wel heel tevreden EV. :)
Zo zullen er wel meer zijn.
Toch simpel ... Diegene die eentje willen hebben, hebben al eentje gekocht.
Hier in België zit zogoed als geen enkele particulier op een EV te wachten. En dat bevestigen concessiehouders ook. EV/hybride = zakelijk, particulieren kopen het niet. De reden: te duur, rijbereik, stroomkosten die afgelopen 2 jaar ineens erg hoog waren, er is hier een afschakelplan in de winter bij stroomgebrek. En ook niet iedereen kan thuis laden. En aan een paal laden kost het dubbel van thuis. Dus nee goedkoper is het zeker niet. En de meeste voelen de bui ook al hangen ... Vroeger moesten we allemaal diesel kopen en kreeg je bijna subsidies ... hetzelfde met zonnepanelen en dan gaan ze nadien extra belasten. Dit zal nu niet anders zijn, want als inkomsten uit diesel en benzine dalen zal er toch geld van ergens anders moeten komen. Dus electriciteit zal duurder worden. De overheid heeft dit hier al een paar keer "geflikt" met als gevolg dat als de overheid zegt ... je moet dit en dat je krijgt subsidie, de meesten juisten het averechte doen
Wel, EV is zakelijk. Hybride al niet meer want de fiscale aftrekbaarheid valt ieder jaar met 25% weg. Dus daar zitten werkgevers ook niet meer op te wachten. Als particulier heb ik idd ook wel het idee dat je toch beetje gek moet zijn om nu full-electrisch aan te schaffen.
Ik heb nog een hybride gekocht zakelijk voor 1 Juli 2023 ... Heb hem sinds Februari. Dus ik geniet nog van de 100% aftrek op benzine. Maar sindsdien zijn hybride's ook niet meer zo in trek. Nochthans voor velen is dit de ideale "tussenoplossing". Ikzelf rij meestal rond de kerk. Maar als ik wat verder moet is er ook geen enkel probleem. Heb nu zo een 2000km gereden en slechts 2,2l verbruikt. Maar ik kan thuis ook opladen enja ik heb zonnepanelen. En de enige reden dat ik een hybride gekocht hebt was omdat het fiscaal voordelig was, mij 5 jaar oude diesel met slechts 60k op de teller was meer dan goed genoeg. Maar voor verkopers die het land rondtoeren worden nog wel hybride's gekocht hoor. Voor al de rest is het puur EV als het zakelijk is. En ik heb een "magisch" getal voor ogen wat een wagen mag kosten en dat is 1/10 van je huisprijs. En in mijn geval is dat dus 50k ... En daar vind je niet zoveel onder. En zakelijk gaat het zeer goed, maar als ik jong was kocht je voor 60k euro een villa in de duurste driehoek van België ! En als ik meer zou uitgeven dan zal het eerder zijn aan iets alla Aston Martin of Porsche ofzo en dat zal zeker geen EV zijn. We hadden onlangs een VW ID buzz gezien ... Ze zei ... ow dat wil ik wel als volgende wagen. 70k met opties. Enja alles zal duurder worden en dat zal zo blijven duurder worden. En dit komt niet alleen door grondstoffen/werkuren, maar ook veiligheid van de wagens die alsmaar omhoog moet. Wat een goede zaak is uiteraard. Maar er zijn genoeg mensen die nu al moeite hebben, en dat zal ook niet beteren. Er komt nog een serieuze rush op wagens met verbrandingsmotor aan en daar zal mee gereden worden tot het een flinstone mobiel is.
Het valt mij op dat mijn vrienden (in België) die een bedrijfswagen hebben, allemaal geen elektrische hebben en ze zijn allemaal van dit of vorig jaar. Ik ga de eerste van ons zijn die met en BEV rijdt.
Het mag nog altijd, maar fiscaal niet meer interessant. Je kreeg nog fiscale aftrek voor 100% (inclusief benzine/diesel) als het minstens een hybride was, de bestelbon moest voor 1 Juli 2023 binnen zijn. Was de bevestelbon ten laatste op 31 December 2022 dan had je nog altijd dezelfde voorwaarden als voordien en kon benzine/diesel/wagen 100% zakelijk ingebracht worden. En met de wachttijd die gemakkelijk kan op lopen tot een jaar en meer is het niet raar dat ze nog een "nieuwe" non hybride/ev hebben. Ik heb mijn hybride besteld 30 Januari 2023 en levering was op 1 Februari 2024. Maar je mag nog altijd een benzine/diesel wagen kopen. Alleen betaal je daar meer voordeel alle aard op privé en zakelijk kan je niet meer 100% btw recupereren. Dus het is niet dat het niet mag, het is gewoon ook niet aantrekkelijk meer. Als je 100 wagens in je vloot hebt met een gemiddelde waarde van 50k, dan zit daar zo een 8800 euro btw (ik rond af om gemakkelijk te rekenen). Dan ben je dus 25% kwijt van de btw op die wagen. Dus 2200 euro per wagen. Doe dat maal honder ... en dan hebben we nog niet over rijtaksen en inschrijving. En dan ook nog 25% kwijt van de brandstof. Ok dit is als je deze zou kopen, leasen is nog wat anders, maar als het leasebedrag dat jij in totaal 50k is dat je moet betalen (dus voorschot + 4/5 jaar leasing). Dan blijft dat hetzelfde. Dat is dus alleen op de wagen 2200 euro zonder al de rest. Dat is 550 euro per jaar. Dat valt wel mee voor de meeste bedrijfen. Maar doe dat maal 100 en dat is al een heel ander bedrag. En dan is er nog de brandstof, rijtaksen etc. Dat is per jaar gemakkelijk 90-100k op een vloot van 100 wagens.
Maar stel dat je 10 wagens hebt (een kmo bijvoorbeeld) dan is dat nog 10k op een jaar. En voor sommige bedrijven is dit uiteraard peanuts, voor andere is het misschien een must om te besparen. Note: dit zijn zeer ruwe cijfers.
Jij voldoet helemaal aan het beeld dat "men" (wie zijn dat?) heeft van de particuliere autokoper: een EV is te duur in aanschaf.
Maar om nou te zeggen dat je gek moet zijn om er privé één te kopen? Een EV rijdt heerlijk, dus heeft men het geld, dan koopt men er één.
als inkomsten uit diesel en benzine dalen zal er toch geld van ergens anders moeten komen. Dus electriciteit zal duurder worden.
Dat lijkt mij een vreemde zaak, dan zouden niet-auto rijders, plots gaan meebetalen aan andermans rijden. De electriciteitsrekening voor mijn huishouden opeens verhogen omdat de belasting inkomsten uit fossiele brandstoffen wegvallen ?

Dan de motorrijtuigenbelasting omhoog gooien en opnieuw berekenen op basis van gewicht lijkt mij een betere optie. Dan betalen zij die geen auto rijden, niet mee aan de 'hobby' van anderen.

[Reactie gewijzigd door Spinner op 22 juli 2024 13:48]

Als iedereen gaat EV rijden en geen inkomsten meer hebben uit benzine/diesel, waar gaan ze het geld dan halen, rijtaks verhogen ? Dat kan uiteraard. Maar er zal wel een percentje bijkomen bij electriciteit hoor. De overheid kan die inkomsten niet missen. Een alleenstaande betaald nu ook mee voor de kinderen/opvangen van anderen. Iedereen betaald mee voor alles, of je daar nu gebruik van maakt of niet. Zo sponsor ik ook vele subsidies en cultuur en theater etc, terwijl ik daar nooit naar toe ga bijvoorbeeld
Dan gaan we rekeningrijden, wat de enige juiste manier is: Nu is dat een beetje verweven in de benzine prijs: rijdt je meer, dan tank je meer brandstof en betaal je meer. Dat kan met electriciteit niet zo maar, want je straft stroomverbruik af, bv je warmtepomp thuis is de grootste verbruiker, die kan je niet zo maar afstraffen, dus gaan we per km betalen.
Eindelijk iemand die rekeningrijden noemt! Dit is de enige manier om het eerlijk te houden.
Wees gerust; niet iedereen gaat meebetalen. :)

Dit jaar is een nieuwe schijf geintroduceerd voor de energiebelasting. De 1e schijf liep voorheen tot 10.000 kWh/jaar. Deze is nu opgeknipt in een schijf tot 2.700 kWh en daarboven tot 10.000 kWh/jaar.
Op dit moment hebben die 2 schijven nog hetzelfde tarief en is het opknippen zogenaamd gedaan om het "lage" tarief goedkoper te maken. Maar neem van mij aan dat het tarief van de 2e schijf (dus vanaf 2.700 kWh/jaar) echt wel zal worden verhoogd.
Dan *lijkt* de 1e schijf wel goedkoper, maar is dat in absolute zin natuurlijk niet en wordt effectief alleen maar het verbruik vanaf 2.700 kWh per jaar duurder gemaakt.
En dat betreft dan vooral EV-rijders en warmtepomp-eigenaren.

Heb je zowel een EV als een warmtepomp, dan ben je dus dubbel aan de beurt.
Die schijven zouden inderdaad helpen met kosten verschillen.
Mijn verbruik op jaarbasis bedraagt ~3200 kWh.
Geen EV en geen warmtepomp.
Wel 2x i5 13600K, RTX 4070, die per dag zo'n 15 uur aan staan, waarvan ~40% gaming, dat is mijn hobby, waar ik voor betaal.

Doordat er buren wonen, boven, onder, rechts en links, zakt de temperatuur in mijn appartement niet onder de 16 Celsius, bij wijze van spreken '5 minuten kachel aan op 20' is genoeg.
Lage kosten voor gas.

Alles onder de 15 KM ga ik fietsen, voor de enkele keren boven die 15 KM, auto lenen van vrienden, familie, buren of OV.
Ik vind die Ford Explorer er nog wel leuk uitzien. Alleen heb ik het gevoel dat ze een generatie achter lopen. Ze zijn aan Volkswagen moeten gaan vragen hun uit de brand te helpen met hun MEB platform, maar de Volkswagen groep is nu bijna klaar met hun MEB+ (800v) dus jah...

Amerikaanse merken en EV's.. It ain't a match made in heaven (yet?)
Amerikaanse merken en EV's.. It ain't a match made in heaven (yet?)
Op Tesla na dan?
De 800 platforms hallen gemiddelde snellaadsnelheden van 200+kw. De Mustang Mach-E ER uit oktober vorig jaar haalt 75kw gemiddeld.

Mijn Kona die nu 4 jaar oud is haalt 64kw gemiddeld.

De Ioniq 6 uit januari 2023 doet 200kw, heeft een groter bereik, lager verbruik en is vergelijkbaar in rijdcomfort. Oh, en hij is goedkoper (ik vergelijk de long range versies).

Ford EV doet het slecht, maar niet omdat het EVs zijn. Het zijn gewoon dure minder goeie auto's.
Mijn Xpeng haalt 320kW en kost minder dan Duitsers.

Nu komt de G6, 270kW en begint bij minder dan €42K, waar nog €2K subsidie vanaf gaat.

Wat moet je dan met zo'n Ford?
Sowieso Chinese auto's vermijden en een flinke naheffing sturen voor de huidige eigenaren (wegens Chinese Staatssubsidies).
Daarnaast, Chinese auto's hebben een dusdanig groot probleem met onderdelen dat ze bij sommige verzekeringen al niet meer worden opgenomen.
Toen ik ging shoppen was er geen luchtvering, stoelmassage en automatische achterklep als optie te krijgen voor de BMW IX vanwege onderdelengebrek. En de levertijd was nog steeds een jaar.
Chinese Staatssubsidies
En wat is daar problematisch aan?
Dat het staatssteun is, of dat het Chinees is?
Want Volkswagen heeft ook ruim 800 miljoen gekregen van Spanje, en zelfs 9 miljard van Canada voor een fabriek daar.
Northvolt (een batterijproducent) heeft ook nog 900 miljoen gekregen van Duitsland.
Peugeot kreeg een paar jaar geleden bijna 600 miljoen van Frankrijk.
En de Franse overheid heeft recent nog even 5 miljard uitgeleend aan Renault, waarbij de overheid voor 90% garant staat.

En een bedrijf als bijvoorbeeld BYD hoeft het ook echt niet te hebben van de staatssteun hoor.
Die maken al tientallen jaren auto's, ook gewoon met benzinemotoren. En ze zijn een van de grootste batterijfabrikanten, waardoor hun batterijen ook gewoon in de Tesla's zitten die in Berlijn van de band rollen.
BYD kan zijn accu's veel goedkoper maken, omdat ze het lithium onder marktprijs mogen kopen. Zo kunnen ze hier de lokale auto industrie kapot maken en hun prijzen drastisch verhogen.

Het ware probleem is misschien wel dat we zelf geen lithium delven, want dan kunnen we dezelfde techniek toepassen, want lithium heeft de EU wel.

[Reactie gewijzigd door MrSnowflake op 22 juli 2024 13:48]

Ford heeft ook gewoon geen goed EV aanbod. Er zijn gewoon betere alternatieven. En ook met de Ford F150 Lightning zetten ze in op een doelgroep die over het algemeen heel conservatief is in de keuzes. De truck rijders zullen pas laat overstappen naar een EV. Ook omdat deze vaak ingezet worden om dingen te trekken, en dat is voor nu nog een zwakker punt van een EV als het gaat om range.
Mwa, Rivian verkocht 70% meer autos en die verkopen alleen maar pickup trucks.

[Reactie gewijzigd door muffer op 22 juli 2024 13:48]

Klopt, en die richten zich op een hele specifieke doelgroep. Een doelgroep die weer geen interesse heeft in een Ford F150. En je moet ook naar absolute aantallen kijken. Hoeveel auto's verkoopt Rivian.
Mwa, Rivian verkocht 70% meer autos en die verkopen allees maar pickup trucks.
En een SUV. De Pickup (R1T) was er als eerste en kwam in 2021, de SUV (R1S) kwam een jaartje later en is daarom ook alweer even op de markt.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 13:48]

Helaas niet in Europa, ik had graag een R1S gewild. Nu heel blij met de KIA EV9, maar het hele adventure pakket van de Rivian is wel vet. Lijkt me een fantastische gezinsbak. Wel groot, maar ik woon niet in een grote stad en heb dus meer ruimte.
Waarom krijgen we niet een electrische John Deere?
Bizar hoe het tij opeens gekeerd is. Tja minder subsidies, meer druk van de Chinese fabrikanten en natuurlijk elk jaar weer meer auto’s maken, het moest een keer een dipje krijgen. Maar het zal wel weer omslaan - de lange termijn trend is toch vrij sterk naar lagere kosten en hogere dichtheid van accu’s en dat maakt het bijna onvermijdelijk om elektrisch te rijden.
Ik kijk de kat uit de boom tot het zover is en de EV echt een gelijkwaardig alternatief voor de ICE is. Dat is absoluut niet zo momenteel en hij is nog duurder ook.
Exact, het mist nog enkele functionaliteiten die een ICE wel heeft. Als je met vervanging van een ICE wilt komen moet je een product uitbrengen wat minimaal gelijkwaardig is qua functionaliteit.

Het liefst beter.
Definieer functionaliteit? Wat mis je in een EV?
Wat ik mis is radius, een acceptabele prijs in vergelijking met een budget ice, en garantie dat de accu me niet een godsvermogen gaat kosten.
Maak die dingen basis zonder alle snufjes, 20k en 10+ jaar garantie op de accu en verplicht gemeenten en corpot om me in de tuin te laten laden of voer een laden voor thuis tarief pas in en ik heb geen bezwaar meer.
Maar dat is gewoon niet realistisch en gaat niet gebeuren.

Nu kosten ze me even veel om te laden als het kost om mijn tank te vullen voor dezelfde radius en kan ik voor de meerprijs 200.000km aan benzine tanken en de wegenbelasting betalen. Bovendien is de verzekering goedkoper.

De EV heeft nog een lange weg te gaan voor de kopers van een normale ice. Als je al een veel te dure luxe ice reed valt het wel mee mar dat is meer uitzondering dan regel.
Als ik nu een ice zou kopen is dat een nieuwe van 18k. Een vergelijkbare radius kost in een ev ruim 42k. Dat is nogal een verschil.

Vakantie hoeft van mij niet met de auto. Ik kan zo lang niet eens rijden zonder krampen. Maar naar Duitsland moet toch wel kunnen. Sterker nog dat wordt met de dag belangrijker omdat we hier echt alles aan het verpesten zijn.
Persoonlijk zie ik het liefst een hybride met zeg 150 km radius in de winter (200 a 225 in de zomer) met iets van een 30 kw accu en een 3 of 4 cilinder ice motor van 1 a 1,2 liter met 75 ish bhp. Dat is iets meer pk als 3n gewone ice van dat formaat maar je draagt dan ook extra gewicht. De wegenbelasting moet wel aangepast worden voor een hybride vind ik dat is nu ongunstig door het gewicht.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 13:48]

Ik heb niet veel tegen je comment in te brengen, ik zeg al jaren: een phev met 100km zou perfect zijn voor mij (helaas haalt die van mij alleen met de zon in de rug 50km, en zelfs dat is te weinig).

Maar zorgen maken over range is toch enkel een issue voor mensen die veel rijden op 1 dag. Dag dagelijks heb je met je EV zelfs alleen maar voordelen, want je vertrekt thuis nooit met de verrassing dat je net voor je werk toch nog moet gaan tanken (en juist die dag ben je al laat). Ik zie dat als heel groot voordeel en die paar keer per jaar dat ik toch verder moet rijden, dan heb ik dan maar een extra inconvenience. Imho is het dagdagelijkse voordeel veel groter.
Die zijn hierboven al genoemd. Maar ik zal hier even snel een opsomming maken:
  • Afstand
  • Veiligheid
  • Kosten vervangen batterijen
  • Oplaadpunten en elektriciteit in Europa
  • Opslag / Overdraagbaarheid brandstof
  • Snelheid en daarmee snelheid op lange stukken
Edit: Apart, er valt mij op dat je eerst op +2 met reacties staat, wat na verloop van tijd (een dag of wat) op 0 of -1 eindigt. Zo zie je maar waar een onbalans in persoonlijke voorkeur toe kan leiden alhier. Op andere fora is het overgrote deel het hier wel mee eens. Het is niet alsof dit geen meetbare danwel totaal geen relevante feiten zijn.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 13:48]

Afstand? Genoeg modellen inmiddels met >500km range inmiddels.
Veiligheid? Zo ongeveer alle hebben de maximale NCAP score, voldoende toch?
Kosten voor het vervangen van de batterij is onzin. Inmiddels riant bewezen dat ze ruim 250k km mee gaan, en dan kun je ze nog prima als thuis accu gebruiken wanneer ze wel “op” zijn voor in de wagen.
Het merendeel van de auto’s zijn na 250k km ook gewoon op.

Nee niet voor iedereen is het een optie, maar voor het merendeel van de mensen wel.
Wij hebben een wagen met een range van 200km snelweg snelheden. Niet ideaal voor een weekend weg naar Parijs bijvoorbeeld. Dan lenen we de auto van familie.
De volgende word er een met meer snelweg range, en dan is dat ook geen probleem meer.
Afstand? Genoeg modellen inmiddels met >500km range inmiddels.
Ik ben 100% pro elektrisch, maar >500km is toch wel een premium auto. Waar bij ice premium voor extra pk's, comfort of andere opties was, is bij elektrisch premium de afstand die je ermee kan rijden. Dat is toch wel het belangrijkste verschil in functionaliteit. Dus als je een krap budget hebt is ice of hybride voor een modaal budget de betere oplossing als je iets verder dan de volgende stad in Nederland wilt rijden.
Ja, afstand. Mijn ene auto >700/800 km op 1 tank benzini.
Ja, veiligheid. De vangrail is er niet op berekend bijvoorbeeld.
Ja, kosten. Mijn auto > 400k km. Daarna kan je hem gebruiken als diesel generator thuis.

Nee, het is niet dezelfde functionaliteit zoals je zelf al toegeeft. Jij moet een andere auto lenen voor lange reizen. Ik niet. Niet iedereen gaat alleen maar naar Parijs. Je kan zelfs naar Barcelona rijden. Of Budapest. Dat heeft serieuze impact op je reistijd, laat staan een laadpaal vinden in Oost-Europa.
Ja, veiligheid. De vangrail is er niet op berekend bijvoorbeeld.
Weet je waar een vangrail niet op berekend is?
Hoge SUV's. Die zijn hartstikke gevaarlijk omdat de vangrail daarvoor gewoon te laag is.

En wagens van meer dan 2000kg rijden er allang rond.
Begin deze eeuw wogen de grote stations ook al meer dan 1700kg. Maar bedrijfsbusjes van meer dan 2000kg rijden natuurlijk al heel veel langer rond. En moderne ICE's zijn met alle verplichte veiligheidsmaatregelen ook niet meer zo licht.

En zoals gezegd krijgen heel veel EV's een 5 sterren NCAP score. Daar kunnen de Europese autofabrikanten met ICE's niet aan tippen.
Ja, dat is waar. Weet je waar een vangrail ook niet op berekend is? Een vrachtwagen. Zo'n grote.

Wie kan er niet aan tippen? Ik heb zoveel waggies voorbij zien komen met een 5 sterren NCAP score.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 13:48]

Maar je rijdt nooit 800km in 1x. Mocht je dat wel doen dan lijkt het mij verstandig om regelmatiger pauzes pakken.

Ik ga je argumenten niet proberen te weerleggen want ik vermoed dat je daar verder niet voor openstaat.
Maar je rijdt nooit 800km in 1x. Mocht je dat wel doen dan lijkt het mij verstandig om regelmatiger pauzes pakken.
2x per jaar naar Italië (1500km). Lief en en ik rijden om de beurt. Dat doen we in 1,5 dag. Volgens de ANWB EV routeplanner zouden we 8 uur (acht uur!!!) extra tijd aan laden kwijt zijn. Dat maakt de keus wel makkelijk hoor. We gaan binnenkort onze 10 jaar oude Hyundai i30 vervangen. En ik weet wel wat het niet wordt. Een nieuwe dikke EV is niet te betalen , en bij een kleine kom je accu te kort.
Als ik naar rome doe is dat 14h rijden 2 uur opladen. Om veilig te rijden is het toch elke 2 uur stoppen en eens wisselen dus 7 keer , 2 -3 keer langer om iets te eten en je zit snel aan 1-1.5 uur . Verschil met ev is dus miniem.

Als je dat met een overnachting doet zal dat amper verschil zijn.
Interessant gezichtspunt. Met welke auto doe je dat?
Oh, laat dan maar. Je bevestigt eigenlijk wat velen hierboven ook al aangeven.
Je begrijpt het echt niet, hè? Een Model Y LR is voor verreweg de meeste mensen (mijzelf incluis) niet te betalen. Alle andere voor- en nadelen kom ik niet eens aan toe. Het houdt al op bij de aanschafprijs. Waarom is dit zo moeilijk?
Het blijven natuurlijk serieuze bedragen. En een EC4, Fiat 600 dat zijn natuurlijk hele kleine auto's. Die zijn wat minder geschikt om met je gezin op vakantie te gaan.

Dan de range, Fiat 600 WLTP van 300 km. Nou in de praktijk met de nodige marge en op vakantie enkel snelweg haal er maar 1/3e vanaf en dan ben ik nog coulant, waarschijnlijk is het de helft. De e-c4 doet het een klein beetje beter maar vakantieauto's zijn het allerminst. En dan betaal je nog 30K he vergeet dat niet, en dat is ook nog eens vanaf. Dan moet je hem nog aankleden.

Even vergelijken met de Dacia Jogger hybride. 7 zitplaatsen als je wilt, 900 km range voor 29.000 euro.

Nou, dan weet je wel wat iedereen koopt :)
Die EC4 is amper kleiner dan die dacia die je opsomt hoor: een 4.4m, noem ik nu toch niet echt "heel klein".
En de ec4 heeft een real range van een 300 km

https://ev-database.org/car/1587/Citroen-e-C4

Ja idd als je in putje winter gaat rijden zal dat minder zijn anders zal dat wel , zeker rustig opde een autostrade dat zijn. En aankleden?

Die ec4 is veel veiliger dan die dacia en iets beter uitgerust. het enige wat die dacia zo wat voor heeft is iets meer ruimte en die 900km. Als dat je enige criteria is dan zijn er nog andere die nog meer range bieden hoor, niet dat je daar veel mee bent 99% van de ritten .
Iedere 2 uur stoppen vind ik wel veel hoor, mij niet gezien. Ik rij toch wel graag 4/5 uur door.
Dat kun je wel vinden maar de wetenschap geeft je ongelijk. Mensen kunnen zich niet zo lang achter elkaar concentreren. Geen enkele baan verwacht dat mensen 5 uur achter elkaar geconcentreerd zijn. Zelfs professionel chauffeurs mogen dat niet.

Iedere twee uur een pauze van 20 minuten is de norm. Professionals kunnen wat langer achter elkaar door maar moeten dan ook langer pauze nemen. Amateurs met kinderen op de achterbank zouden dat niet moeten doen.
Nee echt, een EV is gewoon zeer ongeschikt voor lange vakantieritten tenzij je extreem zen bent als persoon en enorm veel geduld hebt. En al helemaal als je net als ik kleine kinderen aan boord hebt, dan ben je al helemaal het liefst zsm op je bestemming.
Ik kan me niet voorstellen dat het helpt bij je concentratie, na 4 uur op de bank zitten met kinderen ben ik al moe. Op vakantie rijd je ook nog eens op onbekende wegen en mogelijk een taal die je niet goed spreekt.

Sorry als het allemaal een beetje zwaar overkomt, ik weet dat mensen het heel normaal vinden om 4 uur achter elkaar te rijden. Ik heb geen auto dus ik heb makkelijk praten over wat andere mensen zouden moeten doen. Toch kan ik wel zeggen dat 4 a 5 uur achter elkaar doorrijden niet bevorderlijk is voor de veiligheid (en als iemand zegt 4/5 uur dan denk ik dat het soms ook wel eens 6 uur of meer wordt omdat er net even geen goede plek was om te stoppen of omdat de eindbestemming in zicht is ofzo).
Ik heb weleens van Milan naar Zuid-Nederland gereden op de motor in één streep door met enkel tankstops. Hetzelfde heb ik gedaan van Cap D'agde in Zuid-Frankrijk naar Antwerpen met een Audi Q7 en zeker in die laatste is dat echt eenvoudig. Je zet cruise control en lane assist aan en het meeste is toch 6-baans tolweg rechtdoor.

Het zal misschien wat minder veilig zijn als je het echt gaat meten. Maar ik denk dat er dagelijks veel situaties in het verkeer voorkomen die nog veel onveiliger zijn. Op een brede snelweg met amper verkeer kan er niet zoveel fout gaan, zeker niet als je 's nachts rijdt en je hebt alle hulpmiddelen aan. Denk je dan echt dat ik steeds 20 minuten ga stoppen? Nee tankpas door de gleuf, misschien even de benen strekken en een koffietje halen en weer weg.

Ik denk zelfs als ik met een EV op vakantie zou gaan en elke 2 uur moest stekkeren, en als je een beetje leuke snelheid rijdt waarschijnlijk nog vaker, dat ik zo gefrustreerd zou raken dat dat nog gevaarlijker zou worden. Ik ken iemand die het heeft gedaan en die werd helemaal doodziek van al dat gestekker, nooit meer zei hij. Ik ken er zelfs die het vliegtuig pakken omdat ze een lease EV hebben en er geen zin in hebben.

Tuurlijk het gaat allemaal. Er zijn verhalen van mensen die met een i3 naar Zuid Italie rijden. Kan het ja maar echt comfortabel reizen is het niet. Met een benzine kun je nog zeggen kom we rijden nog even een uurtje door want hier zijn weinig stops of de kinderen slapen nu net. Met een EV ben je gewoon verplicht te stoppen en voor minimaal 20 minuten en dat is het vervelende.
Dat kun je wel vinden maar de wetenschap geeft je ongelijk. Mensen kunnen zich niet zo lang achter elkaar concentreren.
Allereerst, welke wetenschap? Ten tweede, als hij dat iedere keer doet, 4/5 uur achter elkaar rijden, dan kun je daar uit afleiden dat je stelling i.i.g. niet algemeen geldend is, maar eventueel 1 grote vlag waarmee de lading gedekt probeert te worden.

Ikzelf reed bv. ook 6/7 uur van R'dam naar Berlijn en terug, met af en toe een stop om te tanken of even de benen te strekken. Ik viel niet in slaap en er gebeurde helegaar niets onveiligs.

Ten derde, in NL zijn ze goed in het verzinnen van verlammende of verstikkende wet- en regelgeving.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 13:48]

Komop, je weet toch wel dat vermoeidheid negatieve invloed heeft op alles?

Stukje van https://www.sciencedirect...abs/pii/S0301051100000855
Fatigue during driving is a serious problem in transportation systems and is believed to be a direct or contributing cause of road related accidents (Gander et al., 1993). For instance, road related injury costs billions of dollars (Donovan et al., 1994) with studies suggesting that fatigue is responsible for up to 20–30% of road fatalities (Camkin 1990). Fatigue or sleepiness is frequently reported in night-time drivers (Torsvall and Åkerstedt, 1987) and is thought to be a major factor in accidents occurring in monotonous driving conditions (Horne and Reyner, 1995c). Analysis of accident data suggest that fatigue is implicated in road accidents, particularly at night (Mackie and Miller, 1978; Haworth et al., 1989, Kecklund and Åkerstedt, 1993) and in situations in which driving hours are very long (McDonald, 1984, Hamelin, 1987)
En hoe lang houden mensen het vol voor ze moe zijn? ongeveer een uur
https://acrs.org.au/files/arsrpe/RS020004.PDF
All 40 subjects (20 truck and 20 non-professional drivers) completed the study. The average time to the first
visible signs of fatigue (transitional phase), identified from the simultaneous EEG and video analysis, was 66 ± 2.3 minutes in the professional drivers and after 65 ± 2.8 minutes in the non-professional drivers (not
significantly different). This was usually followed by subjects entering the transitional to post-transitional and
post-transitional phases of fatigue. It should be noted that the subjects moved through a number of these micro sleep cycles i.e. the different fatigue phases, until the study was terminated after approximately two hours (2 hrs ± 30 minutes) of driving. The subjects remained in each of the fatigue phases for 2-3 minutes on average.
Na 1 uur rijden begint vermoeidheid al in treden en beginnen mensen slechter te rijden. We kunnen het er over hebben hoeveel slechter acceptabel is, maar laten we niet doen als of 6 uur rijden geen invloed heeft op de veiligihed.

Als je meer wil weten kun je daar acherliggende wetenschap vindne.
Mooi dat je met bronnen komt. Altijd welkom.

Je eerste onderzoek is Amerikaans, waar mensen over het algemeen uitgebuit worden qua werkhoeveelheid en waardoor slaapgebrek onstaat. Zo is het hebben van een vakantie van twee aaneengesloten weken al bijna een uitzondering. M.a.w., is de begintoestand van de onderzochten bekend?

Je tweede onderzoek is dat wederom, Amerikaans, en gaat in totaal over 40 individuen. Dat is niet echt representatief.

Bestaan er toevallig ook NL onderzoeken en daarmee bedoel ik onderzoeken in NL?

Alleen uit deze twee de dingen concluderen die jij nou doet is niet verstandig.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 13:48]

Dit heeft geen zin, jij gaat ieder onderzoek dat ik aandraag afkeuren.
Je eerste onderzoek is Amerikaans
Nee, Australie.
M.a.w., is de begintoestand van de onderzochten bekend?
Ja, lees de artikelen.
Bestaan er toevallig ook NL onderzoeken en daarmee bedoel ik onderzoeken in NL?
In deze staan tientallen verwijzingen kunnen zien naar onderzoeken van over de hele wereld.
Je tweede onderzoek is dat wederom, Amerikaans,
Nee, weer Australisch.
en gaat in totaal over 40 individuen. Dat is niet echt representatief.
Hoezo niet? Als ik 40 keer nat wordt als ik in de sloot val dan is dat voor mij voldoende bewijs dat water nat is.
A sample size calculation using the EEG changes in all frequency bands provided a statistical power (1-β) of >0.9 based upon an effect size of >0.9. A 2x5 repeated measures ANOVA (professional versus non-professional drivers by alert, transitional, transitional-post transitional, post transitional and the arousal phase) was used for each frequency band separately, to make within and between group comparisons of EEG activity in the two groups of drivers. Post hoc analyses were conducted to determine specifically where differences existed in the comparison of the means for the five phases in the two groups of drivers. The significance level was set at p<0.05 for all analysis performed. Results are reported as mean and standard deviation of differences.
p < 0.05 is de geldende standaard in de wetenschap. Het is wel een beetje de ondergrens en niet iedereen vind het genoeg, maar het is wel de geldende standaard.

40 is inderdaad geen grote groep, maar je kan dat ook uitleggen dat als je met zo weinig mensen een wiskundig significant resultaat kan met het een vrij sterk signaal moet zijn.
Dit heeft geen zin, jij gaat ieder onderzoek dat ik aandraag afkeuren.
Nee, niet afkeuren, kritiek op hebben. Daar vergissen mensen zich nogal eens in.

Australie is ook geen NL. 6 uur lang in de woestijn rijden met 40+ graden is anders dan datzelfde doen in Noord-Europa. Ik ga alleen af op hetgeen je plaatst op tweakers.

40 keer nat worden is wat anders dan meten onder de bevolking of vermoeidheid een rol speelt bij verkeersongelukken. Het laat zich een stuk lastiger vaststellen en er zijn veel meer variabelen in het spel.

Zelfs over de ondergrens is dus al geen unanieme overeenstemming.
Jouw scenario klinkt wel heel optimistisch. Het kost al veel tijd om van de snelweg te gaan, de laadpaal te zoeken, aansluiten/afkoppelen etc. Dus dat red je niet met 10-15 minuten. En dat is ervan uitgaande dat niet alle laadpallen bezet zijn want zeker in de zomer kun je dat nog wel eens hebben. Ik heb vaak genoeg laadfiles gezien. Dus 30-45 minuten extra geloof ik niet zo.

En ja als je natuurlijk gaat stoppen om uitgebreid te ontbijten en dan weer om uitgebreid te lunchen en die tijd niet meetelt is dat wel creatief. Maar dat betekent ook dat je meer geld kwijt bent want dan ga je steeds uit eten. Kinderen kunnen prima een boterham in de auto eten.

En ja inderdaad wij pakken altijd het vliegtuig dat is het makkeljkste en snelste ;)
Van de autostrade gaan om te wisselen kost evenveel tijd, ik spreek vam extra tijd die het zou nemen om puur op te laden.

Wij rijden ook altijd als het niet druk is om files ed te vermijden. Indien je dat niet doet sta je toch een paar uur in de file en is daar je verbuik heel laag en maakt het extra laden nog minder uit.

“Uitgebreid eten” is dan een boterkoek kopen en die rustig opeten . Of iets voorgemaakt opwarmen / pasta box opeten. Beide duurt dat lang genoeg om die wagen zo goed als volledig op te laden.
LOL het is eerder mensen die op de een of andere manier hun akeer? van EV's moeten verantwoorden met weinig rationele argumenten.

Ik merk amper verschil tussen lang rijden met de BMW X1 van vroeger of de tesla Y LR van nu.
Afstand? Genoeg modellen inmiddels met >500km range inmiddels.
Hou nou toch eens op! Volgens Carbase is dat voor de meeste mensen (iig voor mij) gewoon geen financieel realistische optie! Die dingen kosten een godsvermogen!
Veiligheid? Er fikken in verhouding spontaan meer ICE auto's af dan EV's. En verder zijn ze minstens zo veilig als een ICE variant.
Er zijn ook wel veel meer ICE dan EV. Ik geloof dat er 3 miljard auto's wereldwijd zijn. Een 20-30 miljoen daarvan zijn EV's.
Oh ja, dat affikken. Ook dat nog. Er stond toch nog enige tijd geleden een boot in de hens?

3 keer raden wat er niet te blussen was en waardoor dat kwam?

Spontaan fikken? Wie wat waar hoe?

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 13:48]

Het grootste verschil in brand tussen de twee soorten auto's is dat een brandende ICE niet nieuwswaardig is, maar een EV wel.

Overigens is er geen bewijs dat dat schip is gaan branden door elektrische auto's. https://www.bnr.nl/nieuws...iet-door-elektrische-auto
Het grootste verschil is dat een ICE brand te blussen is en een EV brand niet.
[...]


Gozert, daar hebt ik het helemaal niet over. Maar het is wel framed dat dat artikel dan wel weer nieuwswaardig wordt bevonden.

En wat boeit dat eerste? Het ging om veiligheid, niet over de nieuwswaardigheid.
Dan zou je iets duidelijker kunnen zijn. Je hebt het over een brandende boot in een artikel over elektrische auto's. Dan denkt men daaraan. Je mag ook gewoon netjes reageren want dat doe ik ook. Dat maakt discussiëren op Tweakers prettig, we willen niet dalen naar Facebook niveau.

Het belang van nieuwswaardigheid is, over brandende EV's hoor je een hoop. Brandende ICE hoor je niet, omdat het niet in het nieuws komt, terwijl het er veel meer zijn, ook percentueel. Daardoor is er bij het grote publiek het idee ontstaan dat elektrische auto's brandgevaarlijk zijn. Daarnaast is bij lange niet alle branden bekend of de brand te maken heeft met de aandrijflijn of een sigaretten peukje of vandalisme.

@alexbl69 zeker dat blijft voorlopig lastig. Maar als ze in eerste instantie al minder vaak branden is dat al een plus punt. Het langer blussen heeft verder geen direct effect op gevaar voor mensenlevens, maar is meer een kostenpost.
Dat heet laden bij EV's.
Klopt. En dat laden duurt veel langer en moet veel vaker gebeuren dan bij ICEs. Effectief 'mag' er maar geladen worden tussen de 20 en 80% van de accu-capaciteit, wat het bereik nog minder maakt.

Maar dat is alleen nog maar de range-anxiety. een veel groter probleem wordt de charge-anxiety.

Is er een laadstation beschikbaar? Wat is de snelheid? Wat is het beleid van de gemeente waar dit laadstation toevallig staat? Is hij in de avondspits onbruikbaar, of enkel met een lagere snelheid?

En dan de kosten en de manier van betalen. Op het GoT draadje mag er niet over gepraat worden, maar de (vermijdbare) onvoorstelbaar ondoorzichtige ingewikkelde systeem met pasjes en apps is anno 2024 een gotspe. In een tijd waarin je alles van een pakje kauwgom tot een TV van een paar duizend euro met alleen je telefoon kunt betalen, ben je bij een bij uitstek high-tech gebeuren als EV charging aangewezen op een ondoordringbaar woud van pasjes, apps en tarieven.

Dat laatste schrikt mijns inziens heel veel mensen af.

[Reactie gewijzigd door alexbl69 op 22 juli 2024 13:48]

Ik zie vooral het probleem hier dat er flinke ruzies ontstaan omdat er veel te weinig oplaadpunten zijn in de wijk...

Mensen laten gewoon op die paar beschikbare plekken rustig hun auto het hele weekeinde staan. En als je er wat van zegt kun je een grote bek krijgen.

Ik rij nu een hybride en dat is voor mij nu de perfecte mix...

Ik wacht wel totdat er of meer laadstations in de wijk zijn dan wel ik ergens snel kan laden zonder problemen
Een verbrandingsmotor.
Tja, wat is functionaliteit hè. Wellicht dat jij het belangrijk vind om 6 uur nonstop te kunnen rijden, heel veel andere mensen doen dat gewoon helemaal niet.

De rust van een elektrische aandrijving, zonder schakelen en trillingen en dat soort dingen, dat is voor anderen wellicht al voldoende toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld voor mensen die eigenlijk nooit meer dan 150km/dag rijden. Zoals 90% van Nederland :)

Je klachten rondom veiligheid zijn natuurlijk onzin.
We hebben het over functionaliteit in het algemeen en daarbij vergelijken we auto's, geen mensen. We hebben het niet over jouw emoties of voorkeur.

Over het laatste praat je onzin.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 13:48]

Mwah, we hebben het over de functionaliteiten die jij denkt dat er toe doen volgens mij. Functionaliteiten is nou eenmaal een breed begrip. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren. Gelukkig maar.

Dat er verschil is, dat is denk ik overduidelijk. En geen probleem. Ik zal de eerste zijn die de caravan door Oost Europa wil roadtrippen, een EV zal afraden. Bijvoorbeeld.

Laten we alleen niet vergeten dat een zeer aanzienlijk deel van Vinexwijk naar industrie tourt op de doordeweekse dag, op de zaterdag de achterbak vollaad bij de Lidl en op de zondag naar de schoonouders in Lutjebroek tourt. Voor dat soort functionaliteit is de EV al zeer lang uitermate geschikt en naar mijn mening aanzienlijk beter dan menig ICE.
Ik denk dat je zelf niet doorhebt hoe jouw eigen emoties en mening invloed heeft op de vergelijking waarbij je zelf de randvoorwaarden probeert te zetten. Wellicht snap je het over een paar jaar wel ;)

Het is een beetje alsof je, toen 10-15 jaar geleden de eerste SSD's werden uitgebracht, zou roeptoeteren "als je met vervanging van een harddisk wilt komen moet je een product uitbrengen wat minimaal gelijkwaardig is qua functionaliteit" en dan vervolgens enkel blijven zeiken over de aanschafprijsprijs en de maximale opslagcapaciteit. Terwijl 90% van Nederland al voldoende heeft aan 250gb.
What's next? "Ja maar als hij niet paars is dan telt het niet! Ik bepaal hier de spelregels waar het over gaat in de commentsectie!"

Inmiddels zijn we op het niveau dat er betaalbare EV's zijn, én EV's die 800km op 1 lading redden. Toegegeven: de combi is er nog niet, maar de tijd staat niet stil :) Ondertussen is het prijsniveau van een SSD met voldoende opslagcapaciteit voor 90% van Nederland langzamerhand in het betaalbare tarief gevallen.

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 13:48]

Duur? Een model 3 kost nog geen 40k. De 1 na goedkoopste d segment auto is naar mijn weten een skoda superb 1.5 tsi. Voor 43k ofzo. Auto's zijn nu eenmaal duur. Het enige probleem dat EV's nu hebben qua markt (ik heb het dus niet over de voor en nadelen van een EV rijden) is een karig 2ehands aanbod. Voor 8k kan je heel veel 2ehands benzine auto kopen, een goede EV gewoonweg niet.

Maar nieuw zijn EV's vaak goedkoper dan de benzine varianten.
Volgens mij zijn EV's nog altijd wel iets duurder in aanschaf. Als je de totale kosten: onderhoud, wegenbelasting en brandstof meerekent is een nieuwe EV inderdaad voordeliger dan een vergelijkbare benzineauto.

2e hands is dat nu nog wel een ander probleem. Ik denk alleen wel dat we komend jaar behoorlijk wat Model3 modellen uit de lease gaan krijgen waardoor de prijs ook voor 2de hands wel gaat dalen.
Welke D segment auto is er goedkoper dan een model 3 dan? Die heb je nu nieuw voor 39k.
Er zijn toch wel een heel aantal autos goedkoper. Jij neemt dan ook nog eens de absolute bodemprijs voor de tesla.
Voor mij is een auto dan ook geen statussymbool het moet mij van A naar B brengen op een comfortabele manier , ik moet er een heleboel mee kunnen vervoeren en als het effe kan ook nog eens aanhangwagen als het nodig is. Dus doe mij maar een full option Dacia of een Opel.
D segment heb ik het over.
Hier stond als uitleg large family car
Een break leek mij onder noemer large family car te vallen, maar goed ik ben geen expert 🤷🏻‍♂️

Wikipedia: Car classification.
Volgens mij zijn EV's nog altijd wel iets duurder in aanschaf.Als je de totale kosten: onderhoud, wegenbelasting en brandstof meerekent is een nieuwe EV inderdaad voordeliger dan een vergelijkbare benzineauto.
Nah dat wordt vaak gedacht of beweerd maar dat is in de praktijk al even niet meer zo.

Wat er vaak gebeurt is dat er appels met peren vergeleken worden. Dus men vergelijkt een Tesla Model 3 met een benzine tegenhanger maar vergeten dan dat de model 3 veel beter in de basis uitrusting zit en de elektrische motor totaal niet te vergelijken is met de instap benzine variant.

Pak je een soortgelijke benzine auto maar dan ook met dezelfde opties en een motor die zich met de electro variant kan meten dan is er nagenoeg geen verschil meer.
Ja duur. Mijn Fiesta ST line kostte me 20K nieuw. Daar koop ik geen gelijkwaardige EV voor.
Een tweedehands Opel Ampera E is een optie. Zijn erg gewild (hebben allemaal nieuwe accupacks erin zitten) en zijn voor minder dan 20k te krijgen met weinig kilometers.
Ik heb het over een nieuwe Ford Fiesta ST line.

Tweedehands kan je ze voor net over de 12 K krijgen (vijf jaar oud, 100.000km op de teller).
Hyundai ioniq? Is zelfs nog groter en bij het stoplicht trekt ie je ST-line er makkelijk uit. Lukt tegenwoordig voor 12k wel.

Voor 20k haal je tegenwoordig zelfs een Model 3, zij het met hoge kilometerstand. Maar een tweedehands Kona, Niro, een verdwaalde ID3 zit er ook wel in. Als dat te groot is, de Corsa-e en E208 kunnen ook voor dat geld.
Uittrekken nog wel. Dat is niet goed voor de bandjes. En dus niet goed voor het milieu.

De tweedehands EV markt begint net op te komen. Ben na al die recente prijsverlagingen benieuwd hoe die zich gaat ontwikkelen. Zeker die dure Tesla's die nu uit de lease komen, Tesla is zoveel in prijs gezakt, dat wordt nog wat.

Ik heb nog zes jaar te gaan. In 2030 zie ik wel wat ik dan ga doen.
Uittrekken nog wel. Dat is niet goed voor de bandjes. En dus niet goed voor het milieu.
Jij zit hier te flexen over specifiek die ST-line, ik dacht dat je dat belangrijk zou vinden :P
Overigens is iedere vorm van persoonlijk vervoer natuurlijk niet goed voor het milieu. Desalniettemin zijn er wel gradaties.
De tweedehands EV markt begint net op te komen. Ben na al die recente prijsverlagingen benieuwd hoe die zich gaat ontwikkelen. Zeker die dure Tesla's die nu uit de lease komen, Tesla is zoveel in prijs gezakt, dat wordt nog wat.
Ik zou zeggen, zoek eens een prijsgrafiek van de Golf GTE, die in 2019 massaal de 2ehandsmarkt op kwam omdat er zo'n grote serie op de markt kwam. En hoeveel die auto's in 2021 moesten kosten. Goed, ik heb geen glazen bol, en toegegeven, de wereld zag er toen raar uit, maar trek vooral je eigen conclusies ;)
ST line is geen ST. Hij ziet er alleen uit als een ST. De ST line komt met een klein drie cylinder EcoBoost motortje. Daarom is ie zo zuinig.

Trouwens bij het stoplicht zet ie de motor uit. De auto moet eerst nog starten als het licht op groen springt.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 13:48]

De Ioniq is ook verkrijgbaar als brandstofauto, ik weet vrij zeker dat die zuiniger is. Zuinigheid komt namelijk niet per sé van de motor, maar des te meer (bij een hybride) bij de herinzetbaarheid van gewonnen remenergie, en vervolgens door aerodynamica.
Ook van het start-stop systeem. De Fiesta zet bij een stoplicht de motor uit. Verder zet de Fiesta een cylinder uit wanneer je op de snelweg je cruise snelheid hebt bereikt. Rij je op twee cylinders.
Plus altijd lage toeren rijden. Dashboard icoontjes adviseren al rond 2500 toeren te schakelen.
Ik rij makkelijk 1 op 20.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 13:48]

Met 1.0 ecoboom distributieriemoplosser koppakingsloper?

Maar is B segment, ik geef je dat er in dat segment nog weinig EV's zijn.
Geen idee wat je bedoelt. Mijn model heeft een onderhoudsvrije distributie ketting.
Zit nu in het vierde en laatste garantie jaar. Afgezien van een defecte koppelingscyclinder vlak na aflevering, nooit enig probleem gehad.
Ah beter. Ford heeft een tijd een 1.0 ecoboost gemaakt die ontzettend slecht is. Blij mag je zijn dat je die niet hebt.
Nouja, ik vind 40k voor een model 3 toch niet cheap waar een vergelijkbaar ICE model minstens 10k goedkoper is.
Nou, ik ben op zoek naar een nieuwe auto en kan toch echt niet zeggen dat de EV varianten inmiddels goedkoper zouden zijn dan de ICE varianten.
Dat is een corrola, c segment....
Niet volgens autoweek.nl
Ik zie het. Heeft autoweek een foutje gemaakt. Want de suzuki swace is identiek aan de toyota corrola. Dat is de c segment auto die ze aanbieden, de avensis is hun d segment.
Tesla heeft dan relatief nog best een goed kwartaal achter de rug.
Wel wat terugval maar geen 84%.
Als het over EV's gaat is het bier en chips pakken en de comments lezen. Want het botst nog altijd lekker in de zwart-wit tegenstellingen in de comments.
Waarom lezen we BEV nieuws op tweakers? Omdat het een tech product is. En zoals de pc steeds sneller werd tegen een lagere prijs zullen we bij de bev's grotere accus gaan zien tegen een lagere prijs. We zijn ver gekomen met de brandstof motor. Bekijk maar eens videos van auto testen uit de jaren 70 op youtube. 10l/100km was niets abnormaals. Maar we zijn op een punt aanbeland waar de brandstofmotor zo ongeveer is uitontwikkeld. We grijpen al naar de electromotor om de brandstofauto zuiniger te maken dus de overgang naar volledig electrisch is logisch en niet meer te stoppen.
De batterij is nog volop in ontwikkeling, we gaan daar echt nog veel winnen.
Ik rijdt nu nog in een ICE (lease) en met meer dan 160000km op de teller moet hij eruit. Ik mocht kiezen tussen benzine of electrisch. Na een proefrit was ik om. Ik krijg thuis een laadpunt, dus dat is makkelijk praten. De meeste klanten kan ik retour op een volle batterij bereiken. En anders zijn er klanten genoeg waar ik kan laden. Een snellader langs de snelweg zal ik niet vaak gebruiken. Op mijn vakantie tripjes wel uiteraard. Kun je thuis niet laden, dan begrijp ik dat een ice aantrekkelijk blijft. 2e hands zullen de bev's langzaam hun weg vinden naar meer gebruikers.
Voor de binnenstad zullen er nog slimme laadoplossingen moeten komen. De electriciteit loopt overal letterlijk onder onze voeten, dus heel moeilijk zal het niet moeten zijn.
Sector-breed zware tijden. Toyota (grootste autoproducent) heeft wereldwijd 12,2% minder auto’s (alle varianten) verkocht dan vorige kwartaal. Een jaar terug was dat een daling van 2,8% kwartaal-op-kwartaal. (Bron)
Wagens worden duurder. Dit komt niet alleen door grondstoffen, maar ook electriciteit die duurder is, loonkosten. En iets dat velen vergeten, er komen altijd maar meer verplichte regeltjes qua veiligheid. Wat een goede zaak is uiteraard. Maar dat zorgt dat de kostprijs van een wagen omhoog gaat. Sommige merken zijn op 2-3 jaar tijd voor dezelfde wagen 7 tot 10k gestegen de afgelopen 3 jaar. Aangezien winkelen ook duurder geworden is moet ergens een besparing gebeuren. En je ziet dat er veel meer kleinere wagens rondrijden en verkocht worden. "grote" wagens was al een kleine groep, maar die is nog kleiner geworden. Bedrijven moeten nu een ev of hybride geven. Maar deze wagens zijn duurder, dus waar je vroeger een A4 full option had, heb je nu een A3 bij veel bedrijven. Of een A4 met bijna geen opties meer. En mensen stellen ook de aankoop van een nieuwe uit met als reden ... Als er in 2030 geen verbrandingsmotor meer mag verkocht worden, dan koop ik mij net daarvoor nog een nieuwe en blijven we daar mee rijden tot tussen mijn 6 planken lig. Dat heb ik ook al meerdere malen gehoord. En is er toch serieuze schade/problemen aan de wagen, dan kopen we nog wel een 2de hands voor de periode te overbruggen en dan pas een nieuwe.
Fabrikanten zeiden dat euro7 de auto's €300 duurder maakten. Stel dat ze ieder jaar zo iets hebben dat de auto €300 duurder maakt, dan is dat op 10 jaar tijd €3000, maar dat is nite wat je ziet. Auto's zijn de laatste 5 jaar meer dan €3000 duurder geworden (de ICE dan), je zegt zelf 7 a 10k. dat is niet omdat er zo veel regeltjes zijn. Er zijn niet op 3 jaar ineens 5k aan nieuwe regels. Dat is onzin.

En er is juist een probleem met het aanbod van kleine wagens: dat is sterk aan het uitdunnen, ook bij ICE. De up (en varianten), Adam, Karl, C1, A1, Corsa zijn of gaan allemaal al uit productie.

[Reactie gewijzigd door MrSnowflake op 22 juli 2024 13:48]

Mwah, stuiptrekking nu er een gat zit tussen de regelgeving en de praktijk. De markt is enorm gestimuleerd met lage bijtelling, geen wegenbelasting, teriwjl nu na 4 jaar de tweeddehands markt goed op gang moet komen. Dat kost even tijd, ik verwacht dat over een jaar de berichtgeving volledig andersom zal zijn.

Scheelt dat Toyota enorm veel cash heeft op reserve, zij zijn zo'n beetje de enige fabrikant die het zich kan veroorloven om nog even geen goede EV te hebben in hun assortiment. Ik verwacht dat binnen nu en 2 jaar Toyota de vloot gaat elektrificeren en daarmee (net) hun hachje redden. Als Toyota een EV had gehad, had ik niet eens verder gekeken toen ik de afgelopen 2 jaren andere auto's kocht.
Toyota heeft altijd aangegeven niet te geloven in EVs, maar in hybrides. Ze hebben helemaal gelijk.
Vorige week moest ik met een Polestar naar Zuid Duitsland. Een grote ramp, 4.5 uur langer over gedaan dan mijn collega's met een hybride. Gewoon armoede is dit.
Wat ik wel bijzonder vind tegenwoordig eh. Ooeh benzine is zo duur. Ooeh stroom is zo duur. Ooeh wegenbelasting is zo duur. Huilie huilie. Oh kijk, we kopen een nieuwe auto. Een crossover of SUV (ohnee crossover een SUV heeft een ladderchassis). Veel te zwaar. Mijn dochter van 4 kan nog een aerodynamischere auto tekenen. Motorkap is een meter hoog zodat je lekker makkelijk fietsers en voetgangers dood kan rijden.

Ik snap er echt geen jota van. Een Golf is goedkoper dan een T-roc. Lichter. Sneller. Zuiniger. Goedkoper in wegenbelasting. Minder lelijk. Wat koopt men? De T-roc. 8)7

En dat is bij ieder merk het geval.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 13:48]

Een SUV/crossover staat meestal wat hoger dus zie je ook meer. Hogere instap, makkelijker laden en lossen. Meer ruimte dan een Golf. Dus ik snap wel waarom mensen die keuze maken.
Meer ruimte? Hoe dan. Zijn even lang. Zelfde chassis. Zijn vrijwel even ruim. De audi A3 is zelfs ruimer dan de Q2. En zuiniger en sneller en mooier.

Hoge instap is wel een beetje van deze tijd. Obesitas auto's voor obesitas mensen... Ik snap niet dat er zo veel compromis worden genomen zodat je 8cm hoger in kan stappen.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 13:48]

We hadden het in jouw geval over een Golf en een TRoc. Dat is 381 liter tegenover 445 liter bij de TRoc.
Meestal zijn die auto's boxy dus krijg je automatisch meer ruimte.

Bovenstaande ga je een Audi 2 serie met een 3 serie vergelijken. Das appels en peren.
Q2 en a3 is zelfde chassis ook, niks appels en peren. Auto's zijn exact even duur ook. Het zijn de t roc en golf van audi.

Overigens zegt liters bagageruimte niks, want dat meten ze tot waar de achterruit begint. Kleinere achterruit = meer liters. Vaak zie je ook dat een sedan versie en stationwagen van dezelfde auto nauwelijks verschillen in liters bagageruimte, wat nergens op slaat.

Neem maar van mij aan, crossovers zijn niet ruimer dan hatchbacks. Stationwagens zijn wel ruimer. En het allerruimst, plus hogere instap zijn mpv's. En die zijn nog aerodynamischer dan crossovers ook!
Gaat het over kofferruimtr. Een golf variant heeft meer kofferruimte dan een Troc en is gegarandeerd zuiniger.
De ergonomie van een standaard sedan is gewoon slecht dat heeft niks met obesitas te maken, neem dat nou maar gewoon aan van iemand die 5 rugoperaties heeft gehad :P

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 13:48]

Meer zien gaat ook niet meer op als iedereen een hoog ding rijdt. Je kijkt gewoon tegen de achterzijde van de suv voor je.
Gewoon voldoende afstand houden. Of lekker de acc zijn werk laten doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.